Türkiye'nin Geleceği Batı'da Mı? | Ateş Ölçer 28

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 фев 2025

Комментарии • 356

  • @gizemaslan4431
    @gizemaslan4431 2 месяца назад +17

    Bu kanalda dünyada konuşulan ama Türkiye'deki medyada ve sosyal medyada hiç konuşulmayan şeyleri konuşuyorsunuz, bizim milletin yabancı dil bilgisi zayıf keşke yabancı dil bilselerde öğrenseler bunları bilseler dediğim neredeyse her şeyi konuşuyorsunuz, bu harika bir şey ve size teşekkür ederim. Umarım kanalınız büyüdükçe büyür ve kocaman olur.

  • @shopbuhara
    @shopbuhara 11 месяцев назад +30

    Teşekkürler.

  • @eyjafjallajokull1130
    @eyjafjallajokull1130 11 месяцев назад +130

    Tartışmada "Türkiye geleceği çok parlak bir ülkedir ve hep öyle kalacaktır" eşiği.

    • @dalecooper7949
      @dalecooper7949 10 месяцев назад

      Cem Toker Türkiyeyi “gelişmemekte ısrarcı ülke” kategorisine koymuştu.

    • @uzaydaisemekisteyenadam4543
      @uzaydaisemekisteyenadam4543 10 месяцев назад +28

      Bu rasyonel bir çıkarım ve herhangi bir fanatizm içermiyor. Bu senin inkar ederek değiştirebileceğin bir konu değil. Tayyibi günahım kadar sevmem. 35 yaşındayım ve hayatımın tamamını muhalif olarak geçirdim ve gerirmeye de devam edeceğim. Ancak rasyonel ve materyalist aklım, bazı gerçekleri nefret yüzünden görmeme engel değil diyor. Türkiye tayyibe rağmen büyüyor, güçleniyor.

    • @Kolgezen
      @Kolgezen 10 месяцев назад

      @@uzaydaisemekisteyenadam4543informasyon herşey demektir ama para herşey demek değil, gerekirse bilgiyi doğru zamanda paraya çevirebilirsin ve bu türkiyede olmayacak ve herzaman geride kalacak bir olgudur. Avrupanın parası azalabilir ama bunu paraya çevirebilecek bilgisi her zaman olacaktır. Çünkü onlar bilgi üretmeye devam ediyorlar. Sonuç para her şey demek değildir. Bunun arap sermayesi farkında ve rasyonel adımlar atmaya çalışıyorlar ama alışmamış otta don durmaz derler.

    • @Kolgezen
      @Kolgezen 10 месяцев назад +2

      Mesajımı niye siliyorsunuz, küfür hakaret mi içeriyor sebep niye? Bu kanalda bari yapmayın böyle şeyler. Konuştuklarınız ile yaptıklarınız ne kadar tezat.

    • @miraybati
      @miraybati 10 месяцев назад

      ​@@uzaydaisemekisteyenadam4543yanlış anlamayın AKP'li değiliz diyorsunuz yani... Aslında büyüme verileri olarak argümaninizi dayandırdığıniz veriler manipüle edilmiş olduğu için,doğru degil

  • @ercankement1
    @ercankement1 Месяц назад +3

    Bu kanalı birkaç gün önce keşfettim. Çalışırken arka fondan videoları dinliyorum.(Podcast gibi.) Damarıma basan, hoşuma gitmeyen düşüncelerini doğru argümanlarla savunmaları hoşuma gitti.

  • @ayberkgny
    @ayberkgny 11 месяцев назад +19

    Ömer Gemalmaz, çok karizmasın. Bu Ateş Ölçer serisi gerçekten fevkalade, bence biraz daha sık üretilmeli.

  • @emre-simplify
    @emre-simplify 10 месяцев назад +226

    İtalya’nın köyünde hamur açmak mı Çin’de kalifiye bir iş mi dendiğinde ilkini seçerim çünkü insanım ben yaşamak istiyorum. Kendi özümle var olmak istiyorum. Şu baskılardan bıkmışken, hayatı sürekli sorgularken Çin’in adını anmak bile ruhumu boğuyor.

    • @erenerdemir7923
      @erenerdemir7923 10 месяцев назад +24

      mental kolonizasyon

    • @dexx3246
      @dexx3246 10 месяцев назад +17

      Sen çini ne kadar biliyorsun da bu yorumu yapıyorsun. Batı medyasından okuduğun kadarıyla projeksiyon yapıyorsun.

    • @emre-simplify
      @emre-simplify 10 месяцев назад

      @@dexx3246 ülkesindeki azınlık bir grubu toplama kamplarına götürüp zorla çinlileştirmeye çalışan bir hükümetin olduğu ülke için onlarca yıl yaşayıp yorum yapmaya pek de gerek yoktur bence.

    • @emre-simplify
      @emre-simplify 10 месяцев назад +26

      @@erenerdemir7923 Çin ya da başka herhangi bir ülkede yaşamak istesem yine mental kolonizasyon mu olacaktı

    • @muhonaber6303
      @muhonaber6303 10 месяцев назад

      ​@@dexx3246 An itibari ile bir millete soykırım uygulayan bir devlettir.

  • @kanga4535
    @kanga4535 5 месяцев назад +2

    Başlıkların kısa net olması çok iyi , başarılı bir kanal👏

  • @bigsmokethegreat8351
    @bigsmokethegreat8351 10 месяцев назад +26

    20:55 Eğer almanya'da sokaklar güvenli olmaz ise, ekonomi çok kötü olursa kimse orada yaşamak istemez. İstediğimiz kadar ifade özgürlüğü, demokrasi olsun.

    • @baglamareizi
      @baglamareizi Месяц назад +1

      Bence de ekonomik refahı insanlar her daim ifade özgürlüğüne tercih eder. Paran yok diye Sağlıklı beslenemediğinden hormonların etkileniyor ve düşünce, yaşayış biçimin değişiyor.

    • @rufatrehimli7776
      @rufatrehimli7776 24 дня назад

      ​@@baglamareizi insanlara para ver dinlerini değiştirirler

  • @memluk4419
    @memluk4419 11 месяцев назад +9

    Muhtesem bir video olmus elinize saglik.

  • @irem2807
    @irem2807 10 месяцев назад +53

    "sen Türk olduğunu unutsan, onlar unutmaz!" keep in mind expats :D

    • @dykelif
      @dykelif 8 месяцев назад

      The term 'expat' its just a glorified version of immigrant lol, in the eyes of natives they both 'steal opportunities, jobs and houses'. Ayni bokun mavisi sozu cok daha dugru oluyor bu iki terimi karsilastirmak icin :D

  • @ack120
    @ack120 15 дней назад +1

    "sen türk olduğunu unutsan da dünya asla unutmaz" Ebulfez Elçibey

  • @tege2438
    @tege2438 10 месяцев назад +8

    Yorumlarınız güzeldi. Dakika 16:10 da bahsettiğiniz olay tam olarak şuan ABD'nin değerlendirmek istediği bir olay. ABD büyükelçisinin ekim 2023 röportajıydı sanırım, Orta asya ve Afrika ile ilişkimizi değerlendirmek istediklerini, Afrika'da yer yer Çin'le rekabet eden Türkiye'ye destek vermenin kendi çıkarlarının yararına olacağını dile getirmişti. Orta Asya'da ve Afrika'da, Türkiye sayesinde güç kazanabileceklerini düşünüyorlar. ABD, Orta doğu bataklığından çıkmak istiyordu ki 7 ekim olayları patlak verdi. (ABD merkez komutanlığı ve İsrail, ABD'nin orta doğudan çıkmasını istemiyor) Ukrayna'da Rusya'yı oyalayıp kendileri Çin ile meşgul olmak istiyorlardı ama bir şekilde baltalandı. Trump seçilmesiyle Ukrayna'da savaşın sponsorluğunu durdurup gözünü Çin'e çevirecektir bu da bizim değerimizi daha da arttırır (orta asya ve afrika sebebiyle) Biden yönetimi, Rusya ve Çin'e ağırlık vermeyi hedeflerken, Trump yönetiminin Çin ve orta doğuya ağırlık vereceğini düşünüyorum.

