Destek olmak isteyen arkadaşlar, beğendiğiniz videoları paylaşarak ve kanalımda Adblock'u inaktif hale getirerek destek olabilirsiniz. Kanalıma abone olarak da yeni videolarımdan haberdar olabilirsiniz.
Merhaba, tezi incelerken bir tanımı kendi cümlelerime göre alıp çalışmama koydum ama tez yazarının bu tanımı aldığı kaynağa ulaşamıyorum. Aktaran kaynak olarak tezi kullanacağım fakat nasıl olucak bilmiyorum ilk kaynakla ilgili bir bilgiye sahip değilim. Yardımcı olursanız sevinirim çok..
Google akademiden kaynağı otomatik istediğimiz formatta alabilme mucizesini bu videodan öğrendim, haaarikasınız çok teşekkürler, lisans bitirme tezime günler kala çok iyi olduu
hocam bir makalenin yazarı başka bir yazıyı alıntılayıp kaynak gösterdiyse ve biz o yazıyı kullanmak istiyorsak atıf yaparken yazının yanına makalenin yazarını mı yoksa alıntıladığı yazarın ismini mi yazacağız cevap verirseniz sevinirim
@@kargnahmet elbette Abone oldum ve arkadaşlarıma tavsiye edeceğim. Hocam makaleden alıntılama yaparken çoğu çalışmada alıntılama yapacağımız kısım da yazar tarafından başka bir makaleden alıntılanmış oluyor. Onu nasıl göstereceğiz o konuyla ilgili video gelirse çok sevinirim. Saygılar,sevgiler..
Hocam tezim için başka bir tezde alıntı buldum, fakat o alıntının adresine baktığımda alıntıyı bulamıyorum. Alıntıyı alacağım tezden alsam ve kendi tezime koysam bunu nasıl kaynakçada belirteceğim . Ve belirtirken tez yazarını mı belirticem yoksa bilginin sahibini mi kafam çok karıştı ilk kez tez yazıyorum yardımcı olur musunuz?
Referans (Akman ve Ketenoğlu……..) şeklinde olmalı. Eğer o bölümü sadece Akman yazmadıysa. Ayrıca kitap içinde bölümün yazarı tek ve belliyse kaynakçada gösterimi farklı olur hocam.
hocam diyelim ki ben sizin çalışmanızdan bir 10 maddelik bir tablonun 5 maddesini aldım. Başına da kargın 2020'den uyarlanmıştır yazdım. Bu durumda sorun olmuyor değil mi
Merhabalar hocam rica etsem bu soruları incelermisiniz Bilimi felsefeden ayıran tek özellik, bilimin gelecekle ilgili çıkarımlarda bulunması, felsefenin ise çıkarımcı olmayan kurgusal bilgiler üretmesidir. Bu nedenle, bilim; temelini felsefi düşünceden alsa da insan ve toplum için pratik yararı vardır. Tekinalp, Ş. ve Uzun, R.(2013). İletişim Araştırmaları ve Kuramları (4.Basım). İstanbul: Beta Yayıncılık 1 . Yukarıda kaynakçası paylaşılan eserin 27. Sayfasında bulunan yazarlara ait paragrafa ilişkin; a) Doğrudan alıntılama b) Açımlama Tekniklerini kullanarak metin içersinde kaynak gösteriminde bulununuz.
merhaba hocam küçük bir sorum var ben araştırma projem için makale yazıyorum literatür tarama kısmında referans gösterdim ama referansların yerini değiştirmem gerekiyor referansların yerlerini değiştiremiyorum bunun için yardımcı olabilir misiniz
Hocam merhaba. Makaleden aldığımız cümlelerin sonundaki atıfı mı kullanmalıyız aldığımız makaleyi mi atıf olarak göstermeliyiz? Yani makalenin içindeki kaynağı mı referans göstermemiz gerekiyor?
Hocam merhaba, tezi yazan kişi ana kaynaktan parantez içinde kaynak gösterimi yapmış. Videonun sonunda çift tırnakla gösterdiğiniz gibi yapıp aldığım tezin kaynağını ekleyeceğim ancak aldığım tezdeki o yazılan ana kaynakları silmem gerekiyor mu bu konuda kafam karıştı
Hocam ben alıntı ile ilgili bir soru soracaktım. İncelediğim kitaplarda ya da makalelerde paragraflar genel olarak şu şekilde oluşturuluyor. Örneğin 10 cümleden oluşan bir paragraf var. Bu paragraftaki cümleler arasında hiçbir yere metin içi kaynak yazılmıyor. Sadece paragrafın sonunda (Polat, 2020) gibi bir metin içi kaynak yazılıyor. Bu durumda bütün paragraf mı Polat'tan dolaylı alıntı yapılmış yoksa sadece 10.cümle mi? Ben böyle bir paragrafın 2.cümlesini alıntı yapacak olsam metni yazana mı atıf vermem gerek yoksa Polat'tan aktaran şeklinde mi vermem gerekiyor. Bu konunun bir türlü içinden çıkamadım. Çünkü nerdeyse tüm paragraflar bu şekilde oluşturuluyor. Bu ayrımı yapmanın kesin bir yolu var mı acaba?
@@sadiyeyasar5600 aslına ulaşmıyorsak onu alamıyor muyuz? Ya da kaynakçası belirtilen bir paragrafın özetini çıkarsak kendi cümlelerimizle, o şekilde kaynakça belirtsek olur mu?
Hocam merhaba. Yabancı dilde yazılmış bir kaynaktan türkçeye çevirmiş bir kişinin yazısına atıf yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz. Türkçeye çevirene mi atıf yaparız yoksa yabancı kaynağa erişip oradan kendimiz mi çevirmeliyiz? Ya da şöyle yapabilir miyiz örneğin: (Chamber,2016:56;Aktaran: Özay, 2022:37)
Bildiğim kadarıyla Türkçe olarak çevirenin alıntısını yaparız. Çünkü alıntının alıntısı olmaz. Siz yabancı dilden Türkçe'ye çevirenin alıntısını yapınız.
Hocam tezlerdeki dolaylı alıntıları nasıl kullanabiliriz ? Örneğin ....Bilişsel gelişimi Piaget’e benzer aralıklarla ele almış, gelişim için psikolojik etkilerin önemini vurgulamıştır (Kartal, 2005). burada tezi yazan kişi yorumlamış alıntı yapmış. Bu alıntıyı ben yorumlayıp nasıl gösterebilirim ?
