Αγαπητέ κ. Μαντά χάρηκα που δεν χρησιμοποιήσατε τον όρο "γονιδιακή μνήμη" που τόσο αρέσει σε πολύ βιαστικό κόσμο. Ας αποδειχτεί πρώτα ότι υπάρχει και μετά εδώ είμαστε!
Όπως ήδη σημείωσα σε προηγούμενο σχόλιό μου / απάντηση σε δικό σας εγώ δεν κατέχω επιστημονική γνώση, ούτε και τη σχετική ορολογία για το θέμα που έθιξα με την παρουσίασή μου. Η λογική και τα συμπεράσματά μου έχουν ως βάση δικές μου παρατηρήσεις και συζητήσεις με συναδέλφους ερασιτέχνες ψαράδες και στοιχειοθετούν ένα είδος «λαϊκής ψαρευτικής παράδοσης» και τίποτε περισσότερο. Εννοείται ότι θα αποδεχτώ την οποιαδήποτε επιστημονική άποψη θα είχε την καλοσύνη να μου διαβιβάσει κάποιος γνώστης ειδικός επιστήμονας ακόμη και αν αυτή ανατρέπει τις δικές μου πεποιθήσεις και εισάγει κάτι εγκυρότερο που εγώ και οι συνάδελφοί μου μέχρι σήμερα δεν έχουμε προσέξει.
Κύριε Μαντά θέλω να κάνω μια επισήμανση,η μουσική που βάζετε στα βίντεο με δυσκολεύει πάρα πολύ να σας ακούσω,όπως επίσης κάνει το βίντεο πολύ κουραστικό
Μου το έχουν πει και άλλοι αυτό Μανώλη. Είναι δικό μου λάθος γιατί ξέχασα να κάνω τη σχετική ρύθμιση του ήχου. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί. Ευχαριστώ για την επισήμανση πάντως!
Δεν χρησιμοποιώ καταβυθιστή. Ψαρεύω με παραδοσιακή συρτή βυθού σε βάθη μέχρι 70 μ. Εάν θέλεις να μάθεις γι' αυτό το είδος ψαρέματος δες το παρακάτω βίντεο: ruclips.net/video/2s9QRvIFJRE/видео.html
Αν τα ψαρια δεν μαθαινανε απο τα παθηματα τους θα ειχαν εξσφανιστει ηδη απο τον αιώνα της υπεραλίευσης και εκβιομηχανισης της αλιείας. Ευτυχώς για εμας δηλαδή. Μακαρι να αντεξουν και να γίνουν πιο εξυπνα ακομα. Ετσι είναι η εξέλιξη.
@@sofo Εμείς δαθέτουμε λόγο και γραφή Σοφοκλή και «μιλάμε» με τις επόμενες γενιές ή τους αφήνουμε γραπτές γνώσεις σε παρακαταθήκη, οι οργανισμοί της θάλασσας δεν διαθέτουν αυτές τις δυνατότητες οπότε πώς ο Σολωμός λέει στα παιδιά του που πρέπει να πάνε να γεννήσουν όταν θα έρθει η ώρα τους ή τα χέλια εξηγούν στο γόνο τους που πρέπει να πάει να εγκατασταθεί αφού γεννηθεί; Πώς γίνεται αυτό;
@@mixalismantas6104 Αυτα που εμείς απωλέσαμε, μετριάσαμε, χαλιναγωγήσαμε με την γραφή τον λογο και του κανόνες τις κοινωνίας, στα είδη της αγριας ζωής παράμειναν ατόφια. Το ένστικτο επιβίωσης , αναπαπαραγωγης, προσανατολισμού. Η κυτταρική μνήμη αρκεί για να μεταφέρει πολύ χρήσιμες πληροφορίες επιβιωσης σε όλα τα έμβια οντα.
