SİTE YÖNETİMLERİNDE AİDATA İTİRAZ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 ноя 2024
  • www.siteyonetimkitaplari.com

Комментарии • 75

  • @kadirozer9231
    @kadirozer9231 2 года назад +3

    Çok teşekkürler,bilgilerinizden faydalanıyoruz.

  • @d.u.3820
    @d.u.3820 Год назад +2

    Peki bir soru hocam. Binadaki yonetici disardan parayla tutulmus. Gecen sene toplantiya gittigimde kendisi ev sahiplerinin bazilari yerine imza atmama bir sey demiyor diyerek ev sahiplerinin yerine imza atarak kendince aidati yukseltiyor ses etmiyorlar diye. Ayrica whatsapp uzerinden kendinse 2 yildir eksikleri yaziyorum ancak yapmiyor. Bunlarin videosunu cektim tarih saat gostermek suretiyle. simdi arkadas aidati bizim maaslara yapilandan daha cok zam yapmis. Mahkeme yolunda hakli cikar miyiz dersiniz?

  • @barsakyldz2374
    @barsakyldz2374 Год назад +1

    Şefim ben bir sitede 4 ay kadar kaldım kiracı olarak.Ben girdigim zaman 200 TL idi ilk ay yatırdım 200 TL olarak.2. ayda yönetim değişmiş ve 360 TL yapmışlar aidatı banada bilgi vermediler.Ve bu ilk aidatı yatirdiktan sonra kalan 3 ay kaldığım süre içinde bana aidat hatırlatması veya şu kadar ödemeniz var demediler.Sonra ben 4 aylık sürecin sonunda terk ettim mülkü.Sonra beni arayıp 3 aylık birikmiş aidatiniz var dediler 360 TL den.Ben dedim 200 TL olarak biliyorum aidatı 360 nerden çıktı dediler arttı aidat bana neden haber vermediniz dediğimde vermisizdir falan filan dediler.Bende itiraz ettim.Sonra mahkemelik olduk.Durusmamiz var.Burda hakli kimi çıkarır mahkeme.Tesekkurler.

    •  Год назад +1

      Merhaba. Aidat tebliği ya toplantı öncesi davette yada sonra hukuken kat malikine yapılır. İcraya itirazı KMK mı borçlar kanununa göre mi açtınız bilmiyorum. Bu miktarlar için icra takibi inatlaşma modunda olabilir. Kimin elinde ne belge olduğuna göre karar oluşur. Teşekkür ederim.

    • @barsakyldz2374
      @barsakyldz2374 Год назад +1

      Çok teşekkür ederim.Bir sorum daha olacaktı.Peki mahkeme beni haksız buldu.1.300 TL asıl borç bu borç takribi ne kadar olur.Tesekkurler

    •  Год назад +1

      Merhaba. 1.300 TL asıl borç ? İnkar tazminatı- avukatlık- gecikme tazminatı-faiz-mahkeme masrafları 7-8 bin olur diye tahmin ediyorum- teşekkürler.

  • @adncr6748
    @adncr6748 3 года назад +8

    Site yönetimleri yöneticinin keyfinde. Kanunlarımız oturanları korumuyor.

    •  3 года назад +2

      Malikler kurullarda irade ortaya koymayınca yöneticiler %10na varmayan malik oyu ile yetkileniyor, maalesef...

    • @Simay40
      @Simay40 3 года назад +1

      Evet ya heray niye maas oduyoruz yoneticiye bu sacmalik kalkmali

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 2 года назад

      KMK site ve apartmanlarda ASIL yoneticinin KAT MALIKLERI KURULU oldugu konusunda aciktir. Yonetici denilen kisi (kat maliki olabilir veya olmayabilir) sadece kat maliklerinin temsilcisidir. Kat malikleri karar alip da kendisine yetki vermedikce, kendiliginden karar alip, herkesi hice sayarak istedigi isi yapamaz.
      KMK ayrica yoneticinin gorevlerini de belirtmistir. Yonetici bunlarin disinda haddini asarsa, kat malikleri kurulu "yoneticinin yetkisini ve/veya sorumluluklarini yerine getirmedigi/ihlal ettigi gerekcesiyle once bir uyari yapar, ya da karar alarak yoneticilikten cikartabilir ya da sulh hukuk mahkemesinde dava acabilir. Ama herseyden once kat malikleri kendi hak ve sorumluluklarini ogrenmek ve gerektiginde uygulamak zorundadir.

