Tältä päihderiippuvuus oikeasti näyttää

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 авг 2024
  • Tällä videolla pohdin, miten media on vääristänyt meidän mielikuvia päihderiippuvuudesta ja kerron, miksi Roope Salminen edustaa mielestäni tyypillistä päihderiippuvaista jopa paremmin kuin joku sellainen, joka on jo menettänyt riippuvuuden takia kaiken.
    Yhteydenotot sähköpostitse: reeta.kroner@paihderiippuvaiset.fi
    Lähteet:
    Iltalehti (23.7.2021): Mtv: Roope Salminen kertoi olevansa alkoholisti - näin ihmiset reagoivat siihen. www.iltalehti....
    Ilta-Sanomat (26.3.2021): Roope Salminen podcastissa: ”Olen alkoholisti” - elokuisen päivän tapahtumat vuonna 2019 muuttivat elämän suunnan täysin. www.is.fi/viih...
    Ilta-Sanomat (8.8.2021): Roope Salminen jätti alkoholin kaksi vuotta sitten - julkaisi rehellisen päivityksen: "Ei kulunut kahta päivää ilman alkoholia". www.is.fi/viih...
    Roope Salminen (2021): Kolme käännekohtaa -podcast. Esim. open.spotify.c...
    Roope Salminen, Instagram. / roopesalminen
    Yle Uutiset (2018): Pahaan huumekoukkuun jäänyt nuori nainen ei saanut apua yhteiskunnalta - selvisi päihdehelvetistä rahalla, mutta läheskään kaikille se ei ole mahdollista. yle.fi/uutiset...
    Musiikki: Filmora
    Kuva: Pixabay

Комментарии • 13

  • @KimmoPuhakainen
    @KimmoPuhakainen 3 года назад +8

    Mahtava video jälleen päihderiippuvuudesta. Itselle myös kulissien rakentaminen riippuvuuden ympärille oli todella tärkeää. Ja loppujen lopuksi olin ainoa joka uskoi näihin kulisseihin. Vielä kulissien kaaduttuakin olin valmis ennemmin luopumaan elämästäni kuin ottamaan apua vastaan. Todella hienoa että tämän kaltaisia videoita tulee julki. Mielestäni myös hienoa että julkisuuden henkilöt puhuvat sairaudestaan avoimesti, hyvin harva heistä tekee sen itsensä vuoksi. Itse näen niin että mitä enemmän sairaus on esillä julkisuudessa, sitä enemmän päihdekeskustelua saadaan ihmisten arkeen, ihan sinne ruokapöytäkeskusteluihinkin.

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  3 года назад +3

      Kiitos Kimmo! Pidän itsekin stigman murtamisen kannalta todella tärkeänä sitä, että päihderiippuvuutta tuodaan esiin mahdollisimman monipuolisesti, erilaisten ihmisten ja kokemusten kautta. Onneksi valta määritellä se, miten ja minkälaisten esimerkkien kautta päihderiippuvuudesta kerrotaan, ei ole enää pelkästään perinteisen median varassa. Varsinkin sosiaalinen media tuntuisikin minusta lisänneen avoimuutta ja vapauttaneen keskusteluilmapiiriä, vaikka siihen toki liittyy myös ikäviäkin lieveilmiöitä.

