În cazul bilei pe apă, mă întreb, nu cumva ea va pluti acolo unde este așezată ? Să presupunem că avem o suprafață paraboloidală solidă, de aceeași formă cu cea pe care ar lua-o apa și având aceeași viteză unghiulară. Pe suprafață este așezată o bilă tot de sticlă, rotindu-se odată cu suprafața. Ce motiv ar avea să se ducă înspre axa de rotație ? Este adevărat că în centrul bilei forța centrifugă de inerție este ceva mai mică decât cea din punctul de contact cu suprafața, însă aici avem de a face cu un solid rigid și altfel trebuie studiat totul. Trebuie făcută suma vectorială a tuturor forțelor care acționează asupra tuturor volumelor elementare din care este compusă bila, iar atunci se va vedea probabil că rezultanta lor este perpendiculară pe suprafață paraboloidală în punctul de contact cu bila. Să presupunem că pe un leagăn sunt așezate în teanc piese de domino (sau plăci oarecare), până când ajung la axa de rotație a leagănului. Dacă se pune în mișcare leagănul, este posibil ca cele de deasupra să înceapă să cadă, pentru că forța centrifugă de inerție este prea mică pentru ele. Însă mă întreb dacă nu altfel s-ar petrece lucrurile în cazul în care pe leagăn s-ar afla un corp dintr-o singură bucată și cam de aceeași formă cu întreaga construcție a pieselor suprapuse ? Revenind la cazul cu bila pe o suprafață solidă, mai trebuie ținut cont că aceasta are o energie a mișcării de rotație și chiar una potențială față de centrul paraboloidului. Unde se duc aceste energii atunci când bila ajunge la axa de rotație ? Cazul bilei pe apă este și mai complicat. Eu nu am făcut experiența și nu m-am gândit prea mult la problema aceasta, am prezentat doar câteva aspecte. Probabil că soluția este cea pe care ați arătat-o. Știam că cele care se adună la mijloc sunt firicelele de ceai de pe fundul cănii de ceai atunci când se dă o mișcare de rotație întregului volum de lichid, dar aici este altceva, apar la fund anumiți curenți de lichid dinspre margine spre centru, fenomen care nici el nu este chiar ușor de explicat. În legătură cu problema recentă, trebuie să mai reflectez asupra ei și poate revin cu un răspuns.
@@marianl8718 Este excelent exemplul cu firicelele de ceai, ce păcat că nu mi l-ați amintit înainte de a filma răspunsul ! Explică perfect ce se întâmplă: forța arhimedică e mai mare decât forța centrifugă, ca în cazul mingii de ping pong despre care am vorbit în videoclip. Aceasta este explicația.
Buna seara! Daca probabilitatea de a trece macar o masina intr-o ora este de 95% atunci inseamna ca nu va mai trece alta masina in urmatoarele 10 minute pentru ca deja am fost eu in masina care a trecut in ora respectiva. Astfel eu as paria ca nu va trece o masina in urmatoarele 10 minute. Daca probabilitatea de a trece macar o masina intr-o ora este de 95% inseamna ca este o probabilitate de 5% sa nu treaca nicio masina intr-o ora.
@@maniuraantonioioan5935 Mulțumesc pentru răspuns ! O precizare: probabilitatea de 95% se referă la o oră care începe oricând, indiferent ce s-a întâmplat înainte, de pildă că tocmai a trecut o mașină sau nu. Ca în cazul în care dăm cu banul. Probabilitatea să cadă stemă e 1/2 indiferent ce s-a întâmplat înainte, de pildă a căzut stemă de 5 ori la rând. Seară plăcută !
Ce înseamnă ca probabilitatea ca în timp de o oră să treacă cel puțin o mașină este de 95% ? Înseamnă că în o sută de ore vor trece ÎN MEDIE 95 de mașini. Tot în medie va trece o mașină cam la 63 de minute. Practic probabilitatea ca în următoarele zece minute să treacă o mașină este 1/6 din 95%, pentru că o oră are șase intervale de câte zece minute, adică va avea valoarea de 15,8%, mult sub valoarea de 50%, așadar nu se poate paria că mașina va trece. Asta dacă am înțeles bine problema.
Dacă la o oră probabilitatea este de 95%, asta nu înseamnă că la două ore ea este mai mare decât unitatea. Există o probabilitate ca în 100 de ore să nu treacă nicio mașină. Scuze dacă am intervenit inoportun.
Probabilitatea (de 95%) ca într-o oră să treacă cel puțin o mașină înseamnă că din 100 de ore de observație a drumului, în medie, în 5 ore nu va trece nimic.
@@Pseudonimul_meu Este vorba de probabilitatea de a trece CEL PUȚIN o mașină, nu O mașină ! Să presupunem că se fac zece observații pe perioade de câte două ore, așa cum a fost dat exemplul. Vom avea de exemplu următoarele valori: două mașini, două mașini, două mașini, o mașină, trei mașini, zero mașini, două mașini etc. Cazurile când au fost una, două, trei etc. mașini se vor nota toate cu 1, iar cazurile când nu a fost nicio mașină se vor nota cu zero. Se face acum media pentru toți acești 1 și zero și se va găsi o valoare în jur de 0,95. Probabilitatea nu este așadar supraunitară pentru două ore.
În cazul bilei pe apă, mă întreb, nu cumva ea va pluti acolo unde este așezată ?
