2 zamanlı makinelerin gemiler için önemini ayrıca vurgulamak gerekir. Aynı hacmi kaplayan 4 zamanlı bir makineye göre 2 kata kadar daha fazla güç elde etmek mümkün bu makinelerde. Sebebi ise; piston ile krank şaft arasında bulunan biyel koluna (connecting rod) ek olarak piston rod bulunmasıdır. (Pistondan sonra pistona sabitlenmiş piston rod gelir. Ardından bildiğimiz biyel kolu gelir.) Böylece çok uzun stroke boyları elde edilir. Örneğin; 4 zamanlı bir makinenin stroku 50 cm iken, benzer hacmi kaplayan 2 zamanlı makinede 250 cm stroke elde etmek mümkündür. Modern 2 zamanlı gemi makinelerinde verim de 4 zamanlı makineler kadar caziptir. Konvansiyonel 2 zamanlı makinelerde olduğu gibi modern olanlarda da yağ sarfiyatı yüksektir ancak bu olay daha sistematiktir. Karterdeki yağ kullanılmaz. TBN değeri yüksek harici bir yağ silindire dışarıdan beslenir. Son olarak vurgulamak gerekir ki; makinenin kapladığı hacim şeklinde bir kıyaslama ilk başta kulağa pek teknik bir yaklaşım gibi gelmeyebilir. Ancak ticari gemilerde lojistiği yapılan kargonun hacmi en yüksek düzeyde tutulmak istenir. Geriye kalan herşey için (makine, yaşam alanları, navigasyon ekipmanları, çalışma alanları) hacim tasarrufuna gidilir.
Merhaba arkadaşlar rica etsem sinden bir bilgi.benim 3.30kolibri botum var sizce 9.9 dört zamanlı kısa şaft iyimi.yoksa 9.9 iki zamanlı kısa şaft mı iyi olur.
@@boraozturk9134 Ara gazı diyor...Mz,Simson tin,tin...Bence 3.5 Luk çift kafa Jawa delilerinden biridir...Ara gazı,biraz fazla bi yağ katkisi ve susturuculari çıkarılmış bir Jawa TS 350 White Style geçerken alem selama dururdu...
@@boraozturk9134 Valla hacım simson,kara Jawa,Planet gibi motorları sürmek kısmet olmadı içimde ukde kaldı,o yüzden tam bilemiyorum...Ama 350 lik jawa bence ara gazı kralı...Her ne kadar MZ'ci olsamda gerçekler bunlar...
ne kadar sade ve akıcı anlatmışsın.tebrikler.bazı youtuber arkadaşlar var editleme yaparak konusma aralarini kaldırıyorlar. babala tv deki oguzhan ozellikle yapiyor.insanin beyni yoruluyor.size tekrar tebriklerimi iletiyorum.2 zamanlı motor gelistirilmelidir.Güç acisindan
2 zamanlı motorlar gelişti zaten 1954 cummins ya da detroit diesel e bir bakın videoda bahsedilen 2 zamanlı kuru sistem yağlı benzin ile çalışan çin motoru tabir edilen en basit motor. onun eksantrik sübap ve turbo ile yağ pompası motor yağı ve yağsız yakıt kullanılan versiyonları ağır vasıtalarda askeri endüstride oldukça yaygın olarak ww2 de kullanıldı. halen ordumuzda 2 zamanlı detroit diesel v6 panzerler mevcut
İki zamanlı motorun temel iki problemi var. Sürekli yağ yakması gerektiği için yakıt alırken yağ karışımının iyi ayarlanması gerekiyor. Aksi hallerde motorun zarar görmesi ve yeterince sürtünmenin engellenememesine neden olabiliyor. Egzoz ve emme işleminin aynı anda gerçekleşmesinden dolayı çiğ gaz atımı veya fakir yakıt karışımına maruz kalabiliyor. Ayrıca yağlı yakıt kullanımı nedeniyle ateşleme için çalışan bujilerin ömürleri yağlanma nedeniyle sürekli bakım gerektirir. Eğer motorunuzun yakıt ekonomisi yapması gerekmiyorsa, çok yüksek devir çevirmesini istiyorsanız, motorun uzun ömürlü olması beklenmiyorsa bu motorlar tercih edilebilir. Örneğin F1 otomobilleri için iyi bir iki zamanlı motor büyük bir avantaj sağlayacaktır.
@@adjustment48 soylediklerin siradan bir 2 zamanli motor icin gecerli. Yuksek guc ve yakit tasarrufu gerektren uygulamalar icin gelistirilmekte olan Archates opposed piston motorunu arastirmani tavsiye ederim.
@@adjustment48 Ben go ped mini scooterımda kullanıyorum elektrikliler düz yolda gidemezken ben 45 km ile yokuş çıkıyorum 3 gündür gezmeme rağmen yakıt neredeyse hiç azalmadı 5 tllik almıştım olduğu gibi duruyor 2 zamanlı motorlar candır:)
2 zamanlı motorun az sonra yazacağım modelinin performans arabaları için kullanılması gerekir bence. amerikan detroit diesel firmasının yaptığı ve türk ordusunda bulunan zma larda takılı motor bence harika ve çok teknolojik.tabiri caizse 2 zamanlı motorların kralı olan bir motordur. araştırma yapmadıysanız yapmanızı ve sırf bu motor için detaylı bir anlatım videosu çekmenizi ve yayınlamanızı rica ederim. bu 2 zamanlı motorun en önemli özelliği motor yağı ve dizel yakıtın ayrı ayrı konması ve normal 2 zamanlılar gibi yağ tüketmemesi , sadece dizel yakıt tüketmesi ve aşırı performanslı olması en büyük özellikleri arasında. bu motorun olmazsa olmazı turbo veya süpercharger. piston aşağı inerken turbodan gelen hava yanmış eksoz gazının yerini alıyor ve pistonun yukarı hareketinde eksoz gazı gitmiş ve yerine temiz hava girmiş ve sıkışmaya başlamış oluyor vs. vs. kısacası bence harika bir motor. youtubeye baktım ama bu motorun çalışma prensibini anlatan kaliteli bir animasyon bulamadım. sizler bulur yada yapar da yayınlarsanız çok iyi olur. şimdiden teşekkürler.
Formula 1 ile ilgili çok fazla takipçi var (öyledir inşallah) fakat Türkçe anlatım yok denecek kadar az. F1 motorlarında nasıl marşa basılır, kabin içi nasıldır, direksiyon üzerindeki tuşlar ne işe yarar, elektrik sistemleri nelerde nasıl kullanılır, kısacası herşeyi merak ediliyor.
adamların bunu anlatması için öncelikle o f1 aracını incelemesi lazım :) ya da bu adamların inglizce bilip, ingilizce anlatım yapan birisinin videosunu çevirmesi lazım :) ya da türkiyede, veya ankarada bir tane f1 aracı bulup onun başında detaylı inceleme yapmaları lazım :D senin anlayacağın bu istek tamamen saçmalık olup imkansıza çok yakın demektir.
İmkansız değil, çoğu siteden ingilizce olarak makale bulabilir, videolar izleyip hepsini bir araya toplayabilir. İmkansız değil fakat uğraştırıcı olur.
