După câte citesc în comentarii, mi-e și frică să vă spun ca va apreciez, domnule Pogacias! Aș vrea totuși să vă spun ca tinerii si adolescenții chiar va urmăresc cu interes și ca discursul dumneavoastră “prinde” foarte bine în rândul acestora. De asemenea, știu și cui va adresați: lor, celor care nu sunt experți în istorie, celor care poate nu au citit și nu vor citi poate niciodată o carte de istorie, celor care spun ca “ urăsc” istoria! Ceea ce faceți dumneavoastră înseamnă să popularizezi informația istorică, să adaptezi discursul la nivelul de înțelegere al unui public eterogen, mai degrabă neinteresat de istorie. Cu alte cuvinte, “umanizați “ istoria! Și tocmai de aceea, eu vă mulțumesc!
@@andreipogacias4244Și mie îmi place, învăț lucruri noi, fără mituri sau atacuri contra românilor, pentru că acestea sunt principalele variante de pe piață.
Alunița, am derulat și eu , puțin ce i drept, dar unde ai găsit tu aciditatea aia? Apoi de unde așa de mare curiozitate/ timp și energie să citești toate comentariile? Ideea spațiului de comentat e relatată la dreptul de exprimare liberă. Nu-ți place să fii “muștruluit “ nu te afișezi. Cu toții știm ca istoria e scrisă de învingători. Iar învingătorii fac ce știu mai bine- să șteargă orice urmă de care prezentul sau posteritatea să-i acuze. Ca nu s a găsit nici un document ca și a dorit o unire a tuturor țărilor române nu exclude ca nu ar fi avut-o cap. Ca un om inteligent și bun politician trebuia să-și dea seama ca trebuia să fie “politically correct”. Si ca undeva pe drum spre capcană și moarte ar fi spus ca și dorea aceea unire a românilor. De ce altfel să fie omorât de oamenii care luptaseră cu și pt el? Și nu în ultimul rând: românii au trecut de granițele României în Est, pt ca dacă s ar fi oprit Rușii ne-ar fi casapit oricum. Și ca un contra argument tuturor care azi își denigrează istoria: Dacă românii trebuiau să nu treacă Nistru, de ce nimeni nu comentează faptul ca armata română a vărsat sânge pt Ungaria, Cehoslovacia? Nu i același lucru? Sau e cineva care nu-și dorește să ne cunoaștem și să iubim pe înaintașii noștri? Conspiraționist - nu mai mult ca voi.
Personal, agreez stilul domnului Pogacias. Mi-ar placea sa apara mai des. Tocmai acest fel informal, tip povestire, imi place - si cred ca are potentialul de a atrage interesul oamenilor pentru istorie. Mai ales al tinerilor.
😕 așaaaaaa... după mine, "acest fel informal" roade la rădăcina ISTORIEI, care este ȘTIINȚĂ, deci nu e loc de povești! domnul Pogăciaș să se apuce de scris povești, eventual, să lase ISTORIA pe seama celor care știu ce vorbesc pentru că, altminteri, ne mai trezim cu vreun cal... troian numai bine pregătit să-l încalece toți diletanții care, cu sau fără voie, la ordin sau din nepricepere, otrăvesc neamul acesta și așa greu încercat de uzurpatori mai vechi sau mai noi!
@@moisei1365 Dimpotriva, Pogacias atrage oamenii catre istorie prin felul sau de a povesti. Cei care se pricep la istorie, stiu sa caute singuri carti si surse si raman in barierele stiintifice ale istoriei. Dar cei care nu stiu istorie, au o sansa sa-si mai completeze cunostintele, sa devina curiosi si poate sa puna mana pe o carte.
Pogacias e un tip simpatic si 'pe val' cum s-ar spune. Transforma un discurs greu accesibil celor grăbiți in ceva comestibil. Sunt surprins de comentariile acide la adresa gazdei, care clar e un tip cel putin la fel de informat si mai cerebral. Probabil nu e surprinzator ca temperamentul colectiv e invers proporțional cu istoria obiectiva (băi patrioților;). Felicitări oricum si sper să continuați.
Felicitări pentru inițiativa de a face un podcast despre istorie, cu un discurs diferit, care lasă temele in dezbatere. Imi place noul val al istoricilor care ies in față pentru a demitiza si a arăta si latura umană a personalitatilor istorice. Abia astept următoarele episoade! Felicitări încă o data, Andrei Pogăciaș. Astept cu interes si ce carti urmeza sa publici!
așaaaaa!? să te ia valuuuuu, că nu pierde nimeni, nimic! mie nu doar că nu-mi place deloc, bașca am așa o suspiciune că onor poveștitorii domnului cu inițiativa au de rezolvat o temă, așa, ca să ne buimăcească de tot! 😟
Ce nu înțeleg demitizatorii (sau înțeleg prea bine) e că o națiune nu poate funcționa fără niște mituri implantate în mentalul colectiv. În vest a funcționat foarte bine acest proces de demitizare: s-a ajuns la dărâmat statui și monumente. Prezentismul de care suferă omul modern vestic este distrugător de civilizații.
Sunt pasionat de istorie si te urmaresc Andrei peste tot pe unde ai fost! Asteptam de mult un astfel si altfel de podcast! Respect pentru tot ce faci si cum abordezi temele imbinand stilul stiintific cu o abordare colocviala foarte prietenoasa pentru publicul amator de istorie. Nu mai zac ca esti si ardelean de-a meu! Numa' bine !
Felicitari! Atat gazda M. Udrea, cat si POgacias sunt informati si au un dialog interesant si captivant. Vrem cat mai multe emisiuni despre perioade din istorie, si de la noi, si din strainatate.
1. Mihai Viteazu era cuman negru grec 2. Frații Buzești erau un neam de ciori din teleorman, care dădeau flashuri și orbeau vrăjmașii, după care le păleau scăfârlia. Semnat Neagu Jewara
@@garita6063 " Nu exista Români, Dacii au fost un mit, conducătorii bazinului Carpato danubiano pontic erau cumani negri, purtau pantaloni largi și vorbeau numai în rime" Agenda oricărui istoric mas 0n 🤔
Am văzut Mihai Viteazu...și am dat play instant. Nu știu de ce. Nu că nu îmi place istoria dar parcă sînt supra saturat mai ales că în ultimii ani am văzut /auzit cît e de diferită...depinde cine o povestește/relatează. Mi-a plăcut foarte mult. Legat de recomandare și ce ați vorbit pe lîngă....cu ceva ani în urmă am văzut filmul "Under Sandet" (Land of Mine) Este un film danez din anul 2015 care urmărește povestea unui grup de prizonieri de război germani adolescenți, care sunt folosiți de către danezi pentru a dezamorsa minele de pe plajele Danemarcei după al Doilea Război Mondial. Este o poveste emoționantă și puternică despre consecințele războiului și umanitatea găsită în cele mai neașteptate locuri. Atunci mi-am dat seama că primind puterea putem devenii muuuuult mai sadici cu cei care ne-au făcut rău...devenim tare creativi
Da, multe detalii oarecum cunoscute. Sinan Pașa și Basta erau albanezi. Și în armata lui Mihai erau mulți albanezi (Baba Novak). La bătălia de la Călugăreni, se spune că Sinan Pașa a căzut de pe cal. Nu se spune că Sinan avea atunci 80 de ani și fusese de 8 ori Mare Vizir. Chiar el îi dăduse lui Mihai însemnele domniei (cuca, steagurile și caftanul). Asta da performanță. Iar despre Împ. Rudolf se mai poate spune că alchimistul/matematician șef a fost Johannes Kepler. Acesta a fost matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor. După el a venit Netwon. În matematică, Kepler este considerat precursor al calculului integral. Adică era oarece diferență între noi și Imp. Hapsburgic chiar dacă pare că Rudolf avea o pasiune ce ni se pare cam ciudată. La acea vreme, astronomia era parte din astrologie și alchimie. Noi nu prea știm care erau pasiunile domnitorilor din Valahia sau Moldova sau ce educație aveau, ce limbi știau.
