arkadaslar, ses kaymasi konusunda sebebini arastirdik, ancak videoyu kaldirip yeniden yuklersek algoritma da skinti olacak, o sebeple kusura bakmayin.. bizim ilk on izlemelerimizde boyle bir sorun yoktu, muhtemelen youtube un azizligine ugradik.. bu seferlik boyle oldu, kusura bakmayin....
@@emreunal6349 kde neon yukledim eski laptopuma performansı artsın dıye hd sentinel ekstra disk kopyalama gibi programlarım vardı nasıl kurucam bilemiyorum ilk defa kullanıyorum performansı baya iyi oldu aama suan kullanamıyorum
Orta seviye bir uyarı; Bir çok dağıtım hala aynı gözüküyor. Masaüstünü tamamen değiştirebildiğiniz ve her şeye benzetebildiğiniz (ve ya benzersiz bir şey yapabildiğiniz) için çok da sorun değil. Tek yapmanız gereken size uygun masaüstü ortamı/pencere yöneticisini kurmak
Ben kubuntu kullanıyorum, oyun performansı şaşırtıcı şekilde aşırı performanslı, bilmiyorum nasıl oluyor bu aynı oyunları windowsta oynadığında kasıyor ama linux da kasmıyor akıcı oynuyor.
@@themre369 "stabil dağıtım yok" "fedora kullanıyorum" Fedora kullandığın için olmasın o kardeşim? En berbat Linux dağıtımını kullanıp diğer dağıtımlara laf etmek moda mı oldu? Fedora'nın Codec ve CPU sıkıntıları Arch'ın bile sorunlarını aşıyor zaten. Ayrıca stabil dağıtım yok diyorsan bir gün Debian kullanman iyi olacaktır. Lütfen beyin dediğimiz her ne varsa onu kullanın
@@ElGatoJesse Snap bir paket yöneticisi fakat gerek çok az paket bulundurması olsun gerek çok yavaş olsun her yönden berbat bir paket yöneticisi. Ubuntu ise snap'i zorluyor artık. Bu yüzden ubuntuyu sevmiyoruz. Ubuntu yerine Debian çok daha iyi olacaktır ubuntu da zaten debian tabanlı
@@ElGatoJesse snap flatpak, deb ve rpm gibi kurulabilen pakettir ama çalışması ihtiyaç duydu tüm dosyaları içerir. Mesela 1 mb -lik bir programın ihtiyaç duydu 600 mb kütüphanelerin hepsi snapın içinde toplanır. Sorun olan şu ki 40 program çarpı 600 mb = 24 Gb yar tutar. Bir program açmak için "tıkladığında" yaklaşık 1 dakkika beklersin. Güncellemeler uzun sürer. Ubuntu normalde en çok destekçisi olan bir dağıtım.
GUzel bir icerik olmus. Benim de favori dagitimim Mint :) Acaba hangi web kamerasini kullaniyorsunuz? Dusuk isikta da kaliteli goruntu alabilen bir kamera olmasi dikkatimi cekti . Tesekkurler :)
CentOS 7. versiyondan sonra geliştirilmesi tam durdurulmadı aslında. Centos 7 den sonra yerini doldurmak için RockyLinux ve AlmaLinux adında iki farklı dağıtım çıktı RHEL tabanıyla. RockyLinux, CentOS'u geliştiren birinin çıkardığı bir distroydu diye hatırlıyorum. Felan filan işte :D Ama CentOS şu anda CentOS Stream adıyla eski stabilite sevdasından uzak RHEL (RedHatEnterpriseLinux) dağıtımları oluşturuyor. Yani eskiden x sürümdeki RHEL'i taban olarak alacaksa önce x sürümünün stabil hale gelmesini bekliyordu. Şimdi daha güncel ama daha az stabil CentOS Stream sürümleriyle karşımızdalar
eline sağlık. biri kısaca 1; hangi linux surumleri mac e , hangileri windowsa benziyor 2; hangi linux surumlerinin kullanımı windows ve apple gibi kolay (silme yükleme olsun komut yazmadan tek fare tıklaması ile halledilen) 3; hangi linux sürümleri oyunlar konusunda en iyisini sunar( gerek windows mac oyunları olsun gerek kendi oyunları olsun. oyundan kastım da iskambil satranç falan değil. bayağı bilinen baba denilebilecek 2d 3d oyunlar veya onlara yakın oyunlar en azından. ) linux dağıtımlarını anlatırsanız çok sevinirim. bilgili arkadaşlardan bekliyorum. böyle madde madde bilal'e anlatır gibi anlatırsanız çok sevinirim.
Fedora son zamanlarda çok sorun çıkarıyor. Mesela CPU'mu tam frekansta kullanamıyorum. Bu da youtube video izlerken kasmalara vs. sebep oluyordu. Ayrıca bloatware olduğu için KDE gibi normalde boştayken 900mb ram kullanması gereken DE'de bile 1.7gb kullanıyor
Hocam , linuxu özellikle gömülü sistemlerde çok kullandım. Ama sürekli şehirden köye inmişim gibi bir hisse kapılıyorum. Menüler, klasör ikonları, renkleri karanlık ve kaba yapıda. Linux yazılımcılarının sanki biraz daha grafik kültüre sahip olmaları gerekiyor gibi geldi. Bu adamların mutlaka bir grafik tasarımcıdan destek almaları gerekiyor. Pixeller, köşeler, ikonlar, insanın üstüne yürüyor. Konya sanayide imal edilmiş gibi.
Farklı desktop environment dene kardeş. Embedded makineye kimsenin KDE yükleyeceğini zannetmiyorum, muhtemelen xfce senin o indiğin köy.
3 месяца назад+1
ekran doğru düzgün scale bile edilmiyor. ne zaman kursam browser tablarındaki text'lerde pikselleri sayıyorum. Linux masaüstünde günlük kullanılacak bir sistem değil.
Can abi, Türkiye'deki gündem olan banka ve sonrasında bankanın açıklaması hakkında ayrıca ABD'deki Kaspersky kullanıcıların Kaspersky'den, 'UltraAV' aktarmaları konusunda shorts veya video gelir mi? Teşekkür ederim.
hala bizimde linux camiasında yerli işletim sistemimiz olan pardus var 23 versiyonu yayınlandı ve yeni güncellemeler geldi. gerçi uzun zamandır üstüne düşülmedi ama linux tabanlı bir işletim sistemimizin olması harika bence umut verici.
Ubuntu ve mint pardus 23 ten iyi değil ama çoğu kişi inat ediyor pardus 21 den beri 4 yıldır kullanıyorum hiç bir sıkıntı yaşamadım tabi ki söylemeliyim ben bir Windows oyun hastası değilim ki steam ve benzeri oyun launcerleri var oyuncular için
Ubuntu da mint te debian tabanlı pardus ta debian tabanlı fakat neymiş pardus temalı debianmış bilmem falan fistan, o zaman ubuntu ve Linux mint te temalı debian yani ne kadar da yerli emek düşmanıyız.
Linux mint kullanıyorum, daha önce 4-5 sene önce kullanmıştım. Donanım sıkıntıları yaşadığım için tekrar Windows kullanmak zorunda kaldım. Şuanda aşmışlar Android telefonla senkronizasyon, uygulama kütüphanesi, özelleştirme çok iyi olmuş.
Çalışma ortamımı Linux a taşımak istediğimde kullanmak istediğim tool ların Ubuntu da daha çok destek ve kaynağı olduğunu gördüm. Başlangıç sayılabilecek bir seviyede bu çok önemli oluyor
98 yılından beri slackware kullanıyorum. Başka bir dağıtım ya da işletim sistemi denemedim. Full-stack developer olarak slackware'den çok memnunum. Bir kere kur ve virüs derdi, çökme derdi olmadan yıllarca sorunsuz kullan. CLI yani terminal kullanımına da eski bir C64 ve Amiga 500 kullanıcısı olarak aşinayım. İhtiyaç duyduğum uygulamaları da gerektiğinde kaynaktan kendim derleyip kurabiliyorum.
Sıfır linux bilenlere direkt Zorin OS'u öneririm. Bana göre en büyük özelliği linux bilmeyen ama okuma yazması olan :)) herhangi biri için windows programlarını da (belirli bir seviyede*) yanında getirmeye olanak sağlaması. Çok menü yabancılığı çektirmiyor. Ayrıca bunu yaparken terminal açtırmaması, kod vs yormayıp, işletim sisteminin yardımcı olması bilmeyen biri için çok büyük olay. Buna benzer bir de Wubuntu var ama şüpheli tarafta kalan bir distro pek tavsiye etmem onu, korsan windows gibi. Bunun dışında linux bakan adam çoğu distronun eski cihazları, ölüleri falan dirilttiğini illa görmüş ya da okumuştur. Temel kullanıcı olarak ofis mofis bunları kaybetmeden özellikle win7 sonrasına geçemiyorsanız ve chromium tabanlı tarayıcınıza falan güncelleme getirmek istiyorsanız müthiş oluyor. Kısacası hem daha temiz windows vari ortama windows programları* ile geçiş yapıyorsunuz hem de eski cihazınız uçuşa geçerken gayet güncel oluyor.
