Epoca de Aur: industria grea a lui Ceaușescu și falimentul României din 1981

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 ноя 2024

Комментарии • 335

  • @mariabalaceanu2749
    @mariabalaceanu2749 6 месяцев назад +15

    😅Dl. Pogăciaș, cu tăt respectu', dta. n-ai fi încăput în autobuzele făcute de români ...am fost navetistă niște ani grei...la 60 kg.abia aveai loc să te strecori pe ușă, iar ca să mergi pe culoar trebuia să n-ai burtă, că te asezai într-o dungă, iar scaunele...o, doamne, parcă erau pentru copiii de grădiniță! Erau celebrele autobuze muncitorești pt.navetiștii de la țară care lucrau la oraș, o mizerie de autobuze, sardelelele cred că sedeau mai confortabil în cutiile lor decăt noi, unii mirosind îngrozitor, alții împingându-te respingător ...😢ah, cât am detestat timpul acela, cât am urât țara aia și pe toți aceia care repetau ca niște boi "lasă că era bine atunci"!

  • @mihaitanase4459
    @mihaitanase4459 3 месяца назад +2

    Grozav dl. Murgescu! Imi place la el faptul ca desi e extrem de erudit e totusi prudent, nuantat si moderat in concluzii. Cred ca avem toti de invatat din atitudinea asta, in general lumea cauta raspunsuri rapide, simple si univoce.

  • @ekesandras1481
    @ekesandras1481 8 месяцев назад +38

    Cunosc un austriac mai în vârstă care a construit marea fabrică de sticlă din Mediaș pentru o mare firmă de inginerie mecanică din Stiria în anii 1970. Această fabrică a fost plătită cu credite în dolari și a fost construită de ingineri occidentali. L-am întrebat de ce fabrica nu a devenit niciodată profitabilă, deși avea cea mai modernă tehnologie occidentală la acea vreme. El a spus că întreaga fabrică a fost supradimensionată pentru piața din România. Ar fi meritat doar dacă o mare parte din producție ar fi putut fi exportată. Dar exportul nu a funcționat niciodată. Lipsa know-how-ul din forța de muncă, conducerea era controlată politic și nu lua decizii economice și lipsea și materii prime pentru a rula sistemele la 100%. Fabrica producea doar pentru piața internă, deși împrumuturile trebuiau rambursate în dolari. Și în ciuda fabricii uriașe, în țară era tot o lipsă uriașă de sticle. Cei mai în vârstă își vor putea aminti în continuare cât de valoroasă era o sticlă de sticlă pentru populație de atunci. În Occident, însă, acesta era un produs de unică folosință cu valor de numai cateva cents (Groschen atunci în Austria).

    • @mariusmicu-t1l
      @mariusmicu-t1l 8 месяцев назад +8

      Fabrica de sticla in Medias; una era "Vitrometan", care producea pahare, vaze pictate, scluptate, cristal, candelabre de cristal (tot cristalul candelabrelor de la Casa Poporului au fost produse la Medias). Aproape intreaga productie de export era cumparata de un patron pe nume Bauling (nu stiu daca german sau austriac). Dupa 1990 acesta a cumparat (privatizat) fabrica si in 5 ani a falimentat-o.
      Alta fabrica de sticla din Medias a fost Geamuri sau Geromed care fabrica (mai ales) geamuri securizate pentru camioane si trenuri. Pachetul majoritar de actiuni a fost cumparat de un "grup de investitori" din Cluj pe banii unui roman din Australia. Acest grup de crestini Penticostali sau Adventisti (nu retin exact, ceva pocaiti, nu o spun negativ, asa erau...) i-au dat teapa "fratelui" din Australia si au falimentat-o in 2 ani.

    • @MrCipopacino
      @MrCipopacino 8 месяцев назад +3

      Interesant,dar erau industrii energivore și când a venit criza energetică, a căzut totul.Nici acum situația nu e grozavă la uzinele ce au nevoie de resurse

    • @radudiaconu2851
      @radudiaconu2851 8 месяцев назад

      Geromed încă exista, nu a dat faliment, dar nu știu la ce randament​@@mariusmicu-t1l

    • @ekesandras1481
      @ekesandras1481 8 месяцев назад +4

      @@MrCipopacino exact din asta a fost contruit în Mediaș, sa fie aproape de zăcăminte de gaze. Dar nu era gaze suficiente și pentru uz industrial și pentru termocentrale și pentru uz caznic. Din asta a fost supradimensionat. Banii cheltuiți degeaba.

    • @IOAN294
      @IOAN294 8 месяцев назад +3

      Pe vremea lu nea Ceașcă tot ce era mai bun se trimitea la export absolut tot ,de acea au reușit în 10 ani să plătească un credit care era de fapt luat pe 25 ani ,nu aveai cum să plătești creditul daca nu exportai 😂😂😂😂acelas FMI la care azi suntem sclavi😪😪😪😪😪

  • @DrequAngelic
    @DrequAngelic 4 месяца назад +11

    Boss, măsline??? Se stătea la coadă la pâine. În '87-''89, aveam 10-12 ani, făceam vacanțele de vară la bunicii mei, în Timpuri Noi, bunicul meu se trezea primul, la 5.30, și pleca la coadă. Bunica se trezea tot atunci și îmi pregătea micul dejun, la 6.00 pleca la altă coadă. Pe la 6.30 ma trezeam și eu, mâncam, iar la 7.00 plecam la altă coadă. Între timp bunicul cumpărase ce aduceau la alimentara aia, venea acasă cu produsele și pleca să „o schimbe„ pe bunica. Ea venea să „mă schimbe„ pe mine. Pe la 14.00 se termina toată aventura, ajungeam acasă cu toții și începea inventarul, vedeam pentru ce am stat la coadă, că nu știai ce cumperi. Stăteai acolo, ca vita... Triste vremuri.

  • @valentinbraila1244
    @valentinbraila1244 5 месяцев назад +4

    O placere sa l ascult pe dl profesor.

  • @siegfriedsipos159
    @siegfriedsipos159 3 месяца назад +3

    Multumesc pentru munca depusa.

  • @hadasabriciu3462
    @hadasabriciu3462 8 месяцев назад +4

    Cat de fain poate fi sa asculti o discutie calma, asezata, argumentata intre 3 adulti care si-au făcut temele :) mulţam fain :)

  • @OvidiuBarac
    @OvidiuBarac 8 месяцев назад +8

    Ma bucur ca exista acest podcast, in care un om care a studiat stie sa explice. Restul informatiilor de la cei care au trait atunci sunt doar cat au putut ei vedea cu ochii, cat li s-a permis sa cunoasca si cat si ce li s-a spus ca partidul si Ceausescu au facut. Intr-adevar, daca stai putin si te gandesti, partea cea mai trista este ca toata suferinta aceea pe care oamenii au platit-o, unii chiar cu viata nu a valorat/meritat chiar asa mult. Felicitari inca o data si la cat mai multe podcast-uri!

    • @electrain
      @electrain 7 месяцев назад +1

      salut, aici vorbești la cacialma, nu? citez „partea cea mai trista este ca toata suferinta aceea pe care oamenii au platit-o, unii chiar cu viata nu a valorat/meritat chiar asa mult”.
      poți detalia te rog? că pare că această opinie a ta nu prea are acoperire în fapt și în probe. mersi.

  • @lucianandries9199
    @lucianandries9199 8 месяцев назад +12

    Pe partea de armament o csm comiteti. Romania a produs tancuri. Initial T55 sub licenta, apoi au creat versiuni proprii, care se afla si azi in dotare. E vorba de TR 77 si TR 85. Sint sute de tancuri, unele au mers si la export. Pe partea de armament, cam tot ce a produs atunci Romania, era sub licenta.

    • @genghiskhan3390
      @genghiskhan3390 8 месяцев назад +2

      Nu am auzit în viața mea atâtea prostii spuse cu morgă aristocratică autosuficientă la un loc. Cu militari în termen care știau că în regiment mecanizat, nu motorizat cum aberează suficientul, funcționa doar Dacia comandantului!!! Faptul că tehnica de lupta era la stoc nu înseamnă că nu era eminamente operativă, cu termene clare de întreținere și mentinerea in stare de rezervă permanenta. Fiecare regiment avea stații SIA unde acumulatorii de pe absolut toate mijloacele de lupta auto și blindate, tancuri și transportoarele amfibii blindate erau în permanență menținute în stare încărcat. Cât despre aberația că nu produceam tancuri și transportoare nici nu are rost să discutăm . Merita? TR 85 nu le spune nimic la " profesori"?

    • @eugenstratulat2700
      @eugenstratulat2700 8 месяцев назад +1

      Ce să comenteze niste vuvuzele putiniste ? Unul avea 15 ani la revoluție,Don profesor de istorie și unu e născut acu 35 de anișori
      .mai șanț niste inteligenți la rfi care încearcă să rescrie istoria . Rușinos! Să spui că am avut o industrie jalnică e o tâmpenie mai mare decât scoala pe care ai făcut o . Vedeți greșeli de exprimare demne de cei care ne conduc acum .

    • @romulusiaru5672
      @romulusiaru5672 5 месяцев назад

      Nu stiu modelele, dar am locuit langa fabrica din Bucuresti (FMGS). Le vedeam cum plecau incarcate pe garnitura de tren.