@@kargnahmet ilk kaynağa nasıl ulaşacağız bilgi verirmisiniz yani alıntı yaptığı kisiyimi ekleyeceğiz yoksa dahada eskiye gidip ilk kaynagimi bulacagiz
Hocam google akademide kaynak göstermek istediğim makale siyah renkli çıkıyor o yüzden açamıyorum. Ama makale 300 kez kaynak gösterilmiş. Ben gene de kaynak göstersem olur mu
merhaba hocam bir kitaptan bir cümle aldım diyelim ve cümle sonunda başka bir kaynaktan alıntı yapmış ben onu kaynak olarak gösterirken ilk kaynağa gidicem ve onu kitap şeklinde mi göstericem kendi baktığım yayın kitap olduğu için, yoksa o kaynak neyse makale ise diyelim makale şeklinde mi kaynakçada göstericem cevaplarsanız çok sevinirim
Merhaba hocam. Mesela kendi cümlelerimi yazdım daha sonra dolaylı alıntı yaptım 1 satırlık mesela. O alıntının sonuna kaynak belirttiğim zaman kendi cümlelerimde atıfın içine girecek onun ayrımını nasıl yapabilirim.
Hocam merhaba, x kişisinin tezinde ünlü bir düşünürün kitabından alınmış paragrafı kendi tezimin kaynakçasında nasıl gösterebilirim? Malesef ilk kaynağa ulaşamadığımız durumlar oluyor..
@@elifkaraman511 x kişisinin tezinde belirttiği gibi/x kişisinin tezinde yazdigi gibi(nasil cumleye baslarsaniz)..... diye aliyoruz ünlü düşünürün sozunu. Kaynakçaya da x kişisinin tezini yazıyoruz. (unlu dusunurun yazdığı ana kaynaga ulaşamamış oluyoruz çünkü)
Hocam merhaba mesela bir dergiden alıntı yapacağız ama dergiyi yazan kişi de alıntı yapmış ve atıf göstermiş ben aldığım paragrafı yazan kişiyi atıf göstereceğim fakat kaynak olarak ne yazacağım
Merhabalar, ben okuduklarımdan anladığım ozumsedigim seyleri yazıyorum fakat dolaylı atıf vermiyorum yani benim kendi cümlelerim bildiklerim. Bu yanlış mi? Birde dolaylı atıf intihalde çıkmıyor mu
Bir eserden, kitaptan, makaleden, internet sitesinden okuduklarınızı kendi cümlelerinizle anlattığınız durumlarda kaynak göstermek gerekir. Kendi fikirlerinizi yazıyosanız atıf yapmanıza gerek yok.
Doğrudan alıntı yaptığımızda tırnak içinde kullanıyoruz. Peki kaynak olarak sonunda sayfa numarası belirtmek gerekiyor mu doğrudan alıntılarda yani zorunlu mu? Yoksa örneğin, Ulubey, 2014. demek yeterli mi
Çok yazarlı kitabın tamamından yararlandıysan yazarların tümünü yaz, yazarlar bölüm bölüm yazdılar ve sen bir yazarın bölümünden yararlandıysan kitap bölümü olarak ekle
Akman (1987)'a göre Türkiye'de dört mevsim yaşanmaktadır. Cümlesini eğer X kişinin makalesinde görürsem, bu cümleyi kendi makalemde kullanırken X'e mi atıf etmem gerekir yoksa sadece Akman'a mı, ya da her ikisine de mi? Bunu nasıl yapacağım?
@@kargnahmet Hocam peki, bu Akman'ın aldığı kaynağa ulaşamıyorsak yani internette pdf'si yok. mesela İstanbulda ki bir kütüphanede o zaman nasıl bir yol izlemeliyiz? yani makaleyi yazan kişiyi mi kaynak olarak gösterelim yoksa makalenin içinde ki kaynağı mı yazalım? Lütfen yardımcı olur musunuz? Bunu bilmediğimden tezimi ilerletemiyorum.
Kendi cümlelerimize herhangi birşey yapmamız gerekli midir?cümlemiz bitikten sonra soyadımız (parantez içi o hangi yıl yapıyorsak tezimi yazmak şart mıdır?çok teşekkür ederim 🙏🏻
hocam merhaba başta kendi cümlelerimle yazdığım sonrasında atıf gösterdiğim paragrafta kendi cümlelerimle yazdığımı nasıl ayırt edebilirim yani o kısımda makale okuyup atıf göstermediğimii nasıl yapabilirim ?
Hocam atıf içinde atıf nasıl olur ? mesela bir tezden atıf yapacağız Atıf yapılan yerden atıf yapacağız kimin adı soyadı yazılır ? Yazılanın mı yazanın mı ?
@@kargnahmet İyi de hocam aynı kapıya çıkmıyor mu aynı kısmı atıf yapacağım Birde hocam şöyle bir durum var Başka bir kaynaktan alıntı yapma (İkincil Kaynaklar/ Aktaran): Bu tür alıntı ilgili kaynağa ulaşılamadığı durumlarda “aktaran” ifadesi ile yapılmaktadır. … ( Yıldırım, 1815; akt. Artvinli, 2017). Yıldırım (aktaran Artvinli, 2017) 1815’ te … Bu benim açıkladığım durum anlamına mı geliyor ? Teşekkür ederim
Hocam ben de tez yazacağım mesela ben tezimle ilgili makale buldum oradan yazılan şeyi kendim değiştirerek yazdım kendi düşüncelerimi ekledim sonra makalede olan kaynağı gösterdim o zaman da intihal oluyor mu yada aıkıntı çıkıyor mu ?
Aynı kelimeleri kullandıysanız intihale takılma ihtimali var, aynı anlama gelecek farklı kelimeler kullanabilirsiniz. Rica ederim abone olarak destek verirseniz memnun olurum 👍
Hocam oncelikle tesekkur ederim.Benim sorum: ben mesela makaleleri okuyup bir word dosyasinda ozetleme yapiyorum.Bu yaptigim ozetleri kopyalayip baska bir boş word dosyasina yapistirsam intihal gibi bir sey olur mu kopyala yapistir oldu diye?
@@kargnahmet ozetlemeyi kendi cumlelerimle yapiyorum kismini sanirim yazmayi unutmusum :) Sorumu duzetmeyi esas alarak tekrar dusundugumuzde cevabınız ne olur hocam
hocam merhaba doğrudan alıntıda girinti yaptık. 40 cümleden fazla olanlarda kesme işareti kullanılmaz deniyor doğru mudur? Yanı aynı şekilde girintileyeceğiz fakat kesme işareti koymayacağız galiba tam bilmiyorum.
Hocam merhabalar, iki yazarli çalışmanın alıntısı da word araya & işaretini koyuyor. Hocam bunu kaldırmam gerektiğini söyledi. Yerine " ve " yazmalısın dedi. Statik metne doşturerek yapabiliyorum sadece başka yolu var mı hocam?
Hocam elinize emeğinize sağlık ama bir şey soracaktım ben "yeni türk dili alanında" bir yüksek lisans tezi hazırladım ve yerel sözcüklerin küçük bir sözlüğünü de oluşturdum. burada tdk sitesinden aldığım sözcük açıklama bilgileri aldım. bu bilgiler için her bir sözcüğe nasıl bir atıf çıkmam gerekiyor. sizin yukarda belirttiğiniz uzun kısmı her bir sözcük için eklemem mi gerekiyor bunun kısa bir yolu yok mudur?
