Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΜΕ ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ OVERHEATING PROTECTION OF A THREE PHASE MOTOR

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 авг 2024
  • Στο βίντεο αυτό μπορούμε να δούμε έναν απλό τρόπο σύνδεσης ενός τριφασικού κινητήρα με αυτόματο άνοιγμα κλείσιμο και με κύκλωμα θερμικής προστασίας. Όταν υπάρξει ασυμμετρία στην ένταση του ρεύματος στις τρεις φάσεις, ανεβαίνουν απότομα σε μία ή περισσότερες φάσεις τα αμπέρ ξεπερνώντας την ονομαστική ένταση λειτουργίας του κινητήρα. Με σύνδεση ρελέ και θερμικού προστασίας επιτηρείται η ανώτερη τιμή που αν ξεπεραστεί θα υπερθερμάνει και θα καταστρέψει την περιέλιξη του κινητήρα.Έτσι αυτόματα κόβεται η παροχή στο πηνίο του ρελέ και σταματάει ο κινητήρας πριν είναι πολύ αργά.Με την κατάλληλη επίσης σύνδεση δύο διακοπτών ON-OFF ελέγχουμε το άνοιγμα και κλείσιμο του κυκλώματος.
    In this video we can learn how to connect a three phase motor with automatic ON-OFF and thermal protection.

Комментарии • 18

  • @user-co2tn8dp2o
    @user-co2tn8dp2o Год назад

    ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ! Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ START ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΗΝΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ?

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  Год назад +2

      Μόλις πατηθεί το start κλείνει το ρελέ.Μόλις το αφήνουμε η L3 έρχεται μέσω του stop -(το οποίο έχει συνέχεια ακουμπούνε οι επαφές του και περνάει το ρεύμα) στο 13 το οποίο ήδη αφού είναι κολλημένο στο 14 δίνει συνεχώς στο πηνίο και κρατά το ρελέ κλειστό.Δηλαδή παρακάμπτεται το start που είναι τώρα ανοιχτό και το ρεύμα πάει από το στοπ. Αφού περνάει από το στοπ ( με το πάτημα του σταρτ) και συνεχίζει να περνάει αφού οι άκρες του στοπ είναι ενωμένες, δεν μένει για καθόλου χρόνο το πηνίο χωρίς ρεύμα οπότε το ρελέ είναι συνέχεια κλειστό.Στο χειροποίητο διάγραμμα στην αρχή του βίντεο φαίνεται πως γίνεται.

    • @nestor4925
      @nestor4925 Год назад

      Το κύκλωμα που έκανε ο mastrogatos ονομάζεται ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΆΤΗΣΗ ρελέ.Μπορεις να το ψάξεις στο ίντερνετ και θα το καταλάβεις πως όταν αφήσεις το μπουτον start το πηνίο του ρελέ συγκρατείται(δηλαδή μένει κολλημένο) μεσω της ίδιας της επαφής του που είναι ΝΟ (Normally open ) κανονικά ανοιχτή.Το κύκλωμα της Αυτοσυγκράτησης είναι το Α και το Ω στα κυκλώματα κλασσικού Αυτοματισμού!

  • @nikosgarloftis6339
    @nikosgarloftis6339 Год назад

    Γεια σου μαστοράκο από Λάρισα μια ερώτηση έχω ένα κομφλερ επαγγελματικό με τριφασικό ρεύμα μου κάηκε το μοτέρ το έκανα περιέλιξη δούλεψε κάνα χρόνο και ξανακαηκε μήπως κόλλησε το θερμικό η να φταίει κάτι άλλο ευχαριστώ

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  Год назад

      Συνήθως οι περιελίξεις σπάνια κρατάνε για πολύ.Το θερμικό πρέπει να είναι ρυθμισμένο όχι από 20 % πάνω της έντασης σε αμπέρ που γράφει το μοτέρ. Αν είναι παραπάνω σηκωμένο ,πρώτα θα καεί το μοτέρ και μετά θα πέσει το θερμικό. Με δοκιμές το ρυθμίζουμε να πέφτει ίσα ίσα.Αν πέφτει με το παραμικρό το σηκώνουμε λίγο και ξαναδοκιμάζουμε.

