Să sperăm că ele există. Dacă aș fi director de școală/inspectorat sau profesor de istorie, aș invita oameni precum Stelian Tănase ori Andrei Pogăciaș la cursuri, să discute cu elevii despre aceste teme.
@@colectionaruldeistorie Dacă vreodată va veți aflați prin Germania cu lucrul/ cercetări de arhive, mă pun la dispoziție. Dacă pot ajuta cu ceva. Transport, poate cazare cine știe. Ar fi o plăcere să ajut.
Mulțumim! Stelian Tănase are cel puțin două calități care-l fac foarte bun la podcasturi, obține informațiile direct din arhive și știe să povestească.
@@colectionaruldeistorie total de acord. Si pot confirma ca e o sete de astfel de conținut. Am auzit cand domnul Tanase a zis ca nu se rezista lumea 2 ore. Rezistam cu drag, chiar 😊. Episodul despre legiune, ambele părți, le-am ascultat, cred, de vreo 3 ori. La fel si episoadele despre economia României comuniste. Când un continut e de calitate, se găsește timp. La multe înainte!
Mulțumesc mult pentru acest podcast si pentru efortul dedicat pe care il faceti de a ne educa simțurile pentru adevarul istoric pe care școala românească refuza sa il trateze cu seriozitate. Il urmaresc pe dl Stelian Tănase cu aviditate. Pasiunea lui pentru istorie si adevarul istoric ,sustinuta cu cercetare in arhive este deosebita. La cat mai multe episoade si invitați deosebiți. Succes.
Vă mulțumim! Și noi credem că Stelian Tănase este exact ceea ce trebuie și că ar trebui ca mulți istorici să ia exemplul dânsului în ceea ce privește prezentarea trecutului într-o formă pe înțelesul publicului.
Singurul lucru care nu îmi place la acest episod este faptul că este prea scurt😅. Big up Matei pt ideea de a-l aduce ca și invitat pe domnul profesor Tănase
Mulțumesc. Sper să reușesc să-l mai aduc. Are o carte numită Istoria căderii regimurilor comuniste, poate ne povestește prin noiembrie ce s-a întâmplat în Europa de Est în 1989, țară cu țară.
Am încercat să mențin direcția emisiunii, care era „cum a început sovietizarea României“. Stelian Tănase are foarte multe povești frumoase și este un excelent orator, dar timpul stabilit era de o oră și nu prea era timp de alte paranteze. L-am depășit, a durat o oră și jumătate, dar nici așa nu ne-a ajuns ca să aprofundăm tema.
Eu de mică am studiat sufletul oamenilor pentru ca vedeam și simțeam bucuria și suferința lor. După atâta timp și din propria experienta pot afirma cu certitudinea maxima ca oamenii nu sunt răi ci doar victime. Depinde de noi viitorul nostru prin copiii noștri. Școala așa cum este acum nu e edificatoare pentru sufletul copiilor noștri. Lecturile studiate în școli sunt pline de energie negativa și dăunează foarte mult psihicului copiilor. Fac apel la toți cei care au competența și datoria căci sunt plătiți pentru aceasta să reevalueze toată programa școlară și să scoată toate lecturile toxice..... Eu cred că avem suficienți copii drogați și fumători și. E timpul să ne trezim la realitate și să îi protejăm.. Nu să construim spitale de dezintoxicare..
Emisiuni foarte bune, dar daca nu te superi, singura precizare e ca te bagi putin cam mult peste invitat si iese putinel haos. In rest felicitari ,esti bine documentat si invitatii de marca!
Un nostalgic mi-a zis ca, Pingelica a finantat Casa Poporului din vanzarea diamantelor artificiale. Au oamenii imaginatie, nu gluma 🙂. Felicitari pentru episodul asta ! Klasse !
Mulțumim. Chestiunea cu diamantele este o legendă fără fundament. În primul rând, diamantele artificiale au uz industrial, nu sunt precum cele naturale și, în consecință, nu sunt la fel de scumpe. Se pot găsi și la geamgii, care taie cu ele geamurile. În al doilea rând, România a suferit și aici din cauza ignoranței grozave a lui Ceaușescu. Tehnologia pentru fabricarea diamantelor artificiale achiziționată în anii 70 s-a perimat treptat. Au apărut alte tehnologie și alte aparate mai performante, care produceau diamantele artificiale mai repede și mai ieftin. Însă Ceaușescu intrase în faza finală a delirului său, când decisese stoparea importurilor de tehnologie din străinătate. Fabrica românească de diamante artificiale devenise spre mijlocul anilor 1980 neperformantă. Producea aceste diamante la un preț necompetitiv. După 1990, din cauză că România nu mai putea contracta împrumuturi externe (existau consecințe ale deciziei luate de Ceaușescu în 1982 de a plăti anticipat datoria, dar și a legii prin care el interzisese în 1989 să se mai facă alte împrumutir), fabrica nu s-a putut retehnologiza. Regimul Iliescu a refuzat privatizarea ei, așa că a dat faliment.
@@colectionaruldeistorie just. Dar eu am ramas uluit la ce subtrefugii isi gasesc nostalgicii sa creada in comunism. Mai rau, impuie capul celor tineri cu tampenii din astea pe care greu li le mai scoti din minte.