Hocam benim merak ettiğim şey mesela bir çalışmada sayfa sonlarında dipnot yapmak yerine sadece alıntı yapılan cümle sonlarına parantez içi kaynak göstersek de olur mu yani dipnot yapmadan da tez yazılabilir mi
Merhabalar, bir yazardan çok fazla alıntı yapmak esere gölge düşürür mü? Özellikle kuramsal çerçeve yazarken bir kitaptan 7-8 yerde yararlanmak istiyorum. Alıntı kurallarına uysak bile bu aşırma mı olur? Bir de bir yazar ile kaynakça benzerliği ne ölçüde sıkıntı yaratır?
Örneğin bı makale inceliyorum ve bu makaleye atıf yapacağım fakat yazarın o cumleside başka bı makaleye atıf yapılmış ben hangisini kaynak olarak göstereceğim birinci kaynağı mi ikinciyi mi
Genel anlamda insanların gezme, eğlenme, dinlenme, görme ve sportif faaliyetlerde bulunmak için yapılan gezi ya da seyahatlere turizm denir (Doğanay, 2001 sy21) bunu kaynak gösteren makaleleri kaynak gösteremeyiz birincil kaynak Doğanay o kaynağa ulaşıp onu eferans alıyorum. Öbür türlü dıdısının dıdısının dıdısı olur.
Hocam doğrudan yapılan alıntı Turnitin de benzerlik oranına dahil edilir mi? Enstitüdeki tez benzerlik formunda tırnak içindeki ifadeler(alıntılar) dahil edilmez yazıyor ama yinede bir sorayım dedim size.
merhaba hocam iyi günler hocam ben 10 sayfa ödev hazırlamam lazım ama şimdi doğrudan alıntı mı yapsam dolaylı alıntı mı yapsam güzel olur şimdi kendi öz fikrim olmadığı için makale araştırarak oradan doğrudan alıntı yapmak ya da dolaylı alıntı yapmak bu konuda hocam yardımcı olabilir misiniz çünkü intihal durumu var şu anda kafam karışık biraz bir cevap verirseniz sevinirim
Size sormak istediğim bir şey var. Kaynak taraması yapıyorum ve bulduğum kaynaklar da genellikle alıntı yapılmış cümleler. Bu şekilde sürekli ilk kaynağa ulaşmaya çalışıyorum fakat çok fazla zamanımı alıyor. Böyle durumlarda nasıl alıntı yapmam gerekir? İlk kaynağa mı ulaşmaya çalışmalıyım yoksa son kaynaktan anladığım şekilde alıntı yapıp o kişinin ismini mi yazmalıyım? Umarım ifade edebilmişimdir kendimi kafamı çok karıştıran bir konu bu.
Her zaman ilk orjinal kaynağa ulaşmanızı tavsiye ederim. Öbür türlü dıdısının dıdısının dıdısı olur. Yapılan çalışmanın bilimsel olması için birincil kaynağa ulaşım esastır. Ulaşamadığınız durumlarda ikinci yolu yapabilirsiniz.
@@kargnahmet hocam peki kaynağa ulaşmaktan kasıt açıp okuyabilmek mi?Mesela bir kitaptan alinti yapilmis bunu goruyorum ama o kitap bende mevcut değil yine de asıl kaynaga mi atif yapmam gerekir?
@@hasangogebakan151 Birebir alıntı olursa yani kopyala yapıştır yaparsanız girer evet, okuyup anladığınızı kendi cümlelerinizle yazıp kaynak göstermelisiniz.
Hocam belli bir konuda ki maddeleri nasıl alıntılamamız gerekiyor. Ben kaynak göstermeme rağmen maddeler intihal olarak çıkıyor yardımcı olur musunuz lütfen
@@kargnahmet Hocam aynı makaleden sürekli cümleleri değiştirip değiştirip yeniden kursak yani bir nevi özgünleştirsek cümle sonunda kaynakça gösterince nasıl olacak sürekli aynı makalenin farklı sayfası mı olacak? Mesela Aydın(1984) sy4 Aydın (1984) sy6 gibi mi olması gerekir. Bu arada ödevim için soruyorum lisans öğrencisiyim, tez yazsam bu şekilde yapmazdım muhtemelen
Hocam merhaba bir makalede baskasina atifla yazilmis bir paragrafı kendi makalemizde yazarken kime atıf yapmalıyız makale sahibine mi yoksa cümlenin sahibine mi örneğin sağlık hizmetleri makalesinde x kişisi y kisisinden bir paragrafi kendi yorumuyla sağlık hizmetleri makalesine veya tezine koymuş biz burada y kişisinin sözünü nasıl yazarız x e mi atıf y yemi atıf yapariz
Hocam bitirme tezi yazmaya çalışıyorum yararlandığım makale ya da tezlerde kaynakçadan yazara gitmeye çalışıyorum ama oda başkasından almış böyle böyle tek tek mi gitmemiz gerekiyor kafam çok karıştı. Oda başkasından aldıysa makalede neden son yazan kişi kaynak gösterilmiş. Ben kaynağımdaki yazanı değiştirip alsam yararlandığım kaynağı değil de kaynakçasında gösterdiği kaynakçayı koysam olur mu? Çok karışık oldu ama bende çok karışığım bu aralar :((
Genel anlamda insanların gezme, eğlenme, dinlenme, görme ve sportif faaliyetlerde bulunmak için yapılan gezi ya da seyahatlere turizm denir (Doğanay, 2001 sy21) bunu kaynak gösteren makaleleri kaynak gösteremeyiz birincil kaynak Doğanay o kayanağa ulaşıp onu eferans alıyorum. Öbür türlü dıdısının dıdısının dıdısı olur.
@@kargnahmet işte hocam ben bu örnek gösterdiğiniz cümleyi değiştirerek tezime yazsam (turizm dinlenmek için, gezmek-görmek aynı zamanda eğlenmek ve sportif faaliyetlerde bulunmak için yapılan etkinliklerdir) kaynakçayı da Doğanay'ın 2001 yayınını yazsam olur mu. İlk kaynağa gitmeden. Ben o kaynağa gidince aradığımı bulamıyorum ya da başkasından almış gibi görüyorum cümleleri.
Lütfen cevap verin mesela adak in kitabında parsons a göre sağlık diyor ben o bölümü olduğu gibi aldim apada adak diyip sayfasini mi yazicam yoksa parsons diyip onun mu bide doğrudan aldığım için tirnakta mi gostermem gerekiyor
Hocam tez çalışmamızda başka kaynaklardan aldığımız bilgileri aynen kopyala yapıştır yapıp tezin en sonunda kaynakça kısmında yararlandığımız kaynakçaları belirtsek tez yazma kuralları içerisinde olur mu? Yoksa bu dediğiniz şekilde dolaylı ve Doğrudan olmak üzere iki şekilde yazmak zorunda mıyız?
abi ne uzun anlattın ya vallahi 1.5da bile bayılacaktım. doğrudan anlatım daha yaygın diyosun dolaylı anlatımı anlatıyosun 10 dk bu nedir hocam. neyse sağ olun benim işime yaramadı yine de
Destek olmak isteyen arkadaşlar, beğendiğiniz videoları paylaşarak ve kanalımda Adblock'u inaktif hale getirerek destek olabilirsiniz.