  • @ChrisArambatzis-Engineer
    @ChrisArambatzis-Engineer 3 месяца назад

    Μάστορα Καλησπέρα! Έχω έναν τορνο Tos sn 45 και θέλω να αλλάξω τον πίνακα μου διότι ο παλιός έχει κάπου διαρροή και θέλω να φτιάξω από την αρχή έναν νέου τύπου. Θέλω μόνο για την εκκίνηση του μοτέρ. Θα μπορούσες να με βοηθήσεις?

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  3 месяца назад +1

      Για να μην παιδεύεσαι υπάρχουν έτοιμα κουτιά με διακόπτη on-off και θερμική προστασία με ρελέ ή κατ΄ ευθείαν θερμομαγνητικό διακόπτη (που έχει προστασία).Δεν είναι ακριβά. Χρειάζεται να ξέρετε τα χαρακτηριστικά του μοτέρ πχ την ισχύ και αν είναι τριφασικό ή μονοφασικό για να σας δώσουν αυτό που πρέπει. Τα βρίσκεις σε καταστήματα καλά ηλεκτρικών ειδών. Η σύνδεση τους είναι εύκολη. Από εκεί και πέρα στην έξοδο συνδέεται και διακόπτης αντιστροφής κίνησης (έχει μέσα διάγραμμα συνδεσμολογίας για μονοφασικό ή τριφασικό μοτέρ) και ένας ή δύο διακόπτες μανιτάρια (διακοπή έκτακτης ανάγκης).

    • @ChrisArambatzis-Engineer
      @ChrisArambatzis-Engineer 3 месяца назад

      Το μοτέρ μου είναι 4.4kw με λειτουργία τα 25A max. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι? Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  3 месяца назад +1

      @@ChrisArambatzis-Engineer Αν μιλάτε για μονοφασικό μοτέρ αν έχει μέγιστο 25 Α. Θα χρειαστείτε ρελέ 40 Α -500 v και θερμικό περιοχής 22-33 Α και θα ρυθμιστεί στα 25 Α.Αν το μοτέρ είναι τριφασικό (που μάλλον είναι εκτός αν έχει αλλαχτεί) στα 4,5--5 kw θα χρειαστεί ρελέ τριφασικό 25 A 500 v και θερμικό 8,5-16 Α καιτο ρυθμίζουμε στα 12,5 Α.Οι αγωγοί θα είναι τότε από 2,5 άρι καλώδιο.Αυτά τουλάχιστον λένε τα βιβλία. Εγώ σαν ερασιτέχνης που είμαι παίρνω για σιγουριά και την γνώμη ενός γνωστού εγκαταστάτη βιομηχανικών εγκαταστάσεων γιατί συνεχώς βγαίνουν και καινούργια και πιο σύγχρονα συστήματα.Καλή συνέχεια φίλε μου.

    • @ChrisArambatzis-Engineer
      @ChrisArambatzis-Engineer 3 месяца назад

      @@omastrogatos865 Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!

  • @xristosxristodoulou4431
    @xristosxristodoulou4431 4 месяца назад

    Καλησπερα μηπως θα μπορουσα να μαθω τον τυπο που μπαινει ενα θερμικο σε μοτερ αναλογα το ρευμα...??

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  4 месяца назад

      Θα το δω το βράδυ στα βιβλία και θα σου πω.Αν θέλεις πες μου και πόσα βατ είναι το μοτέρ αλλιώς θα δω για τον εμπειρικό τύπο που πλησιάζει πολύ το θεωρητικό υπολογισμό.

