Waarom loodgieters en bouwvakkers de toekomst zijn van Nederland | VPRO Tegenlicht

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 ноя 2024

Комментарии • 551

  • @mrcouw
    @mrcouw 7 месяцев назад +345

    ik ben stratenmaker en verhuur mezelf aan grotere aanemers in de grond en straatwerken, zij hebben over het algemeen al het onderhoud en bouw van alle wegen en straten die vallen onder de gemeentes. ik mag blij zijn als ik daar 37,50 per uur kan krijgen en voor dat geld moet je jezelf helemaal de tering werken in weer en wind. mensen geven je weinig respect de meeste kijken je aan alsof je er niet eens bent, en het zijn over het algemeen allemaal mensen met een iets wat dikkere opleiding. nieuwe aanwas van werkvolk is er bijna niet hier in het zuiden en de jongens die wel willen kiezen voor het besturen van een tractor of graafmachine. ik ben benieuwd wie over 10 jaar het straatwerk nog onderhoud. je word onderbetaald en onder gewaardeerd terwijl je het hardst moet werken van iedereen. van mij mogen die toekomstige teslas van de elite in de modder wegzakken.

    • @SuperErwinos
      @SuperErwinos 7 месяцев назад +11

      Waarom zet je jezelf niet zelfstandig of binnen een kleine groep in de markt? Grote aannemers pakken mss wel 60-70-80 euro op je

    • @mrcouw
      @mrcouw 7 месяцев назад +16

      @@SuperErwinos dat zou je denken maar de marge die hun op mij pakken ligt ergens rond de 10 euro per uur. de gemeente betaalt ook geen 100 euro per uur voor een stratenmaker, werken per meter is een ander verhaal. maar ik heb bewust gekozen voor werken per uur omdat ik geen zin heb in al dat gedoe wat er bij komt kijken. het is al zwaar genoeg voor mij als ik er een 40 uren werkweek van maak.

    • @undercoverduck
      @undercoverduck 7 месяцев назад +7

      Dat we als samenleving nog niet ingezien hebben dat we iedereen met respect horen te behandelen is te zot voor woorden. Ik heb wel een vraag, en ik hoop dat het geen domme is. Ik ben zelf nog niet werkende, dus ik heb nog geen goed zicht op dit soort getallen, maar 37€/uur is toch een heel aardig salaris? Het is natuurlijk lichamelijk zwaar werk, dus wellicht dat aantal uren wat je kan werken en het moeten plannen voor de oude dag het salaris onvoldoende maken?

    • @SuperErwinos
      @SuperErwinos 7 месяцев назад +28

      @@undercoverduck het is geen salaris het is een ZZP tarief, dat is wezenlijk anders. Geen doorbetalingen, geen vakantiegeld, eigen broek ophouden

    • @beavischrist5
      @beavischrist5 7 месяцев назад

      Geloof me het is veel te weinig. ​@@undercoverduck

  • @ernst509
    @ernst509 7 месяцев назад +107

    Ik heb een universitaire master in fiscaal recht, maar heb ervoor gekozen om in de bouw te gaan werken. De manier waarop sommige mensen je behandelen is echt tenenkrommend. Er is een duidelijk verschil zichtbaar met het werk wat ik eerst deed. In sommige situaties ontbreekt het duidelijk aan een stukje waardering en wordt en op je neergekeken.

    • @MChagall
      @MChagall 7 месяцев назад +1

      Mag ik vragen wat je bent gaan doen?

    • @ernst509
      @ernst509 7 месяцев назад +6

      @@MChagall Ik ben voor mezelf begonnen. Inmiddels aannemer en doe vooral keuken, badkamer of afbouw. In het begin alleen kleine klusjes als lampen ophangen, ikea kasten etc.

    • @joelkroodsma4903
      @joelkroodsma4903 7 месяцев назад +5

      Goed man!

    • @Eriktimmert
      @Eriktimmert 7 месяцев назад +9

      Hier nog een, militair officier geweest en projectleider en nu timmerman. Zo veel plezier elke dag en zoveel uitdaging! Het voelt schreef dat mij nu ook een van aangeboden is als business controller waarbij ik 4500 euro krijg om een beetje te vergaderen met weinig verantwoordelijkheid, terwijl de dagen op je knieën en in het stof werken met risicos voor mezelf en de klant toch al gauw de helft minder beloond worden...

    • @jornfrankema915
      @jornfrankema915 7 месяцев назад +4

      Alsof ik mijzelf hoor praten! Helaas heel herkenbaar.

  • @dennis299
    @dennis299 7 месяцев назад +130

    Ik heb hbo en later master opleiding gedaan. 4 jaar in diverse functies binnen business intelligence gewerkt. Ik werd dood ongelukkig omdat het alleen maar om marketing en financing ging. Toen besloten hard te wisselen naar de techniek en ben nu twee jaar uitvoerend werk aan het doen. Beste keuze ooit in mijn leven en qua geld ga je er niet bepaald op achteruit. Ik raad het iedereen aan die ongelukkig wordt van dat kantoor geneuzel. Heb respect voor je "praktisch" geschoolde collegas en je krijgt een zee van kennis en ervaring er bij.

    • @tegenlicht
      @tegenlicht  7 месяцев назад +7

      Wat een mooi verhaal Dennis!

    • @tinustrotyl7496
      @tinustrotyl7496 7 месяцев назад +2

      Tot welke leeftijd is het nog interessant om een dergelijke switch te maken denk je? Mooi dat de keuze voor jou zo goed heeft uitgepakt!

    • @DubzBE
      @DubzBE 7 месяцев назад +5

      Hoi Dennis! Ik zit in het zelfde schuitje in mijn baan en twijfel over dezelfde switch! Zin om eens te babbelen? Ben benieuwd hoe je die switch gemaakt hebt!

    • @V1ciousR
      @V1ciousR 7 месяцев назад +3

      Hoi Dennis, mooi voorbeeld ben je man! Wat ben je gaan doen als ik vragen mag?

    • @rsg7221
      @rsg7221 7 месяцев назад

      @@DubzBE Switch naar een BI omgeving met duurzame doelstellingen!

  • @THommersom
    @THommersom 7 месяцев назад +124

    De politiek staat totaat buiten het gewone leven, in de jaren 80 werd er ineens besloten dat Nederland een kennis economie moest worden, de LTS'n werden gesloten, voor middelbaar beroeps onderwijs was totaal geen geld meer, ik zat toen op een MTS wat bestond uit 3 gebouwen waar tussen ik moest lopen elk uur, en die gebouwen storten bijna in. Ook voor praktijk was nul geld, in het eerste trimester was al het geld voor het hele jaar verbruikt.
    trouwens de bedrijven zijn daar ook deels schuld aan, want van opleidingen in een bedrijf zie ik ook al 30 jaar niks van.
    Nu vinden ze het gek dat er geen vaklui meer zijn pffffff.

    • @scratastic1
      @scratastic1 7 месяцев назад +9

      Klopt idd, ik weet niet waar die 20 jaar geleden vandaan komt, want dit speelde al eind jaren 80 toen ik op de basisschool zat, er werd toen al neergekeken op MAVO advies. Uiteindelijk bij defensie gaan werken en daar heb ik ook alle 'in house' opleidingen zien verdwijnen net zoals bij het bedrijfsleven.
      Overal op de werkvloer hoor je al jaren de waarschuwingen maar nu zijn al die hoog opgeleide lui/politiek opeens verrast dat het spaak loopt? Verbaas u niet, verwonder u slechts zoals we dan bij defensie zeggen.

    • @hiriotapa1983
      @hiriotapa1983 7 месяцев назад +5

      @@scratastic1 Wat moet je eigenlijk met al die theorie opleidingen? In de praktijk en ook het dagelijks leven kun je er vrij weinig mee, en bovendien ben ik bijna alles vergeten, theoretische kennis blijft maar moeilijk hangen.

    • @marinusk67
      @marinusk67 7 месяцев назад +5

      Heb nog toelatings examen moeten doen voor de bedrijfsschool van eurometaal.
      Fokker , Stork , hoogovens en Philips hadden allemaal zo'n school en allemaal vol en kapot gemaakt

    • @scratastic1
      @scratastic1 7 месяцев назад +5

      @@hiriotapa1983 Uiteindelijk gaat het om een goede balans tussen theorie en praktijk werk, maar die balans is er helaas niet meer

    • @MChagall
      @MChagall 7 месяцев назад

      Ik weet niet of MBO zo achtergesteld is daarin. Op het HBO zaten we ook in noodlokalen die er al 10+ jaar stonden. Geld wordt ook vaak verkeerd besteed.

  • @Nokaflai
    @Nokaflai 7 месяцев назад +12

    Mo is echt een goed voorbeeld! Vet om iemand met zon heldere blik op het werk erover te horeb

  • @Anonymous-it6hu
    @Anonymous-it6hu 7 месяцев назад +123

    Het probleem begint al met de termen 'hoog' en 'laag' i.p.v. praktisch en theoretisch. Wie wil z'n kind naar een lage opleiding sturen?

    • @TerryVogelaar
      @TerryVogelaar 7 месяцев назад +18

      Mee eens! Meestal zijn het de theoretisch geschoolden die zichzelf graag "hoog opgeleid" noemen. Misschien gaan ze beter beseffen hoe het voelt als we die groep voortaan "onpraktisch opgeleid" noemen. Dan is de rangorde omgedraaid en zien ze zelf ook het belang in van de betere termen "praktisch" en "theoretisch".