Kanalıma abone olarak da yeni videolarımdan haberdar olabilirsiniz.
merhabalar google yazdıgınızda direk makalle çıktı. o bir program mı onunla ilgli bir video çekme ihtimaliniz var mı ?
Merhaba, tezi incelerken bir tanımı kendi cümlelerime göre alıp çalışmama koydum ama tez yazarının bu tanımı aldığı kaynağa ulaşamıyorum. Aktaran kaynak olarak tezi kullanacağım fakat nasıl olucak bilmiyorum ilk kaynakla ilgili bir bilgiye sahip değilim. Yardımcı olursanız sevinirim çok..
@@hilalkeklik5026 İlk kaynağa ulaşmanız gerekiyor.
hocam calısma ıcınde kaynakları gösterdıgımıze göre sondakı kaynakcaya ne gerek var
Abi butun cumleleri öyle alıntılamak zorundamiyiz kendime özgü dusuncelerim olamazmı
Google akademiden kaynağı otomatik istediğimiz formatta alabilme mucizesini bu videodan öğrendim, haaarikasınız çok teşekkürler, lisans bitirme tezime günler kala çok iyi olduu
Rica ederim 🙏🏻
Cok teşekkürler hocam...
İstemeden bir araştırmacının emegini hiç etmemek için bu tarz teknik bilgiler cok kıymetli.
ÇOK GÜZEL ANLATDINIZ OKADAR BAŞKALARINI İZLEDİM SZİZİNKİSİ KADAR VERİMLİ GEÇMEDİ COK MUTLUYUM TEŞEKKÜR EDERİM
Hocam Allah razı olsun çok açık anlatmışsınız teşekkürler
hocam bir makalenin yazarı başka bir yazıyı alıntılayıp kaynak gösterdiyse ve biz o yazıyı kullanmak istiyorsak atıf yaparken yazının yanına makalenin yazarını mı yoksa alıntıladığı yazarın ismini mi yazacağız cevap verirseniz sevinirim
hocam emeğinize sağlık acil bir ödev durumunda denk geldim çok işime yaradı teşekkür ederim.
Rica ederim abone olarak destek verirseniz memnun olurum 👍
@@kargnahmet elbette Abone oldum ve arkadaşlarıma tavsiye edeceğim. Hocam makaleden alıntılama yaparken çoğu çalışmada alıntılama yapacağımız kısım da yazar tarafından başka bir makaleden alıntılanmış oluyor. Onu nasıl göstereceğiz o konuyla ilgili video gelirse çok sevinirim. Saygılar,sevgiler..
allah razı olsun hocam sizden ne kral adamsınız ya
Çok güzel anlatmışsınız sonunda anladım teşekkürler
Rica ederim abone olarak destek verirseniz memnun olurum 👍
Oldum şimdi. Bir sorum olcaktı
Dipnot olarak belirttiğimiz bilgileri kaynakçada tekrar yazmamız gerekiyo mu
@@kubraatl8020 APA stiline göre kaynak göstermeniz gerekiyor evet.
Tamamdır teşekkürler
Herbiri 1-2 kelimeden oluşan maddeler halindeki bir metnin olduğu gibi alıntı yapılması durumunda referans bilgisi nereye yazılmalı?
Hocam altın yaparken dipnot olarak belirtmek şart mı yoksa paragraf sonunda parantez içinde belitsek yeterli olurmu
Bu tarz videolar paylaşmaya lütfen devam edin
Hocam Apada dolaylı alıntı yaparsak sayfa no belirtmek zorunda mıyız
Yaaa Allah senden razı olsunnnnnnnnn
Rica ederim abone olarak destek verirseniz memnun olurum 👍
Allah razı olsun aradiğim video😊
Teşekkür ederim 👍
Allah razı olsun. çok işime yaradı.
işin gücün rats gelsin şu bilgiyi çok aradım ya. siz öğretmeye devam edin lütfen.
@@bende7293 Teşekkür ederim tez yazımıyla ilgili birkaç video daha yükleyeceğim.
Bir makale okurken, kaynağını bulamadığımız alıntıyiyi kendi makalemizde nasıl kaynak gösteririz anlatabilir misiniz.
@@emreylmaz9451 makalede kaynak yoksa makaleyi yazan kişinin cümlesidir zaten okudugunuz makaleyi kaynak göstermelisiniz
çok teşekkürler mükemmel anlatım
Rica ederim, abone olarak destek verirseniz memnun olurum 👍
bu bilgiler, kitap yazarken de geçerli mi? Ve bunların bir sınırı var mı?
Çok faydalı oldu, çok teşekkürler..
ALLAH razı olsun.
Hocam tezim için başka bir tezde alıntı buldum, fakat o alıntının adresine baktığımda alıntıyı bulamıyorum. Alıntıyı alacağım tezden alsam ve kendi tezime koysam bunu nasıl kaynakçada belirteceğim . Ve belirtirken tez yazarını mı belirticem yoksa bilginin sahibini mi kafam çok karıştı ilk kez tez yazıyorum yardımcı olur musunuz?
Referans (Akman ve Ketenoğlu……..) şeklinde olmalı. Eğer o bölümü sadece Akman yazmadıysa. Ayrıca kitap içinde bölümün yazarı tek ve belliyse kaynakçada gösterimi farklı olur hocam.
hocam diyelim ki ben sizin çalışmanızdan bir 10 maddelik bir tablonun 5 maddesini aldım. Başına da kargın
2020'den uyarlanmıştır yazdım. Bu durumda sorun olmuyor değil mi
tez de simgeler ve kısaltma dizini nasıl oluşturuyoruz
Hocam bizzat alıntı yapmadıysak sayfa numarası verme zorunluluğu var mi
Merhabalar hocam rica etsem bu soruları incelermisiniz
Bilimi felsefeden ayıran tek özellik, bilimin gelecekle ilgili çıkarımlarda bulunması, felsefenin ise çıkarımcı olmayan kurgusal bilgiler üretmesidir. Bu nedenle, bilim; temelini felsefi düşünceden alsa da insan ve toplum için pratik yararı vardır.
Tekinalp, Ş. ve Uzun, R.(2013). İletişim Araştırmaları ve Kuramları (4.Basım). İstanbul: Beta Yayıncılık
1 . Yukarıda kaynakçası paylaşılan eserin 27. Sayfasında bulunan yazarlara ait paragrafa ilişkin;
a) Doğrudan alıntılama
b) Açımlama
Tekniklerini kullanarak metin içersinde kaynak gösteriminde bulununuz.
merhaba hocam
küçük bir sorum var
ben araştırma projem için makale yazıyorum
literatür tarama kısmında referans gösterdim
ama referansların yerini değiştirmem gerekiyor
referansların yerlerini değiştiremiyorum
bunun için yardımcı olabilir misiniz
Hocam merhaba. Makaleden aldığımız cümlelerin sonundaki atıfı mı kullanmalıyız aldığımız makaleyi mi atıf olarak göstermeliyiz? Yani makalenin içindeki kaynağı mı referans göstermemiz gerekiyor?
