Τα όρια του σύμπαντος

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2024
  • Για δωρεάν εγγραφή στο σεμινάριο Σύγχρονης Φυσικής από το Didactics κάντε κλικ στο link: www.didactics....
    Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι!
    Πολύ υποστηρίζουν ότι το σύμπαν είναι άπειρο! Στην πραγματικότητα η απάντηση στο ερώτημα "έχει το σύμπαν όρια?" χρειάζεται πολύ περισσότερη ανάλυση από μια στεγνή απάντηση "είναι άπειρο". Καλή ακρόαση!
    Παρουσίαση-Επιμέλεια: Τσαγκαράκης Αλέξανδρος
    Πηγές εικόνων: ESO
    Background image: BAUX Design
    References:
    [1] Tamara M. Davis, & Charles H. Lineweaver (2004). Expanding Confusion: Common Misconceptions of Cosmological Horizons and the Superluminal Expansion of the Universe. Publications of the Astronomical Society of Australia, 21(1), 97-109.
    [2] Mihran Vardanyan, Roberto Trotta, & Joseph Silk (2011). Applications of Bayesian model averaging to the curvature and size of the Universe. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, 413(1), L91-L95.
    [3] Ord, T.. (2021). The Edges of Our Universe.

Комментарии • 127

  • @LAMPROS311
    @LAMPROS311 2 года назад +46

    Έμαθα το κανάλι σου χθες από τον Mad Scientist. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που τα επιστημονικά κανάλια ξεπετάγονται σαν μανιτάρια. Καλή αρχή!!

    • @dimatha7
      @dimatha7 2 года назад +3

      Και εγώ, αυτό και το ApoStories

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +3

      Ευχαριστώ πολύ! Χαρά μου ειναι να μοιράζομαι τις γνώσεις μου μαζί σας🙂

    • @-ww7vs
      @-ww7vs Год назад +1

      Ετσι ακριβως φιλτατε,γιατι μονον μεσω της γνωσης θα βγουμε απο τον βουρκο που βρισκομαστε....

    • @most-interesting-gr
      @most-interesting-gr Год назад

      Πράγματι!!!

  • @apostories
    @apostories 2 года назад +10

    Μπράβο ρε Άλεξ! Μ'αρέσεις γιατί βάζεις όρια 😜

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +1

      Έλα Απο γίγαντα!

  • @ΠαναγιώτηςΚαπλάνης-β6ζ
    @ΠαναγιώτηςΚαπλάνης-β6ζ 4 месяца назад +1

    Αγαπητοί φίλοι είναι τελείως λάθος προσέγγιση να λέμε ότι το σύμπαν έχει όρια από μόνη της ή λέξη σύμπαν ίσων άπειρο χωρίς τέλια από έναν ναυπηγό στο επάγγελμα τέλος αγαπητοί φίλοι,,,,,❤❤

  • @ChristosKiriakidis
    @ChristosKiriakidis 2 года назад +2

    Συγχαρητήρια!!! Εξαιρετική παρουσίαση!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +1

      Ο λόγος σου με χαροποιεί! Να σαι καλά ❤️

  • @ADDO...
    @ADDO... 2 года назад +10

    Απίστευτη ανάλυση Αλέξανδρε.
    Το άκουσα δυο φορές και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το μέγεθος που επεξηγείς...
    Θυμήθηκα ενα κέιμενο που διάβασα του Αγίου Πορφυρίου, που συζητούσε με έναν αστροφυσικό. Του είπε ο Άγιος οτι πήγε στο τέρμα του Σύμπαντος!!! Είπε πως ''ως κτιστά δημιουργήματα, έχουν όρια και πέρατα. Απέραντον μονάχα το θείον… ''
    Μου άρεσε ακόμη μία επιγραφή του Αγίου, ότι ''το αχανές αυτό σύμπαν κρατάει «στα χέρια του» ο Θεός σαν ένα μικρό μπαλάκι μέσα στην παλάμη Του''.
    Κρατώ την έκφραση Εγκεφαλική διάσειση. Μου άρεσε!
    Ευχαριστούμε ακόμη μια φορα για το βίντεο!
    Λοβ!

  • @arvalius
    @arvalius 2 года назад +4

    Πιστός στο ραντεβού σου!¡ Keep it up.

  • @eds8383
    @eds8383 2 года назад +2

    Εξαιρετικο βιντεο. Μια ερωτηση, ειπες οτι το particle horizon ειναι 46 Gly, μπορεις να μου πεις τα 93 Gly στο ‎Observable universe πως βγαινουν?

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      46x2 = 92 Gly που ειναι περίπου ίσο με 93 Gly . Το 93 Gly αναφέρεται στην διάμετρο του observable universe και όχι στην ακτίνα του (που ειναι περίπου ~46.5 Gly)✌️

    • @eds8383
      @eds8383 2 года назад

      @@DidacticsGR Καλα τωρα αισθανομαι σαν παιδάκι δημοτικού, ηταν τόσο απλο και δεν το σκέφτηκα xD , thanks :)

  • @theodosissarmadakis913
    @theodosissarmadakis913 2 года назад +5

    Πολυ ωραιο υλικο μαρεσει που τα βιντεο ειναι συντομα (κοντα στο 5λεπτο) και βλεπονται πολυ αναλαφρα αλλα χωρις να χανουν απο την ποιοτητα της επεξηγησης. Συνεχισε ετσι

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +1

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

  • @vougiouklis
    @vougiouklis Год назад +3

    Σήμερα ανακάλυψα το κανάλι σου και είδα το video. Συγχαρητήρια, είσαι ο πρώτος που βλέπω να μιλάει για ταχύτητες μεγαλύτερες από του φωτός! Θα ήθελα όμως μια καλύτερη ανάλυση για την έννοια της απόστασης και γενικότερα του χώρου σε ένα μη τρισδιάστατο σύμπαν! Καλή συνέχεια..