@@sofo Για να σε διορθώσω λιγάκι αυτό που λες ως «κυτταρική μνήμη» λέγεται σωστά «γονιαδιακή μνήμη» αλλά σύμφωνα με την επιστήμη δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ούτε διερευνηθεί ως προς την ύπαρξη και την λειτουργία της (αν όντως υπάρχει). Για την ώρα παραμένει μια εικασία που αντλεί την ύπαρξή της «εκ του αποτελέσματος» μόνο. Αν οι άνθρωποι ήξεραν πώς είναι και πώς λειτουργεί δεν θα τους ήταν καθόλου δύσκολο να την «επαναφέρουν» και για λογαριασμό τους και ας πάει στην ευχή και ο «λόγος» και η «γραφή» και οι κανόνες της κοινωνίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι βλέπουμε πώς λειτουργούν οι μέλισσες και τα μυρμήγκια αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει πώς το κάνουν αυτό! Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια!
Εξαιρετική η ανάλυση, όμως -άβυσος η ψυχή των καλαμαριών- καλαμαριέρα γνωστής εταιρίας για δύο χρόνια ήταν σφάχτης μετά μπήκε στο κάδρο, σε αντίθεση η καλαμαριέρα με το κόκκινο κεφάλι και λευκό χρώμα απο τότε που βγήκε μέχρι ΚΑΙ σήμερα σφάζει.ΓΙΑΤΙ ???????????
Έχω την εντύπωση πως όταν μιλάμε για τις "μαθησιακές ικανότητες" των ψαριών δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε τα κεφαλόποδα, τα οποία και μακριά τους βρίσκονται στην βιολογική κλίμακα και έχουν ετήσιο ουσιαστικά κύκλο ζωής.
@@cycl37 Όντως έτσι είναι. Όπως μάλλον θα καταλάβατε εγώ δεν θέλησα να κάνω ανάλυση σε βάθος για τον απλό λόγο ότι δεν κατέχω το εύρος των γνώσεων ιχθυολογίας και άλλες που οπωσδήποτε θα ήταν απαραίτητες για κάτι τέτοιο. Η όλη παρουσίαση που κατέθεσα βασίζεται σε παρατηρήσεις ενός μανιώδους ψαρά 74 ετών που ψαρεύει από τα χρόνια του νηπιαγωγείου καθώς και από διαπιστώσεις συναδέλφων του που μεταφέρονται ως ψαρευτική παράδοση από γενιά σε γενιά. Κάποιος επιστήμονας του είδους ίσως να μας κατέθετε πολλά περισσότερα και πολύ πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα. Εγώ όμως ούτε είμαι τέτοιος ούτε ποτέ υποστήριξα ότι διαθέτω τέτοιο γνωστικό υπόβαθρο.
Κύριε Μιχάλη, θεωρώ πως το καλύτερο τεχνητό είναι αυτό στο οποίο πιστεύει περισσότερο ο κάθε ψαράς. Αυτή η πίστη του, θα τον κάνει να δώσει στο συγκεκριμένο τεχνητό πολύ περισσότερες ευκαιρίες και στο τέλος να τον επαληθεύσει, έχοντας μια σύλληψη ψαριού . Το ενδιαφέρον όμως είναι το πως μεταβιβάζεται η πίστη του ψαρά για την αποτελεσματικότητα του τεχνητού; Αυτό το ρόλο έχουν αναλάβει οι εμπνευστές-πωλητές αντιπρόσωποι εταιρειών ειδών αλιείας οδηγώντας μας πολλές φορές στο να αγοράζουμε “σκουπίδια” και στερώντας μας το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής που θα μας έδινε ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση με την σύλληψη κάποιου θηράματος. Εν τέλη, θεωρώ πως ένα τεχνητό γίνετε το καλύτερο όταν το κατανοήσουμε, το παρουσιάζουμε και το χειριζόμαστε ορθά.
Όλα όσα σημειώνεις στο σχόλιό σου έχουν σχέση με την εγκεφαλικότητα του ψαρά και καθόλου μα καθόλου με το μάρκετινγκ της αγοράς ειδών αλιείας. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη λογική εγώ όχι μόνο θα συμφωνήσω αλλά θα υπερθεματίσω κιόλας λέγοντας ότι το εντατικό μάρκετινγκ που έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στην αγορά των ειδών αλιείας και ότι άλλου σχετίζεται με θαλασσινές δραστηριότητες έχει ζημιώσει σημαντικά την φιλοσοφία και του ψαρέματος και γενικότερα τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα. Αυτή είναι η γνώμη μου.
