Bra genomgång, håller med om nästan allt. Jag har kört närmre 4000 mil med vår Y nu och det sämsta med bilen är de sk. vindrutetorkarna, Helt magiskt värdelösa.
Med uppdateringen att du kan stänga av torkarna så är det inga problem. Vi har en sexig knapp för torkare dessutom. Totalt sett så är y ganska optimal som el-familjebil. 590k för en mylr för 7mån sen var dessutom väldigt prisvärt
Det jag har sett på videor (inte helt säker på modellen), är att de ser simpla ut. Jag tror inte att de blir billigare för det. Man blir förvånad ibland. Kanske har den som designat dem ingen bil själv... Å andra sidan blir jag mer förvånad över att de sk legacy tillverkarna måste kolla hur Tesla har gjort för att de skall få till en acceptabel bil. Tesla är inte den första tillverkaren som har problem med underdimensionerade hjullager. Och inte den sista.
Du kanske har förslag på annan? Ganska smidigt att kunna plocka ut CSV-filer och göra lite beräkningar på. Framförallt när man har sparat lite geografiska platser.
@@sundhult jag använder tessie och scan my tesla. Tessie för körjornal och scan my tesla för läsa ut bms under färd. Man får ut rätt mycket från scan my tesla appen om man grottar lite. Har även kopplat bilen mot abbetter route planer för att lätt få bilens exakta siffror i planeringen. Har inga andra program att rekommendera.
@@sundhult Ja, är inne på 10:e året nu och kommer med stor sannolikhet aldrig att ha en bruksbil som går på flytande bränsle igen. Är väldigt nöjd med min 3:a! 😃👌
Nästa bil kan vara en ID7 den verkar ju vara en faktisk reell konkurent till Tesla som faktiskt kan konkurera. enda nackdelen jämfört med en Model 3 är ju isåfall priset. fast är dock lite osäker på om ID 7an skal jämföras med en Model 3 kanske rättvisare att jämföra med en Model S.
Jag tycker en vanlig gammal dieselbil är smidigt och billigt samt går att dra släp och att åka långt utan att ens behöva kliva ur bilen någon gång på 100mil. Jag har en elbil också men åker lika gärna dieselbilen då den är mycket billigare om man räknar in värdeminskningen som är brutal när det gäller elbilar!
Värdeminskningen är tyvärr brutal på nya bilar oavsett typ. 2015 fick ofrivilligt reda på värdeminskningen på vår fem år gamla dieselbil pga en älgkrock. Värdeminskningen visade sig vara 28 000 kr/per år och när vi la på alla andra kostnader vi haft för bilen så landade snittkostnaden på 37 kr/mil.
Milkostnaden på att ladda en bil hemma Kan du vara betydligt billigare än diesel . Då kan en diesel hybrid också vara riktigt snål tydligen som tex Volvo D5/D6 Twin engine . En d66 Kan fortfarande kosta 300.000 även om den är från 2015 -2016 om den har gått under 1000 mil i alla fall . En Mercedes diesel hybrid kan ha en räckvidd på 9 mil på bara batteriet . Det blir längre på hybrid läger för då använder batteriet hela tiden . Men även i Den har väl en indikator som berättar nu gasar du för mycket
@@Andersljungberg Det är inte "bränslekostnaden" som är dyrt med bil utan värdeminskningen. Elbilar sjunker som en sten i andrahandsvärde vilket inte bensin och dieselbilar gör,
Den har vi inte kollat upp i detalj. Vet vet ju vad bilen drar i snitt, och kan sedan köra det mot ett snittpriset för elen. Med tredjepartsappen får vi ut exakta data för laddningen och har bättre möjlighet att mappa det mot elpriset. Utmaningen blir kanske att fundera på hur de fasta kostnaderna för elen skall fördelas och räknas med i elpriset för laddningen.
@@produktivitetsgurun Vår förhoppning är att den som tittar på filmen själv kan göra en överslagsberäkning utifrån de siffror som redovisas. Förutsättningarna ser olika ut för varje individ, så det vi presenterar är bara riktmärken om än från ett faktiskt användande.