    • @-ww7vs
      @-ww7vs Год назад

      Κι εγω θα το ηθελα αυτο φιλε μου,αλλα θεωρω πως ειναι λιγο δυσκολο,διοτι θα πρεπει να σκευθουμε εκτος των τριων διαστασεων αυτου του Συμπαντος (ισως για ενα τετρα-διαστατο ή πεμπτο-διαστατο δλδ Συμπαν),πραγμα σχεδον αδυνατο με την δικη μας οπτικη...
      Σημειωση:Οπου τετρα-διαστατο & Πεμπτο-Διαστατο Συμπαν αποκλειω την υπαρξη του Χρονου ως "Διασταση",διοτι θεωρω πως ο χρονος ειναι ανθρωπινη επινοηση προς δικη μας διευκολυνση και κατανοηση - εργαλειο μετρησης του Συμπαντος που υπαρχουμε αυτη τη στιγμη και ζουμε μεσα σε αυτο...
      Για καλυτερη κατανοηση του συγκεκριμενου σχολιου θυμισου την ταινια Interstellar...!

    • @qwethis
      @qwethis 5 месяцев назад

      Καλό είναι να μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Ο χρόνος είναι πραγματικός. Στην Κλασική μηχανική σε χαμηλές (μη σχετικιστικές) ταχύτητες, η χρήση της ευκλείδειας γεωμετρίας είναι κατάλληλη καθώς ο χρόνος μπορεί να παραλείπεται από τη μαθηματική περιγραφή των υπό εξέταση συστημάτων, αφού είναι ο ίδιος παντού για τα αντικείμενα και τον παρατηρητή. Όταν όμως μελετούμε σχετικιστικές κινήσεις των σωμάτων, όταν δηλαδή έχουμε ταχύτητες που προσεγγίζουν την ταχύτητα του φωτός, τότε ο χρόνος δεν μπορεί να παραλειφθεί από τη μαθηματική περιγραφή και το σημείο στον χώρο ανάγεται πια σε γεγονός στον χωροχρόνο.

  • @jennyjenny9420
    @jennyjenny9420 2 года назад +2

    τα όρια της συστημικής ΜΠΟΥΡΔΑΣ

  • @stixoimatizontas
    @stixoimatizontas Год назад +2

    Μόλις ανακάλυψα το κανάλι. Πολύ ωραίο το βίντεο. Μερικές λεπτομέρειες που θα ήθελα να προσθέσω, για τους φίλους στα σχόλια είναι οι παρακάτω:
    1) Όταν λέμε κοσμολογικός ορίζοντας (cosmic horizon) δε μιλάμε για κάποιο όριο του σύμπαντος, κάτι σαν σύνορα. Όπως είπε και το παιδί στο βίντεο, αν «μαγικά» έφτανες κοντά στον ορίζοντα αυτόν ακαριαία, θα έβλεπες πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, με τη διαφορά ότι τότε θα είχε άλλον κοσμολογικό ορίζοντα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ορίζοντα της Γης. Συνεπώς ο κοσμολογικός ορίζοντας είναι ένα νοητό κατασκεύασμα της ανθρώπινης βιολογίας. ΕΜΕΙΣ δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός, άρα εμείς θέτουμε τον «περιορισμό» αυτό.
    2) Οτιδήποτε ξέρουμε για το σύμπαν, οτιδήποτε έχουμε ποτέ μελετήσει, ανήκει «εντός» του κοσμολογικού ορίζοντα. Αυτό είναι που ονομάζουμε παρατηρούμενο σύμπαν και αυτό είναι όντως πεπερασμένο, όπως είδαμε από τα προηγούμενα.
    3) Εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Το σύμπαν σαν ένα όλο, δεν υπακούει ούτε στην Ευκλείδεια γεωμετρία, ούτε στη φυσική του Νεύτωνα. Αυτά τα 2 ισχύουν για φαινόμενα που παρατηρούμε σχετικά κοντά μας, στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και εντός του παρατηρούμενου σύμπαντος, ειδικά κοντά στον κοσμολογικό ορίζοντα τα φαινόμενα που παρατηρούμε από τη Γη ακολουθούν τους κανόνες της Ειδικής Σχετικότητας όσον αφορά τη φυσική και η Ευκλείδεια γεωμετρία αντικαθίσταται από την γεωμετρία του Riemann, και αντίστοιχα οι τρεις διαστάσεις γίνονται τέσσερεις (ΟΧΙ δεν εννοώ τίποτα παραφυσικό, με μάγους, φαντάσματα και μέντιουμ. Απλά στον εκθέτη αντί για 3 βάζουμε 4, με ό,τι συνεπάγεται αυτό). Το ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ή να αντιληφθούμε 4 διαστάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις μελετήσουμε μέσω μαθηματικών. Επομένως, αν πολλά από αυτά που λέει η αστροφυσική μας μοιάζουν παράλογα, μπορεί να φταίει που σκεφτόμαστε με βάση την κλασική φυσική και τη γεωμετρία που μαθαίνουμε/μάθαμε στο σχολείο.

