Ce îmi place de băieții ăștia! Istorie, glume, realism, iar Matei, deși nu e istoric, știe multe lucruri și este un moderator pertinent, care nu întrerupe omul aiurea. As bea o bere cu băieții ăștia cu riscul s-o plătesc!
Mai mult de atat: Andrei foloseste uneori un limbaj de specialitate cu diversi termeni istorici pe care publicul larg nu il poate intelege. Atunci intervine Matei care simte ruptura dintre audienta si vorbitor, explicand pe scurt un termen sau intrebandu-l pe Andrei ce inseamna. Pana la urma cei doi se completeaza: istoricul este concentrat pe firul logic al evenimentelor istorice pe care le povesteste moderatorul se pune in pielea asistentei care vrea o poveste in limbaj popular. Observ adesea ca unele intrebari intrerup firul expunerii si, daca le-ar raspunde pe loc, Andrei si-ar muta povestirea intr-un alt punct de unde cu greu s-ar mai putea intoarce. Istoricul nu se lasa deraiat si raspunde: "Vom vedea indata" Comparati acest podcast cu discutiile interminabile pe care le vedeam la TVR in anii de dupa 1989 prin luna decembrie in care revolutionarii povesteau ce au facut la baricada si se intrerupeau unul pe altul. Acolo asa-zisul moderator lasa discutia sa scape de sub control pentru ca intreaga punere in scena, pornind de la numarul prea mare de invitati, era gandita pentru a compromite revolutionarii in ochii poporului. Aceeasi punere in scena se folosea de TVR in 1990 pentru transmiterea sedintelor CPUN, cu oarecare subtilitate: - politicienii respectivi vorbeau la nesfarsit, cel care apuca sa ia cuvantul nu se mai oprea, totul parea un balci. Un privitor mai atent putea observa ca Ion Iliescu, aflat in prezidiu multumita functiei sale de presedinte al CPUN, beneficia de un microfon cu putere de amplificare mai mare (lucratura a specialistilor in sonorizare), iar televiziunea focaliza (nu aparuse inca barbarismul "focusa") imaginea pe el.
Mulțumim pentru cuvintele frumoase! Părerea mea este că nu exista un scop ascuns în spatele transmisiilor cu revoluționari ori din CPUN. Să moderezi o dezbatere cu mai mulți oameni în studio este foarte dificil. Depinde foarte mult și de calitatea persoanelor, de gradul lor de educație, de temperament. Dacă ai persoane care nu au răbdare, nu sunt obișnuite să asculte și ce spun ceilalți, se poate crea repede haos. În ce privește ședințele CPUN, să ne amintim că era primul Parlament democratic al României după 52 de ani. Era firesc să fie agitație, dezordine. Fiecare simțea nevoia să-și spună părerea.
Fascinant, aici se vede mintea antrenata prin studiu si inteligenta unui istoric. Foarte interesant acest capitol despre armele chimice, chiar daca cele din vechime erau bazate pe combinarea unor substanțe naturale, la îndemâna oamenilor.
@@ambarabacicicoco914 sa te cred, sa nu te cred....🙂sa ne intoarcem la vitejia strabunilor si cum relateaza dragul nostru stimabil domn destept Andrei. Reascult podcastul avand pe fundal Jethro Tull....
Bună ziua! Ați tratat un subiect necunoscut chiar și celor mai mulți pasionați de istorie militară! Vă felicit, domnilor! Apropos! La mulți ani, d-le Pogăciaș! 🍻
Legat de ascensiunea Ecaterinei si detronarea lui Petru al-III-lea recomand serialul The Great cu Nicholas Hoult in relul lui Petru. E o satira/parabola tragico-comica. E unul dintre cele mai fresh seriale pe care le-am vazut in ultimii ani.
Dacă Mai e valabil acel "concurs" în care putem corecta datele istorice prezentate în podcast în schimbul unei cărți (sper cu tot cu autograf din partea domniilor voastre), aș vrea să adaug faptul că statuia generalissimului Aleksandr Suvorov de la Dumbrăveni (Râmnicu Sărat) nu este cea originală (așa cum a fost prezentat în podcast) ci este o copie realizată în 1949 pe soclul original. Statuia originală a fost mutată în Ismail, actuala Ucraina, unde poate fi găsită și astăzi, ca urmare a intrării României în primul război mondial în 1916. În rest, un podcast MASIV ca de obicei. Felicitări "dragi prieteni"!
