7:10 IDM yi çoğumuz artık hız için kullanmıyoruz ki. Video indirmek için kullanıyoruz. Özellikle videoların üzerinde çıkan popup indirme butonu çok iyi bir özellik. Buna alternatif olarak bir browser extentionı da bulamadım, çoğu video yakalayamıyor ya da yakalayan sadece tek bşr çözünürlüğünü yakalıyor. Jdownloander indirme yöneticisi olarak tercih edilebilir, bir çok sitenin de videosunu indirebiliyor fakat tanımlanmamış video olunca direkt kopyalanan bağlantıda ne varsa tüm içeriği analiz edip sunuyor ve aralarından video olanı bulman gerekiyor. Günlük hayatta ana işletim sistemi olarak Linuxa geçmememdeki en büyük belki de tek sebep IDM benim için :) ayrıca windowsta crackli olarak kullandığım yazılımları aynı şekilde linuxta kullanamamak da büyük bir sebep. Sanallaştırma ile de uğraşıp indireceğim tek bir video ya da crackli kullanacğım bir program için her seferinde de windows sanal makineyi başlatmak gereksiz efor oluyor.
Video indirmek için Firefox eklentisi Video DownloadHelper var. Tüm web sitelerindeki videoları yakalayabiliyordu. Linux'ta Windows'taki gibi verimli çalışır mı, bilmiyorum. Denemek lazım.
@@batuyldrm3464 chrome ve firefox ta denemediğim eklenti kalmadı. tüm videoları %100 yakalayan maalesef yok. idm bu işin piri. Ama! Telefonumda daha memnun olduğum uygulama var. "1DM" browser. Bence idm'den bile başarılı. Bu browseri Linux ta çalıştırabilirsiniz idm'nin eksikliğini kapatır
Bilgilendirici video. Az çok hepsini biliyorum. Ayrıca alternative to sitesi geçmişte çok işime yaradı. Yusuf bey gerçekten bilgi ve background olarak kalbur üstünde kalacak sayılı kişilerdensiniz. Ülkede teknoloji kültürünün artması gerekiyor biraz daha
File Centipede uygulamasını hiç duymamıştım ama kullanınca beğendim. Windows kullanıyorum ama Internet Download Manager'ı cracklemek ve kullanmak ne kadar güvenli emin olamadığımdan deneme sürümünü kullanıp ardından silmiştim. Fakat bu uygulama onun açığını çok rahat kapatıyor. Ayrıca açık kaynak. Teşekkürler Yusuf İpek
Photoshop ustaları için gimp kanayan yaradır. Boyutuna göre çok iyidir ama sektörün içindeyseniz sektör standartlarını karşılamaz. Yine de biraz vakit harcayarak eninde sonunda yapacağınız resmi gimp üzerinden de çıkartabilirsiniz. Gimp'i windows üzerinde kullanıyorum ve merakla 3.0 güncellemesini bekliyorum. Okuduğum yazılara göre Gimp'in gtk kısmını yürüten eleman projeyi bırakmış, bu yüzden güncelleme konusunda çok geride kalmış ve hala gtk 2 kullandığı için eleştirilmişti. Photoshopçuların diğer bir sorunu ise tahribatsız katman düzenleme Gimp'te yok.
Keşke önerdiğin uygulamlaları ekrana yazsaydın. Mesela premiere alternatif olarak önerdiğin uygulamanın senin telafuzundan olsa gerek kaç defa dinlememe rağmen ne olduğunu anlayamadım.
@@RRechzEXE Flathub da resmi olmayan bir masaüstü uygulaması var Notion için, web den de kullanılabiliyor. Bu dediğim masaüstü uygulaması da web i masaüstü uygulaması içine gömüp sistemle entegre ediyor zaten.
Burada bahsedilen yazılımlar ağırlıklı olarak "iş" için kullanılıyor. Kişisel olarak günlük hayatında bu yazılımları kullanan sayısı çok azdır. Bu nedenle bu programların altarnatiflerini kurumca/iş ortaklarıyla geçmek gerekiyor ki bu imkansız.
Açık konuşmak gerekirse, mesele hiç bir zaman Microsoft Office - Libreoffice uyumluluğu olmadı. Mesele bu yazılımların varsayılan olarak kullandıkları dosya uzantıları. Libreoffice Writer varsayılan olarak ".odt" dosyaları kaydediyor ve bu harika bir şey çünkü bu açık bir kaynak kodlu bir uzantı olmasının yanı sıra bir ISO standardı, yarın bir gün Libreoffice Writer'ın geliştirme süreci durdurulsa bile başka herhangibir program ile, -ki buna Microsoft Office'de dahil, açılabilir. Öte yandan Microsoft Office Word dosyaları varsayılan olarak ".docx" olarak kaydediyor. Bu kapalı kaynak kodlu bir uzantıdır ve Microsoft her Office sürümü yükseltmesinde değişiklikler yapıyor ki diğer yazılımlar uyumluluğu yakalayamasınlar. Zira, kim niye Microsoft Office için para ödesin ki eğer ".docx" dosyaları Libreoffice ile sorunsuz açılıyor olsaydı. Bu noktada hiçkimsenin başta Libreoffice olmak üzere açık veya kapalı kaynak kodlu ofis uygualamalarını "Microsoft Office ile uyumluluğu zayıf" diye söylenmesini doğru bulmuyorum. Çünkü tamamen amaca uygun bir durum. Hiçbir özgür yazılım geliştiricisi değerli vakitlerini tersine mühendislik yaparak acaba bu sene Microsoft nasıl bir ".docx" tasarladı diye harcamaz, çünkü harcasa bile bir sonraki sene bu uyumluluk yine kaybolacak. Buradan bu yorumu okuyan herkese naçizane tavsiyemdir, ister Libreoffice kullanın ister Microsoft Office ya da her ne istiyorsanız, dosyalarınızı ODF (open document format) olarak kaydedin, bu sayede kendinizi belirli bir programa mahsur bırakmamış olursunuz, bu dosyaları yarın bir gün istediğiniz ofis programıyla sorunsuz bir şekilde açıp düzenleyebilirsiniz ve herhangibir işletim sistemi değiştirdiğinizde de sorun yaşamamış olursunuz.
