Vilken fantastiskt välgjord video, och så fint framförd! Det är få förunnat att babbla en kvart framför kameran utan att staka sej. Applåd! @9:15, liten korrigering: Bestämmelsen om att en bil måste servas på märkesverkstad för att garantin ska fungera, gäller inte längre. Sedan 2002 finns det EU-regler som ger dig som bilägare rätt att serva bilen var du vill. Igen, tack för en bra video! 🙂👍
Stämmer. I senaste nr av Vi bilägare* belystes just detta och hur stor skillnader det är mellan olika bil fabrikat/ märken. Och hur lite servicen verkligen innehåller. Det är tydligt hur viktig och hur mycket de tjänar på den sk eftermarknaden. Tänkvärt, rekomenderad läsning. (*Finns säkert många andra artiklar med liknande undersökningar). / Stefan
Bra Info! Det finns många sätt att räkna sig rik på 🙂 Jag ligger på över 30:-/mil med min lilla Nissan Leaf år 2019 40Kwh ...Bara när det gäller värdeminskningen!! sedan kommer alla kostnader till för drift, ägande, el mm ovanpå detta. Lägg då till att du inte kan dra släp osv så är det ju inget att skryta med!! Köp en beg Dieselbil är mitt tips!!
Med den värdeminskningen på en fem år gammal bil misstänker jag att du inte kör så många mil per år? Tittar man på Blocket verkar det skilja ca 10 000 kr mellan årsmodellerna 2018, 2019, 2020 för Nissan Leaf av samma modell o några 1000 mil körda per år. Nya bilar har ju såklart en betydligt kraftigare värdeminskning oavsett typ. Vi har haft flera dieselbilar genom åren och har som sagt räknat på våra verkliga kostnader även där, och det får vara väldigt få mil per år och en rejält gammal bil för att det ska bli billigare än elbil. Särskilt nu när det börjar finnas större utbud av begagnade elbilar.
Hej! Vi köpte bilen år 2022-03 för 270000:- kontant då den gått 1600mil och nu 2024-03 är den värd 170000:- och har gått 4900mil dvs 30,30kr /mil. Men kul att det funkar för er och tack för en bra video med fina resonemang!@@sundhult
Trist att ni fick så stor värdeminskning. Ni får ta o behålla bilen några år till så att ni får ta del av den lägre värdeminskningen nu när bilen är äldre. När vi hade Nissan så var det båda gångerna mer fördelaktigt att leasa än att köpa när vi räknade på förväntad värdeminskning, trots att vi räknade med att betala för övermil. Lite underligt. Med Teslan blev det tvärtom billigare att köpa. Kul att du gillade filmen!
Jo vi kommer att ha kvar bilen i många år (typ 10år)...men du vet hur det är, rätt som det är så blir man påkörd och det blir lösen på bilen och försäkringsbolaget betalar 100000:- när bilen är värd 170000:- Jag köpte elbilen bara för kriget i Ukraina och att det kanske kunde bli sopparansonering vilket det fortfarande kan bli så jag ser det mest som en försäkring att alltid kunna åka bil, vi har 4 bilar till både diesel och bensin.@@sundhult
Konstigt, jag äger en saab 9-5 aero och jag har på erat sätt att räkna en milkostnad på knappt 20kr milen, så hur kan en ny volvo eller tesla att bli billigare. Gjorde en full-service nyligen på saaben och den gick på ca 800kr. Köpte däck till min saab 2020 som kostade totalt 4000kr med montering, och eftersom det eu-vinterdäck så behöver man inte skifta till sommardäck, för dessa är precis lika bra som sommardäck och så har dom hållit i 4 säsonger hittills och jag kör mellan 1500-2000mil om året och jag har 7mm kvar på däcken. Förstår inte varför folk spenderar så mycket pengar på dessa moderna skräpbilar, för min stiger bara i värde varje år och senaste bes gick UA.
Roligt att du är nöjd med din bil. SAAB är trevliga bilar, vi har haft flera stycken. Den sista fick dock ett tråkigt slut när insprutningspumpen havererade och reparationen skulle kosta mer än vad bilen var värd. Det var så ovanligt med en diesel så det var dåligt med begagnade delar. Där gick värdet på bilen i botten och när vi sen räknade på vad den verkligen kostat så visade det sig att vi kunde hitta billigare alternativ. Som jag säger i filmen är detta bara en redovisning av våra siffror och förutsättningar, det är ingen sanning som gäller för alla. Det handlar inte bara om hur långa man kör, utan var man bor och vilka möjligheter man har att meka själv.
Att snåla in på det enda du har som har kontakt med vägen är ganska dumt faktiskt. Däck som är gjorda för både vinter och sommar är dåliga på bägge delar.
Räknar du av ränteavdraget på 30% blir väl kostnaden nästan 2 kr mindre per mil. Med solceller på taket, egen laddbox hemma och timdebiteringsavtal på elen är elbil optimalt! Vi har samma kombo och kör ca 3000 mil per år. Väldigt bra och pedagogisk video! 👍🏻🏆💐
Roligt att du gillade filmen! Ja, vi skulle nog tagit med ränteavdraget i uppställningen, det spelar ju framförallt större roll nu när räntorna är högre.
Mycket bra video. Jag funderar själv på en beg Tesla. Jag hittar inte någon bra helförsäkring till det priset utan snarare 15000-20000 kr/år. Det som oroar mig vid köp av begagnad elbil eller en elbil man tänker äga länge är risken för en dyr batterireparation. Men det är kanske obefogat då det inte är något man hört folk råka ut för trots att det rullar väldigt många elbilar på vägarna
Frågan är vad ett faktiskt batteribyte kommer att kosta, om du tänker dig att det finns bra regnade att få tag i. Med fler elbilar kommer det finnas fler bra begagnade att ersätta det som möjligen, eventuellt, skulle ge upp i bilen.
Hur mycket är bilen värd i dag efter 4 år? Ska ni dessutom räkna med billigare el tack vare solceller så måste ju dessa även inkluderas i kapitalkostnaden för bilen.
Som sägs i filmen så räknar vi inte med billigare el pga solceller i kalkylen, utan har tagit det priset som vi köpt el för istället. I verkligheten kan vi alltså haft en fördel av att ha solceller men eftersom det är så många parametrar att ta hänsyn, när det är bäst pris för att sälja elen kontra att använda själv osv, så tog vi inte med det här. Om du är nyfiken på kalkylen vad gäller solcellernas kapitalkostnader så får du titta på denna film: ruclips.net/video/2IY4pXnZj0s/видео.htmlsi=rf_RbxSB0RBerMFl När vi gjorde filmen och jämförde med liknande bilar på blocket så låg priset runt 370-380 000. Därav att vi även räknade på 10 år tills att den skulle vara helt på 0. Just denna modellen har det varit lite märkligt värdeförändring på, de första åren steg den faktiskt i värde istället för att minska, för att sedan sjunka rejält när Tesla sänkte sina priser drastiskt.
Kapitalkostnaden är ju nästan dubbelt så hög för Teslan. Betalar man 350000 kontant är ju Volvon betald utan ränta eller amortering, vilket gör att Teslan kommer ha ca 300000 kr kvar att betala och med ränta. Stämmer inte detta? Teslan kostar ju dessutom mycket från dag et.
Har kört 12000 mil med min 3LR på 2år. Mycket nöjd. Det enda jag har gjort med den är att bytt kupéfilter och smörjt bromsoken. Degraderingen är 6%. Har beställt en ny model 3 LR, blå den här gången 😊
Kul att få återkoppling från andra som också kör 3LR. En Highland hade inte suttit fel. Iofs hade kanske en Model Y passat oss ännu bättre sett till hur vi använder bilen.
@@sundhult Ja jag var lite sugen på en Y men 3an känns lite sportigare vilket jag gillar. Den nya är dessutom ett snäpp högre i kvalitetkänslan invändigt. Den är riktigt tyst
Så kan det tyckas. Det intressant är när man gör en kalkyl över sina faktiska bilkostnader även på äldre bilar. Vi har blivit förvånad över att skillnaden mot en nyare bil inte varit större. Utmaningen är att lösa finansieringen vid inköp. Sedan är det självklart avgörande hur mycket du kör, om du är händig och kan reparera själv, har tiden att fixa bilen (och vill göra det) och en del annat också.
@@sundhult Vad skiljer det i pris om man bor i lägenhet och behöver ladda via externa laddare? Har funderat på om nästa bil ska bli en begangade elbil nämligen, men tänker att det blir problem om man inte kan ladda den via sin egen el?
Mycket bra video, funderar starkt på att byta min diesel bil. Men vilket försäkringbolag har ni om ni bara betalar 11000 om året i försäkring? Har sökt men inte hittat någon under 20000? Har inte krockat el anmält skada på över 30 år. Är över 50 har eget garage och bor på landet.
Det skulle vara kul att se hur kalkylerna blir när man bor i lägenhet och behöver ladda vi de laddstolpar som är utplacerade här och var. Hur mycket dyrare blir det, vad skiljer i pris beroende på hur man kaddar den ( när man inte kan ladda den från ens egen el ).
Vi får hoppas att någon som har de förutsättningarna gör en liknande video. Det kan förstås skilja en del, men många som bor i bostadsrättsföreningar sätter upp laddare, så att det blir bra pris. En del sätter upp några få laddplatser som du boka, för att ladda då och då där bilen kan stå över en natt. Jag känner flera som bor i stan (Stockholm) och inte har egen laddare, så nog går det och de går fortfarande att få bra ekonomi i det. Och i en stad som Stockholm kommer det nog att öka med elbil i och med förbud mot förbränningsmotor i citykärnan.
@@sundhult Ja dessvärre bor jag i hyresrätt. Har några lad stolpar rätt nära mig som är till för allmänheten, de är dock snabbladdare och du måste flytta bilen när du är klar. Det känns rätt meckigt, samt de där är väll dyrare antar jag än att ladda över natten. Ett alternativ är ju att skaffa ett garage med laddare i, men när jag kollade på det sprak ju kalkylen direkt blev mer än dubbelt så dyrt bara för hyra mot vad jag lägger på diesel i månaden.
Då är nog inte elbil något bra alternativ. Om man inte kan ladda på jobbet. Men där jag bor kostar det i snitt 4kr/kWh. Jämför med ladda hemma som snittar 1kr/kWh, med månadsabonnemang på elpriset. Har du timpris så kan du nog räkna med 50-60 öre/kWh. Sen tillkommer ju ev p-avgift men det kostar ju oavsett vilken bil.
Så kan det bli om man kör många mil. Halva körsträckan och milkostnaden blir nästan den dubbla. Hur mår batterierna när ni närmar er 20000 mil? Vad kostar nya batteri?
Så klart anpassar du bilmodell och konfiguration efter dina behov. För oss var det en Model 3 LR. Batterier håller bra, och har blivit bättre och bättre. Det ska bli riktigt intressant när bilar med LFP-batterier börja nå många mil. Här berättar Göran om sin Tesla Model S som gått långt. ruclips.net/video/n1JEk98th4Q/видео.html Vad batteribyte kommer kosta är nog svårt att säga, framförallt eftersom det troligen blir byte till ett begagnat batteri. Brukar du räkna på vad en motor kostar till bil med förbränningsmotor?
Kan inte garanti villkoren för Tesla, men många bilmärken har 8-10 års batteri garanti, eller max ca 15 000 mil, vilket är betydligt kortare än inslaget du refererar till (43 tmil), och då med en accepterad försämrad kapacitet på mellan 20-50%. Vad kostnaderna blir den dag batteri ev behövs bytas vet ingen idag. Det beror på tillverknkngsvolymer, råvaru tillgång o priser, och kanske främst vilken teknik framtida batterier bygger på. Ni har dessutom räknat med ett restvärde på noll (0) kr efter 12 respektive 10 år, vilket antagligen är ganska rimligt den dagen bilens marknadsvärde är lägre än vad ex ett batteri byte kostar. Viktigt att tänka på är att om batterierna skadas innebär det idag väldigt dyra reparationer/byten ( även om man ibland inte behöver byta hela batteriet), vilket sällan täcks av garantier eller försäkringar. / Stefan
@@sundhult Hej...Magnus Lemhage här....tyvärr inte ännu...men tankar finns för ett inköp....längre fram. Tack ännu en gång för trevlig video Mvh Magnus Lemhage Skövde 😃😃👍
Som det sägs i filmen är det ingen enkel fråga att svara på. Till att börja med gäller det att hitta två likvärdiga bilar att jämföra mellan. Vad det är för storlek på bilen, prestanda och utrustning spelar in. Där är bränsleförbrukning/elförbrukning en av de avgörande parametrarna. Mest rättvist blir det att titta på WLTP (väldefinierad körcykel som bestämmer förbrukningen) när det skall jämföras. Hur bränslepris vs elpris, räntor och skatter/reduktioner ändras för olika de olika bilarna har rätt stor inverkan, så det du kan göra, och måste göra, är att skapa en ögonblicksbild vid inköpstillfället. Så det beror på vilka bilar du jämför mellan, och brytpunkten kommer skilja för varje. En intressant utgångspunkt är om du börjar med elbilen eller bilen med förbränningsmotor och sedan försöker hitta vilken bil du skall jämföra med.
Kul att du gillade filmen! Vi köpte vår första nya bil kontant (en diesel-Kia), men bara för att den var fullt betald direkt så betyder det ju inte att vi inte kunde ta med värdeminskningen i kalkylen när vi skulle räkna ut vilken milkostnad vi hade. Faktum är att milkostnaden för den hamnade i snitt på 37 kr/mil när den efter 5 år fick lösas in efter en älgkrock. Vi blev rejält förvånade när vi verkligen summerade alla kostnader vi haft. Vi hade ju trott att våra milkostnader var betydligt lägre. Samma när vi nu räknar på vår andrabil, som även den är en diesel-Kia från 2010. Anledningen till att vi inte bytt den mot elbil är att vi velat ha tillgång en ordentlig kombi, ekonomiskt skulle vi vinna på att byta.