Din cate stiu exista doar un exemplar de scut roman , 105 cm inaltime , 41 lațime . Imaltimea scutului mi se pare ok , dar latimea nu prea , fata de ce vedem noi azi pe la festivaluri , adica scuturi mai late . Tot am auzit de la altii ca atunci oamenii erau mai mici de inaltime , chiar si in evul mediu . Multumim pt podcast . ✊
UIte o idee de podcast: cum se face cercetare istorică într-adevăr; sunt mulți pseudoistorici în peisaj, care spun vrute și nevrute despre subiecte care există sau nu. Mi-ar plăcea să văd un istoric la lucru: „uite, Ștefan cel Mare a fost la Vaslui cu atâția oameni. Buuun, acu să vă arătăm cum am ajuns la concluzia asta, care nu e bătută în cuie, pentru că... astea sunt dovezile istoriografice, din care unele sunt mai credibile decât altele pentru că..., aici avem ce s-a descoperit arheologic, uite ce spun unii și alții în perioada modernă despre evenimentul ăsta istoric etc etc.” Mă gândesc că ar putea ajuta mai ales pe cei ce doresc să știe cum pot face să discearnă adevărul istoric (așa relativ cum este el) de basme și povești SF (iar aici nu includ legendele și miturile, care au și ele valorarea lor istoriografică). Știu că faceți des genul ăsta de discuție în episoadele voastre, dar eu mă știu interesat până peste urechi de cum se face cercetarea istorică. Poate nu e chiar un subiect care să strângă vizualizări, dar na... fiecare cu ce-l doare. Altminteri, vă doresc la mai mare, că faceți treabă tare bună.
Eu n-as baga armele chimice si biologice in aceeasi oala. Pentru acelasi motiv, nici armele radiologice. De acod, toate 3 fac parte din categoria armelor directe non-contact, prin urmare este bine sa instruiesti specialisti in toate cele 3 subcategorii. Sigur, prima masura in fata lor este decontaminarea care se face cu un agent cu sanse de a dezactiva atat agentii biologici, cat si pe cei chimici: cloramina. Probabil ca in prezent se folosesc si alte substante, dar cloramina este ieftina. Pentru pulberea radioactiva solutia este spalarea cu apa de pe corp si echipament, asta, desigur, daca ai supravietuit loviturii nucleare in sine. Oricum, armele biologice sunt cu actiune lenta, raspandirea efectului este mai greu de controlat si, odata ce inamicul s-a prins care-i treaba, poate lua masuri destul de eficiente. Armele chimice au efect mai rapid, sunt mai usor de controlat, inamicul are mai putin timp pentru raspuns. In ambele situatii civilii au potentialul de a deveni victime colaterale, chiar dupa ce conflictul s-a stins. Asta este principalul movtiv pentru care aceste tipuri de arme sunt, teoretic, interzise. Ar fi interesant de spus ca la subcategoria substante chimice (STL-Substante Toxice de Lupta), pe langa clasele vezicant, neurotoxic, toxic general, sufocant, iritant, exista o clasa numita psihotrope, adica substante care-l fac pe inamic sa vada elefanti roz, sa intre in depresie, sa-i apuce rasul, sa dea cu porcul si tot asa. Tehnic, etanolul, alcoolul etilic, CH3-CH2-OH, intra in aceasta clasa. Daca, sa zicem, Stefan cel Mare le-a lasat tatarilor o budana mare cu tuica, asta s-au imbatat si Fanel a venit noaptea si i-a casapit pentru ca astia n-au fost capabili sa se apere eficient, avem, fara indoiala, un exemplu de utilizare a unei STL. Mentionez ca informatiile pe care le am sunt din armata, TR, UM01184, am fost responsabilul cu apararea radiologica, biologica si chimica in cadrul plutonului. La Revolutie, cand am primit Radu cel Frumos, alarma de lupta fara parasire de garnizoana, eu am fost ala care si-a luat locul asignat infasat in completul de protectie nr.1 si cu masca pe fata. Daca aveti informatii complementare de corectare sau de actualizare, nu ma deranjeaza sa le impartasiti.