    • @jos_t_band3912
      @jos_t_band3912 7 месяцев назад

      Wij doen dat.

    • @flimdejong2030
      @flimdejong2030 7 месяцев назад

      als dat kind dat wil is dat gewoon prima toch. Ja je hebt waarschijnlijk minder kansen en je gaat nooit echt hoge cijfers verdienen. Maar als je dat niet wil en je bent gelukkig, dan is er toch niks mis mee.

    • @rainier939
      @rainier939 7 месяцев назад +6

      Er zijn geen praktische hogere opleidingen meer. Het niveau verschil in opleidingen is echt gigantisch. Ik heb van beide niveaus onderwijs genoten dus heb enige ervaring. Ik vindt het wel dood zonde dat we geen mensen met HBO of hoger denk niveau opleiden om met hun handen te werken. Wat die mensen zouden kunnen in het veld is echt niet te bevatten.

    • @skelm4978
      @skelm4978 7 месяцев назад +5

      @@TerryVogelaar geweldig. Theoretisch opgeleiden vind ik vaak Dom. De Praktisch opgeleiden doen iets wat iedereen nodig heeft.

  • @pepijnham371
    @pepijnham371 7 месяцев назад +158

    Het ene ding wat jullie, en velen andere niet noemen; Start salarissen en werkdruk. Voor veel MBO opleidingen is het start salaris goed onder de 2000 (bv timmerman 1630 euro) en die van HBO opleidingen er goed boven (bijvoorbeeld HBO communicatie; 2650). Dat is 1000 euro per maand verschil!
    Dit is natuurlijk niet hetzelfde bij elke baan, maar ik heb genoeg mensen gesproken die iets in de communicatie doen die niet veel te doen hebben op een dag. Een timmerman is de hele dag door aan het werk, zware dingen tillen en vaak buiten in rotweer aan het werk.
    We kunnen als land de hele tijd zeggen dat we vakmensen waarderen, elke week dit soort videos laten maken door de NPO, de koning dagelijks handjes laten schudden met MBOers, maar pas als we iets aan de ongelijkheid van salarissen doen, dan pas gaat er iets veranderen...

    • @XcelentTom.
      @XcelentTom. 7 месяцев назад +23

      Je hebt helemaal gelijk. Als elektrotechnicus MBO niv4 lach ik mij momenteel rot. Dagelijks meerdere connectieverzoeken op LinkedIn, alle deuren staan wagenwijd open. Ik kan letterlijk zeggen tegen mijn werkgever, voor jullie 20 anderen. Totaal omgekeerde wereld. Maar meer salaris verdienen dan een engineer? Dat wordt nog steeds lastig, al is de marge steeds kleiner aan het worden.

    • @pepijnham371
      @pepijnham371 7 месяцев назад

      @@XcelentTom. Helemaal idioot toch! Al moet ik wel zeggen; Ik vind het ook wel eerlijk als iemand bijvoorbeeld 6 jaar een hele zware studie doet diegene een hogere start salaris krijgt dan iemand die 2 jaar studeert. Maar de verschillen zijn nu wel idioot hoog.
      Hoop overigens dat je een leuke baan vind :)

    • @maat5080
      @maat5080 7 месяцев назад +8

      Loon moet 4x huur woonruimte zijn.

    • @AnT-ik1fh
      @AnT-ik1fh 7 месяцев назад +12

      En van die 2650 kun je al bijna niet rondkomen, dus zie maar eens mensen te vinden die voor minder willen werken

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 7 месяцев назад +2

      Waarom deze mensen zijn er toch om uitgeknepen te worden?

  • @hiriotapa1983
    @hiriotapa1983 7 месяцев назад +22

    Een goede vriend van mij op het VWO is samen met mij naar dezelfde universiteit gegaan, maar na een paar maanden zagen we het beide niet meer zitten en zijn naar het HBO geswitched, niet lang daarna is die vriend naar het MBO gegaan om een "echt" vak te leren... hij schijnt het goed te doen

    • @MagicBoterham
      @MagicBoterham 7 месяцев назад +2

      Ik hoorde laatst dat ze pas in de 3e algebra krijgen op het VWO in Nederland tegenover groep 7 van de basisschool in het Verenigd Koninkrijk. Dus ik vraag me af wat ze dan wel nog leren op het VWO tegenwoordig.

    • @Schaap123
      @Schaap123 Месяц назад

      @@MagicBoterham Dit komt vooral doordat je op de basisschool in Nederland het vak "rekenen" hebt en pas vanaf de middelbare school "wiskunde". Daar moet ik even bij zeggen dat ik zelf op VWO vrijwel als allereerste wiskunde les in mijn eerste jaar een introductie kreeg tot algebra. Vanaf leerjaar 3 krijg (kreeg ik in ieder geval) je te maken met calculus. En dat laatste hing ook nog af van het type wiskunde dat je had gekozen. Vanaf de derde kies je een vakkenpakket, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen wiskunde A/B/C/D. C en A zijn meer economisch/cultureel gestuurd met onderwerpen als statistiek en kansrekenen terwijl B meer richting (natuur)wetenschappelijke onderwerpen gaat zoals calculus en goneometrie. Wiskunde D is meer een extra uitdaging voor de leerlingen die wiskunde erg leuk vinden en daar worden al snel onderwerpen geïntroduceerd die ik zelf pas echt op de universiteit kreeg zoals complexe getallen, lineaire algebra, ruimte wiskunde en differentiaalvergelijkingen.
      Ik wil er even bij vermelden dat het idee dat "hoger" onderwijs puur theoretisch is een beetje jammer aangezien er erg veel banen zijn die nou eenmaal een bepaald kennisniveau nodig hebben. Denk aan doktoren of ingenieurs. Het probleem zit hem erin dat er enorm veel onzin-opleidingen op "hoger" onderwijs zijn.
      Zelf studeer ik bio-engineering en ik ga ook na mijn master gewoon met mijn handen aan het werk in een laboratorium. Ik studeer niet voor het geld of omdat ik me hierdoor beter voel dan anderen maar puur omdat ik dit interessant vind en een passie heb voor het menselijk lichaam op cellulair niveau. Veel respect voor iedereen die met zijn werk wat doet voor de samenleving, ongeacht de opleiding.👏👏

    • @boyveerman7759
      @boyveerman7759 24 дня назад

      Zijn jullie nog seeds vrienden dan?

  • @michaelharlaar403
    @michaelharlaar403 7 месяцев назад +18

    Complimenten! Eindelijk eens een goed verhaal, een 360 graden blik over de situatie op dit moment. Als ik op pad ben, word ik mog steeds vrolijk als ik mensen een produkt zie maken. Sterker nog, collegae die in de commercie werken en het pad hebben afgelegd… moeten altijd even thuis klussen. Het is gewoon leuk, zelf wat maken.

  • @dominicsw8040
    @dominicsw8040 7 месяцев назад +5

    Ondanks ons succes leidt dit nog altijd tot uitdagende onderhandelingen bij elke nieuwe CAO. We ervaren een gebrek aan erkenning en financiële waardering is schaars.

  • @CrownRider
    @CrownRider 7 месяцев назад +31

    Een bijwerking van de Mammoetwet in 1963 was dat jongeren die niet goed konden leren dan maar een technisch vak moesten leren. Er ging weinig geld naar toe want het hoogst haalbare was het hoger onderwijs. De denkers wonnen het van de doeners.
    Totale onderschatting van wat de gevolgen waren van een falend onderwijssysteem met een verkeerde focus.

    • @NickWilmans
      @NickWilmans 7 месяцев назад

      Klopt. vroeger kon je van de LTS doorstromen naar de Havo. Toen LBO VBO werd, lon het opeens niet meer. grappig. In Suriname waar de MULO nog bestaat, maar ook Havo/VWO kan je wel makkelijk doorstromen/stapelen.

  • @computerfan1079
    @computerfan1079 6 месяцев назад +3

    Niet helemaal hetzelfde, maar ik heb zelf een HBO gedaan in plaats van universiteit. Geen dag spijt van gehad. Ik veel respect voor vakmensen: ik kan het zelf namelijk voor geen meter, dus ik ben heel blij dat zij aan onze samenleving blijven bouwen!

  • @trombonefreakus
    @trombonefreakus 7 месяцев назад +20

    Mooie reportage!
    Als hoger opgeleide heb ik groot respect voor mensen die met hun handen kunnen werken. Als ik dat probeer te doen veroorzaak ik alleen maar ellende. 😂 Dus betaal ik er ook met alle liefde voor.
    En mooi detail dat Terpstra niet over hoog- en laagopgeleid spreekt, maar over algemeen vormend onderwijs en beroepsonderwijs. Dat is een veel gelijkwaardiger manier van spreken.

    • @TerryVogelaar
      @TerryVogelaar 7 месяцев назад +11

      Oké, maar waarom noem je jezelf dan een "hoger opgeleide"? Probeer in je hoofd eerst die hiërarchie om te draaien door jezelf "onpraktisch opgeleid" te noemen. Dan ga je zelf ook verlangen naar de gelijkwaardige manier van spreken.

    • @nordicfrisia1505
      @nordicfrisia1505 7 месяцев назад +1

      @@TerryVogelaar Indeling hoog,midden en laag gewoon behouden. Heeft niks met waardering te maken. Dat maken we zelf daarvan. Veel HBO’ers doen ook praktisch werk. De Psychotherapeut(HBO) en zelfs de tandarts of de chirurg met een academische opleiding werken met de handen.