Ar fi minunat ca si aceasta carte sa apara in format audiobook si sa fie citita tot de Stefan Apostol. A fost o placere sa ascult cartea "Istoria caderii regimurilor comuniste"
@@colectionaruldeistorie Da și mulțumim pentru asta asa mi-a picat și fisa ca ar fi mai bine pentru noi.:) Mulțumim pentru toată istoria pe care ne-o prezinți! Faceți un mare lucru într-un mare fel!!! mulțumim!!!
Nu e ușor să găsim oameni obiectivi care să fi studiat această problemă. Am vrea, de exemplu, să găsim un istoric care să ne povestească despre mineriada din 1999, cea în care s-a încercat răsturnarea guvernării pro-occidentale și deturnarea României de la parcursul spre NATO și UE. La acel moment a fost o conspirație în care au fost implicați înalți ofițeri și responsabili din ministerele de forță. Din păcate, n-am găsit până acum pe cineva care să se fi încumetat la un studiu serios.
Pentru organizatorul acestui video, in perioada in care Gheorghe Gheorghiu Dej a fost inchis la Doftana a fost un cutremur iar zidurile puscariei au fost daramate, unchiul meu a fost primar la Campina el s-a dus sa-l ia in primire pe Dej cu ceilalti comunisti...putea sa-i impuste..nu a facut-o, a intrebat daca au nevoie de ceva, Dej nu a incercat sa fuga ci a intrebat care e numele urmatoarei puscarii si sa le dea paturi apa si mancare.Cand au venit comunistii la putere unchiul meu a fost inchis la Tg.Jiu si condamnat la moarte prin impuscare.Muncitorii de la rafinaria din Campina unde el era inginer chimist au semnat o petitie si sa-au dus la Dej care ulterior l-a eliberat.
Așa funcționează lucrurile în dictaturi. Deciziile sunt arbitrare. Oamenii sunt condamnați pentru nimic și viața lor depinde de hachițele câte unui singur om ajuns șef.
@@colectionaruldeistorieun alt lucru este ca unchiul meu in casa caruia am crescut de la o zi a scris carti si piese de teatru..s-a nascut in Sibiu..ulterior s-a mutat in Campina si mai tarziu la Boldesti Scaieni..unde m-am nascut si eu..a facut parte din uniunea scriitorilor..dar la un moment dat a fost dat afara de Mihail Sadoveanu , care era sef al uniunii..motivul a fost ca nu putea sa pupe-n fund regimul comunist sau sa scrie la comanda..printre motivele excluderii lui etc...ceea ce am inteles ca Sadoveanu a colaborat cu securitatea..Ulterior..cam cand aveam 4 ani ne-am mutat in Rm.Valcea..cand eram mica il imploram sa-mi povesteasca viata lui...Mi-a aduc aminte ca-mi spunea ca istoria pe care o invatam la scoala e o mare minciuna... si se cam ferea de prea multe comentarii pentru ca ii era frica sa nu ma scap la scoala..eram urmăriți de securitate punct cu punct....
Canalul si continutul sunt de nota 10, dar exista posibilitatea sa gasim podcastul si in aplicatiile de podcast gen apple podcasts ? Ar fi mult mai usor de ascultat atunci cand nu avem wifi.
F.interesante podcasturile, inclusiv acesta cu comunizarea Romaniei! Felicitari gazdei si lui S. Tanase!! Mie imi plac si interventiile gazdei Matei Udrea, care se vede ca stie istorie, si nu e doar un monolog al invitatului, ci mai mult o discutie vie. Pe de alta parte, uitandu-ma la comentarii, incl cele de la alte episoade, te ia scarba de ce idioti sunt unii comentatori... Dupa ce ca episoadele sunt gratis si presupun munca de documentare, prezentare, imagini, etc, unii comentatori tot arunca cu noroi, fac "garagatza", etc. Asta denota lipsa de bun simt, multa prostie si obraznicie! se vede ca educatia a scazut mult in Romania, toti se cred destepti ca au telefon mobil si acces internet... IN orice caz, ignorati acesti idioti, and keep up the good work!
Mulțumim. Asta e situația. Am explicat deja de mai multe ori că formatul emisiunii e unul tip șuetă, în care ambii interlocutori vorbesc, nu e un monolog, ca în sala de clasă la școală.
@cedeunmail De ce te bagi aiurea in seama cedemail?! Este f.bine ca moderatorul Matei Udrea intervine, si intervine cunoscand tema, este o discutie vie. Mie nu imi plac monologurile.
Eu am 51 de ani și tata era orfan de război. Mama lui muncea la boier cu vacile propri și primea pentru o zi de munca o strachina de faina. Bătrânii povesteau cum aceștia aveau puterea sa omoare pe oricine dacă greșeau sau nu plăteau impozitul atât de mare pe bordeiul de pământ pe care îl dețineau. Tata a lucrat ca căruțas la ferma pentru ca era analfabet și abia mai târziu a învățat sa conducă tractorul... Apoi a fost bine..... Viața oamenilor a fost frumoasă,!!!!!!!