    • @geobac8750
      @geobac8750 3 месяца назад

      Cine a cumpărat tancuri de la noi ?

    • @lucianandries9199
      @lucianandries9199 3 месяца назад

      @@geobac8750 Nu sint multe informatii, dar s-au exportat in Egipt si Irak.

  • @LisacoschiAndrei
    @LisacoschiAndrei 8 месяцев назад +2

    Foarte interesante discuțiile! Țineți-o tot așa!

  • @mrares00
    @mrares00 8 месяцев назад +5

    Foarte interesant. Mulțumesc

  • @AdrianESabau
    @AdrianESabau 8 месяцев назад +5

    Interesanta conversatie, distins invitat.

  • @andreikis6141
    @andreikis6141 8 месяцев назад +11

    De mult nu am mai ascultat cu atata placere o persoana vorbind,cum l-am ascultat pe domnul profesor Murgescu, felicitari!

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  8 месяцев назад +3

      Profesorul Murgescu este un istoric excepțional. Și știe să explice excelent.

    • @alexandrusemenciuc2785
      @alexandrusemenciuc2785 7 месяцев назад

      Vorbeste idiotenii sintagmatice si
      dogmatice de tip tribul lui Petre Roman& gang

    • @alexandrusemenciuc2785
      @alexandrusemenciuc2785 7 месяцев назад

      Idiocracy,jignirea unui popor edte ultra grava fapta penala

    • @PetruCrivinar
      @PetruCrivinar 7 месяцев назад

      In final am inteles cã aveam o productie de cãcat si de aia suntem la coada Europei.
      Cred cã suntem niste prostovani.
      Nici pt. Rusi nu ptezentam interes.

  • @tfhdrt
    @tfhdrt 8 месяцев назад +15

    Mulțumim. Sperăm să aveți cat mai mulți istorici invitați care să ne ajute să înțelegem mai bine istoria noastră

  • @vlad-danielpetrean3753
    @vlad-danielpetrean3753 7 месяцев назад +1

    Felicitări pentru episod!

  • @naepopoescu7322
    @naepopoescu7322 7 месяцев назад +7

    Prof.Murgescu excelent, cei 2 amfitrioni....rudimentari.

    • @electrain
      @electrain 7 месяцев назад +1

      nu neapărat rudimentari. doar pregătiți cu repertoriul lozincilor propagandei de rit nou. rolul lor este „să plaseze” nu să informeze după ce au studiat arhive la greu.

  • @madalingeana3030
    @madalingeana3030 8 месяцев назад +12

    Algoritm ! Like comment si share, lumea trebuie sa vada astfel de interviuri!

    • @electrain
      @electrain 7 месяцев назад

      asta e replică de la I.A.?

  • @dinuachim2979
    @dinuachim2979 8 месяцев назад +6

    Referitor la industria de armament ; La IOR se produceau sisteme de ochire , pentru export, vanzarile se faceau prin intermediul URSS . Dupa revolutie s-au pierdut toate contractele , rusii nu mai erau dispusi sa lucreze cu Romania. Din cauza asta IOR nu a rezistat foarte mult timp si si-a redus personalul.

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 7 месяцев назад +1

      Tradatorii si-au facut firme, si au preluat tot goodwill pe firmele lor. Eu am studiat Rosia Montana. Eu am castigat procesul , am trimis documente la ICSID. Concret, s-a infiintat RMGC - si s-au transferat fondul de comert- adica studii de cercetare, licenta plus terenurile gratis de la Minvest catre RMGC .

  • @mishcolz
    @mishcolz 7 месяцев назад +1

    Interesant. Mi-as fi dorit sa il intrebati si despre termocentrala Anina si combinatul de la Krivoi Rog

  • @ciobanurazvan4470
    @ciobanurazvan4470 8 месяцев назад +6

    Podcastul ăsta e aur! Așteptam de mult timp informații despre subiectul asta,multumesc!

  • @mariansavu1151
    @mariansavu1151 7 месяцев назад +3

    S-a inchis cercul.Din Epoca de aur,am ajuns in epoca de fier vechi !.

  • @georgepetrea7455
    @georgepetrea7455 8 месяцев назад +1

    Abia asteptam un nou episod a canalului Colectionarul de istorie. De fiecare data profesionist si bine argumentat. Pentru ca am trait acele vremuri, confirm ca tot ce s-a discutat aici este pe deplin adevarat. Felicitari ! Va astept cu noi subiecte incitante. Nu trandaviti, lucrati la urmatorul podcast.

  • @sm3nu3L
    @sm3nu3L 8 месяцев назад +39

    In "epoca de aur" industria functiona cum functioneaza de 34 de ani statul roman; ineficient, pe bani multi. Firesc din moment ce tot ei au ramas pe functii, mai nou ne conduc odraslele.

    • @constantinvrabie3812
      @constantinvrabie3812 8 месяцев назад +1

      Ești agent electoral 😅😅😅?!!!???

    • @ludwigmartin6769
      @ludwigmartin6769 8 месяцев назад +3

      Odraslele adică copii și nepoți lor !!!!😂😂😂😂

  • @dragosmarinescu5520
    @dragosmarinescu5520 8 месяцев назад +9

    Ba se făceau TANCURI ! În '85,86 , la 23 August, in loc de locomotive (nu mai era piata ) se făceau tancuri.Erau fara turelă/armament , le conduceau pt acestea la Uzina Mecanica București (dincolo de gard) unde se finalizau. Știu asta de la tata, care a lucrat la ele.

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  8 месяцев назад +2

      Erau niște T-55 rebotezate, așa cum am spus și în emisiune. Au fost puține exemplare. Tancurile produse erau deja complet depășite tehnologic atunci când s-a început producția.

    • @neamtupescaru655
      @neamtupescaru655 8 месяцев назад

      La fel de depășite erau și avioanele Rombac . Ambiție de dictator analfabet care nu suporta adevărul,dacă il spunea cineva !

    • @ioneldavid519
      @ioneldavid519 8 месяцев назад

      Se faceau tancuri TR 80 care erau echivalentele din acel timp ale rusiloi. Nu erau la nivelului Leopardului, sau a oricaror altor tancuri NATO. Din nefericire, calitatea earu proaste pentru ca etanseizarea era asigurata cu cauciuc artificial-marca elena ceausescu- si toate curgeau. Motoarele se faceau in 23 august si nu erau grozave, cupola la CUG Iasi, dar lipsea omogenitatea metalului, ceea ce facea cupola foarte expusa la o lovitura din partea inamicului. De departe cele mai proaste piese veneau de la Scornicesti (pistoane), iar cele mai bune erau fabricate la Resita (mecanismul de ochire, mecanismul de gimnasticare al tunului).Pe ansamblu, un proddus prost.@@colectionaruldeistorie

    • @ioneldavid519
      @ioneldavid519 8 месяцев назад +1

      Ah, si sa nu uit: erau cu mult peste T-55. Exista optotronica, calibrul tunului era mai mare, viteza era superioara.

    • @falx966
      @falx966 8 месяцев назад +2

      @@colectionaruldeistorie greșit. TR-850 (TR-77-580) nu-i clonă a lui T-55AM, ci este un tank produs de la zero. Are șasiul mai lung, folosește 6 galeți în loc de 5 câți are T-55, iar motorul este o copie prin reverse engineering a motorului de pe Leopard 1, după ce RFG a refuzat transeful de tehnologie militară către o țară a Pactului de la Varșovia. Tunul este produs la Reșița și este o adaptare a tunului antitanc calibru 100mm model 1975 (A407).
      Prin '85/'86 se încerca tot prin reverse engineering crearea lui TR-125 după T-72-ul sovietic, pentru că după '68 România a avut embargou la transferul tehnologic militar din URSS.
      PS: Departe de mine de a fi o persoană notalgică după ciuma naționalist-stalinistă, dar nu putem nega niște lucruri care s-au făcut.

  • @25Cornel
    @25Cornel 7 месяцев назад +4

    Azi, Dacia produce intr-o luna mai mult decat producea intr-un an pe vremea aceea.

  • @Legio_Rapax
    @Legio_Rapax 8 месяцев назад +5

    Bravo bă!

  • @romulusiaru5672
    @romulusiaru5672 5 месяцев назад +1

    Tancuri s-au produs. Nu stiu in tara, dar in Bucuresti fabrica era pe actualul Bd. 1 Decembrie, IMUAB (Masini Unelte).
    Eu am intrat in sectia de montaj.
    Fabrica de Masini Grele Speciale (FMGS).
    Nu stiu ce tipuri, dar intra trenul si iesea plin de tancuri...

  • @tibiavram
    @tibiavram 8 месяцев назад +8

    Ne-ați distrus si ultimele nostalgii. Urat din partea voastră.

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  8 месяцев назад +3

      :(

    • @eugenstratulat2700
      @eugenstratulat2700 8 месяцев назад +1

      Așa e ordinul pe unitate ! La fel și la rfi! Te au convins,este !

    • @tibiavram
      @tibiavram 8 месяцев назад +4

      @@eugenstratulat2700 nu știu dacă au exagerat sau nu, dar din ce am înțeles și eu de la cei mai bătrâni, care deși au oarece nostalgie irațională, cam așa era. In general se producea mult și prost, în special în anii 80, când se punea accent in special pe megalomania dictatorului.