    • @trombonefreakus
      @trombonefreakus 7 месяцев назад +4

      @@TerryVogelaar touche

    • @XX-lw2bg
      @XX-lw2bg 7 месяцев назад +2

      Weer zo'n snel antwoord.....sorry, maar :
      Het gaat om de termen hoog/midden/laag......
      Praktisch...theoretisch....
      En het niveau en ervaring is dan bepalend...
      Er zijn nou eenmaal verschillende soorten mensen 🧐🤪🤔
      Dus...als simpel voorbeeld: tandarts =
      Praktisch...9 (ik noem maar even wat) of met 10 jaar ervaring een 15
      En theoretisch 14.....of...25 ?
      Een timmerman = theoretisch 10
      En Praktisch 18.....of misschien wel 21
      Een beginnende monteur (2 rechter handen /technisch inzicht)
      Praktisch 8
      Theoretisch 4
      Een zeer ervaren accountant
      Theoretisch 35
      Praktisch 3
      Etc etc etc.....
      Een ander systeem dus ,zonder direct stempel
      Gebaseerd op ervaring en kunde.
      Het bedrijfsleven ism scholen moet er dan voor gaan zorgen dat er op beide stations stappen kunnen worden gemaakt
      Ik zou bijna zeggen verplicht.
      Is dit in balans, dan zal het echt wel beter lopen .....
      Wie weet is de accountant wel iemand die Praktisch ineens ontdooit 😳
      Vind ik dan , misschien wat kort door de bocht..
      De negatieve termen (dit geldt ook voor heuger afgeleefd trouwens)
      Zijn er dan niet meer....
      Positivisme ....met een gezonde dosis respect....
      Bedank en groet de vuilnisman 😉

    • @mikeschouten1964
      @mikeschouten1964 7 месяцев назад

      goed idee! @@XX-lw2bg

  • @Sumofallfears
    @Sumofallfears 7 месяцев назад +10

    Ik heb me 3 jaar laten omscholen, van productmanager naar monteur laagspanning voor Enexis. Beste keuze van mijn leven geweest, vooral financiëel.

    • @Mike-sBike
      @Mike-sBike 7 месяцев назад

      Meer info s.v.p.

    • @Sumofallfears
      @Sumofallfears 7 месяцев назад

      @@Mike-sBike wat zou je willen weten?

  • @artimkalash3347
    @artimkalash3347 6 месяцев назад +6

    Heb zelf civiele techniek gestudeerd aan de TUDelft, ben nu lasser. Heerlijk werk

    • @Gamer-zb7ex
      @Gamer-zb7ex 6 месяцев назад +1

      Ik zit er ook over te denken om civiele techniek te gaan studeren, maar wil daarna ook wat praktisch doen. Hoe zou je zeggen dat je studie civiele techniek aansloot op de praktijk/de bouwplaats ingaan?

    • @buddevisser4179
      @buddevisser4179 2 месяца назад

      Probeer tijdens je studie een stageplek te regelen in de uitvoering.
      Zorg dat je 15 minuten voor aanvang werkzaamheden in de keet bent, zet een bakkie koffie, ruim wat op, maak een praatje met iedereen op de bouw en laat zien dat je het mooi werk vindt.
      De rest volgt vanzelf! En na je studie heb je je eerste baan te pakken.
      Na een paar jaar werkervaring kun je alle kanten op en staat elk bouwbedrijf te springen om je!!

  • @CryptoMaxi501
    @CryptoMaxi501 7 месяцев назад +5

    Zolang je onder een baas werkt in de techniek ben je financieel ongezond bezig. Mijn advies aan alle technische vakmensen bouw ervaring op en begin zo snel mogelijk voor je zelf. Heb zelf de techniek destijds verlaten door de enorme lage salaris!

  • @Tom-vk2rv
    @Tom-vk2rv 7 месяцев назад +7

    heb zelf een MBO chemisch analist gedaan en ik merk dat ik heel veel geleerd heb en tegelijk niks. Op gebied van praktische handelingen heb ik een hoop geleerd maar op het vlak van samenwerken zelfstandigheid doorzettingsvermogen verantwoordelijkheid helemaal niks, dit merkte ik echt toen ik op het HBO kwam. Daarom raad ik iedereen aan die een HBO aankan om het te doen het is veel beter voor je ontwikkeling. Dus vooral niet stoppen na je MBO maar doe een HBO het is het echt waard.

    • @hemarookworstgiveaway7998
      @hemarookworstgiveaway7998 7 месяцев назад +1

      Licht maar net aan het vakgebied.

    • @melvin6228
      @melvin6228 7 месяцев назад +1

      Dit verschilt per opleiding en per opleidingscultuur. Je kan MBO, HBO en WO niet over één kamp scheren. Wat mij opvalt is dat veel individuele aandacht erg helpt en ondersteuning in zelfstandig worden. Er zijn opleidingen op MBO, HBO en WO waarbij er 0 individuele aandacht is en opleidingen waarbij dat 100% is. En de werkdruk ligt ook heel anders. Bijv. een MBO marketing en communicatiespecialist lijkt mij simpelweg niet dezelfde druk hebben als bijv. MBO met iets waar veel praktijkklassen bij komen kijken.

  • @TOAOZuur
    @TOAOZuur 7 месяцев назад +28

    Dat van het salaris komt niet goed naar voren vind ik. Het voorbeeld van de loodgieter zal heus wel kloppen maar vergelijk eens de salarissen voor MBO functies en HBO functies. Dat verschil is enorm. Dan is het logisch dat mensen een zo hoog mogelijke opleiding willen volgen. Hoe ga je anders een huis betalen?

    • @martiendejong8857
      @martiendejong8857 7 месяцев назад +2

      Ja goh hoe meer je leert hoe hoger je salaris wie had dat nou verwacht.

    • @mistermano7320
      @mistermano7320 7 месяцев назад

      Wat denk je wat een loodgieter verdiend?
      Zzp al snel €70,- per uur in deze tijd dus niets te klagen 👌🏻

    • @martiendejong8857
      @martiendejong8857 7 месяцев назад

      @@mistermano7320 idd en ze willen snel allemaal nieuwe mensen opleiden om die prijzen omlaag te krijgen terwijl dat werk straks allemaal door robots gedaan wordt

    • @royalnuts
      @royalnuts 7 месяцев назад +1

      ​@@mistermano7320en hoeveel ervaring heeft die dan? 10 jaar? Of direct vanaf schoolbank?

    • @mistermano7320
      @mistermano7320 7 месяцев назад +4

      @@royalnuts loodgieter is loodgieter dus ervaring of net uit de schoolbank dat maakt geen verschil in de prijs.
      Vraag is alleen of je een slechte of een goede loodgieter bent die ze een tweede keer weer bellen.

  • @rickvisser1986
    @rickvisser1986 7 месяцев назад +5

    Mohammed, mooi man! Ook wat je zei van dat je overal welkom bent. En zo is het 🙂👍 mooie aflevering!

  • @Beau-Tistic
    @Beau-Tistic 7 месяцев назад +45

    De politiek moet nu echt keuzes maken. Een suggestie: essentiële beroepen aantrekkelijker maken dan bullshit banen. In ieder geval niet denken dat 100.000 arbeidsmigranten het verschil gaan maken want communicatie, opleiding én aansturing zijn essentieel.

    • @Huttersvuur
      @Huttersvuur 7 месяцев назад +3

      Meer overheid is een heel slecht idee. Je hoeft alleen de markt zijn ding te laten doen. Vraag en aanbod trekt de boel vanzelf recht.

    • @jelte3754
      @jelte3754 7 месяцев назад +1

      Ja zeker je kan selectief zijn in de arbeidsmigranten, best een goed idee. Maar autochtonen zouden ook een beter beeld moeten krijgen van de beroepen waar mensen nodig zijn

    • @Mixxster
      @Mixxster 2 месяца назад

      Haha, PVV en BBB die echt keuzes maken? Ze kunnen niet eens concrete lange termijn plannen bedenken voor al bestaande concrete crisissen, laat staan oplossingen voor problemen die nog niet op de agenda staan.

  • @Tofu.87
    @Tofu.87 7 месяцев назад +31

    Onderbetaald, ondergewaardeerd, wegbezuinigd, onderschat.

    • @MsFallenPrime
      @MsFallenPrime 7 месяцев назад +1

      Dat valt wel flink mee. Kan zo een prima 50-70 eur/uur vangen als beetje ZZP TD'er.

    • @BlaKiddo
      @BlaKiddo 7 месяцев назад +3

      @@MsFallenPrimenatuurlijk heb je uitschieters, Maar kijk naar het gemiddelde salaris in de techniek .
      Zelfde ligt bij de zorg/schooling , gemiddeld word het zwaar ondergewaardeerd. ( nogmaals je hebt uitschieters)

    • @Sy0exec
      @Sy0exec 6 месяцев назад

      @@BlaKiddo ZZP (privé) Verpleging/verzorging verdient anders nog best aardig. En met de vergrijzing zijn er genoeg cliënten. Echter wanneer je solliciteert om bijvoorbeeld bij een verzorgingstehuis dan wel ziekenhuis te werken dan verdien je een heel stuk minder.

