Çok teşekkür ederim kıymetli destekçim. Evet dediğiniz gibi kademeli akü şarjı videosu youtubede tekdir. Maalesef her izleyici sizin gibi mühendislik bilgisine sahip olmadığı için videolarda verilen bilginin kıymetini anlayamıyor. İyi ki varsınız sağ olun var olun.
@@Taner-Aydın Bey amper ayarı yaparken ölçü cihazının ampere aldınız tamam proplar ise birebir voltaj ölçümünde olduğu gibi artı artıda eksi eksidemi duracak?
sizin bu videoları izledikten sonra bir çok kişi sanayide yanlış uygulamalardan gereksiz akü değişimlerinden kurtulmuş olacaktır.Çok faydalı,hazine değerinde bilgiler paylaşıyorsunuz.Özverili emek ve paylaşımınız teşekkür ederim Taner bey.
Günümüzde internet platformlarında doğru-yanlış bir çok bilgi yayınlanmakta. Sizi bir süredir takip ediyorum. Gerek bilgilerin fayda içeriği, gerekse anlatım biçimi örnek nitelikte. Sizi tebrik ediyorum.
Videodan önce hazırlık yapıldığı belli. Daha önemli olan bilgi birikiminden bahsetmeye bile gerek yok, bu uzun hazırlığında olduğu açık. İş güvenliği de hiç ihmal edilmemiş. Sizi kutluyorum, çok iyi videolar hazırlamışsınız. Emeğinize, bilginize, zihninize ve dilinize sağlık.
Tespitleriniz videonun arka planını tam olarak tarif eden harika bir yorum. Çok emek verdim ve bu emeğin farkına vardiginiz için ayrıca teşekkürler. Sağ olun var olun. ❤️
Sayın hocam böyle cidden RUclips dan olmuyor. Dört gözle bir sosyal medya hesabı, takipçi buluşması yada hobi amaçlı bir atölye & kurs tadında aktivite yapmanızı dört gözle bekliyorum. Emeğinize sağlık… Sizi çok seviyoruz
Şahsıma verdiğiniz değer için gerçekten onore oldum Fatih Bey, İnşaallah bir gün dediklerinizi gerçekleştiririz. Bayramınızı kutlarım. Selam ve sevgilerimle.
Açık, net ve gereksiz uzatmalardan kaçınarak hazırladığınız bilgi dolu yayın için çok teşekkür ederim. Ülkede sizler gibi bilgili, nitelikli insanların çoğalması dileğiyle... Emeklerinize sağlık...
Videoda verilen bilginin değerini anlayan izleyicilerin artması da aynı derecede önemli. Maalesef her izleyici sizin gibi bunu fark edemiyor. Bu bakımdan emeğe ve bilgime verdiğiz değer için çok teşekkür ederim. İyi ki sizler gibi izleyiciler var ❤️
Hocam mükemmel bir video, doğru bildiğimiz yanlışları yapıyormuşum. Araç ilk çalıştırdığınızda voltajın bu kadar düşmesi normal, anlık yüksek akım çekiyor. En sağlıklı akü şarj etme videosu bu olabilir.
Hocam ilk defa rast geldim sunumunuz harika, dopdolu ve çok anlaşılır. Sunumda anlatılması gerekenler haricinde gerekmeyen bilgi yok süpersiniz. Hemen abone oldum. 👍
Scooter için batarya araştırma ve buna bağlı şarj cihazı ihyacı sonucu araştırma yaparken İngilizce data sheat lerden anlayamadığım kademeli şarjı sayenize pekiştirmiş oldum. Teşekkürler
Gerçekten kanalı yeni keşfettim ve birkaç videoya hızlıca göz gezdirdim. Muhteşem bir kanal gibi görünüyor. Akü şarjı özelinde bilgilenmek adına yeniden uğrayacağım. Mutlaka diğer içeriklere de bakacağım sanırım çünkü evde hobi olarak elektronik alet ve devreler üzerine bilgi alabileceğim bir kanal izlenimi aldım.
Kanalıma hoş geldiniz. Tam aradığınız kanaldasınız. Bir videoyu seyrettiğinizde sadece o konuda değil bir çok farklı konuda bilgi edinebilirsiniz. İyi seyirler.
Basit cihazlarla böyle kontrollü bir şekilde akü şarjının nasıl yapılabileğini gösterdiğiniz için çok teşekkürler Taner bey. Gayet güzel bir anlatım olmuş. Bu videoyu akülerde zamanla oluşan sülfatlaşmayı nasıl kaldıracağınızı anlatacağınız sanarak izledim. Bunun için eşitleme (equalization) voltajı uygulanması gerekiyor. Bu da 12V aküler için genelde 16.10V olarak tanımlanıyor. Bu işlem sırasında akülerde bilinçli şekilde kaynama yapılıyor ve kaynama kabarcıkları sayesinde akü sıvısının karışması, homojenleşmesi sağlanıyor. Ayrıca akü hücrelerinin hepsinin zorla aynı voltaja getirilmesi, yüzeyindeki sülfat tabakalarının çözünmesi sağlanıyor. Sizin akünüzdeki gibi 12.10V'a düşmüş ve muhtemelen sülfatlaşma yaşanmış bir aküde 16.10V 3.5A'da 18 saat eşitleme işlemi gerekmekte bildiğim kadarıyla. Aküler konusunda çok uzman değilim, bu sebeple sizin gibi daha bilgili birisinin yorumunu alabilirsek faydalı olur. Konu hakkında şu kaynakların faydası olabilir: www.inciaku.com/tr/bilgi-merkezi/aku-bakimi/ community.victronenergy.com/questions/32896/what-is-the-purpose-for-equalization-please.html
Bu konuda bir videoyu bilinçli olarak çekmek istemedim. Bilinçsiz ve lakayıt şekilde yapılırsa patlama riski var. Dokümanı çok uzun süre önce okudum. Burada amper bilgisi verilmemiş. Kaynak eksik. Ayrıca amper ne olursa ne olmalı o bilgide yok. Bu sebeple 16 volt sabit verilirken amper dalgalı verilir. Bu sebeple akü şarj cihazlarının tamir modu özelliği olan cihazlarla sülfat kırmak gerekir.
Harika bir anlatım inanılmaz bir bilgi birikim, ağızınıza sağlık hocam, değerli bilgileri paylaşıyorsunuz Allah size uzun ömürler sağlıklar versin. Hocam bir sorum var XL4016 modülün akım kesme özelliği var mı? akü istediğimiz voltaj değerine gelince kesme yapıyor mu yoksa ilave bir modül mü gerekli XH-M604 modülü gibi çok teşekkürler hocam
Sevgili izleyicim. Beğeni ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. İstenilen voltaj gelince akımı kesmez. Akü sarjinda zaten kesmesine de istenmez. Taki ne zaman çekilen akım iyice düştü o zaman kesilebilir . XHM 604 akü sarjinda bana göre gerekli bir modül degil. Akü ayarlanan voltaja gelse bile doldukça akım çeker. Ne zaman çektiği akım minimum seviye iner ışte o zaman akü doldu sayılır. O zaman sizde şarjı sonlandirabilirsiniz. Elinizi altında bir multimetre varsa çekilen akımı takip ederseniz güzel olur.
Çok teşekkürler, tüm püf noktaları harika. Dikkatimi çeken, eğer aracımızdaki akü tipini değiştirirsek, yani sfb yerine Efb veya agm, veyahut tam tersi; kodlama gerekecektir. Şarj voltajlarının farklı oluşunu üreticiler ecu üstüne kodlayarak değiştiriyor diye düşündüm.
