Gerçekten emeğinize sağlık.Kanalınız karşıma çıkmasaydı belki de alttan alacağım bir dersti.Derslerde anlatılan karmaşık,formüllerin birbirine girdiği anlatımdan tamamen uzak,yalın ve anlaşılır.Videolarınız çok şey kattı.
youtube'da bu kalitede başka istatistik anlatan birini görmedim. ağzınıza sağlık. makine öğrenmesi konularına çalışırken sizi buldum. muhakkak videolarınızdan çok faydalanacağım. sevgilerimle.
Emeğinize sağlık hocam, emeklerinizin karşılığı olarak abone oldum, videonuzu beğendim, yorum yaptım ve videolarınızda yer alan videoları sonuna kadar izleyerek reklamlara tıkladım. Bu kadar değerli bilgilerin ve tertemiz anlatımın bir karşılığı olmalı. Çok kıymetli bilgiler veriyorsunuz. Yüksek lisans eğitimi almış onca öğrencinin okulunda alamadığı eğitimi sizden alıyorlar. Her yüksek lisans ve doktora öğrencisinin uğradığı bir yer burası. Emeğinize sağlık.
Yiğit Bey merhaba, sizin değerli yorumlarınızı hatırlıyorum. Kaliteli akademik çalışmalar yapılmasına bir katkı sağlayabilir miyim çabasındayım. Bildiğim kadarını anlatıyorum. Faydalı oluyorsa çok mutlu oluyorum. Bu aralar biraz video çekmeye çalıştım. Vakit bulabilirsem en temel konulardaki eksikleri tamamlama düşüncesindeyim. Saygılarımla.
Teşekkürler, her hocamız çok değerli ancak zannediyorum konuyu çok iyi bilmelerine rağmen bazı hocalarımız onu aktarma noktasında eksiklik yaşayabiliyor. Kolaylıklar diliyorum.
@@TezYardımPlatformu Bu anlattıklarınız ile gerçek hayatta kafamda bir sürü problemde karşılık oluşturabildim. Bu tarz videoları herkesin izlemesi lazım. Bence kanalınızın adını Tez Yardım Platformuna indirgemeden, daha geniş olarak açmalı ve ona göre içerikler üretmelisiniz. Çok tesekkürler.
hocam merhaba korelasyon katsayısı tablosunun kaynağının açıklamada olduğunu söylemişsiniz fakat göremedim ben, hangi kaynak acaba? Bir de ben bulgular kısmında örneğin 0,332 katsayısına sahip bir istatistik için orta düzeyde bir ilişki bulunduğunu belirtirken bu kaynağı nereye yazmam gerekiyor 🙏
Kaynak olarak Büyüköztürk'ü gösterebilirsiniz. İnternette arama yapın karşınıza çıkacaktır. Kaynağı parantez içerisinde cümlenin sonuna yazabilirsiniz.
Ellerinize sağlık hocam, test tekrar test için de aynı yöntem kullanılabilir mi? Normal dağılım vs önemli mi bunda? Her iki ölçeğin toplam puanları arasında mı korelasyon bakılacak? Veri sayısı 30 hocam.
Evet aynı yöntemi kullanabilirsin. Normalde aldım varsa pearson yoksa spearman kullanırsanız uygun olur. 30 kişinin ayrı ayrı puanları 2 liste halinde elinizde olmalı.
Rica ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. Varyans analizinin diğer adı ANOVA'dır ve bunu SPSS üzerinden anlattık. İsterseniz şuradan ulaşabilirsiniz: ruclips.net/video/LE9_4sTMUk0/видео.html
Çok güzel bir video çok faydalı. Size bir soru sormak istiyorum. a ve b değişkenlerinin arasındaki korelasyonu inceledim. a değişkeni 8 alt faktörlü. Alt faktörlerin her biri ile b arasındaki korelasyon katsayısı korelasyon incelendiğinde .49 ile .67 arasında orta düzeyde ilişkiler tespit ediyoruz. Fakat direkt a ile b arasındaki korelasyon katsayısı .77 gibi güçlü bir ilişki. Bunu nasıl yorumlamalıyım, sebebi ne olabilir? Bir problem yoktur değil mi?
hocam açıklayıcı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Bir soru aklıma takıldı. korelasyon r değeri bulunduktan sonra bu değerin karesi ileher iki değişkenin birbirinin oluşumunun ne kadarı açıklanabileceği belirtiliyor. (r:0,73 için r2 (kare):0,53 biri diğerini açıklar. bu tanımın temeli neye dayanıyor? ve r3 (küp) gibi ayrı bir açıklayıcı/bağıntı var mıdır? İlginiz için çok teşekkürler...