  • @excitedaboutlearning1639
    @excitedaboutlearning1639 Год назад +3

    Kiitos, Reeta, näistä videoista. Olen katsonut kymmenkunta videota, mutta nyt vasta kommentoin ensimmäistä kertaa.
    En ole koskaan polttanut tupakkaa, alkoholia käytän harvoin, eivätkä huumeet ole koskaan kiinnostaneet minua. Koulun huume- ja päihdevalistus on siis tepsinyt minuun, mutta sen sijaan "valistuksella" oli musta aukko, josta ei puhuttu lainkaan.
    Huomasin lapsena yli kymmenen vuotta sitten, että olin videopeliriippuvainen. Jos en saanut pelata päivän aikana, minusta tuli vihainen ja jopa väkivaltainen siskoani kohtaan, koska tuolloin käytimme yhteistä tietokonetta, jota pystyi käyttämään kerrallaan vain yksi henkilö.
    Mietin kaiket päivät vain pelejä ja pelaamista. Minulle oli asetettu tunnin peliaika, mutta sitä ei juurikaan valvottu, eikä sen ylittyminen ollut harvinaista, vaan toisinpäin. En muista koskaan pelanneeni vain tuntia silloin, kun minulla oli muuten aikaa. En usko, että peliajan rajaaminen olisi ollut ratkaisu ongelmaan, sillä viimeistään aikuisena peliaikaa olisi ollut aina yli tunti.
    Pääsin aikanaan eroon pahimmasta peliriippuvuudestani kaverieni ansiosta. Minulla oli kavereita, joiden kanssa olin aiemmin viettänyt koulunjälkeiset iltapäivät, illat ja viikonloput. Oli käynyt kuitenkin niin, etten enää lähtenyt ulos heidän kanssaan, vaan valitsin mieluummin pelaamisen. Kieltäydyttyäni lähtemästä ulos muutamaan kertaan eräs kaverini totesi, ettei minua kannata enää tulla hakemaan. Muutamaa päivää myöhemmin tajusin kuitenkin, että haluan viettää aikaa kavereitteni kanssa enkä siis halua luopua heistä pelaamisen vuoksi. Minun oli todistettava epäileville kavereilleni, että tulen ulos ja vietän aikaa heidän kanssaan. He uskoivat minua jo parin päivän jälkeen. Tarinan opetuksena lienee olevan se, että riippuvuuden hallintaan saamisessa auttavat valtavasti muut ihmiset ja muu toiminta, jota voi tehdä riippuvuuden lähteen sijaan.
    Mielestäni riippuvuuskeskustelu on keskittynyt liikaa pelkästään päihteisiin, sillä videopeliriippuvuudenkaltaiset riippuvuuden ilmentyvät saattavat jäädä havaitsematta, kun niistä ei puhuta. Koulussa puhuttiin kyllä aikoinaan huumeista, alkoholista ja tupakasta, mutta riippuvuudesta ei näiden lisäksi puhuttu yleisellä tasolla. Silloin ajatteli, että ainoita riippuvuutta synnyttäviä "aineita" ovat vain päihteet, eikä videopelien koukuttavuus käynyt mielessäkään.
    Olen ymmärtänyt riippuvuuskeskustelua ja riippuvuutta entistä huomattavasti paremmin videoittesi ansiosta. Jatka samaan malliin!

  • @justenmusiker
    @justenmusiker 3 года назад +4

    Tällaisia juttuja me tarvitaan!!! Viisaita sanoja - kiitos tästä! Samaa mieltä olen myös tuosta mediakritiikistäsi. Tässä olisi video keskustelun avaajaksi moneen tilanteeseen. Mistä aiheesta seuraava? :)

  • @henrimaenpaa6232
    @henrimaenpaa6232 3 года назад +2

    upeasti avauduit videolla 👍👍👍 jayka samaan malliin 😉😉

  • @zakkfakk1541
    @zakkfakk1541 3 года назад +3

    Kiitos taas. Parikymppisenä riippuvainen ihminen näyttää vielä usein aika normaalilta, koska aineenvaihdunta jne. Vanhemmiten noin 40+ varmaan ihmisestä voikin jo nähdä paremmin naamasta ja habituksesta mikä on "harrasteena". Ainakin joskus.

    • @reetakroner9115
      @reetakroner9115  3 года назад +1

      Näinhän se on, varsinkin nuorilla riippuvuus ei usein näy päällepäin.

  • @tiianieminen2381
    @tiianieminen2381 6 месяцев назад

    miten toimia tilanteessa jossa et pääse pahoinpitelijääsi karkuun, etkä pääse toipumaan traumoista? heti kun toivut tulee uusi pahoinpitely. poliisi ei tutki. tästä johtuen olen youtube-addikti. eli pahoinpitelyt -> youtube addiktio > uudet pahoinpitelyt > poliisi ei tutki -> youtube addiktio.

    • @9.6.3
      @9.6.3 8 дней назад

      Turvakoti tms. voisi olla sulle oikea osoite, jos et muuten saa apua

  • @KariPitkanen-vb5cv
    @KariPitkanen-vb5cv 4 месяца назад

    Pakko puhua sinulle Kreeta

  • @VSL229
    @VSL229 7 месяцев назад

    Hyvät tulot pitää olla että on varaa tuollaiseen hurvitteluun. Naisilla toki helppoa hommata rahaa.