nu cred că le-am băgat laolaltă pe cele chimice cu cele biologice, știm amîndoi diferența dintre... am zis doar că au fost folosite ambele... mulțam pentru lămuririle tehnice! ;)
@@andreipogacias4244 Scuze, Andrei, n-am vrut sa sune a critica. Ideea este ca, in armata, depinzand cu cine vorbesti, ele intra sau nu intra in aceeasi grupa de actiuni. Vorbesti cu soldatul de pe linia 1, toate sunt tratate cam la fel. Vorbesti cu un ofiter, el va face distinctia. Ca in orice activitate pe lumea asta. Totusi, ca istoric, in opinia mea, esti indreptatit sa oscilezi intre cele doua abordari, aceeasi oala sau olite diferite, numai ca trebuie sa lasi sa se inteleaga cand si cum o faci. In alta ordine de idei, good job, man! Dar, rugaminte mare, stabileste cu al tau coleg un plan de bataie pentru ca, dupa mine, reuseste sa te intrerupa cand ne e lumea mai draga. Nu sunt istoric si nu am nici o indoiala ca am ce invata de la el, dar nu in acelasi timp ce urmaresc linia expozeului tau. Mult succes in cariera! Avem nevoie de voci care sa ne reaminteasca istoria asa cum a fost ea si necolorata de propaganda; zilele astea incep sa-mi dau seama cat de rar noi romanii am dat pe la scoala...
Incerc sa imi imaginez curajul pe care il aveau cei care se ocupau efectiv de dezvoltarea armelor chimice in secolul 18. Adica pe vremea cand inca nu existau costume de protectie etanse, masti de gaze etc. Banuiesc ca accidentele erau destul de frecvente, la fel si efectele cumulative ale dozelor mici dar numeroase de otravire involuntara. Nu cred ca inventatorii ajungeau la adanci batraneti...
In istoria mai recenta avem cazul Mariei Curie care a cercetat noi elemente chimice (Radium si Polonium) iar moartea i s-a datorat expunerii la radiatii. Cred ca dorinta de a face noi descoperiri a fost mai puternica decat riscurile pe care si le-a asumat (efectele nocive ale radiatiilor nu erau cunoscute in vremea ei).
Sa traiasca oculta mondiala-reptiliano-masonico-venusiana. Si sa dea si de-o ciunga .Anyway , mulțumesc pt efortul si timpul dvs in realizarea acestei emisiuni.
Toate bune. Dar m ai multă cultură militară. Tunurile și pustile SE incarcau pe la gura tevii până după mijloc sec 19. Iar în Crimeea occidentul avea muschete cu gloanțe tip ,,Minie,,. 300 metri față de 100 cele clasice cu sfera de plumb. Contează mult detaliile
Gaze de lupta ? Banuiesc ca mancau multa fasole, linte si naut si intoxicau gratis.....(scuzati licentele prozaice) Salut mai mult ca oricand , in aceasta saptamana de balacareala politica, un clip a domniilor voastre. Va salut si va ascult cu muuult dar muuult drag
La multi ani, Andrei ! De remarcat ca nu se vorbeste de rusi ci de Muscali - adica Moscoviti . Si la inceputul secolului 20, al meu strabunic vorbea tot de Muscali - dupa cum am aflat de la bunicul meu . Numele de rus e un furt istoric al Moscovitilor si incepe pe vremea lui Ivan cel Groaznic , care-si denumeste tara Rusia - nu Rus , asa cum a fost numit regatul Kievan . Totusi se foloseste numele Moscovia pana cel putin in secolul 18.
@andreipogacias4244, nu, nu. V-ați descurcat bine cu tot ce ține de meseria dumneavoastră. Aveți așa, un ton de răsfăț când povestiți de anii doctoratului. Nu pare să vă displăcut Viena, chiar dacă a fost greu. Îmi place să ascult ce aveți de transmis.
@@roxanadraganuta6852 în Viena nu a fost deloc greu, am adorat orașul ăla, m-aș întoarce în secunda asta să mă bag cu nasu-n arhive și biblioteci dacă aș avea ocazia iuihuuuuu :))))
sa ne laudam cu doctoratul incepe sa enerveze multa lume, cu tot respectul un doctorat difera de la subiect la subiect, presupun ca un doctorat in sa zicem drept poate avea 100 de pagini, unul in matematica si ala poate avea 70 de pagini.. atata timp cat e facut pe bune cu-i pasa cate pagini are ?
Intr-adevar, buna initiativa - privitorii amatori de istorie va urmaresc indiferent de ce evenimente au loc in viata de zi cu zi. Alti istorici si-au amanat podcasturile in aceste zile probabil pentru ca nu se asteapta la multa audienta.