Pai daca eu ma duc la piata si vanzatorul spune uite ce frumoase sunt fructele mele , uite ce bune sunt, pe mine ma enerveaza, practic e pierdere ee vreme, un marketing cel mai prost, pentru ca e clar ca nimeni nu o sa spuna nu lua de la mine ca nu sunt bune. Tot tot tiganu-si lauda calul - e o vorba populara. Deci exemplul nu e bun de loc. Dar cartea cu un titlu atractiv, este altceva, e de bun augur, poate vor citii mai multi, poate chiar si eu careia in scoala nu i-a placut istoria tocmai pentru ca era ,,respingatoare,, dar multumim pentru acest podcast cu un om minunat Stelian Tanase, si iata ca la batranete ma intereseaza din ce in ce mai mult istoria, dar istoria adevarata, ,,povestita,, cu talent. Multumesc.
@@colectionaruldeistorie...legende, nimic concret...alta variantă este ca a fost aruncat din tren...posibil de tovarășii de drum, comuniștii sau de un fost client care l-a recunoscut
Avem zilele astea câteva lungi tare. Una vine sâmbătă și e despre statul național-legionar, următoarele - despre războaiele daco-romane (care au fost multe).
Gresiti in legatura cu batalia de la Stalingrad,directiile de atac au fost stabilite din ratiuni de strategie ,nu in corelatie cu ce trupe aparau acele fronturi.Planul bataliei a fost elaborat in septembrie ,cand inca trupele romane nu intrasera in respectivul dispozitiv si ,mai ales,nu se stia cum vor echipate ,
Este foarte clar că sovieticii au atacat pe direcțiile unde știau că au cele mai slabe trupe în față. Au tatonat terenul câteva luni înainte, s-au documentat temeinic.
O singură remarcă: Vasluiul nu este nici pe departe polul sărăciei. Domnule Tănase, probabil nu ați mai trecut prin acest oraș de foarte mult timp. Vă invităm cu drag să redescoperiți un Vaslui curat, modernizat, cu oameni harnici și cu un nivel de trai mai mult decât decent.
Dl Tănase descria o zonă intreaga a Moldovei. Ca provincii din păcate sărăcia rămâne in multe zone din ṭară. Statistic Vaslui rămâne ca nivel de trai ultim printre orasele ṭării.
@@cristianbadea3819 , mă rog, nu o sa intru in polemici. Slava Domnului că nu trăim după statistici. Nu de alta, dar dacă ne-am lua după ele, am crede că în Capitală toți sunt milionari, iar pe la noi e sărăcie lucie. O zi frumoasă.
Nu cred că s-a referit strict la un oraș, ci la o anumită zonă. A și descris-o. Și n-a făcut-o peiorativ, spunea doar că România este încă dezvoltată inegal. Din nefericire, are dreptate. Zona Moldovei a rămas mult în urmă, ca dezvoltare, în primul rând din cauza politicilor duse mai ales după 1945. Să nu uităm că n-avem încă autostrăzi care să lege Iași și Suceava de București și Cluj.
@@Nadine-v5w comparativ din păcate se poate crede si asta. Si presa contribuie la imaginea proasta despre Vaslui: numai stiri despre violuri si minore gravide etc. Asta e! Toate bune va doresc.
Ce vroiau muncitorii, un program normal de muncă, condiții bune de muncă, demagogie sindicală, nenea ăsta nu a lucrat niciodată într-o fabrică sau pe șantier, bolșevicii și comuniștii au nenorocit clasa muncitoare la final dar nici cu ăia dinainte de comuniști nu îmi e rușine, cum nici cu patronii care se plâng acum că le pleacă oamenii da ei nu vor să le mărească salariile dar vor să își schimbe mașina în fiecare an
@@cristianbadea3819 e vorba de muncitori din marile orașe care aveau ceva industrie și care depindeau de patroni, mai erau și mici meșteșugari dar ăștia nu erau comuniști, și din forța de muncă 80% erau plugari, nu țărani
@@cristianbadea3819 nu am zis că procentul din populație e releve sau nu, dar asta își doreau, procentul din populația actuală care a ieși în stradă împotriva OUG 13 e mai mic de 5%
@@colectionaruldeistorie lăsați ce i se pare mie. Că nu asta contează. Ok a schimbat un termen, Și dece l-o fi schimbat? Dacă tot vă băgați. Cuvintele contează.
Aș vrea să îi amintesc domnului Stelian Tănase că Ana Pauker nu era româncă și nici Rakovski nu era român. Despre ce "tradiție românească a kominternului" vorbește la minutul 39 ? Ei nu reprezentau poporul român, nu reprezentau voința a peste 99% dintre români.
@@marinandreeacorina2420 era o alogenă ateistă infectă ca și Ilici Iliescu și alții, ei nu au iubit România și nu au iubit poporul român, ei nu s-au jertfit pentru țara noastră precum au făcut-o moșii și strămoșii noștri. Acești komuniști paraziți infecți și îndrăciți în cârdășie cu alți bolșevicii/komuniștii din URSS au perpetuat crime odioase și prigoane continue în țara noastră și grav este faptul că niciodată nu au dat socoteală într-un tribunal național sau internațional pentru crime lor ...
@@clausion te corectez: komuniști de diverse etnii. A fi român cu adevărat presupune să te doară sufletul pentru țara aceasta și pentru neamul românesc .