Du-te mă și bateți coasa cu 80 de ani, te pomenești că de asta se luptă Bidon cu Puțin în Ucraina, să vadă care își mai pot târâii boașele, "dacă tăceai filozof rămâneai"
Baba Novak era vlah din sudul Dunării, probabil timocean. Apare intr-o relatare dansând calusul, împreună cu oamenii lui , festivitate organizată de Mihai în cinstea Împăratului.
Foarte fain ! L-am văzut (ascultat)cu plăcere. Andrei, ai uitat sa menționezi că in momentul intrarii in Transilvania secuii luptau de partea lui Mihail Viteazul pentru că acesta le promisese restaurarea privilegiilor pierdute sub Andras Bathory. Cat despre o "uniune" sub un conducător comun al celor trei state , aceasta ar fi devenit o problemă pentru puterile din regiune otomani , austrieci si polonezi. Ar fi apărut un stat( ca nu putem vorbi de o țară sau națiune pentru că acest concept nu exista in epocă) relativ mare și care ar fi avut o putere militară însemnată. Cat despre următoarea tema ; dacă tot ați pornit cu Mihai Viteazul, ar putea fi Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Mircea cel Bătrân, ca sigur există multe lucruri care nu se cunosc despre ei s-au sunt denaturate. In rest: felicitări și la cat mai multe podcasturi ! P.S. ar trebui sa încercați sa nu mai vorbiți unul peste celălalt 😊.
Desi "povestea "e goarte interesanta, totusi, dat fiindca istoria.oe care am invatat-o prin scoala este o mare minciuna, cum stim ca dl ustoric nu ne spune o alta gogoriță fiar pentru audienta? As dori sa ne dea si cate o trimiteee la ce a citit dumnealui ca sa avem si noi habar. Mulțumesc
Apreciez foarte mult abordarea științifica si obiectiv a lui Andrei Pogăciaș, ne mai trezeste din mândria asta de tip "noi românii am creat universul". Mi-ar placea sa văd un manual de istorie scris de Andrei după care să se predea în școli.
f interesant: intr-adevar, Mihai a fost un personaj/erou de mare anvergura; se poate discuta mult pe acest subiect. Astept cu interes ep. 3 (subiectul va fi...?)
Un personaj controversat Erou si Tiran in acelas timp. Foarte bogat din tinerete, a avut 200 de sate. Si a legat taranii de glie facandui sclavi practic.....Foarte multe de spus despre aces om
Vă rog să faceți o emisiune despre TITO (Iosip Broz). Am avut o conversație cu un sârb care îmi spunea că, în fapt, Tito nu a existat în modul în care îl cunoaștem și că a fost o creație a SS rusești. Mulțumesc frumos.
De ce nu vrem noi sa ne acceptam istoria așa cum a fost de fapt, preferem idealizarea pana la basm. Cred ca tine de imaturitatea noastra ca popor neputința de a accepta faptele așa cum au fost. Istoria e o suită de minciuni asupra cărora s-a căzut de acord.
In primul rand e vorba de educatie . Daca un "discurs" a lui Stefan Sileanu ,in filmul in care facea personajul lui Tepes, produce un nr imens de comentarii de genul : "doamne , cata dreptate avea Tepes" sau "ce conducatori patrioti aveam", la ce va asteptati ?
Poveștile sunt frumoase și comparațiile, dar aduceți și dovezi, le puneți în direct, deoarece ele sunt în toate bibliotecile, dacă știți ce este o biblioteca
Hai sa lasam BORul deoparte si pe cei care vor sau nu sa profite de pe urma rămășițelor lui Mihai si sa ne concentram pe ce e factual si mai important in a ne îmbogății cunoașterea despre acest personaj si, totodată, in a il înțelege mai bine. Ati divagat mult de cateva ori.
Bulgarii din Dâmbovița (comuna Băleni Sârbi și cartierul Matei Basarab din Târgoviște) - cărora greșit li se zice "sârbi" - sunt urmași ai bulgarilor care au fugit de sub jugul turcesc din sudul Dunării și au fost primiți în Valahia de Mihai Viteazul unde li s-a oferit o nouă casă ...
Primul podcast anti românesc bine ticluit. Ascunde puțin ardeleanul nostru admirația pentru străinătate și disprețul pentru romani. Aș fi zis ca sunt discipolii lui Boia.... dar ala e mai bădăran.
Tu ești și prost cu crăci 😂Și noi am invatat ca aventurierul ăsta practic a băgat în sclavie populația,prin legarea de pământul boieresc și mănăstiresc! Ne place nouă să dăm cu sarumana și să cădem în admirație pentru cine ne penetrează mai adânc 😂Și ăsta chiar a fwtut tot natul 😂
^^După moartea lui Mihai Viteazul, „Turturea paharnic, el a furat capul lui şi l-a adus în ţară, de l-a slujit şi l-a îngropat [la Mănăstirea Dealu] cu multă cinste ca pe un domn”. Această relatare tardivă, ce apare în Letopiseţul Cantacuzinesc la sfârşitul „Istoriei lui Mihai Vodă”, nu o putem considera apocrifă pentru că dezvoltă în mod credibil drumul capului spre Valahia: „De aicea să povestim de un boer care au fost la Mihai Vodă, anume Turturea postelnicul. Atuncea au fost legat Mihai Vodă cu Turturea postelnicul jurământ tare şi mare cum să se caute unul pre altul până la moartea lor. Şi de să va prinde lui Mihai Vodă să pieie într-o altă ţară, să nu-i lase oasele acolo, ci să le aducă în Ţara Românească. Iar de se va prinde să pieie acest postelnic Turturea într-altă ţară, să nu-i lase Mihai Vodă oasele, ci să le aducă în Ţara Românească să le îngroape. Drept aceia, deacă văzu Turturea postelnicul că tăiară pre Mihai Vodă, mult s-au nevoit pentru jurâmântul ca să aducă oasele lui Mihai Vodă. Ci n-au putut, ci au luat numai capul de l-au adus în Ţara Românească şi l-au îngropat la mănăstirea din Deal, de la Târgovişte”.^^Autor: Octavian Buda---Historia
Da, sunt lucruri destul de cunoscute. Nu prea s-a pregătit dl. Pogacias pentru podcast. Cred ca realizatorul era mai pregătit și știa răspunsul dar nu a vrut sa pară mai deștept decât invitatul...😂
O chestie interesanta care s-a pierdut la aparitia Hanatului Crimeei si alte hanate, sunt armele de foc realizate si aduse de catre chinezi si koreeni odata cu armata mongola. Eu in acea perioada, inafara de tunurile clasice n-am vazut sa mai apara genul acela de arme care erau un fel de rachete sau aruncatoare cu rachete.
Lucruri interesante pentru mulți oameni dar si multă inconsistență...Va spun de Calugăreni pt inceput. Mihai are 10-16 mii de oșteni(probabil 12 mii) din care 2 mii ajutorul trimis de Sigismund. Sunt de acord cu 30-40 de mii pt armata otomană dar trebuie precizat ca Mihai profită de increderea exagerata a lui Sinan si se luptă doar cu avangarda acesteia(restul trupelor otomane ajung a doua zi). Mihai nu se retrage in Transilvania ci la Rucăr (ramane cu 8 mii de oameni in acest moment)pentru a apăra trecatoarea în așteptarea sosirii lui Sigismund, care sosește in final cu 23 de mii de oameni(in care e inclus si micul contingent moldovean dar si 13 mii de mercenari), astfel schimbând complet raportul de forțe. Turcii suferisera pierderi în campanie, lasaseră garnizoane la Bucuresti si Târgoviște si o parte erau împraștiați după pradă așa ca Sinan râmâne cu forțe însuficiente ca să se măsoare cu cei 31 de mii de soldați aliați...