  • @thijmstickman8349
    @thijmstickman8349 7 месяцев назад +5

    We moeten van de term "onderwijs niveau" af. We moeten van de termen "laag" en "hoog" opgeleid af. Mensen zijn "Theoretisch" of "Praktisch" opgeleid.

  • @Jordinho112
    @Jordinho112 7 месяцев назад +11

    Ik heb in 1 jaar praktijk werken meer geleerd dan in 8 jaar school, vbo/mbo.

  • @Election0747
    @Election0747 7 месяцев назад +32

    Als ICT'er denk ik steeds vaker: "had ik maar een vak geleerd", in plaats van dag in dag uit bezig te zijn met, wat ik nu vind, geneuzel. Backlogs, rapportages, burndown charts, waar echt niemand iets aan heeft.

    • @gvdschoot
      @gvdschoot 7 месяцев назад +6

      Inderdaad. Uiteindelijk krijg je een burn-out, dus ga iets anders doen. Er is veel meer dan kastje kijken.

    • @wuuht
      @wuuht 7 месяцев назад +1

      Er is wel "echt' werk te vinden binnen de ICT natuurlijk. Misschien niet binnen grote logge organisatie waarin alles al bedacht is.

    • @Tom-sd2vi
      @Tom-sd2vi 7 месяцев назад +2

      Computerwetenschapper hier, bij mij knaagt het ook regelmatig.

    • @gvdschoot
      @gvdschoot 7 месяцев назад

      @@Tom-sd2vi Ik heb het al gezegd: Ga wat anders doen want anders krijg je vroeger of later een burn-out. Zoek gewoon een beroep waar je geen kastje hoeft te kijken.

    • @mybikeshed1760
      @mybikeshed1760 7 месяцев назад +4

      Werk doen waar je zelf niet achter staat is de grootste dooddoener die er is.

  • @MRCruise24
    @MRCruise24 6 месяцев назад +4

    Als iemand in de technische sector hoop ik dat dit nog zo lang mogelijk duurt, ik vind al jaren dat technici nu advocaat salarissen moeten verdienen maar dit is nog niet het geval, laat het maar pijn doen tot we goed adeqaat betaald worden! Als ik de mede technici om me heen hoor dan willen die dat ook.

  • @rhcpkp
    @rhcpkp 7 месяцев назад +35

    Ja soms wel 1000 euro "omzet". Daar gaat je reiskosten en overige kosten zoals administratie, verzekeringen, materialen nog vanaf. Daarna komt de belasting nog even haar deel pakken en wat er van over blijft is dan je netto salaris inclusief vakantiegeld en pensioen. Maar goed, alsnog beter dan 50k studieschuld hebben voor rolschaatskunde op de universiteit en daarna barista worden.

    • @melvin6228
      @melvin6228 7 месяцев назад +10

      Even een vlugge rekensom: stel dat 50% er vanaf gaat aan kosten. Redelijk? Ik heb geen idee want ik doe dit soort werk niet. Maar 50% puur aan kosten voelt redelijk dus daar reken ik mee. Mocht je een realistischer beeld kunnen geven, vul me aan! :D
      Dan is dat 10000 euro per gewerkte 20 dagen. Er vanuitgaand dat je 20 dagen vakantie neemt en 10 dagen ziek bent gemiddeld per jaar, dan kom je ongeveer op 210 dagen werk uit, laten we er 200 van maken (makkelijker rekenen). Dus dat is 100000 euro bruto per jaar. MKB-winstvrijstelling van 10% (makkelijker rekenen dan 13.31%), dus die 10000 euro is netto. 10% eraf voor pensioen (mag belastingvrij met de FOR). Nu zit je op 81000 euro dat daadwerkelijk belast wordt. Een werknemer zou hier 53000 euro van netto meenemen (ik heb net even op een conversie site dat snel gecheckt). 53000 + 10000 = 63000 euro.
      Ik verdien het netto niet terwijl ik jarenlang gestudeerd heb (5 jaar informatica). Maar goed, ik werk remote, heb niets te klagen.

    • @rhcpkp
      @rhcpkp 7 месяцев назад

      @@melvin6228 Ik ben sowieso helemaal voor om met je handen werken en ik weet dat je er goed geld mee kunt verdienen en terecht. Maar ik zie in dit verhaal en ook in mijn nabije kring dat er vaak gepraat wordt over omzet, waarbij een heel optimistisch en in veel gevallen onrealistisch beeld geschetst wordt. Waarom spreekt deze jongen bijvoorbeeld over de omzet per dag en zegt hij niet gewoon zijn aangegeven inkomen van vorig jaar. En hoeveel uur is dat dan geweest? Ik zie veel ondernemers in mijn kring in de avond nog inkopen doen, offertes maken, klanten zoeken, administratie doen etc. Ook zie ik dat zij soms klussen aannemen voor een vast bedrag die vervolgens uitlopen of dat zij op zaterdag nog even een ontevreden klant tevreden moeten stellen etc. Iedere dag die je uitloopt "kost" je dan ook 1000 euro. Ook zie ik mensen die zwaarder werk doen met blessures langdurig thuis zitten. Ik heb meerdere situaties gezien waarbij rechtzaken zijn geweest die tienduizenden euro's hebben gekost etc.
      Ondernemen is hartstikke leuk en in veel gevallen zeker goed voor de portemonnee, maar het is ook hard werken, er zit risico aan en als mensen praten over omzet kun je dat het beste met een hele dikke korrel zout nemen. Ik zou iedereen aanraden met je handen te werken, maar wel bewust en met een langere termijn visie.

    • @Baard2000
      @Baard2000 7 месяцев назад

      ​@@melvin6228en van die 81.000 gaat 50% naar de belastingdienst.
      Oh wacht , vergeet niet dat een AOV ( verzekering v ziekte/ongeval) in ditvgeval ( installateur , trapje op , trapje af dus hoog rusico) met een korte wachttijd van 3 maand voordat ze gaan uitbetalen cirva 500 tot 1000 euro kost / maand kost ( afhankelijk hoeveel je vergoed wilt hebben om bij langdurige ziekte niet failliet te gaan ). Plus voordat dat uitbetaald wordt je evt nog met advocaten aan de slag moet want ze vinden echt wel een reden het niet te hoeven uitbetalen. En gedurende het ziekte proces nog eens omdat ze vinden dat , bijv gebroken been want met cv ketel en al vd trap geflikkert , echt wel na
      8 week klaar is.
      Dan moet een installateur ook een goede aansprakelijkheids verzekering hebben : oh...schroefje nie goed vast hele huis van zolder tot kelder blank ......... Dat red je niet met een tientje per maand.
      Dan is inderdaad ook nog de omzet een vraag : wat is de winstmarge......Want omzet van 1000,- dag klinkt leuk ... 0f 3600,- ( inkoop cv ketel 2500,- , klein materiaal leidingen en klokthermostaat 450,- ( geen idee maar ik schat iets..) dan verdien je aan uren 650,- ) )
      Beter had die man kunnen zeggen : 4 adressen per dag is totaal 200,- voorrijkosten. En 5 uur effectief echt werken 300,- dus per dag kun je ( als je niet in file staat, je niet op en neer moet omdat je gereedschap bijv niet hebt ) ongeveer 500,- verdienen .....
      Dan moet je savonds de boekhouding doen en inkoop en trainingen/ opleiding voor reparatie nieuwe producten.......
      Er zitten iets meer haken en ogen aan dan geschetst.

    • @Election0747
      @Election0747 7 месяцев назад +14

      "rolschaatskunde op de universiteit en daarna barista worden." fantastisch 😂 Kan me ook gelijk een beeld maken van zulke figuren

    • @jelte3754
      @jelte3754 7 месяцев назад +1

      ​​​@@Election0747 ik vond 'm leuk hahaha. Was ook klaar met m'n MSc natuurkunde sinds 6 maanden maar toen pas serieuze gesprekken om iets te kunnen doen waarvoor ik echt studeerde. Zo veel universitairen zijn er, zeker als je iets wil in de buurt. Maar ik heb geen recht om te klagen denk ik haha.
      Plus, solliciteren blijkt dan een kunst op zich x)

  • @JanDeHeus-d5i
    @JanDeHeus-d5i 7 месяцев назад +6

    Het probleem onstaat als hoog opgeleide mensen achter een bureau gaan zitten gevangen in een hoog salaris.
    Vanuit de geschiedenis waren er veel meer slimme mensen bezig in de praktijk.
    Als het geld wat nu kapot gemaakt word aan hoog opgeleid kantoorpersoneel die elkaar elke keer van werk voorzien weer terecht komt bij de buitendienst is het probleem weg, sterker nog we gaan er sterk op vooruit.

    • @juriweber6433
      @juriweber6433 7 месяцев назад

      Dat valt ook wel weer tegen moet ik bekennen; om een paar man in de uitvoering goed aan het werk te houden moet er echt een heleboel vantevoren goed geregeld worden.

  • @rave1704
    @rave1704 7 месяцев назад +7

    Het grappige is dat de suggestie wordt gewekt dat 60 euro per uur gezien wordt als veel geld (want het zijn maar MBOers) terwijl een docent met een beetje ervaring verdient makkelijk hetzelfde en die krijgt ooknog veel meer betaald verlof en hoeft nooit fysiek zwaar werk uit te voeren

  • @perhapsiamwrong
    @perhapsiamwrong 6 месяцев назад

    Ik heb twee masterdiploma's en ben aan het doctoreren, en heb eerlijk gezegd schrik dat ik moeilijk of niet fijn werk ga vinden wanneer ik afgestudeerd ben, zeker gezien de maatschappijbrede opkomst van kunstmatige intelligentie. Ik schrijf me binnenkort in voor een opleiding elektrotechniek, en heb er veel zin in!

