linuxda windows 10-11 kurulum flaş belleği hazırlama videosu yapabilirsin, ben geçen senelerde linux mintde yapabilmiştim ama nasılı yaptığımı tam hatırlamıyorum, gparted ve/yada disks uygulamalarıyla yapmıştım sanırım. Rufusla hazırlanan windows kurulum flaşıyla kurarken "sürücü bulunamadı" hatası alınırken linuxda hazırlayınca o sorun yaşanmıyordu.
Gerçekten faydalı bir videoydu. Edit güzeldi. Uzun zamandır linux kullanıcısıyım, debian tercih ediyorum. Tabii alanım işletim sistemleri olduğu için farklı farklı dağıtımların içerisinde bulunuyorum. Bu konuları giriş düzeyine indirgeyip insanlara sunmanız çok kıymetli. Çok teşekkürler.
Terminal candır windowsta bunu keşfetmiş birisi olarak söyleyebilirim. Alacağınız saçma sapan hataları almamanızı sağlar ve sorununuzu ya da yapmanız gerekeni en hızlı en doğrudan yapmayı sağlayan bir can kurtarandır. Windowsta böyle düşünüyorken linuxta bu düşüncem değişmez. Windowsta genelde çoğu kullanıcı terminale hiç bulaşmaz kara kutu gibi düşünür ama aslında harika bir şeydir. 6:23
Uygulamaların Windows'taki gibi farklı disklere kurulmasını istiyorsanız, birkaç yöntemi var. Birincisi /opt, /usr/bin gibi programların kurulduğu dizinleri, kurulum aşamasında farklı disklere bağlayabilirsiniz. İkincisi, bu dizinleri kurulduktan sonra farklı bir diske taşıyıp, orijinal yoluna symlink atayabilirsiniz. Diğer bir yol bunlarla hiç uğraşmayıp, lvm ile disklerinizi sanal olarak tek disk haline getirip, tek büyük diskte tüm işletim sistemini kullanabilirsiniz. Ya da büyük olduğunuzu düşündüğünüz uygulama her ne ise, o uygulamanın olduğu dizini, /usr/bin/X, diğer diske taşıyıp sadece onu symlink olarak bağlayabilirsiniz. Linux'ta bir iş için çok fazla seçenek var. İlla kendinize uyan bir yol bulursunuz.
harika video devamını bekliyoruz, bana üyelik hediye edene teşekkür ederim. 18:45 "Windows'tan linux'a geçiş sürecine cesaret edemiyorum" bunun üstesinden sanal makina'da başlayarak kendinizi alıştırabilirsiniz. Sanal makina nedir bilmiyor iseniz hemen araştırmanızı öneririm.
10 Yıldan aşkındır Linux "ekosistemine" hakimim ve alternativ olarak python ile yazılmış özel YZ sesli sistemlerinden başka bir şey göremedim. Unix / Linux sistemleri bir işletim sistemi değildir, gayet bir öğrenim sistemidir. Windows, MacOs ve s. kullanan şahıslara bile Kendi kullandıkları sistemleri anlamak için Linux öğrenmelerinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Video güzel ve mariflendirici olmuş. Eline, emeğine, zehnine sağlık Yusuf bey.
29:25 hocam gerçekten öyle bir şey var, "android tux error" gibi bir şey yazarak bulabilirsiniz. o hata çıktığı zaman yazılımda korkunç bi sorun var demek oluyor, telefon elektronik bir tuğla olmuş anlamına geliyor.
onun sebebi benim bildiğim kadarıyla yunus abinin dediği gibi android linuxu kullanması ve o hata oldukda telefonda hersey gg olmus sadece linuxun o kısmı kalmış gibi birşeydi
Linuxda aynı bağımlılığı kullanan bütün uygulamaların tek bir noktadan bu bağımlığı çekmesinin en büyük dezavantajı x uygulaması y paketinin 10. sürümü ile uyumlu iken z uygulaması için y paketinin 10. sürüme uyumlu güncelleme gelmemiş olabiliyor ve bir uyumsuzluk varsa problem yaratabiliyor.
19:13 en güzeli dualboot. İhtiyacına göre istediğini aç . Ben şimdi günlük kullanıcı işleri için linux, sadece oyun için Windows açıyorum. Oyunlar zaten Windowsta kurulu olduğu için.
Hocam merhabalar çok yararlı bir video olmuş elinize sağlık. :) 28:30'da Merve hocam no command tarzı normal android hatalarından bahsetmemiş, sanırım custom rom kurarken oluşan kritik bir hata veya cihaz kendisini fastboot'a sokarken (sebebini bende tam bulamadım) ekranda linux'un pengueni görülebiliyor. Android penguin error diye aratırsan çıkar.
iyi ki bu kanal karşıma çıkmış her videonu büyük bir zevkle izliyorum her şeyi güzelce anlatıyorsun gerçekten bir bilgin var ve bu bilgiyi çok güzel bir şekilde karşı tarafa aktarıyorsun
Sorularımı cevapladığın için teşekkür ederim? Dikkate alınmak çok güzel bir his. Aynı zamanda son zamanlarında imaj değişikliğinle bayağı yakışıklı olmuşsun can abim
Keşke Fedora, Ubuntu, Mint gibi denediğim bazı dağıtımlar elektrik kesintisinde kullanılamaz hale gelmese, Windows gibi açılışta onarım yapıp devam etse.
Diğer tüm oyun platformların kütüphanelerine erişebildiğimizi daha önce yaptığın detaylı linuxta oyun videosunu da izlemiştim peki linux üzerinde xbox game pass kütüphanesine erişebiliyor muyuz? Biraz araştırma yaptığımda erişilemediğini okudum ama bilmediğimiz bir yöntemi var mı diye merak ediyorum. Cevaplarsan sevinirim.
Arch kullanmanın yaşı yok da, evdeki sorumluluklar artınca bitiyor. Gentoo'dur Arch'dır acayip acayip dağıtımlar kullanırdım eksiden ancak ne zaman ki iş hayatı başladı, kendi evime çıktım, hanım geldi, ev geçindirmeye dertleri vs derken Ubuntu kullanmaya başladım. :D Arch hala içimde bir yerlerde bir uktedir duruyor, artık yapacak bir şey de yok. Güzel zamanlardı, geldi gitti. :)
GNU/Linux özgürlük için kullanılmalı. Yani kaynak koda erişip onu düzenleyip dağıtmak için. Çağımızda herkes az veya çok kodlama bilmeli. Diğer sistemlerde de özgürce kod yazılabilir elbette ama ana sistem olarak GNU/Linux ele alınmalı. Teşekkürler.
