Kiracının Tahliyesinde Aile Konutu Engel mi? Yargı Kararlarındaki Farklılıklar Neler?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 авг 2024
  • 0:00 - 0:30: Giriş
    - Videonun konusu hakkında genel bilgi.
    - Kira uyuşmazlıkları ve aile konutu ile ilgili Yargıtay'ın farklı dairelerinin görüşleri hakkında kısa bir tanıtım.
    0:31 - 2:00: TMK ve TBK Hükümleri
    - TMK md 194 ve TBK md 349 hükümlerinin açıklanması.
    - Bu hükümlerin aile konutuna ilişkin kira sözleşmelerine etkileri.
    2:01 - 4:00: Uygulamadaki Uyuşmazlıklar
    - Aile konutuna ilişkin tahliye taahhütnamesine dayalı tahliye talepleri.
    - Kira sözleşmesinin tarafı olan eşin tahliye taahhütnamesi imzalaması ve yaşanan icra takipleri.
    4:01 - 5:30: Kiracı Olmayan Eşin Bildirimi
    - TBK md 349'un devamı ve kiracı olmayan eşin bildirimde bulunarak sözleşmenin tarafı haline gelmesi.
    - Bu durumda uyuşmazlıkların değerlendirilmesi.
    5:31 - 7:00: Kiracı Olmayan Eşin Bildirim Yapması Durumunda Yargıtay Kararları
    - Yargıtay 8. ve 12. Hukuk Dairelerinin farklı kararları.
    - Kiracı olmayan eşin bildirimde bulunması durumunda her iki eşin de dava/takip arkadaşı olması.
    7:01 - 8:00: Kiracı Olmayan Eşin Bildirim Yapmaması Durumunda Yargıtay Kararları
    - Kiracı olmayan eşin bildirimde bulunmaması durumunda Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemeleri kararları.
    - Bu durumda aile konutu itirazlarının değerlendirilmesi.
    8:01 - 9:30: Hukuk Genel Kurulu Kararları ve Uygulama
    - Hukuk Genel Kurulu'nun aile konutu itirazına ilişkin kararları.
    - Kiracı olmayan eşin aile konutu itirazının dinlenebilmesi için gerekenler.
    9:31 - 10:30: Güncel Yargıtay ve BAM Kararları
    - Son yıllarda Yargıtay ve BAM kararlarının değişimi.
    - Aile konutu itirazlarının değerlendirilmesinde farklı yaklaşımlar.
    10:31 - 10:56: Sonuç ve Değerlendirme
    - Kira uyuşmazlıklarına ilişkin aile konutu itirazı kapsamında Yargıtay kararlarındaki içtihat birliği eksikliği.
    - Görüş ayrılıklarının önüne geçilebilmesi için öneriler.
    📌 Kanalımıza abone olmak için:
    Web:muratezcan.av.tr
    Twitter: / muratezcan
    Instagram: / avmuratezcan
    RUclips: / avmurattezcan
    Facebook: / murat.tezcan.7
    Linkedin: / muratezcan

Комментарии • 22

  • @AvMuratTezcan
    @AvMuratTezcan  Месяц назад

    ÖNEMLİ NOT: Abone olan kullanıcıların soruları öncelikle yanıtlanacaktır.

  • @muratkodaz6813
    @muratkodaz6813 29 дней назад +1

    Slmlar iyi aksamlar.
    Cocugumun otizm tanısı nedeni ile mugladan Ankaraya tayin isteyip geldim amacımız çocuğumuza daha iyi bir eğitim aldirabilmek. Ev sahibi ilk kiralarken kaynanası ile birlikte emsali karşı yan ve yanın yani 300 ila 500 TL kira öderken biz 1500 gibi 3 ila 5 katı kira bedeline girdik aradan 6 ay geçti ev sahib çıkın diye tutturdu bu arada 300 500 olan diğer daireler 2500 3000 bine yaklasti cikinda çıkın evimde evim dondurmam gaymak gibi. Kirayı yüzde 25 i dinlemeyip yuzde 40 artırarak 1 yıl daha oteledik. Bu seferde ihtiyacım var cikinda çıkın çıkmadık gidin dava açın dedik her ay eve ihtar gönderdi neyse dava açtı kira kontratinda benim imzam var tahliye tah. yok. eve ilk girerken buranın aile konutu olduğunu ispatlar watsap yazismalari var. Borçlar 350 göre acilmis tahliye davası ben tarafım eşim yok.
    1- taraf eksikliğinden davayı düşürebilir miyiz.
    2- karar hiçbir otizm mucadelemizi vb durumumuzu gözetmeksizin aleyhimize çıkarsa eşim aile mahkemesinde acacagi aile konut tespit davası ile bana gelen icrayi durdurabilir mi?
    Saygılarim ile arz ederim sayın avukat bey. Son 1 haftamız tahliye duruşmasına.

