Peripețiile cavalerilor teutoni în Transilvania
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- La începutul Secolului al XIII-lea, regele Ungariei îi aducea pe cavalerii teutoni în Transilvania și îi așeza în Țara Bârsei, dându-le spre administrare tot ținutul.
În doar 15 ani, teutonii aveau să schimbe complet fața regiunii. Au construit masiv, inclusiv din piatră, au pus pe picioare economia și au organizat comerțul. Apoi au început expansiunea dincolo de Carpați, în ținuturile cumanilor, mărindu-și influența și teritoriile până la Dunăre.
Surprinzătoarele peripeții ale cavalerilor teutoni în inima actualei Românii acum 800 de ani, culese din izvoarele istorice și cronicile vremii, le puteți afla la șueta de azi a podcastului nostru „Colecționarul de Istorie“.
Le mulțumim prietenilor de la PressOne.ro, care ne găzduiesc în studioul lor.
Vă mulțumim și vouă, tuturor celor care ne susțineți financiar, pe Patreon ori aici. Ne puteți ajuta și cu un share, un like ori un comentariu „pentru algoritm“ :).
Facem aceste emisiuni cu plăcere și pasiune, credem că istoria este cea mai frumoasă dintre povești și încercăm să o apropiem de public fără a o vulgariza.
Partea mai puțin plăcută e că realizarea acestor filmări presupune costuri, efort, muncă, documentare, mult timp alocat. Deși, poate, nu e atât de evident, acestea nu pot funcționa din nimic.
Dacă vi se par interesante discuțiile noastre înregistrate video, ne puteți susține financiar pe Patreon, unde vă așteaptă și alte producții ale noastre, disponibile doar acolo: / colectionaruldeistorie
Ne puteți urmări și pe
Facebook: www.facebook.c...
Instagram: / colectionaruldeistorie
Și pe site-ul www.colectionaruldeistorie.ro
Dacă doriți să ne scrieți, adresa de email este matei.udrea@colectionaruldeistorie.ro
2 rugaminti:
1. sa puneti si in descriere numele cartilor recomandate. e mai simplu decat sa caut prin video daca nu am inteles exact numele autorului
2. pt andrei pogacias. cand va publica carti, sa le faca si audiobook pt noi astia care avem putim timp de citit dar mult timp la volan de ascultat carti misto :)
Super interesant subiectul. Lucruri despre care nu aveam nici cea mai vagă idee că s-au întâmplat.
O idee de subiect de discuție care a răsărit după niște detalii secundare din alt episod: scurtă istorie a maghiarilor/ungurilor/secuilor (și a altor eventuale populații asociate, pentru că am auzit inclusiv maghiarii numiți huni) din Transilvania.
O zi faină!
Ca întotdeauna un podcast de excepție! Multe,noi,interesante informații! Și domnul Pogacias pe lângă faptul că e un profesionist desăvârsit e un povestitor de excepție! Domnul Udrea un modelator bine informat și plăcut de ascultat!Felicitări pentru podcast,respect pentru munca depusă!
Thanks!
Vă mulțumim!
Ohooo. Inca o ora de istorie frumoasa. Multumesc domnilor pentru intalnirile voastre pline de informatii curate.
De ce doar o ora? 😢😢 Să nu mai faceți așa scurte că ne sunteți dragi❤❤
"Vara la țară", George Topîrceanu, o parodie "originală" după excesiva idealizare (sic!) a vieții la țară (din perioada antebelică) a lui N. Cocea.
Felicitări pentru tehnica problematizării unor subiecte "cadavru cosmetizat"!
bai superb , ce sa zic , wow , eu de mic am fost fascinat de teutoni , de ce, nici dracu nu stie , probabil numele asta teuton :) vreau mai multe podcasturi despre viata lor , ce am remarcat la inceput , ati aratat emblema tarii barsei , ei bine acea emblema nu stiu cum sa o numesc , o regasesc la orasul Firenze si Trieste , doua orase pe care eu le iubesc enorm !
