Bir yarı Kazak olarak şunu söyleyebilirim ki Sovyetler gerçekten de bir mobilizasyon ve bir hikaye vermiştir. Gecekondu yoktu, şehirler planlıydı, herkesin işi evi arabası vardı. Lakin benim hem dedem hem anneannem doktordu ve doktor maaşları çok düşüktü. Emin olmamakla birlikte maaş sistemi Brejnev ile gelmişti ve o yönden çok sorunları vardı. Yani belli bir refah var minimumu sağlıyor ama düşükte sabitliyor denilebilir. Yolsuzluk zaten diz boyu, ideolojik öğreti çok katı mesela benim annem 2. Dünya Savaşı'na Birleşik Devletlerin katıldığını üniversitede (2000'lerin başı oluyor) bir romanda öğrenmişti. Din çok baskılanıyor bizimkiler bırak kısa sureyi şehadet bilmez dedem hariç. Onun dışında Sovyetler düzenli olarak Kazaklara özellikle de üniversite okuyan gençlere soykırım yapmıştır. Annem zaten hep der eğer Sovyetler 50 yıl daha sürseydi Kazaklık diye bir şey kalmayacaktı. Bunlardan ötürü yıkılması Kazaklar için kesinlikle iyi olmuştur. Kafkasya'da yaptıkları gibi Kazakların topraklarını da başkalarına dağıttılar Orenburg, Taşkent vs. eski Kazak yurtlarıydı. Fergana'da birbirlerine düşsünler diye Kırgız, Özbek ve Tacik topraklarını birbirlerine verdiler ve gerçekten de birbirimizden nefret etmemiz konusunda başarılı oldular. Lakin şimdiki yönetim de Sovyetler kadar olmasa da kötü. Demokrasi hiçbir şekilde yok, Nazerbayev ailesine ve çevresine ülkeyi peşkeş çekti, oligarklar ile mafya ülkeye hakim, yolsuzluk gerçekten çok kötü durumda. Siz Türkiye'dekine yolsuzluk diyorsunuz ama Kazakistan'ı görseniz şükredersiniz. Şimdi Tokayev ile bunlarla mücadele edilmeye çalışılıyor ama bakacağız. 90'lardaki vahşete değinmemişsiniz ama videoda. Moskova'da kamyonlarla cesetler taşınıyormuş, insanlar ekmek almaya dışarı silahla çıkıyorlarmış baya arınma gecesi gibi. Kazakistan'da da benim dedem ve anneanneme başta maaş verilmemiş, sonra da maaş olarak ham buğday verilmiş. Çünkü Sovyetler öyle bir ayarlamışlar ki tarla Özbekistan'da, Kazakistan'da işleniyor, tüketici Rusya'da. Şimdi ülke dağılınca bütün zincirler koptu ve bütün üretim ekonomi durdu ve ondan kıtlık ve vahşet başladı. Yani yıkılma kansızdı ama yeniden kuruluş fazlasıyla kanlıydı. Özetlemek gerekirse halkın refah seviyesi düştü ama en azından özgürler ve asimile edilmiyorlar yani genel olarak mutluyuz.
Türkiye'de mi yaşıyorsun? bende Orta Asya'yı gezdim, hakketten dediğin gibi; Almati ve Astana'da her yerde Nazarbayev'in adı-sanı var. Ayrıca hiç bir Orta Asya başkentinin kendi dilini konuşmaması şaşırtmıştı, senin de ima ettiğin gibi (ve yukarıdaki Azerbeycanlının) Ruslaşma çok olmuş sanırım.
Rusların ayağının bastığı yerde ot bitmiyor. Cenabet millet, sömürücülüğü bambaşka seviyeye çekmişler. 90’ların ortasında bir Orta Asya ülkesi Bakanı anlatmıştı, hiç bir hammaddenin üretildi yere yakın işlenme tesisi kurulmamış. Tüm sanayimiz atıl vaziyette diyordu.
azerbijian iyi oldu diktator yok kyrgyzstan gibi lol
18 дней назад
Kardeşim bir şey soracağım. Sovyetler olmasaydi da çarlık devam etseydi veya Rusya kapitalist bir ülke olsaydı Kazakistan'ın durumu nolurdu sence? Mesela ben Afganistan'a baktığımda gözümde bir şeyler canlanıyor. Sovyetlerle ilgili bence en fazla yapılan yanlış onu İsviçre, İngiltere gibi emperyalist batı ülkeleriyle kıyaslamak. Birkaç istisna dışında dünyadaki ülkelerin tamamına yakını kapitalist ülkelerdir şu an. Neden insanların aklına kapitalizm diyince sadece bu dünyayı sömüren üç beş batı ülkeleri geliyor ki? Mesela Türkiye bugün Almanyadan daha kapitalistdir. Ya da Tailand veya Arjantin'de kapitalistdir. Dedim ya dünyanın tamamına yakını kapitalistdir. Çin dahil. Kazakistan petrol'ü sayesinde sovyetler sonrasında da refah düzeyini korudu. Ama bu konuda da yanıbaşındaki ülke Rusya olduğu için şanslı bence. Eğer ABD'ye yakın olsaydı veya ABD'nin müdahale edebildiği bir yerde olsaydı bugünkü ortadoğudan çok büyük bir farkı olmazdı bence. Bir bakmışsın dincilik yükselmiş, tarikatlar güçlenmiş, cihatçı örgütler kurulmuş, ülke istikrarsızlaşmaya başlamış ve iç savaşa doğru gidiyor. Tüm bunlar belki sana olmaz geliyor ama Türkiye gibi laik, modern bir ülkenin bugün geldiği yere bakarsan Kazakistan için bu dediklerim hiç de zor değil.
Bir insanın sırf doktor diye başkası yokluk içinde kıvranırken lüks içinde keyif sürmesini mi tercih ederdin yani? Bugün Kazakistan devasa yüzölçümüyle her türlü yeraltı kaynağını refaha dönüştürebiliyorsa sadece ve sadece sosyalizmin sayesindedir. Sovyetler hiç kurulmasaydı Rus İmparatorluğundan ayrılıp bağımsız olabileceğinizi mi sanıyorsun? Asıl sovyetler olmasaydı çoktan asimile olmuştunuz. Sovyetler olmasaydı 70 yıl boyunca Moskova tarafından zorla geliştirilmeye çalışılan "az gelişmiş" dilinizi çoktan kaybedecktiniz. Dini baskı konusunda elbette aşırıya kaçıldığı durumlar olmuştur ancak emin ol ülkeniz cihatçı şeriatçı yuvası değilse bunun da tek sebebi sosyalizm.
Bir gün iki kozmonot sohbet ediyorlarmış. Biri demiş ki diğerine; "yoldaş, bize komünizmle ilgili söylenen birçok şey yalan çıktı." Diğeri de cevaben; "evet yoldaş, ama bize kapitalizmle ilgili söylenen her şey doğru çıktı."
Yıllardır Rusya'ya gidip geliyordum ve yerleştim. Çevremdeki Rus büyükler ile konuştuğumda hepsi Sovyet özlemi içerisinde ve liboşlar dışında kimse Gorbaçov'u sevmez. Bende 94-2000 yılları arasında Bakü'de büyüdüm, Sovyet dönemi sonrasını hayal meyal hatırlıyorum, ailemden dinliyorum, pek hoş olmayan anılarda çok fazla.
Uzun zamandır abone sayısına dikkat etmemiştim sayımız epey artmış. Bu kanalı takibe başladığım o günlerde abone sayısı daha 10 bini aşmamıştı. Emeklerinin karşılığını ilmek ilmek almak demek bu olsa gerek. Tüm 49W ailesine kutluyor ve başarılar diliyorum.
videoya boğuyorsunuz bizi, iyi ki varsınız. aklımdayken yazmak istedim bir sonraki soru cevap için, sabah 9 akşam 6 kurumsal hayat kişiyi boğuyormuş gibi görülüyor, sizce alternatif nasıl kariyerler oluşturulabilir
Ben Azerbaycanlı olarak Babamgil ve dedemgillerden dinledim o dönemi. O dönem bizde SSCB-nin içindeydik,Çoğu iyi olarak anlatır çünki insan hayatının en güzel dönemi gençlik dönemleri olduğu için,o döneme hep iyi bakılır, özlem duyulur. Fakat kitaplardan, şimdiki rus kaynaklardan ve o dönemde yaşamış yakınlarımdan anlattığı kadarıyla aşağıda iyi tarfları ve kötü tarafları anlatayım İyi tarafı: -eğitim kalitesinin yüksek olması -hemen her bölgede ağır sanayinin çok gelişmiş olması -hemen hemen her insanın işle ve evle temin edilmesi(Tabi bunun için okuldayken kolhozlara bedava çalışmaya gönderilirdi öğrenciler) -Tv de sansür olduğu için şimdiki gibi yozlaşmış ve batı propagandası olan şeylerin gösterilmemesi ve reklamın yapılmaması -Profesörlerin ve okumuş insanların toplumda çok fazla hürmet sahibi olması Kötü tarafları -Yoğun derecede rüşvet ve bürokrasi -Her 25 yılda bir gelen savaş ve ya kuraklıktan dolayı yaşanan açlık -Gelecekte ev ve iş vermenin karşılığında yıllarca okuldan universiteyi bitirene kadar insanları zorla kolhozlara beleşe çalışmaya götürülmesi -Marketlerde ve Mağazalarda ürün çeşitlerin az olması -Sayısal bilimlere önem verip humanitar bilimleri hiçe saymaları -Yurt dışına çıkmağın neredeyse mümkün olmaması -Aşırı Rus kültürü hegemonluğu. Diğer halkların sömürülmesi ve ruslaşdlrılması,diğer halkların aydınlarına karşı yapllan soykırımlar.Özellikle 1930 yıllarda -Özel sektörün olmaması.onu bırak Adam 2 ci arabayı almak için,araba çıkan piyango biletini iki kat fiyatına satın alıyordu -Hemen hemen her sektörde liyakatsizlik, yalakalık,kendinden üstüne tapma -Bütün dinlerin yasaklanması -Beraberlik olsun diye rekabetin sıfırlanması ve sen yıllardır çabalayıb biriktirdiğin birikimini,boş beleş gezen adamla paylaşmalısın diye seni zorlaması PS:Aklıma geldikçe yazıcam ama arkadaşlar Sovetler ve Komunizm kitablardan okuduğunuz kadar ve Türkiyedeki Kadıköy Solcularının size anlatdığı kadar cennet, Liberallerinde söylediği kadar cehennemi andıran bir sistem değildi.
