Korelasyon Teknikleri ve Kovaryans
HTML-код
- Опубликовано: 3 дек 2024
- İstatistik ve araştırma yöntemleri, özellikle tez veya makale hazırlayan öğrencilerin en azından temel düzeyde bilgi sahibi olmaları gereken birer bilim veya yöntemler topluluğu. Bu nedenlere sizlere temel bilgileri; detaylara boğmadan, açık ve anlaşılır bir anlatımla aktarmayı amaçlıyoruz.
Bu videoda,
Korelasyon Katsayısı Hesaplama Teknikleri
Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı (r)
Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı (𝑟𝑆)
Nokta Çift Serili Korelasyon Katsayısı (𝑟_pb)
Dörtlü (2x2) Korelasyon (Phi) Katsayısı (𝑟_∅)
Kovaryans ve Korelasyon ile İlişkisi
başlıkları anlatıldı.
Her türlü sorunuzu veya beğeninizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. Bundan özellikle mutlu olacağımızı belirtmek isteriz.
Ayrıca, ücretsiz olarak sunduğumuz içeriklerimizi takip etmek için kanalımıza abone olursanız çok mutlu oluruz. / tezyardimplatformu
#istatistik #korelasyon
Hocam siz harika bir detaysınız 💯 aradığım bir şey olduğunda artık ilk sizin kanalınıza bakıyorum. Tüm emekleriniz için teşekkürler.
Rica ederim. Ne diyeceğimi bilemedim :)
Muhteşemsiniz hocam. Sadece sizi izliyorum, çünkü biliyorum ki en iyi anlatım burada . Emeklerinize sağlık.
Estağfurullah 🙂 Çok teşekkür ediyorum, güzel yorumlarınız için. Bu arada web sitemizin blog sayfalarında sıralı spss dersleri var. Şiddetle öneriyorum. Bir göz atın derim.
@@TezYardımPlatformu rica ederim sayın hocam , bu alanda izlediğim tek kanal. Her detay muhteşem. Tüm kanalınızı izliyorum hocam . Saygılarımı sunuyorum.
Gerçekten çok net bir anlatım emeğinize sağlık hocam👏
Rica ederim, faydalı olabildiysem mutlu oldum...
sizi biraz gec keşfettim ama iyi ki keşfetmişim agziniza sağlık her şey çok aciklayici umarım kanalınız hak ettigi ilgiyi görür 🙂
Teşekkür ediyorum. Faydalı olması büyük mutluluk, başarılar diliyorum.
Hocam öncelikle teşekkür ederim sinav döneminde gerçekten cok yararınız dokundu :)
Anlamadigim bişey var korelasyon katsayisi hesaplama tekniklerinde verilen soruda spearman ve pearsondan hangisini kullanacagimizi nasil ayırt edicez sorularda veriler aynıydı
Rica ederim. Değişkenlerin her ikisi de SPSS'te scale olarak belirttiğimiz eşit oranlı veya eşit aralıklı ölçme düzeyinde ve normal dağılıma sahipse Pearson kullanacağız. Bu şartların her ikisi de sağlanamıyorsa Spearman kullanacağız.
Hocam merhaba, cok guzel anlatmissiniz. Fakat bir sorum var. 37:10 'da yazdiginiz ifadenin (n-1)^2 seklinde ifade edilmesi gerekmiyor mu? Tesekkurler.
Buradaki formülün yanlış olduğuna dair bir dönüş almadım. Doğru olduğunu düşünüyorum.
Merhabalar, Öncelikle emeğiniz içn teşekkür ederim. Sperman Brown sıra farkları korelasyon katsayısı modelini kullanırken tekrar eden değerlere sıra numarası vermekten bahsettiniz. Diyelim ki x ve y değişkenlerinin ikisinde de tekrar eden değerler mevcut. Bu durumda yine aynı yöntemle mi sıra numarası vereceğiz ve büyükten küçüğe sıralamayı hangi değişkene göre yapacağız.
Merhaba, öncelikle rica ederim. Bir faydam dokunduysa ne mutlu. Belirttiğiniz sorunun cevabını Spearman'ı anlattığımız videonun 7. dakikasından sonra anlatıyoruz. Nasıl yapıldığını orada izleyebilirsiniz. Her iki değişkene kendi içinde sıra numaraları veriyorsunuz. Umarım sorunuza cevap olacaktır. Sorunuz olursa yine cevaplayabilirim. İyi çalışmalar diliyorum.
