Karl Popper Η Αρχή της Διαψευσιμότητας

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 окт 2024
  • 🟪 Η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Από τους Αρχαίους Έλληνες έως τους σύγχρονους στοχαστές, μια πλήρης και απλή προσέγγιση της φιλοσοφίας για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ιδεών της ιστορίας. Η εικόνα που σκιαγραφείται περιλαμβάνει σημεία του χάρτη της φιλοσοφίας, που έχουν επιλεγεί ως ιδιαίτερα σημαντικά για τον χώρο.
    👁️‍🗨️Όλα τα επεισόδια της σειράς η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας θα τα βρείτε εδώ:
    • Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ...
    Έχοντας μια σημαντική διεθνή παρουσία στο χώρο της κλασικής μουσικής ως βιρτουόζος πιανίστας και αρχιμουσικός για πάνω από 30 χρόνια, ο "Φιλόσοφος της Mουσικής" όπως αποκαλείται ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, συνδυάζει βαθιά μουσική γνώση και έναν ιδιαίτερο φιλοσοφικό λόγο μέσα από τη μακρόχρονη αφιέρωσή του στη μεταφυσική και τη γνωσιολογία. Σπούδασε μουσική στη φημισμένη σχολή Julliard της Νέας Υόρκης( Master of Music degree) και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ( Ph.D )στο Παρίσι. Ο ιδιαίτερος πνευματικός του λόγος τον έχει αναδείξει ως έναν από τους σύγχρονους διανοητές και φιλοσόφους της μουσικής.
    🟪 Φιλοσοφικά δοκίμια του Βασίλη Τσαμπρόπουλου
    Το Όνομα της Αλήθειας
    armosbooks.gr/...
    Θεός και Μουσική
    armosbooks.gr/...
    Επεισόδιο 65
    20ος αιώνας
    Karl Popper Η αρχή της Διαψευσιμότητας
    Για τον Popper, στην πραγματικότητα, «μια θεωρία που δεν μπορεί να αντικρουστεί από κανένα πιθανό γεγονός στερείται επιστημονικού χαρακτήρα» .
    Με άλλα λόγια, μια θεωρία είναι επιστημονική μόνο εάν είναι διαψεύσιμη ή, σύμφωνα με άλλες μεταφράσεις, παραποιήσιμη. Σημαντική όμως διαφορά είναι, πως αν κάτι είναι διαψεύσιμο, δεν σημαίνει πως διαψεύδεται .
    Το ότι μια θεωρία είναι διαψεύσιμη δεν σημαίνει βεβαίως ότι είναι ψευδής, αλλά μόνο ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ψευδής, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, εάν συνέβαινε ένα συγκεκριμένο γεγονός.
    🟥 Προτεινόμενα βίντεο στον κύκλο η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας:
    📖 Θετικισμός Ωγκύστ Κοντ
    • Θετικισμός Ωγκύστ Κοντ...
    📖Φαινομενολογία Έντμουντ Χούσερλ
    • Φαινομενολογία Έντμουν...
    📖 Συγχρονικότητα Καρλ Γιουνγκ
    • Καρλ Γιουνγκ - Συγχρον...
    📖Η Κριτική Φιλοσοφία του Καντ ( Διάλεξη)
    • Ιμμάνουελ Καντ / Η Κρι...
    📖Καντ Το πράγμα Καθεαυτό
    • Καντ, Το Πράγμα Καθεαυ...
    📖 Το Ξυράφι του Οκαμ
    • Το Ξυράφι του Όκαμ / Β...
    𝕮𝖔𝖓𝖙𝖆𝖈𝖙 𝖚𝖘:
    🌐 𝐖𝐞𝐛𝐬𝐢𝐭𝐞: tinyurl.com/yd...
    📧 𝐄-𝐦𝐚𝐢𝐥: v.tsabropoulos@msoath.com
    🅵 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐩𝐚𝐠𝐞: tinyurl.com/2w...
    🆃 𝐓𝐰𝐢𝐭𝐭𝐞𝐫: / tsabropoulos
    🆈🆃 𝐘𝐨𝐮𝐓𝐮𝐛𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐧𝐞𝐥: / vtsabropoulos
    Buy Vassilis Tsabropoulos' music online:
    📀𝐒𝐩𝐨𝐭𝐢𝐟𝐲: tinyurl.com/bs...
    📀𝐈-𝐓𝐮𝐧𝐞𝐬: tinyurl.com/5d...
    📀𝐀𝐦𝐚𝐳𝐨𝐧: tinyurl.com/r6...
    🟧🟧🟧🟥🟥🟨🟨🟨