Foarte greoi dialogul, din cauza gazdei! Foarte enervant, mai ales cand ai un specialist invitat! Lasa omu` sa vorbeasca, nu mai pune intrebari de clasa a 4a.
Similar s-a comportat și în podcastul precedent. Gazda se dă cult, vorbește mult și fără rost și se crede citit, cu precădere la capitolul mituri și fake-uri. Andrei este un drăgălaș pe care doar trebuie să îl lași să vorbească în stilul lui bonom, să nu îl întrerupi inutil doar ca să spui și tu ceva mediocru!
Andrei e un cadou minunat pentru public.Cu sau fara intrerupere este ff bun si stie cum sa te faca sa ai o imagine clara indiferent de subiectul emisiunii.E pur si simplu un talent innascut, dar care munceste pe masura....
Domnule Andrash, chiar nu ai auzit de gravurile artistului olandez Aegidius Sadaler (1555-1609), renumit gravor al curtii Habsburgilor, care a realizat mai multe portrete ale personalitatilor vremii, printre care si portretele lui Basta si Mihai? Da, Mihai erau un tip masiv si cu inceput de calvitie, iar chipul cu nasul acvilin e BASTA, poza prezentata atata vreme de istorici ca fiind Mihai, e de fapt Basta... :)) PS: Mihai e mai mult decat "Unirea in cuget si simtiri" de care tu ca ungur iti bati joc... Mihai e un SIMBOL al vremii in care au crezut nu doar valahii, ardelenii si moldovenii, ci si sarbii, bulgarii, grecii, secuii... Si chiar daca tu nu crezi ca "Planul Balcanic" ar fi avut vreo sansa, subestimezi geniul sau militar... Poate era mai bine daca continua la sud de Dunare si se incorona rege al tuturor crestinilor ortodocsi balcanici, poate restaura imperiul ortodox bizantin... decat "Unirea" vremelnica a tarisoarelor medievale romanesti...
Andrei e grozav si super placut dar am vazut comentarii super naspa despre Matei..dar sa zicem ca si el a depus efort sa faca podcastul..si na chiar daca pune multe intrebari avem si multe raspunsuri bune din partea lui Andrei
Cadrilaterul nu este desert, domnule; este cea mai buna regiune agricola a Bulgariei. iar in subteran, are cel mai mare rezervor de apa dulce din aceasta zona a Europei!
O discutie interesanta, multumim! Clar merita un like si subscribe! @ 9:19 cautati poezia "Mihai si calaul" scrisa de Bolintineanu pe la 1850-1860. Stima!
Este necesară o lege a anti-românismului...Pedepsirea cu închisoare între 3 luni și 3 ani a persoanelor care promovează în spațiul public idei sau doctrine antiromânești și cu 3-10 ani de închisoare pentru cei care constituie o organizație cu caracter antiromânesc de acest tip.
Am urmarit cu interes discutia. E plina de detalii interesante. Dar m-a deranjat ca cei doi vorbeau deseori unul peste altul, invitatul intrand agresiv cu raspunsul inainte ca prezentatorul sa-si termine intrebarea. Toata discutia a fost o lupta pentru microfon.
Nu mi-a placut istoria, dar modul acesta de discutie libera pe baza istoriei este cu adevarat unul care a reusit sa ma tina 2h in fata ecranului. felicitari!
Ciudat ffff ciudat, despre daci , n-avem mai nimic. Despre Mihai n-avem mai nimic, despre primul război mondial navem mai nimic. Despre al doilea război mondial navem mai nimic. Despre Ceaușescu navrem mai nimic . Despre Iliescu navem mai nimic . Despre Băsescu n-avem mai nimic. Despre iohanis n-avem mai nimic ???????????!!!!!!!!!!!!!!! E bine că gugal corectează după 5 _6 scrieri , corect. Bravooo.
Eh,ca deobicei istoria prezintă un personaj așa cum îi convine unuia și altuia! 😂Mihai Viteazul a fost un aventurier.Cel puțin așa îl descrie occidentul.Pentru populația Valahiei a fost mai mult decât un călău.Dar fiind al nostru:"ura"!😂
Întrebare! pomeneați de o anume corespondență a lui Mihai Viteazul cu alți domnitori. care era limba folosită în aceste corespondențe? cum arăta o astfel de scrisoare?
O sugestie, fara ofensa: dl moderator, vorbiti mai putin si lasati invitatul sa vorbeasca neintrerupt, structurat asa cum considera domnia sa. Ati inceput cu parintii lui Mihai dupa care ati intrerupt, divagat si urmat haotic un parcurs necronologic. E sesizabila nervozitatea dlui Andrei.
Tipul in negru vorbeste mai mult decat invitatul :)) L a intrerupt constant o data la cateva minute. Vorbiti unul peste altul...calmati va putin si vorbiti alternativ. Multam
.... eu am terminat liceul în ... 1982 .... la fel eram pasionat de istorie .... dar am avut norocul de a " prinde " .... cărți de istorie editate înainte de 1945 ....ṣi nu prea semanau cu ce învăťam noi în ṣcoală la epoca respectivă. Oricum le citeam în clanndestinitate!
Lasă, că și istoriografia nationalist-carlista-legionara... Marele Iorga spunea cu cinism "nu ma interesează adevărul, când e vorba despre neamul meu " 😢
Tu ca expert militar ,care nu ai ținut o arma în mână, să văzut în acordul pe care l-ai dat, în filmul cu Vlad, spune stăpânilor tai, că nu suntem prosti
Interesant ! Cred ca multi romani patrioti ar vrea sa auda si despre ajutorul dat lui Mihai de catre exploratorul englez Capitanul John Smith . Va rog sa comentati .
Întrebare, cea mai veche bătălie din istorie nu e cumva considerată bătălia de la mediggo 1457 i. Hr.? Also, bătălia de la Mirăslău dacă îmi aduc bine aminte in muzeul de istorie Ferdinand din București este portretizată ca o victorie a lui Mihai Viteazul fiind trunchiată informația arătând doar retragerea falsă al lui Basta, sper sa nu greșesc, dar știu că am rămas șocat când am văzut asta in muzeu și căutasem chiar atunci pe loc să văd dacă nu cumva confund cu altă bătălie sau ceva
Lipsă de profesionalism din partea prezentatorului. Interesant subiectul și informațiile din podcast, insa este fantastic de enervant sa asculți o poveste care este întrerupta constant de un prezentator ce vorbește majoritatea timpului un pic pe lângă subiect / deviază subiectul. Nu voi mai urmării următoarele episoade
Slab, Foarte slab pregatiti ! Domnul Gică MANOLE istoric Nemituit este cel mai bun ISTORIC doctor în istorie ! Moaștele sfântului Mihai Viteazul se afla la Mănăstirea PLĂVICENI!!! Mihai Viteazul viind ortodox trebuie să privim istoria și din punct de vedere ortodox, călăul nu s a speriat de înălțimea lui Mihai Viteazul, care nu avea cum să aibe 1,90.... ci călăului îi apare sfântul Nicolae, care ÎL mustra si îi scapă sabia din mână ! Mihai Viteazul se roagă înainte să ajungă la călău in Biserică la icoana sfântului Nicolae !!! VĂ rog din suflet Suflet SĂ aveți MARE respect pentru Sfântul Mihai Viteazul ! Doamne ajută și Biruință ORTODOXĂ !
