Programul Rabla+ 2023, probleme și propuneri pentru 2023 și 2024.
HTML-код
- Опубликовано: 29 окт 2024
- La a doua sesiune a programului Rabla+, din luna septembrie, au fost o serie de probleme. Toate informațiile au fost prezentate Ministrului Mediului, dl. Mircea Fechet.
Am înaintat câteva propuneri pentru 2023 și 2024.
Propuneri pentru Rabla+ 2023:
1. Organizarea unei nou sesiuni de depuneri pentru persoane juridice.Bugetul pentru o nouă sesiune ar trebui să fie compus din bugetul neutilizat în prima sesiune + bugetul neutilizat din a doua sesiune + suplimentare din alte programe unde nu au fost utilizate fondurile.
2. Sistemul informatic sa permită depunerea dosarelor peste bugetul alocat. Peste limita de 100% a bugetului se vor depune “dosare fără sursă de finanțare”.
Bugetul blocat pentru dosarele depuse cu posibilitate de finanțare dar care au fost respinse din diferite motive va fi alocat următoarelor dosare înscrise în sistem “fără sursa de finanțare”.
Bugetul blocat pentru dosarele aprobate dar care nu au folosit nota de înscriere în termen de 60 de zile va fi alocat următoarelor dosare înscrise în sistem “fără sursa de finanțare”.
Această măsură are două obiective:1. Utilizarea 100% a bugetului alocat2. Măsurarea cererii reale pentru mașini electrice în rândul persoanelor juridice.
3. Cererea de finanțare să fie disponibilă în același timp pentru toate persoanele juridice, înainte de depunere sau în momentul deschiderii sesiunii de finanțare.
Propuneri pentru Rabla+ 2024:
1. Sistemul informatic sa permită depunerea dosarelor peste bugetul alocat. Peste limita de 100% a bugetului se vor depune “dosare fără sursă de finanțare”.
Bugetul blocat pentru dosarele depuse cu posibilitate de finanțare dar care au fost respinse din diferite motive va fi alocat următoarelor dosare înscrise în sistem “fără sursa de finanțare”.
Bugetul blocat pentru dosarele aprobate dar care nu au folosit nota de înscriere în termen de 60 de zile va fi alocat următoarelor dosare înscrise în sistem “fără sursa de finanțare”.
2. Cererea de finanțare să fie disponibilă în același timp pentru toate persoanele juridice, înainte de depunere sau în momentul deschiderii sesiunii de finanțare.
3. Eliminarea mașinilor PHVE din programul Rabla+Conform statisticilor europene, mașinile PHEV sunt utilizate ca mașini hibrid. În plus, mașinile PHEV sunt mașini pe combustie. Impactul asupra mediului este similar cu impactul mașinilor hibrid clasice.
4. Reducerea primei de casare chiar și în condițiile creșterii bugetului, pentru a acoperi achiziționarea a minim 25.000 de mașini electrice.
Un BIG LIKE de la mine pentru acest video, datorită faptului ca nu doar "observi problema". Internetul este plin de "probleme", dar putini vin și cu soluții.
Buna ziua! Felicitari pentru efort si pentru clarificari! Consider ca ar trebui ca prima de casare sa fie redusa, in prima instanta, pentru persoanele juridice - mi se pare ca potentialul financiar este mai mare in zona aceasta - apoi daca este cazul, sa fie redusa progresiv si pentru persoanele fizice! Multumim pentru deontologia profesionala de jurnalist autentic!
Va mulțumesc mult pentru mesaj!
"nu vreau sa stiu un baiat", cat de tare! bravo si multumim pentru initiativa!
Bune propuneri desi nu stiu daca sunt neaparat de acord cu reducerea primei, cel putin pentru persoane fizice. Ar fi bine totusi sa se introduca obligativitatea pastrarii masinii 2 sau 3 ani, sunt multi care le cumpara sa faca bisnita si sa le vanda dupa 12 luni in tarile unde subventiile sunt multi mai mici
Partea cu bișnița în alte țări unde nu sunt programe a apărut de mai multe ori în comentarii. Cred că aici ar trebui identificată o soluție. Nu știu dacă este legal să limitezi vânzarea în alte state din UE.
Te-am vazut la B1, felicitari. Esti singurul care stie explica simplu si clar.
Multumesc pentru mesaj! In ultimele doua saptamâni a fost un atac fără precedent la adresa prosumatorilor…..
Te felicit! Foarte logic tot ce ai mentionat, de apreciat si respectele mele!
Dl.Ciprian. Nu am cuvinte. Doar va pot felicita pt.modul de cum a-ti abordat problema si pt. cursivitatea redarii subiectului . Faceti parte dintre acei români, care oricind poate face fata celor care ne conduc.
Va mulțumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase 🙏
Salutare,
Foarte bună expunerea tuturor aspectelor și felicitări pentru propunerile de îmbunătățire a Programului Rabla Plus.
În ceea ce mă privește, după experiența din 2022 în care m-am ocupat personal de dosarul Rabla Plus, obținând aprobare pentru un PHEV, dar neutilizând tichetul pe motiv de ieșire model din producție (Hyundai Ioniq PHEV), în 2023 am lăsat în alte mâini această depunere tocmai din motivul că nu era disponibil acel formular de cerere de finanțare. S-a reușit depunerea dosarului în 3 min, acum aștept aprobarea lui (tot pentru un PHEV deoarece se potrivește mai bine nevoilor). Referitor la mutarea PHEV în categoria Rabla Clasic deoarece nu ar fi utilizat ca un model electric, ci mai degrabă ca un hibrid, eu am o părere ușor diferită în sensul în care ar trebui diminuată valoarea subvenției astfel încât să fie mai mare ca la Rabla Clasic și nu așa de apropiată ca la Rabla Plus. Oricum subvenția pentru Rabla Clasic a crescut în 2023 față de 2022, iar la Rabla Plus a rămas la fel fără să mai socotim și inflația.
In ceea ce privește diminuarea subvenției la Rabla Plus de 10000 Euro eu aș propune un calendar etapizat pe ani: 8000 euro în 2024, 7000 euro în 2025, 6000 euro în 2026 samd până la eliminarea acesteia sau înlocuirea cu o altă formă de impozitare a celor termice astfel încât să devină mai atractive cele electrice.
Foarte interesantă și bună expunerea, am câteva mențiuni:
1. Prima prin programul rabla plus ar trebui să fie între 5.000 și 7.000 euro, nu mai mult.
2. Termenul ce trebuie respectat pentru minima deținere ulterioară a automobilului respectiv, indiferent EV sau hibrid, să fie de minim 3 ani și nu doar 1 an precum acum (sunt destui care le cumpără, le folosesc, apoi le vând cu mai mult decât au plătit ei).
3. Nu ar mai trebui să existe finanțare pentru autoturismele exclusiv ICE.
4. Ar fi justă o ușoară diferențiere, privind prima potențial a fi obținută, între pers. fizice și pers. juridice, dat fiind faptul că foarte multe firme/companii își deduc tva-ul spre deosebire de pers. fizice, totodată și posibilitățile materiale și financiare sunt mai permisive pentru firme.
5. Ar trebui reglată situația speculațiilor ordinare practicate de dealerii auto, au fost prezentate cazuri în care acestia vând în RO, aceiași mașină cu aceiași echipare și dotări, la un preț sensibil mai mare decât în Germania, sau Franța, tocmai datorită bonificației mult mai mari prin programele Rabla.
Ori este normal, legal și moral ca de bonificația prin programele rabla, care-i suportată din banii tuturor contribuabililor din RO, să beneficieze exclusiv clienții și, prin extenso, noi toți printr-un mediu mai puțin poluat. Și nu să-și taie o felie foarte mare din acest tort al bonificațiilor, într-o manieră nemeritată și contrară inclusiv spiritului programului (de legal nu știu ce să spun ...) importatorii și dealerii auto, doar pentru japcă și creșterea arbitrară a profiturilor.
Tot la acest punct ar trebui ponderată lăcomia dealerilor auto privind sumele pretinse pentru facilitarea, obținerea tichetelor rablelor casate. Au ajuns să pretindă cu mult mai mult decât plătesc ei pentru ele, aș fi înțeles un mic comision pentru intermediere, dar nu spre dublul sumei, sau chiar mai mult. Exemplu: să spunem că pentru o mașină hibridă bonificația prin programul rabla ar fi de aprox. 3000 euro, iar dealerul îți pretinde minim 1400 euro pentru cele 2 tichete, așa la negru, nu-i deloc în regulă. La EV se cereau și 2000 euro pentru 2 tichete, dar acolo și bonificația este mult mai mare, fără ca aceasta să justifice pretențiile. Tot japcă ordinară.
Prețurile autoturismelor noi sunt încă nejustificat de mari, scumpirile speculative din ultima perioadă nu s-au reglat, dar nici nu se dorește, ci dealerii țin cât pot prețurile cât mai sus. Criza 2008-2010 nu mai are niciun fel de învățăminte, bunul simț este ceva abstract, iar regulile economiei de piață sunt puternic distorsionate după cum le convine.
6. Mai degrabă aș limita la 5000 euro bonificația pentru EV, presând toți importatorii și dealerii să-și revizuiască prețurile, DAR aș investi diferența de buget (alături de alte sume mult mai mari desigur) în dezvoltarea rețelei stațiilor de încărcare și modernizarea și refacerea infrastructurii electrice.
7. Nu ține exclusiv de Ministerul Mediului, dar este absolut necesară o mult mai riguroasă acțiune de control a autoturismelor înmatriculate deja în circulație, atât în trafic cât și inclusiv la stațiile ITP. Are DPF off, egr off, sau emisiile sunt vizibil mult mai mari (fum negru de ai senzația că se face noapte)? Se rețin atât talonul cât și plăcuțele de înmatriculare, dându-se un termen de 2 luni pentru repunerea în conformitate, în caz contrar se radiază și casează fără dispunerea unor măsuri suplimentare.
Trebuie supravegheat mai bine importul de mașini second hand, pare că iar se aduc în RO tot soiul de vechituri și hârburi.
Foarte bun video, felicitari. Ma bucur ca ai reusit sa iei legatura cu cei din minister, parerea mea era ca ei au facut acest program ca sa castige dealerii. In afara de Tesla, toti au umflat preturile in nesimtire ca sa isi creasca profitul la vanzare (oricum nu ii interesau sa vanda prea multe EVuri ca nu mai esti abonat la revizii apoi). Banii acestia care vin la dealeri, evident se intorc si la politicieni, gasesc ei metode...