Mișto emisiune!
Doar 1 ora ?? Deja a trecut ca boare de primavara....Magistral regizorul Ejzensstejn cu a lui cuirasata Potemkin. Placuta conversatia intre voi dincolo de tema.
George Toparceanu (Locuinta mea de vera e la tara...).🙂
Felicitari pentru emisiune
Mulțumim. Mi-am amintit după emisiune cine a scris poezia.
Mulțumesc frumos ❤
Foarte faină discuția!
Felicitari !
Cea mai mare bogatie a unei tari este calitatatea resursei umane.
Am devenit săraci lipiți pământului!😢
Fain !
Multumesc, si la cat mai multe emisiuni va doresc !
Multumim...un subiect necunoscut...
Hei cei asta , vrem mai mult 😊
...multumesc. :))...mult
Foarte interesant video, mai ales că apar date despre o uniune statală română. Faza că ieri seara am văzut un video rus despre ordinul teutonilor, unde se menționează despre prezența lor în Transilvania, mă rog video se axează mai mult pe lupta Novgorodului cu teutonii și poftim filmul Dumneavoastră care răspunde la întrebările apărute privind Transilvania și teutonii. Mersi mult de informații. Ar fi interesant un video despre uniunile statale de pe teritoriu României în perioada sec. V-XV.
uniuni statale românești? nu am zis nicăieri asta, nu există așa ceva :))))
@andreipogacias4244 la juriști statul este o noțiune care implică existența anumitor organisme și exercitarea anumitor funcții. De aceea toate organizațiile pină la formarea voievodatelor românești, sunt numite uniuni statale, deci uniuni de triburi care îndeplinesc unele funcții a statului. Mai simplu protostate, dar nu este noțiunea corectă.
@@ciobanudumitru9864 cunosc bine teoria statală, nu sînt de acord cu termenul „protostatal”, dar nici cu cel inventat de dv, „uniune ststală”. în epocă nu mai vorbim de triburi, nici de uniuni tribale, la fel ca în antichitate, ci de alte structuri, eminamente rurale, care naiba știe cum se conduc și cum interacționează cu alte structuri similare...
@andreipogacias4244 de asta și folosesc uniuni statale. Pot fi uniuni de triburi, de comune obștești alias sate sau orașe. În 1997 așa le numeam, acum poate se folosesc termini noi, oleacă am întinerit 😀, dar și specializat în ramură juridica specifică.
@@ciobanudumitru9864 nu aș merge pînă acolo :)
Deci Mai Putin de 2 ore nici nu ascult!!! 😂😂😂😂😂Tot așa frățiilor!!!!!
:)))
Bravo, băieți! Încă un podcast interesant și informativ. Așteptăm cu interes următorul subiect.
PS: Vara la țară, George Topârceanu.
Salut urmărasc fiecare ediție sunt un mare fan și sunt fericit ca ați făcut un episod si despre această periodă în care teutoni au fost în acest spațiu îmi doresc sa urmeze si cruciada baltică mai ales decimarea prusilor și bine înțes bătălilie cu polonezi.
Yeeei . Multumesc ca v-ați întors
am fost plecați undeva? :)))))
@@andreipogacias4244unde ? 😊
@@Troesmis aia zic :)))
Mulţumim tare mult, cât mai multe episoade despre Transilvania ar fi foarte bine primite!
Apropo, episodul trecut domnul Pogăciaş ne-a spus puţin din istoria familiei Pogăciaş. Cu menţiuni care se întind până adânc în Evul Mediu.
Suntem şi noi curioşi să ştim cum se face. Dacă ar vrea Andrei, îl rugăm frumos să ne spună şi nouă cum să ne facem şi noi arborele genealogic.
Cam cum se procedează, la ce instituţii să mergem etc?