dinleri nasıl yasaklayabilirler ki namaz kılıp kılmadığını ya da ne bileyim papazın birine gidip gitmediğini görmek için evine kontrole mi geliyorlardı
@@bextiyarazeri3158 yuh gerçekten açıp bakıyorlar mıydı yani çok komik geliyorda sovyetler hakkında duyduklarım doğruysa büyük ihtimalle aileler ertesi gün kayboluyordur😂
Yaşar ve Ömer'in gerçekten birbiriyle zıt fikirde olduğu ateş ölçerlerin kalitesi bir başka o yüzden de bu bölümü izlerken gerçekten keyif aldım. Ama daha keyifli bir ateş ölçer tartışması fikri uykularımı kaçırıyor. Yaşar'ın duruşunu az çok biliyorum, Ömer ile birlikte Ateş Ölçer'de bu tartışmanın artık yapılması gerektiğini düşünüyorum. İstek değil ihtiyaç: Ateş Ölçer 36. bölüm: Kürt Sorunu Gerçekten Var Mı?
Şu arkadaki kitapları görebilseydik bi… Harika bir ekipsiniz! Emeği geçen herkese teşekkürler. KOCAMAN BİR İYİ Kİ.❤ Yaşar için bir istek (Osmanlı dönemi ile ilgilendiği için) - Osmanlıda Tarım kaynaklı isyanlar.
Yaşar bence eskiye nazaran biraz daha politik spektrum’da merkeze doğru yaklaşıyor. Eskiden daha keskindi diye düşünüyorum. İş kurup para kazanmaya çalışmak, gereksiz vergi vermek insanını ister istemez buraya itiyor gibi. Yine de harika bir tartışma olmuş, bence Ömer’in karşısına bu durumlarda daha avusturya okuluna yakın birini çıkarmak enteresan olabilir. Ömer Yaşar’a göre ekonomik anlamda çok liberal kalıyor ama sanki keynes ile friedman arasında gibi. Buraya bi von misses tarzı “bırakınız yapsınlarcı” çok yakışır. Abi birde biraz daha matematik ve fizik kökenli economistlere yoğunlaşmak lazım. Meslektaşım Von Neumann bu kanala çok şey katar.
Sandılar ki her gün burger yiyecekler. Benim büyüklerim ilk burgerini 2006’da falan yemiş , öyle bir uçurum var. 90 lar sovyet halkının kayıp yılları. Tabi vakuma gelen sermaye de gelip her şeye çöktü dallası yine dışarıdan destek gören azınlıklar yaşadı , oligarşi kurdular. Yerli halkta taş yedi, hayat kadınlığına zorlandı, hayat paradigması değişti.
Sebebi Türkmenistanın bağımsız devlet olarak kendi ayakları üstünde durmaya çalışması ve ekonomisinin sadece doğal gaz petrola dayalı olması dediğin gibi 1995 yıllarında zorlanma olmuş ilk bağımsızlık yıllarında
sen yaşlılara ne soruyorsun, türkiye'de de soruyorsun adam 10 bin lira emekli maaşından memnun. bilimsel metotla ölçmediğin veri anca köy kahvesindeki dayıları tatmin eder.
@@djan0889 evet, kesinlikle bu mevzuya değinilmeliydi. ben çalışmaya (mesela ev temizliğine) gelen keman hocası filan gördüm. en güzel rus isimlerinden biri fahişe kelimesinin eş anlamlısı oldu. erkekler de yasa dışı işlere ve/veya alkole saplandı...
35:03 Nursultan; Kırgız Türklerini değil, Kazak Türklerini yönetti.
18 дней назад+60
Ömer'e yönelik şöyle bir eleştirim olacak. Yaşar'la atışırken bence "sen çok safsın" gibi ifadelerle gelmemeli. Bildiğiniz gibi bu bir argüman değil. Yaşar da saf değil. Hatta olması gerektiği şekilde ifadelerini kullanırken oldukça temkinli. Ömer ise bazı konularda fazla fevri. Ömer'in söylediğinin aksine, bütün o Hobbes'ların Locke'ların tartışmalarının bizi götürdüğü yer, insan doğası diye bir özün bulunmaması üzerine. İnsan sosyal bir varlık olarak içinde bulunduğu toplum tarafından sınırları çiziliyor ve şekillendiriliyor. Ömer, her defasında rekabet kartını kullanmak için insanın özü gereği tembel, bazen de bencil olduğunu iddia ediyor. Halbuki her insan doğru psikolojik manipülasyonlarla her türlü kaba girebilir. (Böyle ifade ettiğim için üzgünüm ama) tıpkı kapitalizmin Ömer'i böyle manipüle ettiği gibi... Marx, kapitalizmin kendini ne kadar doğalmış gibi sunduğunu anlatmak için Ömer'i örnek gösterirdi. :)
18 дней назад
Ömer'de nedenini anlayamadığım ağır bir antikomünist histeri var. O kadar değişim geçirdi ama bu baki kaldı. Hani ideolojisi nedir diye sorsan liberal, sosyal demokrat, milliyetçi vb. hiç birine sığmaz ama anti-komünist cuk oturur. Belki de kişisel bir şeydir. Bilmiyorum. Ama anti-komünist olacaksan da biraz olsun dişe dokunur argümanlar gerek. İnsan doğası gibi bizim bakkal Satılmış amcanın argümanları ile gelmese bari. İnsan doğası diye bir şey dediğiniz gibi bir çok konuda yoktur. Hatta eğer bir insan doğasından bahsedeceksek o da insanın en uyumlu canlı olduğudur. Homo-saphiens'in iki ayağı üzerine kalkması, bununla birlikte erken doğum, bebeğin henüz gelişmeden doğması ve beyninin dış dünyada gelişmesi sonucu insan çok büyük oranda içinde geliştiği ortamın şeklini alır. Bilimsel çalışmalar da bunu gösteriyor, pratik hayatımızda da bunu çok net görüyoruz. Ve bu öyle derin bir bilgi de değil.
kesinlikle katılıyorum sadece Yaşara değil hitap ettiği bir çok kitleye aynı tavırda laflar sarf ediyor, sadece bu video özelinde de değil bir kaç aklımda yer eden lafı oldu, arkadaş ortamında kullandığı sözleri kısması ve yakıştırmalardan uzaklaşması lazım bu içerikleri üretirken.
@@emin.mumcuoglu Fark etmez. Bu "kötülüğü düşünemeyecek kadar iyi niyetli" gibi ifadeler alt metinde karşısındaki kişiyi aşağı görme düşüncesidir. İfade etme biçimi ne kadar iyi olursa olsun, insanlara "sen saf, iyi niyetli olduğun için böyle düşünüyorsun" demek o kişinin kötülüğü düşünme kapasitesinin olmadığını iddia etmektir. Gerçek böyle değil ama.
@@gamelist9219 youtube'daki kaliteli içerikleri böyle şevkle takip eden gençleri gördükçe hem çok seviniyor ve umutlanıyor hem de birilerine, bir şeylere öfkem katlanıyor.
Tenis maçı gibiydi teşekkürler 👏 Kendimi ne kadar bilgisiz ve bi görüş bildiremeyecek kadar yetersiz hissetsem bile, sanırım bir takım şeyler öğrendim...
35:03 Nursultan Nazarbayev'in Kirgizlarla bir alakasi yok. Kazakistan'in baskaniydi. Kirgiz ile Kazak'i karistirmak Koreliye Japon demek gibi bir sey 😂
Ozgur olduk, ama Soviyetler zamaninda ekmek bulma derdi yoktu. Soviyet adaminda iki tane derdi vardi: 1. Yarin ise gec kalmayacak miyim? 2. Bugun geceyi nasil geciririm? Tiyatroya mi, sinemaya mi nereye gitsem acaba? 😂
Güzel muhabbet, sağdaki arkadaş biraz dinlemeyi öğrense çok keyifli olabilirmiş… Rahatsız edecek kadar kulağa batmasa yazmazdım bile belki bir dahaki sefer bunu görmüş olur :)
çok iyi programdı teşekkürler. sponsoru da beğendim bu arada, üniversitede okuyan oğluma önerdim. sonuç olarak: şafağın ilk sahibi biz olmuşken kopardılar her şeyi ellerimizden bir kez daha gürleyecek halklarımız sovyetler sovyetler ufukta
Qorbaçova düzgün adam dediyiniz yerde kalbim acıdı. Abi sizin gibi gerçekten bilgili insanlar nasıl olur da Azerbaycanda 20 Ocak hadiselerini bilmez? Qorbaçov yüzünden Baküye Sovyet ordusunun girmesi, onlarca canın katl edilmesini bilmiyormusunuz gerçekten?
Qorbaçov pisliyi-yaxşılığı vecimə deyil, onu müdafiə eləmirəm yəni. Amma ki, həmin qırğın Sovetlərin başında kim olsa olacaqdı. Sovetlərin xisləti oydu.