Ali büberci Ben senin yorumuna cevap verdim. Söylediğin şey ve benim cevap verdiğim şey çok açık. Anlaşılmayacak birşey yok. Sen diyorsun ki şu şu sebeplerle arkadaşın isteği saçma ve imkansıza yakın. Ben de diyorum ki senin söylediğin yürüttüğün mantık saçma (yukardaki cevabımda açıkladım) ve imkansız değil. Sence yorumunu anlamadığım yer neresi? Bilmiyorum ama asıl senin cevabın benimkiyle alakasız. Türkçe ve yabancı yazılı ve görsel bir sürü kaynak var. F1 pilotu, teknisyeni olmamasına rağmen bu konuda bilgili olan bir çok Türk var. Eminim bu kanaldaki arkadaşların da bu konuda bilgisi vardır ve belki biraz araştırıp gayet de bu kanalda bunu anlatabilirler. Hiç olmadı ingilizce bir videoyu Türkçeye çevirip bu kanalda anlatmak ne kadar imkansız olabilir? :D Tavsiyen için teşekkürler ama ben bunu talep eden arkadaşa verdiğin cevap için yazdım yoksa az çok biliyor ve araştırıyorum şüphen olmasın. :D
Teşekkürler Delikanlı, çok bilinçli güzel anlattın. Benim iki zamanlı "Tümmler Motor" Tekne motorum var kullanılmış olarak Almanya'da aldım ve daha çalıştırma denemesi yapmadım. Defransel yağ ve İki zamanlı motor yağ alıp öyle denemem lazım. (Bu bir DDR, eski doğu Almanya malı, 1985 ve 1988). Havayı kirletme özelliği var fakat az galiba. Ama kullanmak zorundayız.
Ethanol gunumuzde benzinin octane miktarini artirmak icin kullanilir. Enerji yogunlugu benzine gore daha dusuk oldugundan dolayi, E85 turu yakit kullairsan birim yakit sarfiyatin artar.
Üretim maliyeti ucuz olduğu için kullanılabilir. Tabi kullanılan aletin de üretim maliyeti ve şekline göre. Küçük bir alet için ideal boyuta ve güce sahiptir bundan dolayı kullanılabilir. Yani basit yapılı olması basit işler için kullanılmasını daha cazip kılar. 4 zamanlı motor bakım gerektirir ve parçası çok olduğu için bu tip aletlerde tercih edilmeyebilir. Araba veya tır gibi araçlarda verimlilik daha çok ön planda tutulduğu ve piston sayısına bağlı gücün miktarı, kullanılan yakıt çeşitliliği (lpg, dizel, benzin) gibi etkenler ekonomi ve performans gibi ayrılan istemlerde kullanılması yerinde olacaktır. Elektrik motoru tercihi yukarıda yazdıklarımı bir kalemde silecek ya ona yanarım.
Silindirler yağlamaya ihtiyaç duymayan materyal ile üretildiğinde iki zamanlıların devri başlar. Bor karpit kusursuz şekillendirilebilirse bence güzel bir malzeme bu işe uygun.
Video için teşekkürler. Kullanılan her bir elektrik ünitesinin alternatöre yük bindirmesinin sebebini ve bunun yakıt tüketimine olan etkilerini anlatır mısınız?
Çok mantıklı ve basit güzel bir sistem o kaçan yakın ve yağ yakma ya yoğunluk farkı yoğuşma gibi çözümler bulunabilse ve gelistirilirse 4 zamanlidsn çok daha iyi olur
2 zamanlı dizel motorlar halen daha demir yolu ulaşımında kullanılmaktadır ve TCDD dizel ana hat filosunda bulunan lokomotiflere baktığımızda 2 zamanlı motora sahip sadece 2 lokomotif göze çarpıyor bunlar da DE22000 V16 2 zamanlı süperşarjlı dizel DE33000 V16 2 zamanlı turbo dizel ve bu lokomotifler o dönem General Motors(evet Opel’in eski sahibi olan General Motors)’a şu an Caterpillar’a bağlı olan EMD(En ünlü iki zamanlı dizel motor üreticilerinden birisi) lisansı ile Eskişehir TÜRASAŞ(eski TÜLOMSAŞ) tarafındam üretildi.
Meslek lisesi son sınıf öğrencisi olarak kısaca bahsedeyim lokomotif motorları farklı türkerde bulunmaktadır DE 22000: V16 2 zamanlı süperşarjlı dizel mekanik enjektörlü DE 33000:V16 2 zamanlı turbo dizel mekanik enjektörlü DE 36000:V16 4 zamanlı turbo dizel CRDİ(common rail) Bu 3 lokomotifin ortak özelliği dizel motor çalıştıkça kranka bağlı jeneratörle elektrik üretir ve bu elektriği tekerleklerdeki cer motorlarına verir.
2 zamanlı motorlar şuan en çok motorlu testere tırpan gibi aletlerde kullanılıyor. Yağlı benzin koyuluyor. Bence bu serüven bitmez. Şuan hala yeni yeni çıkan bu tür motorlar da geliştirilmiş hale 2 zamanlı olarak piyasaya son hız sürülmeye devam ediyor.
Selamlar Guzel Bir video . Benim iki moturm var 4 ve 2 zamanli 4 zamanli olan 250cc 21 hp ve 2 zamanli olan ise 105 cc 30hp bence 2 zamanli bu motorlar icin zuper ve kullanilmasi ve gelistirilmesi geren bir sistem
Muhteşem bilgilendirici bir video olmuş elinize emeğinize sağlık bence bütün motor tipleri yerinde saolsun şimdi Nerede kullanılıyolarsa aynen devam etsin ben 4 zamanlı motorlardan memnunum kendinize iyi bakın seviliyosunuz
Benzinli ve dizel motorlar bir blok içerisinde toplanmıyor aslında yapılsa bence rahatlıkla yapılabilir sizden edindiğim bilgilere göre benzin havayla karıştırılarak yanma odasına geliyor, mazot ise direk yukarıdan yanma odasına püskürtülüyor çıkışlar standart olarak aynı çıkış bujiyi de zaten uygun bir yere monte ederlerse motor iki yakıtlada çalışabilecektir diye düşünüyorum 🤔 Eğer bu sistemin çalışmasında zıt bi şeyler varsa ona uygun video çekerseniz bir çok kişi için güzel bilgiler aktarılmış olur. İyi günler..! 🙂
motocross dünyası için 2 zamanlı motorun sundukları çok büyük bir nimet 4 zamanlı motor a göre tork devir eğrileri çok farklı aniden çok yüksek tork a ulaşabiliyorlar bunun için motocross da gerekli ama diğer alanlar ı bilemiyorum bende bir motor tutkunu olarak KTM nin 2 zamanlı 250cc veya 300cc 350cc bi motorunu edinmek isterim çünkü efsane tepkiler içeriyorlar
Piston yağlama benzinin içindeki yağa muhtaç olduğu için ısınma fazla ve çok uzun süre sündüremezsin kitleniyor. Mesela benim Planet 22 beygir esasında 170 rahat demesi lazım ama şanzıman düşük devirli.
Gemi Makinalari Isletme Muhendisligi okuyorum.Gemilerde kullanilan ana makinalarin buyuk bölümü 2 zamanlı crossheadli makinalardir.Bu makinalar 100.000 hp uzerine kadar cikabilirler.Yaktiklari yakit ağır bir yakıt Heavy Fuel Oil oldugundan çok yüksek sıcaklıklarda patlar.
Kuru karter sistemi nedir nasıl çalışır, avantajları ve dezavantajları nelerdir. Araca performans açısından ne gibi fayda sağlamaktadır. Anlatabilirseniz sevinirim.
İki zamanlı makinalar hemen hemen bütün büyük tonajlı gemi ana makinalarında kullanılmaktadır. Tabi bu makinalar çok büyük ve güçlü makinalar, gemilerde jeneratör olarak kullanılan makinalar ise 4 zamanlıdır. Yağ yakma olayı ise duruma göre değişebilir, 2 zamanlı makinlarda stuffing box parçası yardımıyla karter yağ yakımı sıfıra yakındır ama ayrı bir silindir yağlama sistemi mevcuttur fakat 4 zamanlı makinalarda karter yağı yakım oranı çok daha yüksektir.
Günümüzde hibrit araçların sayısı artıyor. Bundan dolayı aynı aracın benzinli varsa dizel versiyonu ile hibrit versiyonunu karşılaştıran bilir misin? Böylece benzin, dizel veya hibrit araçları tam manasıyla karşılaştırma imkanı olur. Şimdiden teşekkürler.
skyactive x teknolojisini ikiniz aynı video da beyin fırtınası yaparak ne tür sıkıntılar olabilir( ses vb.) ya da ne tür faydaları olabilir gibi bir video güzel olabilir aslında
Madem egzoz gazlarının içeride kalması kayıplara neden oluyor. Elektrikli turbolar satılıyor aliexpresste. Onu alsak egzozdan gelen gazları belirli bir basınçta içeriden çeksek hem egzoz gazları dışarı çıkar hem yakıt daha hızlı ve daha çok pistona düşer. Nasıl fikir?