Cheers 🍻
Ca deobicei o excelenta prezentare. 😊
Ca intotdeauna, o placere sa il ascult pe dl Pogacies prezentand in detaliu istoria acestori meleaguri. Apreciez in mod deosebit citarea documentelor. De asemenea, ma bucur ca imaginile si hartile sint prezentate acum pe intreg ecranul si ca dl. Udrea a renuntat sa puna un anume tip de intrebari. Referitor la documente: ati putea edita/adauga in caseta descriptiva denumirile celor doua documente (al papei Honorius si cel ce contine cuvintele "Tara Romanilor") si sursele lor/ linkuri catre ele?
Care era acel anume tip de întrebări care vă deranja?
Bun continut, ca de obicei. @Andrei ziua cu teutoni in Transilvania, seara cu reggaeton in Norvegia, not bad 😂
👍👍👍
Un subiectel mai scurt are o ora. Asta e genul de creatori care îmi plac. 👍
:)))
Este posibil ca legenda descalecatului lui Negru Voda sa aiba la baza plecarea teutonilor din Tara Barsei la Sud de Carpati?
Excelent!
Andrei , am Repertoriul Voievozilor si Cnezilor din Transilvania si din Bihor de prin secolele 13-17. De acolo si din alta lucrare (VOIEVODATUL BORODULUI IN SECOLELE XIII-XVII de LIVIU BORCEA) am dedus ca voievozi erau si sefii peste un mic teritoriu , o comuna sau chiar un sat - nu neaparat voievodul era seful unui mare teritoriu ca regiunile noastre istorice. Deci la acesti voievozi se refera probabil interdictia teutonilor de a ii adaposti . Tot din repertorii am observat ca pana spre 1400 , numele voievozilor sunt ori slave ori unguresti . Numele romanesti apar cam dupa 1400 .
Si cuvantul "voievod" si "cneaz" provin din slava si atesta existenta populatiei slave aici . Sa nu mai punem la socoteala numele marilor voievozi si boieri de la inceputurile atestarii noastre in documente - Glad, Litovoi , Seneslav , Dragos, Bogdan, Vladislav ,Mircea, Radu , Vlad etc sunt toate nume slave .
Nu pricep de ce ne ferim sa ne recunoastem originea partial slava , din moment ce si genetica ne-a confirmat ca avem 40-45% gene aduse de slavi . Nimeni nu a asimilat pe nimeni , mai degraba ne-am amestecat . Cei vorbitori de limba latinica au asimilat partial lingvistic pe cei vorbitori de slava . . Da, avem baza latina a limbii, dar am avut probabil un lexic slav undeva spre 40% inainte de latinizarea/francofonizarea din secolul 19 . Acum avem inca 15-20% lexic de origine slava .
Apropos - majoritatea lingvistilor considera numele Barsa ca avand origine slava .
Exista cel putin un nume de voievod indiscutabil de origine latina: Gelu. El este atestat in cronica "Gesta Hungarorum" a notarului regal maghiar Anonymus. Ceea ce il fac foarte important pe Gelu sunt: 1) perioada foarte timpurie a domniei sale: in jurul anului 900, si 2) Situarea in zona centrala a Ardealului: Cluj-Salaj.
Anonymus aduce si alte precizari (cred eu) foarte importante: 1)faptul ca acest Gelu stapanea peste o populatie vlaho-slava (ceea ce vine in sprijinul afirmatiei d-voastra privind o contributie partiala a slavilor la etnogeneza noastra), 2) ca acesti autohtoni fusesera anterior foarte napastuiti de invaziile si pustiirile pecenegilor (inruditi cu cumanii si precursori ai lor). Deci iata ca pecenegii ajunsesera in sec. 10 pana in centrul Transilvaniei si se aflau in acel moment in conflict cu vlaho-slavii locali.
Ce studii genetice au dat ca avem 40% ADN slav? Tot ce am citit e la 25%.
da, ar fi de discutat aceste aspecte, care sînt vehiculate în literatura științifică, da mai cu juma de gură...
