Köy Enstitüleri Eğitimde Finlandiya Modelinin Atasıdır I 5 Soruda Eğitim I Prof. Dr. Selçuk Şirin

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 июл 2024
  • 5 Soruda formatımızın bu bölümünde iyi bir eğitim sistemi nasıl olmalı sorusuna odaklandık. New York Üniversitesi akademisyeni, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Selçuk Şirin Türkiye'deki eğitim sisteminin kronikleşmiş sorunlarını ve bunlara getirdiği çözüm önerilerini sizler için anlattı. İyi seyirler.
    00:00 5 Soruda Eğitim Sistemi
    00:07 İyi Bir Eğitim Sisteminin Kriterleri
    01:37 Güney Kore, Japonya ve Finlandiya Eğitimde Neyi Farklı Yapıyor?
    03:44 Türkiye'deki eğitim sistemi dünyada nasıl bir konumda?
    04:49 Türk Eğitim Sisteminde Acil Olarak Yapılması Gerekenler Neler?
    09:44 Türkiye'de Eğitimi Sıfırdan Tasarlamak
    Prof. Dr. Selçuk Şirin Kimdir?
    Akademisyen, yazar, araştırmacı Prof. Dr. Selçuk Şirin, Ardahan'ın bir köyünden ODTÜ’ye, oradan Amerika’ya uzanan bilim yolculuğuyla pek çok kişiye rol model olan bir bilim insanıdır.
    Selçuk Şirin İlkokula Yiğitkonağı köyünde başladı, liseyi Göle’de bitirdi. ODTÜ’den lisans, SUNY’den yüksek lisans ve Boston College’dan doktora derecesi alan Şirin, 100’ü aşkın bilimsel yayına imza attı.
    Selçuk Şirin 2015 yılında ABD Bilimler Akademisi Çocuk, Ergen ve Aile Komisyonu’na seçildi. 2014-2018 yılları arasında Hürriyet’te haftalık köşe yazıları yazdı. 2015 yılında yazdığı İlk kitabı Yol Ayrımındaki Türkiye’de verilerle, kıyaslamalarla, deneyimlemelerle ülkemizin çarpıcı bir fotoğrafını sunarken ilerlemenin ancak özgürlükle, adil rekabetle, kaliteli eğitimle gerçekleşebileceğini ortaya koydu.
    Bilimsel verilerden yola çıkarak eğitimden kalkınmaya, girişimcilikten kodlamaya, çocuk yetiştirmeden obeziteye uzanan geniş bir alanda yazdığı Bir Türkiye Hayali ise 2017 yılında okuyucuyla buluştu. Selçuk Şirin’in Çocuk yetiştirme alanında bir boşluğu dolduran, bilimsel ve yalın bir yaklaşımla bebeklikten ergenliğe uzanan dönemi anlattığı kitabı Yetişin Çocuklar büyük ilgi gördü.
    2020 yılında yayımlanan Yetişin Gençler’de ergenlikten yetişkinliğe uzanan o sancılı serüveni konu edinen Selçuk Şirin ilkokul çocukları için sınıflara göre hazırlanmış Şirin Proje Seti’nin de mimarı.
    Boston College ve New York Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Mükemmeliyet Ödülü, ABD Çocuk Gelişimi Vakfı’ndan Araştırmacı Ödülü, dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği AERA’dan Araştırma Büyük Ödülü ve geliştirdiği projelerle Jacobs Vakfı’ndan 2018 Sosyal Girişimcilik Ödülü aldı.
    Selçuk Şirin, halen New York Üniversitesi’nde çocuk gelişim ve istatistik dersleri veriyor, eğitimden gelişime geniş bir yelpazede araştırmalarına devam ediyor. Ve uzun yıllardır ABD’de bulunmasına karşın yüzü memleketine dönük yaşıyor.
    #yks2022 #eğitim #selçukşirin #lise
    Hala Onedio App indirmediysen hemen linke tıkla: onelink.to/onedioyt
    Ortamlarda daha önce indirmiştim dersin, kim bilecek!
    Onedio RUclips Kanalına Abone Ol: bit.ly/OnedioRUclips
    Onedio Yemek Kanalına Abone Ol: / onedioyemek

Комментарии • 11

  • @serkancanates7339
    @serkancanates7339 2 года назад +7

    Bu videonun milyonlara ulaşması gerekirken 1000 kişi izlemiş sadece burdan bile Türkiye de eğitime yeterli değerin verilmediği belli...

  • @gecmisinizinde1968
    @gecmisinizinde1968 2 года назад +12

    Okul dediğin haftada 4 gün günde 4 5 saat olmalı ki çocuklar gençler okulu daha çok sevsin özlesin derslerine çalışsın veriyorlar hafta ici saatlerce birsey anlaşılmayan dersleri sonra çocuklar okusun iyi bi yere gelsin

  • @mevlitcosgun
    @mevlitcosgun 2 года назад +3

    umarim ileride milli eğitim bakanı olursunuz :(

  • @melisagoynuk5402
    @melisagoynuk5402 2 года назад +2

    Keşke Türküye daha güzel bir ülke olsa:/

  • @gencakademi3817
    @gencakademi3817 Год назад

    OECD ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü bunların yaptığı arastirmalar bilimsellikten çok hedefsellik içerir,kapitalist dünyada ekonomin ana unsuru tuketimdir,ekonominin faliyet alanlarını geliştirmek için eğitimide kapsamlarına almışlar ve açıkladıkları bazı eğitim ilkeleriyle (ilkelerini kısa zaman aralıklarıyla değiştirmişlerdir ) eğitimi amacları kapsamında dizany etmeye başlamışlar o yüzden OECD ilkeleri veya sınavları ölçüt alınamaz

  • @mevlitcosgun
    @mevlitcosgun 2 года назад +1

    #ösym #yök #meb

  • @salihucan3857
    @salihucan3857 2 года назад

    yok 5 aylıkken baslayalım

  • @mustafakural5745
    @mustafakural5745 2 года назад +1

    İlk

  • @adabozkurt3590
    @adabozkurt3590 2 года назад +1

    Hazal subaşı ve Denizcan aktaş gelsin

  • @eminecan4766
    @eminecan4766 2 года назад +1

    @ösym