Kardeşim merhaba Linux Mint kullanıyorum 1 yıl oldu çok memnunum bu kanalda yaptığın içerikler çok değerli bunun için teşekkürler ve senden bir isteğim var bu gün buldum " zorin os " diye bir dağıtım gördüm kolaylık arayüz seçenekleri ve windows uygulamaları oyunları direk destekleyerek geldiğini ifade etmişler. windowstan geçiş yapmak isteyen yeni kullanıcılar için çok olumlu buldum inceleme videosu çekmeni rica edicem belki biraz daha insanı windowstan kurtarabiliriz
Ben FreeBSD'de ZFS kullanıyorum. Daha önce hiç btrfs kullanmadım ama ZFS'nin kullanımı daha basit gözüküyor. Snapshot, rollback, boot environments özellikleriyle kullanmaya değer. Sanırım FreeBSD'de ZFS, Linux'a göre daha performanslı.
eski donanıma sahip pc sahibiyim 1 yıldan uzun süredir linux mint xfce kullanıyordum son 1 aydır zorin os lite kullanıyorum . Genel olarak eski donanımlı pc-ler için linux mint öneriliyor ama zorin os lite geçtikden sonra rahatladım resmen nedeni linux mint çok geç açılıyordu pc kapatıncada çok geç kapanıyordu bazen pc kapatdığımda komut ekranı geliyordu saatlerle öyle kalıyordu pc baktım kapanmıyor fişi çekiyordum bende , bir uygulamayı açmak dakikalar sürüyordu hatda uygulamalar menusunun açılması bile 20-30 saniye sürüyordu .Genel olarak linux mintde pc çok çok yavaş çalışıyordu
Linux'da Oyun oynarken Steam'i rahatça kurup kullanabilirsiniz ayrıca Lutris programı ile Epic Games, GOG, EA GAMES APP, Ubisoft Connect, Battlenet ve Humble Bundle istemcilerinin hepsini kurabilir ve oyunları oynayablirsin
Bir dönem linux kullanmayı denemiş biri olarak kendimce şunu söyleyebilirim. Zamanınız bolsa, tek sürücüyü, programı vs kurmak ve kullanmak için saatler harcayabilirim derseniz deneyin. Yazılımla profesyonel olarak ilgileniyorsanız zaten akıl vermek haddime değil. Oyun oynamak mümkün değil. Bazı yaygın programlar linux'te yok. Muadilleri ise yetersiz. Adobe örneği güzel mesela. Normalde ihtiyacınız yoktur ama yılda 1 işiniz düşer. Windows'ta yükle kullan sil yapabilirken linux'te bunu yapamazsınız. Libre office'in arayüzü bile berbat. Sadece simgeler var. Her şeyi ezbere bilmeniz gerekiyor. Günlük kullanımda arayüzü xp'den hallice. Görselliği çok gerideydi. Wine ile windows programları çalışıyor deniyor ama ya çoğu program çalışmıyor ya da ben çalıştıramadım. Bir sorun yaşadığınızda foruma yazıp saatlerce bazen günlerce birinin cevaplamasını bekliyorsunuz. Çözülebilecek bir sorunsa çözülüyor. Çoğu zaman ise çözülemiyor. Windows tarafında ise sizden önce aynı sorunu yaşamış mutlaka biri oluyor ve anlık çözüme kavuşuyorsunuz. Not: Mint, cinnamon ve ubuntu dağıtımlarını denemiştim. Tek pc kullanıyorsanız kesinlikle windows silip linux kurmanızı önermem. Dual boot yapmak daha mantıklı. Özetle tekrar dener miyim? ASLA Windows candır. Bu kadar soru-cevap içeren video için like'ımı bıraktım 😁
Yorumun için teşekkürler. :) Bir dönemden kastın çok eski zamanlar herhalde, hemen hemen dediğin her şey günümüz modern Linux'ta geçerli değil. Boş vaktin olduğunda eğlencesine bir şans verebilirsin bence.
linux mint kurdum ve pop os usulü en güzel oyun verimi veren sistem :) diğer sistemler de 1050ti notebook da kurunca kendim tamamen kusursuz mint kadar ve pop os kadar iyi çalışmadı oyunlar
41:40 konteynırlar sistem bağımlılıklarını mı taklit ediyor nedir bu sistem bağımlılıkları? Konteynır yerine direkt işletim sisteminde çalıştırılsa bu hizmetler, daha stabil olmaz mı veya Qubes OS'ta Docker mı yoksa başka bi alternatif mi
Selamlar. Öncelikle yeni bir takipçin olarak içeriklerin ve ele alış biçimin nedeniyle seni tebrik ederim . Ben eski sayılabilecek bir masaüstü linux kullanıcısıyım.Çalıştığım şirket de 200 ün üzerindeki client ve sunucularında özgür yazılımı destekleyen bir şirket. Şirkette son 5-6 yıldır Mint kullanıyorum. Dosyalarımı file server üzerinde tutyorum genel olarak ve böylece tablet ve telefonumdan da bunlara gerektiğinde ulaşabiliyorum . Tek sıkıntım mint masaüstünde bulunan dosyalarıma uzaktan ulaşamamak. Mint masaüstünü de uzaktan erişebilecek şekilde paylaşıma açmak mümkün mü acaba ? Kullandığımız NAS sunucu freeBSD tabanlı bir işletim sistemine sahip .
Merhaba hocam. Yakın zamanda dual Boot olarak W11'in yanına Mint kuracağım. Öncelikle otomatik olarak Windows'un yanına kur dersek Grub'u Windows Boot Manager'in bulunduğu 100 MB olan EFI bölümüne mi kuruyor? 2. sorum da Windows Boot Manager'in hasar almaması ve orijinal haliyle kalması için , Mint'i kurarken onun Grub dosyasını ayrı bir bölüm içine veya Mint'in dosyalarının olduğu bölümlerden birinin içine kurabilir miyiz? 3. sorum da bios menüsünde bilgisayar açılırken Windows ve Mint olarak ayrı ayrı görebilir miyiz?
Yeni bir telefon aldığınızda bunu nasıl kullacağız korkuyorum demiyorsanız linux de ayı şekilde. Oyunlara nasıl kısayol ekleyip oyun deneyimimizi en üste çıkarıyorsak linuxde de her şeye kısayol ekleyerek performansımızı artırıyoruz. Oyunları kısayolla oynayan herkesin linuxu denemesini isterim
Bu arada ARCH'ta AUR olduğu gibi Fedora kullanıcıları için de COPR var bu arada. Şahsen ARCH kullanıyorum ama Fedora kullanıcıları için ufak bi bilgi ;)
windowstan yorulduysaniz linux mint ile başlayın cinnamon arayüz geçiş sürecinde linuxa alışmanızı sağlar sonradan diğer dağıtımları dönersiniz rpm tabanlı linux yazılımları çokta kullanıcı dostu değil sorunları çözmek daha vakit alıyor o yüzden deb olanları deneyin yada en iyisi pisi linux ama harici ekran kartınız varsa pisi linuxta problem yaşarsınız
Merhaba Linux Adam . Videoyu başta sona izledim , emeğine sağlık çok iyi olmuş . Ama kimse linux üzerinde nasıl müzik yapılır diye sormamış . Arka plandan anladığım üzere müzikle ilgilisin ve ben bu konuyu merak ediyorum . Linux üzerinde Studio One gibi dawların pluginlerin vst’lerin ve stüdyo ses kartlarının desteği var mı yada alternatifleri neler ? Eğer biliyorsan bu konuda da bizi aydınlatırsan sevinirim .