Merhaba, ulaşabiliyorsanız şayet kaynağa ulaşmanız daha iyi olacaktır.
Hocam acil cevap verebilir misin alıntının alıntısı nasıl yapılır ?
Ya evet. İnternet üzerinden ilerlemeye calısıyorum ve sürekli alıntıdan alıntı olacak böyle. Ana kaynağı bulamıyom o kötü...
Öğrenebildiniz mi?
@@elifkaraman511 Bilgiyi aldığınız makale kaynak olarak gösterilecekmiş , o nun aldığı kaynak değil
@@jkwepden yani ana kaynağa inmemize gerek yok
@@elifkaraman511 evet ben öyle yaptım doğrusu öyleymiş apa kaynaklarına göre bir makale vardı googleda bulabilirsin ama uzun sürmüştü benim bulmam
HOCAM ŞİİR ALINTILARI NASIL YAPILIR.DİREKT ALDIĞIMIZ ŞİİRİN BÖLÜMÜNÜN ALTINA YAZARI YAZSAK YETERLİ Mİ
Hocam basılmamış tez'den alıntı yapılırken apa da kaynakçada hangi seçeneği seçmeliyim.
ruclips.net/video/8Vk6F2UNRR0/видео.html
Burada anlatmıştım.
Ahmet hocam, teşekkürler
Hocam merhaba, tezi yazan kişi ana kaynaktan parantez içinde kaynak gösterimi yapmış. Videonun sonunda çift tırnakla gösterdiğiniz gibi yapıp aldığım tezin kaynağını ekleyeceğim ancak aldığım tezdeki o yazılan ana kaynakları silmem gerekiyor mu bu konuda kafam karıştı
teşekkürler hocam
allah razı olsun
Rica ederim abone olarak destek verirseniz memnun olurum 👍
Emeğinize sağlık hocam
Teşekkür ederim
Hocam dolaylı alıntılara kaynak gösterirken sayfa numarası yazarsak o direkt doğrudan alıntı olmuyor mu?
yok öyle değil, cümleleri değiştirmeden direkt yazarsak o doğrudan alıntı oluyor.
Hocam ben alıntı ile ilgili bir soru soracaktım. İncelediğim kitaplarda ya da makalelerde paragraflar genel olarak şu şekilde oluşturuluyor. Örneğin 10 cümleden oluşan bir paragraf var. Bu paragraftaki cümleler arasında hiçbir yere metin içi kaynak yazılmıyor. Sadece paragrafın sonunda (Polat, 2020) gibi bir metin içi kaynak yazılıyor. Bu durumda bütün paragraf mı Polat'tan dolaylı alıntı yapılmış yoksa sadece 10.cümle mi? Ben böyle bir paragrafın 2.cümlesini alıntı yapacak olsam metni yazana mı atıf vermem gerek yoksa Polat'tan aktaran şeklinde mi vermem gerekiyor. Bu konunun bir türlü içinden çıkamadım. Çünkü nerdeyse tüm paragraflar bu şekilde oluşturuluyor. Bu ayrımı yapmanın kesin bir yolu var mı acaba?
Bu soruya cevap gelseymiş keşke
yapılan alıntının aslına ulaşmanız gerekir.
@@sadiyeyasar5600 aslına ulaşmıyorsak onu alamıyor muyuz? Ya da kaynakçası belirtilen bir paragrafın özetini çıkarsak kendi cümlelerimizle, o şekilde kaynakça belirtsek olur mu?
Bu şekilde de kaynakça olarak parantez içindekini alsak aynı şekilde
cevap gelebilir mi
esas kaynağa nasıl ulaşabilirim? (demirtaş,2011) yazıyor mesela bunu nasıl bulabilirim?
eser adı yazar adı ve tarihiyle aratın
Reis doğrudan alıntı yapınca intihal çıkıyo mu yanı atıyorum 10 sfnın yarısı doğrudan alıntılama olursa intihal %50 mi çıkar kaç çıkar
Hocam merhaba. Yabancı dilde yazılmış bir kaynaktan türkçeye çevirmiş bir kişinin yazısına atıf yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz. Türkçeye çevirene mi atıf yaparız yoksa yabancı kaynağa erişip oradan kendimiz mi çevirmeliyiz? Ya da şöyle yapabilir miyiz örneğin: (Chamber,2016:56;Aktaran: Özay, 2022:37)
Bildiğim kadarıyla Türkçe olarak çevirenin alıntısını yaparız. Çünkü alıntının alıntısı olmaz. Siz yabancı dilden Türkçe'ye çevirenin alıntısını yapınız.
Merhabalar, kendi cümlelerinle oluşturduğun makale içerisinde atıf yapmadan sadece kaynakçada belirtmek yeterli midir?
intihal oluyor cümle sonunda yazmalısın.
Hocam tezlerdeki dolaylı alıntıları nasıl kullanabiliriz ? Örneğin ....Bilişsel gelişimi Piaget’e benzer aralıklarla ele almış, gelişim için psikolojik etkilerin önemini vurgulamıştır (Kartal, 2005). burada tezi yazan kişi yorumlamış alıntı yapmış. Bu alıntıyı ben yorumlayıp nasıl gösterebilirim ?
Esas kaynağa gitmeniz gerekiyor.
aktaran yani akt şeklinde yazabilirsin diye biliyorum.
Hangi durumlarda intihale gireriz onuda bi anlatır mısınız size zahmet
Tabi onunla ilgili yeni bir video hazırlayabilirim
teşekkürler
tezin içinde biri alıntı yapmışsa o alıntı yaptığı kişiyi mi ekleeyelim yoksa tezi yazan kişiyi mi ?
İlk kaynağa ulaşıp onu alıntılansanız daha doğru olur
@@kargnahmet ilk kaynağa nasıl ulaşacağız bilgi verirmisiniz yani alıntı yaptığı kisiyimi ekleyeceğiz yoksa dahada eskiye gidip ilk kaynagimi bulacagiz
dolaylı alıntılarda da mı çift tırnak kullanılıyor hocam
Hayır videoda gösterdiğim gibi
Bitirme tezimde başkasının fotoğrafını kaynak göstererek kullanabilir miyim? Yoksa izin almak mı gerekiyor?
Kaynak göstererek kullanılabilir evet ama sorarsanız daha iyi olur tabi
@@kargnahmet teşekkürler
Hocam google akademide kaynak göstermek istediğim makale siyah renkli çıkıyor o yüzden açamıyorum. Ama makale 300 kez kaynak gösterilmiş. Ben gene de kaynak göstersem olur mu
merhaba hocam bir kitaptan bir cümle aldım diyelim ve cümle sonunda başka bir kaynaktan alıntı yapmış ben onu kaynak olarak gösterirken ilk kaynağa gidicem ve onu kitap şeklinde mi göstericem kendi baktığım yayın kitap olduğu için, yoksa o kaynak neyse makale ise diyelim makale şeklinde mi kaynakçada göstericem cevaplarsanız çok sevinirim
Merhaba hocam. Mesela kendi cümlelerimi yazdım daha sonra dolaylı alıntı yaptım 1 satırlık mesela. O alıntının sonuna kaynak belirttiğim zaman kendi cümlelerimde atıfın içine girecek onun ayrımını nasıl yapabilirim.