Bildiğiniz 4 zamanlı motorlar. Ancak lokomotiflerde sistem biraz farklı. İçten yanmalı motorlardan elde edilen güç direkt tekerlere aktarılmıyor. Bu motor elektrik üretiyor, elektrik ile çalışan motordan üretilen güç tekerlere aktarılıyor.
Cengiz arkadaşım doğru söylüyor . Tcdd de kullanılan 22 000 lik ve 33 000 lik diye tabir ettiğimiz loko lar iki zamanlıdır . Yanlız bu motorlar videoyu yapan arkadaşın anlattığı gibi çalışmaźlar . Bu herif yakıtı karterin içine koyuyor . Oysa k arterde sadece yağ olur . Bilmeyenlere sallıyor.
@@ekremdogantrkaz808 Ama benim bildiğim kadarıyla bahsettiğiniz motorlar(DE22000 ve DE33000 serisinde kullanılan EMD 16-645) dizel motor burada bahsedilen motor benzinli.
Wankel motor gibi avantajı çok büyük bu yüzden bi türlü vazgeçilemiyor fakat günlük kullanım için biraz meşakkatli ve emisyon standartlarını çok kolay delebildiği için tercih edilmiyor. Sorunun cevabı ise açık. Kullanılmaması gerek çünkü büyük ölçüde kirlilik oluşturuyor yalnız bazı alanlarda da vazgeçilmez bi seçenek.
Man B&W gemi makinalarını incelemelisiniz doğru akım süpürmeli. Bu anlattığınız ekzost gazı kalma vs verim düşüklüğü her 2 zamanlı makinalarda rastlanmıyor
2 zamanlı motor dizelde verimlidir benzinde ise dediğin yakıt kaçağı felan sıkıntı ama benim tercihim 2 zamanlı dizel tek port emme portu ve egsoz icinde 4 tane subab olacak buda harika bir motor demek
Öncelikle Emeğinize çok sağlık bu video için size çok teşekkür ediyorum gerçekten bilgilendirici bir video Sizden çok önemli bir ricam var iki zamanlı dizel motorlar yapılabilir mi veya var mı bu konuda da bir video yaparsanız çok sevinirim tekrar teşekkürler
Gemi ana makinelerinin çoğunluğu 2 zamanlı diesel makinelerdir. turbocharger ve uzun strok (2 metre üzeri) sayesinde verimleri 4 zamanlılardan daha yüksektir.
2 zamanlı motor walken motoruda 4 zamanlı motoru da yer emisyon ve yakıt fazlalığın dan üretimi git gide biten bir motor türü örneğin bir motosiklette 2k de yağ değiştirmek gerekiyor 2 zamanlı motosiklet te ise 1litre yakıta 30gr yağ ekleniyor. günümüz hibrit teknolojisi olduğu için elektrikli motorlardan önce bulunmuş en büyük motor teknolojisidir benim gözüm de
İcten yanmalı 2 zamanlı motor daha avantajlı, daha az parça, daha hafif, yağ karteri olmadığı için kullanım geniş bant aralığı, yâni yâni örneğin yeterki karbüratör doğru açıda olsun 2 zamanlı motor tepe takla bile sorunsuz çalışıyor... Ayrıca yüksek gaz tepkisi iki zamanlı motorlara extra avantaj sağlıyor... Ayrıca istendiği zaman, Silindir bloğu ve silindir kapağı tek olacak biçimde monoblok olarak üretilebiliniyor, bu sayede de silindir kapak contası sızıntı veya kaçak kompresyon kayıpları ortadan kaldırıla biliniyor, hele birde uygun turbo şarj ile desteklenmiş ise dadından yinmez...
2 zamanlının bırakılmasının 1 numaralı sebebi emilsiyondur yoksa çok daha küçük hacimlerden teoride 2 kat yüksek gücü kim istemez özellikle ülkemiz için 100 cc 2 zamanlı motorsikletler çıksa kapış kapış gider çünkü siz standart bir 4 zamanlı 100cc motordan 8-9 beygir alırken 2 zamanlıdan bunun 2 katı kadar yüksek güç alınabilinir bilmeyenler aprilla rs 125 ve aprilla rs4 125 modellerine bakabilirler uzun zaman önce çıkmasına karşın rs 125 den 24 beygir güç alınmıştır 4 zamanlı genç kardeşi ise 15 beygir güç vermektedir eğer rs 125 biraz daha geliştirilse belki şimdiye 125cc den 30 beygir güç veren makinalar çıkardı (aslında egzoz sistemiyle oynayarak yapıyorlar ama çevrenin kirletilmesine karşıyım.)
Ktm sx 125 e bak derim dostum 125 cc ve 44hp. Yani 2 katını çoktan geçtiler fakat bu iki zamanlı motorların bakım mevzusu can sıkıcı. Mesela bahsettiğin 24 beygirlik aprillianın 10000 kmde bir revize edilmesi gerektiği söyleniyor. Bu yüzden cross gibi hobi motorları dışındaki motosikletleri kullanıcıyı üzeceği için iki zamanlı yapmıyorlar.
ktm 125 cc den 44 hp almayı başarmışsa bravo valla, 10000km meselesi de biraz şehir efsanesidir çünkü normal mopetleri falan görüyoruz 10 yaşında doğru düzgün bakım yok ama hala canavar gibi oluyor sebebi de zaten sürekli benzinle birlikte yağ katılması yani aktif olarak bakımları yapılmış oluyor :)
O 2 zamanlı motorlar ya eskidir yada yarış amacıyla üretilen motorlardir 125cc lerin hepsi yani pahalı olan çoğu 15 beygir dır nedenide A1 ehliyetine uyması için 125cc yi zaten A1 ehliyetli insanlar daha çok alıyor. 125 cc den modifiye ile 30 beygir arka lastikte alan gördüm dynoda ölçüldü tabi herhangi kompresör filan yok. Sadece yazılım ve pistonlar falan değişti. Bide bu motora turbo yada supercharger gibi bi hava emiş sistemi taksan 50 leri rahat görür. Firmalar için önemli olan motorun satılması gücü filan değil kalite hiç değil zaten. 600 cc den 200 beygir alan arkadaşlar var ama türkiyede yapabilen var mıdır bilmem.
Bence iki zamanlı motorarın giștirilmeli verimlilik üzerine enjektör takılabilir turbo takıla bilir ve cc kücük olsa bile inanılmaz devirlere cıkabilen motora sahip oluruz
havayı sıkıştırarak çalışır eğer afterburner varsa sıkıştırdıktan sonra bi daha yakıt üfler ve yakar bu sayede bi itki sistemi oluşur buda uçağı ilerletir
Kışın geldiği şu günlerde antifiriz konusuna değinirseniz sevinirim %kaç antifiriz kaç su karışımı en iyisidir eksilen karışımın yerine min seviyesinin altında su eklemekmi doğrudur antifiriz eklemekmi ve antifiriz eklenirse arabada kırmızı antifiriz varken elimdeki yeşil yada mavi antifirizi eklesem problem oluştururmu
İki zamanlı motorları severim. Detaysızdır. Teferruat istemez. Birkaç parça ile işini görür. Performansı iyidir. Fazla masraf çıkarmaz. Lakin geliştirme yoluna gitmek yerine üreticiler dört zamanlıya yoğunlaşmıştır.
