Waarom is (bijna) iedereen gek van Arvo Pärt?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 сен 2017
  • Ontdek samen met Sander De Keere van Klara waar Arvo Pärt zijn inspiratie haalde, waarom Pärt klinkt zoals hij klinkt, en waarom zijn bijzondere muziek zoveel mensen raakt. Arvo Pärt is een van de populairste componisten van deze tijd. Pärt stond met Spiegel Im Spiegel zelfs op nummer 2 in de Klara Top 100 van 2016. Maar hoe komt dat toch? Waarom is (bijna) iedereen gek van Arvo Pärt?
    Muziek in deze video:
    Arvo Pärt - Spiegel im Spiegel
    Arvo Pärt - Collage uber Bach
    Arvo Pärt - Credo
    Arvo Pärt - Für Alina
    Arvo Pärt - Fratres
    Arvo Pärt - Trivium
    Het begon voor Arvo Pärt toen hij van z’n moeder een piano kreeg waarvan de middelste toetsen niet werkten. Die beperking heeft z’n stijl bepaald, want Pärt zoekt in z’n werk vaak het contrast op tussen hoge en lage registers.
    Arvo Pärt weet twee dingen te combineren: eenvoud en mystiek. Zijn muziek straalt verstilling uit en doet ons mediteren, maar dat was niet altijd zo. De minimalistische muziek van Arvo Pärt komt uit zijn latere periode. De jonge Pärt klinkt helemaal anders.
    Arvo Pärt groeide op in Estland dat bezet was door de Sovjet-autoriteiten. De muziek die hij in de jaren 60 componeerde klinkt ook zo. Het was een verklanking van angst, terreur en onderdrukking.
    De muziek ging alle kanten op en veel houvast had je niet, ook niet in Estland. Arvo Pärt voelde dat er iets moest veranderen en hij maakte eigenzinnige keuzes. Hij bekeerde zich bijvoorbeeld tot de Russisch-Orthodoxe kerk. Dat was een grote ommekeer, want hij was lutheraans gedoopt. Pärt wilde verandering, ook muzikaal. En die kwam in 1968.
    Toen liet Pärt een nieuw werk in première gaan: Credo. Wat zoveel betekent als ‘ik geloof’. En daarmee schopte hij keihard tegen de schenen van het communisme. Credo is één grote uitbarsting tegen het communisme.
    Die aanklacht bleef niet zonder gevolgen: Pärt wordt op het Sovjet-matje geroepen en zijn Credo belandt op de zwarte lijst. Arvo Pärt trekt zich terug en gaat zich verdiepen in de middeleeuwse muziek, in zijn geloof, in wat muziek betekent. In 1976 komt hij naar buiten met wat hij jarenlang had ervaren: de schoonheid van de stilte. Die hoor je in het prachtig verstilde Für Alina. Pärt was herboren.
    De muziek van Pärt is religieus en minimalistisch, bij momenten hypnotiserend, en heel zacht. Pärt noemt zijn muziek een handdoek waarmee je je tranen van verdriet mee afdroogt, maar het is tegelijkertijd een bron vol tranen van geluk. Pärt kleedt de muziek uit, en gaat terug naar de basis: een paar noten, een akkoord dat je alle tijd en ruimte geeft.
    Pärt combineert de Estse waarden met een universele, tijdloze stijl. En alle plooien tussen religies en culturen strijkt hij mooi glad. Hijzelf is Russisch-Orthodox, zijn vrouw is joods, maar hij laat in zijn muziek het koor evengoed op bijbelse teksten zingen. Alles kan. Daarom klinkt zijn muziek zo universeel. Omdat die grenzen, waarden en regels overstijgt. En daarom komt de muziek zo binnen. Het is muziek voor iedereen.
    Iedereen Klassiek op RUclips is een productie van Klara en het Creative Lab van VRT. Het evenement Iedereen Klassiek wordt georganiseerd door Klara i.s.m. Concertgebouw Brugge, Stad Brugge en Brugge Plus.
  • ВидеоклипыВидеоклипы

Комментарии • 6

  • @033muil
    @033muil 3 года назад +2

    Interessant! Stom dat RUclips mij dit nu pas aanbeveelt

  • @emmanuelvanrillaer3592
    @emmanuelvanrillaer3592 6 лет назад +3

    Bravo pour cette vidéo pleine d'énergie dans laquelle on apprend beaucoup de choses intéressantes sur Arvo Pärt : cela donne envie d'aller au week-end Arvo Pärt fin janvier 2018 à Flagey !

  • @alexanderdeclercq8260
    @alexanderdeclercq8260 6 лет назад +3

    Sander, je schoenen staan hier nog!

    • @ronjav.o.6023
      @ronjav.o.6023 6 лет назад +1

      Er zijn toch vreemde mensen op het wereld wijde web

  • @ooievaar
    @ooievaar Год назад

    Arvo Pärt heeft weliswaar aanhangers, maar je toont niet aan dat bijna iedereen van zijn muziek houdt.
    Beter zou zijn: waarom houden sommige mensen van de muziek van Arvo Pärt ?
    Leeft hij nog? Kan ook een rol spelen. Filmmuziek is tegenwoordig ook populair, waarom ?
    Is het generatie-afhankelijk ?
    Overigens prettige presentaties, dank daarvoor.