154 - Peltier thermoelectric cooler (TEC)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 май 2024
  • Μερικά πειράματα με ένα ψυγείο Peltier. Τα στοιχεία Peltier ή αλλιώς Thermoelectric cooler (TEC) είναι αντλίες θερμότητας χωρίς κινούμενα μέρη, καθαρά φτιαγμένες απο ημιαγώγιμα υλικά (solid state).
  • НаукаНаука

Комментарии • 19

  • @papparallystas8877
    @papparallystas8877 Месяц назад +3

    Συγχαρητήρια για την παρουσίαση συνολικά κατά πρώτον καί κατά δεύτερον θα ήταν πολύ χρήσιμο ένα πιο εμπεριστατομένο βίντεο με πλήρη κατασκευή για ψύξη ή θέρμανση, σε off grid έκδοση. Πρώτη φορά επικοινωνώ μαζί σου - αν καί σε παρακολουθώ πάνω από ένα χρόνο - έχω να πω πώς είσαι ο μόνος στον Ελλαδικό χώρο πού ανεβάζει αυτές τις εργασίες, με τόσο αναλυτικές πληροφορίες. Συνέχισε με τον ίδιο ζήλο την άριστη προσπάθεια.

  • @katayamakinen
    @katayamakinen Месяц назад +5

    Μπράβο ρε φίλε, καιρό ήθελα να πειραματιστώ με ένα θερμοηλεκτρικό στοιχείο αλλά τελικά το ξέχασα , το έκανες εσύ και μου το θύμησες! Η σκέψη μου ήταν όχι να το τροφοδοτήσω, αλλά το κατά πόσο είναι εφικτό να παράξει τάση (την οποία και θα αποθηκεύσω) απο την διαφορά θερμοκρασίας στις επιφάνειές του. Για παράδειγμα να μην πηγαίνει τελείως άχρηστη η θερμότητα που απορροφά μια ψήκτρα αλλά με αυτό πάνω να φορτίσω και μια μπαταριούλα...

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  Месяц назад +7

      Στο επόμενο βίντεο θα δούμε πώς λειτουργεί σαν generator

    • @lefivideo
      @lefivideo Месяц назад +1

      Υπάρχει μια κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία όπου κάποιος βάζει μονάδα Peltier ανάμεσα στην ψύκτρα και τον επεξεργαστή ενός κλασικού υπολογιστή. Ο λόγος είναι ώστε με την διαφορά θερμότητας ανάμεσα στον ζεστό επεξεργαστή και το περιβάλλον να παράγει η μονάδα Peltier τάση που μετά τροφοδοτεί την ψύκτρα. Μπορείς fubar να πειραματιστείς με κάποια πιο βολική μορφή θερμότητας.

  • @galifianakismanos8392
    @galifianakismanos8392 Месяц назад +1

    Τα βιντεάκια σου είναι πάντα χρήσιμα 👍👍👍👍

  • @giorgosmandra2364
    @giorgosmandra2364 Месяц назад +1

    Φιλέ σε χάσαμε περιμένουμε καί αλλά ωραία βιντεακια σου, εαν μπορείς βέβαια και έχεις και χρόνο .

  • @lefivideo
    @lefivideo Месяц назад +1

    Επειδή έχω κάνει πριν χρόνια εργασία στην θερμοηλεκτρική ψύξη, στο δεύτερο ερώτημα δεν έχω απάντηση αλλά κάτι θυμάμαι για το πρώτο ερώτημα, θα κοιτάξω στην εργασία μου και στης πηγές για πληροφορίες. Αυτό που θα ήταν χρήσιμο να πούμε είναι ότι ενώ η μονάδα Peltier μπορεί να δουλέψει με οποιαδήποτε πολικότητα (δηλαδή να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε πλευρά ως ψυχρή και την άλλη ως θερμή) υπάρχει συμβατικά θερμή και ψυχρή πλευρά, αφενός μεν για να υπάρχει ξεκάθαρη πολικότητα στα καλώδια αφετέρου γιατί με την συμβατική πολικότητα είναι αισθητά πιο αποδοτικό, δηλαδή ενώ θα λειτουργεί ανάποδα τα υλικά και η κατασκευή τους δεν προσφέρουν την ίδια μεταφορά θερμότητας όταν η συμβατικά ψυχρή πλευρά γίνεται η θερμή πλευρά.