Tank zırhlı araç gibi askeri araçların motoru dizel olmasının yanısıra birde turbolu merak ettiğim husus şu, bu araçların yağlaması yakıta karıştırılarak deil, 4 zamanlı motorlar gibi yağ karteri kullanılarak yapılmış bu nasıl oluyor, yani 2 zamanlı dizel motorların yağlama sistemi nasıl çalışıyor hocam bize anlatır mısınız çok merak ettiğim bir husus.
acaba focus un powershift şanzımanı ile ilgili bir video hazırlamanız mümkün mü? ford powershift i geliştirip 2015 ve üstü focus lara koyduğunu okudum ama ayrıntılı bilgiyi ve aralarındaki farkı , yapılan iyileştirmeleri tam olarak öğrenemedim. bu konuda bir video yapılırsa güzel olur diye düşünüyorum. şimdiden teşekkürler
2 zamanlı motorun devri geçtiği zannedilirken, yeni ortaya çikan bazı alanlarda tercih edilmektektedir. Bunun en büyük sebebi daha hafif olmaları ve daha az hareketli parcaya sahip oldugu için daha az arıza çıkarmaları, tamirlerinin kolay oluşu,taşirken motoru yan yatırma veya baş aşağı rahatça taşıma kolaylıģı ,yani karterden yağ bujilere akacak derdi yok, diğer bir hususta ucuz olmaları. Nedir bu yeni alanlar, paramotor motorları, ultralight uçak motorları, motorlu testereler, benzin motoruyla çalıştırılan bazı robotlar.
2 zamanlı aprilla 250cc motorum vardı her ne kadar bakımı konusunda çok sorun yaşatmış olsa da çok rahat bi şekilde 400-600 cc bandındaki motorlara kafa tutabiliyordu
Bu videoyu ben istemiştim. Teşekkürler ederim. İki zamanlı motor daha güçlüdür derken beygir gücümü yoksa tork gücünümü kastediyorsunuz? Ben iki zamanlı bir mopet kullanıyorum. Teknik olarak mümkünse bu motorların yanmayan eksoz gazlarını yeniden kullanmak, yağlama sistemini karter ve yanma odası için ayrı hale getirmek gibi yöntemlerin denenmesini isterdim. Birde videoda yanma odasına hava girişinin nasıl olduğuyla ilgili birşey göremedim benmi fark etmedim acaba. Hava ile ilgili yapılacak modifikasyon bu motorların turbolu hale getirilerek daha verimli ve performanslı hale gelmesini sağlayabilir belki.
98 model 2 zamanlı motosiklet sahibiyim bundan önce 4 zamanlı motosiklet kullanıyordum 4 zamanlı motosikletin çevre ve yenilikçi teknolojiye çok katkısı var lakin 2 zamanlı motorlar çok basit sistem olduğu için 4 zamanlı motora göre daha fazla tork üretiyor, mesela 4 zamanlı hava sogutmalı bir motosiklete göre 2 zamanlı motosikletim daha az ısınıyor ve daha fazla yol kat ediyor eksi yönü ise çok fazla yakıt ve yağ yakması ama zevki 4 zamanlı makinelere göre paha biçilmez
4 zamanliya harcadiklari ar ge calismalarini 2 zamanli icin harcasalar bence uzun omurlu ve az yakan bir motor elde edilebilir diye dusunuyorum. En buyuk skintisi zaten cok isinmasi guzel bi sogutma sistemi yakit kontrol sistemi eklenmeli. Iki zamanlinin verdigi tadi baska hic bir aractan alamazsinizz
2 zamanlı makinelerin gemiler için önemini ayrıca vurgulamak gerekir. Aynı hacmi kaplayan 4 zamanlı bir makineye göre 2 kata kadar daha fazla güç elde etmek mümkün bu makinelerde. Sebebi ise; piston ile krank şaft arasında bulunan biyel koluna (connecting rod) ek olarak piston rod bulunmasıdır. (Pistondan sonra pistona sabitlenmiş piston rod gelir. Ardından bildiğimiz biyel kolu gelir.) Böylece çok uzun stroke boyları elde edilir. Örneğin; 4 zamanlı bir makinenin stroku 50 cm iken, benzer hacmi kaplayan 2 zamanlı makinede 250 cm stroke elde etmek mümkündür. Modern 2 zamanlı gemi makinelerinde verim de 4 zamanlı makineler kadar caziptir. Konvansiyonel 2 zamanlı makinelerde olduğu gibi modern olanlarda da yağ sarfiyatı yüksektir ancak bu olay daha sistematiktir. Karterdeki yağ kullanılmaz. TBN değeri yüksek harici bir yağ silindire dışarıdan beslenir. Son olarak vurgulamak gerekir ki; makinenin kapladığı hacim şeklinde bir kıyaslama ilk başta kulağa pek teknik bir yaklaşım gibi gelmeyebilir. Ancak ticari gemilerde lojistiği yapılan kargonun hacmi en yüksek düzeyde tutulmak istenir. Geriye kalan herşey için (makine, yaşam alanları, navigasyon ekipmanları, çalışma alanları) hacim tasarrufuna gidilir.
Hocam ben 4 metrelik tekneme motor bakıyorum. Düşük hacimli almayı düşünüyorum 6 beygir, 9.9 beygir. Sizce 2 zamanlı mı 4 zamanlı mı tercih etmeliyim
@@oktaykaya5892 4 metre tekneyi 9.9 iki zamanlı hoplatır
Merhaba arkadaşlar rica etsem sinden bir bilgi.benim 3.30kolibri botum var sizce 9.9 dört zamanlı kısa şaft iyimi.yoksa 9.9 iki zamanlı kısa şaft mı iyi olur.
Temel bilgilerden birisiydi özellikle animasyon kullanmanız daha anlaşılır kılıyor. Emeğinize sağlık takipteyim.
Agzina saglik
Egzos sesi istiyorsan 2 zamanli
Gaz tepkisi istiyorsan 2 zamanli
Ara gazi en iyi iki zamanlida verilir :)
Simson MZ ❤️
@@boraozturk9134 Ara gazı diyor...Mz,Simson tin,tin...Bence 3.5 Luk çift kafa Jawa delilerinden biridir...Ara gazı,biraz fazla bi yağ katkisi ve susturuculari çıkarılmış bir Jawa TS 350 White Style geçerken alem selama dururdu...
@@NINJA-ql5yg Simson aragazi da güzel çıkıyor
@@boraozturk9134 Valla hacım simson,kara Jawa,Planet gibi motorları sürmek kısmet olmadı içimde ukde kaldı,o yüzden tam bilemiyorum...Ama 350 lik jawa bence ara gazı kralı...Her ne kadar MZ'ci olsamda gerçekler bunlar...
@@NINJA-ql5yg Mz Simson ifanın çatısı altında üretiliyor ortak parçaları var
Tank bilgisi cok iyiydi 2 zamanli konusuda cok iyi secilmis teşekkür ederim
Güzel anlatım olmuş yüreğine sağlık . Dün çim biçme makinasını sökerek incelemiştim mekanik üstünde bizzat öğrenmiştim ki sizin anlatımınızla aynı .
2 zamanlı motor efsanedir vazgeçilmez ;) rx saolsun sevdirdi bide swapla ilgili bilgi verirmisimiz
ne kadar sade ve akıcı anlatmışsın.tebrikler.bazı youtuber arkadaşlar var editleme yaparak konusma aralarini kaldırıyorlar. babala tv deki oguzhan ozellikle yapiyor.insanin beyni yoruluyor.size tekrar tebriklerimi iletiyorum.2 zamanlı motor gelistirilmelidir.Güç acisindan
Sayenizde otomotiv mühendisliği okuyacak tototu buldum ve yine sayenizde "benzinli motorlar" dersimin sunumunu hazırlıyorum, seviliyorsunuz
Esas youtuber'lık budur bence. Hiç tanımadığınız insanların hayatlarına büyük-küçük dokunuşlar yapabilmek.
Hem soruyu soruyorsun hem cevabı yönlendiriyorsun . Biz nedeysek boş gerekli olduğu yerlerde zaten hala var.
2 zamanlı motor geliştirilmelidir.