Och ni har kanske hört att skatten på nya E85 bilar kommer att bli chockhöjda . Motiveringen är att folk fuskar alltså inte att de tankar bilen med E85 utan med vanlig bensin
Du borde ha berättat vad kostnaden är för att ladda bilen hemma per mil . Sen var det väl på youtubekanalen elbils magasinet tror jag det hette . Om att det fanns någon tjänst där du kunde betala halva priset för kilowatt som specifikt går till att ladda bilen . Han påpekade dock att det är ju sådant som skatt och nätavgift
@@Andersljungberg Egentlig ganska ointressant att prata elpris, eftersom det beror på så många faktorer för den enskilde bilägaren. Mycket mer intressant att få ett hum om vad bilen drar i snitt så att varje person kan göra en kalkyl utifrån vad denne betar för sin el, och vilka lösningar som finns för att styra laddningen, egenproduktion av el och en massa annat. Å andra sidan är det vår snittförbrukning, ingen annans. Men det kan ge en indikation för den som själv vill göra en kalkyl.
Bra redogjort. Blir dock lite misstänksam på uppgiven förbrukning.. 1,65 kWh/mil… med släp ibland. Hade en Mitsubishi Outlander hybrid (2018) och den drog betydligt mer alla dar i veckan. Har även kört ren el och aldrig kommit under 2 kWh på milen.
Dat är vad bilen rapporterar, vi tycker stämmer väl. Här är en ”släpspecial”: Hur mycket extra energi går åt att dra släp efter elbil? ruclips.net/video/Jip_kph0HVg/видео.html
Du tog upp ca 4800kwh hemmaladdning och ca 120kwh snabbladdning sedan april i fjol. Hur långt rullade bilen under samma tid? Vore intressant att veta jämfört med snittförbrukningen ni har i bilen. Det som näms väldigt sällan i totalekonomin för elbilar är laddförluster. Även om en bil drar 2kwh/mil från batteriet för att köra så måste man betala för ca 2,1-2,3kwh/mil beroende på förutsättningarna vid laddning och bil.
Vår laddare har enligt databladen 98% effektivitet. Den senaste laddningen förbrukade 17,59 kWh från nätet och bilen fick 17,42 kWh, vilket till och med är något bättre.
tack för en intressant film. Ni har väl solpaneler ,då blir det ju gratis att ladda på dagen på sommar halvåret..hur mycket räknar ni med för värdeminskning på 4 år. och dom mil ni kört? en bra grej med Tesla är ju att man inte måste serva bilen..byta filter kan man göra själv
Vi har inte räknat på någon värdeminskning, eftersom det inte varit aktuellt för oss att sälja. Så klart har dem minskat i värde, och en orsak är att tekniken utvecklats de senaste fyra år. Vi får se vad det blir när och om det blir försäljning.
Ett par långresor per år, veckovisa REKO-utlämningar till städerna runt ikring för att lämna ut kött o ägg, ett jobb 7 mil bort, och en mil till närmsta affär, skola och buss gör sitt till.
Oavsett om man lånar eller betalar viss del kontant vill vi räkna ränta på hela beloppet eftersom pengarna annars hade gått att använda till annat som kanske gett ränta, eller till betala av andra lån.
Vår bil är magisk. Du kör in den i garaget och stoppar in en sladd och varje dag finns det lika många mil att köra med. Vi har hört att det finns bilar som du måste åka till speciella ställen för att få nya mil att köra med.
Okunnigt argument. En absolut majoritet av elbilägarna lägger klart MINDRE tid per år på att ladda än vad de hade behövt spendera på att tanka. Det är stor skillnad till och med till elbilens fördel. En bra tumregel är att företag tjänar in en heltidstjänst per 200 anställda i ren tankningstid vid byte till elbilar (under förutsättning att de kan laddas på företaget/huvudparkeringen eller hemma hos den anställde), så länge dagsetapper över 40 mil inte är för många. Om du ska störa dig på laddtider på en elbil krävs det att du redan idag stör fullständigt ihjäl dig på tiden du tankar. Det är många som TROR att laddning är ett problem. Det är det inte. Det är inget problem att tanka heller. Det tar längre tid totalt att tanka, men det fungerar också bra. För dom allra flesta är skillnaden mellan el och diesel mycket mindre dramatisk än du tror.