Teşekkürler hocam, AGM akü için farklı bir protokol mü gerekiyor. RJTianye diye amatör şarj cihazı var, bunda AGM akü seçeneği var ama 5.6A akımlar şarja başlıyor, motosiklet modunda 2.6A ile şarj ediyor. AGM akü için hangi mod kullanılmalı?
❤ESSelamün aleyküm verahmetullahi veberakatühü ALLAH CC tekaddes hazretleri yar ve yardımcımız olsun ALLAH Razı olsun vücüdunuza sağlık sıhhat afiyet hidayet versin yaradana emanet olun hayırlı günler olsun Amin sizleri seviyorum peygamber efendimize komşu eylesin cümlemizi Amin teşekkürler ederim öğretmenim bu kadar Güzel anlatılır işte bu sizi hep takip edecem ders nitelihin de izleyeceğim çok çok Teşekkür ederim öğretmenim ELLERİNDEN ÖPÜYORUM hayırlı günler olsun Amin
Emeğinize sağlık gerçekten çok kaliteli bir içerik oluşturmuşsunuz. Kanalınızda beğenerek takip ediyorum. Videoda bahsettikleriniz Biraz zahmetli işlemler belki herkes yapamayabilir. Bu işlemleri otomatik yapan cihazlar var tak çalıştır şeklinde hatta zarar görmüş pilleri de onarabiliyor. Ihtiyaç Duyanlar araştırabilir...
Beğeniniz ve yorumunuzla verdiğiniz katkı için teşekkür ederim. Akü şarj cihazına ihtiyacı olan arkadaşlar video açıklamasındaki linkten tavsiye ettiğim şarj cihazlarını satın alabilirler.
Paylaşım için teşekkürler Taner Bey, Şarj devresi girişi ve çıkışına birer adet eriyen telli ve seri karakteristikli otomotiv sigortası kullanılması daha doğru olur düşüncesindeyim. Ek olarak şarj devresi çıkışındaki iletken kesitinin de şarj süresi üzerindeki etkisi büyüktür. Akü şarjı gibi gerilim farkının (akü ile şarj devresi arası) düşük olduğu sistemlerde iletken üzerindeki 0,3-0,4 Voltluk gerilim düşümleri bile büyük etki yapacaktır. İyi günler dilerim...
Sigorta konusuna katılmıyorum ama olursa da zararı olmaz elbette. XL 4016 da zaten kısa devre koruması var. Ancak voltaj regülatörü ile akü arasındaki kablo kesiti dediğiniz gibi çok önemlidir. Bu videoda kablo konusuna fazla değinmedim ama XL4016 yı tanıtırken epey üzerinde durmuştum. Aküye verilecek amper değerine ve kablo uzunluğuna göre verilecek voltaj düşümü hesapları var. Ona göre kesit seçilmelidir. Genelde piyasada satılan akü şarj cihazları da max. 10 amper çıkışlı olduğu için ve kablo uzunluğu da ortalama 1 metre olduğu için çıkış kesiti 1mm2 civarında. Bende AWG 16 kullandım. Nitekim ölçümleri de regülatör çıkışından değil, kablo ucundan yapıyorum. Katkınız için teşekkür ederim.
@@Taner-Aydın Geri dönüşünüz için teşekkürler, sigorta yalnızca devreyi korumak için değil hattı da korumak için gerekli diye düşünüyorum. Çünkü çıkışta bir kısa devre olduğunda (örneğin aküye giden kabloların bağlandığı klemenste) sadece devre değil aküde kısa devre olmuş olur, bu durumda devrenin kendi kısa devre korumasının bir önemi kalmayacaktır (akü kısa devrenin oluştuğu noktaya doğru besleme yapacağından). Diğer bilgiler için de teşekkürler.👍🏻👍🏻
@@Taner-Aydın Bütün videolarınızı gezdim nerdeyse hocam, bi kısmını etrafımla paylaştım. 220v kapasitör ve köprü diyotla yapılan desülfatörlerle alakalı yorumuz nedir?
@@ErenNergiz Evet başarılı olanlar var. Olmuş bir akude zaten kaybedecek bir şey yok. Denenebilir. Bu işleri ilk yapan kanal ali usta brezilyada kanalidir.
Çok aydınlatıcı ve açıklayıcı bir video gerçekten bayıldım. Bendede 45 amper jel akü var . Bu anlattıklarınız jel aküler içinde geçerlimi? Jel akulerde 14.4 v ile mi şarj edilir?
Beğeni için teşekkür ederim. Jel akülerin üzerinde kaç volt/amper ile şarj edileceği yazar. Eğer herhangi bir bilgi yok ise sulu akülerin voltaj değeri ile 14.4 volt ile şarj ediniz.
Beğeni için teşekkür ederim. Yeni akü için neden sülfat kırma cihazı aldınız? Gerek yoktu. Sadece akünün voltajı düşük. Bir şarj cihazı alsaydınız daha iyi olurdu.
Taner bey merhaba videolarınız çok güzel detaylı bilgiler sayesinde diğer videolara nazaran daha iyi anlıyoruz teşekkürler sizi bir sorum olacak bende 100 amper jel akü var 1-2 aydır kullanmıyorum sizin gibi şarj cihazı yapıp şarj etmek istiyorum onun için hangi değerleri kullanmam lazım bilgi verebilir misiniz?
Okulda ders dinliyor gibi hissettim 😁 emeğiniz paha biçilemez. Bu kadar ayrıntıyı yapamayacak olanlar için bosch c7 12 -24 amper şarz cihazı alıp yapmamızı tavsiye edermisin. Bu cihaz Sizin yaptığınız tüm uygulamaları ayarlamaları yapabiliyor mu acaba
Hocam merhaba, projeyi yaptım ve kullanıyorum, modül ileride bir sorun çıkarmaz ise şimdilik bir sorun görünmüyor. Tavsiyeleriniz icin teşekkür ederim. Sevgilerimle..🙏
Taner hocam merhaba 👋 Bende üretim yılı 2011 olan, VARTA 12V 80Ah 800A bir AGM akü bulunuyor. DC-DC 300W 20A voltaj regülatörü ile FSP 90W 19V 4.7A bir bilgisayar adaptörü kullanarak aküyü tarif ettiğiniz şekilde şarj etmeye başladım Regülatörün voltaj ve amper çıkış değerini 14.8V 8A ayarlamama rağmen, doldurma işlemi darbeli şarj yöntemiyle sürüyor: 0.1A - 1.47A arasında kesik kesik akım veriyor. Regülatörün amper çıkış değerini 8A altında bir değere ayarladığım zaman, cihaz 0.8A ya kadar sabit akım verirken amper değerini biraz daha arttırmak istediğimde yine otomatik olarak darbeli şarj moduna geçiyor. Ayrıca darbeli modda sessiz çalışırken, daha düşük akım değerlerine ayarladığım zaman voltaj regülatörü tıkır tıkır ses çıkarıyor. Şarj işlemine 36 saat önce 11.9V değerinde başladım ve şuanda 12.65V değerinde. Sormak istediğim elimde 4A, 8A, 12A gibi yüksek akım değeri verebilecek bir düzenek varken, voltaj regülatörü neden kurtarma modunda çalışıyor?
@@Haarkunstler tekrar merhaba, 13 yıllık bir aküyü kurtarabilir misiminiz bilmiyorum. Kesik kesik voltaj almasının sebebi akü içindeki elektrolitin kurumasından kaynaklanır. Bu sebeple akımı kabul etmiyor. Elektrolit takviyesi yapsanız bile hücreler miadını doldurmuştur. voltajı 12.6 ya yükseltseniz bile deşarj testi yaparsanız sağlam bir akü performansını vereceğini düşünmüyorum. Ama yine de bir deneyin.
