Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΙΜΠΝΙΤΣ / Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Поделиться
HTML-код

Комментарии • 23

  • @EternalNow-g4g
    @EternalNow-g4g 5 месяцев назад +2

    Το κανάλι σας είναι όαση
    Σας ευχαριστούμε

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  5 месяцев назад +1

      Σας ευχαριστώ πολύ!

  • @candybell84candybell86
    @candybell84candybell86 4 месяца назад +1

    Ευχαριστούμε πάρα πολύ!Να ειστε παντα καλα!

  • @markoszouganelis5755
    @markoszouganelis5755 5 месяцев назад +3

    Ευχαριστώ πάρα πολύ!

  • @majestyj8519
    @majestyj8519 5 месяцев назад +4

    Τελειο!!!

  • @A-politeia
    @A-politeia 5 месяцев назад +1

    Συγχαρητήρια για την ανάλυση της σκέψης του Leibniz. Μόλις τελείωσα την ανάγνωση της Μοναδολογίας και χρειαζόμουν ένα μικρό "ξεκαθάρισμα", για να μπουν τα πράγματα ευκολότερα σε σειρά.

  • @dimitrioskaragiannis1169
    @dimitrioskaragiannis1169 5 месяцев назад +3

    Συγχαρητήρια για το καινούργιο βίντεο πάνω στον Leibniz 🎉.Είχα μελετήσει παλαιότερα λίγο την φιλοσοφία του ,αλλά πολλά στοιχεία μου φάνηκαν δυσνόητα και ακατάληπτα ,το βίντεο σας με βοήθησε πολυ να καταλάβω την σκέψη αυτής της κορυφαίας διάνοιας του 17ου αιώνα. 😊

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  5 месяцев назад +1

      Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ πολύ!

  • @Tassoua
    @Tassoua 5 месяцев назад +2

    Υπέροχο διαφωτιστικό βίντεο, ευχαριστούμε πολύ.
    Υ.Γ. εάν θέλετε κατεβάστε ελαφρώς το noise gate γιατί κόβονται οι φράσεις τόσο απότομα ώστε να χάνεται η φυσική ροή του λόγου, ευχαριστούμε και πάλι.

  • @antmi
    @antmi 5 месяцев назад +1

    θα είμαστε εδώ να σάς παρακολουθούμε. κι ας είμαστε μόνο 90 ή 100 ή 4000.

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  5 месяцев назад +1

      Σας ευχαριστώ θερμά για τον ευγενικό σας λόγο!

    • @antmi
      @antmi 5 месяцев назад +1

      @@vtsabropoulos εμείς πρωτίστως για τό ωραίο και πολύ φροντισμένο περιεχόμενο.

  • @kokomanation
    @kokomanation 5 месяцев назад +1

    Είχε ανακαλύψει τον απειροστικο λογισμό το πιο σημαντικό εργαλείο στα μαθηματικά και όλες τις επιστήμες.

  • @panagiotis7946
    @panagiotis7946 5 месяцев назад

    ειναι φανερο η επιροη του Λαιπνιτς απο τον Δημοκριτο.Οι μοναδες και ο τροπος που δομουντε ειναι αντιγραφη απο τα ατομα του Δημοκριτου.

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  5 месяцев назад

      Όχι ακριβώς... Ο Leibniz συλλαμβάνει τις μονάδες ως αδιαίρετες και μη εκτεταμένες . Αλλά αν η ύλη χαρακτηρίζεται από έκταση και οι μονάδες είναι μη επεκτατικές, τότε οι μονάδες είναι επίσης άυλες, κάτι που στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του 18ου αιώνα σήμαινε το ίδιο με την επιβεβαίωση του πνευματικού τους χαρακτήρα. Αρα οι μονάδες της Leibniz είναι σημεία πρωτίστως πνευματικής δύναμης.

    • @panagiotis7946
      @panagiotis7946 5 месяцев назад

      @@vtsabropoulos σωστα, αλλα παλι ο Λαιπνιτς δεν μπορει να εξηγηση την παρουσια της υλης.Διοτι πως οι αυλες μοναδες μετατρεπωντε η δημιουργουν την υλη;

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  5 месяцев назад +1

      Θα σας εξηγήσω, εφόσον ενδιαφέρεστε και επιμένετε, αν και μια τέτοιου είδους ανάλυση και επεξήγηση συνιστά μέρος ακαδημαϊκής εργασίας σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών. Όπως καταλαβαίνετε δεν παρέχεται στο RUclips.
      Ο Leibniz απέρριψε την καρτεσιανή περιγραφή της ύλης, βάσει της οποίας η ύλη, η ουσία της οποίας είναι η έκταση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ουσία. Ο Λάιμπνιτς αργότερα υποστήριξε σε αντίθεση με τον Καρτέσιο, πως μόνο όντα προικισμένα με αληθινή ενότητα και ικανά για δράση, μπορούν να θεωρηθούν ως ουσίες. Η απόλυτη έκφραση της άποψης του Leibniz θεμελιώνεται στη διάσημη θεωρία του για τις μονάδες, στην οποία τα μόνα όντα που θα θεωρούνται γνήσιες ουσίες και ως εκ τούτου θα θεωρούνται "αληθινά" είναι απλές ουσίες που μοιάζουν με το μυαλό και είναι προικισμένες με αντίληψη και με όρεξη.
      Σύμφωνα λοιπόν με τον Leibniz, εάν τα μόνα πραγματικά όντα είναι απλές ουσίες που μοιάζουν με το ανθρώπινο μυαλό τότε τα σώματα, η κίνηση και οτιδήποτε άλλο πρέπει να προκύπτουν ή να είναι παράγωγα αυτών των απλών ουσιών και των αντιληπτικών καταστάσεων τους. Σε μια τυπική δήλωση του ιδεαλισμού του, ο Leibniz λέει, «Δεν αποβάλλω πραγματικά το σώμα, αλλά το ανάγω σε αυτό που είναι. Διότι δείχνω ότι η σωματική μάζα η οποία θεωρείται ότι έχει κάτι πέρα από απλές ουσίες, δεν είναι ουσία, αλλά "φαινόμενο" που προκύπτει από απλές ουσίες, οι οποίες από μόνες τους έχουν ενότητα και απόλυτη πραγματικότητα» Ωστόσο, αυτή η θέση, η άρνηση της πραγματικότητας των σωμάτων και ο ισχυρισμός ότι οι μονάδες είναι η βάση όλων των σωματικών φαινομένων, καθώς και οι μεταφυσικές της συνέπειες, έχει προβληματίσει πολλούς φιλόσοφους.

    • @TheArtsBookstoregr
      @TheArtsBookstoregr 5 месяцев назад

      Η μη αλληλεπιδραση των μονάδων, η μονομερής αντίδραση είναι ένα σημείο που χωλαίνει το σύστημα, δεν νοείται πρόοδος χωρίς καμία μορφή διαδραστικοτητας,.. "είμαστε μυριάδες δυνάμει εξελισσομενες ιδιοφυΐες μονηρεις και ανερματιστες" εκτός αν μια υπέρτατη δύναμη ανακάτεψε τις μονάδες που εξελίχτηκαν/εξελίσσονται με τα γνωστά συνεπακολουθα... Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Και πάλι εύγε.