@sundhult Jag hade i flera år en Hyundai Ionic Plugin, men förra året köpte jag ett gammalt hus och behövde dragkrok och lastutrymme, så jag bytte in Ionicen mot Focus kombin och fick 100k emellan. Inte klokt vad mycket mer bil man får per krona om man köper en lite äldre bil. Bäst är väl att köpa en 3-5 år gammal bil som gått 5 000-8 000 mil. Då är den fortfarande halv ny. Just nu är jag inte beredd att betala 50% mer för att åka nytt elektriskt. Forden känns faktiskt riktigt bra att åka i och den är fortfarande i fint skick trots sin ålder. Hade ett dyrt kamremsbyte i samband med köpet, men ny behöver jag inte tänka på det igen på 10 år. Vanlig service, däck, bromsar och kanske avgassystemet lär jag få byta inom kanske 3 år om jag fortfarande har kvar den. Lite skönt faktiskt att åka runt i en bil som inte varnings plingar mot allting och som saknar den osynliga passageraren som drar i ratten och trycker på pedalerna medan man kör. Bara av den anledningen kan det vara värt att hålla liv i Forden så länge det går.
Ps. Jag har automatisk stavningsassistans på mobilen. Eventuella särskrivningar och felord beror på den hjälp jag fått av tekniken. Jag har gett upp att hela tiden rätta det jag skriver, så det får bli vad det blir.
Ja, det finns en laddbox. Vi har en Zappi V2 som vi berättat om på kanalen tidigare. ruclips.net/video/pVqsUFEymlQ/видео.htmlsi=DyHCBqIJQZ64s2CD Och nej, det är inte med i kalkylen, lika lite som en gör-det-självare räknar med alla sina verktyg i sin bilkalkyl eller någon räknar i ett garage. Dock är det viktigt att ha en riktigt bra elinstallation där du tänker ladda din bil, eller för den delen där du har en motorvärmare. Du kan dessutom få 50% grönt teknikavdrag för installation av en laddpunkt, vilket kan vara värt att tänka på. Man vet aldrig vad politikerna bestämmer sig för och hur länge den här möjligheten finns.
@@sundhult Tack för snabbt svar och respons. Jag började alldeles nyss titta på Er kanal så jag missade detta, men ska nu ta igen detta med att prenumerera på Er kanal.
Elbil som förmånsbil är en guldgruva kan jag meddela, speciellt om man bor i villa. Billig laddning och körersättning som är 3-4 gånger den faktiska kostnaden.
Har ni utnyttjat det större batteriet eller eller med fasit i hand hade ni klara er med ett standard batteri. Eller är det till och med så att ett LR batteri ökar andrahandsvärdet så att det blir en bättre affär på sista raden? //Hans
Vi har utnyttjat fyrhjulsdriften mer än större batteri. MEN! SR+ som vi tittade på har LFP-batteriet, vilket är bra att ha laddat till 100%, medan LR har batteri som mår bäst att laddas till 80%. Så för vardagsanvändning blir skillnaden kanske inte så stor. Visst har vi laddat till 100% då och då, och det redovisar vi lite kring i förra filmen. ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=JCq66uyb0WmRfX4U LFP går att ladda lite snabbare, så på resor kanske du får stanna någon gång extra, men så mycket extratid på laddare kanske det inte skiljer så mycket. Men visst har vi nyttjat att vi kan åka fram och tillbaka även på resor som vi i Sundhult tycker är lite längre.
När du räknar elkostnaden, så får du bara köra så du kommer hem igen om det skall kosta 2 kr kw. Åker du utanför räckvidden är jag säker på att er elkostnad blir betydligt dyrare. Du räknar med att ha bilen under lång tid, detta med batteriernas kapacitet efter många år vet jag inget om, men troligtvis så ingår det ett batteribyte efter X antal år, och vad blir milkostnaden då. Att räkna på en sak går ju bra, men ofta så, även om du verkar ta med många fakta så blir oftast verkligheten något annat. Åker själv en gammal 945 Volvo, som är en otroligt bra bil, samt det viktigaste, en otrolig låg kapitalkostnad gentemot ett nybilsköp.
I den här filmen har vi tittat närmare på hur många av laddningarna som vi gjort på bortaladdare. ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=g5M-ZPyn79gL-ena De första åren så hade vi gratis laddning på Teslas snabbladdare tack vare det referral-program de hade då, som gjorde att man fick X antal mil gratisladdning om någon använde vår länk vid deras bilinköp. Eftersom vi laddar så sällan utanför gården så räckte de gratisladdningarna väldigt länge för oss, ända in i 2023. Eftersom batteriet är såpass stort och vi sällan kör över 40 mil så blir summan låg för snabbladdningar. I filmen ovan kan du även höra om batteridegraderingen. Som det verkar ser det bra ut för oss än så länge. Det är ju alltid svårt att se in i framtiden, genom åren vi haft bil har vi råkat ut för många oväntade saker, allt från att behöva byta motor på en bensinbil, till haveri på insprutningspumpen på en en dieselbil, som kostade mer än bilen var värd, till en älgolycka med vår Kia diesel som gjorde att försäkringsbolaget bytte in bilen till mycket mindre än vad vi räknat med. Skulle kanske hållit oss till häst och vagn. ;-)
intressant men det finns en viktig faktor som jag tycker ni missar som har elbilar Hur mycket har batteriet försämrats Hur långt kommer ni när batteriet var nytt och hur långt kom ni efter första året andra året och tredje året och fjärde året det är också intressant en värdeminskning på batteriet för man måste ju ladda mer i slutet kostnaden accelerera
I den förra filmen tar vi upp batteridegradering. ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=a2NRudja3fFzrSZR Där kan du se att den uppmätta kapaciteten inte sjunkit särskilt mycket dessa år och rent praktiskt har det inte märkts alls. En av anledningarna till att köpa den dyrare long range istället för standard range var att vi skulle kunna ha kvar bilen länge även om batteriets kapacitet minskade. I uträkningar i den här filmen räknar vi att bilen är helt utan värde efter 10 resp 12 år, dvs värdeminskningen på batteriet är medräknat.
Det är naturligtvis extremt svårt att sia om. En klar fördel är iaf att det inte är någon motorolja och färre delar som kan gå sönder än på motsvarande bil med förbränningsmotor. Vi kan ju alltid hoppas att räntekostnader går ner (beloppet som räntan räknas på blir ju lägre o lägre) men det är såklart väldigt svårt att veta vad som händer med räntenivån.
@@sundhult det finns växellådsolja och hur mycket elektronik som helst i en elmotor och färre delar men extremt dyra att byta ut, en elbil är ingen evighetsmaskin och behöver batteriet bytas så var ju den vinsten med att ha en elbil borta både för ekonomin och miljön, googla lite så får ni se.
Det är därför som det även är räknat på 10 års avskrivningstid eftersom värdet nu skulle motsvara bättre vad vi då skulle ha i lån. Det har varit en liten speciell värdekurva sen vi köpte bilen då den de första åren till och med ökade i värde för att sen dippa när Tesla sänkte priserna rejält.
@@sundhult Får säga att du har mkt bra koll på kostnaden👏. Själv kör jag dieselbil Volvo S90 D4 aut 2020 bilen hade körts 1000 mil vid köp är oerhört nöjd med bilen drar ca 0,6 l/mil i stad köpte för rätt pris kontant nypris ca 0,5 mille men betydligt under 3 hundra Kommer att behålla flera år. Har inte räknat på milkostnad = billigt😄👍
Hur kom det sig att ni inte hade en biogasbil som alternativ? Billigare i inköp, längre räckvidd, koldioxidPOSITIV i drift, lägre försäkring. Dyrare att tanka, absolut, men lär bli billigare när (om?) skattereduktionen kommer på plats igen.
Bättre med stationära biogasanläggningar för att generera el med extra bra systemprocesser med rening, ta tillvara överskottsvärme etc. Då kan vi fortsätta få allt det praktiska med elbilen och utnyttja elnätet för att distribuera energi för bilen. Dessutom behöver det inte byggas speciella tankställen och vi slipper åka till ett tankställe, vilket är viktig punkt för oss på landsbygden.
Bra att alternativet med biogas kom upp. Hur bra biogas fungerar beror självklart på var man bor. Men vår erfarenhet är att från mellan Sverige och söderut är det inte svårt att hitta tankställen. Har man som i vårt fall 35 mil räckvidd på bensin och 35-40 mil på biogas fungerar det bra även där det är glesare mellan tankställen med biogas. (Vi kör nästan uteslutande på biogas). Obs att stor del av miljö vinsten går förlorad med naturgas. Dessutom går det lika snabbt att tanka biogas som bensin, något vi uppskattar. Jag känner inte till hur energi förlusterna blir om man istället producerar el som sen används i en elbil, men intressant tanke. Låt oss hoppas att vi på ett eller annat sätt tillvarartar energin i biogasen bättre i framtiden. / Stefan
Vi har en 14 år gammal dieselbil som andrabil och när vi räknat samman våra kostnader för den så hade det egentligen varit mer fördelaktigt att byta den mot en elbil. Att vi har kvar den beror på två saker, vi har inte hittat en kombi-elbil som passar oss och vi behöver en manuellväxlad bil för att våra ungdomar ska kunna övningsköra för vanligt körkort. Än så länge finns det ju såpass många manuellväxlade bilar så det verkar vettigt att inte begränsa körkortet när vi bor som vi bor. Även om det bland de närmsta grannarna finns lika många elbilar som förbränningsbilar.
För det första är det ingen som köper nya batterier till elbilar! När batterier får fel (efter garantitiden) så finns två alternativ. 1) Felet reparera. 2) Man sätter i ett begagnat batteri. Det vanligaste felet på batterier är att det har kommit in fukt lådan som cellerna/modulerna, ja, batteriet sitter i. Det finns en del videor som beskriver både problemen och kostnaderna att reparera dem.
I räkneexemplet räkna vi på att bilen blir värdelös efter 10 respektive 12 år, vilket så värdeminskningen där inkluderar batteriet. I den förra filmen som handlade mer om hur ägandet över dessa fyra år varit berättar Christian om hur vi använt en app för att få en grov uppskattning på batteridegraderingen hittills, och går det att tro på den kommer batteriet hålla bra så lång tid. ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=4_IRL--BEsVexrHN Garantin för batteriet i denna bil är 8 år eller 19 200 mil (vilket som kommer först).
jag har 2 bilar kontanta Volvo cx70 4 hjulsdriven med drag och volvo v50 kostar mig ca 20 000 kr per år =4år. Skulle aldrig köpa en bil på avbetalning. Din kalkyl är en skrämmande upplevelse köp inte på kredit. 😊
Ska det vara en rättvis kalkyl så spelar det mindre roll om bilen köps kontant eller inte. Värdeminskning finns ändå och om man inte köpt en bil för pengarna så kunde man gjort något annat med pengarna som kanske genererat pengar. En av de dyraste bilarna vi haft var en dieselbil som vi köpte ny kontant, den hade så stor värdeminskning på fem år så med allt sammantaget landade milkostnaden på 37 kr/milen. Men visst har man en mer förutsägbar kalkyl ju färre osäkra kostnader som finns i kalkylen. Tyvärr är det ju så med bilar att det är väldigt mycket parametrar som inte går att påverka själv och det känns som att bli allt värre med tvära kast. Bränslepriset har ju exempelvis förändrats väldigt mycket de senaste åren.
@@sundhult bilhandlare vittnar om att köparna nu efterfrågar diesel- och bensinbilar i högre utsträckning än elbilar. Spar sen köp en bil att låna till bil gör det bara dyrare för alla.
Vi är försäkrade hos Länsförsäkringar. Det spelar säkert in att vi bor på landet och inte i en storstad. Minns inte nu vilka alternativ som fanns, om det gick att få olika nivåer på försäkringsbeloppet och därmed olika självrisk.
Visserligen är det väldigt kul att köra elbil jämfört med en bil med förbränningsmotor, men något tivoli vill jag inte påstå att det är. Möjligen lite annat gränssnitt för föraren. Typ som en telefon har utvecklats från nummerskiva till knapptelefon för att bli en telefon med touchskärm. Vi har valt att lämna nummerskivan bakom oss.
@@sundhult kul nej inte med tanke på barn arbetet för att få till batterier till skiten men man tycker olika vissa tycker barn ska jobba med skiten men inte jag
Ja nån vinterbil kan det då inte vara när man ser filmen en person lagt ut på skogsforum. Hur kan man göra en baklucka så tokig och vilket krongel han hade för att ta sig in i bilen när handtag och sidorutan fryst fast. Men det fungerar säkert bra hos er, ni har ju inte 5 månader vinter.
Bilen fungerar utmärkt på vintern här, även när vi har långa perioder av riktigt kallt väder. Det har ingen betydelse om vintern är en eller fem månader. Det som är värst är väl om det pendlar runt nollan så att det är fukt som sedan fryser. Om personen kör en Tesla kan du allt glänsa med att tipsa om att sätta på klimatanläggningen utifrån, som tinar så att du kan öppna bilen efter en liten stund.
Men herregud, var inte så blåögd när det kommer till youtube, många med en kanal vill att många ser på just deras kanal, då gäller det att "sälja" sin kanal och inte alltid vara ärlig, att "hata" Tesla är poppis för många får läsa precis vad man vill höra, det du tittat på är ren smörja om Tesla som vinterbil, det är ett mycket litet problem jämfört med alla fördelar den har som vinterbil, i vinter har mina handtag frusit fast 1 gång, krävdes 30 sekunder för att få upp, ingen snö har någonsin åkt in i bagaget, man kan sopa av bilar även om det är en Tesla, men behöver inte lämna den med all snö på, förvärra så den börjar glida och just då öppna bakluckan, har man hjärnan i behåll så bör man inse att det kan vara smörja folk berättar bara för att dom tjänar på det i sin youtubekanal. Mitt råd, tänk och prova själv, ta allt för fake-news till du vet själv, sprid inte vidare dyngan och framför allt, bara för att det stämmer med dina förväntningar behöver det inte vara rätt, det är en bias så det är lätt att ta till sig det, för det är vad man vill höra, var kritisk för tusan! Jag har själv en Model 3, jag har även en stor Volvo (diesel) och 2 bensinare (en hybrid), jag har inte bilar för att spara pengar, då är man fel ute, så är det bara. Man får bestämmas sig hur dyrt det får bli, leasa ger en rätt förutsägbar kostnad, har provat det men det var inget för mig, jag föredrar att äga bilarna, jag gillar nyare bilar men för mig är det klart billigast med en äldre bil då jag kan fixa det mesta själv, är däremot förtjust i fördelarna och komforten med nyare bilar så jag tuggar i mig den högre kostnaden, ett val jag gör och tycker det är värt pengarna. Är bilen ett absolut måste och kostnaden ska hållas på ett minimum, köp äldre bil med (modell som är trist och känd för få problem) lite problem, lär dig göra service och enklare rep själv, ex. bromsbyten, hjullager och service, det är inte svårt, det finns ofta OKQ8 hallar att hyra om man inte kan hålla till hemma, det är det tveklöst billigaste alternativet, drivmedel tillkommer men är oftast lägre än värdeminskningen i ett normalt bilklimat. Man måste ha öppna ögon när man tittar på youtube, någon försöker att tjäna pengar på dig, tänk själv är min poäng, se olika kanaler och bilda din egen uppfattning. Alla har en agenda, det vinklas för att passa dem, inte dig. Inget ont menat till denna kanal, det är generella råd.