  • @cogitoergocogito5032
    @cogitoergocogito5032 29 дней назад +1

    ik denk dat een kern van het probleem zit in de hoeveelheid studies HBO en Uni die vrij nutteloos zijn

  • @tsdocent7780
    @tsdocent7780 7 месяцев назад +23

    We hebben vakmensen heel erg hard nodig, maar ook niet zo heel erg hard dat we ervoor willen betalen.

    • @rubenskiii
      @rubenskiii 4 месяца назад

      Busjes uit Polen dekken de gaten.

    • @FishFreddie
      @FishFreddie 3 месяца назад

      Incompetente keuze.

    • @FishFreddie
      @FishFreddie 3 месяца назад

      Incompetente keuze, maar goed linkse mensen maken wel vaker incompetente keuzes hebben we ervaren de laatste 24 jaar.

    • @vettemuziekjes
      @vettemuziekjes 2 месяца назад

      Ze moeten dan maar 2 keer zo hard werken

    • @naam_loos
      @naam_loos Месяц назад

      ​Jij zegt nu "de linkse mensen", alsof de eigenaren van bedrijven links stemmen. ​Het is niet de overheid die jouw lagere salaris bepaalt hè. Ik ken niet veel vakmensen die bij de overheid in dienst zijn. 😂 @@FishFreddie

  • @ooievaar6756
    @ooievaar6756 3 месяца назад +1

    Bij overheden kun je ook deeltijd werken, is er 10-15% van je jaarinkomen voor opleidingen (en krijg je daar tijd voor) + reiskosten zijn vaak ok. Bij kleine technische werkgevers kun je alleen fulltime tot aan de eeuwigheid hetzelfde doen en je amper scholen. Waardoor je uiteindelijk vastloopt in je" niche" ..Vaak is er ook nog een waardeloze werksfeer. Als je ook iets anders ernaast wilt doen vragen werkgevers zich af of je passie weg is, je niet meer betrokken bent, of ze vinden je een watje. Je moet gewoon voor jezelf kiezen

  • @skelm4978
    @skelm4978 7 месяцев назад +3

    Als ik nu jong was, had ik gekozen voor elektricien. Als vrouw en je kunt wereldwijd werken.

  • @LeandroMuntendam
    @LeandroMuntendam 7 месяцев назад +4

    Die handjes lonen moeten omhoog. Praters verdienen meer dan de handjes mensen. Stuur de praters een week op vakantie en het werk gaat wel door, maar als de handjes mensen allemaal in Nederland vijf minuten het werk neerleggen staat alles stil. Wordt er niks verdiend!

  • @Phininx
    @Phininx 7 месяцев назад +2

    Als je hen fatsoenlijk zou betalen, trek je automatisch meer mensen aan, omdat mensen bewust een HBO-studie kiezen om financieel beter af te zijn en meer vrije tijd te hebben. Dit is een van de grootste problemen in ons land. MBO'ers moeten constant hard werken om economisch een beetje bij te blijven, terwijl mensen met een HBO-diploma veel meer mogelijkheden en flexibiliteit hebben. Dit is iets wat ik van dichtbij heb meegemaakt, zowel tijdens mijn studententijd als op verschillende werkplekken. Het is opvallend hoeveel mensen besluiten om tijdens hun loopbaan over te stappen naar een kantoorbaan nadat ze een HBO-opleiding hebben gevolgd.

  • @thomasvanschie3778
    @thomasvanschie3778 7 месяцев назад +3

    Nu moet ik denken aan mijn twee opa,s. Mijn ene opa oma komen uit leiden geb 1947. De andere van een boerderij in de Haarlemermeer geb 1938. Ze hebben bijde een timmermans opleiding gedaan. Mijn opa in leiden woonden in een kleine beneden woning met een schuurtje waar de fietsen stonden en zijn vader voor de beun savonds schoenen maakte. Die opa zat altijd eerst met hout en later bromfietsen en auto,s te rommelen. Die auto,s kocht hij voor weinig en gin hij slopen voor het koper enzo en onderdelen in de achtertuin. Hij reed al vanaf ze 15/16 in een auto. Hij is later een autogarage begonnen. Dat slopen kon allemaal. Als mijn opa in 1850, 1900, 1930 had geleefd kon hij schoen,kachels,radio,s en fietsen repareren in een kleinere ruimte als hobby/bijverdienste. Als hij geen achtertuin had had hij dit bij vrienden of een boer gedaan die wel ruimte had. Nu heb je geen vader die schoenen repareert. Je kan niet zomaar naar een boer gaan en voor weinig of niks van zijn ruimte en werkplaats gebruik maken. En er is niks te repareren in de stad. Want de mensen hebben geld zat voor nieuw en kennen hun overbuurman niet. Wat nu wel heel makkelijk kan is dingen met de computer doen of gamen. En je komt een keer in de fietsenschuur om je band te plakken en de fietsketting en naaf te smeren als je dat al doet. Dan is techniek alleen maar vies, zwaar, en verweg. dusja waarom zou je dat willen ? Mijn andere opa werd een goede boer en kon goed in huis klussen maar geen electra en motoren repareren. De bougie van ze brommer schoonmaken en een fietsband en de rest van de fiets. Toen ik 20 was dacht ik dat je vrij makkelijk van een kantoormedewerker een loodgieter kon maken als de man het wil. Je bent er immers slim zat voor. En je kan sneller kennis opnemen en verwerken. Nu denk ik daar anders over. Veel denken in problemen en porcedures en niet in oplossingen. En ik heb ook een keer een verhaal gehoord van een kunstenaar die tijdelijk schilder werd. Hij kon het goed en vond het leuk. Maar dat schaften daar had hij zoon hekel aan.

  • @remybuitenhuis2433
    @remybuitenhuis2433 7 месяцев назад +10

    waarom dan ook zo' depressieve muziek bij de techniekschool fragmenten?

  • @Jijhebtmijnnaamnietnodig
    @Jijhebtmijnnaamnietnodig 7 месяцев назад +9

    Als lasser,Misschien geen discriminatie maar ook geen salaris. Kan nauwelijks rondkomen maar wel steenvast 2-3 e-mails van uitzendbureau in me inbox. Waar doe ik het voor?

  • @ZettDarkstone
    @ZettDarkstone 7 месяцев назад +43

    Mooi stuk. Maar het is nog veel erger. Je ziet een bijna kaste systeem. Mbo'ers mogen niet eens mee doen met bijvoorbeeld een dansschool op een uni. Zo gescheiden mogelijk leven. De hoger opgeleide leven tot laat in hun 20ste levens jaren in een utopische bubbel. En daarna verwacht je dat ze kunnen samenwerken met anderen. Grappig

    • @hiriotapa1983
      @hiriotapa1983 7 месяцев назад +4

      Vooral bij de groep elitaire, omhoog gevallen studenten, corpsballen ed, zie je dat duidelijk terug. Die maken soms meer kapot dan dat ze iets constructiefs opleveren.

    • @XX-lw2bg
      @XX-lw2bg 7 месяцев назад +3

      ...en deze kloof wordt groter en groter...
      Geschiedenis herhaald zich hé 🤔

    • @XX-lw2bg
      @XX-lw2bg 7 месяцев назад

      Pak jij de pek ...doe ik de veren

    • @Phininx
      @Phininx 7 месяцев назад

      @@XX-lw2bg Ja best triest.. zoals altijd, naief die mensen..

    • @DennisNeijmeijer
      @DennisNeijmeijer 7 месяцев назад +1

      Zeer herkenbaar, ik ging een andere opleiding doen en kon vertrekken bij de vereniging. Praktijk onderwijs wordt niet ondersteund. Ik hoorde er niet meer bij.

  • @andriesstegeman
    @andriesstegeman 2 месяца назад +1

    Het is toch ook te gek voor woorden dat de mensen die onze maatschappij draaiende houden vele malen minder betaald krijgen dan een knuppel aan een bureau die wat zit te spelen met een toetsenbord en muis🙄 werk naar waarde is volledig uit het lood geslagen en de minst zinvolle banen verdienen het meeste terwijl de banen die onze maatschappij draaiende houden naar verhouding amper wat krijgen🤷🏻 hoelang pikken we dit soort onzin nog🤔

  • @robinvangils2104
    @robinvangils2104 7 месяцев назад +16

    Ik heb zelf een techniche master, en heb daarbij een typische kantoorbaan als ingenieur. Ondanks dat het werk leuk is, is het mentaal vermoeiend. Daarentegen zou een baan als bouwvakker eerder fysiek dan mentaal vermoeiend zijn. Om mijn hoofd leeg te maken, beun ik in mijn vrije tijd nog wat bij, waardoor ik gelijk wat meer balans heb tussen mentaal en fysiek werk. Ik vind de term hoog en laag opgeleid wat verouderd, zoals vele hier al noemen. Wat betreft salaris, worden mensen nou eenmaal betaald op basis van vraag en aanbod (hoe makkelijk je te vervangen bent). Een glazenwasser in loondienst kan makkelijker vervangen worden dan een ingenieur, puur vanwege de moeilijkheid van het beroep, en dus beperkt aanbod. Maar buiten het feit dat veel mensen alleen maar klagen over salaris, zijn er tegenwoordig zat manieren om een extra zakcent te verdienen (bijvoorbeeld online). Het wordt je nog net niet voorgedaan op internet. Het ligt maar net aan je ambities zullen we maar zeggen. Iedereen die bereid is om een maandsalaris per jaar te investeren, en 1 dag in de week aan vrije tijd, kan binnen een paar jaar een extra inkomen creëren.