Mulțumesc lui Dumnezeu că v-am descoperit anul acesta!
Mulțumesc frumos ❤
Ce îmi place de băieții ăștia! Istorie, glume, realism, iar Matei, deși nu e istoric, știe multe lucruri și este un moderator pertinent, care nu întrerupe omul aiurea. As bea o bere cu băieții ăștia cu riscul s-o plătesc!
Mai mult de atat:
Andrei foloseste uneori un limbaj de specialitate cu diversi termeni istorici pe care publicul larg nu il poate intelege.
Atunci intervine Matei care simte ruptura dintre audienta si vorbitor, explicand pe scurt un termen sau intrebandu-l pe Andrei ce inseamna.
Pana la urma cei doi se completeaza:
istoricul este concentrat pe firul logic al evenimentelor istorice pe care le povesteste
moderatorul se pune in pielea asistentei care vrea o poveste in limbaj popular.
Observ adesea ca unele intrebari intrerup firul expunerii si, daca le-ar raspunde pe loc, Andrei si-ar muta povestirea intr-un alt punct de unde cu greu s-ar mai putea intoarce.
Istoricul nu se lasa deraiat si raspunde: "Vom vedea indata"
Comparati acest podcast cu discutiile interminabile pe care le vedeam la TVR in anii de dupa 1989 prin luna decembrie
in care revolutionarii povesteau ce au facut la baricada si se intrerupeau unul pe altul.
Acolo asa-zisul moderator lasa discutia sa scape de sub control pentru ca intreaga punere in scena, pornind de la numarul prea mare de invitati,
era gandita pentru a compromite revolutionarii in ochii poporului.
Aceeasi punere in scena se folosea de TVR in 1990 pentru transmiterea sedintelor CPUN, cu oarecare subtilitate:
- politicienii respectivi vorbeau la nesfarsit, cel care apuca sa ia cuvantul nu se mai oprea, totul parea un balci.
Un privitor mai atent putea observa ca Ion Iliescu, aflat in prezidiu multumita functiei sale de presedinte al CPUN, beneficia de un microfon cu putere de amplificare mai mare (lucratura a specialistilor in sonorizare), iar televiziunea focaliza (nu aparuse inca barbarismul "focusa") imaginea pe el.
Mulțumim pentru cuvintele frumoase! Părerea mea este că nu exista un scop ascuns în spatele transmisiilor cu revoluționari ori din CPUN. Să moderezi o dezbatere cu mai mulți oameni în studio este foarte dificil. Depinde foarte mult și de calitatea persoanelor, de gradul lor de educație, de temperament. Dacă ai persoane care nu au răbdare, nu sunt obișnuite să asculte și ce spun ceilalți, se poate crea repede haos.
În ce privește ședințele CPUN, să ne amintim că era primul Parlament democratic al României după 52 de ani. Era firesc să fie agitație, dezordine. Fiecare simțea nevoia să-și spună părerea.
Vă ascult la căști in fiecare seară până adorm❤
Sunteți cei mai faini! Aveți vele mai frumoase, curate și documentate emisiuni dintre toate!!❤ 🫶
Vă mulțumesc pentru lecția de istorie
Foarte neasteptat si pe atat de interesant, multumim!
cei mai superbi baieti
Thanks!
Mulțumim!
Mulțumesc mult pentru tot.!
Doamne ce subiect, nu ma asteptam ...VA MULTUMIM...
Mă rog la Dumnezeu să vă de-a sănătate și ochi buni c a să scrieți ❤
Mulțumim frumos pentru gândurile bune!
You're great! Keep it up! ✌
Vă mulțumim! :)
Felicitări pentru podcast !
Felicitari ca deobicei pentru emisiune.😊
Fascinant, aici se vede mintea antrenata prin studiu si inteligenta unui istoric. Foarte interesant acest capitol despre armele chimice, chiar daca cele din vechime erau bazate pe combinarea unor substanțe naturale, la îndemâna oamenilor.
Andrei, La multi ani , bani si....tot ce iti doresti !
Mulțumesc, la fel!
@@andreipogacias4244 Esti un tip foarte fain.
@@LaviniaVetuschi Mulțam :)
@@LaviniaVetuschi fără supărare, dar și mătăluță ești groaznic de făină...
@@ambarabacicicoco914 sa te cred, sa nu te cred....🙂sa ne intoarcem la vitejia strabunilor si cum relateaza dragul nostru stimabil domn destept Andrei. Reascult podcastul avand pe fundal Jethro Tull....
