Pasfrequentie - verhoog je loopcadans om je loophouding te verbeteren

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 сен 2024
  • Iedereen kan hardlopen. Je trekt je hardloopschoenen aan en gaat naar buiten om een rondje te rennen. Wil je echter meer uit het hardlopen halen, dan is het verstandig om naar je loophouding te gaan kijken. Deze houding kan je op allerlei manieren verbeteren. Een daarvan is het verhogen van je pasfrequentie, ook wel loopcadans of pasritme genoemd. Benieuwd wat deze hardloopterm inhoud en hoe je deze kan verbeteren? Blijf dan zeker kijken!
    0:00:32 - WAT IS EEN PASFREQUENTIE?
    Pasfrequentie klinkt misschien heel chique, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Het is namelijk het aantal stappen dat je per minuut zet. Tel bijvoorbeeld een minuut lang hoe vaak je voeten de grond aanraken bij het hardlopen en je weet direct je pasfrequentie. Andere termen zoals pasritme of loopcadans worden ook wel gebruikt voor hetzelfde.
    0:01:48 - WAAROM IS PASFREQUENTIE BELANGRIJK?
    Eigenlijk wordt de snelheid bij het hardlopen bepaald door twee zaken. Een is de pasfrequentie, dus het aantal stappen dat je per minuut zet en de andere is de paslengte. De paslengte is de grootte van de stap. Zet je dus veel en grote stappen per minuut dat loop je het snelst. Klinkt heel eenvoudig, toch?
    Er zit echter wel een addertje onder het gras. Grote passen hebben namelijk een nadeel. Als je voet te ver naar voren zet tijdens het hardlopen, dan komt er meer belasting op je voeten, enkels en benen te staan. Iets wat je absoluut niet wilt, want de kans op hardloopblessures is dan groot. Daarnaast rem je juist af als je voet te ver vooruit zet, het is een beetje hetzelfde als je hakken in het zand zetten.
    Als je dus je snelheid wilt verhogen en efficiënter wilt hardlopen kan je dus beter de pasfrequentie verhogen, in plaats van de paslengte. Professionele lopers hebben bijvoorbeeld een loopcadans van 180 of meer.
    0:03:36 - HOE MEET EN VERBETER JE DE PASFREQUENTIE?
    Het meten van je pasfrequentie is vrij simpel. Tel een minuut lang hoe vaak je voeten de grond aan raken en je weet wat jouw pasfrequentie is. De meeste sporthorloges registreren ook de pasritme. Zo kan je na je hardlooprondje direct zien wat je gemiddelde loopcadans is en of deze afneemt naarmate je moe wordt.
    Wil je sneller hardlopen dan is het verstandig om je pasfrequentie te verhogen. Probeer niet gelijk het aantal van een professional over te nemen. Je zal dan heel onnatuurlijk gaan hardlopen. Je doet er verstandiger aan om elke keer je loopcadans met 5 procent te verhogen. Als je bijvoorbeeld 160 stappen per minuut maakt, werk dan eerst toe naar 168 stappen per minuut.
    Heb je nog vragen over hoe jij pasfrequentie kan verhogen? Stel die dan in de reacties hieronder. Dan zal ik daar zo snel mogelijk antwoord op geven. Vergeet daarnaast zeker niet te abonneren op Wim's HardloopChannel. Zo blijf je op de hoogte van alle video's over hoe jij een snellere en betere hardloper kan worden!
    VOLG AL MIJN HARDLOOPVERHALEN EN TRAILRUNAVONTUREN OP:
    + Website: www.groenendij...
    + Instagram: / groenendijkwim.nl
    + Facebook: / wimgroenendijk.trailru...
    + Strava: / strava
    + Twitter: / groenendijk_wim
    + Pinterest: / wimgroenendijk9
    MIJN HARDLOOPKLEDING:
    + Hardloopschoenen: www.groenendij...
    + Hardloopshirt: www.groenendij...
    + Hardloopbroek: www.groenendij...
    + Hardloopjas: www.groenendij...
    + Hardlooprugzak: www.groenendij...
    + Zonnebril: www.groenendij...
    + Hardloopsokken: www.groenendij...
    + Buff hoofdband: www.groenendij...
    + Buff: www.groenendij...
    MIJN HARDLOOPGADGETS:
    + Sporthorloge: www.groenendij...
    + GoPro action camera: www.groenendij...
    + GoPro statief: www.groenendij...
    + Gimbal: www.groenendij...
    + Hardloopoordoppen: www.groenendij...
    In deze omschrijving staan affiliates links.
    #pasfrequentie #loopcadans #hardlooptechniek

Комментарии • 9

  • @tessa1961
    @tessa1961 2 года назад +1

    Ik krijg al snel last van een steek in mijn zij als ik sneller ga lopen door de pasfrequentie te verhogen. Ligt nu rond de 164. Maar ik maak wel kleine passen (heb een hardloopanalyse gedaan)

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 года назад +1

      Het is inderdaad een kwestie van uitproberen. Ik zou ook niet een hele training met een hoge pasfrequentie lopen, maar misschien alleen de eerste kilometer en dat langzaam uitbreiden! 🏃🏼‍♂️

    • @tessa1961
      @tessa1961 2 года назад

      @@WimsHardloopChannel bedankt voor de tip! Ga ik proberen :)

  • @wupslayer
    @wupslayer 3 года назад +2

    Ik kom vaak wel tot 166... maar meer lukt vaak niet... ik heb al.muziek op 170, 175 en 180 bpm... maar het blijft lastig

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 года назад +1

      Ja het is inderdaad lastig om de pasfrequentie te verhogen. Heeft mij ook veel tijd gekost om met kleine stapjes sneller te gaan. Intervaltraining helpt ook goed om je pasfrequentie te verhogen. Door sneller te rennen. Verhoog je automatisch je ritme

    • @robertolieveld3059
      @robertolieveld3059 3 года назад

      Ik haal makkelijk 170 cadans.
      Hoger moet ik dan sneller lopen. Of nog kleinere passen lopen.

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  3 года назад

      170 is al een mooie cadans! 👍🏻

  • @guppieviking
    @guppieviking 2 года назад +1

    Heeey Wim. Ik heb doe 178 spm en heb een paslengte van 1m...dat is na mijn gevoel veel te groot omdat ik te veel bezig ben met ritme snelheid enz enz word het lastig om met plezier te hardlopen.En als ik jou zie hardlopen lijkt het super simpel en zeker eenvoudig dat het geen moeite kost om te harlopen. Hoe kan ik de paslengte kleiner maken en toch die 177spm maken.

    • @WimsHardloopChannel
      @WimsHardloopChannel  2 года назад +2

      Hi Maurice, je moet vooral op een manier hardlopen waar jij je goed bij voelt. Het belangrijkste is natuurlijk dat je het plezier in hardlopen houdt. Dat is het aller belangrijkste. De rest zijn allemaal bijzaken.
      Om je paslengte te verkleinen en toch de 177 spm te halen is een goede tip om je armen wat sneller heen en weer te zwaaien. Door de zwaaibeweging maak je ook de passen. Doordat dit wat sneller gaat, zal je ook wat kleinere passen maken als het goed is. Je hebt ook een aantal loopscholingsoefeningen (www.groenendijkwim.nl/training/trainingslopen/loopscholing-oefeningen/) hiermee oefen je ook specifiek op je loophouding.