En Çok Satın Alınmak İstenen Otomobil | BYD Seal U DM-i Plug-in İncelemesi - AutoSHOW
HTML-код
- Опубликовано: 11 дек 2024
- Otomobil gazeteciliğinin duayeni Hırant Kasapoğlu ve AutoSHOW editörü Murat Öksüz bu videoda, kendisinden çok söz ettiren Çinli BYD markasının, en çok satması beklenen Seal U DM-i modelini inceliyor. BYD’nin çok fazla merak uyandırmasının bir nedeni, Türkiye’de bir fabrika yatırımı yapacak olması ve bu yatırımdan dolayı bir teşvik de almış olması. BYD’nin Türkiye pazarında ilk etapta 6 modeli var. Bunlardan 5’i tam elektrikli. Seal U DM-i ise Plug-in Hybrid teknolojili, yani hem benzinli, hem de elektrikli motorlarını bir arada barındıran şarj edilebilir bir model. Bu özelliğiyle diğer, saf elektrikli kardeşlerinden, fakat markanın da Türkiye’de en fazla, bu hibrit modeli satması bekleniyor.
Peki bu yatırımdan dolayı alınan özel teşvik nedir? Alıcılara ne sağlayacak yada ne kârları olacak?
Yani bir dergiye göre çok cılız olmuş inceleme. Yapmak istediklerinizi de tam yapamamışsınız. Hazırlıksız üstünkörü yapılmış bir inceleme. Gene de emeğinize sağlık. Tşk ederim.
Lansman çağrılmayan youtuber ların aracı gömmek için yarıştığı iğrenç bir ortamda objektif yorumlarınız için çok teşekkürler
Ben bu araçta sadece bağajı biraz küçük buldum, bunun haricinde, sınıfında fiyat-kalite,finans düşünüldüğünde bir numara diyorum.
Not:İspanya dayım , Ekim başı sipariş verdim hala bekliyorum aracı.
Yabancı bir video da ev moduna basılı tutulduğunda sadece elektrik modunda uzun süre gidiyor, benzin motoru devreye girmeden. Yüksek hızlarda da sadece elektrik motoru çalışıyor.
Araçta birkaç gizli mod ve özellik var. Sizin söylediğiniz, EV düğmesine basılı tutularak EV'yi şartlandırma modu da bunlardan biri. Kullanıcılar deneyimledikçe bu gizli özellikler yavaş yavaş açığa çıkıyor. Biz driftbox takarak hızlanma ölçümü yaptık, oysa araçta da bir chrono modu varmış. Araç sahipleri kendi ölçümlerini kendi başlarına yapabilirler, pil dolu ve boş arasındaki hızlanma farklarını deneyebilirler.
Uzun yolda hibrid modda kullanılmalı ve SOC da %50 nin uzerinde kalacak şekilde ayarlanmalıdır.
Haklısınız, uzun yolda sürekli güç rezervi ayağımın altında olsun diyorsanız, yola çıkmadan bir gece önce bataryaları yüzde 100 doldurun ve SOC değerini de yüzde 70'e sabitleyin. Güç sorunu yaşamazsınız. Bizim yaptığımız testte SOC yüzde 25 yaptık, pil yüzde 19'un altına düşmedi. Herhangi bir çekiş problemi de olmadı. Pil tam dolu ve çeyrek dolu akselerasyon süreleri arasında fark bulamadık. Ama tabii gece saatlerinde, trafik açıkken, İstanbul'dan İzmir'e doğru yola çıktınız diyelim, eğer ayağınız sürekli döşemede gidebilirseniz, yani sürekli maksimum hızda giderseniz, SOC yüzde 0'lara yaklaşabilirsiniz belki. Bu durumda yavaşlamanız gerekecek, araç sadece atmosferik motor desteğiyle gider, bir taraftan da bataryayı şarj eder. Ama bu kadar uzun süre gaz kesmeden, trafik kurallarına da uyarak seyahat etmek mümkün değil.
emeğinize sağlık🎉
akselerasyon önemli ^-^
BYD için kaç paraya çektiniz bu reklam videosunu ? 😂
Bu aracın mantığı çok basit , bu araç ne full elektrikli, ne tam içten yanmalı gibi kullanılmayacak, elektrik motorunu %50 nin altına düşmeyecek şekilde ayarlayıp keyfinize bakacaksınız, imkanım var (yurt dışındayım) çinden 2025 model byd song plus dmi ( 160 km ) sipariş ettim 2025 sonunda nasipse vergilerinide ödeyip getirceğim , herkesin kendi tercihi ben gözüm kapalı aldım
Birde milleti bilgilendirin arabayı evden şarj etme imkanı olmayanlar için tavsiye etmiyorum boşuna bir motor fazladan taşımış olursunuz DC şarjı hızlı değil dışarıda şarj etmek üzer bataryayı düzenli şarj etmezseniz şarj - deşarj çok fazla olacağı için batarya döngüsünde sıkıntı olabilir ilerleyen zamanda hem içten yanmalı motur hemde elektirik motoru olduğu için + batarya var arızalar ve nakım maliyetleri çok daha fazla olacaktır
Evden ya da iş yerinden, monofaze veya trifaze fark etmez, AC yavaş şarj imkanınız yoksa, PHEV sizin için hiç mantıklı değil hatta tamamen mantıksız. Çünkü hiç kimse 100 km menzil için bir AVM'ye girip 1,5 saat vakit öldürmek istemez. Evde şarj imkanı yoksa saf elektrikli BEV bir araç almalısınız. Ayrıca dediğiniz gibi içten yanmalı yükünü boşuna taşırsınız. Ancak evde şarj imkanı varsa PHEV mantıklı, şehir içinde elektrikli gibi kullanabilirsiniz, şehir dışında da fosil yakıtla devam edersiniz. PHEV kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlar, sürüş senaryolarına göre, kimine göre ya tamamen mantıksız, ya da tam tersi tamamen mantıklı olabiliyor.
YAPMA ZİYAAAAA
Tşk ama siz birdaha video çekmeyin hiç bir bilgi yok araba için
Elektrik bitince uzun yolda yük benzin li motora kalıyor sa çok zayıf kalır
Benzinli motor jenaratör görevi görüyor ve güç hiçbir zaman azalmıyor. onlarca Türkçe-ingilizce-ispanyolca videolar seyrettim.
Sırf reklam.😢