Merhaba hocam, yaklaşık 1 yıl önce sunucunuzdan ban yedim ama neden yediğimi hatırlamıyorum, birden fazla kez size ulaşmayı denedim ama yardım edebilme ihtimaliniz varmı?
Bundan 1 yıl sonra linux'un yapay zeka sayesinde oyunlarda ve kullanış açısından devrim yaratacağını ve pazar payının baya kısmını alacağını düşünüyorum windowsun işi bitecek gibi duruyor açık kaynaklı yazılımlar her zaman bir kaç adım öndedir bana göre.
aslında bash kullanmak linux’un zayıf tarafı değil güçlü tarafı. birçok durumda terminal GUI'den daha kullanışlı ve kolay olabiliyor. linux’u DE ile kullanmak gerçekten zor (Wayland KDE ne kadar gelişse de hala bir sürü sıkıntısı var) o yüzden günlük bilgisayarım macOS. iki dünyanın en iyisi.
Çok uzun zamandır linux kullanıyorum bu sorulan sorular yıllardır hep mı tekarar eder ben insanlara linux kullanmayı önermeyi bıraktım sırf bu saçma sorular yüzünden gerçekten ilgili olanlara öneriyorum ve öğretiyorum ilgili olanları sorularından anlayabiliyorum bende olmayan sabıra sahipsin kolay gelsin. Ama bir noktadan sonra sende bırakacaktın insanlara linux öğretmeyi.
Abi lütfen bu soruma cevab ver. Ben ubuntuyu kurdum bilgisayarimdaki diger diske. Sonra ubuntu ekrani geldi masa üstünde install ubuntu yaziyodu yine. Flash bellegi bilgisayardan çikardim. Yeniden başlatdim ön yükleme ekrani gelmedi. Windows da bakdım disk alanı ayrilmiş ubuntuya. Ama ubuntu yok😢
Veikk tabletim var. Ubuntu'dan Fedora'ya geçtim. Ubuntu'daki yazılımı tablet kalemiyle çizebiliyordum ancak üzerindeki butonlarını algılamıyordu. Fedora'da problemsiz bir şekilde kullanabiliyorum.
LinuxMint cinnamon 21.3 kullanıyorum. Ekran kartım rx580 ama çözünürlük seçenekleri çok sınırlı. 1900x1080 1200x720 1024x768 832x624 800x600 var. 1200 de bazı programlar dışarı taştığından kullanımı sıkıntı oluyor. 1900 de ise görüntü bana göre küçük kalıyor. Ben monitor olarak tv kullanıyorum. Daha önce gt730 vardı. çok seçeneğim oldu. şimdikinde yok. 1366x768 60hz nasıl ekleyebilirim? araştırma yaptım ama oradaki verilen bilgiler bu sürümde olmuyor. konu hakkında bir video hazırlayabilirmisiniz. saygılar
ZORİN Hakkında ne düşünüyorsunuz? ben diğer dağıtımlara kıyasla zorin os'un oyun içi fps'e baktığımda daha verimli olduğunu fark ettim kendi MSI Laptopum'da
Abi çift işletim sistemi kursam PC’ye sorun çıkar mı ve Windows’taki verileri silmeden linuxa geçmemin bi yolu var mı sırf internetim yavaş olduğundan geçmiyorum
beni linuxta geçiş için frenleyen en büyük şey diğer disk bölümlerine dokunmadan c kısmına linux kurma ve sonra windowsa geçebilme olayı. live usb ler çok sorunlu oluyor. windowsu kurduğum disk bölümüne (partition) kurmak istediğimde farklı bir disk gibi veriler karşıma çıkıyor. diğer disk bölümlerine zarar vereceğim düşüncesiyle vazgeçiyorum. gerçi sorunsuz kursanda uzun dönemli kullanamıyorsun, windows programlarının bir şekilde tek tıkla hızlı bir şekilde çalışması lazım elli tane kurulum yapmadan.
windowsu kurduğunuz disk bölümüne neden linux kurmaya çalıştığınızı anlamadım. sistemi tamamen linuxa geçirmek istemiyorsanız, dual boot olarak windowsun yanına kurabilirdiniz
ben hiç işletim sistemi kurmamıştım ve linux kullanmayı senin oyun video nu gördüğüm an tam olarak aklıma yattı bios'a girmekte dahi uğraştım azıcık bazı ayarları değiştirmek bios şifresi bile ayarlamamışım laptopda ama bir kere kurdum ve şimdiye kadar sadece keyfi olarak farklı işletim sisytemleri denedim sanırım son 3 haftada 5 kere sistem kurdum hangisi bana uygun diye şuan zorin OS kullanıyorumgnome arayüzü Zorin OS te daha iyi bazı yönlerden mesela fedora da kullandım ama ama orada alt bar falan doğrudan ayarlayamıyordum ve ram az olduğu için (4 gb) sıkıntı yaşadım bu bendende yaşanmı olabilir ama 4 uygulama açınça bilgisayar artık yapma serdaaar diye bağırıyordu orada bu konuda sıkıntı yaşadım Zorin os tede gnome var ama şu ana kadar böyle bir sıkıntı yaşamadım bu şu an pek ihtiyacım olmadığından da olabilir gerçi o anki ihtiyacım farkllı olduğunda deneyip görücem
Bi aralar Linux PlayStation 3 gibi cihazlar için de vardı, neden şimdi yok? Yani ps 3, 4 ömrü bitmiş, neden yeni linux desteği yok? Emülatör gibi oynanıyordu
Herzaman yanımızda bulunan akıllı telefonlara Termux ile linux kurmak mümkün mü ? termux linuxu emilatör olarak mı çalıştırıyor? performans kayıpları olur mu? temel kullanım için klavyeli bir tablete kurulursa leptop gibi bir kullanım rahatlığı sağlar mı? yada telefona kurulup monitor veya tv gibi ekranlara yansıtılabilir mi?
Android telefonlar zaten linuxtur ve termuxda bir emülatördür. Termuxu işlevsel kullanabilmek için ayarları biraz tuhaf, yetkilendirme için hafif uğraşman lazım. Android işletim sistemlerinin yapısı masaüstü dağıtımların yapısından farklı olduğu için, masaüstü uygulamaları doğal olarak desteklenmez. Klavyeli tablet ile androidin izin verdiği çerçevede termuxla takılabilirsin ama ne yaparsın bilemem. Biz arka plan yazılımları çalıştırmak için kullanıyoruz. Termux bir komut satırı arayüzüne sahip olduğu için, telefon ekranını cihazlara yansıtmayı başarırsan termuxuda yansıtmış olursun. Yani komut satırını yansıtmış olursun.