Vilket otrevligt språkbruk du använder. När vi gjorde kalkylen hösten 2019 använde vi oss av data från fueleconomy.gov vilket gav oss 0,84 l/mil för Volvo S60 och 1,55 kWh för en SR+. Det tycker vi vad den bästa källan för att jämför bilmodellerna. Jämförelsekalkylen på S60 o Tesla Model 3 SR gjordes för vår dåvarande årsförbrukning dvs, 2700 mil/år. 12000 mil är vad vår nuvarande bil har gått under 4 år. Dvs vi har kört något fler mil per år än vad vi räknade med, vilket bidragit till det förbättrade utfallet.
@JanEriksson-rv2jp : Som sagt var, kalkylen som du ser i klippet är beräknad på en körsträcka på 2 700 mil/år Kallylen är räknad på 10 år. Bränslepriset är 16 kr/liter Bilen drar enligt fueleconomy.gov 0,85 liter/mil. 2 700 mil * 0,85 liter/mil * 16 kr/liter * 10 år = 367 200 kr Vilket lite avrundat blir 365 000 kr. Så såg det ut i kalkylen vi gjorde 2019.
du gjorde en kalkyl på en äldre Saab där du säger dricker olja och kostnaden blir därför hög. En bil dricker inte olja, gör den det så är bilen defekt, och inget du kan göra en jämförelsekalkyl på.
Det vi har gjort är att ärligt titta på våra faktiska kostnader för respektive bil och sedan göra kalkyler för framtiden på alternativ till denna, som då till viss del alltid blir gissningar o uppskattningar. Men de befintliga bilarna har vi inte behövt gissa på utan kunnat ta de verkliga kostnaderna och på det viset också kunnat se vad vi har för ekonomiskt utrymme när vi bytt bil. Att bilbyten till nyare alternativ kan bli billigare beror bland annat på att ju äldre bilen är ju större är risken att den blir defekt och man får höga underhållskostnader. Om jag minns rätt, detta var ca 25 år sedan, så var kostnaden för att laga Saaben högre än vad den skulle vara värd efter reparationen så det alternativet var inte heller mer ekonomiskt än byte till nyare dieselbil. Som jag beskrev har det även varit vid byte diesel till diesel som vi fått bättre kalkyl med nyare bil, pga av de omständigheter som fanns just då.
Mycket bra! Vi bytte en 10 år gammal, liten, dieselbil mot en ny elbil som vi leasar. Kalkylen ska gå jämnt upp, är meningen. Hämtade vår MG 4 Standard range den 25:e augusti förra året. Vi har också kalkylerat med att viss del av elpriset blir 0, då spotpriset på el stundtals visar minus från våra solceller.
@@sundhult bästa det. Att slippa stanna och tanka. Kör nästan 10 mil om dagen så ladda till 80% räcker typ 2 dagar. Och varm bil på morgonen med. Och varm från jobbet. Det va najs i vintras. 💪
Ännu skönare att aldrig behöva åka och tanka. Bara ta tre sekunder för att stoppa i sladden någon gång då och då när du passerar bilen på vägen in. Dessutom bekvämt att få värmen så fort du rullar iväg med bilen.
Haha, det där försöker Christian också lära mig. Vi brukar kalla vår dieselbil för skitbilen, jag tror jag håller mig till det så blir det inte bli fel.
@@sundhult jag tankar min BMW 320d 2016 med HVO100 och har gjort så i 4 år. Vår bil som går på HVO100 gör ej regenerering av partikelfiltere eftersom mängden sot som motorns moduler mäter på avgasernas sensorer är så pass låga att det inte behövs. Vår bil kan alltså inte längre kallas för fossil eller dieselbil. Det bilen släpper ut är förvisso fortfarande den skadliga koldioxiden men kan man räkna med detta? Jag argumenterar för NEJ. Du kan inte räkna detta koldioxidutsläpp som negativt. Eftersom bränslet består av restprodukter, ex vis frityrolja, hade denna används till annat om den inte förbränts i vår motor. Kanske hade den använts som värmebränsle och värmt upp en Teslafabrik ? Inte alls orimligt faktiskt. Personligen tycker jag att jag kör en miljöbil. Och inte en ”skitbil ”. 😊
Det som förvånar är dina försäkringskostnader på Tesla? Enligt Teknikens Värld artikel 240229 uppdaterad 240301 - kostnad för helförsäkring Tesla Model 3. Folksam 25000:- helår och Trygghansa 31000:- helår. Men det kanske är fake ?
Vi har försäkringen hos Länsförsäkringar. Om jag minns rätt var det stor skillnad mellan olika bolag. Sen spelar det väl även stor roll var du bor, vi har säkert en fördel av att bo på landet (vilket samtidigt gör att vi måste använda bilen betydligt mer).
Jag har min Model 3 -22 hos Watercircles, kostade 382kr/månad förra året och kostar nu 430kr/månad. Får köra 2500mil och har så låga självrisker som möjligt. Men jag bor på vischan och har bilen i låst garage. Lär stiga en del nästa år när vagnskadan ska betalas, men några 25k har jag svårt att tro att det blir.
En fundering elpriset är det med överförings avgiften skatt och och moms? Sedan är vi lite olika när det gäller vilka krav vi ställer på våra bilar. Själv har jag fruktansvärt svårt för all tekniska finesser på moderna bilar tryck känsliga skärmar och dörrar luckor som har en mängd elmotorer och strömbrytare som ska fungera, kort sagt jag gillar inte den totala lekstugan med elektronik på moderna bilar. Det finns en sanning som säger att saker som inte finns går inte sönder. Fast värme och AC är rätt skönt att ha. Är rätt förtjust i våran 12år gamla Skoda Roomster som har lite smarta lösningar bland annat är baksätet 3 separata stolar som är väldigt lätt att plocka ur för att få ett väldigt stort lastutrymme. Det stora frågetecknet när det gäller elbilar för mig är att det är den enda vägen vägen framåt enligt en väldigt massa politiker i min värld är det människor som saknar all form av konsekvens tänkande. För egen del skulle vi klara oss väldigt bra med 25 mils räckvidd, då behöver inte batteriet vara så energi tätt, förhoppningsvis kommer det väl att dyka upp batterier med betydligt mycket lägre tillverknings kostnader
@goranekman8042 Ja, många nya elbilar innehåller en del lull-lull som krångla. helt klart. Tiden får utvisa hur bra det fungerar. Å andra sidan upplever det som smidigt , och det flesta moderna bilar har centrallås, elektriska fönsterhissar, elstyrda backspeglar och mycket annat, och har så haft under 35-30 år. När det gäller batterier så är din önskan på väg att gå i uppfyllelse. LFP-batterier (litiumjärnfosfat) har funnits ett slag, och är billigare. De har dessutom mindre degradering och tål bättre att laddas och hålla hög laddning. De byggs utan kobolt och andra mineraler som brukar komma upp i diskussionerna. Nackdelen är att de väger lite mer i förhållande till sin volym, vilket gör att räckvidden blir något kortare, plus att det är lite mer begränsat hur stor maxeffekt som går att plocka ut. Det kommer allt fler bilar på marknaden som använder sig av denna teknik. Om du såg den förra filmen så var det just en billigare Tesla med sådant batteri vi tittade på först. Det är först nu när den typen av batterier vunnit fördelarna av processutvecklingen för massproduktion som vi ser att de blir ännu billigare. Det är därför du börjar se många riktigt billiga elbilar, speciellt när du jämför med den totala ägandekostnaden med en bil med förbränningsmotor.
Hur har ni räknat på värdeminskningen? Den bör ju vara ordentligt högre på en 2ggr prissänkt Tesla med 12000 mil på klockan jämfört med en dieselvolvo på samma miltal? Har inte andrahandsmarknaden på Tesla i princip kraschat nu sedan reduktionsplikten togs bort?
I den ursprungliga kalkylen räknade vi med att båda bilarna skulle vara helt utan värde efter 10 år. I de verkliga siffrorna så har vi amorterat lånet på 12 år. Inför filmen kollade vi priser på motsvarande bilar och landade då i att nuvärdet skulle motsvara att vi istället amorterade på 10 år (om värdeminskningen skulle fortsätta i samma takt som hittills, vilket kanske inte är så troligt, den brukar ju plana ut). Därav att vi presenterar siffror för både 12 o 10 år. Bilen har i verkligheten haft en ovanlig värdekurva, där den de två första åren ökade i värde för att sen kraftigt minska när Tesla sänkte sina priser rejält.
@@sundhult jag är också lite nyfiken på vad som händer med kalkylen om ni räknar med vad bilarna faktiskt är värda efter 12 år. Elbilen har ju osäkrare andrahandsvärde och lär ha minskat mer procentuellt (även om den inte lär vara värdelös), medan fossilbilen definitivt inte är värdelös efter 12 år om det inte har hänt något väldigt allvarligt med motor/växellåda/drivlina
Frågan är om inte bilar med förbränningsmotor har betydligt osäkrare andrahandsvärde om åtta år? Det lär vara fler än vi som aldrig vill köpa en bil med förbränningsmotor igen efter att ha haft en elbil. Det lär ju inte heller vara till förbränningsmotorernas fördel om de förbjuds i stadskärnorna. Det är dessutom betydligt färre delar som riskerar att gå sönder på en elbil. Värdeminskningen på den enda dieselbil vi köpt helt ny var högre procentuellt sett när det begav sig, men det är ju aldrig något man vet i förväg.
@@sundhult med tanke på alla ovan nämnda osäkerhetsfaktorer bör det till åtminstone två extra uträkningar kan vi konstatera :) Dessutom, kör du en diesel på HVO100 minskar du din klimatpåverkan med kring 90% lite beroende på hur du räknar, så då blir dieselbilen en miljöbil.
Vilka uträkningar tänkte du på då? Även om du använder HVO istället för fossil diesel så handlar det fortfarande om förbränning med de nackdelar som det innebär med partikelutsläpp och omvandling från fast kol till luftburet kol. Dessutom med en extremt sämre verkningsgrad än en elmotor. Ur det perspektivet hade det varit bättre att generera el med en stationär dieselmotor där det går att ta till vara på spillvärmen och för att sedan använda elen till bilen än att ha dieselmotorn i själva fordonet.
Varför skulle vi byta batteri? Som du kan se i den förra filmen ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=Cj_H0uglyuNOiWTt så har vi har vi knappt haft någon märkbar batteridegradering än och en av anledningarna till att vi köpta en long range istället för en standard range var just att vi skulle kunna ha bilen länge även om räckvidden minskade. Vi har förövrigt bytt motor på en bensinbil själva en gång i tiden utan att spränga den i luften…
Ett så generellt svar ger nog ingen korrekt bild. Det beror också på vad du menar med länge och vilken typ av bil du redan har. Efter de första åren planar värdeminskningen ut oavsett biltyp, och har du då en bil som kostar mer per mil än en annan typ av bil så kan det till och med vara fördelaktigt att byta till en nyare. Det beror till stor del hur mycket du kör. Kör du bara litegrann bör du kanske inte ha någon bil alls. Säg att vi räknar på två exempel (om vi jämför våra befintliga bilar) och att idag är dieselpriset på 18,64 kr/liter, och elpriset inkl nät o skatt på cirka 1,5 kr/kWh (+ fasta kostnader på cirka 0,30 kr/kWh för oss) för elområde 4. Elbil 1,6 kWh/mil till 1,8 kr/kWh => 1,6 x 1,8 = 2,88 kr/mil Bränsle 0,5 liter/mil till 16 kr/liter => 0,5 x 18 = 9 kr/mil Enlig Tafa (Trafikanalys som verkar på uppdrag från regeringen) så är medelsträckan i Sverige 1 126 mil/år för personbil. Det skulle ge en skillnad i bara bränslekostnad på: Elbil: 1 126 x 2,88 = 3 828 kr/ år Bränslebil : 1 126 x 9 = 10 134 kr/år Skillnad: 6 306 kr/år Kör du 2000 mil/år: Elbil: 2000 x 2,88 = 5 760 kr/år Bränslebil: 2000 x 9 = 18 000 kr/år Skillnad: 12 240 kr Kör du 2500 mil/år: Elbil: 2500 x 2,88 = 7 200 kr/år Bränslebil: 2500 x 9 = 22 500 kr/år Skillnad: 15 300 kr Kör du 3000 mil/år: Elbil: 3000 x 2,88 = 8 640 kr/år Bränslebil: 3000 x 9 = 27 000 kr/år Skillnad: 18 360 kr I endast bränslekostnader blir skillnaden rätt stor för vår del. Betänk att detta ENDAST är bränslekostnader, och inget annat. Ingen service exempelvis. Det blir ganska mycket som kan kompensera en eventuellt högre värdeminskning. (Nu är denna jämförelse lite sned eftersom jag valt en fyrhjulsdriven starkare elbil att jämföra med en tvåhjulsdriven motorsvagare bil som går snålare. Men det blir till fördel för den som förespråkar bil med förbränningsmotor.)
Det blir absolut billigast å köra med en gammal bil ..om man inte behöver kosta på något..på min bil som snart ät 20 år så har det inte varit några större bekymmer ännu....trots närmare 500000 km....motorn är lika pig ännu ...bilen är en Skoda octavia 1.9 Tdi 105 hk ..den går allt för fort ..190km/ TIM. ENLIGT GPS... Så behövs inte så många hästkrafter i Sverige....
Angående Skoda så krånglar dom mindre en wolksvagen..fast samma chassi å motor... mycket bra kvalitet ...ska köra med min til en miljon kilometer om jag orkar...
Ja, att ha en bil som bara fungerar och tar mig från punkt A till punkt B är det viktigaste för oss. Så lite strul som möjligt. Då är det bonus att det är en elbil som är det billigaste, och dessutom enklaste för oss på landsbygden.
@@aatoshakala9774 Varför då? Det är superdumt att byta fullt fungerande batterier. Framförallt att betala för ett hypotetiskt byte efter sju år när garantitiden är åtta år för batteriet.
Nja... Det är en avbetalning av den skuld, och jag har svårt att se det som ett sparande. Visserligen ökar dina egna tillgångar, men det genom att minska en skuld till någon annan.