Tyvärr är det många som tror det, utan att ha gjort hela kalkylen. Den som tänker skaffa en ny bil bör göra hemläxan och sett till TCO, den totala ägandekostnaden. blogg.sundhult.com/2020/01/29/vi-har-valt-att-ha-rad-med-en-tesla/ Ju fler som skaffar elbil nu öppnar också upp för att det kommer finnas fler begagnade om bara ett litet slag , så att ännu fler kommer kunna köra elbil. Vi valde att leasa de två första elbilarna, och dessa har sedan sålts som begagnade till ett lägre pris än nybilspris. Precis som det blir för en bil med förbränningsmotor.
Exakt min dieselbil kostade 12000:- för 10400mil/4år sedan och jag får fortfarande 12000:- sedan åker man för 10:-/mil i dieselkostnad upp till 100 mil i sträck utan att stanna. Kan även dra släp 1500kg och åka 7 pers samtidigt.
@@0e32denna video är nog mest riktad till om man köper en fabriksny bil. Det säger sig ju själv att andrahandsmarknaden för elbilar är som bäst rörig om inte än osäker. Men har man bestämt sig, ny bil, ska ha den i 10 år plus, så bör man göra just en 10 års kalkyl.
@@0e32Du kan ju inte jämföra att åka runt i en skrotbil med en ny bil. En bil som kostar 12000kr kan lägga av precis när, hur och var som helst utan förvarning. Det är ren tur om den rullar utan problem. Det blir svindyrt att laga om man inte kan göra det själv, vilket många inte kan. Oftast blir det då att köpa ett annat ras och hoppas på det bästa. Väldigt få tycker det är värt det med tanke på hur mycket det kostar med bränsle och hur mycket det förmodligen kostar att laga den. Amortera eller reparera är en gammal god sanning.
Påstående du skulle göra är att du hoppas att elinstallationen är korrekt gjord, för det är där bristen skulle kunna vara. Elinstallationen har en elektriker gjort. Elbilar brinner sällan, en av fördelarna när det inte finns brännbara vätskor tillsammans meds 12V-elsystem i bilen.
Hej jag är behörig elinstallatör och vet att litiumbatterier kan brinna utan tillgång till syre eftersom batterits katod innehåller syre och kan brinna självförsörjande utan tillförsel av syre utifrån och det gör att brandförloppet blir våldsamt och svårsläckt. I en fossil driven bil är lättare att släcka och om det händer under färd så hinner man åtminstone ut innan branden är fullt utvecklad, tänk er tanken att det sitter barn fastspända i bilstolar en brinnande elbil 🙃 Jag är ingen motståndare till elbilar, om batteritekniken utvecklas till något bättre så kan jag tänka mig att köra en sådan 👍
Du får gärna visa data där ett elbilsbatteri brunnit i Sverige, eller annan plats här i Norden. Elbilar brinner, precis som bilar med förbränningsmotor och då det är det ofta 12 Voltssystemet som är orsaken. Tittar du på de undersökningar RISE och MSB gjort är det svårt att provocera fram brand i ett elbilsbatteri. Möjligen om du punkterar batteriet som du får till en termisk rusning. Ett väldigt tydligt exempel som visar på detta är branden vid Stavangers flygplats strax efter årsskiftet 2020. Ett stort antal elbilar fanns i det parkeringsgarage som explosionsartat brann. Alla elbilsbatterier var intakta. Däremot brann hjul, plastinredning, sätesstoppning och liknande, men inga elbilsbatterier. Orsaken till branden var en bil med förbränningsmotor. Det förekom också giftiga gaser i branden som kommer från AC-anläggningarna, på både elbil och bilar med förbränningsmotorer. Gasen är väteflourid (HF), som är samma gas som du får från ett elbilsbatteri när du lyckas få fyr på det. Du har alltså samma gas från alla bilar med AC-anläggning. Ett tips är att även om du är behörig elektriker skaffa dig korrekt kunskap. Prova gärna att läsa på MSB, där du kan köra igenom räddningstjänstens utbildningsmaterial om brand i e-fordon. www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/raddningstjanst-och-raddningsinsatser/batterier---hantering-brand-och-olyckor/elfordon-och-litiumjonbatterier/