  • @salihergun5875
    @salihergun5875 Месяц назад +1

    Şahane bir konu , muhteşem donanımlı iki arkadaş , efsanevi bir ateşölçer bölümü olmuş. Allah gönüllerinizdeki muradlarınızı en hayırlı şekilde versin sizlere.

  • @enesutkuozdemir7335
    @enesutkuozdemir7335 11 месяцев назад +27

    Yaptığınız işleri zevkle takip ediyor ve sizi tebrik ediyorum. Kendi siyasi pozisyonlarınız ne olursa olsun, onları anlayama çalışmanız bırakın Türkiye'de, dünyada bile artık eskisi kadar bulunmuyor. Akademi bile kendi hakikatinin ve dost düşman ayırımı peşinde, bilgi tamamen araçsallaştı. Başarılarınızın devamını dinliyorum.
    Batı konusunda da size katılıyorum, bugün Batı'nın devam edebilmesi için belki de kaybetmesi gerekiyordur. Almanya sokakları bana mumyalanmış hissi vermişti, artık o tüm "ihtişamlar" turistik yerlere dönmüş, asıl işlevini kaybetmiş. Hayatımda ilk defa cinsel tacize uğradım Berlin'de, kimler tarafından yazmama gerek yok sanırım. Toplum artık işlemiyor, bireyler çok özgür olsa da. Fakat Batı'nın "düşüşü" bizim yükselişimiz anlamına gelmiyor çünkü zaten Doğu'ya göre Batı'nın bir parçasıyız biz. Sistemlerimiz onlarla kenetlenmiş durumda. Kültürel hegemonya'dan ise tarihsel olarak emin değilim, Doğu kendi değerlerini çıkaracaktır eninde sonunda ve güç orada olduğu için bu değerler Norbert Elias'çı manada taklit edilmeye başlayacaktır.
    Harari geçen CEU'daki konuşmasında şey dedi, biz milliyetçiliğin (burada ideolojiden çok sosyolojik manada diyor) hakkını yedik. Ulustan kurtuluş, demokrasiyi ilerletecek derken altını oyarak ortak iyi tahayyülünü yok etti, bizim tekrar uluslara ihtiyacımız var. Düne kadar küresel dünyaya küresel çözümler lazım diyordu.

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 10 месяцев назад

      Evet, eğer Batı düşerse, fakir olursa, toplumları bataklığa saplanırsa doğal olarak onu doğuran sistem de pek hoş görülmeyecektir. Ayrıca doğu ülkelerinde devlet medyaya tamamen sahip. Anlatıyı tamamen şekiilendiriyorlar. Rusya'da sokak röportajlarında diktatörülüğü savunan insanları gördüm. İnsanların fazla özgür olmaması gerektiğini, otoriter rejimlerin daha iyi ekonomik sonuç getirdiğini, demokrasilerin yolsuzluğa ve rüşvete yol açtığını vs savunuyorlar. Kendi elleriyle kaderlerini tamamen birkaç eli kanlı bürokrata teslim etmeyi mantıklı buluyorlar :D. Batı daha da zayıflar ve Çin yükselirse dediğin gibi otoriter değerler kuvvetlenecektir.

    • @mustafakucukkurtul3678
      @mustafakucukkurtul3678 9 месяцев назад +1

      kadınların günlük dozda neler yaşadığını anlarsınız umarım

  • @sirachamza828
    @sirachamza828 10 месяцев назад +2

    şu anki ekonomik krizi ve nedenlerini anlatan bir video beliyoruz sevgiler saygılar

  • @divinejusticefeelsgood
    @divinejusticefeelsgood 5 месяцев назад +7

    90li yillarda 20li yaslarimdayken sizin gibi Turk milletinin dinanizmi vs seklinde sizin gibi dusunurdum. 25 sene gecti herhangi bir sey degismedi.
    Turkiye bolunmesin batmasin o bile buyuk basaridir.

  • @OyuncuyaHaber
    @OyuncuyaHaber 11 месяцев назад +5

    Sizi dinlemek harika 😇

  • @FurkanAcikgozGT
    @FurkanAcikgozGT 5 месяцев назад

    Bakılmayan yerden bakıyorsunuz, ağzınıza sağlık.

  • @ramazantoprak1296
    @ramazantoprak1296 11 месяцев назад +49

    Ömer Abi 24. dakika da Batının bireyselciliğini Doğunun da ekonomik kalkınmasını alırsın diye bir ifade kullandı. Bence bunlar birbirinden bağımsız kavramlar değil. Doğunun ekonomik kalkınması otoriterlik olmadan sağlanamaz. Ayrıca Batıının Bireyselciliğini aldığın zaman doğudaki kalkınma modeline ters birbiri ile çelişiyor. Güney Kore biz Gemi sanayisine yatırım yapıcaz vergi almıyıcaz diyor, bu otoriter bir rejim olmadan nasıl sağlanaiblir ? İkisini de alalım win win olsun olmuyor.

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 10 месяцев назад +2

      Avrupa birliği de dediğin şeyi yapabiliyor. Belirli alanlara vergi indirimi sağlayabiliyor. Sadece daha fazla ikna etmesi gereken kurum, kamuoyu var

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 10 месяцев назад +1

      Devletin büyümesi ile bireylerin özgürleşmesi birbirlerine tamamen zıt şeyler değiller. 17. yy'dan bu yana devletler büyüyor ancak bireyler o zamana göre genel olarak daha özgür

    • @ramazantoprak1296
      @ramazantoprak1296 10 месяцев назад +1

      @@bigsmokethegreat8351 Avrupa Birliği de zaten biraz otoriter bir kurum. Bugün çok büyük tartışmalar var. Özellikle Almanya da bu birlik bize bir şey kazandırmıyor çıkmamız gerekiyor deniyor.Avrupalılar da öyle %100 de %100 bireyselci değiller 2 tane dünya savaşı çıkardılar.

    • @ramazantoprak1296
      @ramazantoprak1296 10 месяцев назад

      @@bigsmokethegreat8351Bence bu da yaygın söylenen bir yanlış. 17.yy'da korona gibi bir salgın olsa kimse köydeki adama evinden çıkma veya maske takmak zorundasın diyemez. Teknolojinin gelişmesi bireylere değil devletlere yaramıştır. Bugün her hangi bir devlet senin her şeyine ulaşabilir. Kontrol alanı çok daha geniş. Medya yolu ile oluşturabileceği algı çok büyük. Bireyselleşme falan boş işler. Sen bugün köydeki adamdan daha bireysel mi yaşadığını düşünüyorsun? Bunu ortaya atan biri köyleri görmemiş yaşamamış biridir.