Maalesef libre office, Microsoft office için bir alternatif değil. Sürekli dosyada sıkıntı çıkıyor dosyalarda. Özellikle pdf'e dönüştürmeden evrak göndermeniz gerekiyorsa veya bir Microsoft office dökümanını düzenlemek istiyorsanız ciddi uyumluluk sıkıntıları var. Umarım gelişir de açık kaynak kod alternatife gönül rahatlığıyla geçeriz
The Linux Experiment kanalında LibreOffice'in MS uyumlulugunu maximize etmeye yönelik bir video var. Linux için, MS Office dosya uyumluluğu en yüksek olan program şüphesiz WPS Office, daha sonra Onlyoffice gelebilir. Ayrıca Google Docs kullanmakta iyi bir alternatif.
7 месяцев назад
Profesyonel kullanım için yorum yapamam ama fotoğraf düzenleme ve görsel işleme için GIMP ve vektör hazırlama için Inkscape çok iyi. Özellikle Inkscape ile birer vektörel çıktı olan PDF'lerden grafik ve görsel almak çok pratik. Inkscape'in klavye kısayolları, SVG'nin yaygın bir format olması (Web'de ve Office uygulamalarında doğrudan kullanılabilmesi) çok önemli kolaylık sağlıyor. Profesyonel kullanımı bir yana bırakırsak bence GIMP ve Inkscape #1.
Ben Ubuntu 22 kullanıyorum ve tavsiye ederim. En önemli sebebi ise en çok kullanılan dağıtım olması. Bir sorunun çözümünü İnternette en çok bulma olasılığınızın olduğu dağıtım yani.
selam 2009 dan beri bir ubuntu kullanıcısı olarak severek takip ediyorum compiz bir dönem masaüstlerimizi şenlendiren görselliği ile windows severlerin ağzını açık bırakan bir uygulamaydı hala geliştiriliyormu günümüz güncel dağıtımları ile uyumlumudur?
nedense yorumu uzatamadım ama devam ediyim edit için 3 işletim sistemi de eşit bence plugin haricinde davinci resolve premiere ile çok yakın eğer laptop ise mac. serverlar ise direk windows 7 yıllık sunucu ubuntu serverla hala kapanmadan devam edebiliyor nasıl oluyor aklım almıyor.
Ms office muadilleri içerisinde fazla bilinmeyen ama en yakın deneyimi sunan FreeOffice'dir (manjaro'yu denerken keşfettim ve tüm linux dağıtımlarında sorunsuzca kullandım). Tek sıkıntısı açık kaynak ama ticari yazılım olması (ev kullanıcısına ücretsiz lisans veriyor)
Makina paçaları ciziyorum , çizim amaçlı kullandığın ilk yazılım linux da kullandığım freecad oldu. Simdi windows sa geçip auto CAD kullanmak istersem muhtemelen cok yabancılık çekerim.
Ubuntu indirdim cs go oynuyordum Birtane ayar yapmama rağmen proton da bile tam verimli çalışmadı surekli bir hata aldim en son usb biçimlendirmek için 1 saat de bekleyince tekrar Windows'a geçtim linux da bir program kurmak bile eğer yeniyseniz saatler alabiliyor
Yusuf bey merhaba. Bir projeksiyon cihazı aldım ve işletim sistemi linux bunun ile ilgili apk uygulama felan yüklemeyi bilmiyorum. yardımcı olabilirseniz inanılmaz mutlu olurum.
Lenovo yoga7 laptop aldım win11 di default ubuntu kurdum ama bataryası çok çabuk bitiyor gibi tlp indirdim ama sanırım doğru configure edemedim senin bir tavsiyen var mı
Docx uzantili microsoft office de duzenlenmis belgeler libre office de goruntulendiginde icerikleri kaymis sekilde gozukuyor. Ayni sekilde libre office uzerinde duzenlenen docx belgeler microsoft officede icerikleri kaymis sekilde gozukuyor. Bu durumun yasanmayacagi ve linuxta kullanilabilen baska bir program var mi? Yoksa yine en mantiklisi web uzerinden kullanmak mi?