Rica ederim, yorum bıraktığınız için çok teşekkürler. r=1,00 olduğunda yani tam/mükemmel bir ilişkide bunun karesi 1 yani %100 oluyor. r=0,00 olduğunda yani sıfır ilişkide %0 çıkıyor. Aradaki değerler 0-100 arasında değişiyor. Bilim adamları bunları baz alarak bir çıkarımda bulunmuşlar. Peki yapılan %100 doğru mudur? Bence değil ancak bir çıkarımda bulunmaya çalışmışlar ve güzel olmuş. Bildiğim kadarıyla r3 yok. İyi çalışmalar...
Açıklayıcı anlatımınız için teşekkür ederim. Örneklerinizde sürekli değişken verilere yer vererek açıkladınız. Elimde 1-5 arsında numaralandırılmış iki grup halinde (A ve B diyelim) kategorik veri var. Her iki gruptaki 1'den 5'e kadar olan numaralandırma aynı şeye karşılık geliyor. Ancak 1 en kötü 5 en iyi şeklinde artan/azalan bir ilişki yok. A'da 1 olan B'de de mi 1 gibi bir değerlendirme yapmak maksadıyla A-B arasında normal dağılan verilere pearson corelasyonu bakabilir miyim? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılar...
Rica ederim. Faydam dokunuyorsa ne mutlu bana... İlginç ve güzel bir soru sormuşsunuz. Bu analizde korelasyon yine hesaplanır. Eğer A'da 1 olanlar B'de 1 ise, diğer seçeneklerde de tam bir uyum varsa korelasyon +1 çıkacaktır. Bunda bozulma oldukça katsayı da düşecektir. Yalnız bu katsayı size tam olarak neler olduğunu belirtmeyecektir. Ben olsam bunun yerine çapraz tablo yaparım. A grubunu satırlara atar, B grubunu sütunlara atarım. Tüm olası eşleşmelerin yüzdelerini hesaplatmış olurum.
@@TezYardımPlatformu kısa sürede yanıtlamanız çok yardımcı oldu gerçekten. Dediğiniz gibi çapraz tablo yaptığımda bazı kutulara çok az veri düşüyor. Bir sinirin lokalizasyonunu A ve B de 5 ayrı bölgeye göre incelemeye çalıştık. Yani A seviyesinde 1'de iken B seviyesinde de 1 bölgesinde mi yoksa 2 de mi gibi. Korelasyon göstermesi beklenir bir sonuç bizim için ve r=0.536 ile anlamlı korelasyon tespit ettim. Hatalı bir teste tabi tutmamış olduğumu doğrulamanız ile bu sonuç tatmin edici diyebilirim. Bir sorum daha olacak müsadenizle: Aynı yaş gibi sürekli değişken veriler yanında yaş grubu veya bir kişideki hastalık sayısı gibi kesikli değişken verilerde de dağılımına bakarak pearson ve Spearmen korelasyonları mı uyguluyoruz ? Ordinal veride Spearman uygulamak gerekir diye bir varsayım var mıdır?
Rica ederim. Evet, kesikli değişkenlerde de korelasyon uygulayabilirsiniz. Yalnız bunlarda Spearman uygulamak daha doğru olacaktır. Ordinal yani sıralayıcı olanda da aynı şekilde Spearman dikkate alınmalı.
@@TezYardımPlatformu cevabınız için teşekkür ediyorum hocam. Öğrencilerin okuma test puanları ve yazma test puanları arasında bir ilişki olup olmadığına bakmak için korelasyon analizi mi yapmalıyız
Hocam çok güzel anlattığınız için teşekkür ederim. Bu bilgilere hangi kaynaktan ulaştığınızı öğrenebilir miyim? Videoda söylediniz kaynağı not ederim diye ama bulamadım Saygılarımla
Merhaba, öncelikle çok teşekkür ediyorum yorumunuz için. Faydalı olduysa çok mutlu olurum. Bunlar yaklaşık 15 yıllık mesleki birikim sonucunda ortaya koyduğum bilgiler. Tabi ki çok değerli farklı hocalarımızın kitaplarından vs. öğrendiğimiz bilgiler ama spesifik olarak bilgi aldığım kaynak yok. Farklı videoların açıklama kısımlarında belirttiğim kaynaklar var. Onları inceleyebilirsiniz. Saygılarımla.
