Egemen Devlet: Hobbes & Leviathan (Siyaset Felsefesine Giriş-12,13,14)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 фев 2017
  • Prof. Dr. Steven B. Smith'in Yale Üniversitesi'nde verdiği "Siyaset Felsefesine Giriş" dersinde, 3 ders olarak işlediği "Egemen Devlet: Hobbes ve Leviathan" isimli dersin tek bir kayıt altında toplanmış videosudur.
    DERS-1:
    Bu sıklıkla çelişkili olduğu düşünülen Thomas Hobbes’un siyasi görüşlerine bir giriştir. Bir taraftan, Thomas Hobbes siyasal mutlakiyetçiliğin katı bir savunucusudur. Hobbes'cu egemenlik doktrini belli bir alanda ve tüm sivil ve ruhani kurumlar üzerinde mutlak güç tekelini dikte eder. Diğer taraftan Hobbes insanların mutlak eşitliğinde ısrarcıdır. Devletin bireylerin arasında bir sözleşmenin ürünü olduğunu, egemenin otoritesini yönettiği kişilerin iradesine borçlu olduğunu ve yönetilenlerin çıkarlarını sivil barış ve güvenliği temin ederek korumak zorunda olduğunu ileri sürer. Bu fikirler bazıları tarafından mutlakiyetçiliğe liberal muhalefetin bir işareti olarak yorumlanmaktadır.
    DERS-2:
    Hobbes’un en meşhur metaforu olarak “doğa durumu” açıklanır. Otoritenin veya kurallar, kanunlar ve düzen tesis edecek birisinin yokluğunda insan yaşamının durumu olarak anlaşılabilir. Birey kavramı Hobbesçu terimlerle tartışılır. Buna göre insanların temel özelliği irade sahibi olmaları ve tercihte bulunabilmeleridir. Bir ahlakçı olarak Hobbes doğa kanunlarının veya “akıl ilkeleri”nin hayata zarar verecek şeyler yapmayı yasakladığı sonucuna ulaşır.
    DERS-3:
    Hobbescu terimlerle egemen kavramı tartışılır. Hobbes için “egemen” bir kişi olmaktan çok bir makamdır ve bizim yürütme gücü veya yürütme otoritesi dediğimiz şeyle karakterize edilebilir. Aynı zamanda Hobbes’un hukuk teorileri ve “adil kanunlar” ile “iyi kanunlar” arasında yaptığı ayrım da açıklanır. Ders modern devlet bağlamında Hobbes’un fikirlerinin tartışılması ile sona erer.
    Hobbes Hakkında Ek Bilgiler:
    tr.wikipedia.org/wiki/Thomas_...
    www.felsefe.gen.tr/thomas_hobb...
    SİYASET FELSEFESİNE GİRİŞ DERSİNİN AMACI:
    Bu dersin Batı siyasal geleneğinin bazı temel metinleri ve düşünürlerinin incelenmesi yoluyla siyaset felsefesine bir giriş olması amaçlanmıştır. Siyasal yaşamı anlamada merkezi öneme sahip üç genel konu üzerinde odaklanılmaktadır: polis tecrübesi (Platon, Aristoteles), egemen devlet (Machiavelli, Hobbes), anayasal yönetim (Locke) ve demokrasi (Rousseau, Tocqueville). Farklı siyaset felsefelerinin çeşitli siyasal kurum yapıların ve bizim yaşam biçimlerimizi ifade ediş biçimi ders boyunca incelenmektedir.
    PROF. DR. STEVEN B. SMITH KİMDİR:
    Steven B. Smith Alfred Cowles Siyaset Bilimi ve Profesörü ve Yale’de Brandford Master’ıdır. Doktorasını 1981 yılında Chicago Üniversitesi’nden almıştır. Yale’de Siyaset Bilimi’nde Doktora ve Yüksek Lisans Çalışmaları Direktörü, İnsani Bilimler Lisans Programı Direktörü ve Musevilik Çalışmaları Başkan Vekilliği görevlerinde bulunmuştur. Araştırmaları siyaset felsefesi tarihi ve anayasal yönetimde devlet idaresinin rolü üzerine yoğunlaşmıştır. Son yayınları arasında Spinoza, Liberalizm ve Yahudi Kimliği; Spinoza’nın Yaşam Kitabı; ve Leo Strauss’u Okumak bulunmaktadır.
    (Çevirmen ve Seslendiren: Doç. Dr. Bican Şahin)
    .

Комментарии • 15

  • @amorgan3346
    @amorgan3346 6 лет назад +19

    00:00 1.ders
    37:50 2.ders
    1:19:50 3.ders

  • @sulesengulmugla899
    @sulesengulmugla899 6 лет назад +5

    Güzel, anlaşılır, günümüz dünyasıyla da yorumlanmış çok rahat dinlenen öğretici bir sunum olmuş. Çok teşekkürler

  • @abidinsonmez7053
    @abidinsonmez7053 6 лет назад +7

    Çok açık açıklanmış bir Hobbes felsefesi anlatımı... Teşekkürler..

  • @metinkacar1511
    @metinkacar1511 4 года назад

    Oldukça başarılı bir anlatım, teşekkürler.

  • @farukyolcu1993
    @farukyolcu1993 4 года назад

    Bu derslerin yazılı metnine ulaşmamız mümkün müdür?

  • @atahobi8727
    @atahobi8727 6 лет назад +1

    Çok teşekkürler

  • @mervemineseker9772
    @mervemineseker9772 4 года назад

    cok tesekkurler

  • @amorgan3346
    @amorgan3346 6 лет назад +1

    Kısaca Hobbes'in Leviathanı doğal seçilimi ortadan kaldırıp uyumlu olmaya teşvik eder ben bunu anladım.

  • @cg-pb6fs
    @cg-pb6fs 4 года назад +1

    harika bir dersti.

  • @metehankorkmaz6641
    @metehankorkmaz6641 6 лет назад

    Keşke mp 3 şeklinde indirilebilir yapsaydınız

    • @enesyildirim76
      @enesyildirim76 5 лет назад

      metehan korkmaz indirilebilir yardımcı olmamı istiyorsan enesss_yldrm76 adlı instagramdan hesabından ulaşabilirsin

    • @seyitalicelik9079
      @seyitalicelik9079 5 лет назад +3

      Snaptube programini indır ordan you tubeden videnun ismini yaz sag altta indır işareti var ordan istediğin formatta indirirsin dostum saygılar

  • @guldenaydin9918
    @guldenaydin9918 2 года назад

    🌈💝