@Yusuf İpek 1 haftadır Linux mint en son sürümünü kullanmaya başladım yaşım 36 5 10 yıl önce yine linux mint denemiştim yaşadığım sorunlar aynı bu konularla ilgili benim gibi linux ortamında tecrübesiz kullanıcıların sisteme alışmalarını kolaylaştırabilecek önerilerini dinlerim. Pc 4.nesil i5 4 gb ram 120 ssd 1) tepkisellik, yavaşlık sorunu (bütün uygulamalarda bu şekilde) açılması uzun sürüyor (win 10 sorun yok) mint yavaş çalışıyor şu dağıtımı dene dersen ona bakarım. 2) pencereler arası geçişlerde tıkanma diğer pencereye geçmek istediğimde pc bi an durup düşünüyor geçsemmi geçmesemmi diye 3) yaşadığım soruna çözüm olacağı yazılmış bir takım forumlarda bazı komutlar buluyorum bu komutları dos gibi siyah ekranlı bir yere yazmışlar terminal diyorlar oysaki sistem içinde terminal diye birşey yok uçbirim yazıyor uçbirime girip yapıştırıyorum komutu kabul etmiyor :) uçbirim(terminal burasımı bilmiyorum sistem içinde dos benzeyen bir burasını buldum) komutları nereye gireceğiz ?? bu konularda videoların varmı ?
merhaba, Xubuntu yada Lubuntu kurmayı deneyebilirsiniz. Linux Mint'te terminal CTRL + ALT + T tuş kombinasyonuyla açılıyor. Uç birim de aynısı. İlgili komutların çalışmaması için birçok neden olabilir, bunların ilki yönetici hakkına sahip olmamanız olabilir.@@MEDKiT90
standart günlük kullanıcı için kur sorunla uğraşma sistemi yokmudur.Ikınma takılmaları yaşamayacağım youtube izleme office işlemi bu kadar win 10 da açıldıktan sonra herşeyi sorunsuz kullanıyordum Linux kurup dertsiz başıma dert aldım heralde :) @@furkanrye
Merhaba, kolay gelsin. Bir arkadaşıma senin bu videonu göndermiştim, Windows alternatifleri diye. Bana bana dediği şu; bu adamın verdiği uygulama isimlerini anlamıyorum, windows program isimlerini ekrana yazdırmış ama alternatiflerinin ismini yazdırmamış diye serzenişte bulundu. Videoyu baştan sona izleyerek isimleri ona gönderdim. Başka biri de Linuxda ön muhasebe ve cari hesabı takip edebileceğim Türkçe bir uygulama varmı diye sormuştu. Bunu bende bilmiyorum. Siz biliyor musunuz? Adamın şikayetini anlamışsınızdır sanırım.
8 yıldır Windowsu bıraktım. Ara ara Windows kurdum. Fakat yinede Windowsu kullanöadım. Linuxa geçtiğim için hiç pişman değilim. İyiki linuxu keşfetmişim.
Linux kullanmaktan windows'u unuttum. Artık windows karışık ve yavaş geliyor. Linux'ta ofis, istatistik ve google drive zorluğum oluyor. Dual Boot kullanıyorum, aynı zamanda Linux'a bağlı virtualbox'da yüklü windows'um var. Uyum gerektiren belgeleri sanaldaki winle hallediyorum. Çok yapamadığım birşey olursa dual boot winden hallediyorum. Ancak epeydir windows'a geçmedim düşünün yane... Bu arada dual boot kullanmanın performansı etkilediği söylenir ancak bilemedim ben pek olumsuz etkisini görmedim. (Sadece linux kullandığım zamanlarda oldu dual boot yapmadan). Belki bu konuda bir video yapılabilir. Teşekkürler
multiboot olarak 3 tane falan sistem var birini kaldırıyom yenisi falan geliyor ama hiçbirinde ekstra bi yavaşlık falan hissetmedim açıkcası 6 aydır böyle olması lazım en azından
IDM'nin en güzel yanı her platformda videoları çok rahat çekebilmesi. Diğer alternatiflerde bu tam düzgün çalışmıyor maalesef. Sırf bu yüzden dual boot olarak kullanmak durumunda kalıyorum.
@@swac1667 IDM sanki beni fonluyor gibi konuştunuz :)) Ne alakası var? Ben kullanım deneyimlerimden yaşadığım tecrübelere göre yorum yapıyorum. İşimi sorunsuz bir şekilde görse özür dileyerek söylüyorum ben mal mıyım da gidip lisans ücreti vereyim? Sizin ihtiyaçlarınızı belki karşılıyordur. Beni karşılamıyor. Herkesin her uygulamadan beklentileri farklı. Amacım açık kaynak ya da kapalı kaynak yazılımları yarıştırmak falan da değil. Aslolan ihtiyaçlardır kısaca.
@@mustafakara0 Eminmisiniz. Windowsdan linux'a dualboot ile birlikte kullandım ve linux için File Centipede kurdum ve hiçbir sıkıntı yaşamadım. Hatta IDM ve FileCentipede ikisini merak edip karşılaştırdım 20dk fark var. O yüzden komple File Centipede geçtim. Gerçekten denedinizmi?