2 zamanlı motorlar gelişti zaten 1954 cummins ya da detroit diesel e bir bakın videoda bahsedilen 2 zamanlı kuru sistem yağlı benzin ile çalışan çin motoru tabir edilen en basit motor. onun eksantrik sübap ve turbo ile yağ pompası motor yağı ve yağsız yakıt kullanılan versiyonları ağır vasıtalarda askeri endüstride oldukça yaygın olarak ww2 de kullanıldı. halen ordumuzda 2 zamanlı detroit diesel v6 panzerler mevcut
Gelistiriliyor. Archates opposed pistone engine. Siradan iki zamnli motorun avantajlarini kapsayan ama dezavantalarini bulundurmayan bir engine.
İki zamanlı motorun temel iki problemi var. Sürekli yağ yakması gerektiği için yakıt alırken yağ karışımının iyi ayarlanması gerekiyor. Aksi hallerde motorun zarar görmesi ve yeterince sürtünmenin engellenememesine neden olabiliyor. Egzoz ve emme işleminin aynı anda gerçekleşmesinden dolayı çiğ gaz atımı veya fakir yakıt karışımına maruz kalabiliyor. Ayrıca yağlı yakıt kullanımı nedeniyle ateşleme için çalışan bujilerin ömürleri yağlanma nedeniyle sürekli bakım gerektirir.
Eğer motorunuzun yakıt ekonomisi yapması gerekmiyorsa, çok yüksek devir çevirmesini istiyorsanız, motorun uzun ömürlü olması beklenmiyorsa bu motorlar tercih edilebilir. Örneğin F1 otomobilleri için iyi bir iki zamanlı motor büyük bir avantaj sağlayacaktır.
@@adjustment48 soylediklerin siradan bir 2 zamanli motor icin gecerli. Yuksek guc ve yakit tasarrufu gerektren uygulamalar icin gelistirilmekte olan Archates opposed piston motorunu arastirmani tavsiye ederim.
@@adjustment48 Ben go ped mini scooterımda kullanıyorum elektrikliler düz yolda gidemezken ben 45 km ile yokuş çıkıyorum 3 gündür gezmeme rağmen yakıt neredeyse hiç azalmadı 5 tllik almıştım olduğu gibi duruyor 2 zamanlı motorlar candır:)
2 zamanlı motorun az sonra yazacağım modelinin performans arabaları için kullanılması gerekir bence. amerikan detroit diesel firmasının yaptığı ve türk ordusunda bulunan zma larda takılı motor bence harika ve çok teknolojik.tabiri caizse 2 zamanlı motorların kralı olan bir motordur. araştırma yapmadıysanız yapmanızı ve sırf bu motor için detaylı bir anlatım videosu çekmenizi ve yayınlamanızı rica ederim. bu 2 zamanlı motorun en önemli özelliği motor yağı ve dizel yakıtın ayrı ayrı konması ve normal 2 zamanlılar gibi yağ tüketmemesi , sadece dizel yakıt tüketmesi ve aşırı performanslı olması en büyük özellikleri arasında. bu motorun olmazsa olmazı turbo veya süpercharger. piston aşağı inerken turbodan gelen hava yanmış eksoz gazının yerini alıyor ve pistonun yukarı hareketinde eksoz gazı gitmiş ve yerine temiz hava girmiş ve sıkışmaya başlamış oluyor vs. vs. kısacası bence harika bir motor. youtubeye baktım ama bu motorun çalışma prensibini anlatan kaliteli bir animasyon bulamadım. sizler bulur yada yapar da yayınlarsanız çok iyi olur. şimdiden teşekkürler.
Formula 1 ile ilgili çok fazla takipçi var (öyledir inşallah) fakat Türkçe anlatım yok denecek kadar az. F1 motorlarında nasıl marşa basılır, kabin içi nasıldır, direksiyon üzerindeki tuşlar ne işe yarar, elektrik sistemleri nelerde nasıl kullanılır, kısacası herşeyi merak ediliyor.
adamların bunu anlatması için öncelikle o f1 aracını incelemesi lazım :) ya da bu adamların inglizce bilip, ingilizce anlatım yapan birisinin videosunu çevirmesi lazım :) ya da türkiyede, veya ankarada bir tane f1 aracı bulup onun başında detaylı inceleme yapmaları lazım :D senin anlayacağın bu istek tamamen saçmalık olup imkansıza çok yakın demektir.
İmkansız değil, çoğu siteden ingilizce olarak makale bulabilir, videolar izleyip hepsini bir araya toplayabilir. İmkansız değil fakat uğraştırıcı olur.
Ali büberci Neden? Adamlar sence tank mı incelemiş? Mars ile ilgili sana bilgi verebilmem için marsa mı gitmem lazım?
Arda Özmen ingilizce anlatimlar var git onlarinizle ve öğren o halde :) önce yazilan yorumu iyi oku anla sonra yanıt ver.
Ali büberci Ben senin yorumuna cevap verdim. Söylediğin şey ve benim cevap verdiğim şey çok açık. Anlaşılmayacak birşey yok. Sen diyorsun ki şu şu sebeplerle arkadaşın isteği saçma ve imkansıza yakın. Ben de diyorum ki senin söylediğin yürüttüğün mantık saçma (yukardaki cevabımda açıkladım) ve imkansız değil. Sence yorumunu anlamadığım yer neresi? Bilmiyorum ama asıl senin cevabın benimkiyle alakasız. Türkçe ve yabancı yazılı ve görsel bir sürü kaynak var. F1 pilotu, teknisyeni olmamasına rağmen bu konuda bilgili olan bir çok Türk var. Eminim bu kanaldaki arkadaşların da bu konuda bilgisi vardır ve belki biraz araştırıp gayet de bu kanalda bunu anlatabilirler. Hiç olmadı ingilizce bir videoyu Türkçeye çevirip bu kanalda anlatmak ne kadar imkansız olabilir? :D Tavsiyen için teşekkürler ama ben bunu talep eden arkadaşa verdiğin cevap için yazdım yoksa az çok biliyor ve araştırıyorum şüphen olmasın. :D
Teşekkürler Delikanlı, çok bilinçli güzel anlattın. Benim iki zamanlı "Tümmler Motor" Tekne motorum var kullanılmış olarak Almanya'da aldım ve daha çalıştırma denemesi yapmadım. Defransel yağ ve İki zamanlı motor yağ alıp öyle denemem lazım. (Bu bir DDR, eski doğu Almanya malı, 1985 ve 1988). Havayı kirletme özelliği var fakat az galiba. Ama kullanmak zorundayız.
Ethanol methanol kitler hakkinda bilgi verirseniz sevinirim
+Eren Yucecam yakıtlara dair bir video gelicek
Onlar bildiğin alkol işte normal benzinden daha yüksek oktana sahip
Ethanol gunumuzde benzinin octane miktarini artirmak icin kullanilir. Enerji yogunlugu benzine gore daha dusuk oldugundan dolayi, E85 turu yakit kullairsan birim yakit sarfiyatin artar.
Bu kanal değerlenecek. Parayı buralara yatırmak lazım.
Okuldan geldim ve yeni video mutlu oldum !! 😆
Group B otomobillerini anlatırsanız çok mutlu edersiniz,birde efsane rally pilotları çok iyi olur.
Sizin yayınlarınızı oldukça beğeniyorum. ODTÜ öğrencisi olduğunuzu öğrenince çok şaşırdım. Demekki odtüden bile düzgün insanlar çıkabiliyormuş.
Üretim maliyeti ucuz olduğu için kullanılabilir. Tabi kullanılan aletin de üretim maliyeti ve şekline göre. Küçük bir alet için ideal boyuta ve güce sahiptir bundan dolayı kullanılabilir. Yani basit yapılı olması basit işler için kullanılmasını daha cazip kılar. 4 zamanlı motor bakım gerektirir ve parçası çok olduğu için bu tip aletlerde tercih edilmeyebilir. Araba veya tır gibi araçlarda verimlilik daha çok ön planda tutulduğu ve piston sayısına bağlı gücün miktarı, kullanılan yakıt çeşitliliği (lpg, dizel, benzin) gibi etkenler ekonomi ve performans gibi ayrılan istemlerde kullanılması yerinde olacaktır. Elektrik motoru tercihi yukarıda yazdıklarımı bir kalemde silecek ya ona yanarım.
