Bir sosyal fobik olarak en büyük problemim de bu sanki. Mükemmel olmak zorunda olmadığımı biliyorum. Diğer insanların da mükemmel olmadığını biliyorum. Ama sosyalleşmeye çalıştığım anda sanki başka birine dönüşüyorum. Evde düşündüğümü sosyalleşerken pratiğe dökemiyorum. Evde kimse benden üstün değil ben de kimseden üstün değilim, sadece rahat olmalıyım herkes gibi, kendime değil karşıdakine odaklanmam gerek diye düşünüyorum ama gel ki ortama girdiğimde robot gibi oluyorum. Sanki o normal düşünen adamı evde bıraktım da gulyabani gibi geldim
Bilinçdışı diye bir mevzu var insan da ben de sizin yaşadığınızin benzerini defalarca yaşadım. Çözümü psikoterapide buldum diyebilirim henüz tam onarılmış olmamama rağmen baya bı faydasını gördüm. Para da varsa tabi!
değersiz hisseden insanlar başkalarını küçük görerek değerli hissetmeye çalışabilirler diye bir şey okumuştum çok mantıklı gelmişti. ben de aynen öyleyim, içten içe değersiz hissediyorum ve insanları kendimle karşılaştırıp bir şekilde gözümde değerlerini düşürüp iyi hissetmeye çalışıyorum.
bu tam olarak benim... içten içe narsistik düşüncelerim olduğunun farkındaydım ancak gerek sosyal fobim gerekse anksiyetem nedeniyle bunun imkansız olacağını düşünmüştüm ama gizli narsist olarak anlattıklarınız tam olarak beni yansıtıyor.
Hata yapmamağa ne kadar konsantire olsamda sosyal ortam da bu idraki (ve kendimi )bir an kaybediyorum ve hata yapıyorum (söylem olarak ) Hata yapabilenlerin (herkes hata yapmıyor )öz güvenli olması yanlış diye düşünüyorum.
@@system5404 Olmaz çünkü birbirini tanımayan onlarca sosyal fobi hastasının grupta kaynaşması mümkün değildir. Aralarından 6-7 kişi sivrilip kendi aralarında adeta grup içinde bir grup oluştururlar (kötü niyetli olmasalar bile), diğerleri aktif bile olmaz. Geri kalanlar sosyal fobi grubunda bile arka planda kaldıkları için kendilerini daha kötü hissederler. Dahası grupta bazen aktiflik olmaz, mesajlar kesintiye uğradığında grubun üyeleri sıkılırlar veya daha kötüsü bir umutla girdikleri grubun beklentilerini karşılamaması morallerini bozar, bu kadar hassas insanlar için bunlar önemli sorunlar. Kısacası grupla olmaz o iş.
Sebebi dışardaki insanların yargılayıcı ve dalga geçmesi ve maalesef ki bizim toplumumuz empati yönünden 0 olduğu için bu sosyal fobiyi kırılgan kişilikler geliştiriyor zamanla istemsiz bunun çözümü diğer insanların insan gibi olması yoksa çözemezsiniz sevgili sosyal fobik arkadaşlarım
Genel aksiyete, sosyal anksiyete bir sinir sistemi sorunudur ve çocuklukta başlar. Anksiyete yaşayan kişinin sinir sistemi basit durumlarda ayarsız ve orantısız savaş/kaç/don tepkileri üretir. Kişinin bedeninde orataya çıkan tepkiler aşırıdır ve katlanmak zordur. Kişi basit durumlarda resmen dehşeti yaşar. Çocuklukta böyle anlamsız ve orantısız sinirsel tepkileleri yaşayan çocuk durumu anlamadığı için hayat zor, tehlikeli algısıyla yaşar. Hiçbir zaman kendini dış dünyadan ayrı olarak hissetme ve dış dünyada olup bitenlere rağmen kendini olduğu ortaya koyama becerisini kazanamaz. Bu yüzden başa çıkma metodları bulmaya çalışır. Akıllı olmak, becerikli olmak, statü sahibi olmak, bedensel olarak güçlü olmak bunlardan bazılarıdır. Bunlar yıllar içinde kişi için aşırı olarak algıladığı hayat tehlikeli ve zor hisleri karşısında durabilme metodlarıdır. Ve de kişi için hayati önem kazanırlar. Bu yüzden farkında olmadan tutundukları alanda katı tavırlar ortaya koymaya başlarlar. Çünkü bu alanlar kişi için hayatta kalmakla eş anlamlıdır. Anksiyete yaşayan çocuk bilinçli düşüncelerle yapmaz bunları. En baştan beri yaşadığı bozuk hayata algısı kişiyi götürür bunlara. Yirmili yaşlara geldiğinde katı düşünceleri olan, alanında kendini adeta ölümüne savunma eğilimi gösteren biri olur. Yani narsist gibi görünen tavırları esasen sebep değil sonuçtur. Aksiyeteyi kanımca en açıklayan Polyvagal Teori'dir. Sinir sistemi sürekli dış dünyayı gözetler, tehlike/belirsizlik algısı durumda otonom olarak bedensel uyarılar üretir. Adrenalin salgılanması, kasların gerilmesi gibi. Zihin bunlara hikayeler üretir. Bu yüzden de esasında olumsuz düşünceler ana sebep değil gene sonuçtur anksiyetede. Kısaca anskiyete bedensel (somatik) bir bozukluktur temelinde. Ve çözüm de bedeni anlamaktan geçer. Bana göre Polyvagal Teori, ACT(Acceptance Commitment Therapy), bedensel egzersizler (dinamik meditasyon) anksiyetede çözüme götürür. Anksiyete çözmek=Anksiyeteyi (doğru olarak) anlamaktır. Size aşağıdaki kitapları okumanızı öneririm: Polyvagal Exercises for Safety and Connection: 50 Client-Centered Practices, Deb Dana A Liberated Mind: How to Pivot Toward What Matters, Steve Hayes Kısacaca, sosyal anksiyetede gizli narsisizm (belki çok az bir yüzde hariç) sözkonusu değildir.
@Meftun 1 Tıbbiyeli Türkçe basımları da temel kitaplarda var görünüyor. Zihninden Çık Hayatına Gir, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Steven C. Hayes, Terapide Polivagal Teori, Deb Dana ACT'i Kolay Öğrenmek, Russ Harris Özgüven Boşluğu; Korkudan Özgürlüğe, Russ Harris Anksiyeteyi çözmek= Anksiyeteyi doğru anlamak. Sıkıntıyı, sıkıntının evrimsel, sinirsel, bedensel boyutlarını anlamadan, sadece Bilişsel Davranışcı metodları ile çözmeye çalışmak kişiyi yarı yolda bırakır. Herhangi bir beceri kazanmada olduğu gibi düzenli ve çeşitli metodlar ile alıştırmalar yapmak şarttır. Bu alıştırmaların çoğu üsteki kitaplarda mevcut. Ayrıca bedensel egzersizler de bence şarttır. Dinamik meditasyonu öğrenmenizi ve düzenli uygulamanızı tavsiye ederim.
Peki çocuklukta o ilk sosyal sıkıntının yaşandığı anı düşünürsek. Neden o yaşanılan andaki olayla ilgili diğerlerinde aşırı bir reaksiyon ortaya çıkmıyor da o kişi de çıkıyor? Daha geriye gitmek zorlaşıyor. Bunun hakkında fikrin varsa lütfen yaz.