Hocam merhaba biz H0 için yokluk hipotezi demiştik 0'a eşit olan şeyleri H0'a yazıyorduk araştırmacının aradığı şeye göre H1 de 0'a eşit olan bir şey olabilir mi yani mesela bu iki grubun ortalamaları arasında fark yoktur H1 olabilir mi
Eğer araştırmanızda hem h0 hem de H1 şeklinde ikisini de yazıyorsanız hocalarınızın söylediğini yapmalısınız. Ancak hiç h0 yazmadan H1 arasında fark yoktur gibi bir hipotez yazabilirsiniz. Örneğin H1 cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunmamaktadır. H2 x y'yi etkilememektedir şeklinde hipotezlerinizi kurabilirsiniz. Bunu yapmanın hiçbir sakıncası yok.
@@TezYardımPlatformu hocam hem h0'ı hem de H1'i yazıyoruz hipotez testi soru çözümlerimizde H1'in fark yoktur eşittir gibi bir ibare bulundurmasında sakınca yok yani değil mi
Merhaba hocam şimdi bir soru var iki tip sıralama var birisinde artıyor diğerinde artıp azalıp artıyor şıklarda korelasyonlar pozitiftir,negatiftir, hepsi yanlıştır,yeterli bilgi verilmemiştir vardı sizce hangisidir ?
Daha iyi anlatan bir hoca henüz görmedim youtube mecrasında, emeğinize sağlık hocam. Net, sade, basit, anlaşılır.
Estağfurullah 🙂 Teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
Gerçekten emeğinize sağlık.Kanalınız karşıma çıkmasaydı belki de alttan alacağım bir dersti.Derslerde anlatılan karmaşık,formüllerin birbirine girdiği anlatımdan tamamen uzak,yalın ve anlaşılır.Videolarınız çok şey kattı.
Rica ederim. İnanın çok mutlu oldum. Faydam dokunduysa ne mutlu bana. Bayramınız kutlu olsun.
youtube'da bu kalitede başka istatistik anlatan birini görmedim. ağzınıza sağlık. makine öğrenmesi konularına çalışırken sizi buldum. muhakkak videolarınızdan çok faydalanacağım. sevgilerimle.
Estağfurullah. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar diliyorum.
öyle temiz ve güzel anlattınız ki ağzınıza sağlık hocam çok teşekkür ederim :)
İçten yorumunuzdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Umarım faydalı olmuştur. İyi çalışmalar.
Hocam merhaba, kanalınızdaki her video gerçekten çok değerli. Sade ve anlaşılır bir şekilde yaptığınız bilgi paylaşımı için çok teşekkür ederim...
Rica ederim. Yorum bırakıp destek olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.
@@TezYardımPlatformuhocam çok faydalı gerçekten sınıftakilere sınavdan sonra link atarım 😂
Çan eğrisi yapılıyorsa mantıklı bir hareket. 😂
Hocam aşırı iyi açık ve net anlatıyorsunuz birsürü youtube videosuna baktım ama en iyi sizsiniz cidden
Görüşleriniz için teşekkür ediyorum. Faydalı olduysa ne mutlu bana.
Sade, anlaşılır, net ve kaliteli içerikler. Değerli katkılarınız için teşekkür ediyorum hocam.
Rica ederim, değerli yorumunuz için çok teşekkürler...
Emeğinize sağlık hocam, emeklerinizin karşılığı olarak abone oldum, videonuzu beğendim, yorum yaptım ve videolarınızda yer alan videoları sonuna kadar izleyerek reklamlara tıkladım. Bu kadar değerli bilgilerin ve tertemiz anlatımın bir karşılığı olmalı. Çok kıymetli bilgiler veriyorsunuz. Yüksek lisans eğitimi almış onca öğrencinin okulunda alamadığı eğitimi sizden alıyorlar. Her yüksek lisans ve doktora öğrencisinin uğradığı bir yer burası. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ediyorum. Küçücük de olsa bir faydam dokunuyorsa inanın bu çok büyük mutluluk. Ben teşekkür ediyorum.