    • @adncr6748
      @adncr6748 2 года назад +1

      @@aestheticman2662 yazdıklarınız güzel. Ama nerede bunlar😂

    • @aestheticman2662
      @aestheticman2662 2 года назад +1

      @@adncr6748 Ben bunun mücadelesini hem sitemde hem de apartmanında verdim, gerektiğinde yine çalışıyorum. Apartmana 3 yıl önce yerleştiğimde, KİMSE Kat Müikiyeti Kanunu'nun adını bile duymamıştı. Şimdi KMK ile konuşuyor ve davranıyoruz.
      Hem çevremde, hem de ilçemizde (İzmir'in büyük ilçelerinden biri) çok şey değiştirdim. Taviz vermeyeceğimi hem site hem apartman sakinleri de iyi biliyor.
      Yani, eğer insanlar karşılarında kararlı ve bilgili kimseleri bulurlarsa o yola gitmekten başka yol bulamıyorlar.
      Ben hukukçu değilim ama hukuki bilgim, bu konuda birçok hukukçu ve profesyonel yöneticiden daha ileridedir. Kendimi çok iyi yetiştirdim, araştırdım, öğrendim ve öğrendiklerimi uyguladım, yapılanları, yanlışlıklar hep takip ettim.
      En önemlisi, herşeye rağmen, yorulsam da mücadeleden vazgeçmedim ve başardım.
      O nedenle, "nerede bunlar?" diye bana sormadan önce kendine bir sor: "Ben herşeyin düzgün olması için NELER YAPIYORUM? NE KADAR ÇABA GÖSTERİYORUM?"
      Eğer bir cevabın yoksa demek ki yaşadığın haksızlıkları hakkediyorsun.
      Kimse sana altın tabakta sevdiğin yemeği önüne vermez. Kendin ALMAYI BECERECEKSİN.
      Ama herşey KEYFE DEĞİL, KANUNA UYGUN OLACAK
      Bu kadar basit!
      Kolay gelsin...

  • @footballkingdom463
    @footballkingdom463 Год назад +1

    Hocam merhabalar 5 bloklu 100 daireli bir sitede oturmaktayım.sorum şu site harcamalarında sürekli aynı arıza kalemleri gösterilmektedir,örnek hidrofobik arıza harcaması diye her ay rutin ciddi ücretler kesiliyor bu ücretleri yıllığa vurulduğunda siteyi baştan aşağı her sene sıfır hidrofor parasını bile geçiyor ve bu her sene her ay hiç şaşmıyor.bu gibi sürekli ağrıza (muhtemelen anlaşmalı şirketlerle yapılan para soyma gerçek olmayan ama gerçek gibi gösterilen harcamalara) harcama kalemlerde kat malikleri haklarını nasıl aramalı ve ne yapmalı bilgi verirseniz çok sevinirim .

  • @Alvina2004
    @Alvina2004 Год назад +1

    Merhabalar lütfen yardım ederseniz çok sevinirim, yolu gösterin lütfen ne yapmalıyız, 450 tl aidat olunca,hemen 1000 tl direk yapar mı,bence yok,ben kiraciyim,benden sormadan ,kiracılarini toplantıya cagrimiyorlar,ama ev sahibi kararı kabul etti

    •  Год назад +1

      Merhaba. Kat mülkiyet kanunu muhatap olarak malikleri alır. Yargıtay, kiracının da kendisini etkileyen kararları hakime götürme hakkı olduğuna dair kararlar vermiştir..ancak usulune uygun yapılan toplantı ile karara bağlanan gider avansına ilişkin kararlara aykırı mahkeme kararı çıkmaz. Teşekkürler.