    • @sinki19841984
      @sinki19841984 7 месяцев назад

      Dit dus. Je kan veel beter een kantoorbaan hebben en nog wat bijbeunen als vakman.

  • @Franka1968
    @Franka1968 7 месяцев назад +1

    Het onderwijs moet flink op de schop. Wanneer je een HAVO/VWO niveau hebt, ga je automatisch al naar het HBO of UNI. Iets met je handen doen? Dat wordt niet gestimuleerd, laat staan dat ze je 'laten proeven' in praktische beroepen. Het onderwijs houdt vast aan hokjes. Wat weet een kind nou al zo vroeg te kiezen van een vakkenpakket tot aan een baan. Laat ze een jaar overal snuffelen ipv continu in een klas zitten.

  • @ronaldronald8819
    @ronaldronald8819 5 месяцев назад +1

    Mijn vader was bouwvakker, iets waar ik als kind erg trots op was en ook graag over vertelde. Laat ik het zo zeggen: het werd me al snel duidelijk dat bouwvakker zijn niet door iedereen als een beroep werd gezien om trots op te zijn.

  • @bebobism
    @bebobism 7 месяцев назад +9

    De leiding van het land ligt nog steeds in de zelfde handen en dat hoort ook zo.
    Mensen die in de uitvoering zitten hebben geen tijd om het overzicht te behouden.
    Beide onderdelen zijn even belangrijk , maar de leiding heeft een fout imago gecreëerd over zichzelf en over de mensen in de uitvoering.
    Dit komt uit hoogmoed en disrespect , iets wat intelligente mensen eigenlijk zouden moeten herkennen als misplaatst.
    Intelligentie is een gereedschap , ieder kan kiezen waar en hoe hij/zij dit inzet . . . en deze keuze word nog steeds gemaakt door ons instinct en aard.
    Dus het blijft de eeuwenoude strijd tussen sociale en asociale mensen.

  • @adkest9914
    @adkest9914 7 месяцев назад +2

    Als praktijk beroepen daadwerkelijk zo belangrijk zijn zou dit al lang in salarissen kenbaar zijn. Het is gewoon een kwestie van marktwerking. Theoretische beroepen hebben schijnbaar meer waarde voor de samenleving.

    • @BoneThugsNL
      @BoneThugsNL 7 месяцев назад

      Het was nooit een probleem omdat er genoeg mensen waren die het werk wouden doen. De spoeling wordt zo wel erg dun.

  • @jeff-ew7np
    @jeff-ew7np 6 месяцев назад +1

    Misschien een optie om eerder met pensioen te kunnen als je met je handen werkt, om mensen aan te trekken.

  • @HappyCamperRealOne
    @HappyCamperRealOne 7 месяцев назад +7

    wie gaat zich nu ook helemaal kapot werken en niet eens een huis kunnen kopen als je geluk hebt ben je op je 50ste niet compleet versleten

  • @sjoerdpasterkamp9826
    @sjoerdpasterkamp9826 2 месяца назад +1

    hoor dit al 30 jaar, voor mij nu te laat maar zal het nu gebeuren ?

  • @tychoclavius4818
    @tychoclavius4818 7 месяцев назад +1

    Na 6 jaar gymnasium paar jaar thuis gezeten, daarna mbo 3 opleiding pianotechniek gedaan. Nog een vakgebied dat leegloopt.

  • @dadikkedude
    @dadikkedude 7 месяцев назад

    Mijn middelbare school 10 jaar geleden sloot de techniek les al. Ookal waren best wat vmbo-ers daar geinteresseerd in.

  • @Trending2023shorts
    @Trending2023shorts 2 месяца назад

    Er zal een kern van waarheid in zitten maar ook dit wordt weer zo erg overdreven met die tekorten. Over 5 jaar hebben we weer te kort boeren en teveel zorgmedewerkers.

  • @rainier939
    @rainier939 7 месяцев назад +2

    Ergens hebben we bedacht dat het zitten op een kantoor met een airco meer waard is dan de gene die iets in elkaar zet. Soms is dat ook zo maar dat zorgt er voor dat niemand meer iets wil gaan maken. Iedereen wil dat kantoor met airco. Nu moet de markt gaan betalen voor het feit dat iemand in de regen buiten aan het werk is en met zijn 50ste zijn lijf heeft versleten. Technici worden vele malen duurder dan de mensen op kantoor. Het is kapitalisme dat zijn werk doet. Vraag en aanbod.

    • @agdraaijer7288
      @agdraaijer7288 7 месяцев назад +1

      Gouden tijden voor airco monteurs😂

    • @maz1035
      @maz1035 7 месяцев назад

      Dat valt nog te bezien; mensen uit Polen willen dingen wel goedkoper doen.

  • @ro8inmorgan
    @ro8inmorgan 2 месяца назад

    Mag ik het nummer van deze spoedklus loodgieter meneer?

  • @RDJ-AV
    @RDJ-AV 7 месяцев назад +4

    Ik ben zelf een VMBO leerling die nu directeur is. Gewoon met hard werken en initiatief nemen. Het onder een steen kruipen kennen we, daar wealths meer werk hebben dan personeel. De techniek gaat straks naar een hoger salaris dan de banen die theoretische opgeleide mensen hebben. Dit gaat niet lang meer duren.
    Het enige wat technisch mensen moeten leren is: Alles wat je niet kan moet je voor je laten doen.

    • @nicohendriks3278
      @nicohendriks3278 7 месяцев назад +2

      Heel leuk allemaal, maar directeur is een bestuurlijke functie, geen technische. En mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de zorg of het onderwijs werken heel hard, maar hebben het toch moeilijk.
      Dat 'gewoon hard werken' is een dooddoener waar mensen niks mee opschieten.

    • @neenee8194
      @neenee8194 7 месяцев назад

      ​@@nicohendriks3278 Dus we moeten niet meer hard werken? Ik ben 21 werk 5 dagen voor de baas en 1a2 dagen in het weekend (zwart) ik pak meer dan menig hbo'er met 10 functiejaren onder de kont.
      Een zaterdag werken verdient meestal tussen de 3 en 4 honderd euro

  • @tuttuttut7758
    @tuttuttut7758 7 месяцев назад +1

    Het werd tijd dat die mensen weer gewaardeerd werden

  • @OOD2021
    @OOD2021 5 месяцев назад +2

    Mensen die echt iets kunnen zouden de nieuwe elite moeten zijn, en dan maakt het me niet of je met je handen werkt of dat je echt iets kunt in de IT bijv. De middle managers en andere tussenlagen die niets produceren zouden onderaan de ladder moeten staan.

  • @jimerick1
    @jimerick1 7 месяцев назад +5

    Toen is op school zat was iedereen die iets met ze handen deed gelijk dom.
    Je deed lbo, lager beroeps onderwijs(ook goed voor je zelf vertrouwen als iedereen je laag noemt. Maar dan kon je alvast wennen aan hoe iedereen naar je keek. En dat is naar beneden)
    Ook is je lichaam wel klaar op je 60ste als je zwaar vakwerk doet, maar je door tot minimaal 67. En dat allemaal voor wat? 2200-2500 euro? me huur alleen al is 1440...

  • @satveerrudra8424
    @satveerrudra8424 7 месяцев назад +3

    De meeste politici hebben totaal geen visie en verstand.

  • @lenneke5166
    @lenneke5166 7 месяцев назад

    Er moet echt naar de salarisschalen gekeken worden. Ik heb me als zij-instromer omgeschoold tot (hbo) verpleegkundige. Heel blij mee. Maar nu ik als mbo verpleegkundige werk ga ik toch echt wel iets in salaris omlaag
    Binnen de meeste zorg cao's valt het verschil mee, maar het houdt me nu wel tegen om over te stappen naar de verstandelijk gehandicapten sector, waar mijn hart ligt. Maar daar werken ze in veel functies nóg een schaal lager, waardoor het financieel lastiger voor me zou worden om rond te komen.

    • @lenneke5166
      @lenneke5166 7 месяцев назад

      En nee zzp is binnen de zorgsector niet de oplossing.

  • @tomhoornstra1379
    @tomhoornstra1379 6 месяцев назад +2

    Maar waarom krijgen jonge mensen dan nog maar 13 lesuren van 45 minuten in het derde jaar van het MBO ? En waarom lopen al die jonge mensen dan vroeg in de middag alleen nog maar sigaretjes te roken in het park ? En na duizenden sigaretjes krijgen ze een diploma. Maar waar staat dat diploma voor ? Voor sigaretjes roken ?

  • @zhaneharred2709
    @zhaneharred2709 7 месяцев назад +10

    In 2016 vol motivatie begonnen op 't Technisch College IJmuiden. Toen een VMBO school met 400 jongens en 11 meiden! Helaas heb ik deze school niet afgemaakt vanwege seksisme, vrouwonvriendelijk gedrag, pesterijen en racisme.
    Dus, als de technische sector wilt uitbreiden, laten we dan beginnen met de toegankelijkheid!