@@JonasDavidsson har du varit med om att felsöka och utreda om varför elbränder startar om ej så håll tyst, 47 års erfarenhet i elbranschen och auktoriserad elinstallatör sedan 1990 med lång erfarenhet ifrån industrin jag har nog mer erfarenhet än nyutexaminerade akademiker som säkert är duktiga på det teoretiska planet men som har svårt att koppla ihop teori och praktik 👎
Det finns många som kommer med en liknande kommentar när elbilar kommer på tal. Jag undrar då hur de tänker. Det brukar koka ner till att det handlar om kobolt, som används för katoden i flera varianter av litiumjonbatterier. Andelen kobolt har stadigt minskat med teknikutvecklingen och faktum är att exempelvis litiumjärnfosfatbatterier, LiFePo-batterier alternativt beteckning LFP-batterier) inte har någon kobolt alls i sig. Det finns redan idag många elbilar som rullar på väggarna med denna batterikemi. Bland annat för att de har bättre livslängd och tål att laddas, till och med bör, till 100% ofta. Nackdelen är att LFP-batterier väger något mer, så vikten per volym begränsar hur mycket energi du kan ha med i fordonet och behålla samma vikt. OAVSETT: Så skall den som kör en bil med förbränningsmotor som har katalysator minnas att det finns kobolt även i denna. Frågan bör även här ställas vad det kommer ifrån. Dessutom använder du fossilt bränsle används kobolt i avsvavlingsprocessen för att framställa bränslet du kör bilen på. Frågan bör även ställas här vad det kommer ifrån. Ja, det kanske är en liten mindre andel, men dock samma problematik. Människor ska inte fara illa när de arbetar. Det går att återvinna kobolt helt, vilket det borde göras mycket större ansträngningar att göra. Tänk på vad med litiumbatterier som finns med kobolt i sig. Mobiltelefoner, bärbara datorer, eltandborstar, sladdlösa elhandverktyg, elcyklar och en otrolig mängd av andra laddbara produkter. Det är då vi i Sverige skall vara glada att vi har företag som Northvolt här, som har som affärsidé att cirkulera råmaterialet för att framställa batterier. Istället för att bryta nytt tillverkas batteriet på ett sätt som göra att det går att återvinna helt. Det samtidigt som teknikutvecklingen går framåt, så när ett batteri är helt slut, och materialet återvinns så kan det användas på nytt i nya typer av batterier. Så hur var det nu? Vad kommer den kobolten som du har i din mobiltelefon, eller som använts i din katalysator, eller för avsvavlingsprocessen i det fossilbränsle du kör din bil med?
Bra genomgång, håller med om nästan allt. Jag har kört närmre 4000 mil med vår Y nu och det sämsta med bilen är de sk. vindrutetorkarna, Helt magiskt värdelösa.
De är inte på något sätt perfekta, men tycker de fungerat okej det senaste.
Med uppdateringen att du kan stänga av torkarna så är det inga problem. Vi har en sexig knapp för torkare dessutom. Totalt sett så är y ganska optimal som el-familjebil. 590k för en mylr för 7mån sen var dessutom väldigt prisvärt
Det jag har sett på videor (inte helt säker på modellen), är att de ser simpla ut. Jag tror inte att de blir billigare för det. Man blir förvånad ibland. Kanske har den som designat dem ingen bil själv...
Å andra sidan blir jag mer förvånad över att de sk legacy tillverkarna måste kolla hur Tesla har gjort för att de skall få till en acceptabel bil.
Tesla är inte den första tillverkaren som har problem med underdimensionerade hjullager. Och inte den sista.
Grattis på 4 årsdagen
Tack så mycket!
Vilket tredje part program läste ni ut uppgifter från bilen med?
Tessie.
@@sundhult Tackar det har jag redan.
Du kanske har förslag på annan?
Ganska smidigt att kunna plocka ut CSV-filer och göra lite beräkningar på.
Framförallt när man har sparat lite geografiska platser.
@@sundhult jag använder tessie och scan my tesla. Tessie för körjornal och scan my tesla för läsa ut bms under färd. Man får ut rätt mycket från scan my tesla appen om man grottar lite. Har även kopplat bilen mot abbetter route planer för att lätt få bilens exakta siffror i planeringen. Har inga andra program att rekommendera.
Grattis på årsdagen! 🥳
Tackar, tackar!
Fira med masipantåta!