    • @dinuachim2979
      @dinuachim2979 8 месяцев назад +1

      mai sunt si pierderi !😂

    • @silviumatache8939
      @silviumatache8939 8 месяцев назад

      Daca nu ti place, du te n Rusia sau in Coreea de Nord, boule!

  • @aditaadriy4057
    @aditaadriy4057 8 месяцев назад +9

    A-ti uitat sa mentionati parti esentiale, care au avut succes in industrie. Cum ar fi productia a circa 4mii de locomotive mari electrice si diesel-electice, din care circa 2000 s-au exportat in Yugoslavia, China, Iran, Egipt, Vietnam, Bulgaria, Ungaria si prin America Latina. Cat si multe mii de vagoane de pasageri si de marfa. Aro cam 150 de mii au fost exportate. Elicopterele au fost un succes, desi in numar relativ mic. Tancurile s-au produs, cam 500 T-55 si 250 T-55 modernizate si marite, denumite T-85 Bizonul. Dar in principal se produceau TAB-uri, mitraliere si munitie pentru export. Vapoarele de marfa si petrolierele au fost produse cu succes, alaturi de locomotive si vagoane. Romania avea una din cele mai dense si mari retele feroviare din Europa, aproape egala cu cea a RFG-ului in anii 70-80. De asemenea, utilajele petroliere si tractoarele mergeau bine la export, cat si industria mobilei, etc. Au fost construite cu materiale romanesti si specialisti romani, cladiri de blocuri civile si industriale, rafinarii, fabrici de ciment, uzine si apeducte, cai ferate, poduri, prin Libia, Irak si Iran, etc.

    • @catpowerro1110
      @catpowerro1110 8 месяцев назад +1

      Toate astea in timp ce eram infometati iar bugetul tarii era tot gol. Tot ce se producea si exporta era vandut sub pretul de productie, costurile erau uriase (fabricile erau mega dimensionate ca personal, furturile imense, slab dotate tehnologic, energofage). Pricepeti odata pt totdeauna, din punct de vedere economic, comunismul a fost un CANCER!

    • @watzlawekflorentina6637
      @watzlawekflorentina6637 8 месяцев назад +1

      Deci, unde sunt alealalte 2000 de locomotive electrice , dacă 2000 s-au dat??

    • @aditaadriy4057
      @aditaadriy4057 8 месяцев назад +1

      2000 nu "s-au dat"@@watzlawekflorentina6637, dar corect spus este ca s-au exportat pe bani multi in intreaga lume. Iar restul de 2000 au fost folosite in Epoca de Aur pentru cladirea tarii, si pentru efortul de industrializare, pana cand si-au depasit termenul de expluatare in siguranta si unele au fost date la fier vechi. Multe sute sunt detinute in continuare de catre CFR la 35 de ani vechime in postdecembrism, dar alte sute de locomotive au fost privatizate catre companiile de transport de marfa particulare din postdecembrism, cum ar fi GFR Grup Feroviar Roman al lui Gruia Stoica. Caci la 35 de ani de postdecembrism Gruia Stoica nu circula cu locomotivele proiectate de el, ci cu locomotivele proiectate si fabricate de catre regimul Ceasca.

    • @aditaadriy4057
      @aditaadriy4057 8 месяцев назад

      spuneti gresit "s-au dat"@@watzlawekflorentina6637, corect este: s-au exportat pe bani grei pe 4 continente. Cu celelalte 2000 s-a cladit tara si efortul de industrializare. Majoritatea au iesit din uz ca si-au depasit resursa de viata si au fost casate la fier vechi, din anii 60 si pana astazi. Cateva sute au rams la CFR si circula la 35 de ani de postdecembrism si cateva sute au fost privatizate la patroni de transport marfa, cum este GFR Grup Feroviar Roman al lui Gruia Stoica, care circula cu locomotive proiectate si fabricate de regimul Ceasca, nu de regimul decembristic hotesc.

    • @aditaadriy4057
      @aditaadriy4057 8 месяцев назад +1

      spuneti gresit "s-au dat" @watzlawekflorentina6637 , corect este: s-au exportat pe bani grei pe 4 continente. Cu celelalte 2000 s-a cladit tara si efortul de industrializare. Majoritatea au iesit din uz ca si-au depasit resursa de viata si au fost casate la fier vechi, din anii 60 si pana astazi. Cateva sute au rams la CFR si circula la 35 de ani de postdecembrism si cateva sute au fost privatizate la patroni de transport marfa, cum este GFR Grup Feroviar Roman al lui Gruia Stoica, care circula cu locomotive proiectate si fabricate de regimul Ceasca, nu de regimul decembristic hotesc.

  • @lprc4445
    @lprc4445 8 месяцев назад +8

    sunt un om simplu. il vad pe Pogacias, dau like.

  • @johnniewalker545
    @johnniewalker545 8 месяцев назад +13

    Pogacias e cam paralel cu subiectul, pune intrebari cam infantile. Pai autocamioanele de Brasov erau refuzate la export gramada, trimise inapoi pe vapor, ca nu le puteau porni in port!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +6

      chiar am menționat că voi pune întrebări mai năstrușnice... ai ascultat cu atenție, mda...

    • @raduplesa6356
      @raduplesa6356 8 месяцев назад +4

      A spus că nu e specializat pe perioada contemporană, și la urma urmei eu cred că nu există întrebări stupide sau infantile.

    • @andreinicu6429
      @andreinicu6429 8 месяцев назад +9

      @@raduplesa6356 exact! Nicio intrebare nu este stupida. Este stupid sa nu intrebi. Asta cu intrebari tampite sau idioate este alta meteahna din epoca de aur...

    • @mariusmicu-t1l
      @mariusmicu-t1l 8 месяцев назад

      @@andreipogacias4244 La multe din contractele de vanzare (export) ale tractoarelor, locomotivelor etc se prevedea si asigurarea mentenantei (min.5 ani) care costau intreprinderile romanesti mai mult decat banii din vanzare

    • @watzlawekflorentina6637
      @watzlawekflorentina6637 8 месяцев назад

      Știi că vulgul nu admite că le produceam prost... Și peste 200 de ani vor spune urmașii comuniștilor ce mașini grele minunate produceam noi pe timpul lui Ceașcă, fără să recunoască falsitatile și pierderile, ineficiența și minciuna.

  • @remusstepanescu1179
    @remusstepanescu1179 6 месяцев назад

    Chapeau!

  • @leroiv53
    @leroiv53 8 месяцев назад +3

    Domn profesor super !
    Cei doi, mai ales cel cu barbă, încurcă numai!!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +1

      zici tu? hai și fă tu emisiuni unde să nu încurci cu întrebări...

    • @vizgeoovi1792
      @vizgeoovi1792 3 месяца назад

      Cel cu barbă un miștocar gata de bancuri.

  • @MarianGrajdan230
    @MarianGrajdan230 8 месяцев назад +4

    Felicitări jurnaliștilor pentru tema de substanță abordată!
    Din păcate invitatul dumneavoastra o fi istoric profesionist dar făcând judecăți de valoare în zone complet necunoscute (mă refer la Economie si Management) unde este amator se înșeală în totalitate.
    Vă recomand să invitați un Econmist pe aceeași tema!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +4

      care jurnaliști? dl profesor e specializat pe această perioadă, nu vorbește din auzite...

    • @watzlawekflorentina6637
      @watzlawekflorentina6637 8 месяцев назад +4

      Că nu va convin explicațiile și adevărul lor, este altceva...

    • @neamtupescaru655
      @neamtupescaru655 8 месяцев назад +4

      Să invite un economist ? CA să ne spună ce ? Că măncam adidași ghiare de găină ,frați Petreuș ? Că stăteam în frig ? Fără lumină ? Că aveam 2ore de tv.n-am mai fii avut ! Ce ne poate explica mai mult un economist ?

    • @dumitrugal5125
      @dumitrugal5125 8 месяцев назад

      Da de ce nu te auto inviți tu ,rongyule nostalgic ,comunistu.

    • @milutzuk
      @milutzuk 8 месяцев назад +2

      " făcând judecăți de valoare în zone complet necunoscute [...] unde este amator se înșeală în totalitate." - serios? Asta nu este tot judecata de valoare? Omu' spune ca nici el nu le stie pe toate. Argumentele tale unde sunt? Macar cateva exemple pentru a dovedi ca nu esti un ipocrit...

  • @anamariateodorescu9767
    @anamariateodorescu9767 2 месяца назад

    In 1979 cei mai misto pantofi in Austria si printre cei mai scumpi erau made in Romania. La intern scapau chestii de la export si se facea multa bisnita...

  • @BGDNMMI
    @BGDNMMI 8 месяцев назад

    Aștept cu nerăbdare următorul !!
    Dacă faceți despre Al Doilea Razboi Mondial poate ati putea colabora cu Albert Wever de la Corpus Draculianum care vorbeste excelent romana si este german. Nu stiu in ce masura poate fi contactat, dar ar fi super interesant de vazut.
    Faceti o treaba foarte buna!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад

      Albert e medievist. ce treabă are cu al doilea mondial?

    • @BGDNMMI
      @BGDNMMI 8 месяцев назад

      @@andreipogacias4244 M-am gandit ca fiind german si istoric ar avea foarte multe de spus. Stiu ca e medievist.