Nostalji vede emülatör için Commodore OS 2023. Gayet hızlı hdd de.Ayrıca Amiga içinde Fs uae de AmigaOS 4.1 Kur. c64 c128 atari dos mame msx nes ps1 ps2 sega zx hepsi hazır.
Arch candır. Uğraşmayı seven insan için sonsuz uzay gibidir kendisi. Yaptıklarını tekrar etmesi gereken bir durumdaysanız, IT ekibi gibi yapılacak işlemi yüzlerce bilgisayarda tekrar etmeniz gerekiyorsa, NixOS hayat kurtarır.
Abi 05:45 lerde ses senkron sıkıntısı var aklımı aldın tam da yeni win yüklemiştim dedim aha birşeyleri ters yaptım şimdi baştan kur, sonra telefondan girip kontrol ettim bende sıkıntı yokmuş. Bu arada güzel bir çalışma olmuş ben de linuxa geçicem yavaş yavaş, şimdilik virtual boxla denemeler yapıyorum ileride kısmetse komple geçiş yapacam, iyi çalışmalar.
Abi hepsi 10/10 bence buraya yorum atan herkes bilgisayar dünyasında bir yere gelmiş yada gelmek isteyen kişilerdir, bazı zorunluluklarım olmasa çok rahatlıkla işlerimi Linux üzerinden devam ettirebiliyorum, o sebeple şahsi makinem Linux, iş makinem Windows, eğer iş ortamında kullanacak arkadaşlar varsa, en fazla kullandığı programların Linux alternatiflerini mutlaka araştırsın, sonra pişmanlık yaşatabilir. Adobe ve Oracle, Linux üzerinde destek verebilirse Windows direk batacaktır diye düşünüyorum.
Ben eskiden ubuntu kullandım ancak şimdi pardus kullanıyorum, zaten debian tabanlı olduğu için kullanımı sorunların çözümü daha kolay oluyor. Pardusun pratik kullanımda en son sürüm kullanıldığı sürece şimdilik hiç problemle karşılaşmıyoruz.
Aşırıya kaçmadan derlemiş olduğunuz bu video, oldukça başarılıydı tebrikler hocam. Benimde bir distro önerim var Manjaro linux ve MXLinux dağıtımlarınıda çok başarılı buluyorum yıllardırda linux sistemlerini kullanmış biri olarak bunları yazdım. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Hürmetler saygılarımla
Deepin'i elementary ve pop os'e alternatif mac os benzeri dağıtımlara üçüncü bir seçenek olarak önerebilirim. Kullanıci sayısı yüksek sistem içi kullanişlı hasır uygulamaları ile tıpkı Xiaominin arayûzü gibi ortalama bi kullanıcının ihtiyaclarıni ve çok daha fazlasını sağlayan aydınlık ferah bir distro ve masaüstü ortamı
Logosunu şeklini semalini beğendiğim için Ubuntudan ZorinOS'e geçtim. 2 haftaya yakındır kullanıyorum ve şunu söyleyebilirim ki, ubuntudan eksiği var fazlası yok. Windows'dan yeni yeni linux'a geçen biri değilseniz ZorinOS yerine Ubuntu öneriyorum.
Aslında temelde aynı, sadece görünüş olarak Windows'a benzediği için daha az yabancılık çekersin. Ancak menülere, uygulamalara vs girince zaten windows'a benzer bişey kalmıyor.
@@linuxsever5727 evet bende onu diyorum zorin os in eklediği özellikler windows 11 ile çok benzer ve zorin connect ile windows daki telefon bağlantısı gibi cihazlar arası bağlanıp kullanabiliyorsunuz ayrıca zorin os de dahili windows uygulama desteği var (bottles ve wine) linux mint de ayrıca kurulması gerek bu uygulamalar.
31k para verdim laptop aldım windows kurdum 2 aydan sonra linuxa bi bakıyım dedim 6 aydır zorin os kullanıyorum çok güzel basit minimalist ve kendime göre özelleştirdiğim için çok mutluyum bu arada istediğim oyunu da oynuyorum ofis programı da kullanıyorum herşey on numara bişeyde takılırsan chatgptye sor çözersin :)
Tam da beklediğim video. 1. Kali Linux 2. Fedora Linux 3. Arch Linux Ubuntu ve ZorinOS`u çok eski bilgisayara kurmuştum pek iyi çalışmamışlardı ama iyilerdir diye düşünüyorum. Debian genelde sunucu tarafında kullanıyorum. Abi seviliyorsunnn.
@@knvmrt Eski bilgisayarlara Ubuntu ve Zorin gibi modern dağıtımlar kurarsan tabiiki zorlanır. Onlar yerine Devuan, Antix, Bodhi Linux, Fedora lxde spin, Alpine linux gibi dağıtımlar hem işlemci hemde rem kullanımları daha az olduğu için eski cihazlarda daha iyi performans verir.
Ellerinize sağlık güzel bir video olmuş lakin EndeavourOS'da bu listeye girmeliydi kolay Arch kullanımı ile sorunsuz bir şekilde çalışıyor ve lts kernel ile kullanıldığında debian'dan daha stabil bir dağıtım. Yıllardır Arch kullanıyordum ancak son zamanlarda EndeavourOS'a geçtim ve ilginçtir kendimi evimde hissettiğim bir dağıtım oldu.
Linux lite kullanıyorum şuan xfce masaüstü. Oldukça hafif basitce özelleştirilebilir bir dağıtım. Kde gibi fazla detaylı özelleştirmeleri açıkçası sevmiyorum. Hafif basit sade ve performans dağıtımlar daha çok hoşuma gidiyor. Yapay zekalar da artık kullandığımız için özellikle performans için hafif olması çok çok önemli.
Pardus hakkında nr düşünüyorsunuz? Ben kullandım güzel iş görüyor alışkanlık olmaması çok kötü ama özgür yazılım için bakılmasında fayda vardır? En hafif hızlı bilgisayarı yormayan linuxmint de harika ingilizce ile aranız iyi ise kesinlikle Windows un yanına linux mint kurulmalı diye düşünüyorum ❤
Ubuntu 22.04 kullanıyorum çok memnunum. Windows ile işim kalmadı. Hemen hemen her alanda Ubuntu önemli bir yer kapladı. Oyun için Nobara Linux, distrobox gibi kullanım deneyimi bütün terminallere hükmedeceğim diyorsan VanillaOs, Nvidia kartlar ile kolay sürücü yönetimi ve workstationlar için Fedora 40, serverlar için Debian, güvenlik çözümleri için Kali Linux. Asla Linux Mint ya da Zorin Os kullanmanızı önermem hiçbir şey öğrenemezsiniz. Eğer beyninizi zorlamayacaksanız Linux kullanmayın
@@meowback2025 Unreal Engine ve Android Sdk çalışır. İntel sanallaştırma hakkında bilgim yok iş programları konusunda da kendi çözümleri vardır AutoCad ya da SolidWorks yerine çözümler mevcut Office çözümleri için LibreOffice gayet yeterli ayrıca Softmaker Office'in ücretli ya da ücretsiz sürümleri var Adobe Çalışmaz maalesef eski sürümlerini çalıştıranlar var ama ne kadar yeteri bilmiyorum, Otomasyon ve başka çözümler için çokça seçenek var Şirketler için PARALI olan UBUNTU PRO 10 SENE destek veriyor 5 bilgisyara kadar ORDA DESTEK VE ÇÖZÜMLER MEVCUT. Linux'da alternatif bol. Ama öğrenmeye açık olman ve problem çözme yeteneğinin yüksek olması lazım
ben RHELciyim ama ben sistem adminiyim evde değil ofiste kullanıyorum linuxu yani server yönetiyorum. Enterprise tarafta RHEL iyidir. developer olsaydım ve şahsi bilgisayarımda ihtiyacım olsaydı ya fedora yada ubuntu tercih ederdim sanırım. AAP ile ise otomasyonlarda da inventory yönetimi açısından da RHEL sistem adminleri için bana göre daha avatajlı. Tabi profesyonel dünyada ben RHEL haricinde bir de solaris kullandığım için ve farklı distro ile pek karşılaşmadığım için (appliance sistemler hariç tamamen RHEL yönettim hep) RHEL bana hep daha yakın ve profesyonel geldi.
bence tek kelime ile fedora 2 yildir kullaniyorum hic bir sikinti ile karsilasmadim daha oncesinde ubuntu kullaniyordum toplam 9 yillik linux kullanicisiyim
Can hocam; 8-9 senedir Linux Mint kullanıyorum çok memnunum projelerde Ubuntu kullanmamıza rağmen benim için de Mint tektir, Kral' dır. Seni de bu konuyu ele aldığın için kutluyorum. Gerçekten de çok kısıtlı donanımlarda İ3, 4GB ram' de bile sıkıntısız çalıştım 4 sene. Herkese tavsiye ederim.
Zorin OS gerçekten çok başarılı, ama bazen brave tarayıcıda çökme yaşıyorum. Onun haricinde gayet stabil ve hızlı. Benim gibi klasik Windows masaüstü düzenini sevenler için pek başka alternatif de yok.