@@tammie572 Herkesin sinir sistemi ve belirsizlikler karşısında gösterdiği reaksiyon farklı. Sıkıntıya meyil genetik. Sıkıntıya meyili sıkıntı bozukluğuna çeviren hayatta çocukluktan itibaren karşılaşılan tetikleyici deneyimler. Kişinin genetik meyiline, yaşadığı ortamdaki durumların 'zorluğuna' göre değişik şekillerde anksiyete bozukluğuna dönüşüyor. Patolojik sinir sistemi tepkileri çaresizlik his ve düşünce kalıplarını oluştuyor (zihin herzaman olumsuza odaklanır, çünkü zihnin ana görevi sorun çözmektir, insana mutluluk hissini yaşatmak değildir.). Bu da bedene tramva gibi yerleşiyor. Eğer çocuk ailesi tarafından destekleniyorsa, maddi ve manevi olarak iyi koşullara sahipse bu kalıplar daha zayıf ve hayatını daha az etkileyecek şekilde oluşuyor. Şahsi görüşüm sıkıntıyı meyilli biri çok ideal bir çocukluk yaşasa bile sıkıntı yaşıyor. Ama ağır bir sosyal anksiyeteye dönüşmüyor. Şu an benim de uyguladığım ve bütün dünyadada yaygınlık kazanmaya başlamış olan ACT (Acceptance and Commitment Threapy) en sistematik ve de insan sinir sistemine 'uygun' yaklaşım. ACT'ye göre insan sıkıntılarının sebebi kaçınmadır (avoidance). Savaş/kaç/don tepkilerini aşırı yaşayan çocuk kaçınarak hayatı yaşıyor. Kaçınma sadece bir durumundan kaçmak değildir. Kişinin herhangi bir durumda yaşadığı hisleri, düşünceleri saklamaya çalışması, utanması da birer kaçınma şeklidir. Yaşadığı hislerini farkederek özgürce utanmadan yaşayamadan saklamak, yapay olarak olumlu bakmaya çalışmak da kaçınmadır. Aslında en zararlı kaçınma kişinin hislerini saklaması ve utanmasıdır. Eğer çocukken o ağır savaş/kaç/don tepkilerini kabul edebilmeyi, izin verebilmeyi, bunları utanmadan, saklamadan yaşayabilmeyi öğrenirse anksiyete bozukluğa dönüşmez. Bunu tabi bir çocuğun kendisinin farketmesi ve de uygulaması/öğrenmesi mümkün değildir. Yani çocukluktan itibaren incinebilirliği (vulnerability) öğrenmektir asıl olan. Sinir sisteminde belirsizlikier karşısında patololojik aşırılıklar yaşayan çocuk bunları öğrenemez. Ama o patolojik tepkiler ve de ağır bedensel hisler tabiki gerçek ve de genetik. Bu hisler temelde bozuk değil. Çünkü sinir sistemi aslında görevini yapıyor. Ama modern dünya için biraz fazla abartılı yapıyor. ACT bu yüzden kişinin yaşladığı hislere, düşüncelere ve de sergilediği davranışlara fonksiyonellik açısında yaklaşır. Aslında sıkıntı durumlarında yaşadığımız hiçbir his, düşünce o duruma has değildir. Yani çok sevinince de çarpıntı yaşarız, boğazımız düğümlenir, gözlerimiz ağlamaklı olur. Bu yüzden ACT'nin amacı kişiye hisleri ve düşünceleri arasındaki ilişkiyi yeniden düzenleyebilmeyi öğretmektir. Bu da psikolojik esnekliği doğrurur. Kişi sıkıntı hislerini yaşasa bile bunlardan utanmamayı, kendiyle özdeşleştirmeden özgürce yaşabilmeyi öğrenir. Bu da zaten kişinin iyileşmesi olur. Bu esneklik zamanla da bedensel ve düşünsel kalıpların zayfılaması ve önemsizleşmesini ve hatta yok olmasını sağlar.
Yine müthiş bir konu, gerçekten çok teşekkürler, uzun zamandır bu konu ile ilgili video bekliyodum, içeriklerinizin sağlıklı bilgilerden oluştuğunu düşünüyorum, paylaşımlarınızın devamını merakla bekliyorum ☀️🤗
Çok güzel anlattınız çok teşekkürler:). Ben de sosyal iletişim anlamında kısır olduğumun farkındayım. Kendimi de uzun uzun düşündüm videoyu izlerken. Lakin bizim toplumumuzda çoğu insan gizli narsist gibi gözüktü gözüme. Etrafıma şöyle bakıyorum, herkes kusursuz gibi davranıyor. Biraz kendi sıkıntılarımı açsam akıl vermeye ve aslında onların yaşadığım sıkıntıların benzerini nasıl da büyütmediklerini ve kolayca çözdüklerini anlatıp çaylarını yudumluyorlar. Böyle tavırlara aynı korunmacılıkla yanıt veriyorum ya da malzeme vermemeye çalışıyorum, muhabbet olmuyor vs. ama yorucu tabii. Bana kendi zaaflarından bahseden biri çıktığında ise dediğiniz gibi yakınlık duyuyorum ve kendi zaaflarımdan bahsetmeye başlıyorum ben de, akıl vermek yerine. Bu kapsamda içinde bulunduğumuz toplumun beni ya da bizi zamanla sosyal fobik-gizli narsisist bir hale evirdiğini düşünüyorum. Tüm bu düşünceler gizli narsisist bir beynin ürünü de olabilir tabi:)
Zaman zaman yüz kızarması şeklinde sosyal fobi atakları yaşıyorum, gizli bir narsist olduğumu hissediyorum, açıkçası belirgin yeteneklerim var ve bunları ortaya çıkaramamış olmanın verdiği bir aşağılık kompleksi ve bu aşağılık kompleksine paralel gizli bir kibir yaşıyorum... Farkındayım ama tamamen çözemiyorum sorunlarımı
O kadar doğru ki ben utangac cekingen saniyordum gizli narsist olduguna emin oldugumda cok degisik bir yanilsama yasadigimi fark etmiştim... bu videoda desteklemis oldu cok tesekkurler🙏🏻
@@loey6792 10 ay önce atmışsın ama hayır. düşündüğün gibi değil narsistler narsist olduğunu gayet de kabul edebilir. her narsizm de aşırıya kaçan şeyler söz konusu olmak zorunda değil.
Hocam ses titremesi suskun kalma kızarma gibi durumlar evet bizi sinir ediyor ancak ben bunları sonradan düşününce sadece üzülüyorum. Çünkü toplum içinde normal olmak istiyorum sadece normal olmak, kabul edilmek. Bu durumları yaşayıp insanlara rezil olmamak. Bunları yaşarken aklımdaki tek düşünce ‘yine rezil oldum, kendim gibi olamadım’ benimle alay edecekler arkamdan konuşacaklar oluyor. Benim burda nasıl bir narsistik beklentim olabilir? Belki yetersizlik duygusundan kaynaklı kaygı bunun altında yatıyor olabilir. Ancak benim artık öyle bir bilinçaltıma yerleşmiş ki herşey otomatik gelişiyor, engelleyemiyorum fiziksel belirtilerimi. Hocam sonuçta kimse kendini olmadığı şekilde tanıtmak istemez. Biz de sadece bu fiziksel belirtilerden kurtulup gerçek benliğimizin doğru şekilde tanınmasını ve kabul edilmeyi istiyoruz. Bu aşırı kaygı halinden kurtulmak istiyoruz çünkü elimizde değil. Sadece bu belirtilerden ibaret olmadığımız görülsün ve sosyalfobi etiketiyle insanların bizden uzaklaşması önlensin istiyoruz.
