Μπράβο για το βίντεο Χρήστο! Είναι πραγματικά περίεργο αλλα μας διδάσκει ταυτόχρονα το γεγονός οτι για 2000 χρόνια κανένας δεν σκέφτηκε να πειραματιστεί με την ελεύθερη πτώση. Προφανώς και η άποψη του Αριστοτέλη δούλευε δογματικά στο μυαλό του κόσμου με αποτέλεσμα να μην τολμά κανένας να την αμφισβητήσει...
Πέρα από μαθήματα φυσικής παραδίδεις και μαθήματα ζωής. Το παράδειγμα στο φινάλε του βίντεο με τα λάθη με έκανε μαθητή σου για άλλη μια φορά. Μπράβο και πάλι μπράβο.
Μου αρέσει πολύ η έμφαση που δίνεται στη σημασία που έχει η ανοχή να είμαστε λάθος όσον αφορά την επιστημονική μας εξέλιξη και κατανόηση. Πάρα πολύ καλή δουλειά (ως συνήθως).
Εξαιρετικό και διδακτικό βίντεο! Υ. Γ: Από όσο έχω διαβάσει ένα άλλο περιπου λάθος του Αϊνστάιν, η μη ολική παραδοχή της κβαντικής θεωρίας με τις απορίες/ενστασεις τις οποίες διατυπωνε την βοήθησαν να εξελιχθει σημαντικά.
Αν δεν αναγνωρισουμε ο λαθος , δεν θα μαθουμε ποτε πιο ειναι το σωστο. Αν ειχαμε δικιο απο την αρχη , θα επιβεβαιωθουμε παλι. Ολες οι ανακαλυψεις ξεκινησαν απο ενα ''αν'', ''γιατι'', και ''κατι δεν μου κολλαει εδω''. Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες.
Επιστημονική μέθοδος: Παρατήρηση->Υπόθεση->.Πείραμα->Αποτελέσματα πειράματος->Συμπέρασμα-..Θεωρία->Νέα πειράματα κλπ...........->Φυσικός νόμος->Πειραματικά δεδομένα που δε συμφωνούν με το φυσικό νόμο->Κατάργηση του φυσικού νόμου->Νέα πειράματα κλπ........->Τροποποίηση του φυσικού νόμου-> κλπ.
1:16 "Η αξιοπιστια της επιστήμης δεν βασίζεται στην βεβαιότητα αλλά στην ανοιχτομυαλη παραδοχή της αβεβαιότητας". Πόσο δίκιο έχεις. Όποιος ψάχνει για βεβαιότητες ας πάει στον παπά του, στον ραβινο του, στον μουφτή του, ή όπου αλλού θέλει.
Προβάλλεις τη θρησκεία ως πολέμιο της επιστήμης ή το αντίστροφο, πράγμα το οποίο όχι απλώς δεν ισχύει (λόγω των εντελώς διαφορετικών πεδίων που ασχολείται η καθεμία) αλλά μάλιστα είναι κάθε άλλο παρά ανοιχτόμυαλο
@@codselect Ολες οι "εξυπνες" θρησκείες βασιζουν τα θεμελιώδη ερωτηματα , στα κενα της επιστημονικης γνώσης , που θεωρούν ότι "αγγιζουν τον θεο " τους ,αρα απαγορευουν να τα αμφισβητισης και ως εκ τούτου να τα αναλυσεις επιστημονικα , μιας και μια τετοια "αναζητηση" θεωρείτε βλασφημια η ανιερη ! ( Και τι ενοεις 'διαφορετικα πεδια' ?)
@@codselect Είναι απλά γεγονός ότι η θρησκεία σε μερικές περιπτώσεις πολεμά την επιστήμη (βλέπε Υπατία, Γαλιλαίο κλπ). Και φυσικά η στάση των ΜΜΕ σε θέματα όπως το Higgs Boson (το ονόμασαν "σωματίδιο του θεού") ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναφορά στον κύριο Τραχανά. Τα βιβλία του είναι άριστα και ειδικά οι διαφορικές εξισώσεις είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία μαθηματικών.
Λυπηρό να συνεχίζουμε να "αποδεχόμαστε" το κιλό ως μονάδα μέτρησης του βάρους! Θα μπορούσαμε να λέμε και να καθιερώσουμε τη μάζα που είναι και το σωστό, τουλάχιστο να ξεκινήσει από κάποιους επιστήμονες!! Ακόμα μια ωραία παρουσίαση Χρήστο! Εύγε!!
Αυτό, ούτε να το συζητάς. Θα πεις σε κάποιον που είναι 100 κιλά και πρέπει να χάσει 20 για να φτάσει τα 80, ότι είναι 1.000 Newton και πρέπει να φτάσει τα 800; 🤣🤣Ξέρεις πόσο διαφορετικά ακούγεται το "20 Κιλά" από το "200 Newton"; Θα πέσουν όλοι στα πατώματα και θα κλαίνε!
Γεια σας Κ.Χρηστο μου αρεσουν πολυ τα βιντεο σας και τα παρακουλουθω εδω και καιρο.. θα μπρουσατε να κανετε τετοια βιντεακια για πεμτη και εκτη δημοτικου?
Ευχαριστούμε πολύ κύριε Κυριακίδη για το πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις εξισώσεις του Maxwell, εφόσον στις δύο από τις τέσσερεις εξισώσεις συμπεριλαμβάνεται το ε0, μ0 και κατ' επέκταση το ε, μ στην περίπτωση μέσου διάδοσης διαφορετικού του κενού, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Maxwell είχε λάβει υπόψιν του κάποιο μέσο για την διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων;
Υπάρχει σημείο στο σύμπαν χωρίς χωρο; Το μέσο διάδοσης είναι ο χώρος για τα ηλ/κα κύματα, συνεπώς μήπως αυτό που εννοούμε σημερα συμβατικά χώρος, ειναι ο αιθέρας;
Ενδιαφέρουσα ανάλυση και πολύ καλογραμμένη παρουσίαση. Αλλά από το 3:40 και μετά οι πληροφορίες είναι λανθασμένες. Πρώτος ο Στράτων, που διοίκησε το Λύκειο μετά τον Αριστοτέλη, αμφισβήτησε την ανάλυση του Αριστοτέλη για την πτώση των σωμάτων, ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι η κίνηση είναι επιταχυνόμενη. Μέχρι τον Γαλιλαίο, άπειρες φορές στην κυριολεξία, οι επιστήμονες της εποχής έριχναν πέτρες για να διαπιστώσουν αν τα βαριά σώματα πέφτουν πιο γρήγορα από τα ελαφριά (και επίσης αν έπεφταν ακριβώς κάτω στο έδαφος ή λίγο πιο πίσω για να ελέγξουν αν η γη περιστρέφεται). Η αριστοτέλεια θεώρηση του κόσμου, δεν ήταν ένα σύνολο από απόψεις αλλά ένα σύστημα συνεκτικό και λογικά συνεπές. Αν άλλαζες κάτι, θα έπρεπε να αλλάξεις το σύνολο. Για παράδειγμα η θεώρηση του Αριστοτέλη για την ουσία και τις τυχαίες ιδιοτήτες των σωμάτων, θεώρηση που χρησιμοποίησε η καθολική εκκλησία για να ερμηνεύσει την θεία κοινωνία, έχει ως συνέπεια ότι η ύλη είναι συνεχής και δεν αποτελείται από άτομα. Η αριστοτέλεια θεωρία, πίσω από τις ερμηνείες των φαινομένων, βασίζεται σε κάποιες γενικές αρχές, σχεδόν προφανείς. Η φύση απεχθάνεται το κενό, κάθε κινούμενο έχει κάποιον που το κινεί, οι πλανήτες κινούνται σε τέλειες ομομοιόμορφες και αιώνιες τροχιες. Πολλοί αμφισβήτησαν την προσέγγιση του Αριστοτέλη σε κάποια φαινόμενα, αλλά όχι τις αρχές του. Και εδώ τίθεται το αιώνιο ερώτημα. Αν η θεωρία αποτυγχάνει να ερμηνεύσει ένα φαινόμενο, είναι όλη λανθασμένη ή μονο η εφαρμογή της στο συγκεκριμένο θέμα; Πότε το πείραμα διαψεύδει την θεωρία; Το σύμπαν διαστέλεται επιταχυνόμενα. Είναι λοιπόν οι θεωρία της βαρύτητας λανθασμένη;
Πολύ προσεγμένο το σχόλιό σου συγχαρητήρια! Μην τους παίρνεις στα σοβαρά, οι καθηγητές των σχολείων δεν έχουν καμία σχέση με επιστήμη, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα, δηλαδή να ζούνε από τον ιδρώτα των άλλων! Είναι όλοι τους υποτελεις στους αγγλοσαξονες. Εγώ θα απαντήσω στην τελευταία παράγραφο επειδή είμαι ο πιο κατάλληλος για τέτοιου είδους θέματα. Οι επιστημονικές θεωρίες πρέπει να περιγράφουν τον μηχανισμό που υπάρχει πίσω από τα φαινόμενα! Αυτό είναι η εξήγηση της θεωρίας, ο μηχανισμός που προκαλεί το φυσικό φαινόμενο. Τί θα πει ερμηνεία;!! Ερμηνείες έχουν οι θρησκείες! Αν ο μηχανισμός που προτείνει μια θεωρία είναι λανθασμένος, τότε η θεωρία είναι ολόκληρη λανθασμένη! Πχ η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν είναι ολόκληρη λάθος! Που διαστέλλεται το σύμπαν; μέσα σε ένα άλλο σύμπαν! Βλέπεις τί βλακείες λένε! Το πρόβλημα είναι ότι έχουν βάλει μαθηματικούς να μας εξηγήσουν τον φυσικό κόσμο με νοητά πειράματα, όμως ο κόσμος δείχνεται με γεγονότα δεν λέγεται με εξισώσεις!
Το σημερινό βίντεο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί συναντούμε καθημερινά τέτοιες παράλογες καταστάσεις. Εδώ και 4 χρόνια ακούμε από τα κυβερνητικά όργανα την προτροπή να "εμπιστευτούμε την επιστήμη". Αυτό το βίντεο μας διδάσκει ότι η φράση εκείνη είναι οξύμωρο.