Teşekkürler.
Çok teşekkür ediyorum. Bu miktar, doğrudan bir öğrenciye gidecek. İyi çalışmalar...
Değerli Hocam, verdiğiniz emek için size teşekkür ederim, anlamakta zorlandığımız birçok konu sizin anlatımınızla kolaylaşıyor. Saygılar...
Rica ederim. Küçücük bile bir faydam olduysa ne mutlu bana. İyi çalışmalar.
İstatistik dersini buradan takip ediyorum gerçekten çok yardımcı oluyor
Çok mutlu oldum. Başarılar diliyorum.
Emeğinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız. Bazıları sizi izleyip anlatmayı öğrenmeli😊
Teşekkür ediyorum. Estağfurullah. Bir faydam dokunduysa çok mutlu oldum.
Dönüp dönüp tekrar tekrar izlediğim tek eğitim platformu.
Yiğit Bey merhaba, sizin değerli yorumlarınızı hatırlıyorum. Kaliteli akademik çalışmalar yapılmasına bir katkı sağlayabilir miyim çabasındayım. Bildiğim kadarını anlatıyorum. Faydalı oluyorsa çok mutlu oluyorum. Bu aralar biraz video çekmeye çalıştım. Vakit bulabilirsem en temel konulardaki eksikleri tamamlama düşüncesindeyim. Saygılarımla.
@@TezYardımPlatformu RUclips izin verse, tekrar tekrar LIKE edeceğim. Emeğinize minnettarım . En derin saygilarimla
Çok teşekkürler. Ağzınıza sağlık. Çok net ve anlaşılır oldu Hocam. Maşallah diyelim nazar değmesin.
Yorumunuz ve güzel temenniniz için teşekkür ediyorum.
Hocam çok teşekkür ederiz. Çok başarılı bir eserin altına imzanızı atmışsınız bu konu anlatımlarınızla gerçekten. İyi ki varsınız:)
Rica ederim. Faydalı olmasından dolayı çok mutlu oldum.
Hocam çok anlaşılır bu anlatımı bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Rica ederim.
ELLERİNİZE SAĞLIK HOCAM .
Rica ederim, teşekkürler.
Mükemmel Anlatım ya teşekkür ederim hocam Adamın dibisiniz ♥️
Estağfurullah 🙂 Teşekkür ediyorum.
Emeğinize sağlık teşekkürler hocam
Rica ederim. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ediyorum.
Harika bir anlatım. Çok faydalı oldu benim için. Teşekkür ederim , ellerinize sağlık.
Rica ederim. İyi çalışmalar diliyorum.
yine mükemmel bir anlatım daha.
Çok teşekkür ediyorum.
Ağzınıza sağlık hocam çok açıklayıcı oldu :)
Rica ederim, bir faydam dokunduysa çok mutlu oldum. İyi çalışmalar..
Hocam tebrik ederim burdaki hocalar anlatinca ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar
Teşekkürler, her hocamız çok değerli ancak zannediyorum konuyu çok iyi bilmelerine rağmen bazı hocalarımız onu aktarma noktasında eksiklik yaşayabiliyor. Kolaylıklar diliyorum.
@@TezYardımPlatformu hocam mütevaziliğinize hayranım eyw başarılar dilerim hepimiz için
Estağfurullah, teşekkürler, iyi çalışmalar.
Emeklerinize sağlık hocam. Çok Teşekkür ederim. 😇
Rica ederim. Faydam dokunduysa ne mutlu bana
Mükemmel anlatım
Çok teşekkürler. Faydalı olduysa ne mutlu bana...
@@TezYardımPlatformu Bu anlattıklarınız ile gerçek hayatta kafamda bir sürü problemde karşılık oluşturabildim. Bu tarz videoları herkesin izlemesi lazım. Bence kanalınızın adını Tez Yardım Platformuna indirgemeden, daha geniş olarak açmalı ve ona göre içerikler üretmelisiniz. Çok tesekkürler.