Sosyal fobili bir arkadaş arıyorum 21 yasindayim istanbulda yaşıyorum kendi kararimi veremeyen tek başına yaşamaktan sıkılan biriyim kendim gibi biriyle arkadaş olmaktan çekinmiyorum çünkü o da benim gibi
İngilizce Türkçe kaynaklardan gizli narsistlerin iyileşebilmesi adına tek video çeken sensin ve daha aydınlandım şu an. Tek istediğim aşk yaşayabilmek. Bağlanamadığın bir dünya bir insan hapishanesidir, tek yapabileceğin ise statü oyunu oynamaktır.
Sonradan gelişen sosyal fobinin kesinlikle bağlantısı olabilir, ben çok sosyal ve kolay iletişim kurabilen her tip insanın dikkatini yakalayabilecek ve nabzını tutabilen biriyim ve girdiğim ortamda sohbet hep etrafımda döner. Aslında hala öyle ama 26 yaşımdan sonra zaman içinde kimseyle iletişim kurmamaya başladım. Kendim dünyada var olduğum zaman arttıkça bilgi seviyem de arttı doğal olarak (ben her cümlede her bir gündelik olayda bile tarihsel 50 ayrı soru aklıma gelir merak edip öğrenme takıntım var ve okb hastasıyım zaten çok ritüelli takıntılı biriyim, aklıma gelen her şeyle ilgili giderene kadar makale okumak zorunda hissediyorum engel olamıyorum kendime) bazen günler saatler sürüyor ve insanlarla ortak konuşabilecek seviyemde olmadıklarını görünce nefret etmeye başlıyorum ve artıkk korkudan pişman olurum diye kimseyle konuşmamaya görüşmemeye başladım. Çok zorlanıyorum artık yanlış yaptıgımı çok iyi biliyorum ama artık kendi zihnimde hapsolmuş gibiyim sürekli engelliyorum kendimi her türlü sosyal eğlenceden aktiviteden uzak duruyorum. İnsanların cahilliklerinden dolayı ağlama krizine girdiğim oluyor
ya ben konuştuğumda sanki sözlerim havada kalıyormuş gibi hissediyorum sanki karşıdaki benim düşüncelerimi takmıyor gibi hissediyorum neden bilmiyorum 😢
Merhaba, videonuzu eşim sayesinde izledim. Bende anlattıklarınızı bire bir yaşayan 40 yaşında 3 çocuklu bir anneyim. Bu olanların geçmişte nasıl bir etkisi olmuş ki, ben ve benim gibi insanlar bu hale gelmiş. Nasıl bir anne baba nın çocukları bu hale geliyor. Teşekkür ederim emeklerinize sağlık.
Hocam gerçekten çok kötü durumdayım dışarıya çıkacakken giydiklerime bakıyorum tekrar tekrar acaba dalga ederler mi diye küçük düşer miyim diye sonra mesela çok kalabalık yerlerde mesela metroda bana işkence gibi geliyor orada kalmak çünkü insanlar gülerken bana gülüyorlar sanıyorum içten içe kafayı yiyorum çok üzülüyorum bana güldüler diyorum sonrasında sanki bazı konuşmalar duyuyorum kendi kendime yok şu çocuğa bak çok yakışıklı bu o bunu tanıyorsun dimi falan bazende tam tersi çok çirkin giyinişine bak vs diyorlar yolda yürürken yere bakıp yürüyorum düşünmemek için aynanın karşısına geçip kendine bak çirkin pislik şişko vs diyorum aslında pek fazla kilom yok yakışıklı da biriyim küçükken çok alay edildim ondan dolayı mı bilemiyorum kendimi çok yetersiz vs hissediyorum genellikle ortamlarda pek fazla konuşup sohbet etmek istemiyorum yolda yürürken istemeden kendi kendime sesli olarak konuşuyorum mesela bişey diyorum yok o öyle değildi diyip kendime cevap veriyorum hiç rahat olamıyorum toplu yerlerde herkes bana bakıyor bana gülüyor gibi geliyor çok kötü olup üzülüyorum gerçekten aşırı kötü ve değersiz hissediyorum kendimi
İnsanlar benimle alay mı ediyor diye düşünüyorum sürekli dalga mı geciyorlar diye düşünüyorum benimle alay ettiler diye üzülüp kendimi yiyorum deliriyorum
@@vibert159 kuyumcu da çalışıyorum da bende bişey merak ettim neden soruyorsun kimse halimi bile sormaz yabancı birinin hakkımda soru sorması dikkatimi crkti
@@vibert159 bende anksiyete de var bipolar da çocukluğum çok kötü geçti tramvalarla doluyum gidemedim de piskologa her gece ağlıyorum kendi kafamda kurup deliriyorum kafayı yiyorum ağa güzel bı hsyat değil 3 kez intihar girişiminde bulundum yaoamadjn
Bu doğustan gelen ve cevreyle percinlenen bir durumken ve cogu zaman kisi bunun farkinda bile değilken bu duruma isim verilip kalıplastırmak faydasızdır. Yıllarını yanlız kaygıyla geçiren birisi, bunu bir ay bile yaşayamayacak kisiler arasına girmek zorunda olduğunda bu durum zirve yapiyor. Ki aynısını o kişiler yaşamış olsa kimbilir hangi depresyonlarla boğuşurdu.
Narsistçe konuşayım toplumumuz cidden zor kendinize yüklenmeyin yada neyim var diye düşünüp durmayın. Toplum çok eleştirel ve eksik aramacı sonra koz olarak kullanmacı bunlar paranoya değil nesnel şeyler. Kaygılar doğal.
Benim sosyal fobim ortamdan ortama değişiyor. Komşuluk ilişkilerimde, eski iş ortamımda vs. gayet sosyal olabiliyorum. Ancak bazı yerlerde hiç de sosyal olamıyorum. Örneğin yeni iş yerimde bazı insanların bana karşı tavrı beni yalnızlaştırıyor. Ardımdan havalı havalı gezdiğim ve yalnız olduğum böyle kişilerin aslında kendileriyle derin bir problemi olduğunu konuşurlarken yakaladım. Haftanın bir günü yemek yiyorlardı. Aralarına katılabilmek için ben de katılayım yemeğe haftaya dedim. Tamam dediler. Benim de katılacağım hafta son anda artık bu yemek rutinini bıraktıklarını söylediler. Bilmiyorum paronaya mı yapıyorum ancak beni yalnızlaştırmaya çalıştıklarını düşünür oldum. Yaptıkları iki yıldır birikti ve onlara karşı kibirlenmeye başladığımı farkediyorum. Belki de insanları narsisistleştiren bu tür tavırlar.
Hocam sosyal fobi ile özguvensizlik arasinda sizce bir baglanti var mi ayni sey olabilir mi yoksa biri birinin ileri versiyonu mu cevaplarsaniz sevinirim
Benim kendimden yola çıkarak tespit ettiğim kadarıyla mükemmel ve iyi görünmemek, yetersiz olmak, beceriksiz olmak gibi korkuların ardında yatan; ve en temelinde yatan hissetmekten korktuğunuz "aşağılanma" duygusuyla, yeniden canlandırmasıyla zihnine kaç-savaş-don tepkilerinden birini verdirten çok güçlü karaktere bağlı bozukluk. Bana kalırsa bu hastalığı yenmek istiyorsanız aşağılanmaktan neden korktuğunuzu anlamanız, geçmişle güçlü bir bağ kurmanız ve bunun sizin gerçek benliğinizle alakasının olmadığını, her hareketinizde aşağılanmayacağınızı ve belki de güvenli bir ortamda tek başınızayken aşağılanma duygusunu hissetmeye çalışmanız ve onu anlamaya çalışmanız gerekiyor.