Ben iyi kötü olanı bilmem bilemem)) Ancak nefis bir sohbet, yerinde bir format, bir de üstüne ilgilenene nesnel “bilgi”! Tüm ekibe çok teşekkür ederim! PS; haddim olmayarak beğeni “cızırtısı” olmayan bir dinleti! ( öznel bir beklentidir , şartlarınızdan bağımsızdır)
sizi final haftası keşfettiğim ve ders çalışmak istemediğim için mi her videonuzu izleyesim geliyor yoksa gerçekten iyi misiniz bu işte onu anlayamadım da sanırım 2. Seçenek ya
16:30 sonrasına katılamadım. Mariana Mazzucato The Entrepreneurial State'i okuyup, okuduysanız tekrar bir göz atıp üzerine konuşsanız fena olmazdı. Mesele Yaşar Beyin dediği gibi kaynakları etkili dağıtma meselesi inovasyon. Bir de SSCB'nin yıkılmasında birçok dışsal neden de mevcut: şu tek ülkede sosyalizm işe yaramaz literatürü açıklıyor onları. Planlamanın sorun olduğuna da katılamadım çünkü o zaman bile Kantorovich'in 100 fabrikayı aynı zamanda çalıştıracak, bunların üretimde tüm girdilerin planını dağıtım logistic planını yapabilecek modeli ve birçok matematiksel modeller var. Hele geldiğimiz noktada planlama o günlere nazaran çok daha kolay.
@@cihancihan2062 Yok ya Ömer'in şimdi hakkını yemeyeyim sürekli kesiyor diyemem ama Yaşar kendisini detaylı bir şekilde ifade etmeye çalışırken araya giriyor. Yaşar da çok anlayışlı bir insan olduğu için konuyu Ömer'in götürdüğü yerden devam ettirmeye çalışıyor
Şu tür eleştirileri de herkese yapıyorlar. Sosyalizm güzel giyinmek, marka eşya almak falan yok, kapitalizm insanı mülksüz de bırakmıyor, yahut lüks hiçbir şey olmasın gibi bir argümanı yok, hatta Marks eşitlikçilikten hiç hoşlanmayan ve daha çok halkların bireysel özgürlüğünün sosyalizm ile mümkün olduğunu düşündüğü için o kadar külliyat yazan bir adam Rusya fakirdi, koca bir Sovyetler birliğini her konuda geliştirmek için uğraşması gereken çok fazla problem vardı, üstüne bir de sürekli saldırı altındaydı halkı hiçbir zaman çok lüks yaşayamadı Ama höyüklerde yaşayan işçilerin alayına ev, iş, güvence verdi adamlar
Yaşar çok sempatik bi' adamsın . Verdiğin(iz) her bilgi çok kıymetli hürmetler sunarım . Ancak şu el hareketlerini biraz azaltsan mı ? Naçizane. Ellerini izlemekten konuya odaklanamıyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Açıp sovyetleri anlatan herhangi bir videoya baktığımızda altındaki yorumlarda o günleri özlediğini söyleyen Azerilerin vs yorumlarını görüyoruz. Anlıyorum ki sevilen bir dönemdi.
hiç çalışmak, hiçbir şey üretmek istemeyenler için mükemmel bir rejim çünkü onlar partiye olan sadakatini kanıtlayarak çalışanlardan daha iyi standartlarda yaşıyorlar ama çalışan, üreten bir insan için kötü bir rejim.
+ları ve -lerı vardı sorun -lerin hala devam etmesi üstüne +larda yok artık böyle olunca geriye sadece din-milliyet sovenizmi kalıyor ye ye dur ondan özlüyorlar
geçmiş ne kadar kötüde olsa geçmişe özlem hep vardır bugun git yaşlı insanlarla konuş 80ler 70 ler turkiyesini hepsi özler yani bu azerilerin sovyet donemını ozlemesı kı bu donemı ozleyenlerde yaşlı insanlar azerilere ve eski sovyetlerin parçası olan ülkelere has değil o donemi yaşayan insanlar geçmişe hasret duyuyorlar ve ben bunun en büyük nedeninin sovyet ülkelerinde hayatın her anlamda basitliğine bağlıyorum
Ben 49W kanalını Ömer ve Vahit sohbetleri ile tanıdım daha sonra çok kez Yaşar'ı görmeye başladım. Hepsinin argümanlarını aynı yakınlıkla dinledim fakat Yaşar arkadaşımızı dinlerken doğrudan medyascope kanalı dinliyormuş hissi alıyorum. Yaşar'a değiş demek benim haddime değil fakat medyascope izleyecek olsak oraya giderdik, buranın farkını hissedemiyorum.
Azerbaycan'da özellikle alt sınıftan kimle konuştuysam ağız birliği etmişçesine Sovyetler'in şimdiki sistemden çok çok daha iyi olduğunu söylüyorlar ve özlemle anıyorlardı. Ben Sovyetler'e eleştirel yaklaştığım halde bunu söylüyorlardı. Azerbaycan hakkında yorumunuz ezbere dayalı olmuş
Oradaki durum bütün post-sovyet ülkelerde gecerlidir. Şu an güç bela yaşayanlar için o dönem tabii ki iyiydi, ama şimdi aklıyla yeteneğiyle iyi yaşam sürenler asla o sisteme geri dönmek istemez.
@@musasalan2848 Yav İngiliz bir ekonomist var. Adı Gary Stevenson, herif LCE'den en üst derecelerle mezun olmuş, 2010 yılında İngiltere'nin en başarılı traderı olmuş 25 yaşında multimilyoner olmuş vesaire Kapitalist sistemin ciğerini bilen bir ekonomist herif Neyse, bu adama sorarsan kapitalizmin şu anki halinde zengin olmanın yegane şartı zengin baba. Geri kalanın tamamı palavra. Ama yurdumun Özal sonrası liberalizmle beyni yıkanmış insanı kapitalizmde zenginliğin akılla, yetenekle iyi yaşam sürdürmeyi sağladığına inanıyor Evet amk, özellikle doktorlar, Türkiye'nin en yüksek zekalı, en kalifiye insanları öyle iyi yaşıyorlar ki şaşarsın
Merhaba! Kanalınızı severek takip ediyorum. Kanada ve Trudeau yönetimi hakkında bir video çekmeyi düşünür müsünüz? Görüşlerinizi dinlemek harika olurdu. Teşekkürler!
Kardeşim kısa süreliğine bir fabrikaya girmişti orda Özbek bir dayı vardı.Kardeşime şöyle bişey demişti "biz zamanında bir bütün koyunu her üç günde bir kesip yerdik ete doyardık Sovyetler döneminde".
@@cihancihan2062 dostum marketler mi sadece canlı hayvan satıyor 80lerin ortalarına kadar SSCB et tüketim oranı ortalama kıta avrupasına yakın bazen geçiyor bile.
Çok çok ama çok isterim Ömer abi Ebülfez Elçibey hakkında konuşsun. Ben Elçibeyi seviyorum, Allah ona rahmet eylesin. Ama Ömer abinin Elçiney hakkında söyleyecekleriyle birlikte ben daha gerçekçi olmayı öğrenmeğe başlayacağımı sanıyorum.
Esnaf çocuğunun karnı aç kalmamış, sokakta titreme miş, ihtiyaçlar hiyerarşisindeki temel basamakları çok hafife alıyor, role play olsada çok zayıf argümanlarla konuyu açıklamaya çalışıyor.
Karın açlığı ve sokakta titremek gene iyi. Platform filmi geliyor aklıma 100 kat var sanıyorlar, 300 kat aşağı iniyor. Gerçek hayatta ekmek, süt almak için insanların neler yaşadıklarını aktarmak çok zor. Trajedi ile arasına mesafe koyuyor çoğu insan , hissetmek istemiyor. Her fikir ve argüman aynı ciddiyetle çıkmıyor hissiz olunca.
Küçük burjuva diyebiliriz, orta veya ortanın biraz üstü sınıfa ait, aileden gelen bir kısım avantajları olan bireyler, ebeveynlerinden miras devr alabilecekleri konfor, menkul ve yatırımlara sahipler. Alt sınıflatdaki geniş kalabalıkların problemlerine uzaklar veya belki de hiç yaşamayacaklar. Ömrümün yarısını evsiz olmasa da evsiz kalırım korkusuyla, aç olmasa da aç kalırım korkusuyla yaşamayacaklar. Bu video çerçevesinde ele alınabilrcek pek çok öge var, ancak kısaca şunu söyleyebilirim ki Sovyet yapısı en azından bu temel korkuları giderebilecek adi veya basitte olsa çözümler yarattı. Problemleri ele alınan kitleler geniş çalışan işçi sınıfı, küçük sermaye grupları veya elitleri bundan pekte mutlu olmayabilir ki video da da bundan bahsedilmiş zaten. @@resh.official
@@resh.official esnafların çoğunun devlet memurlarından daha çok kazandığını düşünürsek orta sınıf oluyorsun; küçük burjuva yani. @erdemkosucu4506 yazdıklarında haklı; ömer, alt sınıf veya alt-orta sınıf bir ailenin çocuğu değil.
Sizi beğenerek izliyorum, değişik bakış açısı ve bilgi de ediniyorum. Bu ve tüm videolarınız için şunu söylemeliyim: bolca kestirip atmak içeriyor?? Bilgi-bilgelik, İlim-irfan; bu kelimeler arasındaki farklar kavrayış mı, anlayış mı; Yoksa yaş mı, tecrübe mi? Ama hap bilgi sevilen bir şey sizin de gördüğünüz teveccühün belki en önemli kaynağı sonuçta bu
Kızıl meydana çorbacı açıcağım , ismine de "Mihail Çorbashow" koyacağım . Amblem de kepçe sallayan Gorbaçov tencerenin başında çorba yaparken sallanıyor. Altta da şu yazacak "Sovyetleri karıştırıp yıktım, bu çorbaya neler yapmam." bence tutar...
kizil meydan biraz iddiali. ama baska yerlerde denesen daha iyi olur. oraya giden insanlar genelde belli bi kisimdan gelmis oluyor ve o tip insanlar pek boyle seyleri sevmeyebilir
evlerin ilk halini mi yoksa şuanki halini mi kötülüyorsunuz? eskidiler ama ayaktalar o yüzden soruyorum. insan doğasına dair kısma geldiğimizde de kapitalizm ve liberal toplumun son yıllarda yaratmış olduğu toplumdan kopuk insan doğasını mutlak insan özelliğiymiş gibi sunmanız sizin gibi iki sevdiğim ve takip ettiğim kişi tarafından hayal kırıklığına uğramama neden oldu.. daha fazlasını beklerdim.
