ŞARJ EDEN BOYA TEKNOLOJİSİ: 20.000 Km Ek Menzil Sağlayan Mercedes’in Güneş Enerjisi Boyası

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025
  • Merhaba, ben Volkan Hızal. Bugün sizlere elektrikli araçlara yılda 20.000 km ek menzil sağlayacak mühendislik harikası güneş enerjili fotovoltaik boya teknolojisini tanıtıyorum. Mercedes-Benz’in geliştirdiği bu devrim niteliğindeki boya teknolojisi, elektrikli araçların şarj istasyonlarına olan bağımlılığını azaltmayı ve menzil kaygılarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Aracın gövdesine püskürtülerek uygulanan bu güneş panelleri %20 verimlilikle çalışıyor ve sadece 5 mikrometre kalınlığa sahip, bu sayede ekstra ağırlık eklemeden enerji üretimi sağlanıyor. Bu teknolojinin gelecekte elektrikli araçların menzil sınırlarını nasıl değiştireceği ve sürdürülebilirlik açısından ne gibi yenilikçi çözümler sunduğu, güneş enerjili araçların avantaj ve dezavantajları gibi soruların hepsine bu videoda cevap bulacağız. Hazırsanız Başlayalım.
    #reklam video içinde gözüken marka bulunmaktadır. Hiçbiri ile bu video kapsamında #işbirliği bulunmamaktadır.
    ▶▶ Kanala Abone Olmak İçin ▶▶ / @hizalvolkan
    ▶▶ Konu hakkındaki görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.
    UDEMY EĞİTİMLERİM ▶ www.udemy.com/...
    Ben Volkan Hızal. Kendinize Değer Katmak İçin Doğru yerdesiniz. İzlediğiniz için teşekkürler

Комментарии • 30

  • @MuratSahin-j8c
    @MuratSahin-j8c 15 дней назад

    Araçlardaki batarya değiştirme teknolojisi ortak bir standarta kavuşturulmalı ve otomatik batarya değiştirme makineleri ile (Çinli Neo ‘nun yaptığı gibi) araçlar şarj etme derti olmadan boş bataryayı dolu batarya işe değiştirilmeli. Çinliler şuan bunu 100 saniyede değiştirebiliyorlar.

  • @abdullaherkara5196
    @abdullaherkara5196 17 дней назад

    video/içerik çalışmaya 5yıldız 10 numara. bazı hatalar olsa bile yine iyi. destek ve takipe devam. ... alanyadan selamlar

    • @HizalVolkan
      @HizalVolkan  17 дней назад

      Beğenmenize sevindim, desteğiniz için çok teşekkür ederim 👍

  • @darkprofile
    @darkprofile 17 дней назад +3

    Mantık ve mühendislil hatası var. Güneş paneli verimi güneş ışınlarının dik alındığı şartta hesaplanır. Yani güneş ışınları dik geldiği yüzeyde %20 verimle elektrikli üretilir. Sabah erken ve akşama yakın güneşin açısı yataydır. Dik güneşlenme yazın 6-7 saat kışın daha da azdır. Kalan sürede paneller %20 den kat kar düşük verimle üretim yapar. Üstelik bir aracın 10-12 metrekare yüzeyinin yarısı güneşi dik alır. O da kaporta çatı ve bagaj kısmıdır. Bir yandan güneş alında diğer yan güneş almaz. Önden güneş aldığında arkadan güneş dik açıyla vurmaz. Yani 3 metrekare ile üretilen enerji aracın her yerini panel yapıp 4 kat yüzry alanı genişlediğinde 4 kat enerji artışı olmaz.
    Bulutlu havalarda, sisli havalarda ve güneşlenmenin düşük olduğu ve ışınların daha yatay geldiği kış aylarında üretim düşer.
    Yani ortalamada 12 metrekare yüzey alanından günde orralama 50km menzil çıkarmak için tüm sene gündüzlerin 12 saat yaşandıığı ve güneşi dik alan ekvator kuşağında olmak lazım.Ayrıca 157 saat şarj ihtiyacı demek 6,5 gün değil 19 gündür. 157 saati 24 e bölmeyeceksiniz güneşlenme saatine böleceksiniz ki o da günde 7-8 saattem fazla değildir. Hepsinden öte biz araçları şehir içinde binaların arasında kullamdığımızda her yer binaların gmlgeleri ile kaplıdır. Sabah 11:00 öğlen 16:00 aeası sıkak aralarına güneş girer. Aracı park ettiğiniz yerdr ağaçlar binalar gölge yapar maksimum güneşlenme imkansızdır ya da aracı bırakmak için açık alan ararsınuz.
    Üstelik aracı her gün yıkamalısınız. Bizim gibi tozu çamuru bol ülkede kaportanın kirlenmesi, kuşların pislemesi panel verimini feci düşürür. %20 panel verimliliği tertemiz kaportada mümkündğr. Almanya gibi İngiltere gibi Norveç gibi ülkelerdr günde ortalama 10-15km menzil artışı bile şüpheli. Mercedes en ideal koşullarda açık alanda maksiöum güneşlenme ve tertemiz kaporta ile hesap yapmış. Bu sistem mercedes mühendislerinin söylediğinin çeyreğini bile zor yapar.