Yok olnaz
Hocam merhaba, x kişisinin tezinde ünlü bir düşünürün kitabından alınmış paragrafı kendi tezimin kaynakçasında nasıl gösterebilirim? Malesef ilk kaynağa ulaşamadığımız durumlar oluyor..
Öğrenebildiniz mi?
@@elifkaraman511 x kişisinin tezinde belirttiği gibi/x kişisinin tezinde yazdigi gibi(nasil cumleye baslarsaniz)..... diye aliyoruz ünlü düşünürün sozunu. Kaynakçaya da x kişisinin tezini yazıyoruz. (unlu dusunurun yazdığı ana kaynaga ulaşamamış oluyoruz çünkü)
@@RA-bu7jj Tamamdır, çok teşekkür ederim:)))
Hocam merhaba mesela bir dergiden alıntı yapacağız ama dergiyi yazan kişi de alıntı yapmış ve atıf göstermiş ben aldığım paragrafı yazan kişiyi atıf göstereceğim fakat kaynak olarak ne yazacağım
Nasıl olması gerekiyor öğrendin mi
Atıf mı yani ? Atıf deyince alıntı çıkıyor ?
Merhabalar, ben okuduklarımdan anladığım ozumsedigim seyleri yazıyorum fakat dolaylı atıf vermiyorum yani benim kendi cümlelerim bildiklerim. Bu yanlış mi? Birde dolaylı atıf intihalde çıkmıyor mu
Bir eserden, kitaptan, makaleden, internet sitesinden okuduklarınızı kendi cümlelerinizle anlattığınız durumlarda kaynak göstermek gerekir. Kendi fikirlerinizi yazıyosanız atıf yapmanıza gerek yok.
Doğrudan alıntı yaptığımızda tırnak içinde kullanıyoruz. Peki kaynak olarak sonunda sayfa numarası belirtmek gerekiyor mu doğrudan alıntılarda yani zorunlu mu? Yoksa örneğin, Ulubey, 2014. demek yeterli mi
Genelde sayfa numarası belirtilir, daha doğru bilgiye enstitünüzün tez yazım kılavuzundan ulaşabilirsiniz.
Hocam çoklu yazardan oluşan kitaplarda isim olarak kimi yazacağız veya nasıl göstereceğiz?
Çok yazarlı kitabın tamamından yararlandıysan yazarların tümünü yaz, yazarlar bölüm bölüm yazdılar ve sen bir yazarın bölümünden yararlandıysan kitap bölümü olarak ekle
Akman (1987)'a göre Türkiye'de dört mevsim yaşanmaktadır.
Cümlesini eğer X kişinin makalesinde görürsem, bu cümleyi kendi makalemde kullanırken X'e mi atıf etmem gerekir yoksa sadece Akman'a mı, ya da her ikisine de mi? Bunu nasıl yapacağım?
Esas kaynak Akman olduğu için ona ulaşıp atfetmeniz gerekir. Çünkü X kişi de bu bilgiyi Akman'dan almış.
@@kargnahmet Hocam peki, bu Akman'ın aldığı kaynağa ulaşamıyorsak yani internette pdf'si yok. mesela İstanbulda ki bir kütüphanede o zaman nasıl bir yol izlemeliyiz? yani makaleyi yazan kişiyi mi kaynak olarak gösterelim yoksa makalenin içinde ki kaynağı mı yazalım? Lütfen yardımcı olur musunuz? Bunu bilmediğimden tezimi ilerletemiyorum.
@@rumeysayesilbas8627 Her zman esas kaynağa ulaşmayı çalışın.
@@kargnahmet hocam esas kaynağa ulaşamadıysam yazılan makaleyi örnek verebilirim yani dimi
Kendi cümlelerimize herhangi birşey yapmamız gerekli midir?cümlemiz bitikten sonra soyadımız (parantez içi o hangi yıl yapıyorsak tezimi yazmak şart mıdır?çok teşekkür ederim 🙏🏻
Kendi tezinizi başka bir makale gibi bir şey yazarken mi demek istiyorsunuz?
Tüm tezi dolaylı alıntılama ile yazarsak bi problem oluşturmaz değil mi
hocam merhaba başta kendi cümlelerimle yazdığım sonrasında atıf gösterdiğim paragrafta kendi cümlelerimle yazdığımı nasıl ayırt edebilirim yani o kısımda makale okuyup atıf göstermediğimii nasıl yapabilirim ?
Çözüm buldunuz mu?
Yaaa coğrafya bölümü 😄
Hocam dip notu ekliyorum fakat yazdığım dip not tüm sayfalarda gözüküyor bunu nasıl düzeltebilirim
Hocam atıf içinde atıf nasıl olur ? mesela bir tezden atıf yapacağız Atıf yapılan yerden atıf yapacağız kimin adı soyadı yazılır ? Yazılanın mı yazanın mı ?
Öyle bir atıf olmaz, atıftaki birincil kaynağa ulaşılıp o kaynağa atıf yapılır.
@@kargnahmet İyi de hocam aynı kapıya çıkmıyor mu aynı kısmı atıf yapacağım Birde hocam şöyle bir durum var Başka bir kaynaktan alıntı yapma (İkincil Kaynaklar/ Aktaran): Bu tür
alıntı ilgili kaynağa ulaşılamadığı durumlarda “aktaran” ifadesi ile
yapılmaktadır.
… ( Yıldırım, 1815; akt. Artvinli, 2017).
Yıldırım (aktaran Artvinli, 2017) 1815’ te … Bu benim açıkladığım durum anlamına mı geliyor ? Teşekkür ederim
@@busrauygun239 aynı duruma çıkmıyor tabi. Alıntı yazarın cümlesini alıp doğrudan yazmak değildir. Okuyup anladığını kendi cümlelerinle yazmaktır
@@kargnahmet Ama hocam doğrudan alıntıda var Yani kısaca kaynağımdaki veya kaynaklarımdaki atıfların orjinalini bulmam gerekiyor
Hocam ben de tez yazacağım mesela ben tezimle ilgili makale buldum oradan yazılan şeyi kendim değiştirerek yazdım kendi düşüncelerimi ekledim sonra makalede olan kaynağı gösterdim o zaman da intihal oluyor mu yada aıkıntı çıkıyor mu ?
Aynı kelimeleri kullandıysanız intihale takılma ihtimali var, aynı anlama gelecek farklı kelimeler kullanabilirsiniz.