Bu kadar tarih dönen bi kanalda 1 tane Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk ile alakalı hiçbir şey yok. Bununla alakalı bir şey bekliyoruz. Çünkü diğer türlüsü art niyet olur.
Sovyet yaşamı hakkında Svetlana Aleksiyeviç in kitabını öneririm. Kendisi Nobel ödüllü bir yazar. Ben ikinci el zaman kitabını okumuştum. Etkileyici ve hem sovyet hayranı hem de düşmanı kişilerle röportajları var. Salam için ülkesini yıktılar, proflar odalarında turşu bidonu satıyor gibi ifadeleri gördüğümde çok şaşırmıştım. Anladığım kadarıyla komsomollar gerçekten de en iyi ülke kurma idealini benimsemiş ve bu doğrultuda çok fazla fedakarlık yapmışlar. Bunu da Gagarin in uzaya gitmesi gibi gelişmelerle başarmışlar. Tabi madalyonun öteki yüzü de var. Haksız yere hapis yatanlar veya sürgüne gidenler de olmuş. Ancak Ermeni, Azeri, Kazak ve Ruslar gibi farklı milletlerin aynı mahallede ve aynı idealler ile barış içinde yaşamasını büyük bir başarı olarak görüyorum. Ve tabi 20 yy ın başında geri kalmış bir ülkeyi dünya lideri yarışına sokmak da ayrı bir başarı.
Burada çalışan türkmenlerle konuşmuştum sovyetler övülüyor iyi hatıralarla anılıyordu. Türkmenlerde ki göç ve ucuz işçilik sorunu düşünülünce sovyetlerin iş, aş, barınma güvencesi önem kazanıyor
@@cihancihan2062 hem sefalet hemde çok acaip bir diktatörlük var. Başkanları kamuda saçı sarıya boyamayı, erkeklerin sakal bırakmasını, arabada radyo dinlemeyi yasakladı
@@cihancihan2062 Yok arkadaş öyle bir şey. Üst tabaka niye paylaşımcı olsun! Kapitalizm oligarşi demektir, sadece post savaş sonrası Batılı kapitalist ülkelerde halktan böyle bir talep olduğu ve bütün Batı yıkıldığı için, Keynesyen bir Bretton Woods sistemi getirilmişti Onların da şu an neye dönüştüğü belli, üst tabaka paylaşımcı falan olmaz kapitalizm mutlak surette oligarşiye götürür
Yaşar, Ömer'in her karşı argümanında cevapsız kalıp olayları çarpıtmayı veya konudan kaçmayı denemiş ve romantizmden çıkıp gerçekliğe gelememiş :) yine de son zamanlarda en çok beğendiğim videonuz oldu, elinize sağlık.
Çok yüzeysel bi muhabbet yapmışsınız... Nobel muhabbetinde Aleksandr Solzhenitsyn ve Gulag Archipeleago kitabından bahsetmemeniz çok talihsiz olmuş ki Sovyetlerin çözülmesindeki en önemli edebiyat eseridir. Biraz daha okuma yapmanızı öneririm. Bununla beraber uzaya ilk çıkan ülkenin SSCB olduğunu da atlamışsınız. Yuri Gagarin demişsiniz yine neyse. Ayrıca bugün Rusların büyük bir bölümü, özellikle yaşlıları Sovyetler Birliğinin dağılmamasını tercih eder. Bunun sebebinin o zamanlar hayatın daha basit ve insanlar arası dayanışmanın daha fazla olduğunu söylerler. RUclips'da küçük bi aramayla bu tarz sokak röportajı videolara erişebilirsiniz. Ancak günümüz dünyasında SSCB gibi bir ülkenin varlığı düşünülemez. Aslında SSCB'nin dağılması iyi mi kötü mü oldu gibi bir soruya cevap arıyorsak dağılmanın iyi olmasını, Stalin'in Gulagları örneğini göstererek tek nedende bitirebiliriz. Nitekim SSCB gibi otoriter rejimler büyük ölçekli insanlık suçlarına zemin hazırlamıştır tarih boyunca. Ben size yakıştıramadım bu içeriği. Umarım 49w'nun alıştığımız derinliğini kaybetmezsiniz.
Peki yugoslavya'daki durum ne? Onlar neden Çakıldı? Özellikle 70'lerledi ekonomik durgunluk (tito'nun ülkeyi siyasi boşlua itmesinden önceki sorunlar neydi? Ondan sonrasındaki batma sebebi bariz zaten)
Şu tommy tshort arkadaş hakikaten gerekli miydi? Video da ilkokul çocuğu gibi sovyet ve kominizme saldırmak dışında bir iş yapmadı. Tamam bizde kapitalistiz ama bu işler hakkında konuşacaksan bir bilgi birikimi ve azami de olsa tarafsız bakış açısı sunman gerekir, köy kıraathanesi anarşık argümanlarını duymak istesem köy kıraathanesine giderim yarım saat bu videoyu izlemem herhalde?
Bence kötü oldu çünkü abd gibi açık bir süper güçle yarışan bir ülke olmalı daha fazla gelişiriz şuanda bir yarış olmaması kötü çin kapalı bir ülke olduğu için ne tam anlamıyla bir yarış var nede yok bir soğuk savaş gibi olsa daha hızlı gelişiriz
Maksat hızlı gelişmek mi önce onu sorgulamak lazım. Gelişme uğruna doğayı ve insanı feda edip üstüne de etik değerleri terk etmemek lazım. Accelerationism nazi rejimlerine itiyor. Kaynaklarımızı refah artışı için değil saçma itibar ve çatışma projelerine gömüyoruz. Harmonik değil, antagonist bir bakış açısı
Ayrıca! Sovyetlerin ekinlerde çıkan bir hastalık yüzünden yaşadığı gıda krizi evet tamam kötü falan ama, Haiti'de yapılanlara bakarsak, kapitalist ekonomi daha kötü zaten. İnanılmaz bir sığlık var bu liberal arkadaşların bakış açısında
Bir yarı Kazak olarak şunu söyleyebilirim ki Sovyetler gerçekten de bir mobilizasyon ve bir hikaye vermiştir. Gecekondu yoktu, şehirler planlıydı, herkesin işi evi arabası vardı. Lakin benim hem dedem hem anneannem doktordu ve doktor maaşları çok düşüktü. Emin olmamakla birlikte maaş sistemi Brejnev ile gelmişti ve o yönden çok sorunları vardı. Yani belli bir refah var minimumu sağlıyor ama düşükte sabitliyor denilebilir. Yolsuzluk zaten diz boyu, ideolojik öğreti çok katı mesela benim annem 2. Dünya Savaşı'na Birleşik Devletlerin katıldığını üniversitede (2000'lerin başı oluyor) bir romanda öğrenmişti. Din çok baskılanıyor bizimkiler bırak kısa sureyi şehadet bilmez dedem hariç. Onun dışında Sovyetler düzenli olarak Kazaklara özellikle de üniversite okuyan gençlere soykırım yapmıştır. Annem zaten hep der eğer Sovyetler 50 yıl daha sürseydi Kazaklık diye bir şey kalmayacaktı. Bunlardan ötürü yıkılması Kazaklar için kesinlikle iyi olmuştur. Kafkasya'da yaptıkları gibi Kazakların topraklarını da başkalarına dağıttılar Orenburg, Taşkent vs. eski Kazak yurtlarıydı. Fergana'da birbirlerine düşsünler diye Kırgız, Özbek ve Tacik topraklarını birbirlerine verdiler ve gerçekten de birbirimizden nefret etmemiz konusunda başarılı oldular. Lakin şimdiki yönetim de Sovyetler kadar olmasa da kötü. Demokrasi hiçbir şekilde yok, Nazerbayev ailesine ve çevresine ülkeyi peşkeş çekti, oligarklar ile mafya ülkeye hakim, yolsuzluk gerçekten çok kötü durumda. Siz Türkiye'dekine yolsuzluk diyorsunuz ama Kazakistan'ı görseniz şükredersiniz. Şimdi Tokayev ile bunlarla mücadele edilmeye çalışılıyor ama bakacağız. 90'lardaki vahşete değinmemişsiniz ama videoda. Moskova'da kamyonlarla cesetler taşınıyormuş, insanlar ekmek almaya dışarı silahla çıkıyorlarmış baya arınma gecesi gibi. Kazakistan'da da benim dedem ve anneanneme başta maaş verilmemiş, sonra da maaş olarak ham buğday verilmiş. Çünkü Sovyetler öyle bir ayarlamışlar ki tarla Özbekistan'da, Kazakistan'da işleniyor, tüketici Rusya'da. Şimdi ülke dağılınca bütün zincirler koptu ve bütün üretim ekonomi durdu ve ondan kıtlık ve vahşet başladı. Yani yıkılma kansızdı ama yeniden kuruluş fazlasıyla kanlıydı. Özetlemek gerekirse halkın refah seviyesi düştü ama en azından özgürler ve asimile edilmiyorlar yani genel olarak mutluyuz.
Türkiye'de mi yaşıyorsun? bende Orta Asya'yı gezdim, hakketten dediğin gibi; Almati ve Astana'da her yerde Nazarbayev'in adı-sanı var. Ayrıca hiç bir Orta Asya başkentinin kendi dilini konuşmaması şaşırtmıştı, senin de ima ettiğin gibi (ve yukarıdaki Azerbeycanlının) Ruslaşma çok olmuş sanırım.
Rusların ayağının bastığı yerde ot bitmiyor. Cenabet millet, sömürücülüğü bambaşka seviyeye çekmişler. 90’ların ortasında bir Orta Asya ülkesi Bakanı anlatmıştı, hiç bir hammaddenin üretildi yere yakın işlenme tesisi kurulmamış. Tüm sanayimiz atıl vaziyette diyordu.
azerbijian iyi oldu diktator yok kyrgyzstan gibi lol
Kardeşim bir şey soracağım. Sovyetler olmasaydi da çarlık devam etseydi veya Rusya kapitalist bir ülke olsaydı Kazakistan'ın durumu nolurdu sence?
