@@Opettajanmies Itse en ainakaan saanut kännykällä toimimaan että näyttää pallukan kun kävelee rajalla, tontin rajat näkyy sekä kivipyykit/ tiedot ,valittu kiinteistörajat sekä kinnteistötunnukset sekä sijainti päällä ei kysy mitään saako paikantaa.🤔
@@seppomanninen816 Nuo rajapyykit on niin piilotettu, että kukaan ei tiedä kenelle kuulu se metsä. Hyvä jos edes omistaja erottaa kumpi puoli on hänen. Naapurin vai oma.
Aina nuo maanmittauslaitoksen karttapaikan rajapyykkien paikat ja kiinteistön rajat eivät pidä paikkaansa tai vastaa missä ja miten ne maastossa ovat. Varsinkin vanhoja kiinteistöjä on maanmittarin tekemistä paperikartoista piirretty tietokoneelle ja tällöin ne karttapaikan pyykit ja rajat eivät välttämättä täysin vastaa sitä missä ne maastossa ovat. Sanotaan että jokin kiinteistö on lohkottu 30-luvulla ja maanmittari käynyt sen pyykkäämässä ja piirtämässä paperille pyykit, rajat ja etäisyydet jne. Välttämättä maanmittaria ei tuon jälkeen ole siellä koskaan käynyt ja joku on ne niistä vanhoista käsin piirretyistä paperikartoista koneelle kopioinut.
Itsellä juuri tämä tilanne. Rajapyykin lähdeaineistona on kuvamittaus ja arvio sijainnin tarkkuudesta 4m. Kannattaakin aina tilaa ostaessa käydä kaikki rajapyykit läpi ja jos ei löydy niin myyjä selvittää sijainnin. Taitaa maksaa yli 1k€ jos viranomaista joutuu etsimiseen käyttämään.
Meillä naapuri veti tiensä rajapyykin yli ja siirsi vanhan puisen pyykin metrin verran meidän puolemme ja sitten tuli Maanmittauslaitos merkkaamaan rajoja virallisesti yhtä suuressa hiljaisuudessa. Soittaessani heille, että raja tuli väärään paikkaan oli vastaus, että mittaukset on nyt tehty, eivätkä he suostu tulemaan paikalle uudestaan, että silleen Suomessa toimitaan vaivihkaa. Reilu keskustelu tai edes rehellisyys olisi kyllä oikeudenmukaisempaa.
Kiitos videosta. Tosin melkein varastit oman vielä toteutumattoman videoaiheeni. Yli 40 vuotta metsäalalla toimineena olen muutamaan rajaloukkaus tapahtuman aiheuttanutkin, mutta tosi usein olin niitä myös ratkomassa. Kun puita oli kaadettu väärältä puolelta piti ensin määrittää oikea rajalinja ja sen jälkeen laskettiin kantojen avulla asianmukaiset korvaukset. Nykyään hommat tehdään juurikin noihin viitteellisiin rajatietoihin nojaten. Joskus menee ihan oikein, mutta ihan varmaan päivittäin tapahtuu pieniä haksahduksia. Eräs yhtiö ilmoitti jopa, että hakkuissa rajaa ei enää merkitä maastoon manuaalisesti lainkaan vaan noudatetaan näitä rajaelementtejä. Kyllä huolestuttaa metsänomistajien puolesta, koska tapahtuneen erheen ilmitulo on epätodennäköistä, sillä tilanteen näkijöitä metsänomistajien riveissä on enää harvassa. Niin, se oma ideani oli kertoa miten satojenkin metrien umpeenkasvanut rajalinja saadaan avatuksi. Rajapyykiltä lähtösuunta on vaikea määrittää. Kaikenlaisia kikkoja on tullut käytettyä. Esim. haulikko valopanoksella toimii joskus hyvin.
Tämäpä mielenkiintoista! Olen itse ollut myös kerran vähän osallisena tapauksessa, jossa metsäyhtiön moto kaatoi puita edustamani yhdistyksen puolelta. Korvaukset maksettiin mukisematta, homma oli niin selvä
Itse olen maanviljelijä ja käytän tuota palvelua suunnilleen viikottain. Erittäin kätevä esimerkiksi etsittäessä tarkempia tietoja vuokra pelloista tai ostettavan maan tausta selvittelyssä. Olen myös huomannut, että siellä on epätarkkuuksia; esinerkiksi minun mailtani puuttuu kokonaan yksi 20vuotta vanha rajapyykki ja joitakin pyykkejä näytetään vääriin paikkoihin. Tuttavani kokenut kiinteistö kaupan vahvistaja sanoi tuon palvelun tietojen olevan vain viitteellisiä ja lopullisten rajapyykkien tietojen löytyvän eri haku menettelyllä.
Rajapyykkiä klikattaessa aukeaa tietoruutu, jossa lukee arvio koordinaattien tarkkuudesta. Vanhemmissa kohteissa voi lukea "4 m", mutta uusissa "0.1 m".
Kiitos hyvistä videoistasi. Saimme puhelimen sähköpostiin tilaa ohjeillasi ja hyvää lisätietoa oli tälläkin videolla, joka toivottavasti innostaa ihmisiä etsimään tilustensa rajapyykkejä
Tällä tavalla pyykkejä etsittäessä täytyy kaikkien tiedostaa, että karttapohjat eivät todellakaan ole kunnossa!! Jos pyykeille ei ole maastossa mitattuja koordinaatteja (tai ilmakuvattuja), voi pyykki karttapohjalla olla helposti 10m metriä väärässä paikassa. Jopa 60m on ollut karttapohja väärin. Suurin osa suomen pyykeistä on vielä mittaamatta eli ns. huonolla sijainnilla.
Tervetuloa kokeilemaan. Länsirajalla naapuri on haudannut piikin pihanrakennuksen yhteydessä ja on sitä mieltä että pyykki on viereisen umpeenkasvaneen ojan pohjalla. Kyseessä ei ole siirtopyykki. Miten on mahdollista että pyykki olisi ojan pohjalla? Hautautuneena liejuun. Itärajalla on puolestaan avosuohon uponnut kivipyykki. Mahdoton löytää kun karttapaikan tarkkuus pyykille on 4m ja kännykän gos tarkkus 15m. Maksan 50e löydetty pyykki.
Hieno video! Lisäksi olisi voinut neuvoa, että GPS-paikannuksessa voi olla pientä heittelyä päivittäin, joten ensimmäisenä kannattaisi siinä lähimaastossa etsiä jokin varmasti tunnistettu kohde (esim. nykyaikainen rajapyykki) ja sen jälkeen mitata kännykällä mihin kohtaan kännykkä näyttää saman kohteen. Siitä saa tiedon, että tänään virhe on vaikkapa +2 m pohjoiseen ja -1 m itään. Tämän jälkeen kun etsii seuraava pyykkiä, niin tietää että se poikkeaa käynnykän näyttämästä paikasta tuon saman verran. Tämä on köyhän miehen malli differential GPS -ratkaisusta, koska GPS-signaalin virheet ovat yleensä järjestelmällisiä yhdellä mittauskerralla. Jos haluaa oikein tarkan tuloksen, niin kännykän näyttöäkään ei saa välissä sammuttaa kun siirrytään tunnetulta pisteeltä tuntemattoman suuntaan, että paikannuksen virhe pysyy koko ajan samansuuntaisena ja samansuuruisena. Huomaa, että jyrkät rinteet voivat sotkea tätäkin mallia, mutta tasaisella pitäisi päästä helposti puolen metrin tarkkuuteen, jolloin rajapyykin löytäminen ei ole enää tuurista kiinni. Ja vaikka olisi GPS-häirintä päällä, niin differential GPS toimii myös silloin, koska häirinnässä kaikki näkevät samansuuruisen ja samansuuntaisen virheen. Jos häirintä vaihtaisi koko ajan nopeasti sijaintitiedon virhettä eri suuruiseksi niin silloin pitäisi olla kaksi kännykkää yhtä aikaa, joista toinen olisi tunnetussa paikassa ja lähettäisi jatkuvasti korjaustietoa toiselle laitteelle reaaliaikaisesti, mutta en muista kuulleeni tämäntasoisesta häirinnästä Suomessa, joten saman tunnin aikana tehty korjauksen mittaus riittää kyllä.