  • @DUMANOĞLU-60
    @DUMANOĞLU-60 Месяц назад

    Sayın Murat Tezcan,
    Ben bir emekli sınıf öğretmeniyim. Uzun süreden beri videolarınızı beğeniyle izliyorum. Ben emekli olduğumda oturduğumuz evi aldık. Eşim de sınıf öğretmeniydi. Eşim de emekli olduğunda da biraz da kredi kullanıp ikinci evi alıp kiraya verdik. Başka da hiç bir mal varlığımız yok. Arabamız dahi yok. 37 taşında bir oğlumuz var. Uluslar Arası İlişkiler alanında doktorasını tamamladı. Şimdi de kaldırım mühendisliğinde doktora yapıyor, bekar. 32 yaşında bir kızımız var. Yüksek inşaat mühendisi. Evli. Avrupa serbest bölgesinde çalışıyor.
    Bir ev sahibi evini bir aileye kiraya vereceği zaman o evin AİLE KONUTU olarak kullanılacağını biliyor demektir. Bu nedenle, kira sözleşmesini düzenlerken sözleşmenin kullanım şekli bölümüne diye yazıp eşlerin her ikisini de kiracı olarak göstererek sözleşmeyi hazırlasa, sonunda da her ikisine de kiracı sıfatı ile sözleşmeyi imzalattırsa daha iyi olmaz mı? Bu şekilde sözleşme düzenlendikten yaklaşık bir ay sonra da eşlerin her ikisinin de imzası bulunan bir TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ alsa daha iyi olmaz mı?
    Ben, babaları vefat etmiş bir erkek, bir kız kardeş ve annelerine yeni aldığım evi kiraya verdim. Sözleşmede ilk sırada kız kardeşi kiracı olarak yazdım. Erkek kardeşi de birlikte oturacağı kişi olarak ikinci sıraya kiracı gibi yazdım. Her ikisi de kiracı gibi sözleşmeyi imzalattırdım. Noterden birlikte TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ vermelerini istedim. Ancak noter görevlisi her ikisinin birlikte imza atabilecekleri bir tahliye taahhütnamesi olmaz diyerek sadece birinci sırada kiracı olarak yazılmış olan kız kardeş adına tahliye taahhütnamesi düzenlemiş. Ben de kendilerini yormamak adına itiraz etmedim. Bu taahhütnameyi kabul ettim. Şimdiki aklım olsaydı kabul etmezdim. Madem ki birlikte tahliye taahhütnamesi veremiyorlar. (Bu durumu ben doğru bulmuyorum. Mademki sözleşmede her iki kardeşin adı kiracı olarak görünüyor ise birlikte tahliye taahhütnamesini de verebilmeliler. Noter görevlisi işgüzarlık mı yaptı acaba diye düşünüyorum.) O zaman ayrı ayrı tahliye taahhütnamesi getirmelerini isterdim.
    Cevap verirseniz memnun olurum. Saygılarımla.
    Kamil Duman / Gaziantep
    dmnkml@gmail.com / 0533 429 12 95

  • @ataturkcudusunce768
    @ataturkcudusunce768 Месяц назад

    Manzara Muhteşem. Mutlu ve iyi tatiller olsun .

  • @ozan524
    @ozan524 День назад

    Merhaba Murat Bey aile konutu bildirimini ilamsız icra takibinden 1.5 ay öncesinde noter vasıtasıyla yapmıştık. Gelen icra talebine de bu gerekçeyle itirazda bulunduk. Aile konutu ispatina dair mahkemeye başvurmamamız bir olumsuzluk oluşturur mu? Yoksa icra takibi öncesi yaptığımız bildirim , taahhütü geçersiz kılmaya yeter midir?
    İkinci sorum eğer itiraz sonrası resmi bir zeminde (noter veya arabulucu gibi) kirada uzlaşsak dahi , ev sahibimiz 1 yıl içinde tahliye için dava açma hakkına sahip olacak mı ? Cevabiniz icin simdiden cok tesekkur ederi .

  • @ensevgiliyarensevgiliyar3368
    @ensevgiliyarensevgiliyar3368 Месяц назад +1

    Hocam iyi hoşta önceden yaptığımız yorumlarımıza niye cevap vermiyorsunuz

  • @mehtapbati3472
    @mehtapbati3472 Месяц назад

    Merhabalar Murat bey bende kiracimla tahliyetahutnamesi imzalattim ,ama eşinin imzası yok. Ben ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açacağım hem tahliye tahutnamesiyle hemde ihtiyaç sebebiyle aynı anda acabilirmiyiz yani ikisi bir dava olurmu

  • @ademhoca3021
    @ademhoca3021 Месяц назад

    ❤😂🎉

  • @yousoofkoc4932
    @yousoofkoc4932 Месяц назад

    Hocam merhaba bir ev aldik, icinde kiraci var. Eski ev sahibi sözleşme yapmamis, 17 yildir otuyor. Elektrik su da eski rahmetli ev sahibi üzerine. Tahliye davasi acmak istiyoruz ama kiracinin tc bilgilerine ulasamiyoruz. Ne yapmaliyiz? Sevgiler

  • @ademhoca3021
    @ademhoca3021 Месяц назад

    Hocam hizmet karşılığı ücretsiz oturma da tahliye ve aile konutu meselesi aynımı . artı ev sahibi tarafindan imzalatilan senedin durumu nedir.