Önerinizi değerlendireceğiz. Tekrar teşekkürler.
hocam merhaba korelasyon katsayısı tablosunun kaynağının açıklamada olduğunu söylemişsiniz fakat göremedim ben, hangi kaynak acaba? Bir de ben bulgular kısmında örneğin 0,332 katsayısına sahip bir istatistik için orta düzeyde bir ilişki bulunduğunu belirtirken bu kaynağı nereye yazmam gerekiyor 🙏
Kaynak olarak Büyüköztürk'ü gösterebilirsiniz. İnternette arama yapın karşınıza çıkacaktır. Kaynağı parantez içerisinde cümlenin sonuna yazabilirsiniz.
Öncelikle bu değerli video için çok teşekkür ediyorum. Kaynakçayı daha net verebilir misiniz hocam? Yanlış kaynaklara yönelmeyelim.
Yanlış kaynaklara yönlenmeniz mümkün değil. Belirttiğim kaynağa ulaşabilirsiniz.
Ellerinize sağlık hocam, test tekrar test için de aynı yöntem kullanılabilir mi? Normal dağılım vs önemli mi bunda? Her iki ölçeğin toplam puanları arasında mı korelasyon bakılacak? Veri sayısı 30 hocam.
Evet aynı yöntemi kullanabilirsin. Normalde aldım varsa pearson yoksa spearman kullanırsanız uygun olur. 30 kişinin ayrı ayrı puanları 2 liste halinde elinizde olmalı.
güzel anlatım hocam emeğinize sağlık :)) direkt sizi aratıyorum SPSS'e oturduğumda :)
Rica ederim. Faydam dokunuyorsa ne mutlu bana. Çok sağolun.
@@TezYardımPlatformu rica ederim hocam :)
Çox gəşəng başa salırsınız❤. Əməyinizə sağlıq❤
Sağ olun. Yararlı olduysam çox şadam.
@@TezYardımPlatformu İnanki, indiyənə qədər gördüyüm ən yaxşı SPSS dərslərin izah edirsiniz.
hocam elinize sağlık, Korelasyon katsayısını anlatırken kaynak olarak hangi çalışmayı göstermeliyiz ?
Rica ederim. Büyüköztürk, Ş. (2016). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Akademi. En sağlam kaynaklardan birisidir.
teşekkürler hocam çok yardımcı oldunuz☺
Rica ederim. Çok mutlu oldum.
Hocam merkezi limit teoremini anlatırmısınız
Notlarım arasına alıyorum.
Harikasiniz
Teşekkürler
Çok teşekkür ederim hocam harika bir anlatım. Rica etsem varyans analizini de anlatabilirmisiniz?
Rica ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. Varyans analizinin diğer adı ANOVA'dır ve bunu SPSS üzerinden anlattık. İsterseniz şuradan ulaşabilirsiniz: ruclips.net/video/LE9_4sTMUk0/видео.html
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim hocam.
Çok güzel bir video çok faydalı. Size bir soru sormak istiyorum. a ve b değişkenlerinin arasındaki korelasyonu inceledim. a değişkeni 8 alt faktörlü. Alt faktörlerin her biri ile b arasındaki korelasyon katsayısı korelasyon incelendiğinde .49 ile .67 arasında orta düzeyde ilişkiler tespit ediyoruz. Fakat direkt a ile b arasındaki korelasyon katsayısı .77 gibi güçlü bir ilişki. Bunu nasıl yorumlamalıyım, sebebi ne olabilir? Bir problem yoktur değil mi?
Alt boyutları bir bütün olarak bir araya geldiğinde demek ki daha güçlü bir ilişki ortaya çıkıyor.
2. video tam olarak nerden beni aydınlatır mısınız
Anlayamadım. Nerden derken?
Cok açiklayici elleeinize emeginize saglik. Bu dersleri pdf olarak indirme şansımiz var mı acaba
Rica ederim. Faydalı olduysa çok mutlu oldum. Maalesef PDF hâli mevcut değil.
hocam hipotez testini anlattığınız bir video varmı
Maalesef şimdilik yok. Planlarımız arasına alalım...
Hocam yarın yazmaya fırsat olmaz şimdiden bayramınız mübarek olsun.
Çok teşekkür ediyorum. Ben de sizin bayramınızı kutluyorum.