@@Haarkunstler bir ilave daha yapayım. Akü gözlerini açmalısınız ve elektrolit takviyesi yapmalısınız. çok düşük akımda yaklaşık 1 amper ile şarj edin.
Sağlık olsun Taner Hocam. Dediğiniz gibi ben yine de bir kere şansımı denemek istiyorum. Burada asıl güzel olan sizden öğrendiğimiz bilgileri tecrübe etmek, kendimizi geliştirmek, elektronik dünyasında güncel kalabilmek. Ağzınıza, yüreğinize, emeğinize sağlık.
Allah razı olsun taner bey vermiş olduğu bilgiden dolayı teşekur ederim benim nissan Qashqai 1.5 J11 2016 model arcima hangi aküyü önerirsin Sıtar sutupu iptal ettim normel 72 anper akü taktirdim üç yıl önce şimdi aracı sabahları bazen gurultulu çalışıyor soğuk havada aktif kullanıyorum aracimi iyi günler slm
Taner hocam detayli bilgiler için teşekkürler. Bazı akü şarj aletleri sanırım çakmak girisinden bağlanıyor. Bu sekilde sarj etmenin bir sakincasi varmıdır?
Taner Bey, size ne kadar teşekkür etsek azdır. Videonuzu seyrederken hem not aldım hemde izledim. Konuyu anlatım tarzınız çok anlaşılır... Çok ciddi emek vermişsiniz. Bu konuda diğer videolarınızı da ders niteliğinde keyifle izledim. Bu vesileyle size küçük bir sorum olacak; bahsetmiş olduğunuz bu 3 aşamalı akü şarj yöntemiyle "Kuru tip" yani halk arasında oyuncak araba aküsü yada elektrikli bisiklet aküsü diye adlandırılan aküler de şarj edilebilirmi? Teşekkür ederiz. Saygılarımla...
Merhaba Beğeniniz ve bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Kuru aküler AGM akü sınıfındaadır. Video içerisinde AGM akü şarj tekniği ile şarj edeceksiniz. Kolay gelsin. Ancak dikkat ediniz akü blokları 12 volt ise videodaki amper ve voltaj değerinde olmalıdır. Eğer 6 Volt ise herşeyi 2 ye bölerek hesap yapınız.
@@Taner-Aydın Cevap ve açıklamalarınız için çok teşekkürler Taner Bey. Tekrar tekrar teşekkür ederiz. İnanın, bu ortamların sizin gibi kişilere çok ihtiyacı var...
@@capa67 işte ama dediniz mi her şey biter. Ama öncesindeki bütün cümle yapisi gereksiz yapılan işler olarak kabul edilir. Yapılan işlemler bir kalemde silinir. Kelepçe kullanılması uygun değildir. Acil bir durumda hattı saniyeler içinde açmak gerekir ve kelepçeyi hemen açamazsıniz. Videoda izleyicilere masrafsız bağlantı çözüm yolu gösterilmiştir. Yoksa hortum kelepçesi alana kadar maşa almak daha mantıklı olacaktır. Ayrıca kelepçe demir ildugu için direnç oluşturur. Kelepçe elinde olupta kullanmak isteyen olursa kutup başına çıplak bakırı sarıp açılmasın diye üstüne kelepçe ile sabitleme yapmalidir. Önerinizi değerlendiren izleyicilerde olabilir. Katkiniz için teşekkür ederim.
@ Ne demek istediğinizi anladım hocam acil mücadele için maşa yada krokodil kullanmak daha mantıklı haklısınız. Aküleri şarj ederken riden 6006 dc kontrol cihazını batarya şarj modunda kullanıyorum herhangibir sorunda kendisi otomatik kesiyor. Misal bağlantı kopup tekrar bağlayınca yada kısa devre durumunda kesici devreye giriyor.
Hocam öncelikle deyerli bilgileriniz için size teşekkür ederim ben Aküyü şarj ederken işim gereyi başında durmak adına peyder pey şarj ediyorum bir sıkıntı olurmu
Merhaba Taner Bey içerik çok aydınlatıcı olmuş. Akü araçta takılı iken alternatörün akım değeri veya akü şarj akımı ne kadar olur acaba? ya da değişken midir?
Merhaba Beğeni için teşekkürler. Akımı görmek pek kolay olmasa da voltaj ve akım değişkendir. Sağlıklı bir alternatör 14.4 volt vermelidir. BMS sistemi olan araçlarda ise akü voltajı 13.8 ile 14.6 volt arasında değişken şekilde optimize edilir. Mesela araca sabah ilk marj bastınız ve sonrasında alternatör çıkışını ölçtüğünüzde mutlaka 14.4 volt vermelidir. 14.0 volt altı zayıftır.
Gerçekten ders verir gibi şahane bir video paylaşmışsınız emeklerinize sağlık. Benim size sorum;start stop lu golf7 araçlarda akü değişince, aküyü araca tanıtmak mı gerekir?Start stop arızası başka bir şekilde giderilirmi?
S/S arızasını altında yatan sebep için mutlaka obd portundan bağlanıp ariza kaydını okumak lazım. Eğer ariza akü kaynaklı ise öncelikle akü şarj edilerek kurtarmayı denemek gerekir. Şarj ile kurtulmaz ise VW grubu AGM akü kullanıyor Varta marka AGM akü alıp akü üzerindeki BEM kodunun aracın beynine tanıtılması gerekir.
Sevgili Taner hocam verdiğiniz bilgiler çok kıymetli ve her ayrıntısına kadar anlatıyorsunuz Öncelikle teşekkür ederim size bir sorum olacak elimde 14,5 volt 1,5 amper veren bir adaptör var bununla akü şarj edebilir miyim 72 amperlik bir Aküyü cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Süleyman bey, kanalımı takip edip beğendiğiniz için teşekkür ederim. Evet o değerlere sahip DC çıkış veren bir adaptörle hiçbir şeye gerek kalmadan direk bağlayarak mükemmel şekilde şarj edebilirsiniz. Ara ara şarjı takip ediniz.
Taner hocam hayırlı bayramlar. Verdiginiz bilgiler ve verdiginiz emek icin teşekkür ederiz. Size bir sorum olacak cevaplarsaniz sevinirim. Bosch c7 şarz cihazı Bu yaptiginiz işlemlerden fazlasını mi yapiyor ?
Merhaba bende bayramınızı kutlarım.. Teknik olarak aynı şeydir. Bu tür profesyonel cihazlar 7 hatta 9 kademeli şarj yapsada isin as8li 3 tür. C7 de ekstra özellik olarak sülfat kırma modu var. Şarj tutmayan aküleri şarj etmek için yapılan ve %60 başarılı bir işlem.
Voltajı düşürdüğümüz için regülatör çıkışında 4 amper çekse bile gücün korunumuyla adaptörden daha az akım çekerek çalışmaz mı ve sonuç güvenli olmaz mı
Merhaba kıymetli takipçim. Beğeni için teşekkürler. C3 iyi ancak imkanı zorlayıp C7 alırsanız daha iyi olur. Yada açıklamalardaki Black deckerde olabilir.
Çok sağolun verdiğiniz bilgiler için. Sorum o ki; redresör şarjı aküyü gerçekten yeni hali gibi yapar mı? Ne derece sağlıklı? Ve bu durumları nasıl anlarız?