Abi hem linuxta laptopuna telefonla bağlanıp şarkı açarsan linux mintte laptoptan çıkıyor belkide biliyorsundur diğerlerini bilgilendirmek amaçlı soyledim
3:33 bi tık eksik olmuş. Windows kullanıcısı olduğunu varsayarsak WSL2 ile windows makine üzerinde kullanıp rahat ettiyse tamamen linuxa geçmesi, etmediyse kalıntısız bir şekilde tüm linuxtan kurtulup windows ile kaldığı yerden devam etmesi çok daha iyi bir opsiyon.
Yaptığım işi seviyorsanız kanala maddi destekte bulunup sürdürebilirliği arttırabilirsiniz. go.yusufipek.me/destekol
🎙 Benimle birebir görüşüp danışmanlık almak için - go.yusufipek.me/gorusme
🗞 Haftalık bültene abone olmak için - go.yusufipek.me/bulten
🖥 Kullandığım Sunucu - go.yusufipek.me/sunucu
Linux'ta Erişilebilirlik İçin Tartışma Bağlantısı - btt.community/t/linuxta-erisilebilirlik-hakkinda-tecrubeleriniz/5877?u=yusufipek
Sırasıyla videoda bahsedilen bağlantılar:
1. Linux Paketlerini Anlayalım - DEB RPM Snap Flatpak AppImage AUR ruclips.net/video/3MVgOnBPvGM/видео.htmlsi=6YoKc0m2s0OwL48G
2. Forum - btt.community
3. LinuxJourney- linuxjourney.com/
4. Linux Oyun Oynama Rehberi - Her Şeyi Oyna: Steam, Epic, Origin, Ubisoft, Battle.net, GOG ruclips.net/video/P7Hb_dWSeVU/видео.htmlsi=38fG4a0z5tU-q5Fk
5. Terminali Kolaylaştıran Özellik Alias - ruclips.net/video/iL8jMJ3XcFA/видео.htmlsi=NnSz32fPdDpR0j0h
6. Distrochooser Linux Dağıtımınızı Bu Testle Seçin - ruclips.net/video/eFrHzCj_loU/видео.htmlsi=XeGbX33pQxwAnPMQ
7. Bu İkili Yazılım Dünyasını Değiştirdi - ruclips.net/video/QkHVRLVVorY/видео.htmlsi=LgzbOsRMhVQGsvXx
8. En İyi Masaüstü Ortamını Bulduk - Tier List ruclips.net/video/Yodd5qPY4EE/видео.htmlsi=7X72bPPkI-9rH0FW
9. Wayland Nedir? - ruclips.net/video/oCsv0bnebb0/видео.htmlsi=zxEqfTf84vn4JBIk
10. Linuxa Geçme Rehberi - Sıfırdan Adım Adım Linux Kurulumu ruclips.net/video/dtNtOB-eEhw/видео.htmlsi=GSblG9dDIcSDsEDu
11. WEBCAM YERİNE TELEFONUNUZU KULLANIN - ruclips.net/video/79qOZYZrYq8/видео.htmlsi=bXuQo16nKZUtKSiq
12. Nextcloud Kurulum Rehberi - ruclips.net/video/TGFAHhAnWpw/видео.htmlsi=aF8fA4Wf3dysFVVG
13. Waydroid - Linuxta Android Uygulamalarını Çalıştırma ruclips.net/video/1OVhJ4uTGXA/видео.htmlsi=7J9lyeIs0BmlXrSq
14. Wine Nedir? Nasıl Kurulur? Linuxta Windows Programlarını Açma - ruclips.net/video/bWuvsar9CSk/видео.htmlsi=VkK7Y4uEk-sCY42L
15. Linux Kernel Farkları - Zen, Hardened, Xanmod, TKG - ruclips.net/video/Aa7iChN6iQg/видео.htmlsi=s_fsy0Q6mBVHJUup
16. BTRFS ile Saniyeler İçerisinde Yedekleme Alın - ruclips.net/video/1isd9mxzgyA/видео.htmlsi=Ws1AxD1F9jdDIoKo
17. NixOS Yeni Dağıtımım Olabilir Mi? - İnceleme ve Kurulum ruclips.net/video/zBAKL3Kcd9o/видео.htmlsi=LyWksP6T-ZA5KTU0
18. Manjaro Kullanmayın - ruclips.net/video/eoic7dn4S00/видео.htmlsi=voszi0U6HeWGSOa3
19. Linux Dağıtımınızı Değiştirmeyin! Masaüstü Ortamı Nedir? Nasıl Değiştirilir? - ruclips.net/video/iiHXwxNJx4Q/видео.htmlsi=jXT8Ddu92lUSh5PH
20. Resme Bakarak Linux Masaüstünü Kişiselleştiriyoruz - ruclips.net/video/RIa6qgIb7p4/видео.htmlsi=1bdIci9s9TzsDEXi
21. Yeni Başlayanlar İçin Linux Terimleri - ruclips.net/video/Ra1_re70-7c/видео.htmlsi=NxO_uvimL7Y_iEUI
linuxda windows 10-11 kurulum flaş belleği hazırlama videosu yapabilirsin, ben geçen senelerde linux mintde yapabilmiştim ama nasılı yaptığımı tam hatırlamıyorum, gparted ve/yada disks uygulamalarıyla yapmıştım sanırım. Rufusla hazırlanan windows kurulum flaşıyla kurarken "sürücü bulunamadı" hatası alınırken linuxda hazırlayınca o sorun yaşanmıyordu.
Vay be hocam, 49 dakikalık bir video hiç beklemezdim sizden 😀keyifle izleyeceğimi umuyorum :D
Gerçekten faydalı bir videoydu. Edit güzeldi. Uzun zamandır linux kullanıcısıyım, debian tercih ediyorum. Tabii alanım işletim sistemleri olduğu için farklı farklı dağıtımların içerisinde bulunuyorum. Bu konuları giriş düzeyine indirgeyip insanlara sunmanız çok kıymetli. Çok teşekkürler.
Terminal candır windowsta bunu keşfetmiş birisi olarak söyleyebilirim. Alacağınız saçma sapan hataları almamanızı sağlar ve sorununuzu ya da yapmanız gerekeni en hızlı en doğrudan yapmayı sağlayan bir can kurtarandır. Windowsta böyle düşünüyorken linuxta bu düşüncem değişmez. Windowsta genelde çoğu kullanıcı terminale hiç bulaşmaz kara kutu gibi düşünür ama aslında harika bir şeydir. 6:23
Uygulamaların Windows'taki gibi farklı disklere kurulmasını istiyorsanız, birkaç yöntemi var. Birincisi /opt, /usr/bin gibi programların kurulduğu dizinleri, kurulum aşamasında farklı disklere bağlayabilirsiniz. İkincisi, bu dizinleri kurulduktan sonra farklı bir diske taşıyıp, orijinal yoluna symlink atayabilirsiniz. Diğer bir yol bunlarla hiç uğraşmayıp, lvm ile disklerinizi sanal olarak tek disk haline getirip, tek büyük diskte tüm işletim sistemini kullanabilirsiniz. Ya da büyük olduğunuzu düşündüğünüz uygulama her ne ise, o uygulamanın olduğu dizini, /usr/bin/X, diğer diske taşıyıp sadece onu symlink olarak bağlayabilirsiniz. Linux'ta bir iş için çok fazla seçenek var. İlla kendinize uyan bir yol bulursunuz.