  • @Βουνιόζος
    @Βουνιόζος 2 года назад +2

    Τι είναι το κόσμικ ιβέντ χοράιζον και το Πάρτικλ χοράιζον; Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε ελληνικούς όρους, όχι μόνο για άτομα σαν εμένα, αλλά πάνω από όλα να αγαπάμε την γλώσσα μας.

    • @Βουνιόζος
      @Βουνιόζος 2 года назад

      Ξέχασα να πω τα βασικότερα, πραγματικά καλή δουλειά, εύγε και συνέχισε έτσι.

    • @stixoimatizontas
      @stixoimatizontas Год назад

      Ιβέντ χοράιζον=ορίζοντας γεγονότων. Πάρτικλ χοράιζον=ορίζοντας σωματιδίων. Τι από αυτά τα δύο θα καταλάβει κάποιος που δεν έχει ιδέα από φυσική-αστροφυσική; Το είπα και σε άλλο σχόλιο. Αν γράψεις στο google «ορίζοντας γεγονότων» θα βρεις 10 σελίδες γι' αυτό το θέμα. Αν γράψεις event horizon θα βρεις 500. Δεν είναι ζήτημα αγάπης για τη γλώσσα, αλλά ερευνητικό.

    • @ΨΑΡΑΣΤΡΑΤΑΡΗΣ
      @ΨΑΡΑΣΤΡΑΤΑΡΗΣ 5 месяцев назад

      ΣΥΜΦΩΝΩ!!!!!!!

  • @teodim36
    @teodim36 2 года назад +4

    Πολύ καλή δουλειά, keep up 👍💪👏

  • @-ww7vs
    @-ww7vs Год назад +1

    Συγχαρητηρια για το βιντεο φιλτατε...!Συνεχισε την καλη δουλεια..!
    Επανω σε αυτο το θεμα θελω απλα να προσθεσω την ερευνα που εκανε ο διασημος δασκαλος του Α'ι'νσταιν Καραθεοδωρη.
    Συμφωνα με τον Αειμνηστο Ιπποκρατη Δακογλου,προσπαθουσε να βρει μεσω των μαθηματικων πως απο ενα Χ σημειο μεσα στο Συμπαν μας,μπορει καποιος να ταξιδεψει - βρεθει σε ενα σημειο εκτος του δικου μας συμπαντος (παρουσιαζοντας το μαλιστα με μια απλη κουκιδα σε εναν πινακα εντος ενως κυκλου,με μια αλλη κουκιδα εκτος του ιδίου κυκλου),και αυτο μαλιστα προσπαθουσε να το περασει σαν τροφη για σκεψη & ερευνα στους φοιτητες του τοτε Πολυτεχνειου που ειχε επισκευθει και ητο μαθητης εκεινη την περιοδο και ο Κος Ιπποκρατης Δακογλου...
    Οποτε βαση αυτου φανταστειτε ποσο προχωρημενη σκεψη ειχε.
    Γι αυτο ας μην μας κανει εντυπωση το οτι ητο ο Δασκαλος του Α'ι'νσταιν,δινοντας του στο "πιατο" (στην ουσια) την θεωρια της σχετικοτητας...!
    Υ.Γ:Το συγκεκριμενο γεγονος μπορειτε να το βρειτε - ακουσετε στο DVD με την εκπομπη του Κου Παυλου Πισσανου για την θεωρια της σχετικοτητας και τον Α'ι'νσταιν.

  • @kostas.labovitis3412
    @kostas.labovitis3412 17 дней назад

    Γεια σας. Συγχαρητήρια. Εφόσον το σύμπαν διαστέλλεται, τοτε ο χώρος που θα φτασει σε Τφ+1" θα πρέπει να προ υπάρχει... αλλιώς τι "σπρώχνει".. ?

  • @sakisparousis1075
    @sakisparousis1075 Год назад +2

    Σς ευχαριστώ Αλέξανδρε. Συνέχισε όσο μπορείς

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  Год назад

      Σύντομα έρχεται νέο επεισόδιο έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο κενό που υπήρξε λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.

  • @Satoshi1990
    @Satoshi1990 2 года назад +3

    Συγχαρητήρια, τελεια δουλειά!
    αναμένουμε κιαλλα βιντεο!
    Καλή αρχή🎉

  • @vangelisb.2481
    @vangelisb.2481 Месяц назад

    -Μου λέει ένας φιλαράκος, ρε συ έχει το σύμπαν όρια?
    -Πάμε να του απαντήσουμε.
    Έτσι απλά, ωραία τα λέει ο μάγκας, ας δω και τη συνέχεια

  • @AvgerisKarantenizhs
    @AvgerisKarantenizhs 3 месяца назад

    Και γω αγαπητοι μου φιλοι ειμαι η τετραγωνικη ριζα του 2..., (οπως ελεγε ενας παλιος ψυχεδελιστης....)

  • @imast4864
    @imast4864 2 года назад +3

    Πάρα πολύ ώραιο το νέο βίντεο και κατανοητό που είναι το πιο βασικό!!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +2

      Να σαι καλά φίλε!

  • @manosrip
    @manosrip 2 года назад +2

    Συνηθισμένο ερώτημα στη νότια Κρήτη το μέγεθος του σύμπαντος 😝

  • @Sunrisesunset13
    @Sunrisesunset13 3 месяца назад

    Συγχαρητήρια!! Πολλές καινούριες ορολογίες...!

  • @stefanospalladinos8533
    @stefanospalladinos8533 2 года назад +2

    Μετα τον αστρονιο δυσκολο να βρεις κατι καλο...μπραβο μου με διεψευσες.πολυ καλη δουλεια.συνεχισε ετσι!..