Mesela ben Afganistan'a baktığımda gözümde bir şeyler canlanıyor.
Sovyetlerle ilgili bence en fazla yapılan yanlış onu İsviçre, İngiltere gibi emperyalist batı ülkeleriyle kıyaslamak. Birkaç istisna dışında dünyadaki ülkelerin tamamına yakını kapitalist ülkelerdir şu an. Neden insanların aklına kapitalizm diyince sadece bu dünyayı sömüren üç beş batı ülkeleri geliyor ki?
Mesela Türkiye bugün Almanyadan daha kapitalistdir. Ya da Tailand veya Arjantin'de kapitalistdir. Dedim ya dünyanın tamamına yakını kapitalistdir. Çin dahil.
Kazakistan petrol'ü sayesinde sovyetler sonrasında da refah düzeyini korudu. Ama bu konuda da yanıbaşındaki ülke Rusya olduğu için şanslı bence.
Eğer ABD'ye yakın olsaydı veya ABD'nin müdahale edebildiği bir yerde olsaydı bugünkü ortadoğudan çok büyük bir farkı olmazdı bence. Bir bakmışsın dincilik yükselmiş, tarikatlar güçlenmiş, cihatçı örgütler kurulmuş, ülke istikrarsızlaşmaya başlamış ve iç savaşa doğru gidiyor.
Tüm bunlar belki sana olmaz geliyor ama Türkiye gibi laik, modern bir ülkenin bugün geldiği yere bakarsan Kazakistan için bu dediklerim hiç de zor değil.
Bir insanın sırf doktor diye başkası yokluk içinde kıvranırken lüks içinde keyif sürmesini mi tercih ederdin yani? Bugün Kazakistan devasa yüzölçümüyle her türlü yeraltı kaynağını refaha dönüştürebiliyorsa sadece ve sadece sosyalizmin sayesindedir. Sovyetler hiç kurulmasaydı Rus İmparatorluğundan ayrılıp bağımsız olabileceğinizi mi sanıyorsun? Asıl sovyetler olmasaydı çoktan asimile olmuştunuz. Sovyetler olmasaydı 70 yıl boyunca Moskova tarafından zorla geliştirilmeye çalışılan "az gelişmiş" dilinizi çoktan kaybedecktiniz. Dini baskı konusunda elbette aşırıya kaçıldığı durumlar olmuştur ancak emin ol ülkeniz cihatçı şeriatçı yuvası değilse bunun da tek sebebi sosyalizm.
Bir gün iki kozmonot sohbet ediyorlarmış. Biri demiş ki diğerine; "yoldaş, bize komünizmle ilgili söylenen birçok şey yalan çıktı." Diğeri de cevaben; "evet yoldaş, ama bize kapitalizmle ilgili söylenen her şey doğru çıktı."
Aynen şirinköye hurra 😂😂
2. dubleden sonra açacağım konuyu belirlediğiniz için teşekkürler
Bu konuları dinleyen arkadaşların varsa çok şanslısın bırakma onları😂
👏
hiç beklemiyordum yeni bir ateş ölçeri, güzel bir sürpriz oldu çünkü en sevdiğim seriniz hehe
Yıllardır Rusya'ya gidip geliyordum ve yerleştim. Çevremdeki Rus büyükler ile konuştuğumda hepsi Sovyet özlemi içerisinde ve liboşlar dışında kimse Gorbaçov'u sevmez. Bende 94-2000 yılları arasında Bakü'de büyüdüm, Sovyet dönemi sonrasını hayal meyal hatırlıyorum, ailemden dinliyorum, pek hoş olmayan anılarda çok fazla.
Teşekkürler.
Uzun zamandır abone sayısına dikkat etmemiştim sayımız epey artmış. Bu kanalı takibe başladığım o günlerde abone sayısı daha 10 bini aşmamıştı. Emeklerinin karşılığını ilmek ilmek almak demek bu olsa gerek. Tüm 49W ailesine kutluyor ve başarılar diliyorum.
bazı kelimelerin açıklamalarını vermeniz çok güzel olmuş elinize sağlık
videoya boğuyorsunuz bizi, iyi ki varsınız. aklımdayken yazmak istedim bir sonraki soru cevap için, sabah 9 akşam 6 kurumsal hayat kişiyi boğuyormuş gibi görülüyor, sizce alternatif nasıl kariyerler oluşturulabilir
Ben Azerbaycanlı olarak Babamgil ve dedemgillerden dinledim o dönemi. O dönem bizde SSCB-nin içindeydik,Çoğu iyi olarak anlatır çünki insan hayatının en güzel dönemi gençlik dönemleri olduğu için,o döneme hep iyi bakılır, özlem duyulur. Fakat kitaplardan, şimdiki rus kaynaklardan ve o dönemde yaşamış yakınlarımdan anlattığı kadarıyla aşağıda iyi tarfları ve kötü tarafları anlatayım
İyi tarafı:
-eğitim kalitesinin yüksek olması
-hemen her bölgede ağır sanayinin çok gelişmiş olması
-hemen hemen her insanın işle ve evle temin edilmesi(Tabi bunun için okuldayken kolhozlara bedava çalışmaya gönderilirdi öğrenciler)
-Tv de sansür olduğu için şimdiki gibi yozlaşmış ve batı propagandası olan şeylerin gösterilmemesi ve reklamın yapılmaması
-Profesörlerin ve okumuş insanların toplumda çok fazla hürmet sahibi olması
Kötü tarafları
-Yoğun derecede rüşvet ve bürokrasi
-Her 25 yılda bir gelen savaş ve ya kuraklıktan dolayı yaşanan açlık
-Gelecekte ev ve iş vermenin karşılığında yıllarca okuldan universiteyi bitirene kadar insanları zorla kolhozlara beleşe çalışmaya götürülmesi
-Marketlerde ve Mağazalarda ürün çeşitlerin az olması
-Sayısal bilimlere önem verip humanitar bilimleri hiçe saymaları
-Yurt dışına çıkmağın neredeyse mümkün olmaması
-Aşırı Rus kültürü hegemonluğu. Diğer halkların sömürülmesi ve ruslaşdlrılması,diğer halkların aydınlarına karşı yapllan soykırımlar.Özellikle 1930 yıllarda
-Özel sektörün olmaması.onu bırak Adam 2 ci arabayı almak için,araba çıkan piyango biletini iki kat fiyatına satın alıyordu
-Hemen hemen her sektörde liyakatsizlik, yalakalık,kendinden üstüne tapma
-Bütün dinlerin yasaklanması
-Beraberlik olsun diye rekabetin sıfırlanması ve sen yıllardır çabalayıb biriktirdiğin birikimini,boş beleş gezen adamla paylaşmalısın diye seni zorlaması
PS:Aklıma geldikçe yazıcam ama arkadaşlar Sovetler ve Komunizm kitablardan okuduğunuz kadar ve Türkiyedeki Kadıköy Solcularının size anlatdığı kadar cennet, Liberallerinde söylediği kadar cehennemi andıran bir sistem değildi.
Xülasə çox əladır
dinleri nasıl yasaklayabilirler ki namaz kılıp kılmadığını ya da ne bileyim papazın birine gidip gitmediğini görmek için evine kontrole mi geliyorlardı
Yani kötüler, iyi tarafları bastıyor.
@@gentleman1231-k6d məktəbli uşaqların sünnət olub-olmadığına kimi yoxlanış olurdu
@@bextiyarazeri3158 yuh gerçekten açıp bakıyorlar mıydı yani çok komik geliyorda sovyetler hakkında duyduklarım doğruysa büyük ihtimalle aileler ertesi gün kayboluyordur😂
Yaşar ve Ömer'in gerçekten birbiriyle zıt fikirde olduğu ateş ölçerlerin kalitesi bir başka o yüzden de bu bölümü izlerken gerçekten keyif aldım. Ama daha keyifli bir ateş ölçer tartışması fikri uykularımı kaçırıyor. Yaşar'ın duruşunu az çok biliyorum, Ömer ile birlikte Ateş Ölçer'de bu tartışmanın artık yapılması gerektiğini düşünüyorum. İstek değil ihtiyaç: Ateş Ölçer 36. bölüm: Kürt Sorunu Gerçekten Var Mı?
Sponsora biz de teşekkür ediyoruz doğru isimlerle işbirliği yaptığı için.
Şu arkadaki kitapları görebilseydik bi…
Harika bir ekipsiniz! Emeği geçen herkese teşekkürler. KOCAMAN BİR İYİ Kİ.❤
Yaşar için bir istek (Osmanlı dönemi ile ilgilendiği için) - Osmanlıda Tarım kaynaklı isyanlar.
Yaşar bence eskiye nazaran biraz daha politik spektrum’da merkeze doğru yaklaşıyor.
Eskiden daha keskindi diye düşünüyorum.
İş kurup para kazanmaya çalışmak, gereksiz vergi vermek insanını ister istemez buraya itiyor gibi.
Yine de harika bir tartışma olmuş, bence Ömer’in karşısına bu durumlarda daha avusturya okuluna yakın birini çıkarmak enteresan olabilir.
Ömer Yaşar’a göre ekonomik anlamda çok liberal kalıyor ama sanki keynes ile friedman arasında gibi.
Buraya bi von misses tarzı “bırakınız yapsınlarcı” çok yakışır.
Abi birde biraz daha matematik ve fizik kökenli economistlere yoğunlaşmak lazım.
Meslektaşım Von Neumann bu kanala çok şey katar.
Yine nefis muhabbet olmuş çok seviyoruz❤
Turkmenistanda yaslilar, "sovyetler yikilinca TVdeki Dallas dizisindeki gibi yasayacaz zannettik. Sonra evsiz ve ac kaldik." diyorlardi.
Sandılar ki her gün burger yiyecekler. Benim büyüklerim ilk burgerini 2006’da falan yemiş , öyle bir uçurum var. 90 lar sovyet halkının kayıp yılları. Tabi vakuma gelen sermaye de gelip her şeye çöktü dallası yine dışarıdan destek gören azınlıklar yaşadı , oligarşi kurdular. Yerli halkta taş yedi, hayat kadınlığına zorlandı, hayat paradigması değişti.