@@kadiruretir👍👍 ne gibi adımlar attınız peki kendiniz adına gelişme var mı ben de insanlara koz vermemek icin eksikliklerimi anlatamıyorum ama onun dısında bircok konuda insanları toy ve basit kendimi olgun goruyorum,cok seciciyim ama yalnızlıktan da kurtulmak istiyorum hep bır yanim eksik gibi
Hocam benim durumum biraz farklı. Şuan okuldayım, üniversite, bugün bile çevremdeki insanlar nasıl bu kadar çok insanla tanışabiliyorsun sana çok imreniyorum nasıl kolay arkadaş oluyorsun tarzı yorumlar yapıyor belki de her gün. Toplum içinde rahatmışım gibi davranıyodum söylediğim gibi sadece davranıyorum. Sadece 1 tane gerçekten arkadaşım diyebileceğim insan var. Herkesle kolay bir şekilde tanışabilsem de devamını getiremiyorum. Aslında istiyorum qma devam etmiyorum. Ne örerirsiniz
Kendime her konuda güvenirim ama bi dışarda insanlarla iletişimimde güvenemiyorum,ya konuşmayı batırırsam ya rezil olursam diye kendimi yiyip bitiriyorum,vücudum önlem amaçlı aşırı yutkunduruyor beni,yutkunmam olayı daha da gözümde korkutuyor,kısır döngünün içine girdim.Her kimle konuşsam herkez dokuz aylık kızım, kimse mükemmel değil diye teselli veriyor da,e biz sosyal fobililer alasını biliyor zaten bunun,bizim sorunumuz genellikle hormonsal oluyor malesef,laf yaramıyo,psikolog yaramıyo,e şansınız varsa ilaçla iyileşebiliyorsunuz,inşallah şans sizden yana olur,dünyanın en zor psikolojik hastalıklarından olduğunun çok farkındayım çok zor malesef,benim tavsiyem sadece üç şeye körü körüne güvenin çünkü diğer türlü hayal kırıklığına uğrarsınız,biri kendiniz biri zaman biri de yaratıcı.
Merhaba hocam sevmediğim birinin konuşmasını dinlemek istemiyorum çok sıkılıyorum ve boğuluyor gibi hissediyorum ve dışarı, çıkmak kaçmak istiyorum.. bu durumda sosyal fobimmi oluyor benim ??
Yorumlarda herkes kendisinin mukemmeliyetçi kibirli vs. Olabildiginden bahsetmis ve videoya hak vermiş bu sebeplerle. Ama sanki narsizim böyle bişey değil ya bunlar sadece içinde bulunulan durumun kişiye özel getirdiği komplikadyonlar gibi kaldıki normal insanlarda da narsist diye teşhis koyamayacağimız narsistik özellikler vardır hem de herkeste bu yüzden ben sosyal fobiyi guzli narsisizm olarak ifade etmeyi hiç doğru bulmadım. Ki narsist insanlar asla kendilerini kabul etmezler ama yorumda herkes özgüvenli birşekilde kendi kötü yanları aktarmış.
Hocam, iyi niyetli yorumlamaya çalışmışsınız ama bence hayır, doğru bir tez değil. Bende tanı konmuş sosyal fobi var, ama narsist denemez. Sosyal fobideki mükemmelliyetçiliği, stresi vs. gizli narsizmle karıştırmışsınız sanki. Eski eşim klasik bir narsistti, alışveriş ve sosyal medya manyağıydı, vermeye değil hep almaya odaklanmıştı. Yemek, bulaşık, çocuk vs. hiçbir sorumluluğa karışmak istemeyen biriydi. En küçük isteği bile olmadığında her Allahın günü hakaretler, küfürler yağdıran, tüm paramı ve ruh sağlığımı sonuna kadar tüketen biriydi. Annesi de gizli narsistti. İyi aile kadını pozunda görevlerini yapan biriydi, ama etrafındaki herkese karşı dominant ve otoriter, fitneci, kavgacı biriydi. Müthiş otoriter biriydi ve kızıyla sürekli aleyhime kumpas kuran, arkamdan iş çevirirdi. Her fırsatta kavgaya, fitneye bahane arardı. Klasik narsisti ilgi çekici palyaço kılıklı, sürekli azap eden bir cehennem zebanisine benzetebiliriz. Gizli narsist ise şeytanın vücut bulmuş halidir. Bunların çeteleşerek parçalayıp yırttıkları kişi ise sosyal fobili zavallıdır.
Soru sormadan önce mutlaka aşağıdaki sayfayı okuyun.
www.cemgumus.com/sorular-hakkinda-bilgilendirme-sayfasi/
Bir sosyal fobik olarak en büyük problemim de bu sanki. Mükemmel olmak zorunda olmadığımı biliyorum. Diğer insanların da mükemmel olmadığını biliyorum. Ama sosyalleşmeye çalıştığım anda sanki başka birine dönüşüyorum. Evde düşündüğümü sosyalleşerken pratiğe dökemiyorum. Evde kimse benden üstün değil ben de kimseden üstün değilim, sadece rahat olmalıyım herkes gibi, kendime değil karşıdakine odaklanmam gerek diye düşünüyorum ama gel ki ortama girdiğimde robot gibi oluyorum. Sanki o normal düşünen adamı evde bıraktım da gulyabani gibi geldim
Bilinçdışı diye bir mevzu var insan da ben de sizin yaşadığınızin benzerini defalarca yaşadım. Çözümü psikoterapide buldum diyebilirim henüz tam onarılmış olmamama rağmen baya bı faydasını gördüm. Para da varsa tabi!
Sosyal fobililer olarak grup açıp kaynasip dertlesip arkadaş olabiliriz tabiki yaş ve şehirde önemli
@@davinciden olurdu? Anlamadim kardesim
@@davinciden hee simdi anladim aslinda yapabiliriz fakat aktif olmali Ben 2 grupta varim ama sohbet az oluo
@@davinciden telegram watsap instagram falan çok var ben 2 gruptayim demiştim birisi discord birisi telegram
değersiz hisseden insanlar başkalarını küçük görerek değerli hissetmeye çalışabilirler diye bir şey okumuştum çok mantıklı gelmişti. ben de aynen öyleyim, içten içe değersiz hissediyorum ve insanları kendimle karşılaştırıp bir şekilde gözümde değerlerini düşürüp iyi hissetmeye çalışıyorum.
bu tam olarak benim... içten içe narsistik düşüncelerim olduğunun farkındaydım ancak gerek sosyal fobim gerekse anksiyetem nedeniyle bunun imkansız olacağını düşünmüştüm ama gizli narsist olarak anlattıklarınız tam olarak beni yansıtıyor.
Sosyal fobililer olarak grup açıp kaynasip dertlesip arkadaş olabiliriz tabiki yaş ve şehirde öneml
Hata yapmamağa ne kadar konsantire olsamda sosyal ortam da bu idraki (ve kendimi )bir an kaybediyorum ve hata yapıyorum (söylem olarak )
Hata yapabilenlerin (herkes hata yapmıyor )öz güvenli olması yanlış diye düşünüyorum.
@@sukut9633 bende öyle illaki başıma geliyor
@@system5404 Olut
@@system5404 Olmaz çünkü birbirini tanımayan onlarca sosyal fobi hastasının grupta kaynaşması mümkün değildir. Aralarından 6-7 kişi sivrilip kendi aralarında adeta grup içinde bir grup oluştururlar (kötü niyetli olmasalar bile), diğerleri aktif bile olmaz. Geri kalanlar sosyal fobi grubunda bile arka planda kaldıkları için kendilerini daha kötü hissederler. Dahası grupta bazen aktiflik olmaz, mesajlar kesintiye uğradığında grubun üyeleri sıkılırlar veya daha kötüsü bir umutla girdikleri grubun beklentilerini karşılamaması morallerini bozar, bu kadar hassas insanlar için bunlar önemli sorunlar. Kısacası grupla olmaz o iş.