Kiitos lisätiedoista! En ole koskaan itse kohdannut gps-häirintää, onko tuo häirinnällä tehty virhe siis usein niin pieni, että ollaan kuitenkin samalla "hollilla", siis satojen tai kymmenien metrien säteellä oikeasta?
@@Opettajanmies En ole itsekään GPS-häirintää kohdannut (paitsi jos joskus GPS-signaalin väliaikainen hukkuminen olisikin johtunut häirintälaitteesta eikä heikosta signaalista), mutta käsittääkseni se malli, jossa yhteys ei katoa kokonaan toteutetaan niin, että signaaliin saadaan järjestelmällinen virhe, joka laittaa sen ikäänkuin liukumaan johonkin suuntaan ja kaikki lähistöllä olevat laitteet näkevät samansuuntaisen ja samanmittaisen virheen. Tällöin siis yhdeltä laitteelta tehty mittaustulos suhteessa tunnettuun oikeaan sijaintiin antaa pätevän korjaustiedon muille. Tietääkseni aiheutetun virheen maksimimäärällä ei ole teoriassa ylärajaa, mutta liian aggressiivinen häirintä tietenkin aiheuttaisi sen, että kaikki ymmärtäisivät häirinnän yhtä pahaksi kuin koko signaalin menettämisen. Tehokas häirintä vaatii sen, että häiriö on sen verran pieni, että signaali on yhä uskottava. Uskottavan virheen maksimimäärä riippuu todennäköisesti asiakaskunnasta, joten maksimivirhe riippuu todennäköisesti enemmän hyökkääjän motiiveista kuin teknisistä esteistä. Jos aihe kiinnostaa, niin Real Time Kinematic (RTK) tai Differential GPS ovat sopivia hakusanoja vaikkapa Wikipediassa lisätiedon löytämiseen.
Tosin itse puhelinten gps tarkkuus liikkuu siinä 2-6 metrin paikkeilla ilman "ulkopuolisen tahon häirintää". Eli ne ei kovin tarkkoja ole jos halutaan määrittää rajatolppien paikka.
@@DDramKing Riippuu luurista. Ihan perusmallin Samsungin Android-puhelin pystyy toistamaan saman sijainnin alle puolen metrin tarkkuudella, jos käteen on osunut sellainen yksilö, jossa on antenni kiinnitetty onnistuneesti piirisarjaan. Eli tässä siis sijainnin toistaminen tarkoittaa sitä, että kun mittaat jonkin paikan koordinaatit, kävelet puhelimen kanssa puolen kilometrin lenkin ja palaat takaisin samaan kohtaan, jonka mittasit aikaisemmin niin heitto on alle puoli metriä. Huomaa, että tässä on olennaista pitää koko ajan näyttö päällä ja sijaintia näyttävä ohjelmisto käynnissä, että paikannus pysyy tarkkana.
Puhelinten gps tarkkuudessa on paljon eroja. Parhaimmat pystyy noin 2m tarkkuuteen mutta huonoimmat yli 4m. Keskimäärin tarkkuus on metsäisellä alueella 4-5m. Erilliset käsi gps laitteet ovat näitä metsäisillä alueilla pääosin tarkempia koska niissä on paremmat antennit ja ne on suunniteltu sateelliittiyhteydet edellä (gps, galileo,glonass jne)
Kesämökin lähellä on tuollainen pieni kiinteistö keskellä metsää. Se oli syntynyt maanviljelyksen takia joskus 1900-luvun alkupuolella, kun isomman tilan maita oli jaettu perillisten kesken. Tuolla ei ollut ollut asutusta vaan ainoastaan joku heinälato tai vastaava varastorakennus. Hieman vanhemmista peruskartoista 1:10 000 ja 1:25 000 on mukava tutkia ympäristöä ja netistä löytyy sitten uudempaa tietoa muutoksista, joita on tapahtunut maastossa.
Mutta,ei. tehtyjen mittausten tiedot ovat varmoja. Muiden rajapyykkien sijainti kartalla voi olla epävarmempi ja niille palvelussa näytetään varoitus ”Tietoja ei ole tarkistettu”. Matkapuhelimen avulla löytää yleensä lähelle oikeaa sijaintia, sillä niiden tarkkuus on 2-20 metrin välillä. Rajapyykkien tiedot eivät ole automaattisesti näkyvissä, kun kiinteistöjen rajoja näytetään palvelussa. Yksittäinen kiinteistö pitää ensin hakea kartalle joko katsomalla omaa kiinteistöä tai etsimällä Kaikki kiinteistöt -osiosta jokin yksittäinen kiinteistö kartalle. Asiointipalvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. Verkko tunnistiksella selviksi
Kännykän tarkkuuden voi helposti selvittää, kun mittaa ensin tunnetun ja tarkistetun rajapyykin sijainnin ja vertaa sitä tietokannan sijaintitietoon. Sama virhe on myös muissa paikoissa, jos muita paikkoja mittailee lähialueilla lähellä samaa aikaa (tyyliin alle tunnin sisällä).
Hieno vinkki kun olen juuri ihmetellyt näitä oman tonttimme rajoja ja pyykkejä....pyörin pyörin ympyröissäin pyykkejä löydäen😅. No nyt voinen käydä lyömässä palluran ja kordinaatien mukaan tolpat rajapaikoille. Kiitos videosta. Ps. Olis metallinetsin ollut hyvä lisä tuolla salaperäisellä asuinpaikalla. Jos kolikoita olis löytynyt olis ehkä ajoitus asujamiston olemassaolosta valottunut. (Utelias metsienmies kun oon. Löytyy kaikkea kivaa kun tarkasti tutkailee. Meni vähän aiheesta sivuun, mutta..)
Kun 90-luvulla lohkottiin kesämökkitonttiani pyykki laitettiin kaksi metriä todellisesta paikasta tien takia. Maanmittari ilmoitti merkitsevänsä +2 m jonnekin papereihin. Eli pyykki ei ole todellisessa paikassa.
Kuka nuo rajapyykit omistaa? Maanmittauslaitos? Joku kiinteistöistä, joiden rajaa sillä merkataan? Saako rajapyykkien päälle rakentaa? Meneekö kiinteistöjen rajat tasaisesti rajapyykin päältä?
Lohkomiskartan saa maanmittaustoimistosta jossa yleensä on metrimäärä pyykiltä toiselle jossei gps:llä löydy. Vanhemmat käsin piirrettyjjä ja mielestäni hienon näköisiä. hinta 20-30e/kiinteistö. Pienet alueet voi olla yhteisiä esim soran, saven tai venevalkamat. Silloin kolmas numerosarja alkaa kasilla aineskin eteläsavossa päin.Maanmittari sanoi että pyykki on ollut enimmillään 70m siitä mitä gps näytti
Voi V....U meidän talolehteä! Se oli silloin, kun ihmiset osasivat yhdyssanat jne. Meidän Talo- lehti ja myös asiapitoinen kirjoitetaan yhteen kuten ei luki- häiriöiset tietää...
@@Opettajanmies Mikähän siinä on että ne jotka eivät niin välitä miten koulu sujuu, niin ne istuu aina luokan perällä, ja pingottajat joille on tärkeää koulumenestys ja arvosanat, niin istuvat luokan edessä. 😊
näilä kiinteistö tunnuksilla voi näiden metsä firmojen(stora enso,upm, metsä grup) metsä arvolaskureila tarkastella kenen tahansa metsän omistajan puu varantoja ja arvoja?
Kyllä, olen tuota itsekin kokeillut muutaman kerran kun olet tutkinut myynnissä olevia metsäpalstoja. Yllättävän lähellä ovat pyynnit olleet noiden palveluiden antamia hintoja. Tämä olisi muuten hyvä videonaihe, kiitos vinkistä!