@@mixalismantas6104 Κύριε Μιχάλη, γνωρίζω τις θέσεις σας και την φιλοσοφία σας περί ερασιτεχνικής αλιείας από παλαιότερες αναρτήσεις σας εδώ, για αυτό το λόγο παρέθεσα και το σχόλιο. Κάνετε μια εξαιρετική δουλειά που σε κάποιους θα φανεί σαν μια λεπτομέρεια, μα εδώ κρύβετε όλη η ουσία του ψαρέματος. Σας ευχαριστώ
@@dimitriss2943 Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος που εκτιμά τη δουλειά μου. Όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί για τους οποίους είμαι κόκκινο πανί και μου έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που υποχρεώθηκα να αποσύρω από τη δημοσιότητα το μεγαλύτερο και ουσιωδέστερο μέρος της δουλειάς μου και ίδρυσα την ιστοσελίδα www.psarevontas.gr όπου εδώ και δυο περίπου χρόνια μπορώ και εκθέτω τις απόψεις μου χωρίς να με ενοχλεί κανένας. Έχω αφήσει μερικά μόνο βίντεο δημόσια ενώ στην ιστοσελίδα έχω περίπου 60 εκπαιδευτικά βίντεο και 8 δικά μου διαδραστικά βιβλία μέσω των οποίων καλύπτονται γνωστικά όλα τα ψαρευτικά αντικείμενα πλήρως.
Πολυ ενδιαφέρουσες συμβουλές. Μια διαφωνία έχω. Δυστυχώς ένα βιβλίο μαγειρικής δεν κάνει κάποιον σεφ η μικρή μου πειρα μετα απο 25 χρόνια που ακόμα μαθαίνω τον επιβεβαιώνει καθημερινά. Με σεβασμό πάντα.
Μη δίνεις σημασία. Ένα σχήμα λόγου χρησιμοποίησα προχείρως για να ενισχύσω το θέμα που ανέλυσα και τίποτα περισσότερο. Όντως έτσι όπως τα λες είναι. Το ξέρω γιατί κι εγώ μαγειρεύω και έχω καταλάβει ότι ένα καλό βιβλίο μαγειρικής δεν αρκεί για να γίνεις σεφ, πρέπει και να τόχεις!
Πιστεύω ότι ο κάθε ψαράς πρέπει να κάνει τις δοκιμές του και να δει τι δουλεύει. Εγώ χρόνια δοκίμαζα τεχνητά αλλά τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά στον τόπο που σύχναζα για ψάρεμα. Τελικά με ζωντανά και νωπά δολώματα στον ίδιο τόπο άλλαξαν όλα μέσα σε μια μέρα. Βγήκαν ψάρια που κανένας δεν πίστευε ότι πιάσαμε στη συγκεκριμένη περιοχή.
Έτσι όπως τα λες συμβαίνει συνήθως πλην όμως ίσως δεν λαβαίνεις υπόψη σου και αρκετά ψαρέματα, όπως π.χ. η στεριανές συρτές (spinnining, LRF κ.λ.π.) στα οποία η χρήση νωπών ή ζωντανών δολωμάτων δεν είναι δυνατή. Σε αυτές τις τεχνικές οι ψαράδες έχουν ολόκληρες συλλογές τεχνητών σημαντικού κόστους. Αυτό το βίντεο που έφτιαξα αφορά κυρίως αυτούς και λιγότερο εκείνους που ψαρεύουν από βάρκα οι οποίοι έχουν πολλές περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους.
Έχεις δίκιο! Είναι δικό μου λάθος. Είμαι στην διαδικασία να το ξαναφτιάξω αυτό το βίντεο γι' αυτό το λόγο και επειδή νομίζω ότι αξίζει να υπάρχει. Συγγνώμη!
Βεβαίως τα ψάρια λιγοστεύουν όμως εκτός αυτού πονηρεύουν κιόλας. Εγώ αυτό το λέω μαθαίνουν. Έχω μια αντίρρηση για το φτερό του γλάρου που αναφέρεις την εξής: Το φτερό του γλάρου ήταν πάντα εξαιρετικό δόλωμα και ποτέ δεν έπαψε να είναι. Πιστεύω ότι καμιά απομίμηση δεν το ξεπέρασε! Όσον αφορά το γιατί λιγοστεύουν τα ψάρια έχω την εξής γνώμη: Όντως η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ σε αυτό όμως την κύρια ευθύνη την έχει η Βιομηχανική Αλιεία Ανοιχτής Θάλασσας η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την ανοχή της πολιτικής έχει ανεβάσει πολύ την απόδοσή της με αποτέλεσμα να σαρώνει κυριολεκτικά τις θάλασσες. Με άλλα λόγια πιστεύω ότι ναι μεν η χρήση της τεχνολογίας από τους ερασιτέχνες κάνει κάποια ζημιά στη θάλασσα αλλά μπροστά στη ζημιά που κάνει η βαριά Βιομηχανία είναι σταγόνα στον ωκεανό που η θάλασσα εύκολα θα μπορούσε να την αναπληρώσει. Το κακό όμως που γίνεται με τα τερατώδη εργαλεία Βαριάς Βιομηχανικής Αλιείας που έχουν αναπτυχθεί δεν αναπληρώνεται με τίποτα!
Η μουσική είναι πλεονασμός που δεν χρειαζόταν.!!!
Αγαπητέ κ. Μαντά χάρηκα που δεν χρησιμοποιήσατε τον όρο "γονιδιακή μνήμη" που τόσο αρέσει σε πολύ βιαστικό κόσμο. Ας αποδειχτεί πρώτα ότι υπάρχει και μετά εδώ είμαστε!
Όπως ήδη σημείωσα σε προηγούμενο σχόλιό μου / απάντηση σε δικό σας εγώ δεν κατέχω επιστημονική γνώση, ούτε και τη σχετική ορολογία για το θέμα που έθιξα με την παρουσίασή μου. Η λογική και τα συμπεράσματά μου έχουν ως βάση δικές μου παρατηρήσεις και συζητήσεις με συναδέλφους ερασιτέχνες ψαράδες και στοιχειοθετούν ένα είδος «λαϊκής ψαρευτικής παράδοσης» και τίποτε περισσότερο. Εννοείται ότι θα αποδεχτώ την οποιαδήποτε επιστημονική άποψη θα είχε την καλοσύνη να μου διαβιβάσει κάποιος γνώστης ειδικός επιστήμονας ακόμη και αν αυτή ανατρέπει τις δικές μου πεποιθήσεις και εισάγει κάτι εγκυρότερο που εγώ και οι συνάδελφοί μου μέχρι σήμερα δεν έχουμε προσέξει.
Κύριε Μαντά θέλω να κάνω μια επισήμανση,η μουσική που βάζετε στα βίντεο με δυσκολεύει πάρα πολύ να σας ακούσω,όπως επίσης κάνει το βίντεο πολύ κουραστικό
Μου το έχουν πει και άλλοι αυτό Μανώλη. Είναι δικό μου λάθος γιατί ξέχασα να κάνω τη σχετική ρύθμιση του ήχου. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί. Ευχαριστώ για την επισήμανση πάντως!
Πολύ ωραίο βίντεο Καπετάνιε.
Να είσαι καλά Άκη!
Η μουσική περισεύει. Δυσκολεύει στην ακρόαση.
Έχεις δίκιο. Μου ξέφυγε η ρύθμιση του ήχου. Σιγά - σιγά όμως μαθαίνω τα κόλπα και το έχω ήδη τακτοποιήσει στις επόμενες δουλειές μου.
@@mixalismantas6104 Είναι κρίμα γιατί η γνώσεις σας είναι απόλαυση. Δεν χρειάζεται καθόλου μουσική!
Καλή συνέχεια! Και ευχαριστούμε!
Μιχαλη ,ποσα μετρα κατεβαινει ο καταβυθιστης σου?
Δεν χρησιμοποιώ καταβυθιστή. Ψαρεύω με παραδοσιακή συρτή βυθού σε βάθη μέχρι 70 μ. Εάν θέλεις να μάθεις γι' αυτό το είδος ψαρέματος δες το παρακάτω βίντεο:
ruclips.net/video/2s9QRvIFJRE/видео.html
Αν τα ψαρια δεν μαθαινανε απο τα παθηματα τους θα ειχαν εξσφανιστει ηδη απο τον αιώνα της υπεραλίευσης και εκβιομηχανισης της αλιείας. Ευτυχώς για εμας δηλαδή. Μακαρι να αντεξουν και να γίνουν πιο εξυπνα ακομα. Ετσι είναι η εξέλιξη.
δεν υπαρχει μυστικός μηχανισμός. Οι άμυνες αναπτύσσονται με βάση την εξέλιξη των ειδών και το ένστικτο της επιβίωσης.
Ναι αλλά εμείς δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς πώς γίνεται αυτό; Έχουμε;
@@mixalismantas6104 Όπως ακριβώς γίνεται και σε εμάς τους ανθρώπους.
@@sofo Εμείς δαθέτουμε λόγο και γραφή Σοφοκλή και «μιλάμε» με τις επόμενες γενιές ή τους αφήνουμε γραπτές γνώσεις σε παρακαταθήκη, οι οργανισμοί της θάλασσας δεν διαθέτουν αυτές τις δυνατότητες οπότε πώς ο Σολωμός λέει στα παιδιά του που πρέπει να πάνε να γεννήσουν όταν θα έρθει η ώρα τους ή τα χέλια εξηγούν στο γόνο τους που πρέπει να πάει να εγκατασταθεί αφού γεννηθεί; Πώς γίνεται αυτό;
@@mixalismantas6104 Αυτα που εμείς απωλέσαμε, μετριάσαμε, χαλιναγωγήσαμε με την γραφή τον λογο και του κανόνες τις κοινωνίας, στα είδη της αγριας ζωής παράμειναν ατόφια. Το ένστικτο επιβίωσης , αναπαπαραγωγης, προσανατολισμού. Η κυτταρική μνήμη αρκεί για να μεταφέρει πολύ χρήσιμες πληροφορίες επιβιωσης σε όλα τα έμβια οντα.
@@sofo Για να σε διορθώσω λιγάκι αυτό που λες ως «κυτταρική μνήμη» λέγεται σωστά «γονιαδιακή μνήμη» αλλά σύμφωνα με την επιστήμη δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ούτε διερευνηθεί ως προς την ύπαρξη και την λειτουργία της (αν όντως υπάρχει). Για την ώρα παραμένει μια εικασία που αντλεί την ύπαρξή της «εκ του αποτελέσματος» μόνο. Αν οι άνθρωποι ήξεραν πώς είναι και πώς λειτουργεί δεν θα τους ήταν καθόλου δύσκολο να την «επαναφέρουν» και για λογαριασμό τους και ας πάει στην ευχή και ο «λόγος» και η «γραφή» και οι κανόνες της κοινωνίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς όλοι βλέπουμε πώς λειτουργούν οι μέλισσες και τα μυρμήγκια αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει πώς το κάνουν αυτό! Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια!
Τελικά το DΝΑ "δασκάλου" ακόμη είναι μέσα σου. Καλή συνέχεια και να απολαμβάνεις κάθε μέρα τη σύνταξη σου.....
Πότε θα κατηφορίσεις κατά το Πόρτο Χέλι να φάμε τίποτε παραγαδίσους σαργούς;
@@mixalismantas6104 Πρώτα ο Θεός, ανυπομονώ,,,,
Εξαιρετική η ανάλυση, όμως -άβυσος η ψυχή των καλαμαριών- καλαμαριέρα γνωστής εταιρίας για δύο χρόνια ήταν σφάχτης μετά μπήκε στο κάδρο, σε αντίθεση η καλαμαριέρα με το κόκκινο κεφάλι και λευκό χρώμα απο τότε που βγήκε μέχρι ΚΑΙ σήμερα σφάζει.ΓΙΑΤΙ ???????????
Έλα ντε??? Μήπως τα καλαμάρια είναι ... Ολυμπιακοί??? Λεω, μήπως???
Έχω την εντύπωση πως όταν μιλάμε για τις "μαθησιακές ικανότητες" των ψαριών δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε τα κεφαλόποδα, τα οποία και μακριά τους βρίσκονται στην βιολογική κλίμακα και έχουν ετήσιο ουσιαστικά κύκλο ζωής.
@@cycl37 Όντως έτσι είναι. Όπως μάλλον θα καταλάβατε εγώ δεν θέλησα να κάνω ανάλυση σε βάθος για τον απλό λόγο ότι δεν κατέχω το εύρος των γνώσεων ιχθυολογίας και άλλες που οπωσδήποτε θα ήταν απαραίτητες για κάτι τέτοιο. Η όλη παρουσίαση που κατέθεσα βασίζεται σε παρατηρήσεις ενός μανιώδους ψαρά 74 ετών που ψαρεύει από τα χρόνια του νηπιαγωγείου καθώς και από διαπιστώσεις συναδέλφων του που μεταφέρονται ως ψαρευτική παράδοση από γενιά σε γενιά. Κάποιος επιστήμονας του είδους ίσως να μας κατέθετε πολλά περισσότερα και πολύ πιο συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα. Εγώ όμως ούτε είμαι τέτοιος ούτε ποτέ υποστήριξα ότι διαθέτω τέτοιο γνωστικό υπόβαθρο.
Κύριε Μιχάλη, θεωρώ πως το καλύτερο τεχνητό είναι αυτό στο οποίο πιστεύει περισσότερο ο κάθε ψαράς. Αυτή η πίστη του, θα τον κάνει να δώσει στο συγκεκριμένο τεχνητό πολύ περισσότερες ευκαιρίες και στο τέλος να τον επαληθεύσει, έχοντας μια σύλληψη ψαριού . Το ενδιαφέρον όμως είναι το πως μεταβιβάζεται η πίστη του ψαρά για την αποτελεσματικότητα του τεχνητού; Αυτό το ρόλο έχουν αναλάβει οι εμπνευστές-πωλητές αντιπρόσωποι εταιρειών ειδών αλιείας οδηγώντας μας πολλές φορές στο να αγοράζουμε “σκουπίδια” και στερώντας μας το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής που θα μας έδινε ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση με την σύλληψη κάποιου θηράματος. Εν τέλη, θεωρώ πως ένα τεχνητό γίνετε το καλύτερο όταν το κατανοήσουμε, το παρουσιάζουμε και το χειριζόμαστε ορθά.
Όλα όσα σημειώνεις στο σχόλιό σου έχουν σχέση με την εγκεφαλικότητα του ψαρά και καθόλου μα καθόλου με το μάρκετινγκ της αγοράς ειδών αλιείας. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη λογική εγώ όχι μόνο θα συμφωνήσω αλλά θα υπερθεματίσω κιόλας λέγοντας ότι το εντατικό μάρκετινγκ που έχει ενσκήψει τα τελευταία χρόνια στην αγορά των ειδών αλιείας και ότι άλλου σχετίζεται με θαλασσινές δραστηριότητες έχει ζημιώσει σημαντικά την φιλοσοφία και του ψαρέματος και γενικότερα τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα. Αυτή είναι η γνώμη μου.
@@mixalismantas6104 Κύριε Μιχάλη, γνωρίζω τις θέσεις σας και την φιλοσοφία σας περί ερασιτεχνικής αλιείας από παλαιότερες αναρτήσεις σας εδώ, για αυτό το λόγο παρέθεσα και το σχόλιο. Κάνετε μια εξαιρετική δουλειά που σε κάποιους θα φανεί σαν μια λεπτομέρεια, μα εδώ κρύβετε όλη η ουσία του ψαρέματος.
Σας ευχαριστώ
@@dimitriss2943 Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος που εκτιμά τη δουλειά μου. Όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί για τους οποίους είμαι κόκκινο πανί και μου έχουν κηρύξει τον πόλεμο. Αυτός είναι ο λόγος που υποχρεώθηκα να αποσύρω από τη δημοσιότητα το μεγαλύτερο και ουσιωδέστερο μέρος της δουλειάς μου και ίδρυσα την ιστοσελίδα www.psarevontas.gr όπου εδώ και δυο περίπου χρόνια μπορώ και εκθέτω τις απόψεις μου χωρίς να με ενοχλεί κανένας. Έχω αφήσει μερικά μόνο βίντεο δημόσια ενώ στην ιστοσελίδα έχω περίπου 60 εκπαιδευτικά βίντεο και 8 δικά μου διαδραστικά βιβλία μέσω των οποίων καλύπτονται γνωστικά όλα τα ψαρευτικά αντικείμενα πλήρως.
Πολυ ενδιαφέρουσες συμβουλές. Μια διαφωνία έχω. Δυστυχώς ένα βιβλίο μαγειρικής δεν κάνει κάποιον σεφ η μικρή μου πειρα μετα απο 25 χρόνια που ακόμα μαθαίνω τον επιβεβαιώνει καθημερινά. Με σεβασμό πάντα.
Μη δίνεις σημασία. Ένα σχήμα λόγου χρησιμοποίησα προχείρως για να ενισχύσω το θέμα που ανέλυσα και τίποτα περισσότερο. Όντως έτσι όπως τα λες είναι. Το ξέρω γιατί κι εγώ μαγειρεύω και έχω καταλάβει ότι ένα καλό βιβλίο μαγειρικής δεν αρκεί για να γίνεις σεφ, πρέπει και να τόχεις!
Πιστεύω ότι ο κάθε ψαράς πρέπει να κάνει τις δοκιμές του και να δει τι δουλεύει. Εγώ χρόνια δοκίμαζα τεχνητά αλλά τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά στον τόπο που σύχναζα για ψάρεμα. Τελικά με ζωντανά και νωπά δολώματα στον ίδιο τόπο άλλαξαν όλα μέσα σε μια μέρα. Βγήκαν ψάρια που κανένας δεν πίστευε ότι πιάσαμε στη συγκεκριμένη περιοχή.
Έτσι όπως τα λες συμβαίνει συνήθως πλην όμως ίσως δεν λαβαίνεις υπόψη σου και αρκετά ψαρέματα, όπως π.χ. η στεριανές συρτές (spinnining, LRF κ.λ.π.) στα οποία η χρήση νωπών ή ζωντανών δολωμάτων δεν είναι δυνατή. Σε αυτές τις τεχνικές οι ψαράδες έχουν ολόκληρες συλλογές τεχνητών σημαντικού κόστους. Αυτό το βίντεο που έφτιαξα αφορά κυρίως αυτούς και λιγότερο εκείνους που ψαρεύουν από βάρκα οι οποίοι έχουν πολλές περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους.
se eyxaristo poly ematha arketa apo esena
Να είσαι καλά!
πολυ δυνατα η μουσικη
Έχεις δίκιο! Είναι δικό μου λάθος. Είμαι στην διαδικασία να το ξαναφτιάξω αυτό το βίντεο γι' αυτό το λόγο και επειδή νομίζω ότι αξίζει να υπάρχει. Συγγνώμη!
Καπετάνιε τα ψάρια λιγοστεύουν,λόγω τεχνολογίας.Πριν πενήντα χρόνια ψαρεύαμε με φτερά από γλάρο και πιάναμε ψάρια!
Βεβαίως τα ψάρια λιγοστεύουν όμως εκτός αυτού πονηρεύουν κιόλας. Εγώ αυτό το λέω μαθαίνουν. Έχω μια αντίρρηση για το φτερό του γλάρου που αναφέρεις την εξής: Το φτερό του γλάρου ήταν πάντα εξαιρετικό δόλωμα και ποτέ δεν έπαψε να είναι. Πιστεύω ότι καμιά απομίμηση δεν το ξεπέρασε! Όσον αφορά το γιατί λιγοστεύουν τα ψάρια έχω την εξής γνώμη: Όντως η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ σε αυτό όμως την κύρια ευθύνη την έχει η Βιομηχανική Αλιεία Ανοιχτής Θάλασσας η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την ανοχή της πολιτικής έχει ανεβάσει πολύ την απόδοσή της με αποτέλεσμα να σαρώνει κυριολεκτικά τις θάλασσες. Με άλλα λόγια πιστεύω ότι ναι μεν η χρήση της τεχνολογίας από τους ερασιτέχνες κάνει κάποια ζημιά στη θάλασσα αλλά μπροστά στη ζημιά που κάνει η βαριά Βιομηχανία είναι σταγόνα στον ωκεανό που η θάλασσα εύκολα θα μπορούσε να την αναπληρώσει. Το κακό όμως που γίνεται με τα τερατώδη εργαλεία Βαριάς Βιομηχανικής Αλιείας που έχουν αναπτυχθεί δεν αναπληρώνεται με τίποτα!