Va salut, si multumesc mult. Weekend placut!
Bună ziua! Ați tratat un subiect necunoscut chiar și celor mai mulți pasionați de istorie militară! Vă felicit, domnilor! Apropos! La mulți ani, d-le Pogăciaș! 🍻
Mulțumim! Mulțumesc! :)
Legat de ascensiunea Ecaterinei si detronarea lui Petru al-III-lea recomand serialul The Great cu Nicholas Hoult in relul lui Petru. E o satira/parabola tragico-comica. E unul dintre cele mai fresh seriale pe care le-am vazut in ultimii ani.
Abia aștept să văd, suna interesant. Știam de gaze că au fost folosite in primul razboi
La mulți ani Andrei Pogăciaș!
Mulțumesc!
Dacă Mai e valabil acel "concurs" în care putem corecta datele istorice prezentate în podcast în schimbul unei cărți (sper cu tot cu autograf din partea domniilor voastre), aș vrea să adaug faptul că statuia generalissimului Aleksandr Suvorov de la Dumbrăveni (Râmnicu Sărat) nu este cea originală (așa cum a fost prezentat în podcast) ci este o copie realizată în 1949 pe soclul original. Statuia originală a fost mutată în Ismail, actuala Ucraina, unde poate fi găsită și astăzi, ca urmare a intrării României în primul război mondial în 1916. În rest, un podcast MASIV ca de obicei. Felicitări "dragi prieteni"!
Mulțumim pentru precizare. Personal, nu știam că statuia originală a fost mutată, iar cea de acum e o copie.
welcome back, my friends!
am fost plecați undeva?! :)))))
@@andreipogacias4244 welcome back, cu un nou episod...:)
In loc de ,,impresionantul “ pentru mine era mai corect ,, masivul Andrei Pogăciaș!”! 😂
Felicitări pentru emisiunile extrem de interesante!
:))))
Burduhos ce să mai...
Salut.Multumesc.
Am comandat carti a lui Andrei pe Amazon dupā vizionarea podcastului vost
Din cate stiu exista doar un exemplar de scut roman , 105 cm inaltime , 41 lațime . Imaltimea scutului mi se pare ok , dar latimea nu prea , fata de ce vedem noi azi pe la festivaluri , adica scuturi mai late . Tot am auzit de la altii ca atunci oamenii erau mai mici de inaltime , chiar si in evul mediu . Multumim pt podcast . ✊
există și alte piese sau bucăți de unde ne putem da seama cam cum erau. scutul de la Dura Europos a și stat foarte multă vreme în nisip...
@andreipogacias4244 multam de raspuns .
UIte o idee de podcast: cum se face cercetare istorică într-adevăr; sunt mulți pseudoistorici în peisaj, care spun vrute și nevrute despre subiecte care există sau nu. Mi-ar plăcea să văd un istoric la lucru: „uite, Ștefan cel Mare a fost la Vaslui cu atâția oameni. Buuun, acu să vă arătăm cum am ajuns la concluzia asta, care nu e bătută în cuie, pentru că... astea sunt dovezile istoriografice, din care unele sunt mai credibile decât altele pentru că..., aici avem ce s-a descoperit arheologic, uite ce spun unii și alții în perioada modernă despre evenimentul ăsta istoric etc etc.” Mă gândesc că ar putea ajuta mai ales pe cei ce doresc să știe cum pot face să discearnă adevărul istoric (așa relativ cum este el) de basme și povești SF (iar aici nu includ legendele și miturile, care au și ele valorarea lor istoriografică). Știu că faceți des genul ăsta de discuție în episoadele voastre, dar eu mă știu interesat până peste urechi de cum se face cercetarea istorică. Poate nu e chiar un subiect care să strângă vizualizări, dar na... fiecare cu ce-l doare. Altminteri, vă doresc la mai mare, că faceți treabă tare bună.
am mai zis cum se face o cercetare, dar vom mai reveni mai aplicat asupra subiectului, ok, mersi de idee ;)
Eu n-as baga armele chimice si biologice in aceeasi oala. Pentru acelasi motiv, nici armele radiologice. De acod, toate 3 fac parte din categoria armelor directe non-contact, prin urmare este bine sa instruiesti specialisti in toate cele 3 subcategorii.