Macbook pro 2015 early makinama dual boot ile ubuntu kurdum. Abi kafam rahat. macOS ‘u açmıyorum bile artık. Hız çok iyi, işlemciyi yormuyor. Hem kod yazıyorum, hem bug bounty yapabiliyorum ki kali tooları takır takır çalışıyor. Hardware kısmında sorun yaşamadım hamdolsun. Bluetooth, klavye, ses vs. hepsi çalışıyor. Ubuntu candır can…
abi open suse değildi galiba knoppix olması lazım.90'lı yıllarda. Belkide bende yanlış hatırlıyorum.Fakat chip verdiğini ve knoppix'in de alman olduğunu biliyorum.
Benimde de 2010macbook vardı. Ssd taktım ram yükseltim, ama malum macos eski sürüm onu kuramazsın bunu yapamazsın deyip duruyordu, yeni macos versiyonlarını kurmayı denedim pek hayırlı sonuçlar alamadım. Windows dedim 4gbram-ssd ile uçar gider. Krdum kalvye aydınlatması çalışmadı kablosuz çalışmadı onu yap bunu yap... Sonra Linux Mint kurdum bütün özellikeleri çalışıyor hızı fena değil. Linux bir çok konuyu aşmış bence :)... Not: fedora yı da deneyeceğim belki daha hızlı çalışır macbookda.
Fedora denemeni pek önermem. Codec konusunda sıkıntılar yaşama ihtimalin çok yüksek. Onun yerine EndevourOS deneyebilirsin. Ama mutlaka BTRFS olarak kurulum yap
2007 2008 gibi bana da hollandadan Ubuntu cdsi göndermişlerdi. O zamanlar kota falan var diye indiremiyorduk. Usb adsl modemim çalışmadığı için çok uğraştım sonra tam randıman alamayınca maceram sona ermişti. Cachyos var şu an onu kullanıyorum. Hoşuma gitti
ARM tabanlı mac'te siber güvenlik yaptın mı? ben kali vm yapmıştım ama ağır geldi, osx üzerinde hiç tool denemedim, tecrüben varsa paylaşabilir misin? mesela burpsuite + foxyproxy gibi CLI tabanlı olmayan toollar'da sıkıntı çıkar mı?
Windows 7 kullaniyorum. XP ye ve öcekilerine nazaren, driver sorunlari pek yok. Ama,,, Windows düzeni ögle kurmus ki, artik yeni bir Browser indirmeye kalksaniz, uyumsuzlugunu belli ediyor. Adamlar Javasina kadar güncellemegi kestiler, Uptade yapmadan gidebildigi yere kadar gitsin diyorsaniz olur. Ama bazi Programlari artik indirseniz bile, olmuyor. Microsoft yeni Win Versionlarini satmak icin alcakca yöntemlere basvuruyor. Bios/Hardware ler/Sistemleri/Chip üreticiligini Tekellestirmisler...(tam dogru kelimeleri yazamazsam kusuruma bakmayin) Demek istedigim. "UEFI-BIOS" diye uyduruk birsey cikardilar. Yani Windows10/11 vesaire hatta 7diyi bile indirmeye kalksaniz belki, Digital Zertifikasi olmayan Windowslari install edemiyorsunuz. Yeni Bilgisayarlarda. zan ederim 2014 yillarindan itibaren, artik o Tekkellestirdikleri Firmalar, bu UEFI li BIOS LU Hardware satiyorlar, her bilgisayarda bu var. Sizde evdeki Stickten Win7 yi install ediyim derseniz. bu "Uefi"nin sikintisi ile karsilasiyorsunuz. cözümler var,,, ama cok ugrastiriyorlar artik. Hepsi bu Microsoftun yüzünden. hem Adamlarin Gelismesi sifir. Her Yeni Windows, diger Windowstan daha yavas.... Sonunda Windows11 de sizi gözetleyen, arka planda ekran resminizi cekecek olan, bu uygulama yaptilar. Milleti korkuttular, ondan cogu kisi artik Windowsu Boykotlamaya basladi. Ve artik Satin almadan, kimseye acik degil,, yani "bedavaci kesimden" indiren olmazsa,,,, Piyasada Basta kalamazsiniz. Windows düsmeye basliyor. Kimse bu kötü isletimsistemini kullanmaz. suan: Win7 kullaniyorum, SSD var, ve Antivirusum yok. Onun icin Computerim kaldirabiliyor 4gb ram ile. Linux Sistemlerine gectim. Linux Minti tavsiye ederim. Gayet hizli. Computeri yormuyor. Oyunlar icin extra bir Program yüklemeniz gerek, "Bottle" isminde, cogu oyun oluyor. Benim Diablo 2 bile oldu. Ama Bot felan kullanamadigim icin, daha Win7 de kaldim. yoksa, coktan Linuxtaydim ben. Linux Mint olmazsa, baska Linux bazli Sistem olur, Sevdiginiz Linuxu sonunda bulursunuz. Install etmeden calisan, Stick üzerinden, CD üzerinden calisan Linuxlar bile var.....
Müdür selamlar, sana nasıl denk gelmemişim bilmiyorum ama mutlu oldum bu video ile tanıştığım için. 90'lardan beri Linux kullanan ve kuran biri olarak var mıydı lan böyleler oldum (: Bu arada ubuntu 24.04' de çok fazla bug var. Ne zaman Windows' a bulaştı kafayı aşağıya gidiyor. Yenilere tavsiyem Fedora KDE 40 mis gibi çalışıyor. Seneler sonra 24.04 ile ubuntudan çıktım. Kendine iyi bak kolay gelsin, sevgiler saygılar.
Sene 98 dergi CD sinden mandrake linuxu 486 PC ye kurmak için üç gün ugrasmistim. Kurulumda bir yere kadar gelip kernel panic oluyordu. Vaay be ne günlerdi
Yıllardır yurt dışındaydım gel gör ki ailemin evine bir süreliğine geldim ve elimizde şöyle bir şey var gigabyte ud3 970 rev3.0 +amd 8320 OC + asus 630gt + Gskill 4+4 dual ram+ 128ssd+1tb seagte win8 makine var. Şimdi bu güzel takipçi gençlere bir seçenek sunuyorum. Paranız yok ve bu bilgisayarınız var; nasıl update ederdiniz? (çöpe at zaten yurtdışında yaşıyorsun; paran filan da vardır diyenleri geçiyorum.) update ve işletim sistemi önerisiyle bir linux dağıtımını önermenizi istiyorum. Bu arada ben Fly tv 98 kartıyla Cine.5 izleyen biriyim sadece merak ediyorum. Yeni teknolojiden çok eldekini nasıl değerlendirebiliyorsunuz? (bu pc üzerin Pes14 var ve oynanıyor , multimedya kullanır durumda ,üzerinde photoshop yüklü ve montaj alınabiliyor) :) Ne kadar geriden ve günümüz koşullarını yakalayabilirsiniz ?
"kamyoncu üslubuyla linux sistemleri anlatan bir video hazırla" diye prompt yazsak bu isabeti tutturacak yapay zeka henüz gelişmedi sanırım :) eğlenceli anlatım için ayrıca teşekkürler
Gerçekten Ubuntuda yaşadığım kanser sorunları Fedorada yaşamadım. Redhat'i sevmiyorum ama yiğidi öldür hakkını yeme fedora gerçekten sevgiye hakeden bir distro. Macbookta bile rahat rahat kullanıyorum asahi remix versiyonu ile
Merhaba Can Ustad. Konu dışı ama sormak isteğim önemli bir soru var. Son zamanlarda haberlerde ve sosyal medyada sıkça ortaya çıkan banka mağdurlarını görünce insan tedirgin oluyor. Anlayacağınız kişilerin hesaplara girilip adlarına kredi v.s çekilerek başka hesaplara transfer edilmiş. Daha önce izlediğim videolarınızdan yola çıkarak bir dizi önlem almaya çalıştım ama yine de insan tedirgin oluyor. Ayrıca aldığım önlemlere ek olarak mevcut operatörümden statik ip almayı da düşünüyorum. Bu konuda genel olarak tavsiye ve önerilerini bekliyorum. Şimdiden Teşekkürler.
Lise zamanlarında, merak ettiğim için patates bilgisayarıma ubuntu yüklemiştim, çalışması falan gayet hoştu, ama kullanmasını beceremediğim için windows’a geri dönmüştüm. 😅
Ben görme engelliyim, tabii ki mecburiyetten ya da bilindik olduğundan windows kullanıyoruz, merak ettiğim bir şey var ekran okuyucu desteği var mı Santos, İnoks de bir an Ubuntu logosu pek bilmiyorum sadece işletim sistemlerinin adını biliyorum 1.02 sunucuda dip yan Santos ve Ubuntu kullanmıştım ekran okuyucu ne durumda ne de ne tür bir desteği var bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba. Linuxta en iyi ekran okuyucu "Orca" gibi duruyor. Bu uygulama gnome masaüstü ortamı ve firefox tarayısında iyi durumdaymış. Eğer windowstaki ortamından rahatsızsan veya linuxtakini denemek istiyorsan ubuntu varsayılan olarak gnome ile geliyor.
linux sevilir ama tek bir sorunu var notebooklarda birçok firmanın fan programlarının linux desdeği yok bu sebeple derin araştrımalara girip ayar yapman gerekiyor.