Linux kurulumunun kolaylığına katılıyorum, windows'da kurulum sonrası yaptığınız çoğu şeyi kurulum esnasında yapıyorsunuz.
Oha çok iyi cevaplanmış sorular, özellikle bazı benzetmelere (gitar çalarken başka bir enstrüman öğrenmek) bayıldım.
Evet ya da İngilizce bilip Almanca öğrenmek
harika video devamını bekliyoruz, bana üyelik hediye edene teşekkür ederim.
18:45 "Windows'tan linux'a geçiş sürecine cesaret edemiyorum" bunun üstesinden sanal makina'da başlayarak kendinizi alıştırabilirsiniz. Sanal makina nedir bilmiyor iseniz hemen araştırmanızı öneririm.
10 Yıldan aşkındır Linux "ekosistemine" hakimim ve alternativ olarak python ile yazılmış özel YZ sesli sistemlerinden başka bir şey göremedim. Unix / Linux sistemleri bir işletim sistemi değildir, gayet bir öğrenim sistemidir. Windows, MacOs ve s. kullanan şahıslara bile Kendi kullandıkları sistemleri anlamak için Linux öğrenmelerinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Video güzel ve mariflendirici olmuş. Eline, emeğine, zehnine sağlık Yusuf bey.
Ama bu haksızlık 🫠
Bende linux ile ilgili sıkça sorulan sorular videosu yapacaktım.
Neyse üşeniyordum zaten ksjdkdjs
Teşekkürler.
Desteğin için teşekkür ederim! :)
@LongLiveSovietUnion30 dolar
@LongLiveSovietUnion 1000 lira paramı olum bu devirde. 2 öğün yemek
Vav
@@smarkkedi6559 Artık bir öğün saddsadsa
19:55 Yusuf İpek video sonrası: Oh be video bitti yay -R google-chrome
Sa aga hangi isletim sistemi kulandigini biliyormusun yusuf ipekin 19:46 saniyede
@@Djsujsjsjsjsjqjqqkqljasjsgvsah arch ve kde plasma 6
@@Djsujsjsjsjsjqjqqkqljasjsgvsaharch linux
@@Anakin862 eyw
29:25 hocam gerçekten öyle bir şey var, "android tux error" gibi bir şey yazarak bulabilirsiniz. o hata çıktığı zaman yazılımda korkunç bi sorun var demek oluyor, telefon elektronik bir tuğla olmuş anlamına geliyor.
telefonda sadece linux kerneli kaldı anlamına geliyor
onun sebebi benim bildiğim kadarıyla yunus abinin dediği gibi android linuxu kullanması ve o hata oldukda telefonda hersey gg olmus sadece linuxun o kısmı kalmış gibi birşeydi
Üye olduğumu bu video sayesinde öğrendim :D Bana üyelik hediye eden güzel arkadaş varol!
Geç gördüm, forumda yardım ettiğin için sağol Yusuf kral❤
Linuxda aynı bağımlılığı kullanan bütün uygulamaların tek bir noktadan bu bağımlığı çekmesinin en büyük dezavantajı x uygulaması y paketinin 10. sürümü ile uyumlu iken z uygulaması için y paketinin 10. sürüme uyumlu güncelleme gelmemiş olabiliyor ve bir uyumsuzluk varsa problem yaratabiliyor.
Olabildiğince hızlı burdayız, eline sağlık
19:13 en güzeli dualboot. İhtiyacına göre istediğini aç . Ben şimdi günlük kullanıcı işleri için linux, sadece oyun için Windows açıyorum. Oyunlar zaten Windowsta kurulu olduğu için.
Hocam merhabalar çok yararlı bir video olmuş elinize sağlık. :) 28:30'da Merve hocam no command tarzı normal android hatalarından bahsetmemiş, sanırım custom rom kurarken oluşan kritik bir hata veya cihaz kendisini fastboot'a sokarken (sebebini bende tam bulamadım) ekranda linux'un pengueni görülebiliyor. Android penguin error diye aratırsan çıkar.
Çok güzel bir video olmuş. Bir de Q4OS inceleyebilirsiniz, direkt Windows üzerinden .exe dosyası ile Linux kurmayı sağlıyor.
iyi ki bu kanal karşıma çıkmış her videonu büyük bir zevkle izliyorum her şeyi güzelce anlatıyorsun gerçekten bir bilgin var ve bu bilgiyi çok güzel bir şekilde karşı tarafa aktarıyorsun
Sorularımı cevapladığın için teşekkür ederim? Dikkate alınmak çok güzel bir his. Aynı zamanda son zamanlarında imaj değişikliğinle bayağı yakışıklı olmuşsun can abim
Keske herkes korkusunu yenip yeniliklere acilip Linux'u denese.
Desteğin için teşekkürler! :)
Valla reis denedim ben yapamadım
Keşke Fedora, Ubuntu, Mint gibi denediğim bazı dağıtımlar elektrik kesintisinde kullanılamaz hale gelmese, Windows gibi açılışta onarım yapıp devam etse.
@@Akif9748 Hic boyle bir sorunla karsilasmadim ama evet, Linux'da bazi sorunlarin cozumleri malesef son kullanici icin yorucu ve zor olabiliyor.
Ben de linuxa geçip, bir yenilik yapmak isteyen biriyim ama gerçekten kendimi orada sıkışıp kalmış hissediyorum hocam. Bu duyguyu aşamıyorum.
Diğer tüm oyun platformların kütüphanelerine erişebildiğimizi daha önce yaptığın detaylı linuxta oyun videosunu da izlemiştim peki linux üzerinde xbox game pass kütüphanesine erişebiliyor muyuz? Biraz araştırma yaptığımda erişilemediğini okudum ama bilmediğimiz bir yöntemi var mı diye merak ediyorum. Cevaplarsan sevinirim.
Arch kullanmanın yaşı yok da, evdeki sorumluluklar artınca bitiyor. Gentoo'dur Arch'dır acayip acayip dağıtımlar kullanırdım eksiden ancak ne zaman ki iş hayatı başladı, kendi evime çıktım, hanım geldi, ev geçindirmeye dertleri vs derken Ubuntu kullanmaya başladım. :D Arch hala içimde bir yerlerde bir uktedir duruyor, artık yapacak bir şey de yok. Güzel zamanlardı, geldi gitti. :)
GNU/Linux özgürlük için kullanılmalı. Yani kaynak koda erişip onu düzenleyip dağıtmak için. Çağımızda herkes az veya çok kodlama bilmeli. Diğer sistemlerde de özgürce kod yazılabilir elbette ama ana sistem olarak GNU/Linux ele alınmalı. Teşekkürler.