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 10 месяцев назад +1

      @@ramazantoprak1296 yok otoriter falan değil. Otoriter olsa bugün yaşadığı çoğu sorunu yaşamaz. Karar almakta zorluk çekiyor

  • @osf1524
    @osf1524 5 месяцев назад

    Sizi desteklemek için yorum yazıyorum. Tebrikler gençler.

  • @ht_abdullah1517
    @ht_abdullah1517 13 дней назад

    Sen Türk'sün. Sen unutsan bile onlar unutmazlar.

  • @ahmetmirzaeroğlu12
    @ahmetmirzaeroğlu12 11 месяцев назад +44

    videoyu izlemedim ama kesin ömer abi haklıdır

  • @matanbo
    @matanbo 10 месяцев назад +1

    "ve Türkiye, boşuna yaşanmamış bir deney olan tarihiyle, dünün ve bugünün hazırladığı teorisiyle, bugünün ve yarının hazırladığı pratiğiyle, kendi tarihsel doğrultusunda yarına gidecek; Türk halkı, hızını kendisinden alan bir eylem sonucunda, başarıya ulaşacaktır."
    İsmail Cem - Türkiye'de Geri Kalmışlığın Tarihi

  • @ylmazbakan2671
    @ylmazbakan2671 16 дней назад

    Goygoy sohbetimizde çok eğlenceli 😂😂

  • @mbakn8070
    @mbakn8070 10 месяцев назад

    Harikasınız 🎉❤

  • @ssg6466
    @ssg6466 2 месяца назад +2

    Türkiye ‘ de ücretler çine yakın ama üretim hacimleri düşük dolayısıyla verim de düşük. Hammadde daha pahalı enerji daha pahalı. Lojistik ücretleri orda çok daha uygun yine büyük hacimlerden dolayı artı olarak yatırım maliyetleri düşük. Fabrika yeri lazım olduğunda devlet uzun vadeli kiralama imkanı veya düşük fiyatlı yerler buluyor bunun yanında faizler de düşük. Bu verimlilik problemini çözmenin yolu sanayide ki arazi rantını çözmek ve enflasyonu düşürmek bunlar öngörülebilirliği arttırır.

  • @RuzgarCatalMD
    @RuzgarCatalMD 10 месяцев назад +2

    22:57 Türkiye bir devlet olarak en güçsüz halinde belki de yıllım borcu çevirmek için gereken para 37 milyar dolar kasa eksi nette ve para bulamıyoruz 😅 bu ilk kez oldu

  • @ibrahimfirat4493
    @ibrahimfirat4493 9 месяцев назад

    teşekkürler 👍👍👍..

  • @furkan14d1m
    @furkan14d1m 11 месяцев назад +1

    Hocam güzel bir tartışmaydı. Siz ikiniz tartışırken kopamıyorum videodan.Tebrikler😊

  • @mervedemir0692
    @mervedemir0692 10 месяцев назад +25

    Ankarada ki münazarada Türkiye’nin geleceği Batıdadır kazanmıştı. Orta doğu ve asya o kadar korkunç ki Batının iki yüzlülüğüne rağmen Batılı değerler AB kriterleri evrensel değerler liberal demokrasi bunlar için geleceğimiz Batıdadır diyorum. Ne asya gibi ucuz iş gücü ülkesi olmak istiyoruz ne de orta doğu gibi karanlık otoriter olmak istiyoruz. Bu videoda münazarada ki gibi ateşli bi tartışma olmamış olsaydı daha çok izlenirdi

    • @turplexx233
      @turplexx233 10 месяцев назад

      Dostum adı üstünde münazara. Münazarada rastgele savunursun veya karşı görüşü savunursun. Kim daha yetenekli, güzel inandiriyor, daha çekici tipi, sesi, diksiyonu var, sorulara daha hazır cevap, daha iyi hazırlanmış, daha cevap verilemeyecek soruları sormuş, rakibini çürütmüş ona bakılır. Biz bilmem kaç defa karşı olduğumuz bir görüşü savunmak zorunda kaldık. En basiti akıllı telefonlar, tabletler ve akıllı giyim ürünleri insana yararlı mı zararli mi diye bir konu vardı. Biz zararlı dememize rağmen bize çıkan bunun sağlıklı olduğunu savunmakti. Hâliyle kendi goruslerimizi bildigimizden onları göz ardı edip güzel spekülasyonlarla konuştuk. Rakibi alt ettik ve kazandık. Münazara budur.

    • @Ulanertem
      @Ulanertem 9 месяцев назад +3

      Ab kriterleri vs nin onlar için de çok önemli olmadığı son filistin meselesinde takındıkları tutumdan anlaşıldı sanki

  • @josephbiggus6757
    @josephbiggus6757 10 месяцев назад +7

    Batıdan bozulmamış fikirleri, doğudan ise pratikliği almalıyız. İnsan olup sorunları çözmeliyiz. İnsan olmak ne yumuşak ne sert, adil olmaktır.

  • @a5125474
    @a5125474 10 месяцев назад +1

    25:46 150 yıldır beklenmesine rağmen, bir türlü gerçekleşemediğini ve umutlu olduğunuzu söylediniz. Bu zamanı geçmişten farklı kılan şeyin ne olduğunu ve geleceğe dair size umut veren şeyin ne olduğunu merak ediyorum.

  • @uscita
    @uscita 11 месяцев назад +3

    ömer çok tatlı yaaa 😍

  • @ylmazbakan2671
    @ylmazbakan2671 16 дней назад

    Türkiye dış siyasete çok düzgün bir çizgi de devam ediyor.
    Örneğin insani yardım.
    Terör örgütü ile mücadele de
    İha siha desteği gibi askeri yardımların devam etmesi lazım zaten. bunları sağladığın da gönülleri kazanırsın.
    Sonrası alt yapı, madencilik,inşaat,
    gibi ihaleleri kazanırsın.

  • @serhatmin
    @serhatmin 10 месяцев назад

    Harika, süper konu

  • @emrecavusoglu1850
    @emrecavusoglu1850 4 месяца назад

    Sene sonunda yüz elli bin abone isteği doğrultusunda mı Ömer Gemalmaz'ın Flu'ya çıkması planlanmıştı yoksa içinde bulunulan durumlar neticesinde mi böyle bir sonuca varıldı? Her türlü iyi olmuş, saatlerdir izliyorum.

  • @memphis236
    @memphis236 10 месяцев назад +1

    İnsanların duymak istediği söylemler yakın zamanda abone yükselişi bekliyorum

  • @Hvrmpdnn
    @Hvrmpdnn 3 месяца назад

    izlerken bu arkadaşlar arada toplanıp böyle mevzular konusuyolarmısta içlerinden biri çıkıp biz böyle konusuyoz fikir alışı verişi felanda güzel niye bu bizim bildiklerimizi görüşümüzü başkaları görmesin, öğrenmesin yada duymasın hadi bi yutup kanalı açalım demiş gibi samimiyetinizi takdir etmekle beraber 3. bir göz olacak konustugunuz konular hakkında alt yapısı olan insanlarıda konuk olarak görmek isterim

  • @ekremfarukozten7509
    @ekremfarukozten7509 11 месяцев назад +3

    Ağzına emeğinize sağlık ..😊

  • @alifirarda
    @alifirarda 10 месяцев назад +6

    8 yıl Uzakdoğu'da yaşadım. Asya modelinin kesinlikle daha iyi olduğunu düşünüyorum. Asya'yı Asya yapan şey zaten liberal demokrasi olmaması. Asya'nın gelişiminin sırrı zaten kolektivizme dayanan ve bireyselliğin sınırlandırıldığı sisteminde. Asya'da Çin, Tayvan, Singapur, Güney Kore ve hatta Malezya gibi Türkiye'ye örnek olabilecek ülkeler var.