Αν αντιμετωπίζεις την επιστήμη σαν ένα σύνολο ιδεών που είναι αληθής ή μη θα πέφτεις σε αυτή την αντίφαση. Οι εξισώσεις του Maxwell χρησιμοποιούνται για να κάνουν το WiFi στο κινητό σου να δουλεύει, η κβαντομηχανική χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό του επεξεργαστή για το iPad σου κτλ. Το 99.999% των μηχανικών/επιστημόνων δεν έχει φιλοσοφικές ανησυχίες αν η θεωρία τελικά είναι σε βάθος χρόνου σωστή ή λάθος, τον ενδιαφέρει αν δουλεύει μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής του σήμερα. Οπότε η πίστη στην επιστήμη σημαίνει ότι με τους τεχνολογικούς περιορισμούς του σήμερα είναι το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο σχεδιαστικών επιλογών.
Αγαπητέ φίλε κάπιταλ, θα είχες δίκιο αν η φράση της κυβέρνησης αναφερόταν στην επιστημονική μέθοδο. Αν έλεγαν "να εμπιστεύεστε την επιστημονική μέθοδο", τότε θα είχε νόημα, αλλά δεν θα υπάκουε κανένας στις κυβερνητικές εντολές. Δυστυχώς η φράση τους εννοεί ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι παίρνονται ακολουθώντας την επιστημονική μέθοδο. Πράγμα φυσικά εντελώς αναληθές. Κατάλαβες τώρα τί εννοούσα? Άλλωστε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχω δίκιο: Η φράση "trust the science" είναι τόσο οξύμωρο, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ίδιο τον ορισμό του οξύμωρου στην εγκυκλοπαίδεια.
@@kosdas Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις, εγώ κάνω like στο σχόλιό σου! 👌 Επιστήμη μπορεί να κάνει και ένας αγρότης ή ένας φτωχός άνθρωπος γενικά! Όταν όμως η επιστήμη είναι στα χέρια των ανθρώπων του χρήματος και της εξουσίας τότε αυτό που προκύπτει η χειρότερη δικτατορία. Δες κορονοϊό, ο κορονοϊος ήταν ένα πείραμα των ανθρώπων της εξουσίας της Αγγλίας και της Αμερικής για να δούνε πόσο μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο είδος να το πατάνε στο λαιμό, και όλο αυτό επειδή προετοίμαζαν τον πόλεμο της Ευρώπης με την Ρωσία. Το είπε ο μπλινκεν την πρώτη μέρα ότι ο κορονοϊος τελείωσε μόλις άρχισε ο πόλεμος! Το βλέπεις, ακόμη και αυτό το τρολ που σου κάνει κριτική, αμέσως άρχισε να υποστηρίζει την δικτατορία των Άγγλων, των Αμερικανών και των Εβραίων. Maxwell Αγγλία - Βρετανία, ipad apple επιχείρηση σιωνιστική εβραϊκή. Ούτε καν τί είναι φιλοσοφία δεν ξέρει ο ηλίθιος. Θα του κάνω δυο ερωτήσεις να δούμε τι σkata ξέρει ο καραγκιόζης.
@@gjbcapital1847 Γειά σου, διαπίστωσα ότι είσαι έξυπνο παιδί γιαυτό πρέπει να εξηγήσεις: 1 Πώς χρησιμοποιούνται οι εξισώσεις του Maxwell για να δουλέψει το κινητό τηλέφωνο; 2 Τι σχέση έχει η κβαντομηχανική με τον επεξεργαστή του ipad; (γιατί οι άλλοι επεξεργαστές δεν θα αξίζουν για εσένα, εσύ θέλεις λαλο εβραιοαμερικανικο)
το θέμα είναι πως για να διαφωνήσεις με την επιστήμη πρέπει να είσαι ήδη διάσημος διαφορετικά δεν λαμβάνεται καν η άποψή σου υπόψιν. Όλοι όσοι έκαναν το πείραμα της βαρύτητας του Αριστοτέλη έβλεπαν πως κάνει λάθος
@@Lina_Antoniou Σε ευχαριστώ 🌈που σχολίασες το σχόλιό μου! (Τώρα θα επιχειρήσω να κάνω λίγο χιούμορ, σε παρακαλώ μην το παρερμηνεύσεις) Γιατί το λέμε "κλειδί", αφού δεν κλείνει μόνο αλλά ανοίγει κιόλας? Δεν θα έπρεπε να το λέμε και "ανοιχτήρι" ? 😊🎵💚
@@markoszouganelis5755 Καταλαβαίνω το χιούμορ που κάνεις, αλλά θ' απαντήσω σοβαρά. Ανοιχτήρι έχει επικρατήσει να λέμε αυτό το μαραφέτι που ανοίγει τα μη-βιδωτά καπάκια μπουκαλιών. Γενικότερα χάριν συνεννόησης οι άνθρωποι τείνουμε να διατηρούμε σχετικά σταθερούς ορισμούς για τους όρους που χρησιμοποιούμε.
Εάν θα έλεγα ένα σχόλιο δάσκαλε επάνω στην αρχαία γνώση είναι ότι γνωρίζουμε το 5% του όγκου της επομένως και κάποια διόρθωση να έχει γίνει σε κάποιες απόψεις δεν το γνωρίζουμε και σαν υποστηρικτής της άποψης ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται πήρα το θάρρος να κάνω μία μικρή παρέμβαση
Τά πειραματικά δεδομένα είναι επίσης περιορισμένα,. από που ξέρουμε πως δεν έγιναν πειράματα ? Και Για τόν αιθέρα Μίλησε και Ο Τέσλα. Ό αιθέρας θαρρώ πως είναι τό Στοιχείο που πάσχουν έως Σήμερα. Παραδείγματος χάριν Σκοτεινή ενέργεια ή ή τά Σονάτα χ
Δεν υπαρχει κανενα πειραμα που να επιβεβαιωνει την υπαρξη του αιθερα. Και μαλιστα το πειραμα των Michelson kai Morey , απεδειξε οτι δεν υπαρχει αιθερας. Ο Τεσλα δεν ειπε ποτε κατι τετοιο , ουτε εκανε καποιο πειραμα για να μπορουμε να εχουμε καποιο δεδομενο. Αν αναφερεστε στην σκοτεινη υλη, ειναι ενα μοντελο, που εξηγει τις τεραστιες αποκλισεις σε θεωρια και παρατηρηση για την μαζα των γαλαξιων . Βεβαια τα νεα τηλεσκοπια,που βλεπουν περισσοτερα , μας δινουν νεα δεδομενα καθε μερα και κατι εχει αρχισει να φαινεται που θα δωσει μια καλη απαντηση γυρω απο την θεωρια της σκοτεινης υλης. Η σκοτεινη ενεργεια προκυπτει απο την επιταχυνση που εχουν οι γαλαξιες , που δημιουργειται απο μια δυναμη ''αντιβαρυτητας'' που κανει τα παντα να απομακρυνονται. Η λεξη ενεργεια δεν εχει καμια σχεση με τον αιθερα.
Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
Μάλλον το έκανε το πείραμα και για αυτό έκανε λάθος..δεν υπήρχε ακόμα πιθανών η έννοια της αεροδυναμικής και της αντίστασης του αέρα.. προφανώς και μιλάμε για σώματα που πέφτουν ναι μεν διαφορετικού βάρους αλλά ίδιου σχήματος και ίδιας πυκνότητας .. γιατί οκ αν αφήσεις ένα αμωνι 80 κιλών και ένα φτερό από έναν ουρανοξύστη δεν θα φτάσουν μαζί στην γη αποκλείεται.. βέβαια από την άλλη αν αφήσουμε ένα κόντρα πλακέ με μια τεράστια επιφάνεια ας πούμε 50 τετραγωνικά χλμ και ένα ακριβώς ίδιο αλλά με μια επιφάνεια μόλις 50 τετραγωνικά εκατοστά ίδιου σχήματος ίδιο ξύλο ίδιο πάχος...δεν θα φτάσουν μαζί στην γη εκει το τεράστιο νοβοπάν λόγω της αντίστασης του αέρα θα αργήσει λίγο,, βασικά σε ποιες συνθήκες έκανε ο Αριστοτέλης το πείραμα είναι το ερώτημα.. μάλλον με το αμόνι κ το φτερό
_"Τα βαριά σώματα πέφτουν ΤΟΣΟ πιο γρήγορα, ΟΣΟ πιο μεγάλο είναι το βάρος τους. Ένα σώμα 5 φορές πιο βαρύ, θα φτάσει 5 φορές πιο γρήγορα στο έδαφος."_ Πράγματι, δεν έχω παρατηρήσει τέτοια αντιστοίχιση. Ούτε όμως ότι φτάνουν στον ίδιο χρόνο, ανεξαρτήτου βάρους, ώστε μια μεγάλη μπάλα από μόλυβδο να φτάνει στον ίδιο χρόνο με ένα ξύλινο μπαλάκι, με ένα μπαλάκι του τένις, ή ακόμα χειρότερα, με μια μπάλα Χριστουγέννων ή ένα μπαλόνι. Κάτι μοιάζει να λείπει ... Δεν είναι ασφαλώς αντικείμενο αυτού του video μια τέτοια ανάλυση, ούτε όμως η θεωρία είναι τόσο απλοϊκή, όπως διατυπώθηκε. Την πραγματικότητα που συνάδει με την παρατήρηση που γνωρίζουμε (οι παρατηρητικοί), την βρήκα σε αυτό το video: ruclips.net/video/ZgqJ5wQF944/видео.html, αρκεί να το παρακολουθήσετε μέχρι το τέλος όλους τους παράγοντες από τους οποίους υπολογίζεται ο χρόνος που θα χτυπήσουν το έδαφος. Οι οποίο ασφαλώς δεν περιορίζονται ΜΟΝΟ από την μάζα που διατύπωσε ο Αριστοτέλης.
Νά μην εξεύρεσης την αντίσταση του αέρα αυτό είπε ο Αριστοτέλης εάν ρήξης αντικείμενο από Πίο μεγάλου ύψους το βαρύτερο θά έρθει νωρίτερα στην γη.τοτε δεν είχαν αεροπλάνα
Νομίζω τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν χρειάζονται κανένα μέσο διαδόσεως. Για αυτό και το φως και τα ραδιοκύματα (με πολύ μεγαλύτερο μήκος κύματος απο το φως) διαδίδονται και μεταξύ των πλανητών, και μεταξύ των αστεριων.