As avea totusi niste propuneri si sugestii, daca oamenii de la conducere sunt chiar de buna credinta:
1. Obligativitatea de a nu vinde masina un an e o perioada prea mica. Masinile, in ultimii ani, se devalorizeaza mai greu, si mai ales ca sunt tari care acorda subventii mici sau zero, sunt cazuri de oameni care vand spring dupa un an cu 10.000km la bord, pe profit, in afara tarii. Deci guvernul a dat bani ca sa beneficieze alte tari de acele noxe reduse. As zice ca 24 de luni sau 36 de luni e ok. Iti iei masina noua pana la urma, daca chiar vrem sa protejam mediul trebuie sa iti asumi acea achizitie, sa tinem de lucruri, nu sa le schimbam anual.
2. Nu as scadea suma de 10.000 de euro pentru persoane fizice (poate doar pentru juridice ar fi ok), chiar daca singurii seriosi sunt Tesla, in rest toti umfla preturile. Avem putere de cumparare mica totusi. Daca Tesla continua sa tina prețul ok, toti ceilalti vor fi nevoiti sa dea jos din pret ca sa vanda.
3. Totusi daca e sa analizam, cred ca foarte putini dintre cei care isi caseaza rabla chiar au bani de masina noua. As mai infiinta un program pentru reconversia mașinilor clasice (euro 4 sau mai jos) in ev-uri. Poti converti o masina cu 10-15k de euro, in functie de dorinte, exista si kituri in strainatate, si shopuri care fac asta la noi, si s-ar dezvolta si mai mult afacerile in acest sens. Daca am o masina ok de oras si naveta, dar a cam 'obosit' motorul, polueaza si consuma multicel, mai ales in oras, nu ar fi mai ok sa imi transform masina de oras intr una electrica cu vreo 6k euro + 6k de la stat, decat sa caut altceva sh? Cu conditia sa donez motorul actual la remat si firma sa ofere garantie 4 ani sau 80k km pe motor si baterii? Cum ti se pare?
Iti multumesc pentru mesaj si pentru propuneri.
1. Problema masinilor vandute dupa 1 an în afara României a apărut de mai multe ori in comentarii. Ar trebui restricționată vânzarea în primii 3 ani doar în România. Nu știu dacă o astfel de măsură ar fi legala. Cred că Ministerul Mediului si AFM ar trebui sa vina cu propuneri.
2. Prima nu ar trebui să scadă dacă măresc bugetul. Dacă păstrează bugetul de anul acesta va fi loterie și este posibil să fie chiar o piedică. În România vorbim despre Tesla si Spring. Tesla nu a umflat prețurile în Romania pentru că avem 10k de la stat. Dacia Spring mi se pare o mașină supraevaluată si cred ca daca prima s-ar reduce si Dacia ar reduce din preț.
3. Conversia ar fi o chestiune interesanta dar care nu ar genera un volum mare de masini si ar fi greu de urmărit tot procesul de conversie. Dacă ar exista un astfel de program m-as gândi sa transform o masina istorica in EV. Poate va fi un program de sustinere cand vor aparea solutii de conversie ceva mai standardizate.
@@ECODRIVE multumesc pentru reply. deja deficitul tarii este mare si se uita de unde sa taie (daca UE nu va fi de acord sa ne accepte un deficit si mai mare), dar sa speram ca mai ofera fonduri si aici. Mai sunt si alte variante: nemtii ofera 9000 EUR pentru masini pana in 40k si 7500E pentru masini intre 40k si 65k, ceea ce mi se pare ok, daca iti permiti o masina mai scumpa, nu ai nevoie de atat de mult ajutor. Conversia am vazut ca este subventionata la francezi, cu 5000 de euro, pentru masini mai vechi de 2001, dar nu stiu daca a avut succes. De asemenea, pentru vehiculele comerciale (dubite electrice pentru curierat) s-ar putea aloca un bonus mai mare (20-25k), acelea chiar fac kilometri multi prin oras si costa cel putin dublu fata de varianta clasica (fiat e-ducato are preturile de lista afisate pe site)
@@ECODRIVE legat de restrictia doar in Romania nu cred ca se poate. Astfel de masuri din cate stiu se pot aplica cu mentiunea la nivel UE. Adica pot introduce restrictia ca nu ai voie 3 ani sa o vinzi in afara UE, ceea ce oricum nu se întâmplă din motive de taxe.
Felicitări pentru analiză și pentru propuneri!
Perfect de acord cu tine! 🙌🏻
Salut Ciprian. Apreciez abordarea problemei din acest video.
Si eu consider ca 7K eur ar reprezenta un threshold acceptabil pentru ticket, fara sa descurajeze potentialii clienti.
De asemenea, ar fi mult mai ok daca ar fi 3-4 runde de subventii pe an si preferabil de sume aproximativ egale. Actuala abordare in care in martie se bugeteaza grosul creeaza problema mentionata de tine pe vanzari si le intarzie, putand chiar pe unele sa le anuleze daca potentialii clienti nu prind ticket.
Asta a fost o problemă semnalată și de către dealeri/importatori.
Felicitări pentru propuneri, as fi foarte bucuros sa fie si o a 3 a sesiune, am comandat o tesla model 3 si am fost foarte suparat cand am vazut ca nu am reusit sa prind sesiunea 2, desi am inceput sa imi pregatesc actele cu o luna înainte, dar na vad ca am alergat degeaba.... si a fost o alergare pe cinste ținând cont ca masina trebuia sa fie luată pe juridic, sper sa se rezolve ceva si sa pot lua masina anul asta ...
Salutare!
Am depus in primavara pe PJ un dosar pentru o masina - am achizitionat o Tesla YLR. Acum, in septembrie , cunoscand procedura si avand salvata cererea din primavara am pregatit documentele si am completat si cererea din primavara (precizez ca nu stiam daca va putea fi incarcata acea cerere, dar m-am gandit sa incerc - oricum am facut antrenament in completarea ei cat mai rapid). Acum se dovedeste ca am fost inspirat si am prins alocare si in sesiunea din toamna ( precizez ca este vorba tot de un singur autoturism electric - cu siguranta tot o Tesla M3LR sau MYLR - grea decizie ).
Eu sunt cazul fericit care a prins fonduri , dar analizand programul cred ca ar putea fi mult inbunatatit , sa fie gandit cat mai transparent si sa ofere tuturor doritorilor sanse egale.
Mi se par foarte bune propunerile din video - o prima ceva mai mica 6-8K si un sistem care sa garanteze utilizarea fondurilor in integralitate ( asta ar duce la mai multi beneficiari ai programului).
As mai adauga urmtoarele:
In momentul de fata o persoana juridica poate sa beneficieze de fonduri cu o valoare cumulata de 200.000 euro ( 18 masini electrice ). Tinand cont de cererea mult mai mare decat fondurile disponibile ma gandesc ca ar trebui micsorata aceasta suma si limitat mai mult numarul de tichete de care sa beneficieze o PJ ( inteleg argumentul de genul - o astfel de firma face curierat sau activitati cu utilizare intensa a masinilor , dar cred ca in momentul in care achizionezi zeci de masini ai alta forta de negociere - nu este cazul Tesla :), dar oricum nu am vazut Tesla la curieri ).
O a - 2 -a propunere ar fi ca in cazul unei PJ care doreste sa achizitioneze mai multe masini sa depuna cate un dosar pentru fiecare in parte . Astfel consider ca sunt sanse egale pentru toti, pentru fiecare tichet rabla . Vrei mai multe masini - depui mai multe dosare ( bineinteles daca mai apuci ). Asa am avea mai multi beneficiari ai programului.
Nu stiu daca propunerile mele vi se par de ajutor si daca sunt argumente contra realiste imi pot schimba opinia :).
Inteleg supararea celor care nu au prins tichet si contextul usor nepotrivit in care pun intrebarea aceasta atat pentru domnul Ciprian, dar si pentru membrii canalului, dar indraznesc pentru ca sunt intr-o mare dilema si as dori sa aflu si alte pareri care cu siguranta sunt avizate daca sunteti membrii acestui canal:
Ce masina sa comand M3LR-versiune noua sau MYLR? Ca si particularitate ar fi ca avem deja un MYLR si SR l-am exculus pentru ambele modede, desi ar fi fost alegerea care parea cea mai potrivita pentru a2a Tesla ( autonomia si acceleratia au facut diferenta ). Multumesc!
Multumesc mult pentru mesaj și pentru propuneri!
Felicitari pentru initiativa sunt de acord cu punctele de vedere. Personal chiar daca am accesat programul acum 2 ani ca si PF (achizite Tesla), pot sa observ ca cea mai mare cerere si cel mai mare impact l-ar aduce aceste finantari firmelor si bugetul trebuie balansat corespunzator in functie de cerere. Cred ca orice suma intre 5000-8000 euro ar fi in continuare atractiva si nu ar provoca o frana in achizitia de masini electrice. Se poate incerca o reducere graduala a primei pentru a analiza efectele ei (de exemplu timpul necesar pentru epuizarea fondurilor comparativ cu sesiunile anterioare). As merge initial pe 7500 euro (ca in US). De asemenea prima suplimentara pentru a 2-a rabla casata nu are suficienta încurajare daca obții 4500 lei si te costa 3000 de lei sa cumperi voucherul si apoi sa treci prin tot procesul. Așadar propun fie sa meargă doar pe o rabla pentru 7500 euro sau cu 2 rable (pentru a scoate cat mai multe de pe strazi) dar combinatia sa fie 5000 euro pentru prima rabla si jumatate, 2500 euro pentru a 2-a rabla (momentan nu toata lumea a ales sa caseze 2 rable pentru ca erau multe batai de cap fara un beneficiu solid). Suplimentar, pentru simplificarea procesului, as renunța si la tipul de rabla (euro3 vs euro 4 sau 8 ani vs 15 ani), as lasa o limita ceva de genul: maxim euro 5b norma de poluare si minim 8 ani . Conform en.wikipedia.org/wiki/European_emission_standards Euro 5b a fost inregistrata pana in Septembrie 2015 (acum 8 ani) cand a aparut primul standard euro 6b, deci avem si rable cu euro 5 pe strazi, mai ales cele fara filtru de particule diesel (euro 5a).
Îți mulțumesc foarte mult pentru mesaj si pentru prezentarea argumentelor. Sunt de acord cu tot ce ai spus 👍
Foarte bune propunerile dvs. Excelente!
Dar în România problema nu este lipsa de idei bune, problema este ca pe ideile bune nu se pot face mânării ....
Încă odată Felicitări pt toată implicarea dvs și toată munca depusă! Eu personal va sunt recunoscător pt ca datorită dvs am luat prima electrică un Spring. Apoi a urmat al 2-lea pt ca ma băteam cu soția pe el. Am un Captur pt drum lung pt ca eram ff sceptic de electrice la drum lung dar după video-ul dvs cu drumul in Italia m-ați convins să trec și la mașină de drum lung tot electrică și am vrut sa iau acum Megane E Tech doar ca nu a ieșit
Acum, pe undeva îmi pare și bine, pt ca mă sucesc de la Megane la Model Y și în primăvară încerc din nou Rabla Plus
Le-am prezentat ca sa nu spună nimeni că nu au fost propuneri. Eu cred ca trebuie să țină cont de recomandările beneficiarilor….