    • @michelangelomsu
      @michelangelomsu 9 месяцев назад +3

      Oradaki insanlar kaliteli yaşam sürüyor mu? Hong Kong, Singapur gibi ülkelerde 1 odalı dairelere 3k euro kira bayıyorsun. Uzak Doğu gelişmiş ama bireysel olarak değil. İster sevin ister sevmeyin Batı daha iyi.

    • @cordial2006
      @cordial2006 8 месяцев назад +4

      Aşırı toplum ve devlet baskısıyla yönetiliyorlar bu ülkeler. Kabus gibi geliyor bana.

  • @resim1
    @resim1 10 месяцев назад

    Teşekkürler 🍀

  • @bused7261
    @bused7261 11 месяцев назад +8

    Sen türk olduğunu unutsanda onlar unutmaz yaşar 😂😂
    çok sevgiler ❤️

    • @enesutkuozdemir7335
      @enesutkuozdemir7335 11 месяцев назад

      Kimlikler hep diyalektik kuruluyor zaten, kimse kimliğini ilan etmiyor. Köle, efendi olmayandır. Erkek, kadın olmayandır vs. Milletler de öyle, birbirlerini yeniden üretiyorlar

  • @cnk1106
    @cnk1106 10 месяцев назад +3

    Ömer saçı nerede ektirdin söyle lütfen abi güvenecek bir yer arıyorum 😅

  • @ziyaklc6382
    @ziyaklc6382 5 месяцев назад

    Ağzınıza sağlık

  • @albei-pd2dc
    @albei-pd2dc 11 месяцев назад +1

    teşekkürler

  • @EmrahTokalak
    @EmrahTokalak 10 месяцев назад

    Çok iyi tespitler, emeğinize sağlık arkadaşlar.

  • @pnarcyr
    @pnarcyr 11 месяцев назад +2

    Çok iyi bir yayın olmuş, tebrikler🎉

  • @haliluysal718
    @haliluysal718 10 месяцев назад +7

    Bu kanalı çok sevdim. Arkadaş bu tarz konuları taraftar gibi tartışıp değerelendiren at gözlüklü sözüm ona sağcı ya da solcu adamları görmekten bıktım. Sırf saplantılı görüşlerini, kokuşmuş gruplarını savunmak için gerçeği eğip büküp bizi aptal zannedecek kadar ufak beyni olan insanları görmekten bunaldım.
    Siz iyi geldiniz.

    • @a.thales7641
      @a.thales7641 9 месяцев назад +1

      Katılıyorum, hoş. Ikisi de iyi. Genel manada Ömer 'e daha yakınım.

  • @omerfarukmetin8704
    @omerfarukmetin8704 10 месяцев назад

    Bu ikilinin videolari o kadar hızlı büyüyor ki Candaş Tolga Işık'ın bu ikili hakkında "çok yakın dostumdur" demesine çok az kaldı.

  • @cagi5178
    @cagi5178 10 месяцев назад

    mükemmeldi

  • @fatihkeskin5195
    @fatihkeskin5195 10 месяцев назад +1

    Orta uzun vadede nesiller değişiyor. Ne kadar otoriter olduğu önemli. Bir de bazı özgürlükler verilmez ki. Kısıtlanamaz da. (Kısıtlanır tabii de) Batıdaki özgürlük de yanılgı olabilir mi?

  • @harunkucuk_
    @harunkucuk_ 9 месяцев назад +1

    Evrensel, ussal, hümanist değeri Batı'nın tekelindeymiş gibi anlatıyorsunuz.

  • @bigsmokethegreat8351
    @bigsmokethegreat8351 10 месяцев назад

    4:39 Aslında bunun sebebi de yine Avrupa şirketlerinin işçi maliyetleri sebebiyle işlerini doğuda outsource etmesi değil mi? Bunu yapmasalar doğuda ne kadar imalat sektörü doğacaktı ki?

  • @damadorian
    @damadorian 10 месяцев назад

    çok güzel tartışma. son videolar Besim hocanın poetik ve politik kitabıyla paralel görüşler içeriyor. benim de etkilendiğim bir kitap oldu. üzerine bir inceleme yapsanız ne güzel olur?
    not:Yaşar'ın mikrofonu ters tarafta olsa sesi daha net olurdu gibi

    • @mehmetyasaraltundag
      @mehmetyasaraltundag 10 месяцев назад +1

      Poetik ve Politik üzerine bir inceleme videomuz var zaten. Kafa Kafaya serisinin içinde bulabilirsiniz.

    • @damadorian
      @damadorian 10 месяцев назад

      @@mehmetyasaraltundag gözümden kaçmış😊 elinize sağlık

  • @memedb.5277
    @memedb.5277 2 месяца назад +2

    06:00 ben amerikada yasiyorum, bu tamamen yanlis. amerika hakkinda konusacaksaniz burada en az 15 yil akademik ve sosyal hayatta aktif olmaniz gerekiyor.

    • @talipkorkmaz7770
      @talipkorkmaz7770 2 месяца назад +1

      Avrupa açısından da aynı şey gecerli. Maalesef sahip olduğu düşünceler çok TR ye ait düşünceler.. Daha global düşünmeleri gerekiyor

  • @anlamsizfeda
    @anlamsizfeda 11 месяцев назад +1

    hocam 26:20 ve 27:10 'da videoya ait olmayan sesler montajlanmış yada mikrofonlar bozuk kayıt almış.

  • @aydiney
    @aydiney 8 месяцев назад

    aslan cocuklar sizinle gurur duyuyorum

  • @amat1910
    @amat1910 10 месяцев назад +2

    bu adamlar hangi ülkede yasıyo acaba

  • @DodoDesign-oh4uc
    @DodoDesign-oh4uc 4 месяца назад

    Ömer ileride Nurettin Topçu ve Cemil Meriç kalibresinde bir. aydın olabilecek kapasitede. Yeni arkadaş ise kıvrak bir zekaya sahip ve hitabeti üst düzeyde. Ama max. yirmisekiz mehmet çelebi.

  • @ahmet3280
    @ahmet3280 10 месяцев назад

    Dun videoyu gördüm, dedim ramazanda vakit geçsin diye izlerim diyip bugüne sakladım

  • @dogruluk.k9073
    @dogruluk.k9073 5 месяцев назад +2

    Ne olursa olsun tartışmasız bati hala her konuda cok ondedir ve yasam sartlari diger ulkelerle kiyaslanamaz derecede yuksektir cin Hindistan Rusya gibi ulkeler donemsel olarak guclu olsa da surdurulebilirlikleri yoktur ve yikilmaya mahkumdur ama bati sahip oldugu degerleri korudugu muddetce her zaman onde olacaktir

  • @ismail10line78
    @ismail10line78 10 месяцев назад

    Sağdaki arkadaş Ahmet Anapalı ile program yapan genç bir çocuk var. onun abisi falan mı acaba. Tip olarak andırıyor, Ses olarak çok benziyor

  • @aliklc1970
    @aliklc1970 11 месяцев назад +1

    Felsefe ve özgür akıl nerdeyse orda olmalıyız

  • @yasarerdisasmaz8383
    @yasarerdisasmaz8383 10 месяцев назад +1

    Arkadaslar bir ara Ilber I parcalasaniza Ilber in verdigi ornekler cok ust tabakadan ya da istisnai olduklari icin gunumuzde tabani yansitmiyor belli konularda, guzel bir program olur

  • @keremman1712
    @keremman1712 10 месяцев назад +8

    Yahu imalat sanayinin düşmesi çok iyi bir durum. Geçmişte nasıl tarımın payının azalması progresyon demekse (sanayideki artışı temsilen) günümüzde ise imalat ve sanayinin azalması teknolojinin payının arttığını sinyallemez mi?