Год назад
TRELLO tarayıcı tabanlı ve telefon uygulaması olan liste ve kartlarla sürükle bırak yapabileceginiz takvim ve hatırlatıcı baglantılı harika not alma alternatifi
Год назад+1
güzel bir video ama söyle bir önerim var alternatif program aramak yerine daha çok işe odaklanmak çoğu zaman daha iyi oluyor. Bazen program bile gerekmeyebiliyor. Mesela örnek olarak adobe photoshop alternatifine bakmak yerine resme nasıl yazı eklenir gibi. Ama iş için kullanılıyorsa maalesef her sektörde lider yazılımları geçmek zor. Demek istediğim gündelik hayata libreoffice fazla fazla benim isimi görse de bir iş yerinden gelen doc uzantısı için microsoft yazılımı daha güvenli.
Diğerlerini bilemem de, tek bildiğim şey hiçbir programın IDM'in yerini tutamayacağı. Ama yine de eline sağlık. Hardcore yazılım vesaire üretmeyecekseniz, Windows iie devam etmeniz sizin yararınıza olur.
idm'ye alternatif olarak fdm önerebilirim. Fdm'yi veya idm'yi kullanmam sebebim tarayıcılardan indirdiğimde dosyaları bazen bozuk indirebiliyor. Tarayıcılardan indirmeyi bu yüzden tercih etmiyorum. Fdm seçme sebebim xdm son güncellemeden sonra bir kaç sorun Yaşatmıştı. Şimdi hatırlamıyorum sorunu ama o zaman çok sinirimi bozmuştu. Ek olarak içinde bulunan torrent desteği demek istiyorum doğru terim aklıma gelmedi. Ek olarak torrent uygulamasına ihtiyacım olmuyor. jdownloader 2 de güzel onu video vs indireceğim zaman tercih ediyorum. Video indirme dışında programı açmıyorum bile bu güzden her açtığımda "abi güncelleneyim mi?" der "he derim" :D buradan kendisini böyle sığ bir şekilde kullandığım için özür diliyorum :D.
Bu videoda video bölümlerini koymama rağmen RUclips nedense oynatıcısına işlememiş. Dakikasına göre alternatif programlar:
00:00 Giriş
00:40 MS Ofis - Libre Ofis / OnlyOfis
02:01 Adobe Photoshop - GIMP
02:55 Adobe Illustrator - Inkscape
03:19 Adobe Premiere Pro - Kdenlive
04:26 Adobe Acrobat Reader - Okular
04:54 Mail uygulaması - Thunderbird
05:21 OneNote - Logseq
06:45 Internet Download manager - FileCentipede / XDM
08:11 CrystalDiskMark - KDiskMark
08:38 Diğer alternatifleri bulma yöntemi - alternativeto.net
10:19 Kapanış
7:10 IDM yi çoğumuz artık hız için kullanmıyoruz ki. Video indirmek için kullanıyoruz. Özellikle videoların üzerinde çıkan popup indirme butonu çok iyi bir özellik. Buna alternatif olarak bir browser extentionı da bulamadım, çoğu video yakalayamıyor ya da yakalayan sadece tek bşr çözünürlüğünü yakalıyor. Jdownloander indirme yöneticisi olarak tercih edilebilir, bir çok sitenin de videosunu indirebiliyor fakat tanımlanmamış video olunca direkt kopyalanan bağlantıda ne varsa tüm içeriği analiz edip sunuyor ve aralarından video olanı bulman gerekiyor. Günlük hayatta ana işletim sistemi olarak Linuxa geçmememdeki en büyük belki de tek sebep IDM benim için :) ayrıca windowsta crackli olarak kullandığım yazılımları aynı şekilde linuxta kullanamamak da büyük bir sebep. Sanallaştırma ile de uğraşıp indireceğim tek bir video ya da crackli kullanacğım bir program için her seferinde de windows sanal makineyi başlatmak gereksiz efor oluyor.
Video indirmek için Firefox eklentisi Video DownloadHelper var. Tüm web sitelerindeki videoları yakalayabiliyordu. Linux'ta Windows'taki gibi verimli çalışır mı, bilmiyorum. Denemek lazım.
@@sametbilek samet çalışıyor mu
@@batuyldrm3464 Bilmiyorum. Linux kurulu değil bende. Deneme imkanım olmadı.
@@batuyldrm3464 Linux'ta hiç denemedim. Şu an linux kurulu bilgisayarım yok.
@@batuyldrm3464 chrome ve firefox ta denemediğim eklenti kalmadı. tüm videoları %100 yakalayan maalesef yok. idm bu işin piri.
Ama!
Telefonumda daha memnun olduğum uygulama var. "1DM" browser. Bence idm'den bile başarılı. Bu browseri Linux ta çalıştırabilirsiniz idm'nin eksikliğini kapatır
Bilgilendirici video. Az çok hepsini biliyorum. Ayrıca alternative to sitesi geçmişte çok işime yaradı. Yusuf bey gerçekten bilgi ve background olarak kalbur üstünde kalacak sayılı kişilerdensiniz. Ülkede teknoloji kültürünün artması gerekiyor biraz daha
File Centipede uygulamasını hiç duymamıştım ama kullanınca beğendim. Windows kullanıyorum ama Internet Download Manager'ı cracklemek ve kullanmak ne kadar güvenli emin olamadığımdan deneme sürümünü kullanıp ardından silmiştim. Fakat bu uygulama onun açığını çok rahat kapatıyor. Ayrıca açık kaynak. Teşekkürler Yusuf İpek
3:07 xournal++ var hem windows hem linux destekli
Photoshop ustaları için gimp kanayan yaradır. Boyutuna göre çok iyidir ama sektörün içindeyseniz sektör standartlarını karşılamaz. Yine de biraz vakit harcayarak eninde sonunda yapacağınız resmi gimp üzerinden de çıkartabilirsiniz.