Cam la asta visează multi și culmea cei cu tenul închis sunt cei mai vasnici susținători...Se trece cu vederea ca demența poporului german care ajunsese in criză a făcut sa ajungă nazismul la putere și unica soluție găsită de ,,geniul,, german a fost sa-i cucerească pe alții...și a încercat de două ori în mai puțin de 20 de ani...Dacă nu erau germanii sa cotropeasca Europa noi fiind oarecum obligați sa ne aliem cu ei ,România nu mai ajungea sub comunismul sovietic!!!...Iar pactul Ribentrop - Molotov a fost făcut între un german si un rus ...se uita cam ușor de participarea germana la acest pact...
Nu stiu cum am ratat acest episod ,ma felicit ca nu mai astept ca youtube sa ma notifice si caut singur pe canal,recomand tuturor acest lucru pentru ca din cauza algoritmului YT ratam aceste vloguri chiar daca suntem abonati la canal si avem notificarile pornite
Mai băiete Ar fi bine să arăți imaginile pe ecran Cine crezi tu ca vede așa de departe în youtube Tot arăți la ecran dar ecranul este departe Da cumva și aflu pictura în prim plan
Multa sanatate d-lui Tanase. Extraordinar de educativa emisiunea!
Cel mai bun canal de istorie din Romania :)
Excelent episod, spumos povestitor dl Tanase!
Numai bine!
Astept și alte emisiuni cu fermecatorul povestitor Stelian Tănase. Excelent podcast.
Mulțumesc mult pentru tot d-le profesor Tănase !
Foarte fain. Ce bine ar prinde aceste discuții prin școli și facultăți.
Să sperăm că ele există. Dacă aș fi director de școală/inspectorat sau profesor de istorie, aș invita oameni precum Stelian Tănase ori Andrei Pogăciaș la cursuri, să discute cu elevii despre aceste teme.
@@colectionaruldeistorie Exact. Păi cum ar mai creste spiritul/cunoașterea după asemena discuții.
@@colectionaruldeistorie Dacă vreodată va veți aflați prin Germania cu lucrul/ cercetări de arhive, mă pun la dispoziție. Dacă pot ajuta cu ceva. Transport, poate cazare cine știe. Ar fi o plăcere să ajut.
@@Templar-fy1unvă mulțumim! Poate să bem o bere și să povestim. :)
@@colectionaruldeistorie Și mai bună această idee !:)
Foarte fain podcastul,ca de altfel toate de pana acuma!!!
Mulțumim!
Mulțumesc pentru episod!
Vă mulțumim și noi pentru susținere! :) Domnul Tănase ne-a promis că mai vine.
Multumim Matei! Super incantat de acest episod! Stelian Tanase e o placere intotdeauna.
Mulțumim! Stelian Tănase are cel puțin două calități care-l fac foarte bun la podcasturi, obține informațiile direct din arhive și știe să povestească.
@@colectionaruldeistorie total de acord. Si pot confirma ca e o sete de astfel de conținut. Am auzit cand domnul Tanase a zis ca nu se rezista lumea 2 ore. Rezistam cu drag, chiar 😊. Episodul despre legiune, ambele părți, le-am ascultat, cred, de vreo 3 ori. La fel si episoadele despre economia României comuniste. Când un continut e de calitate, se găsește timp. La multe înainte!
Foarte interesant, o plăcere să vă ascult și să vă văd.
Foamea de informatie te tine si o zi in fata monitorului. Multumim din suflet!
Oricum un mare cunoscător, mi e dor de Bucureștiul strict secret, de asemenea are niște cărți extraordinare, multumim!!!
Frumos! Felicitari!
super interesante informațiile
Mulțumim!
Vă mulțumim! :)
Mulțumesc mult pentru acest podcast si pentru efortul dedicat pe care il faceti de a ne educa simțurile pentru adevarul istoric pe care școala românească refuza sa il trateze cu seriozitate. Il urmaresc pe dl Stelian Tănase cu aviditate. Pasiunea lui pentru istorie si adevarul istoric ,sustinuta cu cercetare in arhive este deosebita.
La cat mai multe episoade si invitați deosebiți.
Succes.
Vă mulțumim! Și noi credem că Stelian Tănase este exact ceea ce trebuie și că ar trebui ca mulți istorici să ia exemplul dânsului în ceea ce privește prezentarea trecutului într-o formă pe înțelesul publicului.
Mulțumim pt acest podcast.
Cu plăcere! Ne bucurăm dacă v-a plăcut!
Extraordinara lectie de istorie adevarata bravo pentru emisiune si pentru distinsul invitat
daca asta este istorie, este vai de capul tau.
Văzut integral. Mulțumesc!
Extraordinare discuții! Faceți cat mai multe!
Mulțumim!
Va multumesc! Excelenta editie!
Vă mulțumim și noi pentru sprijin!
Apreciez munca depusa!
Am stat până la capăt, foarte interesant episodul 🎉🎉🎉
Am cumpărat-o, e misto. De la tanti Varvara încoace, cărțile dumnealui mă fascinează.
Respect pentru toată munca depusă!
Thanks
Vă mulțumim! :)
Thanks!