Комментарии • 7

  • @markoszouganelis5755
    @markoszouganelis5755 9 месяцев назад +3

    Θα ήθελα να παραθέσω ένα γνωμικό που έφτιαξα να ανταποκρίνεται στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε, για να μην ξεχνάμε τον άνθρωπο:
    "Όσο ψηλός και πυκνός κι'αν γίνει ο κορμός μας, τα κλαδιά, τα φύλλα, τα λουλούδια και οι καρποί μας, όσο βαθιά και πολύπλοκες κιαν απλωθούν οι ρίζες μας, μην ξεχνάμε ποτέ τον σπόρο από τον οποίο προερχόμαστε. Το όνειρο!"🌸❄

  • @Le_voyage_de_Sappho
    @Le_voyage_de_Sappho 24 дня назад

    Μου αρέσει το κανάλι σας ❤

  • @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης
    @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης 9 месяцев назад +2

    Καλησπέρα . Στο σημείο 5:16 δεν μπόρεσα να ακούσω την λέξη "ένας .............. διυποκειμενικός ισχυρισμός" Μπορείτε να μου πείτε ποια λέξη είναι ;
    Ο Popper είναι ένας από τους φιλοσόφους που θυμάμαι την ημερομηνία θανάτου του γιατί την ίδια μέρα γεννήθηκε η κόρη μου (18/9/94) ! Το μελέτησα με πολύ ενδιαφέρον αλλά σημειώνοντας και πολλές αντιρρήσεις. Η κυριότερη είναι πως ολόκληροι τομείς της σκέψης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αντιμετωπίζονται ως μη επιστημονικοί (και ίσως άχρηστοι) διότι δεν πληρούν την αρχή της διαψευσημότητας , πχ ολόκληρη η ηθική. Ο Ayer απέδειξε πως η ηθική δεν μπορεί να έχει αποφάνσεις που να μπορούν να διαψευστούν. Και κάπου εδώ γεννιέται το ερώτημα : Με τι θα ασχοληθούμε; μήπως στενεύει πολύ ο χώρος της σκέψης μας;
    Δημήτρης

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  9 месяцев назад +2

      Καλησπέρα Δημήτρη!
      Η φράση είναι "εμπειρικός διυποκειμενικός ισχυρισμός". Λυπάμαι αν δεν ακούστηκε η φράση καλά.
      Θα συμφωνήσω μαζί σου σε αυτά που λες.
      Η φιλοσοφία από ένα σημείο και πέρα είναι μια συνεχής δραστηριότητα αποσαφήνισης. Η επιστήμη αποδείχθηκε πως είχε τα τυπικά "προσόντα " να αναζητήσει την αλήθεια. Ως εκ τούτου, καθήκον της φιλοσοφίας είναι η διευκρίνιση των εννοιών, όπως αυτές εμφανίζονται στην επιστημονική χρήση της γλώσσας. Με αυτόν τον τρόπο η φιλοσοφία θα μπορούσε να προφυλάξει την νοητική ακεραιότητα του επιστήμονα, ώστε να μην εκτραπεί στη χίμαιρα της μεταφυσικής. Έτσι, οι φιλοσοφικές προτάσεις έπρεπε να μεταμορφωθούν σε συγκαλυμμένες ταυτολογίες.
      Κάθε λοιπόν εμπειρική πρόταση πρέπει να δομείται από στοιχειώδεις προτάσεις " πρωτοκόλλου"....Οι λέξεις που εμφανίζονται σε αυτές τις προτάσεις, αντλούσαν το νόημα τους από τη δυνατότητα ενός δεικτικού ορισμού, ο οποίος έδειχνε το χαρακτηριστικό και την τιμή της αλήθειας της πρότασης...
      Ο Πόπερ κατάλαβε το αδιέξοδο του κριτηρίου του επαναδιατυπώνοντας μια " ασθενή" μορφή κριτηρίου, σύμφωνα με την οποία μια πρόταση έχει σημασία εάν υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις σχετικές με την αλήθεια ή το ψεύδος της. ....
      Δεν ανήκω φιλοσοφικά σε αυτήν τη σχολή και έχω πολλές ενστάσεις για την πολεμική εναντίον της μεταφυσικής στο όνομα της λογικής.
      Να είσαι καλά!!!