Silindirler yağlamaya ihtiyaç duymayan materyal ile üretildiğinde iki zamanlıların devri başlar. Bor karpit kusursuz şekillendirilebilirse bence güzel bir malzeme bu işe uygun.
iki zamanlı motorun atası JAWA sesine hastayım roket gibi saydırıyor efsane
her gun bir doz çalıştırıp dinliyorum
Rx king ve runner 180 sp dinle bide
Video için teşekkürler. Kullanılan her bir elektrik ünitesinin alternatöre yük bindirmesinin sebebini ve bunun yakıt tüketimine olan etkilerini anlatır mısınız?
Çok mantıklı ve basit güzel bir sistem o kaçan yakın ve yağ yakma ya yoğunluk farkı yoğuşma gibi çözümler bulunabilse ve gelistirilirse 4 zamanlidsn çok daha iyi olur
gunumuzde kullanilan en yaygin amortisor sistemlerinin, calisma prensibini de yayinlarmisiniz lutfen
Bence iki zamanlı motor kullanımı çok zevklidir ne kadar müsrif bir motor olsada candır can 😁
Bunun üzerine bir e-tec videosu çok mantıklı olur. Yag yakmayan 2 zamanli
Motocross ta kullanılıyor 2 zamanlı düşük cc ile daha fazla güç üretiyor ve seside mükemmel tatlı bir sesi oluyor.
2 zamanlı dizel motorlar halen daha demir yolu ulaşımında kullanılmaktadır ve TCDD dizel ana hat filosunda bulunan lokomotiflere baktığımızda 2 zamanlı motora sahip sadece 2 lokomotif göze çarpıyor bunlar da
DE22000 V16 2 zamanlı süperşarjlı dizel
DE33000 V16 2 zamanlı turbo dizel ve bu lokomotifler o dönem General Motors(evet Opel’in eski sahibi olan General Motors)’a şu an Caterpillar’a bağlı olan EMD(En ünlü iki zamanlı dizel motor üreticilerinden birisi) lisansı ile Eskişehir TÜRASAŞ(eski TÜLOMSAŞ) tarafındam üretildi.
zamanın da MZ motoru vardı.2 zamanlı efsane sesi vardır. rölantide böyle tınn tınn tınn.......hala kulaklarım da sesi.
bi aralar renault çok verimli iki zamanlı motor geliştirdi seri üretime geçilecek deniyordu ne oldu acaba o mevzu
+1
+1
@AnlatanAdamlar Devrim arabaları ile ilgili detaylı teknik özellikler ve kullanılan teknolojiler konusunda bir video yapılabilir....
tek silindirli tırpan motorunda ateşleme sistemi ve buji zamanlaması konusunda açıklama bekliyorum
Çok güzel teknik bilgileri seviyorum👍🏻
hocam hidrojen motoru hakkinda bir video isterik :)) toyota yapmis bir depo hidrojenle 600 km gidiyormus. nasil calisiyor. lutfen. size guveniyorum
Lokomotif motorlarından bi bahsetmedin be hocam daha önce de yazmıştım
lokomotif motoru = bildiğin dizel jeneratörün büyüğü
@@jawsap aynen
Meslek lisesi son sınıf öğrencisi olarak kısaca bahsedeyim lokomotif motorları farklı türkerde bulunmaktadır
DE 22000: V16 2 zamanlı süperşarjlı dizel mekanik enjektörlü
DE 33000:V16 2 zamanlı turbo dizel mekanik enjektörlü
DE 36000:V16 4 zamanlı turbo dizel CRDİ(common rail)
Bu 3 lokomotifin ortak özelliği dizel motor çalıştıkça kranka bağlı jeneratörle elektrik üretir ve bu elektriği tekerleklerdeki cer motorlarına verir.
2 zamanlı motorlar şuan en çok motorlu testere tırpan gibi aletlerde kullanılıyor. Yağlı benzin koyuluyor. Bence bu serüven bitmez. Şuan hala yeni yeni çıkan bu tür motorlar da geliştirilmiş hale 2 zamanlı olarak piyasaya son hız sürülmeye devam ediyor.
Selamlar Guzel Bir video . Benim iki moturm var 4 ve 2 zamanli 4 zamanli olan 250cc 21 hp ve 2 zamanli olan ise 105 cc 30hp bence 2 zamanli bu motorlar icin zuper ve kullanilmasi ve gelistirilmesi geren bir sistem
Gemi makinelerinin geneli iki zamamlidir güçlü motorlardır dört zamanlilara göre daha sorunsuzdur.
Muhteşem bilgilendirici bir video olmuş elinize emeğinize sağlık bence bütün motor tipleri yerinde saolsun şimdi Nerede kullanılıyolarsa aynen devam etsin ben 4 zamanlı motorlardan memnunum kendinize iyi bakın seviliyosunuz
Benzinli ve dizel motorlar bir blok içerisinde toplanmıyor aslında yapılsa bence rahatlıkla yapılabilir sizden edindiğim bilgilere göre benzin havayla karıştırılarak yanma odasına geliyor, mazot ise direk yukarıdan yanma odasına püskürtülüyor çıkışlar standart olarak aynı çıkış bujiyi de zaten uygun bir yere monte ederlerse motor iki yakıtlada çalışabilecektir diye düşünüyorum 🤔 Eğer bu sistemin çalışmasında zıt bi şeyler varsa ona uygun video çekerseniz bir çok kişi için güzel bilgiler aktarılmış olur. İyi günler..! 🙂
motocross dünyası için 2 zamanlı motorun sundukları çok büyük bir nimet 4 zamanlı motor a göre tork devir eğrileri çok farklı aniden çok yüksek tork a ulaşabiliyorlar bunun için motocross da gerekli ama diğer alanlar ı bilemiyorum bende bir motor tutkunu olarak KTM nin 2 zamanlı 250cc veya 300cc 350cc bi motorunu edinmek isterim çünkü efsane tepkiler içeriyorlar
Benim yorumum hakkinda video cekmissiniz. :)))
Bilgilendiriçi oldu teşekkürler
Aga yağlama konusunu biraz karıştırmışsın ama olsun süper anlatım
Deniz motorlarinda da iki zamanli kullaniliyor ornegin evinrude ve johnson. deniz motorlariyla alakali da videolar bekliyoruz
2 zamanlı honda spacy 110 kullaniyorum. 90 km hıza 12 saniyede çıkıyor 110 cc lik motor. Bu yüzden 2 zamanlı tercih sebebidir. Hem de yakıtı kokluyor
Evet kullanilabilir. Direkt enjeksiyon ve turbo beslemeli. Ama temiz havanin karterden gecmemesi kaidesi ile.
Piston yağlama benzinin içindeki yağa muhtaç olduğu için ısınma fazla ve çok uzun süre sündüremezsin kitleniyor. Mesela benim Planet 22 beygir esasında 170 rahat demesi lazım ama şanzıman düşük devirli.
2 zamanlı dizel, örneğin gemi makineleri hakkında bir video yapabilir misiniz
İki zamanlı dizel makinelerin çalışma prensibinden bahsedebilir misiniz?
Gemi Makinalari Isletme Muhendisligi okuyorum.Gemilerde kullanilan ana makinalarin buyuk bölümü 2 zamanlı crossheadli makinalardir.Bu makinalar 100.000 hp uzerine kadar cikabilirler.Yaktiklari yakit ağır bir yakıt Heavy Fuel Oil oldugundan çok yüksek sıcaklıklarda patlar.
Kuru karter sistemi nedir nasıl çalışır, avantajları ve dezavantajları nelerdir. Araca performans açısından ne gibi fayda sağlamaktadır. Anlatabilirseniz sevinirim.