Beğeni için teşekkür ederim. Akü hiçbir zaman sıfır halini almaz. Şarjlı kalırsa ömrü uzar. Şarj son derece sağlıklı bir işlemdir. Nitekim aracın üzerinde iken de alternatör araç çalıştığı müddetçe aküyü şarj etmeye çalışır(diğer videolarımda bu konuyu detaylı anlatmıştım) Şarjın başarılı olup olmadığını yük testi ile anlayabilirsiniz?. Bu cihazlar genelde akücüler de bulunur. kendiniz anlamanız içinde marj basma anında en fazla 2 volt aşağıya düşmelidir. Yani akünüzü şarj ettiğinizde 12.6 volt ise 8 saniyelik marş basma süresinde(araba çalışmayacak şekilde bir şeyi engellemelisiniz) 10.6 volttan daha aşağıya düşmemeli.
Taner bey sizinkisi bir video kanalı değil adeta bir akademi açmışsiniz. Bilgi dolu dopdolu bir yayın. Emeğiniz için çok teşekkürler..
Çok teşekkür ederim kıymetli destekçim. Evet dediğiniz gibi kademeli akü şarjı videosu youtubede tekdir. Maalesef her izleyici sizin gibi mühendislik bilgisine sahip olmadığı için videolarda verilen bilginin kıymetini anlayamıyor. İyi ki varsınız sağ olun var olun.
katiliyorum, bilgi, tonlama, beyefendi; masallah hepsi bir arada toplanmis
Yorumu şimdi gördüm. Begeniniz için çok teşekkür ederim. 🤍
@@Taner-Aydın Bey amper ayarı yaparken ölçü cihazının ampere aldınız tamam proplar ise birebir voltaj ölçümünde olduğu gibi artı artıda eksi eksidemi duracak?
Hayır. Diğer videolarımda ölçüm cihazı bağlantı şeması var. Oraya bakınız.
sizin bu videoları izledikten sonra bir çok kişi sanayide yanlış uygulamalardan gereksiz akü değişimlerinden kurtulmuş olacaktır.Çok faydalı,hazine değerinde bilgiler paylaşıyorsunuz.Özverili emek ve paylaşımınız teşekkür ederim Taner bey.
Çok teşekkür ederim Orhan Bey, her izleyicimin keşke sizin gibi farkındalığı yüksek olsa. İyi ki varsınız. Sağ olun var olun. 🍀❤
Günümüzde internet platformlarında doğru-yanlış bir çok bilgi yayınlanmakta. Sizi bir süredir takip ediyorum. Gerek bilgilerin fayda içeriği, gerekse anlatım biçimi örnek nitelikte. Sizi tebrik ediyorum.
Sağ olun Bülent Bey, Harika motive edici bir yorum olmuş. Çok teşekkür ederim. ❤️
Videodan önce hazırlık yapıldığı belli. Daha önemli olan bilgi birikiminden bahsetmeye bile gerek yok, bu uzun hazırlığında olduğu açık. İş güvenliği de hiç ihmal edilmemiş. Sizi kutluyorum, çok iyi videolar hazırlamışsınız. Emeğinize, bilginize, zihninize ve dilinize sağlık.
Tespitleriniz videonun arka planını tam olarak tarif eden harika bir yorum. Çok emek verdim ve bu emeğin farkına vardiginiz için ayrıca teşekkürler. Sağ olun var olun. ❤️
Sayın hocam böyle cidden RUclips dan olmuyor. Dört gözle bir sosyal medya hesabı, takipçi buluşması yada hobi amaçlı bir atölye & kurs tadında aktivite yapmanızı dört gözle bekliyorum. Emeğinize sağlık… Sizi çok seviyoruz
Şahsıma verdiğiniz değer için gerçekten onore oldum Fatih Bey, İnşaallah bir gün dediklerinizi gerçekleştiririz. Bayramınızı kutlarım. Selam ve sevgilerimle.
@@Taner-Aydın hayırlı bayramlar kıymetli hocam ellerinizden öperim
Bende bayramınız kutlarım. Selamlar sevgiler. 🤗
Açık, net ve gereksiz uzatmalardan kaçınarak hazırladığınız bilgi dolu yayın için çok teşekkür ederim. Ülkede sizler gibi bilgili, nitelikli insanların çoğalması dileğiyle... Emeklerinize sağlık...
Videoda verilen bilginin değerini anlayan izleyicilerin artması da aynı derecede önemli. Maalesef her izleyici sizin gibi bunu fark edemiyor. Bu bakımdan emeğe ve bilgime verdiğiz değer için çok teşekkür ederim. İyi ki sizler gibi izleyiciler var ❤️
hocam bu kalite nerden açaba siz hocam olum 2 gün dinlerim sizi valla
Beğeni ve bu güzel yorum için teşekkür ederim.
gördüğüm en kaliteli ve mantıken en doğru akü şarj işlemi. emeğine sağlık güzel anlatmışsınız.
Teşekkürler... Ben daha iyisini üretene kadar youtubenin en iyisi bu.
Hocam mükemmel bir video, doğru bildiğimiz yanlışları yapıyormuşum. Araç ilk çalıştırdığınızda voltajın bu kadar düşmesi normal, anlık yüksek akım çekiyor. En sağlıklı akü şarj etme videosu bu olabilir.
Beğeni için teşekkürler. Evet sosyal hiç bir medya da bunun eş değeri bir video yok ama yakında benden kopyalarlar.
Bundan daha profesyonel ve iyi bir akü şarjı anlatılamazdı. Akü şarjı dışında da faydalı bilgiler var. Teşekkürler abiciğim. 💛
Abone oldum 😊
Beğeni için teşekkürler ❤️
Hocam ilk defa rast geldim sunumunuz harika, dopdolu ve çok anlaşılır. Sunumda anlatılması gerekenler haricinde gerekmeyen bilgi yok süpersiniz. Hemen abone oldum. 👍
Desteğiniz ve beğeniniz için teşekkür ederim. Kanalımda seveceğiniz çok şey var.
Scooter için batarya araştırma ve buna bağlı şarj cihazı ihyacı sonucu araştırma yaparken İngilizce data sheat lerden anlayamadığım kademeli şarjı sayenize pekiştirmiş oldum. Teşekkürler
Fayda gördüğünüze sevindim. Bu video dediğiniz gibi sosyal medyada tektir.
Selamun aleyküm bilgilerinizi insanlarla paylaştığınız için değerli bir insansınız .Allah razı olsun sizden.
@@islaminOğluselman Allah hepimizden razı olsun. Güzel yorumunuz için teşekkürler 🍀
Gerçekten kanalı yeni keşfettim ve birkaç videoya hızlıca göz gezdirdim. Muhteşem bir kanal gibi görünüyor. Akü şarjı özelinde bilgilenmek adına yeniden uğrayacağım. Mutlaka diğer içeriklere de bakacağım sanırım çünkü evde hobi olarak elektronik alet ve devreler üzerine bilgi alabileceğim bir kanal izlenimi aldım.
Kanalıma hoş geldiniz. Tam aradığınız kanaldasınız. Bir videoyu seyrettiğinizde sadece o konuda değil bir çok farklı konuda bilgi edinebilirsiniz. İyi seyirler.
@Taner-Aydın Buna çok sevindim. Hobim için en kısa sürede vakşt ayırmaya başlayacağım.
Taner hocam çok değerli kaynak bilgilgiler oluşturdunuz.. Teşekkürler
Çok teşekkür ederim.
Hocam çok temiz net anlaşılır çok kaliteli bir hizmet vermişsiniz sağolun varolun
Çok teşekkür ederim kıymetli izleyicim. Fayda gördüğünüze sevindim.
hipnoz oldum izlerken mukemmel bir anlatim 13 dakika nasil gecti anlamadim her saniyesi mukemmel bilgi ile dolu. Emeklerinize saglik
Öncelikle güzel yorumunuz ve begeniniz için teşekkür ederim. Bütün videolarimda aynı özeni görebilirsiniz. Kanalima hoş geldiniz.