  • @okanikiz2180
    @okanikiz2180 2 года назад +2

    Merhaba hocam evimi yağmurdan dolayı su bastı zararımı site yönetimi karşılarmı zorundamı maddesi nedir yardımcı olma sansınız varmı dılekce yazın dıyolar maddeyıde yazmam ıcın soruyorum ıyı gunler dılerım

  • @serkankizilarslan2096
    @serkankizilarslan2096 2 года назад +4

    Merhabalar saygı değer abim , site yönetici firması aidata uzun zamandır zam yapmadığı için uzun zamandır giderlerin fazla olup 200.000 küsür bir borç olduğunu iddia edip bizden daire sahiplerinden daire başı 2.660 TL para talep ediyor, asla toplantıya çağırılmadık ve önceden beri aidatın giderleri karşılayamadığı hakkında bilgi sahibi değildik bir anda böyle bir karar alıp para talep ediyorlar ne gibi yol izlememiz gerekir. Teşekkür ederim.

    •  2 года назад +1

      Merhaba, siteleri firmalar değil kat malikler kurulu kararı yönetir. Gecici yönetim mevcutsa KMK madde 73 h0kmü uygulanır. Yönetim planı, kurul tarihkeri vs bilgisine göre hareket edilir

    • @emrekalendersportacademy
      @emrekalendersportacademy 2 года назад +2

      Bizdede böyle bir durum var adam her sene çatı yapılacak diye zam yapıp duruyor napcam bilmiyorum.simdi kalmıyoruz yılda 1 hafta kalıyoruz herşeye çatıda çatı 609₺ den 2000₺ yapmış

    • @B.N34
      @B.N34 Год назад +1

      @@emrekalendersportacademy sonuç ne oldu şikayet etti ismi?

  • @burak_tolu
    @burak_tolu 2 года назад +1

    Nihat bey merhaba kitabınızı aldım fakat orada olmayan veya olduğunu fark edemediğim bir hususu sormak istiyorum. Malumunuz denetici olmak için kat maliki olma zorunluluğu vardır. Diyelim ki kiracı kimse fark etmeden denetici oldu. Hatta bundan ötürü ayni veya nakdi gelir de elde ediyor olsun. Bu durumda ne olur? Bunun bir yaptırımı olur mu? Bu duruma kimse itiraz etmezse görevini yapmaya ve parasını almaya (veya aidat ödememeye) devam eder mi? Son olarak; kiracı, kat malikinden vekalet alırsa denetici olabilir mi?

    •  2 года назад +1

      Merhaba. Kitaplarda olması gerekenler yazılır. Bu tip durumlar KMK nın değil medeni kanunun konusudur. Bilgisiz malikler onu denetici seçmiş. H6kuki olarak denetici değildir. Hatanın hukuki mali idari sosyal düzeltmesi KMK ya konu değidir. Sizler aranızda bşr tasarrufta bulunabilirsiniz yada konuya medeni mevzuatla yaklaşabilirsiniz telrkkürler

    • @burak_tolu
      @burak_tolu 2 года назад +1

      @Çok teşekkür ederim yanıtınız için. "Sizler aranızda bir tasarrufta bulunabilirsiniz" derken yani bir tasarrufta bulunarak kat maliki olmayan birini denetici seçebiliriz anlamında mı? Peki kat maliklerinden biri ileride fikrini değiştirir de rıza göstermezse deneticinin ve onu seçen maliklerin başı derde girer mi? Denetici yararlandığı hakları (aidat ödememesi gibi) iade etmek zorunda kalır mı vs? Bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum Nihat Bey.

  • @________can________2310
    @________can________2310 3 года назад +1

    Otourduğum sitenin otoparkından çıkaken motorsikletim ile kapının tam altında durmak zorunda kaldım. Elektrikli kapının sensörüne güvendim kapanmaz sandım ama kapanmaya başladı. Motoruma değince Bu sırada tekrar açıldı. Ve orada bulunan sitenin çalısanları tutanak tutup yönetime iletmiş. Yönetim kapı onarım yaptırdığını ve bedeli olarak da benden 590 ₺ para istemekte. Ama kapı olay günü ve sonrasında aktif çalışmaya devam etti fatura tarihinin ve faturanın sonradan düzenlendiğini düşünmekteyim onarım yapılmadığını düşünüyorum sizce ne yapmalıyım

  • @bsaygun
    @bsaygun 3 года назад +2

    Merhaba..66 dairesi olan, havuzlu bir sitede yöneticilik aldım.Merak ettiğim her ay aidat adı altında paranın demirbaş gibi mevzularda kullanıp kullanılamayacağı.Yıllardır aynı şekilde toplanan tek kalemde toplanan ayrım yapılmayan bir ücret.