Deci, practic, sa va zic eu ce facea valahii la 1592: manca cu mainile nespalate, sa stergea la fund cu foi da porumb si manca chiar asa nespalati(da ,da), sa basheau la greu, râgâiau ca porcii, bea multa tuica si mult vin, evident, datorita starii de euforie data de alcool, aveau mult curaj, dar tot din cauza alcoolului erau foarte dezorganizati. In privinta femeilor erau de asemenea foarte violenti, si nu, dupa o bataie sora cu Cea Cu Coasa, Femeia nu divorta, ci-i punea barbatului aprig mancarea pe masa. Dupa ce mancau, sa duceau in pat unde, femeia , asa batuta cum era trebuia satisfaca aprigul barbat. Norocu femeii era ca scapa de aprigul barbat pentru ca a doua zi avea loc marea batalie da la Calugareni si aprigul barbat este luat la oaste si nu se mai intoarce pentru ca decedeaza, din cauze aprige.
O singura corectate care sper sa fie beneficia pentru ambele tabere. Este sa scrii numele Andrei Pogacias in titlu scris cu plumb sau ceva. Ca sa știu și eu pe cine sa caut la nevoi intelectuale resimțite mai puțin din păcate. Zi buna
Buna, nu sa denumit Romania pe cele timpuri in mod intentionat sa fiedata untatarii tara Dacilor alfel sa se pretinda speculativ la teritoriile Dacice,prin harti de apatreneta a imperiilor, a unor tari infiintate pe teritoriul Tracic , a se pierde. prin a dovedi ca suntem Daci ,prin felul de a crea o noua identitate cu alte hotare,o alta istorie atat pentru alte generatii in deosebi pentru cei ce au in posesie a teritoriilor Tracice. Ar parea o investitie foarte buna pentru o singura denumire. Au mai ramas intelectuali in Romania ori numai mucitori cred ca nici seful lor nu foloseste IQ-l.Pa ,Romanie! ai fost doar o fila din istoria Traciei,Daciei. Te❤ Dacie , Tracie.
Sa inteleg ca multele greseli de limba româna la dv. sunt un mod de protest. Nu va convine ca nu vorbiti limba daca si atunci o stalciti pe cea româna. Singurii care aveau ceva de revendicat de dupa Dacia, au fost maghiarii care in Gesta Hungarorum zic ca Transilvania li se cuvine pentru ca ar fi fost mostenire de la Attila, iar Anonimus explica cum s-au intalnit maghiarii cu urmasii hunilor si cum s-au casatorit. Poate imi spuneti cine voiati sa revendice numele Dacia sa zicem la anul 1370? Moldovenii, care aveau tara de la 1347 numita Moldova? Muntenii, care aveau tara de la 1330 numita Tara Româneasca? Ardelenii, care fusesera inglobati in Ungaria? Daca mutam problema la anul 1000 ce mai raspundeti? Cine revendica Dacia la anul 1000?
Apropo de daci/geti care erau buni la bataie dar le lipsea organizarea. Nu vi se pare ca asta e povestea vesnica a romanului ? Ca e muncitor ,dar nu stie sa se organizeze.... Deci suntem genetic imprastiati si dezorganizati si d-aia nu merg treburile in tara asta, nu pentru ca ne pun strainii bete in roate, ci pentru ca asa suntem noi de fapt si ne mai si place sa fim victime ca altfel ar trebui sa ne dam doua palme si sa facem niste munca 😂😂😂.
Companie sau com pa ni e ??? Sinan Pasa era mare vizir, comandantul armatei otomane. Se pare ca la vremea bataliei avea 88-89 ani, nu vad cum rezista la caderea de pe pod, prezentata in film. Pe de alta parte, cum o fi calarit, totusi ?
După câte citesc în comentarii, mi-e și frică să vă spun ca va apreciez, domnule Pogacias! Aș vrea totuși să vă spun ca tinerii si adolescenții chiar va urmăresc cu interes și ca discursul dumneavoastră “prinde” foarte bine în rândul acestora. De asemenea, știu și cui va adresați: lor, celor care nu sunt experți în istorie, celor care poate nu au citit și nu vor citi poate niciodată o carte de istorie, celor care spun ca “ urăsc” istoria! Ceea ce faceți dumneavoastră înseamnă să popularizezi informația istorică, să adaptezi discursul la nivelul de înțelegere al unui public eterogen, mai degrabă neinteresat de istorie. Cu alte cuvinte, “umanizați “ istoria! Și tocmai de aceea, eu vă mulțumesc!
Vă mulțumesc foarte mult! Mesaje ca ale Dv ne fac să continuăm și să ne perfecționăm! :)
@@andreipogacias4244Și mie îmi place, învăț lucruri noi, fără mituri sau atacuri contra românilor, pentru că acestea sunt principalele variante de pe piață.
@@andreipogacias4244 Daca v-as fi avut profesor, azi eram doctorand...😊. Cu , deosebit, respect!
Toată stima ,d-le Pogacias. Este pentru a doua oara când urmăresc podcastul
Alunița, am derulat și eu , puțin ce i drept, dar unde ai găsit tu aciditatea aia?
Apoi de unde așa de mare curiozitate/ timp și energie să citești toate comentariile?
Ideea spațiului de comentat e relatată la dreptul de exprimare liberă. Nu-ți place să fii “muștruluit “ nu te afișezi.
Cu toții știm ca istoria e scrisă de învingători. Iar învingătorii fac ce știu mai bine- să șteargă orice urmă de care prezentul sau posteritatea să-i acuze.
Ca nu s a găsit nici un document ca și a dorit o unire a tuturor țărilor române nu exclude ca nu ar fi avut-o cap.
Ca un om inteligent și bun politician trebuia să-și dea seama ca trebuia să fie “politically correct”. Si ca undeva pe drum spre capcană și moarte ar fi spus ca și dorea aceea unire a românilor. De ce altfel să fie omorât de oamenii care luptaseră cu și pt el?
Și nu în ultimul rând: românii au trecut de granițele României în Est, pt ca dacă s ar fi oprit Rușii ne-ar fi casapit oricum.
Și ca un contra argument tuturor care azi își denigrează istoria: Dacă românii trebuiau să nu treacă Nistru, de ce nimeni nu comentează faptul ca armata română a vărsat sânge pt Ungaria, Cehoslovacia? Nu i același lucru? Sau e cineva care nu-și dorește să ne cunoaștem și să iubim pe înaintașii noștri?
Conspiraționist - nu mai mult ca voi.
Personal, agreez stilul domnului Pogacias. Mi-ar placea sa apara mai des. Tocmai acest fel informal, tip povestire, imi place - si cred ca are potentialul de a atrage interesul oamenilor pentru istorie. Mai ales al tinerilor.
mulțumim.
😕 așaaaaaa... după mine, "acest fel informal" roade la rădăcina ISTORIEI, care este ȘTIINȚĂ, deci nu e loc de povești! domnul Pogăciaș să se apuce de scris povești, eventual, să lase ISTORIA pe seama celor care știu ce vorbesc pentru că, altminteri, ne mai trezim cu vreun cal... troian numai bine pregătit să-l încalece toți diletanții care, cu sau fără voie, la ordin sau din nepricepere, otrăvesc neamul acesta și așa greu încercat de uzurpatori mai vechi sau mai noi!
@@moisei1365 Dimpotriva, Pogacias atrage oamenii catre istorie prin felul sau de a povesti. Cei care se pricep la istorie, stiu sa caute singuri carti si surse si raman in barierele stiintifice ale istoriei. Dar cei care nu stiu istorie, au o sansa sa-si mai completeze cunostintele, sa devina curiosi si poate sa puna mana pe o carte.
Istoricul care de 5 ori pe emisiune zice "nu mai știu ce, când, cine, cum, unde."
Tribut algoritmului! Chapeau!
Tot respectul Andrei! Ești foarte documentat și poți să vorbești pe înțelesul tuturor mai ales când mai dai câte un regionalism de al nostru.
De ce te adresezi asa ?
@@Ionel22 Fi mai explicit te rog dacă dorești să argumentez de ce mă adresez așa?