@@TezYardımPlatformu Hocam peki her iki değişkene sıra numarası verirken her iki değişkeni de kendi içinde büyükten küçüğe sıralıyor muyuz? Örneğin x y
1) 15 0
2) 35 0
3) 60 70
4) 15 35
5) 0 18
6) 0 40
7) 82 0
8) 10 0
9) 35 0
Böyle bir durumda nasıl bir yol izliyoruz. Kusura bakmayın kafam karıştı biraz.
Rica ederim. Eve kendi içlerinde sıralama yapacaksınız. Yalnız şurada yanlış yapıyorsunuz. Eski değerlerinizi artık sileceksiniz. Bunların yerine sıra sayılarını yazacaksınız. Yani x sütununda 1,2,3... sıra sayıları, y sütununda yine 1,2,3... sıra sayıları olacak. Sonra bunları farklarını her satırda alıp işlemlere devam edeceksiniz.
Hocam spss'te üyelere özel videolar pahalı değil mi? Ya da yurtdışında olduğum için mi 50 euro gösteriyor normaldeki fiyatı ne kadar?
350 TL. Bir yanlışlık olmalı.
Hocam hepsini 1 videoda anlatıyorsunuz hayatımda izlediğim en karışık video
İstediğiniz kadarını veya parçalarını yayınladığımız videoları izleyebilirsiniz. Hatta konuyu biliyorsanız hızlandırarak veya atlatarak izleyebilirsiniz.
Hocam emeğinize sağlık teşekkür ederim 💛♥️
Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler. Faydalı olduysa çok mutlu oldum.
hocam determinasyon katsayısı etki büyüklüğü ile aynı anlama gelir mi?
Kesinlikle evet. Aslında determinasyon katsayısından önce korelasyon katsayısı da etki büyüklüğü anlamına gelir. Çünkü size aradaki ilişkinin ne kadar büyük olduğu ile ilgili fikir veriyor.
mükemmel anlatım. bir tek bu korelasyon tekniklerinin diğer istatistik tekniklerinden farkı nedir ve niye onlar değil de bunu kullanıyoruz bununla ilgili bir videonuz var mıdır hocam?
Bu videoda birbirlerinden farklarını anlatıyoruz. Farklı istatistik teknikleri derken neleri kastediyorsunuz ?
@@TezYardımPlatformu hocam sormak istediğim esasen bu koralasyon ve regresyon tekniklerinin parametrik testler (t test-z test-anova vs.) bunlardan tam olarak farkı nedir örnek iki hipotezde farklarını görebilir miyiz diye merak ettim.
@Tez Yardım Platformu sayın hocam bir sorum daha olacaktı. korelasyon ve regresyon analizlerinin her ikisinde bir değişken analzilere yansımıyor ve haliyle hesaplamıyor. diğer analizlerde kullandığım halde neden görünmüyor olabilir?
Bugüne kadar hiç böyle bir problemle karşılaşmadım. Maalesef bilemiyorum.
Merhabalar öncelikle bu öğretici video için teşekkür ederim.Nitel sıralı verilerin nedensellik analizini yaparken (Örn:Eğitim durumu [ilkokul,lise,üniversite] ile gelir durumu [asgari ücret altı,asgari ücret kadar,asgari ücret üstü]arasındaki ilişki gibi ) spearman kullanabilir miyiz yoksa farklı bir analiz mi yapmak gerekir ?
Spearman analizi yapsanız da farklı bir sonuç çıkmaz ama doğru olan kikare analizi yapmak.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkürler ☺️
Hocam merhaba. zaman zaman size sorular soruyorum ve sağolun siz de destek oluyorsunuz. Bir makale yazıyoruz. 2 Sürekli 3 kategorik değişkenim var. Regresyıon analizi yaptım fakat hocam daha ileri istatistik teknikleri kullanmamı istedi. Bu değişkenlerle ne fazla ne yapabilirim? Yol analizi falan yapmam mümkün müdür ? Fikir verir misiniz (Değişkenler; Okula bağlanma ve sosyal uyum (sürekli), sınıf-SED-Uyruk (kategorik).