Sebebi dışardaki insanların yargılayıcı ve dalga geçmesi ve maalesef ki bizim toplumumuz empati yönünden 0 olduğu için bu sosyal fobiyi kırılgan kişilikler geliştiriyor zamanla istemsiz bunun çözümü diğer insanların insan gibi olması yoksa çözemezsiniz sevgili sosyal fobik arkadaşlarım
dostum İstanbulda misin sen arkadas olup zorlandığımız durumların üstüne gidebiliriz
Genel aksiyete, sosyal anksiyete bir sinir sistemi sorunudur ve çocuklukta başlar.
Anksiyete yaşayan kişinin sinir sistemi basit durumlarda ayarsız ve orantısız savaş/kaç/don tepkileri üretir.
Kişinin bedeninde orataya çıkan tepkiler aşırıdır ve katlanmak zordur.
Kişi basit durumlarda resmen dehşeti yaşar. Çocuklukta böyle anlamsız ve orantısız sinirsel tepkileleri yaşayan çocuk durumu anlamadığı için hayat zor, tehlikeli algısıyla yaşar. Hiçbir zaman kendini dış dünyadan ayrı olarak hissetme ve dış dünyada olup bitenlere rağmen kendini olduğu ortaya koyama becerisini kazanamaz.
Bu yüzden başa çıkma metodları bulmaya çalışır. Akıllı olmak, becerikli olmak, statü sahibi olmak, bedensel olarak güçlü olmak bunlardan bazılarıdır. Bunlar yıllar içinde kişi için aşırı olarak algıladığı hayat tehlikeli ve zor hisleri karşısında
durabilme metodlarıdır. Ve de kişi için hayati önem kazanırlar. Bu yüzden farkında olmadan tutundukları alanda katı tavırlar ortaya koymaya başlarlar. Çünkü bu alanlar kişi için hayatta kalmakla eş anlamlıdır.
Anksiyete yaşayan çocuk bilinçli düşüncelerle yapmaz bunları. En baştan beri yaşadığı bozuk hayata algısı kişiyi götürür bunlara.
Yirmili yaşlara geldiğinde katı düşünceleri olan, alanında kendini adeta ölümüne savunma eğilimi gösteren biri olur.
Yani narsist gibi görünen tavırları esasen sebep değil sonuçtur.
Aksiyeteyi kanımca en açıklayan Polyvagal Teori'dir. Sinir sistemi sürekli dış dünyayı gözetler, tehlike/belirsizlik algısı durumda otonom olarak bedensel uyarılar üretir. Adrenalin salgılanması, kasların gerilmesi gibi.
Zihin bunlara hikayeler üretir. Bu yüzden de esasında olumsuz düşünceler ana sebep değil gene sonuçtur anksiyetede.
Kısaca anskiyete bedensel (somatik) bir bozukluktur temelinde. Ve çözüm de bedeni anlamaktan geçer.
Bana göre Polyvagal Teori, ACT(Acceptance Commitment Therapy), bedensel egzersizler (dinamik meditasyon) anksiyetede çözüme götürür.
Anksiyete çözmek=Anksiyeteyi (doğru olarak) anlamaktır.
Size aşağıdaki kitapları okumanızı öneririm:
Polyvagal Exercises for Safety and Connection: 50 Client-Centered Practices, Deb Dana
A Liberated Mind: How to Pivot Toward What Matters, Steve Hayes
Kısacaca, sosyal anksiyetede gizli narsisizm (belki çok az bir yüzde hariç) sözkonusu değildir.
@Meftun 1 Tıbbiyeli Türkçe basımları da temel kitaplarda var görünüyor.
Zihninden Çık Hayatına Gir, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Steven C. Hayes,
Terapide Polivagal Teori, Deb Dana
ACT'i Kolay Öğrenmek, Russ Harris
Özgüven Boşluğu; Korkudan Özgürlüğe, Russ Harris
Anksiyeteyi çözmek= Anksiyeteyi doğru anlamak. Sıkıntıyı, sıkıntının evrimsel, sinirsel, bedensel boyutlarını anlamadan, sadece Bilişsel Davranışcı metodları ile çözmeye çalışmak kişiyi yarı yolda bırakır. Herhangi bir beceri kazanmada olduğu gibi düzenli ve çeşitli metodlar ile alıştırmalar yapmak şarttır. Bu alıştırmaların çoğu üsteki kitaplarda mevcut. Ayrıca bedensel egzersizler de bence şarttır. Dinamik meditasyonu öğrenmenizi ve düzenli uygulamanızı tavsiye ederim.
Hayatimi anlatmisin satirlarda
Müthişsin! Teşekkürler bu aydınlatıcı yorum için..
Peki çocuklukta o ilk sosyal sıkıntının yaşandığı anı düşünürsek. Neden o yaşanılan andaki olayla ilgili diğerlerinde aşırı bir reaksiyon ortaya çıkmıyor da o kişi de çıkıyor? Daha geriye gitmek zorlaşıyor. Bunun hakkında fikrin varsa lütfen yaz.
@@tammie572
Herkesin sinir sistemi ve belirsizlikler karşısında gösterdiği reaksiyon farklı.
Sıkıntıya meyil genetik. Sıkıntıya meyili sıkıntı bozukluğuna çeviren hayatta çocukluktan itibaren karşılaşılan
tetikleyici deneyimler.
Kişinin genetik meyiline, yaşadığı ortamdaki durumların 'zorluğuna' göre değişik şekillerde
anksiyete bozukluğuna dönüşüyor. Patolojik sinir sistemi
tepkileri çaresizlik his ve düşünce kalıplarını oluştuyor (zihin herzaman olumsuza odaklanır, çünkü zihnin ana görevi sorun çözmektir, insana mutluluk hissini yaşatmak değildir.).
Bu da bedene tramva gibi yerleşiyor.
Eğer çocuk ailesi tarafından destekleniyorsa, maddi ve manevi olarak iyi koşullara sahipse bu kalıplar
daha zayıf ve hayatını daha az etkileyecek şekilde oluşuyor.
Şahsi görüşüm sıkıntıyı meyilli biri çok ideal bir çocukluk yaşasa bile sıkıntı yaşıyor.
Ama ağır bir sosyal anksiyeteye dönüşmüyor.
Şu an benim de uyguladığım ve bütün dünyadada yaygınlık kazanmaya başlamış olan ACT (Acceptance and Commitment Threapy)
en sistematik ve de insan sinir sistemine 'uygun' yaklaşım.
ACT'ye göre insan sıkıntılarının sebebi kaçınmadır (avoidance). Savaş/kaç/don tepkilerini
aşırı yaşayan çocuk kaçınarak hayatı yaşıyor.
Kaçınma sadece bir durumundan kaçmak değildir. Kişinin herhangi bir durumda yaşadığı hisleri, düşünceleri saklamaya çalışması, utanması da birer
kaçınma şeklidir. Yaşadığı hislerini farkederek özgürce utanmadan yaşayamadan saklamak, yapay olarak olumlu bakmaya çalışmak da kaçınmadır.
Aslında en zararlı kaçınma kişinin hislerini saklaması ve utanmasıdır.
Eğer çocukken o ağır savaş/kaç/don tepkilerini kabul edebilmeyi, izin verebilmeyi, bunları utanmadan, saklamadan yaşayabilmeyi öğrenirse
anksiyete bozukluğa dönüşmez. Bunu tabi bir çocuğun kendisinin farketmesi ve de uygulaması/öğrenmesi mümkün değildir.
Yani çocukluktan itibaren incinebilirliği (vulnerability) öğrenmektir asıl olan.