Vă mulțumim!
Singurul lucru care nu îmi place la acest episod este faptul că este prea scurt😅.
Big up Matei pt ideea de a-l aduce ca și invitat pe domnul profesor Tănase
Mulțumesc. Sper să reușesc să-l mai aduc. Are o carte numită Istoria căderii regimurilor comuniste, poate ne povestește prin noiembrie ce s-a întâmplat în Europa de Est în 1989, țară cu țară.
@@colectionaruldeistoriefoarte interesant
S-a vazut clar, ca la un moment dat Tanase a obosit si a curmat discutia. Are totusi o varsta.
@@colectionaruldeistorie Ai putea sa il intrebi, cine il plateste sa minta.
@@antontaranu6590Serios? El platit?? Pai atunci tu ce esti bai agariciule?? :)))
Felicitări!
Mulțumim.
Danke!
Și noi vă mulțumim! :)
Captivantă discuția, mai venim!
Super
Mulțumim!
Prea scurt, prea special, prea ca voi !
Nouă ni s-a părut interesant.
Si mie stimabile. Multumesc@@colectionaruldeistorie
❤❤❤
Una din concluzii, din ce povestește domnul Stelian Tănase, este că să ne ferească Dumnezeu de prostul și sărăntocul ajuns la putere !
Cam așa este. Tot timpul și în toate țările a fost așa. Începând cu Revoluția franceză.
Interesanta emisiune, dar din pacate ca deobicei moderatorul tot intrerupe invitatul. Ar fi bine ca invitatii sa fie lasati sa vorbeasca mai mult ;)
Am încercat să mențin direcția emisiunii, care era „cum a început sovietizarea României“. Stelian Tănase are foarte multe povești frumoase și este un excelent orator, dar timpul stabilit era de o oră și nu prea era timp de alte paranteze. L-am depășit, a durat o oră și jumătate, dar nici așa nu ne-a ajuns ca să aprofundăm tema.
Eu de mică am studiat sufletul oamenilor pentru ca vedeam și simțeam bucuria și suferința lor. După atâta timp și din propria experienta pot afirma cu certitudinea maxima ca oamenii nu sunt răi ci doar victime. Depinde de noi viitorul nostru prin copiii noștri. Școala așa cum este acum nu e edificatoare pentru sufletul copiilor noștri. Lecturile studiate în școli sunt pline de energie negativa și dăunează foarte mult psihicului copiilor. Fac apel la toți cei care au competența și datoria căci sunt plătiți pentru aceasta să reevalueze toată programa școlară și să scoată toate lecturile toxice.....
Eu cred că avem suficienți copii drogați și fumători și.
E timpul să ne trezim la realitate și să îi protejăm.. Nu să construim spitale de dezintoxicare..
🙏🏻👍🏻
Emisiuni foarte bune, dar daca nu te superi, singura precizare e ca te bagi putin cam mult peste invitat si iese putinel haos. In rest felicitari ,esti bine documentat si invitatii de marca!
Nicio supărare. Trebuia să arăt cine era în pozele respective și în ce context erau făcute. Au fost 27 de poze.
Un nostalgic mi-a zis ca, Pingelica a finantat Casa Poporului din vanzarea diamantelor artificiale. Au oamenii imaginatie, nu gluma 🙂. Felicitari pentru episodul asta ! Klasse !
Mulțumim.
Chestiunea cu diamantele este o legendă fără fundament. În primul rând, diamantele artificiale au uz industrial, nu sunt precum cele naturale și, în consecință, nu sunt la fel de scumpe. Se pot găsi și la geamgii, care taie cu ele geamurile.
În al doilea rând, România a suferit și aici din cauza ignoranței grozave a lui Ceaușescu. Tehnologia pentru fabricarea diamantelor artificiale achiziționată în anii 70 s-a perimat treptat. Au apărut alte tehnologie și alte aparate mai performante, care produceau diamantele artificiale mai repede și mai ieftin. Însă Ceaușescu intrase în faza finală a delirului său, când decisese stoparea importurilor de tehnologie din străinătate. Fabrica românească de diamante artificiale devenise spre mijlocul anilor 1980 neperformantă. Producea aceste diamante la un preț necompetitiv.
După 1990, din cauză că România nu mai putea contracta împrumuturi externe (existau consecințe ale deciziei luate de Ceaușescu în 1982 de a plăti anticipat datoria, dar și a legii prin care el interzisese în 1989 să se mai facă alte împrumutir), fabrica nu s-a putut retehnologiza. Regimul Iliescu a refuzat privatizarea ei, așa că a dat faliment.
@@colectionaruldeistorie just. Dar eu am ramas uluit la ce subtrefugii isi gasesc nostalgicii sa creada in comunism. Mai rau, impuie capul celor tineri cu tampenii din astea pe care greu li le mai scoti din minte.
Ar fi minunat ca si aceasta carte sa apara in format audiobook si sa fie citita tot de Stefan Apostol. A fost o placere sa ascult cartea "Istoria caderii regimurilor comuniste"
ar trebuii sa continui seria asta cu evenimentele dupa 1958
Dacă vedem că există interes din partea publicului, continuăm.