  • @electrain
    @electrain 7 месяцев назад +4

    aloooo, în 81 n-a intrat nimeni în incapacitate de plată.
    măi, nu se poate să intrați într-o dezbatere fie total nepregătiți, fie rău intenționați.
    plus, cum l-ați găsit voi pe singurul profesor dispus să recite „ce trebuie”.

  • @adibreban8202
    @adibreban8202 8 месяцев назад +5

    Mi-a placut mult discutia si faptul ca dl profesor a fost cat se poate de obiectiv si impartial. Pe subiectul perioadei "de aur" poate il aduceti si pe Hodor la o discutie.

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  8 месяцев назад +5

      Am discutat deja cu istoricul Petre Opriș, avem promisiunea că va veni. Dânsul a scris, de asemenea, câteva cărți substanțiale despre industria din perioada 1945-1989, inclusiv multe referințe la chestiuni de ordin militar (industria de armament).

    • @constantinvrabie3812
      @constantinvrabie3812 8 месяцев назад

      Obiectiv în necunoaștere 😢😅😮😢😮😅

    • @constantinvrabie3812
      @constantinvrabie3812 8 месяцев назад +2

      ​@@colectionaruldeistorieaduceți oameni care au lucratein industrie NU căutători in arhive incomplete

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 8 месяцев назад +1

      ​@@constantinvrabie3812Invita numai oameni care sunt de acord dinainte cu el, daca ar veni unul sa il contrazica l-ar tine la usa. Asta se cheama "laba in cerc".

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 7 месяцев назад

      @@colectionaruldeistorie Va rog, sa ma invitati si pe mine, va voi demonstra cum au privatizat tradatorii patrimoniul poporului roman. Eu am castigat procesul Rosia Montana. Am trimis adrese catre ICSID.

  • @bogdanneagu5413
    @bogdanneagu5413 8 месяцев назад +5

    Ma bucur ca am avut ocazia za ascult o discuție in care Pogacias stie mai putin decat stiu eu.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +1

      idem!

    • @decebalruse9631
      @decebalruse9631 8 месяцев назад +3

      Bașca a pus și niște întrebări puerile... total nepregătit

    • @bogdanneagu5413
      @bogdanneagu5413 8 месяцев назад +1

      @@decebalruse9631 au fost întrebări foarte jos ca nivel și mie li se păreau cam de novice dar contează și nivelul celui care asculta. Poate că eu care am urmărit subiectul economiei în acea perioadă și nu numai știu mult mai multe lucruri și mi se părea că întreabă ceva evident, dar daca urmărește un băiat sau fată de liceu care a auzit de Maurar sau de industria petrochimică pentru prima dată cred că nu au fost chiar inutile întrebările.
      Ca exemplu Andrei a întrebat de ce nu se aduceau portocale și banane că românii ar fi platit pentru ele. Dacă privești lucrurile de la nivelul lui Georgel care intra în magazin și dacă sun portocale cumpără daca nu sunt nu cumpără are sens întrebarea. Poate că și un Alpha vede la fel lucrurile. Pentru a considera întrebarea o prostie trebuie să înțelegi ideea de macroeconomie, balanta pozitivă și negativa, curs valutar și altele. Daca inca faci confuzia între IBAN și numărul de card are sens întrebarea. As zice că o problema este aceea că invitatul nu a coborât așa jos și a dat niste răspunsuri la nivelul lui de profesor.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад

      @@decebalruse9631 serios? puerile? am întrebat ce aveam de lămurit. poate matale te crezi „mai” superior...

    • @watzlawekflorentina6637
      @watzlawekflorentina6637 8 месяцев назад

      Deci, ia uite o țară de deștepți , mai deștepți decât specialiștii! 🤮

  • @vizgeoovi1792
    @vizgeoovi1792 3 месяца назад

    Așteptăm de mult o emisiune ca asta sa lamurim niste situații din vremea comunistă. Într-adevăr din 80 traiul românilor sa îngreunat dar nu la nivelul Indiei sau alte țări africane. Totuși am reușit să plătim și datoria externă și să nu murim de foame. Oare după 90 daca continuam pe acest sistem de patriotism având toate datoriile plătite, nu puteam merge pe o dezvoltare armoniasă a nivelului de trai și al țării noastre? De unde atata invidie a imperialistilor din moment ce și-au bagat coada și la revoluția din 89 ? Problema este ca acum românii au ajuns să cântărească nivelele de trai înainte și după revoluție, acum majoritatea aleg vremea lui Niculae. Atunci mulți de la țară traiau foarte bine spre deosebire de prezent cand aproape toți cei del a țară au fost uitați, un lucru real. Tare aș vrea dar cred că se va întâmpla, să faceți și un interviu cu domn profesor despre situația țării in acesti 34 ani de la revoluție. Personal acum cred că suntem într-o situație mult mai dezastruoasă față de cum eram în 80 dar nu conștientizăm pt ca străinii ne mint și ne vand în marketuri produsele de proastă calitate artificiale Suntem vânduți aproape total, depindem numai de străini, pur și simolu suntem o marionetă în fața marilor puteri care ne conduc din 89. Vă rog vorbiți și de perioada de acum și nu să dăm vina numai pe morți sau pe moștenire.

    • @hectarina7060
      @hectarina7060 2 месяца назад

      du-te la somn. ai inghitit toata viata propaganda ceausista. efectiv, ai trait degeaba.moarte comunistilor, moarte ceausistilor

  • @CodrutArsenescu
    @CodrutArsenescu 8 месяцев назад +5

    Salve! Foarte mișto punctate , din păcate, câteva subiecte. (Evident timpul EXAGERAT de scurt).
    Sunt șocat cât de puțin hate ați atras cu subiectul acesta!!!
    Hai că poate mai avem, totuși , o șansă la educare corectă măcar în zona demitizării epocii de aur. 👍

  • @liviubistricianu5767
    @liviubistricianu5767 8 месяцев назад +2

    Foarte bun! Asteptam partea a 2-a. "DECAT" o ora....putin :)

  • @LazarMateiMuresan
    @LazarMateiMuresan 4 дня назад

    Lucruri cunoscute

  • @rahanule
    @rahanule 6 месяцев назад +1

    Pentru petrol nu faceam troc ?

  • @catalin5674
    @catalin5674 5 месяцев назад +4

    Domnul Pogacias zici că e lăutar in istorie, urechist, vorbește mai mult din ce a auzit de la unul și altul decât din date 😄

    • @Geambasu169
      @Geambasu169 3 месяца назад

      Cine e Pogacias dintre cei doi?

    • @dorumantaluta7485
      @dorumantaluta7485 2 месяца назад

      ​@@Geambasu169Cel mai pufos 😂barbosul 😂
      Am urmarit podcasuri cu dumnealui.e istoric pe partea militară. Foarte bine pregatit și un bun povestitor.aici e cam pierdut în spațiu sau are o zi proastă 😂

  • @roberttutu8186
    @roberttutu8186 8 месяцев назад +1

    Am senzația că emisiunea nu a fost pregătită cum trebuie și mă refer aici la cei doi "copii" ... nepregătiți pentru domnul profesor

  • @SimonaLuckam
    @SimonaLuckam 8 месяцев назад +2

    Draji tovarrashi de pe cele mai inalte culmi ale propashirii va urez in continuare cat mai multe podcasturi tot mai interesante . Desi nu esti pe tereneul tau ideal " al epocii de tinichea" tu Andrei ai facut fata si ai pus umarul vartos cu intrebari la tinta. Bravo !

  • @Donadoni62
    @Donadoni62 8 месяцев назад +1

    Referitor la mitul cu vinzarea de autoturisme Dacia , stiu si eu un mit , și anume , cum că au venit din RDG să cumpere si la probe au demontat toate cele 4 uși la Dacia , au făcut ture cu autoturismul , după care nu a mai fost posibilă montarea usilor inapoi , adică nu s au potrivit !

    • @flxjay8985
      @flxjay8985 8 месяцев назад

      E un clip pe RUclips cu filmare la Trabant, cum se "ajusta" caroseria din mina si ciocan de cauciuc.
      ruclips.net/video/V_t4k02oN84/видео.htmlsi=xdMbznOmvQAaqbrY

  • @andreinicu6429
    @andreinicu6429 8 месяцев назад +3

    Foarte bun podcastul. As dori mai multe asemenea despre perioada comunista. Mi-au povestit parintii, neamurile, dar vreau informatii de la oameni informati concret, nu doar din povesti.

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  8 месяцев назад +4

      Îl vom aduce și pe istoricul Petre Opriș. Avem promisiunea că va veni. Ne va vorbi despre industria de mașini, despre dezastrul Oltcit, despre motivele pentru care nu am putut construi avionul de luptă pe care l-a comandat Ceaușescu etc.

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 7 месяцев назад

      Astia sunt ipocriti, scriu la comanda.

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 7 месяцев назад

      @@colectionaruldeistorie Domnul Opris este un ipocrit. Nu prezinta in mod obiectiv economia din perioada lui Ceausescu in contextul international.

  • @ovidiupuiu9899
    @ovidiupuiu9899 8 месяцев назад

    Foarte frumoos , sper să fie ultimul !!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +5

      vă dorim și noi la revedere!