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ πολύ! Να σαι καλά!

  • @unfaithful.
    @unfaithful. Год назад

    Αν το αρχαιότερο φως που φτάνει στα ματια μας ειναι 46 δισεκατομμύριο ετη φωτός μακριά τοτε απο που προκύπτει η ηλικία του σύμπαντος στα 13 δισεκατομμύρια Χρόνια που έχεις πει κ σε αλλο βιντεο αλλα και που ακούμε συχνά απο άλλες πηγές; .

  • @ManosErikosKlapsakis
    @ManosErikosKlapsakis 2 года назад +3

    εισαι ωραίος! Καλή αρχή!!

  • @garysteven1343
    @garysteven1343 2 года назад +3

    Ωραία προσπάθεια! Σίγουρα χρειάζεται ένα ελληνικό κανάλι στο RUclips που να ασχολείται με τα στοιχειώδη σωματίδια και με πιο περίπλοκα θέματα.
    Έχοντας δει και τα 3 βίντεο του καναλιού, υπάρχει μία παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω ως θεατής και είναι τα αχρείαστα αγγλικά. Μιας και το κανάλι απευθύνεται σε εγχώριο κοινό θα ήταν καλύτερα αν όλο το κείμενο ήταν γραμμένο με ελληνικές λέξεις και ορολογίες και όχι στα αγγλικά. Δε χρειάζεται Dark Matter, Electron και Higgs Field όταν κάλλιστα μπορείς να πεις Σκοτεινή Ύλη, Ηλεκτρόνιο και Πεδίο Higgs.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +2

      Για την ορολογία που αναφέρεις στο σχόλιο έχεις δίκιο. Όπου ειναι δυνατόν θα βάζω την Ελληνική ορολογία❤️ Ευχαριστώ για το σχόλιο

    • @garysteven1343
      @garysteven1343 2 года назад

      @@DidacticsGR Χαρά μου! :)

    • @timoskatsoulas9371
      @timoskatsoulas9371 2 года назад

      Η Φούσκα Μας είναι μία απο τις Ατέλειωτες Φούσκες(ή μιας Ομάδας) Σε Ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΣΥΜΠΑΝ! Η Επόμενη Φούσκα, Ισως ειναι Μακρυά μας...
      Αναλογικά Όσο Απεχει ο Γαλαξιας μας Απο τον Διπλανό μας Γαλαξία Της Ανδρομέδας!
      Τίμος Κατσούλας!

    • @stixoimatizontas
      @stixoimatizontas Год назад

      Εδώ θα διαφωνήσω. Τα αγγλικά παίζουν κι αυτά το ρόλο τους. Καλώς ή κακώς κάνοντας αναζήτηση τους αγγλικούς όρους μπορούμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες. Δε λέω να αντικατασταθούν οι ελληνικοί όροι από αγγλικούς, μπορούν όμως κάλλιστα να υπάρχουν και οι δύο.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  Год назад

      Αυτή την απάντηση έχω παραθέσει σε ένα άλλο σχόλιο ✌️

  • @argosorestiko
    @argosorestiko 2 года назад +7

    Μεταδοτικός και κατανοητός. Μπράβο.

  • @intechmensolutions7673
    @intechmensolutions7673 2 года назад +2

    Εξαιρετική προσθήκη στα ελληνικά επιστημονικά κανάλια!! Μπράβο για την καλή δουλειά σου. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι το κανάλι και το έμαθα από το κανάλι του Mad Scientist!!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

  • @evaggeliaporiazi5526
    @evaggeliaporiazi5526 2 года назад +2

    Ωραίο επεισόδιο!!! 👏👏👏👏

  • @Angelos_Choudeloudis
    @Angelos_Choudeloudis 2 года назад +2

    Δομημένη, σαφής και κατανοητή παρουσίαση σε όλα σας τα video, παρά το γεγονός οτι η φύση των θέματων που παρουσιάζετε είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ πολύ! Μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω.

  • @ΜιλτοςΚαραχαλιδης

    Σύντομο και περιεκτικό!
    Όσο παλιότερα βρίσκεται η παρατήρηση, τόσο μεγαλύτερη η επιτάχυνση διαστολής.
    Όσο πλησιάζουμε προς το παρόν, η διαστολή επιταχύνεται ολοένα λιγότερο.
    Ερώτηση 1:
    Αυτό δεν νοείται, ως επιβράδυνση, της επιτάχυνσης, της διαστολής;
    Ερώτηση 2:
    Το βέλος του χρόνου, είναι συνυφασμένο, με την διαστολή;

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  Год назад

      Όσο πιο μακριά παρατηρούμε τόσο πιο μεγάλη είναι η ταχύτητα απομάκρυνσης των γαλαξιών απο εμάς. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαστολής του χώρου. Στο επεισόδιο δεν αναφέρομαι στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση κάποιου σώματος παρά μόνο στην ταχύτητα. Θέλεις να μου διατυπώσεις τις ερωτήσεις σου με άλλο τροπο για να καταλάβω καλύτερα τα ερωτήματα σου. Συγνώμη για αυτό.

  • @narkisosssss
    @narkisosssss 4 месяца назад

    Ωραίος τα λέει κατανοητά

  • @ΓΕΩΡΓΙΟΣΔΑΣΚΑΛΟΜΑΡΚΑΚΗΣ-π7β

    το βιντεο ηταν πολυ διαφωτιστικο,μπραβο και καλη συνεχεια

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ! Να σαι καλά!