    • @xristosxristodoulou4431
      @xristosxristodoulou4431 4 месяца назад

      @@omastrogatos865 ενημερωτικά θα ήθελα να μάθω τον τύπο για κάθε μοτερ κ δεν τον βρίσκω κάπου...ευχαριστώ

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  4 месяца назад

      Υπολογίζουμε πρώτα την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα σε kw. Πχ αν είναι 3 ίππους η ισχύς είναι 3Χ0,736/n όπου n ο συντελεστής απόδοσης του κινητήρα.Αν πχ n=0.8 τότε ι P ηλ=3Χ0,736/0,8= 2,76kw.Ο κανονικός τύπος για να βρούμε το Ι (ένταση γραμμής) είναι Ι=Ρηλ σ(σε watt)/ρίζα του 3 ΧτάσηΧσυν Φ .Για συν Φ=0,8 έχουμε Ι=5,24 Α. Για πρακτικούς λόγους χρησιμοποιείται ο τύπος Ι=Ρηλ (kw)Χ2=2,76Χ2=5,52 Α. Πολλές φορές το Ι αναγράφεται πάνω στο πινακάκι και δεν χρειάζονται αυτοί οι υπολογισμοί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση διαλέγουμε θερμικό περιοχής 4 - 9 Α. Στα καταστήματα που πουλάνε ηλεκτρικά έχουνε πίνακες που γνωρίζουν το θερμικό για κάθε κινητήρα.Γενικά το θερμικό να έχει περίπου μέσο όρο την ένταση που θέλουμε.Αν τα μοτέρ είναι λίγο παλιά εγώ το σηκώνω πσραπάνω από την τάση λειτουργίας (εδώ πχ στα 6-6,5 Α)ώστε αν ζεσταθεί λίγο να μην έχω πρόβλημα.Το ρελέ πρέπει να αντέχει ένταση τουλάχιστον 2,5 φορές παραπάνω.Δηλ εδώ να έναι περίπου 16Α -500 V.Αν θέλεις κάποιο συγκεκριμένο κινητήρα έχω το βιβλίο με διάφορα παραδείγματα να σου στείλω την σελίδα.Το βιβλίο είναι πανεπιστιμιακό για μελέτες βιομηχανικών εγκαταστάσεων Γ. Κρανά -Ε Δασκαλοπούλου και μου το έδωσε ένας φίλος μηχανολόγος ηλεκτρολόγος. Αυτά τα λίγα φίλε μου που γνωρίζω σαν ερασιτέχνης και εγώ.Αν έχεις όρεξη υπάρχει βιβλιογραφία πλέον για οτιδήποτε αφορά τους κινητήρες.

    • @xristosxristodoulou4431
      @xristosxristodoulou4431 4 месяца назад

      @@omastrogatos865 ευχαριστώ πολύ φίλε μου θα προσπαθήσω να πάρω και το βιβλίο...

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  4 месяца назад

      @@xristosxristodoulou4431 Είναι λίγο παλιό και δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί.Γενικά θα ψάξεις για κυκλώματα βιομηχανικών εγκαταστάσεων.Υπάρχει σίγουρα και πιο σύγχρονη βιβλιογραφία. Τώρα περισσότερο συνηθίζονται τα θερμομαγνητικά προστασίας με κουμπιά on - off επάνω (και όχι ξεχωριστό ρελέ και θερμικό) γιατί πιάνουν λιγότερο όγκο και είναι εξ΄ ίσου αποτελεσματικά.

  • @lefteristzanakis184
    @lefteristzanakis184 11 месяцев назад

    Με επιτηρητή τάσης δεν γίνεται;;;;

    • @omastrogatos865
      @omastrogatos865  11 месяцев назад

      Η ένταση ανεβοκατεβαίνει και κάνει τη ζημιά και όχι τόσο η τάση. Οι επιτηρητές επίσης κόβουν σχεδόν άμεσα ενώ τα θερμικά έχουν μια μικρή υστέρηση ώστε στο ξεκίνημα που τραβάνε απότομα παραπάνω αμπέρ για 1-2 δευτερόλεπτα (ειδικά τα μονοφασικά) να μην πέφτει η σύνδεση. Περισσότερο χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα θερμομαγνητικά με ενσωματωμένη λειτουργία ON-OFF. Είναι αρκετά ευαίσθητα και πιάνουν και μικρότερο όγκο.