Spännande video. Men jag måste ändå säga att de är intressant hur vi konstant pratar om kostnad kostnad kostnad, när man pratar om en bil på 700 000. Jag tror att fokus inte läggs på kostnad redan där. Elbil är ju dessvärre något som lurade många att det var billigare. Billigast är nog fortfarande en tidigt 2000 tal honda eller toyota, bensin. Min köpte jag för 20 000 kr, service ligger på ca 600 per år för ny olja och oljefilter. Bytte dock kamrem och pump på verkstad för 6000 en gång med. Men fortfarande, inte nära de där siffrorna. Sen kör man inte i lika snygg bil iofs, men det gör kanske inte så mycket. Bra video iallafall!
20 000 kr var en billig bil! Det vi konstaterat är att det är lätt att lura sig själv. Vi har blivit förvånade varje gång vi verkligen summerat samtliga kostnader vi haft. När vi första gången räknade på elbil (2015-2016 då vår Kia blivit inlöst efter en älgkrock) så konstaterade vi att vår Kia hade kostat 37 kr/milen när vi verkligen tog med alla kostnader och den faktiska värdeminskningen. Trots att elbilsmarknaden då var väldigt begränsad så blev det billigare att leasa en elbil än att leasa eller köpa motsvarande bil med förbränningsmotor. Men som alltid spelat det ju roll hur mycket man kör om året, om man vill/kan reparera själv och vad man värderar sin egen tid till. Nu är det ganska intressant när många begagnade elbilar ligger likt i pris med bilar med förbränningsmotor, för de som inte har så stort behov av lång räckvidd kan ju en fem-sex år gammal elbil vara helt ok när det blir låg milkostnad. De flesta kör ju inte längre än att en sådan räckvidd är tillräcklig.
Varning. Låna inte till bilköp(hål i huvudet) och vänta när det inträffar batteribyte. Ingen vettig människa. Betalar 300"-400" till en gammal bil. Då blir det skrot och ett nybilsköp. (Toppen för miljön)Dessutom skitar en elbil med batterier ner vår natur. Du kan köra en dieselbil 20.000 mil till samma åverkan på miljön.
Enligt data drar en Volvo S60 0,85 liter/mil. Bränslepris räknat på 16 kr/liter. Räknat på en körsträcka på 2700 mil/år. Det ger: 16 x 0,85 x 2700 = 36 720 kr/år om du vill ha det mer exakt. Något som många kanske inte funderar på när de köper bil?
Bra genomgång! Körde Audi diesel innan. Låg på ca 3000 mil/år(nu är det 3500mil). Räknade ut TCO(total cost operation) och kom fram till att en elbil skulle bli betydligt billigare. Så mycket handlar om körmönster. Kör man under 1000mil/år bör man ha sin fossil ur ett ekonomiskt perspektiv. Närmar du dig 1500mil bör du byta. Förutsättning är att du kan ladda hemma såklart. Men det är klart… finns säkert vissa som jagar telefonkiosken trots att mobilen kom. I Italien finns det telefonkiosk där du inte bara kan ringa utan maila och sms:a ifrån. Synd att folk inte räknar mer på totalkostnad.
Medelsträckan för en personbil i Sverige ligger på 1126 mil/år för 2022, vilket är rätt intressant. Inte helt lätt att räkna på totalkostnaden för den som struntar i att samla kostnaderna för bilen ordentligt över tid, men många skulle nog bli förvånade över hur mycket pengar som faktiskt läggs på bilen.
@@sundhult Nja, det är inte så många som tycker att deras mobiler, fjärrkontroller, ficklampor och liknande är el-drivna. Med batterier kommer miljöproblem, barnarbete, urusla arbetsmiljöer, brand- och strömrisker, brist på återvinning, osv. Det följer med den helhetsbild som finns för batteribilar, men en bild som verkar ha svårt att tränga igenom hos många.
@@leifwn7341: Tack för synpunkterna, men det är bra att ha på fötterna när man kommer med påstående. Elbil är en bil som drivs med elmotor och batteri. Brandrisken är större i bilar med förbränningsmotor. www.msb.se/sv/publikationer/sammanstallning-av-brander-i-eltransportmedel-2018-2019/ Sett ur livscykelanalys är en elbil bättre än en bil med förbränningsmotor. sverigesradio.se/artikel/7348243 Urusla arbetsförhållanden och barnarbete förs ofta fram som argument när det gäller elbilar. Tydligen glömmer många bort sina batterier i mobiltelefoner, bärbara datorer, eltandborstar, sladdlösa elhandverktyg. Dessutom är det oftast kobolt som argumentationen bottnar i. Då tycks det som väldigt få vet om att just kobolt används i avsvavlingsproccessen för att framställa bränsle till bil med förbränningsmotor. Dessutom att det finns batteritekniker som inte använder kobolt alls. Elbilsbatterier kan visst återvinnas, och görs med över 97% återvinningsgrad. Utvecklingen av nya batterier har cirkulär användning av råmaterialet med fullständig återvinning. En utveckling som går i snabb takt. www.chalmers.se/aktuellt/nyheter/k-effektiv-och-miljovanlig-batteriatervinning-med-nytt-recept/
@@sundhult Nja, om vi tänker på t ex borrmaskiner så är en del el-drivna och har en sladd. Sladdlösa är batteridrivna. Räddningstjänst har påtvingats helt nya säkerhetsrutiner vad gäller havererade batteribilar. Risken för stötar, explosioner och brand ingår i de nya instruktionerna. Här är några citat från Brandskyddsföreningen: "Så vad är det för nya risker som kommer med bilar som drivs av litiumjonbatterier? Till att börja med finns det en risk att ett litiumjonbatteri vid en kollision drabbas av så kallad termisk rusning, som i sin tur leder till att bland annat den mycket giftiga gasen vätefluorid utvecklas. Rökgasen riskerar att ta sig igenom räddningstjänstens standardskyddsdräkter och in i huden. Termisk rusning i ett litiumjonbatteri kan också innebära att batteriet återantänder långt efter att branden är släckt." "Det är inte bara brandmän som måste lära sig mer om riskerna. Kunskapen är fortfarande alldeles för låg ute i samhället, anser Tommy Carnebo. - Branschorganisationen Sveriges fordonsverkstäders förening, som Södertörns brandförsvarsförbund har ett nära samarbete med, har räknat ut att vid en enda elbilsolycka kan 100 000 personer komma i kontakt med den på olika sätt, säger han." "- Om det behöver göras en losstagning på en olycksplats med en elbil måste det finnas kunskap om att saxen inte kan sättas i bottenplattan. Eftersom en elbil kan börja brinna igen långt efter att branden är släckt måste bärgaren också veta att fordonet ska föras till en karantänplats. Sedan måste verkstaden veta hur de ska göra bedömningen att den är säker att ta in i verkstaden. Det är fortfarande mycket som måste redas ut, i dagsläget finns det en viss juridisk oklarhet kring när räddningstjänsten kan säga att elbilen är säkrad, säger Tommy Carnebo." Länken till SR ger vid handen en professor som tydligen anser att politik kan ändra på klimatcyklerna. Det är djupt tragiskt för mänskligheten att en av våra undervisningsenheter för högre teknisk utbildning håller på med sådan hokus-pokus. Återvinning av batterier sker tillsvidare i lab-miljö och har långt ifrån en hög återvinningsgrad idag. Att det finns batterier i ficklampor, mobiler, fjärrkontroller är helt enkelt för att det, i motsats till fordon, inte finns bra alternativ. Det finns 4-6 celler i dessa, medan en batteribil har hundratals.
Det här är våra helt egna och ärligt redovisade siffror. Vi har kör olika Nissan också, och som du säkert sett i förra filmen överraskande det oss vilken skillnad det var mellan bilmärkena. Att det blev en Tesla för oss var att det var den bil som passades oss bäst, och framförallt dragkroken var avgörande. Precis som vi säger i filmerna.
Min model 3 standard range kostar mig 22 kr i drift och skatt per dag då jag pendlar till jobbet 11 mil per dag. Med en Mitsubishi L200 pickup diesel kostade samma dagsresa 258 kr per dag iaf
Det vore rimligare att räkna med 50% restvärde efter 4 år. Jag skulle inte ha tagit upp amortering 190.000 som utgift utan istället haft en post avskrivning 340.000. Det skulle göra att kostnaden ökar betydligt. Om bilen behålls och avskrivningen nu minskar får man istället räkna med att kostnader för reparationer ökar. Att räkna med amortering istället för avskrivning blir konstigt, konsekvensen blir att det felaktigt ser ut som att det lönar sig att byta bil hela tiden fastän man i realiteten håller på att samla på sig en ryggsäck med skulder. Att sitta och räkna på pengar ut från kontot kan man också göra men det vore mer rimligt att göra månadsvis när pengarna håller på att ta slut, och inte sett över fyra år.
För att se nuvärdet gick jag in på blocket och tittade vad motsvarande bil med samma utrustning och mil låg på. Värdet hamnade då på ca 55% av inköpspriset. Det var anledning till att jag även räknade på 10 år tills den skulle bli helt värdelös, för då blev skärningspunkten för nuvarande lån samma som nuvärdet. Men det äkta nuvärdet kan du ju aldrig veta förrän du säljer den. De första åren gick värdet faktiskt upp på just denna bilen förmodligen pga den stora efterfrågan som Tesla inte klarade av att matcha med tillverkningen. När sen Tesla sänkte priserna rejält så dök även värdet. Det är många faktorer med bilar som du inte själv kan påverka, som bränslepriser, skatter osv.
Ja, det är otroligt skönt att slippa tänka på att tanka. Varje morgon är det bara att ta ur sladden och ge sig iväg. Detta gör även att man slipper köra omväg till macken eller komma ihåg lägga till den extratiden när man har bråttom till ett möte eller jobbet. Sen är det skönt att även om du inte förvärmt kupén, så dröjer det inte lång tid förrän det är varmt. En oerhörd skillnad när man kört dieselbil i 15 år och vant sig vid att frysa första milen. Bara en sån sak som att du får en direkt reaktion när du trampar på gasen, vilket gör körupplevelsen till en helt annan.
@@sundhult Mina bilar byggdes på 60-90 talet.. brukisen har rullat 60 tusen mil nu och körs på race alkohol, extra kattar och jag lagar och bygger allt själv.
Vilken fantastiskt välgjord video, och så fint framförd! Det är få förunnat att babbla en kvart framför kameran utan att staka sej. Applåd!
@9:15, liten korrigering: Bestämmelsen om att en bil måste servas på märkesverkstad för att garantin ska fungera, gäller inte längre. Sedan 2002 finns det EU-regler som ger dig som bilägare rätt att serva bilen var du vill.
Igen, tack för en bra video! 🙂👍
Fast det är väl fortfarande så att service måste utföras enligt servicebok.
Det är det som är poängen i det här fallet.
Det finns ingen servicebok.
Visst är det så. Så där sparar vi Tesla-ägare flera tusen varje år.
Stämmer. I senaste nr av Vi bilägare* belystes just detta och hur stor skillnader det är mellan olika bil fabrikat/ märken. Och hur lite servicen verkligen innehåller. Det är tydligt hur viktig och hur mycket de tjänar på den sk eftermarknaden. Tänkvärt, rekomenderad läsning. (*Finns säkert många andra artiklar med liknande undersökningar). / Stefan
Bra Info! Det finns många sätt att räkna sig rik på 🙂 Jag ligger på över 30:-/mil med min lilla Nissan Leaf år 2019 40Kwh ...Bara när det gäller värdeminskningen!! sedan kommer alla kostnader till för drift, ägande, el mm ovanpå detta. Lägg då till att du inte kan dra släp osv så är det ju inget att skryta med!! Köp en beg Dieselbil är mitt tips!!
Med den värdeminskningen på en fem år gammal bil misstänker jag att du inte kör så många mil per år?
Tittar man på Blocket verkar det skilja ca 10 000 kr mellan årsmodellerna 2018, 2019, 2020 för Nissan Leaf av samma modell o några 1000 mil körda per år.
Nya bilar har ju såklart en betydligt kraftigare värdeminskning oavsett typ.
Vi har haft flera dieselbilar genom åren och har som sagt räknat på våra verkliga kostnader även där, och det får vara väldigt få mil per år och en rejält gammal bil för att det ska bli billigare än elbil. Särskilt nu när det börjar finnas större utbud av begagnade elbilar.
Hej! Vi köpte bilen år 2022-03 för 270000:- kontant då den gått 1600mil och nu 2024-03 är den värd 170000:- och har gått 4900mil dvs 30,30kr /mil. Men kul att det funkar för er och tack för en bra video med fina resonemang!@@sundhult
Trist att ni fick så stor värdeminskning. Ni får ta o behålla bilen några år till så att ni får ta del av den lägre värdeminskningen nu när bilen är äldre.
När vi hade Nissan så var det båda gångerna mer fördelaktigt att leasa än att köpa när vi räknade på förväntad värdeminskning, trots att vi räknade med att betala för övermil. Lite underligt. Med Teslan blev det tvärtom billigare att köpa.
Kul att du gillade filmen!
Jo vi kommer att ha kvar bilen i många år (typ 10år)...men du vet hur det är, rätt som det är så blir man påkörd och det blir lösen på bilen och försäkringsbolaget betalar 100000:- när bilen är värd 170000:- Jag köpte elbilen bara för kriget i Ukraina och att det kanske kunde bli sopparansonering vilket det fortfarande kan bli så jag ser det mest som en försäkring att alltid kunna åka bil, vi har 4 bilar till både diesel och bensin.@@sundhult
Att inte släppa ut smutsiga/ohälsosamma dieselavgaser kan ju vara en positiv sak att lägga några kronor extra på.
Konstigt, jag äger en saab 9-5 aero och jag har på erat sätt att räkna en milkostnad på knappt 20kr milen, så hur kan en ny volvo eller tesla att bli billigare. Gjorde en full-service nyligen på saaben och den gick på ca 800kr. Köpte däck till min saab 2020 som kostade totalt 4000kr med montering, och eftersom det eu-vinterdäck så behöver man inte skifta till sommardäck, för dessa är precis lika bra som sommardäck och så har dom hållit i 4 säsonger hittills och jag kör mellan 1500-2000mil om året och jag har 7mm kvar på däcken. Förstår inte varför folk spenderar så mycket pengar på dessa moderna skräpbilar, för min stiger bara i värde varje år och senaste bes gick UA.