Du får väl fira 10 år med elbil i år?
@@sundhult Ja, är inne på 10:e året nu och kommer med stor sannolikhet aldrig att ha en bruksbil som går på flytande bränsle igen. Är väldigt nöjd med min 3:a! 😃👌
Jag köpte min tesla model 3 igår och är jätte nöjd, tack för mer info❤
Förbrukningen var nog imponerande Ha det Bra.
En fördel med att bi som vi gör är att vägarna har en hastighet som gör elbilen energisnål.
Det ä inte så att vi jagar lägsta möjliga förbrukning.
Nästa bil kan vara en ID7 den verkar ju vara en faktisk reell konkurent till Tesla som faktiskt kan konkurera. enda nackdelen jämfört med en Model 3 är ju isåfall priset. fast är dock lite osäker på om ID 7an skal jämföras med en Model 3 kanske rättvisare att jämföra med en Model S.
Kanske till och med skall jämföras med en Model X, med tanke på hur det ser ut när jag ställer vår Model 3 jämte en ID.4 GTX?
Finns de som klagar på programvaran i Volkswagen el bilar . Bland annat att dra fingrarna för att höja och sänka volymen på bilstereon
@@sundhultvarför inte Y . Sedan kan jag en El bil se stor ut på utsidan utan att vara speciellt stor på insidan . Åtminstone i tex baksätet
Jag tycker en vanlig gammal dieselbil är smidigt och billigt samt går att dra släp och att åka långt utan att ens behöva kliva ur bilen någon gång på 100mil. Jag har en elbil också men åker lika gärna dieselbilen då den är mycket billigare om man räknar in värdeminskningen som är brutal när det gäller elbilar!
Värdeminskningen är tyvärr brutal på nya bilar oavsett typ. 2015 fick ofrivilligt reda på värdeminskningen på vår fem år gamla dieselbil pga en älgkrock. Värdeminskningen visade sig vara 28 000 kr/per år och när vi la på alla andra kostnader vi haft för bilen så landade snittkostnaden på 37 kr/mil.
Milkostnaden på att ladda en bil hemma Kan du vara betydligt billigare än diesel . Då kan en diesel hybrid också vara riktigt snål tydligen som tex Volvo D5/D6 Twin engine . En d66 Kan fortfarande kosta 300.000 även om den är från 2015 -2016 om den har gått under 1000 mil i alla fall . En Mercedes diesel hybrid kan ha en räckvidd på 9 mil på bara batteriet . Det blir längre på hybrid läger för då använder batteriet hela tiden . Men även i Den har väl en indikator som berättar nu gasar du för mycket
@@sundhultvar det försäkringsbolaget . De kan göra nästa ny mobiltelefon värdelös åtminstone för några år sedan
@@Andersljungberg Det är inte "bränslekostnaden" som är dyrt med bil utan värdeminskningen. Elbilar sjunker som en sten i andrahandsvärde vilket inte bensin och dieselbilar gör,
Intressant video. Hur ser kostnaden ut för elen ni förbrukat när ni laddar hemma?
Den har vi inte kollat upp i detalj.
Vet vet ju vad bilen drar i snitt, och kan sedan köra det mot ett snittpriset för elen.
Med tredjepartsappen får vi ut exakta data för laddningen och har bättre möjlighet att mappa det mot elpriset.
Utmaningen blir kanske att fundera på hur de fasta kostnaderna för elen skall fördelas och räknas med i elpriset för laddningen.
@@sundhult jag förstår att det blir lite räkna...🙂
@@produktivitetsgurun
Vår förhoppning är att den som tittar på filmen själv kan göra en överslagsberäkning utifrån de siffror som redovisas.
Förutsättningarna ser olika ut för varje individ, så det vi presenterar är bara riktmärken om än från ett faktiskt användande.
Tack för en trevligt o informativt inslag. Vad kostar försäkringen? Har själv en Volvo c40. Jättenöjd! Grattis förresten 🎉
Kul att du gillade filmen! Vi betalar i år 11 515 kr hos Länsförsäkringar.
Och ni har kanske hört att skatten på nya E85 bilar kommer att bli chockhöjda . Motiveringen är att folk fuskar alltså inte att de tankar bilen med E85 utan med vanlig bensin
@@Andersljungberg
Nu är jag osäker på varför du tar upp det när vi sammanfattar våra sju år med elbil.