Linux kullanmaya 2001 yılında başladım o günden bugüne onlarca dağıtım denemişimdir hem görsel hem işlevsel bir dağıtım arıyorum hem de Windows'tan geçince kolayca adapte olmak istiyorum diyorsanız. kde neon dağıtımını tavsiye ederim. Kendisi ubuntu tabanlı bir dağıtım. Bugüne kadar kullanmaktan en çok zevk aldığım dağıtım oldu.
hem günlük kullanım hem yazilim geliştirme için popos kullanıyorum pentest için de işe yarar zorinos de kullandım ikisi de çok güzel videoda olmasa da deepinos var güzel ama verilerini çine piyuuuww olur
@@harungul1406 ya knk anladım bunu ta ben herhalde geri windows geçccem linuxda çok sorun yaşıyorum kullanması evt eğlenceli ama mesela mouseumun direvırı yok eğer bir bilgin varsa nasıl indireceğimle ilgili güzel olur
@@einstyou Mousein çalışıyor ama rgbsini mi yönetemiyorsun ? yoksa mouse direkt çalışmıyor mu ? Üretici uygulamasını bottles ile çalıştırmayı deneyebilirsin ama zor .
Linux kurmayı ve kullanmayı çok denedim fakat olmuyor. Belki yaptığım iş özelinde sorun yaşamamdan kaynaklanıyor. Autocad dosyalarını açmam, obje saydırmam falan gerekiyor, sırf linux kullanayım diye linux kurup üzerine sanal makineye windows bile kurdum, autocad çalışmaya devam edeyim diye. Ama bir şey kuracağınız yada tanıtacağınız zaman bir sürü şey yüklemek gerekmesi, bulduğunuz yükleme dökümanının artık o tarihte geçerli olmamasından kaynaklı "haydaaa" lar vs olmuyor. Linux bana göre hala gündelik hayatında internette dolaşan belki ara sıra word excelde bir şeyler yapan kullanıcılar için.. Expret'lere bir şey demiyorum onlarda kullanırda arada kalan bizler için hala uygun değil. Baskın bir kullanım alanı / kullanıcı kitlesi olup yazılım yapan firmaları ( büyük küçük fark etmez) linux dağıtımını da yapmaya zorlaması lazım. Mesela microsoft'un MAC için office versyonunun olup linux için olmaması gibi gibi.
Aşırı haklısınız, keşke bu kadar haklı olmasaydınız ne diyeyim... Archlinux kurdum açtım, bir türlü Orca Slicer appimage dosyasını uygulama olarak çalıştıramadım. Blender'da sorun yok Allah var. Niyetlendiğim uygulamaları bir kurup kullanabilseydim miss. Herhalde ubuntu olması gerekiyor, böyle bir ayrım var mı?
@@harungul1406 Denedim bir şeyler, farklı farklı yöntemler, farklı program veya terminalden komutlar ama çözüm olmadı. Github'da ubuntu versiyenu var. İndirdiğim kurulum dosyasını çalıştırıp kullanabilseydim win 10 geçmezdim yüksek ihtimal.
FydeOS:hem hızlı hem android linux chromeos karışımı çinliler yapdı... pardus: yerli diye kullanılır zaten güvenlikli yakında tüm kurumlar ahtapota geçer diye düşünüyorum.. Zorin, arayüz falan bana hoş geldi ama fydeos der geçerm dene cangoo
arkadaslar, ses kaymasi konusunda sebebini arastirdik, ancak videoyu kaldirip yeniden yuklersek algoritma da skinti olacak, o sebeple kusura bakmayin.. bizim ilk on izlemelerimizde boyle bir sorun yoktu, muhtemelen youtube un azizligine ugradik.. bu seferlik boyle oldu, kusura bakmayin....
Bişey olmaz hocam eline sağlık
Canın sağ olsun abi
Ben de deminden beri bluetooth kulaklığımı sövüyorum 😄
Aga bende niye düzgün 😂
ABİ ACİL YARDIM ET 4 KİŞİ HACKLENDİK HEMDE TERMUXDAN 4DÜMÜZEE AYNI ANDA MAVİ EKRAN VERDİ ACİL YARDIM ET ABİ TC FALAN BILİO İSİM BİLİO EPİC GAMES STEAM HESAPLARINI BİLIO
Yusuf İpek ağabeyin en sevdiği Can Değer videosu.
adam neredeyse vura vura linux yükletcek .d
@@emreunal6349bana yükletti en sonunda😊😅
Silah zoru ile 😂 ama asla windowsu bırakmam@@emreunal6349
@@emreunal6349 kde neon yukledim eski laptopuma performansı artsın dıye hd sentinel ekstra disk kopyalama gibi programlarım vardı nasıl kurucam bilemiyorum ilk defa kullanıyorum performansı baya iyi oldu aama suan kullanamıyorum
Küçük bi uyarı; buralarda gördüğünüz görüntüler o dağıtımların 5 yıl önceki halleri. Şu an neredeyse hepsi çok daha modern bir arayüze sahip.
evet ben de görünce birazzcık tilt oldum, şu videoyla ilk intibam oluşsa "linux çok kötü görünüyor abi niye geçeyim" deme ihtimalim yüksek olurdu.
Orta seviye bir uyarı; Bir çok dağıtım hala aynı gözüküyor. Masaüstünü tamamen değiştirebildiğiniz ve her şeye benzetebildiğiniz (ve ya benzersiz bir şey yapabildiğiniz) için çok da sorun değil. Tek yapmanız gereken size uygun masaüstü ortamı/pencere yöneticisini kurmak
@@sukuna.al.ashari gnome ve kde özelinde kesinlikle aynı gözükmüyorlar. cinnamon, xfce ve mate için doğru olabilir
@@HyvinHiljaa Ona takacak bir insan linux'un sürekli çıkardığı sorunlar yüzünden 1 günde siler zaten .d
@@themre369 şahsen modern gnome desktop'unu görmesem linux'da kalmazdım muhtemelen. görünüm benim için çok önemli.
Adobe destek verseydi günümüzde windows tarihin tozlu raflarında yerini almış olurdu. Mac os ta as linux abi demişti
Di mi, Adobe yüzünden Linuxa tam geçiş yapamıyorum.
1 tane stabil dağıtım yok. Adobe ile hiç işim yok. Yine de kullanamıyorum kısmen fedora hariç.
Ben kubuntu kullanıyorum, oyun performansı şaşırtıcı şekilde aşırı performanslı, bilmiyorum nasıl oluyor bu aynı oyunları windowsta oynadığında kasıyor ama linux da kasmıyor akıcı oynuyor.
@@themre369 "stabil dağıtım yok" "fedora kullanıyorum" Fedora kullandığın için olmasın o kardeşim? En berbat Linux dağıtımını kullanıp diğer dağıtımlara laf etmek moda mı oldu? Fedora'nın Codec ve CPU sıkıntıları Arch'ın bile sorunlarını aşıyor zaten. Ayrıca stabil dağıtım yok diyorsan bir gün Debian kullanman iyi olacaktır. Lütfen beyin dediğimiz her ne varsa onu kullanın
Bence stabil olması artı değil ben rolling release seviyorum@@themre369
Dostum süpersin...anlatmana, konuşmana doyulmuyor. Zevkle dinledim seni... Boykot devam et
Like👍🏼
Ve
Abone hakkettiyirsun
1. Slackware 1996 -dan beri kullanıyorum.
2. Mint Tavsiye ediyorum.
3. Ubuntu önceleri tavsiye ediyordum, snap öncesi.
Snap nedir? Daha önce birsürü dağıtımı denedim biraz göz attım. Ubuntuyu hiç denemedim ve kendi bilgisayarımda kullanmayı düşünüyordum.
@@ElGatoJesse Snap bir paket yöneticisi fakat gerek çok az paket bulundurması olsun gerek çok yavaş olsun her yönden berbat bir paket yöneticisi. Ubuntu ise snap'i zorluyor artık. Bu yüzden ubuntuyu sevmiyoruz. Ubuntu yerine Debian çok daha iyi olacaktır ubuntu da zaten debian tabanlı
@@ElGatoJesse snap flatpak, deb ve rpm gibi kurulabilen pakettir ama çalışması ihtiyaç duydu tüm dosyaları içerir.
Mesela 1 mb -lik bir programın ihtiyaç duydu 600 mb kütüphanelerin hepsi snapın içinde toplanır.
Sorun olan şu ki 40 program çarpı 600 mb = 24 Gb yar tutar. Bir program açmak için "tıkladığında" yaklaşık 1 dakkika beklersin.
Güncellemeler uzun sürer.