Gimp'i windows üzerinde kullanıyorum ve merakla 3.0 güncellemesini bekliyorum. Okuduğum yazılara göre Gimp'in gtk kısmını yürüten eleman projeyi bırakmış, bu yüzden güncelleme konusunda çok geride kalmış ve hala gtk 2 kullandığı için eleştirilmişti.
Photoshopçuların diğer bir sorunu ise tahribatsız katman düzenleme Gimp'te yok.
Tam da Tails kullanmaya başlamıştım, mükemmel zamanlama 😀🔥
Keşke önerdiğin uygulamlaları ekrana yazsaydın. Mesela premiere alternatif olarak önerdiğin uygulamanın senin telafuzundan olsa gerek kaç defa dinlememe rağmen ne olduğunu anlayamadım.
DaVinci Resolve
OneNote alternatifi olarak Obsidian Canvas olabilir. Logseq'in whitebord'u da var sanırım. Scrintal çok benziyor bir de.
Peki Notion? Bu Linux'da var mı? Kullanımı iyi olur mu?
@@RRechzEXE Flathub da resmi olmayan bir masaüstü uygulaması var Notion için, web den de kullanılabiliyor. Bu dediğim masaüstü uygulaması da web i masaüstü uygulaması içine gömüp sistemle entegre ediyor zaten.
Burada bahsedilen yazılımlar ağırlıklı olarak "iş" için kullanılıyor. Kişisel olarak günlük hayatında bu yazılımları kullanan sayısı çok azdır. Bu nedenle bu programların altarnatiflerini kurumca/iş ortaklarıyla geçmek gerekiyor ki bu imkansız.
Ben MS Office alternatifi olarak OnlyOffice'i kullanıyorum. Çünkü .docx uzantılı dosyaları bozmadan açabiliyor.
Açık konuşmak gerekirse, mesele hiç bir zaman Microsoft Office - Libreoffice uyumluluğu olmadı. Mesele bu yazılımların varsayılan olarak kullandıkları dosya uzantıları. Libreoffice Writer varsayılan olarak ".odt" dosyaları kaydediyor ve bu harika bir şey çünkü bu açık bir kaynak kodlu bir uzantı olmasının yanı sıra bir ISO standardı, yarın bir gün Libreoffice Writer'ın geliştirme süreci durdurulsa bile başka herhangibir program ile, -ki buna Microsoft Office'de dahil, açılabilir. Öte yandan Microsoft Office Word dosyaları varsayılan olarak ".docx" olarak kaydediyor. Bu kapalı kaynak kodlu bir uzantıdır ve Microsoft her Office sürümü yükseltmesinde değişiklikler yapıyor ki diğer yazılımlar uyumluluğu yakalayamasınlar. Zira, kim niye Microsoft Office için para ödesin ki eğer ".docx" dosyaları Libreoffice ile sorunsuz açılıyor olsaydı.
Bu noktada hiçkimsenin başta Libreoffice olmak üzere açık veya kapalı kaynak kodlu ofis uygualamalarını "Microsoft Office ile uyumluluğu zayıf" diye söylenmesini doğru bulmuyorum. Çünkü tamamen amaca uygun bir durum. Hiçbir özgür yazılım geliştiricisi değerli vakitlerini tersine mühendislik yaparak acaba bu sene Microsoft nasıl bir ".docx" tasarladı diye harcamaz, çünkü harcasa bile bir sonraki sene bu uyumluluk yine kaybolacak.
Buradan bu yorumu okuyan herkese naçizane tavsiyemdir, ister Libreoffice kullanın ister Microsoft Office ya da her ne istiyorsanız, dosyalarınızı ODF (open document format) olarak kaydedin, bu sayede kendinizi belirli bir programa mahsur bırakmamış olursunuz, bu dosyaları yarın bir gün istediğiniz ofis programıyla sorunsuz bir şekilde açıp düzenleyebilirsiniz ve herhangibir işletim sistemi değiştirdiğinizde de sorun yaşamamış olursunuz.
Onlyoffice docx ile tam uyumlu, ayrıca docx tam olarak kapalı bir standart değil sadece gudubet ve uyumlu olarak geliştirilmesi zor.
Adobe Illustrator'in en mantıklı açık kaynak alternatifi Krita'dır. Inkspace'ı kullandım ve bana kullanışsız geldi.
Krita'nın vector araçlarını hiç kullandınız mı gerçekten?
Belki çizim yapmak için öyle dediniz ama diğer türlü grafikler için inkscape bir bir.
Biraz geç olsa da işime yarayacaktır. Teşekkürler
Maalesef libre office, Microsoft office için bir alternatif değil. Sürekli dosyada sıkıntı çıkıyor dosyalarda. Özellikle pdf'e dönüştürmeden evrak göndermeniz gerekiyorsa veya bir Microsoft office dökümanını düzenlemek istiyorsanız ciddi uyumluluk sıkıntıları var. Umarım gelişir de açık kaynak kod alternatife gönül rahatlığıyla geçeriz
The Linux Experiment kanalında LibreOffice'in MS uyumlulugunu maximize etmeye yönelik bir video var.