Ar fi fain sa puneți toate pozele(hărțile și ce aveți voi pe tv) pe ecran când le comentați
Am pus o parte dintre ele.
@@colectionaruldeistorie
Da și mulțumim pentru asta asa mi-a picat și fisa ca ar fi mai bine pentru noi.:)
Mulțumim pentru toată istoria pe care ne-o prezinți! Faceți un mare lucru într-un mare fel!!!
mulțumim!!!
Un podcast care cred ar prinde: istoria anilor: 1990 -2000 despre transformarea proprietatii de stat in proprietate private.
Nu e ușor să găsim oameni obiectivi care să fi studiat această problemă. Am vrea, de exemplu, să găsim un istoric care să ne povestească despre mineriada din 1999, cea în care s-a încercat răsturnarea guvernării pro-occidentale și deturnarea României de la parcursul spre NATO și UE. La acel moment a fost o conspirație în care au fost implicați înalți ofițeri și responsabili din ministerele de forță. Din păcate, n-am găsit până acum pe cineva care să se fi încumetat la un studiu serios.
Pentru organizatorul acestui video, in perioada in care Gheorghe Gheorghiu Dej a fost inchis la Doftana a fost un cutremur iar zidurile puscariei au fost daramate, unchiul meu a fost primar la Campina el s-a dus sa-l ia in primire pe Dej cu ceilalti comunisti...putea sa-i impuste..nu a facut-o, a intrebat daca au nevoie de ceva, Dej nu a incercat sa fuga ci a intrebat care e numele urmatoarei puscarii si sa le dea paturi apa si mancare.Cand au venit comunistii la putere unchiul meu a fost inchis la Tg.Jiu si condamnat la moarte prin impuscare.Muncitorii de la rafinaria din Campina unde el era inginer chimist au semnat o petitie si sa-au dus la Dej care ulterior l-a eliberat.
Așa funcționează lucrurile în dictaturi. Deciziile sunt arbitrare. Oamenii sunt condamnați pentru nimic și viața lor depinde de hachițele câte unui singur om ajuns șef.
@@colectionaruldeistorieun alt lucru este ca unchiul meu in casa caruia am crescut de la o zi a scris carti si piese de teatru..s-a nascut in Sibiu..ulterior s-a mutat in Campina si mai tarziu la Boldesti Scaieni..unde m-am nascut si eu..a facut parte din uniunea scriitorilor..dar la un moment dat a fost dat afara de Mihail Sadoveanu , care era sef al uniunii..motivul a fost ca nu putea sa pupe-n fund regimul comunist sau sa scrie la comanda..printre motivele excluderii lui etc...ceea ce am inteles ca Sadoveanu a colaborat cu securitatea..Ulterior..cam cand aveam 4 ani ne-am mutat in Rm.Valcea..cand eram mica il imploram sa-mi povesteasca viata lui...Mi-a aduc aminte ca-mi spunea ca istoria pe care o invatam la scoala e o mare minciuna... si se cam ferea de prea multe comentarii pentru ca ii era frica sa nu ma scap la scoala..eram urmăriți de securitate punct cu punct....
Canalul si continutul sunt de nota 10, dar exista posibilitatea sa gasim podcastul si in aplicatiile de podcast gen apple podcasts ? Ar fi mult mai usor de ascultat atunci cand nu avem wifi.
Am început să încărcăm episoadele, în format audio, pe Voxa.ro. Studiem posibilitatea de a extinde și în alte aplicații.
F.interesante podcasturile, inclusiv acesta cu comunizarea Romaniei! Felicitari gazdei si lui S. Tanase!! Mie imi plac si interventiile gazdei Matei Udrea, care se vede ca stie istorie, si nu e doar un monolog al invitatului, ci mai mult o discutie vie. Pe de alta parte, uitandu-ma la comentarii, incl cele de la alte episoade, te ia scarba de ce idioti sunt unii comentatori... Dupa ce ca episoadele sunt gratis si presupun munca de documentare, prezentare, imagini, etc, unii comentatori tot arunca cu noroi, fac "garagatza", etc. Asta denota lipsa de bun simt, multa prostie si obraznicie! se vede ca educatia a scazut mult in Romania, toti se cred destepti ca au telefon mobil si acces internet... IN orice caz, ignorati acesti idioti, and keep up the good work!
Mulțumim. Asta e situația. Am explicat deja de mai multe ori că formatul emisiunii e unul tip șuetă, în care ambii interlocutori vorbesc, nu e un monolog, ca în sala de clasă la școală.
@cedeunmail De ce te bagi aiurea in seama cedemail?! Este f.bine ca moderatorul Matei Udrea intervine, si intervine cunoscand tema, este o discutie vie. Mie nu imi plac monologurile.
Eu am stat pana la sfarsit!
Eu am 51 de ani și tata era orfan de război. Mama lui muncea la boier cu vacile propri și primea pentru o zi de munca o strachina de faina. Bătrânii povesteau cum aceștia aveau puterea sa omoare pe oricine dacă greșeau sau nu plăteau impozitul atât de mare pe bordeiul de pământ pe care îl dețineau. Tata a lucrat ca căruțas la ferma pentru ca era analfabet și abia mai târziu a învățat sa conducă tractorul... Apoi a fost bine..... Viața oamenilor a fost frumoasă,!!!!!!!