  • @ilyassayman917
    @ilyassayman917 Месяц назад

    Selam, tahhliye taahütü 10 eylül eşin aile konut bildirimi 20 eylül, çıkması için işleme başlama 5 ekim (taahhüt tarihinden sonra bir ay içinde) ve mahkeme bildirimi geçerli sayıp kiracının bedavaya yakın kira ile dairede oturmasına izin verdi, istinaya taşıdım. Yanlışım varsa nerde...

  • @XKRAL55
    @XKRAL55 Месяц назад

    SELAMLAR.. AVUKAT BEY % 50 HİSSESİ BİZE AİT 2 KATLI MÜSTAKİL EVİMİZ VAR VAR FAKAT DİĞER HİSSEDARLAR SATMAYA YANAŞMIYOR . YASAL OLARAK HAKLARIMIZ NELER NASIL SATABİLİRİZ KENDİ HİSSEMİZİ CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM. TEŞEKKÜRLER ...

  • @WizardofGreatBritain
    @WizardofGreatBritain Месяц назад

    Murat bey ben aile konutu bildirimi yaparak icra takibini durdurduk ev sahibi sulh hukuka verdi davayı kaybettik akabinde tehiri icra talepli olarak istinaf ettik. Benim sorum şudur? İstinaftan sonra tahliye davalarında temyiz yolu açık mı yoksa kapalı mı? Ona göre yön çizmek istiyorum.

  • @t-researcher8952
    @t-researcher8952 Месяц назад +3

    Yok kardeşim ev yatırımı falan yok... Kİracımı tahliye ettim 2.5 senelik dövüş kavga kıyamet en son davalar derken çıkardık..
    Ağır şartlar altında gelmek isteyen gelir. yoksa ev boş kalsın.. 1.500 liradan oturuyor apartman dairemde 3 senedir. daireme çöktü...
    Allahsızlar yüzünden vicdanımı kaybettim artık herşeyi garanti yapacam. yoksa yok.

    • @melekyildiz5700
      @melekyildiz5700 Месяц назад +1

      Merheba murat bey ben 35 yıldır modern köle olarak yurt dışında çalıştım kardeşimle beraber ne irkici saldırılara mahruz kaldık çile ile hambalik ile vede kiredi ile 5 katlı bir bina yaptık 95 yaşında kör babami kandirip guvendirip bu bölge 12 bin kira iken bizim evler 1800 TL avukata araya koydum kiredilerime faiz geliyor ginede disimizden asimizdan kısarak büyük paralar döktük kimse ne bizi cidiye alıyor nede avukatı kiracilarim son model arabalarla geziyorlar ayağındaki ayakabilar kıyafetler puma addidaslar kapıya yemekler getirde geliyor bende madur olarak belediye ekmek kuyruğunda idare edim diye kuyruk bekliyorun ve hiç bir kiracim ne semt pazarında nede ekmek kuyrugunda asla görmemişim sizce böyle adalet olurmu yurt dışında hor görülen yabancı burada parayı yerden toplayan yabancı olmayan adaleti nasıl sağlayacağımi bilemiyorum kiracılar diyorki ne çıkarız nede artiririz kanunlar bizden yana bende kiredi borclarimin yüzünde intharin esigindeyim
      Allah sonumuzu hayır eylesin bana göstereceğiniz bir yol varmı Lutfen yardım için senin kapını umutla caliyorum

  • @repla2992
    @repla2992 Месяц назад

    Borsa bugün yüzde 1 artmış 🤔

  • @engineeringhandbook6677
    @engineeringhandbook6677 Месяц назад

    ikamet amaçlı konutlar yatırım aracı olmaktan çıkarılması gerekiyor. parası olanların sınırsızca mülk edinmelerinin önü kesilmeli. ihtiyaçtan fazla mülk edinmek bir nevi stokçuluğa girer. fiyatların gereksiz yere artmasına sebep olur. buda barınma ihtiyacı için mülk almak isteyenlerin önünde en büyük engel olarak çıkmaktadır. 50 sene 60 sene kira ödeyen kişiler var. kira düzeni sömürü düzenidir. devlet ekmekte olduğu gibi zorunlu bir ihtiyaç olan barınmada da kurallar getirmek zorundadır. parasını faiz haram diyip bankaya yatırmayan kişiler o para ev alıp kiraya verince gelirleri helal mi oluyor. parası olanlar yatırım mı yapmak istiyorsunuz gidin ticaret yapın. iş yapın. pasif gelir mi elde etmek istiyorsunuz gidin bankada değerlendirin. milletin emeğini sömürmeyin.

  • @SaadettinYerlikaya
    @SaadettinYerlikaya Месяц назад

    Çok yanlı yayın yapıyorsunuz. Ev sahibi hep mi haksız.