Negatif kolerasyonda ilişki varmı hocam
Evet
Çok güzel anlatmışsınız ağzınıza sağlık
Rica ederim.
hocam açıklayıcı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Bir soru aklıma takıldı. korelasyon r değeri bulunduktan sonra bu değerin karesi ileher iki değişkenin birbirinin oluşumunun ne kadarı açıklanabileceği belirtiliyor. (r:0,73 için r2 (kare):0,53 biri diğerini açıklar. bu tanımın temeli neye dayanıyor? ve r3 (küp) gibi ayrı bir açıklayıcı/bağıntı var mıdır? İlginiz için çok teşekkürler...
Rica ederim, yorum bıraktığınız için çok teşekkürler. r=1,00 olduğunda yani tam/mükemmel bir ilişkide bunun karesi 1 yani %100 oluyor. r=0,00 olduğunda yani sıfır ilişkide %0 çıkıyor. Aradaki değerler 0-100 arasında değişiyor. Bilim adamları bunları baz alarak bir çıkarımda bulunmuşlar. Peki yapılan %100 doğru mudur? Bence değil ancak bir çıkarımda bulunmaya çalışmışlar ve güzel olmuş. Bildiğim kadarıyla r3 yok. İyi çalışmalar...
@@TezYardımPlatformu teşekkür ederim. iyi çalışmalar,
Açıklayıcı anlatımınız için teşekkür ederim. Örneklerinizde sürekli değişken verilere yer vererek açıkladınız. Elimde 1-5 arsında numaralandırılmış iki grup halinde (A ve B diyelim) kategorik veri var. Her iki gruptaki 1'den 5'e kadar olan numaralandırma aynı şeye karşılık geliyor. Ancak 1 en kötü 5 en iyi şeklinde artan/azalan bir ilişki yok. A'da 1 olan B'de de mi 1 gibi bir değerlendirme yapmak maksadıyla A-B arasında normal dağılan verilere pearson corelasyonu bakabilir miyim? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılar...
Rica ederim. Faydam dokunuyorsa ne mutlu bana... İlginç ve güzel bir soru sormuşsunuz. Bu analizde korelasyon yine hesaplanır. Eğer A'da 1 olanlar B'de 1 ise, diğer seçeneklerde de tam bir uyum varsa korelasyon +1 çıkacaktır. Bunda bozulma oldukça katsayı da düşecektir. Yalnız bu katsayı size tam olarak neler olduğunu belirtmeyecektir. Ben olsam bunun yerine çapraz tablo yaparım. A grubunu satırlara atar, B grubunu sütunlara atarım. Tüm olası eşleşmelerin yüzdelerini hesaplatmış olurum.
@@TezYardımPlatformu kısa sürede yanıtlamanız çok yardımcı oldu gerçekten. Dediğiniz gibi çapraz tablo yaptığımda bazı kutulara çok az veri düşüyor. Bir sinirin lokalizasyonunu A ve B de 5 ayrı bölgeye göre incelemeye çalıştık. Yani A seviyesinde 1'de iken B seviyesinde de 1 bölgesinde mi yoksa 2 de mi gibi. Korelasyon göstermesi beklenir bir sonuç bizim için ve r=0.536 ile anlamlı korelasyon tespit ettim. Hatalı bir teste tabi tutmamış olduğumu doğrulamanız ile bu sonuç tatmin edici diyebilirim. Bir sorum daha olacak müsadenizle: Aynı yaş gibi sürekli değişken veriler yanında yaş grubu veya bir kişideki hastalık sayısı gibi kesikli değişken verilerde de dağılımına bakarak pearson ve Spearmen korelasyonları mı uyguluyoruz ? Ordinal veride Spearman uygulamak gerekir diye bir varsayım var mıdır?
Rica ederim. Evet, kesikli değişkenlerde de korelasyon uygulayabilirsiniz. Yalnız bunlarda Spearman uygulamak daha doğru olacaktır. Ordinal yani sıralayıcı olanda da aynı şekilde Spearman dikkate alınmalı.
@@TezYardımPlatformu çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim
Hocam tez konumu bunun uzerine yapicam da yardimci olur musunuz? Gerekirse maddi olarak yardimclarini talep edeyim
İstatistik ile ilgili bir talebiniz varsa web sitesinden Platform'a başvurabilirsiniz. Arkadaşlar değerlendirirler.