Roligt att du är nöjd med din bil. SAAB är trevliga bilar, vi har haft flera stycken. Den sista fick dock ett tråkigt slut när insprutningspumpen havererade och reparationen skulle kosta mer än vad bilen var värd. Det var så ovanligt med en diesel så det var dåligt med begagnade delar. Där gick värdet på bilen i botten och när vi sen räknade på vad den verkligen kostat så visade det sig att vi kunde hitta billigare alternativ.
Som jag säger i filmen är detta bara en redovisning av våra siffror och förutsättningar, det är ingen sanning som gäller för alla. Det handlar inte bara om hur långa man kör, utan var man bor och vilka möjligheter man har att meka själv.
20 kronor milen det var dyrt ..jag kör på 10 kronor milen ..med diesel bil..
Vad är det för bil du har?
Hur många mil kör du per år?
Skoda octavia 1.9tdi ....går å köra på .04 liter milen....bästa bilen jag haft...👍
Att snåla in på det enda du har som har kontakt med vägen är ganska dumt faktiskt. Däck som är gjorda för både vinter och sommar är dåliga på bägge delar.
Tack vilken imponerande analys och välgjort med suveränt tal. Jättetack😊😊😊😊😊
Tack!
Det betyder mycket att få veta att de finns de som tycker filmen är bra.
Räknar du av ränteavdraget på 30% blir väl kostnaden nästan 2 kr mindre per mil. Med solceller på taket, egen laddbox hemma och timdebiteringsavtal på elen är elbil optimalt! Vi har samma kombo och kör ca 3000 mil per år.
Väldigt bra och pedagogisk video! 👍🏻🏆💐
Roligt att du gillade filmen!
Ja, vi skulle nog tagit med ränteavdraget i uppställningen, det spelar ju framförallt större roll nu när räntorna är högre.
Ränteavdrag gäller så klart för bensinbilen med
Mycket bra video. Jag funderar själv på en beg Tesla. Jag hittar inte någon bra helförsäkring till det priset utan snarare 15000-20000 kr/år. Det som oroar mig vid köp av begagnad elbil eller en elbil man tänker äga länge är risken för en dyr batterireparation. Men det är kanske obefogat då det inte är något man hört folk råka ut för trots att det rullar väldigt många elbilar på vägarna
Frågan är vad ett faktiskt batteribyte kommer att kosta, om du tänker dig att det finns bra regnade att få tag i.
Med fler elbilar kommer det finnas fler bra begagnade att ersätta det som möjligen, eventuellt, skulle ge upp i bilen.
Hur mycket är bilen värd i dag efter 4 år? Ska ni dessutom räkna med billigare el tack vare solceller så måste ju dessa även inkluderas i kapitalkostnaden för bilen.
Som sägs i filmen så räknar vi inte med billigare el pga solceller i kalkylen, utan har tagit det priset som vi köpt el för istället.
I verkligheten kan vi alltså haft en fördel av att ha solceller men eftersom det är så många parametrar att ta hänsyn, när det är bäst pris för att sälja elen kontra att använda själv osv, så tog vi inte med det här. Om du är nyfiken på kalkylen vad gäller solcellernas kapitalkostnader så får du titta på denna film: ruclips.net/video/2IY4pXnZj0s/видео.htmlsi=rf_RbxSB0RBerMFl
När vi gjorde filmen och jämförde med liknande bilar på blocket så låg priset runt 370-380 000. Därav att vi även räknade på 10 år tills att den skulle vara helt på 0. Just denna modellen har det varit lite märkligt värdeförändring på, de första åren steg den faktiskt i värde istället för att minska, för att sedan sjunka rejält när Tesla sänkte sina priser drastiskt.
Kapitalkostnaden är ju nästan dubbelt så hög för Teslan. Betalar man 350000 kontant är ju Volvon betald utan ränta eller amortering, vilket gör att Teslan kommer ha ca 300000 kr kvar att betala och med ränta. Stämmer inte detta?
Teslan kostar ju dessutom mycket från dag et.
Tack för en bra och tydlig beskrivning. Hälsningar från Värnamo😊😊😊😊
Tack för att du berättar att du gillar filmen.
Borde väl passa en ekonomisk smålänning?
Har kört 12000 mil med min 3LR på 2år. Mycket nöjd. Det enda jag har gjort med den är att bytt kupéfilter och smörjt bromsoken. Degraderingen är 6%. Har beställt en ny model 3 LR, blå den här gången 😊
Kul att få återkoppling från andra som också kör 3LR.
En Highland hade inte suttit fel. Iofs hade kanske en Model Y passat oss ännu bättre sett till hur vi använder bilen.
@@sundhult Ja jag var lite sugen på en Y men 3an känns lite sportigare vilket jag gillar. Den nya är dessutom ett snäpp högre i kvalitetkänslan invändigt. Den är riktigt tyst
Du är en strålande bra pedagog! Så tydlig, lugnt tempo. Tack!
Tack för en toppenvideo! Trevligt med elbil 👍🚘
Tack för uppmuntran!
Väldig bra video.
Tack för att du berättar att du gillar filmen.
30 kronor milen är en hissnande summa med det gäller nog både nyare och äldre bilar. Om man räknar på det ordentligt. Ha det Bra.
Så kan det tyckas.
Det intressant är när man gör en kalkyl över sina faktiska bilkostnader även på äldre bilar.
Vi har blivit förvånad över att skillnaden mot en nyare bil inte varit större.
Utmaningen är att lösa finansieringen vid inköp.
Sedan är det självklart avgörande hur mycket du kör, om du är händig och kan reparera själv, har tiden att fixa bilen (och vill göra det) och en del annat också.
@@sundhult Vad skiljer det i pris om man bor i lägenhet och behöver ladda via externa laddare? Har funderat på om nästa bil ska bli en begangade elbil nämligen, men tänker att det blir problem om man inte kan ladda den via sin egen el?
Mycket bra video, funderar starkt på att byta min diesel bil. Men vilket försäkringbolag har ni om ni bara betalar 11000 om året i försäkring? Har sökt men inte hittat någon under 20000? Har inte krockat el anmält skada på över 30 år. Är över 50 har eget garage och bor på landet.
Vi har Länsförsäkringar och har 5% rabatt för att vi har gårdsförsäkringen där också.
Det skulle vara kul att se hur kalkylerna blir när man bor i lägenhet och behöver ladda vi de laddstolpar som är utplacerade här och var. Hur mycket dyrare blir det, vad skiljer i pris beroende på hur man kaddar den ( när man inte kan ladda den från ens egen el ).
Vi får hoppas att någon som har de förutsättningarna gör en liknande video.
Det kan förstås skilja en del, men många som bor i bostadsrättsföreningar sätter upp laddare, så att det blir bra pris.
En del sätter upp några få laddplatser som du boka, för att ladda då och då där bilen kan stå över en natt.
Jag känner flera som bor i stan (Stockholm) och inte har egen laddare, så nog går det och de går fortfarande att få bra ekonomi i det.
Och i en stad som Stockholm kommer det nog att öka med elbil i och med förbud mot förbränningsmotor i citykärnan.
@@sundhult Ja dessvärre bor jag i hyresrätt. Har några lad stolpar rätt nära mig som är till för allmänheten, de är dock snabbladdare och du måste flytta bilen när du är klar. Det känns rätt meckigt, samt de där är väll dyrare antar jag än att ladda över natten. Ett alternativ är ju att skaffa ett garage med laddare i, men när jag kollade på det sprak ju kalkylen direkt blev mer än dubbelt så dyrt bara för hyra mot vad jag lägger på diesel i månaden.
Då är nog inte elbil något bra alternativ. Om man inte kan ladda på jobbet.
Men där jag bor kostar det i snitt 4kr/kWh. Jämför med ladda hemma som snittar 1kr/kWh, med månadsabonnemang på elpriset. Har du timpris så kan du nog räkna med 50-60 öre/kWh.
Sen tillkommer ju ev p-avgift men det kostar ju oavsett vilken bil.
Så kan det bli om man kör många mil. Halva körsträckan och milkostnaden blir nästan den dubbla. Hur mår batterierna när ni närmar er 20000 mil? Vad kostar nya batteri?
Så klart anpassar du bilmodell och konfiguration efter dina behov. För oss var det en Model 3 LR.
Batterier håller bra, och har blivit bättre och bättre. Det ska bli riktigt intressant när bilar med LFP-batterier börja nå många mil.
Här berättar Göran om sin Tesla Model S som gått långt.
ruclips.net/video/n1JEk98th4Q/видео.html
Vad batteribyte kommer kosta är nog svårt att säga, framförallt eftersom det troligen blir byte till ett begagnat batteri.
Brukar du räkna på vad en motor kostar till bil med förbränningsmotor?
@@sundhultdet negativa och ingen vill höra talas om är väl tillverkningen av batterierna. Varken humana eller miljömässigt bra,
Kan inte garanti villkoren för Tesla, men många bilmärken har 8-10 års batteri garanti, eller max ca 15 000 mil, vilket är betydligt kortare än inslaget du refererar till (43 tmil), och då med en accepterad försämrad kapacitet på mellan 20-50%. Vad kostnaderna blir den dag batteri ev behövs bytas vet ingen idag. Det beror på tillverknkngsvolymer, råvaru tillgång o priser, och kanske främst vilken teknik framtida batterier bygger på. Ni har dessutom räknat med ett restvärde på noll (0) kr efter 12 respektive 10 år, vilket antagligen är ganska rimligt den dagen bilens marknadsvärde är lägre än vad ex ett batteri byte kostar.
Viktigt att tänka på är att om batterierna skadas innebär det idag väldigt dyra reparationer/byten ( även om man ibland inte behöver byta hela batteriet), vilket sällan täcks av garantier eller försäkringar. / Stefan
Grym redovisning!👍
Vilket fint betyg! Tack så mycket för att du berättar vad du tycker.
Ärlig och bra redovisning. Som vanligt, informativ och lagom längd. Fortsätt ert goda jobb!
@@sentow346
Vi ska göra vårt bästa.
Tack för uppmuntran!
Detta var riktigt bra!
Tack!
Hej...trevlig video...bra information...lycka till fortsättningsvis med er tesla...3 ...bra elbil.....mvh Magnus Lemhage Skövde 😃😃😃👍
Tack så mycket!
Kör du elbil själv?
@@sundhult Hej...Magnus Lemhage här....tyvärr inte ännu...men tankar finns för ett inköp....längre fram.
Tack ännu en gång för trevlig video
Mvh Magnus Lemhage Skövde 😃😃👍
Ungefär var är brytpunkten antal körda mil per år när elbil blir billigare än dieselbil? 2000 mil?
Som det sägs i filmen är det ingen enkel fråga att svara på.
Till att börja med gäller det att hitta två likvärdiga bilar att jämföra mellan. Vad det är för storlek på bilen, prestanda och utrustning spelar in. Där är bränsleförbrukning/elförbrukning en av de avgörande parametrarna. Mest rättvist blir det att titta på WLTP (väldefinierad körcykel som bestämmer förbrukningen) när det skall jämföras.
Hur bränslepris vs elpris, räntor och skatter/reduktioner ändras för olika de olika bilarna har rätt stor inverkan, så det du kan göra, och måste göra, är att skapa en ögonblicksbild vid inköpstillfället.
Så det beror på vilka bilar du jämför mellan, och brytpunkten kommer skilja för varje.
En intressant utgångspunkt är om du börjar med elbilen eller bilen med förbränningsmotor och sedan försöker hitta vilken bil du skall jämföra med.
Bra video
Tack så jättemycket!
Jag ligger kring 20-21 kr/mil med min 2013 Ford Focus. Den är betald och förbrukar ca 0,6 lit/mil. Snabb överslagsräkning. Toppen video! :)
Kul att du gillade filmen!
Vi köpte vår första nya bil kontant (en diesel-Kia), men bara för att den var fullt betald direkt så betyder det ju inte att vi inte kunde ta med värdeminskningen i kalkylen när vi skulle räkna ut vilken milkostnad vi hade.
Faktum är att milkostnaden för den hamnade i snitt på 37 kr/mil när den efter 5 år fick lösas in efter en älgkrock. Vi blev rejält förvånade när vi verkligen summerade alla kostnader vi haft. Vi hade ju trott att våra milkostnader var betydligt lägre.
Samma när vi nu räknar på vår andrabil, som även den är en diesel-Kia från 2010. Anledningen till att vi inte bytt den mot elbil är att vi velat ha tillgång en ordentlig kombi, ekonomiskt skulle vi vinna på att byta.
@sundhult Jag hade i flera år en Hyundai Ionic Plugin, men förra året köpte jag ett gammalt hus och behövde dragkrok och lastutrymme, så jag bytte in Ionicen mot Focus kombin och fick 100k emellan. Inte klokt vad mycket mer bil man får per krona om man köper en lite äldre bil. Bäst är väl att köpa en 3-5 år gammal bil som gått 5 000-8 000 mil. Då är den fortfarande halv ny. Just nu är jag inte beredd att betala 50% mer för att åka nytt elektriskt. Forden känns faktiskt riktigt bra att åka i och den är fortfarande i fint skick trots sin ålder. Hade ett dyrt kamremsbyte i samband med köpet, men ny behöver jag inte tänka på det igen på 10 år. Vanlig service, däck, bromsar och kanske avgassystemet lär jag få byta inom kanske 3 år om jag fortfarande har kvar den. Lite skönt faktiskt att åka runt i en bil som inte varnings plingar mot allting och som saknar den osynliga passageraren som drar i ratten och trycker på pedalerna medan man kör. Bara av den anledningen kan det vara värt att hålla liv i Forden så länge det går.
Ps. Jag har automatisk stavningsassistans på mobilen. Eventuella särskrivningar och felord beror på den hjälp jag fått av tekniken. Jag har gett upp att hela tiden rätta det jag skriver, så det får bli vad det blir.
Kalkylen verkar sakna kostnaden för laddbox. Skaffades en sådan - och vilket typ - och vilken kostnad?
Ja, det finns en laddbox.
Vi har en Zappi V2 som vi berättat om på kanalen tidigare.
ruclips.net/video/pVqsUFEymlQ/видео.htmlsi=DyHCBqIJQZ64s2CD
Och nej, det är inte med i kalkylen, lika lite som en gör-det-självare räknar med alla sina verktyg i sin bilkalkyl eller någon räknar i ett garage.
Dock är det viktigt att ha en riktigt bra elinstallation där du tänker ladda din bil, eller för den delen där du har en motorvärmare.