@@georgiosdoumas2446 τότε ΔΕΝ είναι κύματα. Κύμα είναι η ενέργεια που μεταβάλει μια "ενδιάμεση" ύλη και της δίνει τη μορφή της. Δηλαδή την κάνει μέσο διάδοσής της. Νομίζω ότι τα χρόνια που έρχονται θα γίνουν καταπληκτικές αποκαλύψεις. Σε κάθε περίπτωση "οι αρχαίοι είχαν δίκιο για τον αιθέρα". Ο αιθέρας ήταν το μέσο που χρησιμοποιούσαν οι θεοί για να βοηθήσουν την κίνηση. Επειδή οι αρχαίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την κίνηση. (Διότι κάθε κίνηση προϋποθέτει την κάλυψη άπειρων ενδιάμεσων σημείων). Θέλω να πω αυτό: Δεν έχουμε εξηγήσει ακόμα την κίνηση. Απλώς οι αρχαίοι έλληνες ζήτησαν την βοήθεια των "θεών" για να καλύψουν το ανεξήγητο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ. Κάθε συζήτηση ευπρόσδεκτη.
@@georgiosdoumas2446 Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
Ο Γαλιλαίος ΔΕΝ πέταξε τίποτα απο τον πύργο της πίζας. Οι ιστορικές αναφορές για το εν λόγο πείραμα εμφανίζονται μετά τον θάνατο του, που σημαίνει ότι το πείραμα είναι ιστορικός μύθος.
ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΥΟ (ΩΣ ΡΟΗ) ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΤΣΙ, ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙ[ΤΩΣΗ ΤΟ ΚΡΥΟ ΔΕΝ ..ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΡΟΗΣ, ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΟΤΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΚΕΥΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΡΟΗ ΛΟΙΠΟΝ ΖΕΣΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΨΥΧΡΟΤΕΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΜΑΖΕΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΡΕΟΥΝ ΠΡΟΣ ΨΥΧΡΟΤΕΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΕΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΟΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ
αυτο με τον αιθερα,,,,τελικα στο συμπαν υπαρχη ηχος μετα φερετε ηχος γιατι αλλοι λενε δεν υπαρχη ηχος αλλη εχουν καταγραψη ηχους απο μαυρες τρυπες....τι γινεται
Όλοι οι μεγάλοι πήγαιναν στα μοναστήρια και τις εκκλησίες για να διαβάσουν Πλάτων, Αριστοτέλη, Αναξαγόρα, Αναξίμανδρο, Θαλή, Πυθαγόρα κλπ. Εμείς ξεχάσαμε την αξία των παππούδων μας.
Ακόμα μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν μας εξήγησε τι είναι μαγνητισμός, τι είναι βαρύτητα, οι ορολογίες είναι τελείως αυθαίρετες. Μας εξηγούν τα αποτέλεσμα και τις ιδιότητες, άλλα όχι τι είναι. Δεν υπάρχουν οπτικές μεγεθύσεις να δούμε ακριβώς τι είναι το πρωτόνιο και ποιοί παράγοντες σχηματίζουν τα αλκάλια, ποιοί τα οξέα, και αν ο μακρόκοσμος έχει τις ίδιες ιδιότητες? Την ακολουθία αριθμών Fibonacci την παρατηρούμε στους γαλαξίες αλλά και στην γή σε διάφορα φυτά, ζώα γιατί?
Ίσως το Καλύτερο βίντεο που έχω δει ποτέ στο Y.D. κ αυτό γτ αναφέρεται σε Παραδοχή Λαθών απ' όπου αυτά κ αν προέρχονται, πόσο δε μάλλον όταν προέρχονται από την επιστήμη της φυσικής. Πάρα πολύ ενδιαφέρον.
Αμφισβητώ την θεωρία της "μη ύπαρξης του αιθέρα" , αν δεν τον βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει . Στο κάτω κάτω αυτή είναι η δουλειά του να μην φαίνεται 😂
@@Astronomix_the_podcast Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
Αμφισβητώ το πείραμα αυτών των κύριων διότι δεν βρήκαν περιβάλλον με απώλεια αιθέρα για να κάνουν τις μετρήσεις . Η ταχύτητα του φωτός έχει φράγμα κ είναι ανάλογη με το υλικό που ταξιδεύει . Όπως ο ήχος . 🤔😂
Έχω μια ερώτηση που είναι μάλλον κρίσεως, αλλά ίσος υπάρχει κάτι που δε γνωρίζω οπότε ας την κάνω μήπως και κάποιος γνωρίζει και μου δώσει τα φώτα του! Σχετικά με τον λόρδο Κέλβιν... Ο Κέλβιν ήταν ο άνθρωπος που περιγράφει ο κύριος Χρήστος σε κάποια στιγμή στο βίντεο, ο άνθρωπος που αν διαφωνούσε μαζί του κάποιος έσβηνε την "οθόνη" του και επέμενε των αρχικών του απόψεων! Ο άνθρωπος που στο πέρασμα των χρόνων έγινε πάμπολλες φορές "ρεζίλι" σχετικα με τις απόψεις, τις αντιλήψεις και τις θεωρίες του... Αντί (σύμφωνα με την προσωπική ταπεινή μου άποψη) να μετονομαστεί σε πόρδος Κέλβιν και να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε σύγχρονο φυσικό, παρόλα αυτά παραμένει στο πάνθεον των μεγαλύτερων φυσικών της ιστορίας... ΓΙΑΤΙ????? έκανε ίσος κάτι σπουδαίο τελικά το οποίο μου διαφεύγει εμένα;;;
@@icinemagr4621 Τονίζει όμως ότι για να ισχύσει αυτό που λέει πρέπει η αντίσταση του αέρα να είναι αμελητέα. Καλό είναι να ξέρουμε ν' ακούμε ολόκληρη την τοποθέτηση του συνομιλητή.
Κάθε τρεις και λίγο καταρρίπτεται η θεωρία του Big Bang στον βωμό του εύκολου κλικοθηρικού χρήματος. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε από έγκυρους οργανισμούς.
Η θεωρια της μεγαλης εκρηξης(Big Bang) , δεν καταρριπτεται. Οι επιστημονικες θεωριες ειναι σαν τις φωτογραφικες μηχανες. Μας δειχνουν μια εικονα της πραγματικοτητας. Οταν μια θεωρια ειναι πιο πετυχημενη απο μια αλλη , αυτο σημαινει απλα πως ''τραβαει'' καλυτερες και πιο λεπτομερεις φωτογραφιες, και μπορουμε να διακρυνουμε , συνεπως να καταλαβουμε και να εξηγησουμε περισσοτερα. Για παραδειγμα, η θεωρια της μεγαλης εκρηξης μας εξηγει τι εχει μετα την ''δημιουργια'' του Συμπαντος μας αλλα δεν μπορει να εξηγησει τι συνεβαινε πριν, δεν καταρριφθηκε ουτε ακυρωθηκε απλως ως θεωρια , εξηγει μεχρι ενα σημειο. Η Κβαντικη φυσικη ερχεται να δωσει απαντησεις σε αυτο... Αλλο παραδειγμα, καποτε ο Issac Newton προσπαθησε να αμς εξηγησει τι ειναι η βαρυτητα . Η θεωρια της βαρυτητας του Newton , πολυ καλη θεωρια , αλλα οι φωτογραφιες ηταν θολες, εξηγουσε μεχρι ενα σημειο, μετα ηρθε ο Albert Einstein και μας εδωσε ενα μια καλυτερη θεωρια για την βαρυτητα , της θεωρια της Σχετικοτητας , η οποια ακομη και σημερα , επιβεβαιωνεται ξανα και ξανα μεσω πειραματων. Μεχρι την ημερα που θα βγει μια θεωρια , που τα θεωρητικα της αποτελεσματα θα ειναια κομη πιο κοντα στα πειραματικα αποτελεσματα. Για την ιστορια αυτη θα ειναι μια τρομερη στιγμη, ολοι οι επιστημονες προσπαθουν να παντρεψουν την θεωρια της σχετικοτητας με τις θεωριες της κβαντικης φυσικης και αν φτιαξουν μια θεωρια ''κβαντικης βαρυτητας''. Αυτο δενε χει γινει ακομη...
Ο Αριστοτέλης στο έργο του τα Φυσικά στην παράγραφο κίνηση δεν αναφέρει πουθενά ότι το το βαρύ θα πέσει πιο γρήγορα από το ελαφρύ. Μήπως πρέπει να ξανά διαβάσουμε το πρωτότυπο των λεγόμενων του και όχι τι είπαν κάποιοι άλλοι, όταν θέλουμε να διαφωνήσουμε με τον πιο έξυπνο άνθρωπο στην ιστορία. Το ίδιο έγινε και με την άποψη του ότι η Γη είναι στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, ενώ γνωρίζουμε σήμερα ότι για να καταλάβουν οι επιστήμονες τις αποστάσεις των άστρων και διάφορες άλλες φυσικές θεωρίες, πρέπει να τοποθετηθεί η Γη στο κέντρο της εξίσωσης για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα... (Χαμένοι στην μετάφραση) Με εκτίμηση!
Κυριολεκτικα κανεις ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που λεει ο Χρηστος οτι δεν ειναι υγιες!!! ...Βλέπουμε ότι τα σώματα που έχουν μεγαλύτερη ροπή βάρους ή ελα- φρότητας127 (έστω ότι τα υπόλοιπα στοιχεία της κίνησης παραμένουν σταθερά), διανύουν με μεγαλύτερη ταχύ- τητα ίσο διάστημα, και μάλιστα κατά την αναλογία των μεγεθών τους... μεταφρασμενο αποσπασμα (υπαρχει και το αρχικο με μια ευκολη αναζητηση το βρισκεις σελ 256) ΦΥΣΙΚΑ-ΒΙΒΛΙΟ Δ Οποτε πριν κανεις ενα σχολιο που θα το δει και ο κοσμος καλο ειναι να σκεφτεσαι και να ψαχνεις λιγο!! Με εκτιμηση!
@@akiratoriyama1320 συγνώμη δεν το έγραψα σωστά, τις κινήσεις τον φυσικών φαινομένων σε σχέση με την Γη δλδ επειδή η Γη γυρνάει γύρω απο τον εαυτό της ο ήλιος πάει απο την ανατολή στην δύση, γύρω από αυτό το κέντρο της κίνησης της γης κατανοούμε τα αστρικά φαινόμενα, για αυτήν την εξίσωση μιλούσα... Με λίγα λόγια φυσικά! Όσο στο να γράψω εγώ τι δεν είπε ο Αριστοτέλης, δεν θα έπρεπε καλύτερα να τα γράψουν αυτοί που λένε ότι τα είπε...
Megale prosekse mpori na kanis kai esi lathos gia ton ethera. Giati to xorocroniko sinexes kai h metadosi tis varititas sto keno mpori na xriazete meso opote kai o ethereras na ine alithinos.