Basit cihazlarla böyle kontrollü bir şekilde akü şarjının nasıl yapılabileğini gösterdiğiniz için çok teşekkürler Taner bey. Gayet güzel bir anlatım olmuş.
Bu videoyu akülerde zamanla oluşan sülfatlaşmayı nasıl kaldıracağınızı anlatacağınız sanarak izledim. Bunun için eşitleme (equalization) voltajı uygulanması gerekiyor. Bu da 12V aküler için genelde 16.10V olarak tanımlanıyor. Bu işlem sırasında akülerde bilinçli şekilde kaynama yapılıyor ve kaynama kabarcıkları sayesinde akü sıvısının karışması, homojenleşmesi sağlanıyor. Ayrıca akü hücrelerinin hepsinin zorla aynı voltaja getirilmesi, yüzeyindeki sülfat tabakalarının çözünmesi sağlanıyor.
Sizin akünüzdeki gibi 12.10V'a düşmüş ve muhtemelen sülfatlaşma yaşanmış bir aküde 16.10V 3.5A'da 18 saat eşitleme işlemi gerekmekte bildiğim kadarıyla. Aküler konusunda çok uzman değilim, bu sebeple sizin gibi daha bilgili birisinin yorumunu alabilirsek faydalı olur.
Konu hakkında şu kaynakların faydası olabilir:
www.inciaku.com/tr/bilgi-merkezi/aku-bakimi/
community.victronenergy.com/questions/32896/what-is-the-purpose-for-equalization-please.html
Bu konuda bir videoyu bilinçli olarak çekmek istemedim. Bilinçsiz ve lakayıt şekilde yapılırsa patlama riski var. Dokümanı çok uzun süre önce okudum. Burada amper bilgisi verilmemiş. Kaynak eksik. Ayrıca amper ne olursa ne olmalı o bilgide yok. Bu sebeple 16 volt sabit verilirken amper dalgalı verilir. Bu sebeple akü şarj cihazlarının tamir modu özelliği olan cihazlarla sülfat kırmak gerekir.
Bugüne kadar ki en doyurucu açıklamalar için teşekkürler...
Beğeni için teşekkür ederim.
Mükemmel açıklama. Çok basit ve açıklayıcı olmuş.
Çok teşekkür ederim
İzlediğim en detaylı bilgi veren siz oldunuz. Tebrik ederim.
Detay bilgi verebilmek için engin bilgi ve tecrübe gerekir. Kanalımda her konuda bu düzeyi bulabilirsiniz. Sevgiler
İzleme bitti. Abi harika bilgiler. Hiç bir yerde böyle ayrıntılı bulunabilecek bilgiler değil. Ağzına yüreğine sağlık. Çok teşekkürler .
Çok teşekkür ederim kıymetli izleyicim. Sağ olun var olun.
Verdiginiz bilgiler tam püf noktaları. Emeklerinize sağlık.
RUclips'de ki TEK videodur. Siz bunun farkına varmışsınız bu bakımdan çok teşekkür ederim.
Anlatım tarzınız çok iyi tşk ler
Beğeni için teşekkürler 🍀
Gerçekten çok kıymetli ve arasan bile kolay kolay bulunmayacak bilgiler. Emeklerinize sağlık hocam.
Çok teşekkür ederim Ozan Bey, videonun hakkını veren yorumunuz için. ♡
Taner bey emeğinize sağlık çok güzel bilgilendirici bir video olmuş. Allah sizden razı olsun.
Beğeniniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. ❤
teşekkür.hocam.şimdi.denedim.40.ahp.jel.akü.şarz.cihazi.vardi.denedim.dolduruyor.akümü.teşekkürler.tekirdağdan.selamlar.saygilar
Fayda gördüğünüze sevindim. Kolay gelsin.
Değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, videolarınızın devamını dilerim. Kolay gelsin
Beğeni ve yorum için teşekkürler 🍀
Harika bir anlatım inanılmaz bir bilgi birikim, ağızınıza sağlık hocam, değerli bilgileri paylaşıyorsunuz Allah size uzun ömürler sağlıklar versin. Hocam bir sorum var XL4016 modülün akım kesme özelliği var mı? akü istediğimiz voltaj değerine gelince kesme yapıyor mu yoksa ilave bir modül mü gerekli XH-M604 modülü gibi çok teşekkürler hocam
Sevgili izleyicim. Beğeni ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim. İstenilen voltaj gelince akımı kesmez. Akü sarjinda zaten kesmesine de istenmez. Taki ne zaman çekilen akım iyice düştü o zaman kesilebilir . XHM 604 akü sarjinda bana göre gerekli bir modül degil. Akü ayarlanan voltaja gelse bile doldukça akım çeker. Ne zaman çektiği akım minimum seviye iner ışte o zaman akü doldu sayılır. O zaman sizde şarjı sonlandirabilirsiniz. Elinizi altında bir multimetre varsa çekilen akımı takip ederseniz güzel olur.
Hocam ancak bu kadar iyi ve detaylı anlatılır. Teşekkürler
Farkındalığını ve beğeniniz için kalpten teşekkür ederim.
Her yönü ile mükemmel ve profedyonelce hazırlanmış bir bilgi ve eğitim videosu. Tebrikler ve teşekkürler.
Çok teşekkür ederim Haluk Bey, Evet her videoma bu derece özenirim. Kanalıma hoş geldiniz. ❤️
Emeğinize sağlık.Ders niteliğinde bir video olmuş.tebrikler
Çok teşekkür ederim Mehmet Ali Bey,
Bilgilendirmeler için teşekkürler... Saygılar...
@@ertekindalkilic479 Beğeni için teşekkürler 🍀
Hocam paylaşım için çok teşekkür ederiz, gayet güzel ve açıklayıcı bir anlatım.
Beğeni ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Taner Bey arşiv niteliğinde bilgiler veriyorsunuz. Emeklerinize sağlık.
Güzel yorumunuz ve beğeniniz için teşekkür ederim.
Gerçek bilgiler. Bizi de profesyonel yapacaksınız. Emeğinize sağlık
Her izleyici sizin gibi bilgi doğruluğunun seviyesini değerlendiremiyor maalesef. Bu bakımdan teşekkür ederim.
En güzel anlatım. Tebrikler teşekkürler. Emeğinize sağlık
@@ziyacoskun1316 Beğeni ve yorum için teşekkürler 🍀
emeğinize sağlık çok güzel anlatım
Beğeni için teşekkürler i
Çok teşekkürler, tüm püf noktaları harika. Dikkatimi çeken, eğer aracımızdaki akü tipini değiştirirsek, yani sfb yerine Efb veya agm, veyahut tam tersi; kodlama gerekecektir. Şarj voltajlarının farklı oluşunu üreticiler ecu üstüne kodlayarak değiştiriyor diye düşündüm.
Beğeni için teşekkürler ❤️. Evet akü adaptasyonu gerekir. Akü tipinin değişmesi durumu çok önemlidir.
Teşekkürler hocam, AGM akü için farklı bir protokol mü gerekiyor. RJTianye diye amatör şarj cihazı var, bunda AGM akü seçeneği var ama 5.6A akımlar şarja başlıyor, motosiklet modunda 2.6A ile şarj ediyor. AGM akü için hangi mod kullanılmalı?
Evet şarj cihazı üzerindeki AGM düğmesine basıp şarj ediniz.
Süper anlatım olmuş hocam dediklerinizi en yakın zamanda uygulayacağım inşallah iyi çalışmalar diliyorum
Beğeni için teşekkür ederim.
Videonuz gerçekten çok faydalı dolu dolu emeğinize sağlık
Sağ olun. Teşekkür ederim.