    •  3 года назад +2

      Siteler, dernek, kooperatif ticarethane değildir, aidat değil gider avansı smz konusudur. Çok detaya girilmez, kat malikleri öyle karar almışssa öyke, böyle karar akmışssa böyle. Kiracı buna itşraz edrse mdemetebilir veya mdemez, sitevyönetiminin muhatabı kat malikidir

    •  3 года назад +1

      Merhaba, kat mülkiyeti mevzuatında aidat, demirbaş diye bir kavram yoktur, heosi gider avansıdır ve KMK 20 de belirtilen hükme göre belirlenir ve toplanır. Önemli olan öncelikle yönetim planında giderlerin (enerji personel malzeme) rutin hizmet ( güvenlik temizlik teknik vs ) bunları sakinlere aylara bölük (aidat) ve yenileme, katma değer karan iş işlem imalat giderlerinin de o işe özel avans olarak toplanmasına ilişkin hükümlere yer verilmesi böyle bir hüküm yıksa ilgili demirbaş yatırımının kararının alındığı kurulda miktar ve ödeme şeklinin netleştşrilmesidir. Aidat dedipiniz miktar artmışssa fazlaysa demirbaşa ayırırsanız bir kiracı konuyu mahkemeye taşıyabilir, sonuç alır almaz o işin özelliğine bağlı olur, davaya taşınmadıkça başka bir merci bu konuda müdahaleye yetkili değildir. Teşekkür ederim www.famcıturk.com.tr

  • @mehmetmerve9725
    @mehmetmerve9725 Год назад +2

    hayırlı günler beyefendi
    bi sorum olacak
    44 dairelik binamizda aidat 300ken 500oldu.
    bununla beraber 2ay önce alınan kararla pay ölçer kullandık
    geçen ay normal fatura ödedik.
    fakat bu ay herkese eşit fatura gelmiş.bir kaç kişiye de az yansıtmışlar.
    sebep olarak pay ölçer cihazlarında sorun varmış bu sebeple tekrar merkezi sisteme dönmüşler.
    ama ben hep 2de 3 te yaktım
    bukadar faturayı haketmedim.
    5te yakanla 3 te yakan bir olurmu
    ne yapmam lazım hakkımizin yenildigini düşünüyorum
    cvp verirseniz sevinirim

    •  Год назад +2

      Merhaba. Maalesef yöneticilerden çoğu kat mülkiyet kanunu- meekezi ısınma süreci hakkında bilgi sahibi olmadığından kanundaki vekilliği değil ticaretteki patrınluğu veya kamudaki otoriteeliği tercih ediyor. Aidatlarsaki değişim ve mikrara kat nalikleri kudulu jarar verir. Merkezi ısınma kınusu da ilgili yönetmelik çerçevesinde yapılır. Bunu yapmıyorlarsa biz 48 bağımsız bölümlü binalar için hizmer veremiyoruz. Bir avukatla veta temel hukuk bilgisine sahip kişilerden destek alabilirsiniz. Teşekkür ediyorum.

  • @alperkran373
    @alperkran373 2 года назад +1

    Hocam s.a simdi birsey sorucam. Binamizin bodrumu su aliyormuş. 240 bin tl tamirat lazimmiş. Kisi basi 7 bin tl gidecekmis. Bu tamirat için 5 te 4 oy mu lazim yoksa yaridan bir fazlasimj. Bir de 2 taksitle istiyorlar. Bu benim icin cok fazla. Odeme kosullari cok fazla. Taksitlendirme cok az ne yapabiliriz.