Singura "stare naturala" a societatii romanesti a fost, este si va fi oportunismul, si pupincurismul, indiferent de obiectul de poat ori lins.
Pai daca eu ma duc la piata si vanzatorul spune uite ce frumoase sunt fructele mele , uite ce bune sunt, pe mine ma enerveaza, practic e pierdere ee vreme, un marketing cel mai prost, pentru ca e clar ca nimeni nu o sa spuna nu lua de la mine ca nu sunt bune. Tot tot tiganu-si lauda calul - e o vorba populara. Deci exemplul nu e bun de loc. Dar cartea cu un titlu atractiv, este altceva, e de bun augur, poate vor citii mai multi, poate chiar si eu careia in scoala nu i-a placut istoria tocmai pentru ca era ,,respingatoare,, dar multumim pentru acest podcast cu un om minunat Stelian Tanase, si iata ca la batranete ma intereseaza din ce in ce mai mult istoria, dar istoria adevarata, ,,povestita,, cu talent. Multumesc.
Tănase scrie frumos.I-am citit 4 cărți.Adevărat: e un carcalete de scriitor,ziarist și istoric!
Datorită vouă aflu și eu mai multe despre istoria României
stam, stam. poate nu stie ca putem sa-l vedem noi in episoare, ca de-aia e yutube, vezi cand vrei si cand poti.
Va sugerez sa o invitati pe d_na Georgeta Filitti istoric si cercetator la N. Iorga de o viata.
Mai circula varianta cu Alimanescu responsabil la un debit de tutun, după încarcerarea de la Fagaras?
A fost vânzător la un chioșc, apoi a avut probleme, i s-a imputat o delapidare.
Da, exact, n-am dezvoltat, o enigma Dl Alimanescu. Multumim pt calitatea emisiunii.
@@colectionaruldeistorie...legende, nimic concret...alta variantă este ca a fost aruncat din tren...posibil de tovarășii de drum, comuniștii sau de un fost client care l-a recunoscut
eu ma oftic ca sunt prea scurte, o emisiune de 3 ore este suficienta!
Avem zilele astea câteva lungi tare. Una vine sâmbătă și e despre statul național-legionar, următoarele - despre războaiele daco-romane (care au fost multe).
Gresiti in legatura cu batalia de la Stalingrad,directiile de atac au fost stabilite din ratiuni de strategie ,nu in corelatie cu ce trupe aparau acele fronturi.Planul bataliei a fost elaborat in septembrie ,cand inca trupele romane nu intrasera in respectivul dispozitiv si ,mai ales,nu se stia cum vor echipate ,
Este foarte clar că sovieticii au atacat pe direcțiile unde știau că au cele mai slabe trupe în față. Au tatonat terenul câteva luni înainte, s-au documentat temeinic.
O singură remarcă: Vasluiul nu este nici pe departe polul sărăciei. Domnule Tănase, probabil nu ați mai trecut prin acest oraș de foarte mult timp. Vă invităm cu drag să redescoperiți un Vaslui curat, modernizat, cu oameni harnici și cu un nivel de trai mai mult decât decent.
Dl Tănase descria o zonă intreaga a Moldovei.
Ca provincii din păcate sărăcia rămâne in multe zone din ṭară.
Statistic Vaslui rămâne ca nivel de trai ultim printre orasele ṭării.
@@cristianbadea3819 , mă rog, nu o sa intru in polemici. Slava Domnului că nu trăim după statistici. Nu de alta, dar dacă ne-am lua după ele, am crede că în Capitală toți sunt milionari, iar pe la noi e sărăcie lucie.
O zi frumoasă.
Nu cred că s-a referit strict la un oraș, ci la o anumită zonă. A și descris-o. Și n-a făcut-o peiorativ, spunea doar că România este încă dezvoltată inegal. Din nefericire, are dreptate. Zona Moldovei a rămas mult în urmă, ca dezvoltare, în primul rând din cauza politicilor duse mai ales după 1945. Să nu uităm că n-avem încă autostrăzi care să lege Iași și Suceava de București și Cluj.
@@Nadine-v5w comparativ din păcate se poate crede si asta.
Si presa contribuie la imaginea proasta despre Vaslui: numai stiri despre violuri si minore gravide etc.
Asta e! Toate bune va doresc.
@@cristianbadea3819se vede clar ca nu ați fost in Vaslui. Nu mai emiteti păreri fără sa știți despre ce vorbiți.
comentez pentru algoritm, nu am uitat de fostul invitat, un securist care abereaza pe canalul dumneavoastra.
Cine este securistul?
Romanii si acum dorm linistiti cu gandul ca avem scut NATO!
Sunt "pentru" videoclipuri cat mai lungi cu cât mai multe detalii și argumente. Clipuri scurte și vagi avem plin RUclips ul.
În subiect când intrați?!
Da nu scurtati eu am vazut cap coada de doua ori
Nu scurtăm. Domnul Tănase se temea că se plictisește publicul. :)
Nu puteți voi sa vorbiți cât putem noi sa ascultăm
:))) Îi voi transmite domnului Tănase, care era îngrijorat că se va plictisi auditoriul.
jurăte
Un invitat de seama ar fi si Liviu Cimpeanu.