Den går på el, inte E85.
Du borde ha berättat vad kostnaden är för att ladda bilen hemma per mil . Sen var det väl på youtubekanalen elbils magasinet tror jag det hette . Om att det fanns någon tjänst där du kunde betala halva priset för kilowatt som specifikt går till att ladda bilen . Han påpekade dock att det är ju sådant som skatt och nätavgift
@@Andersljungberg
Egentlig ganska ointressant att prata elpris, eftersom det beror på så många faktorer för den enskilde bilägaren.
Mycket mer intressant att få ett hum om vad bilen drar i snitt så att varje person kan göra en kalkyl utifrån vad denne betar för sin el, och vilka lösningar som finns för att styra laddningen, egenproduktion av el och en massa annat.
Å andra sidan är det vår snittförbrukning, ingen annans. Men det kan ge en indikation för den som själv vill göra en kalkyl.
Bra redogjort. Blir dock lite misstänksam på uppgiven förbrukning.. 1,65 kWh/mil… med släp ibland. Hade en Mitsubishi Outlander hybrid (2018) och den drog betydligt mer alla dar i veckan.
Har även kört ren el och aldrig kommit under 2 kWh på milen.
Dat är vad bilen rapporterar, vi tycker stämmer väl.
Här är en ”släpspecial”:
Hur mycket extra energi går åt att dra släp efter elbil?
ruclips.net/video/Jip_kph0HVg/видео.html
Min YRWD har i snitt förbrukat 1,41 kWh/ mil på första 800 milen ,är supernöjd😁
Du tog upp ca 4800kwh hemmaladdning och ca 120kwh snabbladdning sedan april i fjol. Hur långt rullade bilen under samma tid? Vore intressant att veta jämfört med snittförbrukningen ni har i bilen. Det som näms väldigt sällan i totalekonomin för elbilar är laddförluster. Även om en bil drar 2kwh/mil från batteriet för att köra så måste man betala för ca 2,1-2,3kwh/mil beroende på förutsättningarna vid laddning och bil.
Vår laddare har enligt databladen 98% effektivitet. Den senaste laddningen förbrukade 17,59 kWh från nätet och bilen fick 17,42 kWh, vilket till och med är något bättre.
tack för en intressant film. Ni har väl solpaneler ,då blir det ju gratis att ladda på dagen på sommar halvåret..hur mycket räknar ni med för värdeminskning på 4 år. och dom mil ni kört?
en bra grej med Tesla är ju att man inte måste serva bilen..byta filter kan man göra själv
Vi har inte räknat på någon värdeminskning, eftersom det inte varit aktuellt för oss att sälja.
Så klart har dem minskat i värde, och en orsak är att tekniken utvecklats de senaste fyra år.
Vi får se vad det blir när och om det blir försäljning.
Hmmo Gör ni inget annat än köra bil ??3000 mil om året !!Sjukt ju ! 😮
Ett par långresor per år, veckovisa REKO-utlämningar till städerna runt ikring för att lämna ut kött o ägg, ett jobb 7 mil bort, och en mil till närmsta affär, skola och buss gör sitt till.
Kan man få så mycket lån på en bil
Oavsett om man lånar eller betalar viss del kontant vill vi räkna ränta på hela beloppet eftersom pengarna annars hade gått att använda till annat som kanske gett ränta, eller till betala av andra lån.
Kul tidsfördriv att vänta på att bilen skall laddas 😂 , för min del talar vi om skrot ,leksak . Som man har leksaksbilar
Vår bil är magisk.
Du kör in den i garaget och stoppar in en sladd och varje dag finns det lika många mil att köra med.
Vi har hört att det finns bilar som du måste åka till speciella ställen för att få nya mil att köra med.
Okunnigt argument. En absolut majoritet av elbilägarna lägger klart MINDRE tid per år på att ladda än vad de hade behövt spendera på att tanka. Det är stor skillnad till och med till elbilens fördel. En bra tumregel är att företag tjänar in en heltidstjänst per 200 anställda i ren tankningstid vid byte till elbilar (under förutsättning att de kan laddas på företaget/huvudparkeringen eller hemma hos den anställde), så länge dagsetapper över 40 mil inte är för många. Om du ska störa dig på laddtider på en elbil krävs det att du redan idag stör fullständigt ihjäl dig på tiden du tankar. Det är många som TROR att laddning är ett problem. Det är det inte. Det är inget problem att tanka heller. Det tar längre tid totalt att tanka, men det fungerar också bra. För dom allra flesta är skillnaden mellan el och diesel mycket mindre dramatisk än du tror.
