Hoe werkt een skibinding en wat zijn DIN waardes?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 июл 2024
  • Misschien wel het meest onderschatte deel van je ski uitrusting: de skibinding! Er zit ontzettend veel technologie in een gemiddelde binding en in deze video legt Richard je alles uit wat je maar kan weten over een skibinding! Wat doet een binding precies en hoe stel je de juiste DIN-waardes in?
    Een rem op je ski's
    Om te beginnen zit er een rem op je ski's. Die zit er voor het geval je van je ski's valt en je ze niet onderaan de piste hoeft te gaan zoeken. De rem klik je naar beneden als je in je binding stapt en gaat 'aan' als je uit je binding stapt (of valt).
    De voorbinding in de achterbinding: voor jouw veiligheid
    Zoals je ziet is een binding verdeeld over een voor- en een achterkant. Beide zitten daar om jou veilig te houden. Hij houdt je namelijk vast als je aan het skiën bent en je dus wilt dat je ski's doen wat jij wilt, maar komt ook lost op het moment dat je valt zodat je je niet bezeert. Dat laatste doet de voorbinding door toe te staan dat je zijwaarts uit de binding kunt. Bij sommige skibindingen kan dat ook in de achterbinding. Maar wat deze vooral doet, is het loslaten van je schoen als je voorover valt.
    Afstemming van de bindingen: de DIN-norm
    Iedere binding moet zijn afgestemd op jouw persoonlijke 'instellingen'. Bijvoorbeeld je lengte, gewicht, skiniveau, lengte van je schoenzool, maar ook je leeftijd. Deze instellingen tezamen vormen jouw DIN-waarde en kun je aflezen en instellen voorop jouw voor- en achterbinding. Dit afstellen moet gedaan worden met een geijkt bindingafstelmachine en kun je dus zelf níet doen. Dit heeft te maken met de stalen veren die in de bindingen zitten en die op een heel precieze manier op spanning gezet moeten worden. Het kan dan zijn dat de waardes die je op je bindingen afleest, niet overeenkomen met de werkelijke spanning die de veer heeft. Laat daarom altijd (jaarlijks) je bindigen bij een specialist mét een afstelmachine afstellen.
    Nieuwe skischoenen, nieuwe technologiën
    De ontwikkeling van skischoenen staat nooit stil. Daarom zijn er drie belangrijke nieuwe technologiën die skiën nog veiliger maakt:
    * Om ervoor te zorgen dat je altijd zijwaarts uit je voorbinding kunt komen, worden er bij nieuwere bindingen een plaatje geplaatst waar vroeger een glijpaatje zat. Hierdoor wordt je skischoen makkelijker zijwaarts uit de ski gedrukt als dat nodig is.
    * Bindingen worden ook op platen gemonteerd, zodat je wat hoger op je ski's staat en 'meer hefboom' hebt. Dit zorgt er ook voor dat je bij een smalle ski en brede schoen minder snel met je schoen in de sneeuw terecht komt en grip verliest.
    * Op moderne ski's zit ook een railsysteem waarmee je in maat kunt varieren. Zo heb je altijd de juiste maat in je bindingen!
    Wat je kan verwachten in deze video:
    0:00 Intro
    0:11 De stopper oftewel rem
    0:35 Het veiligheidssysteem
    1:37 Afstellen van de binding
    1:55 DIN waardes
    2:30 Waarom je zelf je ski's niet kan afstellen
    3:16 Nieuwe technologie
    3:45 Een montageplaat
    4:17 Verstelbare rails
    Vind je het tof wat we doen en wil je ons steunen?
    • Abonneer je dan op ons kanaal! bit.ly/ws-sub
    • Word lid van onze club! bit.ly/clubWS
    • Of klik je suf op 1 van onze links: bit.ly/3km6rKP
    #wintersport #skibinding #dinwaarde