Tervehdys. Rajapyykkejä kun gps avusteisesti noiden koordinaattien avulla tutkailee niin pitää muistaa muutama asia: koordinaateille on olemassa ns. sijainti tarkkuus joka vaihtelee pyykin viimeisimmän sijaintitiedon päivityksestä maastossa (tämä tieto saattaa löytyä siitä pyykin kuvauksesta) ja maastossa oleva pyykin sijainti on vahvempi kuin mikään karttapalvelu. Lisäksi on olemassa ns. siirrtettyjä pyykkejä jotka maaston muotojen tai muiden esteiden takia on siirretty ja pyykin tiedoista ilmenee missä varsinainen rajapisteen paikka sijaitsee. En ainakaan oheisesta palvelusta tuota lisäinformaatiota löytänyt mutta maanmittauslaitokselta voi ladata datapaketin josta tuokin asia ilmenee sekä paljon muutakin, vaatii kylläkin hiukan harrastuneisuutta.
Kannatta huomioda senmmoinen asia, että karttapalvelun pyykit eivät ole välttämättä oikeassa paikassa koordinaattien mukaan, sijainti voi heittää pahimmillaan kymmeniä metriä, riippuu pyykkien rsk tarkuuksista, mikä on pyykille annettu, ne vaihtelee 0.1m ja 10m välillä, jopa reilusti enemmänkin ... entinen maanmittari ! Vinkiksi vain !
kannattaa valita sieltä "karttatasot" kohdasta vasemmalta sellainen kuin "ortokuvat / historialliset ilmakuvat" ja voi vielä jakaa ruudun sitten keskeltä halki niin että voit rullata vaikka vuotta 1946 ja 2022 ilmakuvia samaan aikaan... varoitus: erittäin koukuttava ominaisuus
@@maarithamalainen8235 joo paikkatietoikkuna se on, luulin että samasta sivustosta kyse tässä.. helvetin sekaviksi on käyttöliittymät ja karttatasot yms tehty noissa, huomaa että on virkamiesten tekemiä eikä kaupallinen tuote
toi on jos löytäää maastosta rajapyykin niin tolla sinisen pallukan olinpaikalla kartalla näkee osviittaa näyttääkö se oikei kun väliin se voi olla että etelä pohjos suunta on ok mut sitte itä länsisuunnas saattaa heittää 20 metrii
@@Opettajanmies Onpa jännä että niinkin aukealla pellolla niitä hyökkii, täällä on nyt ihmeen vähän, vain muutamia pyörälenkin yhteydessä, varmaan syvemmältä pusikoista saattais pörähtää enemmänkin.
@@pekkavalkonen1973 Eka kerta mullakin kun pellolla sellainen löytyi. Itse käyn kuntorasteilla, ja siellä niitä on kyllä joka paikassa. Ehkä niitä on täällä etelässä enemmän kuin Keski-Suomen korkeudella, nehän leviävät etelästä aina vaan pohjoiseempaan
@@Opettajanmies Niinhän se kuulemma on. Onko niitä lapissa vieläkään. Kyllä joskus on ollut täälläkin paita mustana kun on väärään paikkaan mennyt tönkimään.
Maanmittauslaitos on julkaissut myös vanhoja ilmakuvia eri vuosilta alkaen 1930-luvulta. Jos googlaat sanaa paikkatietoikkuna, pääset alkuun. Laitan tähän myös yhden mallilinkin, en ole varma näkyykö kartta.paikkatietoikkuna.fi/?zoomLevel=1&coord=525406_7159061&mapLayers=801+100+default,3400+100+ortokuva:indeksi×eries=1950&noSavedState=true&showIntro=false&lang=fi
Kun maanmittausinsinöörit tarkastavat rajoja, niin mihinköhän kadonneiden pyykkien paikantaminen perustuu? GPS ei taida kuitenkaan olla "virallisen" tarkka, jonka mukaan pyykki asennetaan🤔
Miksikäs sen metsän pitäisi olla viihtyisä? Ei se kuitenkaan ihmistä varten siellä kasva. Tuossakin montaa eri puulajia ja lahopuuta ja peitteisyyttä. Varmasti monta eri asukasta viihtyy tuossa metsässä. Ja puiden kasvaessa sieltä koko ajan puita vähenee ja pahin pusikko katoaa.
Meillä ei taida löytyä kun 1-2 rajapyykkiä vanhasta jaosta uudesta on kyllä näkyvissä. Yhden vanhan on VR haudannu maan alle ja ainakin 2 menny jokeen. Että aina ei pyykkejä enää näy.
Sen verran kommentoin vielä jot ilmakuvat / todellinen rajalinja heittää helposti 10m. Esimerkiksi pyykit näkyvissä suoralla rajalla menne polku joka näkyy selvästi ilmakuvassa. Ilmakuvan päällä näkyvä kiinteistön rajalinja on 10m sivuun polusta joka todellisuudessa on rajalla.. Ilmakuva on siis vääristynyt, maapallo kun ei ole pannukakku. Näin ilmakuvassa jos näyttää siltä että piharakennukset ei ole rajojen sisällä johtuu tod.näk. tästä vääristymisestä.
Karttapaikalla nähtävät ilmakuvat ovat ortoilmakuvia. Ortoilmakuvat ovat oikaistuja ilmakuva, jotka kuvaavat maanpinnan kohtisuoraan ilmasta katsottuna ja korjattuna tasokarttaa varten. Kuvista siis on poistettu kameran kuvaprojektion ja maaston korkeusvaihteluiden aiheuttamat vääristymät. Näitä nautinnan laajentumisia (vahinkoja tai toki voivat olla myös luvallisia) kyllä etenkin kaava-alueilla löytyy jonkun verran. Karttapaikalla näkyvissä rajalinjoissa voi myös olla heittoa, riippuen siitä kuinka tarkkoja pyykkien sijainnit ovat. Pyykkien tarkkuus löytyy Karttapaikalla pyykkiä hiirellä klikkaamalla.
@@maarithamalainen8235 Taas sitä oppii uutta, kiitos tästä! Ortopedillä ja ortokuvilla taitaa olla taustalla sama kantasana, kun molemmissa korjataan jotain😀
Erittäin hyvä ohjelma, siis sun ohjelmista kyllä oppii melkein kaikki. Tämä oli erittäin hyvä, toi pyykki on just niitä, mitä on yleensä tosi vaikea löytää, mutta kyllä siinä on jokin punainen merkki. Mutta, että onko naapurin tontin puolella vai ei jne, niistä on hiton paljon "tappeluita" naapureiden välillä, tuttua kauraa..sitten varsinkin maasedulla on monesti vain sovittu kättä päälle, että saat rakentaa esim grillikatoksen toisen tontille, sitten kun tuleekin jostain erimielisyyttä, siinä sitten on kunnon tappelut, kun asiat eivät ole papereilla ja allekirjoituksilla ja leimoilla. Anteeksi, mutta mua nauratti tää ohjelma, kun olen jo 54v, ja mukana monessa jutuissa vuosien varrella ja juuri näitä hiton riitelyitä on saanut käydä sovittelemassa niin maseudulla kuin kaupungissa ja soitella eri puolille kaupungin johtoa lähtien. Joten tämä video oli 10+👍
Täälläkin päin menee yhdessä talossa raja talon keskeltä kartan mukaan aika outoa?? Joku muukin oli samanlainen,tais olla että sauna jäikin naapurin puolelle. Sitä en sitten tiedä paljoko on karttaan luottamista.
Menin karttapaikka sivustolle, jossa sanottiin, että sivusto ei ole turvallinen, mistä mahtaa olla kysymys? Käytössä f-secure, onko merkitystä? Kun silti menee, kaikki toimii.
Minä etsin metsäpalstan pyykkiä keväällä, mutta ei löytynyt.Otin yhteyttä viereisen metsän omistajaan josko hän muistaisi missä pyykki on ja löytyihän se mutta 25m etäämpänä mitä tämä karttapalvelu tarjosi pyykin paikaksi.Olisiko ollut häirintää päällä vai onko joku joskus siirrellyt rajapyykkiä.Täytyypä käydä kokeilemassa uudelleen mitä karttapaikka tarjoaa pyykin paikaksi.
Kiitos videosta. Kaikkia palvelun (kiinteistörekisterin) pyykkejä ei ole mitattu nykyaikaisin menetelmin ja niiden sijainti kartalla ei ole tarkka. Mittaamattomattomien pyykkien paikat on arvioitu vanhojen karttojen perusteella ja niissä voi olla suuriakin virheitä kartalla.