Cei trei copii de pe scara mea se numesc Alessia, Orlando si Luca. Tragem de aici concluzia ca sunt italieni? Parintii lor sunt romani, dar cu ifose.
@@clausion Ai dat un exemplu cretin - ca de obicei . Tot unul ca tine a zis ca asa era moda , sa-si puna nume slave !!!!
Interesant subiect! Păcat ca doar un ceas a durat podcastul… Ce m-a frapat întotdeauna e cum românii încearcă să facă festivale medievale îmbrăcați în cavaleri, când ei n-au fost niciodată cavaleri
Da si cand se fac filme la Hollywood cu Batman.toti stim ca nu exista Batman:)).este o recreare de atmosfera a unei perioade.Vrei sa vina oameni din tarile respective?
@ eu nu vorbeam de filme cu Batman. Eu râdeam de românii descendenți din iobagi care se îmbracă în cavaleri teutoni
@@LukeyG pai tocmai! Dupa parerea ta ar trebui sa cautam descendents teutonilor eventual pe baza ADN? Sa se faca festivalul?cum vezi tu o cale corecta?
@@ionutzlibut331 sa se îmbrace in ițari și să rămână desculți… e caraghios sa îi vedem îmbrăcați în tunica de cavaler.
Toata lumea degete-n sus ! ☝
Am fost la Marienburg (actual MALBORK ) la castelul teutonilor !
Nu îți ajunge o zi să il vizitezi......
Locuinta mea de vara e la tara! Topirceanu
Cetatea Feldioarei de langa Brasov (Mergenburg este denumirea veche si apare pe harta de la inceputul video-ului) a fost ridicata de cavalerii teutoni... De curand a fost renovata si se poate vizita.
da, se pare că a fost făcută de ei. a fost restaurată oribil și incomplet.
Daca numai de bine se aude pe aici prin comentarii, apai sa zicem si de rau... cam scurt episodul... doar 1h nu ajunge nici pe o masea!:)
Multumim!
La episoadele de 3 ore alti comentatori scriau ca sunt prea lungi.
@@danielstan1613 In momentele astea in care peste tot e numai politica, ceva calm si rational, bine explicat si interesant e o pastila buna indiferent de marime. Eu asa fac cat timp pot face altceva si sa mai fiu atent la podcast. De ex cat timp sunt la pc, sau sa ma duc la magazin, pun podcast-urile lor si am ajuns sa le reascult si de 3-4 ori unele, cu cat mai lungi cu atat mai bine. Si asa n-ai cum sa tii minte toate informatiile si sunt explicate cu atata profesionalism in limbaj comun de cei 2 incat daca le reasculti nu e neplacut, plus ca se mai prinde si ceva de mine in timpul asta!
Numele județului Neamt (Targu Neamt, Piatra Neamt) vine de pe prezenta teutonilor in zona?
Ar trebui facut un episod paralel si despre asezarea Ioanitilor (ospitalerilor) in zona Severin
greu de zis...
nume vine din Cetatea Neamț care e mai veche decat cea doua orașe și foarte probabil a fost construit de cavalerii teutonice din țara Bârzei. Exista o bula papala din 1232 care menționeaza o cetate la versantul estic a carpaților. Dar foarte probabil aceasta cetate a fost distrusa la invasia mongolilor în 1241, fiind reconstruit mai târziu sub Petru al II-lea.
Min 1h02-30 poezia "Vara la tara" e de George Toparceanu
Da, corect. Mulțumim. Uneori avem niște lapsusuri îngrozitoare. La un podcast ne-am adus aminte abia în lift numele poeziei despre care vorbisem și autorul ei. Pe de altă parte, chestiile astea sunt greu de evitat în emisiuni care de multe ori durează peste două ore. Iar formatul nostru este, cum am spus încă de la primul episod, unul de șuetă și n-avem un desfășurător pe care-l respectăm strict, cum se întâmplă la televiziuni. Acolo nu prea ai cum să uiți, pentru că atunci când intri în emisiune știi exact ce urmează să știi. Aici, fiind o discuție prietenească pe teme istorice, în care Andrei ne povestește despre diverse episoade și în care uneori deviem de la subiect, riscul de a nu-ți aduce aminte ceva la un moment dat e destul de mare.