Sebebi Türkmenistanın bağımsız devlet olarak kendi ayakları üstünde durmaya çalışması ve ekonomisinin sadece doğal gaz petrola dayalı olması dediğin gibi 1995 yıllarında zorlanma olmuş ilk bağımsızlık yıllarında
sen yaşlılara ne soruyorsun, türkiye'de de soruyorsun adam 10 bin lira emekli maaşından memnun. bilimsel metotla ölçmediğin veri anca köy kahvesindeki dayıları tatmin eder.
@@djan0889 evet, kesinlikle bu mevzuya değinilmeliydi. ben çalışmaya (mesela ev temizliğine) gelen keman hocası filan gördüm. en güzel rus isimlerinden biri fahişe kelimesinin eş anlamlısı oldu. erkekler de yasa dışı işlere ve/veya alkole saplandı...
Hala diktayla yonetiliyorlar bi zahmet yasasinlar akillari basina gelir belki
Tarih101'den geliyorum. On numara sayfaymışsınız bundan sonra yakın takipteyim. Emeğinize sağlık.
Hoşgeldiniz, çok selamlar
35:03 Nursultan; Kırgız Türklerini değil, Kazak Türklerini yönetti.
Ömer'e yönelik şöyle bir eleştirim olacak. Yaşar'la atışırken bence "sen çok safsın" gibi ifadelerle gelmemeli. Bildiğiniz gibi bu bir argüman değil. Yaşar da saf değil. Hatta olması gerektiği şekilde ifadelerini kullanırken oldukça temkinli. Ömer ise bazı konularda fazla fevri.
Ömer'in söylediğinin aksine, bütün o Hobbes'ların Locke'ların tartışmalarının bizi götürdüğü yer, insan doğası diye bir özün bulunmaması üzerine. İnsan sosyal bir varlık olarak içinde bulunduğu toplum tarafından sınırları çiziliyor ve şekillendiriliyor. Ömer, her defasında rekabet kartını kullanmak için insanın özü gereği tembel, bazen de bencil olduğunu iddia ediyor. Halbuki her insan doğru psikolojik manipülasyonlarla her türlü kaba girebilir. (Böyle ifade ettiğim için üzgünüm ama) tıpkı kapitalizmin Ömer'i böyle manipüle ettiği gibi... Marx, kapitalizmin kendini ne kadar doğalmış gibi sunduğunu anlatmak için Ömer'i örnek gösterirdi. :)
Ömer'de nedenini anlayamadığım ağır bir antikomünist histeri var. O kadar değişim geçirdi ama bu baki kaldı.
Hani ideolojisi nedir diye sorsan liberal, sosyal demokrat, milliyetçi vb. hiç birine sığmaz ama anti-komünist cuk oturur.
Belki de kişisel bir şeydir. Bilmiyorum.
Ama anti-komünist olacaksan da biraz olsun dişe dokunur argümanlar gerek. İnsan doğası gibi bizim bakkal Satılmış amcanın argümanları ile gelmese bari.
İnsan doğası diye bir şey dediğiniz gibi bir çok konuda yoktur. Hatta eğer bir insan doğasından bahsedeceksek o da insanın en uyumlu canlı olduğudur.
Homo-saphiens'in iki ayağı üzerine kalkması, bununla birlikte erken doğum, bebeğin henüz gelişmeden doğması ve beyninin dış dünyada gelişmesi sonucu insan çok büyük oranda içinde geliştiği ortamın şeklini alır.
Bilimsel çalışmalar da bunu gösteriyor, pratik hayatımızda da bunu çok net görüyoruz.
Ve bu öyle derin bir bilgi de değil.
kesinlikle katılıyorum sadece Yaşara değil hitap ettiği bir çok kitleye aynı tavırda laflar sarf ediyor, sadece bu video özelinde de değil bir kaç aklımda yer eden lafı oldu, arkadaş ortamında kullandığı sözleri kısması ve yakıştırmalardan uzaklaşması lazım bu içerikleri üretirken.
unlendikden sonra gotu kalkti)))
Saf derken temiz demek istiyor.
@@emin.mumcuoglu Fark etmez. Bu "kötülüğü düşünemeyecek kadar iyi niyetli" gibi ifadeler alt metinde karşısındaki kişiyi aşağı görme düşüncesidir. İfade etme biçimi ne kadar iyi olursa olsun, insanlara "sen saf, iyi niyetli olduğun için böyle düşünüyorsun" demek o kişinin kötülüğü düşünme kapasitesinin olmadığını iddia etmektir. Gerçek böyle değil ama.
sol yaşar sağ ömer koltuklar bile yerli yerinde. çok güzel bir video emeğinize sağlık.
Yine güzel bilgiler ve sevdiğimiz formatlar.
Aralıksız 365 gün sürecek video atsanız Allah çarpsın yine izlerim. Şu tartışma ortamı mükemmel ya.
@@gamelist9219 youtube'daki kaliteli içerikleri böyle şevkle takip eden gençleri gördükçe hem çok seviniyor ve umutlanıyor hem de birilerine, bir şeylere öfkem katlanıyor.
Hayvan gibi bilgi alıyoruz
Tenis maçı gibiydi teşekkürler 👏
Kendimi ne kadar bilgisiz ve bi görüş bildiremeyecek kadar yetersiz hissetsem bile, sanırım bir takım şeyler öğrendim...
35:03 Nursultan Nazarbayev'in Kirgizlarla bir alakasi yok. Kazakistan'in baskaniydi. Kirgiz ile Kazak'i karistirmak Koreliye Japon demek gibi bir sey 😂
Ozgur olduk, ama Soviyetler zamaninda ekmek bulma derdi yoktu.
Soviyet adaminda iki tane derdi vardi:
1. Yarin ise gec kalmayacak miyim?
2. Bugun geceyi nasil geciririm? Tiyatroya mi, sinemaya mi nereye gitsem acaba? 😂
Abi Türkiye'nin demografik yapısının bozulması ve doğurganlık hızının düşmesi ile ilgili video gelir mi. Emeklerinize sağlık iyi çalışmalar.
Uzun zamandır bunu düşünüyordum siz bambaşkasiniz bee🎉❤😊
Geceleri uyuyamıyorum düşünmekten hocam.
keyifle dinledim, harika😊
Güzel muhabbet, sağdaki arkadaş biraz dinlemeyi öğrense çok keyifli olabilirmiş… Rahatsız edecek kadar kulağa batmasa yazmazdım bile belki bir dahaki sefer bunu görmüş olur :)
çok iyi programdı teşekkürler. sponsoru da beğendim bu arada, üniversitede okuyan oğluma önerdim.
sonuç olarak:
şafağın ilk sahibi biz olmuşken
kopardılar her şeyi ellerimizden
bir kez daha gürleyecek halklarımız
sovyetler sovyetler ufukta
Harika bir sohbetti teşekkürler ❤
her kaliteli videodasın
@njhygg bütün yorumları gerçekten okuyor olamazsınız
sizlerin sayesinde öğreniyoruz teşekkürler
Hocalarım söylediklerini fotoğrafla destekleseniz harika olur çıktı alın demiyorum da ekranda görsek güzel olurdu
keyifli... devam...
12:42 gözümden yaş geldi, videonun özetidir gözümde 😂
Qorbaçova düzgün adam dediyiniz yerde kalbim acıdı. Abi sizin gibi gerçekten bilgili insanlar nasıl olur da Azerbaycanda 20 Ocak hadiselerini bilmez? Qorbaçov yüzünden Baküye Sovyet ordusunun girmesi, onlarca canın katl edilmesini bilmiyormusunuz gerçekten?
Qorbaçov pisliyi-yaxşılığı vecimə deyil, onu müdafiə eləmirəm yəni. Amma ki, həmin qırğın Sovetlərin başında kim olsa olacaqdı. Sovetlərin xisləti oydu.
Ben iyi kötü olanı bilmem bilemem)) Ancak nefis bir sohbet, yerinde bir format, bir de üstüne ilgilenene nesnel “bilgi”! Tüm ekibe çok teşekkür ederim! PS; haddim olmayarak beğeni “cızırtısı” olmayan bir dinleti! ( öznel bir beklentidir , şartlarınızdan bağımsızdır)
Arjantin nasıl gidiyor bunu bir konuşun abiler bilmiyorum canlı yayında konuşuyormusunuz ?
Yakında Ömer videosunu yapacak
@Otto_42 eyvallah
Sizi izlemek harika 🙏🏻😇
Ateş Ölçer : Veganlık
İstek değil ihtiyaç
kesinlikle!
var zaten, ateş ölçerin ilk bi kaç videosundan biri
dogru diyorsun hocam gelmesi lazım(sen heryerdesin)
8 yıl vegandım son 4,5 yıldır et yemeğe başladım. 2 aydır vejeteryanım
Bence ikisi de saçma bulue ama Yaşar'a çok güveneniyorum
sizi final haftası keşfettiğim ve ders çalışmak istemediğim için mi her videonuzu izleyesim geliyor yoksa gerçekten iyi misiniz bu işte onu anlayamadım da sanırım 2. Seçenek ya
Bilinen tarihin en önemli olayı 20.yyda ilk sovyet devletinin kurulmasıdır
16:30 sonrasına katılamadım. Mariana Mazzucato The Entrepreneurial State'i okuyup, okuduysanız tekrar bir göz atıp üzerine konuşsanız fena olmazdı. Mesele Yaşar Beyin dediği gibi kaynakları etkili dağıtma meselesi inovasyon. Bir de SSCB'nin yıkılmasında birçok dışsal neden de mevcut: şu tek ülkede sosyalizm işe yaramaz literatürü açıklıyor onları. Planlamanın sorun olduğuna da katılamadım çünkü o zaman bile Kantorovich'in 100 fabrikayı aynı zamanda çalıştıracak, bunların üretimde tüm girdilerin planını dağıtım logistic planını yapabilecek modeli ve birçok matematiksel modeller var. Hele geldiğimiz noktada planlama o günlere nazaran çok daha kolay.