    • @cocodaniel9729
      @cocodaniel9729 8 месяцев назад +3

      hahahahahah ce ma comunistule , te oftici ? hahahahahah :)))))))))))))))))

    • @dinuachim2979
      @dinuachim2979 8 месяцев назад

      n-ai tu norocul asta !😂

  • @dezsoszabo8325
    @dezsoszabo8325 8 месяцев назад +11

    Pot trimite materialul la o cunostinta ,care e fan ,,epoca de aur,, cu care ne contraziseseram mereu pe tema asta. Tot ascultam povesti, in care mergeau la o fabrica mare, renumita si se laudau ca o ora....2 lucrau ceva..si dupa aia jucau carti ,bautura.. si dormeau care pe unde putea, si ma intreb si eu ..cum era rentabil cu asa angajati?😂

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  8 месяцев назад +5

      Așa funcționa totul.

    • @România_Independentă
      @România_Independentă 8 месяцев назад +2

      puștiule, trebuie să ți pui o întrebare simplă, dacă totul funcționa defectuos atunci cum am reușit să plătim datoria externă?

    • @dezsoszabo8325
      @dezsoszabo8325 8 месяцев назад +2

      Mosule..ma gandesc ca ai simtit pe pielea ta ,,reusita,, asta mare, cand ai stat in bezna, si fara apa calda, si fara televizor, si fara paine si multe altele. E ca si cum iti faci un credit, si dupa aia mananci scoarta de copac sa poti sa l achiti mai repede. E asa o reusita? Da daca erau de toate, ca si aztazi si reusea sa plateasca datoria..da era o reusita.

    • @România_Independentă
      @România_Independentă 8 месяцев назад +2

      @@dezsoszabo8325 din 1980 politica internă a fost făcută de securitate, tocmai pentru a pregăti lovitura din 1989, iar după asta puterea tot în mâinile lor a rămas. Din păcate despre asta nu se vorbește

    • @dezsoszabo8325
      @dezsoszabo8325 8 месяцев назад +3

      @@România_IndependentăEu m am referit la rentabilitatea fabriciilor, cu angajati care pe langa ca nu erau eficienti, erau si mult peste necesar, mai si furau din uzine tot ce se putea. El pe cand a platit datoria externa, trebuia sa modernizeze uzinele,ca sa fie competitiv. Acuma ca erau bani suficienti pentru asta,sau nu? Nu pot sa stiu. (Parerea mea personala, ca nu mai erau) Cum ar fi sa faci uber cu un olcit, sau aro, in zilele noastre? Cat de rentabil ai fi?

  • @boggggggdan
    @boggggggdan 8 месяцев назад +10

    Un podcast care deja era bun aduce un invitat cu greutate.... ce poate sa iasa?

  • @ciprianmoldoveanu1848
    @ciprianmoldoveanu1848 8 месяцев назад +4

    Ce vârste au cei 3 participanți la discuție?

    • @dinuachim2979
      @dinuachim2979 8 месяцев назад +2

      Cred că sunt majori toți....

    • @ciprianmoldoveanu1848
      @ciprianmoldoveanu1848 8 месяцев назад +6

      @@dinuachim2979major e și ficior-miu care s-a născut în 2004... Batem câmpii cu succes..nu-i bai..dar măcar să fi trăit în vremurile alea și să nu funcționăm doar pe presupuneri. Bună sau rea industria românească din regimul ceaușist, a funcționat! Când am început s-o dăm la fier vechi nu s-a avut în vedere decât lichidarea unei concurențe. N-am pus nimic în loc și am ajuns la sapă de lemn. Momentan funcționăm pe banii altora că noi nu prea-i mai producem.... Până la ce nivel pot crește datoriile? Vrem neapărat să aflăm?

    • @dinuachim2979
      @dinuachim2979 8 месяцев назад +4

      @@ciprianmoldoveanu1848 Murgescu cred că bate in 60 de ani, cu asta se ocupă, istorie și economie. Adevărul este undeva la mijloc. Economia nu duduia de eficiență dar era, dar nici sa ajungă toată la fiare vechi nu era cazul. Am lucrat mult în zootehnie și mi-am idee de cum s-au întâmplat lucrurile acolo. In rest numai de bine.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +5

      contează vîrsta? deci nu putem vorbi despre teme mai vechi de vîrsta noastră? despre primul război mondial? 1848? fanarioți? evul mediu? ce să mai zicem de daci... da, am trăit toți trei în perioada aia. dl profesor vorbește pe bază de arhive. acum, că realitatea era uneori alta decît ce găsești în arhivele oficiale e partea a doua. de asemenea, se vede că nu ați ascultat emisiunea cu atenție și pînă la capăt, nu a fost înfierată toată industria iubitului și genialului cîrmaci. dar dacă tot ziceți că ați trăit pe atunci , nici nu pteți s-o ridicați în slăvi. și epoca de piatră a funcționat, niște zeci de mii de ani sau mai bine ;)

    • @ciprianmoldoveanu1848
      @ciprianmoldoveanu1848 8 месяцев назад +1

      @@andreipogacias4244cât de obiectiv poți să fii povestind despre timpuri pe care nu le-ai trăit? Și unde mai pui că nu vă bazați în discuție pe documente create de persoane care au trăit în acele vremuri și în plus au trăit și în vremea de după schimbarea regimului. Chiar dacă se dorește banalizarea dezvoltării României din perioada comunistă aceasta chiar a existat. Nu la nivelul economiilor din vest dar a existat! Regimul de după a măturat tot! Consumăm ce nu avem... și ne tot îndatorăm... Trăim ceva mai bine...dar o să vină și scadența!

  • @filipart828
    @filipart828 8 месяцев назад +4

    Primul la datorie.

    • @libracristina
      @libracristina 8 месяцев назад +1

      You beat me to it. 😄

    • @filipart828
      @filipart828 8 месяцев назад +1

      ​@@libracristina Doamnele primele,va rog poftiți în fata 😊

  • @ALXALW
    @ALXALW 4 месяца назад

    Dar domn’ profesor doctor docent are un vocabular de merceolog,mai bogat si elevat este al meu😂😂😂

  • @mariusmitrea1309
    @mariusmitrea1309 4 месяца назад +1

    Bolile sistemice ale industriei socialiste au fost prinse corect in mare masura. Detaliile in schimb, foarte slab. Sunt comentatori aici cu precizari... Inceputurile cercetarii institutionalizate in socialism au fost bune la prima generatie, apoi au decazut umplandu-se de "pilosi" din anii 80 pana in ziua de azi. S-au creat dinastii si cumetrii. Cu aceleasi studii baiatul muncitotului (si nemembru PCR) nu avea aceleasi sanse cu un baiat "de familie buna" chiar si dupa 90. Azi, inflatie de titluri academice, compilatii, cunostinte "din auzite", inadecvare la realitate, simularea competentei, slalom printre carti, ce sa ceri de la a III-IVa generatie de "pilosi"...Toate astea agrementate cu prostii progresiste. Ati vazut vre-o data otelul topit intr-un cuptor electric la FAUR, "pe viu"?

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  4 месяца назад

      Săptămâna aceasta vom publica un episod de aproape două ore în care reluăm tema. Istoricul militar Petre Opriș va explica foarte clar, pe înțelesul tuturor, teoretic și practic, cu exemple concrete, de ce a dat faliment comunismul. Cred că o să vă placă.

  • @Corjescu
    @Corjescu 4 месяца назад +1

    Huuu, nuuu, capitaliștilor!!! Va plateste soros si bil gheiț! antodeauna am fost numaru unu mondial si vindeam de toate....
    Ehh, hai lăsați fața lungă, căci glumesc și eu.😂
    P.S. Frumos Podcast! Mulțumim.

  • @adriancristescu3151
    @adriancristescu3151 4 месяца назад

    Toate erau rentabile...!!!
    La un moment dat depășisen Japonia ca indice de dezvoltare...!!!

  • @Riemann_1
    @Riemann_1 6 месяцев назад +2

    un pic cam nepregatit profesorul , baga tata Pogacias si contemporana ca vreau sa aud de la tine

  • @dumitruioja4570
    @dumitruioja4570 4 месяца назад +2

    Pogăciaș e în pom cu macroeconomie....etc 😂😂😂

  • @csaby1923
    @csaby1923 8 месяцев назад +7

    Pentru Dobitocii care tot susțin că era mai bine în epoca de aur !

  • @adrianiancu5691
    @adrianiancu5691 3 месяца назад

    Nostalgia Epoci de Aur ține de vârstă și de proasta informare. .Acum PIB -ul României este mult mai mare decât,, ca în perioada acea cu toate că industria mamut a dispărut. .

  • @ludwigmartin6769
    @ludwigmartin6769 8 месяцев назад +4

    In orașele patriei mai mult de jumătate dintre fabrici și uzine produceau in perdere ,la țară dacă țăranu își tăia propriul vițel făcea pușcărie la greu !!! Acum sunt alte probleme , or fi fost vreodată bine in România ???

    • @dinuachim2979
      @dinuachim2979 8 месяцев назад +2

      daca vrem sa fie mai bine trebuie , in primul rand , sa acceptam istoria reala si sa ne recunoastem greselile. Adica sa nu ne mai mintim frumos .

  • @cocodaniel9729
    @cocodaniel9729 8 месяцев назад +1

    frumos , cat mai multe emisiuni pe tema asta cu epoca de aur , ca suntem satui de minciunile comuniste !