Du kan dessutom få 50% grönt teknikavdrag för installation av en laddpunkt, vilket kan vara värt att tänka på. Man vet aldrig vad politikerna bestämmer sig för och hur länge den här möjligheten finns.
@@sundhult Tack för snabbt svar och respons. Jag började alldeles nyss titta på Er kanal så jag missade detta, men ska nu ta igen detta med att prenumerera på Er kanal.
Elbil som förmånsbil är en guldgruva kan jag meddela, speciellt om man bor i villa. Billig laddning och körersättning som är 3-4 gånger den faktiska kostnaden.
Har ni utnyttjat det större batteriet eller eller med fasit i hand hade ni klara er med ett standard batteri. Eller är det till och med så att ett LR batteri ökar andrahandsvärdet så att det blir en bättre affär på sista raden?
//Hans
Vi har utnyttjat fyrhjulsdriften mer än större batteri.
MEN!
SR+ som vi tittade på har LFP-batteriet, vilket är bra att ha laddat till 100%, medan LR har batteri som mår bäst att laddas till 80%. Så för vardagsanvändning blir skillnaden kanske inte så stor.
Visst har vi laddat till 100% då och då, och det redovisar vi lite kring i förra filmen.
ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=JCq66uyb0WmRfX4U
LFP går att ladda lite snabbare, så på resor kanske du får stanna någon gång extra, men så mycket extratid på laddare kanske det inte skiljer så mycket.
Men visst har vi nyttjat att vi kan åka fram och tillbaka även på resor som vi i Sundhult tycker är lite längre.
Tack för svaret
När du räknar elkostnaden, så får du bara köra så du kommer hem igen om det skall kosta 2 kr kw. Åker du utanför räckvidden är jag säker på att er elkostnad blir betydligt dyrare.
Du räknar med att ha bilen under lång tid, detta med batteriernas kapacitet efter många år vet jag inget om, men troligtvis så ingår det ett batteribyte efter X antal år, och vad blir milkostnaden då.
Att räkna på en sak går ju bra, men ofta så, även om du verkar ta med många fakta så blir oftast verkligheten något annat. Åker själv en gammal 945 Volvo, som är en otroligt bra bil, samt det viktigaste, en otrolig låg kapitalkostnad gentemot ett nybilsköp.
I den här filmen har vi tittat närmare på hur många av laddningarna som vi gjort på bortaladdare. ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=g5M-ZPyn79gL-ena
De första åren så hade vi gratis laddning på Teslas snabbladdare tack vare det referral-program de hade då, som gjorde att man fick X antal mil gratisladdning om någon använde vår länk vid deras bilinköp. Eftersom vi laddar så sällan utanför gården så räckte de gratisladdningarna väldigt länge för oss, ända in i 2023.
Eftersom batteriet är såpass stort och vi sällan kör över 40 mil så blir summan låg för snabbladdningar.
I filmen ovan kan du även höra om batteridegraderingen. Som det verkar ser det bra ut för oss än så länge.
Det är ju alltid svårt att se in i framtiden, genom åren vi haft bil har vi råkat ut för många oväntade saker, allt från att behöva byta motor på en bensinbil, till haveri på insprutningspumpen på en en dieselbil, som kostade mer än bilen var värd, till en älgolycka med vår Kia diesel som gjorde att försäkringsbolaget bytte in bilen till mycket mindre än vad vi räknat med.
Skulle kanske hållit oss till häst och vagn. ;-)
intressant men det finns en viktig faktor som jag tycker ni missar som har elbilar Hur mycket har batteriet försämrats Hur långt kommer ni när batteriet var nytt och hur långt kom ni efter första året andra året och tredje året och fjärde året det är också intressant en värdeminskning på batteriet för man måste ju ladda mer i slutet kostnaden accelerera
I den förra filmen tar vi upp batteridegradering.
ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=a2NRudja3fFzrSZR
Där kan du se att den uppmätta kapaciteten inte sjunkit särskilt mycket dessa år och rent praktiskt har det inte märkts alls. En av anledningarna till att köpa den dyrare long range istället för standard range var att vi skulle kunna ha kvar bilen länge även om batteriets kapacitet minskade.
I uträkningar i den här filmen räknar vi att bilen är helt utan värde efter 10 resp 12 år, dvs värdeminskningen på batteriet är medräknat.
Tänk vad mång som skulle ha elbil om dom kunde räkna som er 😊
Det beror på hur man räknar
Intressant kalkyl. Jag tycker servicekostnaderna är extremt låga under 12.000 mil. Vad kostar de nästa 12.000 mil?
Det är naturligtvis extremt svårt att sia om. En klar fördel är iaf att det inte är någon motorolja och färre delar som kan gå sönder än på motsvarande bil med förbränningsmotor.
Vi kan ju alltid hoppas att räntekostnader går ner (beloppet som räntan räknas på blir ju lägre o lägre) men det är såklart väldigt svårt att veta vad som händer med räntenivån.
@@sundhult det finns växellådsolja och hur mycket elektronik som helst i en elmotor och färre delar men extremt dyra att byta ut, en elbil är ingen evighetsmaskin och behöver batteriet bytas så var ju den vinsten med att ha en elbil borta både för ekonomin och miljön, googla lite så får ni se.
Har du räknat att priset på Tesla har gått ner betydligt
sedan köp?
Det är därför som det även är räknat på 10 års avskrivningstid eftersom värdet nu skulle motsvara bättre vad vi då skulle ha i lån. Det har varit en liten speciell värdekurva sen vi köpte bilen då den de första åren till och med ökade i värde för att sen dippa när Tesla sänkte priserna rejält.
@@sundhult Får säga att du har mkt bra koll på kostnaden👏. Själv kör jag dieselbil Volvo S90 D4 aut 2020 bilen hade körts 1000 mil vid köp är oerhört nöjd med bilen drar ca 0,6 l/mil i stad köpte för rätt pris kontant nypris ca 0,5 mille men betydligt under 3 hundra Kommer att behålla flera år. Har inte räknat på milkostnad = billigt😄👍
Hur kom det sig att ni inte hade en biogasbil som alternativ? Billigare i inköp, längre räckvidd, koldioxidPOSITIV i drift, lägre försäkring. Dyrare att tanka, absolut, men lär bli billigare när (om?) skattereduktionen kommer på plats igen.
Bättre med stationära biogasanläggningar för att generera el med extra bra systemprocesser med rening, ta tillvara överskottsvärme etc.
Då kan vi fortsätta få allt det praktiska med elbilen och utnyttja elnätet för att distribuera energi för bilen.
Dessutom behöver det inte byggas speciella tankställen och vi slipper åka till ett tankställe, vilket är viktig punkt för oss på landsbygden.
Bra att alternativet med biogas kom upp. Hur bra biogas fungerar beror självklart på var man bor. Men vår erfarenhet är att från mellan Sverige och söderut är det inte svårt att hitta tankställen. Har man som i vårt fall 35 mil räckvidd på bensin och 35-40 mil på biogas fungerar det bra även där det är glesare mellan tankställen med biogas. (Vi kör nästan uteslutande på biogas). Obs att stor del av miljö vinsten går förlorad med naturgas.
Dessutom går det lika snabbt att tanka biogas som bensin, något vi uppskattar.
Jag känner inte till hur energi förlusterna blir om man istället producerar el som sen används i en elbil, men intressant tanke. Låt oss hoppas att vi på ett eller annat sätt tillvarartar energin i biogasen bättre i framtiden. / Stefan
Jag har en diesel bil som förbrukar 0.5 liter / milen.. ..å bilen är snart 20 år ...går bra ännu ..absolut billigaste å köra med ..inget värdefall
Vi har en 14 år gammal dieselbil som andrabil och när vi räknat samman våra kostnader för den så hade det egentligen varit mer fördelaktigt att byta den mot en elbil.
Att vi har kvar den beror på två saker, vi har inte hittat en kombi-elbil som passar oss och vi behöver en manuellväxlad bil för att våra ungdomar ska kunna övningsköra för vanligt körkort. Än så länge finns det ju såpass många manuellväxlade bilar så det verkar vettigt att inte begränsa körkortet när vi bor som vi bor. Även om det bland de närmsta grannarna finns lika många elbilar som förbränningsbilar.
Kan man räkna in batteriets livslängd/värdeminskning/mil ? Det är ju inte billigt med en ny batteripack.
För det första är det ingen som köper nya batterier till elbilar!
När batterier får fel (efter garantitiden) så finns två alternativ.
1) Felet reparera.
2) Man sätter i ett begagnat batteri.
Det vanligaste felet på batterier är att det har kommit in fukt lådan som cellerna/modulerna, ja, batteriet sitter i.
Det finns en del videor som beskriver både problemen och kostnaderna att reparera dem.
I räkneexemplet räkna vi på att bilen blir värdelös efter 10 respektive 12 år, vilket så värdeminskningen där inkluderar batteriet.
I den förra filmen som handlade mer om hur ägandet över dessa fyra år varit berättar Christian om hur vi använt en app för att få en grov uppskattning på batteridegraderingen hittills, och går det att tro på den kommer batteriet hålla bra så lång tid.
ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=4_IRL--BEsVexrHN
Garantin för batteriet i denna bil är 8 år eller 19 200 mil (vilket som kommer först).
Räknar du med det på en bensinbil att du ska byta motor efter 12000mil?
jag har 2 bilar kontanta Volvo cx70 4 hjulsdriven med drag och volvo v50 kostar mig ca 20 000 kr per år =4år. Skulle aldrig köpa en bil på avbetalning. Din kalkyl är en skrämmande upplevelse köp inte på kredit. 😊
Ska det vara en rättvis kalkyl så spelar det mindre roll om bilen köps kontant eller inte. Värdeminskning finns ändå och om man inte köpt en bil för pengarna så kunde man gjort något annat med pengarna som kanske genererat pengar.
En av de dyraste bilarna vi haft var en dieselbil som vi köpte ny kontant, den hade så stor värdeminskning på fem år så med allt sammantaget landade milkostnaden på 37 kr/milen.
Men visst har man en mer förutsägbar kalkyl ju färre osäkra kostnader som finns i kalkylen. Tyvärr är det ju så med bilar att det är väldigt mycket parametrar som inte går att påverka själv och det känns som att bli allt värre med tvära kast. Bränslepriset har ju exempelvis förändrats väldigt mycket de senaste åren.
@@sundhult ruclips.net/video/MwBLxyM5fbU/видео.htmlsi=akQ95uHtUhnfGLuQ mvh Richard
@@RichardKristiansson9515 :
Vad vill du ha sagt med det klippet?
@@sundhult bilhandlare vittnar om att köparna nu efterfrågar diesel- och bensinbilar i högre utsträckning än elbilar. Spar sen köp en bil att låna till bil gör det bara dyrare för alla.
Det var inte svar på frågan.
Vad ville du visa med klippet?
Hej! Var är ni försäkrade (eller är det en företagsförsäkring? Så billig försäkring lyckas jag inte hitta till vår M3 (snarare det dubbla).
Vi är försäkrade hos Länsförsäkringar. Det spelar säkert in att vi bor på landet och inte i en storstad. Minns inte nu vilka alternativ som fanns, om det gick att få olika nivåer på försäkringsbeloppet och därmed olika självrisk.
Tack för svar! Jag får kolla.@@sundhult
Missa inte svaret från @grejarlite i annan kommentarstråd om försäkring
wow.. vilken analys som man förstår! Ja, att bo på landet är dyrare än att bo i en stad med kollektiva bussar.
Samtidigt är andra saker ofta billigare med exempelvis försäkring på landsbygden.
Bor du själv på landsbygden?
Elbilar ska bara på tivoli
Visserligen är det väldigt kul att köra elbil jämfört med en bil med förbränningsmotor, men något tivoli vill jag inte påstå att det är.
Möjligen lite annat gränssnitt för föraren. Typ som en telefon har utvecklats från nummerskiva till knapptelefon för att bli en telefon med touchskärm.
Vi har valt att lämna nummerskivan bakom oss.
@@sundhult kul nej inte med tanke på barn arbetet för att få till batterier till skiten men man tycker olika vissa tycker barn ska jobba med skiten men inte jag
@hakankarlsson1665 Så du kör inte bil?
Ja nån vinterbil kan det då inte vara när man ser filmen en person lagt ut på skogsforum. Hur kan man göra en baklucka så tokig och vilket krongel han hade för att ta sig in i bilen när handtag och sidorutan fryst fast. Men det fungerar säkert bra hos er, ni har ju inte 5 månader vinter.
Bilen fungerar utmärkt på vintern här, även när vi har långa perioder av riktigt kallt väder. Det har ingen betydelse om vintern är en eller fem månader.
Det som är värst är väl om det pendlar runt nollan så att det är fukt som sedan fryser.
Om personen kör en Tesla kan du allt glänsa med att tipsa om att sätta på klimatanläggningen utifrån, som tinar så att du kan öppna bilen efter en liten stund.
Men herregud, var inte så blåögd när det kommer till youtube, många med en kanal vill att många ser på just deras kanal, då gäller det att "sälja" sin kanal och inte alltid vara ärlig, att "hata" Tesla är poppis för många får läsa precis vad man vill höra, det du tittat på är ren smörja om Tesla som vinterbil, det är ett mycket litet problem jämfört med alla fördelar den har som vinterbil, i vinter har mina handtag frusit fast 1 gång, krävdes 30 sekunder för att få upp, ingen snö har någonsin åkt in i bagaget, man kan sopa av bilar även om det är en Tesla, men behöver inte lämna den med all snö på, förvärra så den börjar glida och just då öppna bakluckan, har man hjärnan i behåll så bör man inse att det kan vara smörja folk berättar bara för att dom tjänar på det i sin youtubekanal.
Mitt råd, tänk och prova själv, ta allt för fake-news till du vet själv, sprid inte vidare dyngan och framför allt, bara för att det stämmer med dina förväntningar behöver det inte vara rätt, det är en bias så det är lätt att ta till sig det, för det är vad man vill höra, var kritisk för tusan!
Jag har själv en Model 3, jag har även en stor Volvo (diesel) och 2 bensinare (en hybrid), jag har inte bilar för att spara pengar, då är man fel ute, så är det bara. Man får bestämmas sig hur dyrt det får bli, leasa ger en rätt förutsägbar kostnad, har provat det men det var inget för mig, jag föredrar att äga bilarna, jag gillar nyare bilar men för mig är det klart billigast med en äldre bil då jag kan fixa det mesta själv, är däremot förtjust i fördelarna och komforten med nyare bilar så jag tuggar i mig den högre kostnaden, ett val jag gör och tycker det är värt pengarna. Är bilen ett absolut måste och kostnaden ska hållas på ett minimum, köp äldre bil med (modell som är trist och känd för få problem) lite problem, lär dig göra service och enklare rep själv, ex. bromsbyten, hjullager och service, det är inte svårt, det finns ofta OKQ8 hallar att hyra om man inte kan hålla till hemma, det är det tveklöst billigaste alternativet, drivmedel tillkommer men är oftast lägre än värdeminskningen i ett normalt bilklimat.