Nytt batteri 300 000 :-
Varför skulle vi köpa nytt batteri nu? Som du säkert sett i filmen så har vi väldigt liten degradering hittills.
@ Ingen som har påstått det heller, men en dag ska det göras.
Brukar du räkna med att byta motor i en bil med förbränningsmotor också?
Själv åker jag en Hyundai Ioniq 2018 helelektrisk. Åker ca 1000 mil / år och jag är supersupernöjd m den 🙂🙂🇸🇪🇸🇪👋👋🚗🚗
Härligt att du är nöjd!
Tyvärr är det inte många förunnat att kunna köpa en bil för en halv miljon , så jag säger nej tack till dessa ej prisvärda leksaker .
Tyvärr är det många som tror det, utan att ha gjort hela kalkylen.
Den som tänker skaffa en ny bil bör göra hemläxan och sett till TCO, den totala ägandekostnaden.
blogg.sundhult.com/2020/01/29/vi-har-valt-att-ha-rad-med-en-tesla/
Ju fler som skaffar elbil nu öppnar också upp för att det kommer finnas fler begagnade om bara ett litet slag , så att ännu fler kommer kunna köra elbil.
Vi valde att leasa de två första elbilarna, och dessa har sedan sålts som begagnade till ett lägre pris än nybilspris. Precis som det blir för en bil med förbränningsmotor.
Exakt min dieselbil kostade 12000:- för 10400mil/4år sedan och jag får fortfarande 12000:- sedan åker man för 10:-/mil i dieselkostnad upp till 100 mil i sträck utan att stanna. Kan även dra släp 1500kg och åka 7 pers samtidigt.
@@0e32denna video är nog mest riktad till om man köper en fabriksny bil. Det säger sig ju själv att andrahandsmarknaden för elbilar är som bäst rörig om inte än osäker. Men har man bestämt sig, ny bil, ska ha den i 10 år plus, så bör man göra just en 10 års kalkyl.
@@0e32Du kan ju inte jämföra att åka runt i en skrotbil med en ny bil. En bil som kostar 12000kr kan lägga av precis när, hur och var som helst utan förvarning. Det är ren tur om den rullar utan problem. Det blir svindyrt att laga om man inte kan göra det själv, vilket många inte kan. Oftast blir det då att köpa ett annat ras och hoppas på det bästa. Väldigt få tycker det är värt det med tanke på hur mycket det kostar med bränsle och hur mycket det förmodligen kostar att laga den. Amortera eller reparera är en gammal god sanning.
Köpte begagnad model3 performance -19 maj -23.
Mkt rolig och enkel bil att äga.
Nytankad och varm varje morgon. Supernöjd! 💪
Hoppas att att ni inte parkerar elbilen för nära några byggnader för att slippa brand 🤣
Påstående du skulle göra är att du hoppas att elinstallationen är korrekt gjord, för det är där bristen skulle kunna vara. Elinstallationen har en elektriker gjort.
Elbilar brinner sällan, en av fördelarna när det inte finns brännbara vätskor tillsammans meds 12V-elsystem i bilen.
Hej jag är behörig elinstallatör och vet att litiumbatterier kan brinna utan tillgång till syre eftersom batterits katod innehåller syre och kan brinna självförsörjande utan tillförsel av syre utifrån och det gör att brandförloppet blir våldsamt och svårsläckt.
I en fossil driven bil är lättare att släcka och om det händer under färd så hinner man åtminstone ut innan branden är fullt utvecklad, tänk er tanken att det sitter barn fastspända i bilstolar en brinnande elbil 🙃
Jag är ingen motståndare till elbilar, om batteritekniken utvecklas till något bättre så kan jag tänka mig att köra en sådan 👍
Du får gärna visa data där ett elbilsbatteri brunnit i Sverige, eller annan plats här i Norden.