Hocam kanalınızı yeni keşfettim. Oldukça açıklayıcı ve öğretici anlatımınız için teşekkürler.
Kanalima hoş geldiniz. ❤️
Vermiş olduğunuz değerli bilgilerden ötürü teşekkürler.
Beğeni ve güzel yorumunuz için teşekkürler ❤️
iyiki varsınız hocam.
@@mehmettufan3930 eyvallah sağ olun 🙂
Bravo ılk defa ısını temız yurekten yapan bır ınsan gördüm ❤
Güzel yorumunuz ve begeniniz için teşekkürler
Emeğinize sağlık Taner bey
Çok teşekkür ederim ❤️
❤ o kadar güzel anlatıyorsunuz ki kahve hazırladım kendime Başarılarınızın devamını dilerim takipteyim
Çok teşekkür ederim 😊 Afiyet olsun.
❤ESSelamün aleyküm verahmetullahi veberakatühü ALLAH CC tekaddes hazretleri yar ve yardımcımız olsun ALLAH Razı olsun vücüdunuza sağlık sıhhat afiyet hidayet versin yaradana emanet olun hayırlı günler olsun Amin sizleri seviyorum peygamber efendimize komşu eylesin cümlemizi Amin teşekkürler ederim öğretmenim bu kadar Güzel anlatılır işte bu sizi hep takip edecem ders nitelihin de izleyeceğim çok çok Teşekkür ederim öğretmenim ELLERİNDEN ÖPÜYORUM hayırlı günler olsun Amin
Böyle güzel duaları alınca insanın sırtı yere gelmez. Allah sizden de razı olsun. Sağ olun var olun.
Yine harika bir video emekleriniz için çok teşekkür ederim 🙏
Beğeni ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim ❤️
Emeğinize sağlık. Çok faydalı bir video olmuş. Teşekkürler
Beğeni için teşekkür ederim
Emeğinize sağlık gerçekten çok kaliteli bir içerik oluşturmuşsunuz. Kanalınızda beğenerek takip ediyorum. Videoda bahsettikleriniz Biraz zahmetli işlemler belki herkes yapamayabilir. Bu işlemleri otomatik yapan cihazlar var tak çalıştır şeklinde hatta zarar görmüş pilleri de onarabiliyor. Ihtiyaç Duyanlar araştırabilir...
Beğeniniz ve yorumunuzla verdiğiniz katkı için teşekkür ederim. Akü şarj cihazına ihtiyacı olan arkadaşlar video açıklamasındaki linkten tavsiye ettiğim şarj cihazlarını satın alabilirler.
Çok değerli bilgiler, Allah razı olsun bizimle paylaştığınız için...
Video gerçekten youtube'de tek. Dediğiniz gibi o yüzden çok kıymetli. Farkındalığınız ve bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Paylaşım için teşekkürler Taner Bey, Şarj devresi girişi ve çıkışına birer adet eriyen telli ve seri karakteristikli otomotiv sigortası kullanılması daha doğru olur düşüncesindeyim. Ek olarak şarj devresi çıkışındaki iletken kesitinin de şarj süresi üzerindeki etkisi büyüktür. Akü şarjı gibi gerilim farkının (akü ile şarj devresi arası) düşük olduğu sistemlerde iletken üzerindeki 0,3-0,4 Voltluk gerilim düşümleri bile büyük etki yapacaktır. İyi günler dilerim...
Sigorta konusuna katılmıyorum ama olursa da zararı olmaz elbette. XL 4016 da zaten kısa devre koruması var. Ancak voltaj regülatörü ile akü arasındaki kablo kesiti dediğiniz gibi çok önemlidir. Bu videoda kablo konusuna fazla değinmedim ama XL4016 yı tanıtırken epey üzerinde durmuştum. Aküye verilecek amper değerine ve kablo uzunluğuna göre verilecek voltaj düşümü hesapları var. Ona göre kesit seçilmelidir. Genelde piyasada satılan akü şarj cihazları da max. 10 amper çıkışlı olduğu için ve kablo uzunluğu da ortalama 1 metre olduğu için çıkış kesiti 1mm2 civarında. Bende AWG 16 kullandım. Nitekim ölçümleri de regülatör çıkışından değil, kablo ucundan yapıyorum. Katkınız için teşekkür ederim.
@@Taner-Aydın Geri dönüşünüz için teşekkürler, sigorta yalnızca devreyi korumak için değil hattı da korumak için gerekli diye düşünüyorum. Çünkü çıkışta bir kısa devre olduğunda (örneğin aküye giden kabloların bağlandığı klemenste) sadece devre değil aküde kısa devre olmuş olur, bu durumda devrenin kendi kısa devre korumasının bir önemi kalmayacaktır (akü kısa devrenin oluştuğu noktaya doğru besleme yapacağından). Diğer bilgiler için de teşekkürler.👍🏻👍🏻
Faydalı videonuz için tşk
@@HasanDemir-x1d teşekkürler 🍀
@@Taner-Aydın 👍
ELİNIZE EMEGİNİZE SAĞLIK TEŞEKKÜRLER
Beğenip güzel yorumlarınızı dile getirdiğiniz için teşekkür ederim
Taner Bey elinize sağlık. Videoda çok emek var.
Farkındalığına ve beğeniniz için çok teşekkür ederim
Çok teşekkür ederim ayrıca baya net ve ayrıntılı anlatmışsınız
Teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim. Benim kalitemde bilgi veren kanal yok zaten.
@@Taner-Aydın çok güzel içerikleriniz bilgi dolu soru işareti kalmiyor:)
Teşekkürler ustam
Beğeni için ben teşekkür ederim
Taner bey bu bağlantıyı çizerek gösterirmisiniz işitme engelli arkadaşlarımızın faydalanması için sizde ricamiz iyi çalışmalar kolay gelsin
Videoda alt yazı var. Ayrıca XL 4016 modülünün detaylı anlatımıda diğer videolarımın içinde alt yazılı olarak var.
Sen kral adamsın Taner hocam 😊
@@ozquR6 Eyvallah kardeşim. Sağ ol var ol. ❤️
Harika bir video, harika bir anlatım, lütfen devamı gelsin.
Çok teşekkür ederim Eren Bey, kanalimi beğeneceğinizden eminim.
@@Taner-Aydın Bütün videolarınızı gezdim nerdeyse hocam, bi kısmını etrafımla paylaştım. 220v kapasitör ve köprü diyotla yapılan desülfatörlerle alakalı yorumuz nedir?
@@ErenNergiz Evet başarılı olanlar var. Olmuş bir akude zaten kaybedecek bir şey yok. Denenebilir. Bu işleri ilk yapan kanal ali usta brezilyada kanalidir.
çokteşekkürler ...gerekirse uygulayacam ..sağolun ..
Rica ederim.
emeğine sağlık taner hocam. teşekkürler bu güzel içerikler için.
Beğeni için teşekkür ederim ❤
Çok aydınlatıcı ve açıklayıcı bir video gerçekten bayıldım. Bendede 45 amper jel akü var . Bu anlattıklarınız jel aküler içinde geçerlimi? Jel akulerde 14.4 v ile mi şarj edilir?
Beğeni için teşekkür ederim. Jel akülerin üzerinde kaç volt/amper ile şarj edileceği yazar. Eğer herhangi bir bilgi yok ise sulu akülerin voltaj değeri ile 14.4 volt ile şarj ediniz.