  • @lo_Navy
    @lo_Navy 16 дней назад

    çok iyi bi destek olurdu

  • @turgayyavuz3081
    @turgayyavuz3081 17 дней назад +4

    Enerji üretimini günlük 24 saat üzerinden değil Türkiye için ortalama 8.5 saat güneşlenme süresi üzerinden hesaplayabiliriz. Ama lakin yinede özellikle şehir arabaları ve güneşli yerler için günlük enerji üretimi nerdeyse bütün ihtiyacı karşılayacak görünüyor. Bahsi geçen arge de mercedes ekibi bunun yaklaşık yılda 20.000 km olduğunu söylemiş günde yaklaşık 55km haydi haydi yeterli bence. Bu tür araştırmalar desteklenmeli

    • @darkprofile
      @darkprofile 17 дней назад

      20bin km Türkiye için imkansız. 4 mevsiö yaşanan ülkede 20 bin km olamaz. Ancak ekvatora yakın tüm sene günde 12 saat gümdüz yaşanan ve tüm sene güneşin dik açıyla geldiği yerlerde olabilir.
      Ki o zamanda her gün aracı yıkamanoz gerekir kaporta üzerindeki toz kir üretimi acayip düşürür. Aracı sürekli güneşte tutmsk lazım şehir içindr ağaçlar binalar öğle saatleri dışında gölge yaparlar. 4 mevsim yaşanan ülkelerde sis yağmur bulut güneşlenme süresi üretimi aşırı kısıtlar. Yazın güneşte bıraktığınız aracı kullanmak isterseniz içi 50 dereceye çıkan aracı soğutmak için o gün üretilen enerjinin yarısı gider.

    • @vikvik911
      @vikvik911 17 дней назад +1

      ​@@darkprofile dostum türkiye ortalama güneş almada tüm avrupadan çok daha fazla muhtmelen türkiye de daha fazla menzil alırız.

    • @turgayyavuz3081
      @turgayyavuz3081 17 дней назад

      @@darkprofile ortalama güneşlenme saati: 2741/365 =7.51 ;
      Türkiye'de ortalama toplam ışınım değeri 1527.46 kWh/m2
      1527/365= günde ortalama 4.18 kWhm2 ; saatte ortalama ise 4.18/7.5=ortalama 0.557 kWhm2 %20 verimden dolayı günde m2 başına en uygun açıda ortalama 836 watt gün ; 12 metre kare panel alanı vardı arabada 12x836= 10kw gün; panel açıları değişik yönlerde ve açılarda olduğundan bunun yaklaşık %40 verim vereceğini düşünüp günde 4kw sonucuna ve ordanda 25 km mesafeye ulaşırız.

  • @ahmetay9183
    @ahmetay9183 17 дней назад +1

    Yaklaşımınızda şöyle bir hata olduğunu düşünüyorum, aracım tüm yüzey alanı tavanının 4 katı olabilir, ancak bu herhangi bir anda alabileceği güneş ışını miktarının 4 katına çıkacağı anlamına gelmez. Tavan, açısı sebebiyle en avantajlı parçadır. Kaputu saymazsak diğer kısmılarda çok fazla ölü nokta olacaktır. Dolaylı gelen güneş ışığı da çok fazla enerji vermeyecektir. Ayrıca aracı güneşe bıraktığımızda içini soğutma derdi (ve enerji kaybı) olduğu için genellikle gölge yerleri tercih ederiz, burada da bir tezat oluşacaktır.

    • @HizalVolkan
      @HizalVolkan  17 дней назад

      Öncelikle maddi desteğiniz için çok teşekkür ederim. 12 metrekare olarak aldığım nokta otomobilin güneş paneli entegre edilebilir yüzey alanı. Otomobilin tüm yüzey alanı mesela Suv bir araç için 25 ile 35 metre kare oluyor. Bunun haricinde dile getirdiğiniz nokta çok doğru. Tavan ile kapı aynı yoğunlukta güneş ışınına sahip olmaz. Ancak hesabı ideal şartlara göre yapmam gerekti. Aksi taktirdi video saatlerce sürer. Sevgilerimle 🙏