Την εποχή του Νεύτωνα δεν υπήρχε πρακτικά η δυνατότητα να παρατηρήσεις την μικρή απόκλιση των υπολογισμών του από την πραγματικότητα για να χρειαστεί να σκεφτεί την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Οπότε η θεωρία του δεν ήταν ‘λάθος’, ήταν τόσο κοντά στην πραγματικότητα ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την παρατηρούμενη καθημερινότητα. Με τα σημερινά δεδομένα ναι θα ήταν είναι ‘λαθος’ να μην κάνεις τις διορθώσεις της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας για να υπολογίζουν πχ τα τσιπάκια gps που έχεις στο κινητό σου την θέση σου όταν ζητάς στο app να κάνει πλοήγηση. Έτσι στο μέλλον σε 500 χρόνια μπορεί η ειδική θεωρία της σχετικότητας να μην έχει την απαραίτητη ακρίβεια για κάτι που σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε καν τι θα είναι, οπότε θα είναι ‘λάθος’.
Χρήστο εδώ έστειλες ένα πολύ επικίνδυνο όσο και λανθασμένο μήνυμα. "εάν η θεωρία δεν συμφωνεί με το πείραμα τότε η θεωρία είναι λάθος. ΟΧΙ τεράστιο ΟΧΙ. αν το πείραμα δεν συμφωνεί με την θεωρία, ΘΕΩΡΙΑ, όχι υπόθεση, τότε το πείραμα είναι λάθος.... αν δεν συμφωνεί με την υπόθεση τότε θέλουν έρευνα και τα δύο... αλλά η θεωρία ΔΕΝ μπορεί να καταρριφθεί από το πείραμα. τελεία και παύλα... ούτε καν να επανεξεταστεί.
Το πρόβλημα είναι ότι είσαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτά που ισχυρίζεσαι άρα αν προσπαθήσω να σου απαντήσω θα είναι μάταιο Όμως ο εκφωνητής έχει απόλυτα δίκαιο
Προφανώς μιλάει για καλοσχεδιασμένα πειράματα, με καλές μετρήσεις. Βλέποντας το βίντεο λοιπόν σκεφτόμουν πώς θα μπορούσε στην αρχαιότητα ακόμα, να γίνει κάποιο πείραμα που να δείχνει οτι 2 σώματα διαφορετικού βάρους θα έπεφταν το ίδιο γρήγορα. Θα μπορούσε να φτιαχτεί λοιπόν μια μικρή τραμπάλα, δλδ ένα λεπτό ξύλο , να ισοροπεί στην μέση του επάνω σε ένα κατακόρυφο καρφί, και απο ύψος 5 μέτρων να πέφτουν 2 σφαίρες ίδιου μεγέθους (γιατί να υποφιαστούν βεβαίως οι αρχαίοι οτι θα έπρεπε οι μπάλλες να είναι απολύτως ιδίου μεγέθους, θα έπρεπε να κατανοούσαν την επίδραση της αντιστάσεως του αέρα). Θα έπρεπε βεβαίως να υπάρχει ένας μηχανισμός που να επιτρέπει την όσο γίνεται "ταυτόχρονη" απελευθέρωση των 2 σφαιρών. Αν οι σφαίρες χτυπούσαν την τραμπάλα με αρκετή διαφορά χρόνου, η 1η σφαίρα θα πετάξει ψηλά την τραμπάλα πριν προλάβει να χτυπήσει το δικό της μέρος η άλλη σφαίρα. Αν όμως οι 2 σφαίρες πέσουν με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, τότε η τραμπάλα θα σπάσει στην μέση.
Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
@@smart769 αν είχες την παραμικρή σχέση με την επιστήμη θα ήξερες τι σημαίνει θεωρία τι υπόθεση και τι πείραμα και δεν θα απαντούσες με τον τρόπο αυτό... ξέρεις εν τη ρύμη του λόγου ακόμη και τα είδωλα σας, μπορούν να κάνουν λάθη... κι εδώ ο Χρήστος κάνει τραγικό λάθος
Νομίζω το μεγαλύτερο λάθος που ακόμα γίνετε είναι ότι δεν περνούν σαν υπό διαστάσεις την Θερμότητα και την πιέσει και έτσι βγαίνουν πολλές ενώσεις λάθος αφού παίζουν καίριο ρόλο ……τώρα το ότι έκανε λάθος ο Αρίστος -Τελείως δεν ξέρω …… και ο Γαλιλαίος μάλλον από ράτσα φερμένοι από τη Γαλιλαία 😏με τους κλεμμένους πάπυρους της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρας δεν θέλω να το πιστέψω με τίποτα ! 😅ένα άλλο άλλο δεν υπάρχει ήχος άλλο δεν τον ακούμε γιατί δεν μεταφέρετε πως ξέρουμε ότι η πλανήτες βγάζουν ήχο πίσω από την τροχιά τους ;
Πολύ απλά, χωρίς λάθη δεν θα υπήρχε επιστήμη. Υπέροχο βίντεο. 👏
Ευχαριστώ πολύ!
Μπράβο για το βίντεο Χρήστο! Είναι πραγματικά περίεργο αλλα μας διδάσκει ταυτόχρονα το γεγονός οτι για 2000 χρόνια κανένας δεν σκέφτηκε να πειραματιστεί με την ελεύθερη πτώση. Προφανώς και η άποψη του Αριστοτέλη δούλευε δογματικά στο μυαλό του κόσμου με αποτέλεσμα να μην τολμά κανένας να την αμφισβητήσει...
Οτι εχω πετύχει ως φοιτητης και εργαζομενος πλεον το χω πετυχει απο συνεχεις αποτυχιες!!Εξαιρετικο βίντεο με πολυ ομορφες αξιες!
Να είστε καλά!
Τι να πω! Ξεπέρασες τον εαυτό σου! Πολλά μυνήματα μέσα σε 12 λεπτά!! Συγχαρητήρια!!!
Σας ευχαριστώ παρα πολύ!
Πέρα από μαθήματα φυσικής παραδίδεις και μαθήματα ζωής. Το παράδειγμα στο φινάλε του βίντεο με τα λάθη με έκανε μαθητή σου για άλλη μια φορά. Μπράβο και πάλι μπράβο.
Εγώ σας ευχαριστώ παρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια!
Σύμφωνα με την κατάληξη του βίντεο, όπως θα έλεγε κάποιος, θα έπρεπε τώρα να είμαι πάνσοφος! Σοβαρά τώρα, εξαιρετική δουλειά!
Εξαιρετικός, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ποιότητα του βίντεο και τη μετάδοση της γνώσης!
Εγώ σας ευχαριστώ ποκυ!
Μου αρέσει πολύ η έμφαση που δίνεται στη σημασία που έχει η ανοχή να είμαστε λάθος όσον αφορά την επιστημονική μας εξέλιξη και κατανόηση. Πάρα πολύ καλή δουλειά (ως συνήθως).
Καλή σχολική χρονιά Χρήστο.
Ευχαριστώ πολύ! Καλή σχολική χρόνια!
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι,μας διδάσκουν μέχρι σήμερα και φυσικά θα συνεχίσουν να μας διδάσκουν...
ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΙΝΤΕΟ! Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ!!!
Μπραβο Χρηστο, πολυ καλο το βιντεο. Αν και μαθηματικος, το βιντεο σου το βρiσκω διαφωτιστικοτατο!
Ευχαριστώ παρα πολύ!
Εξαιρετικό και διδακτικό βίντεο!
Υ. Γ: Από όσο έχω διαβάσει ένα άλλο περιπου λάθος του Αϊνστάιν, η μη ολική παραδοχή της κβαντικής θεωρίας με τις απορίες/ενστασεις τις οποίες διατυπωνε την βοήθησαν να εξελιχθει σημαντικά.
"Ό Θεός δεν παίζει ζάρια με τον κόσμο"
Καλημέρα κύριε καθηγητά με την ανεπανάληπτη μεταδοτικότητα
Καλημέρα και σας ευχαριστώ παρα πολύ !!!
Συγχαρητήρια σου. Η διάλεξη αυτή θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία στο μάθημα της φυσικής.
Οχι μόνο στην φυσική μα και σε όλα τα μαθήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετικά ποιοτική δουλειά στο σύνολό της. Πολλά συγχαρητήρια!
Σας ευχαριστώ παρα πολύ!
Αν δεν αναγνωρισουμε ο λαθος , δεν θα μαθουμε ποτε πιο ειναι το σωστο. Αν ειχαμε δικιο απο την αρχη , θα επιβεβαιωθουμε παλι. Ολες οι ανακαλυψεις ξεκινησαν απο ενα ''αν'', ''γιατι'', και ''κατι δεν μου κολλαει εδω''.
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες.
Εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια καο για τη τοποθέτηση!
Επιστημονική μέθοδος: Παρατήρηση->Υπόθεση->.Πείραμα->Αποτελέσματα πειράματος->Συμπέρασμα-..Θεωρία->Νέα πειράματα κλπ...........->Φυσικός νόμος->Πειραματικά δεδομένα που δε συμφωνούν με το φυσικό νόμο->Κατάργηση του φυσικού νόμου->Νέα πειράματα κλπ........->Τροποποίηση του φυσικού νόμου-> κλπ.
1:16 "Η αξιοπιστια της επιστήμης δεν βασίζεται στην βεβαιότητα αλλά στην ανοιχτομυαλη παραδοχή της αβεβαιότητας". Πόσο δίκιο έχεις. Όποιος ψάχνει για βεβαιότητες ας πάει στον παπά του, στον ραβινο του, στον μουφτή του, ή όπου αλλού θέλει.
Προβάλλεις τη θρησκεία ως πολέμιο της επιστήμης ή το αντίστροφο, πράγμα το οποίο όχι απλώς δεν ισχύει (λόγω των εντελώς διαφορετικών πεδίων που ασχολείται η καθεμία) αλλά μάλιστα είναι κάθε άλλο παρά ανοιχτόμυαλο
@@codselect Ολες οι "εξυπνες" θρησκείες βασιζουν τα θεμελιώδη ερωτηματα , στα κενα της επιστημονικης γνώσης , που θεωρούν ότι "αγγιζουν τον θεο " τους ,αρα απαγορευουν να τα αμφισβητισης και ως εκ τούτου να τα αναλυσεις επιστημονικα , μιας και μια τετοια "αναζητηση" θεωρείτε βλασφημια η ανιερη ! ( Και τι ενοεις 'διαφορετικα πεδια' ?)