Va propun sa discutati Carmen miserabile super destructione regni Hungariae per Tartaros scrisa de magisterul Oradei Rogerius of Apulia!E unul din primele izvoare , ale nasterii poporului Roman
George Topârceanu, parodie la Duiliu Zamfirescu.
si cantata de Mircea Baniciu...e, asa e la case mari....
asteptam o emisiune despre minoritatea germana si bisericile fortificate din Transilvania !
gîndim la așa ceva
Abia m-am trezit , cafeaua aburinda ce ma asteapta invitant cu un non podcast. Stimabili faceti o treaba a naibii de buna din ce in ce mai buna interesanta si stimulanta pentru sinapsi si posteri. Va multumesc ca de fiecare data.
E 5 Seara. Schimbul 3?
Ne puteti spune cand urmeaza sa faceti live-ul despre care ati amintit acum vreo 2 emisiuni?
În ziua de 5 decembrie.
cand urmeaza partea a 2-a, despre primul razboi mondial?
Nu știm deocamdată. Să vedem.
De somcuta mare nu faci andrei ceva de 30 min 🙏🏽
nush, vedem...
@ sau maramureș 🙏🏽 vezi tu ca tu esti god of history 🧛🏿♂️
E Toparceanu,poezia cantata
1.recomadarile de carti in descriere
2. REZOLVAȚI SUNETUUUUL. Se aude in ecou si cam pe înalte
La ce minut?
@colectionaruldeistorie la orice minut. Mi-a luat 10-12 minute sa ma obsinuiesc cu audioul
@@colectionaruldeistorie Nu este nici un ecou. Ascultand cu casti de studio pe o placa de sunet 96Khz/24bit se simt usoare reverberatii din peretii goi. Nu este deranjant.
Toparceanu...
🫶🏼🫶🏼🫶🏼
Prea scurta emisiunea.
Și comentariile ajuta. Apropo daca mai găsiți invitați alți RUclipsri ce știți că nu mănâncă păduchi ar fi interesant. Corpus Draculianum e interesant in perioada lui Vlad Țepeș și istorie pe șleau pe partea de educație și entertainment in istorie.
Corpus Draculianum e bun, Istorie pe șleau , meh
Toparceanu
Topârceanu
Ne-am adus aminte în lift, când plecam. :) Poate e greu de crezut, dar uneori, în emisiune, concentrându-te să transmiți ideile principale, pur și simplu ai lapsusuri esențiale, brusc nu-ți amintești un nume sau o dată.
Nu hospitalierii erau cu spitalele?
toți aveau
E Topârceanu!
toparceanu
jaja, aztán a magyar király jól szájba is verte őket, egészen a Baltikumig repültek.
Este Alecsandri!...
Nu, este Topârceanu. Mi-am adus aminte după emisiune. „Vara la țară“ se numește poezia.
@colectionaruldeistorie Da așa este. Citisem versurile în copilărie și știam că nu sunt versurile lui Baniciu...
Nu cred că teutoni au stăpânit în afara țării Bârsei!
treaba ta :)))))))))))))))
La final iar a-ți dat-o.....prf
„ați”... care-i băiucu?
Jütland nordul Germaniei ,teutoni , deutsch ,italiana tedesco.,tradus si Mareti si Tari.
Un microfon nu funcționează cum trebuie. Ghici care ?
La ce minut nu funcționează?
@colectionaruldeistorie domnul Andrei se aude ca și când nu are microfonul pornit și se aude doar ce captează microfonul domnului Matei.
P.s. cred că niște panouri fonoabsorbante(cofrage de ouă puse pe pereți) ar împiedica microfonul domnului Andrei să capteze ecoul vocii reflectat de pereți, tavan și podea.