Man måste ha öppna ögon när man tittar på youtube, någon försöker att tjäna pengar på dig, tänk själv är min poäng, se olika kanaler och bilda din egen uppfattning. Alla har en agenda, det vinklas för att passa dem, inte dig.
Inget ont menat till denna kanal, det är generella råd.
hur fan räknar ni. pinsamt volvo s60 diesel drar i snitt vid blanad körning 0.60 x 12000 mil = 7200 l x 16kr =115.200 inte 365.000.......
Vilket otrevligt språkbruk du använder.
När vi gjorde kalkylen hösten 2019 använde vi oss av data från fueleconomy.gov vilket gav oss 0,84 l/mil för Volvo S60 och 1,55 kWh för en SR+.
Det tycker vi vad den bästa källan för att jämför bilmodellerna.
Jämförelsekalkylen på S60 o Tesla Model 3 SR gjordes för vår dåvarande årsförbrukning dvs, 2700 mil/år.
12000 mil är vad vår nuvarande bil har gått under 4 år. Dvs vi har kört något fler mil per år än vad vi räknade med, vilket bidragit till det förbättrade utfallet.
@@sundhult frågan är ju hur det kunde bli 365.000kr.
@JanEriksson-rv2jp :
Som sagt var, kalkylen som du ser i klippet är beräknad på en körsträcka på 2 700 mil/år
Kallylen är räknad på 10 år.
Bränslepriset är 16 kr/liter
Bilen drar enligt fueleconomy.gov 0,85 liter/mil.
2 700 mil * 0,85 liter/mil * 16 kr/liter * 10 år = 367 200 kr
Vilket lite avrundat blir 365 000 kr.
Så såg det ut i kalkylen vi gjorde 2019.
du gjorde en kalkyl på en äldre Saab där du säger dricker olja och kostnaden blir därför hög.
En bil dricker inte olja, gör den det så är bilen defekt, och inget du kan göra en jämförelsekalkyl på.
Det vi har gjort är att ärligt titta på våra faktiska kostnader för respektive bil och sedan göra kalkyler för framtiden på alternativ till denna, som då till viss del alltid blir gissningar o uppskattningar. Men de befintliga bilarna har vi inte behövt gissa på utan kunnat ta de verkliga kostnaderna och på det viset också kunnat se vad vi har för ekonomiskt utrymme när vi bytt bil.
Att bilbyten till nyare alternativ kan bli billigare beror bland annat på att ju äldre bilen är ju större är risken att den blir defekt och man får höga underhållskostnader.
Om jag minns rätt, detta var ca 25 år sedan, så var kostnaden för att laga Saaben högre än vad den skulle vara värd efter reparationen så det alternativet var inte heller mer ekonomiskt än byte till nyare dieselbil.
Som jag beskrev har det även varit vid byte diesel till diesel som vi fått bättre kalkyl med nyare bil, pga av de omständigheter som fanns just då.
Mycket bra!
Vi bytte en 10 år gammal, liten, dieselbil mot en ny elbil som vi leasar. Kalkylen ska gå jämnt upp, är meningen. Hämtade vår MG 4 Standard range den 25:e augusti förra året. Vi har också kalkylerat med att viss del av elpriset blir 0, då spotpriset på el stundtals visar minus från våra solceller.
Härligt!
Knappt några köper elbilar uppe i Lappland !
Varför skulle de inte göra det?
När ni räknar på räntekostnaden har ni räknat bort 30% ränteavdrag?
Nej, det har vi inte, så milkostnaden blir lägre om man tar med det.
Plus att det känns så mkt bättre att köra elbil. Och jäkligt roligt.
Ägt min 3 performance i ett år snart. Min första elbil. 💪
Härligt! Känslan är viktig och så mycket smidigare att slippa åka och tanka.
@@sundhult bästa det. Att slippa stanna och tanka. Kör nästan 10 mil om dagen så ladda till 80% räcker typ 2 dagar. Och varm bil på morgonen med. Och varm från jobbet. Det va najs i vintras. 💪
@@2TOKE69Skönt att slippa ladda i tid o otid. Tankar bara 2ggr/mån och jag pendlar ca 10mil varje dag till och från jobbet.
Ännu skönare att aldrig behöva åka och tanka.
Bara ta tre sekunder för att stoppa i sladden någon gång då och då när du passerar bilen på vägen in.
Dessutom bekvämt att få värmen så fort du rullar iväg med bilen.
@@sundhult 3 sec !? Ojoj skickligt !
Bil med förbränningsmotor heter det
Haha, det där försöker Christian också lära mig. Vi brukar kalla vår dieselbil för skitbilen, jag tror jag håller mig till det så blir det inte bli fel.
@@sundhult jag tankar min BMW 320d 2016 med HVO100 och har gjort så i 4 år.
Vår bil som går på HVO100 gör ej regenerering av partikelfiltere eftersom mängden sot som motorns moduler mäter på avgasernas sensorer är så pass låga att det inte behövs.
Vår bil kan alltså inte längre kallas för fossil eller dieselbil. Det bilen släpper ut är förvisso fortfarande den skadliga koldioxiden men kan man räkna med detta? Jag argumenterar för NEJ. Du kan inte räkna detta koldioxidutsläpp som negativt.
Eftersom bränslet består av restprodukter, ex vis frityrolja, hade denna används till annat om den inte förbränts i vår motor.
Kanske hade den använts som värmebränsle och värmt upp en Teslafabrik ? Inte alls orimligt faktiskt.
Personligen tycker jag att jag kör en miljöbil. Och inte en ”skitbil ”. 😊
Det som förvånar är dina försäkringskostnader på Tesla? Enligt Teknikens Värld artikel 240229 uppdaterad 240301 - kostnad för helförsäkring Tesla Model 3. Folksam 25000:- helår och Trygghansa 31000:- helår. Men det kanske är fake ?
Vi har försäkringen hos Länsförsäkringar. Om jag minns rätt var det stor skillnad mellan olika bolag. Sen spelar det väl även stor roll var du bor, vi har säkert en fördel av att bo på landet (vilket samtidigt gör att vi måste använda bilen betydligt mer).
Jag har min Model 3 -22 hos Watercircles, kostade 382kr/månad förra året och kostar nu 430kr/månad. Får köra 2500mil och har så låga självrisker som möjligt. Men jag bor på vischan och har bilen i låst garage.
Lär stiga en del nästa år när vagnskadan ska betalas, men några 25k har jag svårt att tro att det blir.
En fundering elpriset är det med överförings avgiften skatt och och moms?
Sedan är vi lite olika när det gäller vilka krav vi ställer på våra bilar.
Själv har jag fruktansvärt svårt för all tekniska finesser på moderna bilar tryck känsliga skärmar och dörrar luckor som har en mängd elmotorer och strömbrytare som ska fungera, kort sagt jag gillar inte den totala lekstugan med elektronik på moderna bilar.
Det finns en sanning som säger att saker som inte finns går inte sönder. Fast värme och AC är rätt skönt att ha.
Är rätt förtjust i våran 12år gamla Skoda Roomster som har lite smarta lösningar bland annat är baksätet 3 separata stolar som är väldigt lätt att plocka ur för att få ett väldigt stort lastutrymme.
Det stora frågetecknet när det gäller elbilar för mig är att det är den enda vägen vägen framåt enligt en väldigt massa politiker i min värld är det människor som saknar all form av konsekvens tänkande.
För egen del skulle vi klara oss väldigt bra med 25 mils räckvidd, då behöver inte batteriet vara så energi tätt, förhoppningsvis kommer det väl att dyka upp batterier med betydligt mycket lägre tillverknings kostnader
@goranekman8042
Ja, många nya elbilar innehåller en del lull-lull som krångla. helt klart.
Tiden får utvisa hur bra det fungerar.
Å andra sidan upplever det som smidigt , och det flesta moderna bilar har centrallås, elektriska fönsterhissar, elstyrda backspeglar och mycket annat, och har så haft under 35-30 år.
När det gäller batterier så är din önskan på väg att gå i uppfyllelse.
LFP-batterier (litiumjärnfosfat) har funnits ett slag, och är billigare. De har dessutom mindre degradering och tål bättre att laddas och hålla hög laddning. De byggs utan kobolt och andra mineraler som brukar komma upp i diskussionerna.
Nackdelen är att de väger lite mer i förhållande till sin volym, vilket gör att räckvidden blir något kortare, plus att det är lite mer begränsat hur stor maxeffekt som går att plocka ut.
Det kommer allt fler bilar på marknaden som använder sig av denna teknik.
Om du såg den förra filmen så var det just en billigare Tesla med sådant batteri vi tittade på först.
Det är först nu när den typen av batterier vunnit fördelarna av processutvecklingen för massproduktion som vi ser att de blir ännu billigare. Det är därför du börjar se många riktigt billiga elbilar, speciellt när du jämför med den totala ägandekostnaden med en bil med förbränningsmotor.
@goranekman8042
När det gäller elpriset är allt inkluderat, och de fasta kostnaderna är utslagna över de antal kilowattimmar som vi förbrukat.
Hur har ni räknat på värdeminskningen? Den bör ju vara ordentligt högre på en 2ggr prissänkt Tesla med 12000 mil på klockan jämfört med en dieselvolvo på samma miltal? Har inte andrahandsmarknaden på Tesla i princip kraschat nu sedan reduktionsplikten togs bort?
I den ursprungliga kalkylen räknade vi med att båda bilarna skulle vara helt utan värde efter 10 år.
I de verkliga siffrorna så har vi amorterat lånet på 12 år. Inför filmen kollade vi priser på motsvarande bilar och landade då i att nuvärdet skulle motsvara att vi istället amorterade på 10 år (om värdeminskningen skulle fortsätta i samma takt som hittills, vilket kanske inte är så troligt, den brukar ju plana ut).
Därav att vi presenterar siffror för både 12 o 10 år.
Bilen har i verkligheten haft en ovanlig värdekurva, där den de två första åren ökade i värde för att sen kraftigt minska när Tesla sänkte sina priser rejält.
@@sundhult jag är också lite nyfiken på vad som händer med kalkylen om ni räknar med vad bilarna faktiskt är värda efter 12 år. Elbilen har ju osäkrare andrahandsvärde och lär ha minskat mer procentuellt (även om den inte lär vara värdelös), medan fossilbilen definitivt inte är värdelös efter 12 år om det inte har hänt något väldigt allvarligt med motor/växellåda/drivlina
Frågan är om inte bilar med förbränningsmotor har betydligt osäkrare andrahandsvärde om åtta år?
Det lär vara fler än vi som aldrig vill köpa en bil med förbränningsmotor igen efter att ha haft en elbil. Det lär ju inte heller vara till förbränningsmotorernas fördel om de förbjuds i stadskärnorna.
Det är dessutom betydligt färre delar som riskerar att gå sönder på en elbil.
Värdeminskningen på den enda dieselbil vi köpt helt ny var högre procentuellt sett när det begav sig, men det är ju aldrig något man vet i förväg.
@@sundhult med tanke på alla ovan nämnda osäkerhetsfaktorer bör det till åtminstone två extra uträkningar kan vi konstatera :) Dessutom, kör du en diesel på HVO100 minskar du din klimatpåverkan med kring 90% lite beroende på hur du räknar, så då blir dieselbilen en miljöbil.
Vilka uträkningar tänkte du på då?
Även om du använder HVO istället för fossil diesel så handlar det fortfarande om förbränning med de nackdelar som det innebär med partikelutsläpp och omvandling från fast kol till luftburet kol. Dessutom med en extremt sämre verkningsgrad än en elmotor. Ur det perspektivet hade det varit bättre att generera el med en stationär dieselmotor där det går att ta till vara på spillvärmen och för att sedan använda elen till bilen än att ha dieselmotorn i själva fordonet.
Vänta till batteri bytet 😂då skrotar ni skiten eller som norrbaggen spränger den i lufte
Varför skulle vi byta batteri?
Som du kan se i den förra filmen ruclips.net/video/UWkBSkiui8E/видео.htmlsi=Cj_H0uglyuNOiWTt
så har vi har vi knappt haft någon märkbar batteridegradering än och en av anledningarna till att vi köpta en long range istället för en standard range var just att vi skulle kunna ha bilen länge även om räckvidden minskade.
Vi har förövrigt bytt motor på en bensinbil själva en gång i tiden utan att spränga den i luften…
Bra analys. Om man kan minimera värdeminskning, reparation och förbrukning så blir det oftast hyfsad milkostnad 👍
Och värdeminskning och reparationer är verkligen svår att få ett korrekt värde på. Där får man gissa så gott det går och se vad facit blir.
Billigaste bilen är å köra länge med samma bil..
Ett så generellt svar ger nog ingen korrekt bild. Det beror också på vad du menar med länge och vilken typ av bil du redan har. Efter de första åren planar värdeminskningen ut oavsett biltyp, och har du då en bil som kostar mer per mil än en annan typ av bil så kan det till och med vara fördelaktigt att byta till en nyare.
Det beror till stor del hur mycket du kör.
Kör du bara litegrann bör du kanske inte ha någon bil alls.
Säg att vi räknar på två exempel (om vi jämför våra befintliga bilar) och att idag är dieselpriset på 18,64 kr/liter, och elpriset inkl nät o skatt på cirka 1,5 kr/kWh (+ fasta kostnader på cirka 0,30 kr/kWh för oss) för elområde 4.
Elbil 1,6 kWh/mil till 1,8 kr/kWh => 1,6 x 1,8 = 2,88 kr/mil
Bränsle 0,5 liter/mil till 16 kr/liter => 0,5 x 18 = 9 kr/mil
Enlig Tafa (Trafikanalys som verkar på uppdrag från regeringen) så är medelsträckan i Sverige 1 126 mil/år för personbil.