Hocam sovyetlerin kapitalist tarafta sosyal haklarin isciye çalışana verilmesinde cok ciddi etkisi olmuştur
Emeğinize sağlık
Ömer keşke Yaşar’ın sözünü bu kadar kesmese
Yaşar boş atmaya başlayınca adam dayanamıyor ne yapsın
@@cihancihan2062 Yok ya Ömer'in şimdi hakkını yemeyeyim sürekli kesiyor diyemem ama Yaşar kendisini detaylı bir şekilde ifade etmeye çalışırken araya giriyor. Yaşar da çok anlayışlı bir insan olduğu için konuyu Ömer'in götürdüğü yerden devam ettirmeye çalışıyor
Tommy jeans giyerek kapitalizme selam çakarak gelen ömeri kınıyorum
Şu tür eleştirileri de herkese yapıyorlar. Sosyalizm güzel giyinmek, marka eşya almak falan yok, kapitalizm insanı mülksüz de bırakmıyor, yahut lüks hiçbir şey olmasın gibi bir argümanı yok, hatta Marks eşitlikçilikten hiç hoşlanmayan ve daha çok halkların bireysel özgürlüğünün sosyalizm ile mümkün olduğunu düşündüğü için o kadar külliyat yazan bir adam
Rusya fakirdi, koca bir Sovyetler birliğini her konuda geliştirmek için uğraşması gereken çok fazla problem vardı, üstüne bir de sürekli saldırı altındaydı halkı hiçbir zaman çok lüks yaşayamadı
Ama höyüklerde yaşayan işçilerin alayına ev, iş, güvence verdi adamlar
Bravo gençler 😊
Yaşar çok sempatik bi' adamsın . Verdiğin(iz) her bilgi çok kıymetli hürmetler sunarım . Ancak şu el hareketlerini biraz azaltsan mı ? Naçizane. Ellerini izlemekten konuya odaklanamıyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Elbette kötü oldu. Sovyetler yıkıldıktan sonra dünya işçi gelirlerinin gelire oranı düştü.
Daron Acemoğlu düzenli olarak Botswana güzellemesi yapıyor. Bu konuya bir dalar mısınız?
Emeğinize sağlık.
Açıp sovyetleri anlatan herhangi bir videoya baktığımızda altındaki yorumlarda o günleri özlediğini söyleyen Azerilerin vs yorumlarını görüyoruz. Anlıyorum ki sevilen bir dönemdi.
hiç çalışmak, hiçbir şey üretmek istemeyenler için mükemmel bir rejim çünkü onlar partiye olan sadakatini kanıtlayarak çalışanlardan daha iyi standartlarda yaşıyorlar ama çalışan, üreten bir insan için kötü bir rejim.
Öyle çok seviliyor ki şimdi aynı şekilde yaşayın desek en yakın ülkeye iltica ederler.
+ları ve -lerı vardı sorun -lerin hala devam etmesi üstüne +larda yok artık böyle olunca geriye sadece din-milliyet sovenizmi kalıyor ye ye dur ondan özlüyorlar
geçmiş ne kadar kötüde olsa geçmişe özlem hep vardır bugun git yaşlı insanlarla konuş 80ler 70 ler turkiyesini hepsi özler yani bu azerilerin sovyet donemını ozlemesı kı bu donemı ozleyenlerde yaşlı insanlar azerilere ve eski sovyetlerin parçası olan ülkelere has değil o donemi yaşayan insanlar geçmişe hasret duyuyorlar ve ben bunun en büyük nedeninin sovyet ülkelerinde hayatın her anlamda basitliğine bağlıyorum
Ben 49W kanalını Ömer ve Vahit sohbetleri ile tanıdım daha sonra çok kez Yaşar'ı görmeye başladım. Hepsinin argümanlarını aynı yakınlıkla dinledim fakat Yaşar arkadaşımızı dinlerken doğrudan medyascope kanalı dinliyormuş hissi alıyorum. Yaşar'a değiş demek benim haddime değil fakat medyascope izleyecek olsak oraya giderdik, buranın farkını hissedemiyorum.
Azerbaycan'da özellikle alt sınıftan kimle konuştuysam ağız birliği etmişçesine Sovyetler'in şimdiki sistemden çok çok daha iyi olduğunu söylüyorlar ve özlemle anıyorlardı. Ben Sovyetler'e eleştirel yaklaştığım halde bunu söylüyorlardı. Azerbaycan hakkında yorumunuz ezbere dayalı olmuş
Oradaki durum bütün post-sovyet ülkelerde gecerlidir. Şu an güç bela yaşayanlar için o dönem tabii ki iyiydi, ama şimdi aklıyla yeteneğiyle iyi yaşam sürenler asla o sisteme geri dönmek istemez.
@@musasalan2848 Yav İngiliz bir ekonomist var. Adı Gary Stevenson, herif LCE'den en üst derecelerle mezun olmuş, 2010 yılında İngiltere'nin en başarılı traderı olmuş 25 yaşında multimilyoner olmuş vesaire
Kapitalist sistemin ciğerini bilen bir ekonomist herif
Neyse, bu adama sorarsan kapitalizmin şu anki halinde zengin olmanın yegane şartı zengin baba. Geri kalanın tamamı palavra.
Ama yurdumun Özal sonrası liberalizmle beyni yıkanmış insanı kapitalizmde zenginliğin akılla, yetenekle iyi yaşam sürdürmeyi sağladığına inanıyor
Evet amk, özellikle doktorlar, Türkiye'nin en yüksek zekalı, en kalifiye insanları öyle iyi yaşıyorlar ki şaşarsın
Ben bu videonun altında bir kaç Azerbaycan yorumu gördüm. Pek senin yorumlarını desteklemiyorlar.
Bu videoya soviet republic strateji oyununu önerebilirim. Tam konuyu özetliyor.
Merhaba! Kanalınızı severek takip ediyorum. Kanada ve Trudeau yönetimi hakkında bir video çekmeyi düşünür müsünüz? Görüşlerinizi dinlemek harika olurdu. Teşekkürler!
Nursultan Nazarbayev tarafından 30 yıl Kırgızlar değil, Kazaklar idare edildiler
Başkalarının Hayatı Filmini tavsiye ederim.Doğu Almanya'yı konu alıyor.
35:05 Kazakistan*
0:08 49w kanalı için iyi oldu bence adamlar sponsor yüzü gördü
Kardeşim kısa süreliğine bir fabrikaya girmişti orda Özbek bir dayı vardı.Kardeşime şöyle bişey demişti "biz zamanında bir bütün koyunu her üç günde bir kesip yerdik ete doyardık Sovyetler döneminde".
Saçmalık 80lerde moskova da devlet marketini çekiyorlar et falan yok millet sıraya girmiş.bürokrasinin aşırı olduğu yerlerde bu dediğin imkansız
@@cihancihan2062 dostum marketler mi sadece canlı hayvan satıyor 80lerin ortalarına kadar SSCB et tüketim oranı ortalama kıta avrupasına yakın bazen geçiyor bile.
bizim dayılar 2. abdülhamit döneminde biz 100 cephede birden savaşıyorduk filan diyo
Sovyetlerin kendi uydurduğu rakamlar onlar realiteyi sovyet halkı yaşadı ve yıkılırken sevinçliydi
@@gentleman1231-k6djsjsbsja komik yorum ama bu ikisi ayni sey degil
Çok çok ama çok isterim Ömer abi Ebülfez Elçibey hakkında konuşsun. Ben Elçibeyi seviyorum, Allah ona rahmet eylesin. Ama Ömer abinin Elçiney hakkında söyleyecekleriyle birlikte ben daha gerçekçi olmayı öğrenmeğe başlayacağımı sanıyorum.
Kolhozlar vardı yazın öğretmenler ile üniversite öğrencileri çalışmaya giderdi. Şimdi böyle olsa başta bu ikili kaçar
3:15
abi niye kestiniz ya :D
ömeri böyle her videoda görünce seviniyoruz sonra 1 ay ömer arıyoruz 49W'da ömerle daha çok içerikkkk
Kazakistan ile Kırgızistan'ı mı karıştırdınız?
Esnaf çocuğunun karnı aç kalmamış, sokakta titreme miş, ihtiyaçlar hiyerarşisindeki temel basamakları çok hafife alıyor, role play olsada çok zayıf argümanlarla konuyu açıklamaya çalışıyor.
Karın açlığı ve sokakta titremek gene iyi. Platform filmi geliyor aklıma 100 kat var sanıyorlar, 300 kat aşağı iniyor. Gerçek hayatta ekmek, süt almak için insanların neler yaşadıklarını aktarmak çok zor. Trajedi ile arasına mesafe koyuyor çoğu insan , hissetmek istemiyor. Her fikir ve argüman aynı ciddiyetle çıkmıyor hissiz olunca.
esnaf çocuğu dediğin nasıl bi seviye? esnaf bu, koç sabancı değil. ithamlar çok ilginç olmuş.
Küçük burjuva diyebiliriz, orta veya ortanın biraz üstü sınıfa ait, aileden gelen bir kısım avantajları olan bireyler, ebeveynlerinden miras devr alabilecekleri konfor, menkul ve yatırımlara sahipler. Alt sınıflatdaki geniş kalabalıkların problemlerine uzaklar veya belki de hiç yaşamayacaklar. Ömrümün yarısını evsiz olmasa da evsiz kalırım korkusuyla, aç olmasa da aç kalırım korkusuyla yaşamayacaklar. Bu video çerçevesinde ele alınabilrcek pek çok öge var, ancak kısaca şunu söyleyebilirim ki Sovyet yapısı en azından bu temel korkuları giderebilecek adi veya basitte olsa çözümler yarattı. Problemleri ele alınan kitleler geniş çalışan işçi sınıfı, küçük sermaye grupları veya elitleri bundan pekte mutlu olmayabilir ki video da da bundan bahsedilmiş zaten. @@resh.official
En kötüsüyle mi karşılaştırıcaz?