Linux için, MS Office dosya uyumluluğu en yüksek olan program şüphesiz WPS Office, daha sonra Onlyoffice gelebilir. Ayrıca Google Docs kullanmakta iyi bir alternatif.
Profesyonel kullanım için yorum yapamam ama fotoğraf düzenleme ve görsel işleme için GIMP ve vektör hazırlama için Inkscape çok iyi. Özellikle Inkscape ile birer vektörel çıktı olan PDF'lerden grafik ve görsel almak çok pratik. Inkscape'in klavye kısayolları, SVG'nin yaygın bir format olması (Web'de ve Office uygulamalarında doğrudan kullanılabilmesi) çok önemli kolaylık sağlıyor. Profesyonel kullanımı bir yana bırakırsak bence GIMP ve Inkscape #1.
Kdenlive yerine openshot da kullanılabilir. Son videolarımı düzenlemek için kullanıyordum. Hafif hem de sanki.
Yine cok guzel keyifli bi video ❤
kaliteli video👍 linux kullanmaya devam edebilirsem denerdim de yeni bilgisayara geçinceye kadar kullanamiyom maalesef
Puppy Linux hakkında video çekebilir misin? USBye nasıl kurulur, nedir, ne değildir? tarzında. 🙃❤️🔥
abi hangi linux dağıtımını kullanıyorsun
Şuan kullandığınız Linux dağıtımı hangisi ? Hangisine geçmemizi önerirsiniz ?
Linux Mint'i tavsiye ediyorum.
2:54 abi kirita'da var onun için daha iyi olduğu söyleniyor
Eğer yapabilirseniz arch linuxta nasıl laptoplarda optimus teknolojisi kullanabildiğimizi gösterirmisiniz
abi arch linux kuruyorum vmware kurduktan sonra kernel headerlerini bir türlü yükleyemedim hata veriyor sebebi ne olabilir
Direk wine kullanamıyormuyuz.
Bir laptopa VM'siz... Direkt linux kurmak istiyorum: Hangisini TAVSİYE edersiniz...???
Ben Ubuntu 22 kullanıyorum ve tavsiye ederim. En önemli sebebi ise en çok kullanılan dağıtım olması. Bir sorunun çözümünü İnternette en çok bulma olasılığınızın olduğu dağıtım yani.
Yine yararlı bir video
ben todosit in open source alternatifini arıyorum super productivity e baktım ama sevmedim
videoyu izlemedim, müsait olunca izleyeceğim. internet download manager linux ta yok mu?
selam 2009 dan beri bir ubuntu kullanıcısı olarak severek takip ediyorum compiz bir dönem masaüstlerimizi şenlendiren görselliği ile windows severlerin ağzını açık bırakan bir uygulamaydı hala geliştiriliyormu günümüz güncel dağıtımları ile uyumlumudur?
nedense yorumu uzatamadım ama devam ediyim
edit için 3 işletim sistemi de eşit bence plugin haricinde davinci resolve premiere ile çok yakın eğer laptop ise mac.
serverlar ise direk windows 7 yıllık sunucu ubuntu serverla hala kapanmadan devam edebiliyor nasıl oluyor aklım almıyor.
yine burdayım 38 saniyede.
Nasıl tak diye burdayım
ejsuıbpğp@@mertsismanoglu
Ms office muadilleri içerisinde fazla bilinmeyen ama en yakın deneyimi sunan FreeOffice'dir (manjaro'yu denerken keşfettim ve tüm linux dağıtımlarında sorunsuzca kullandım). Tek sıkıntısı açık kaynak ama ticari yazılım olması (ev kullanıcısına ücretsiz lisans veriyor)
Makina paçaları ciziyorum , çizim amaçlı kullandığın ilk yazılım linux da kullandığım freecad oldu. Simdi windows sa geçip auto CAD kullanmak istersem muhtemelen cok yabancılık çekerim.
freecad windowsda da var diye biliyorum
Ubuntu indirdim cs go oynuyordum Birtane ayar yapmama rağmen proton da bile tam verimli çalışmadı surekli bir hata aldim en son usb biçimlendirmek için 1 saat de bekleyince tekrar Windows'a geçtim linux da bir program kurmak bile eğer yeniyseniz saatler alabiliyor
Bence tam tersi. Saniyeler içinde program kuruluyor.. muhtemelen seninde dediğin gibi sen yenisin veya nasıl yapacağını bilmiyorsun...
alternatif isimleri tam olarak geçmemiş ve özellikle şu pdf okuyucunun adını çıkartamadım metin olarak verebilir misiniz?
Okular
@@Lezlut dahili olarak yüklüymüş zaten fedorada
Yusuf bey merhaba. Bir projeksiyon cihazı aldım ve işletim sistemi linux bunun ile ilgili apk uygulama felan yüklemeyi bilmiyorum. yardımcı olabilirseniz inanılmaz mutlu olurum.
btt.community adresinde konu açabilirsiniz.