@@codselect Είναι απλά γεγονός ότι η θρησκεία σε μερικές περιπτώσεις πολεμά την επιστήμη (βλέπε Υπατία, Γαλιλαίο κλπ). Και φυσικά η στάση των ΜΜΕ σε θέματα όπως το Higgs Boson (το ονόμασαν "σωματίδιο του θεού") ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αναφορά στον κύριο Τραχανά. Τα βιβλία του είναι άριστα και ειδικά οι διαφορικές εξισώσεις είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία μαθηματικών.
υπεροχο οπως παντα βιντεο
Ευχαριστώ παρα πολύ!!!
Λυπηρό να συνεχίζουμε να "αποδεχόμαστε" το κιλό ως μονάδα μέτρησης του βάρους! Θα μπορούσαμε να λέμε και να καθιερώσουμε τη μάζα που είναι και το σωστό, τουλάχιστο να ξεκινήσει από κάποιους επιστήμονες!! Ακόμα μια ωραία παρουσίαση Χρήστο! Εύγε!!
Αυτό, ούτε να το συζητάς. Θα πεις σε κάποιον που είναι 100 κιλά και πρέπει να χάσει 20 για να φτάσει τα 80, ότι είναι 1.000 Newton και πρέπει να φτάσει τα 800; 🤣🤣Ξέρεις πόσο διαφορετικά ακούγεται το "20 Κιλά" από το "200 Newton"; Θα πέσουν όλοι στα πατώματα και θα κλαίνε!
@@johnphilippatos Εκτός αν βάλουν λιγάκι το μυαλό τους να δουλέψει.
@@Lina_AntoniouΑυτό είναι κομματάκι δύσκολο.
@@johnphilippatos Δύσκολο είναι για όσους βαριούνται.
@@johnphilippatos φιλε μου αλλο η μαζα και αλλο το βαρος !! δηλαδη ξαχασαμε την πυκνοτητα ?? δυο ανθρωποι με την ιδια μαζα δεν εχουν το ιδιο βαρος !!
Ένα ακόμα βίντεο αριστούργημα 👌
Ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετικό βίντεο!!!
Γεια σας Κ.Χρηστο μου αρεσουν πολυ τα βιντεο σας και τα παρακουλουθω εδω και καιρο.. θα μπρουσατε να κανετε τετοια βιντεακια για πεμτη και εκτη δημοτικου?
ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Μπραβο Χρήστο, εξαιρετικό βιντεο
Σας ευχαριστώ πολύ!
Φανταστικό βίντεο μπράβο σας!
Ευχαριστώ πολύ!
Ευχαριστούμε πολύ κύριε Κυριακίδη για το πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις εξισώσεις του Maxwell, εφόσον στις δύο από τις τέσσερεις εξισώσεις συμπεριλαμβάνεται το ε0, μ0 και κατ' επέκταση το ε, μ στην περίπτωση μέσου διάδοσης διαφορετικού του κενού, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Maxwell είχε λάβει υπόψιν του κάποιο μέσο για την διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων;
Χρηστο αγαπω τη φυσικη. Ποσο χαιρομαι που σε βρηκα
Να είστε καλά!
Πολύ καλό βίντεο !👏🏽
Ευχαριστώ παρα πολύ!
Μέγας δάσκαλος!!!
Καλημέρα! :)
Καλημέρα!
Υπάρχει σημείο στο σύμπαν χωρίς χωρο; Το μέσο διάδοσης είναι ο χώρος για τα ηλ/κα κύματα, συνεπώς μήπως αυτό που εννοούμε σημερα συμβατικά χώρος, ειναι ο αιθέρας;
Ενδιαφέρουσα ανάλυση και πολύ καλογραμμένη παρουσίαση. Αλλά από το 3:40 και μετά οι πληροφορίες είναι λανθασμένες. Πρώτος ο Στράτων, που διοίκησε το Λύκειο μετά τον Αριστοτέλη, αμφισβήτησε την ανάλυση του Αριστοτέλη για την πτώση των σωμάτων, ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι η κίνηση είναι επιταχυνόμενη. Μέχρι τον Γαλιλαίο, άπειρες φορές στην κυριολεξία, οι επιστήμονες της εποχής έριχναν πέτρες για να διαπιστώσουν αν τα βαριά σώματα πέφτουν πιο γρήγορα από τα ελαφριά (και επίσης αν έπεφταν ακριβώς κάτω στο έδαφος ή λίγο πιο πίσω για να ελέγξουν αν η γη περιστρέφεται).
Η αριστοτέλεια θεώρηση του κόσμου, δεν ήταν ένα σύνολο από απόψεις αλλά ένα σύστημα συνεκτικό και λογικά συνεπές. Αν άλλαζες κάτι, θα έπρεπε να αλλάξεις το σύνολο. Για παράδειγμα η θεώρηση του Αριστοτέλη για την ουσία και τις τυχαίες ιδιοτήτες των σωμάτων, θεώρηση που χρησιμοποίησε η καθολική εκκλησία για να ερμηνεύσει την θεία κοινωνία, έχει ως συνέπεια ότι η ύλη είναι συνεχής και δεν αποτελείται από άτομα. Η αριστοτέλεια θεωρία, πίσω από τις ερμηνείες των φαινομένων, βασίζεται σε κάποιες γενικές αρχές, σχεδόν προφανείς. Η φύση απεχθάνεται το κενό, κάθε κινούμενο έχει κάποιον που το κινεί, οι πλανήτες κινούνται σε τέλειες ομομοιόμορφες και αιώνιες τροχιες. Πολλοί αμφισβήτησαν την προσέγγιση του Αριστοτέλη σε κάποια φαινόμενα, αλλά όχι τις αρχές του.
Και εδώ τίθεται το αιώνιο ερώτημα. Αν η θεωρία αποτυγχάνει να ερμηνεύσει ένα φαινόμενο, είναι όλη λανθασμένη ή μονο η εφαρμογή της στο συγκεκριμένο θέμα; Πότε το πείραμα διαψεύδει την θεωρία; Το σύμπαν διαστέλεται επιταχυνόμενα. Είναι λοιπόν οι θεωρία της βαρύτητας λανθασμένη;
Πολύ προσεγμένο το σχόλιό σου συγχαρητήρια!
Μην τους παίρνεις στα σοβαρά, οι καθηγητές των σχολείων δεν έχουν καμία σχέση με επιστήμη, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα, δηλαδή να ζούνε από τον ιδρώτα των άλλων! Είναι όλοι τους υποτελεις στους αγγλοσαξονες.
Εγώ θα απαντήσω στην τελευταία παράγραφο επειδή είμαι ο πιο κατάλληλος για τέτοιου είδους θέματα.
Οι επιστημονικές θεωρίες πρέπει να περιγράφουν τον μηχανισμό που υπάρχει πίσω από τα φαινόμενα! Αυτό είναι η εξήγηση της θεωρίας, ο μηχανισμός που προκαλεί το φυσικό φαινόμενο. Τί θα πει ερμηνεία;!! Ερμηνείες έχουν οι θρησκείες! Αν ο μηχανισμός που προτείνει μια θεωρία είναι λανθασμένος, τότε η θεωρία είναι ολόκληρη λανθασμένη! Πχ η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν είναι ολόκληρη λάθος! Που διαστέλλεται το σύμπαν; μέσα σε ένα άλλο σύμπαν! Βλέπεις τί βλακείες λένε! Το πρόβλημα είναι ότι έχουν βάλει μαθηματικούς να μας εξηγήσουν τον φυσικό κόσμο με νοητά πειράματα, όμως ο κόσμος δείχνεται με γεγονότα δεν λέγεται με εξισώσεις!
Ευχαριστούμε
Να είστε καλα!
Δεν θα μπορουσαμε να θεωρησουμε πως ο αιθερας ειναι το higgs field?
Ευχαριστώ!
Μου φαίνεται πολύ κουλό ότι ο Αριστοτέλους δεν έκανε ένα απλό πείραμα. ..😂😂😂
Το σημερινό βίντεο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί συναντούμε καθημερινά τέτοιες παράλογες καταστάσεις. Εδώ και 4 χρόνια ακούμε από τα κυβερνητικά όργανα την προτροπή να "εμπιστευτούμε την επιστήμη". Αυτό το βίντεο μας διδάσκει ότι η φράση εκείνη είναι οξύμωρο.
Αν αντιμετωπίζεις την επιστήμη σαν ένα σύνολο ιδεών που είναι αληθής ή μη θα πέφτεις σε αυτή την αντίφαση. Οι εξισώσεις του Maxwell χρησιμοποιούνται για να κάνουν το WiFi στο κινητό σου να δουλεύει, η κβαντομηχανική χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό του επεξεργαστή για το iPad σου κτλ. Το 99.999% των μηχανικών/επιστημόνων δεν έχει φιλοσοφικές ανησυχίες αν η θεωρία τελικά είναι σε βάθος χρόνου σωστή ή λάθος, τον ενδιαφέρει αν δουλεύει μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής του σήμερα. Οπότε η πίστη στην επιστήμη σημαίνει ότι με τους τεχνολογικούς περιορισμούς του σήμερα είναι το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο σχεδιαστικών επιλογών.
Αγαπητέ φίλε κάπιταλ, θα είχες δίκιο αν η φράση της κυβέρνησης αναφερόταν στην επιστημονική μέθοδο. Αν έλεγαν "να εμπιστεύεστε την επιστημονική μέθοδο", τότε θα είχε νόημα, αλλά δεν θα υπάκουε κανένας στις κυβερνητικές εντολές. Δυστυχώς η φράση τους εννοεί ότι πρέπει να εμπιστευτούμε τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι παίρνονται ακολουθώντας την επιστημονική μέθοδο. Πράγμα φυσικά εντελώς αναληθές. Κατάλαβες τώρα τί εννοούσα? Άλλωστε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχω δίκιο: Η φράση "trust the science" είναι τόσο οξύμωρο, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ίδιο τον ορισμό του οξύμωρου στην εγκυκλοπαίδεια.
@@gjbcapital1847 περιμένω την απάντησή σου να είναι τώρα 100% με το μέρος μου.
@@kosdas Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις, εγώ κάνω like στο σχόλιό σου! 👌 Επιστήμη μπορεί να κάνει και ένας αγρότης ή ένας φτωχός άνθρωπος γενικά! Όταν όμως η επιστήμη είναι στα χέρια των ανθρώπων του χρήματος και της εξουσίας τότε αυτό που προκύπτει η χειρότερη δικτατορία. Δες κορονοϊό, ο κορονοϊος ήταν ένα πείραμα των ανθρώπων της εξουσίας της Αγγλίας και της Αμερικής για να δούνε πόσο μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο είδος να το πατάνε στο λαιμό, και όλο αυτό επειδή προετοίμαζαν τον πόλεμο της Ευρώπης με την Ρωσία. Το είπε ο μπλινκεν την πρώτη μέρα ότι ο κορονοϊος τελείωσε μόλις άρχισε ο πόλεμος!