Pe la noi, nu prea... Maltezii, nu prea. Pe la noi, "arabii" pun cu ghilimele, okay? Ca Arabii autentici sunt destul de faini. :))
nu prea, ce?
Cavalerul teuton, armele și-ascute/Cum isi dă jos armura/ Vine să te fote...
*"cele trei religii mozaice" nu "cele trei religii monoteiste". Monoteiste mai sunt ( vezi sikh in subcontinentul Indian), mozaice sunt numai cele trei ( judeism, crestinism, islam).
religie mozaică e religia evreilor, fiindcă mozaic vine de la Moise... unele dintre principiile iudaismului au fost preluate/sînt comune creștinismului și islamului... dar termenul de religie mozaică se aplică în mod uzual iudaismului
@andreipogacias4244 toate trei vin de la Moise, de aia toata trei se cheama mozaice. Toate trei își recunosc originea la Moise și, cel putin la nivel teoretic, toate trei venereaza acelasi dumnezeu. Crestinatatea nu se dezice de Vechiul Testament și Cristos e recunoscut ca profet in Coran. Cel putin eu asa stiu și asa am citit.
@@hadasabriciu3462 e prima dată că aud de cele trei ca fiind mozaice. oricunde căutăm găsim că doar iudaismul e considerat religie mozaică, celelalte două din aceeași zonă fiind „doar” monoteiste... repet, nu am auzit/citit nicăieri de trei religii mozaice, ci doar de una...
@@andreipogacias4244 poate ca nu citim aceleasi carti - The Evolution of God de Robert Wright detaliază subiectul - si vorbeste inclusiv despre faptul ca toate trei sunt mozaice. Dar again, nu ne mișcăm in acelasi spațiu cultural și asta schimba și ce știm și ce auzim.
@@andreipogacias4244 also, "cele trei monoteiste" nu are logica, de vreme ce nu sunt singurele monoteiste, nu sunt nici primele monoteiste. "Cele" indica "singurele" in înțelegerea mea. So think about it, ce suna mai logic dacă inlocuiesti "cele" cu "singurele" : singurele religii monoteiste( ceea ce ar fi un neadevar) sau singurele religii care își construiesc originea pe Moise și cele 10 porunci ale sale?
Nu stiu dacã am dreptate, sau nu, insã ceea CE spuneti domniile voastre cu privire la" tara bârsei" pe mine personal mã face sã , mã gândesc la "bursa"= ( pungã cu bani, portmoneu) sau la tara banilor....,🤔 de unde iarã o altã ideie, din iezâru mintzââ mneli , pari ieshi a vre anumi câ, parcâ ceavai cu Basarab ari di- a fasci, Basarab, cari dupâ umnila mne pareri, parcâ sâ dupâ influenza cumanâ a , elitei rãzboinice, a acelei vremni foarte probabil, : Basarab= Basar = piatzâ= târg; Ab= Tatâ = Pãrinte...., ceeeace iarãsi mã face a gândi la asa dzâs-u Markt-Grafen sau Domn al târgului/ piatzâ...
Iertatzâmn- i cutizantza...
🙏
nu
@andreipogacias4244
No prob, pot fi cutezãtor si si farã de tara, mila lu papurâ vodã, sau a bulibasilor romanicei moderne si contemporane , " mari" administratori de tara in mod special si cu precãdere ai ultimilor 35 de ani...
Io chiar imi permit, sã pariez cu viata, VOI???
ruclips.net/video/mJneySUo8V4/видео.htmlsi=nHLKEEozCVHtIRFO
@andreipogacias4244
🤷 ...asta e!🤷🤔🤣
Cine vă mai ascultă?
ăia care au creier în cap și vor să afle istorie povestită fain ;)
Sunt pe la capitolul 7 din "The weaponization of everything", dar să mă bată mama, ce cuvinte din engleză folosește autorul... braindamage total.
Topârceanu
Toparceanu
Da, mi-am adus aminte după ce am ieșit din emisiune.