Puhelinten gps tarkkuus vaihtelee paljon. Se voi olla parhaimmillaan jopa 2m mutta huonoimmillaan yli 5m. Puhelimiin on saatavilla sovelluksia mitkä näyttävät gps tarkkuuden metrilukemana reaaliajassa. Androidille esimerkiksi ilmainen Gps Status.
Suurta osaa pyykeistä ei ole koskaan mitattu kartalle, vaan niiden paikat on arvioitu peruskartalle. Siten tiedot voivat olla laun perin varsin virheelliset eli jos ei ole löytynyt ilmakuvilta rajaa ja käytetty ikivanhaa huonoa rajamittaa tms
Hyvä kysymys! Nyt mennään oman osaamisalueeni rajamaille... Karttapaikka näyttää sekä kohteen että oman sijainnin koordinaatit. Samoin voi myös itse syöttää koordinaatit ja karttapaikka näyttää sitten kartalla missä se on. Mutta osaamiseni loppuu siinä, etten ole perehtynyt eri koordinaattijärjestelmiin ja Karttapaikassa voi valita yli 30:stä vaihtoehdosta mitä käyttää. Oletus on ETRS-TM35FIN, itse olen tottunut käyttämään vanhaa ETRS89 (WGS84) järjestelmää(armeijasta)
Ei ole aina punaisia, jos pyykki on luonnon kivi. Olen ollut pyykkejä hakemassa eikä ne ole punaisia. Oman tontin pyykit on kivisiä eikä ole mitään maalia.
@@Eläkeneuvos No minun muistikuvani ajottuu lapsuuteen maaseudulle. Siellä oli tonttien rajojen välissä rajapyykki mikä oli pystytolppa ja siinä punainen nuppi päässä, sitten oli myös raidallisia tolppia. Ne olivat pituudeltaan noin 10 vuotiaan pojan pituisia.
@@Eläkeneuvos niin en tiedä nimistä miksikä on kutsuttu niitä rajatolppia, mutta kuitenkin sellaisia kuvailemiani tolppia oli. Voi olla hyvinkin tuon nimisiä.
@@Opettajanmies Simo ja Vesku ovat rajanaapureita. Simo on keksijä Yskänen. Ja Loiri on Armeijan iso herra. Ne ovat kaikki kaksois osassa. Keskellä Vesku on Pikkupoika Hugo Strömbergin poika. Hugo Strömberg on Spede. Ja vaimo on Hanne Lauri jonka roolinimeä en nyt muista. Kaikki muut tässä on kaksoisosassa eli näyttele monta roolia paitsi Hannele Lauri. 😀 Tuossa linkissä on kohtaus välihuudosta. Naapurien riita. Nuo reunoilla olevat riitelee ja keskellä on välihuutaja. Siinä riidellään siitä kun Jäpälän katiska on liian lähellä Yskänen rantaa. 😀 ruclips.net/video/_FdshV1Mg_w/видео.htmlfeature=shared
@@Opettajanmies RUclips näköjään poistaa linkit. Hae youtubesta Välihuutaja. Katso se jossa vesku on pukeutuneena Armeijan asuun. Korkea arvoiseen herraan. En tunne sotilasarvo merkkejä kun olen saanut vapautuksen, mutta sinä varmaan tiedät. Veskulla on siinä lakki päässä myös. Eli hauksi Pikkupojat välihuutaja.
Hyvää tietoa! Kiitos!
Kiitos, hiton mielenkiintoinen ja opettava video👍🙏🇫🇮
Ole hyvä!
Ei näitä tavallinen tallaaja hoksaa, Kiitos sinulle.
Ole hyvä😀
@@Opettajanmies
Itse en ainakaan saanut kännykällä toimimaan että näyttää pallukan kun kävelee rajalla, tontin rajat näkyy sekä kivipyykit/ tiedot ,valittu kiinteistörajat sekä kinnteistötunnukset sekä sijainti päällä ei kysy mitään saako paikantaa.🤔
@@masa-ep1gf Sinulla on jo paikannut päällä, jos se sininen pallukka liikkuu. Kävele pyykin "päälle" kartalla ja koeta löytää pyykki
@@seppomanninen816 Nuo rajapyykit on niin piilotettu, että kukaan ei tiedä kenelle kuulu se metsä. Hyvä jos edes omistaja erottaa kumpi puoli on hänen. Naapurin vai oma.
Kyl on hyviä vinkkejä tällä kanavalla. Kiitos Opettajan miehelle.
Hyvä,selkeä ja hyödyllinen video! Opit tulee käyttöön. Kiitos!
Ole hyvä😀
Suurkiitokset! Tämä oli tosi hyödyllistä tietoa.
Ole hyvä😀
Hienoa tietoa ja opetusta iso kiitos tästä olipa mielenkiintoista tietoa.
Kiitos!
Nää on kyllä niin hyviä nämä sinun videot.Kiitos näistä on tosipaljon ollut minulle hyötyä
Joo ei tarvitse mennä minnekään kursseille.
@@koskela77asia on näin
Ole hyvä vaan😄
Kiitos taas opettavasta videosta.
Ole hyvä!
Aina nuo maanmittauslaitoksen karttapaikan rajapyykkien paikat ja kiinteistön rajat eivät pidä paikkaansa tai vastaa missä ja miten ne maastossa ovat. Varsinkin vanhoja kiinteistöjä on maanmittarin tekemistä paperikartoista piirretty tietokoneelle ja tällöin ne karttapaikan pyykit ja rajat eivät välttämättä täysin vastaa sitä missä ne maastossa ovat. Sanotaan että jokin kiinteistö on lohkottu 30-luvulla ja maanmittari käynyt sen pyykkäämässä ja piirtämässä paperille pyykit, rajat ja etäisyydet jne. Välttämättä maanmittaria ei tuon jälkeen ole siellä koskaan käynyt ja joku on ne niistä vanhoista käsin piirretyistä paperikartoista koneelle kopioinut.
Itsellä juuri tämä tilanne. Rajapyykin lähdeaineistona on kuvamittaus ja arvio sijainnin tarkkuudesta 4m. Kannattaakin aina tilaa ostaessa käydä kaikki rajapyykit läpi ja jos ei löydy niin myyjä selvittää sijainnin. Taitaa maksaa yli 1k€ jos viranomaista joutuu etsimiseen käyttämään.
Tämä pitää paikkansa!
Meillä naapuri veti tiensä rajapyykin yli ja siirsi vanhan puisen pyykin metrin verran meidän puolemme ja sitten tuli Maanmittauslaitos merkkaamaan rajoja virallisesti yhtä suuressa hiljaisuudessa. Soittaessani heille, että raja tuli väärään paikkaan oli vastaus, että mittaukset on nyt tehty, eivätkä he suostu tulemaan paikalle uudestaan, että silleen Suomessa toimitaan vaivihkaa. Reilu keskustelu tai edes rehellisyys olisi kyllä oikeudenmukaisempaa.
Kiitos videosta. Tosin melkein varastit oman vielä toteutumattoman videoaiheeni. Yli 40 vuotta metsäalalla toimineena olen muutamaan rajaloukkaus tapahtuman aiheuttanutkin, mutta tosi usein olin niitä myös ratkomassa. Kun puita oli kaadettu väärältä puolelta piti ensin määrittää oikea rajalinja ja sen jälkeen laskettiin kantojen avulla asianmukaiset korvaukset. Nykyään hommat tehdään juurikin noihin viitteellisiin rajatietoihin nojaten. Joskus menee ihan oikein, mutta ihan varmaan päivittäin tapahtuu pieniä haksahduksia. Eräs yhtiö ilmoitti jopa, että hakkuissa rajaa ei enää merkitä maastoon manuaalisesti lainkaan vaan noudatetaan näitä rajaelementtejä. Kyllä huolestuttaa metsänomistajien puolesta, koska tapahtuneen erheen ilmitulo on epätodennäköistä, sillä tilanteen näkijöitä metsänomistajien riveissä on enää harvassa.
Niin, se oma ideani oli kertoa miten satojenkin metrien umpeenkasvanut rajalinja saadaan avatuksi. Rajapyykiltä lähtösuunta on vaikea määrittää. Kaikenlaisia kikkoja on tullut käytettyä. Esim. haulikko valopanoksella toimii joskus hyvin.