    • @onatdeveci5502
      @onatdeveci5502 10 месяцев назад +1

      Tarım sektörünün üretiminin sabit kalması koşuluyla ekonomik sektör dağılımında tarımın payının düşmesi gelişim göstergesidir.

  • @ilayda1371
    @ilayda1371 11 месяцев назад +3

    Ben Antalya’da yaşıyorum. Yazın buraya çok Rus turist geliyor. Ben de hiç onlardan Türklere karşı kötü bir tutum almadım.

  • @NoSupports
    @NoSupports 9 месяцев назад

    Türkiye henüz Ukraynadaki gibi şiddetli bir şekilde batı-doğu kutuplaşması yaşamadı. Şu an şimdilik "batı mı doğu mu" tartışması Türkiyedeki insanların umrunda değil gibi.

  • @nono-nz5jc
    @nono-nz5jc 11 месяцев назад +3

    popüler teknoloji ve bilim yayıncıları ara sıra etkinlikler yapıyor ve bence yayınlarda sosyal bilimler hatta daha iddialı konuşayım 49w eksik, bence birkaç collab ile seneyi 200 binle rahat kapatırız

    • @nono-nz5jc
      @nono-nz5jc 11 месяцев назад +3

      mesela akademiklink'in taban takipçi kitlesi sizi zevkle takip edecektir diye düşünüyorum🙏🏻🫂

  • @sultanportakal
    @sultanportakal 3 месяца назад

    2:18 niye önümüzdeki

  • @martalıTV
    @martalıTV 10 месяцев назад +1

    Öncelikle Saygılar Bence kim hangi ülkeye göç etmek istiyor diye sorarsanız Batı mi Doğu mu sorununun cevabını daha iyi alırsınız

  • @kursadyaman
    @kursadyaman 10 месяцев назад

    9:55'teki mistik ses

  • @ahmet-604
    @ahmet-604 9 месяцев назад

    Arkadaşlar.
    Çok güzel içerikler paylaşıyorsunuz..
    Videonun ortasında güzelce beğenip paylaşmayı ve abone olmayı hatırlatın lütfen
    O kadar akıcı dinletiniz varki beğeni konusunu cidden unutuyoruz unutuyorsunuz sizde..
    Abone olun konusunu videonun en can alıcı yerinde yapın lütfen
    Yada bir fragman yapın videonun aralarında onu girin siz konuşurken sanırım sizde unutuyorsunuz..
    Sizden bunu rica ediyorum..
    Çünkü bu kanalın içeriğini Starbucks ta kahve içen yeni nesiller bile dinlemek isteyecektir..
    Bu Konular, diyaloglar, tartışmalar önemli dostlar..

  • @007Eray
    @007Eray 10 месяцев назад

    video boyunca baya bir git gel yaptınız ama farklı bakış açılarından değerlendirdiğiniz güzel bir video ortaya çıktı :)

  • @denizcolak5270
    @denizcolak5270 14 дней назад

    Gelecek derken içine ne koyuyorsunuz önemli olan o. Gelecek Çin de mi?

  • @wernermolders_
    @wernermolders_ 11 месяцев назад +17

    Batı zayıflıyor çin, türkiye, vietnam vs. yükseliyor diyerek çizdiğiniz tabloda şu yönü çok hatalı buldum. Kişi başına düşeni değil de toplumun ürettiği toplamı referans alan verileri burada söz konusu ederek izleyiciyi ikna etmeye çalışmışsınız ancak gelişmişliğin en önemli göstergesi fert başına düşen refahtır. Sayısal olarak sen daha çok çoğalmışsın adamlar zaten yüz sene önce çoğalmıştı, bırak da kolektif üretimin bir zahmet artsın, şehirleşme bakımından geliş yani.

    • @pugpug3001
      @pugpug3001 10 месяцев назад

      Video'da cok güzel sacmalanan yerler var özellikle Türkiye özelinde. Türkiye artik yavas yavas genc nüfus avantajini kaybettigini farkettigi bir zamana giriyor ve hala videoda nüfus avantaji vs diye sacmalaniyor. Genc nüfusun 10larca yildir var da ne oldu? O genc nüfusu nitelikli yetistiremedikten sonra ne fark ediyor?
      Ülkeye doldurulan milyonlarca mülteci yokmus gibi, sanki ekonomi gercekten büyüyormus gibi konusuyorlar ancak 2013'te 12500 dolar gdp per capitasi olan bir ülkeden 2020'de 8500 dolara düstü. Aradaki dolar enflasyonunu hesaba katmasak dahi muazzam bir gerileme. 2023'teki dolar bazindaki büyümeyi de cogu ekonomist baskilanan dolar ile acikliyor. Bunun reel bir büyüme olmadigini acikliyorlar. Kaldi ki bu gdp per capita hesabinda hesaba katilmayan milyonlarca mülteci var. Bunlarin ekonomiye katkisini bölmüyorsun bu hesapta ancak bu kisiler bu ekonimi icinde üretiyor ve harciyorlar.
      2013'ten bu yana olan dolar enflasyonunu ve milyonlarca kacak mülteciyi hesaba katmadigimizda ancak 2013'teki gdp per capita'yi yakalayabilmis durumda Türkiye. Ki, secim sonrasi ekonominin nasil yavaslayacagini da görecez.

    • @dancemonkey118
      @dancemonkey118 10 месяцев назад

      Evet. Ayrıca üretim ne kadar asyaya kayarsa kaysın,refah ve özgürlük artmıyor. Mesela kore inanılmaz cinsiyetçi ve muhafazakar bir ülke. Keza japonya da öyle. Ben birçok koreli kadın biliyorum avrupada veya amerikada yaşıyor ve korede asla yaşamayacağını söylüyorlar. Hem mesele ekonomi de değil. Kültürel olarak da batı herzaman domine ediyor. Çinli bir piyanist beethoven,mozart öğrenir,onları çalar. Rönesans deyince italyan tarihini öğrenir. Alman filozofları çoğu japon ve çinli bilir.

  • @muratates3499
    @muratates3499 10 месяцев назад

    Kendi yolumuzdan... Diyelim

  • @bernkeit
    @bernkeit 10 месяцев назад +3

    3 yıl önce Almanya'ya geldim. Ayni hissi yaşıyorum. Evet refah seviyesi daha yüksek kesinlikle ama sistemleri, yapıları çok eskimiş ve yavaş ilerliyor. Özellikle bu dijital alanda çok bariz. Buraya sonradan gelenlerle konuştuğumda da benim gibi düşündüklerini görüyorum. Almanyayla Çin'i kıyaslerken "nerede yaşamak istersin Almanya'da çünkü eleştirebiliyorsun" dediniz. Buna katılmıyorum. Burada temsil edilebilirliği atladığınızı düşünüyorum. Ben mesela Almanya'da kalmayı düşünmüyorum çünkü siyasette temsil edildiğimi hissetmiyorum ama diyelim ki otoriter bir yapı, bu Çin olsun veya herhangi bir monarşi olsun bunlar tarafından temsil edildiğimi hissediyorsam orada yaşamak beni rahatsız etmezdi açıkçası. Ben geleceğin Doğu'da olduğuna inanıyorum. Dediğiniz gibi Batı nüfuzunu elbette koruyacak ama eski gücü asla olmayacak.