Το βλέπεις, ακόμη και αυτό το τρολ που σου κάνει κριτική, αμέσως άρχισε να υποστηρίζει την δικτατορία των Άγγλων, των Αμερικανών και των Εβραίων. Maxwell Αγγλία - Βρετανία, ipad apple επιχείρηση σιωνιστική εβραϊκή. Ούτε καν τί είναι φιλοσοφία δεν ξέρει ο ηλίθιος. Θα του κάνω δυο ερωτήσεις να δούμε τι σkata ξέρει ο καραγκιόζης.
@@gjbcapital1847 Γειά σου, διαπίστωσα ότι είσαι έξυπνο παιδί γιαυτό πρέπει να εξηγήσεις:
1 Πώς χρησιμοποιούνται οι εξισώσεις του Maxwell για να δουλέψει το κινητό τηλέφωνο;
2 Τι σχέση έχει η κβαντομηχανική με τον επεξεργαστή του ipad; (γιατί οι άλλοι επεξεργαστές δεν θα αξίζουν για εσένα, εσύ θέλεις λαλο εβραιοαμερικανικο)
Εξαιρετικός
Ευχαριστώ πολύ!
το θέμα είναι πως για να διαφωνήσεις με την επιστήμη πρέπει να είσαι ήδη διάσημος διαφορετικά δεν λαμβάνεται καν η άποψή σου υπόψιν. Όλοι όσοι έκαναν το πείραμα της βαρύτητας του Αριστοτέλη έβλεπαν πως κάνει λάθος
Μόλις είπε για το δεύτερο "λάθος" τον Αιθέρα το σταμάτησα το βίντεο και το κλεισα.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ
@@petsoskarolos4702 Δικαιολόγησε εσύ καλύτερα τις αυθαίρετες διαπιστώσεις της σημερινής φυσικής.
1:00 Ναι! Αφού κάναμε λάθος τότε, μπορεί να κάνουμε λάθος και τώρα!
Η επιστήμη πάντα αμφισβητεί τον εαυτό της!
Γι'αυτό υπάρχουν ερευνητές και πρόοδος!
Το κλειδί είναι το "μπορεί". Το λάθος θα ήταν αν ήσουν σίγουρος/προκατειλημμένος ότι κάνουμε λάθος και τώρα.
@@Lina_Antoniou Σε ευχαριστώ 🌈που σχολίασες το σχόλιό μου!
(Τώρα θα επιχειρήσω να κάνω λίγο χιούμορ, σε παρακαλώ μην το παρερμηνεύσεις)
Γιατί το λέμε "κλειδί", αφού δεν κλείνει μόνο αλλά ανοίγει κιόλας?
Δεν θα έπρεπε να το λέμε και "ανοιχτήρι" ?
😊🎵💚
@@markoszouganelis5755 Καταλαβαίνω το χιούμορ που κάνεις, αλλά θ' απαντήσω σοβαρά. Ανοιχτήρι έχει επικρατήσει να λέμε αυτό το μαραφέτι που ανοίγει τα μη-βιδωτά καπάκια μπουκαλιών. Γενικότερα χάριν συνεννόησης οι άνθρωποι τείνουμε να διατηρούμε σχετικά σταθερούς ορισμούς για τους όρους που χρησιμοποιούμε.
Ιωάννης ο Φιλοππονος τον 4 μ.χ κατέρριψε την θεωρία του Αριστοτέλη.
Τον αναφέρουν στα συγγράμματα τους και ο Γαλιλαίος και Κοπερνικος
Κάνε βίντεο για το πιεζοηλεκτρικό και τα quartz + πειραμα
Εάν θα έλεγα ένα σχόλιο δάσκαλε επάνω στην αρχαία γνώση είναι ότι γνωρίζουμε το 5% του όγκου της επομένως και κάποια διόρθωση να έχει γίνει σε κάποιες απόψεις δεν το γνωρίζουμε και σαν υποστηρικτής της άποψης ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται πήρα το θάρρος να κάνω μία μικρή παρέμβαση
Τά πειραματικά δεδομένα είναι επίσης περιορισμένα,. από που ξέρουμε πως δεν έγιναν πειράματα ?
Και Για τόν αιθέρα Μίλησε και Ο Τέσλα.
Ό αιθέρας θαρρώ πως είναι τό Στοιχείο που πάσχουν έως Σήμερα.
Παραδείγματος χάριν Σκοτεινή ενέργεια ή ή τά Σονάτα χ
Όχι.
Δεν υπαρχει κανενα πειραμα που να επιβεβαιωνει την υπαρξη του αιθερα. Και μαλιστα το πειραμα των Michelson kai Morey , απεδειξε οτι δεν υπαρχει αιθερας. Ο Τεσλα δεν ειπε ποτε κατι τετοιο , ουτε εκανε καποιο πειραμα για να μπορουμε να εχουμε καποιο δεδομενο. Αν αναφερεστε στην σκοτεινη υλη, ειναι ενα μοντελο, που εξηγει τις τεραστιες αποκλισεις σε θεωρια και παρατηρηση για την μαζα των γαλαξιων . Βεβαια τα νεα τηλεσκοπια,που βλεπουν περισσοτερα , μας δινουν νεα δεδομενα καθε μερα και κατι εχει αρχισει να φαινεται που θα δωσει μια καλη απαντηση γυρω απο την θεωρια της σκοτεινης υλης. Η σκοτεινη ενεργεια προκυπτει απο την επιταχυνση που εχουν οι γαλαξιες , που δημιουργειται απο μια δυναμη ''αντιβαρυτητας'' που κανει τα παντα να απομακρυνονται. Η λεξη ενεργεια δεν εχει καμια σχεση με τον αιθερα.
Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
Αντί για αιθέρα τώρα έχουμε την μαύρη ύλη.
και σκοτινη ενεργια
Εγώ απορώ πως ο Αριστοτέλης δεν προχώρησε σε ένα τόσο απλό και αυτονόητο πείραμα...
Μάλλον το έκανε το πείραμα και για αυτό έκανε λάθος..δεν υπήρχε ακόμα πιθανών η έννοια της αεροδυναμικής και της αντίστασης του αέρα.. προφανώς και μιλάμε για σώματα που πέφτουν ναι μεν διαφορετικού βάρους αλλά ίδιου σχήματος και ίδιας πυκνότητας .. γιατί οκ αν αφήσεις ένα αμωνι 80 κιλών και ένα φτερό από έναν ουρανοξύστη δεν θα φτάσουν μαζί στην γη αποκλείεται.. βέβαια από την άλλη αν αφήσουμε ένα κόντρα πλακέ με μια τεράστια επιφάνεια ας πούμε 50 τετραγωνικά χλμ και ένα ακριβώς ίδιο αλλά με μια επιφάνεια μόλις 50 τετραγωνικά εκατοστά ίδιου σχήματος ίδιο ξύλο ίδιο πάχος...δεν θα φτάσουν μαζί στην γη εκει το τεράστιο νοβοπάν λόγω της αντίστασης του αέρα θα αργήσει λίγο,, βασικά σε ποιες συνθήκες έκανε ο Αριστοτέλης το πείραμα είναι το ερώτημα.. μάλλον με το αμόνι κ το φτερό
💪💪💪
αιθέρας ωστόσο μπορεί να είναι το ενοποιημένο κβαντικό πεδίο της σύγχρονης φυσικής. Σαν ιδέα λοιπόν ήταν απλώς... θεϊκή!
Καλησπέρα κύριε καθηγητά. Είναι λάθος να νομίζω ότι η ακτινοβολία του wi fi είναι κάτι κακό
Το μήκος κύματος της συγκεκριμένης ακτινοβολίας ανήκει στις μη ιονίζουσες, συνεπώς δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.
_"Τα βαριά σώματα πέφτουν ΤΟΣΟ πιο γρήγορα, ΟΣΟ πιο μεγάλο είναι το βάρος τους. Ένα σώμα 5 φορές πιο βαρύ, θα φτάσει 5 φορές πιο γρήγορα στο έδαφος."_
Πράγματι, δεν έχω παρατηρήσει τέτοια αντιστοίχιση. Ούτε όμως ότι φτάνουν στον ίδιο χρόνο, ανεξαρτήτου βάρους, ώστε μια μεγάλη μπάλα από μόλυβδο να φτάνει στον ίδιο χρόνο με ένα ξύλινο μπαλάκι, με ένα μπαλάκι του τένις, ή ακόμα χειρότερα, με μια μπάλα Χριστουγέννων ή ένα μπαλόνι. Κάτι μοιάζει να λείπει ...
Δεν είναι ασφαλώς αντικείμενο αυτού του video μια τέτοια ανάλυση, ούτε όμως η θεωρία είναι τόσο απλοϊκή, όπως διατυπώθηκε. Την πραγματικότητα που συνάδει με την παρατήρηση που γνωρίζουμε (οι παρατηρητικοί), την βρήκα σε αυτό το video: ruclips.net/video/ZgqJ5wQF944/видео.html, αρκεί να το παρακολουθήσετε μέχρι το τέλος όλους τους παράγοντες από τους οποίους υπολογίζεται ο χρόνος που θα χτυπήσουν το έδαφος. Οι οποίο ασφαλώς δεν περιορίζονται ΜΟΝΟ από την μάζα που διατύπωσε ο Αριστοτέλης.
"Απαγορεύεται η αμφισβήτηση της επιστήμης".... Όπως είπε κι ένας σύγχρονος "σοφός"...
Ποιος, ο Κούλης;
🍀🍀🍀
Νά μην εξεύρεσης την αντίσταση του αέρα αυτό είπε ο Αριστοτέλης εάν ρήξης αντικείμενο από Πίο μεγάλου ύψους το βαρύτερο θά έρθει νωρίτερα στην γη.τοτε δεν είχαν αεροπλάνα
πως μετακινούνται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα? Ο ατομοσφαιρκός αέρας έχει μεγάλα κενά για αυτά.
Νομίζω τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν χρειάζονται κανένα μέσο διαδόσεως. Για αυτό και το φως και τα ραδιοκύματα (με πολύ μεγαλύτερο μήκος κύματος απο το φως) διαδίδονται και μεταξύ των πλανητών, και μεταξύ των αστεριων.