Buna ziua,
Foarte buna si utila prezentarea, va multumim pentru tot ce faceti pe canal.
Referitor la propuneri:
- stabilirea unui buget minm (in functie de vanzarile din sesiunile de pana acum) pentru PF si PJ, iar diferenta fata de bugetul total disponibil sa fie distribuita in ordinea dosarelor
- inregistrarea dosarelor peste bugetul alocat astfel incat sa nu ramana sume neutilizate (nici la PF nici la PJ - coroborat cu mentiunea de mai sus), asa cum ati precizat in video.
- parerea mea este ca la momentul actual o diminuare a subventiei sub pragul de 7.000 EURO ar fi demotivanta.
- masinile achizitionate prin programul rabla plus sa nu poata fi vandute mai repede de 3 ani sau 100.000km
Multumesc pentru propuneri 👍
Foarte bun materialul. Sustin toate propunerile expuse mai sus. Am incercat si eu in sesiunea a doua dar nu am avut informatia legata de cerere ( nu ar fi trebuit sa fie asa ceva ) si pana am completat a durat cam 13 minute, am primit numar de dosar dar mai departe au fost epuizate fondurile.
Iti multumesc pentru mesaj!
Buna ziua. D-le Ciprian, felicitari ptr vlog. E foarte bine prezentat si desigur PUNCTAT problemele de la Rabla si Rabla+. Numai ca (o sa ma considerati hater) dar sa precizezi ca plug-in-hybridele ar trebui sa fie introduse la rabla clasic din punctul meu de vedere e incorect. De ce? Ma explic (e parerea mea) : 1. Plug in hybridul are un motor termic si un motor electric (mai mic).2. Are o baterie care se incarca la priza (sau statie de incarcare). 3. Are un port de incarcare AC (de 7 sau 11 kw). 4. Are un nivel scazut de noxe (CO2) comparativ cu masina termica. 5. Consumul unui plug - in - hybrid in modul hybrid e mai mic decat la o masina cu motor termic (asa am auzit ca poate ajunge la 1-2 litri/100 km) desigur depinde de stilul de conducere si anumiti factori. Deci eu zic ca plug-in-hybridul sa ramana la rabla+ cu reducerea de 5000 euro. Nu poti compara un motor clasic care consuma cam 4- 6 litri/100 km dar noxele de CO2 sunt de peste 100-150 gr/km cu un un plug-in-hybrid cu consum de 1-2 l/100 km si noxe de 20-50 gr/km. Muktumesc si spor in ceea ce faceti.
Va salut! Nu ma deranjeaza mesajul si este bine ca avem o dezbatere pe acest subiect.
Despre PHEV pot sa va spun ca ideea acestei tehnologii a fost exact aceea descrisa de dumneavoastră. Dacă esti organizat si încarci cat mai mult este posibil sa obtii consumuri foarte bune. Din păcate, realitatea de pe drumuri arata ca majoritatea posesorilor de PHEV folosesc aceste masini ca pe mașinile hibrid. Aici este problema principala. Stiu persoane care folosesc PHEV asa cum trebui dar sunt destul de putini.
Eu nu am recomandat niciodată PHEV pentru ca sunt masini foarte complexe cu potențial de probleme. Din pacate se pastreaza multe din dezavantajele masinilor pe combustie (intretinere, reparatii, etc).
Si eu vreau sa te felicit pentru acest video, chiar il asteptam de ceva timp. Crede-ma ca am citit si toate commenturile pt ca eram curios cum vede lumea multiplele probleme/solutii pe care le-ai prezentat in acest clip. In acest moment, nu cred ca este bine sa diminuam acei 10.000 euro pentru PF sau cel putin pana cand nu avem un procentaj mai mare de masini electrice achizitionate prin acest program. Chiar cred ca diminuarea sumei ar oprii potentiali cumparatori (cel putin acum , in 2-3 ani ar fi o alta poveste). Pana sa asteptam noi ca aceste firme sa listeze preturi mai corecte, mai bine ma bazez pe,prima de la stat. Sunt de accord cu acea perioada de 2 ani in care nu poti vinde masina (chiar si 3 nu ma deranjeaza) pentru ca eu chiar nu o cumpar sa fac specula. Imi place ideea ta de a avea mai multe sesiuni de-a lungul anului de a nu crea aceste perioade moarte de vanzari. Poate o idee buna ar fi un sistem transparent de listare de dosare ( cu nume/prenume si marca de masina si poate chiar si dealer inclus aici) iar acest dosar sa primeasca un numar. Pe principiul, eu am numarul de dosar 10456. Intru pe site , vad cati mai sunt inaintea mea, vad cine nu a continuat procedura intr-un timp alocat (30zile) si vad si cum dosarul meu inainteaza. Acest fisier sa fie deschis tot timpul anului si fiecare isi lasa sacosa/dosarul. Ti-a venit randul, ai 30zile, nu s-a intamplat nimic, urmatorul. Alt punct bun pe care l-ai adus, PHEV, total de accord, pentru ei, RABLA CLASIC. Chiar cred ca PHEV este ultima suflare ale motoarelor ICE. Nu inteleg cum lumea inca se lasa convinsa de acest sistem ( dar poate sunt lucruri pe care nu le stiu eu ). Multumesc inca o data pentru munca depusa si spor in continuare. Multa bafta.
Ar trebui introdusă o nouă Regulă : o mașină / firmă. Și păstrată valoarea din prezent.
Excelent videoclip! Felicitări pentru răbdare și idei. Mulțumim frumos pentru inițiativă.
Eu am apelat la un consultant, cu toate ca mi-am obtinut singur aproape toate documentele, insa am zis ca e mai putina bataie de cap cu depunerea. Surpriza, se pare ca nu toti consultantii sunt la fel. Consultantul meu nu face parte din grupul baietilor destepti. Prin urmare nu am prins nici macar numar de inregistrare. Aprob pozitiv o a treia etapa pentru 2023.
Modificarea bugetului pe ultima sută de metri a fost surprinzătoare chiar și pentru consultanți.
Partial de acord cu dvs., dle Ciprian.
1. Legat de cuantumul primei, e posibil ca diminuarea ei sa forteze reduceri ale pretului dealerului.
2. Masinile PHEV ar trebui sa aiba o prima spre rabla clasic. Merge des cu UBER GREEN, unde ar trebui sa fie masini care nu polueaza, si absolut toate merg cu motorul termic.
3. Diminuarea valorii masinii care poate fi achizitionate, pe principiul achizitiei de locuinte. Cine isi poate lua o masina de 50.000 EUR nu are nevoie de subventii ajutatoare din buget, ci doar optimizeaza.
4. PJ, avand si beneficiul deducerii TVA-ului, ar trebui sa aiba o prima mai mica, 5k.
5. Masinile date spre casare ar trebui sa fi fost in posesia potentialilor beneficiari de cel putin 3 ani, astfel incat sa fie oprit traficul imoral de voucher. Programul trebuie sa aiba ca obiectiv scoaterea din trafic a unor autovehicule care chiar au fost pe strada, si nu parasite prin curti.
6. Masinile achizitionate sa nu poata fi instrainate cel putin 3 ani, nici prin comodat.
1. O prima mai mica va reduce si preturile dealerilor.
2. 100% de acord
3. Acum pragul este la 75.000€ dar ar putea sa scada la 50.000€
4. Depinde de PJ. Multe IMM-uri deduc doar 50% din TVA iar firmele neplatitoare de TVA nu deduc nimic (sunt la fel ca PF).
5. Cu asta nu sunt de acord. Scopul programului este sa scoată rablele de pe strada, nu contează proprietarul. Este foarte posibil ca cei care pot casa o masina sa nu aibă bani sa cumpere o masina noua.
6. 3 ani mi se pare cam mult, poate 2 ani in loc de 1 an. Ar fi ok să poată fi vândute doar in România în primii 3 ani. Chiar ar ajuta ca mai multi romani sa aibă acces la masini electrice mai ieftine.
apreciez mult actiunile tale legat de acest subiect.
mie personal mi-a luat 9 minute sa completez si sa uploadez tot. am fost dezamagit sa vad ca in 7 minute s-a epuizat fondul... cu toate acestea am ales sa comand totusi masina electrica la pret intreg de data aceasta, si sa sper la succes intr-o sesiune viitoare.
cred ca propunerile tale sunt legitime, si sper ca vor fi luate in considerare.
Iti multumesc mult pentru mesaj și felicitări pentru achiziție 👍
Un clip foarte util
Pretul minim al unei Tesla 3SR acum, este de aprox. 33000 (daca se ia in calcul o reducere de 10000 eur). Eu, ca PJ, deja fac un compromis, accept sa platesc 5-6000 eur in plus fata de o masina pe combustie.
Daca prima va fi diminuata la 7000 eur, deja nu ma mai intereseaza, pentru ca ajung la o diferenta de 8-9000 fata de o masina clasica, adica se acopera combustibilul pe 5 ani, in anumite cazuri chiar 7-8-9 ani .
Concluzia: o prima mai mica va scadea categoric interesul PJ pentru electrice. Firmele merg pe calcule de rentabilitate, nu merg pe decizii de impuls de moment, cum se intampla in general la PF.
Solutia ar fi majorarea bugetului + corectitudine in procesul de depunere si pastrarea primei de 10000 pentru PJ.
Soluția de creștere a bugetului ar mulțumi pe toată lumea dar nu știu dacă este posibilă, asta ne poate spune Ministerul Mediului și AFM. Dacă se mărește bugetul, prima de casare poate să rămână neschimbată.
Dacă rămâne același buget atunci nu este normal să transformăm Rabla+ în loterie. Chiar și cu o primă de 7000 euro vor fi multe firme interesate și bugetul se va consuma iar pe străzi vor fi mai multe mașini electrice. O primă mai mică m-ar dezavantaja și pe mine dar aici vorbim despre piața de mașini electrice. Pe măsură ce crește cererea, subvenția se va reduce pentru că așa funcționează subvențiile în orice domeniu.
Corectitudinea si transparenta ar trebui sa fie o regulă de aur.
@@ECODRIVE Da, cu prima de 7000 vor cumpara in mare parte cei ce cumparau probabil si fara nicio prima. Daca vrei mai multe masini electrice pe strada, trebuie sa existe si argumentul economic. Majoritatea IMM-urilor care au ajuns in punctul de a-si schimba masinile (si care pun mai presus calculele de rantabilitate) nu au argument economic in a plati 9000 eur in plus pe o electrica. In 5 ani, o firma transforma cei 9000 in 1-2 masini Tesla, sau diferenta de 3000 in 20-25000.