    • @doga4008
      @doga4008 10 месяцев назад

      Geri dön o zaman

    • @bernkeit
      @bernkeit 10 месяцев назад

      @@doga4008 Dönücem dedim ya zaten

    • @andromeda45
      @andromeda45 10 месяцев назад

      Kaçırdığın nokta Avrupa'nın yaşlanıyor olması. Avrupa daha az genç insanla nufüzunu koruyor ama;) refahını koruyor ama;) ..Şunu düşün: tarih içerisinde Çin, tayvan, kore vb.. neyi yanlış yaptılar Japonya neyi doğru yaptı da o küçücük adadan çok zor şartlarda kalkılanarak ikinci dünya savaşında diğer hepsini işgal edebilecek güce ulaştılar? Çünkü Japonya Asyadaki batıdır. Batı seviyesine çıkan ilk batılı olmayan toplumdur. Çünkü eleştirel düşünce, cumhuriyet olmazsa monarşi ve benzeri düzenlerle ilerlenirse , ne yaparsan yap bir gün bu değerlerin olduğu bir toplum seni yenecektir. Çünkü bilim ve ticarette önde olacaktır. Mesela aynı örnekten devam edelim: İkinci dünya savaşında Japonya muzaffer olduğunu düşünüyordu ama atom bombası onların ülkesinde patladı. Çünkü Asyada hava yapabilirsin ama senden daha özgür bir toplum senden bilimde ileri geçtiğinde işte böyle 2 bombayla diz çökersin;)

    • @eyg3501
      @eyg3501 2 месяца назад +1

      @@bernkeit Döndün mü?

  • @mertkoc98
    @mertkoc98 8 месяцев назад

    Bu videoyu yeni izledim ancak şöyle bir ekleme yaparak tartışmayı geliştirebiliriz;
    İlk olarak Yaşar'ın bahsettiği demokrasinin kırılganlığı konusu akademide tartışmalı bir konu ve bu noktada ülke bazlı "geçiş modları" önem arz eder. Ek olarak demokrasiyle alakalı Acemoğlu ve Robinson'ı baz alacak olursak "demokrasi bir kere kurulduğunda tehdit edilemez, sürdürülebilir ve konsolidedir." Yani kırılganlık meselesi çoğunlukla demokratik konsolidasyonun 3 etabının gelişimine göre değişkenlik gösterir diyebiliriz. 1- Liberalleşme 2- Geçiş 3- Konsolidasyon (only game in town). Türkiye'nin demokrasi hikayesindeki geçiş süreci oldukça problemlidir. Denebilir ki Türkiye bu meselede oldukça niş bir konumdadır. Bahsettiğim 3 etaptan Liberalizasyon ve geçiş süreci arasında gidip geldiği söylenebilir. Darbeler ve tek parti dönemleriyle demokratik süreç birkaç defa sekteye uğramıştır. Bu sebeple ne tam batılı liberal demokratik bir ülkedir ne de doğunun mevcut Çin, Rusya, İran gibi otoriterleri arasındadır. Bu sebeple hibrit bir rejimdir denilebilir. Hibrit rejim olan bir ülkenin de keskin bir Batı veya Doğu tercihi yapmasını beklemek zor olacaktır.

  • @aliaktas7916
    @aliaktas7916 10 месяцев назад

    Yeni münazara videosu ne zaman gelecek??

  • @beratsaldiran6583
    @beratsaldiran6583 10 месяцев назад +1

    Kartlar yanlış dağıtılmış ömer doğuyu savunmalıydı

  • @andromeda45
    @andromeda45 10 месяцев назад +12

    Polonyada erasmus yaptım 2017de, orası sanki Türkiye'nin olması gereken hali gibiydi. Gittiğim üniversiteyi kendi okulumdan daha iyi buldum. Kuralların harfiyen uygulandığı herşeyin düzenli ve planlı işlediği bir ülke gördüm. Yani politikacılarından bahsetmiyorum, insanların davranış biçimi ve toplumun zihniyeti olarak bahsediyorum. Orada 1 uluslararası yayını olmayan kişi rektör olamaz mesela, yani bu toplum içinde çırılçıplak soyunmak gibi, hem kimse buna yanaşmaz hem de kazayla olursa anında müdahale edilir. Bu kuralcılığı trafikte, kargoda her yerde iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Türkiye de ise bu yok. 2017de polonya zlotysi 1 liraya eşitti, bugün kaç google'dan bakın:D:D . Yani Avrupa geriliyor falan...Avrupa hala Avrupa yine de sadece yaşlanıyor. Öte yandan Türkiye ortadoğuda etki alanını arttırıyor lafları tırışkadan teyyare selam söyle o yare şeklinde bir etki alanı arttırımıdır. Sen teknolojide önde olmadan, dış ticarette kar ederek Japonya,Kore gibi kalkınmadan, sen hayırdır ortadoğuda ne yapacaksın ki? İran da senelerdir etkin noluyor? gayri safi milli hasılası bizim yarımız civarı. Harcadığı enerjiye nazaran ettiği kar mantıklı mıdır? (İRan çok büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip zengin bir ülkedir). Yani Türkiye'nin bu tırışkadan teyyare hareketleri bırakıp derhal kendine çeki düzen vermesi ve 1923-38 benzeri bir restorasyon ve kalkınma dönemine girmesi şarttır. Hatta bu beka sorunudur. (Beklenen İstanbul depremi de olursa bu kadar hazırlıksızken görürüm o somaliye uzanan etki alanı tırı vırısını..)

    • @vysl7813
      @vysl7813 10 месяцев назад +6

      Mükemmel herkesin bunu görmesi anlaması lazım

    • @CengizNoker
      @CengizNoker 10 месяцев назад

      Cahilsin!

    • @AsiminNeslinden
      @AsiminNeslinden 10 месяцев назад

      Kahvehane dayısı gibi yorum yazmışsın gerçekten bomboş bilgisizce

    • @a.thales7641
      @a.thales7641 9 месяцев назад

      Bu saydiklarin sağcı hükümet sayesinde vardı. Şimdi solcular kazandı ve ne kadar kaçak, göçmen, tecavüzcü, yere sıçan zenci varsa alıyorlar. Donald Tusk ile beraber.

    • @andromeda45
      @andromeda45 9 месяцев назад

      @@AsiminNeslinden sen anlayasin diye kahvehane dayısı gibi yazdım🤣

  • @merhabaabi1044
    @merhabaabi1044 2 месяца назад +1

    Rusya'da oligarkl olacağıma Teksas'ta orta sınıf bi ABD varandaşı olmayı tercih ederim... Putin bunu düşünmüştür (bu: oligark zortlatmak)

  • @turkish_bum
    @turkish_bum 10 месяцев назад

    Mükemmel video lütfen bu ikiliden daha fazla içerik gelsin. Özellikle dış basında türkiye gibi aylık bir bülten yapılabilir.