Комментарии • 14

  • @ordian
    @ordian Год назад +1

    Hey Richard,
    DIN-waarde 9 vind ik toch wel aan de hoge kant maar misschien heb je wel een kleine zoollengte.
    Wat is het precieze voordeel DIN-waarde van 9 ten opzichte van bijvoorbeeld 6.5?
    Ik neem aan dat jouw kniebanden net zo snel scheuren of beenderen breken als iemand met dezelfde zoollengte, lichaamsbouw, leeftijd etc.
    Wat zou er gebeuren als jij nou met DIN-waarde 7 gaat skiën, vliegen je ski's dan echt continue uit?
    Maar als ze dat niet doen waarom zou je dan niet gewoon deze lagere waarde voor lief nemen om de kans kleiner te maken dat je toch net iets verrekt, scheurt of zelfs breekt?

    • @Sj1bby
      @Sj1bby Год назад +3

      Volgens mij is het zo dat iemand die beter skiet een hogere din waarde nodig heeft omdat deze persoon meer kracht kan én weet over te brengen aan de ski.
      Iemand met meer training heeft sterkere beenderen en kniebanden, dus dat verhaal klopt niet van jouw.

    • @ordian
      @ordian Год назад

      ​@@Sj1bby Vandaar de vraag en de laatste regel.
      Zodra ze niet uitvliegen tijdens het skiën met 7 als waarde dan heeft het toch geen nut om met een waarde van 9 de skiën? Aangezien de kans op letsel alleen maar groter wordt. Of zie ik dat fout?

  • @stefvancasteren9764
    @stefvancasteren9764 Год назад +1

    Hi Richard, wat bedoel je met 2:23 geijkte binding afstelmachine? Bij de ski huur sleutelen de verhuurders toch ook enkel met een schroevendraaier van de Gamma aan de bindingen van de huurski? Is dit dan gevaarlijk? Moet de ski op een soort computer draaibank dan om af te stellen?

    • @phmm1001
      @phmm1001 Год назад +1

      Afstelmachine ja. Daar zit een robot in die de schoen uit de binding trekt en hierbij de waarde meet en aangeeft of de binding strakker moet of niet.

    • @wintersporters
      @wintersporters  Год назад +1

      Klopt, eigenlijk zou een goede skiverhuur alle waardes moeten invoeren en je binding afstellen. Maar vanwege de drukte zal dit helaas bijna nooit gebeuren.

    • @wisecoonie
      @wisecoonie Год назад +1

      @@wintersporters zoiets als een computer-afstelmachine heb ik nog NOOIT gezien in de verhuurwinkels waar ik al ski’s heb gehuurd. Nu ik m’n eigen ski’s heb sinds een 5tal jaar, maakt dit topic me toch wat ongerust 😮 dus op zoek naar een winkel met zo’n afstelmachine dan maar?

    • @wintersporters
      @wintersporters  Год назад +1

      @@wisecoonie Als je zeker wil zijn van een goede afstelwaarde: absoluut!

  • @ellenrijnvan6944
    @ellenrijnvan6944 Год назад

    Goed uitgelegd De binding is eigenlijk altijd n ondergeschoven kindje. Hoe zit dat met huur skies? Kan me niet voorstellen dat ze bij verhuur zoveel aandacht aan de afstelling besteden.

  • @francvernet307
    @francvernet307 Год назад +4

    Het kan komen door een ongelukkige video-edit, maar rond 1:10 wordt het toch echt precies verkeerdom gezegd.... het "omhoog schieten" gebeurt bij het instappen in de binding en bij 1:17 klik je de binding juist open... slordig.

    • @wintersporters
      @wintersporters  Год назад

      Klopt en goed gezien, we zullen erop letten!

  • @Sj1bby
    @Sj1bby Год назад

    0:45 waarom we Kristy niet zo veel zien dit najaar ...

  • @Joppie86
    @Joppie86 6 месяцев назад

    Een computer nodig voor het afstellen? Lijkt me een tikje overdreven……..
    vast en zeker dat het nauwkeuriger is, maar zo bijzonder nauw zal het voor het gros echt niet luisteren.