Ubuntu normalde en çok destekçisi olan bir dağıtım.
debian arch fedora gerisi lezzet tat mat, fedora da closed source oldu iptal
Ubuntu kadar stabilitesi leş bir dağıtım yok en güzeli Arch bence
Bu videoyu Linux Mint 22 XFCE yüklü laptopumdan izliyorum 😄
Hocam shorts'lardan alışkanlık oldu seni ya 1.25 ya da 1.50 ile dinliyorum :D
GUzel bir icerik olmus. Benim de favori dagitimim Mint :) Acaba hangi web kamerasini kullaniyorsunuz? Dusuk isikta da kaliteli goruntu alabilen bir kamera olmasi dikkatimi cekti . Tesekkurler :)
CentOS 7. versiyondan sonra geliştirilmesi tam durdurulmadı aslında. Centos 7 den sonra yerini doldurmak için RockyLinux ve AlmaLinux adında iki farklı dağıtım çıktı RHEL tabanıyla. RockyLinux, CentOS'u geliştiren birinin çıkardığı bir distroydu diye hatırlıyorum. Felan filan işte :D Ama CentOS şu anda CentOS Stream adıyla eski stabilite sevdasından uzak RHEL (RedHatEnterpriseLinux) dağıtımları oluşturuyor. Yani eskiden x sürümdeki RHEL'i taban olarak alacaksa önce x sürümünün stabil hale gelmesini bekliyordu. Şimdi daha güncel ama daha az stabil CentOS Stream sürümleriyle karşımızdalar
eline sağlık. biri kısaca 1; hangi linux surumleri mac e , hangileri windowsa benziyor 2; hangi linux surumlerinin kullanımı windows ve apple gibi kolay (silme yükleme olsun komut yazmadan tek fare tıklaması ile halledilen) 3; hangi linux sürümleri oyunlar konusunda en iyisini sunar( gerek windows mac oyunları olsun gerek kendi oyunları olsun. oyundan kastım da iskambil satranç falan değil. bayağı bilinen baba denilebilecek 2d 3d oyunlar veya onlara yakın oyunlar en azından. ) linux dağıtımlarını anlatırsanız çok sevinirim. bilgili arkadaşlardan bekliyorum. böyle madde madde bilal'e anlatır gibi anlatırsanız çok sevinirim.
Zorin os dediklerine en yakını açıkcası
Hem arayüzünde çok fazla kişileştirme var hem de mağazası diğerlerine nazaran daha fazla uygulamayla dolu
Pardus'ta video izliyorum. Android telefonumla eşleşiyor. Tüm kumanda hatta fare hareketleri elimin altında oluyor. Film izlerken işe yarıyor.
Fedora, Nobara, Ubuntu, Lubuntu, Mint, Manjaro, Debian kullandim. Favorim Fedora KDE. Bir de OpenSUSE'yi merak ediyorum bir gün deneyeceğim.
Fedora son zamanlarda çok sorun çıkarıyor. Mesela CPU'mu tam frekansta kullanamıyorum. Bu da youtube video izlerken kasmalara vs. sebep oluyordu. Ayrıca bloatware olduğu için KDE gibi normalde boştayken 900mb ram kullanması gereken DE'de bile 1.7gb kullanıyor
Hocam , linuxu özellikle gömülü sistemlerde çok kullandım. Ama sürekli şehirden köye inmişim gibi bir hisse kapılıyorum. Menüler, klasör ikonları, renkleri karanlık ve kaba yapıda. Linux yazılımcılarının sanki biraz daha grafik kültüre sahip olmaları gerekiyor gibi geldi. Bu adamların mutlaka bir grafik tasarımcıdan destek almaları gerekiyor. Pixeller, köşeler, ikonlar, insanın üstüne yürüyor. Konya sanayide imal edilmiş gibi.
O kadar linux var tema var, hiç birini mi beğenmedin? Fedora ile Zorin OS u bi dene istersen.
Deepin OS u incelemenizi tavsiye ederim görsel olarak en iyi linuxtur
Farklı desktop environment dene kardeş. Embedded makineye kimsenin KDE yükleyeceğini zannetmiyorum, muhtemelen xfce senin o indiğin köy.
ekran doğru düzgün scale bile edilmiyor. ne zaman kursam browser tablarındaki text'lerde pikselleri sayıyorum. Linux masaüstünde günlük kullanılacak bir sistem değil.
bence sorun kullandığın dağıtımda değil:)
Can hocam açıklamada ki süreler yanlış haberiniz olsun
+
Sen ona mı takıldın? Asıl ses kayması daha büyük bir sorun. Görüntü 5 cümle önceden geliyor
Can abi, Türkiye'deki gündem olan banka ve sonrasında bankanın açıklaması hakkında ayrıca ABD'deki Kaspersky kullanıcıların Kaspersky'den, 'UltraAV' aktarmaları konusunda shorts veya video gelir mi? Teşekkür ederim.
hala bizimde linux camiasında yerli işletim sistemimiz olan pardus var 23 versiyonu yayınlandı ve yeni güncellemeler geldi. gerçi uzun zamandır üstüne düşülmedi ama linux tabanlı bir işletim sistemimizin olması harika bence umut verici.
Ubuntu ve mint pardus 23 ten iyi değil ama çoğu kişi inat ediyor pardus 21 den beri 4 yıldır kullanıyorum hiç bir sıkıntı yaşamadım tabi ki söylemeliyim ben bir Windows oyun hastası değilim ki steam ve benzeri oyun launcerleri var oyuncular için
Ubuntu da mint te debian tabanlı pardus ta debian tabanlı fakat neymiş pardus temalı debianmış bilmem falan fistan, o zaman ubuntu ve Linux mint te temalı debian yani ne kadar da yerli emek düşmanıyız.
Linux mint kullanıyorum, daha önce 4-5 sene önce kullanmıştım. Donanım sıkıntıları yaşadığım için tekrar Windows kullanmak zorunda kaldım. Şuanda aşmışlar Android telefonla senkronizasyon, uygulama kütüphanesi, özelleştirme çok iyi olmuş.
Linux sevenler birliği olarak sizi tebrik ediyorum. Winçöpe başkaldıran tüm devrimci penguenlere selamlar.
Çalışma ortamımı Linux a taşımak istediğimde kullanmak istediğim tool ların Ubuntu da daha çok destek ve kaynağı olduğunu gördüm. Başlangıç sayılabilecek bir seviyede bu çok önemli oluyor
98 yılından beri slackware kullanıyorum. Başka bir dağıtım ya da işletim sistemi denemedim. Full-stack developer olarak slackware'den çok memnunum. Bir kere kur ve virüs derdi, çökme derdi olmadan yıllarca sorunsuz kullan. CLI yani terminal kullanımına da eski bir C64 ve Amiga 500 kullanıcısı olarak aşinayım. İhtiyaç duyduğum uygulamaları da gerektiğinde kaynaktan kendim derleyip kurabiliyorum.
Sizin gibi insanların hep BSD kullanıyor olduğunu düşünürüm ben nedense...
Sıfır linux bilenlere direkt Zorin OS'u öneririm. Bana göre en büyük özelliği linux bilmeyen ama okuma yazması olan :)) herhangi biri için windows programlarını da (belirli bir seviyede*) yanında getirmeye olanak sağlaması. Çok menü yabancılığı çektirmiyor. Ayrıca bunu yaparken terminal açtırmaması, kod vs yormayıp, işletim sisteminin yardımcı olması bilmeyen biri için çok büyük olay. Buna benzer bir de Wubuntu var ama şüpheli tarafta kalan bir distro pek tavsiye etmem onu, korsan windows gibi.
Bunun dışında linux bakan adam çoğu distronun eski cihazları, ölüleri falan dirilttiğini illa görmüş ya da okumuştur. Temel kullanıcı olarak ofis mofis bunları kaybetmeden özellikle win7 sonrasına geçemiyorsanız ve chromium tabanlı tarayıcınıza falan güncelleme getirmek istiyorsanız müthiş oluyor. Kısacası hem daha temiz windows vari ortama windows programları* ile geçiş yapıyorsunuz hem de eski cihazınız uçuşa geçerken gayet güncel oluyor.
Daha fazla Linux videosu bekliyorum
yusufun sayfaya göz at derim..
Nostalji vede emülatör için Commodore OS 2023.
Gayet hızlı hdd de.Ayrıca Amiga içinde Fs uae de AmigaOS 4.1 Kur.
c64 c128 atari dos mame msx nes ps1 ps2 sega zx hepsi hazır.
Tam olarak anlayamadım hocam ben. Commodore OS kurmak yeterli mi, AmigaOS dediğiniz farklı bir dağıtım mı?
@@bayram1594 AmigaOS farklı bir OS.
Linux değil.CommodoreOS 2023
bir linux dağıtımı.
Arch candır. Uğraşmayı seven insan için sonsuz uzay gibidir kendisi. Yaptıklarını tekrar etmesi gereken bir durumdaysanız, IT ekibi gibi yapılacak işlemi yüzlerce bilgisayarda tekrar etmeniz gerekiyorsa, NixOS hayat kurtarır.
Hali hazırda ve uzunca bir süredir Linux Mint kullanıyorum. Bir ara MX linux kullanmışlığımda vardır ama Linux Mint candır.
Abi 05:45 lerde ses senkron sıkıntısı var aklımı aldın tam da yeni win yüklemiştim dedim aha birşeyleri ters yaptım şimdi baştan kur, sonra telefondan girip kontrol ettim bende sıkıntı yokmuş. Bu arada güzel bir çalışma olmuş ben de linuxa geçicem yavaş yavaş, şimdilik virtual boxla denemeler yapıyorum ileride kısmetse komple geçiş yapacam, iyi çalışmalar.