@@andrei335 nu poti discuta despre rentabilitatea IMM-urilir si sa faci calcule pentru ca diferă foarte mult. Ca sa poti calcula rentabilitatea trebuie sa cunoști câți km parcurge pe an cu masina pe combustie și cum va incarca masina electrica. O diferența de 2000-3000€ poate fi amortizata in maxim 30.000km (daca incarci la priza la firma) sau in 15.000 km daca incarci de la panouri.
Felicitari pt video! Si eu am incercat sa fac dupa regulament si nici nu apucasem sa termin de completat cererea ca m a scos din program cu fonduri epuizate. Trist si urat! Propun sa fie si o limita de finanțare pe fiecare dosar gen maxim 3/5 tickete. Ca sa prinda mai multe firme, si aici ma refer la cele mici.
Am propus ca intr-o eventuală sesiune excepțională în 2023 să avem următoarele regului:
- cei care au primit finanțare în a doua sesiune din 2023 să nu mai poată participa.
- numărul maxim de mașini/cerere să fie 1. Asta înseamnă ca la un buget de 50 mil am putea susține 1000 de firme.
Acestea au fost câteva idei care s-au discutat dar pe care nu le-am trecut pe document.
Deși eu fac parte dintre cei care au reușit să aplice, absolut de acord cu Ciprian în ceea ce privește crearea unor condiții de egalitate în șanse la aplicare.
Propunerile pentru sesiunea următoare, excelente!
Salut. In Germania subventia este 6.750 € (Umweltbonus) in conditiile in care puterea de cumparare e cu totul alta decat in Romania; deci daca se scade finantarea pentru persoanele fizice, personal cred ca vanzarile electricelor va scadea.
In Germania, subventia de 6750 euro este pentru toti cei care vor să își cumpere masină electrică. Nu cred că există limită de buget.
In România subvenția este de 10.000 euro dar este pentru foarte putini si a devenit loterie. Daca se pastreaza aceeasi logica, in 2024 acest program va fi o piedica.
@@ECODRIVEdar voucherul nu e 10 mii euro, e undeva la 9 mii euro. O sa spui ca da , dar cu 2 rable sari de 10k, uitand faptul ca majoritatea platim rablele care iti reduc din acei 12k lei aditional, practic mai ramai cu 1000 euro , pe acolo. Deci nu 10mii, ca , cursul nu e 4.5lei ci 4.95 lei!
Va salut, in legatura cu situatia pers. fizice, este normal ca fondurile sa se epuizeze in alt ritm, pt. ca nu cumparatorul este cel care introduce dosarul la AFM, ci dealer-ul, in ritmul si posibilitatile lui. Iar cerere este pt. ca fondurile se epuizeaza totusi, chiar daca mai greu.
In prima zi de rabla, cei de la Tesla, pana la ora 17 aprox., cand am ajuns eu acolo nu reusisera sa introduca mai nimic in sistem, din spusele unui consultant, sistemul fiind blocat se pare. In acest timp, fondurile se consumau totusi. Cand au putut incepe cu dosarele, o buna parte din fonduri era deja epuizata.
Persoanele fizice, cred eu, au nevoie in continuare de o prima substantiala pt. ca puterea de cumparare este alta fata de cea a unei firme, adaugand si plata TVA. Multi romani cu greu isi pot permite o masina de 30.000E chiar daca isi doresc o electrica (excluzand situatii ca a 2-a masina gen Spring).
In prima zi de Rabla+ pentr PF sistemul informatic a avut probleme. Multi dealeri au introdus dosarele in noaptea de vineri spre sambata. Luni erau introduse deja toate dosarele de PF.
Acum se consuma bugetul pentru ca multi care voiau sa cumpere pe PJ s-au mutat pe PF. Este artificiala mutarea asta de buget in plus fata de ceea ce era votat. Oricum PF aveau buget mai mare si se consuma greu. Eu vreau sa vad justificarea pe care o va da Președintele AFM. Acum pot doar sa presupun. Daca aduce argumente logice atunci este ok.
Ai un punct de vedere rezonabil in propunerile pe care le faci. Aș adăuga un amendament legat de modul în care sunt acceptate cererile: as alege alte criterii de aprobare decât cea in care primul care a completat și trimis cererea (aici este avantajata doar o anumită categorie de solicitanți) are prioritate. Ar putea fi vechimea mașini sau alte elemente prin care te ajuta sa reduci cat mai mult gazele provenite din trafic.
Felicitări pentru documentare si materialul realizat.
Sunt de acord cu propunerile pentru sesiunile viitoare, poate se vor tine cont măcar de unele dintre ele…
te felicit, foarte bun videoclip si initiativa, tine-o tot asa!
Felicitari pentru video. Propun un buget de 8500€ pentru persoane fizice si 7500€ persoane juridice, eliminarea completa Rabla Clasic, acces pentru firmele de leasing operational deoarece personal sunt interesat sa pot achizitiona o flota electrica.
Interesanta propunerea. Multumesc mult pentru mesaj! 👍
Super. Abia așteptam clipul ❤❤❤
Eu am depus dosar pt un Megane E Tech
Persoana ce s-a ocupat cu depunerea dosarului mi-a zis ca i s-a aprobat doar un dosar. El cu asta se ocupă și până acum nu a mai avut nici un dosar nerezolvat . Am apelat la el tocmai pt recomandările bune primite pt el
Arunca o privire peste propuneri sa imi spui ce parere ai.
Foarte corect ce ai spus, ca sunt multi romani din diferite paturi sociale care se gandesc la masini electrice. Dar in continuare se gandesc la ele doar datorita subventiei de la stat. Altfel, la 30-40 k euro, se indreapta catre bmw. Exemplul clar cu electricianul care a venit sa imi monteze contorul si m a intrebat clasicul: cat mergi cu un plin. Se gandeste sa ia electrica doar pt ca poate iesi mai ieftin decat cu un golf. El nu are nevoie de 300cp cat ofera tesla sau cuplul instant.
Eu cred ca la o prima de casare rabla + de 5000 euro se pierde din interes.
Video excelent,propunerea de 7000 de euro este binevenită,întradevăr ajută când poți cumpăra și la reducere,nu te blochează,te urmăresc de foarte mult timp,bravo ai videouri excelente.
❤❤❤
As fi de acord cu o prima mai mica doar daca avarii de producatori ar reduce preturile masinilor
Eu cred ca daca se reduce voucher-ul vor reduce si preturile umflate 😉
Forte bine puctat doar ca eu mi as dori ca pe firma sa nu ai o perioada fixa din an cand poti accesa aceste foduri, indeplinesti conditiile, sunt bani in buget, sa poti lua tot timpul anului, sa nu trb sa ne imbulzim ca oile, mai avem si alte lucruri de facut intr o afacere nu doar sa pandim un program cand se deschide si tot asa…!
Pentru cei cu PFA , asimilarea lor cu persoanele fizice.
Ai dreptate, 10k euro este prea mult pentru o masina, 7k euro ar fi o suma mai potrivita si ar ajunge fondurile pentru toata lumea, fara sa mai fie haos si bataie.
Si pana la urma o sa fie mai bine pentru toata lumea si pentru AFM ca scopul lor este sa fie cat mai multe masini electrice cu cat mai putini bani folositi.
Suma ar trebui sa scada in fiecare an putin pentru ca si vanzarile de masini electrice cresc.
Foarte explicit !👏🏻 Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta . Am comandat o Tesla Facelift ,am platit celor de la Tesla Romania pentru 2 rable si ei mi-au garantat ca se rezolva 100% sa primesc banii ,dar acum vad in clipul dvs ca fondurile pentru persoane fizice s-au terminat ,iar mie doar saptamana mi sa pus dosarul (pentru aprobare ) oare se poate sa nu mai prind deloc fonduri ? Daca nu mai prind atunci ce fac ,ca astia m-au pus sa plasez deja comanda ,o platesc integral ? 🙈
Pentru persoane fizice inca mai sunt fonduri. 100% o sa primiti finantarea 👍
Propunere pentru actuala sesiune. Tichetul de la PF sa poata fi utilizat de PJ.
Sunt multi care nu au prins pe PJ si s-au mutat pe PF. Nu este normal dar din păcate se intampla lucrul asta.
Mai sunt putin peste 31 milioane pe PF si pare ca ritmul de acordare este destul de lent. Daca nu vor reusi sa consume bugetul pana la finalul sesiunii vor avea probleme pentru ca trebuie sa explice de doua ori de ce s-au jucat cu bugetul.
Nu mai spun ca mai sunt 21 milioane la Rabla Clasic…..total aiurea a fost alocat bugetul.
Am pățit si noi la fel
Foarte bun materialul, nu este corect ca unii sa fie cu cererea completata si alti sa stea sa o completeze, eu am reusit sa o completez in 5 min, dar cand vrut sa o urc in platforma nu se incarca nu dadea nicio eroare, am dat refresh de 2 ori la site si au fost epuizate fondurile.
Am vazut ca ai spus ca la persoane fizice nu a epuizat bugetul, dar a fost la rabla plus, la rabla normal nu a fost inca epuizat bugetul nici la cele fizice, nici la persoanele juridice.
Ar fi o decizie foarte buna sa se organizeze si a 3 sesiunea, chiar daca ar scadea voucherul pana la 7000 de euro
Eu am reușit să completez cererea în cinci minute, dar la încărcare am primit eroare, în schimb pe mail am primit număr de înregistrare al dosarului, dar dosarul pe site-ul AFM are statusul ‘creat’, chiar nu stiu ce se întâmpla cu dosarul, sper sa primesc raspuns cât mai repede…
Cred ca dosarul a fost înregistrat si daca documentele sunt ok o sa primesti aprobare.
Apreciez materialul! 👍
Multumesc! Cum ti se par propunerile?
@@ECODRIVE, foarte bune! Și eu cred că ar fi mai bine să se inverseze mărimea bugetului pentru PJ vs PF, eliminarea subvenției pentru PHEV și micșorarea subvenției (poate chiar la 5.000€). Apropos de prețurile importatorilor pentru piața din România: la un moment dat am văzut pe site-ul Mercedes-Benz prețuri mai mari la mașinile electrice decât pentru piața din Germania.
Nu vrei să intri în politică? Te-aș vota!
@@marinicalixandru nu sunt nici macar inscris in vreun partid 😉
Complet de acord cu aceste propuneri! Trebuie sustinute IMM-urile in special cele mici si mijlocii, ele sunt un motor important al economiei.
Salut! Felicitari ptr tot ceea ce faci,tine-o tot asa..in schimb am o intrebare,am vazut Buget Uat si Institutii publice,poti te rog sa-mi dai mai multe detalii despre asta,multumesc.👏🤝🍻
La programul Rabla+ pot participa si instituțiile de stat. Procedura de depunere este similara cu cea de la PJ. Din câte știu, instituțiile de stat nu trebuie să caseze o mașină veche. Primesc finanțare doar în baza dosarului.