  • @georgekapaniaris7216
    @georgekapaniaris7216 Месяц назад +2

    Ο λόγος που δεν λειτουργεί σαν δίοδος είναι ότι αντιθέτως με την δίοδο δεν έρχονται σε άμεση οι ημιαγωγοί p και n αλλά ενώνονται ηλεκτρικά με ένα κομμάτι χαλκού ας πούμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν σχηματίζεται depletion area που εμποδίζει τη ροή του ρεύματος προς μία κατεύθυνση, κάτι που συμβαίνει στις κλασσικές διόδους. Το P και N doping χρησιμεύει μόνο στην κατάλληλη ροή της θερμότητας ενώ το ρεύμα μπορεί κανονικά να περάσει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Για τον τύπο p η θερμότητα ρέει στην ίδια κατεύθυνση με το ρεύμα, για τύπου n ρέει αντίστροφα.
    Σε τελική ανάλυση, δεν χρειάζονται καν ημιαγωγοί για την κατασκευή ενός στοιχείου peltier, αρκεί απλώς μια επαφή μεταξύ δύο διαφορετικών μετάλλων (όπως κάνουν για το αντίστροφο στα thermocouple), αλλά με κανονικά μέταλλα η απόδοση θα ήταν πολύ πολύ χαμηλή.
    Ένα σύντομο βίντεο που εξηγεί το φαινόμενο Peltier αλλά και το αντίστροφο (π.χ. Thermocouple)
    (νομίζω ότι αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι λίγο μετά το 10ο λεπτό όπου δείχνει την διαφορά στην ταλάντωση αλλά έτσι κι αλλιώς σύνοτμο είναι)
    ruclips.net/video/PccE4WcfnAw/видео.html

  • @user-fm1cz4qd6m
    @user-fm1cz4qd6m Месяц назад

    Μπορείς να βάλεις την θερμή πλευρά να επιπλέει σε πχ δοχειο νερου , έτσι και το νερό θα ζεσταίνεις( δύσκολο μεγάλα ποσά ενέργειας χρειάζεται)κατά κάποιο τρόπο και το ψυγειακι θα δουλεύει .

  • @thef14d
    @thef14d 13 дней назад

    ωραίο βιντεάκι! Βασικά όλα σου τα βίντεο έχουν ενδιαφέρον!
    έχω ένα κλειστό ντουλάπι μέσα στο οποίο έχω διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (router, UPS, κλπ), το καλοκαίρι ανεβάζει μεγάλες θερμοκρασίες ο χώρος μέσα. Μπορώ με το cooler (και την ψύκτρα ίσως) να ρίξω έστω 4-5 βαθμούς το χώρο? πχ από 40 να πάει 35?

  • @user-fs6ex6lu8i
    @user-fs6ex6lu8i Месяц назад

    Να πουμε κιολας οτι μολις διακοψουμε την ταση, η υψηλη θερμοκρασια απο τη θερμη περιοχη περναει κατευθειαν στην κρυα..

  • @IOANNIS-VASILEIOU
    @IOANNIS-VASILEIOU Месяц назад

    Καλημέρα μια ερώτηση, έχω ένα αναλογικό ραδιόφωνο και έχει μειωθεί πολύ η ένταση της φωνής. Λέτε να φταίει ο ροοστάτης ή μπορεί να είναι και από την πλακέτα;

  • @dimitrismyros9460
    @dimitrismyros9460 Месяц назад

    Αυτο το εξαρτημα θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει και σαν θερμικη ασφαλεια στα τροφιδοτικα; Οπως τα NTC/PTC;

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  Месяц назад

      Όχι, δέν νομίζω

    • @lefivideo
      @lefivideo Месяц назад

      Ξεκάθαρα όχι. Εσύ πως φαντάζεσαι τέτοια εφαρμογή;

  • @xaralamposmaniada6009
    @xaralamposmaniada6009 13 дней назад

    εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν το χρησιμοποιούν το thermoelectric cooler να ψήχετε ο επεξεργαστής του υπολογιστή με κάποιο τροπο

    • @FubarGRblog
      @FubarGRblog  12 дней назад

      Πολύ μεγάλη κατανάλωση και στο τέλος δέν θα τη γλιτώσεις την ψύκτρα, αντι να την βάλεις στον επεξεργαστή θα τη βάλεις στο peltier.

  • @panos4386
    @panos4386 Месяц назад +2

    peltier=πολύ κακός βαθμός απόδοσης.

    • @lefivideo
      @lefivideo Месяц назад +1

      Ναι. Είναι βασικό μειονέκτημα αυτης της τεχνολογίας που δυστυχώς για λόγους φυσικής δεν διορθώνεται.