Sinir sisteminde belirsizlikier karşısında patololojik aşırılıklar yaşayan çocuk bunları öğrenemez.
Ama o patolojik tepkiler ve de ağır bedensel hisler tabiki gerçek ve de genetik. Bu hisler temelde bozuk değil.
Çünkü sinir sistemi aslında görevini yapıyor. Ama modern dünya için biraz fazla abartılı yapıyor.
ACT bu yüzden kişinin yaşladığı hislere, düşüncelere ve de sergilediği davranışlara fonksiyonellik açısında yaklaşır.
Aslında sıkıntı durumlarında yaşadığımız hiçbir his, düşünce o duruma has değildir.
Yani çok sevinince de çarpıntı yaşarız, boğazımız düğümlenir, gözlerimiz ağlamaklı olur.
Bu yüzden ACT'nin amacı kişiye hisleri ve düşünceleri arasındaki ilişkiyi yeniden düzenleyebilmeyi öğretmektir.
Bu da psikolojik esnekliği doğrurur. Kişi sıkıntı hislerini yaşasa bile bunlardan utanmamayı, kendiyle özdeşleştirmeden
özgürce yaşabilmeyi öğrenir.
Bu da zaten kişinin iyileşmesi olur. Bu esneklik zamanla da bedensel ve düşünsel kalıpların zayfılaması ve önemsizleşmesini ve hatta yok olmasını sağlar.
Yine müthiş bir konu, gerçekten çok teşekkürler, uzun zamandır bu konu ile ilgili video bekliyodum, içeriklerinizin sağlıklı bilgilerden oluştuğunu düşünüyorum, paylaşımlarınızın devamını merakla bekliyorum ☀️🤗
haydeee. Evet bu mükemmel kusursuz olma isteğini ve beklenti karşılanmadığında hissettiğim yeterizliği açıklıyor.
@@enthusiastic6991 sen kimdin dkdk
Elif napiyon burada 😀
@@basir2252 sen kimsin dkdksk
@@enoktazulal
Tanımadığın takipçinim elif hanım
Pardon takip etmiyormuşm
Çok güzel anlattınız çok teşekkürler:).
Ben de sosyal iletişim anlamında kısır olduğumun farkındayım. Kendimi de uzun uzun düşündüm videoyu izlerken. Lakin bizim toplumumuzda çoğu insan gizli narsist gibi gözüktü gözüme. Etrafıma şöyle bakıyorum, herkes kusursuz gibi davranıyor.
Biraz kendi sıkıntılarımı açsam akıl vermeye ve aslında onların yaşadığım sıkıntıların benzerini nasıl da büyütmediklerini ve kolayca çözdüklerini anlatıp çaylarını yudumluyorlar. Böyle tavırlara aynı korunmacılıkla yanıt veriyorum ya da malzeme vermemeye çalışıyorum, muhabbet olmuyor vs. ama yorucu tabii. Bana kendi zaaflarından bahseden biri çıktığında ise dediğiniz gibi yakınlık duyuyorum ve kendi zaaflarımdan bahsetmeye başlıyorum ben de, akıl vermek yerine.
Bu kapsamda içinde bulunduğumuz toplumun beni ya da bizi zamanla sosyal fobik-gizli narsisist bir hale evirdiğini düşünüyorum. Tüm bu düşünceler gizli narsisist bir beynin ürünü de olabilir tabi:)
Konuyu çok güzel bir yerden ele almışsınız. Düşüneceğim bu mevzu üzerine.
Zaman zaman yüz kızarması şeklinde sosyal fobi atakları yaşıyorum, gizli bir narsist olduğumu hissediyorum, açıkçası belirgin yeteneklerim var ve bunları ortaya çıkaramamış olmanın verdiği bir aşağılık kompleksi ve bu aşağılık kompleksine paralel gizli bir kibir yaşıyorum... Farkındayım ama tamamen çözemiyorum sorunlarımı
O kadar doğru ki ben utangac cekingen saniyordum gizli narsist olduguna emin oldugumda cok degisik bir yanilsama yasadigimi fark etmiştim... bu videoda desteklemis oldu cok tesekkurler🙏🏻
narsistler narsist olduğunu kabul etmezler askim o narsizm değildir
@@loey6792 10 ay önce atmışsın ama hayır. düşündüğün gibi değil narsistler narsist olduğunu gayet de kabul edebilir. her narsizm de aşırıya kaçan şeyler söz konusu olmak zorunda değil.
dostum İstanbulda misin sen arkadas olup zorlandığımız durumların üstüne gidebiliriz
Hocam ses titremesi suskun kalma kızarma gibi durumlar evet bizi sinir ediyor ancak ben bunları sonradan düşününce sadece üzülüyorum. Çünkü toplum içinde normal olmak istiyorum sadece normal olmak, kabul edilmek. Bu durumları yaşayıp insanlara rezil olmamak.
Bunları yaşarken aklımdaki tek düşünce ‘yine rezil oldum, kendim gibi olamadım’ benimle alay edecekler arkamdan konuşacaklar oluyor. Benim burda nasıl bir narsistik beklentim olabilir?
Belki yetersizlik duygusundan kaynaklı kaygı bunun altında yatıyor olabilir. Ancak benim artık öyle bir bilinçaltıma yerleşmiş ki herşey otomatik gelişiyor, engelleyemiyorum fiziksel belirtilerimi.
Hocam sonuçta kimse kendini olmadığı şekilde tanıtmak istemez.
Biz de sadece bu fiziksel belirtilerden kurtulup gerçek benliğimizin doğru şekilde tanınmasını ve kabul edilmeyi istiyoruz. Bu aşırı kaygı halinden kurtulmak istiyoruz çünkü elimizde değil. Sadece bu belirtilerden ibaret olmadığımız görülsün ve sosyalfobi etiketiyle insanların bizden uzaklaşması önlensin istiyoruz.
izc nikli bir adam yorum yapmis bu videoya asagilara in bulursun kesinlikle okumalisin o yorumu faydali olabilir.
dostum İstanbulda misin sen arkadas olup zorlandığımız durumların üstüne gidebiliriz
Harika teshisler
Sosyal fobin varmı
Sosyal fobili bir arkadaş arıyorum 21 yasindayim istanbulda yaşıyorum kendi kararimi veremeyen tek başına yaşamaktan sıkılan biriyim kendim gibi biriyle arkadaş olmaktan çekinmiyorum çünkü o da benim gibi
@@meryem4204 nerde yaşıyorsunuz?
Bende 18 yaşındayım İstanbul da yaşıyorum arkadaş olalimmi
@@serencebeyli1438 dostum İstanbulda misin sen arkadas olup zorlandığımız durumların üstüne gidebiliriz
Video için teşekkürler. Sosyal fobili bireyler hakkındaki çıkarımlarınızda çok fazla genelleştirme yaptığınızı düşünüyorum.
İngilizce Türkçe kaynaklardan gizli narsistlerin iyileşebilmesi adına tek video çeken sensin ve daha aydınlandım şu an. Tek istediğim aşk yaşayabilmek. Bağlanamadığın bir dünya bir insan hapishanesidir, tek yapabileceğin ise statü oyunu oynamaktır.