Abi hepsi 10/10 bence buraya yorum atan herkes bilgisayar dünyasında bir yere gelmiş yada gelmek isteyen kişilerdir, bazı zorunluluklarım olmasa çok rahatlıkla işlerimi Linux üzerinden devam ettirebiliyorum, o sebeple şahsi makinem Linux, iş makinem Windows, eğer iş ortamında kullanacak arkadaşlar varsa, en fazla kullandığı programların Linux alternatiflerini mutlaka araştırsın, sonra pişmanlık yaşatabilir. Adobe ve Oracle, Linux üzerinde destek verebilirse Windows direk batacaktır diye düşünüyorum.
Video güzel. Ellerine ve emeğine sağlık. DevSecOps alanı ile ilgili bir video paylaşırmısın?
Ben eskiden ubuntu kullandım ancak şimdi pardus kullanıyorum, zaten debian tabanlı olduğu için kullanımı sorunların çözümü daha kolay oluyor. Pardusun pratik kullanımda en son sürüm kullanıldığı sürece şimdilik hiç problemle karşılaşmıyoruz.
en iyi debian-based distrolardan birisi pardustur zaten. arch kullanmasam pardus kullanırdım
Aşırıya kaçmadan derlemiş olduğunuz bu video, oldukça başarılıydı tebrikler hocam.
Benimde bir distro önerim var Manjaro linux ve MXLinux dağıtımlarınıda çok başarılı buluyorum yıllardırda linux sistemlerini kullanmış biri olarak bunları yazdım. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Hürmetler saygılarımla
Deepin'i elementary ve pop os'e alternatif mac os benzeri dağıtımlara üçüncü bir seçenek olarak önerebilirim. Kullanıci sayısı yüksek sistem içi kullanişlı hasır uygulamaları ile tıpkı Xiaominin arayûzü gibi ortalama bi kullanıcının ihtiyaclarıni ve çok daha fazlasını sağlayan aydınlık ferah bir distro ve masaüstü ortamı
10:40 MAC için bahsettiği nedir? Ne amaçla ne kullanıyor tam anlayamadım o kısmı.
konuyu açtığın ve açık kaynağa destek olduğun için Allah razı olsun.
"Kaînatta en yüksek hakikat İmandır. îmandan sonra namazdır. R.N.K."
Ne alaka oğlum
Logosunu şeklini semalini beğendiğim için Ubuntudan ZorinOS'e geçtim. 2 haftaya yakındır kullanıyorum ve şunu söyleyebilirim ki, ubuntudan eksiği var fazlası yok. Windows'dan yeni yeni linux'a geçen biri değilseniz ZorinOS yerine Ubuntu öneriyorum.
Benim hayatım için:
Unix / GNU/Linux systems > Windows
zorin os nasıl sence abi ? windows dan geçenler için daha ideal bence.
Aslında temelde aynı, sadece görünüş olarak Windows'a benzediği için daha az yabancılık çekersin. Ancak menülere, uygulamalara vs girince zaten windows'a benzer bişey kalmıyor.
@@linuxsever5727 evet bende onu diyorum zorin os in eklediği özellikler windows 11 ile çok benzer ve zorin connect ile windows daki telefon bağlantısı gibi cihazlar arası bağlanıp kullanabiliyorsunuz ayrıca zorin os de dahili windows uygulama desteği var (bottles ve wine) linux mint de ayrıca kurulması gerek bu uygulamalar.
@@linuxsever5727 Mint daha sorunsuz olur bence.
31k para verdim laptop aldım windows kurdum 2 aydan sonra linuxa bi bakıyım dedim 6 aydır zorin os kullanıyorum çok güzel basit minimalist ve kendime göre özelleştirdiğim için çok mutluyum bu arada istediğim oyunu da oynuyorum ofis programı da kullanıyorum herşey on numara bişeyde takılırsan chatgptye sor çözersin :)
@@masqu4 ben önce linux mint kurdum zorin os görünce onu daha çok sevdim gerçekten harika
İlk Whoppix ile başlamıştım. Kali'nin dedesi :)
Abi selamlar. Çok iyi video olmuş. Eline sağlık.
Ben KALI Linux u soracağım. Listende yok. KALI hakkında ne düşünüyorsun ?
Genelde hackerlar kullanıyormuş hack ve gizlilik için düşünülebilir
@@gurkan.aktemur Gizlilik ile alakası yok. Hiçbir dağıtımın gizlilik ile alakası yok.
Kali = Debian + Pen testing tools
Pardus kullanıyorum, Pardus'tan izliyorum. TÜBİTAK yapmış, bir sıkıntı yok. Standart kullanıcıyım.
Tam da beklediğim video.
1. Kali Linux 2. Fedora Linux 3. Arch Linux Ubuntu ve ZorinOS`u çok eski bilgisayara kurmuştum pek iyi çalışmamışlardı ama iyilerdir diye düşünüyorum. Debian genelde sunucu tarafında kullanıyorum. Abi seviliyorsunnn.
@@knvmrt Eski bilgisayarlara Ubuntu ve Zorin gibi modern dağıtımlar kurarsan tabiiki zorlanır. Onlar yerine Devuan, Antix, Bodhi Linux, Fedora lxde spin, Alpine linux gibi dağıtımlar hem işlemci hemde rem kullanımları daha az olduğu için eski cihazlarda daha iyi performans verir.
Ellerinize sağlık güzel bir video olmuş lakin EndeavourOS'da bu listeye girmeliydi kolay Arch kullanımı ile sorunsuz bir şekilde çalışıyor ve lts kernel ile kullanıldığında debian'dan daha stabil bir dağıtım. Yıllardır Arch kullanıyordum ancak son zamanlarda EndeavourOS'a geçtim ve ilginçtir kendimi evimde hissettiğim bir dağıtım oldu.
Oooo Türkiye Linux varmı ya hayrettin linux mint kullanın gençler harika eski laptoplar iphone gibi oluyor sıfır fan sesi cok hızlı işlem müthiş
Linux lite kullanıyorum şuan xfce masaüstü. Oldukça hafif basitce özelleştirilebilir bir dağıtım. Kde gibi fazla detaylı özelleştirmeleri açıkçası sevmiyorum. Hafif basit sade ve performans dağıtımlar daha çok hoşuma gidiyor. Yapay zekalar da artık kullandığımız için özellikle performans için hafif olması çok çok önemli.
Pardus hakkında nr düşünüyorsunuz? Ben kullandım güzel iş görüyor alışkanlık olmaması çok kötü ama özgür yazılım için bakılmasında fayda vardır? En hafif hızlı bilgisayarı yormayan linuxmint de harika ingilizce ile aranız iyi ise kesinlikle Windows un yanına linux mint kurulmalı diye düşünüyorum ❤
Ubuntu 22.04 kullanıyorum çok memnunum. Windows ile işim kalmadı. Hemen hemen her alanda Ubuntu önemli bir yer kapladı. Oyun için Nobara Linux, distrobox gibi kullanım deneyimi bütün terminallere hükmedeceğim diyorsan VanillaOs, Nvidia kartlar ile kolay sürücü yönetimi ve workstationlar için Fedora 40, serverlar için Debian, güvenlik çözümleri için Kali Linux. Asla Linux Mint ya da Zorin Os kullanmanızı önermem hiçbir şey öğrenemezsiniz. Eğer beyninizi zorlamayacaksanız Linux kullanmayın
Merhabalar bu linux sistem unreal engine android SDK lari Intel sanallaştırma bilimum iş programlarında sorun yaşatırmı acaba
@@meowback2025 Unreal Engine ve Android Sdk çalışır. İntel sanallaştırma hakkında bilgim yok iş programları konusunda da kendi çözümleri vardır AutoCad ya da SolidWorks yerine çözümler mevcut Office çözümleri için LibreOffice gayet yeterli ayrıca Softmaker Office'in ücretli ya da ücretsiz sürümleri var Adobe Çalışmaz maalesef eski sürümlerini çalıştıranlar var ama ne kadar yeteri bilmiyorum, Otomasyon ve başka çözümler için çokça seçenek var Şirketler için PARALI olan UBUNTU PRO 10 SENE destek veriyor 5 bilgisyara kadar ORDA DESTEK VE ÇÖZÜMLER MEVCUT. Linux'da alternatif bol. Ama öğrenmeye açık olman ve problem çözme yeteneğinin yüksek olması lazım
oyun oynamada ve catia ansys gibi yazılımları çalıştırma konusunda ne yapıyorsunuz, ne kadar performans kaybı oluyor?
KALI Linux hakkında ne düşünüyorsun hocam?
ben RHELciyim ama ben sistem adminiyim evde değil ofiste kullanıyorum linuxu yani server yönetiyorum. Enterprise tarafta RHEL iyidir. developer olsaydım ve şahsi bilgisayarımda ihtiyacım olsaydı ya fedora yada ubuntu tercih ederdim sanırım. AAP ile ise otomasyonlarda da inventory yönetimi açısından da RHEL sistem adminleri için bana göre daha avatajlı. Tabi profesyonel dünyada ben RHEL haricinde bir de solaris kullandığım için ve farklı distro ile pek karşılaşmadığım için (appliance sistemler hariç tamamen RHEL yönettim hep) RHEL bana hep daha yakın ve profesyonel geldi.