çok teşekkür ederim.@@yusufipk
Hardisk ten veri kurtarmak için ne önerirsiniz ( diskdrill, recuva vb)
Photorec
IDM yerine FDM öneririm. Hem windows hem linux için mevcut. Ücretsiz bir yazılım. Torrrent istemcisi de barındırıyor içerisinde.
Bende fmd kullanıyorum ancak yakın zamanda oluşan indirme bağlantısından virüslü istemci indirme olayından dolyı eklememiş olabilir
Lenovo yoga7 laptop aldım win11 di default ubuntu kurdum ama bataryası çok çabuk bitiyor gibi tlp indirdim ama sanırım doğru configure edemedim senin bir tavsiyen var mı
btt.community adresine teknik sorunlarınızı yazabilirsiniz.
Abi Multithreaded Download Manager'da video indirme var mı?
Docx uzantili microsoft office de duzenlenmis belgeler libre office de goruntulendiginde icerikleri kaymis sekilde gozukuyor. Ayni sekilde libre office uzerinde duzenlenen docx belgeler microsoft officede icerikleri kaymis sekilde gozukuyor. Bu durumun yasanmayacagi ve linuxta kullanilabilen baska bir program var mi? Yoksa yine en mantiklisi web uzerinden kullanmak mi?
Only Ofis'i de deneyebilirsiniz.
Ray cast-Alfred tarzı bisey var mı
Sözü geçen programın ismini buraya yazar mısınız? Ssdisk için uygulama ismini 10 kere geriye sardım
Yorumlara ekledim
Klavyenin üzerindeki kitabın ismini alabilir miyiz acaba?
Meditations - Marcus Aurelius
@Yusuf İpek 1 haftadır Linux mint en son sürümünü kullanmaya başladım yaşım 36 5 10 yıl önce yine linux mint denemiştim yaşadığım sorunlar aynı bu konularla ilgili benim gibi linux ortamında tecrübesiz kullanıcıların sisteme alışmalarını kolaylaştırabilecek önerilerini dinlerim. Pc 4.nesil i5 4 gb ram 120 ssd
1) tepkisellik, yavaşlık sorunu (bütün uygulamalarda bu şekilde) açılması uzun sürüyor (win 10 sorun yok) mint yavaş çalışıyor şu dağıtımı dene dersen ona bakarım.
2) pencereler arası geçişlerde tıkanma diğer pencereye geçmek istediğimde pc bi an durup düşünüyor geçsemmi geçmesemmi diye
3) yaşadığım soruna çözüm olacağı yazılmış bir takım forumlarda bazı komutlar buluyorum bu komutları dos gibi siyah ekranlı bir yere yazmışlar terminal diyorlar oysaki sistem içinde terminal diye birşey yok uçbirim yazıyor uçbirime girip yapıştırıyorum komutu kabul etmiyor :) uçbirim(terminal burasımı bilmiyorum sistem içinde dos benzeyen bir burasını buldum) komutları nereye gireceğiz ?? bu konularda videoların varmı ?
Ne önerirsin linux bilgim yok eskiden mint bildiğim için kurdum@@furkanrye
merhaba, Xubuntu yada Lubuntu kurmayı deneyebilirsiniz. Linux Mint'te terminal CTRL + ALT + T tuş kombinasyonuyla açılıyor. Uç birim de aynısı. İlgili komutların çalışmaması için birçok neden olabilir, bunların ilki yönetici hakkına sahip olmamanız olabilir.@@MEDKiT90
standart günlük kullanıcı için kur sorunla uğraşma sistemi yokmudur.Ikınma takılmaları yaşamayacağım youtube izleme office işlemi bu kadar win 10 da açıldıktan sonra herşeyi sorunsuz kullanıyordum Linux kurup dertsiz başıma dert aldım heralde :) @@furkanrye
Merhaba, kolay gelsin.
Bir arkadaşıma senin bu videonu göndermiştim, Windows alternatifleri diye.
Bana bana dediği şu; bu adamın verdiği uygulama isimlerini anlamıyorum, windows program isimlerini ekrana yazdırmış ama alternatiflerinin ismini yazdırmamış diye serzenişte bulundu. Videoyu baştan sona izleyerek isimleri ona gönderdim.
Başka biri de Linuxda ön muhasebe ve cari hesabı takip edebileceğim Türkçe bir uygulama varmı diye sormuştu. Bunu bende bilmiyorum. Siz biliyor musunuz?
Adamın şikayetini anlamışsınızdır sanırım.
8 yıldır Windowsu bıraktım. Ara ara Windows kurdum. Fakat yinede Windowsu kullanöadım. Linuxa geçtiğim için hiç pişman değilim. İyiki linuxu keşfetmişim.
Bir yıl falan önce bi videonda arch linuxu bırakıyorum demiştin,şuan hangi dağıtımı kullanıyorsun?
abi bunların isimlerinin yazılışlarını da videoya veya aşağıya ekleseydin keşke ingilizce olduğu için
Aynısı ile ilgili bir slayt hazırlayıp öğretmenime gösterdim bu videoyu da öneririm artık.
Mükemmel video. Umarım bir gün Valorant'ın da alternatifi çıkar.
