Întrebări 214 (Să ne gândim !) ECHILIBRU PE APĂ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 янв 2025

Комментарии • 13

  • @RomulusBoeriu
    @RomulusBoeriu  Месяц назад +1

    Îmi cer scuze pentru greșeala făcută la valoarea densităților.
    Densitatea apei este 1 g/cm cub.
    Deci densitatea lemnului din care este făcută prisma este 0,5 g/cm cub.
    Îi mulțumesc domnului Dumitru Antonie pentru că mi-a atras atenția.

    • @brad.pitt.ic.feng-shui
      @brad.pitt.ic.feng-shui Месяц назад

      nu e nevoie ca poate fi si apa grea sau cu multa informatie :)

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Месяц назад

      Cum de nu m-am gândit ... 😀
      Din aceeași sursă am aflat că timpul nu curge liniar ...

    • @dumitrug.antonie
      @dumitrug.antonie Месяц назад

      🙋Nu este chiar așa (asta referitor la valorile densităților date !?!), nici măcar apa supergrea nu are o asemenea valoare a densității ( cred că apa supergrea are sub 1,3 g/cm3 ), oricât de multă informație ar avea ea. Oricum, așa cum i-am precizat și DOMNULUI PROFESOR BOERIU, valorile respective, nu vor juca un rol deosebit de important la rezolvarea riguros științifică a problemei, ci mai degrabă raportului acestor densității. O fost doar o mică " scăpare" a DÂNSULUI. Vorba aceea: "*Numai cel care nu muncește, nu poate greși !?!*". O seară bună și numai bine.🍀

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Месяц назад

      @dumitrug.antonie Mulțumesc !
      Mi-a plăcut observația cu informația, e o problemă actuală .... 😀

  • @danielacarmenbaluta1619
    @danielacarmenbaluta1619 Месяц назад

    Bună seara Domnule Profesor! Răspuns la întrebarea nr. 214, Echilibru pe apă : prisma de lemn va pluti ca în poziția 2, deoarece centrul de greutate prismei se află deasupra centrului de presiune/ locul unde acționează forța arhimedică și această poziție 2 este cea stabilă. Toate celelalte poziții sunt instabile la o mică perturbație, prisma se răstoarnă/ rostogolindu -se ajungând în poziția stabilă 2. O seară bună.Cu mult respect, Daniela Carmen BĂLUȚĂ.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Месяц назад

      @@danielacarmenbaluta1619 Mulțumesc, seară plăcută !

  • @maniuraantonioioan5935
    @maniuraantonioioan5935 Месяц назад

    Buna seara! Prisma va pluti in pozitia 2 pentru ca are un varf in apa si mediana din acel varf este perpendiculara pe suprafata apei. Este posibil sa stea si in pozitia 1 dar trebuie sa o punem noi in acea positie.

  • @marianl8718
    @marianl8718 Месяц назад

    Prisma va pluti în echilibru indiferent (deci nu echilibru stabil) în orice poziție. Nu este nicio diferență între această prismă și un cilindru de lemn de aceeași densitate. Axa de simetrie a prismei de lemn va fi în planul suprafeței apei, deoarece, după cum s-a arătat, densitatea lemnului este jumătate din densitatea apei, așadar prisma se va scufunda în apă până în dreptul acestei axe, care trece prin centrele de greutate ale tuturor prismelor triunghiulare echilaterale infinitezimale care formează prisma. Pentru o asemenea prismă infinitezimală, metacentrul va coincide întotdeauna cu centrul ei de greutate (se poate demonstra geometric), iar prisma va pluti la fel de bine în orice poziție.
    În scurtul timp în care m-am gândit la problema de față, eu la concluzia asta am ajuns. Dacă am greșit, asta este, ar fi trebuit să îi aloc mai mult timp, dar m-am oprit după ce am bănuit că acesta trebuie să fie răspunsul corect.

    • @RomulusBoeriu
      @RomulusBoeriu  Месяц назад +1

      Mulțumesc, o zi plăcută !

    • @marianl8718
      @marianl8718 Месяц назад +1

      @@dumitrug.antonie Trebuie o clarificare a definițiilor. Ce este metacentrul ? Este un punct care se determină cu ajutorul centrului de greutate al părții scufundate în apă. Acest punct se proiectează vertical în sus până când întâlnește axa de simetrie a corpului, așa cum ați și arătat (se ia axa de simetrie ușor înclinată față de verticală, pentru că doar așa acest punct se va afla în afara axei de simetrie). Pentru ca echilibrul să fie stabil, metacentrul va trebui să fie deasupra centrului de greutate al corpului și pe aceeași verticală. Practic, se poate considera că forța arhimedică acționează chiar în acest metacentru, pentru că se știe că punctul de aplicație al unei forțe se poate deplasa oriune pe suportul forței, efectul forței asupra unui solid rigid va rămâne același.
      Avem așadar două forțe: forța de greutate acționând în centrul de greutate și forța arhimedică acționând în metacentru. Dacă metacentrul se află deasupra centrului de greutate, dar nu pe aceeași verticală, atunci va apărea un cuplu al forțelor care va roti corpul până când cele două puncte vor fi pe aceeași verticală. Dacă metacentrul este sub centrul de greutate, corpul se va roti până când metacentrul va ajunge deasupra centrului de greutate și pe aceeași verticală.
      În cazul problemei de față, părerea mea este că metacentrul coincide cu centrul de greutate, așa cum se poate constata dacă se fac niște construcții grafice îngrijite, pentru o poziție arbitrară a corpului (desigur, este nevoie și de demonstrație). Așadar corpul va pluti în orice poziție.
      Dar așa este, să așteptăm și să vedem ce va zice domnul Boieriu.
      Toate cele bune și din partea mea.

  • @brad.pitt.ic.feng-shui
    @brad.pitt.ic.feng-shui Месяц назад

    Barca pe valuri pluteste usor si va vine in ajutor :) ruclips.net/video/oSqBoy59Rv4/видео.html