Elbilar brinner, precis som bilar med förbränningsmotor och då det är det ofta 12 Voltssystemet som är orsaken.
Tittar du på de undersökningar RISE och MSB gjort är det svårt att provocera fram brand i ett elbilsbatteri. Möjligen om du punkterar batteriet som du får till en termisk rusning.
Ett väldigt tydligt exempel som visar på detta är branden vid Stavangers flygplats strax efter årsskiftet 2020. Ett stort antal elbilar fanns i det parkeringsgarage som explosionsartat brann. Alla elbilsbatterier var intakta.
Däremot brann hjul, plastinredning, sätesstoppning och liknande, men inga elbilsbatterier.
Orsaken till branden var en bil med förbränningsmotor.
Det förekom också giftiga gaser i branden som kommer från AC-anläggningarna, på både elbil och bilar med förbränningsmotorer. Gasen är väteflourid (HF), som är samma gas som du får från ett elbilsbatteri när du lyckas få fyr på det. Du har alltså samma gas från alla bilar med AC-anläggning.
Ett tips är att även om du är behörig elektriker skaffa dig korrekt kunskap. Prova gärna att läsa på MSB, där du kan köra igenom räddningstjänstens utbildningsmaterial om brand i e-fordon.
www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/raddningstjanst-och-raddningsinsatser/batterier---hantering-brand-och-olyckor/elfordon-och-litiumjonbatterier/
@@rr7468För att vara elektriker har du minst sagt begränsad kunskap kring elbilar och elbilsbatterier.
@@JonasDavidsson har du varit med om att felsöka och utreda om varför elbränder startar om ej så håll tyst, 47 års erfarenhet i elbranschen och auktoriserad elinstallatör sedan 1990 med lång erfarenhet ifrån industrin jag har nog mer erfarenhet än nyutexaminerade akademiker som säkert är duktiga på det teoretiska planet men som har svårt att koppla ihop teori och praktik 👎
Tänk på alla stackars barn arbetare som jobbar med material till dessa bil batterier.
Tänker du på barnen?
Eller du kanske inte har bil?
Det finns många som kommer med en liknande kommentar när elbilar kommer på tal.
Jag undrar då hur de tänker.
Det brukar koka ner till att det handlar om kobolt, som används för katoden i flera varianter av litiumjonbatterier.
Andelen kobolt har stadigt minskat med teknikutvecklingen och faktum är att exempelvis litiumjärnfosfatbatterier, LiFePo-batterier alternativt beteckning LFP-batterier) inte har någon kobolt alls i sig.
Det finns redan idag många elbilar som rullar på väggarna med denna batterikemi. Bland annat för att de har bättre livslängd och tål att laddas, till och med bör, till 100% ofta. Nackdelen är att LFP-batterier väger något mer, så vikten per volym begränsar hur mycket energi du kan ha med i fordonet och behålla samma vikt.
OAVSETT:
Så skall den som kör en bil med förbränningsmotor som har katalysator minnas att det finns kobolt även i denna.
Frågan bör även här ställas vad det kommer ifrån.
Dessutom använder du fossilt bränsle används kobolt i avsvavlingsprocessen för att framställa bränslet du kör bilen på.
Frågan bör även ställas här vad det kommer ifrån.
Ja, det kanske är en liten mindre andel, men dock samma problematik. Människor ska inte fara illa när de arbetar.
Det går att återvinna kobolt helt, vilket det borde göras mycket större ansträngningar att göra.
Tänk på vad med litiumbatterier som finns med kobolt i sig. Mobiltelefoner, bärbara datorer, eltandborstar, sladdlösa elhandverktyg, elcyklar och en otrolig mängd av andra laddbara produkter.
Det är då vi i Sverige skall vara glada att vi har företag som Northvolt här, som har som affärsidé att cirkulera råmaterialet för att framställa batterier. Istället för att bryta nytt tillverkas batteriet på ett sätt som göra att det går att återvinna helt.
Det samtidigt som teknikutvecklingen går framåt, så när ett batteri är helt slut, och materialet återvinns så kan det användas på nytt i nya typer av batterier.
Så hur var det nu?
Vad kommer den kobolten som du har i din mobiltelefon, eller som använts i din katalysator, eller för avsvavlingsprocessen i det fossilbränsle du kör din bil med?