Rica ederim. Analizleri araştırma sorularınıza göre belirleyebiliriz. Doğrudan şu analizi yapalım diyemeyiz. Yalnız burada bence lojistik regresyon güzel olur. Bizim lojistik regresyon videomuzu izleyin derim.
hemen izleyeceğim hocam çpk teşekkür ederim. Var olun @@TezYardımPlatformu
Hocam çok teşekkür ederim. Videonuzu izledim fakat lojistik regresyonda bağımlı değişkenler kategorik görünüyor oysaki benimkiler sürekli değişkenler acaba sadece çoklu regresyon analizi yapsam yeterli olur mu?
@@TezYardımPlatformu
Bence tabi ki yeterli olur. Siz hocam daha ileri teknikler istedi deyince alternatif olarak sundum. Eğer lojistik yapmak isterseniz değişkenleri videoda anlattığımız değişkenlere benzer şekilde 0-1 kodları ile kategorik hale dönüştürmeniz gerekir. Bu haliyle kullanamazsınız.
videonun basında bahsettiğiniz bundan onceki video hangisi acaba
Korelasyon analizi giriş videosu zannediyorum.
Demografik değişkenler arasında korelasyona bakılır mı? Bakarken dummy kullanmak gerekir mi? Veya kategorik değişkenden sürekli değişkene dönüştürmek mi gerekir.
Ben yaş, cinsiyet ve ünvanı (1-2 diye kodlayarak) spsste analiz ettim ve korelasyon tablolarını verdi. Az önce bahsettiğim dummy vb hiçbirşey yapmadım. Sorun olur mu?
Kategorikte olsa bir şekilde yorumlanır ama biraz zorlama olur. Çünkü korelasyon sürekli değişkenler arasında yapılır. Bence hangi testi kullanmalıyım başlıklı videolarımızı izleyin.
Hocam hataniz (n-1)'i kok icine almamak oldugu icin bir sonraki adimda da sanki toplama var gibi ortak carpan parantezine almışsınız ama orada paydadaki tum degerler carpildigindan kok icinde (n-1)'ler de carpilip n-1 oluyor. Yani sonda ayni sonuca ulasiyoruz ama basta ufak bir islem hataniz var😊
Gözden kaçmış olabilir. Yalnız açıkçası dakika ve saniye belirtmediğiniz için tam olarak nerede olduğunu göremedim. Videoyu izleyecek vaktim maalesef bu aralar yok. Yorumunuz için teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar.
Son formülde kök n-1 ile çarpmak gerekiyor
Tam olarak ne için böyle bir çarpım yapmak gerekiyor açıklayabilir misiniz?
Merhaba. Sınıflayıcı ölçü düzeyinde, süreksiz deyişken ,deyişenlerden birinin 2 değil 3 kategorisi olduğu zaman hangi korelasyon analizi yapılmalıdır?
İkisi de sınıflayıcı ise kikare kullanmalısınız.
Teşekkürler
değişkenler arasında ilişki olup olmadığını araştırır.ilişki düzeyi de denir bazen kendisine.
cov = 0 ise ilişki yoktur.aksi halde ilişki vardır.
eğer ilişki olduğunu bulduysak bu ilişkinin derecesini de ölçmek gerekir ki onu da pearson korelasyon (r) ile yaparız.
r=-/+1 ise tam kusursuz ilişki vardır.
r=0 ise doğrusal ilişki yoktur. (ilişki 0'a yaklaşıyorsa zayıf 1'e yaklaşıyorsa kuvvetlidir.)
:) Özetlemişsiniz.
Harikasınız hocam
Estağfurullah, rica ederim. Faydalı olduysa ne mutlu.
Hocam korelasyonun ne ishe yaradigini anladimç ama koveryasnin ne ishe yaradigini anlamadimş 282 rakamini nerede kullanacagiz?
Bunu hiç dikkate almayın. Korelasyon üzerinden ilerleyin. İyi çalışmalar.
en büyük değere mi 1 verilmesi gerekir yoksa en küçük değere mi 1 verilmesi gerekiyor
Ne için? Anlayamadım.
Hocam peki bende X1, X2 ve X3 değişkenleri var bu durumda nasıl bir formül izlemem gerekiyor?
Bu durumda çoklu korelasyon tekniklerini uygulamanız gerekiyor. Mümkünse excel veya SPSS kullanarak kolayca sonuca ulaşabilirsiniz.
@@TezYardımPlatformu Tamam çok teşekkür ederim