  • @sotirioskilafis4352
    @sotirioskilafis4352 2 года назад +1

    Κι εγώ από τον mad scientist ήρθα. Μπράβο για την υπέροχη δουλειά!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

  • @thanasislamprianidis9651
    @thanasislamprianidis9651 2 года назад +1

    Πολύ ωραίο βίντεο γιατί τα εξηγείς πολύ καλά. Συνέχισε έτσι!!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ πολύ φίλε

  • @ΓεώργιοςΚοντόπουλος-λ3ζ
    @ΓεώργιοςΚοντόπουλος-λ3ζ 6 месяцев назад

    Με κάψες τωρα😂

  • @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης

    Μόλις σε ανακάλυψα . Σε ευχαριστώ για την δουλειά σου. Και μια ερώτηση: Αν ταξιδέψουμε στο σύμπαν κατά μήκος μιας γεωδαισιακής, θα βρεθούμε εδώ που είμαστε σε χώρο και σε χρόνο;

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 месяца назад

      Αν το σύμπαν είναι κλειστό (δηλαδή σφαιρικής γεωμετρίας), τότε θα επιστρέψουμε εδώ που είμαστε στον χώρο. Για να επιστρέψουμε εδώ που είμαστε στον χώρο και στον χρόνο, θα πρέπει να ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Βέβαια, εδώ να τονίσουμε ότι ο χρόνος είναι ο προσωπικός χρόνος του ταξιδιώτη και όχι των ανθρώπων που βρίσκονται στη Γη. Για τους ανθρώπους που θα βρίσκονται στη Γη, ο χρόνος θα κυλάει κανονικά.
      Εγώ σ’ ευχαριστώ για την ερώτησή σου! Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν το σύμπαν ήταν κλειστό και χρονικά, αλλά απ’ όσο ξέρω, όταν μιλάμε για κλειστό σύμπαν εννοούμε μόνο χωρικά και όχι χρονικά.

    • @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης
      @ΔημήτρηςΜαυρομματάκης 2 месяца назад

      @@DidacticsGR είμαι φυσικός τελειωμένος το 1980 και ως εκ τούτου άσχετος σε πολλά από τα νέα επιτεύγματα. Σε ευχαριστώ για την εξαιρετική παρουσίαση.

  • @ramface4785
    @ramface4785 2 года назад +1

    Γιατί διαστέλλεται η σφαίρα hubble και εφόσον διαστέλλεται γιστι η διαστολή της έχει κάποιο οριο?

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +4

      Πολύ ωραία ερώτηση!
      Θέλω να σου απαντήσω αλλά η απάντηση μου θα περιέχει κάποιους τεχνικούς όρους. Θα προσπαθήσω να την απλοποιήσω όσο μπορώ. Λοιπόν το βασικό κοσμολογικό μοντέλο περιγράφει την ιστορία του σύμπαντος ως εξής.
      Εποχή πρώτη: Το σύμπαν κυριαρχείται από ένα πεδίο το οποίο διαστέλλει "ακαριαία" όλες τις περιοχές του χώρου. (Η εποχή αυτή δεν μας νοιάζει τόσο για την απάντηση στο ερώτημα σου)
      Εποχή δεύτερη: Το πεδίο που λέγαμε πριν διασπάτε και στο σύμπαν κυριαρχεί ακτινοβολία. Στην εποχή της ακτινοβολίας αν λύσουμε τον νόμο του Friedmann (Friedmann law) λαμβάνοντας υπόψιν ότι κυριαρχεί η ακτινοβολία θα καταλήξουμε στο ότι η ακτίνα Hubble (r_H) διαστέλλεται με τον χρόνο ( t ) ως εξής, r_H = 2 t
      Εποχή τρίτη: Όσο το σύμπαν διαστέλλεται η ακτινοβολία φθίνει και σιγά σιγά αρχίζει και κυριαρχεί η μάζα. Στην εποχή αυτή αν λύσουμε την ίδια εξίσωση ( λαμβάνοντας υπόψιν ότι κυριαρχεί η μάζα ) θα βρουμε ότι η ακτίνα Hubble (r_H) διαστέλλεται με τον χρόνο ( t ) ως εξής, r_H = 3/2 t
      Εποχή τέταρτη: Όσο το σύμπαν διαστέλλεται και άλλο, αρχίζει η κοσμολογική σταθερά (Λ) να κυριαρχεί. (την κοσμολογική σταθερά την ερμηνεύουμε πολλές φορές ως σκοτεινή ενέργεια που θα την δούμε σε κάποιο μελλοντικό επεισόδιο) Αν λύσουμε πάλι την ίδια εξίσωση λαμβάνοντας υπόψιν ότι κυριαρχεί η κοσμολογική σταθερά θα καταλήξουμε στο ότι η ακτίνα Hubble (r_H) δεν διαστέλλεται άλλο αλλά έχει πάρει την εξής τιμή r_H = 1/√(Λ/3).
      Επομένως, η ακτίνα Hubble διαστέλλεται αρχικά ως εξής r_H = 2 t, μετά r_H = 3/2 t, και τέλος ασυμπτωματικά (t -> ∞) πέρνει την τιμή r_H = 1/√(Λ/3) που είναι ανεξάρτητη του χρόνου, δλδ δεν διαστέλλεται. Η τελική τιμή που θα πάρει η σφαίρα Hubble για t -> ∞ είναι το Cosmic Event Horizon.
      Άρα βλέπεις πως η ακτίνα Hubble διαστέλλεται με τον χρόνο ( 2 t ) σιγά σιγά η διαστολή φθίνει ( 3/2 t ) και τέλος ασυμπτωματικά (t -> ∞) πέρνει μια σταθερή τιμή 1/√(Λ/3) που είναι το Cosmic Event Horizon.
      Μπορείς να δεις και ένα γράφημα στην σελίδα 3 του paper arxiv.org/pdf/astro-ph/0310808.pdf όπου βλέπεις στο πάνω πάνω γράφημα πώς η σφαίρα Hubble διαστέλλεται και ασυμπτωματικά πάει και εφάπτεται στο Cosmic Event Horizon.
      Ελπίζω να σου απάντησα στο ερώτημα σου. Με συγχωρείς για τα τεχνικά σημεία αλλά κάποιες ερωτήσεις για να απαντηθούν τα χρειάζονται 🙂