Tämäpä mielenkiintoista! Olen itse ollut myös kerran vähän osallisena tapauksessa, jossa metsäyhtiön moto kaatoi puita edustamani yhdistyksen puolelta. Korvaukset maksettiin mukisematta, homma oli niin selvä
tuo tieto tuli tarpeeseen. kiitos
Ole hyvä!
Itse olen maanviljelijä ja käytän tuota palvelua suunnilleen viikottain. Erittäin kätevä esimerkiksi etsittäessä tarkempia tietoja vuokra pelloista tai ostettavan maan tausta selvittelyssä. Olen myös huomannut, että siellä on epätarkkuuksia; esinerkiksi minun mailtani puuttuu kokonaan yksi 20vuotta vanha rajapyykki ja joitakin pyykkejä näytetään vääriin paikkoihin. Tuttavani kokenut kiinteistö kaupan vahvistaja sanoi tuon palvelun tietojen olevan vain viitteellisiä ja lopullisten rajapyykkien tietojen löytyvän eri haku menettelyllä.
Kiitos, tämä on hyvää ja mielenkiintoista lisätietoa!
Rajapyykkiä klikattaessa aukeaa tietoruutu, jossa lukee arvio koordinaattien tarkkuudesta. Vanhemmissa kohteissa voi lukea "4 m", mutta uusissa "0.1 m".
Kiitos hyvistä videoistasi. Saimme puhelimen sähköpostiin tilaa ohjeillasi ja hyvää lisätietoa oli tälläkin videolla, joka toivottavasti innostaa ihmisiä etsimään tilustensa rajapyykkejä
Hienoa että videostani oli apua😀
Kiitos.Nyt mentiin asian ytimee.
Ole hyvä😄
Kiitos, Hyvää tietoa itselläni tilallani jokin pyykki kateissa täytyypä etsiä näillä opeilla..
Onnea etsintään!
Tällä tavalla pyykkejä etsittäessä täytyy kaikkien tiedostaa, että karttapohjat eivät todellakaan ole kunnossa!! Jos pyykeille ei ole maastossa mitattuja koordinaatteja (tai ilmakuvattuja), voi pyykki karttapohjalla olla helposti 10m metriä väärässä paikassa. Jopa 60m on ollut karttapohja väärin. Suurin osa suomen pyykeistä on vielä mittaamatta eli ns. huonolla sijainnilla.
Kiitos,paljon hyödyllistä tietoa tällä kanavalla,uusi tilaja
Kiitos kun tilasit kanavani, teitä onkin jo kohta 11000!
Tervetuloa kokeilemaan. Länsirajalla naapuri on haudannut piikin pihanrakennuksen yhteydessä ja on sitä mieltä että pyykki on viereisen umpeenkasvaneen ojan pohjalla. Kyseessä ei ole siirtopyykki. Miten on mahdollista että pyykki olisi ojan pohjalla? Hautautuneena liejuun. Itärajalla on puolestaan avosuohon uponnut kivipyykki. Mahdoton löytää kun karttapaikan tarkkuus pyykille on 4m ja kännykän gos tarkkus 15m. Maksan 50e löydetty pyykki.
Hieno video! Lisäksi olisi voinut neuvoa, että GPS-paikannuksessa voi olla pientä heittelyä päivittäin, joten ensimmäisenä kannattaisi siinä lähimaastossa etsiä jokin varmasti tunnistettu kohde (esim. nykyaikainen rajapyykki) ja sen jälkeen mitata kännykällä mihin kohtaan kännykkä näyttää saman kohteen. Siitä saa tiedon, että tänään virhe on vaikkapa +2 m pohjoiseen ja -1 m itään. Tämän jälkeen kun etsii seuraava pyykkiä, niin tietää että se poikkeaa käynnykän näyttämästä paikasta tuon saman verran.
Tämä on köyhän miehen malli differential GPS -ratkaisusta, koska GPS-signaalin virheet ovat yleensä järjestelmällisiä yhdellä mittauskerralla. Jos haluaa oikein tarkan tuloksen, niin kännykän näyttöäkään ei saa välissä sammuttaa kun siirrytään tunnetulta pisteeltä tuntemattoman suuntaan, että paikannuksen virhe pysyy koko ajan samansuuntaisena ja samansuuruisena. Huomaa, että jyrkät rinteet voivat sotkea tätäkin mallia, mutta tasaisella pitäisi päästä helposti puolen metrin tarkkuuteen, jolloin rajapyykin löytäminen ei ole enää tuurista kiinni.
Ja vaikka olisi GPS-häirintä päällä, niin differential GPS toimii myös silloin, koska häirinnässä kaikki näkevät samansuuruisen ja samansuuntaisen virheen. Jos häirintä vaihtaisi koko ajan nopeasti sijaintitiedon virhettä eri suuruiseksi niin silloin pitäisi olla kaksi kännykkää yhtä aikaa, joista toinen olisi tunnetussa paikassa ja lähettäisi jatkuvasti korjaustietoa toiselle laitteelle reaaliaikaisesti, mutta en muista kuulleeni tämäntasoisesta häirinnästä Suomessa, joten saman tunnin aikana tehty korjauksen mittaus riittää kyllä.
Kiitos lisätiedoista! En ole koskaan itse kohdannut gps-häirintää, onko tuo häirinnällä tehty virhe siis usein niin pieni, että ollaan kuitenkin samalla "hollilla", siis satojen tai kymmenien metrien säteellä oikeasta?
@@Opettajanmies En ole itsekään GPS-häirintää kohdannut (paitsi jos joskus GPS-signaalin väliaikainen hukkuminen olisikin johtunut häirintälaitteesta eikä heikosta signaalista), mutta käsittääkseni se malli, jossa yhteys ei katoa kokonaan toteutetaan niin, että signaaliin saadaan järjestelmällinen virhe, joka laittaa sen ikäänkuin liukumaan johonkin suuntaan ja kaikki lähistöllä olevat laitteet näkevät samansuuntaisen ja samanmittaisen virheen. Tällöin siis yhdeltä laitteelta tehty mittaustulos suhteessa tunnettuun oikeaan sijaintiin antaa pätevän korjaustiedon muille.
Tietääkseni aiheutetun virheen maksimimäärällä ei ole teoriassa ylärajaa, mutta liian aggressiivinen häirintä tietenkin aiheuttaisi sen, että kaikki ymmärtäisivät häirinnän yhtä pahaksi kuin koko signaalin menettämisen. Tehokas häirintä vaatii sen, että häiriö on sen verran pieni, että signaali on yhä uskottava. Uskottavan virheen maksimimäärä riippuu todennäköisesti asiakaskunnasta, joten maksimivirhe riippuu todennäköisesti enemmän hyökkääjän motiiveista kuin teknisistä esteistä.
Jos aihe kiinnostaa, niin Real Time Kinematic (RTK) tai Differential GPS ovat sopivia hakusanoja vaikkapa Wikipediassa lisätiedon löytämiseen.
Tosin itse puhelinten gps tarkkuus liikkuu siinä 2-6 metrin paikkeilla ilman "ulkopuolisen tahon häirintää". Eli ne ei kovin tarkkoja ole jos halutaan määrittää rajatolppien paikka.
@@DDramKing Riippuu luurista. Ihan perusmallin Samsungin Android-puhelin pystyy toistamaan saman sijainnin alle puolen metrin tarkkuudella, jos käteen on osunut sellainen yksilö, jossa on antenni kiinnitetty onnistuneesti piirisarjaan.
Eli tässä siis sijainnin toistaminen tarkoittaa sitä, että kun mittaat jonkin paikan koordinaatit, kävelet puhelimen kanssa puolen kilometrin lenkin ja palaat takaisin samaan kohtaan, jonka mittasit aikaisemmin niin heitto on alle puoli metriä.
Huomaa, että tässä on olennaista pitää koko ajan näyttö päällä ja sijaintia näyttävä ohjelmisto käynnissä, että paikannus pysyy tarkkana.
Kiitos!
Ole hyvä😀
Salapoliisityötä, kiitos videosta.
Juu oli ihan hauskaa etsiä niitä pyykkejä metsästä
Hyvä ohjeistus kiitos !
Kiitos!
