Cine a fost domnul unirii Alexandru Ioan Cuza

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 ноя 2023
  • Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate.
    O discuție cu editorul Historia, Ciprian Plaiasu.
    Cine a fost domnul unirii?
    Popularitatea Domnitorului a fost imensă, principalul motiv fiind larga difuzare în popor, în toate straturile sociale, a numeroase povestiri și legende, menite să reliefeze câteva calități pe care omul de rând le descoperise în personalitatea acestuia: spiritul de dreptate exercitat mai ales în funcția supremă în stat și simbolizat de „ocaua lui Cuza”, punerea mai presus de orice a intereselor țării, apropierea de popor, arată Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
    Sursa citată adaugă: „Se poate afirma că tradiția despre Domnul Unirii de la 1859 a pătruns mai adânc în mentalitatea populară decât în cazul altor figuri istorice, fiind probabil strâns legată de epoca de înfăptuiri sociale și naționale din timpul domniei sale. Astfel, importantele reforme, ca cea agrară și secularizarea averilor mănăstirești, organizarea pe baze noi a armatei și a sistemului administrativ și juridic și-au găsit o admirabila reflectare în conștiința colectivă.”

Комментарии • 1

  • @clausion
    @clausion 7 месяцев назад

    Imi pare rau sa spun, dar doamna sociolog bate campii cu gratie. Dumneaei spune ca societatiil romanesti ii lipseste solidaritatea sociala. Serios? S-a cladit vreo societate avansate prin solidaritate sociala? Germani, Japonia nu s-au dezvoltat prin solidaritate sociala, ci cu capital american si cu competenta, disciplina si corectitudine. Neagu Giuvara cand a revenit in tara a ramas uimit si a spus ca ne lipseste cinstea. Societatea romaneasca este corupta, de la slujbasii statului care asteapta spagi ca sa-si faca datoria, pana la politicienii mai preocupati de inavutire decat de bine cetatenilor.