    • @ramface4785
      @ramface4785 2 года назад

      @@DidacticsGR Ευχαριστώ παρά πολύ για την απάντηση ηταν κατανοητή.

  • @andreaszervakhs5899
    @andreaszervakhs5899 2 года назад

    Από όταν ειμουν μικρό έλεγα για το multiverse ότι υπάρχει

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Βέβαια δεν ξέρουμε αν ισχύει η θεωρία του multiverse. Απλώς είναι μια πιθανή θεωρία✌️που δεν βασίζεται σε παρατηρησιακά δεδομένα. Ίσως στο μέλλον βρεθεί τρόπος να την τεσταρουμε πειραματικά

    • @stixoimatizontas
      @stixoimatizontas Год назад

      @@DidacticsGR Είναι από της περιπτώσεις που μπορεί κανείς να πει ότι αυτό «είναι απλά μια θεωρία». Σε αντίθεση με τη σχετικότητα, ας πούμε.😅

  • @user-ct3cd3cc6o
    @user-ct3cd3cc6o 2 года назад

    Τελικά μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε ....

  • @alkishadjinicolaou5831
    @alkishadjinicolaou5831 Год назад

    Καλή προσπάθεια για εξήγηση του ερωτήματος.

  • @nikolaosrazorbladechannel
    @nikolaosrazorbladechannel 2 года назад

    Rendering ο διαστημικός σταθμος

  • @vaijim5962
    @vaijim5962 2 года назад

    Τρομερή δουλειά παιδιά συνεχίστε έτσι, τα θέματα που έχετε διαλέξει είναι απίστευτα πολύπλοκα και η επεξήγηση σας είναι πολύ καλή και κατανοητή για όλους!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +1

      Να σαι καλά! Σύντομα έρχεται το νέο επεισόδιο!

  • @tassoskazantzis464
    @tassoskazantzis464 Год назад

    Και μια ένσταση αν μου επιτρέπετε. Αν μιλάμε για διαστολή, αναγκαστικά θα πρέπει να αναφερθούμε σε ένα σημείο αναφοράς. Αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί ισχυριζόμαστε ότι όλα τα σώματα που μας περιβάλουν απομακρύνονται με αυξανόμενη ταχύτητα ανάλογα με την θέση τους, σαν να είμαστε εμείς το σημείο αναφοράς.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  Год назад

      Σε οποίο σημείο στο σύμπαν και αν βρισκόμασταν το ίδιο θα παρατηρούσαμε καθώς μιλάμε για διαστολή του χώρου και όχι για απομάκρυνση των αντικειμένων εντός στατικού χώρου.

    • @tassoskazantzis464
      @tassoskazantzis464 Год назад

      @@DidacticsGR Ευχαριστώ για την απάντηση, ωστόσο η έννοια της διαστολής μου δηλώνει σχετικότητα, δηλ. σημείο αναφοράς. Εκτός και αν είναι κάτι άλλο που δεν ανήκει ακόμα στο γνωστικό μας πεδίο. Πχ. Δεν αλλάζει η απόσταση μεταξύ των ουράνιων σωμάτων, αλλά η αντίλειψη του ανθρώπου ως παρατηρητή τα απομακρύνει. Άλλωστε το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τις σχέσεις των ανθρώπων.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  Год назад

      @@tassoskazantzis464 σχετικότητα σημαίνει ότι αλλάζουν τα γεγονότα αναλόγως το σύστημα αναφοράς δηλαδή την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας.
      Σκέψου το σύμπαν σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει και τους γαλαξίες σαν ζωγραφισμένες κουκκίδες πάνω σε αυτό. Όσο το μπαλόνι φουσκώνει τόσο οι κουκκίδες-γαλαξίες απομακρύνονται μεταξύ τους. Αν τώρα εμείς βρισκόμασταν σε έναν απο αυτούς τους γαλαξίες-κουκκίδες αυτό που θα βλέπαμε είναι όλες τις άλλες κουκκίδες να απομακρύνονται απο εμάς. Αν ξαφνικά βρισκόμασταν σε μια άλλη κουκκίδα-γαλαξία αυτό που θα βλέπαμε θα ήταν ακριβώς ίδιο. Άρα η απομάκρυνση των γαλαξιών που παρατηρούμε είναι ανεξάρτητη του σημείου παρατήρησης. Είναι ανεξάρτητη του συστήματος αναφοράς. Ελπίζω να το εξήγησα καλύτερα τώρα και χαίρομαι για τα σχόλια σου. Ήταν ωραία 🙂