@@georgiosdoumas2446 τότε ΔΕΝ είναι κύματα. Κύμα είναι η ενέργεια που μεταβάλει μια "ενδιάμεση" ύλη και της δίνει τη μορφή της. Δηλαδή την κάνει μέσο διάδοσής της. Νομίζω ότι τα χρόνια που έρχονται θα γίνουν καταπληκτικές αποκαλύψεις. Σε κάθε περίπτωση "οι αρχαίοι είχαν δίκιο για τον αιθέρα". Ο αιθέρας ήταν το μέσο που χρησιμοποιούσαν οι θεοί για να βοηθήσουν την κίνηση. Επειδή οι αρχαίοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την κίνηση. (Διότι κάθε κίνηση προϋποθέτει την κάλυψη άπειρων ενδιάμεσων σημείων). Θέλω να πω αυτό: Δεν έχουμε εξηγήσει ακόμα την κίνηση. Απλώς οι αρχαίοι έλληνες ζήτησαν την βοήθεια των "θεών" για να καλύψουν το ανεξήγητο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ. Κάθε συζήτηση ευπρόσδεκτη.
@@burt000edit000 Στα ηλεκτρομαγνητικα κύματα δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου υλικού μέσου γιατί αυτό που ταλαντωνεται είναι το πεδίο
@@smart769 το "πεδίο" έχει όλες τις ιδιότητες του "αιθέρα".
@@georgiosdoumas2446 Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
Ο Γαλιλαίος ΔΕΝ πέταξε τίποτα απο τον πύργο της πίζας.
Οι ιστορικές αναφορές για το εν λόγο πείραμα εμφανίζονται μετά τον θάνατο του, που σημαίνει ότι το πείραμα είναι ιστορικός μύθος.
Σήμερα η Επιστήμη υπηρετεί δουλικά τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Και τα αποτελέσματα της είναι εναρμονισμένα σ αυτήν.
Mindlab 42... περί Δικτύου..
Θα σου ειμουν ευγνώμων να κανείς βίντεο για τον άνεμο και από που πηγάζει
(Αν κάποιος μπορεί να μου απαντήσει επιστημονικά θα το εκτιμούσα )
ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΙΟ ΚΡΥΟ (ΩΣ ΡΟΗ) ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
ΕΤΣΙ, ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙ[ΤΩΣΗ ΤΟ ΚΡΥΟ ΔΕΝ ..ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ
ΑΠΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΡΟΗΣ, ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ
ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ
ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΟΤΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΚΕΥΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ
ΡΟΗ ΛΟΙΠΟΝ ΖΕΣΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΨΥΧΡΟΤΕΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
ΑΝΑΛΟΓΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΜΑΖΕΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΡΕΟΥΝ ΠΡΟΣ ΨΥΧΡΟΤΕΡΕΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΕΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΟΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ
αυτο με τον αιθερα,,,,τελικα στο συμπαν υπαρχη ηχος μετα φερετε ηχος γιατι αλλοι λενε δεν υπαρχη ηχος αλλη εχουν καταγραψη ηχους απο μαυρες τρυπες....τι γινεται
Ο Γαλιλαίος όταν πήγαινε στις εκκλησίες μελετούσε τις κινήσεις των πολυελαίων για να διατυπώσει τους νόμους του εκκρεμούς.......!!!!!!!!
Όλοι οι μεγάλοι πήγαιναν στα μοναστήρια και τις εκκλησίες για να διαβάσουν Πλάτων, Αριστοτέλη, Αναξαγόρα, Αναξίμανδρο, Θαλή, Πυθαγόρα κλπ. Εμείς ξεχάσαμε την αξία των παππούδων μας.
Το θεμα ομως ειναι πως τα πειραματα της συγχρονης φυσικης δεν ειναι ευκολο να ελεγχθουν "με τα ματια".
Χρήστο, θα κάνεις ενα βιντεάκι για τις κουκουβάγιες που πετούν αθόρυβα?
Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων!
" Εν οιδατε, ότι ουδέν οιδατε "....δεν είναι καιρός,να παρατήσετε τις αυθεντίες και τα θέσφατα.... αφού παραδεχεσθε το προφανές???
καλα ολοι οι αλοι , ο Αριστοτελης δεν το εκανε το πειραμα πριν μιλησει
Ακόμα μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν μας εξήγησε τι είναι μαγνητισμός, τι είναι βαρύτητα, οι ορολογίες είναι τελείως αυθαίρετες. Μας εξηγούν τα αποτέλεσμα και τις ιδιότητες, άλλα όχι τι είναι. Δεν υπάρχουν οπτικές μεγεθύσεις να δούμε ακριβώς τι είναι το πρωτόνιο και ποιοί παράγοντες σχηματίζουν τα αλκάλια, ποιοί τα οξέα, και αν ο μακρόκοσμος έχει τις ίδιες ιδιότητες? Την ακολουθία αριθμών Fibonacci την παρατηρούμε στους γαλαξίες αλλά και στην γή σε διάφορα φυτά, ζώα γιατί?
Aψογος
Ευχαριστώ πολύ!
Πείραμα = απόδειξη ή απόρριψη
Ίσως το Καλύτερο βίντεο που έχω δει ποτέ στο Y.D. κ αυτό γτ αναφέρεται σε Παραδοχή Λαθών απ' όπου αυτά κ αν προέρχονται, πόσο δε μάλλον όταν προέρχονται από την επιστήμη της φυσικής.
Πάρα πολύ ενδιαφέρον.
Να είστε καλα!
@@ChristosKiriakidis Επίσης
Αμφισβητώ την θεωρία της "μη ύπαρξης του αιθέρα" , αν δεν τον βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει .
Στο κάτω κάτω αυτή είναι η δουλειά του να μην φαίνεται 😂
Έχει καταρριφθεί η ύπαρξή του με το πείραμα Μάικελσον-Μόρλει
εχει αποδειχθει οτι δεν υπαρχει πειραματικα, το ιστορικο πειραμα Michelson & Morey
@@Astronomix_the_podcast Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
Αμφισβητώ το πείραμα αυτών των κύριων διότι δεν βρήκαν περιβάλλον με απώλεια αιθέρα για να κάνουν τις μετρήσεις . Η ταχύτητα του φωτός έχει φράγμα κ είναι ανάλογη με το υλικό που ταξιδεύει .
Όπως ο ήχος .
🤔😂
εχεις απολυτο δικιο ruclips.net/video/sRIwhMOPPm8/видео.html
Έχω μια ερώτηση που είναι μάλλον κρίσεως, αλλά ίσος υπάρχει κάτι που δε γνωρίζω οπότε ας την κάνω μήπως και κάποιος γνωρίζει και μου δώσει τα φώτα του!
Σχετικά με τον λόρδο Κέλβιν...
Ο Κέλβιν ήταν ο άνθρωπος που περιγράφει ο κύριος Χρήστος σε κάποια στιγμή στο βίντεο, ο άνθρωπος που αν διαφωνούσε μαζί του κάποιος έσβηνε την "οθόνη" του και επέμενε των αρχικών του απόψεων!
Ο άνθρωπος που στο πέρασμα των χρόνων έγινε πάμπολλες φορές "ρεζίλι" σχετικα με τις απόψεις, τις αντιλήψεις και τις θεωρίες του...
Αντί (σύμφωνα με την προσωπική ταπεινή μου άποψη) να μετονομαστεί σε πόρδος Κέλβιν και να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε σύγχρονο φυσικό, παρόλα αυτά παραμένει στο πάνθεον των μεγαλύτερων φυσικών της ιστορίας...
ΓΙΑΤΙ?????
έκανε ίσος κάτι σπουδαίο τελικά το οποίο μου διαφεύγει εμένα;;;
Μπορείς να δεις το λήμμα του στην wikipedia γιατί. Ίσως υπερβολή ότι θεωρείται από τους κορυφαίους φυσικούς της ιστορίας...
οκ
Πηρα ενα πουπολο και ενα μολυβι
Δεν επεσαν ταυτόχρονα γιατι??????
Πολύ διαφορετικά σχήματα τα δυο τους, μεγάλη διαφορά στην αντίσταση του αέρα.
@@Lina_Antoniou αρα αυτα που λεει οτι θα πεσουν ταυτχορονα δεν ισχυει. το καταλαβες το υπονοουμενο.
@@icinemagr4621 Τονίζει όμως ότι για να ισχύσει αυτό που λέει πρέπει η αντίσταση του αέρα να είναι αμελητέα. Καλό είναι να ξέρουμε ν' ακούμε ολόκληρη την τοποθέτηση του συνομιλητή.
Παιχνίδι λέξεων κύριε το κακό είναι ότι συνεχίζει την μαλάκια
Επίκαιρο το βίντεο, την ημέρα που μάλλον καταρρίπτεται η θεωρία του Big Bang. Μπορείτε να κάνετε ένα βίντεο σχετικά με αυτό;
ruclips.net/video/WNgtbVUHQpk/видео.html
Κάθε τρεις και λίγο καταρρίπτεται η θεωρία του Big Bang στον βωμό του εύκολου κλικοθηρικού χρήματος. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε από έγκυρους οργανισμούς.
Οι θεωρίες δεν καταρρίπτονται με clickbait άρθρα φίλε μου! Καλή σου μέρα!
@@N4505 Έχεις δίκιο. Μπορεί και να έχω καταλάβει λάθος. Αλλά και πάλι θα άξιζε ένα βίντεο νομίζω
Η θεωρια της μεγαλης εκρηξης(Big Bang) , δεν καταρριπτεται. Οι επιστημονικες θεωριες ειναι σαν τις φωτογραφικες μηχανες. Μας δειχνουν μια εικονα της πραγματικοτητας. Οταν μια θεωρια ειναι πιο πετυχημενη απο μια αλλη , αυτο σημαινει απλα πως ''τραβαει'' καλυτερες και πιο λεπτομερεις φωτογραφιες, και μπορουμε να διακρυνουμε , συνεπως να καταλαβουμε και να εξηγησουμε περισσοτερα. Για παραδειγμα, η θεωρια της μεγαλης εκρηξης μας εξηγει τι εχει μετα την ''δημιουργια'' του Συμπαντος μας αλλα δεν μπορει να εξηγησει τι συνεβαινε πριν, δεν καταρριφθηκε ουτε ακυρωθηκε απλως ως θεωρια , εξηγει μεχρι ενα σημειο. Η Κβαντικη φυσικη ερχεται να δωσει απαντησεις σε αυτο... Αλλο παραδειγμα, καποτε ο Issac Newton προσπαθησε να αμς εξηγησει τι ειναι η βαρυτητα . Η θεωρια της βαρυτητας του Newton , πολυ καλη θεωρια , αλλα οι φωτογραφιες ηταν θολες, εξηγουσε μεχρι ενα σημειο, μετα ηρθε ο Albert Einstein και μας εδωσε ενα μια καλυτερη θεωρια για την βαρυτητα , της θεωρια της Σχετικοτητας , η οποια ακομη και σημερα , επιβεβαιωνεται ξανα και ξανα μεσω πειραματων. Μεχρι την ημερα που θα βγει μια θεωρια , που τα θεωρητικα της αποτελεσματα θα ειναια κομη πιο κοντα στα πειραματικα αποτελεσματα. Για την ιστορια αυτη θα ειναι μια τρομερη στιγμη, ολοι οι επιστημονες προσπαθουν να παντρεψουν την θεωρια της σχετικοτητας με τις θεωριες της κβαντικης φυσικης και αν φτιαξουν μια θεωρια ''κβαντικης βαρυτητας''. Αυτο δενε χει γινει ακομη...