Cs 2
libre çöp ne zamn kullansam hep dosyaları bozuyo
Linux kullanmaktan windows'u unuttum. Artık windows karışık ve yavaş geliyor. Linux'ta ofis, istatistik ve google drive zorluğum oluyor. Dual Boot kullanıyorum, aynı zamanda Linux'a bağlı virtualbox'da yüklü windows'um var. Uyum gerektiren belgeleri sanaldaki winle hallediyorum. Çok yapamadığım birşey olursa dual boot winden hallediyorum. Ancak epeydir windows'a geçmedim düşünün yane... Bu arada dual boot kullanmanın performansı etkilediği söylenir ancak bilemedim ben pek olumsuz etkisini görmedim. (Sadece linux kullandığım zamanlarda oldu dual boot yapmadan). Belki bu konuda bir video yapılabilir. Teşekkürler
multiboot olarak 3 tane falan sistem var birini kaldırıyom yenisi falan geliyor ama hiçbirinde ekstra bi yavaşlık falan hissetmedim açıkcası 6 aydır böyle olması lazım en azından
IDM'nin en güzel yanı her platformda videoları çok rahat çekebilmesi. Diğer alternatiflerde bu tam düzgün çalışmıyor maalesef. Sırf bu yüzden dual boot olarak kullanmak durumunda kalıyorum.
XDM ve FileCentipede'de düzgün çalışıyor olması lazım.
Arkadaşa katılıyorum, IDM'nin şimdilik alternatifini bulamadım. FileCentepede performans olarak en yakını.@@yusufipk
@@swac1667 IDM sanki beni fonluyor gibi konuştunuz :)) Ne alakası var? Ben kullanım deneyimlerimden yaşadığım tecrübelere göre yorum yapıyorum. İşimi sorunsuz bir şekilde görse özür dileyerek söylüyorum ben mal mıyım da gidip lisans ücreti vereyim? Sizin ihtiyaçlarınızı belki karşılıyordur. Beni karşılamıyor. Herkesin her uygulamadan beklentileri farklı. Amacım açık kaynak ya da kapalı kaynak yazılımları yarıştırmak falan da değil. Aslolan ihtiyaçlardır kısaca.
@@mustafakara0 Eminmisiniz. Windowsdan linux'a dualboot ile birlikte kullandım ve linux için File Centipede kurdum ve hiçbir sıkıntı yaşamadım. Hatta IDM ve FileCentipede ikisini merak edip karşılaştırdım 20dk fark var. O yüzden komple File Centipede geçtim. Gerçekten denedinizmi?
TRELLO tarayıcı tabanlı ve telefon uygulaması olan liste ve kartlarla sürükle bırak yapabileceginiz takvim ve hatırlatıcı baglantılı harika not alma alternatifi
güzel bir video ama söyle bir önerim var alternatif program aramak yerine daha çok işe odaklanmak çoğu zaman daha iyi oluyor. Bazen program bile gerekmeyebiliyor. Mesela örnek olarak adobe photoshop alternatifine bakmak yerine resme nasıl yazı eklenir gibi.
Ama iş için kullanılıyorsa maalesef her sektörde lider yazılımları geçmek zor. Demek istediğim gündelik hayata libreoffice fazla fazla benim isimi görse de bir iş yerinden gelen doc uzantısı için microsoft yazılımı daha güvenli.
Teşekkürler
Diğerlerini bilemem de, tek bildiğim şey hiçbir programın IDM'in yerini tutamayacağı. Ama yine de eline sağlık. Hardcore yazılım vesaire üretmeyecekseniz, Windows iie devam etmeniz sizin yararınıza olur.
idm'ye alternatif olarak fdm önerebilirim. Fdm'yi veya idm'yi kullanmam sebebim tarayıcılardan indirdiğimde dosyaları bazen bozuk indirebiliyor. Tarayıcılardan indirmeyi bu yüzden tercih etmiyorum. Fdm seçme sebebim xdm son güncellemeden sonra bir kaç sorun Yaşatmıştı. Şimdi hatırlamıyorum sorunu ama o zaman çok sinirimi bozmuştu. Ek olarak içinde bulunan torrent desteği demek istiyorum doğru terim aklıma gelmedi. Ek olarak torrent uygulamasına ihtiyacım olmuyor. jdownloader 2 de güzel onu video vs indireceğim zaman tercih ediyorum. Video indirme dışında programı açmıyorum bile bu güzden her açtığımda "abi güncelleneyim mi?" der "he derim" :D buradan kendisini böyle sığ bir şekilde kullandığım için özür diliyorum :D.
.exe uygulamalarını calistiramiyor muyuz
.msi dan bahsediyorum yani.
Hayırlı akşamlar
Krallll
adobe illustratoru veya photoshopu linuxta windows isosu indirip virtual box gibi sanal makine uygulaması üzerinden de çalıştırabilirsiniz
performans kaybı çok olur.
On numara.
Openshot da basit ama işlevsel bir video editor
IDM'nin mobil alternatifi olsa tadından yenmez..
Video indirmek için "1DM" uygulaması var Android'de.
güzel video bu arada
Güzel video
Linux'un L'si ile alakam yok iken Linux kullanma isteği ile doldum.
Benim için hiçbiri tam olarak Microsoft Office'i tutmuyor.
Windowsda bile libreoffice candır
XDM kraldır.
Cherry Tree note taking software
AutoCAD ->BricsCad
İlk