Pogacias e un tip simpatic si 'pe val' cum s-ar spune. Transforma un discurs greu accesibil celor grăbiți in ceva comestibil. Sunt surprins de comentariile acide la adresa gazdei, care clar e un tip cel putin la fel de informat si mai cerebral. Probabil nu e surprinzator ca temperamentul colectiv e invers proporțional cu istoria obiectiva (băi patrioților;). Felicitări oricum si sper să continuați.
Adaug și că există unguri de căcat la fel cum există români sau inuiți de căcat. Dar Pogacias nu-i dintre ei.
Felicitări pentru inițiativa de a face un podcast despre istorie, cu un discurs diferit, care lasă temele in dezbatere. Imi place noul val al istoricilor care ies in față pentru a demitiza si a arăta si latura umană a personalitatilor istorice. Abia astept următoarele episoade! Felicitări încă o data, Andrei Pogăciaș. Astept cu interes si ce carti urmeza sa publici!
Asta, cu fața umană a personalităților române istorice e veche, Vice a început să arunce cu bălegar în ele, apoi au mai fost și alții.
așaaaaa!? să te ia valuuuuu, că nu pierde nimeni, nimic! mie nu doar că nu-mi place deloc, bașca am așa o suspiciune că onor poveștitorii domnului cu inițiativa au de rezolvat o temă, așa, ca să ne buimăcească de tot! 😟
Ce nu înțeleg demitizatorii (sau înțeleg prea bine) e că o națiune nu poate funcționa fără niște mituri implantate în mentalul colectiv. În vest a funcționat foarte bine acest proces de demitizare: s-a ajuns la dărâmat statui și monumente. Prezentismul de care suferă omul modern vestic este distrugător de civilizații.
Păi bine, mă, m-ați momit cu chestii faine si voi numai 2 episoade? Hai si cu 3... Așa fain se bate gresia pe poveștile voastre, de numa.
vine și nr 3, apoi vine nr 4, puțintică răbdare :))
Felicitări domnule Pogacias , foarte bine argumentat. Aștept cu interes și un material despre Ștefan cel Mare ! Mulțumesc !
Iti spun eu ce va contine materialul dictat de Sorosh burduhanosului asta platit:Stefan era curvar si betiv..
@@calincimpianu2161 Ai un glob de cristal in care vezi viitorul?
@@adicarp2918 Ștefan cel Mare era Kurd, sunt dovezi clare.
Sunt pasionat de istorie si te urmaresc Andrei peste tot pe unde ai fost! Asteptam de mult un astfel si altfel de podcast! Respect pentru tot ce faci si cum abordezi temele imbinand stilul stiintific cu o abordare colocviala foarte prietenoasa pentru publicul amator de istorie. Nu mai zac ca esti si ardelean de-a meu! Numa' bine !
Extraordinara prezentare, va multumesc.
Podcastul de care nu stiam ca aveam nevoie 😄❤
Felicitari! Atat gazda M. Udrea, cat si POgacias sunt informati si au un dialog interesant si captivant. Vrem cat mai multe emisiuni despre perioade din istorie, si de la noi, si din strainatate.
Felicitări ! Avem o speranța când vedem ca încă mai sunt patrioti romani ! Respect !
Încă ceva, corpul lui Mihai Viteazul se afla la Manastirea Plaviceni, județul Teleorman..........
Foarte frumos și relaxant de urmărit.❤
Un canal foarte plăcut de ascultat. Inputurile personale fac deliciul.
Fain tare!
Multumesc!
Scheletul gasit sub o parcare din Anglia apartine lui Richard III nu Henry V.
Da, așa este. Pe HBO este chiar un film pe acest subiect. Cred că se chiamă Regele pierdut.
🤨 greu cu Istoria, pare-se că este mai greu ca la Fizică!?
Magnific dl Andrei 😊
Ar fi faina o emisiune despre fratii Buzesti
1. Mihai Viteazu era cuman negru grec
2. Frații Buzești erau un neam de ciori din teleorman, care dădeau flashuri și orbeau vrăjmașii, după care le păleau scăfârlia.
Semnat Neagu Jewara
erau chineji aia
@@garita6063
" Nu exista Români, Dacii au fost un mit, conducătorii bazinului Carpato danubiano pontic erau cumani negri, purtau pantaloni largi și vorbeau numai în rime"
Agenda oricărui istoric mas 0n 🤔
Felicitari pentru acest poscast! Redu din expresia "fabulos", o repeti prea des. Succes pe mai departe!
Am văzut Mihai Viteazu...și am dat play instant. Nu știu de ce. Nu că nu îmi place istoria dar parcă sînt supra saturat mai ales că în ultimii ani am văzut /auzit cît e de diferită...depinde cine o povestește/relatează. Mi-a plăcut foarte mult. Legat de recomandare și ce ați vorbit pe lîngă....cu ceva ani în urmă am văzut filmul "Under Sandet" (Land of Mine) Este un film danez din anul 2015 care urmărește povestea unui grup de prizonieri de război germani adolescenți, care sunt folosiți de către danezi pentru a dezamorsa minele de pe plajele Danemarcei după al Doilea Război Mondial. Este o poveste emoționantă și puternică despre consecințele războiului și umanitatea găsită în cele mai neașteptate locuri. Atunci mi-am dat seama că primind puterea putem devenii muuuuult mai sadici cu cei care ne-au făcut rău...devenim tare creativi
Da, multe detalii oarecum cunoscute. Sinan Pașa și Basta erau albanezi. Și în armata lui Mihai erau mulți albanezi (Baba Novak). La bătălia de la Călugăreni, se spune că Sinan Pașa a căzut de pe cal. Nu se spune că Sinan avea atunci 80 de ani și fusese de 8 ori Mare Vizir. Chiar el îi dăduse lui Mihai însemnele domniei (cuca, steagurile și caftanul). Asta da performanță. Iar despre Împ. Rudolf se mai poate spune că alchimistul/matematician șef a fost Johannes Kepler. Acesta a fost matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor. După el a venit Netwon. În matematică, Kepler este considerat precursor al calculului integral. Adică era oarece diferență între noi și Imp. Hapsburgic chiar dacă pare că Rudolf avea o pasiune ce ni se pare cam ciudată. La acea vreme, astronomia era parte din astrologie și alchimie. Noi nu prea știm care erau pasiunile domnitorilor din Valahia sau Moldova sau ce educație aveau, ce limbi știau.
Du-te mă și bateți coasa cu 80 de ani, te pomenești că de asta se luptă Bidon cu Puțin în Ucraina, să vadă care își mai pot târâii boașele, "dacă tăceai filozof rămâneai"
Baba novac nu era albanez... era sârb cu POSIBILE rădăcinii valahe(aromane)
Baba Novak era vlah din sudul Dunării, probabil timocean. Apare intr-o relatare dansând calusul, împreună cu oamenii lui , festivitate organizată de Mihai în cinstea Împăratului.
@@dorelatonoaie7571 Da, probabil era Dac dar nu știm noi.
Baba Novac este eroul national al Serbiei. ;)
Baba Novak si brazda lui Novak sunt doua lucruri total diferite. Interesanta emisiunea si informatiile spuse.
Foarte frumos povestit. As vrea sa aud si un podcast cu Andrei si Damian Anfile.
Foarte fain ! L-am văzut (ascultat)cu plăcere. Andrei, ai uitat sa menționezi că in momentul intrarii in Transilvania secuii luptau de partea lui Mihail Viteazul pentru că acesta le promisese restaurarea privilegiilor pierdute sub Andras Bathory. Cat despre o "uniune" sub un conducător comun al celor trei state , aceasta ar fi devenit o problemă pentru puterile din regiune otomani , austrieci si polonezi. Ar fi apărut un stat( ca nu putem vorbi de o țară sau națiune pentru că acest concept nu exista in epocă) relativ mare și care ar fi avut o putere militară însemnată. Cat despre următoarea tema ; dacă tot ați pornit cu Mihai Viteazul, ar putea fi Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, Mircea cel Bătrân, ca sigur există multe lucruri care nu se cunosc despre ei s-au sunt denaturate.