  • @huseyinekin3297
    @huseyinekin3297 5 месяцев назад

    İkinci dunya savaşının sebebi otoriter rejimlerdi. Bugün ki rus ukrayna savaşının da sebebi otoriter rejimlerdir. Dolayısıyla otoriterlik demek belli noktlarda ülkeleri geliştiriyor olsa da uzun vadede her zaman felaketlere neden olma potansiyeli içerir. Geniş katılımlı demokrasiler uzun vadede her zaman daha iyidir.

  • @arcadehead
    @arcadehead 4 дня назад

    şunu tartismak daha dogru olur
    hegemonya nereye kayacak?

  • @mikasa486.
    @mikasa486. 10 месяцев назад

    Benim merak ettiğim bir konu daha var kürt sorunu acaba bu nasıl çözülecek ve ileriki yılları nasıl etkiler

    • @benzoylemetilekgonin
      @benzoylemetilekgonin 10 месяцев назад +1

      kürt sorunu cozulemeyecek asla cok catisacagiz kürt sorunu dedigin sey o oruspu evlatlarinin kürdistan hayalidir cok istiyorlarsa kuzey iraga gidebilirler

  • @batuhanayd3071
    @batuhanayd3071 3 месяца назад

    150 bin olduuuu

  • @rukseninanir
    @rukseninanir 10 месяцев назад +1

    Ayaklarınızın yere degecegi suları tercih ederseniz daha çok eglenebilirsiniz arkadaşlar. Biraz yavaş lütfen.

  • @muratsenpai
    @muratsenpai 11 месяцев назад +7

    Batı rönesansını yaşadı bitti sıra doğuda 100 yıl sonra Çin ve hindistan'ın çağı. Sonrasında tekrar afrika ve arap yarımadası ve ardından yine avrupa. Bu bir döngü.

    • @nursenaatay
      @nursenaatay 10 месяцев назад

      en doğru yorum bu sanırım

    • @caneradsz359
      @caneradsz359 6 дней назад

      afrikadan gelecek yüzyıllarda bile bir yol olmaz yaşadın mı gittin mi hiç oralara?

    • @muratsenpai
      @muratsenpai 6 дней назад

      @@caneradsz359 2000 yıl önce medeniyetin beşiği orasıydı.

    • @caneradsz359
      @caneradsz359 6 дней назад

      @ Haha çok komik. Medeniyetten kastınız eski mısır ise doğru ama hinterland olarak mısırın afrika ile pek ilgisi yok belki doğu afrika Kush medeniyeti olaibilir. Bunun yanında 2000 yıl önce geri kalan afrikada bildiğin elinde mızrak götünde yaprakla dolaşan adamlar vardı.

  • @Lorenzo_med
    @Lorenzo_med 6 месяцев назад +7

    Gençler sizi severek takip ediyorum hatta bu tarz videolarınıza yazmamak için kendimi hep tutuyorum ama topluca en azından yazmış olayım artık dedim. Baktığınız pencereler bazen inanılmaz güzel gelirken bazen neden bu kadar sığlaştırdığınıza anlam veremiyorum. Boğaziçi gibi bir kurumda okuyorsunuz devamında Fransa gibi bir ülke opsiyonunuz var. Zaten biriniz Fransız vatandaşı, anlam veremediğim şeyse; Türkiye geri kalmanın feriştahını yaşar olmuş, yetmiyor freni patlamış şekilde hala devam ederek ilerliyor. Ve siz bir tartışma yapıyorum derken, bu tür videolarda hep Türkiye güzellemesine dönüyor iş. Eşleştirdiğiniz örneğin Asya ülkeleri öyle böyle kalkınır tabii ki dinamikleri bizden milyonlarca kat bambaşka.. Ortadoğu da bulunan Türkiye, hayatında bir kez kalkınma yaşamaya başlamış o da Cumhuriyetin devamından sonra stop a basmış. Yani bahsettiğiniz batı ülkeleri, daha doğrusu medeniyetleri, kavram inşa eden, kolektif olarak buna zaten meyilli genomlara sahip kaç kuşaktır yetişmiş bir kıta parçası. Sizin anlattığınız Türkiye de en başta ahlak yok, liyakat yok, hukuk yok, insana değer yok. Yani bu kavramlar bir bireyin oluşumu içinde en önemli ögelerdir. Sonrasında en önemli şeylerin başında ekonomi gelmektedir. Sizin üretim dediğiniz şeyi siz kendiniz üretmiyorsunuz, kaldı ki üretiyorum denilen şeyleri dahi dışardan satın alıp üzerine işleyip gene en iyilerini 3 kuruşa dışarıya verirken 5 liraya kendi vatandaşına satıyorsun. Eğitim sistemi desen ezelden beri saçma sapan bir paradoksu, her kuşağın yaşayarak acısını çektiği bir kurum yapısını görüyorsunuz. Kendi adınıza dünyada tanınmış ürettiğiniz bir toplu iğne başı dahi yok. Ve burada gelişmenin ilerlemenin mümkün olduğunu sizlerin konuşması bana inanılmaz garip geliyor. Siz vizyonlu gençlersiniz, eğitim aldığınız okullar nispeten Türkiye de iyi olan 2-3 kurumdan birisi. Fakat işin sonunda siz de romantizme kapılıp, ölürüm Türkiyem türküsünü söylemeyin. Dağda ki Mahmut söyleyebilir, mahallede ki ayşe-fatma-hüseyin-mehmet söyleyebilir çünkü zihniyet total olarak buna evrilmiş bunda sıkıntı yok. Fakat bir Avrupa kültürünü, eğitimini, gelecek tartışmasını burayla yan yana getirmek inanılmaz abes. Gerçekler zaten ortada, sadece boş milliyetçi duygularla sallayıp yorum yapmak hoş değil. Sizler de gurbetçi tayfası gibi olmayın lütfen.

    • @dogruluk.k9073
      @dogruluk.k9073 5 месяцев назад +1

      Kesinlikle Türkiyenin Avrupa gibi olması için çok uzun senesi var daha dinamik toplum her zaman ilerler diye bir şey yoktur

    • @user-mg8fy5lr8d
      @user-mg8fy5lr8d 4 месяца назад

      burada türkiye övgüsü yok, türkiyenin en az başarısızlıkları kadar başarıları da var. siz türkiyeyi batı avrupayla japonyayla kıyaslıyorsunuz ve çok kötü diyorsunuz, ve inanın türkiyenin özellikle son beş ve muhtemelen önümüzdeki daha bir kaç yılının daha bana vadettiği yaşamdan hiç de haz etmediğim için yurtdışında okuyan bir genç olarak söylüyorum ,anlıyorum sizi, fakat siz batılı olmayan , düzgün ve eşit bir ekonomiye sahip, demokratik kaç ülke biliyorsunuz ki? çin, güney kore, tayland veya japonya diyecekseniz eğer, bu ülkeler yakın tarihlerinin büyük çoğunluğunu tek parti yönetimleri ile geçirmiş (en parlak örnek olan japonyayı bile 60 yıl aralıksız tek bir parti yönetmiştir) ve bunun dolayısıyla uzun planlı "state capitalism" sistemiyle ekonomik olarak gelişebilmiş ülkeler. bizim gibi batılı olmayıp seküler coğulcu demokrasiyle ( ne kadarı kaldıysa artık) gelişmeye, sanayileşmeye çalışan ve bunu belli oranda başaran başka hangi ülke var? türkiye ve ingiltere almanya arsındaki fark inanın türkiye ile bölgedeki diğer ülkeler olan mısır,lübnan dan daha küçük. türkiye akp ile değil, akp ye rağmen ağır aksak gelişiyor.