Sigur, prima masura in fata lor este decontaminarea care se face cu un agent cu sanse de a dezactiva atat agentii biologici, cat si pe cei chimici: cloramina. Probabil ca in prezent se folosesc si alte substante, dar cloramina este ieftina. Pentru pulberea radioactiva solutia este spalarea cu apa de pe corp si echipament, asta, desigur, daca ai supravietuit loviturii nucleare in sine.
Oricum, armele biologice sunt cu actiune lenta, raspandirea efectului este mai greu de controlat si, odata ce inamicul s-a prins care-i treaba, poate lua masuri destul de eficiente. Armele chimice au efect mai rapid, sunt mai usor de controlat, inamicul are mai putin timp pentru raspuns. In ambele situatii civilii au potentialul de a deveni victime colaterale, chiar dupa ce conflictul s-a stins. Asta este principalul movtiv pentru care aceste tipuri de arme sunt, teoretic, interzise.
Ar fi interesant de spus ca la subcategoria substante chimice (STL-Substante Toxice de Lupta), pe langa clasele vezicant, neurotoxic, toxic general, sufocant, iritant, exista o clasa numita psihotrope, adica substante care-l fac pe inamic sa vada elefanti roz, sa intre in depresie, sa-i apuce rasul, sa dea cu porcul si tot asa. Tehnic, etanolul, alcoolul etilic, CH3-CH2-OH, intra in aceasta clasa. Daca, sa zicem, Stefan cel Mare le-a lasat tatarilor o budana mare cu tuica, asta s-au imbatat si Fanel a venit noaptea si i-a casapit pentru ca astia n-au fost capabili sa se apere eficient, avem, fara indoiala, un exemplu de utilizare a unei STL.
Mentionez ca informatiile pe care le am sunt din armata, TR, UM01184, am fost responsabilul cu apararea radiologica, biologica si chimica in cadrul plutonului. La Revolutie, cand am primit Radu cel Frumos, alarma de lupta fara parasire de garnizoana, eu am fost ala care si-a luat locul asignat infasat in completul de protectie nr.1 si cu masca pe fata. Daca aveti informatii complementare de corectare sau de actualizare, nu ma deranjeaza sa le impartasiti.
nu cred că le-am băgat laolaltă pe cele chimice cu cele biologice, știm amîndoi diferența dintre... am zis doar că au fost folosite ambele... mulțam pentru lămuririle tehnice! ;)
@@andreipogacias4244 Scuze, Andrei, n-am vrut sa sune a critica. Ideea este ca, in armata, depinzand cu cine vorbesti, ele intra sau nu intra in aceeasi grupa de actiuni. Vorbesti cu soldatul de pe linia 1, toate sunt tratate cam la fel. Vorbesti cu un ofiter, el va face distinctia. Ca in orice activitate pe lumea asta. Totusi, ca istoric, in opinia mea, esti indreptatit sa oscilezi intre cele doua abordari, aceeasi oala sau olite diferite, numai ca trebuie sa lasi sa se inteleaga cand si cum o faci.
In alta ordine de idei, good job, man! Dar, rugaminte mare, stabileste cu al tau coleg un plan de bataie pentru ca, dupa mine, reuseste sa te intrerupa cand ne e lumea mai draga. Nu sunt istoric si nu am nici o indoiala ca am ce invata de la el, dar nu in acelasi timp ce urmaresc linia expozeului tau.
Mult succes in cariera! Avem nevoie de voci care sa ne reaminteasca istoria asa cum a fost ea si necolorata de propaganda; zilele astea incep sa-mi dau seama cat de rar noi romanii am dat pe la scoala...
@@milutzuk nu a sunat deloc a critică, tocmai de aia am zis că mulțam pt lămuriri! :)
Eu sper ca Andrei Pogacias sa ajunga sa publice acea carte bazata pe teza de doctorat integral ci nu pe bucati!
urmează ;)
Incerc sa imi imaginez curajul pe care il aveau cei care se ocupau efectiv de dezvoltarea armelor chimice in secolul 18. Adica pe vremea cand inca nu existau costume de protectie etanse, masti de gaze etc.
Banuiesc ca accidentele erau destul de frecvente, la fel si efectele cumulative ale dozelor mici dar numeroase de otravire involuntara. Nu cred ca inventatorii ajungeau la adanci batraneti...
erau probabil la fel de frecvente aceste accidente ca acelea ale alchimiștilor sau spițerilor sau artificerilor...