Bilgilerinizi paylastiniz icin tesekkür ederim
etrafımdak insanların çoğu beni narsist ya da megaloman sanıyor..
etki/tepki prensibi.. seni çok seviyorum newton.. 😁
Sonradan gelişen sosyal fobinin kesinlikle bağlantısı olabilir, ben çok sosyal ve kolay iletişim kurabilen her tip insanın dikkatini yakalayabilecek ve nabzını tutabilen biriyim ve girdiğim ortamda sohbet hep etrafımda döner. Aslında hala öyle ama 26 yaşımdan sonra zaman içinde kimseyle iletişim kurmamaya başladım. Kendim dünyada var olduğum zaman arttıkça bilgi seviyem de arttı doğal olarak (ben her cümlede her bir gündelik olayda bile tarihsel 50 ayrı soru aklıma gelir merak edip öğrenme takıntım var ve okb hastasıyım zaten çok ritüelli takıntılı biriyim, aklıma gelen her şeyle ilgili giderene kadar makale okumak zorunda hissediyorum engel olamıyorum kendime) bazen günler saatler sürüyor ve insanlarla ortak konuşabilecek seviyemde olmadıklarını görünce nefret etmeye başlıyorum ve artıkk korkudan pişman olurum diye kimseyle konuşmamaya görüşmemeye başladım. Çok zorlanıyorum artık yanlış yaptıgımı çok iyi biliyorum ama artık kendi zihnimde hapsolmuş gibiyim sürekli engelliyorum kendimi her türlü sosyal eğlenceden aktiviteden uzak duruyorum. İnsanların cahilliklerinden dolayı ağlama krizine girdiğim oluyor
Yanlız deyilsin inan bana
ya ben konuştuğumda sanki sözlerim havada kalıyormuş gibi hissediyorum sanki karşıdaki benim düşüncelerimi takmıyor gibi hissediyorum neden bilmiyorum 😢
Nerelerdeydiniz hocam...bunca zaman aradigim bilgiler
Merhaba, videonuzu eşim sayesinde izledim. Bende anlattıklarınızı bire bir yaşayan 40 yaşında 3 çocuklu bir anneyim. Bu olanların geçmişte nasıl bir etkisi olmuş ki, ben ve benim gibi insanlar bu hale gelmiş. Nasıl bir anne baba nın çocukları bu hale geliyor. Teşekkür ederim emeklerinize sağlık.
İyiki varsınız❤
Daha bugün dedim kendime 33 yaşındaym sosyal fobi var ve bugün dedim acaba narsizm mi var bende diye
Hocam gerçekten çok kötü durumdayım dışarıya çıkacakken giydiklerime bakıyorum tekrar tekrar acaba dalga ederler mi diye küçük düşer miyim diye sonra mesela çok kalabalık yerlerde mesela metroda bana işkence gibi geliyor orada kalmak çünkü insanlar gülerken bana gülüyorlar sanıyorum içten içe kafayı yiyorum çok üzülüyorum bana güldüler diyorum sonrasında sanki bazı konuşmalar duyuyorum kendi kendime yok şu çocuğa bak çok yakışıklı bu o bunu tanıyorsun dimi falan bazende tam tersi çok çirkin giyinişine bak vs diyorlar yolda yürürken yere bakıp yürüyorum düşünmemek için aynanın karşısına geçip kendine bak çirkin pislik şişko vs diyorum aslında pek fazla kilom yok yakışıklı da biriyim küçükken çok alay edildim ondan dolayı mı bilemiyorum kendimi çok yetersiz vs hissediyorum genellikle ortamlarda pek fazla konuşup sohbet etmek istemiyorum yolda yürürken istemeden kendi kendime sesli olarak konuşuyorum mesela bişey diyorum yok o öyle değildi diyip kendime cevap veriyorum hiç rahat olamıyorum toplu yerlerde herkes bana bakıyor bana gülüyor gibi geliyor çok kötü olup üzülüyorum gerçekten aşırı kötü ve değersiz hissediyorum kendimi
İnsanlar benimle alay mı ediyor diye düşünüyorum sürekli dalga mı geciyorlar diye düşünüyorum benimle alay ettiler diye üzülüp kendimi yiyorum deliriyorum
@@vibert159 18 yaşındayım
@@vibert159 piskolijik sorunlarimdan ve gelecek kaygısından dolayı bırakmak zorunda kaldım çalışıyorum
@@vibert159 kuyumcu da çalışıyorum da bende bişey merak ettim neden soruyorsun kimse halimi bile sormaz yabancı birinin hakkımda soru sorması dikkatimi crkti
@@vibert159 bende anksiyete de var bipolar da çocukluğum çok kötü geçti tramvalarla doluyum gidemedim de piskologa her gece ağlıyorum kendi kafamda kurup deliriyorum kafayı yiyorum ağa güzel bı hsyat değil 3 kez intihar girişiminde bulundum yaoamadjn
Bu doğustan gelen ve cevreyle percinlenen bir durumken ve cogu zaman kisi bunun farkinda bile değilken bu duruma isim verilip kalıplastırmak faydasızdır.
Yıllarını yanlız kaygıyla geçiren birisi, bunu bir ay bile yaşayamayacak kisiler arasına girmek zorunda olduğunda bu durum zirve yapiyor.
Ki aynısını o kişiler yaşamış olsa kimbilir hangi depresyonlarla boğuşurdu.
Narsistçe konuşayım toplumumuz cidden zor kendinize yüklenmeyin yada neyim var diye düşünüp durmayın. Toplum çok eleştirel ve eksik aramacı sonra koz olarak kullanmacı bunlar paranoya değil nesnel şeyler. Kaygılar doğal.
Benim sosyal fobim ortamdan ortama değişiyor. Komşuluk ilişkilerimde, eski iş ortamımda vs. gayet sosyal olabiliyorum. Ancak bazı yerlerde hiç de sosyal olamıyorum. Örneğin yeni iş yerimde bazı insanların bana karşı tavrı beni yalnızlaştırıyor. Ardımdan havalı havalı gezdiğim ve yalnız olduğum böyle kişilerin aslında kendileriyle derin bir problemi olduğunu konuşurlarken yakaladım. Haftanın bir günü yemek yiyorlardı. Aralarına katılabilmek için ben de katılayım yemeğe haftaya dedim. Tamam dediler. Benim de katılacağım hafta son anda artık bu yemek rutinini bıraktıklarını söylediler. Bilmiyorum paronaya mı yapıyorum ancak beni yalnızlaştırmaya çalıştıklarını düşünür oldum. Yaptıkları iki yıldır birikti ve onlara karşı kibirlenmeye başladığımı farkediyorum. Belki de insanları narsisistleştiren bu tür tavırlar.
Gizli narsist açık narsiste göre çok daha zeki.
Hocam sosyal fobi ile özguvensizlik arasinda sizce bir baglanti var mi ayni sey olabilir mi yoksa biri birinin ileri versiyonu mu cevaplarsaniz sevinirim
sosyal fobiye sahip çok özgüvenli insanlar gördüm ... sosyal fobi bir bozukluk kişilik özelliği değil
Paralel olabiliyor tabii ki ama her alanda özgüven sorunu olmak zorunda değil.
8.35 ten sonrası çözüm önerileri çok iyi özellikle ilk dediği
Bilmiyorum, kafam çok karışık
Benim kendimden yola çıkarak tespit ettiğim kadarıyla mükemmel ve iyi görünmemek, yetersiz olmak, beceriksiz olmak gibi korkuların ardında yatan; ve en temelinde yatan hissetmekten korktuğunuz "aşağılanma" duygusuyla, yeniden canlandırmasıyla zihnine kaç-savaş-don tepkilerinden birini verdirten çok güçlü karaktere bağlı bozukluk. Bana kalırsa bu hastalığı yenmek istiyorsanız aşağılanmaktan neden korktuğunuzu anlamanız, geçmişle güçlü bir bağ kurmanız ve bunun sizin gerçek benliğinizle alakasının olmadığını, her hareketinizde aşağılanmayacağınızı ve belki de güvenli bir ortamda tek başınızayken aşağılanma duygusunu hissetmeye çalışmanız ve onu anlamaya çalışmanız gerekiyor.
