Uitgelicht | Hoe onderhoud je akkerranden?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 сен 2024
  • Een mooie bloemenrand rondom je gewassen met een grote biodiversiteit waar de gewassen van profiteren. Voor zo’n akkerrand moet je je bouwplan goed inrichten en je management hierop aanpassen. Duncan Ralston van DSV Zaden vertelt meer over hoe je het meeste profijt kunt hebben van akkerranden. Heb je specifieke vragen over akkerranden? Stel ze dan in de reacties.

Комментарии • 5

  • @ikbenFreerk
    @ikbenFreerk 2 года назад +1

    waarom alleen de randen? midden door het perceel moet ook kunnen toch?

    • @dsvzadennederland3004
      @dsvzadennederland3004 2 года назад +1

      Dat lijkt ons iets minder handig voor de teelt van het hoofdgewas. En natuurlijk willen we die mooie bloemen wel kunnen zien, toch? :)

  • @marien1636
    @marien1636 2 года назад +1

    Zijn er ook mengsels om specifiek natuurlijke vijanden te stimuleren, om bijvoorbeeld zwarte bonenluizen in suikerbieten onder de schadedrempel te houden?

    • @dsvzadennederland3004
      @dsvzadennederland3004 2 года назад +1

      Het snelste antwoord is ja - die mengsels zijn er. Zo hebben wij bij DSV zaden het mengsel “Bloeimengsel Nectar” (zie link voor meer info: www.dsv-zaden.nl/sorte/3697). Dit mengsel bevat verschillende componenten, waaronder boekweit en facelia. Beide componenten bevatten een hoog aandeel nectar, welke geschikt is voor bijen maar ook voor een aantal antagonisten. De antagonisten die baat hebben bij de nectar van specifiek boekweit zijn sluipwespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes. Deze antagonisten zijn tevens natuurlijke vijanden van de genoemde plaag “zwarte bonenluizen”, dus de kans dat ze deze zullen aanpakken is waarschijnlijk. Om in te gaan op het tweede deel van je vraag, wat betreft de schadedrempel, dit is een lastigere kwestie. Onderzoek wijst uit dat de relatieve afstand van de akkerrand naar de hoofdteelt meetelt, zo zie je dus langs de rand direct naast de hoofdteelt wel een effect maar verder van de rand is dit minder direct zichtbaar. Natuurlijk is het wel zo dat wanneer er behandeling plaatsvinden in de hoofdteelt de antagonisten kunnen schuilen in de rand waardoor ze waarschijnlijk ook sneller op terug op volle kracht zijn (door de beschikbare nectar) en daarmee een voordeel hebben ten opzichte van de plaaginsecten. Mocht je nog andere vragen hebben, of overweeg je een akkerrand in te zaaien neem dan contact met ons op je vind onze gegevens op www.dsv-zaden.nl.

    • @marien1636
      @marien1636 2 года назад

      @@dsvzadennederland3004 Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord!