Müthiş bir giriş. Ayrıca içerik... Chris Harman " Halkların Dünya Tarihi" kitabında insan doğası diye ifade ettiğimiz davranış kalıplarının insanlık tarihinin ( zaman olarak) %95' inde görülmediğini söyler. Yani devlet kavramının oluşmasının insanın doğasından kaynaklı olmadığını ifade eder. ( Teşekkürler Dilara. 👍👏)
Thomas Hobbes devlet kurmayı bilmiyordu.Devlet piramit gibidir kuvvetler ayrılığı birbirinden bağımsız 3 otoritedir.Yani gerçek anlamda devlet değildir.
Videonun özellikle ilk 6 dakikasını tüm ülkeye göstermek, öğretmek, özümsemelerini sağlatmak gerek! Yoksa çıkamıyoruz işin içinden! Harika bir video olmuş, emeğine sağlık hocam...
giriş cidden çok güzeldi şu günlerin özeti gibi. ben de yks sınavına hazırlanan bir öğrenci olarak yaşanan olaylar ne kadar ilgilenmemeye çalışsam da bir yerden illaki öğreniyorsun ve bu sen inanılmaz derecede demotive eden bir durum. şuan tek amacım daima önüme bakıp gündem ile ilgilenmemek ve çok güzel bir iş yapıyorsun hep devam et
Mükemmel olmuş, emeğine sağlık. Bu videoyla fark ettim ki Rousseau’nun büyülenerek okuduğum toplum sözleşmesi’ni okuyalı birkaç sene olmuş ve sanırım tekrar okumanın vakti gelmiş.
Böyle bir kanalın Türkiye 'de olmasından dolayı büyük bir güven ve mutluluk duyuyorum. Bu başarılı yayınlarının devamını bekliyorum Pelin. Bilgi ve ilham oluyorsun. Benim bir öğretmenimsin. Teşekkür ederim.
Individuals & Society sınavım için son akşamdan Hobbes, Rousseau, Locke ve Montesqieu hakkında bilgi sahibi olmak için son çare videolara başvurdum ve bu derse karşı bir tutkum olmasa bile bu video beni çok etkiledi ve dikkatimi çekti. Çok başarılı bir video olmuş, ellerinize sağlık.
2:53'ten sonra gelen Türkiye hakkındaki eleştiriler o kadar haklı ki altına imzamı atarım. Dolar euro fırladığı zaman dersten çıktığım gibi tüm yaşıtlarımın bunu konuştuğunu duydum, sınıfta bağrışmalar, şaşırmalar olmuştu. Lise 2'den bahsediyorum.
Hemen hemen herşey evrim ile ilintili. Biyolojik olarak konuyu zaten biliyoruz ama birde işin soyut evrim kısmı var. Birlikte yaşam, birlikte aynı kavramlar etrafında toplanmak ve bunun hayatta kalmaya etkisi yüzünden birliktelikler kaçınılmaz olarak var oldular. Ve her varlık zaman içinde değişerek uyum sağlamaya çalışır. Devlet sistemi de bu evrimsel değişime çok güzel bir örnek. Herşey değişiyor ve uyum sağlayanlar devam edebiliyor. Şu anki devlet modelleri de bu sistem içinde var oldu, gelişti ve değişmeye devam edecek.
@@FatihTurkerFatih Canlılarla ilgili olup da evrimle herhangi bir bağlantısı bulunamayacak herhangi bir şeyi örnek verebilir misin ? Canlılar karşısında evrim; çivi çekiç benzetmesinden de öte makro bir belirleyicidir.
Çok güzel bir konu seçmişsiniz. Devleti en basitiyle apartman yönetimine benzetirim. Nispeten alakasız insanların biraraya geldiği ve güvenlik, ısınma, vs konulardaki organizasyonun sorumluluğunu seçtiği bir kişiye devrettiği yerdir apartman. Devlet de bunun daha kompleks hali. Sonuç olarak apartmandaki yönetimden memnun değilseniz ve değiştiremiyorsanız taşınırsınız. Tıpkı şu an Türk insanının başka ülkelere göçmesi gibi. Bu arada bir not: videoyu yatay olarak çevirmeniz nedeniyle kitapların isimleri vs hep ters dönmüş ve şahsen beni yordu bu durum 🙂 tekrar teşekkürler. 🙏
O kadar doğru söylediniz ki, siyaset mesleği önemsenmesi gereken ve ahlaki değeri yükseltilmesi gereken bir meslek iken değersizleştiriliyor ve değersizleşen siyaset mesleğinin götürüsü ise sonrasında dert oluyor. Yetkinliği ve yeteneği olmayan insanların siyasi mercii karar vericileri arasında olması toplumuzdan çok şey çalmasına karşı herkes şikayetçiyken bugün bir tiktok videosu nirvanaya ulaşıyorken sizin gibi bizler gibi bilim felsefe ve siyaset alanında yarar sağlamak isteyen içerikler göz ardı ediliyor. Felsefenin ve bilimin değerinin yükseldiği gün kalkınmayı tam anlamıyla başaracağımıza inanıyorum. Teşekkürler.
programı yapan kişi enver aysever adlı kişiydi. Programın adı aykırı sorular. Programın formatını ve sunucusunu sevmesem bile gelen konuklar çok değerli şahıslar olurdu genelde.
Harika bir video derim. Başka ne denebilir ki! Konunun dışına çıkmaya cüret ederek diyeceğim şudur: nasıl düşünmüşler? Düşünerek ve düşünceyle ve düşünenlerle düşünmeyi öğrenmek.. Bu toplumumuzun çok ihtiyacı olan en gerekli unsur.. Tebrik ederim. Küçük, sevgi dolu ve severek böyle bir toplumsal gereksinim için kollari sıvamış, bu küçük, sevimli mi sevimli, masal kahramanlarini çağriştiran büyüleyici zekasi ve gücü ile işte bu kız.. ondan öğrenecek çok şey var. Benim ideam ve sanırım insanligin doğal evrim yasalari menzilinde ilerleyecegi hedef bu son sözde son ideada..❤
Mükemmel bir video olmuş gerçekten bu video uzun yıllar durmalı okullarda izletilmeli.Çünkü insanın ufkunun en derinlerine hitap ediyorsun bu videoda. Felsefenin gereksiz olduğunu düşünen insanların bu videoyu izleyip gerçekten anlayıp hissedilebilmesiyle beraber bu felsefe trenine atlayıp geri dönüşü olmayan yola girilebileceğini düşünüyorum
Ben 50 yaşımda felsefeye merak sardım yaklaşık 10 gün oldu ,şunun farkına vardım Felsefe insan zekasını, zihnini ne kadar da çok zorluyor, Hayatta bir şey bildiğimi sanırdım taki felsefe ile karsilasana kadar ki hiç bir şey bilmiyormuşum, Şimdi felsefe okurken yada dinlerken zaman duruyor ve ben sürekli susamış bir insan gibi felsefe duymak okumak istiyorum
Bir toplumun entelektüel seviyesi ne kadar yüksekse o kadar farklı tabakalarda düşünme yeteneği olur. Böyle bir toplumda insanlar ister ziyafet masasında isterse şiddetli bir meydan savaşında olsun kuş tüyü hakkında şiir yazabilir, din ve mitolojideki anlamını tartışabilir, biyolojik ve fiziksel özelliklerini tartışabilir ya da onun nereye dikileceği ile ilgili espiri yapabilir. Sadece id seviyesinde yaşayan ve düşünen bir toplumda ise tüy ile ilgili sadece nereye dikileceği esprisi yapılır. Yani insanlar doğal olarak bildikleri kadarını konuşurlar.
Ortada üretilmiş fayda varsa haz kurumsallaşması varsa, bunun devamı için paylaşım kavgası başlar. İnsanlar deneyimlediği iyilerden geri gitmek istemez. Bu durumda “düzen” gerekir, Devlet burada ortaya çıkar.
Hocam, filozofların iyi, hatta çok iyi yazarlar olduğu da söylenebilir... Keza bir yazar da kurabilse; romanının kurgusu içerisinde filozoflara yaraşır cümleler kurardı. En azından bir yazar ile bir filozof arasındaki fark neden ve nasıl açılır diye bir soru kafama takılmış bulunuyor.
Neredeyse iki yıldır keşfetmiş oldugum bi insansın Dilara ve birikimine kendini ifade edişine imreniyorum söylediğin her şey aklımdan geçip ifade etmeyi başaramadıgım seylermiş gibi geliyor. Başarın daim olsun
İnsanı saymazsak sürekli olarak kendi türüyle savaş halinde olan tür şempanzedir. Kabileler birbirleriyle savaş halindedir çünkü kaynaklar kısıtlıdır. Belki de bu yüzden devletler ya da kabileler var ola gelmiştir.
Öncelikle merhaba videonu beğendim. Video içerisinde anlatmış olduğun konu zaten çok zor ve efsane bir konu. Bu konu ancak felsefe ile uğraşanların kafa yoracağı derecede büyük bir konu. Felsefe henüz içerisinde bulunduğumuz toplumda keşfedilmemiş bir mücevherdir. Videonun başlarında da bahsedildiği üzere ‘iyi de o ne işe yarar’ tarzı cümleler çok yaygın. Kendini felsefeci olarak tanıtmak isteyenlere verilen cevap bu maalesef. O yüzden bende iktisat öğrencisi olarak ve Nobel ödüllü ekonomist olmak istediğimi belirterek şu şekilde topluma kendimi tanıtıyorum: ‘Ben Emre Yıldız. İktisat okuyorum. Ekonomist olmak istiyorum. En büyük hobimde felsefe.’ Bence bu yararlı bir söylev. Böyle olunca alacağınız aşağılamalar azalıyor.😉 Sorunun cevabına gelecek olursak ben devleti insanların özgürlüğünü kısıtlayan bir yapılanma olarak görüyorum. Devlet olmadan bir topluluk olabilir mi? Hiç suçların işlenmediği her şeyin yolunda gittiği... Böyle bir şey muhtemelen olmaz. Olsa bile sadece müthiş bir derecede eğitimli bir toplum ile olur. Ve ek olarak madem devlet özgürlüğü kısıtlıyor o halde özgürlük nedir? 🤗
Enis Batur varsın ördek tüyünün neden su geçirmediği üzerine kafa yorsun.Sayın Enis,siz konforunuzu bozmayın.Biz sizin yerinize de,ekoloji,emek,özgürlük,eşitlik için siyasal mücadele ederiz.Aksi taktirde tüyü neden su geçirmiyor diye inceleyeceğiniz bir ördek bulamayacaksınz...
10 yıllık bir felsefe öğretmeni olarak neden bir türlü alanımda lisansüstü çalışmaya niyetlenemedigimi ne kadar da naif anlattınız öyle. Çok teşekkürler kendimle yuzlestim
Tam olarak Aristoteles' in ideal devletini okumuş ve felsefi bir yönetim bilincini belirlemiş olsaydık daha farklı bir devlet anlayışımız olabilirdi diye düşünüyorum .
İdareye güç için talip olan aç kurtlar yüzünden ve onlarla savaşıp idareyi eline alamayan aydınlar dengesi bozulmadıkça ideal bir devlet yapımız olamayacak.
Çok teşekkürler. Ekleme: "tekil bir varoluştan toplumsal bir varoluşa neden geçtik?" diye sormuşsunuz. Böyle olmadı ki, tüm organizmalar gibi toplu, sürü yani tümel içinde yaşam bulabildik, canlı olabildik. Organizma kademesindeki bilinç ile yaşıyor olmamız ancak tür kademesinde hayatta kalabiliyor olmak arasındaki çelişkilerle yoğrulmamız bundan. (Yaradılış mitleri yanlış yönlendiriyor olabilir)
Tam da bu noktada doğu medeniyeti yani bizler ne diyoruz, böylesi durumlarda tavrımız ve tepkimiz ne olmalı sorusunu sormalıyız bence. Çünkü yapımız itibariyle gerçekten çok farklıyız Batıdan. Bu konuda bildiğim bir eser var. İbn Bacce Tedbirül mütevahhid( bireysel yönetim okumaları adıyla Mevlüt Uyanık tercüme etmişti)
1 - mülkiyetin olmadığı toplumda maslow ihtiyaçları teorisi nasıl çalışır? çalışamaz ya da birinci veya ikinci kademede kalır ise insanlık sadece maslow'un ihtiyaçlarına göre en alt kademede olmaz mı? 2 - devletin olmadığı bir toplumda herkesin kendi görevlerini ve hayatını idame ettirdiği, sorumluluklarını kendi başına ilkel bir şekilde yapması bir toplumu ne kadar ileri taşır? 3 - insan toplumsallaşabildiği zaman eğer ki darwinist ahlak gibi ilkel duygu durumlarıyla yaşayabildiğini(hayatta kalma adına) varsayarsak burda objektif ahlak geçerli değil midir? 4 - rousso'ya göre toplumsallaşma olduğu zaman kavga ve çatışma çıkıyorsa toplumsallaşma demek bir bakıma ortak paydada yarar sağlamak değil midir? 5 - rousso'ya göre merhamet doğal bir durum ise toplumsallaşınca neden kavga ve çatışma çıkar ki? bu durumda ise rousso kendi içinde çelişki ve tutarsızlık yaşamıyor mu? 6 - mülkiyetin olmadığı, sağlanmadığı bir toplumda iş bölümü, çalışma ve aynı zamanda hakettiğini kazanma ve bunu başka bir değerle takas etme olmadığı zaman gelişme ne kadar mümkün olur? 7 - savaş iki toplumun da iradesinden kaynaklı ve kabakuvvet ile uygulanan bir eylem olması adına bir şeyi elde etmek üzere anlaşmazlıktan çıkan alternatif bir anlaşma olduğundan dolayı(eğer güçler eşitlenirse) bu ahlaki bir durum değil midir? 8 - eğer ki toplumsallaşmadan kasıt kollektivizm ise, birey olmak gerektiği kastedilmiyor mu öyleyse anarşide de devletsiz bir toplum yapısı varken toplumdan uzaklaşmak ya da çatışma çıkacağından söz etmektense ahlaki bir kural ya da bir yargı koymak daha mantıklı değil midir?
Merhaba Dilara. Seni dinlemeye bayılıyorum. Mesela odamı toplarken bir yandan seni dinliyorum ve vaktimi daha verimli geçirdiğimi hissediyorum. Naçizane bir önerim olacak. Konuşman çok akıcı ancak diksiyon üzerine biraz zaman harcarsan çok daha güzel konuşacaksın. Olmayan diye yazılıyor ancak “olmıyan” diye okunuyor örneğin :) Önemseyeceğini düşündüğüm için belirtmek istedim. Sevgiler…
Bravo 👏 guncel devlet olgusunu ele alisiniz ve filozoflarin dusunceleriyle aciklamaya calismaniz hosuma gitti, diksiyon hitabet ve kurguyu da begendim. Tebrikler. Irdeleme yapilmis ancak bireyin guncele gore ideal yaklasiminin ne olabilecegine dair onerier de videoda olabilir miydi? Devlet olgusuna birey maksimum faydayi elde etmek icin nasil yaklasmali? Bireyin devletten/toplumdan maksimum faydayi sagladigi guncel sozlesmeler hangileridir? Onlarin tarihsel gelisiminde neler yasandi? Belki devam videosunda bu hususlar irdelenebilir
Görev ve liyakat bilinci olusmayan toplumlarda, özellikle siyasetçileri devletin sahibi zanneden bir kesimde ilk dikkat edilen beslenme ve barınma ihtiyacı. Bunlar olmasa da gelişmek zorundayız düşüncesi ancak ve ancak belirli bir gelişim gosterebilmis çok çok azınlıkta insanlara mahsus . Hep dediğim şudur insanlar açken kitap okumaz . Anlattıkların o kadar güzel anlamlı ve dolu dolu ki ! Görevini yapmayan insanlar yüzünden görev yapmak zorunda kalan insanların olduğu bir coğrafya...
Harikasınız efendim yalnız zaten hayatta her şey bir fayda veya menfaat ne derseniz deyin) üzerine kurulu bir şekilde sanat bile öyle sonuç olarak içindekini ortaya çıkarma dürtüsü
Maslowun ihtiyaçlar hiyerarşisinin en alt basamağının da kendi içinde basamaklara ayrılması lazım. Çünkü maaleaef çoğu insan en alt basamaktaki ihtiyaçlarını karşılayamıyor
Müthiş bir giriş. Ayrıca içerik... Chris Harman " Halkların Dünya Tarihi" kitabında insan doğası diye ifade ettiğimiz davranış kalıplarının insanlık tarihinin ( zaman olarak) %95' inde görülmediğini söyler. Yani devlet kavramının oluşmasının insanın doğasından kaynaklı olmadığını ifade eder. ( Teşekkürler Dilara. 👍👏)
Harika bir kitaptır. Ne yazık ki bir Sapiens kadar bilinmez.
insan doğası tabirinin kendisine bi ifrit oluyorum ben genel olarak zaten :)
Thomas Hobbes devlet kurmayı bilmiyordu.Devlet piramit gibidir kuvvetler ayrılığı birbirinden bağımsız 3 otoritedir.Yani gerçek anlamda devlet değildir.
Kapağında Howard Zinn tarafından övgü yazılmış kitap sağlam kitaptır.
A People's History of the World
Videonun özellikle ilk 6 dakikasını tüm ülkeye göstermek, öğretmek, özümsemelerini sağlatmak gerek! Yoksa çıkamıyoruz işin içinden! Harika bir video olmuş, emeğine sağlık hocam...
Müthiş bir konuşma. Sevgiler
en baştaki konuşmanız 💛💚
giriş cidden çok güzeldi şu günlerin özeti gibi. ben de yks sınavına hazırlanan bir öğrenci olarak yaşanan olaylar ne kadar ilgilenmemeye çalışsam da bir yerden illaki öğreniyorsun ve bu sen inanılmaz derecede demotive eden bir durum. şuan tek amacım daima önüme bakıp gündem ile ilgilenmemek ve çok güzel bir iş yapıyorsun hep devam et
Konuşmanız gerçekten muhteşem. Tam bam telinden giriş.
mükemmelik bu olsa gerek çok teşekür ederim
Iyi yayinlar yorumu bize birktiginiz icin tesekur ederiz esen kalin
Dilozof selamlar,
Emeğine teşekkür ederim. Çok duymadığımız elestirmedigimiz bir konu bulmuşsun. Güzel olmuş
Mükemmel olmuş, emeğine sağlık. Bu videoyla fark ettim ki Rousseau’nun büyülenerek okuduğum toplum sözleşmesi’ni okuyalı birkaç sene olmuş ve sanırım tekrar okumanın vakti gelmiş.
Böyle bir kanalın Türkiye 'de olmasından dolayı büyük bir güven ve mutluluk duyuyorum. Bu başarılı yayınlarının devamını bekliyorum Pelin. Bilgi ve ilham oluyorsun. Benim bir öğretmenimsin. Teşekkür ederim.
Çok yerinde ve harika bir video yine. Söylenecek çok bir şey bırakmamışsın. Emeğine ve yüreğine sağlık.
Mükemmel bir diksiyona sahipsin.
Individuals & Society sınavım için son akşamdan Hobbes, Rousseau, Locke ve Montesqieu hakkında bilgi sahibi olmak için son çare videolara başvurdum ve bu derse karşı bir tutkum olmasa bile bu video beni çok etkiledi ve dikkatimi çekti. Çok başarılı bir video olmuş, ellerinize sağlık.
2:53'ten sonra gelen Türkiye hakkındaki eleştiriler o kadar haklı ki altına imzamı atarım. Dolar euro fırladığı zaman dersten çıktığım gibi tüm yaşıtlarımın bunu konuştuğunu duydum, sınıfta bağrışmalar, şaşırmalar olmuştu. Lise 2'den bahsediyorum.
Hemen hemen herşey evrim ile ilintili.
Biyolojik olarak konuyu zaten biliyoruz ama birde işin soyut evrim kısmı var. Birlikte yaşam, birlikte aynı kavramlar etrafında toplanmak ve bunun hayatta kalmaya etkisi yüzünden birliktelikler kaçınılmaz olarak var oldular. Ve her varlık zaman içinde değişerek uyum sağlamaya çalışır. Devlet sistemi de bu evrimsel değişime çok güzel bir örnek.
Herşey değişiyor ve uyum sağlayanlar devam edebiliyor. Şu anki devlet modelleri de bu sistem içinde var oldu, gelişti ve değişmeye devam edecek.
Ben de benzeri şeyler yazdım. İnsana dair her şeyin geldisi, gittisi evrim ile birlikte incelenmek durumunda.
Eline cekic alinca hersey civi gibi gorme.
@@FatihTurkerFatih Canlılarla ilgili olup da evrimle herhangi bir bağlantısı bulunamayacak herhangi bir şeyi örnek verebilir misin ? Canlılar karşısında evrim; çivi çekiç benzetmesinden de öte makro bir belirleyicidir.
Cok tesekkurler sevgili Dilara.Videolarinizi sabirsizlikla bekliyor ve dikkatle izliyorum
Ülkemizde elimizi nereye atsak siyasete değiyor ne yazık ki bunun dışında ilgilenmeye çalışsan siyaset seni buluyor bir şekilde
Siyasetden kenar kalmak mumkun degil
Batak gibi
Bugün çok daha kötü. Şu anda ülkede apolitik olmak mümkün değil.
@@jeanjacquesrousseau5164 bugun daha kotu
Seni tebrik ediyorum kardeşim bu içerik hepsinden çok çok ayrı bir nitelik taşıyor.(Her şeyden sorumlu olmak zorunda bir halk)
Gerçekten harika bir giriş anlatımı olmuş çok teşekkürler devamını bekliyorum kendinize iyi bakın 😊😊😊😊
İyi ki karşılaştık, harikasiniz...
MÜKEMMEL KONU MÜKEMMEL ANLATIM LÜTFEN BU KONU HAKKINDA DAHA FAZLA VİDEO ÇEKİN
Sonunda siyasete doğru ve bilgilendirici bir kökten öğretim videosu
bayıldım. güncel durumlar ile harmanlaman çok başarılı ve yaratıcı olmuş. tebrikler
Emeğinize sağlık,Artvin’den çok selam sevgiler hanımefendi
Harika bir video,emeğine sağlık Dilara 🧚♀️
Rousseau nün toplum sözleşmesi ni daha önce okumuştum. Şimdi sizin vurgularınız yeniden okumam gerektiğini gösterdi 😊
Çok güzel bir konu seçmişsiniz. Devleti en basitiyle apartman yönetimine benzetirim. Nispeten alakasız insanların biraraya geldiği ve güvenlik, ısınma, vs konulardaki organizasyonun sorumluluğunu seçtiği bir kişiye devrettiği yerdir apartman. Devlet de bunun daha kompleks hali. Sonuç olarak apartmandaki yönetimden memnun değilseniz ve değiştiremiyorsanız taşınırsınız. Tıpkı şu an Türk insanının başka ülkelere göçmesi gibi. Bu arada bir not: videoyu yatay olarak çevirmeniz nedeniyle kitapların isimleri vs hep ters dönmüş ve şahsen beni yordu bu durum 🙂 tekrar teşekkürler. 🙏
Konu en az 2 videoyu hak ediyor. Platon, Hegel, Marks, anarşistlerin görüşleri, pragmatik devlet vs...
O kadar doğru söylediniz ki, siyaset mesleği önemsenmesi gereken ve ahlaki değeri yükseltilmesi gereken bir meslek iken değersizleştiriliyor ve değersizleşen siyaset mesleğinin götürüsü ise sonrasında dert oluyor. Yetkinliği ve yeteneği olmayan insanların siyasi mercii karar vericileri arasında olması toplumuzdan çok şey çalmasına karşı herkes şikayetçiyken bugün bir tiktok videosu nirvanaya ulaşıyorken sizin gibi bizler gibi bilim felsefe ve siyaset alanında yarar sağlamak isteyen içerikler göz ardı ediliyor. Felsefenin ve bilimin değerinin yükseldiği gün kalkınmayı tam anlamıyla başaracağımıza inanıyorum. Teşekkürler.
Oooo efsane bir konuşma olmuş Dilara Hanım. Çok cesurca. 👏
Çok değerli tespitler.. Aydınlatıcı..
Bu konu harika bir seçim olmuş! Meşruiyet kavramı ile ilgili de bir siyaset felsefesi videosu çekebilirseniz harika olur. Kanalı severek izliyorum 👍
Çok güzel konuştun, evrensel bilinç harikaydı 🥰
Mükemmel özetleme ve sorgulama
Çok nefis bir içerik olmuş. Emeğinize sağlık
programı yapan kişi enver aysever adlı kişiydi. Programın adı aykırı sorular. Programın formatını ve sunucusunu sevmesem bile gelen konuklar çok değerli şahıslar olurdu genelde.
Harika bir video derim. Başka ne denebilir ki! Konunun dışına çıkmaya cüret ederek diyeceğim şudur: nasıl düşünmüşler? Düşünerek ve düşünceyle ve düşünenlerle düşünmeyi öğrenmek.. Bu toplumumuzun çok ihtiyacı olan en gerekli unsur.. Tebrik ederim. Küçük, sevgi dolu ve severek böyle bir toplumsal gereksinim için kollari sıvamış, bu küçük, sevimli mi sevimli, masal kahramanlarini çağriştiran büyüleyici zekasi ve gücü ile işte bu kız.. ondan öğrenecek çok şey var. Benim ideam ve sanırım insanligin doğal evrim yasalari menzilinde ilerleyecegi hedef bu son sözde son ideada..❤
İşte beklediğim siyaset felsefesi videosu sonunda geldi. Teşekkürler dilozof.
Mükemmel bir video olmuş gerçekten bu video uzun yıllar durmalı okullarda izletilmeli.Çünkü insanın ufkunun en derinlerine hitap ediyorsun bu videoda. Felsefenin gereksiz olduğunu düşünen insanların bu videoyu izleyip gerçekten anlayıp hissedilebilmesiyle beraber bu felsefe trenine atlayıp geri dönüşü olmayan yola girilebileceğini düşünüyorum
Ben 50 yaşımda felsefeye merak sardım yaklaşık 10 gün oldu ,şunun farkına vardım Felsefe insan zekasını, zihnini ne kadar da çok zorluyor, Hayatta bir şey bildiğimi sanırdım taki felsefe ile karsilasana kadar ki hiç bir şey bilmiyormuşum, Şimdi felsefe okurken yada dinlerken zaman duruyor ve ben sürekli susamış bir insan gibi felsefe duymak okumak istiyorum
Dilaracığım o kadar güzel anlatıyorsun ki gerçek anı hikaye dinliyor gibi...👍💗😍😊
Giriş gerçekten harikaydı gözlerim doldu :/ John Locke'tan niye bahsetmediniz acaba beklemiştim
Teşekkürler Pelin hanım ufkumuzu açıyorsunuz
Stirner ve biricik felsefesi ile ilgili bir video paylasirmisin cok merak ettigim bir konu
Bir toplumun entelektüel seviyesi ne kadar yüksekse o kadar farklı tabakalarda düşünme yeteneği olur. Böyle bir toplumda insanlar ister ziyafet masasında isterse şiddetli bir meydan savaşında olsun kuş tüyü hakkında şiir yazabilir, din ve mitolojideki anlamını tartışabilir, biyolojik ve fiziksel özelliklerini tartışabilir ya da onun nereye dikileceği ile ilgili espiri yapabilir. Sadece id seviyesinde yaşayan ve düşünen bir toplumda ise tüy ile ilgili sadece nereye dikileceği esprisi yapılır. Yani insanlar doğal olarak bildikleri kadarını konuşurlar.
3.09 mükemmel giriş
Teşekkür ederim Dilara
Ortada üretilmiş fayda varsa haz kurumsallaşması varsa, bunun devamı için paylaşım kavgası başlar. İnsanlar deneyimlediği iyilerden geri gitmek istemez. Bu durumda “düzen” gerekir, Devlet burada ortaya çıkar.
Hocam, filozofların iyi, hatta çok iyi yazarlar olduğu da söylenebilir... Keza bir yazar da kurabilse; romanının kurgusu içerisinde filozoflara yaraşır cümleler kurardı. En azından bir yazar ile bir filozof arasındaki fark neden ve nasıl açılır diye bir soru kafama takılmış bulunuyor.
Çok güzel bir video olmuş eline sağlık dilozof
Neredeyse iki yıldır keşfetmiş oldugum bi insansın Dilara ve birikimine kendini ifade edişine imreniyorum söylediğin her şey aklımdan geçip ifade etmeyi başaramadıgım seylermiş gibi geliyor. Başarın daim olsun
Zevkle izliyorum, almanyadan selamlar
Tesekkurler Dilara.
Videonun girişini üç kere izledim. Şimdi devamını izleyeceğim :D
Bir de her immanuel kant dediğinde aklına ilk olarak immanuel tolstoyevski gelen bir tek ben miyim?
Harika bir video olmuş harikasın Dilara.....
Bu seri güzel, devamı gelirse mutlu olurum. Zaman ve emeğiniz için çok teşekkürler.
Max Stirner bunun için çok çarpıcı bir örnek olabilir.
Ufkumu açtığınız için teşekkürler 🙏
Harikasınız. Teşekkürler.
Teşekkürler Dilara❤
harika videolar, harika bir kanal.
Dilara, lutfen siyaset teorisine dair daha fazla video rica ediyoruz. Nefisti bu video🌸🌸
Giriş güzel, konu güzel ve anlatım her zamanki gibi güzel. Emeğinize sağlık.
Evet ülkemizde uzun zamandır akılları karıştıran bir soru.. teşekkürler Dilara Hanım
Ya devlet başa ya kuzgun leşe - Thomas Hobbes :D
😂
İnsanı saymazsak sürekli olarak kendi türüyle savaş halinde olan tür şempanzedir. Kabileler birbirleriyle savaş halindedir çünkü kaynaklar kısıtlıdır. Belki de bu yüzden devletler ya da kabileler var ola gelmiştir.
Müthiç bir anlatıcısınız.
Öncelikle merhaba videonu beğendim. Video içerisinde anlatmış olduğun konu zaten çok zor ve efsane bir konu. Bu konu ancak felsefe ile uğraşanların kafa yoracağı derecede büyük bir konu. Felsefe henüz içerisinde bulunduğumuz toplumda keşfedilmemiş bir mücevherdir. Videonun başlarında da bahsedildiği üzere ‘iyi de o ne işe yarar’ tarzı cümleler çok yaygın. Kendini felsefeci olarak tanıtmak isteyenlere verilen cevap bu maalesef. O yüzden bende iktisat öğrencisi olarak ve Nobel ödüllü ekonomist olmak istediğimi belirterek şu şekilde topluma kendimi tanıtıyorum: ‘Ben Emre Yıldız. İktisat okuyorum. Ekonomist olmak istiyorum. En büyük hobimde felsefe.’ Bence bu yararlı bir söylev. Böyle olunca alacağınız aşağılamalar azalıyor.😉
Sorunun cevabına gelecek olursak ben devleti insanların özgürlüğünü kısıtlayan bir yapılanma olarak görüyorum. Devlet olmadan bir topluluk olabilir mi? Hiç suçların işlenmediği her şeyin yolunda gittiği... Böyle bir şey muhtemelen olmaz. Olsa bile sadece müthiş bir derecede eğitimli bir toplum ile olur. Ve ek olarak madem devlet özgürlüğü kısıtlıyor o halde özgürlük nedir? 🤗
Enis Batur varsın ördek tüyünün neden su geçirmediği üzerine kafa yorsun.Sayın Enis,siz konforunuzu bozmayın.Biz sizin yerinize de,ekoloji,emek,özgürlük,eşitlik için siyasal mücadele ederiz.Aksi taktirde tüyü neden su geçirmiyor diye inceleyeceğiniz bir ördek bulamayacaksınz...
Mükemmel bir programdı teşekkürler.
Harika bir video 💚
Yine harika.
Harikasiniz
10 yıllık bir felsefe öğretmeni olarak neden bir türlü alanımda lisansüstü çalışmaya niyetlenemedigimi ne kadar da naif anlattınız öyle. Çok teşekkürler kendimle yuzlestim
Hocam bizim bir münazaramız var ve ben devletin gerekli olmadığını savunan tarafım, lütfen yardım eder misiniz🙏🙏
@@tubayetistiren4997 anarşizm ve komünizm konularına bakabilirsin
@@hayriyecor3213 hocam araştırma yaptım ama sizde bununla ilgili bir Kac tez söyler misiniz, çok ihtiyacım var 🙏
Tam olarak Aristoteles' in ideal devletini okumuş ve felsefi bir yönetim bilincini belirlemiş olsaydık daha farklı bir devlet anlayışımız olabilirdi diye düşünüyorum .
İdareye güç için talip olan aç kurtlar yüzünden ve onlarla savaşıp idareyi eline alamayan aydınlar dengesi bozulmadıkça ideal bir devlet yapımız olamayacak.
Oh be... Şöyle bizi biraz yoran, başka bakış açısına ihtiyacımız var. Tebrikler. 👏👏
cesur sorular :) sevdim :)
Ördek tüyünün su geçirmezliğini düşünebilmek ile akıllı zeka yazılımının bir gün alzemiri yenebileceğini düşünebilmek basit şeyler değiller aslında.
Daron Acemoğlu hocanın. Dar koridor isimli kitabını öneririm. ( eğer okumadıysanız)
Yine yeni bir perspektif. Kutlarım. Felsefe kutsallaştırılıp dogma olmadığı sürece herkesin ihtiyacı.
Videonun sonundaki müziğin ismi nedir?
Çok teşekkürler. Ekleme: "tekil bir varoluştan toplumsal bir varoluşa neden geçtik?" diye sormuşsunuz. Böyle olmadı ki, tüm organizmalar gibi toplu, sürü yani tümel içinde yaşam bulabildik, canlı olabildik. Organizma kademesindeki bilinç ile yaşıyor olmamız ancak tür kademesinde hayatta kalabiliyor olmak arasındaki çelişkilerle yoğrulmamız bundan. (Yaradılış mitleri yanlış yönlendiriyor olabilir)
Sonunda yandaş TV kanallarından izleyip bir ideolojiyi, kişiyi savunmayan aklı başında bilgi dolu bir insandan video izleyeceğim gibi geliyor
Tam da bu noktada doğu medeniyeti yani bizler ne diyoruz, böylesi durumlarda tavrımız ve tepkimiz ne olmalı sorusunu sormalıyız bence. Çünkü yapımız itibariyle gerçekten çok farklıyız Batıdan. Bu konuda bildiğim bir eser var. İbn Bacce Tedbirül mütevahhid( bireysel yönetim okumaları adıyla Mevlüt Uyanık tercüme etmişti)
Son soruya bir cevap denemesi olarak D.Acemoğlu ve J.A.Robinson'un Dar Koridor kitabı okunabilir.
Bayıldım bu bölüme.
Mükemmel bir gösterim.
1 - mülkiyetin olmadığı toplumda maslow ihtiyaçları teorisi nasıl çalışır? çalışamaz ya da birinci veya ikinci kademede kalır ise insanlık sadece maslow'un ihtiyaçlarına göre en alt kademede olmaz mı?
2 - devletin olmadığı bir toplumda herkesin kendi görevlerini ve hayatını idame ettirdiği, sorumluluklarını kendi başına ilkel bir şekilde yapması bir toplumu ne kadar ileri taşır?
3 - insan toplumsallaşabildiği zaman eğer ki darwinist ahlak gibi ilkel duygu durumlarıyla yaşayabildiğini(hayatta kalma adına) varsayarsak burda objektif ahlak geçerli değil midir?
4 - rousso'ya göre toplumsallaşma olduğu zaman kavga ve çatışma çıkıyorsa toplumsallaşma demek bir bakıma ortak paydada yarar sağlamak değil midir?
5 - rousso'ya göre merhamet doğal bir durum ise toplumsallaşınca neden kavga ve çatışma çıkar ki? bu durumda ise rousso kendi içinde çelişki ve tutarsızlık yaşamıyor mu?
6 - mülkiyetin olmadığı, sağlanmadığı bir toplumda iş bölümü, çalışma ve aynı zamanda hakettiğini kazanma ve bunu başka bir değerle takas etme olmadığı zaman gelişme ne kadar mümkün olur?
7 - savaş iki toplumun da iradesinden kaynaklı ve kabakuvvet ile uygulanan bir eylem olması adına bir şeyi elde etmek üzere anlaşmazlıktan çıkan alternatif bir anlaşma olduğundan dolayı(eğer güçler eşitlenirse) bu ahlaki bir durum değil midir?
8 - eğer ki toplumsallaşmadan kasıt kollektivizm ise, birey olmak gerektiği kastedilmiyor mu öyleyse anarşide de devletsiz bir toplum yapısı varken toplumdan uzaklaşmak ya da çatışma çıkacağından söz etmektense ahlaki bir kural ya da bir yargı koymak daha mantıklı değil midir?
bu kadar geniş kapsamlı bir konu üzerine de sadece rousso ve hobbes üzerine olması da ayrı bir konu
ok
@@mervedeniz6339 sadece tr muhalefeti olmak icin ilk 5dksını izleyip yorumlara inince benim esgal aududjdjddjddjd
ok
eleştiriler çok güzel
Merhaba Dilara. Seni dinlemeye bayılıyorum. Mesela odamı toplarken bir yandan seni dinliyorum ve vaktimi daha verimli geçirdiğimi hissediyorum. Naçizane bir önerim olacak. Konuşman çok akıcı ancak diksiyon üzerine biraz zaman harcarsan çok daha güzel konuşacaksın. Olmayan diye yazılıyor ancak “olmıyan” diye okunuyor örneğin :) Önemseyeceğini düşündüğüm için belirtmek istedim. Sevgiler…
Videolariniz podcast olarak spotify da yükliyebilirmisiniz
Bravo 👏 guncel devlet olgusunu ele alisiniz ve filozoflarin dusunceleriyle aciklamaya calismaniz hosuma gitti, diksiyon hitabet ve kurguyu da begendim. Tebrikler. Irdeleme yapilmis ancak bireyin guncele gore ideal yaklasiminin ne olabilecegine dair onerier de videoda olabilir miydi? Devlet olgusuna birey maksimum faydayi elde etmek icin nasil yaklasmali? Bireyin devletten/toplumdan maksimum faydayi sagladigi guncel sozlesmeler hangileridir? Onlarin tarihsel gelisiminde neler yasandi? Belki devam videosunda bu hususlar irdelenebilir
Görev ve liyakat bilinci olusmayan toplumlarda, özellikle siyasetçileri devletin sahibi zanneden bir kesimde ilk dikkat edilen beslenme ve barınma ihtiyacı. Bunlar olmasa da gelişmek zorundayız düşüncesi ancak ve ancak belirli bir gelişim gosterebilmis çok çok azınlıkta insanlara mahsus . Hep dediğim şudur insanlar açken kitap okumaz . Anlattıkların o kadar güzel anlamlı ve dolu dolu ki ! Görevini yapmayan insanlar yüzünden görev yapmak zorunda kalan insanların olduğu bir coğrafya...
Rene magritte kaynadi arada ama olsun😁 güzel videoydu lakin rene magritte videosunu da bekleriz
Harikasınız efendim yalnız zaten hayatta her şey bir fayda veya menfaat ne derseniz deyin) üzerine kurulu bir şekilde sanat bile öyle sonuç olarak içindekini ortaya çıkarma dürtüsü
Maslowun ihtiyaçlar hiyerarşisinin en alt basamağının da kendi içinde basamaklara ayrılması lazım. Çünkü maaleaef çoğu insan en alt basamaktaki ihtiyaçlarını karşılayamıyor
Şu kızın sesine ve konuşmasına hayranım. Bülbül gibi kız
Mükemmel bir video
Mükemmel 👏👏