In rest: felicitări și la cat mai multe podcasturi !
P.S. ar trebui sa încercați sa nu mai vorbiți unul peste celălalt 😊.
Desi "povestea "e goarte interesanta, totusi, dat fiindca istoria.oe care am invatat-o prin scoala este o mare minciuna, cum stim ca dl ustoric nu ne spune o alta gogoriță fiar pentru audienta?
As dori sa ne dea si cate o trimiteee la ce a citit dumnealui ca sa avem si noi habar. Mulțumesc
Felicitări amândurora!
Apreciez foarte mult abordarea științifica si obiectiv a lui Andrei Pogăciaș, ne mai trezeste din mândria asta de tip "noi românii am creat universul". Mi-ar placea sa văd un manual de istorie scris de Andrei după care să se predea în școli.
Scrie-i lui Sorosh!
f interesant: intr-adevar, Mihai a fost un personaj/erou de mare anvergura; se poate discuta mult pe acest subiect. Astept cu interes ep. 3 (subiectul va fi...?)
mulțam. ep, 3, surpriză, nici noi nu știm ce va fi :)))))
Un personaj controversat Erou si Tiran in acelas timp. Foarte bogat din tinerete, a avut 200 de sate. Si a legat taranii de glie facandui sclavi practic.....Foarte multe de spus despre aces om
Despre Iancu de Hunedoara ? La fel un personaj controversat despre care s-a scris putin. Poate pe viitor faci un podcast cu Andrei pe acest subiect .
Avem în plan.
@@colectionaruldeistorie super 😁😁
@@timirom68 pai daca ati ctiti atatea despre Iancu , sa va cheme intr-un poadcast atunci 😅
superb !!!
Vă rog să faceți o emisiune despre TITO (Iosip Broz). Am avut o conversație cu un sârb care îmi spunea că, în fapt, Tito nu a existat în modul în care îl cunoaștem și că a fost o creație a SS rusești. Mulțumesc frumos.
De ce nu vrem noi sa ne acceptam istoria așa cum a fost de fapt, preferem idealizarea pana la basm. Cred ca tine de imaturitatea noastra ca popor neputința de a accepta faptele așa cum au fost. Istoria e o suită de minciuni asupra cărora s-a căzut de acord.
In primul rand e vorba de educatie . Daca un "discurs" a lui Stefan Sileanu ,in filmul in care facea personajul lui Tepes, produce un nr imens de comentarii de genul : "doamne , cata dreptate avea Tepes" sau "ce conducatori patrioti aveam", la ce va asteptati ?
Harta este varza, are dreptate invitatul, faceti referire strict la anii din jurul1600.Succes.
Poveștile sunt frumoase și comparațiile, dar aduceți și dovezi, le puneți în direct, deoarece ele sunt în toate bibliotecile, dacă știți ce este o biblioteca
Hai sa lasam BORul deoparte si pe cei care vor sau nu sa profite de pe urma rămășițelor lui Mihai si sa ne concentram pe ce e factual si mai important in a ne îmbogății cunoașterea despre acest personaj si, totodată, in a il înțelege mai bine. Ati divagat mult de cateva ori.
Bulgarii din Dâmbovița (comuna Băleni Sârbi și cartierul Matei Basarab din Târgoviște) - cărora greșit li se zice "sârbi" - sunt urmași ai bulgarilor care au fugit de sub jugul turcesc din sudul Dunării și au fost primiți în Valahia de Mihai Viteazul unde li s-a oferit o nouă casă ...
Primul podcast anti românesc bine ticluit. Ascunde puțin ardeleanul nostru admirația pentru străinătate și disprețul pentru romani.
Aș fi zis ca sunt discipolii lui Boia.... dar ala e mai bădăran.
Da, ne-a plătit Oculta. :)
@@colectionaruldeistorie😅😅😅
@@colectionaruldeistorie
Voi plătiți zeciuiala lunar la maso, nu invers
Aia doar va dau platforme 😅
marele patriot tobias, căruia îi curg balele prin ambele colțuri ale gurii...
Tu ești și prost cu crăci 😂Și noi am invatat ca aventurierul ăsta practic a băgat în sclavie populația,prin legarea de pământul boieresc și mănăstiresc! Ne place nouă să dăm cu sarumana și să cădem în admirație pentru cine ne penetrează mai adânc 😂Și ăsta chiar a fwtut tot natul 😂
Ce bine a intrat “piciorul in gips ca Stănculescu la revoluție”😅
Superba șueta! 😊
pacat, se sare din una in alta e greu de menținut subiectul cand este intrerupt din 10 in 10 minute.
Da, coerența nu este punctul forte al emisiunii.
Like!
^^După moartea lui Mihai Viteazul, „Turturea paharnic, el a furat capul lui şi l-a adus în ţară, de l-a slujit şi l-a îngropat [la Mănăstirea Dealu] cu multă cinste ca pe un domn”.
Această relatare tardivă, ce apare în Letopiseţul Cantacuzinesc la sfârşitul „Istoriei lui Mihai Vodă”, nu o putem considera apocrifă pentru că dezvoltă în mod credibil drumul capului spre Valahia: „De aicea să povestim de un boer care au fost la Mihai Vodă, anume Turturea postelnicul. Atuncea au fost legat Mihai Vodă cu Turturea postelnicul jurământ tare şi mare cum să se caute unul pre altul până la moartea lor. Şi de să va prinde lui Mihai Vodă să pieie într-o altă ţară, să nu-i lase oasele acolo, ci să le aducă în Ţara Românească. Iar de se va prinde să pieie acest postelnic Turturea într-altă ţară, să nu-i lase Mihai Vodă oasele, ci să le aducă în Ţara Românească să le îngroape. Drept aceia, deacă văzu Turturea postelnicul că tăiară pre Mihai Vodă, mult s-au nevoit pentru jurâmântul ca să aducă oasele lui Mihai Vodă. Ci n-au putut, ci au luat numai capul de l-au adus în Ţara Românească şi l-au îngropat la mănăstirea din Deal, de la Târgovişte”.^^Autor: Octavian Buda---Historia
Da, sunt lucruri destul de cunoscute. Nu prea s-a pregătit dl. Pogacias pentru podcast. Cred ca realizatorul era mai pregătit și știa răspunsul dar nu a vrut sa pară mai deștept decât invitatul...😂
O chestie interesanta care s-a pierdut la aparitia Hanatului Crimeei si alte hanate, sunt armele de foc realizate si aduse de catre chinezi si koreeni odata cu armata mongola. Eu in acea perioada, inafara de tunurile clasice n-am vazut sa mai apara genul acela de arme care erau un fel de rachete sau aruncatoare cu rachete.
ce arme de foc în sec 13?
@@andreipogacias4244 en.wikipedia.org/wiki/Fire_lance
Lucruri interesante pentru mulți oameni dar si multă inconsistență...Va spun de Calugăreni pt inceput. Mihai are 10-16 mii de oșteni(probabil 12 mii) din care 2 mii ajutorul trimis de Sigismund. Sunt de acord cu 30-40 de mii pt armata otomană dar trebuie precizat ca Mihai profită de increderea exagerata a lui Sinan si se luptă doar cu avangarda acesteia(restul trupelor otomane ajung a doua zi). Mihai nu se retrage in Transilvania ci la Rucăr (ramane cu 8 mii de oameni in acest moment)pentru a apăra trecatoarea în așteptarea sosirii lui Sigismund, care sosește in final cu 23 de mii de oameni(in care e inclus si micul contingent moldovean dar si 13 mii de mercenari), astfel schimbând complet raportul de forțe. Turcii suferisera pierderi în campanie, lasaseră garnizoane la Bucuresti si Târgoviște si o parte erau împraștiați după pradă așa ca Sinan râmâne cu forțe însuficiente ca să se măsoare cu cei 31 de mii de soldați aliați...