    • @AytacFH
      @AytacFH 3 месяца назад

      Napsınlar Türkiye iğrenç bir ülke burada yaşanmaz hepiniz ülkeden kaçmanın yollarını mı arayın desinler bomboş bir yorum yapmışsın. Öyle ki senin gibi insanla tartışmaya da girilmez o kokuşmuş fikirlerin en doğrusuymuş gibi insanlara dikte etmeye çalışırsın çirkinleşirsin burda olduğu gibi. Bi bitmediniz.

    • @Serrettolk
      @Serrettolk 2 месяца назад +1

      Bence yaptıkları boş milliyetçilikten gelmiyor, Türkiye’nin crème de la crème kurumlarında üniversite okumuş olmanın getirdiği iyimserlik.
      Ben Boğaziçi’nde okurken Türkiye’nin en donanımlı hocalarının bazılarından ders alıyordum. Sınıf arkadaşlarımın bazıları çok iyi okullarda doktora yaptı, kimi diplomat/devlet adamı oldu, kimi adı sanı bilinir gazeteci oldu, kimi de şirket kurdu. Hepsi azbuçuk kadın hakları, demokrasi vs bunlar üzerine fikir sahibi oldu. Çevremde bu kadar becerikli, donanımlı ve kaynağa kolay erişebilen insanlar olunca ister istemez ülkenin geneline yayıyorsun, Türkiye olduğundan daha iyi görünüyor gözüne. Az buçuk ortalama Türk insanıyla vakit geçirince ülkenin bütün eğitimsizliği, ekonomik yükü, zorlukları birden suratına çarpıyor, gelişme gözüne imkansız geliyor. Ama işte bir kez Boğaziçi’ne gittin mi ortalama Türkiye insanıyla bir daha kolay kolay iletişmiyorsun, o kısıtlı çevrede kalıyorsun.

  • @MR.Hamza1234
    @MR.Hamza1234 10 месяцев назад

    22.57. önemli

  • @mehmetgul9320
    @mehmetgul9320 6 месяцев назад

    Yaşar daha realist, daha fazla ümidi var ve ümidi de popülist söylemlere dayanmıyor yaşar belki kendini türk olarak tanımlamıyor ama ömerden daha milliyetçi ömeride seviyorum ama konu Türkiye olunca daha popülist takılıyor seviyorum falan diyor ama günün sonunda Fransa da yaşıyor.

    • @suleymancakr4870
      @suleymancakr4870 27 дней назад

      “Kendini Türk olarak tanımlamıyor ama daha milliyetçi” bu ne absürd bir cümle böyle.

    • @mehmetgul9320
      @mehmetgul9320 27 дней назад

      @suleymancakr4870 Yaşadığı ve bulunduğu toplumun gelişmesini istiyor.

    • @suleymancakr4870
      @suleymancakr4870 26 дней назад

      @@mehmetgul9320 Katılmıyorum, bence bunu açıkça söylemeye cesaret edemesede yaşadığı ülkenin parçalanmasını istiyor

  • @sefakose3572
    @sefakose3572 7 месяцев назад

    Libya'dan çekinilmesi karşılığında yatırımların Türkiye'de yapılması fikri bence hiç gerçekçi değil, olsa bile bir vatandaş olarak ben istemem mesela. Türkiye'nin coğrafi olarak da etki alanı arttıkça zaten hem bu miktarlara yaklaşacaktır, hem de potansiyel bir değer üreticisi konuma gelecektir o coğrafyalarda.

  • @ugur36
    @ugur36 5 месяцев назад

    Soldaki esmer arkadaş senin sesin çok bas geliyor. Mikrofondan mı konumundan mı bilmiyorum

  • @thedancinghunter0
    @thedancinghunter0 6 месяцев назад +1

    Türkiye'nin nüfuzunun arttığına emin misiniz? Evet, Afrika'da daha görünür ama olması gereken Doğu Akdeniz'de değil; eskiden diplomaside daha çok ciddi anılan bir ülkeyken şimdi sürekli diplomasi adına genelde mülteci kartını kullanan bir ülke haline geldi.

  • @SidewalksRemnants
    @SidewalksRemnants 10 месяцев назад +2

    Kullandığınız ve anlamının yaygın bir şekilde bilinmediğini düşündüğünüz terimleri video altına info bar olarak ekleseniz iyi olur gibi duruyor.

  • @atillaylldiz5081
    @atillaylldiz5081 6 месяцев назад

    ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  • @fatihylmaz9891
    @fatihylmaz9891 11 месяцев назад +2

    böyle akıllı insanlarla konuşmak güzel oluyor. Hele hele ülkede medyanın çoğu aynı şarkıyı mırıldanırken

  • @KanalNilOzcan
    @KanalNilOzcan 10 месяцев назад +4

    Şurada bir yanlış var
    Batının insan hakları daha iyi demişsiniz, Batının insan hakları sadece kendisine, kendi vatandaşına yönelik iyidir. Onun dışında tablo ortada

    • @michelangelomsu
      @michelangelomsu 9 месяцев назад

      Öyle olması lazım zaten. Kendi vatandaşlarına değer veriyorlar. Bizim gibi kaçak çapulcuları doldurmuyorlar.

    • @dogruluk.k9073
      @dogruluk.k9073 5 месяцев назад +1

      @@KanalNilOzcan tabi kendi vatandaşına olacak başka ülke için neden olsun saçma sapan bı arguman bu

    • @suleymancakr4870
      @suleymancakr4870 27 дней назад

      @@dogruluk.k9073O zaman evrensel insan haklarına saygılı olduklarına idda etmeyecekler, yok öyle avrupalı olmayanı insan olarak görmeyip hertürlü soykırımı sömürmeyi hala yapıp hem de meleği oynamak

  • @caganulasklc1515
    @caganulasklc1515 2 месяца назад

    Türkiye bahsettiğiniz o sermayeye ulaşana kadar Batı'ya ve değerlerine bağlı kalmalıdır. Siz Rus ve Körfez yatırımının elimizde olduğunu düşünüyorsunuz ama bugün gidin Londra'ya ve bir bakın Körfez ve Rus yatırımına kim hükmediyor bu yatırımları da demokrasi ve hukuki istikrar olmadan sağlamak mümkün değil. Türkiye otoriterliğe ne kadar özenirse siyasi arenada ve ticarette o kadar yalnız kalır. Aynı zamanda Batı'nın düşüşünü,her ne kadar göçmen sıkıntısı da yaşasa, o kadar olası görmüyorum çünkü yüzyıllardır işleyen bir sistem var ve bu sistem her çağa her koşula ayak uydurabiliyor. En basitinden ortaokuldaki tarih ders kitaplarına bakın o zamanlarda Osmanlı kimle mücadele etmiş ve kimler ayakta kalmış... Sovyetler,Japonlar,Çinliler,Ruslar,Araplar hepsinin kaderi ortak bunun sebebi Batılı değerlerin üstün olması ve her seferinde suyun üstüne çıkabilmesiyken diğerleri boğulmaya mahkum olacak