Salutare, Ciprian! Foarte util si foarte tare clipul, te felicit. 👍🏻
Voiam sa te intreb daca ai idee cam pe cand vor veni rezultatele privind aprobarea/respingerea dosarelor? Am reusit si eu sa depun dosarul, doar ca in sistem ultimul status este ca “Dosarul a fost depus” si nimic mai mult. Si sper ca numarul de ordine primit sa se incadreze in bugetul alocat. Merci anticipat!
Nu ar trebui sa ai probleme. Probabil ca pe la sfârșitul lunii vor publica si listele cu firmele aprobate. Eu nu mi-as face griji daca as fi in locul tau.
Ca și propunerea menționa ca AFMul să aibă pe perioada de înscriere un callcenter unde cineva să poată da explicații concrete în legătură cu neconcordante din dosar daca nu e acceptat pentru a se putea rezolva probleme. In2021 când mi sa respins dosarul NEFONDAT o săptămână întreagă am dat sute de telefone unde nu răspundea nimeni din diferite departamente AFM și am scris zeci de emailuri la care mi sa răspuns sec că există o neconcordanța care defapt nu era😢 pur și simplu trebuieau respinse niste dosare.
O alta varianta ar fi 7000eur prima pentru o rabla, 10.000 pentru 2 rable. Acum pentru a doua rabla primesti doar 3000 de lei, uneori nu se merita efortul. Dar daca e mai mare impulsul, se vor casa mai multe rable.
Salut Ciprian. Mulțumesc frumos pentru material. Îmi pare rău pentru PJ din v2 2023. Aș fi pentru mărirea Rabla + din bugetul Rabla Clasic. Aș fi pentru păstrarea sumei de 10k euro, nu pentru micșorarea lui. Mulțumesc!
Noi nu am apucat, la încărcare a dat ceva eroare si apoi pac, fonduri epuizate
Sa iti dau si exemplul meu personal pentru a fi mai clar - intentionez ca in urmarele 6-12 luni sa imi cumpar o masina noua. Bugetul este de 28-30k EUR. Desi nu ma gandisem la o masina electrica si voiam sa merg pe un hybrid (cel mai probabil Toyota) avand in vedere preturile de la Tesla m-am razgandit, deci sunt dispusa platesc additional in 2-3k EUR peste bugetul alocat si implicit sa fac trecerea spre electric. Daca va trebui in schimb sa platesc in loc de 33k EUR pe un Tesla M3, 35-36k, intram intr-o alta categorie de pret care foarte probabil ma va face sa ma razgandesc.
Deci, din punctul meu de vedere, in prezent fara primele de casare generoase vanzarile de electrice vor tinde spre zero, doar pasionatii si oamenii cu cashflow pe firme le vor cumpara. Sincer mis e pare superficial sa spune ca 2-3k in minus la prima de casare vor pastra interesul pentru electrice. Poate ca este valabil argumentul la PJ, dar la PF ma indoiesc profund, mai ales daca ne uita pe nivelul salariilor din Romania vs preturi.
Cu o prima de 7000€ eu cred ca la PJ interesul va fi la fel de mare si la PF o sa vedem discount-uri la masini egale cu diferenta de 3000€. Sunt multe masini cu preturi umflate pentru ca in Romania voucherul este de 10000€
Salut, felicitari pentru materialul informativ.
Nu pot sa-mi dau cu parerea legat de acest prag pentru persoane juridice insa pentru persoane fizice cred ca ar ajuta sa ramana la fel cum e acum cu impunerea unor conditii pentru a evita specula (cumpar masina si apoi o vand ca sa ies in castig). Eventual lasat un prag maxim pentru cei care sunt la primul EV si apoi scazut la a 2a, a 3a... etc.
Si pana la urma, de ce nu ar creste si bugetul pentru acest program. Eventual sa fie o "afacere" intre AFM si producatorii de masini iar noi ca si clienti sa putem accesa prin dealeri. Insa asta nu cred ca se poate realiza atat timp cat bugetul este insuficient.
PS: Frumoasa macheta cu Cybertruck, te pregatesti de o precomanda? :)
Eu sper sa suplimenteze bugetul dar daca nu va fi buget trebuie sa modifice valoarea voucher-ului. Eu cred ca sunt multi importatori care vor reduce preturile daca se reduce voucher-ul :)
Ma gandeam la Cybertruck, nu pentru ca asa avea nevoie de asa ceva ci pentru ca mi se pare o masina foarte "ciudata". Nu cred ca vom vedea Cybertruck in Romania mai devreme de 1-2 ani.
In 2021 mi-a fost refuzat dosarul nefondat cu toate că dosarul a fost făcut perfect in paralel cu alt dosar aprobat. Am impresia că acceptul dosarelor se face random daca firmele nu sunt cumva preferate de cineva anume
Buna expunerea, dar nu sunt de acord cu reducerea tichetului,totuși mașinile electrice sunt prea scumpe😢
Nu exclude posibilitatea ca reducerea tichetului sa reduca si pretul masinilor….sunt multe masini cu pret mai mare doar pentru ca tichetul este 10.000€ 😉
Am depus pentru un prieten, el fiind plecat in concediu. Am primit 5 documente, numerotate frumos, primul document fiind cererea deja completata si semnata. Am depus in primul minut, fara probleme, avand cererea deja completata de cel care se ocupa de asa ceva. Fondurile sunt pentru o Tesla, ca sa faceti voi legaturile.
Multumesc pentru mesaj! 👍
Salutare! Nu a fost nici o scapare de sistem, a fost "dedicatie".
Salutare! Eu as implementa ca in afara, spre exemplu. Fara programe pe site-uri cu smecheri care stiu ei cum sa lucreze cu 10 pc-uri odata, sau cu un soft (am auzit ca se practica si asta), sau stiu eu un baiat, o firma de “consultanta” care face milioane de pe urma unor beneficii date de stat celor care intr-adevar cumpara. In Italia spre exemplu (eco incentivi) sunt pt toti: mergi la dealer, 5000 statul, 5000 dealerul sau 3k sau cat poate fiecare dealer. Esti eligibil (ai firma ok bla bla bla) in ordinea cumpararii se dau si incentivii pana se termina. Nu bataie, nu discutii, nu luat ticket si nefolosit cu lunile etc…aprobat odata cu comanda. Pe intelesul tuturor, totul direct la dealer fara ingramadeala si alte practici “indoielnice”.
Salutare, felicitari pentru video, ai punctat foarte bine, nu sunt de acord totusi cu scaderea valorii finantate de Afm, la noi in tara cel putin in momentul de fata a fost un bun stimulent, cel putin in cazul meu m-a ajutat sa fac trecerea la o masina electrica si cred ca lucrurile se vor regla in timp, va scadea valoarea finantata de Afm, dar va scadea si pretul masinilor electrice, cel putin asa sper.
Mă ajută dacă îmi spui ce mașina ai cumpărat.
Unii importatori/producători au crescut artificial prețurile pentru ca voucherul este 10.000€. Sunt convins, aproape 100%, ca daca se reduce voucherul la 7000€ vor reduce si ei pretul cu minim 3000€.
👍Un review onest si important, dar ... din perspectiva mea subiectiva de foarte recent calificat la Rabla Plus din Septembrie, il consider in anumite aspecte putin biased.
De ce ?
- Pentru ca anumite din argumente tale sunt favorabile in acest moment modelului ca produs si vanzare a lui Tesla, si asta nu e rau in general pentru ca Tesla "chalanged" industria auto traditionala, dar pe mine (din pacate) ca si persoana fizica in Romania nu mi-a facilitat inscrierea la program , si suportul in mare parte online pre si post vanzare lasa de dorit in plus ofertele Tesla intre cele doua inscrieri pe care un potential client nu le poate marca daca asteapta una din cele doua sesiuni, nu e atat de relevant in acest moment pentru alte marci EV (chiar si asa am votat pt chargere Tesla).
- Un alt aspect este ca biasul este pt persoane juridice , cu argumente discutabile si anume, sesiunea de la inceputul anului s-a consumat foarte repede si nu am prins, iar acum am reusit doar datorita dealerului de la alt brand, un alt motiv pe care nu am optat pt Tesla este ca nu asigura un suport real pt calificare la Rabla Plus. Din perspectiva de persoana fizica este ca si noi contam comparat cu cele juridice care chiar daca utilizeaza semnificativ mai mult km , persoanele fizice sunt semnificativ potential mai multe decat cele juridice si "reach=ul" e important si posibil un calcul bine documentat sa gaseasca un balanta corecta intre TOTAL km electrici parcursi anual intre juridice si fizice.
- Deasemenea potentialul "bugetar" al unei juridice este semnificativ mai mare deca la o persoana fizica si inca EV nu sunt la paritate cu cele clasice. Ca urmare ar trebuii atunci ajustate si primele intre juridice si fizice, asa cum mentionai, are sens o scadere al lor pt cresterea acoperirii dar DIFERENTIAT intre fizice si juridice !.
- In plus asa cum a mai mentionat un cititor, sistemul de calificare sa nu fie bazat pe primul venit primul servit, ci ca sa fie simplu si cat mai obiectiv, o tragere la sorti, verificata ca la alegeri de o terta parte, atunci cand bugetul e depasit
- Overall solutiile propuse sunt bine venite si explicate insa necesita o dezbatere publica inainte de publicare ca sa nu favorizeze o parte - persoanele juridice vs cel fizice in nici o directie.
*Te urmarim in continuare si felicitari pentru ce faci !!*
👌
1. Procedura actuala de la Rabla+ nu avantajează Tesla. Pentru PJ fiecare obține aprobarea și apoi se înscrie la dealer. Nimeni nu este avantajat. Pentru PF sunt avantajate firmele care au mai multe puncte de lucru/dealeri care pot introduce dosare. Aici Tesla are un dezavantaj.
2. Nu am un bias pentru persoane juridice. Trebuia respectat bugetul de la începutul anului care era oricum mai mare pentru persoane fizice. În cazul de fata “reach-ul” nu ajuta foarte mult la reducerea poluării. Scopul este sa înlocuim mașinile care parcurg cât mai multi km. Ca sa fie un echilibru intre reach și eficienta, bugetul putea fi împărțit 50/50.
3. Tesla are foarte multe comenzi și nu poate garanta fiecărei persoane fizice ca ii depune dosarul. Nu au de unde sa știe când se va termina bugetul. Ceilalți dealeri au foarte putine comenzi și pot introduce cu ușurință toți clientii.
4. Ar fi păcat sa transformam Rabla+ în loterie. Dacă cererea a crescut atât de mult înseamnă ca subvenția este prea mare. Scopul subvenției este sa stimuleze cererea. Este adevărat ca o subvenție mai mică ar face ca anumite firme/persoane sa nu mai cumpere dar dacă exista în continuare cerere încât sa se epuizeze bugetul înseamnă ca asta este soluția…. Când facem aceasta analiza trebuie sa ne gândim la piața în ansamblu, nu la situația noastră punctuală.