Puhelinten gps tarkkuudessa on paljon eroja. Parhaimmat pystyy noin 2m tarkkuuteen mutta huonoimmat yli 4m. Keskimäärin tarkkuus on metsäisellä alueella 4-5m. Erilliset käsi gps laitteet ovat näitä metsäisillä alueilla pääosin tarkempia koska niissä on paremmat antennit ja ne on suunniteltu sateelliittiyhteydet edellä (gps, galileo,glonass jne)
Uusia mahdollisuuksia aarteen etsijöille vanhat kartat. Juomapullot ja niiden
korkit ilmineeraa että kohde on lähistöllä.
Kesämökin lähellä on tuollainen pieni kiinteistö keskellä metsää. Se oli syntynyt maanviljelyksen takia joskus 1900-luvun alkupuolella, kun isomman tilan maita oli jaettu perillisten kesken. Tuolla ei ollut ollut asutusta vaan ainoastaan joku heinälato tai vastaava varastorakennus. Hieman vanhemmista peruskartoista 1:10 000 ja 1:25 000 on mukava tutkia ympäristöä ja netistä löytyy sitten uudempaa tietoa muutoksista, joita on tapahtunut maastossa.
Kyllä, näihin saisi aikaa menemään miten paljon vaan😂
Tää on hyvä palvelu.👍
Kyllä! Aika kuluu rattoisasti kun ilmakuvia ja rajalinjoja tutkii😀
Oli kyllä asia pitoinen video. Karttapaikkaa olen käyttänyt mutta en ole tiennyt kaikkia ominaisuuksia mitä siitä löytyy.
Osa noista tiedoista on lisätty 22.4 tänä vuonna, eli ne ovat melko uusia ominaisuuksia
Tarpeellista tietoa monelle...
Mutta,ei. tehtyjen mittausten tiedot ovat varmoja. Muiden rajapyykkien sijainti kartalla voi olla epävarmempi ja niille palvelussa näytetään varoitus ”Tietoja ei ole tarkistettu”. Matkapuhelimen avulla löytää yleensä lähelle oikeaa sijaintia, sillä niiden tarkkuus on 2-20 metrin välillä.
Rajapyykkien tiedot eivät ole automaattisesti näkyvissä, kun kiinteistöjen rajoja näytetään palvelussa. Yksittäinen kiinteistö pitää ensin hakea kartalle joko katsomalla omaa kiinteistöä tai etsimällä Kaikki kiinteistöt -osiosta jokin yksittäinen kiinteistö kartalle.
Asiointipalvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista.
Verkko tunnistiksella selviksi
Kännykän tarkkuuden voi helposti selvittää, kun mittaa ensin tunnetun ja tarkistetun rajapyykin sijainnin ja vertaa sitä tietokannan sijaintitietoon. Sama virhe on myös muissa paikoissa, jos muita paikkoja mittailee lähialueilla lähellä samaa aikaa (tyyliin alle tunnin sisällä).
Hieno vinkki kun olen juuri ihmetellyt näitä oman tonttimme rajoja ja pyykkejä....pyörin pyörin ympyröissäin pyykkejä löydäen😅. No nyt voinen käydä lyömässä palluran ja kordinaatien mukaan tolpat rajapaikoille. Kiitos videosta. Ps. Olis metallinetsin ollut hyvä lisä tuolla salaperäisellä asuinpaikalla. Jos kolikoita olis löytynyt olis ehkä ajoitus asujamiston olemassaolosta valottunut. (Utelias metsienmies kun oon. Löytyy kaikkea kivaa kun tarkasti tutkailee. Meni vähän aiheesta sivuun, mutta..)
Juu itse katsoin televisiosta BBC:n brittisarjan, jossa pääosassa oli kaksi metallinetsijää, mielenkiintoista
Kun 90-luvulla lohkottiin kesämökkitonttiani pyykki laitettiin kaksi metriä todellisesta paikasta tien takia. Maanmittari ilmoitti merkitsevänsä +2 m jonnekin papereihin. Eli pyykki ei ole todellisessa paikassa.
Eli kyseessä on ns. siirtopyykki. Ihan järkevää ettei pyykkiä laiteta keskelle tietä autojen öljypohjia halkaisemaan😅
Kuka nuo rajapyykit omistaa? Maanmittauslaitos? Joku kiinteistöistä, joiden rajaa sillä merkataan?
Saako rajapyykkien päälle rakentaa? Meneekö kiinteistöjen rajat tasaisesti rajapyykin päältä?
Lohkomiskartan saa maanmittaustoimistosta jossa yleensä on metrimäärä pyykiltä toiselle jossei gps:llä löydy. Vanhemmat käsin piirrettyjjä ja mielestäni hienon näköisiä. hinta 20-30e/kiinteistö. Pienet alueet voi olla yhteisiä esim soran, saven tai venevalkamat. Silloin kolmas numerosarja alkaa kasilla aineskin eteläsavossa päin.Maanmittari sanoi että pyykki on ollut enimmillään 70m siitä mitä gps näytti
Oho, aika iso heitto!
Voi V....U meidän talolehteä! Se oli silloin, kun ihmiset osasivat yhdyssanat jne. Meidän Talo- lehti ja myös asiapitoinen kirjoitetaan yhteen kuten ei luki- häiriöiset tietää...
Niinpä 😀 Yhdys sanat ovat vaikeita
Kyllä minun mielestäni asiapitoinen on yhdyssana. 🤔 Ei ne koulussa mitään opi kun ne räplää kännykkää.
@@koskela77 On se yhdyssana ja itsessänikin on vähän "kielipoliisin" vikaa😀
@@Opettajanmies varmaan siksi kun olet opettaja. 😂 Vaikka et varmaan äidinkielen opettaja olekaan. 😊
@@Opettajanmies Mikähän siinä on että ne jotka eivät niin välitä miten koulu sujuu, niin ne istuu aina luokan perällä, ja pingottajat joille on tärkeää koulumenestys ja arvosanat, niin istuvat luokan edessä. 😊
näilä kiinteistö tunnuksilla voi näiden metsä firmojen(stora enso,upm, metsä grup) metsä arvolaskureila tarkastella kenen tahansa metsän omistajan puu varantoja ja arvoja?
Kyllä, olen tuota itsekin kokeillut muutaman kerran kun olet tutkinut myynnissä olevia metsäpalstoja. Yllättävän lähellä ovat pyynnit olleet noiden palveluiden antamia hintoja. Tämä olisi muuten hyvä videonaihe, kiitos vinkistä!
Tervehdys. Rajapyykkejä kun gps avusteisesti noiden koordinaattien avulla tutkailee niin pitää muistaa muutama asia: koordinaateille on olemassa ns. sijainti tarkkuus joka vaihtelee pyykin viimeisimmän sijaintitiedon päivityksestä maastossa (tämä tieto saattaa löytyä siitä pyykin kuvauksesta) ja maastossa oleva pyykin sijainti on vahvempi kuin mikään karttapalvelu. Lisäksi on olemassa ns. siirrtettyjä pyykkejä jotka maaston muotojen tai muiden esteiden takia on siirretty ja pyykin tiedoista ilmenee missä varsinainen rajapisteen paikka sijaitsee. En ainakaan oheisesta palvelusta tuota lisäinformaatiota löytänyt mutta maanmittauslaitokselta voi ladata datapaketin josta tuokin asia ilmenee sekä paljon muutakin, vaatii kylläkin hiukan harrastuneisuutta.
Ihan totta, esim tiesin että on olemassa ns. siirrettyjä pyykkejä mutta en videota tehdessäni sitä muistanut lainkaan
Kannatta huomioda senmmoinen asia, että karttapalvelun pyykit eivät ole välttämättä oikeassa paikassa koordinaattien mukaan, sijainti voi heittää pahimmillaan kymmeniä metriä, riippuu pyykkien rsk tarkuuksista, mikä on pyykille annettu, ne vaihtelee 0.1m ja 10m välillä, jopa reilusti enemmänkin ... entinen maanmittari ! Vinkiksi vain !
Kiitos vinkistä!
kannattaa valita sieltä "karttatasot" kohdasta vasemmalta sellainen kuin "ortokuvat / historialliset ilmakuvat" ja voi vielä jakaa ruudun sitten keskeltä halki niin että voit rullata vaikka vuotta 1946 ja 2022 ilmakuvia samaan aikaan... varoitus: erittäin koukuttava ominaisuus
Siltä kuulostaa😆
Paikkatietoikkunassa tällainen ominaisuus kyllä löytyy, mutta Karttapaikalla taitaa näkyä vain tuo viimeisin ilmakuva?