@@resh.official esnafların çoğunun devlet memurlarından daha çok kazandığını düşünürsek orta sınıf oluyorsun; küçük burjuva yani.
@erdemkosucu4506 yazdıklarında haklı; ömer, alt sınıf veya alt-orta sınıf bir ailenin çocuğu değil.
Sizi beğenerek izliyorum, değişik bakış açısı ve bilgi de ediniyorum. Bu ve tüm videolarınız için şunu söylemeliyim: bolca kestirip atmak içeriyor?? Bilgi-bilgelik, İlim-irfan; bu kelimeler arasındaki farklar kavrayış mı, anlayış mı; Yoksa yaş mı, tecrübe mi?
Ama hap bilgi sevilen bir şey sizin de gördüğünüz teveccühün belki en önemli kaynağı sonuçta bu
Şu hayatımda teoride mükemmel olup faaliyette işe yarayan hiç bir şey görmedim.
35:06'dk Nursultan Kazakistan'ın başkanıydı, Kırgızistan'ın değil.
Kızıl meydana çorbacı açıcağım , ismine de "Mihail Çorbashow" koyacağım . Amblem de kepçe sallayan Gorbaçov tencerenin başında çorba yaparken sallanıyor. Altta da şu yazacak "Sovyetleri karıştırıp yıktım, bu çorbaya neler yapmam." bence tutar...
kizil meydan biraz iddiali. ama baska yerlerde denesen daha iyi olur. oraya giden insanlar genelde belli bi kisimdan gelmis oluyor ve o tip insanlar pek boyle seyleri sevmeyebilir
Güzel bir tartışmaydı.
evlerin ilk halini mi yoksa şuanki halini mi kötülüyorsunuz? eskidiler ama ayaktalar o yüzden soruyorum. insan doğasına dair kısma geldiğimizde de kapitalizm ve liberal toplumun son yıllarda yaratmış olduğu toplumdan kopuk insan doğasını mutlak insan özelliğiymiş gibi sunmanız sizin gibi iki sevdiğim ve takip ettiğim kişi tarafından hayal kırıklığına uğramama neden oldu.. daha fazlasını beklerdim.
Bu kadar tarih dönen bi kanalda 1 tane Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk ile alakalı hiçbir şey yok. Bununla alakalı bir şey bekliyoruz. Çünkü diğer türlüsü art niyet olur.
Sovyet yaşamı hakkında Svetlana Aleksiyeviç in kitabını öneririm. Kendisi Nobel ödüllü bir yazar. Ben ikinci el zaman kitabını okumuştum. Etkileyici ve hem sovyet hayranı hem de düşmanı kişilerle röportajları var. Salam için ülkesini yıktılar, proflar odalarında turşu bidonu satıyor gibi ifadeleri gördüğümde çok şaşırmıştım. Anladığım kadarıyla komsomollar gerçekten de en iyi ülke kurma idealini benimsemiş ve bu doğrultuda çok fazla fedakarlık yapmışlar. Bunu da Gagarin in uzaya gitmesi gibi gelişmelerle başarmışlar. Tabi madalyonun öteki yüzü de var. Haksız yere hapis yatanlar veya sürgüne gidenler de olmuş. Ancak Ermeni, Azeri, Kazak ve Ruslar gibi farklı milletlerin aynı mahallede ve aynı idealler ile barış içinde yaşamasını büyük bir başarı olarak görüyorum. Ve tabi 20 yy ın başında geri kalmış bir ülkeyi dünya lideri yarışına sokmak da ayrı bir başarı.
Hocam vahit abiyi de alın üçünüz podcast konseptinde videoyapınnnnnn
Burada çalışan türkmenlerle konuşmuştum sovyetler övülüyor iyi hatıralarla anılıyordu. Türkmenlerde ki göç ve ucuz işçilik sorunu düşünülünce sovyetlerin iş, aş, barınma güvencesi önem kazanıyor
Onlar başka totaliter rejime geçtiler. Demokratik seçimler olsa üst tabaka paylaşımcı olsa kaynaklarınız sizlere yeterli gelecektir
@@cihancihan2062 hem sefalet hemde çok acaip bir diktatörlük var. Başkanları kamuda saçı sarıya boyamayı, erkeklerin sakal bırakmasını, arabada radyo dinlemeyi yasakladı
@@cihancihan2062halamın bıyıkları olsa stalin olacaktır :)
@@cihancihan2062 Yok arkadaş öyle bir şey. Üst tabaka niye paylaşımcı olsun! Kapitalizm oligarşi demektir, sadece post savaş sonrası Batılı kapitalist ülkelerde halktan böyle bir talep olduğu ve bütün Batı yıkıldığı için, Keynesyen bir Bretton Woods sistemi getirilmişti
Onların da şu an neye dönüştüğü belli, üst tabaka paylaşımcı falan olmaz kapitalizm mutlak surette oligarşiye götürür
Yaşar, Ömer'in her karşı argümanında cevapsız kalıp olayları çarpıtmayı veya konudan kaçmayı denemiş ve romantizmden çıkıp gerçekliğe gelememiş :) yine de son zamanlarda en çok beğendiğim videonuz oldu, elinize sağlık.
Sovyetler olsa idi bugün Filistin Suriye Yemen gibi ülkelerde bu kadar çok masum ölmezdi
videonun girizgahından sonra birden aklına sscb'nin dağıldığı gelir'e uğrayıp geldim
Kadıköy tayfa gene başlamış guzellemelere
Ömer bence bir yayıncı
süpersiniz
Öyle kaliteli bir sohbet ki cahilsen hiç bir şey anlamıyorsun biraz alt yapın varsa hem üstüne koyuyor hemde keyif alıyorsun emeğinize sağlık...
Bu gece uyuyabileceğim
iskandinav ülkeleriyle ilgili video gelsin
Şöyle fotojenik konular seçin yaa merak edelim
Çok yüzeysel bi muhabbet yapmışsınız... Nobel muhabbetinde Aleksandr Solzhenitsyn ve Gulag Archipeleago kitabından bahsetmemeniz çok talihsiz olmuş ki Sovyetlerin çözülmesindeki en önemli edebiyat eseridir. Biraz daha okuma yapmanızı öneririm. Bununla beraber uzaya ilk çıkan ülkenin SSCB olduğunu da atlamışsınız. Yuri Gagarin demişsiniz yine neyse.
Ayrıca bugün Rusların büyük bir bölümü, özellikle yaşlıları Sovyetler Birliğinin dağılmamasını tercih eder. Bunun sebebinin o zamanlar hayatın daha basit ve insanlar arası dayanışmanın daha fazla olduğunu söylerler. RUclips'da küçük bi aramayla bu tarz sokak röportajı videolara erişebilirsiniz.
Ancak günümüz dünyasında SSCB gibi bir ülkenin varlığı düşünülemez. Aslında SSCB'nin dağılması iyi mi kötü mü oldu gibi bir soruya cevap arıyorsak dağılmanın iyi olmasını, Stalin'in Gulagları örneğini göstererek tek nedende bitirebiliriz. Nitekim SSCB gibi otoriter rejimler büyük ölçekli insanlık suçlarına zemin hazırlamıştır tarih boyunca.
Ben size yakıştıramadım bu içeriği. Umarım 49w'nun alıştığımız derinliğini kaybetmezsiniz.
Peki yugoslavya'daki durum ne? Onlar neden Çakıldı? Özellikle 70'lerledi ekonomik durgunluk (tito'nun ülkeyi siyasi boşlua itmesinden önceki sorunlar neydi? Ondan sonrasındaki batma sebebi bariz zaten)
Almanya oranın parçalanmasını istedi…sanayisinden korktu…
Sovyetler bir fikirdir den sonrasını dinlemek manasız olur.
Gözlüklü arkadaş harbiden çok iyi niyetli
Bu video anasayfama neden 2 gün sonra düşüyor eeeeey Yutup!!!
Şu tommy tshort arkadaş hakikaten gerekli miydi? Video da ilkokul çocuğu gibi sovyet ve kominizme saldırmak dışında bir iş yapmadı. Tamam bizde kapitalistiz ama bu işler hakkında konuşacaksan bir bilgi birikimi ve azami de olsa tarafsız bakış açısı sunman gerekir, köy kıraathanesi anarşık argümanlarını duymak istesem köy kıraathanesine giderim yarım saat bu videoyu izlemem herhalde?
Gerçekleri duymak işine gelmedi değil mi sscb hayranı
Aynen benimde aklımdan bunlar geçti. Benden önce yazmışsın.
1:50 bi susun apk hükümeti de izliyor bu videoları
Bilmeyenler için apk hükümeti MÖ. 3.yy da yaşamış bir hükümettir ve filmi çekilmiştir o yüzden bu bir meme(mim) olmuştur
Bence kötü oldu çünkü abd gibi açık bir süper güçle yarışan bir ülke olmalı daha fazla gelişiriz şuanda bir yarış olmaması kötü çin kapalı bir ülke olduğu için ne tam anlamıyla bir yarış var nede yok bir soğuk savaş gibi olsa daha hızlı gelişiriz
Maksat hızlı gelişmek mi önce onu sorgulamak lazım. Gelişme uğruna doğayı ve insanı feda edip üstüne de etik değerleri terk etmemek lazım. Accelerationism nazi rejimlerine itiyor. Kaynaklarımızı refah artışı için değil saçma itibar ve çatışma projelerine gömüyoruz. Harmonik değil, antagonist bir bakış açısı
china is awsome but they dont promise the world like the soviets do so they cant disipoint you
Ayrıca! Sovyetlerin ekinlerde çıkan bir hastalık yüzünden yaşadığı gıda krizi evet tamam kötü falan ama, Haiti'de yapılanlara bakarsak, kapitalist ekonomi daha kötü zaten. İnanılmaz bir sığlık var bu liberal arkadaşların bakış açısında
Ömer'in daha çok argüman sunması gerekiyor. Sadece Yaşar'a sallıyormuş gibi duruyor çünkü.