5. O dezbatere serioasă pe acest subiect sigur va genera și mai multe soluții. Eu sper ca cei de la AFM și de la Ministerul Mediului sa facă tot posibilul sa mărească bugetul ca sa păstrăm conditii similare dar pentru mult mai multi solicitanți.
Îți mulțumesc pentru mesaj și pentru argumente!
@@ECODRIVE Iti multumesc pt completari si le consider valide, totusi la punctul 2 nu sunt deacord cu tine, sa poate nu am fost eu clar, un exemplu simplu de "reach" , o PJ - persoana juridica -un EV 40,000km pe an, o PF -persoana fizica -15,000km pe an, practic un PJ "face cat" 2.5 PF. Pe baza unor statistici aproximative sunt peste 7,000,000 masini PF si 1,200,000 PJ deci raportul este INVERS este net , totusi nu ar fi corect sa-l considera ca atare, ci sa ponderam cu market share-ul EV de acum undeva la 6%, chiar si asa matematic proportia ramane aceasi.
Aproximez ca raportul PF vs PJ este de 7,000,000/ 1,200,000 = 5.83 daca il ponderam cu acel 2,5 tot ramane "un reach" mai mult de dublu de km parcursi in favoare persoana fizica, dar aici intervine un alt aspect pe care vad ca nu l-ai comentat.
Puterea de cumpare PF este net inferioara PJ si ca atare posibil ca PJ sa poata cumpara mai multe EV per capita, chiar si cu o prima redusa substantial, insa in ideea propusa de a reduce primele nu cred ca ar fi benefic pt PF si in fapt s-ar putea ca acel "reach" sa se dilueze.
In concluzie, poate ca ar trebuii regandita alocarea PF/PJ dar nu asa din burta 50/50 si deasemenea primele sa fie diferentiate intre PF si PJ in sensul ca la PF sa ramana mai mare decat la PJ.
Deacord ca in timp primele vor scadea, EV se vor ieftinii si market share va creste dar acum la 6% e nerelevant, poate dupa 20% sa fie o masa critica si sa inceapa reducerea si ulterior dupa 2030 poate eliminarea si introducerea de penalitati pentru poluante, dar la anul si cel putin inca vreo 2-3 ani cred ca inca trebuie stimulate EV si infrastructura in mod considerabil si in mod echitabil intre PF si PJ. Ce parere ai ?
Nu ne facem bine, la noi mereu se fac combinații și trebuie să fie „un băiat” undeva care știe mai mult decât restul, chiar dacă nu este ilegal ceea ce s-a întâmplat, e suficient cât să apuci sau nu să ai șansă, eterna problema cu sistemele de genul gândite prost de la bun început, testat așa să fie și niciodată gândit în întregime.
Și când te gândești că suntem pe primul loc la informatică în Europa și pe locul 4 în lume (dacă nu mă însel) și totuși stăm PROST rău de tot când vine vorba de infrastructura digitală, oameni capabili sunt, dar nu se poate face nimic dacă nu bagă și Xulescu puțin acolo în buzunărel, la noi se poartă lucrurile astea de când e lumea.
Ar fi foarte ușor și foarte corect dacă cererea respectivă ar fi completată direct pe site și abia după ce este completată să fii nevoie să o descarci, ca să nu se mai găsească unii „dăștepți” în marea asta de proști fară ponturi. 🤡
Ca de fiecare dată, tot respectul pentru munca depusă pentru clip, hai cu următorul!
Iti multumesc mult pentru mesaj!
nu sunt de acord cu scaderea voucherului de 10000 de euro. este un impuls pentru cumparatorii persoane fizice.
Este un impuls limitat la valoarea bugetului. Oricum raman foarte multi fara buget.
chiar si asa limitat, se pare ca este suficient pentru cateva luni. (ma refer strict la persoanele fizice). Pentru persoanele juridice s-ar putea reduce voucherul in funcție si de cererile anterioare, adica dupa fiecare etapa sa se faca o analiza in functie de cate cereri s-au depus.
@@ECODRIVE
@@danv4032 scopul programului este sa avem cat mai multe masini electrice pe străzi.
Eu as putea sa garantez ca daca se va reduce voucher-ul la 7000€, o sa vedem discount-uri suplimentare de la producatori/dealeri. Unii au prețuri umflate pentru ca voucher-ul este 10.000€.
@@ECODRIVE de acord, cu o reducere a voucher-ului am vedea mai multe electrice pe strazi si secundar s-ar diminua rablele de pe strazi (fie ca merg si polueaza sau ocupa locuri de parcare degeaba).
@@ECODRIVEpai da ,dar aici nu este treaba noatra daca ei umfla preturile sunt altii corecti gen tesla care nu joaca la 10 capete,sincer m as bucura ca lumea sa vada chestia asta si sa ia masini de la firme care nu fac magarii din astea, gen tesla....
Salut Ciprian! Propunerile tale sunt pertinente in mare parte. Nu as fi de acord cu micșorarea primei de casare. Îți și spun de ce. Mulți ar renunța la mașina electrică (și aici iau exemplu Dacia Spring pentru ca e majoritara). Ar ajunge la același preț cu un Logan care ar fi de preferat fata de spring și atunci ne vom lovi in viitor tot cu probleme de poluare și iau și exemplul Tesla spre care se îndreaptă mulți cu gândul când vine vorba de o mașina electrică. Mulți cumpărători se gândesc la sub 30000€ pentru o electrică buna. Un duster echipat bine e 28 000 iar o Tesla standard cu programul rabla la fel. Promovarea electromobilității trebuie susținută ca și pana acum. Și da hibridele sunt o păcăleala in acest program.Ca și reducerea de impozit pentru ele. Motor de 4500 cmc hibrid și impozit 40 de lei.
Dacia Spring este cea mai vândută mașină prin programul Rabla+. Așa cum sunt prețurile acum, eu consider ca Spring-ul este foarte scump și asta pentru că există programul Rabla+
Dacia “confiscă” o parte din beneficiul de 10.000€ și sunt convins că o reducere a primei de casare va reduce și prețul la Spring.
Cel mai scump Duster este 24.900€, preț de listă. Dacă pui toate accesoriile, poate ajungi la 28.000€. Nu înțeleg de ce se forțează această comparație umflând prețul la Duster, iar la Model 3 scăzând toate reducerile posibile, acordate doar în anumite condiții. Ce rost are comparația Duster cu Model 3. Cine își ia Duster 4x4, nu are pe lista de achiziții, Model 3. Sunt din alte clase și servesc altor scopuri. Dacă mâine se dorește achiziția unui Duster și al unui Model 3 pe persoană juridică, prețurile care trebuie luate în considerare sunt 24.900€ pentru Duster și 42.990€ pentru Model 3.
@@ionutoanca ideea nu e de a compara Dusterul cu Tesla ci de a scoate in evidentă ca poate fi cumpărată cea mai buna electrică cu un preț similar unui duster ,o mașina populară și cumpărată. Cât despre preț pot sa spun următorul lucru contează câți bani plătești efectiv nu cât costa efectiv. Dacă vrei e exact cum e salariul brut și net. Te interesează netul nu brutul. In rest fiecare cumpara cd dorește . Nu fac pledoarie pentru una sau alta.
@@danbordei2652 exact asta încerc să scot în evidență. Toată lumea ridică prețul Dusterului la 28.000€, când real nu plătești mai mult de 22.000€. Iar treaba cu “cea mai bună”, depinde de nevoile fiecăruia. Pentru mine nu este cea mai bună, pentru că este sedan/berlină și nu mă ajută. Dacă avea deschiderea portbagajului ca la Model S, era o treabă.
Exista și model y iar prețul dusterului nu e umflat ci am încercat sa pun opțiunile toate care oricum nu ajung nici la jumătate din cele de pe tesla ca să poți compara măcar ca nivel de opțiuni ce oferă una și cealaltă. Exclud nivelul de siguranță de care nu mai deschid discutia
Propunerea pentru electrice PJ VS PF ar fi următoarea:
PJ-8000 euro
PF-10.000 euro cu diminuarea bugetului cu cel puțin 15%
In felul ăsta ar fi echitabil atât pentru PJ câți și pentru PF diferența între ele ar fi aproximativ valoarea TVA.
Cât despre PEHV sunt d3 acord cu încadrarea lor la rabla clasic cu un plus față de termice le clasice.
Mulțumim pentru implicare și pentru Micul bulgăre care a început să se rostogoleasca🙏🤗
Nu am luat încă contact cu AFM dar următoarea mașină va fi electrică datorită prezentărilor tale...
Azi au fost publicate liste cu rabla plus PJ pana la nr. 224, dintre cei care au avut confirmarea pe email dar in cont aparea doar dosar creat se regaseste cineva intre norocosi? E o clarificare foarte asteptata de multi.😀 . A fost si un interviu cu presedintele AFM la DC news dar nu a scos o vorba despre rabla plus.
Sa speram ca raspunde cineva
Da eu, am primit mail cu numarul de dosar, in cont scria dosar creat si numarul meu de dosar este atribuit altei firme care are dosar pe mai multe auto. Am facut contestatie, petitie dar probabil raspunsul va fi ne parere rau, a fost o eroare… case closed ca in Romania… m-ar mira maxim daca cumva ar spune ca mi-ar lua si mie dosarul in cosiderare dar eu zic ca e exclus asa ceva. Deci cei care aveti situatia descris mai sus, puteti sa va luati gandul de la fond
Eu as aprecia urmatoarele masuri:
1. marirea perioadei in care esti obligat sa detii masina la 2-3 ani.(ex :o vinzi peste un an dai 50-66.5% inapoi) pentru a evita exportul la un an plus o zi :)
2. Sa existe un numar limitat de subventionari per CNP/CUI pentru a impiedica specula ori consumul inutil(nu am reusit sa merg cu doua masini in acelasi timp si nici o firma cu 2 angajati nu are nevoie de 5 masini)
3.inlaturarea 'instrainarii' prin comodat
Eu zic ca daca s-ar lua aceste masuri am vedea mai multe electrice pe strazi .
Așa cum spuneai și tu, e bine ca toți să beneficieze de aceleași reguli și sa nu se schimbe datele programului in timpul jocului. La fel si cu valoarea bonusului, daca in Primavara unii au primit 10K bonus, parcă nu vrei la urmatoare editie cand cineva vrea sa faca pasul spre o electrica, sa primeasca doar 7K. OK, daca dupa finalizarea acestui amplu program, urmeaza altceva, cu alte conditii de ajutor, in regula, te raportezi la acel viitor program.
Subventia este aproape decisiva pentru achizitionarea mașinii electrice. Este singurul motiv, masiv, pentru care firmele și oamenii își doresc să achiziționeze mașini electrice. Până la urmă, ca firmă, te gândești în primul rând la eficienta, buget, etc.