Să presupunem că avem o suprafață paraboloidală solidă, de aceeași formă cu cea pe care ar lua-o apa și având aceeași viteză unghiulară. Pe suprafață este așezată o bilă tot de sticlă, rotindu-se odată cu suprafața. Ce motiv ar avea să se ducă înspre axa de rotație ? Este adevărat că în centrul bilei forța centrifugă de inerție este ceva mai mică decât cea din punctul de contact cu suprafața, însă aici avem de a face cu un solid rigid și altfel trebuie studiat totul. Trebuie făcută suma vectorială a tuturor forțelor care acționează asupra tuturor volumelor elementare din care este compusă bila, iar atunci se va vedea probabil că rezultanta lor este perpendiculară pe suprafață paraboloidală în punctul de contact cu bila.
Să presupunem că pe un leagăn sunt așezate în teanc piese de domino (sau plăci oarecare), până când ajung la axa de rotație a leagănului. Dacă se pune în mișcare leagănul, este posibil ca cele de deasupra să înceapă să cadă, pentru că forța centrifugă de inerție este prea mică pentru ele. Însă mă întreb dacă nu altfel s-ar petrece lucrurile în cazul în care pe leagăn s-ar afla un corp dintr-o singură bucată și cam de aceeași formă cu întreaga construcție a pieselor suprapuse ?
Revenind la cazul cu bila pe o suprafață solidă, mai trebuie ținut cont că aceasta are o energie a mișcării de rotație și chiar una potențială față de centrul paraboloidului. Unde se duc aceste energii atunci când bila ajunge la axa de rotație ?
Cazul bilei pe apă este și mai complicat. Eu nu am făcut experiența și nu m-am gândit prea mult la problema aceasta, am prezentat doar câteva aspecte. Probabil că soluția este cea pe care ați arătat-o. Știam că cele care se adună la mijloc sunt firicelele de ceai de pe fundul cănii de ceai atunci când se dă o mișcare de rotație întregului volum de lichid, dar aici este altceva, apar la fund anumiți curenți de lichid dinspre margine spre centru, fenomen care nici el nu este chiar ușor de explicat.
În legătură cu problema recentă, trebuie să mai reflectez asupra ei și poate revin cu un răspuns.
@@marianl8718 Este excelent exemplul cu firicelele de ceai, ce păcat că nu mi l-ați amintit înainte de a filma răspunsul !
Explică perfect ce se întâmplă: forța arhimedică e mai mare decât forța centrifugă, ca în cazul mingii de ping pong despre care am vorbit în videoclip.
Aceasta este explicația.
Buna seara! Daca probabilitatea de a trece macar o masina intr-o ora este de 95% atunci inseamna ca nu va mai trece alta masina in urmatoarele 10 minute pentru ca deja am fost eu in masina care a trecut in ora respectiva. Astfel eu as paria ca nu va trece o masina in urmatoarele 10 minute. Daca probabilitatea de a trece macar o masina intr-o ora este de 95% inseamna ca este o probabilitate de 5% sa nu treaca nicio masina intr-o ora.
@@maniuraantonioioan5935 Mulțumesc pentru răspuns !
O precizare: probabilitatea de 95% se referă la o oră care începe oricând, indiferent ce s-a întâmplat înainte, de pildă că tocmai a trecut o mașină sau nu.
Ca în cazul în care dăm cu banul.
Probabilitatea să cadă stemă e 1/2 indiferent ce s-a întâmplat înainte, de pildă a căzut stemă de 5 ori la rând.
Seară plăcută !
Dacă probabilitatea este de 95% să treacă cel mult o mașină într-o oră.Eu spun că probabiltatea să treacă o mașină în cele 10 min este adevărată !!!
@DavidAndrei-g7v Adică cum, e adevărată ?
Întrebarea e "Cât este această probabilitate ?"
Mai mare sau mai mică decât 50% ?
Ce înseamnă ca probabilitatea ca în timp de o oră să treacă cel puțin o mașină este de 95% ? Înseamnă că în o sută de ore vor trece ÎN MEDIE 95 de mașini. Tot în medie va trece o mașină cam la 63 de minute. Practic probabilitatea ca în următoarele zece minute să treacă o mașină este 1/6 din 95%, pentru că o oră are șase intervale de câte zece minute, adică va avea valoarea de 15,8%, mult sub valoarea de 50%, așadar nu se poate paria că mașina va trece.
Asta dacă am înțeles bine problema.
Dacă la o oră probabilitatea este de 95%, asta nu înseamnă că la două ore ea este mai mare decât unitatea. Există o probabilitate ca în 100 de ore să nu treacă nicio mașină. Scuze dacă am intervenit inoportun.
Probabilitatea (de 95%) ca într-o oră să treacă cel puțin o mașină înseamnă că din 100 de ore de observație a drumului, în medie, în 5 ore nu va trece nimic.
@@Pseudonimul_meu Mulțumesc pentru precizare !
@@Pseudonimul_meu Este vorba de probabilitatea de a trece CEL PUȚIN o mașină, nu O mașină !
Să presupunem că se fac zece observații pe perioade de câte două ore, așa cum a fost dat exemplul. Vom avea de exemplu următoarele valori: două mașini, două mașini, două mașini, o mașină, trei mașini, zero mașini, două mașini etc. Cazurile când au fost una, două, trei etc. mașini se vor nota toate cu 1, iar cazurile când nu a fost nicio mașină se vor nota cu zero. Se face acum media pentru toți acești 1 și zero și se va găsi o valoare în jur de 0,95. Probabilitatea nu este așadar supraunitară pentru două ore.
Corect !