Rica ederim abone olarak destek verirseniz memnun olurum 👍
hocam bende aynı sorunu yasıyorum .
kaynak olarak bilgiyi aldıgımız makaleyi mı yoksa makalenin kaynakcasında olan kaynagı mı alacagız ?
@@tugbasar4805 öğrenebildiniz mi?
Hocam Google scholurda kaynakça aramayı nasıl yaptınız ben yapamadım da:) bilgi verirmisiniz
ruclips.net/video/rMK1_DuvYOc/видео.html
Hocam oncelikle tesekkur ederim.Benim sorum: ben mesela makaleleri okuyup bir word dosyasinda ozetleme yapiyorum.Bu yaptigim ozetleri kopyalayip baska bir boş word dosyasina yapistirsam intihal gibi bir sey olur mu kopyala yapistir oldu diye?
Tabi intihal olur :) Kendi cümlelerinle yazman gerekiyor.
@@kargnahmet ozetlemeyi kendi cumlelerimle yapiyorum kismini sanirim yazmayi unutmusum :)
Sorumu duzetmeyi esas alarak tekrar dusundugumuzde cevabınız ne olur hocam
hocam merhaba doğrudan alıntıda girinti yaptık. 40 cümleden fazla olanlarda kesme işareti kullanılmaz deniyor doğru mudur? Yanı aynı şekilde girintileyeceğiz fakat kesme işareti koymayacağız galiba tam bilmiyorum.
Yani çok uzun cümleler kullanılmaz doğrudan alıntılarda evet.
Hocam merhabalar, iki yazarli çalışmanın alıntısı da word araya & işaretini koyuyor. Hocam bunu kaldırmam gerektiğini söyledi. Yerine " ve " yazmalısın dedi. Statik metne doşturerek yapabiliyorum sadece başka yolu var mı hocam?
hocam internetten alınan kaynağı atıfta bulurken veya akıntı yaparken nasıl kaynak göstereceğiz
ruclips.net/video/8Vk6F2UNRR0/видео.html
Hocam elinize emeğinize sağlık ama bir şey soracaktım ben "yeni türk dili alanında" bir yüksek lisans tezi hazırladım ve yerel sözcüklerin küçük bir sözlüğünü de oluşturdum. burada tdk sitesinden aldığım sözcük açıklama bilgileri aldım. bu bilgiler için her bir sözcüğe nasıl bir atıf çıkmam gerekiyor. sizin yukarda belirttiğiniz uzun kısmı her bir sözcük için eklemem mi gerekiyor bunun kısa bir yolu yok mudur?
Hocam benim merak ettiğim şey mesela bir çalışmada sayfa sonlarında dipnot yapmak yerine sadece alıntı yapılan cümle sonlarına parantez içi kaynak göstersek de olur mu yani dipnot yapmadan da tez yazılabilir mi
Evet yazılabilir
Merhabalar, bir yazardan çok fazla alıntı yapmak esere gölge düşürür mü? Özellikle kuramsal çerçeve yazarken bir kitaptan 7-8 yerde yararlanmak istiyorum. Alıntı kurallarına uysak bile bu aşırma mı olur? Bir de bir yazar ile kaynakça benzerliği ne ölçüde sıkıntı yaratır?
Hocam hangi programı kullanıyorsunuz wordde yazarken.Bilgisayar konusunda acemiyim ama yardımcı olursanız sevinirim.
Word'de hangi programda mı yazıyorum :) Word zaten bir program tezleri bu programda yazıyorum.
Ahmet Kargın evet yanlış sormuşum ama şunu sormak istedim bizim word niye sizin kullandığınız worde benzemiyor🙈
@@rosatime633 Muhtemelen seninki eski sürümüdür
@@muhammedresitinan9087 şimdikiler paralı değil mi
@@memoliagbaht7136 Evet ama deneme süresi veriyorlar 1 ay
Melih Bulu'nun izlemesi gereken video.
Örneğin bı makale inceliyorum ve bu makaleye atıf yapacağım fakat yazarın o cumleside başka bı makaleye atıf yapılmış ben hangisini kaynak olarak göstereceğim birinci kaynağı mi ikinciyi mi
Genel anlamda insanların gezme, eğlenme, dinlenme, görme ve sportif faaliyetlerde bulunmak için yapılan gezi ya da seyahatlere turizm denir (Doğanay, 2001 sy21) bunu kaynak gösteren makaleleri kaynak gösteremeyiz birincil kaynak Doğanay o kaynağa ulaşıp onu eferans alıyorum. Öbür türlü dıdısının dıdısının dıdısı olur.
@@kargnahmet hocam peki birincil kaynağa nasıl ulaşacağım
@@kargnahmet birde ben dolaylı alıntı yapacağım
hayatım intial olmuş bası yetiştircem bu ödevi
🙂🙂
Hocam doğrudan yapılan alıntı Turnitin de benzerlik oranına dahil edilir mi? Enstitüdeki tez benzerlik formunda tırnak içindeki ifadeler(alıntılar) dahil edilmez yazıyor ama yinede bir sorayım dedim size.
3 satırdan uzun doğrudan alıntılar dahil ediliyor diye biliyorum. Kısa olduğu zaman dahil edilmiyor.
merhaba hocam iyi günler hocam ben 10 sayfa ödev hazırlamam lazım ama şimdi doğrudan alıntı mı yapsam dolaylı alıntı mı yapsam güzel olur şimdi kendi öz fikrim olmadığı için makale araştırarak oradan doğrudan alıntı yapmak ya da dolaylı alıntı yapmak bu konuda hocam yardımcı olabilir misiniz çünkü intihal durumu var şu anda kafam karışık biraz bir cevap verirseniz sevinirim
2 farklı yazar bu konuda araştırma yapmış ve ikisinden de alıntı yapmak istiyoruz (Özmen, 1995; Yıldız ,2003)Bu şekli alıntı eklede nasıl yapabiliriz?
ikisini farklı kaynaklar olarak ekleyip alıntı ekleden ekleyebilirsiniz.
Size sormak istediğim bir şey var. Kaynak taraması yapıyorum ve bulduğum kaynaklar da genellikle alıntı yapılmış cümleler. Bu şekilde sürekli ilk kaynağa ulaşmaya çalışıyorum fakat çok fazla zamanımı alıyor. Böyle durumlarda nasıl alıntı yapmam gerekir? İlk kaynağa mı ulaşmaya çalışmalıyım yoksa son kaynaktan anladığım şekilde alıntı yapıp o kişinin ismini mi yazmalıyım? Umarım ifade edebilmişimdir kendimi kafamı çok karıştıran bir konu bu.
.
Her zaman ilk orjinal kaynağa ulaşmanızı tavsiye ederim. Öbür türlü dıdısının dıdısının dıdısı olur. Yapılan çalışmanın bilimsel olması için birincil kaynağa ulaşım esastır. Ulaşamadığınız durumlarda ikinci yolu yapabilirsiniz.