AHMET GÜVEN
Motorun ihtiyaç duyduğu yağı yakıtla birlikte verilmesidir
Örnek olarak mobilyet motorlara yağlı benzin koymak
İki zamanlı makinalar hemen hemen bütün büyük tonajlı gemi ana makinalarında kullanılmaktadır. Tabi bu makinalar çok büyük ve güçlü makinalar, gemilerde jeneratör olarak kullanılan makinalar ise 4 zamanlıdır. Yağ yakma olayı ise duruma göre değişebilir, 2 zamanlı makinlarda stuffing box parçası yardımıyla karter yağ yakımı sıfıra yakındır ama ayrı bir silindir yağlama sistemi mevcuttur fakat 4 zamanlı makinalarda karter yağı yakım oranı çok daha yüksektir.
Günümüzde hibrit araçların sayısı artıyor. Bundan dolayı aynı aracın benzinli varsa dizel versiyonu ile hibrit versiyonunu karşılaştıran bilir misin? Böylece benzin, dizel veya hibrit araçları tam manasıyla karşılaştırma imkanı olur. Şimdiden teşekkürler.
Özellikle Motorlu Testere Çim biçme makinaları Motorlu Tırpanlar 1 bidon benzine 2 kapak yağ eklenerek yakıtı hazırlanır.
skyactive x teknolojisini ikiniz aynı video da beyin fırtınası yaparak ne tür sıkıntılar olabilir( ses vb.) ya da ne tür faydaları olabilir gibi bir video güzel olabilir aslında
ucak motorlarindannba bahseder misiniz? hem pervaneli hem de turbofan motorlar ve bunlarin farklarindan örneğin...
Rotary motoru da anlatabilir misiniz? avantajları dezavantajları nelerdir gibi.
ahmet özdoğan anlatildi zaten kanalda var
Madem egzoz gazlarının içeride kalması kayıplara neden oluyor. Elektrikli turbolar satılıyor aliexpresste. Onu alsak egzozdan gelen gazları belirli bir basınçta içeriden çeksek hem egzoz gazları dışarı çıkar hem yakıt daha hızlı ve daha çok pistona düşer. Nasıl fikir?
mühendislik iyidir hocam teknik bilginize hayranım beni aydinlatiyosunuz emeğinize sağlık, mazda skyactive x'ten bahsederseniz sevinirim.
Abi unlu yarışçıların biyografilerini video yaparmısınz ornegin keiichi tscuhiya ,colin mcrae tommi makinen gibi gibi
NASCAR arabalari gelsin 3 günde 1 video gelsin ...
TCDD de kullanılan dizel lokomotiflerde nasıl oluyor onlarda iki zamanlı olması lazım bunun hakkında da bilgi video yaoabilirmisin
Bildiğiniz 4 zamanlı motorlar. Ancak lokomotiflerde sistem biraz farklı. İçten yanmalı motorlardan elde edilen güç direkt tekerlere aktarılmıyor. Bu motor elektrik üretiyor, elektrik ile çalışan motordan üretilen güç tekerlere aktarılıyor.
Cengiz arkadaşım doğru söylüyor . Tcdd de kullanılan 22 000 lik ve 33 000 lik diye tabir ettiğimiz loko lar iki zamanlıdır . Yanlız bu motorlar videoyu yapan arkadaşın anlattığı gibi çalışmaźlar . Bu herif yakıtı karterin içine koyuyor . Oysa k arterde sadece yağ olur . Bilmeyenlere sallıyor.
@@ekremdogantrkaz808 Ama benim bildiğim kadarıyla bahsettiğiniz motorlar(DE22000 ve DE33000 serisinde kullanılan EMD 16-645) dizel motor burada bahsedilen motor benzinli.
Wankel motor gibi avantajı çok büyük bu yüzden bi türlü vazgeçilemiyor fakat günlük kullanım için biraz meşakkatli ve emisyon standartlarını çok kolay delebildiği için tercih edilmiyor. Sorunun cevabı ise açık. Kullanılmaması gerek çünkü büyük ölçüde kirlilik oluşturuyor yalnız bazı alanlarda da vazgeçilmez bi seçenek.
Man B&W gemi makinalarını incelemelisiniz doğru akım süpürmeli. Bu anlattığınız ekzost gazı kalma vs verim düşüklüğü her 2 zamanlı makinalarda rastlanmıyor
Bu teknolojinin uretiminin daha cok devam edip yag kaybinin nasil daha az kayip ile en aza indirgemeleri gerekli bence
2 zamanlı motor dizelde verimlidir benzinde ise dediğin yakıt kaçağı felan sıkıntı ama benim tercihim 2 zamanlı dizel tek port emme portu ve egsoz icinde 4 tane subab olacak buda harika bir motor demek
Öncelikle Emeğinize çok sağlık bu video için size çok teşekkür ediyorum gerçekten bilgilendirici bir video Sizden çok önemli bir ricam var iki zamanlı dizel motorlar yapılabilir mi veya var mı bu konuda da bir video yaparsanız çok sevinirim tekrar teşekkürler
Hocam eskpertiz nasil yapilir,sürec dikkat edilmesi gerekenler fln 2.el rehberi tadinda bir video gelirmi ne diyosunuz
Gemi ana makinelerinin çoğunluğu 2 zamanlı diesel makinelerdir. turbocharger ve uzun strok (2 metre üzeri) sayesinde verimleri 4 zamanlılardan daha yüksektir.
2 zamanlı motor walken motoruda 4 zamanlı motoru da yer emisyon ve yakıt fazlalığın dan üretimi git gide biten bir motor türü örneğin bir motosiklette 2k de yağ değiştirmek gerekiyor 2 zamanlı motosiklet te ise 1litre yakıta 30gr yağ ekleniyor. günümüz hibrit teknolojisi olduğu için elektrikli motorlardan önce bulunmuş en büyük motor teknolojisidir benim gözüm de
Gaz tepkime cihazı hakkında video çekermisiniz.
adamın dibisin
ya
İcten yanmalı 2 zamanlı motor daha avantajlı, daha az parça, daha hafif, yağ karteri olmadığı için kullanım geniş bant aralığı, yâni yâni örneğin yeterki karbüratör doğru açıda olsun 2 zamanlı motor tepe takla bile sorunsuz çalışıyor...
Ayrıca yüksek gaz tepkisi iki zamanlı motorlara extra avantaj sağlıyor...
Ayrıca istendiği zaman, Silindir bloğu ve silindir kapağı tek olacak biçimde monoblok olarak üretilebiliniyor, bu sayede de silindir kapak contası sızıntı veya kaçak kompresyon kayıpları ortadan kaldırıla biliniyor, hele birde uygun turbo şarj ile desteklenmiş ise dadından yinmez...
👍😁
Eski jawa motosikletlerde kullanılan motorda 2 zamanlıydı. Çok harika motosikletti.
yunko yunk he ya hiç bayılma yoktu motorda o seside can alıcıydı
Opel vectra tarihi, opc motor,ecotec ve twinport motor hakkında video çekermisiniz
otto ve atkinson döngüleri merak ettim toyota zellikle hybrid araçlarda kullanıyor vvt yi bıraktılar
2 zamanlının bırakılmasının 1 numaralı sebebi emilsiyondur yoksa çok daha küçük hacimlerden teoride 2 kat yüksek gücü kim istemez özellikle ülkemiz için 100 cc 2 zamanlı motorsikletler çıksa kapış kapış gider çünkü siz standart bir 4 zamanlı 100cc motordan 8-9 beygir alırken 2 zamanlıdan bunun 2 katı kadar yüksek güç alınabilinir bilmeyenler aprilla rs 125 ve aprilla rs4 125 modellerine bakabilirler uzun zaman önce çıkmasına karşın rs 125 den 24 beygir güç alınmıştır 4 zamanlı genç kardeşi ise 15 beygir güç vermektedir eğer rs 125 biraz daha geliştirilse belki şimdiye 125cc den 30 beygir güç veren makinalar çıkardı (aslında egzoz sistemiyle oynayarak yapıyorlar ama çevrenin kirletilmesine karşıyım.)