    • @neenee8194
      @neenee8194 7 месяцев назад +1

      Als het echt aan al die redenen ligt dan moet je jezelf achter de oren krabben of je je eigen persoonlijkheid niet aan het rijtje kan toevoegen

    • @zhaneharred2709
      @zhaneharred2709 7 месяцев назад +4

      @@neenee8194 Bedankt voor de feedback, zojuist heb ik even achter m'n oren gekrabd en kwam er toen achter dat jouw reactie bijdraagt aan het bagatelliseren van genderdiscriminatie & ongelijkheid.

    • @neenee8194
      @neenee8194 7 месяцев назад

      @@zhaneharred2709 Precies dit dus...

    • @thelightning87
      @thelightning87 7 месяцев назад

      @@zhaneharred2709 Haha snowflake.

  • @XX-lw2bg
    @XX-lw2bg 7 месяцев назад +4

    2 rechter handen zijn meer waard dan een "kennis" economie..... ik zal niet min praten zoals jaren over de vuile handen is gedaan .
    Succes met je ketel, lekke dak, kapotte auto, wasmachine...etc etc etc...👋
    Mij nie belle

  • @dvd5542
    @dvd5542 6 месяцев назад +1

    Mo zegt wel iets treffend, geen concurrentie in het techniek wereldje. In mijn wereldje draaien we elkaar de nek om en steken we een mes in de rug zodra de ander niet kijkt. Tijd voor wat anders... Oh en dan de vergelijking met die advocaat! Mo je bent een topper! Ik lig in een scheur om die situatie, zo herkenbaar! Ik gun je een lambo!

  • @Ricardo8388
    @Ricardo8388 6 месяцев назад

    Nou ik rij liever om half 9 naar mn kantoor bij de airco/kachel dan dat ik buiten in het kutweer sta.

  • @renejansen3552
    @renejansen3552 7 месяцев назад

    Ik ben opgeleid als brood en banketbakker ben nu 58 maar kan overal beginnen dat was wel anders toen ik van school afkwam in de jaren 80

  • @pl-we9km
    @pl-we9km 7 месяцев назад +17

    Toen ik op het mbo zat niveau 4, mocht ik niet naar studentenfeesten, kreeg ik geen studentenpas en werd er gesproken over dat ik "laag" opgeleid zou zijn. Nu 20 jaar later zet ik mijn telefoon uit om 17u als zzp'r omdat iedereen me nodig heeft om voor hun moeder te komen zorgen. Ik vraag de " hbo communicatie snobs" de hoofdprijs en geniet hier echt van 🖕

    • @patient_zer0850
      @patient_zer0850 7 месяцев назад +5

      Whaha ja geweldig toch dat een academisch opgeleide persoon nu bij "ons" €200 moet aftikken als zijn kraan lekt 😆😆😆

    • @patrick-bu3eq
      @patrick-bu3eq 7 месяцев назад +1

      Is toch normaal? Je haalt het ongelijk in.

    • @pepthelad
      @pepthelad 7 месяцев назад +2

      zo mag ik het horen

  • @DjLuCKyCHaRM
    @DjLuCKyCHaRM 6 месяцев назад

    Tot dat er nog minder huizen gebouwd gaan worden, het werk opdroogt, zie je nu al in de nieuwbouw en iedereen zegt, was ik maar gaan studeren. Goed verhaal dit.

  • @andresluman2734
    @andresluman2734 7 месяцев назад +1

    En dan maken ze het uitvoeren van je werk ook steeds moeilijker
    Straks mag ik met mijn (diesel) bestelbus de steden niet meer in. Ik zit me hoofd nu al te breken hoe dan nog wel. En hoe zijn deze grote investeringen nog terug te verdienen

  • @Jehoofd3
    @Jehoofd3 7 месяцев назад

    Binnen het technische bedrijf waar ik werk zijn er HBO'ers en MBO'ers. In mijn ervaring als MBO'er missen HBO'ers vaak praktijkervaring.
    Het gevolg zijn spullen die in de praktijk niet werken.

  • @thomasvolman2448
    @thomasvolman2448 7 месяцев назад

    Die ambitie van destijds om 50% van de jongeren te laten afstuderen op HBO/WO was erg kortzichtig. Alsof je zegt: "ik wil dat de helft van mijn lichaam uit hersenen bestaat".

  • @Owsryudie
    @Owsryudie 7 месяцев назад +2

    Wat er rond 06:00 is benoemd, vind ik zorgzaam.

  • @mathijs9365
    @mathijs9365 2 месяца назад +1

    20 jaar geleden moest NL een kenniseconomie worden. MBO werd verplicht om theoretische onderlegd worden. De ministers trokken hun neus op voor handwerk. Ik vond het een verkeerde aanpak. En dat is gebleken

  • @truusjenskens8485
    @truusjenskens8485 7 месяцев назад +10

    Ik betaalde mijn tandarts laatst 512 euro voor een uur gaatjes vullen....schandalig toch!

    • @tommymichalski9989
      @tommymichalski9989 7 месяцев назад +1

      Mijn tandarts en ik zijn al meer dan 25 jaar samen.

    • @rar45
      @rar45 7 месяцев назад +1

      Bijzonder ik heb laatst de zelfde rekening gehad ik was 86,55 klaar

    • @nicohendriks3278
      @nicohendriks3278 7 месяцев назад +2

      Die tandarts doet tenminste wel praktisch werk om anderen te helpen.

    • @MrToontuber
      @MrToontuber 7 месяцев назад +1

      Je kan ook d3 gaan nemen.

    • @tommymichalski9989
      @tommymichalski9989 7 месяцев назад +2

      @@nicohendriks3278 Je weet pas wat een goede tandarts is, als je een slechte hebt gehad.

  • @alexbroere2669
    @alexbroere2669 7 месяцев назад

    Goed verhaal. Belangrijk voor NL deze maak industrie van chip machines tot schepen. Ik hoop dat koninklijk Bodewas meer opdrachten binnen kan halen samen met ondersteuning van Den Haag.

  • @johnra-x8p
    @johnra-x8p 7 месяцев назад

    het is ook moeilijk een parkeerplaats te vinden in de stad, voor vakmensen.

  • @Thijs-f8g
    @Thijs-f8g 7 месяцев назад +2

    slap gelul, werk zelf als allround technicus 30 jaar werkervaring .de eerste beste lerares ,ggz medewerker heeft een hoger start salaris dan vele technische mensen importeer maar meer mensen uit oost europa om voor een fooi te werken.

  • @patrickbloksma6344
    @patrickbloksma6344 7 месяцев назад

    Proud to be pauper elite😎

  • @SS100.
    @SS100. 15 дней назад

    Mo over die advocaat 😂😂😂😂😂 top man tis je gegund 😊😊😊

  • @NickWilmans
    @NickWilmans 7 месяцев назад

    In Deeeeuwwwn Undaaa. (Australië) is het al jaren zo. De zogenaamde blue collar jobs verdienen aanzienlijk beter dan de white collar jobs. Ook heb je daar in tegenstelling tot Nederland een minder ingewikkeld bedrijfscultuur/managers cultuur. In nederland is er ook nog verschil in hoog en laag opgeleiding. in veel andere landen heb je dat niet, daar heb je een zogenaamde: Basis Middel en Uitgebreid principe waar iedereen gewoon bij de basis begint, ondanks je middelbare schoolresultaten. Wil je dan verder leren dan kan dat, dus iedereen die wil kan dan 'Hoog' opgeleidt zijn. In Nederland is dat lastiger omdat je hier 'niveau onderwijs' hebt op de middelbare school, dit ook weer in tegenstelling tot andere landen die een veel flexibeler onderwijssysteem hanteren en je dus veel makkelijker de opleiding kan volgen die je maar wilt. In Nederland kan dat ook, maar van VMBO naar de Universiteit is een zeer lange weg.

  • @jesse6468
    @jesse6468 6 месяцев назад

    Nouja, het idee dat het goed is om brede kennis te verzamelen door algemeen onderwijs of op een andere manier bestaat al sinds de verlichting toch?

  • @tompuijpeNL
    @tompuijpeNL 7 месяцев назад +2

    Hokjes en labels zijn geweldig als het helpt, dat heb ik persoonlijk ervaren. Alleen door de hokjes zo neer te zetten dat je meer dan 50% van de scholieren als 'laag' wordt gelabeld, dan heb je een probleem in het framework. Dat klopt gewoon niet.

    • @tompuijpeNL
      @tompuijpeNL 7 месяцев назад

      Ik denk niet dat je alles in hoog en laag moet zien maar juist in richtingen en hoe ver je kunt komen één en of meerdere richtingen.

    • @maz1035
      @maz1035 7 месяцев назад

      Of het ligt aan de inzet... heel veel ouders denken ook altijd dat hun kind bovengemiddeld presteert of vaardig is, maar ja, kenmerk van een gemiddelde is dat niet iedereen er boven kan zitten :')

    • @tompuijpeNL
      @tompuijpeNL 7 месяцев назад

      Dat is denk ik heel erg waar op het gebied van IQ alleen doordat de hokjes verkeerd worden gezet hebben we nu een tekort aan vakmensen is volgens mij het idee hier.