L-am invitat încă de astă-primăvară. Dânsul stă însă în Sibiu și ajunge mai greu în București.
Ce vroiau muncitorii, un program normal de muncă, condiții bune de muncă, demagogie sindicală, nenea ăsta nu a lucrat niciodată într-o fabrică sau pe șantier, bolșevicii și comuniștii au nenorocit clasa muncitoare la final dar nici cu ăia dinainte de comuniști nu îmi e rușine, cum nici cu patronii care se plâng acum că le pleacă oamenii da ei nu vor să le mărească salariile dar vor să își schimbe mașina în fiecare an
Care "muncitori" in 1950? 80% din români erau ṭărani .
@@cristianbadea3819 e vorba de muncitori din marile orașe care aveau ceva industrie și care depindeau de patroni, mai erau și mici meșteșugari dar ăștia nu erau comuniști, și din forța de muncă 80% erau plugari, nu țărani
@@catalin5674 prea putini - 5%. Irelevant din păcate.
@@cristianbadea3819 nu am zis că procentul din populație e releve sau nu, dar asta își doreau, procentul din populația actuală care a ieși în stradă împotriva OUG 13 e mai mic de 5%
sovietizare nu bolșevizare? Dar bolșevizare ce are? Nu cumva iar deranjează pe cineva de care nu avem voie să nu ținem cont?
Haideți să nu căutăm conspirații. Stelian Tănase a găsit un alt termen și atât. Vi se pare că încearcă să ascundă ceva?
@@colectionaruldeistorie lăsați ce i se pare mie. Că nu asta contează. Ok a schimbat un termen, Și dece l-o fi schimbat? Dacă tot vă băgați. Cuvintele contează.
domnul stelian e cam subiectiv cand vine vorba de marxism. Nu am incredere in istorici care nici nu incearca sa fie obiectivi.
Stelian Tănase nu este istoric.
Pai ia spune-ne tu, care esti obiectiv, despre marxism.
Aș vrea să îi amintesc domnului Stelian Tănase că Ana Pauker nu era româncă și nici Rakovski nu era român. Despre ce "tradiție românească a kominternului" vorbește la minutul 39 ?
Ei nu reprezentau poporul român, nu reprezentau voința a peste 99% dintre români.
Erau născuți în România, deci erau români.
Ana Pauker nu era româncă, tot așa cum nici Iohannis nu este român, după părerea ta, așa - i? Erau născuți in România, prin urmare erau români!
@@marinandreeacorina2420 Corect. Romani de diverse etnii.
@@marinandreeacorina2420 era o alogenă ateistă infectă ca și Ilici Iliescu și alții, ei nu au iubit România și nu au iubit poporul român, ei nu s-au jertfit pentru țara noastră precum au făcut-o moșii și strămoșii noștri.
Acești komuniști paraziți infecți și îndrăciți în cârdășie cu alți bolșevicii/komuniștii din URSS au perpetuat crime odioase și prigoane continue în țara noastră și grav este faptul că niciodată nu au dat socoteală într-un tribunal național sau internațional pentru crime lor ...
@@clausion te corectez: komuniști de diverse etnii. A fi român cu adevărat presupune să te doară sufletul pentru țara aceasta și pentru neamul românesc .
Bârfe şi păreri fără valoare istorică. Nimic nou şi nimic interesant.
STELICĂ , nici aici nu scap de tine !?
BELLU ZILBER sustine că a scris proclamatia regelui din 23 August.
Fratele meu, vorbești prea mult, peste Stelian!!!!! Nu te poți abține să vezi ce are omul de zis??
Au fost 27 de poze. Trebuia să le explicăm.
Lasa-l in pace ca face foarte bine ceea ce face.
E clar ce scriitor e atunci cand spune multunesc de invitatie. Bin'asa scriitorule. Isi fac treaba fetele de la corectura
,,Sovietizarea Romaniei....V-ar fi placut mai mult nazificarea si romanizarea Rusiei ?
Cam la asta visează multi și culmea cei cu tenul închis sunt cei mai vasnici susținători...Se trece cu vederea ca demența poporului german care ajunsese in criză a făcut sa ajungă nazismul la putere și unica soluție găsită de ,,geniul,, german a fost sa-i cucerească pe alții...și a încercat de două ori în mai puțin de 20 de ani...Dacă nu erau germanii sa cotropeasca Europa noi fiind oarecum obligați sa ne aliem cu ei ,România nu mai ajungea sub comunismul sovietic!!!...Iar pactul Ribentrop - Molotov a fost făcut între un german si un rus ...se uita cam ușor de participarea germana la acest pact...
Complimente!!!
Nu stiu cum am ratat acest episod ,ma felicit ca nu mai astept ca youtube sa ma notifice si caut singur pe canal,recomand tuturor acest lucru pentru ca din cauza algoritmului YT ratam aceste vloguri chiar daca suntem abonati la canal si avem notificarile pornite
Mai băiete
Ar fi bine să arăți imaginile pe ecran
Cine crezi tu ca vede așa de departe în youtube
Tot arăți la ecran dar ecranul este departe
Da cumva și aflu pictura în prim plan
❤❤❤