  • @biyoubiyou1446
    @biyoubiyou1446 8 месяцев назад +1

    Colonia România

  • @flaviuss15
    @flaviuss15 8 месяцев назад +3

    Buna seara.
    Hai vizionare placuta.

  • @foreverart2022
    @foreverart2022 8 месяцев назад

    Felicitari
    Este adevarat cu usile si mai este un adevar cand cei care lucrau la Mioveni, aduceau pisici si le introduceau cuzineti pe gat si acasa le scoteau. Altii veneau cu caini si legau rulmenti in jurul gatului si faceau bani.Se dadea benzina si luai piese auto cand mergeai pe langa Mioveni

  • @simona7386
    @simona7386 8 месяцев назад +1

    Era un banc in vremurile acelea, ca exportam tocatoare de lemn ambalate intr-un calup de aluminiu!

    • @mariusmicu-t1l
      @mariusmicu-t1l 8 месяцев назад +1

      Produceam mult si prost.
      Ne faceam ca lucram si se faceau ca ne platesc.
      Anegdota: in 1919 Tudor Arghezi (filogerman pe atunci) era intrebat:
      D-le, de ce ne tot bat nemtii astia? noi n-avem pusti?
      Ba avem si noi destule!
      N-avem tunuri?
      Avem!
      N-avem munitie?
      Avem!
      Dar ce n-avem?
      T.A.: N-avem nemti!

    • @radudiaconu2851
      @radudiaconu2851 8 месяцев назад +1

      Sar putea sa fie real, sa întreb pe cei vechi, eu chiar lucrez la Aluminiu Slatina... Apropo, Metaloglobus lua aluminiu de la noi și făcea gamele de 2 feluri... irakiene și iraniene... Și era mereu durere de cap sa nu trimită dracu pe invers gamelele...

  • @johnpaulsteeler
    @johnpaulsteeler 7 месяцев назад

    Discuția evidențiază "unicitatea" și în ultimă instanță "românizarea" soluțiilor propuse la problemele economice cu care România s-a confruntat de-a lungul perioadei industrializării de către factorii de decizie de-atunci. Luați de vedeți și alte "soluții" implementate de alte țări în circumstanțe asemănătoare sau diferite capitaliste sau comuniste cu grade de dezvoltare economică diferite, cu sau fără colonii la probleme similare ..., și vă veți lua cu mâinile de cap.Timpurile, lăsând la o parte personajele, de care se face vorbire în esență au însemnat următoarele realizări "minore": scoaterea României din Evul Mediu, prelungirea duratei medii de viață, alfabetizarea pe scară largă a populației, și o dezvoltare accelerată fără precedent a diverselor ramuri industriale prin implementarea soluțiilor tehnologice locale. Dacă asta a înseamnat ceva, sau a înseamnat prea puțin sau nimic ține de aprecierea generațiilor viitoare.

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  7 месяцев назад

      Noi suntem "generațiile viitoare". Profesorul Murgescu a explicat foarte clar despre ce e vorba.
      Lucrurile sunt simple, cum am spus și în emisiune. În 1938, România era la 51% din PIB-ul mediu al Europei. În 1989 era la 32%.
      Cu alte cuvinte, marile realizări au constat într-o rămânere în urmă dramatică la toate nivelurile. Din nefericire, cel al mentalităților este cel mai greu de recuperat.

    • @johnpaulsteeler
      @johnpaulsteeler 7 месяцев назад +1

      @@colectionaruldeistorie E nu doar posibil, ci foarte probabil ca la mai puțin de-un deceniu alte generații să abordeze "Epoca de Aur" total diferit față de generațiile anterioare. N-am cunoscut încă pe nimeni care să-și aroge calitatea de "viitorime-judecătoare a tuturor timpurilor", dar Grădina lui Dumnezeu e mare ...

    • @alexanderbatu7756
      @alexanderbatu7756 6 месяцев назад +1

      @@colectionaruldeistorie Romania in 1938 era o mostra de tâlhărie la bugetul statului, de hoție si de inechitate socială, clasa de mijloc fiind adusă la nivelul zero, in timp ce legi de importanță strategică lipseau cu desăvârșire, cum ar fi legea agrara sau a reformei monetare si mai aveam si mizeria de C.R.a Romaniei, o rușine a istoriei cu toate partidele pline de skodiști si corupție la toate nivelurile de conducere a țării. Tot veniți să ne demonstrați ce bine era atunci in democrația capitalistă. Voi sunteti "generatiile viitoare"? Aflați ca viitorul pentru România a trecut. Sunteti doar niște unii care locuiți in aceleași condiții politice si ideologice ca la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Ce naiba aveți? Praf de tras pe nas in ochi?

  • @teofillacatusu3524
    @teofillacatusu3524 8 месяцев назад +2

    Noi, cei care am trait acele vremuri, privim cu suspiciune prestatiile acestui tip de "profesori" care slujeau partidul de care pretind ca se distanteaza azi. Penibil! Dar nici cei tineri, din generatia actuala, nu sunt mai "breji": sunt copii ale celor de la care se inspira azi. Vad ca tinerii de fata sunt suspect de familiarizati cu "marile realizari" ale parintilor lor.

    • @emilianemilian8976
      @emilianemilian8976 7 месяцев назад +1

      De ce spui “noi”?
      Eu am trait acele vremuri si nu am parerea ta. Asa ca, iti recomand sa vorbesti numai in numele tau.

  • @iuliandumitru69
    @iuliandumitru69 7 месяцев назад +4

    Ați cam lipsit de la ore dle profesor,cum puteți afirma că industria grea nu mai era rentabilă?Doar un exemplu din zilele noastre vă spun" Krupp"și demonstrează că nu aveți dreptate.

  • @ALXALW
    @ALXALW 4 месяца назад

    In 1981 a fost criza mondiala ! Oil Glut

  • @Pulcion
    @Pulcion 8 месяцев назад +1

    Las aici un comentariu pentru algo

  • @catalinmihaidobre5452
    @catalinmihaidobre5452 8 месяцев назад +3

    Mai taceti din gura, fratilor! Puneti intrebarile si zip it! Vorbiti unii peste altii, de parca aveti 10 ani.

  • @elenabibescu1848
    @elenabibescu1848 7 месяцев назад +3

    Cine sunt acesti incompetenti. Ce rusine.

  • @sorinrusu3252
    @sorinrusu3252 8 месяцев назад +2

    Această sintagmă "Epoca de aur" , a fost inventată de Octavian Paler, nu de nea' Nicu.
    Pogăciaș, băgat în față pentru decor...

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад

      te-ai născut ieri cu probleme... am cîntat Epoca de Aur în anii 80 de mi-a ieșit pe nas... peste tot sloganuri cu respectiva epocă, poezii, cîntece... și apari tu cu invenții din astea penibile :))))

    • @lexaaxel926
      @lexaaxel926 3 месяца назад

      ​@@andreipogacias4244 sunt de acord cu tine in ceea ce priveste" din veacuri s a nascut aceasta tara" sau " poporul ,Partidul, Ceausescu" ,ca sa amintesc de cele mai la Moda "hituri" in Epoca.Dincolo de aceste tampenii care ne au marcat( si azi la aproape 60 mai aud refrenurile), Dvs . aveti multe pareri bazate pe statisci si tot felul de materiale "non concludente". Cele 2 MARI ECONOMII DE AZI CHINA SI KOREEA DE SUD- au ajuns mari cu 2 politici -1 .dumping si 2.credite de la stat! Intre 1975-1989 adevaratul castig al ROMANIEI a fost "Invatamantul " indeobste cel superior.In 1989 Romania avea multe varfuri de lance tehnologice- tehnologia Candu si activitatile emergente( cea mai ai pura "apa grea" din lume se facea in Ro), electronica industriala ( in cooperare cu RFG),IOR, incepuse dezvoltarea "panourilor fotovoltaice"( obiect de studiu dedicate doar tehnicii militate spatiale), si continui cu zona industriilor usoare" textile, incaltaminte,etc".Pentru Dvs . trebuie sa intelegeri ca Romania anilor 1975-1990 era interesata de a avea "oameni sanatosi si destepti". Uitandu va acum la 1990 -2024 vi se pare ca sunteti sanatosi sau destepti? 😉

  • @visarionostafe6830
    @visarionostafe6830 8 месяцев назад +1

    Prea mult A A A !!

  • @bogdanradoi590
    @bogdanradoi590 8 месяцев назад +2

    Infioratori moderatorii- produc atata zgomot ca nu pot auzi invitatul!!!

  • @flxjay8985
    @flxjay8985 8 месяцев назад +4

    Ca istorici aveti multe intrebari nerăspunse, sau nerăspunse pe deplin. Si s-au aflat multe intre timp.
    La Olt_Cit(roen) am avut prima linie robotizată, frantuzească, dar asta la inceputul anilor '80, nu in in 1970 cind asamblam Renault 12 cu numele de Dacia 1300, iar integrarea pieselor s-a fàcut in timp.
    Licentele n-au fost niciodată extraordinare, să ne dea libertate deplină la exporturi.
    Cum sa opresti o industrie, o fabrică, cind in anii '70 Ceausescu a fost incercat cu greva minerilor? Ce frică mare are Putin din '89 incoace? Revolutia, revolta populara, chiar si in vecini, pentru ca e molipsitoare si dărimă "ordinea .... traditională". De văzut cum se scot chinezii.... probabil cu un război.
    Timpul distorsionează, oamenii uită, rămînem cu bancurile, cu mituri prăfuite.
    Slăbuț dom profesor. Dă impresia că n-a trăit o zi in epoca aia, si vorbeşte doar din arhive.
    Dar adevărul e clar despre "iepoca de aur": mult, prost si fără rost.