Tesekkurler cok faydali bir bilgi
Fayda gordugunuze sevindim. Beğeni için teşekkürler
çok teşekkürler hocam değerli bilgiler için
Beğeni ve yorum için teşekkürler
Emegine saglik ustat cok guzel şeffaf bir video olmus
Beğeni ve güzel yorumunuz için teşekkür ederim
Güzel bilgiler için teşekkür ederim Allah razı olsun işlerin kolay gelsin eline emeğine sağlık
Kıymetli izleyicim. beğeni için teşekkürler.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, acaba sizin verdiğiniz bu bilgileri veren bir kurum kuruluş vs var mı
@@aliyasarzirek8974 Maalesef yok. Beğeni için teşekkürler.
Hocam deyerli bilgileriniz icin tessekur ederim emeyinize saglik. Hocam ben yeni akü aldim 95 Ah 830 EN Varta akü uretim yılı 2023 6ci ayi. Aku sifirdan ölçüm yapdim voltaj ve en deyeri duşukdu. Volt64%/ EN deyeri67% . Direk arabaya bagladilar. 1hafta gecmiş voltaj 100% oldu ama EN deyeri 75% aşamiyor. Bende aliexpressden desulfator cihazi sipariş verdim. Çin Desulfator cihaziyla sulfatı kıra bilirmiyim? Onceden tesekkur ederim Hocam.
Beğeni için teşekkür ederim. Yeni akü için neden sülfat kırma cihazı aldınız? Gerek yoktu. Sadece akünün voltajı düşük. Bir şarj cihazı alsaydınız daha iyi olurdu.
Teşekkür ederim Taner bey emeğinize sağlık
beğeni için teşekkürler
hocam elinize emeginize saglik. MasaAllah cok faydali ve faydalandim. Hemen abone oldum. Allah kolaylik versin hocam
Beğeni ve desteğiniz için teşekkür ederim. Önceki videolarıma mutlaka göz etmanızı isterim. Seveceğinizden eminim.
@@Taner-Aydın elbette bakacağım inşeAllah en kısa zamanda. 💪
Taner bey emeğinize sağlık.
Çok teşekkür ederim Oğuz Bey,
Taner bey merhaba videolarınız çok güzel detaylı bilgiler sayesinde diğer videolara nazaran daha iyi anlıyoruz teşekkürler sizi bir sorum olacak bende 100 amper jel akü var 1-2 aydır kullanmıyorum sizin gibi şarj cihazı yapıp şarj etmek istiyorum onun için hangi değerleri kullanmam lazım bilgi verebilir misiniz?
JEL akulerle sulu tıp akülerin şarjı aynıdır. Sadece agm akü farklıdır.
Ayrıca beğeni için teşekkürler ❤️
Okulda ders dinliyor gibi hissettim 😁 emeğiniz paha biçilemez. Bu kadar ayrıntıyı yapamayacak olanlar için bosch c7 12 -24 amper şarz cihazı alıp yapmamızı tavsiye edermisin. Bu cihaz Sizin yaptığınız tüm uygulamaları ayarlamaları yapabiliyor mu acaba
Beğeniniz için çok teşekkür ederim. Cihaz güzel elbette yapar hattadaha fazlasını otomatik olarak gerçekleştirir.
Hocam merhaba, projeyi yaptım ve kullanıyorum, modül ileride bir sorun çıkarmaz ise şimdilik bir sorun görünmüyor. Tavsiyeleriniz icin teşekkür ederim. Sevgilerimle..🙏
Güle güle kullanın. Fayda gördüğünüze sevindim
Taner hocam emeğine, yüreğine sağlık. çok güzel bilgiler, teşekkür ederim. Selamlar
Kıymetli ızleyicim. Beğeniniz için teşekkür ederim. Selamlar.
Harikasınız, emeğinize bilginize sağlık.
Çok teşekkür ederim.
Harika bir paylaşım olmuş emeğinize sağlık
Çok teşekkür ederim. 🍀❤
Çok profesyonel olmuş
@@HD-kg8zb Teşekkürler ❤️
Taner hocam merhaba 👋
Bende üretim yılı 2011 olan, VARTA 12V 80Ah 800A bir AGM akü bulunuyor.
DC-DC 300W 20A voltaj regülatörü ile FSP 90W 19V 4.7A bir bilgisayar adaptörü kullanarak aküyü tarif ettiğiniz şekilde şarj etmeye başladım
Regülatörün voltaj ve amper çıkış değerini 14.8V 8A ayarlamama rağmen, doldurma işlemi darbeli şarj yöntemiyle sürüyor: 0.1A - 1.47A arasında kesik kesik akım veriyor.
Regülatörün amper çıkış değerini 8A altında bir değere ayarladığım zaman, cihaz 0.8A ya kadar sabit akım verirken amper değerini biraz daha arttırmak istediğimde yine otomatik olarak darbeli şarj moduna geçiyor.
Ayrıca darbeli modda sessiz çalışırken, daha düşük akım değerlerine ayarladığım zaman voltaj regülatörü tıkır tıkır ses çıkarıyor.
Şarj işlemine 36 saat önce 11.9V değerinde başladım ve şuanda 12.65V değerinde.
Sormak istediğim elimde 4A, 8A, 12A gibi yüksek akım değeri verebilecek bir düzenek varken, voltaj regülatörü neden kurtarma modunda çalışıyor?
Merhaba üretim yılı 2011 mi 2021 mi?
2011 yılının 19. haftası Taner hocam. Bu arada Almanya’da soğuk iklim koşullarında kullanılan bir akü.
@@Haarkunstler tekrar merhaba, 13 yıllık bir aküyü kurtarabilir misiminiz bilmiyorum. Kesik kesik voltaj almasının sebebi akü içindeki elektrolitin kurumasından kaynaklanır. Bu sebeple akımı kabul etmiyor. Elektrolit takviyesi yapsanız bile hücreler miadını doldurmuştur. voltajı 12.6 ya yükseltseniz bile deşarj testi yaparsanız sağlam bir akü performansını vereceğini düşünmüyorum. Ama yine de bir deneyin.
@@Haarkunstler bir ilave daha yapayım. Akü gözlerini açmalısınız ve elektrolit takviyesi yapmalısınız. çok düşük akımda yaklaşık 1 amper ile şarj edin.
Sağlık olsun Taner Hocam. Dediğiniz gibi ben yine de bir kere şansımı denemek istiyorum. Burada asıl güzel olan sizden öğrendiğimiz bilgileri tecrübe etmek, kendimizi geliştirmek, elektronik dünyasında güncel kalabilmek. Ağzınıza, yüreğinize, emeğinize sağlık.
Emeklerinize sağlık 👏👏👏
Çok teşekkür ederim.
Allah razı olsun taner bey vermiş olduğu bilgiden dolayı teşekur ederim benim nissan Qashqai 1.5 J11 2016 model arcima hangi aküyü önerirsin Sıtar sutupu iptal ettim normel 72 anper akü taktirdim üç yıl önce şimdi aracı sabahları bazen gurultulu çalışıyor soğuk havada aktif kullanıyorum aracimi iyi günler slm
Merhaba öncelikle beğeni için teşekkürler. İlk olarak aküyü şarj ettirin. Kurtulma ihtimali yüksek olur. Ama kurtulmaz ise Varta 72A EFB. Alınız.
Taner hocam detayli bilgiler için teşekkürler. Bazı akü şarj aletleri sanırım çakmak girisinden bağlanıyor. Bu sekilde sarj etmenin bir sakincasi varmıdır?
@@muysalka Beğeni için teşekkürler. o şekilde şarj yapmayın.