Gazda vorbeste prea mult si pe langa. Asta rezulta in franturi logice si paranteze pe care invitatul incearca apoi sa le inchida dupa.
Foarte greoi dialogul, din cauza gazdei! Foarte enervant, mai ales cand ai un specialist invitat! Lasa omu` sa vorbeasca, nu mai pune intrebari de clasa a 4a.
Similar s-a comportat și în podcastul precedent. Gazda se dă cult, vorbește mult și fără rost și se crede citit, cu precădere la capitolul mituri și fake-uri. Andrei este un drăgălaș pe care doar trebuie să îl lași să vorbească în stilul lui bonom, să nu îl întrerupi inutil doar ca să spui și tu ceva mediocru!
Andrei e un cadou minunat pentru public.Cu sau fara intrerupere este ff bun si stie cum sa te faca sa ai o imagine clara indiferent de subiectul emisiunii.E pur si simplu un talent innascut, dar care munceste pe masura....
Oriunde e Andrei Pogacias sunt si eu:)))
si la WC ?
@@paullapugeanu9811 Ai vazut tu vreun video cu Pogacias la WC, pus pe youtube, glumetule?
.....în pat!!?!?
Domnule Andrash, chiar nu ai auzit de gravurile artistului olandez Aegidius Sadaler (1555-1609), renumit gravor al curtii Habsburgilor, care a realizat mai multe portrete ale personalitatilor vremii, printre care si portretele lui Basta si Mihai? Da, Mihai erau un tip masiv si cu inceput de calvitie, iar chipul cu nasul acvilin e BASTA, poza prezentata atata vreme de istorici ca fiind Mihai, e de fapt Basta... :)) PS: Mihai e mai mult decat "Unirea in cuget si simtiri" de care tu ca ungur iti bati joc... Mihai e un SIMBOL al vremii in care au crezut nu doar valahii, ardelenii si moldovenii, ci si sarbii, bulgarii, grecii, secuii... Si chiar daca tu nu crezi ca "Planul Balcanic" ar fi avut vreo sansa, subestimezi geniul sau militar... Poate era mai bine daca continua la sud de Dunare si se incorona rege al tuturor crestinilor ortodocsi balcanici, poate restaura imperiul ortodox bizantin... decat "Unirea" vremelnica a tarisoarelor medievale romanesti...
Andrei e grozav si super placut dar am vazut comentarii super naspa despre Matei..dar sa zicem ca si el a depus efort sa faca podcastul..si na chiar daca pune multe intrebari avem si multe raspunsuri bune din partea lui Andrei
Cadrilaterul nu este desert, domnule; este cea mai buna regiune agricola a Bulgariei.
iar in subteran, are cel mai mare rezervor de apa dulce din aceasta zona a Europei!
O discutie interesanta, multumim! Clar merita un like si subscribe! @ 9:19 cautati poezia "Mihai si calaul" scrisa de Bolintineanu pe la 1850-1860. Stima!
Ioan Dan a scris 3 romane în care apare MIHAI VITEAZUL și nu doua .:Curierul secret ,Cavalerii și Taina cavalerilor
nimic despre bubuli?
Cine este Ioan Dan???
Este necesară o lege a anti-românismului...Pedepsirea cu închisoare între 3 luni și 3 ani a persoanelor care promovează în spațiul public idei sau doctrine antiromânești și cu 3-10 ani de închisoare pentru cei care constituie o organizație cu caracter antiromânesc de acest tip.
și pentru prostia crasă a ăstora ca tine...
Ți-ai dat acordul pentru caricatura de film, cu Vlad, dar acum nu mai recunoști, ce valoare poate să aibă un asemenea speciment
De l-ar lasa pe Andrei sa vorbeasca..... Il tooooot Intrerupe
Am urmarit cu interes discutia. E plina de detalii interesante. Dar m-a deranjat ca cei doi vorbeau deseori unul peste altul, invitatul intrand agresiv cu raspunsul inainte ca prezentatorul sa-si termine intrebarea. Toata discutia a fost o lupta pentru microfon.
Invitatul vine din Istorie, sau din Preistorie! 😅
Nu mi-a placut istoria, dar modul acesta de discutie libera pe baza istoriei este cu adevarat unul care a reusit sa ma tina 2h in fata ecranului. felicitari!
Ce s-a întâmplat cu Basta?
Istoria adevarata e in comentarii.
Și voi ca și cei care conduc România, corigenți
oau, domnul Pogacias este mai tanar decat mine...
Dar despre Stefan cel Mare cand faceti emisiune?
Ioan Dan ”Cavalerii” si Taina Cavalerilor” , am citit, scrise cu mult umor .
Prea multe întreruperi ale moderatorului
Ciudat ffff ciudat, despre daci , n-avem mai nimic. Despre Mihai n-avem mai nimic, despre primul război mondial navem mai nimic. Despre al doilea război mondial navem mai nimic. Despre Ceaușescu navrem mai nimic . Despre Iliescu navem mai nimic . Despre Băsescu n-avem mai nimic. Despre iohanis n-avem mai nimic ???????????!!!!!!!!!!!!!!! E bine că gugal corectează după 5 _6 scrieri , corect. Bravooo.
Eh,ca deobicei istoria prezintă un personaj așa cum îi convine unuia și altuia! 😂Mihai Viteazul a fost un aventurier.Cel puțin așa îl descrie occidentul.Pentru populația Valahiei a fost mai mult decât un călău.Dar fiind al nostru:"ura"!😂
DISPERAREEEEE câte povești fără nicio relevanță la subiect.
Este diferenta diametral opusa intre suveran si suzeran
Ori nu stii ce inseamna diametral opus, ori nu cunosti termenii suveran - suzeran.
Este vorba de scheletul lui Richard al 3-lea găsit intr-o parcare din Leicester in 2012
Întrebare! pomeneați de o anume corespondență a lui Mihai Viteazul cu alți domnitori. care era limba folosită în aceste corespondențe? cum arăta o astfel de scrisoare?
depinde de cancelarii... sînt în slavonă, latină etc
O sugestie, fara ofensa: dl moderator, vorbiti mai putin si lasati invitatul sa vorbeasca neintrerupt, structurat asa cum considera domnia sa. Ati inceput cu parintii lui Mihai dupa care ati intrerupt, divagat si urmat haotic un parcurs necronologic. E sesizabila nervozitatea dlui Andrei.
Voiam sa stiu si cum moare Generalul Basta...
Se pare, poate, se zice 😀😀😀
Pe Richard al III-lea l-au gasit sub o parcare in Leicester. Henry al VIII-lea e ala care il pusese acolo.
Al 7.lea😅
Tipul in negru vorbeste mai mult decat invitatul :))
L a intrerupt constant o data la cateva minute.
Vorbiti unul peste altul...calmati va putin si vorbiti alternativ. Multam
Iobagul Pogăciaș când s-a văzut împărat, întâi pe ta-su l-a spânzurat!
iobagă a fost familia ta, tîrîtură!
.... eu am terminat liceul în ... 1982 .... la fel eram pasionat de istorie .... dar am avut norocul de a " prinde " .... cărți de istorie editate înainte de 1945 ....ṣi nu prea semanau cu ce învăťam noi în ṣcoală la epoca respectivă. Oricum le citeam în clanndestinitate!