Sonunda reisden beklediğim video😁😎🦍❤️
bence tek kelime ile fedora 2 yildir kullaniyorum hic bir sikinti ile karsilasmadim daha oncesinde ubuntu kullaniyordum toplam 9 yillik linux kullanicisiyim
Linus Torvalds eskiden Debian'ı kuramamış. Sen yine kurabilmişsin abi :D
4:00
Kde 3.6.X sürümü efsaneydi. Inanılmaz Custom seçenekleri vardı. Slackware bana Işletim sistemi nedir? Gnu nedir? Linux nedir'i ogretmistir.
2001-2002 de ben xp nin 30 günlük geri sayımı ile uğraşıyordum :) hele şükür oldschool bir bilgisayarcıya denk geldik :)
Ubuntu'nun Cinnamon arayüzü çok güzel oldu. Stabil çalışıyor. Sevilir, kullanılır. Mint'e de selam bu arada.
videoyu izlemeye gerek yok beyler arch en iyisi, can abiye selamlar buradan zamanında ne izlerdik de yaşlandı artık :)
Can hocam; 8-9 senedir Linux Mint kullanıyorum çok memnunum projelerde Ubuntu kullanmamıza rağmen benim için de Mint tektir, Kral' dır. Seni de bu konuyu ele aldığın için kutluyorum. Gerçekten de çok kısıtlı donanımlarda İ3, 4GB ram' de bile sıkıntısız çalıştım 4 sene. Herkese tavsiye ederim.
Havada kaptım videoyu Can Abi, bana ilaç gibi bir video olacak teşekkürler!
Arch tabanlı Cachyos var kullanımı kolay eski sistemler için desteğini pek bilmiyorum ancak çok hafif bir çalışma ortamı sunuyor.
Zorin OS gerçekten çok başarılı, ama bazen brave tarayıcıda çökme yaşıyorum. Onun haricinde gayet stabil ve hızlı. Benim gibi klasik Windows masaüstü düzenini sevenler için pek başka alternatif de yok.
Senden can olmasın ama linux mint candır abi 😅 Cinnamon masaüstü ortamı da çok güzel.
tam bunu araştırma halindeydim video gelmiş 😃
Şuan CachyOS kullanıyorum GNOME arayüzü ile.Gayet hızlı çalışıyor. MX Linux ve Mint benim için efsanedir.
Can abi senin bir şapkan vardı ya üstünde kartal olan onu nerden aldın abi?
Macbook pro 2015 early makinama dual boot ile ubuntu kurdum. Abi kafam rahat. macOS ‘u açmıyorum bile artık. Hız çok iyi, işlemciyi yormuyor. Hem kod yazıyorum, hem bug bounty yapabiliyorum ki kali tooları takır takır çalışıyor. Hardware kısmında sorun yaşamadım hamdolsun. Bluetooth, klavye, ses vs. hepsi çalışıyor. Ubuntu candır can…
abi open suse değildi galiba knoppix olması lazım.90'lı yıllarda. Belkide bende yanlış hatırlıyorum.Fakat chip verdiğini ve knoppix'in de alman olduğunu biliyorum.
Benimde de 2010macbook vardı. Ssd taktım ram yükseltim, ama malum macos eski sürüm onu kuramazsın bunu yapamazsın deyip duruyordu, yeni macos versiyonlarını kurmayı denedim pek hayırlı sonuçlar alamadım. Windows dedim 4gbram-ssd ile uçar gider. Krdum kalvye aydınlatması çalışmadı kablosuz çalışmadı onu yap bunu yap... Sonra Linux Mint kurdum bütün özellikeleri çalışıyor hızı fena değil. Linux bir çok konuyu aşmış bence :)... Not: fedora yı da deneyeceğim belki daha hızlı çalışır macbookda.
Fedora denemeni pek önermem. Codec konusunda sıkıntılar yaşama ihtimalin çok yüksek. Onun yerine EndevourOS deneyebilirsin. Ama mutlaka BTRFS olarak kurulum yap
Ben 2015 early mac e dual boot ile ubuntu kurdum. Makina uçuyor. İşlemciden ses dahi gelmiyor çoğunlukla. Mac e ayda, yılda bir geçiş yapıyorum :))
@@cetin67tr Ona ne güzel Arch kurulur 😃 Native ubuntu gerçekten en yavaş linux dağıtımlarından birisi olabilir
7. Dakkadan sonra ses goruntu senkron kaydi abi
2007 2008 gibi bana da hollandadan Ubuntu cdsi göndermişlerdi. O zamanlar kota falan var diye indiremiyorduk. Usb adsl modemim çalışmadığı için çok uğraştım sonra tam randıman alamayınca maceram sona ermişti.
Cachyos var şu an onu kullanıyorum. Hoşuma gitti
ARM tabanlı mac'te siber güvenlik yaptın mı? ben kali vm yapmıştım ama ağır geldi, osx üzerinde hiç tool denemedim, tecrüben varsa paylaşabilir misin? mesela burpsuite + foxyproxy gibi CLI tabanlı olmayan toollar'da sıkıntı çıkar mı?
Windows 7 kullaniyorum. XP ye ve öcekilerine nazaren, driver sorunlari pek yok.
Ama,,, Windows düzeni ögle kurmus ki, artik yeni bir Browser indirmeye kalksaniz, uyumsuzlugunu belli ediyor.
Adamlar Javasina kadar güncellemegi kestiler, Uptade yapmadan gidebildigi yere kadar gitsin diyorsaniz olur. Ama bazi Programlari artik indirseniz bile, olmuyor. Microsoft yeni Win Versionlarini satmak icin alcakca yöntemlere basvuruyor.
Bios/Hardware ler/Sistemleri/Chip üreticiligini Tekellestirmisler...(tam dogru kelimeleri yazamazsam kusuruma bakmayin)
Demek istedigim. "UEFI-BIOS" diye uyduruk birsey cikardilar. Yani Windows10/11 vesaire hatta 7diyi bile indirmeye kalksaniz belki, Digital Zertifikasi olmayan Windowslari install edemiyorsunuz. Yeni Bilgisayarlarda. zan ederim 2014 yillarindan itibaren, artik o Tekkellestirdikleri Firmalar, bu UEFI li BIOS LU Hardware satiyorlar, her bilgisayarda bu var.
Sizde evdeki Stickten Win7 yi install ediyim derseniz. bu "Uefi"nin sikintisi ile karsilasiyorsunuz. cözümler var,,, ama cok ugrastiriyorlar artik. Hepsi bu Microsoftun yüzünden.
hem Adamlarin Gelismesi sifir. Her Yeni Windows, diger Windowstan daha yavas.... Sonunda Windows11 de sizi gözetleyen, arka planda ekran resminizi cekecek olan, bu uygulama yaptilar. Milleti korkuttular, ondan cogu kisi artik Windowsu Boykotlamaya basladi. Ve artik Satin almadan, kimseye acik degil,, yani "bedavaci kesimden" indiren olmazsa,,,, Piyasada Basta kalamazsiniz. Windows düsmeye basliyor. Kimse bu kötü isletimsistemini kullanmaz.
suan:
Win7 kullaniyorum, SSD var, ve Antivirusum yok. Onun icin Computerim kaldirabiliyor 4gb ram ile.
Linux Sistemlerine gectim.
Linux Minti tavsiye ederim. Gayet hizli. Computeri yormuyor.
Oyunlar icin extra bir Program yüklemeniz gerek, "Bottle" isminde, cogu oyun oluyor.
Benim Diablo 2 bile oldu.
Ama Bot felan kullanamadigim icin, daha Win7 de kaldim. yoksa, coktan Linuxtaydim ben. Linux Mint olmazsa, baska Linux bazli Sistem olur, Sevdiginiz Linuxu sonunda bulursunuz. Install etmeden calisan, Stick üzerinden, CD üzerinden calisan Linuxlar bile var.....
Yusuf ipek olmasa bu video olacak mıydı diye düşünüyorum.
video cekileli 3 ay olmasi disinda skinti yok ;)
@@CanDeger Yusuf İpek te yeni doğmadı zaten :)
@@CanDeger no skinti :D
Ya ne anlatıyorsunuz siz kardeşim Can Değer Yusuf'u yaşta 2ye katlar abisidir neyi kanıtlamaya çalışıyorsunuz
Müdür selamlar, sana nasıl denk gelmemişim bilmiyorum ama mutlu oldum bu video ile tanıştığım için. 90'lardan beri Linux kullanan ve kuran biri olarak var mıydı lan böyleler oldum (: Bu arada ubuntu 24.04' de çok fazla bug var. Ne zaman Windows' a bulaştı kafayı aşağıya gidiyor. Yenilere tavsiyem Fedora KDE 40 mis gibi çalışıyor. Seneler sonra 24.04 ile ubuntudan çıktım. Kendine iyi bak kolay gelsin, sevgiler saygılar.
Can Değer hocam oyunlar için geliştirilmiş archlinux tabanlı Garuda Linux ü de ekleseydin keşke
Yusif İpekle videon yine gelsin abi, sevildiz ❤
Sene 98 dergi CD sinden mandrake linuxu 486 PC ye kurmak için üç gün ugrasmistim. Kurulumda bir yere kadar gelip kernel panic oluyordu. Vaay be ne günlerdi
Pcnet miydi? PC World müydü üstat, hatırlar mısın derginin adını?