Taner Bey, size ne kadar teşekkür etsek azdır. Videonuzu seyrederken hem not aldım hemde izledim. Konuyu anlatım tarzınız çok anlaşılır... Çok ciddi emek vermişsiniz. Bu konuda diğer videolarınızı da ders niteliğinde keyifle izledim. Bu vesileyle size küçük bir sorum olacak; bahsetmiş olduğunuz bu 3 aşamalı akü şarj yöntemiyle "Kuru tip" yani halk arasında oyuncak araba aküsü yada elektrikli bisiklet aküsü diye adlandırılan aküler de şarj edilebilirmi? Teşekkür ederiz. Saygılarımla...
Merhaba Beğeniniz ve bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Kuru aküler AGM akü sınıfındaadır. Video içerisinde AGM akü şarj tekniği ile şarj edeceksiniz. Kolay gelsin. Ancak dikkat ediniz akü blokları 12 volt ise videodaki amper ve voltaj değerinde olmalıdır. Eğer 6 Volt ise herşeyi 2 ye bölerek hesap yapınız.
@@Taner-Aydın Cevap ve açıklamalarınız için çok teşekkürler Taner Bey. Tekrar tekrar teşekkür ederiz. İnanın, bu ortamların sizin gibi kişilere çok ihtiyacı var...
Abim teşekkürler
@@x3teknikerkriminal Rica ederim 🍀 benim için teşekkürler
Çok güzel bilgiler.Teşekkürler.
Beğeni ve yorum için teşekkürler
Emeğine sağlık. Faydalı bilgiler
Teşekkürler.
Kitap gibi anlatım olmuş
çok teşekkür ederim. 😊
kesinlikle faydalı eline sağlık
Teşekkür ederim
Hocam güzel video olmuş ama kutup başına dolamak yerine ben su hortumu kelepçesi kullanıyorum yöntem ve metot sizin ki ile aynı
@@capa67 işte ama dediniz mi her şey biter. Ama öncesindeki bütün cümle yapisi gereksiz yapılan işler olarak kabul edilir. Yapılan işlemler bir kalemde silinir. Kelepçe kullanılması uygun değildir. Acil bir durumda hattı saniyeler içinde açmak gerekir ve kelepçeyi hemen açamazsıniz. Videoda izleyicilere masrafsız bağlantı çözüm yolu gösterilmiştir. Yoksa hortum kelepçesi alana kadar maşa almak daha mantıklı olacaktır. Ayrıca kelepçe demir ildugu için direnç oluşturur. Kelepçe elinde olupta kullanmak isteyen olursa kutup başına çıplak bakırı sarıp açılmasın diye üstüne kelepçe ile sabitleme yapmalidir. Önerinizi değerlendiren izleyicilerde olabilir. Katkiniz için teşekkür ederim.
@ Ne demek istediğinizi anladım hocam acil mücadele için maşa yada krokodil kullanmak daha mantıklı haklısınız. Aküleri şarj ederken riden 6006 dc kontrol cihazını batarya şarj modunda kullanıyorum herhangibir sorunda kendisi otomatik kesiyor. Misal bağlantı kopup tekrar bağlayınca yada kısa devre durumunda kesici devreye giriyor.
Hocam öncelikle deyerli bilgileriniz için size teşekkür ederim ben Aküyü şarj ederken işim gereyi başında durmak adına peyder pey şarj ediyorum bir sıkıntı olurmu
Beğeni için teşekkürler. Sıkıntı olmaz.
Merhaba Taner Bey içerik çok aydınlatıcı olmuş. Akü araçta takılı iken alternatörün akım değeri veya akü şarj akımı ne kadar olur acaba? ya da değişken midir?
Merhaba Beğeni için teşekkürler. Akımı görmek pek kolay olmasa da voltaj ve akım değişkendir. Sağlıklı bir alternatör 14.4 volt vermelidir. BMS sistemi olan araçlarda ise akü voltajı 13.8 ile 14.6 volt arasında değişken şekilde optimize edilir. Mesela araca sabah ilk marj bastınız ve sonrasında alternatör çıkışını ölçtüğünüzde mutlaka 14.4 volt vermelidir. 14.0 volt altı zayıftır.
Gerçekten ders verir gibi şahane bir video paylaşmışsınız emeklerinize sağlık. Benim size sorum;start stop lu golf7 araçlarda akü değişince, aküyü araca tanıtmak mı gerekir?Start stop arızası başka bir şekilde giderilirmi?
S/S arızasını altında yatan sebep için mutlaka obd portundan bağlanıp ariza kaydını okumak lazım. Eğer ariza akü kaynaklı ise öncelikle akü şarj edilerek kurtarmayı denemek gerekir. Şarj ile kurtulmaz ise VW grubu AGM akü kullanıyor Varta marka AGM akü alıp akü üzerindeki BEM kodunun aracın beynine tanıtılması gerekir.
Sevgili Taner hocam verdiğiniz bilgiler çok kıymetli ve her ayrıntısına kadar anlatıyorsunuz Öncelikle teşekkür ederim size bir sorum olacak elimde 14,5 volt 1,5 amper veren bir adaptör var bununla akü şarj edebilir miyim 72 amperlik bir Aküyü cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Süleyman bey, kanalımı takip edip beğendiğiniz için teşekkür ederim. Evet o değerlere sahip DC çıkış veren bir adaptörle hiçbir şeye gerek kalmadan direk bağlayarak mükemmel şekilde şarj edebilirsiniz. Ara ara şarjı takip ediniz.
Taner hocam hayırlı bayramlar. Verdiginiz bilgiler ve verdiginiz emek icin teşekkür ederiz. Size bir sorum olacak cevaplarsaniz sevinirim. Bosch c7 şarz cihazı Bu yaptiginiz işlemlerden fazlasını mi yapiyor ?
Merhaba bende bayramınızı kutlarım.. Teknik olarak aynı şeydir. Bu tür profesyonel cihazlar 7 hatta 9 kademeli şarj yapsada isin as8li 3 tür. C7 de ekstra özellik olarak sülfat kırma modu var. Şarj tutmayan aküleri şarj etmek için yapılan ve %60 başarılı bir işlem.
Eline emeğine sağlık abim teşekkür ederim
Beğeniniz için teşekkür ederim❤
Voltajı düşürdüğümüz için regülatör çıkışında 4 amper çekse bile gücün korunumuyla adaptörden daha az akım çekerek çalışmaz mı ve sonuç güvenli olmaz mı
Hocam zaten öyle oluyor 🙂
Harika bilgiler hocam. Elektrikciler hep yenisini satma derdinde. Dünya içinde harika bir video. Bosch c3 için ne düşünüyorsunuz hocam?
Merhaba kıymetli takipçim. Beğeni için teşekkürler. C3 iyi ancak imkanı zorlayıp C7 alırsanız daha iyi olur. Yada açıklamalardaki Black deckerde olabilir.
Çok sağolun verdiğiniz bilgiler için. Sorum o ki; redresör şarjı aküyü gerçekten yeni hali gibi yapar mı? Ne derece sağlıklı? Ve bu durumları nasıl anlarız?
Beğeni için teşekkür ederim. Akü hiçbir zaman sıfır halini almaz. Şarjlı kalırsa ömrü uzar. Şarj son derece sağlıklı bir işlemdir. Nitekim aracın üzerinde iken de alternatör araç çalıştığı müddetçe aküyü şarj etmeye çalışır(diğer videolarımda bu konuyu detaylı anlatmıştım) Şarjın başarılı olup olmadığını yük testi ile anlayabilirsiniz?. Bu cihazlar genelde akücüler de bulunur. kendiniz anlamanız içinde marj basma anında en fazla 2 volt aşağıya düşmelidir. Yani akünüzü şarj ettiğinizde 12.6 volt ise 8 saniyelik marş basma süresinde(araba çalışmayacak şekilde bir şeyi engellemelisiniz) 10.6 volttan daha aşağıya düşmemeli.