Εσύ.τι αναμοχλευεις τά παλαιά
Εγω ολο λαθη κανω..
Ο Αριστοτέλης στο έργο του τα Φυσικά στην παράγραφο κίνηση δεν αναφέρει πουθενά ότι το το βαρύ θα πέσει πιο γρήγορα από το ελαφρύ. Μήπως πρέπει να ξανά διαβάσουμε το πρωτότυπο των λεγόμενων του και όχι τι είπαν κάποιοι άλλοι, όταν θέλουμε να διαφωνήσουμε με τον πιο έξυπνο άνθρωπο στην ιστορία.
Το ίδιο έγινε και με την άποψη του ότι η Γη είναι στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, ενώ γνωρίζουμε σήμερα ότι για να καταλάβουν οι επιστήμονες τις αποστάσεις των άστρων και διάφορες άλλες φυσικές θεωρίες, πρέπει να τοποθετηθεί η Γη στο κέντρο της εξίσωσης για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα... (Χαμένοι στην μετάφραση)
Με εκτίμηση!
άιντε μαλε τσικουλατα τσικιτα...
Για το δεύτερο που λες, για ποια εξίσωση μιλάς;
Γράψε το πρωτότυπο και τι ακριβώς λέει ο Αριστοτέλης ή αν είναι μεγάλο γράψε τι λέει ο Αριστοτέλης .
Κυριολεκτικα κανεις ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που λεει ο Χρηστος οτι δεν ειναι υγιες!!!
...Βλέπουμε ότι τα
σώματα που έχουν μεγαλύτερη ροπή βάρους ή ελα-
φρότητας127 (έστω ότι τα υπόλοιπα στοιχεία της κίνησης
παραμένουν σταθερά), διανύουν με μεγαλύτερη ταχύ-
τητα ίσο διάστημα, και μάλιστα κατά την αναλογία
των μεγεθών τους...
μεταφρασμενο αποσπασμα (υπαρχει και το αρχικο με μια ευκολη αναζητηση το βρισκεις σελ 256) ΦΥΣΙΚΑ-ΒΙΒΛΙΟ Δ
Οποτε πριν κανεις ενα σχολιο που θα το δει και ο κοσμος καλο ειναι να σκεφτεσαι και να ψαχνεις λιγο!!
Με εκτιμηση!
@@akiratoriyama1320 συγνώμη δεν το έγραψα σωστά, τις κινήσεις τον φυσικών φαινομένων σε σχέση με την Γη δλδ επειδή η Γη γυρνάει γύρω απο τον εαυτό της ο ήλιος πάει απο την ανατολή στην δύση, γύρω από αυτό το κέντρο της κίνησης της γης κατανοούμε τα αστρικά φαινόμενα, για αυτήν την εξίσωση μιλούσα... Με λίγα λόγια φυσικά!
Όσο στο να γράψω εγώ τι δεν είπε ο Αριστοτέλης, δεν θα έπρεπε καλύτερα να τα γράψουν αυτοί που λένε ότι τα είπε...
Μία σφαίρα ακτίνος 2 εκατοστών από σίδηρο και άλλη μία σφαίρα πάλι ακτίνος 2 εκατοστών από αφρολέξ ...λές καλαμίες.
Κι όμως! Αν θεωρήσουμε αμελητέες τις αντιστάσεις του αέρα θα πέσουν ταυτόχρονα.
@@ChristosKiriakidis Δυστυχώς δι' ημάς ο αήρ υπάρχει...δεν δυνάμεθα να τον εξαφανίσωμεν.
Megale prosekse mpori na kanis kai esi lathos gia ton ethera. Giati to xorocroniko sinexes kai h metadosi tis varititas sto keno mpori na xriazete meso opote kai o ethereras na ine alithinos.
αφού κάνατε λάθος τότε....
μάλλον κάνετε λάθος και τώρα!
Το ποιος κανει λαθος ή οχι το δειχνει το πειραμα , ο φυσικος δικαστης , ολων , παντου και παντοτε.
έχεις απόδειξη?
Την εποχή του Νεύτωνα δεν υπήρχε πρακτικά η δυνατότητα να παρατηρήσεις την μικρή απόκλιση των υπολογισμών του από την πραγματικότητα για να χρειαστεί να σκεφτεί την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Οπότε η θεωρία του δεν ήταν ‘λάθος’, ήταν τόσο κοντά στην πραγματικότητα ώστε να εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για την παρατηρούμενη καθημερινότητα. Με τα σημερινά δεδομένα ναι θα ήταν είναι ‘λαθος’ να μην κάνεις τις διορθώσεις της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας για να υπολογίζουν πχ τα τσιπάκια gps που έχεις στο κινητό σου την θέση σου όταν ζητάς στο app να κάνει πλοήγηση. Έτσι στο μέλλον σε 500 χρόνια μπορεί η ειδική θεωρία της σχετικότητας να μην έχει την απαραίτητη ακρίβεια για κάτι που σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε καν τι θα είναι, οπότε θα είναι ‘λάθος’.
@@kosdas η κοσμολογική σταθερά του Αινστάιν...
@@user-dias.erkeios περιμένω την απόδειξη. Αν ξέρεις τί θα πει η λέξη "απόδειξη", φυσικά.
Χρήστο εδώ έστειλες ένα πολύ επικίνδυνο όσο και λανθασμένο μήνυμα. "εάν η θεωρία δεν συμφωνεί με το πείραμα τότε η θεωρία είναι λάθος. ΟΧΙ τεράστιο ΟΧΙ. αν το πείραμα δεν συμφωνεί με την θεωρία, ΘΕΩΡΙΑ, όχι υπόθεση, τότε το πείραμα είναι λάθος.... αν δεν συμφωνεί με την υπόθεση τότε θέλουν έρευνα και τα δύο... αλλά η θεωρία ΔΕΝ μπορεί να καταρριφθεί από το πείραμα. τελεία και παύλα... ούτε καν να επανεξεταστεί.
Το πρόβλημα είναι ότι είσαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτά που ισχυρίζεσαι άρα αν προσπαθήσω να σου απαντήσω θα είναι μάταιο
Όμως ο εκφωνητής έχει απόλυτα δίκαιο
Προφανώς μιλάει για καλοσχεδιασμένα πειράματα, με καλές μετρήσεις. Βλέποντας το βίντεο λοιπόν σκεφτόμουν πώς θα μπορούσε στην αρχαιότητα ακόμα, να γίνει κάποιο πείραμα που να δείχνει οτι 2 σώματα διαφορετικού βάρους θα έπεφταν το ίδιο γρήγορα. Θα μπορούσε να φτιαχτεί λοιπόν μια μικρή τραμπάλα, δλδ ένα λεπτό ξύλο , να ισοροπεί στην μέση του επάνω σε ένα κατακόρυφο καρφί, και απο ύψος 5 μέτρων να πέφτουν 2 σφαίρες ίδιου μεγέθους (γιατί να υποφιαστούν βεβαίως οι αρχαίοι οτι θα έπρεπε οι μπάλλες να είναι απολύτως ιδίου μεγέθους, θα έπρεπε να κατανοούσαν την επίδραση της αντιστάσεως του αέρα). Θα έπρεπε βεβαίως να υπάρχει ένας μηχανισμός που να επιτρέπει την όσο γίνεται "ταυτόχρονη" απελευθέρωση των 2 σφαιρών. Αν οι σφαίρες χτυπούσαν την τραμπάλα με αρκετή διαφορά χρόνου, η 1η σφαίρα θα πετάξει ψηλά την τραμπάλα πριν προλάβει να χτυπήσει το δικό της μέρος η άλλη σφαίρα. Αν όμως οι 2 σφαίρες πέσουν με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, τότε η τραμπάλα θα σπάσει στην μέση.
Αφού κάνατε λάθος τωρα κι οι 2, μπορεί να κάνετε λάθος και στο μελλον! η φυσικη εφοσον εχει κορεσμο, ειναι κι ατελης σαν εφαρμογη σε ορισμενα θεματα,,,,,ακομα κι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα , οποτε οτι ξερεις τωρα δεν θα ισχυει σε 50 χρονια
@@smart769 αν είχες την παραμικρή σχέση με την επιστήμη θα ήξερες τι σημαίνει θεωρία τι υπόθεση και τι πείραμα και δεν θα απαντούσες με τον τρόπο αυτό... ξέρεις εν τη ρύμη του λόγου ακόμη και τα είδωλα σας, μπορούν να κάνουν λάθη... κι εδώ ο Χρήστος κάνει τραγικό λάθος
@@Armonia2810 Εγώ έχω πτυχίο φυσικού ή δικιά σου σχέση με την επιστήμη ποια είναι ακριβώς;
Ναι άλλα αιθέρας υπάρχει R-X + R'ONA -> ✨️R-OR'✨️+ NAX
Νομίζω το μεγαλύτερο λάθος που ακόμα γίνετε είναι ότι δεν περνούν σαν υπό διαστάσεις την Θερμότητα και την πιέσει και έτσι βγαίνουν πολλές ενώσεις λάθος αφού παίζουν καίριο ρόλο ……τώρα το ότι έκανε λάθος ο Αρίστος -Τελείως δεν ξέρω …… και ο Γαλιλαίος μάλλον από ράτσα φερμένοι από τη Γαλιλαία 😏με τους κλεμμένους πάπυρους της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρας δεν θέλω να το πιστέψω με τίποτα ! 😅ένα άλλο άλλο δεν υπάρχει ήχος άλλο δεν τον ακούμε γιατί δεν μεταφέρετε πως ξέρουμε ότι η πλανήτες βγάζουν ήχο πίσω από την τροχιά τους ;