    • @markoszouganelis5755
      @markoszouganelis5755 9 месяцев назад +3

      Το σημείο που λέει ο Δημήτρης είναι το 3:37
      Δεν είχα άλλο σχόλιο να κάνω και θεώρησα ότι θα ήταν καλό να διευκρινίσω αυτό, απλά για να συμμετέχω κι εγώ, έστω με αυτόν τον τρόπο...
      Πάντως ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά τα κανάλια στο RUclips, (σαν το δικό σας). Είναι κάτι που λείπει πολύ στις μέρες μας... Ευχαριστώ! 🌈

    • @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης
      @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης 9 месяцев назад +2

      @@vtsabropoulos Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας . Θα ήθελα να σχολιάσω λίγο την φράση πως η επιστήμη αποδείχθηκε πως έχει τα τυπικά προσόντα να αναζητήσει την αλήθεια. Πράγματι η επιστήμη έκανε εξαιρετικές ανακαλύψεις και κατάφερε να βγάλει από το κέντρο του Σύμπαντος την Γη , μετά τον ήλιο , μετά το κέντρο του γαλαξία μας και τέλος απέδειξε πως το σύμπαν δεν έχει κέντρο. Όλα αυτά και πολλά άλλα κλόνισαν συθέμελα την πίστη που βασιζόταν σε αυθαίρετες υποθέσεις (στηριγμένες στην κατά λέξη εξήγηση κάποιων γραφών). Η νίκη της παρόλες τις διώξεις που υπέστη, ήταν περίλαμπρη και αυτό είχε σαν συνέπια να την θεοποιήσουμε. Η Επιστήμη, κατά την γνώμη μου, μπορεί να βρει μόνο σχέσεις μεταξύ των αισθητών πραγμάτων , και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα της αλήθειας όπως την αναζητάει ο άνθρωπος σαν απάντηση στην μία αιτία της ύπαρξης και στην νοηματοδότησή της. Οι εξηγήσεις της αναίτιας δημιουργίας βασίζονται σε ακροβασίες μεταξύ των εννοιών του κενού (το οποίο υπόκειται σε νόμους) και του τίποτα. Από την άλλη και κατά έναν περίεργο τρόπο μας απαγορεύουν να συζητάμε για θέματα με τα οποία αδυνατεί να καταπιαστεί η επιστήμη.
      Δημήτρης

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  9 месяцев назад +2

      Καλησπέρα σας,
      Συμφωνώ με την άποψη σας για την επιστήμη και τα προφανή, τα διακριτά όρια, τα οποία τίθενται στην επιστημονική έρευνα. Το θεωρώ προφανές και μάλλον αυτονόητο ως λογικό συμπέρασμα.
      Το θέμα και η ιδιαιτερότητα της σχέσης επιστήμης και φιλοσοφίας έχει εξαντληθεί, τουλάχιστον στον ακαδημαϊκό χώρο. Η απάντηση μου δεν ήταν γενική και εκτός χρονικού ιστορικού πλαισίου. Αφορούσε τη στροφή της φιλοσοφίας μετά την εμφάνιση του Κύκλου της Βιέννης και τις λοιπές απόπειρες των φιλοσόφων να επανορίσουν την φιλοσοφία. Την φιλοσοφία δηλαδή ως τη διασαφητική νοητική διεργασία, που ως καθήκον έχει την προστασία του κύρους της επιστημονικής έρευνας και την αποφυγή της μεταφυσικής και των αυθαιρεσιών κάθε πιθανής Πλατωνικής ουτοπίας.
      Οι αναφορές γίνονται πάντα σε σχέση με αυτό που εξετάζεται έστω και αν είναι αλυσιτελές ή έχει απορριφθεί από μια νέα θεωρία.