Kardeşim merhaba Linux Mint kullanıyorum 1 yıl oldu çok memnunum bu kanalda yaptığın içerikler çok değerli bunun için teşekkürler ve senden bir isteğim var bu gün buldum " zorin os " diye bir dağıtım gördüm kolaylık arayüz seçenekleri ve windows uygulamaları oyunları direk destekleyerek geldiğini ifade etmişler. windowstan geçiş yapmak isteyen yeni kullanıcılar için çok olumlu buldum inceleme videosu çekmeni rica edicem belki biraz daha insanı windowstan kurtarabiliriz
2 yıl önce bir video çekmişsin fakat güncel halini yeniden deneyip paylaşır mısın
Güzel yorumun için teşekkürler. Aklımda var ama yakın zamanda gelir diye söz vermek istemiyorum. :)
Ben FreeBSD'de ZFS kullanıyorum. Daha önce hiç btrfs kullanmadım ama ZFS'nin kullanımı daha basit gözüküyor. Snapshot, rollback, boot environments özellikleriyle kullanmaya değer. Sanırım FreeBSD'de ZFS, Linux'a göre daha performanslı.
eski donanıma sahip pc sahibiyim 1 yıldan uzun süredir linux mint xfce kullanıyordum son 1 aydır zorin os lite kullanıyorum . Genel olarak eski donanımlı pc-ler için linux mint öneriliyor ama zorin os lite geçtikden sonra rahatladım resmen nedeni linux mint çok geç açılıyordu pc kapatıncada çok geç kapanıyordu bazen pc kapatdığımda komut ekranı geliyordu saatlerle öyle kalıyordu pc baktım kapanmıyor fişi çekiyordum bende , bir uygulamayı açmak dakikalar sürüyordu hatda uygulamalar menusunun açılması bile 20-30 saniye sürüyordu .Genel olarak linux mintde pc çok çok yavaş çalışıyordu
Linux'da Oyun oynarken Steam'i rahatça kurup kullanabilirsiniz ayrıca Lutris programı ile Epic Games, GOG, EA GAMES APP, Ubisoft Connect, Battlenet ve Humble Bundle istemcilerinin hepsini kurabilir ve oyunları oynayablirsin
Kral orta seviye biliyordum kendimi senin sayende geri seviye olduğumu öğrendim.
Merhaba Yusuf, videoların çok bilgilendirici ve motive edici. Lütfen bu tarz videolara devam et, çok teşekkür ederim. 👋👍
Bir dönem linux kullanmayı denemiş biri olarak kendimce şunu söyleyebilirim. Zamanınız bolsa, tek sürücüyü, programı vs kurmak ve kullanmak için saatler harcayabilirim derseniz deneyin. Yazılımla profesyonel olarak ilgileniyorsanız zaten akıl vermek haddime değil. Oyun oynamak mümkün değil. Bazı yaygın programlar linux'te yok. Muadilleri ise yetersiz. Adobe örneği güzel mesela. Normalde ihtiyacınız yoktur ama yılda 1 işiniz düşer. Windows'ta yükle kullan sil yapabilirken linux'te bunu yapamazsınız. Libre office'in arayüzü bile berbat. Sadece simgeler var. Her şeyi ezbere bilmeniz gerekiyor. Günlük kullanımda arayüzü xp'den hallice. Görselliği çok gerideydi. Wine ile windows programları çalışıyor deniyor ama ya çoğu program çalışmıyor ya da ben çalıştıramadım. Bir sorun yaşadığınızda foruma yazıp saatlerce bazen günlerce birinin cevaplamasını bekliyorsunuz. Çözülebilecek bir sorunsa çözülüyor. Çoğu zaman ise çözülemiyor. Windows tarafında ise sizden önce aynı sorunu yaşamış mutlaka biri oluyor ve anlık çözüme kavuşuyorsunuz.
Not: Mint, cinnamon ve ubuntu dağıtımlarını denemiştim.
Tek pc kullanıyorsanız kesinlikle windows silip linux kurmanızı önermem. Dual boot yapmak daha mantıklı.
Özetle tekrar dener miyim? ASLA
Windows candır.
Bu kadar soru-cevap içeren video için like'ımı bıraktım 😁
Yorumun için teşekkürler. :) Bir dönemden kastın çok eski zamanlar herhalde, hemen hemen dediğin her şey günümüz modern Linux'ta geçerli değil. Boş vaktin olduğunda eğlencesine bir şans verebilirsin bence.
linux mint kurdum ve pop os usulü en güzel oyun verimi veren sistem :) diğer sistemler de 1050ti notebook da kurunca kendim tamamen kusursuz mint kadar ve pop os kadar iyi çalışmadı oyunlar
41:40 konteynırlar sistem bağımlılıklarını mı taklit ediyor nedir bu sistem bağımlılıkları? Konteynır yerine direkt işletim sisteminde çalıştırılsa bu hizmetler, daha stabil olmaz mı veya Qubes OS'ta
Docker mı yoksa başka bi alternatif mi
Selamlar.
Öncelikle yeni bir takipçin olarak içeriklerin ve ele alış biçimin nedeniyle seni tebrik ederim . Ben eski sayılabilecek bir masaüstü linux kullanıcısıyım.Çalıştığım şirket de 200 ün üzerindeki client ve sunucularında özgür yazılımı destekleyen bir şirket. Şirkette son 5-6 yıldır Mint kullanıyorum. Dosyalarımı file server üzerinde tutyorum genel olarak ve böylece tablet ve telefonumdan da bunlara gerektiğinde ulaşabiliyorum . Tek sıkıntım mint masaüstünde bulunan dosyalarıma uzaktan ulaşamamak. Mint masaüstünü de uzaktan erişebilecek şekilde paylaşıma açmak mümkün mü acaba ? Kullandığımız NAS sunucu freeBSD tabanlı bir işletim sistemine sahip .
Son yayından sonra katil üyesi olmayan kalmamış maşallah diyeyim
Merhaba hocam. Yakın zamanda dual Boot olarak W11'in yanına Mint kuracağım.
Öncelikle otomatik olarak Windows'un yanına kur dersek Grub'u Windows Boot Manager'in bulunduğu 100 MB olan EFI bölümüne mi kuruyor?
2. sorum da Windows Boot Manager'in hasar almaması ve orijinal haliyle kalması için , Mint'i kurarken onun Grub dosyasını ayrı bir bölüm içine veya Mint'in dosyalarının olduğu bölümlerden birinin içine kurabilir miyiz?
3. sorum da bios menüsünde bilgisayar açılırken Windows ve Mint olarak ayrı ayrı görebilir miyiz?
