PRN-railfilm: Olielijntje van de NAM (2013)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 дек 2024

Комментарии • 17

  • @TheErwinalf
    @TheErwinalf 5 лет назад +4

    Leuke video! Even een paar updates. Inmiddels is het spoor in zijn geheel verwijderd. De brug over het stieltjeskanaal is er uiteraard nog wel.
    Mbt. Wat van de veronderstelling in de video:
    - De laatste olietrein reed in 1996.
    - Omstreeks 1999 is de hele lijn opgeknapt. Nieuw railbed en borden.
    - aan het begin van het traject bij veenoord stond altijd een bord "ATB" met een schuine streep erdoor. Ofwel "einde automatische treinbeïnvloeding" ofwel "dag dag beveiliging". Waarschijnlijk is er vanaf dat bord weer ATB beschikbaar.
    - de olietrein reed vaak eerst richting Emmen om vervolgens "om te lopen" of "aan gehaakt" te worden naar Oernis tot wel elke dag een trein met 35 wagons.
    - de pijpleiding onder het spoor of langs het spoor leggen heeft weinig zin. De nam heeft geen verwerkingscapaciteit in Emmen of Coevorden. De olie is ook erg stroperig en wordt daarom met stoom injectie uit de bodem gepompt. De olie is daardoor van zeer hoge calorische waarde dus goed "brandbaar". Vroeger met ja knikkers, tegenwoordig met moderne pompen. De olie gaat naar Lingen in Duitsland met de pijp en wordt daar verder getransporteerd.
    Waarom de lijn zo recent nog is opgeknapt is inderdaad raadselachtig. Mogelijk is er wat materiaal aangevoerd via de lijn toen de NAM de productie hervatte. Ook is het niet ondenkbaar dat bij de bureaucratie het ongebruik van deze lijn nog niet was doorgedrongen.
    De trein werd meestal getrokken door drie dieselloks van het type 2200 welke in tractie stonden.
    Het railfietsplan is jammer genoeg nooit van de grond gekomen. Jammer, want jullie hebben zelf ervaren hoe mooi de natuur daar is op een zomerse dag.
    Het testen van de trein? Mogelijk de 6400. Rond deze tijd werd dit type loc geïntroduceerd op het spoor. Er reden er veel op station Emmen en dit traject.
    De lijn van Coevorden naar Bentheim is inderdaad nog in gebruik. Het eerste station in Duitsland is Laarwald. Ik zou daar niet gaan fietsen. 😂
    Veel succes met filmen in de toekomst!

  • @GertMeppelink
    @GertMeppelink Год назад

    Toch mooi dat jullie het nog gefilmd hebben 😊

  • @Romin.777
    @Romin.777 Год назад

    Mijn opa en oma woonden in de oksel van de sporen op die boerderij die je achter de bijrijder ziet.
    Ben er praktisch elke schoolvakantie geweest.
    Weet nog goed dat ik voor het eerst de duitse BR216 de trein zag trekken. :))
    En bij goede wind kon je het sein horen vallen.
    Goede oude tijd. :))
    En als leuke aanvulling na de verkoop van de boerderij woonden opa en oma in een appartement in het van Gog huis.

  • @CrippleX89
    @CrippleX89 9 лет назад +1

    Grappig om het hele traject eens te zien in plaats van alleen de overgangen. Mijn vader werkte destijds al bij de NAM en heeft die treinen nog staan vullen!
    Rond 10:07 heb je het erover om het spoor om te ruilen voor een pijpleiding, maar dat heeft weinig zin. De olie ging vanaf Veenoord uiteindelijk naar de raffinaderij bij Pernis bij Rotterdam en tegenwoordig gaat het (inderdaad met pijpleidingen) naar een raffinaderij bij Lingen in Duitsland.
    Rond 15:30 heb je het over een sein wat niet meer werkt - leuk feitje is dat ze tot ong. 2010 wél hebben gewerkt.
    Rond 29:30 heb je het over een lijntje die vanuit Coevorden naar Duitsland gaat. Dat is de lijn van de Bentheimer Eisenbahn die tegenwoordig alleen nog voor goederenvervoer wordt gebruikt. Op de Duits-Nederlandse grens is een internationaal industrieterrein waarvoor de spoorlijn belangrijk is.

  • @bertgortemaker
    @bertgortemaker 9 лет назад +2

    De ronde borden 3.4 en 3.5 (bij 15:30) zijn overwegaankondigingsborden. Bij het passeren van de borden gaan de rode lichten van de AKI's voor en na de brug rood knipperen. Die rode knipperlichten zijn verwijderd, maar de masten waar die lichten aan zaten staan er nog wel. Ook de schakelkasten staan nog bij de overweg aan de overkant van het kanaal. Het vierkante geel/blauwe bord is een vooraankondiging van het ATB-bord. De gaten in het bord zorgen er voor dat het bord ook herkenbaar is als het bedekt is met sneeuw. Het bord staat hier vrij kort voor het ATB-bord omdat de treinen op deze spoorlijn niet harder mochten rijden dan 40 km/h. Het sein bij 22:20 heeft een platte bovenkant omdat dit een voorsein is. Het kan (kon) alleen geel of groen branden. Geel betekent "stoppen bij het volgende sein". Groen is doorrijden.

    • @RobertSoer
      @RobertSoer 3 года назад

      ATB = Automatische Trein Bewaking toch?

    • @jurjenschuiling7066
      @jurjenschuiling7066 Год назад

      @@RobertSoer Niet helemaal. ATB betekent: Automatische treinbeïnvloeding.

  • @RobertSoer
    @RobertSoer 3 года назад

    Uiterst jammer dat het Olielijntje is afgebroken, en natuurlijk zat er gewin achter.. Prachtig filmpje trouwens jongens! De link van Arthur Kamminga werkt helas niet meer...

  • @livesteam
    @livesteam 4 года назад

    Mooi videootje, alleen jammer dat er geen "windafschutting" zat op de microfoon ... het lawaai van de wind is verschrikkelijk ...

  • @GertMeppelink
    @GertMeppelink 10 лет назад +1

    Zo, er is niet veel meer van over..

  • @robertabobbie6461
    @robertabobbie6461 10 лет назад

    De brug is nog recenter dan je denk, want deze is uit 1970.

  • @vincentlucassen5407
    @vincentlucassen5407 8 лет назад

    waneer komt er nog een filmpie

  • @erikslingerland793
    @erikslingerland793  8 лет назад

    niet zo waarschijnlijk, alles langer dan 5 kilometer heb ik wel gedaan. Voor de liefhebber: de railfiets is te koop!

  • @groenekever
    @groenekever 10 лет назад

    doormidden zagen was voor eventuele sloop

  • @thetruth7633
    @thetruth7633 Год назад

    Het was perfect geweest voo railfietsen, maar ja......Prorail had liever geld d.m.v. aanbesteding van de sloop.. oud ijzer en hout voor biomassacentrales. Wel de schijn ophouden van "we willen graag een culturele bestemming"