@@maarithamalainen8235 joo paikkatietoikkuna se on, luulin että samasta sivustosta kyse tässä.. helvetin sekaviksi on käyttöliittymät ja karttatasot yms tehty noissa, huomaa että on virkamiesten tekemiä eikä kaupallinen tuote
@@maarithamalainen8235 Joo, siksi käytin kotikaupunkini karttapalvelua vanhojen ilmakuvien löytämiseen
👍🏻👍🏻
toi on jos löytäää maastosta rajapyykin niin tolla sinisen pallukan olinpaikalla kartalla näkee osviittaa näyttääkö se oikei kun väliin se voi olla että etelä pohjos suunta on ok mut sitte itä länsisuunnas saattaa heittää 20 metrii
Joo ei se pallukka ja pyykki aina ole kohdillaan, mutta aika lähelle pääsee
Onpas monipuolinen palvelu. Nykyään näkee paljon niitä oranssi tötteröitä rajapyykkeinä. ei kai vaan ollut hirvikärpäsiä 🙃
Ainakin meillä päin hirvikärpäsiä enemmän, nyt tänä kesänä tarttui tukkaan jo kun kävelin puidulla sänkipellolla.😁
@@Opettajanmies Onpa jännä että niinkin aukealla pellolla niitä hyökkii, täällä on nyt ihmeen vähän, vain muutamia pyörälenkin yhteydessä, varmaan syvemmältä pusikoista saattais pörähtää enemmänkin.
@@pekkavalkonen1973 Eka kerta mullakin kun pellolla sellainen löytyi. Itse käyn kuntorasteilla, ja siellä niitä on kyllä joka paikassa. Ehkä niitä on täällä etelässä enemmän kuin Keski-Suomen korkeudella, nehän leviävät etelästä aina vaan pohjoiseempaan
@@Opettajanmies Niinhän se kuulemma on. Onko niitä lapissa vieläkään. Kyllä joskus on ollut täälläkin paita mustana kun on väärään paikkaan mennyt tönkimään.
Moi, minua olisi kiinnostanut katsella vanhempia ilmakuvia,en löytänyt niitä, näkyykö ne vain tietyistä paikoista, kuten esimerkissäsi Lahdesta?
Maanmittauslaitos on julkaissut myös vanhoja ilmakuvia eri vuosilta alkaen 1930-luvulta. Jos googlaat sanaa paikkatietoikkuna, pääset alkuun. Laitan tähän myös yhden mallilinkin, en ole varma näkyykö kartta.paikkatietoikkuna.fi/?zoomLevel=1&coord=525406_7159061&mapLayers=801+100+default,3400+100+ortokuva:indeksi×eries=1950&noSavedState=true&showIntro=false&lang=fi
Itse käytän Karttaselainta puhelimessa. Ilmaisessakin versiossa on kiinteistörajat
Kun maanmittausinsinöörit tarkastavat rajoja, niin mihinköhän kadonneiden pyykkien paikantaminen perustuu? GPS ei taida kuitenkaan olla "virallisen" tarkka, jonka mukaan pyykki asennetaan🤔
jakokirjoista selviää rajamitat ja siitä sitten löytyypi kadonneen pyykin paikka perusmatikalla.
Ammattigps laitteet ovat yleisesti tarkempia kuin ne mitä kuluttajille myydään.
Kyllä ne tässäkin ihan satelliitin kautta mittasivat ja ne on tarkkoja laitteita on ihan toista kun joku puhelin.
@@Tessulandiasama jos otat läppärin mukaan, mutta siinä ei ole järkeä kun puhelin on kätevämpi ja paikantaa sijainnin.
@@Tessulandiatai voit sä ottaa paperikartankin, mutta painettu versio ei ole ajantasainen.
Tuohan on juuri sitä koskematonta metsää mitä vihreä liike vaatii Suomeen, tosi viihtyisältä vaikuttaa.
"Viihtyisää" tosiaan, oli kyllä melkoinen pusikko mutta tarkoituksella toki valittu. Eihän mäntykankaalla olisi ollut yhtä suurta haastetta😀
Miksikäs sen metsän pitäisi olla viihtyisä? Ei se kuitenkaan ihmistä varten siellä kasva. Tuossakin montaa eri puulajia ja lahopuuta ja peitteisyyttä. Varmasti monta eri asukasta viihtyy tuossa metsässä. Ja puiden kasvaessa sieltä koko ajan puita vähenee ja pahin pusikko katoaa.
@@Carnivora77 Totta, olet ihan oikeassa🙂
Ei tuo ole vanhaa suojeltavaa metsää, vaan ihmisen toiminnan jälkeen päästetty pusikoitumaan. Punkit ja hirvikärpäset viihtyy.
Meillä ei taida löytyä kun 1-2 rajapyykkiä vanhasta jaosta uudesta on kyllä näkyvissä.
Yhden vanhan on VR haudannu maan alle ja ainakin 2 menny jokeen.
Että aina ei pyykkejä enää näy.
Totta, ei kaikkia pyykkiä löydy vaikka kuinka etsii
Sen verran kommentoin vielä jot ilmakuvat / todellinen rajalinja heittää helposti 10m. Esimerkiksi pyykit näkyvissä suoralla rajalla menne polku joka näkyy selvästi ilmakuvassa. Ilmakuvan päällä näkyvä kiinteistön rajalinja on 10m sivuun polusta joka todellisuudessa on rajalla.. Ilmakuva on siis vääristynyt, maapallo kun ei ole pannukakku. Näin ilmakuvassa jos näyttää siltä että piharakennukset ei ole rajojen sisällä johtuu tod.näk. tästä vääristymisestä.
Karttapaikalla nähtävät ilmakuvat ovat ortoilmakuvia. Ortoilmakuvat ovat oikaistuja ilmakuva, jotka kuvaavat maanpinnan kohtisuoraan ilmasta katsottuna ja korjattuna tasokarttaa varten. Kuvista siis on poistettu kameran kuvaprojektion ja maaston korkeusvaihteluiden aiheuttamat vääristymät.
Näitä nautinnan laajentumisia (vahinkoja tai toki voivat olla myös luvallisia) kyllä etenkin kaava-alueilla löytyy jonkun verran. Karttapaikalla näkyvissä rajalinjoissa voi myös olla heittoa, riippuen siitä kuinka tarkkoja pyykkien sijainnit ovat. Pyykkien tarkkuus löytyy Karttapaikalla pyykkiä hiirellä klikkaamalla.
@@maarithamalainen8235 Taas sitä oppii uutta, kiitos tästä! Ortopedillä ja ortokuvilla taitaa olla taustalla sama kantasana, kun molemmissa korjataan jotain😀
Erittäin hyvä ohjelma, siis sun ohjelmista kyllä oppii melkein kaikki. Tämä oli erittäin hyvä, toi pyykki on just niitä, mitä on yleensä tosi vaikea löytää, mutta kyllä siinä on jokin punainen merkki. Mutta, että onko naapurin tontin puolella vai ei jne, niistä on hiton paljon "tappeluita" naapureiden välillä, tuttua kauraa..sitten varsinkin maasedulla on monesti vain sovittu kättä päälle, että saat rakentaa esim grillikatoksen toisen tontille, sitten kun tuleekin jostain erimielisyyttä, siinä sitten on kunnon tappelut, kun asiat eivät ole papereilla ja allekirjoituksilla ja leimoilla. Anteeksi, mutta mua nauratti tää ohjelma, kun olen jo 54v, ja mukana monessa jutuissa vuosien varrella ja juuri näitä hiton riitelyitä on saanut käydä sovittelemassa niin maseudulla kuin kaupungissa ja soitella eri puolille kaupungin johtoa lähtien. Joten tämä video oli 10+👍
Rajariidat on kyllä ikäviä! Itselläni ei ole onneksi kohdalle sattunut, joskus rajalinjat ovat olleet epäselviä mutta naapurin kanssa on pärjätty😀
Täälläkin päin menee yhdessä talossa raja talon keskeltä kartan mukaan aika outoa??
