Hoe werken deze unieke sluisdeuren? | Sluis Eefde

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 31 май 2021
  • Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan de bereikbaarheid van de Twentekanalen. We onderhouden bruggen, sluizen, gemalen en oevers, en verruimen het kanaal. Ook bij Eefde gaan we aan de slag. Daar bouwen we een tweede sluiskolk. En als die klaar is, krijgt de huidige sluis een grote onderhoudsbeurt.
    De huidige sluis is een monument en een icoon in het landschap en ook de tweede sluiskolk wordt bijzonder. Als eerste schutsluis in Nederland krijg hij een zogeheten segmentdeur. Die draait weg naar de bodem als de sluis opengaat en weer omhoog als hij dicht moet. Ook bij calamiteiten, als water onder hoge druk de sluis binnenstroomt kan de segmentdeur gewoon dicht. Dat is belangrijk voor de veiligheid van het Twentekanaal. Bovendien is de deur makkelijker te onderhouden.
    De tweede sluiskolk wordt duurzaam gebouwd. Tijdens de bouw vervoeren we materiaal, waar het kan, via het water. En de grond die vrijkomt bij de aanleg hergebruiken we zo veel mogelijk om de omgeving opnieuw in te richten. Verder is de tweede kolk energieneutraal. Zo wekt hij met zonnepanelen z'n eigen energie op. Bij het ontwerp van de tweede kolk houden we rekening met de omgeving. Zo blijft de uitstraling van de monumentale sluis behouden. Ook leggen we wandelpaden en uitkijkpunten aan. En voor elke boom die we voor de bouw hebben weggehaald plaatsen we er na afloop eentje terug. Zo werken we niet alleen aan de bereikbaarheid en economie van Twente maar bouwen we ook aan een duurzame leefomgeving.
    Kijk voor meer informatie op de website van Rijkswaterstaat: rijkswaterstaat.nl/sluiseefde.
    Volg ook de Facebook-pagina over de Twentekanalen: / twentekanalen
    ________________________________
    Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wij werken dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Volg ons om niks van onze grootse en bijzondere werk te missen.
    ABONNEER je op ons RUclips kanaal: / @rijkswaterstaat
    ________________________________
    Volg onze overige online kanalen:
    Website: www.rijkswaterstaat.nl
    Instagram: / rijkswaterstaat
    Facebook: / rijkswaterstaat
    Twitter / X: / rijkswaterstaat
  • НаукаНаука

Комментарии • 31

  • @Rob45169
    @Rob45169 3 года назад +3

    Heel mooi interessant filmpje!

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +1

      Dank je wel! 😊

    • @Rob45169
      @Rob45169 3 года назад +1

      @@rijkswaterstaat jullie ook bedankt voor al het goede werk wat door jullie gedaan wordt ook bij mij in Zuid-Holland.😊😊😊

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +1

      💪👍

  • @peterencobie
    @peterencobie 3 года назад +4

    Ziet er weer netjes uit. Ik ben zo blij dat “wij” in Nederland een infrastructuur op topniveau hebben maar vooral ook (onder)houden.
    Vraagje: wanneer of waarom zou je kiezen voor een segementdeur of een traditionele deur?

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +4

      Bedankt voor je mooie compliment! Een van de voordelen van segmentdeuren is dat deze ook sluiten als het water onder hoge druk binnenstroomt. Meer daarover lees je ook op onze website 👉 www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2019/03/tweede-sluiskolk-eefde-krijgt-unieke-segmentdeur

    • @peterencobie
      @peterencobie 3 года назад +1

      @@rijkswaterstaat bedankt voor de verwijzing naar het artikel, het is me nu duidelijk. Wel nog één vraag. Ik lees dat de segmentdeur luchtdicht is en dus zelfdrijvend. Is de deur dan ook voorzien van een monitoringssysteem waarmee men kan zien dat de deur inderdaad lekvrij is? Aangezien de deur een groot deel van zijn operationele leven in of onder water zit zal het lastig zijn om dit handmatig te controleren. Wellicht kan je dit ook merken aan het opgenomen vermogen van de cilinders?

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +2

      Goede vraag, Peet! Ik ga je vraag uitzetten bij onze collega’s. Als ik een antwoord van hun heb ontvangen laat ik het je weten 👍

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +5

      Hoi Peet, er komt een stevige deur en er is een aanvaarbescherming in de kolk (zoals balken) voor de sluisdeur. Maar mocht er onverhoopt wel een gat in de deur aan de kant van de IJssel ontstaan terwijl de sluisdeur aan de kant van het Twentekanaal open is dan kan het hele kanaal leegstromen. In circa anderhalve dag is het Twentekanaal dan leeg. Daarom komt er aan de kant van het Twentekanaal een segmentdeur, die zelfstandig de sluis dicht kan zetten. Daarmee voorkomen we dat het Twentekanaal leegstroomt.