In schimb, văd foarte rational să existe o prioritate în achiziție. Deoarece sunt bani de la bugetul de stat, nu este logic ca o companie sa beneficieze de 10 tichete pe fiecare sesiune, în timp ce alta companie nu beneficiaza de nici un tichet. Deci, firma care nu a beneficiat sa fie cu prioritate.
Apoi, s-a făcut o afacere cu achiziția mașinii, utilizare 1 an și vânzare în Bulgaria, etc. Ar fi eficient ca sa se interzica comercializarea mașinii 3-5 ani sau chiar pe perioada cât mașina are garanție. La achiziția primei mașini să fie un buget mai mare și el sa scadă pe fiecare mașină achizitionata.
Nu stiu daca se poate dar am putea adauga o conditie suplimentare. 1 an nu ai voie sa vinzi masina iar 3 ani ai voie sa o vinzi doar in Romania.
Am propus si limitarea la 1 masina/cerere intr-o eventuala noua sesiune exceptionala in 2023.
Si anul trecut s-a folosit in sesiunea din toamna, formularul din primavara. Doar ca atunci puteai descarca formularul si inainte de data inceperii sesiunii de inscriere.
Asta este corect.
Salutare! Mi se pare foarte corect ca banii sa fie disponibili in ambele situatii, dupa o perioada de timp(prestabilita pentru depunerea dosarelor).
Exemplu simplificat: daca dupa doua luni, la programul pentru persoane fizice NU se depun suficiente dosare, suma ramasa disponibila sa treaca automat in disponibilitate la ambele programe, fizice si juridice, iar disponibilitatea sa fie genul "primul venit, primul servit".
Pentru cei ce nu au inteles inca: dupa perioada prestabilita pentru depunerea dosarelor, cei care vin primii, indiferent ca e persoana fizica sau juridica, primesc acceptul si tot asa pana la epuizarea sumei restante, fara drept de apel.
E DOAR parerea mea si nu impun nimanui sa o accepte, cu respect!
Este important sa iti spui părerea si iti mulțumesc pentru mesaj. Nu stim care vor fi deciziile pentru 2023 sau pentru anii ce urmează dar este important ca beneficiarii acestui program sa aiba un cuvânt de spus.
Multumim. Tot respectul. Foarte bun video, logic, clar dar ce nu inteleg…. acolo la afm lucreaza retardati? Adica tot ce ai subliniat e logic si simplu, nu rocket science. E clar ca au interese si fac combinatii dupa bunul lor plac. Macar de comunicau sa zica problemele si rezolvarile. Eu am mail cu dosar depus cu nr 190 dar nu stiu ce inseamna? Este luat in considerare, nu este luat. Nu raspunde nimeni nici pe mail nici la telefon nicaieri. Macar sa stiu ce fac mai departe… Ar fi frumos din partea lor sa comunice ca au fost probleme, au remediat si sa suplimenteze pentru inca o a 3a faza. Suntem luati tot timpul de fraieri si doar aia de au pe cineva au o combinatie au un șmen pot face ceva in tara asta cu administratie de 2 lei.
O soluție pentru 2024: Guvernul caută bani la buget, să introducă un timbru de mediu în funcție de nivelul CO2 și emisii pentru mașini pe combustie (poate doar cele SH, 325.000 de mașini SH importate în 2022!) și să folosească din banii colectați pentru suplimentarea programului Rabla+ (100% electrice). Cu alte cuvinte, să taxăm mașinile care emit CO2 (mai ales SH vechi) și să încurajăm cumpărarea de auto noi care nu poluează.
Ar fi interesant dar este o măsura nepopulară și în an electoral nu cred că putem obține așa ceva.
Cred că ar trebui introduse niște limitări pentru mașinile foarte poluante, cum avem în alte țări europene.
Bună propunerea cu depunerea de dosare peste 100% din capacitate. As merge si pe persoane fizice la fel. Bună propunerea cu 30 zile folosirea voucher-ului, altfel iti pierzi posibilitatea să il folosești. Personal nu sunt de acord cu aceste firme care depun cate 10 dosare deodata in locul beneficiarilor, și aș limita la 2-3 dosare depuse per IP. Inca sunt milioane de lei nefolosiți la rabla clasic, cred că interesul mare pentru rabla plus se stia dinainte si ar fi putut fi optimizat mai bine bugetul. Micșorarea beneficiului de la 10k eur la 7k (exemplu) are sens din multe puncte de vedere. Și, aș acorda și o sumă in plus (exemplu 500 euro) pentru PF/PJ care au montate panouri fotovoltaice (recompensăm ecosistemul verde)
Îți multumesc pentru mesaj! Este extrem de important acest feed-back 👍
Unde se poate verifica bugetul disponibil in momentul de fata pentru persoane fizice?
psipan.afm.ro/Account/Login?ReturnUrl=%2F
Sunteți în super jurnalist. Felicitări pt munca depusă!
Intrebarea de baraj este CE BRAND A VÂNDUT?
Pt ca știu ca erau fonduri pt 1500 mașini
Și am auzit ca Tesla a avut 300 de dosare, Dacia - Renault 200 dosare .... și ăștia 2 sunt de departe cei mai mari pe piața de electrice la noi
Am cerut si informații despre care sunt cele mai vândute mașini pe Rabla+ PJ și PF. Trebuie să vedem care sunt cei care au beneficiat cel mai mult de mutarea bugetelor.
Media de masini/dosar a fost peste 2. Probabil sunt si multe dosare gresite sau erori de sistem.
Intrebare legata de buget. De unde vin banii din buget pt programul rabla ? e cumva si o bugetare de la UE sau sunt doar din fonduri nationale ? Din ce stiu pt planul de mediu UE ofera fonduri. Iar pt persoanele fizice cred ca 3000 de euro diferenta intre 7mii si 10mii+ sunt totusi o suma de luat in seama. Daca la PJ poate aceasta suma e absorbita mai usor, in cazul PF nu e chiar asa. Deci sunt de parere ca aici se poate face o diferentiere intre valoare subventie PF/PJ.
Personal nu sunt de acord cu scăderea ecotiketului la 7k. Abia cu 11k mi se pare ca mașinile electrice se apropie de prețurile celor cu combustie internă. Deja de la 8-9k eu unul imi pierd interesul
La ce mașină electrică te gândești?
@@ECODRIVE La Tesla model 3
Mi se pare dubios ca sunt destul de multe cereri cu 19 vouchere...companii cu 0 angajati...cel putin pt sesiunea precedenta
Sunt ok propunerile cu mentiunea urmatoare:
Pentru PJ 7000 EURO
Pentru Pf 10000 EURO cu diminuarea plafonului cu 15%
Pe termen scurt, propuneri foarte bune: +1 mai ales pentru reducerea primei.
Dar cred ca sistemul actual nu este sustenabil, si ar trebui simplificat si/sau regandit de la zero.Cel mai simplu ar fi cum au facut norvegienii la inceput - TVA 0 pentru auto electrice si reduceri de taxe de drum/impozite/parcere si alte facilitati. Asta ar reduce avantajul pentru persoanele juridice platitoare de TVA, dar acestea au si alte fonduri nereambursabile pe care le pot accesa pentru acest gen de achizitii verzi.
TVA 0% ar fi o masura mai putin birocratica dar ar avantaja masinile mai scumpe.
Bună, Ciprian! Când faci un material despre programul Casa Verde 2023?
Am câțiva prieteni care au depus si pana acum cea mai mare problema a fost legata de scurgerea de date personale dar aici deja a fost sesizat Parchetul General.
Eu am emoții la partea de decontare. Cred ca se vor bloca multi instalatori daca nu vor fi respectate termenele de plata.
O sa incerc sa strang informatii si vedem ce aflam.
ECO Recorder DRIVE 🤟 GG
Nu cred ca e o idee buna sa tai din prima de casare de la persoanele fizice
Cred ca companiile nu ai nevoie de atât de mult ajutor pt a-și îmbunătăți activitatea
Sunteti siguri ca cererea de finantare nu a fost diferita in sesiunea 2 fata de sesiunea 1 2023? Daca a fost diferita se pot anula toate cererile cu formatul din sesiunea 1 depuse in sesiunea 2
La cererea din sesiunea 2/2023 apare acest index pe prima pagina in coltul din stanga sus. ‘’ 2023 Vers. 2.2 ‘’
Si tinand cont de indicatiile clare de pe siteul afm cum ca se poate depune doar cererea descarcata de pe site in momentul deschiderii programului la 1.sept.23 ora 10, atunci cererile cu formatul din prima sesiune, folosite la depunerea in a doua sesiune sunt nule… ducand la respingerea acelor dosare.
Si asa, baietii smecheri ce au luat cateva sute de euro de la fiecare client pentru cererea minune se vor trezi cu musterii la taraba …..
salutare!
inteleg ca mai sunt fonduri pentru persoane fizice?! am fost inainte de 1 sept la tesla si mi-au spus ca nu am nici o sansa sa cumpar prin program (PF) pt ca au deja sute de dosare depuse si sa astept primavara 2024
Multumesc pt tot ce faci!
Astăzi mai erau 40.000.000 lei disponibili pentru PF. Ritmul in care se consuma este de 3-4 mil/zi. Daca vrei sa depui pe persoana fizica ai timp suficient sa obtii documentele si sa depui la Tesla.
@@ECODRIVE super mulțumesc. Mâine sunt la ei
@@edw_criss978spune-ne te rog dacă ai rezolvat cu băieții de la Tesla.
@@DeleriumWinds salut. Revin mâine cu răspuns pt că mai am câteva neclarități
@@DeleriumWinds gata, am plasat comanda azi. ar mai fi 37mil lei fonduri, dar sincer nu sunt sigur nici eu daca mai prind. ..conform agentului. succes daca aplicati!
Legat de partea cu micsorarea primei de casare: cred ca prima mare de casare pentru rabla+ este unul dintre motivele pentru care oamenii acceseaza acest program deoarece prima mare face ca masinile electrice sa fie foarte accesibile pentru mai multa lume. Da, daca se micsoreaza la 7.000 de exemplu, poti spune ca se vor cumpara mai multe masini (teoretic) dar exista oare oamenii care isi permit sa puna diferenta? Din cate se vede, pentru PF, nici in situatia de fata (cu 10.000) nu exista oameni care sa doreasca/aiba posibilitatea financiara sa achizitioneze (de unde si faptul ca la 7 zile inca sunt disponibile 1/3 din fonduri si pentru sesiunea 1 au fost disponibile pana spre sfarsitul lunii August) si aici din cauza mai multor factori. Intr-adevar, multa lume isi doreste masini electrice, multi gasesc fel de fel de 'scuze' ca sa nu o faca dar sa fim seriosi, problema principala sunt banii, mai ales in timpurile astea.