    • @tompuijpeNL
      @tompuijpeNL 7 месяцев назад

      Het kan zijn dat iemand gewoon overal beter in is dan iemand anders alleen de scoring wordt nu vooral gedaan op theoretische kennis terwijl bepaalde vakkennis of bepaalde niet-theoretische technische kennis ook een enorme toegevoegde waarde heeft.
      Dat wordt dan niet meegenomen op de formule van 'mijn kind is wel/niet stuk' die de maatschappij nu aan ouders geeft.
      En dat zou dan nu volgens de video resulteren in een andere vorm van waardering voor vakmensen. I.p.v. hoge status een hogere bankaccount.

    • @maz1035
      @maz1035 7 месяцев назад

      @@tompuijpeNL De overheid heeft in 2012 niet een anti-cyclisch beleid gevoerd met name m.b.t. woningbouw daardoor zijn ook veel vakmensen in die sector vertrokken.

  • @basmarneffe3770
    @basmarneffe3770 7 месяцев назад +16

    4:30 “VMBO het afvoerputje van de maatschappij”. Over het algemeen zijn mensen die op het VMBO zitten of hebben gezeten socialer en minder individualistisch.

    • @MsSjaakvaak
      @MsSjaakvaak 7 месяцев назад +1

      Van het Vmbo weet ik niets uit eigen ervaring, maar wat je zegt vond ik tijdens mijn oplieding 15 jaar geleden in ieder geval heel erg waar voor HBO vs WO!

    • @basmarneffe3770
      @basmarneffe3770 7 месяцев назад +3

      Ik denk zelfs, dat deze loodgieter zijn werk socialer uitvoert, dan een of andere beleidsmaker of wethouder die toch stiekem onbewust of bewust zijn eigen normen en waarder projecteert op zijn omgeving. Als een loodgieter bij een oud omaatje over de vloer komt rekent hij over het algemeen toch anders, dan dat hij bij meneer de directeur of advocaat aan de deur staat.

  • @DaveTromp
    @DaveTromp 7 месяцев назад

    De energietransitie is een centraal geplande misallocatie van middelen, in dit geval technische vakmensen. Centrale planning faalt altijd.

  • @Antillen44
    @Antillen44 7 месяцев назад +1

    "we" (lees: werkgevers) hebben jaren de MBO-ers slecht betaald, bij de baas hard werken voor weinig en een extraatje verdien je met zwartwerk op zaterdag.
    Aan de andere kant, MBO/HBO opgeleid kan wel afzakken naar een technische, handen-uit-de-mouwen beroep, andersom werkt het niet ;)

  • @Unknown1880
    @Unknown1880 6 месяцев назад +1

    8:48 De docent begrijpt lassen niet.
    Mig en tig moet vooruit. Dan wordt het gas over de nog niet gelast le oppervlakte geduwd. Daarnaast is de las sterker en mooier.

  • @samipso
    @samipso 7 месяцев назад

    Ben t wel eens met de meeste reacties hier hoor. Heb zelf hbo niet af gemaakt (niks voor mij). Maar gelijk trekken met hbo moet ook niet de bedoeling zijn. Hebt immers langer in de school banken gezeten (dat zou een cursus minder kunnen zijn op de werkvloer).
    Ben zelf nu aan het rondkijken maar valt me wel op dat grootste deel alleen maar vacatures voor OF HBO denk niveau OF Leerwerk trajekt. Maar niks voor mensen die willen switchen.

  • @rdejong8912
    @rdejong8912 7 месяцев назад

    Ik ben nu ruim 30 jaar Loodgieter van school af, toen al was er 1 installatie klasje met 8 leerlingen op die hele LTS.
    Ook onze generatie zou heerlijk verdienen wegens tekort aan mensen, nu speelt dat al die 30 jaar en verdient niemand in loondienst echt lekker.
    Geloof die verhalen niet.
    En als je dan de zonodig loodgieter wil worden weet dan dat je nooit gezond je pensioensgerechtigde leeftijd zult halen in dit werk. 67 plus jaar klauteren en kruipen, dan ben je bejaard.
    Als het je roeping is zeg ik ok maar zoniet ga lekker wat anders doen.

  • @expbe
    @expbe 7 месяцев назад

    Het is super frustrerend … dat een DIY niet alle merken/toestellen kan kopen en zelf installeren. Dat de merken weigeren een technische vraag te beantwoorden (voor aankoop) omdat diezelfde merken toegang tot technische informatie blokkeren voor DIY-ers. Dan spreek ik nog niet over het feit dat een DIY-er 21% BTW moet betalen en een 40% korting misloopt. Ja een goeie vakman is geld waard, maar voor hetzelfde geld (of meer) heb je een sukkelaar.

  • @pietervanderzwaan1248
    @pietervanderzwaan1248 6 месяцев назад +1

    Sprak laatst een ondernemer die betaald zijn monteurs tenminste €. 3800.- bruto in de maand in vast dienstverband, daar komt vakantiegeld en vrije dagen nog bij.

  • @sammertkoeli8281
    @sammertkoeli8281 7 месяцев назад +1

    en dan gaan ze verplichten voor loodgieters om elektriache shit te rijden, vreselijk, alles wor dmet opzet kapot gemaakt

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 7 месяцев назад +1

    Ik weet dat 1/3 van alle C.V. monteurs illegaal werken op naam collega met Certificaat!
    Helaas hoeft een monteur nooit zijn Certificaat laten zien en ik mag als oude vakman niets meer!
    Ook bij de F Gassen worden door gecertificeerde zoveel fouten gemaakt die ik dan mag oplossen?
    Ook die heb ik dus niet en mag er niet eens aankomen !
    Regels zijn leuk maar ga eens handhaven, dan is Certificaat halen ook rendabel.

  • @ShamaticFocus
    @ShamaticFocus 7 месяцев назад

    Absoluut, en dan nog het feit dat veel "hoogopgeleiden" juist hun baan gaan verliezen door inteligente automatisering. Maar de ruitjes vervangen op het dakkapel, doet de glaszetter. Truus bij het gemeentehuis is al een paal, mijn boekhouder heb ik de zak kunnen geven door een boekgoudprogramma die geen drol kost.

  • @frikandelkroket9335
    @frikandelkroket9335 7 месяцев назад +1

    De hele dag achter je computer zitten is ook geestdodend.

    • @Slomepiet
      @Slomepiet 7 месяцев назад +1

      Ligt eraan waar je naar kijkt

  • @christianvanderniet
    @christianvanderniet 7 месяцев назад

    Vrij simpel, die salarissen zijn te laag om een gezin te onderhouden en een huis te kopen. Dus niemand gaat het doen totdat dat verandert.

  • @jandudl74
    @jandudl74 6 месяцев назад +1

    Die kantoorpikken en knoppendrukkers hebben het geld gekregen dat de techneuten hebben verdient! Daar komen ze nu wel achter. Je kunt bijna niet meer aan technisch personeel komen.

  • @basmiddeldorp
    @basmiddeldorp 7 месяцев назад +5

    Ik wil best verkassen richting instalatie techniek, maar een salaris van €3000 is niet meer van deze tijd

    • @MrBlackspoon
      @MrBlackspoon 7 месяцев назад

      bruto, netto?

    • @basmiddeldorp
      @basmiddeldorp 7 месяцев назад

      Bruto

    • @MrBlackspoon
      @MrBlackspoon 7 месяцев назад

      @@basmiddeldorp Klopt, met 3k bruto kun je echt bijna niets tegen woordig. Alle vaste kosten vreten het al op. 5 jaar geleden was het nog wel te doen.

    • @basmiddeldorp
      @basmiddeldorp 7 месяцев назад

      @@MrBlackspoon maar dat is dus wel een salaris wat wordt geboden.....

    • @babylonmadrid
      @babylonmadrid 7 месяцев назад +1

      ​@@basmiddeldorpJa, en ze noemen het ook nog marktconform salaris 😂

  • @raymonddelange5974
    @raymonddelange5974 7 месяцев назад

    2004 was de heer Mark Rutten staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en heeft voor dit probleem gezorgd.

  • @rensspanjaard
    @rensspanjaard 7 месяцев назад +1

    'iedereen' wilt met zijn hoofd werken, daar zit het geld, status angst en het verlies van de waardering van ambachten

    • @babylonmadrid
      @babylonmadrid 7 месяцев назад +1

      De techniek is vaak behoorlijk complex, dus zonder hoofd je werk doen is niet mogelijk.

  • @Kleee125
    @Kleee125 7 месяцев назад

    Volgends mij bedoelt mo 500-1000 winst en geen omzet en terecht ook. Een goede installateur heeft niet alleen de hele dag fysiek werk maar ook een hoop klanten die bellen met problemen of nieuwe klussen die ook opgepakt moeten worden.

    • @Rammit_Inha_Assol
      @Rammit_Inha_Assol 7 месяцев назад

      11:50 zegt hij duidelijk 'omzet' voor de 2e keer. Maar ook dat is lekker😉

    • @Kleee125
      @Kleee125 7 месяцев назад

      @@Rammit_Inha_Assol dat hoor ik, maar omzet is geen info voor verdiensten als je een toilet van 800 euro verkoopt heb je nog maar 200 euro winst uiteraard.
      500-1000 euro winst is ook prima haalbaar als je eigen klanten hebt daar om denk ik dat hij het verkeerd formuleert.

  • @leonvdm
    @leonvdm 2 месяца назад +1

    Hugo beloofde 100 000 huizen per jaar? Hij heeft niks bereikt, en ook geen nieuwe aanwas van geschoold Nederlands personeel in de bouw