    •  2 года назад +2

      Merhaba bu tamirat işi olduğundan ilk toplantıya maliklerin yarısı gelirse toplanrı açışır onların çoğunluğu- ikinci toplantıya az kişi bile gelse toplantı açılır katılanların çoğunluğu ile bu karar alınır ve herlesi bağlar. Miktar ekonomik gerçektir ama anlaşyığımız girma- usta ile taksitlern sayısını icabında üzerine koyarak artırabilirsiniz. Teşekkr ederim

    • @alperkran373
      @alperkran373 2 года назад +1

      @ tsk ederiz hocam

  • @aestheticman2662
    @aestheticman2662 2 года назад +1

    4:13 Herhalde %60 degil, %5 gecikme tazminati demek istediniz. Yani aylik gecikme tazminati (faizi) %5 ise yillik gecikme faizi de %5 oluyor tabii ama 12 aylik toplam meblagin %5.
    Sorun degil.

    •  2 года назад +1

      Teşekkürler. 100 tl aidatı ödemezsseniz 12. Ay da dolduğunda o aidat 160 tl olur. 1200 tl 12 ay sonra %60 fazla olmaz çünkü ve örnepin 1. Ay 160 iken 2. Ayın aidatı ....12. Ayınki 105 tl olur. Onun için kanun gecikme tazminatını günlük hesapla aylık %5 olarak hükme bağlamıştır

  • @gokturkyalcin9492
    @gokturkyalcin9492 2 года назад +1

    Merhabalar yeni yapılan bir sitede oturmaktayım şuan iskan alınmadığı için geçici yönetim ile yönetilmektedir. Şuanki geçici yönetim 2022 ocak ayında yıllık bütçe yapmadığı için gelen zamlar neticesinde zarar ettiğini belirterek 1 Nisan itibari ile yeni bütçe belirtip geriye dönük Mart ayının aidat farkını talep etmektedir. Bu geriye dönük ödenek aidat farkını alma hakkı yasalmıdır? Teşekkür ederim.

    •  2 года назад +2

      Merhaba, KMK madde 73, daimi yönetime kadar gecici yönetimine geniş yetkiler vermiştir. Yasaldır. Telekkürler

  • @battalmisir6061
    @battalmisir6061 2 года назад +1

    Üstadım 46 işyeri ve 90 konut bulunan tek parsel ve iki ayrı yönetim ve iki yönetim planı bulunan bir konumdayız. sorum şu olacak biz avm yönetmeliğinemi kat mülkiyeti kanununamı tabiyiz. aidatları belirlerken metrekarelerine göre bir ayrıma gitmemiz gerekiyormu. bir işyeri 3000 metrekarenin üstünde diğerleri 300., 200, 100 metrekare civarında

    •  2 года назад +1

      Merhaba tapuya şerhli yönetim planı gönderirseniz.

  • @anl559
    @anl559 10 месяцев назад

    Üstad merhaba, ben ilk kez rezidansta oturucam kiracı olarak. Aidata ek olarak alınan ek bir aidat daha oluyormuş rezidanslarda ve büyük sitelerde. Örneğin normal aidat 2.500 TL olsun, bunun haricinde ekstra olarak 400-500 TL'de ortak aydınlatma parası alınıyormuş. Adı aydınlatma parası olarak mı geçiyor yada başka bişey mi bilmiyorum. Aidata ek olarak böyle bir aidat daha alınabilir mi ? Bu yasal mıdır? Birde yine bazı site ve rezidanslarda örneğin kapalı yüzme havuzu ve spor salonu aidata dahil olmuyormuş. Böyle bişey mümkün müdür ? Ben genelde küçük aile binalarında oturduğum için büyük sitelerin yönetimini bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim

    •  10 месяцев назад

      merhaba. bazı yönetimler aidatı düşük tutmak/göstermek için aidat giderlerine bazı kalemleri koymayıp onu başka isimler altında toplamayı deniyorlar. tabiki hukuki değil, ama konuya gerçekten müdahil olan sayısı yetersiz olduğundan işler böyle devam ediyor. teşekkür ederim.