Golul AFM, prin definitie, ar trebui sa fie aer mai curat in Romania, in special in orase (marile orase au grade de poluare peste limitele de siguranta stabilite de OMS). AFM poate sa analizeze echilibru dintre cerere si bugetul disponibil si sa isi maximizeze golul prin oferirea finantarii cat mai multor persoane, lucru care se traduce direct prin cresterea numarului de vehicule care nu polueaza aerul si reducerea celor care fac asta. Atata timp cat exist cerere, chiar si pentru un voucher mai mic (si cred cu tarie ca exista), nu vad o problema prin diminuarea graduala, in pasi a voucher-ului, cum spuneai si tu in timp masinile electrice vor deveni din ce in ce mai accesibile.
Fara nici o intentie sa fiu rautacios sau sarcastic, ca sa completez celalalt mesaj, si anume programul Rabla desfasurat de Ministerul Mediului prin ADM este despre aer mai curat in Romania. Pentru ajutor suplimentar persoane avem nevoie de programe de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, pentru ajutor suplimentar persoane juridice avem nevoie de programe desfasurate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Dupa 28.11.2023. oare mai prindem anul acesta rabla plus? Sau daca sa inchis, nu se mai deschide?
Bugetul pentru 2023 este epuizat.
Anul viitor o sa vedem care va fi viitorul program Rabla+
am primit confirmare de depunere dosar cu numar alocat mai mic decat 686, insa in contul creeat dosarul nu apare depus, ci doar creeat; am trimis in 5 sept mail la AFM, pana acum fara raspuns; repret, am primit pe mail confirmarea ca dosarul a fost depus si mi s a dat si numarul de dosar; dar in coint dosarul apare doar creeat ... a mai intampinat cineva aceasta speta ?
Legea pt rabla nu era pt perioada 2014-2024? Și abia din 2025 sa se facă modificări majore?
Legea cadru si programul este pana in 2024 dar pot apărea modificări, la fel cum s-a intamplat si in anii trecuți.
Salut ,daca mergem pe logica ca cei care cumpara masini electrice pe firma sa aiba un buget mai mare ,,cred ca ar fi cazul ca prima de casare la P.J. sa fie mai mica decat la P.F. deoarece masinile pe firma aduc profit si exista deduceri de costuri (unii au chiar 100 %)
Nu are legatura profitul unei firme cu prima de casare. Rabla+ este un program de mediu nu instrument de ajutor social. Are doua cateva obiective:
1. Sa înlocuiască cat mai multe masini pe combustie cu masini electrice.
2. Sa inlocuiasca masinile care sunt cele mai utilizate si care polueaza cel mai mult.
Nici măcar TVA-ul nu se deduce 100%.
Este o lipsa de logica sa ai buget mai mare pe PF, unde ai cererea mai mica. In plus de asta este si mai ciudat sa iti bati joc de PJ si sa reduci bugetul si mai mult cu doua zile inainte. Nu am fost impartirea nici macar 50/50.
Care crezi ca este motivul acestei alocari? De ce a dat AFM fonduri mult mai mari pe PF? Crezi ca le pasa de clientii finali? Eu nu vrea sa fac acuzatii acum pentru ca este vorba de ceva mai grav. Daca o sa iti raspunzi la intrebarea asta o sa vezi ca inclusiv persoanele fizice au avut de pierdut.
Salutare! Am reusit sa depun cererea in primele 5 minute de la deschidere, am primit email de confirmare, dar pe site nu am primit un numar de dosar. Ultimul status este din data de 01.09: “Dosarul a fost creat” . Mai este cineva. Mentionez ca am primit numar de inregistrare pe email in jurul a 300. A mai patit vreo persoana juridica acest lucru? Dintre cei care au apucat sa depuna, la voi apare alt status pe site-ul AFM? Multumesc frumos anticipat!
Daca ai primit mail de confirmate si apare dosar creat urmează sa fie verificat. Nu cred ca ai motive de îngrijorare.
@@ECODRIVE multumesc frumos pentru raspuns! Sa speram sa va fi aprobat🙏🏻 succes si tie in obtinerea unui tichet si multumim pt clip!
@@ECODRIVEsper sa ai gura aurita
Da multa lume a patit asa. Problema e ca mai toti care au avut aceasta problema au tot apasat pe butonul depunere dosar si la fiecare apasare a venit cate un numar de dosar si confirmare. Daca analizam ce sa intamplat in martie si comparam cu septembrie vedem ca acum sunt cu 220 dosare mai putin(raportat la bugetul din septembrie) deci tare ma tem ca sunt 220 de suprapuneri si e pacat ca 220 au pierdut tichetul. E o tema si asta.
@@daviddanadam a fost si buget mai mic decat in prima sesiune. Daca ar fi comunicat putorile guvernului poate stiam si noi ce se intampla si sa nu ne mai facem sperante
1.Persoanele juridice ar trebui excluse din start din acest program. Tot clipul este despre persoane juridice. Programul trebuie sa se adreseze cetățenilor nu companiilor.
2. Suma alocata ar trebuie sa fie % din valoarea mașinii. Nu suma fixa indiferent de ce mașina cumperi.
3. La final cred ca cel mai bun exemplu este cel din US. Tax credit fara Vreun program rabla, fără să-ți dea statul bani direct. Din impozitul pe care îl datorezise scade acest credit pt mașină electrica.
1. Acesta este un program de mediu care are ca scop reducerea poluării. Mașinile persoanelor juridice parcurg cei mai multi km si generează cea mai mare poluare. Dacă vrei sa reduci poluarea, PJ-urile sunt cele cu care începi. Nu mai discut aici despre contributiile la stat si despre faptul ca IMM-urile sunt de fapt societăți românești. Ne batem in piept ca vrem produse românești si vrem sa susținem economia romanesca dar nu ne intereaseaza IMM-urile, cam ciudat…
2. In varianta de procent, cineva care dorește sa cumpere un Spring va beneficia de 2400€ discount iar cel care doreste un Model X Plaid va primi 13.000€. La mașini peste un anumit buget nu mai vorbim despre nevoia de deplasare ci despre alte motivatii.
3. Reducerea la impozit poate fi o solutie foarte buna.
Nu cred ca solutia cu reducerea voucher-lui la 7000 eur e o solutie viabila. Imaginativa o Dacia Spring la peste 15 000 eur si puteti intuii cam ce cerere va fi. Orice valoare a voucher-lui sub 9 000 eur , masina electrica va fi mai putin atractiva. Varianta cu discountul la dealer e relativa. Poate la unii,dar majoritatea vor ramane cantonati in zona pretului mediu european.
Daca e sa fiu in ton cu dvs. propunerea mea ar fi ca guvernul sa suplimenteze fondurile pe Rabla Plus prin reducerea cotei al Rabla Clasic,taxarea masinilor poluante,acordarea voucher la dealer doar pentru masinile ce se incadreaza in pretul de lista mediu al producatorului la nivel european etc
Cu toții me dorim suplimentarea bugetului dar asta nu este întodeauna posibil.
Exemplul cu Dacia Spring este foarte bun pentru ca Dacia vinde acest model la suprapreț. Dacă mâine prima se va face 5000€ atunci Dacia va trebui să reducă prețul cu 5000€ și cu siguranță are marja suficienta. Acum noi plătim o suprataxa pentru că Dacia nu are concurență.
Foarte bune toate propunerile dar nu sunt asa sigur pentru a schimba alocarea fondurilor in proportie mai mare pentru persoane juridice. Da, daca majoritatea autoturismelor « pe firma » sunt cele folosite pentru transport marfuri si taxi... inteleg. Dar de unde stim ca majoritatea nu sunt cele luate de companii de leasing (pentru inchiriere/revanzare) sau cu scop de « masina de serviciu »? Pe cine am avantaja atunci? In plus o alocare mai mare la persoanele fizice ar putea duce la o mai mica adoptie a autoturismelor SH termice aduse din afara dar si sanse mai mici de potentiale « aranjamente » cu fondurile.
Statistic o masina “de firma” parcurge mai mulți km intr-un an. In 2023, cu toate că cererea a fost mai mică la PF au fost mai multi bani. Problema este că au exagerat cu tăierea din a doua sesiune….nu aveau motive sa schime regula din mers.
Nu ai voie sa vinzi masina in primul an de la cumpărare.
Multumesc de raspuns. De acord, nu ar fi trebuit sa schimbe regulile in timpul jocului! Cat despre cerere pe PF... pe data de 9 iunie 2023 am vrut sa cumpar pe PF auto prin Rabla Plus si fondurile erau deja epuizate de pe 24 mai (asa mi-a spus dealerul)... adica nu august/septembrie cum reiese din material. Dar am "prins" acum in septembrie cu acea comanda din 9 iunie... asta daca nu mai apare o alta regula noua si se schimba ceva :). Concret incurajez initiativa pe care o aveti si o sustin insa raman la idea ca fondurile pe PF trebuie sa ramana undeva la 3x fata de cele pt PJ, parerea mea.
Toti din romania care au o firma isi cumpara masina pe firma, chiar daca nu are nici o legatura activitatea firmei cu mersul cu masina. E din oficiu stiut ca isi iau pe firma. Asta ar trbui sa dispara, daca legile ar fi facute de oameni normali la cap. Ai firma de taxi sau inchirieri de masini...ok iei masina pe firma. Altfel nu are ce cauta masina pe firma cand tu te ocupi de orice altceva. La noi isi fac oamenii cumparaturi de la supermarket pe firma. Isi iau chiloti si sosete pe firma. Aberatii romanesti.
@@mihaifogoros3498 asta este o mare prostie. Dupa regula asta de ce ar avea nevoie o persoana fizica de masina? Firma are angajați si acei angajați se deplasează, sa înțeleg ca ar trebui sa se deplaseze doar cu mijloacele de transport in comun.
@@ECODRIVEangajatii sunt liberi sa se deplaseze cu masinile luate pe persoana fizica, sigur. Ah, jobul lor implica mers cu masina - exemplu distribuitori, reprezentanti vanzari - da, sa fie printre criteriile de eligibilitate sa se poata cumpara masina pe firma. Dar nu eu am firma de umflat baloane si imi iau masina pe firma. Sau sunt in IT sau am un magazin online sau multe alte activitati in care aportul unei masini e zero. Sau cantaret. Plin de lautari cu masini pe firma de lautarie ca ei merg cu masina la concerte. Canta la masina? Nu. Deci zero legatura intre activitatea firmei si o masina. Liberi toti sa isi ia pe persoana fizica daca au nevoie sa se plimbe cu masina. Sau am o firma ce implica transportul a ceva...montez panouri solare...sigur ca iti iei pe firma o utilitara cu care sa cari panouri etc. Dar veci nu ar trebui sa fie acceptabil sa iti iei tesla sau mai stiu eu ce masina diferita de utilitara pe firma.
Evident ca e parerea mea si din pacate sansele sa se puna in practica asa ceva sunt nule.