    • @milutzuk
      @milutzuk 8 месяцев назад

      Nu cred ca greva aia a pornit din prea binele minerilor. La aparatul de represiune pe care il avea Romania probabil ca minerii aveau motive mai mult decat intemeiate sa intre in greva. Si nu cred ca era salariul mic motivul principal, prietenul din copilarie al tatalui meu, muncitor miner, avea de doua ori salariul tatalui meu, inginer, horticultura.
      Ce spune omu' ala are sens, o fabrica ridicata "de Ceausescu" sau "cu sudoarea poporului" nu putea fi inchisa pe motiv de nerentabilitate. Ar fi dat negativ la PR. Vina ar fi cazut tot pe muncitori si ingineri "care saboteaza" sau "nu-si indeplinesc indatoririle" nimeni n-ar fi recunoscut ca planificatorul, adica partidul, este de vina.
      Ce uita profesorul sa precizeze este ca datoria undei tari se imparte in doua, datoria externa si datoria interna. Ceausescu a platit datoria externa in dauna datoriei interne, catre propriul popor, daca este s-o luam din perspectiva ideologica comunista, care s-a acumulat. Pentru ca parte din bani erau inghititi de ramuri industriale nerentabile, acestia nu mai ajungeau la timp sau erau limitati catre ramurile ce produceau. Tatal meu a fost intotdeauna pe plus, exporta in RDG, dar mereu primea banii pentru investii prea tarziu pentru a exploata produsele la pretul maxim pe piata din RDG.
      Cat despre Dacia 1300, aici s-ar putea sa stii mai multe decat mine, dar cand am scos pe piata Dacia, era la acelasi nivel tehnologic cu Renault 12. 20 de ani mai tarziu Renault producea Renault 21 (inca din '86 si imbunatatit in '89). Poate ca licenta pentru Dacia ne-a tinut in loc, dar poate ca nu. Adica, teoretic, acum aveam experienta pentru proiectarea unei masini superioare atat Daciei cat si Oltcit, si nu prapadenia aia de Lastun. Unde s-a dus acea experienta? Simplu. Nu erau suficienti bani pentru o productie de calitate, cu atat mai putin pentru R&D.

    • @flxjay8985
      @flxjay8985 8 месяцев назад +1

      @@milutzuk
      Cind prindem trecutul cu "nu prea cred" nu se cheama istorie.
      Bineinteles ca Dacia 1300 era totuna cu Renault 12. Am inceput cu asamblare , nu construtie. Experienta era data de Renault 8 care s-a asamblat pentru un singur an sub numele de Dacia 1100. Nu trebuie sa fi trait anii ăia ca sa stiu mai multe. De fapt aveam 3 ani in 1970. Am asamblat si citeva Renault Estafette. De ce n-am fabricat? D*acul stie. Vorba lui Mefisto in interpretarea lui Caragiu. Am facut o fabrica care se numea Tudor Vladimirescu, si furgoanele asa s-au numit: TV. Unde se faceau autobuze. Zice-se ca pentru furtul, sau o licenta nerespectatà a autobuzului articulat (Ikarusul unguresc) am platit in Dacii 1300.
      Licenta nu se cumpàra pe o marca, o tehnologie pe viatà, ci pe un model. Vestul cu care am cautat desprinderea de tehnologia ruseasca (tot vestica dar la ei s-a intimplat mult mai devreme) nu ne vindea "ultimul răcnet". Rombac era depasit, motoarele pentru IAR 93 erau de nivelul anilor '50.... Alte chestii au fost specific create pentru noi fara a crea o concurenta nedorita pe piata internationalà.
      PR pe vremea lui Ceausescu? Să fim seriosi. Am aflat de greva minerilor dupa '89. Auzisem, de Brasov, dar ceva şusotit. Am prins doar primii doi ani de studentie înainte de '89 si intr-o scoala militarizatà, cea de marină. N-aveam habar de "sopirlele" aruncate de Andries, strinse în primul album aş de dupa '89, "Interzis", sau alte manifestari "glumețe" de prin centrele stuentesti. Nu mai tin minte poanta cu perele agățate in plop. La Constanta, dar inainte de anul in care am intrat eu, Mircea cel Bătrîn a fost găsit intr-o dimineata cu cizmele făcute cu cremă.
      Sistemul era sub control, tocmai pentru ca manifestari erau, si puteau fi bine amplificate daca nu erau controlate. Stiam noi ceva de "Solidaritatea" poloneza?
      Am ramas tare confuz cind in vara-toamna lui "89 se scria in "Scinteia", sau "România Libera" despre Chişinău. Se simtea tensiunea, activistii politici ne bombardau la orele de economie politica si alte de felul asta, cu ideea gresita a reformelor sovitice ale lui Gorbaciov, fara sa ni se spuna ce era exact in aceste reforme.
      Primele cozi la ulei si zahar au inceput prin '78-'79. Pierdeam serile sa prind franzela aia intermediara de 9 lei. Taranul ajuns muncitor la oras deja ducea dorul piinii albe.
      Iar anii '80 s-au deteriorat progresiv si constant. "Sa cresti mare si voinic, la-ntuneric si la frig". Probabil a contat putin in factura energetica globala a tàrii, dar s-a simtit pe pielea fiecàruia. Toate s-au degradat. "Dormi in pace, dormi in pace, țara inginer te face".
      In '94 am plecat in jurul lumii pe un cargou românesc , cel de 4800 tdw, care deja primise porecla clasa "submarine". Vai de flota noastra cea mult admiratà. "Şurub legat cu ață".
      Unele facute prost, unele componente erau sovietice, nu mai grozave ca ale noastre, dar in ultimii 1ani, mentenaþa a cazut groaznic. Faceam noi càràusie pe mare cind erau altii mai bine băgati in meserie? Am construit mineraliere de 165 000 tdw, zice-se dintr-o gluma(?!?) de a lui Ceausescu, pentru bauxita din Australia unde n-am mai ajuns.

  • @cocojambo2330
    @cocojambo2330 8 месяцев назад +2

    :)

  • @luciancarp7496
    @luciancarp7496 8 месяцев назад +2

    Faza cu portierele s-a petrecut atunci când nemții au făcut un contract de achiziție a Daciilor. Tehnicienii germani scoteau portierele şi încercau să le schimbe între ele sau mergeau cu maşinile fără portiere şi încercau să le pună la loc (ceea ce se dovedea imposibil). Asta se datora soluției constructive (Dacia avea jumătate de şasiu), lipsa unui CTC competitiv, lipsa profesionalismului în rândul muncitorilor români, "economia" de materiale, combustibil, energie electrică etc. Nemții, inițial, le refuzau. Guvernul român de atunci supralicita: Dacia la preț de 5 000 de dolari plus un vagon de benzină (cca. 20 000 litri). Nemții au acceptat şi Dacia mergea la casat (metalul era folosit în producția automobilelor germane), iar benzina, aproape gratuiră, era vândută la prețul pieții germane (avantaj Germania). Eram un exemplu tipic de "aşa nu".

    • @alexandrulucian375
      @alexandrulucian375 8 месяцев назад

      Tipic romanesc

    • @alexandrusemenciuc2785
      @alexandrusemenciuc2785 7 месяцев назад

      Urban😢

    • @alexandrusemenciuc2785
      @alexandrusemenciuc2785 7 месяцев назад

      Urban legenda de la Securitate ca sa explice BB furtul a 20000 litri benzina.
      Exact cum faceau si cu carnea de calitate extra,ajungea cica carne pt conserve de caini.
      Sunteti redusi rau de tot de credeti basmele cretine ale Securiatii,MAI si MAE

  • @DoruMihaescu-l4r
    @DoruMihaescu-l4r 8 месяцев назад

    Cu referire la vecinii ei, Romania a fost din punct de vedere economic inaintea Bulgariei si inainte Serbiei iin anii anteriori Primului Razboi Mondial si a revenit in aceasta pozitie dupa un secol, cam de prin anul 2010 inainte, cand nu numai ca a revenit inaintea celor doua tari, dar a recuperat mult din decalajele pe care le avea fata de alte tari din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Grecia.

  • @România_Independentă
    @România_Independentă 8 месяцев назад +6

    Ce păcat că cei din podcast ul ăsta sunt vânduți cu totul. Dacă într-adevăr industria nu funcționa cum am reușit să plătim datoria externă?

    • @catalincojocaru2855
      @catalincojocaru2855 8 месяцев назад

      80 de tone de aur din rezerva BNR vândute. 33% din aportul valutar din produse agricole, animale vii, alimente.

    • @florint9435
      @florint9435 8 месяцев назад +2

      N-ai înțeles nimic din ce a spus Murgescu. Ce înseamnă pentru tine funcționarea industriei? Ca oameni mergeau in fabrici si (se făceau ca) muncesc? Exporturile se făceau in pierdere, se vindea sub prețul pieței si costurile de producție erau mai mari decât prețul de vânzare. Din experiența proprie, am lucrat in fabrica de televizoare Electronica, un televizor Sport se vindea la export cu 20-25$ dar costul de producție era dublu. Datoria externa a fost plătita cu o viată de rahat pentru majoritatea populației. Rații la alimente, fără căldură si apă caldă, curent oprit cate 6-8 ore pe zi, asistentă medicală ca in evul mediu, interdictii de circulație cu mașina proprie (numere pare/impare in weekend), ...