Slackware 3.5 ile başladım bu Linux sevdasına, yeri hala başkadır bende. :)
Yıllardır yurt dışındaydım gel gör ki ailemin evine bir süreliğine geldim ve elimizde şöyle bir şey var gigabyte ud3 970 rev3.0 +amd 8320 OC + asus 630gt + Gskill 4+4 dual ram+ 128ssd+1tb seagte win8 makine var. Şimdi bu güzel takipçi gençlere bir seçenek sunuyorum. Paranız yok ve bu bilgisayarınız var; nasıl update ederdiniz? (çöpe at
zaten yurtdışında yaşıyorsun; paran filan da vardır diyenleri geçiyorum.) update ve işletim sistemi önerisiyle bir linux dağıtımını önermenizi istiyorum.
Bu arada ben Fly tv 98 kartıyla Cine.5 izleyen biriyim sadece merak ediyorum. Yeni teknolojiden çok eldekini nasıl değerlendirebiliyorsunuz? (bu pc üzerin Pes14 var ve oynanıyor , multimedya kullanır durumda ,üzerinde photoshop yüklü ve montaj alınabiliyor) :) Ne kadar geriden ve günümüz koşullarını yakalayabilirsiniz ?
Zorin veya mint işini çözecektir diye düşünüyorum
"kamyoncu üslubuyla linux sistemleri anlatan bir video hazırla" diye prompt yazsak bu isabeti tutturacak yapay zeka henüz gelişmedi sanırım :) eğlenceli anlatım için ayrıca teşekkürler
5:58 tost makinesi olur mu 😂😂
Gerçekten Ubuntuda yaşadığım kanser sorunları Fedorada yaşamadım. Redhat'i sevmiyorum ama yiğidi öldür hakkını yeme fedora gerçekten sevgiye hakeden bir distro. Macbookta bile rahat rahat kullanıyorum asahi remix versiyonu ile
Merhaba Can Ustad. Konu dışı ama sormak isteğim önemli bir soru var. Son zamanlarda haberlerde ve sosyal medyada sıkça ortaya çıkan banka mağdurlarını görünce insan tedirgin oluyor. Anlayacağınız kişilerin hesaplara girilip adlarına kredi v.s çekilerek başka hesaplara transfer edilmiş. Daha önce izlediğim videolarınızdan yola çıkarak bir dizi önlem almaya çalıştım ama yine de insan tedirgin oluyor. Ayrıca aldığım önlemlere ek olarak mevcut operatörümden statik ip almayı da düşünüyorum. Bu konuda genel olarak tavsiye ve önerilerini bekliyorum. Şimdiden Teşekkürler.
Bugün tam acaba Linux'a mı geçsem diyordum üstüne bu videonun gelmesi çok iyi oldu emeğine sağlık Can abi.
Lise zamanlarında, merak ettiğim için patates bilgisayarıma ubuntu yüklemiştim, çalışması falan gayet hoştu, ama kullanmasını beceremediğim için windows’a geri dönmüştüm. 😅
Evet can abimiz sağolsun onun sayesinde win 10 prodan ubuntuya geçiyorum hayırlı olsun
Noldu geri döndün mü?
@@kevkeb8966 evet birkaç yıl sonra windows10 artık güncelleme almıyacak o zmn geçecem
@@kevkeb8966 ram kullanım oranı çok düşük 16 gb ramda bazen %2 nin altında oluyor
Oooooo beklediğim videoo
Ben görme engelliyim, tabii ki mecburiyetten ya da bilindik olduğundan windows kullanıyoruz, merak ettiğim bir şey var ekran okuyucu desteği var mı Santos, İnoks de bir an Ubuntu logosu pek bilmiyorum sadece işletim sistemlerinin adını biliyorum 1.02 sunucuda dip yan Santos ve Ubuntu kullanmıştım ekran okuyucu ne durumda ne de ne tür bir desteği var bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba. Linuxta en iyi ekran okuyucu "Orca" gibi duruyor. Bu uygulama gnome masaüstü ortamı ve firefox tarayısında iyi durumdaymış. Eğer windowstaki ortamından rahatsızsan veya linuxtakini denemek istiyorsan ubuntu varsayılan olarak gnome ile geliyor.
Windows'un üzerinden Linux Mint'e geçtim masa üstünün Wifi adaptörünü görmüyor. Aynı bilgisayarda dual boot olarak Windows 10 kurulu. onda çalışıyor.
Bazı driverlar yüklü gelmiyor. Büyük ihtimal o adaptörün sürücüsü proprietary. Onu diğer yazılımlardan farklı yüklemen lazım
linux sevilir ama tek bir sorunu var notebooklarda birçok firmanın fan programlarının linux desdeği yok bu sebeple derin araştrımalara girip ayar yapman gerekiyor.
Linux kullanmaya 2001 yılında başladım o günden bugüne onlarca dağıtım denemişimdir hem görsel hem işlevsel bir dağıtım arıyorum hem de Windows'tan geçince kolayca adapte olmak istiyorum diyorsanız. kde neon dağıtımını tavsiye ederim. Kendisi ubuntu tabanlı bir dağıtım. Bugüne kadar kullanmaktan en çok zevk aldığım dağıtım oldu.
yusufun videosundan beri bekliyorum abi sonunda
8:22 ben chip hatırlıyorum sanırım doğru hatırlıyoruz çünkiiiii Cd deki garip kertenkele gözünün önüne geliyor 😂
RaspiOS kullanıyorum. Arayüz çok sade. Kullanımı çok kolay
hem günlük kullanım hem yazilim geliştirme için popos kullanıyorum pentest için de işe yarar zorinos de kullandım ikisi de çok güzel videoda olmasa da deepinos var güzel ama verilerini çine piyuuuww olur
ya bana mint yüklettiler keşke ubuntu önerselerdi şimdi kurmaya üşeniyorum
Değişen şey masaüstü ortamı. Mintteki sorunun neydi ? Niye keşke ubuntu önerselerdi ? Mint ubuntu tabanlı çünkü.
@@harungul1406 ya knk anladım bunu ta ben herhalde geri windows geçccem linuxda çok sorun yaşıyorum kullanması evt eğlenceli ama mesela mouseumun direvırı yok eğer bir bilgin varsa nasıl indireceğimle ilgili güzel olur
@@einstyou Mousein çalışıyor ama rgbsini mi yönetemiyorsun ? yoksa mouse direkt çalışmıyor mu ? Üretici uygulamasını bottles ile çalıştırmayı deneyebilirsin ama zor .
@@harungul1406 mouseum çalışıyor ama ayar yapmak istiyorum bu sadece rgb için değil dpı ve makro fln
Abi Android telefonlar için en iyi antivirüs nedir ?
sophos
Antivirüs kullanma
Linux kurmayı ve kullanmayı çok denedim fakat olmuyor. Belki yaptığım iş özelinde sorun yaşamamdan kaynaklanıyor. Autocad dosyalarını açmam, obje saydırmam falan gerekiyor, sırf linux kullanayım diye linux kurup üzerine sanal makineye windows bile kurdum, autocad çalışmaya devam edeyim diye. Ama bir şey kuracağınız yada tanıtacağınız zaman bir sürü şey yüklemek gerekmesi, bulduğunuz yükleme dökümanının artık o tarihte geçerli olmamasından kaynaklı "haydaaa" lar vs olmuyor. Linux bana göre hala gündelik hayatında internette dolaşan belki ara sıra word excelde bir şeyler yapan kullanıcılar için.. Expret'lere bir şey demiyorum onlarda kullanırda arada kalan bizler için hala uygun değil. Baskın bir kullanım alanı / kullanıcı kitlesi olup yazılım yapan firmaları ( büyük küçük fark etmez) linux dağıtımını da yapmaya zorlaması lazım. Mesela microsoft'un MAC için office versyonunun olup linux için olmaması gibi gibi.
Aşırı haklısınız, keşke bu kadar haklı olmasaydınız ne diyeyim... Archlinux kurdum açtım, bir türlü Orca Slicer appimage dosyasını uygulama olarak çalıştıramadım. Blender'da sorun yok Allah var. Niyetlendiğim uygulamaları bir kurup kullanabilseydim miss. Herhalde ubuntu olması gerekiyor, böyle bir ayrım var mı?
@@ertugrulyavuz1555 öyle bir ayrım yok diye biliyorum. Çekirdekler farklı değil. Kaynağından kendin derlemeyi denedin mi ?
@@harungul1406 Denedim bir şeyler, farklı farklı yöntemler, farklı program veya terminalden komutlar ama çözüm olmadı. Github'da ubuntu versiyenu var. İndirdiğim kurulum dosyasını çalıştırıp kullanabilseydim win 10 geçmezdim yüksek ihtimal.
Daha izlemeye başlamadım ama kesin çok güzel bir videodur şu anda izlemeye başladım 😊
Usta uzun yıllardır mint kullanıyorum ve memnunum.saygilar.
FydeOS:hem hızlı hem android linux chromeos karışımı çinliler yapdı... pardus: yerli diye kullanılır zaten güvenlikli yakında tüm kurumlar ahtapota geçer diye düşünüyorum..
Zorin, arayüz falan bana hoş geldi ama fydeos der geçerm dene cangoo
Sildirmez kardeşim sildirme. Endüstriyel programlarımız solidworks gibi programlar çalışmadığı sürece...