Ktm sx 125 e bak derim dostum 125 cc ve 44hp. Yani 2 katını çoktan geçtiler fakat bu iki zamanlı motorların bakım mevzusu can sıkıcı. Mesela bahsettiğin 24 beygirlik aprillianın 10000 kmde bir revize edilmesi gerektiği söyleniyor. Bu yüzden cross gibi hobi motorları dışındaki motosikletleri kullanıcıyı üzeceği için iki zamanlı yapmıyorlar.
ktm 125 cc den 44 hp almayı başarmışsa bravo valla, 10000km meselesi de biraz şehir efsanesidir çünkü normal mopetleri falan görüyoruz 10 yaşında doğru düzgün bakım yok ama hala canavar gibi oluyor sebebi de zaten sürekli benzinle birlikte yağ katılması yani aktif olarak bakımları yapılmış oluyor :)
En basiti mz lere bakın kaç senelik motor ve adam akıllı bakan yok bendede vardı canavar gibi motor
haklısın furkan kardeş jawalar mz ler harika örnekler.
O 2 zamanlı motorlar ya eskidir yada yarış amacıyla üretilen motorlardir 125cc lerin hepsi yani pahalı olan çoğu 15 beygir dır nedenide A1 ehliyetine uyması için 125cc yi zaten A1 ehliyetli insanlar daha çok alıyor. 125 cc den modifiye ile 30 beygir arka lastikte alan gördüm dynoda ölçüldü tabi herhangi kompresör filan yok. Sadece yazılım ve pistonlar falan değişti. Bide bu motora turbo yada supercharger gibi bi hava emiş sistemi taksan 50 leri rahat görür. Firmalar için önemli olan motorun satılması gücü filan değil kalite hiç değil zaten. 600 cc den 200 beygir alan arkadaşlar var ama türkiyede yapabilen var mıdır bilmem.
2 zamanli motorlar guclu ama egsozla birlikte yakitta atiliyor subablarin gorevini piston portlari kapatarak yapiyor hersey pistonda bitiyor az yag konulursa cabuk asiniyor cok yag konulursa buji yaglanma yapiyor sogutmalari zayif
4 zamanlının bu dezavantajı daha çok silindir sayısı ile aşılmıyor mu? Günümüz modern tanklarında Leopard, T-90 halen iki zamanlı motor mu var yani?
Abi neredeyse her yeni traktörde açık hava filtresi var bu gücü arttırmak içinmi yoksa hız içinmi ve çekiş gücü torkla alakalımıdır ?
Bence iki zamanlı motorarın giștirilmeli verimlilik üzerine enjektör takılabilir turbo takıla bilir ve cc kücük olsa bile inanılmaz devirlere cıkabilen motora sahip oluruz
Kesinlikle 4 zamanlı motor geliştirilene kadar Altay tankında kullanılmasını istediğim bir motor ukraynanın karşıt pistonlu iki zamanlı dizel motoru.
Jet motoru çalışma prensibi nedir? Bence güzel bir video olur
havayı sıkıştırarak çalışır eğer afterburner varsa sıkıştırdıktan sonra bi daha yakıt üfler ve yakar bu sayede bi itki sistemi oluşur buda uçağı ilerletir
Dizel enjektör temizleyici würt kullanmanın enjektöre yararı veya zararı varımıdır bu konu hakkında çekimlerinizi bekliyoruz
Kışın geldiği şu günlerde antifiriz konusuna değinirseniz sevinirim %kaç antifiriz kaç su karışımı en iyisidir eksilen karışımın yerine min seviyesinin altında su eklemekmi doğrudur antifiriz eklemekmi ve antifiriz eklenirse arabada kırmızı antifiriz varken elimdeki yeşil yada mavi antifirizi eklesem problem oluştururmu
Retarder hakkında bilgi verebilirmisiniz
İki zamanlı motorları severim. Detaysızdır. Teferruat istemez. Birkaç parça ile işini görür. Performansı iyidir. Fazla masraf çıkarmaz. Lakin geliştirme yoluna gitmek yerine üreticiler dört zamanlıya yoğunlaşmıştır.
Güzel paylaşm olmuş emeğnize sağlk
Tank zırhlı araç gibi askeri araçların motoru dizel olmasının yanısıra birde turbolu merak ettiğim husus şu, bu araçların yağlaması yakıta karıştırılarak deil, 4 zamanlı motorlar gibi yağ karteri kullanılarak yapılmış bu nasıl oluyor, yani 2 zamanlı dizel motorların yağlama sistemi nasıl çalışıyor hocam bize anlatır mısınız çok merak ettiğim bir husus.
acaba focus un powershift şanzımanı ile ilgili bir video hazırlamanız mümkün mü? ford powershift i geliştirip 2015 ve üstü focus lara koyduğunu okudum ama ayrıntılı bilgiyi ve aralarındaki farkı , yapılan iyileştirmeleri tam olarak öğrenemedim. bu konuda bir video yapılırsa güzel olur diye düşünüyorum. şimdiden teşekkürler
2 zamanlı motorun devri geçtiği zannedilirken, yeni ortaya çikan bazı alanlarda tercih edilmektektedir. Bunun en büyük sebebi daha hafif olmaları ve daha az hareketli parcaya sahip oldugu için daha az arıza çıkarmaları, tamirlerinin kolay oluşu,taşirken motoru yan yatırma veya baş aşağı rahatça taşıma kolaylıģı ,yani karterden yağ bujilere akacak derdi yok, diğer bir hususta ucuz olmaları.
Nedir bu yeni alanlar, paramotor motorları, ultralight uçak motorları, motorlu testereler, benzin motoruyla çalıştırılan bazı robotlar.
Direksyon sistemleriyle ilgili de video çeker misiniz
2 zamanlı aprilla 250cc motorum vardı her ne kadar bakımı konusunda çok sorun yaşatmış olsa da çok rahat bi şekilde 400-600 cc bandındaki motorlara kafa tutabiliyordu
Bu videoyu ben istemiştim. Teşekkürler ederim. İki zamanlı motor daha güçlüdür derken beygir gücümü yoksa tork gücünümü kastediyorsunuz?
Ben iki zamanlı bir mopet kullanıyorum. Teknik olarak mümkünse bu motorların yanmayan eksoz gazlarını yeniden kullanmak, yağlama sistemini karter ve yanma odası için ayrı hale getirmek gibi yöntemlerin denenmesini isterdim.
Birde videoda yanma odasına hava girişinin nasıl olduğuyla ilgili birşey göremedim benmi fark etmedim acaba. Hava ile ilgili yapılacak modifikasyon bu motorların turbolu hale getirilerek daha verimli ve performanslı hale gelmesini sağlayabilir belki.
98 model 2 zamanlı motosiklet sahibiyim bundan önce 4 zamanlı motosiklet kullanıyordum 4 zamanlı motosikletin çevre ve yenilikçi teknolojiye çok katkısı var lakin 2 zamanlı motorlar çok basit sistem olduğu için 4 zamanlı motora göre daha fazla tork üretiyor, mesela 4 zamanlı hava sogutmalı bir motosiklete göre 2 zamanlı motosikletim daha az ısınıyor ve daha fazla yol kat ediyor eksi yönü ise çok fazla yakıt ve yağ yakması ama zevki 4 zamanlı makinelere göre paha biçilmez
two stroke diesel ler hakkında da bir video yapın.
Gemilerde 2 zamanli dan asla vazgeçilemez cunki cok verimli su koysan yanacak yani :)
Uçak motorları ile ilgili Video yaparsan sevinirim cok teşekkürler
4 zamanliya harcadiklari ar ge calismalarini 2 zamanli icin harcasalar bence uzun omurlu ve az yakan bir motor elde edilebilir diye dusunuyorum. En buyuk skintisi zaten cok isinmasi guzel bi sogutma sistemi yakit kontrol sistemi eklenmeli. Iki zamanlinin verdigi tadi baska hic bir aractan alamazsinizz