Joku muukin oli samanlainen,tais olla että sauna jäikin naapurin puolelle.
Sitä en sitten tiedä paljoko on karttaan luottamista.
Menin karttapaikka sivustolle, jossa sanottiin, että sivusto ei ole turvallinen, mistä mahtaa olla kysymys? Käytössä f-secure, onko merkitystä? Kun silti menee, kaikki toimii.
itse en edessinne pääse jos joudun boottaamaan reitittimen pitää laitella salasanat jne boxiin niin sitten pääsee,on muitakin minne en pääse suoraan.
Kannattaa poistaa moiset F-securet. Ei tee Windowsissa yhtään mitään.
Minulla ei sellasta ole
Minä etsin metsäpalstan pyykkiä keväällä, mutta ei löytynyt.Otin yhteyttä viereisen metsän omistajaan josko hän muistaisi missä pyykki on ja löytyihän se mutta 25m etäämpänä mitä tämä karttapalvelu tarjosi pyykin paikaksi.Olisiko ollut häirintää päällä vai onko joku joskus siirrellyt rajapyykkiä.Täytyypä käydä kokeilemassa uudelleen mitä karttapaikka tarjoaa pyykin paikaksi.
Tämähän mielenkiintoista, noin iso heitto kuulostaa oudolta.
Kiitos videosta. Kaikkia palvelun (kiinteistörekisterin) pyykkejä ei ole mitattu nykyaikaisin menetelmin ja niiden sijainti kartalla ei ole tarkka. Mittaamattomattomien pyykkien paikat on arvioitu vanhojen karttojen perusteella ja niissä voi olla suuriakin virheitä kartalla.
Puhelinten gps tarkkuus vaihtelee paljon. Se voi olla parhaimmillaan jopa 2m mutta huonoimmillaan yli 5m. Puhelimiin on saatavilla sovelluksia mitkä näyttävät gps tarkkuuden metrilukemana reaaliajassa. Androidille esimerkiksi ilmainen Gps Status.
Suurta osaa pyykeistä ei ole koskaan mitattu kartalle, vaan niiden paikat on arvioitu peruskartalle. Siten tiedot voivat olla laun perin varsin virheelliset eli jos ei ole löytynyt ilmakuvilta rajaa ja käytetty ikivanhaa huonoa rajamittaa tms
@@jussikesala1003 Kiitos lisätiedosta😄
Tontteja on vain asemakaava-alueilla. Muualla ne ovat kiinteistöjä. Tosin tontitkin ovat kiinteistöjä.
tila on kiinteistö kaava-alueen ulkopuolella ja tontti taas on kiinteistö kaava-alueella
Tiloja on myös kaava-alueella ennen kuin ne lohkotaan tonteiksi.
Noille rajapyykeille ilmoitetaan koordinaatit (mitä yksikköjä?). Saako myös oman sijainnin koordinaatteja näkyviin?
Hyvä kysymys! Nyt mennään oman osaamisalueeni rajamaille... Karttapaikka näyttää sekä kohteen että oman sijainnin koordinaatit. Samoin voi myös itse syöttää koordinaatit ja karttapaikka näyttää sitten kartalla missä se on. Mutta osaamiseni loppuu siinä, etten ole perehtynyt eri koordinaattijärjestelmiin ja Karttapaikassa voi valita yli 30:stä vaihtoehdosta mitä käyttää. Oletus on ETRS-TM35FIN, itse olen tottunut käyttämään vanhaa ETRS89 (WGS84) järjestelmää(armeijasta)
Itse löysin kivipyykin metsästä karttapaikan ja hangon avulla. Pyykki oli painunut suohon.
Hieno homma😄
Jännä juttu. Ämmälä on isäni kotikylä. Talo on vielä olemassa, vaikka en ole nähnyt sitä viiteenkymmeneen vuoteen
Lisäsin työkaluksi google map nähdä ilmakuva tontista. Jos hautoo kauppoja, sekin auttaa paljon.
Totta!
Kaipa sitä täytyy käydä päivällä ettimässä tuolta mettästä kun ollut hukkuneena useamman vuoden jo 😅
Toivottavasti löytyy!
Siinä näkyi olevan punaista siinä sammaleen päällä. Rajapyykit on aina punaisia.
Ei ole aina punaisia, jos pyykki on luonnon kivi.
Olen ollut pyykkejä hakemassa eikä ne ole punaisia.
Oman tontin pyykit on kivisiä eikä ole mitään maalia.
@@Eläkeneuvos No minun muistikuvani ajottuu lapsuuteen maaseudulle. Siellä oli tonttien rajojen välissä rajapyykki mikä oli pystytolppa ja siinä punainen nuppi päässä, sitten oli myös raidallisia tolppia. Ne olivat pituudeltaan noin 10 vuotiaan pojan pituisia.
@@koskela77
Varmaan tarkoitit niitä tolppia joita sanotottiin 5 veljestä.
Niitä oli raja linjoilla
@@Eläkeneuvos niin en tiedä nimistä miksikä on kutsuttu niitä rajatolppia, mutta kuitenkin sellaisia kuvailemiani tolppia oli. Voi olla hyvinkin tuon nimisiä.
@@Eläkeneuvos ja minä tarkoitin omakotitalojen tonttien rajoja. Ja maatilan.
Tuli mieleen Pikkupojat välihuutaja. 😂
??Simo ja Vesku? Nyt en tätä muista😂
@@Opettajanmies Simo ja Vesku ovat rajanaapureita. Simo on keksijä Yskänen. Ja Loiri on Armeijan iso herra. Ne ovat kaikki kaksois osassa. Keskellä Vesku on Pikkupoika Hugo Strömbergin poika. Hugo Strömberg on Spede. Ja vaimo on Hanne Lauri jonka roolinimeä en nyt muista. Kaikki muut tässä on kaksoisosassa eli näyttele monta roolia paitsi Hannele Lauri. 😀 Tuossa linkissä on kohtaus välihuudosta. Naapurien riita. Nuo reunoilla olevat riitelee ja keskellä on välihuutaja. Siinä riidellään siitä kun Jäpälän katiska on liian lähellä Yskänen rantaa. 😀
ruclips.net/video/_FdshV1Mg_w/видео.htmlfeature=shared
@@Opettajanmies tuossa on pätkä siitä elokuvasta 😀
ruclips.net/video/_FdshV1Mg_w/видео.htmlfeature=shared
@@Opettajanmies RUclips näköjään poistaa linkit. Hae youtubesta Välihuutaja. Katso se jossa vesku on pukeutuneena Armeijan asuun. Korkea arvoiseen herraan. En tunne sotilasarvo merkkejä kun olen saanut vapautuksen, mutta sinä varmaan tiedät. Veskulla on siinä lakki päässä myös. Eli hauksi Pikkupojat välihuutaja.
Nyt näkyi piilotetut kommentit. On näköjään laittamani linkki vielä.
"Tässä tämä kivi on varmaan pyykki". Tiedoksi, että kivipyykkeihin on hakattu numero, jonka esiin puhdistamalla voi olla varma pyykistä.
Juu tiesin että esim siinä videolla eka pyykki oli numero 7, mutta laiskuuttani en sitä sammaleesta puhdistanut. Hyvä tarkennus, kiitos siitä!
Muuten hyvä mutta nykyään paikannukset heittää tosi paljon, jopa kymmeniä metrejä.
Minulla heitti korkeintaan kaksi metriä, kun tätä videota tein
Se on puhelimille enemmänkin ominaisuus. Niiden gps sirua+antenneja ei ole suunniteltu tarkkuus edellä kuten vaikkapa käsi gps laitteiden.
Miks ne on Rajapyykit on kiviä? 🤔 Eikös ne ole tolppia. 🤔
Niitä on monenlaisia: kiviä, metallisia ja myöskin esim betonista tehtyjä.
@@Opettajanmies puupaalujakin on käytetty. se on yleensä viisi-paaluinen. Suopyykki on turpeella ja puupaaluilla suolle kasattu pyykki.
@@s-kortti7881 Joo, tämä on minulle ihan vieras juttu mutta täällä kommenteissa jotkut puhuvat viiden veljeksen pyykistä, ehkä sama juttu?