    • @marinusheuvelman5303
      @marinusheuvelman5303 3 года назад +1

      Infrastructuur op top niveau? Vanaf de wal mischien. Maar als binnenschipper lopen wij tegen veel mankementen op en capaciteits problemen.
      Bruggen die niet reageren en op afstand bedient worden.
      Sluizen die in storing vallen.
      En dan hebben we het helemaal nog niet over de capaciteit crisis waar de Nederlandse vaarwegen zich in bevinden.
      Hier paar voorbeelden:
      Sluis grave: oud en te klein
      Sluis Sint Andries: te klein, wel pas gerenoveerd dat dan weer wel.
      Sluis weurt: oud en te klein.
      Sluizen zeeland: volkerak/krammer allemaal te weinig capaciteit. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. De lijst is eindeloos. Als we het vergelijken met duitsland zijn we top bezig...... maar infrastructuur top niveau zeker niet!

  • @LucWijdeveld
    @LucWijdeveld 3 года назад +7

    Goede uitleg in een mooie montage, jammer dat je dit soort onderwerpen, net als de verbreding van snelweg A1, via RUclips moet volgen (ben geabonneerd op de nieuwsbrieven), eigenlijk zou een wekelijks programma op NPO2 over de voortgang van infra in Nederland moeten zijn, maar blijkbaar zijn gemak vermaak pulp over Gooise vips belangrijker ...
    Maar goed, Twente wordt weer goed en beter bereikbaar, verbreding van Twente kanaal en de verbreding van de A1 tussen knooppunt Beekbergen naar Azelo, zorgen weer ervoor dat Twente goed bereikbaar blijft in de groeiende economie.
    Snap alleen nog steeds niet dat men een aantal jaren geleden koos om bij vernieuwing asfalt tussen het A1/A35 gemeenschappelijke traject tussen de knooppunten Azelo en Buren, het niet uit te breiden van 2x3 naar 2x4, asfalt ligt feitelijk al, alleen de strepen anders leggen, invoegend verkeer van A1 in de A35 vanaf Deventer bij Azelo zit nog steeds die linkse gevaarlijke invoeg rijstrook, waarom niet 2x4 stroken daar (en langer parallel naast elkaar, zodat vrachtverkeer niet te vroeg al naar links gaat om de A1 richting grens te vervolgen) en de afslag [29] van Borne en de krappe afrit [30] na Buren verleggen in een parallel weg naast de A1/A35 (de bron van vele bijna ongelukken), zodat je transit verkeer beter ga scheiden van lokaal verkeer.
    Daar is een aantal jaren geleden al een vreselijk ongeluk geweest met meerdere doden en veel vervolg ongelukken die in de volg file ontstonden.

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +2

      Goedemorgen Luc! Er is inderdaad geen NPO-programma, maar we hebben wel meerdere nieuwsbrieven waarvoor je je kunt aanmelden om op de hoogte te blijven 👉 nieuwsbrieven.rijkswaterstaat.nl/actueel/nieuwsbrieven. Wat betreft de A1 en afslag 29/30, wat voor situatie zou je hier willen zien?

  • @TheZangerRinus
    @TheZangerRinus 3 года назад +1

    Netjes

  • @Sjohnn_y
    @Sjohnn_y 3 года назад

    Fijne dag

  • @bebobism
    @bebobism 3 года назад +3

    Kijk . . . hier betaal ik nou graag belasting voor.
    Voor ons door ons. 👍

  • @Quintastisch
    @Quintastisch 3 года назад +2

    3:48 2020?

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +2

      Inderdaad! Op 20 april 2020 zijn de tweede sluis bij Eefde en het terrein naast de sluis in gebruik genomen. Na een bouwperiode van 3 jaar kunnen de schepen nu gebruik maken van de diepere en snellere tweede sluis. Hier lees je er alles over: 👉 www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2020/04/tweede-sluis-bij-eefde-in-gebruik-20-april-2020

  • @stoomheier
    @stoomheier 3 года назад

    Waarom moet die grafmuziek toch altijd over de spreker heen blèren?

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад

      Ik geef je feedback door aan mijn collega's.

  • @voornaam3191
    @voornaam3191 3 года назад

    WELK JAAR? Noem dat verdomme even. Alleen 18 mei zegt niemand toch wat? Hoe suf kun je zijn, als je video's maakt? Nou, behoorlijk. Op het eind komt 2019 in beeld. Grrr. Wat irritant.

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  3 года назад +3

      😅

    • @Engineer9736
      @Engineer9736 3 года назад +6

      Wauw, heb je je al aangemeld voor een agressie beheers cursus?

    • @NicoHgl
      @NicoHgl 2 года назад +1

      Dit kan vlgs mij ook op een aardige manier worden gevraagd/verteld...