31:11 eyw abi , peki kanalda özelliştirme ile ilgili video var mı? başlangıç seviye
güzel emek var videoda, cidden arşivlik olmuş. bilmediğim şeyleri öğrenmeme de yardımcı oldu. teşekkürler!
pardus kullanıyorum kullandıkça öğreniyorum
Yeni bir telefon aldığınızda bunu nasıl kullacağız korkuyorum demiyorsanız linux de ayı şekilde. Oyunlara nasıl kısayol ekleyip oyun deneyimimizi en üste çıkarıyorsak linuxde de her şeye kısayol ekleyerek performansımızı artırıyoruz. Oyunları kısayolla oynayan herkesin linuxu denemesini isterim
Yerimizi önceden. Aldık izlıyoruz.
19:49 Masaüstü ortamın çok güzel nasıl yapabilirim hangi dağıtımı kullanıyosun??
Teşekkürler kral, video güzel bir rehber olmuş. Başarılar dilerim.
Çok verimli bir videoydu, emeği geçen herkese teşekkür ederim.
23:55 evet muhtemelen televizyonunuzda ve uydu alıcınızdada bile yüklü
Bu arada ARCH'ta AUR olduğu gibi Fedora kullanıcıları için de COPR var bu arada.
Şahsen ARCH kullanıyorum ama Fedora kullanıcıları için ufak bi bilgi ;)
Beleş Üyelikten geldim :D
Bende ne kadar ortak özelliğimiz var
@@oyunyigitin Bende
Sa
@@oyunyigitin evlensenize çok ortak özelliğiniz var
Bendee
windowstan yorulduysaniz linux mint ile başlayın cinnamon arayüz geçiş sürecinde linuxa alışmanızı sağlar sonradan diğer dağıtımları dönersiniz rpm tabanlı linux yazılımları çokta kullanıcı dostu değil sorunları çözmek daha vakit alıyor o yüzden deb olanları deneyin yada en iyisi pisi linux ama harici ekran kartınız varsa pisi linuxta problem yaşarsınız
os-prober'in windowsu algilamasi için windowsun ntfs dosya sistemi için de gerekli paketleri kurmanız gerekebiliyor. Haberiniz olsun arkadaşlar.
linuxta repack exeleri bile sorunsuz çalıştırılabiliyor artık, gelinen seviye muazzam
Erişilebilirlik konusunda henüz yeterli değil, Gnome'un geçen aldığı fon genel olarak sistemi iyileştirecek ama henüz önermezdim, daha yolumuz çok:)
Elinize saglik hocam. Soruma da yer verdiginiz icin teşekkürler
15:40 artık çoğu popüler bağımsız oyun linuxta çalışıyor steame girip baktığım çoğu satın aldığım oyun linuxu destekliyor
Linux'a yeni geçtim görünüm olarak resmen macos'a çevirdim
Eline sağlık Yusuf kardeş
Çok teşekkür ediyorum. Mükemmel bir paylaşım olmus Emeğinize teşekkürler, elinize dilinize sağlık....
Abi Laptoba Linux Kurduğum zaman donmalar oluyor hiç bir şekilde hiç bir tuş çalışmıyor sadece hard reset atabiliyorum ne yapabilirim?
Merhaba Linux Adam . Videoyu başta sona izledim , emeğine sağlık çok iyi olmuş . Ama kimse linux üzerinde nasıl müzik yapılır diye sormamış . Arka plandan anladığım üzere müzikle ilgilisin ve ben bu konuyu merak ediyorum . Linux üzerinde Studio One gibi dawların pluginlerin vst’lerin ve stüdyo ses kartlarının desteği var mı yada alternatifleri neler ? Eğer biliyorsan bu konuda da bizi aydınlatırsan sevinirim .
Bu konu hakkında pek bilgim yok maalesef ama topluluğumuzda Linux üzerinden müzik yapan dostlarımız vardı. Belki forumda konu açıp sorabilirsin.
Merhaba hocam, yaklaşık 1 yıl önce sunucunuzdan ban yedim ama neden yediğimi hatırlamıyorum, birden fazla kez size ulaşmayı denedim ama yardım edebilme ihtimaliniz varmı?
youtube@yusufipek.me adresine yaz müsait olduğumda bakarım
Bundan 1 yıl sonra linux'un yapay zeka sayesinde oyunlarda ve kullanış açısından devrim yaratacağını ve pazar payının baya kısmını alacağını düşünüyorum windowsun işi bitecek gibi duruyor açık kaynaklı yazılımlar her zaman bir kaç adım öndedir bana göre.
aslında bash kullanmak linux’un zayıf tarafı değil güçlü tarafı. birçok durumda terminal GUI'den daha kullanışlı ve kolay olabiliyor. linux’u DE ile kullanmak gerçekten zor (Wayland KDE ne kadar gelişse de hala bir sürü sıkıntısı var) o yüzden günlük bilgisayarım macOS. iki dünyanın en iyisi.
Launcherlar hakkında bir video gelir mi?
Çok uzun zamandır linux kullanıyorum bu sorulan sorular yıllardır hep mı tekarar eder ben insanlara linux kullanmayı önermeyi bıraktım sırf bu saçma sorular yüzünden gerçekten ilgili olanlara öneriyorum ve öğretiyorum ilgili olanları sorularından anlayabiliyorum bende olmayan sabıra sahipsin kolay gelsin. Ama bir noktadan sonra sende bırakacaktın insanlara linux öğretmeyi.
Teşekkür ederim🙂 Çok güzel ve dolu bir içerik oldu.
Ben yoruldum dinlerken sen cevaplarken yorulmadin ❤
Abi lütfen bu soruma cevab ver. Ben ubuntuyu kurdum bilgisayarimdaki diger diske. Sonra ubuntu ekrani geldi masa üstünde install ubuntu yaziyodu yine. Flash bellegi bilgisayardan çikardim. Yeniden başlatdim ön yükleme ekrani gelmedi. Windows da bakdım disk alanı ayrilmiş ubuntuya. Ama ubuntu yok😢
Ubuntudaki gnome'da kısayol yoktu abi kafayı yiycektim
Veikk tabletim var. Ubuntu'dan Fedora'ya geçtim. Ubuntu'daki yazılımı tablet kalemiyle çizebiliyordum ancak üzerindeki butonlarını algılamıyordu. Fedora'da problemsiz bir şekilde kullanabiliyorum.