  • @davam9225
    @davam9225 2 года назад +1

    merhaba, site aidatını , su , gaz ücretini ödemediğim için site yönetiminin avukatı bana ilamsız icra takibi gönderdi. sonra ben icraya itiraz ettim . Sormak istediğim şey şu . Yasal faiz oranı yıllık % 9 mu yoksa aylık % 5 mi . birçok avukat yıllık % 9 dedi bana. Cevaplarsanız sevinirim tşeekkürler

  • @mertmert782
    @mertmert782 2 года назад +1

    Bizim sitedede heryıl bir bütce cikarıyorlar yeni bütce hepsinden beter daire başına 7 bin tl düşüyor herkez itiraz ediyor ama adamlar uygulamaya aldılar site sakinleri siteyi yönetiyor şuan bizim duvarlarda daire su alıyor onu yapındiyoruz hiç oralı olmuyorlar gereksiz önceliksiz yerlerle ugraşıyorlar hiç kimsede bu kadar bütceyi istemiyor ne yapmamız lazım bizim hiç bir hakkımız yokmu bizi inek gibi sagıyorlar devlet bize hiçmi hak vermemiş insanlar isyan ediyor inanın bu kış ayında toplamda 4.5 milyon toplanıyor bu paraya apartman yapılır

  • @marioStime2024
    @marioStime2024 Год назад

    Döviz cinsiden site aidatı olur mu?…

  • @ftmgyk8283
    @ftmgyk8283 3 года назад +2

    Merhabalar biz avrupada yasiyoruz 1.5 yil once 9 daireli sıfır apartmandan 1 daire aldık ve o binada 1 kişi de almış kendisi bu zaman kadar yaşamış binada halen kimse kalmıyor diğer 7 dairenin sahipleride avrupada bu dairede kalan 1 kişi bizden 2 yıllık aidat ve yapilan masrafları istiyor biz onu yönetici yapmadık kendi başına bir şeyler hesaplamış bizden istiyor bizde itiraz ettik odemicez dedik mahkemeye vereceğini iddia ediyor bu durumda ne yapmamız gerek (diğer daire sahibi ile görüştük onlarida sıkıştırmış ve mecburen 5 aydır aidat oduyolarmis) şimdiden teşekkürler

    •  3 года назад +3

      Avrupa? Derkennbizim mevzuata dahil değilse yorum yaoamayız. Ancak bizim mevzuatra da benzer durumda, yönetici yoksa, bir malik KMK 35 son madde ile, kaostan dolayı bu görevi her diğer malikler gibi yülenebiliyor. Ortada 9 dsşrece belirlenmemiş bir aidat miktarı yokmolsa da gider var

    • @ftmgyk8283
      @ftmgyk8283 3 года назад +1

      Yanitiniz için teşekkürler Dairemiz türkiyede peki bu durumda şuan aidata mecbur değiliz ama ödediği faturaları göstermek şartı ile daireler arası paylaşım yapmakmi gerek ve en kısa zaman da bir yönetici seçip aidat sistemine gecmekmi gerek.

    • @davam9225
      @davam9225 2 года назад

      @@ftmgyk8283 sizin bu duruma vicdanınız el veriyorsa avrupalılar gibi merhametsiz olmuşsunuz demektir.

  • @sTari-bs4yk
    @sTari-bs4yk 2 года назад +1

    Bizim apartman da aidat vermeyenler yüzümden mahkemeye vermiş kapıcı..peki aidat verenlerde bu ceza tabimi bu haksızlık degilmiya

    •  2 года назад +1

      Merhaba. Site-apartman yönetimlerinde haklılık-haksızlık yoktur mevzuat vardır. Kmk madde 35 de yöneticinin görevkeri var- yöneticiniz yoksa hepiniz yönetimden sorumlusunuz. Yönetici varsa bile o vekil siz asılsınız. Teşekkürler

  • @kenank7476
    @kenank7476 Год назад

    Aidat askari ücretin 15 te 1 ini geçemesin

  • @12ali13ye
    @12ali13ye Год назад +1

    A4 oldu 100 TL 😆

  • @zeuszeus3492
    @zeuszeus3492 Год назад

    Kisaca insanlar nasil sömürülur onu anlatmis ustad...!