In istoria mai recenta avem cazul Mariei Curie care a cercetat noi elemente chimice (Radium si Polonium) iar moartea i s-a datorat expunerii la radiatii. Cred ca dorinta de a face noi descoperiri a fost mai puternica decat riscurile pe care si le-a asumat (efectele nocive ale radiatiilor nu erau cunoscute in vremea ei).
Buna ziua. Pute-ti pune la dispozitie un link cu tote cartile scrise de domnul Pogacias. Multumesc mult!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati inca o daca cu o informatie legata despre un istoric. Merita sa citesc cartile scrise de Manole Neagoe?
Multumesc!
La rascoala Boxerilor, Europenii au folosit si un soi de tun artizanal pe care l-au poreclit "The International Gun" din ce tin minte.
Nu am vast om slab cu tricou cu Floyd în vremurile astea 😂
:)))
Faceti un episod despre Stefan cel Mare ??? ar fi interesant!
facem. Chiar mai multe. În decembrie facem bătălia de la Baia, în ianuarie facem bătălia de la Vaslui.
Sa traiasca oculta mondiala-reptiliano-masonico-venusiana. Si sa dea si de-o ciunga .Anyway , mulțumesc pt efortul si timpul dvs in realizarea acestei emisiuni.
🎉
Recenzor, nu reviewer. De reviewer știu doar semidocții.
Toate bune. Dar m ai multă cultură militară. Tunurile și pustile SE incarcau pe la gura tevii până după mijloc sec 19. Iar în Crimeea occidentul avea muschete cu gloanțe tip ,,Minie,,. 300 metri față de 100 cele clasice cu sfera de plumb. Contează mult detaliile
Gaze de lupta ? Banuiesc ca mancau multa fasole, linte si naut si intoxicau gratis.....(scuzati licentele prozaice)
Salut mai mult ca oricand , in aceasta saptamana de balacareala politica, un clip a domniilor voastre. Va salut si va ascult cu muuult dar muuult drag
De cand am citit titlul ma asteptam la o astfel de gluma - iata ca a si venit, deci nu o mai reiau sub alta forma.
La multi ani, Andrei !
De remarcat ca nu se vorbeste de rusi ci de Muscali - adica Moscoviti . Si la inceputul secolului 20, al meu strabunic vorbea tot de Muscali - dupa cum am aflat de la bunicul meu . Numele de rus e un furt istoric al Moscovitilor si incepe pe vremea lui Ivan cel Groaznic , care-si denumeste tara Rusia - nu Rus , asa cum a fost numit regatul Kievan . Totusi se foloseste numele Moscovia pana cel putin in secolul 18.
Domnule Pogăciaș, acum vă alintați un pic. Din ce povestiți, v-ați descurcat bine.
în ce sens mă alint? m-am descurcat financiar, da...
@andreipogacias4244, nu, nu. V-ați descurcat bine cu tot ce ține de meseria dumneavoastră. Aveți așa, un ton de răsfăț când povestiți de anii doctoratului. Nu pare să vă displăcut Viena, chiar dacă a fost greu. Îmi place să ascult ce aveți de transmis.
@@roxanadraganuta6852 în Viena nu a fost deloc greu, am adorat orașul ăla, m-aș întoarce în secunda asta să mă bag cu nasu-n arhive și biblioteci dacă aș avea ocazia iuihuuuuu :))))
🫶🏼🫶🏼🫶🏼
sa ne laudam cu doctoratul incepe sa enerveze multa lume, cu tot respectul un doctorat difera de la subiect la subiect, presupun ca un doctorat in sa zicem drept poate avea 100 de pagini, unul in matematica si ala poate avea 70 de pagini.. atata timp cat e facut pe bune cu-i pasa cate pagini are ?
exista un termen minim de pagini pentru un doctorat azi. la istorie e de 150 de pagini.
@@orizontereditar6349 da ma nu stiu cum e acum sau cum e pe la alte discipline, dar incepe sa devina enervant
mie-mi pasă, altora le pasă, nu comparam nimic, pur și simplu livram o informație cerută de Matei... vă deranjează atît de tare, sau ce?
Domnilor era si timpul un material nou în aceste zile când toată media se ocupa cu gunoi electoral
Intr-adevar, buna initiativa - privitorii amatori de istorie va urmaresc indiferent de ce evenimente au loc in viata de zi cu zi. Alti istorici si-au amanat podcasturile in aceste zile probabil pentru ca nu se asteapta la multa audienta.