LinuxMint cinnamon 21.3 kullanıyorum. Ekran kartım rx580 ama çözünürlük seçenekleri çok sınırlı. 1900x1080 1200x720 1024x768 832x624 800x600 var. 1200 de bazı programlar dışarı taştığından kullanımı sıkıntı oluyor. 1900 de ise görüntü bana göre küçük kalıyor. Ben monitor olarak tv kullanıyorum. Daha önce gt730 vardı. çok seçeneğim oldu. şimdikinde yok. 1366x768 60hz nasıl ekleyebilirim? araştırma yaptım ama oradaki verilen bilgiler bu sürümde olmuyor. konu hakkında bir video hazırlayabilirmisiniz. saygılar
5:24 abi arka plan dışında kendin terminali kullanamdığın bir linux dağıtımı var ve sadece sistem dışında hiçkimse konsol erişemiyor oda android
34:25 Windows kaybolması derken ne demek istemiş?
aboo 50 dakika video
ZORİN Hakkında ne düşünüyorsunuz? ben diğer dağıtımlara kıyasla zorin os'un oyun içi fps'e baktığımda daha verimli olduğunu fark ettim kendi MSI Laptopum'da
Yine mükemmel bir video olmuş Yusuf abim!
Selam abi 19:46 burda hangi isletim sistemini kulaniyorsun?
Arch Linux kullanıyor. Masaüstü ortamı da KDE Plasma
Abi çift işletim sistemi kursam PC’ye sorun çıkar mı ve Windows’taki verileri silmeden linuxa geçmemin bi yolu var mı sırf internetim yavaş olduğundan geçmiyorum
Abi o kullandığın dağıtım hangisi ?
Uzun video ohh miss .d
Abi kullandığın dağıtım ne
şu an bilgisayarında linux mu var videoları ordan mı montajlıyorsun?
beni linuxta geçiş için frenleyen en büyük şey diğer disk bölümlerine dokunmadan c kısmına linux kurma ve sonra windowsa geçebilme olayı. live usb ler çok sorunlu oluyor. windowsu kurduğum disk bölümüne (partition) kurmak istediğimde farklı bir disk gibi veriler karşıma çıkıyor. diğer disk bölümlerine zarar vereceğim düşüncesiyle vazgeçiyorum. gerçi sorunsuz kursanda uzun dönemli kullanamıyorsun, windows programlarının bir şekilde tek tıkla hızlı bir şekilde çalışması lazım elli tane kurulum yapmadan.
windowsu kurduğunuz disk bölümüne neden linux kurmaya çalıştığınızı anlamadım. sistemi tamamen linuxa geçirmek istemiyorsanız, dual boot olarak windowsun yanına kurabilirdiniz
Merhaba arc linux kurduğumda istediğim ros versiyonunu kurabilirmiyim
Merhabalar arkadaşlar, samsung A32 cihazım var ve güncelleme almıyor. Cihazım için tavsiye edeceğiniz custom rom var mı?
A34 telefondan portlanan OneUI 6 var
ben hiç işletim sistemi kurmamıştım ve linux kullanmayı senin oyun video nu gördüğüm an tam olarak aklıma yattı bios'a girmekte dahi uğraştım azıcık bazı ayarları değiştirmek bios şifresi bile ayarlamamışım laptopda ama bir kere kurdum ve şimdiye kadar sadece keyfi olarak farklı işletim sisytemleri denedim sanırım son 3 haftada 5 kere sistem kurdum hangisi bana uygun diye şuan zorin OS kullanıyorumgnome arayüzü Zorin OS te daha iyi bazı yönlerden mesela fedora da kullandım ama ama orada alt bar falan doğrudan ayarlayamıyordum ve ram az olduğu için (4 gb) sıkıntı yaşadım bu bendende yaşanmı olabilir ama 4 uygulama açınça bilgisayar artık yapma serdaaar diye bağırıyordu orada bu konuda sıkıntı yaşadım Zorin os tede gnome var ama şu ana kadar böyle bir sıkıntı yaşamadım bu şu an pek ihtiyacım olmadığından da olabilir gerçi o anki ihtiyacım farkllı olduğunda deneyip görücem
hocam verdiğin bilgiler efso ama neden boğaz üstü aşırı büyük😅
Nerdeyse 2 yıl olacak linux kullanmaya başlayalı, bugüne kadar hiçbir sorun yaşamadım. Yalnızca wamp server açarken terminal kullanıyorum :d
1:47 Peki org kullanmayıda bilmiyosak ?
O zaman bir ustadan org kullanmayı öğrenirsin veya kendin deneyerek öğrenirsin
Bi aralar Linux PlayStation 3 gibi cihazlar için de vardı, neden şimdi yok? Yani ps 3, 4 ömrü bitmiş, neden yeni linux desteği yok? Emülatör gibi oynanıyordu
yedek ison yoksa dönemesin sitesinden indirdiğin vindows iso bozuk ve diskleri okumuyor
Herzaman yanımızda bulunan akıllı telefonlara Termux ile linux kurmak mümkün mü ? termux linuxu emilatör olarak mı çalıştırıyor? performans kayıpları olur mu? temel kullanım için klavyeli bir tablete kurulursa leptop gibi bir kullanım rahatlığı sağlar mı? yada telefona kurulup monitor veya tv gibi ekranlara yansıtılabilir mi?
Android telefonlar zaten linuxtur ve termuxda bir emülatördür. Termuxu işlevsel kullanabilmek için ayarları biraz tuhaf, yetkilendirme için hafif uğraşman lazım. Android işletim sistemlerinin yapısı masaüstü dağıtımların yapısından farklı olduğu için, masaüstü uygulamaları doğal olarak desteklenmez. Klavyeli tablet ile androidin izin verdiği çerçevede termuxla takılabilirsin ama ne yaparsın bilemem. Biz arka plan yazılımları çalıştırmak için kullanıyoruz. Termux bir komut satırı arayüzüne sahip olduğu için, telefon ekranını cihazlara yansıtmayı başarırsan termuxuda yansıtmış olursun. Yani komut satırını yansıtmış olursun.
29:31 Abi android de gerçekten de Tux çıkıyor telefon kernel panic verince, ama görmek için gerçekten çok büyük bir hata yapmak gerekiyor.
abi intel rst ve bitlock sorunu var 2 sinide kapatıyorum bu sefer failed diyor pc kapanıyor linux mint denedim
Linux, Windows'tan daha kolay.
Videoların bilgilendirici ama gene de beni linux kullanmaya ikna etmedim ben Windowsçuyum aga
29:36 linux kullanıyorum kapitalistim merkez sağcıyım
ve insan üstünlükçüsüyüm
WBA web based application ama bu eleman VBA diyor da olabilir.
Wba webde calisan uygulama. Vba visual basic
Abi hem linuxta laptopuna telefonla bağlanıp şarkı açarsan linux mintte laptoptan çıkıyor belkide biliyorsundur diğerlerini bilgilendirmek amaçlı soyledim
3:33 bi tık eksik olmuş. Windows kullanıcısı olduğunu varsayarsak WSL2 ile windows makine üzerinde kullanıp rahat ettiyse tamamen linuxa geçmesi, etmediyse kalıntısız bir şekilde tüm linuxtan kurtulup windows ile kaldığı yerden devam etmesi çok daha iyi bir opsiyon.
WSL ile normal Linux masaüstü deneyimi aynı değil ki ama :)
@@yusufipk Abi GİMP eğitim videosu yapsan olurmu?