    • @România_Independentă
      @România_Independentă 8 месяцев назад

      @@florint9435 gândește cu mintea ta, dacă limitezi producția e în dezavantajul fabricilor, nu al oamenilor, iar dacă este cum credeți, că se vindea cu mai puțin decât costa producția, nu se putea niciodată plăti datoria externă

    • @emilianemilian8976
      @emilianemilian8976 7 месяцев назад +1

      Daca nu poti mai mult, e bine sa nu asculti!

    • @România_Independentă
      @România_Independentă 7 месяцев назад

      @@emilianemilian8976 dacă citești stenogramele ai înțelege mai mult decât să asculți ce zic alții

  • @elenabibescu1848
    @elenabibescu1848 7 месяцев назад

    Cine comenteaza? Noi am esuat,. Eu cred ca era mai bine ca oamenii sa munceasca, decat sa primeasca ajutoare . Cat despre economia din perioada comunista, ar trenui s-o analizat in contextul international, nu izolat.

  • @haisan
    @haisan 7 месяцев назад

    "Epocaca de h'aur !"

  • @melaniamonicacraciun9900
    @melaniamonicacraciun9900 8 месяцев назад +1

    Sunteti invitati sa organizati evenimente culturale de...educatie politica, tocmai pt ca tinerii nu stiu prin ce am trecut, sa fiti orgoliosi de a fi supravietuitori si sa nu se repete din nou trecutul, ati trecut prin cele mai cumplite chinuri, nu faceti greseala sa puneti toata Europa presh la picioarele lui Putin, sa va taie lumina benzina gazul si mincarea din nou. Voi stiti ca adevaratul simbol culinar romanesc este ciorba, aici pe Net nimic mai interesant decit sa amestecam interesele ca la ciorba, sa vedem cum traiesc altii. Cum ar spune marele maestru al comediei romanesti Horatiu Malaele a iesit Romania din comunism dar nu iese comunismul din romani..si tinerii care nu stiu ce e acela comunism, traiesc cu idea ca trebuie altii sa hotarasca, trebuie sa vina ordine de sus..sa devii artist, sau cofetar, vinzator de covrigi la toneta si organizator de spectacole. Noi romanii inca de pe vremea dacilor suntem cheflii si petrecareti, data viitoare faceti un festival frumos al traditiilor stramosesti si iesiti la iarba verde cu gratarul la frigare si evocari istorice, o cupa de sampanie zece euro donatie din partea mea organizatorilor. Dupa care va faceti curaj sa intrebati cum stau cu gradinaritul? Chiar daca ies numai zece kg de rosii sau cartofi, e oricum o recolta interesanta. ..la bidon de plastic ca amatorii de biologie in Pakistan, aici pe Net..daca fiecare impartaseste experientele proprii, sunt multe de invatat. A fost bun comunismul sa prosteasca pe toti, de acum inainte nu va mai lasati injositi de cei care..nu gasesc nimic mai bun de facut..si va puneti frumos .. straiele lui Gheorghe Doja si luati cu asalt Parlamentul European cu furcile si coasele ca ni s-a acrit de iobagie, de la fermele inundate in Franta si Olanda care nu mai are apa numai mocirla de tzintari, nu putem folosi cheltuielile militare ca strutzii, sa nu vedem necazurile oamenilor, nu lasati noile vinturi de razboi sa ne saraceasca si mai cumplit decit suntem😢😢😢numai voi sunteti speranta de salvare, nu mai lasati pe altii sa hotarasca pt voi plizzzzzz

  • @ciprianmoldoveanu1848
    @ciprianmoldoveanu1848 8 месяцев назад +4

    N-am vândut ROMBAC din pricina schimbării regimului. Iar de tractoare s-a umplut lumea. Oricât s-ar dori minimizarea valorii industriei românești cam dă cu virgulă. Domnul profesor pare de-a dreptul naiv privind anumite aspecte legate de piața neagră...fie ea și a petrolului.

    • @sorindr
      @sorindr 8 месяцев назад

      ce sã vinzi dacã s-au construit doar 9, plus douã partial terminate pînã in ‘89. British Airways renuntase la flota de BAC 1-11, inlocuind-o inca din ‘86 cu Airbus A320, BaC-urile fiind deja depasite tehnologic, fiind un oroiect din 1960.

    • @ciprianmoldoveanu1848
      @ciprianmoldoveanu1848 8 месяцев назад

      @@sorindrdacă n-ai ciocane noi, cu mâner de fibră de sticlă sunt bune...chiar indispensabile și alea vechi...cu coadă de lemn!

  • @laurentiuc7830
    @laurentiuc7830 8 месяцев назад

    Emisiuni de o ora si jumatate. La o ora emisiunea e "sluțită".

  • @LazarMateiMuresan
    @LazarMateiMuresan 4 дня назад

    Limbaj de lemn

  • @alin-keazim
    @alin-keazim 8 месяцев назад +4

    da și voi dati rateuri..

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад

      că matale îi fi ceva creatură superioară perfectă :)))))

  • @florinniga
    @florinniga 3 месяца назад

    Minciuni ordinare.

  • @alinprop4775
    @alinprop4775 8 месяцев назад +2

    Cam neinformați... Mai studiati structura si nivelul industiei dinainte de revoluție. E greu de urmarit niste novici cazuti din luna.

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +2

      iote specialistu ... marele specialist, mda >))))

    • @watzlawekflorentina6637
      @watzlawekflorentina6637 8 месяцев назад +1

      Ia uite omul de grota dosarelor, a săpat el mai multe și deja e de nivel extra planetar... @alinprop...

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 7 месяцев назад +1

      @@andreipogacias4244 Desteptule. Ceausescu planuise sa devina o tara creditoare si avea contracte cu tari din lumea a 3-a. Acesta era scopul lui Ceausescu, Datoria externa s-a platit pentru a demonstra asasinilor economic- USA & EU, ca o tara mica poate plati datoria si poate credita alte tari prin forte proprii. Cauta doecumente CIA,. Plus ca din 85, a inceput sabotarea Romaniei.

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 7 месяцев назад +1

      Ceausescu a fost asasinat indirect de CIA,. le striacse afcerile in atrile din lumea a 3 a. Dupa 89, am devenit o tara din lumea a 3-a, oorupta si saraca. 6 parti, ruclips.net/video/W4fIzJv34_g/видео.html

  • @MihailStoica-sv4hw
    @MihailStoica-sv4hw 8 месяцев назад +2

    Teoria bățului de chibrit

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад +2

      dacă se adaugă un predicat acolo, chiar avem șanse să pricepem despre ce e vorba :))))

  • @DanBDF
    @DanBDF 8 месяцев назад +4

    Baaaa labarilorrr

  • @LazarMateiMuresan
    @LazarMateiMuresan 4 дня назад

    Fals

  • @mariusonita6997
    @mariusonita6997 7 месяцев назад +1

    Nu e real ce spune asta aici. Eram buni pe piata mondiala

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 7 месяцев назад +1

      da, eram printre primii, așa-i, dacă așa ni se spunea :)))

    • @mariusonita6997
      @mariusonita6997 7 месяцев назад

      @@andreipogacias4244 Taci ba, ca nu stii nimic. Nu ca se spunea. Verifica din surse sigure sa vezi cat exportam. Cu ce bani crezi ca s-a construit o tara?

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 7 месяцев назад

      @@mariusonita6997 ești mai incult și necitit decît prevede legea... încă un vaișiamar care se laudă că ar fi citit ceva...pffffuuuuuuuuuuuu

  • @valuri70
    @valuri70 8 месяцев назад +2

    Mult zgomot pentru nimic!
    Încercați o analiză, însă este haotică, nu înțelegi nimic.

  • @liviurosca
    @liviurosca 7 месяцев назад

    Eu nici măcar n-am dat play la clip, am intrat doar să citesc comentariile și mai bine nu intram. 😂 Constat cu mare dezamăgire că noi ca nație nu am evoluat prea mult în ultimii 50 de ani.

  • @SimonaLuckam
    @SimonaLuckam 8 месяцев назад +2

    Nu ma asteptam la un nr de vizualizari atat de slab avand in vedere subiectul captivant. Voi tineti-o pe a voastra. cu bine !

  • @zsn6007
    @zsn6007 8 месяцев назад

    Pe dl Pogacias nu l-ati prezentat?Sau d-lui nu mai are nevoie de prezentare?!!!

    • @andreipogacias4244
      @andreipogacias4244 8 месяцев назад

      dacă vă uitați cu atenție, această serie de podcasturi e făcută de Matei împreună cu mine. Apar și pe generic, deci nu mai e nevoie de prezentare ;)

    • @colectionaruldeistorie
      @colectionaruldeistorie  8 месяцев назад

      Pe Andrei și pe mine nu ne-am mai menționat, aveam un musafir de marcă. Iar noi apărem la început și la sfârșit, pe generic, precum și în prezentarea de sub episod, pe RUclips.