@@kadiruretir👍👍 ne gibi adımlar attınız peki kendiniz adına gelişme var mı ben de insanlara koz vermemek icin eksikliklerimi anlatamıyorum ama onun dısında bircok konuda insanları toy ve basit kendimi olgun goruyorum,cok seciciyim ama yalnızlıktan da kurtulmak istiyorum hep bır yanim eksik gibi
Hocam sizin anlatminiz hap gibi bir anlatım samimi ve empatik histerik kişilik ile ilgili videonuz var mı :(
öyledir
Ay bu benim malesef 😢
Malesef bunun bilincine varsanızda sonrasında sosyal becerileri geliştirmek cok zor bu çocukluktan gelişen bişey.
Aslında bende bir sosyal fobiğm ve her şeyn mükemmel olmasını ve en mükemmel olmam gerektiğin dşnyorum
Hocam benim durumum biraz farklı. Şuan okuldayım, üniversite, bugün bile çevremdeki insanlar nasıl bu kadar çok insanla tanışabiliyorsun sana çok imreniyorum nasıl kolay arkadaş oluyorsun tarzı yorumlar yapıyor belki de her gün. Toplum içinde rahatmışım gibi davranıyodum söylediğim gibi sadece davranıyorum. Sadece 1 tane gerçekten arkadaşım diyebileceğim insan var. Herkesle kolay bir şekilde tanışabilsem de devamını getiremiyorum. Aslında istiyorum qma devam etmiyorum. Ne örerirsiniz
tam olarak bunu yasiyorum bir cozum bulabildin mi
@@beyzasalman6588 hayır. sanırım diğer herkes gibi yaşayarak öğreneceğiz.
@Meftun 1 Tıbbiyeli meftun instegramin varsa beraber bu konuyu konuşabiliriz aynı ve benzer özeliklerimiz var belki çözüm buluruz
@@nkrbns6148 dostum İstanbulda misin sen arkadas olup zorlandığımız durumların üstüne gidebiliriz
Hocam merhabalar bu gizli narsisizmin ya da narsisizmin tedavisi mümkün müdür? Psikodinamik psikoterapi bu konuda etki eder mi?
Her konuda destek alınabilir. Bu sorunda dahil. Terapi yaklaşımından ziyade terapistin donanımı ve becerisi önemli
Kendime her konuda güvenirim ama bi dışarda insanlarla iletişimimde güvenemiyorum,ya konuşmayı batırırsam ya rezil olursam diye kendimi yiyip bitiriyorum,vücudum önlem amaçlı aşırı yutkunduruyor beni,yutkunmam olayı daha da gözümde korkutuyor,kısır döngünün içine girdim.Her kimle konuşsam herkez dokuz aylık kızım, kimse mükemmel değil diye teselli veriyor da,e biz sosyal fobililer alasını biliyor zaten bunun,bizim sorunumuz genellikle hormonsal oluyor malesef,laf yaramıyo,psikolog yaramıyo,e şansınız varsa ilaçla iyileşebiliyorsunuz,inşallah şans sizden yana olur,dünyanın en zor psikolojik hastalıklarından olduğunun çok farkındayım çok zor malesef,benim tavsiyem sadece üç şeye körü körüne güvenin çünkü diğer türlü hayal kırıklığına uğrarsınız,biri kendiniz biri zaman biri de yaratıcı.
Nasıl aşılır karşındaki kişi gülüyor sana konusamadğın için
Kendimi nasıl geliştirebilirm bilgi verirseniz sevinrim
Kendin ol uzaklasan uzaklassin oyle yada boyle uzaklasiyorlarsa en azindan kendin oldugun icin uzaklasirlar.
dostum İstanbulda misin sen arkadas olup zorlandığımız durumların üstüne gidebiliriz
15 dk boyunca kendimi dinledim teşekkürler
@@tayfuncaliskan_1 instagramı kapattım kusura bakmayın
@@tayfuncaliskan_1 yok malesef
@@tayfuncaliskan_1 kimseyi kabul etmiyorum hesaba başkasıyla konuşmanız gerekecek
Merhaba hocam sevmediğim birinin konuşmasını dinlemek istemiyorum çok sıkılıyorum ve boğuluyor gibi hissediyorum ve dışarı, çıkmak kaçmak istiyorum.. bu durumda sosyal fobimmi oluyor benim ??
Linkte ücretsiz kitap veya uyan yöntemini bulamadım.
Hocam sosyal fobi tedavi olduğunda
Kişinin Gizli narsiste tarafı da düzele bilir mi
Sizce
Yorumlarda herkes kendisinin mukemmeliyetçi kibirli vs. Olabildiginden bahsetmis ve videoya hak vermiş bu sebeplerle. Ama sanki narsizim böyle bişey değil ya bunlar sadece içinde bulunulan durumun kişiye özel getirdiği komplikadyonlar gibi kaldıki normal insanlarda da narsist diye teşhis koyamayacağimız narsistik özellikler vardır hem de herkeste bu yüzden ben sosyal fobiyi guzli narsisizm olarak ifade etmeyi hiç doğru bulmadım. Ki narsist insanlar asla kendilerini kabul etmezler ama yorumda herkes özgüvenli birşekilde kendi kötü yanları aktarmış.
Bu benim 😔😔😔
İstanbulda olan sf liler var mı arkadaş olalım
Evett!!!! Bunu kendimde gözlemliyordum. Hatta sosyal fobi kaynakli olarak sanirim samimi olmadigim insanlara daha narsist davraniyormusum.
Hocam naptiniz yaktınız bizi valla gizlisiyle açığıyla herkes natsisist oldu şimdi napicazz 🙄😁
abi tek ricam nariszm derken narsisizm demesen acayip kulak tırmalıyor :D
bide dikkatimde dağılıyor ya narsisistik diyince :D
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Hocam, iyi niyetli yorumlamaya çalışmışsınız ama bence hayır, doğru bir tez değil. Bende tanı konmuş sosyal fobi var, ama narsist denemez. Sosyal fobideki mükemmelliyetçiliği, stresi vs. gizli narsizmle karıştırmışsınız sanki.
Eski eşim klasik bir narsistti, alışveriş ve sosyal medya manyağıydı, vermeye değil hep almaya odaklanmıştı. Yemek, bulaşık, çocuk vs. hiçbir sorumluluğa karışmak istemeyen biriydi. En küçük isteği bile olmadığında her Allahın günü hakaretler, küfürler yağdıran, tüm paramı ve ruh sağlığımı sonuna kadar tüketen biriydi.
Annesi de gizli narsistti. İyi aile kadını pozunda görevlerini yapan biriydi, ama etrafındaki herkese karşı dominant ve otoriter, fitneci, kavgacı biriydi. Müthiş otoriter biriydi ve kızıyla sürekli aleyhime kumpas kuran, arkamdan iş çevirirdi. Her fırsatta kavgaya, fitneye bahane arardı.
Klasik narsisti ilgi çekici palyaço kılıklı, sürekli azap eden bir cehennem zebanisine benzetebiliriz. Gizli narsist ise şeytanın vücut bulmuş halidir. Bunların çeteleşerek parçalayıp yırttıkları kişi ise sosyal fobili zavallıdır.
Hocam ağızınızdan bal damlıyor 😂
1,5x
Ayy gizli narsistimm
bu güzel bir şey mi ki ...
Oyy gozlo norsostomm
dostum İstanbulda misin sen arkadas olup zorlandığımız durumların üstüne gidebiliriz
@@noyamiserj5016 yaz
@@busekaya4172 sosyal medyan varmi