Lasă, că și istoriografia nationalist-carlista-legionara... Marele Iorga spunea cu cinism "nu ma interesează adevărul, când e vorba despre neamul meu " 😢
Tu ca expert militar ,care nu ai ținut o arma în mână, să văzut în acordul pe care l-ai dat, în filmul cu Vlad, spune stăpânilor tai, că nu suntem prosti
Interesant ! Cred ca multi romani patrioti ar vrea sa auda si despre ajutorul dat lui Mihai de catre exploratorul englez Capitanul John Smith . Va rog sa comentati .
Stefan Bathory a fost rege al Poloniei, mort 1586
Întrebare, cea mai veche bătălie din istorie nu e cumva considerată bătălia de la mediggo 1457 i. Hr.? Also, bătălia de la Mirăslău dacă îmi aduc bine aminte in muzeul de istorie Ferdinand din București este portretizată ca o victorie a lui Mihai Viteazul fiind trunchiată informația arătând doar retragerea falsă al lui Basta, sper sa nu greșesc, dar știu că am rămas șocat când am văzut asta in muzeu și căutasem chiar atunci pe loc să văd dacă nu cumva confund cu altă bătălie sau ceva
Lipsă de profesionalism din partea prezentatorului. Interesant subiectul și informațiile din podcast, insa este fantastic de enervant sa asculți o poveste care este întrerupta constant de un prezentator ce vorbește majoritatea timpului un pic pe lângă subiect / deviază subiectul.
Nu voi mai urmării următoarele episoade
LEGENDE !!!! REALE SAU FALSE!!!
Legendele nu sunt reale. Sunt povești .
Vocea lui Amza Pelea a fost inlocuita cu vocea lui Emanoil Petruț. Amza avea vocea mai pițigaiată si nu se potrivea cu rolul.
Slab, Foarte slab pregatiti ! Domnul Gică MANOLE istoric Nemituit este cel mai bun ISTORIC doctor în istorie ! Moaștele sfântului Mihai Viteazul se afla la Mănăstirea PLĂVICENI!!! Mihai Viteazul viind ortodox trebuie să privim istoria și din punct de vedere ortodox, călăul nu s a speriat de înălțimea lui Mihai Viteazul, care nu avea cum să aibe 1,90.... ci călăului îi apare sfântul Nicolae, care ÎL mustra si îi scapă sabia din mână ! Mihai Viteazul se roagă înainte să ajungă la călău in Biserică la icoana sfântului Nicolae !!!
VĂ rog din suflet Suflet SĂ aveți MARE respect pentru Sfântul Mihai Viteazul ! Doamne ajută și Biruință ORTODOXĂ !
Deci, practic, sa va zic eu ce facea valahii la 1592: manca cu mainile nespalate, sa stergea la fund cu foi da porumb si manca chiar asa nespalati(da ,da), sa basheau la greu, râgâiau ca porcii, bea multa tuica si mult vin, evident, datorita starii de euforie data de alcool, aveau mult curaj, dar tot din cauza alcoolului erau foarte dezorganizati. In privinta femeilor erau de asemenea foarte violenti, si nu, dupa o bataie sora cu Cea Cu Coasa, Femeia nu divorta, ci-i punea barbatului aprig mancarea pe masa. Dupa ce mancau, sa duceau in pat unde, femeia , asa batuta cum era trebuia satisfaca aprigul barbat. Norocu femeii era ca scapa de aprigul barbat pentru ca a doua zi avea loc marea batalie da la Calugareni si aprigul barbat este luat la oaste si nu se mai intoarce pentru ca decedeaza, din cauze aprige.
Cat era un pachet de țigări în 1582 în târgu de flori?
O singura corectate care sper sa fie beneficia pentru ambele tabere. Este sa scrii numele Andrei Pogacias in titlu scris cu plumb sau ceva. Ca sa știu și eu pe cine sa caut la nevoi intelectuale resimțite mai puțin din păcate. Zi buna
ha??!!
MIHAI VITEAZUL, TARE..
Buna, nu sa denumit Romania pe cele timpuri in mod intentionat sa fiedata untatarii tara Dacilor alfel sa se pretinda speculativ la teritoriile Dacice,prin harti de apatreneta a imperiilor, a unor tari infiintate pe teritoriul Tracic , a se pierde. prin a dovedi ca suntem Daci ,prin felul de a crea o noua identitate cu alte hotare,o alta istorie atat pentru alte generatii in deosebi pentru cei ce au in posesie a teritoriilor Tracice.
Ar parea o investitie foarte buna pentru o singura denumire.
Au mai ramas intelectuali in Romania ori numai mucitori cred ca nici seful lor nu foloseste IQ-l.Pa ,Romanie! ai fost doar o fila din istoria Traciei,Daciei.
Te❤ Dacie , Tracie.
Sa inteleg ca multele greseli de limba româna la dv. sunt un mod de protest. Nu va convine ca nu vorbiti limba daca si atunci o stalciti pe cea româna. Singurii care aveau ceva de revendicat de dupa Dacia, au fost maghiarii care in Gesta Hungarorum zic ca Transilvania li se cuvine pentru ca ar fi fost mostenire de la Attila, iar Anonimus explica cum s-au intalnit maghiarii cu urmasii hunilor si cum s-au casatorit. Poate imi spuneti cine voiati sa revendice numele Dacia sa zicem la anul 1370? Moldovenii, care aveau tara de la 1347 numita Moldova? Muntenii, care aveau tara de la 1330 numita Tara Româneasca? Ardelenii, care fusesera inglobati in Ungaria? Daca mutam problema la anul 1000 ce mai raspundeti? Cine revendica Dacia la anul 1000?
auăleu, nene, du-te tratează-te, serios, și nu mai face zob sfînta limbă românească în halu' ăsta...
@@clausion Poate slavii ăia care au tranzitat teritoriul de la nord către sud...
Mi se pare aberant sa etichetezi o cercetare arheologică pentru a afla un adevăr istoric ca fiind profanare.
o durere-n p ... suntem toti :)))))))))))))))
Era Richard al 3 lea....a fost gasit intr - o parcare din Leicester!
da, am fost elucidați între timp :)
@@andreipogacias4244 nici o problema maestre!
Ar fi interesant de dezbatut de ce au facut pe linie materna analiza adn-ului lui Richard al 3-lea?
@@zsn6007 fiidcă mama e tot timpul sigură?! numa' zic :))
@@andreipogacias4244Henrik e la Praga!
Unele surse spun că Radu Florescu a recuperat capul pentru a-l înmâna lui Radu Buzescu...
Richard al 3lea a fost gasit in parcare
La Leicester, nu Londra😅
Și ne mai plângem noi, ăștia de așteptăm câteva minute să se elibereze un loc.
Apropo de daci/geti care erau buni la bataie dar le lipsea organizarea. Nu vi se pare ca asta e povestea vesnica a romanului ?
Ca e muncitor ,dar nu stie sa se organizeze.... Deci suntem genetic imprastiati si dezorganizati si d-aia nu merg treburile in tara asta, nu pentru ca ne pun strainii bete in roate, ci pentru ca asa suntem noi de fapt si ne mai si place sa fim victime ca altfel ar trebui sa ne dam doua palme si sa facem niste munca 😂😂😂.
Radu Serban isi incepe domnia in 1602. Cred ca Simion Movila urmeaza lui Mihai Viteazul.
Simion Movilă e vreo două luni domn...
Companie sau com pa ni e ??? Sinan Pasa era mare vizir, comandantul armatei otomane. Se pare ca la vremea bataliei avea 88-89 ani, nu vad cum rezista la caderea de pe pod, prezentata in film. Pe de alta parte, cum o fi calarit, totusi ?
Nu am inteles: de ce a ocupat Mihai Transilvania si Moldova?
Pentru ca’’asta i pohta ce am pohtit’’
Pre multi ii foote treaba asta.....ca nu exista constiinta nationala, cică...
Manastirea Dealu e manastire de maici, cel putin asa a fost in ultimele decenii.
pînă în sec 20, in perioada comunistă cel puțin, a fost de călugări...