Det skulle ge en skillnad i bara bränslekostnad på:
Elbil: 1 126 x 2,88 = 3 828 kr/ år
Bränslebil : 1 126 x 9 = 10 134 kr/år
Skillnad: 6 306 kr/år
Kör du 2000 mil/år:
Elbil: 2000 x 2,88 = 5 760 kr/år
Bränslebil: 2000 x 9 = 18 000 kr/år
Skillnad: 12 240 kr
Kör du 2500 mil/år:
Elbil: 2500 x 2,88 = 7 200 kr/år
Bränslebil: 2500 x 9 = 22 500 kr/år
Skillnad: 15 300 kr
Kör du 3000 mil/år:
Elbil: 3000 x 2,88 = 8 640 kr/år
Bränslebil: 3000 x 9 = 27 000 kr/år
Skillnad: 18 360 kr
I endast bränslekostnader blir skillnaden rätt stor för vår del.
Betänk att detta ENDAST är bränslekostnader, och inget annat.
Ingen service exempelvis. Det blir ganska mycket som kan kompensera en eventuellt högre värdeminskning.
(Nu är denna jämförelse lite sned eftersom jag valt en fyrhjulsdriven starkare elbil att jämföra med en tvåhjulsdriven motorsvagare bil som går snålare. Men det blir till fördel för den som förespråkar bil med förbränningsmotor.)
Det blir absolut billigast å köra med en gammal bil ..om man inte behöver kosta på något..på min bil som snart ät 20 år så har det inte varit några större bekymmer ännu....trots närmare 500000 km....motorn är lika pig ännu ...bilen är en Skoda octavia 1.9 Tdi 105 hk ..den går allt för fort ..190km/ TIM. ENLIGT GPS... Så behövs inte så många hästkrafter i Sverige....
Angående Skoda så krånglar dom mindre en wolksvagen..fast samma chassi å motor... mycket bra kvalitet ...ska köra med min til en miljon kilometer om jag orkar...
Sen efter 10-15 år kanske man köper en Elbil 😀👍
Måste ju köra slut på min bil fören man köper en ny ...det är ju miljövänligt...😄👍
El priset är högt...å jag vill bara ha en biljävel som går ..skit samma om den inte är perfekt ...
Ja, att ha en bil som bara fungerar och tar mig från punkt A till punkt B är det viktigaste för oss. Så lite strul som möjligt.
Då är det bonus att det är en elbil som är det billigaste, och dessutom enklaste för oss på landsbygden.
Du borde också räkna in byte av batteri efter 7 år då batterbyte kostar 260000 kr.
@@aatoshakala9774
Varför då?
Det är superdumt att byta fullt fungerande batterier.
Framförallt att betala för ett hypotetiskt byte efter sju år när garantitiden är åtta år för batteriet.
Amortering är sparande och INGEN kostnad!!
Nja...
Det är en avbetalning av den skuld, och jag har svårt att se det som ett sparande.
Visserligen ökar dina egna tillgångar, men det genom att minska en skuld till någon annan.
Spännande video. Men jag måste ändå säga att de är intressant hur vi konstant pratar om kostnad kostnad kostnad, när man pratar om en bil på 700 000. Jag tror att fokus inte läggs på kostnad redan där. Elbil är ju dessvärre något som lurade många att det var billigare. Billigast är nog fortfarande en tidigt 2000 tal honda eller toyota, bensin. Min köpte jag för 20 000 kr, service ligger på ca 600 per år för ny olja och oljefilter. Bytte dock kamrem och pump på verkstad för 6000 en gång med. Men fortfarande, inte nära de där siffrorna. Sen kör man inte i lika snygg bil iofs, men det gör kanske inte så mycket. Bra video iallafall!
20 000 kr var en billig bil!
Det vi konstaterat är att det är lätt att lura sig själv. Vi har blivit förvånade varje gång vi verkligen summerat samtliga kostnader vi haft. När vi första gången räknade på elbil (2015-2016 då vår Kia blivit inlöst efter en älgkrock) så konstaterade vi att vår Kia hade kostat 37 kr/milen när vi verkligen tog med alla kostnader och den faktiska värdeminskningen.
Trots att elbilsmarknaden då var väldigt begränsad så blev det billigare att leasa en elbil än att leasa eller köpa motsvarande bil med förbränningsmotor. Men som alltid spelat det ju roll hur mycket man kör om året, om man vill/kan reparera själv och vad man värderar sin egen tid till.
Nu är det ganska intressant när många begagnade elbilar ligger likt i pris med bilar med förbränningsmotor, för de som inte har så stort behov av lång räckvidd kan ju en fem-sex år gammal elbil vara helt ok när det blir låg milkostnad. De flesta kör ju inte längre än att en sådan räckvidd är tillräcklig.
Varning. Låna inte till bilköp(hål i huvudet) och vänta när det inträffar batteribyte. Ingen vettig människa. Betalar 300"-400" till en gammal bil. Då blir det skrot och ett nybilsköp. (Toppen för miljön)Dessutom skitar en elbil med batterier ner vår natur. Du kan köra en dieselbil 20.000 mil till samma åverkan på miljön.
365.000kr i bränslekostnader för Volvon. Mer än hela bilens inköpspris. 😅
Enligt data drar en Volvo S60 0,85 liter/mil.
Bränslepris räknat på 16 kr/liter.
Räknat på en körsträcka på 2700 mil/år.
Det ger:
16 x 0,85 x 2700 = 36 720 kr/år
om du vill ha det mer exakt.
Något som många kanske inte funderar på när de köper bil?
Bra genomgång!
Körde Audi diesel innan. Låg på ca 3000 mil/år(nu är det 3500mil).
Räknade ut TCO(total cost operation) och kom fram till att en elbil skulle bli betydligt billigare.
Så mycket handlar om körmönster. Kör man under 1000mil/år bör man ha sin fossil ur ett ekonomiskt perspektiv. Närmar du dig 1500mil bör du byta. Förutsättning är att du kan ladda hemma såklart.
Men det är klart… finns säkert vissa som jagar telefonkiosken trots att mobilen kom. I Italien finns det telefonkiosk där du inte bara kan ringa utan maila och sms:a ifrån.
Synd att folk inte räknar mer på totalkostnad.
Medelsträckan för en personbil i Sverige ligger på 1126 mil/år för 2022, vilket är rätt intressant.
Inte helt lätt att räkna på totalkostnaden för den som struntar i att samla kostnaderna för bilen ordentligt över tid, men många skulle nog bli förvånade över hur mycket pengar som faktiskt läggs på bilen.
TCO=Total Cost of Ownership
De va en konstig uträkning då kostar min d5 20 kr milen
Vad är det som är konstigt?
Elbil på vintern 😅😅😂😂🤮
Bästa vinterbilen vi haft!
Motorstark, fyrhjulsdriven och alltid varm kupé direkt.
Elpriset är inte 2sek. Det är elpris samt även nätavgifter.
Vi redovisar vad det kostat per kilowattimme inklusive skatter och avgifter, för det anser vi är mest rättvist.
Bytte hjullager på min bmw x3 2012a första gången 21400 mil pris 1900 st 👌köp en bmw
Nä, BMW har ingen elbil som matchar våra behov, så det är inte aktuellt.
Den korrekta benämningen är batteribil.
www.energimyndigheten.se/klimat--miljo/transporter/laddinfrastruktur/elfordon-och-laddning/
@@sundhult Nja, det är inte så många som tycker att deras mobiler, fjärrkontroller, ficklampor och liknande är el-drivna.
Med batterier kommer miljöproblem, barnarbete, urusla arbetsmiljöer, brand- och strömrisker, brist på återvinning, osv.
Det följer med den helhetsbild som finns för batteribilar, men en bild som verkar ha svårt att tränga igenom hos många.
@@leifwn7341:
Tack för synpunkterna, men det är bra att ha på fötterna när man kommer med påstående.
Elbil är en bil som drivs med elmotor och batteri.
Brandrisken är större i bilar med förbränningsmotor.
www.msb.se/sv/publikationer/sammanstallning-av-brander-i-eltransportmedel-2018-2019/
Sett ur livscykelanalys är en elbil bättre än en bil med förbränningsmotor.
sverigesradio.se/artikel/7348243
Urusla arbetsförhållanden och barnarbete förs ofta fram som argument när det gäller elbilar.
Tydligen glömmer många bort sina batterier i mobiltelefoner, bärbara datorer, eltandborstar, sladdlösa elhandverktyg.
Dessutom är det oftast kobolt som argumentationen bottnar i.
Då tycks det som väldigt få vet om att just kobolt används i avsvavlingsproccessen för att framställa bränsle till bil med förbränningsmotor.
Dessutom att det finns batteritekniker som inte använder kobolt alls.
Elbilsbatterier kan visst återvinnas, och görs med över 97% återvinningsgrad.
Utvecklingen av nya batterier har cirkulär användning av råmaterialet med fullständig återvinning. En utveckling som går i snabb takt.
www.chalmers.se/aktuellt/nyheter/k-effektiv-och-miljovanlig-batteriatervinning-med-nytt-recept/
@@sundhult Nja, om vi tänker på t ex borrmaskiner så är en del el-drivna och har en sladd. Sladdlösa är batteridrivna.
Räddningstjänst har påtvingats helt nya säkerhetsrutiner vad gäller havererade batteribilar. Risken för stötar, explosioner och brand ingår i de nya instruktionerna.
Här är några citat från Brandskyddsföreningen:
"Så vad är det för nya risker som kommer med bilar som drivs av litiumjonbatterier? Till att börja med finns det en risk att ett litiumjonbatteri vid en kollision drabbas av så kallad termisk rusning, som i sin tur leder till att bland annat den mycket giftiga gasen vätefluorid utvecklas. Rökgasen riskerar att ta sig igenom räddningstjänstens standardskyddsdräkter och in i huden. Termisk rusning i ett litiumjonbatteri kan också innebära att batteriet återantänder långt efter att branden är släckt."
"Det är inte bara brandmän som måste lära sig mer om riskerna. Kunskapen är fortfarande alldeles för låg ute i samhället, anser Tommy Carnebo.
- Branschorganisationen Sveriges fordonsverkstäders förening, som Södertörns brandförsvarsförbund har ett nära samarbete med, har räknat ut att vid en enda elbilsolycka kan 100 000 personer komma i kontakt med den på olika sätt, säger han."
"- Om det behöver göras en losstagning på en olycksplats med en elbil måste det finnas kunskap om att saxen inte kan sättas i bottenplattan. Eftersom en elbil kan börja brinna igen långt efter att branden är släckt måste bärgaren också veta att fordonet ska föras till en karantänplats. Sedan måste verkstaden veta hur de ska göra bedömningen att den är säker att ta in i verkstaden. Det är fortfarande mycket som måste redas ut, i dagsläget finns det en viss juridisk oklarhet kring när räddningstjänsten kan säga att elbilen är säkrad, säger Tommy Carnebo."
Länken till SR ger vid handen en professor som tydligen anser att politik kan ändra på klimatcyklerna.
Det är djupt tragiskt för mänskligheten att en av våra undervisningsenheter för högre teknisk utbildning håller på med sådan hokus-pokus.
Återvinning av batterier sker tillsvidare i lab-miljö och har långt ifrån en hög återvinningsgrad idag.
Att det finns batterier i ficklampor, mobiler, fjärrkontroller är helt enkelt för att det, i motsats till fordon, inte finns bra alternativ.
Det finns 4-6 celler i dessa, medan en batteribil har hundratals.
Sponsrad av tesla
Det här är våra helt egna och ärligt redovisade siffror.
Vi har kör olika Nissan också, och som du säkert sett i förra filmen överraskande det oss vilken skillnad det var mellan bilmärkena.
Att det blev en Tesla för oss var att det var den bil som passades oss bäst, och framförallt dragkroken var avgörande. Precis som vi säger i filmerna.
Min model 3 standard range kostar mig 22 kr i drift och skatt per dag då jag pendlar till jobbet 11 mil per dag. Med en Mitsubishi L200 pickup diesel kostade samma dagsresa 258 kr per dag iaf
Kan inte helt jämförbara bilar, men vilken skillnad!
Mer än 2/3 i restvärde efter 4 år!?
Det vore rimligare att räkna med 50% restvärde efter 4 år. Jag skulle inte ha tagit upp amortering 190.000 som utgift utan istället haft en post avskrivning 340.000. Det skulle göra att kostnaden ökar betydligt. Om bilen behålls och avskrivningen nu minskar får man istället räkna med att kostnader för reparationer ökar. Att räkna med amortering istället för avskrivning blir konstigt, konsekvensen blir att det felaktigt ser ut som att det lönar sig att byta bil hela tiden fastän man i realiteten håller på att samla på sig en ryggsäck med skulder. Att sitta och räkna på pengar ut från kontot kan man också göra men det vore mer rimligt att göra månadsvis när pengarna håller på att ta slut, och inte sett över fyra år.
För att se nuvärdet gick jag in på blocket och tittade vad motsvarande bil med samma utrustning och mil låg på. Värdet hamnade då på ca 55% av inköpspriset. Det var anledning till att jag även räknade på 10 år tills den skulle bli helt värdelös, för då blev skärningspunkten för nuvarande lån samma som nuvärdet. Men det äkta nuvärdet kan du ju aldrig veta förrän du säljer den.
De första åren gick värdet faktiskt upp på just denna bilen förmodligen pga den stora efterfrågan som Tesla inte klarade av att matcha med tillverkningen. När sen Tesla sänkte priserna rejält så dök även värdet. Det är många faktorer med bilar som du inte själv kan påverka, som bränslepriser, skatter osv.
@@sundhult Men på Blocket står det ju vad säljaren vill ha för bilen....
🤣🤣🤣🤣 elbil bekvämt???
Ja, det är otroligt skönt att slippa tänka på att tanka. Varje morgon är det bara att ta ur sladden och ge sig iväg.
Detta gör även att man slipper köra omväg till macken eller komma ihåg lägga till den extratiden när man har bråttom till ett möte eller jobbet.
Sen är det skönt att även om du inte förvärmt kupén, så dröjer det inte lång tid förrän det är varmt. En oerhörd skillnad när man kört dieselbil i 15 år och vant sig vid att frysa första milen.
Bara en sån sak som att du får en direkt reaktion när du trampar på gasen, vilket gör körupplevelsen till en helt annan.
Modernt skräp..
Bättre än fossilt skräp.
@@sundhult Aldrig. Inte på en enda punkt faktiskt.
Läs på lite mer.
@@dannesvanstrom3408 :
Det kommentaren avslöjar tydligt vem av oss som bör läsa på och skaffa perspektiv.
@@sundhult Mina bilar byggdes på 60-90 talet.. brukisen har rullat 60 tusen mil nu och körs på race alkohol, extra kattar och jag lagar och bygger allt själv.