    • @tassoskazantzis464
      @tassoskazantzis464 Год назад

      @@DidacticsGR ΣΕ ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτεις για μένα, βασικά για τις απόψεις μου. Όμως συνεχίζω να μη καταλαβαίνω αν η θεώρηση της απομάκρυνσης ανήκει σε κάποιο σημείο αναφοράς, πχ. στο κέντρο της φούσκας και η παρατήρηση έχει να κάνει με τα σώματα που ανήκουν στην ίδια ακτίνα, οπότε φυσικά μιλάμε για ένα καμπύλο σύμπαν, πεπερασμένο. Όμως τότε δεν θα συνέβαινε το ίδιο και με τα άλλα σώματα που θα ανήκαν σε διαφορετική ακτίνα. Αν σε κουράζω με τις απορίες μου, να σημειώσω ότι έχω πολλές και είσαι ο μόνος που κάθισε να συζητήσει, σε παρακαλώ να μου το επισημάνεις.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  Год назад

      @@tassoskazantzis464 Ωραία σκέψη! Ας το πάμε λοιπόν ένα βήμα πιο βαθιά.
      Αρχικά να αναφέρουμε ότι η αναλογία που έκανα με το μπαλόνι δεν ειναι ένα προς ένα αναλογία με το σύμπαν. Δηλαδή δεν είναι το σύμπαν μια δυσδιάστατη επιφάνεια όπως η επιφάνεια του μπαλονιού. Την αναλογία αυτήν την κάνουμε πολλές φορές για να οπτικοποιησουμε την διαστολή του σύμπαντος. Στο παράδειγμα λοιπόν αυτό δεν θεωρούμε το εσωτερικό του μπαλονιού χώρο που ανήκει στο «σύμπαν-μπαλόνι». Στο μόνο χώρο που μπορεί να βρεθεί ένας παρατηρητής σε αυτο το παράδειγμα είναι οι κουκκίδες-γαλαξίες. Σωστή λοιπόν η σκέψη σου, όσο αφορά το κέντρο του μπαλονιού και τους εσωτερικούς φλοιούς του αλλά τα σημεία αυτά δεν είναι σημεία του χώρου-σύμπαντος.
      Ας φύγουμε λοιπόν από αυτό το παράδειγμα γιατί έχεις αυτή την υγιής περιέργεια που απαιτεί να εμβαθύνουμε την συζήτηση μας. Ας πάμε λοιπόν στην πραγματικότητα. Σκέψου λοιπόν τρεις άξονες συντεταγμένων απείρου μήκους οι οποίοι τεντώνονται συνεχώς, διαστέλλονται δηλαδή. Σκέψου λοιπόν να βρίσκεσαι στο σημείο τομής των αξόνων και να παρατηρείς τα αντικείμενα να απομακρύνονται απο εσένα λόγω τις διαστολής των αξόνων. Κάνε τώρα την μετάβαση σε ένα άλλο σημείο μέσα στον χώρο αυτόν. Αυτό που θα παρατηρούσες είναι ακριβώς το ίδιο μόνο που τώρα έχουμε βάλει στο παιχνίδι άλλη μια παράμετρο. Τον άπειρο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι σε οποίο σημείο εντός αυτού του χώρου βρεθούμε τα «όρια» του σύμπαντος είναι στο άπειρο. Συνεπώς η φαινομενική απομάκρυνση των γαλαξιών, λόγω της διαστολής του χώρου, δεν έχει κάποιο «κέντρο», κάποιο σημείο αναφοράς.
      Αν τώρα το σύμπαν δεν είναι άπειρο αυτό σημαίνει ότι η διαστολή του έχει κάποιο κέντρο; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Υπάρχει τρόπος να ερμηνεύσουμε την διαστολή του σύμπαντος και σε αυτήν την περίπτωση με τροπο τέτοιο ώστε να διατηρούμε την ομοιογένεια και την ισορροπία του χώρου (βασικές συμμετρίες για την επιστήμη της Φυσικής). Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η οπτικοποίηση της είναι πολύ δύσκολη. Ένα σύμπαν πεπερασμένο είναι σαν την επιφάνεια του μπαλονιού με την έννοια ότι αν ξεκινήσουμε ένα ταξίδι σε μια ευθεία προς το άπειρο σε κάποια φάση θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης. Δεν είναι όμως το σύμπαν μία δισδιάστατη επιφάνεια που καμπυλώνεται εντός του τρισδιάστατου χώρου όπως είναι δηλαδή η επιφάνεια του μπαλονιού. Το σύμπαν είναι ο τετραδιάστατο χωροχρόνος ο οποίος μπορεί και καμπυλώνεται σύμφωνα με την γενική θεωρία της σχετικότητας. Που θέλω να καταλήξω όμως. Θέλω να καταλήξω στο ότι η επιφάνεια του μπαλονιού μας βοηθάει στο να καταλάβουμε πως ένας πεπερασμένος χώρος μπορεί να διαστέλλεται και να μην έχει κάποιο σημείο αναφοράς. Αν λοιπόν θεωρήσουμε την επιφάνεια του μπαλονιού ως τον χώρο του σύμπαντος και υποθέσουμε ότι δεν μπορούμε να βρεθούμε εκτός της επιφάνειας του μπαλονιού (καθώς αυτή είναι το "σύμπαν μας") τότε θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι σε όποιο σημείο του χώρου κι αν βρεθούμε αυτό που θα βλέπαμε είναι το ίδιο δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς στην διαστολή του τρισδιάστατου χώρου.
      Υ.Γ. οι απορίες και η ανθρώπινη περιέργεια είναι αυτά που προχωράνε την επιστήμη :) προσωπικά απολαμβάνω περισσότερο τις απορίες από ότι τις απαντήσεις

  • @tolis.plan.
    @tolis.plan. 2 года назад

    ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ! Έρχεται νέο επεισόδιο σύντομα 🙂

  • @nicvacnicvac
    @nicvacnicvac Год назад

    Μπράβο ομορφοπαιδο!!!