Hocam etki degeri ne oluyor nasıl hesaplanıyor
Korelasyonda buna gerek yok. r2 etki değerinin verdiğini verir. Korelasyon dışında soruyorsanız: ruclips.net/video/T3WnOpisT8s/видео.html
@@TezYardımPlatformu cevabınız için teşekkür ediyorum hocam. Öğrencilerin okuma test puanları ve yazma test puanları arasında bir ilişki olup olmadığına bakmak için korelasyon analizi mi yapmalıyız
Evet
Hocam çok güzel anlattığınız için teşekkür ederim. Bu bilgilere hangi kaynaktan ulaştığınızı öğrenebilir miyim? Videoda söylediniz kaynağı not ederim diye ama bulamadım
Saygılarımla
Merhaba, öncelikle çok teşekkür ediyorum yorumunuz için. Faydalı olduysa çok mutlu olurum. Bunlar yaklaşık 15 yıllık mesleki birikim sonucunda ortaya koyduğum bilgiler. Tabi ki çok değerli farklı hocalarımızın kitaplarından vs. öğrendiğimiz bilgiler ama spesifik olarak bilgi aldığım kaynak yok. Farklı videoların açıklama kısımlarında belirttiğim kaynaklar var. Onları inceleyebilirsiniz. Saygılarımla.
@@TezYardımPlatformu Çok teşekkür ederim hocam 😊🤲
Merhaba hocam kolerasyon analizinde elde edilecek kolerasyon katsayısının tek başına bir anlamı var mı
Tabiki. Bunu anlatan video var. İzleyebilirsiniz.
Tabiki. Bunu anlatan video var. İzleyebilirsiniz.
Hocam merhaba biz H0 için yokluk hipotezi demiştik 0'a eşit olan şeyleri H0'a yazıyorduk araştırmacının aradığı şeye göre H1 de 0'a eşit olan bir şey olabilir mi yani mesela bu iki grubun ortalamaları arasında fark yoktur H1 olabilir mi
Eğer araştırmanızda hem h0 hem de H1 şeklinde ikisini de yazıyorsanız hocalarınızın söylediğini yapmalısınız. Ancak hiç h0 yazmadan H1 arasında fark yoktur gibi bir hipotez yazabilirsiniz. Örneğin H1 cinsiyete göre anlamlı farklılık bulunmamaktadır. H2 x y'yi etkilememektedir şeklinde hipotezlerinizi kurabilirsiniz. Bunu yapmanın hiçbir sakıncası yok.
@@TezYardımPlatformu hocam hem h0'ı hem de H1'i yazıyoruz hipotez testi soru çözümlerimizde H1'in fark yoktur eşittir gibi bir ibare bulundurmasında sakınca yok yani değil mi
Bu durumda H0'ların tamamını fark yoktur, ilişki yoktur, etkisi yoktur gibi yazacaksınız. H1,2,3...ler bunların tersi olacak.
Anlatılan ders hangi fakülteye ait? Rastgele karşıma çıktı, sınav stresiyle izlemedim de.
İstatistik dersi olan ve bu konuyu işleyen her fakülte veya bölüm öğrencisine hitap ediyor.
Merhaba hocam şimdi bir soru var iki tip sıralama var birisinde artıyor diğerinde artıp azalıp artıyor şıklarda korelasyonlar pozitiftir,negatiftir, hepsi yanlıştır,yeterli bilgi verilmemiştir vardı sizce hangisidir ?
Değerleri tam olarak görmeden net birşey söylememiz yanlış olur. Yeterli bilgi verilmemiştir diyelim.
@@TezYardımPlatformu Değerler 6 8 10 15 20 diğerinde ise 8 10 15 12 20
Pozitiftir.
@@TezYardımPlatformu Ama hocam birisinde sürekli artmış diğerinde artmış azalmış artmış
Bu önemli değil, korelasyon biraz farklıdır. 0,80 gibi bir değer çıkacaktır.
hocam iyi hoşda bu korelasyon nasıl hesaplanır anlatmamışsınız .
Korelasyon oynatma listesine girerek istediğiniz hesaplamayı izleyebilirsiniz. Ne demek :)
@@TezYardımPlatformu teşekkküre ederim hocam
Rica ederim.