    • @darkprofile
      @darkprofile 17 дней назад +1

      @@HizalVolkan Diğer bir hatanızda 157 saat enerhi ihtiyarını 6,5 gün olarak hesaplamanız. 157 saati güne değil günlük güneşli saat süresime bölmelisiniz o da 20 güne yakın yapar.
      %20 panel verimliliği güneşin dik geldiği alan için geçerlidir. 25 metrekare suv yüzey alanı olamaz. Bir suv boyutu 4-5 metreye 2 metre civarıdır bu da tepeden 8-10 metre yapar. Camları çıkarırsanız güneşin en tepede olduğu saatlerde 7-8metrekare yapar. Güneş neredej vurursa vursun asla 7-8 merrekareden fazlasına vurmaz. Günün yarısında ytay açıyla gelir ve 3-4 metrekareye dik vurur. Şehir içinde ağaçlar ve yüksek binalar öğle saatleri dışında sürekli gölge yaratır. Araç kaportası gün içinde tozla kaplanır her tün yıkanmazsa kirlenen kaportanın verimi dramatik şekilde düşer.
      Yani mercedes mühendisleri en ideal koşullardaki maksimum verim idealini hesaplamışlar.
      Bu araçların senedr 3-4bin km yapabileceğini bile düşünmüyorum.
      Yazın şarj olsun diye güneşe bıraktığınıx aracın içi 50 dereceye ulaşır onu soğutmak için kazanılan enerjinin tümünü klimaya harcarsınız.

  • @suattekin6415
    @suattekin6415 17 дней назад

    önemli olan M2 bazında kaplanan alanın aracın kullandığı enerjiye yakın olması lazım ki ile yarasın.birde çarpışırsan kaporta işleri var...

  • @borsacmulayim6897
    @borsacmulayim6897 17 дней назад +1

    Şehiriçi kullanılan araçlarda mantıklı olabilir. Teoride 40+ km ler konusuluyor ama pratikte 10km günlük menzil kazansa ortalama 20km yapan birisi için batarya ihtiyacıni yarıya yakın (yarıdan biraz fazla) azaltabilir.

    • @HizalVolkan
      @HizalVolkan  17 дней назад +1

      Güzel tespit, evet ortalama bir şehir içi kullanımda önemli bir fark yaratacaktır 👌

  • @BT-schannel
    @BT-schannel 17 дней назад +1

    Perovskit çok umut vadeden bir teknoloji. %40 Lara kadar verim elde edildi.. peki neden hala ortada perovskit paneller görmüyoruz? Çünkü verimi aylar içerisinde hızla düşüyor ve bir süre sonra çöp oluyor. Şu an bu problemi çözdüğü iddiasında çok firma var ama piyasada görmeden emin olmak mümkün değil

  • @abdullaherkara5196
    @abdullaherkara5196 17 дней назад

    yorumcuların iyi ve akıllı. potansiyell kitlen var. bilim ve düzeltmede onlara 10numara. ... alanyadan selamlar

    • @HizalVolkan
      @HizalVolkan  17 дней назад

      Çok keyifli bir yorum olmuş, teşekkürler. 🤝

  • @borsacmulayim6897
    @borsacmulayim6897 17 дней назад

    Teşekkürler 🎉

  • @rasihnevres
    @rasihnevres 16 дней назад

    Çok iyi
    Hesaplanan performanstan daha düşük olsa bile buna değer
    Herkes arabasını sürekli kullanmıyor
    Güneşin altında arabalar boşuna yanacağına durduğu yerde pilini doldurmuş olur
    Normal koşullarda Mercedes alma imkanım yok ama tercih imkanım olsa kesinlikle bu özelliğe sahip arabayı tercih ederim

  • @uveyevlat7121
    @uveyevlat7121 17 дней назад

    Basit bir gerçekliği atlıyorsun. Güneş paneli konulmamasın ana nedeni pildir. Pil teknolojisi arabalarda solar enerjiyi desteklemiyor. Şarj dejars sorunu yani uzun ömürlü pil geliştiğinde şarja takılmayan araçlar üretilecek.

  • @Hakikat-Se7en
    @Hakikat-Se7en 16 дней назад

    TIR-kamyonlari, otobüs ve karavanlar icin daha mantikli olur bence.

  • @osimav
    @osimav 17 дней назад +1

    KW enerji değil, Güç birimidir. Enerji birimi kWh.

    • @HizalVolkan
      @HizalVolkan  17 дней назад

      Düzeltmeniz için teşekkür ederim. 🙏

  • @borsacmulayim6897
    @borsacmulayim6897 17 дней назад

    157 saat 6.57 gün etmez Volkan Kardeşim, 8 saat ortalamayla hesaplanir 24 saat ile değil

    • @HizalVolkan
      @HizalVolkan  17 дней назад

      Oradaki hesapta aracı devamlı güneş ışını geldiğini varsayarak hesapladım. Elbette gece enerji üretimi oldukça düşecektir. Ancak bu halde dahi bir hayli uzun süre. Güneş panellerinin ek bir kaynak olacağı şu anki teknoloji kısıtları ile kesin gibi. :)

    • @borsacmulayim6897
      @borsacmulayim6897 17 дней назад

      @@HizalVolkan aceleye gelmiş diyelim, düzenleme yapabiliyorsaniz videoya küçük bir not ekleyebilirsiniz. Bence sorun değil