  • @elsasanta740
    @elsasanta740 2 года назад

    Πολύ ωραία τα βίντεο σου. Συνέχισε έτσι και μπράβο σου

  • @666999George
    @666999George 2 года назад

    3:40 4070 km???

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +1

      40070, έφαγα ένα μηδενικό. Σορρυ

    • @666999George
      @666999George 2 года назад

      @@DidacticsGR hehe yea το υποψιαστηκα no prob bro, keep these awesome videos coming! Thank you so much!

  • @tzeni797
    @tzeni797 2 года назад

    False vacuum decayyyy , ωραία παρουσίαση

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Thanks 🙂
      Υ.Γ. Θα κάνω σίγουρα ένα επεισόδιο για το false vacuum decay 👌

  • @kosmasstavropoulos4856
    @kosmasstavropoulos4856 2 года назад

    Μπράβο! Καλή αρχή!

  • @charitonsidu
    @charitonsidu 2 года назад

    Πως διαστέλλεται η σφαίρα Hubble;
    Και η σφαίρα έχει ακτίνα 14 ή 16 δισεκατομμύρια τελικά;

    • @charitonsidu
      @charitonsidu 2 года назад

      Μόλις διάβασα την απάντηση σου στον/στην ram face. 🙂🌻

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      🙂 👍

  • @filipppoly2621
    @filipppoly2621 2 года назад

    Πολύ καλό το βίντεο! Και μπράβο για την προσπάθεια!
    Αλλά όχι ότι απάντησες για τα όρια του σύμπαντος.
    Ήμαστε πολύ μακριά από αυτήν την απάντηση,
    Και πάλι μπράβο!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад +1

      Είμαστε που να μην ήμασταν 😅
      Έχεις δίκιο πάντως, κάνω απλώς μια επισκόπηση για το που έχει φτάσει η Φυσική σαν επιστήμη το ερώτημα αυτό.
      Σε ευχαριστώ🙂

    • @stixoimatizontas
      @stixoimatizontas Год назад

      Ο δυτικός πολιτισμός μας έχει μάθει ένα πολύ «κακό» πράγμα. Μας έχει δώσει την εντύπωση ότι τα πάντα μπορούν να αναλυθούν σε φουσκαλίθρες κόμικ, λες και είναι καρτούν. Είναι δυνατόν ένα προαιώνιο ερώτημα να απαντηθεί σε 10 λεπτά, μισή ώρα ή ακόμα και 3 ώρες; 😂

  • @ΤασοςΓκινης-σ4ψ
    @ΤασοςΓκινης-σ4ψ 2 года назад

    Φοβερός

  • @annat._156
    @annat._156 2 года назад

    👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

  • @ioannisstefanidis8108
    @ioannisstefanidis8108 2 года назад

    Έξω από το όριο τι είναι ?

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ό,τι είναι και εντός του ορίου✌️ όπως αναφέρθηκα και στο επεισόδιο με το μηχάνημα τηλεμεταφοράς. Αν υπήρχε ένα τέτοιο μηχάνημα και το πατούσαμε και φτάναμε στο όριο αυτό, αυτό που θα βλέπαμε θα ήταν ό,τι βλέπουμε και απο την Γη. Γαλαξίες αστέρια πλανήτες κλπ.

    • @ioannisstefanidis8108
      @ioannisstefanidis8108 2 года назад

      @@DidacticsGR δηλαδή το σύμπαν εκτείνεται απείρως ?

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      @@ioannisstefanidis8108 πολύ πιθανόν πως ναι αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Προς το παρόν μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε καθώς δεν έχουμε τα κατάλληλα πειράματα ούτως ώστε να επιβεβαιώσουμε την θεωρία.

    • @stixoimatizontas
      @stixoimatizontas Год назад

      Αν πέρα από το όριο εννοείς, πέρα από τον κοσμολογικό ορίζοντα (cosmic horizon), ισχύει αυτό που είπε ο DidacticsGR, Πάλι σύμπαν υπάρχει, αλλά με μια πολύ σημαντική διαφορά. Το «εκεί» σύμπαν υπάρχει στην «γνήσια» φύση του, ανεπεξέργαστο από την ανθρώπινη φυσιολογία. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το σύμπαν αυτούσιο, αλλά ένα μέρος του. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να δούμε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, αλλά μόνο μια στενή δέσμη του, που ονομάζουμε ορατό φως. Το ίδιο ισχύει και για τον ήχο. Συμπέρασμα: αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι μόνο το «κομμάτι» του σύμπαντος που επιτρέπουν οι αισθήσεις και κατ' επέκταση τα όργανά μας να αντιληφθούμε. Άρα, πέρα από τον κοσμολογικό ορίζοντα υπάρχουν όλα όσα δεν μπορούμε να δούμε ή να καταλάβουμε, τα κβαντικά φαινόμενα και γεγονότα που υπακούουν σε φυσικές και γεωμετρίες που δε μαθαίνουμε στο σχολείο.

  • @user-kouritis-o-minoitis
    @user-kouritis-o-minoitis 2 года назад

    Πολύ καλός φίλε.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  2 года назад

      Ευχαριστώ φίλε μου! Να σαι καλά!

  • @ΚωσταςΙωακειμιδης
    @ΚωσταςΙωακειμιδης 2 года назад

    !!!!