@@kargnahmet hocam peki kaynağa ulaşmaktan kasıt açıp okuyabilmek mi?Mesela bir kitaptan alinti yapilmis bunu goruyorum ama o kitap bende mevcut değil yine de asıl kaynaga mi atif yapmam gerekir?
@@sahturnaturkaslan3669 birincil kaynağa ulaşıp ona atıf yapın
Abi butun cumleleri öyle alıntılamak zorundamiyiz kendime özgü dusuncelerim olamazmı
Kendi düşüncelerini yazacaksın zaten tezin amacı o :) Ama başkalarından aldığın düşünceleri kaynak göstermek zorundasın.
@@kargnahmet anladim abi tesekkur ederim.
hocam makale nasıl yazılır videolarınızın devamı ne zaman gelir?
Bayramdan sonra yayınlayacağım muhtemelen takipte kalın
Hocam çevirileri apaya göre kaynakta nasıl vereceğiz
Kitap veya makale mi?
@@kargnahmet hem kitap hemde makale hocam. Tez yazmaktayımda
Hocam merhaba, doğrudan alıntı yapıp çift tırnak içinde alintiladigimizda kaynağı da eklediğimiz halde intihal oranını artırmış olur muyuz?
Kendi cümlemizi barindirmadigi için intihalden kurtarır mı tırnak ve kaynak belirtmek?
Alınan metin üç satırdan fazlaysa kaynak verseniz dahi birebir alındıysa intihale girer. Üç satırdan azsa kaynak vererek aynen alabilir.
@@kargnahmet intihale girmemesi için dipnot, kaynak göstermiyormuyuz zaten hocam
Diptnot kaynakça göstersek bile intihale girer diyorsunuz?
@@hasangogebakan151 Birebir alıntı olursa yani kopyala yapıştır yaparsanız girer evet, okuyup anladığınızı kendi cümlelerinizle yazıp kaynak göstermelisiniz.
Ahmet bey makaleyi bulmak için girdiğiniz mavi logo bir yer vardı o sizin yüklediğiniz bi uygulama mıydı yoksa bi sitemiydi . ismini öğrenebilir miyim
Academia'yı mi diyorsunuz?
"Google Scholar" Chrome eklentisinden bahsediyorsun.
merhaba bildiğiniz intihal oranını hesaplayan ücretsiz bir site var mı ?
Merhaba intihal için sitelere pek güvenmeyin.
@@kargnahmet tamamdır çok teşekkür ederim anlatımınız için
Word programında sunum yaparken alıntı nasıl yaparız?
Word programında sunum?
Hocam belli bir konuda ki maddeleri nasıl alıntılamamız gerekiyor. Ben kaynak göstermeme rağmen maddeler intihal olarak çıkıyor yardımcı olur musunuz lütfen
Madde derken anlamadım
Kullandığınız uygulma'nın ismi ne ?
Word
Dolaylı alıntı tek cümleden mi oluşması gerekiyor.
Öyle bir zorunluluk yok ama çok da uzun olmamasını tavsiye ederim
@@kargnahmet Hocam aynı makaleden sürekli cümleleri değiştirip değiştirip yeniden kursak yani bir nevi özgünleştirsek cümle sonunda kaynakça gösterince nasıl olacak sürekli aynı makalenin farklı sayfası mı olacak? Mesela Aydın(1984) sy4 Aydın (1984) sy6 gibi mi olması gerekir.
Bu arada ödevim için soruyorum lisans öğrencisiyim, tez yazsam bu şekilde yapmazdım muhtemelen
Hocam tez nasıl gösterilir ?
ruclips.net/video/8Vk6F2UNRR0/видео.html
Hocam merhaba bir makalede baskasina atifla yazilmis bir paragrafı kendi makalemizde yazarken kime atıf yapmalıyız makale sahibine mi yoksa cümlenin sahibine mi örneğin sağlık hizmetleri makalesinde x kişisi y kisisinden bir paragrafi kendi yorumuyla sağlık hizmetleri makalesine veya tezine koymuş biz burada y kişisinin sözünü nasıl yazarız x e mi atıf y yemi atıf yapariz
Birincil kaynağa ulaşmak esastır. Onun eserini bulup ona atfetmen gerekir.
3:07
Hocam bitirme tezi yazmaya çalışıyorum yararlandığım makale ya da tezlerde kaynakçadan yazara gitmeye çalışıyorum ama oda başkasından almış böyle böyle tek tek mi gitmemiz gerekiyor kafam çok karıştı. Oda başkasından aldıysa makalede neden son yazan kişi kaynak gösterilmiş. Ben kaynağımdaki yazanı değiştirip alsam yararlandığım kaynağı değil de kaynakçasında gösterdiği kaynakçayı koysam olur mu? Çok karışık oldu ama bende çok karışığım bu aralar :((
Genel anlamda insanların gezme, eğlenme, dinlenme, görme ve sportif faaliyetlerde bulunmak için yapılan gezi ya da seyahatlere turizm denir (Doğanay, 2001 sy21) bunu kaynak gösteren makaleleri kaynak gösteremeyiz birincil kaynak Doğanay o kayanağa ulaşıp onu eferans alıyorum. Öbür türlü dıdısının dıdısının dıdısı olur.
@@kargnahmet işte hocam ben bu örnek gösterdiğiniz cümleyi değiştirerek tezime yazsam (turizm dinlenmek için, gezmek-görmek aynı zamanda eğlenmek ve sportif faaliyetlerde bulunmak için yapılan etkinliklerdir) kaynakçayı da Doğanay'ın 2001 yayınını yazsam olur mu. İlk kaynağa gitmeden. Ben o kaynağa gidince aradığımı bulamıyorum ya da başkasından almış gibi görüyorum cümleleri.
@@emine8399 hocamızın cevabını merak ediyorum?
@@emine8399hocam bu sorunu bende yaşıyorum nasıl bir yol izlediniz ?
Ben de merak ettim bu soruyu
salam hecadan hecaya necə keçirilor
Lütfen cevap verin mesela adak in kitabında parsons a göre sağlık diyor ben o bölümü olduğu gibi aldim apada adak diyip sayfasini mi yazicam yoksa parsons diyip onun mu bide doğrudan aldığım için tirnakta mi gostermem gerekiyor
Aktaran mi demeliyim eğer öyleyse parsons dan aktaran adak mi diycem ve hangisinin sayfa ve yılını yazacağım
Hocam tez çalışmamızda başka kaynaklardan aldığımız bilgileri aynen kopyala yapıştır yapıp tezin en sonunda kaynakça kısmında yararlandığımız kaynakçaları belirtsek tez yazma kuralları içerisinde olur mu? Yoksa bu dediğiniz şekilde dolaylı ve Doğrudan olmak üzere iki şekilde yazmak zorunda mıyız?
İntihal oluyor
hocam iyi ama çok çok yavaş anlatmışsınız
abi ne uzun anlattın ya vallahi 1.5da bile bayılacaktım. doğrudan anlatım daha yaygın diyosun dolaylı anlatımı anlatıyosun 10 dk bu nedir hocam. neyse sağ olun benim işime yaramadı yine de