Nu trebuie sa ai capacitati extraordinare sa intelegi aceasta muzica sau pe Jurjac :) , este deajuns sa fi trait pe aceste meleaguri , sa fi mancat fructul gustos rodit de acest pamant si sa fii vorbitorul limbi lui Eminescu si poti intelege lucrarea magistrala al acestui geniu cumprinzand toata istoria poporului din care facem parte , altfel Este doar o arie de note si sunete. Dureros totusi ca astazi nimeni nu iti poate interzice sa accesezi internetul si sa selectezi cultura , doar atat merita Omul care in materie de muzica ne-a introdus in randul tarilor cu mare cultura pentru arta. Treziti-va si fiti martori frumosului, ai artei si respectati-va pe cei ce va readuc la viata.!!!
Colosala creatie muzicala, o sinteza a frumusetii naturii, a frumusetii satului romanesc, a patriotismului, toate scestea se ragasesc din plin in prima sa creatie muzicala, care i-a deschis portile spre afirmare si impunre in lumea muzicala a. Europei, foarte frumos!
Pascal Bentoiu, Breviar Enescian, Poema Română op.1: "Scrisă în 1897, la vârsta de 16 ani. Precedată de o sumă de lucrări, între care trei simfonii de școală (a 4-a simfonie de școală, cea mai cunoscută, va fi compusă la un an după Poema română). Nu era deci nici pe departe vorba de un începător, ci de un muzician cu o impresionantă experiență, având în vedere vârsta. Lucru ce se poate deduce din abilitatea scriiturii, din siguranța tehnică; chiar dacă fondul însuși se mai poate discuta. Fondul. Cel obișnuit lucrărilor așa numitelor școli naționale (rusă, cehă, nordică). Muzică programatică, pe un argument nu foarte sofisticat, care însă va reveni în creația compozitorului. Este vorba de ciclul cosmic zi -noapte -zi. Mai precis: înserare, noapte, furtună în noapte, zori, petrecere populară în plină lumină. Argumentul va reveni în: a) Suita sătească, op. 27 (1938) b) Impresii din copilărie, op. 28 (1940). Ca și în lucrările de mai târziu, tablourile colorate ce alcătuiesc această suită (pentru că asta este: o suită) se leagă de impresiile copilăriei. Așa cum le rememora un adolescent de 16 ani, plecat de ani de zile prin străini (Viena, Paris). § Lucrarea este fermecătoare, iar la prima audiție -în 1898 și provenind din imaginația unui băiat de vârstă fragedă - trebuie să fi părut foarte interesantă lumii muzicale a Parisului. A constituit de altfel nu numai „una din cele trei mai mari emoții” prilejuite autorului la prima audiție a unei lucrări proprii (celelalte fiind Simfonia op. 13 în Mi bemol și Œdipe - toate în capitala Franței); dar Poema română a fost și un mare succes public: zeci de cronici, marea majoritate extrem de elogioase, autorul dobândind peste noapte o celebritate care uneori i-a adus și invidia celorlalți, nu numai satisfacții. Prima audiție a fost asigurată de dirijorul Edouard Colonne, întemeietorul cunoscutei orchestre care i-a purtat numele. Tot Edouard Colonne va fi cel ce va întreprinde prezentarea publică a Simfoniei întâia, op. 13, în ianuarie 1906, deci opt ani mai târziu. Celebrul dirijor a devenit mai apoi dedicatarul Simfoniei a 2-a în La major de George Enescu. Poema română are o importanță istorică, fiind prima lucrare amplă românească ce a reușit să se impună într-unul din marile centre muzicale ale lumii. În România, lucrarea a fost executată o lună mai târziu, în același an 1898, sub conducerea autorului. A fost prima apariție a lui George Enescu în calitate de dirijor, la 17 ani."
Nimic nu exista,nici patrie,bani sunt plecat de acasa de 10 ani. Ajuta-ma doamne sa mor acasa in Dacia Felix. Visez la o dumbrava minunata si sufletul din mine arde de dor si jinduieste dupa "acasa".
1:02, aud reminiscente ale Uverturei Manfred a lui Schumann si o alta lucrare pe care am auzit-o inainte. Daca stie cineva si alte surse de inspiratie, il rog sa puna un comentariu.
Cand ascultati aceste capodopere minunate cunoscute in toata lumea, amintiti-va ca lui George Enescu, romanii i-au confiscat toata averea si a fost lasat fara pensie la batranete. Cand, insa, a murit a fost imediat ridicat pe soclu si adoptat ca artist national. Astfel statul roman a beneficiat de drepturile de autor ale operelor lui. Nici pana astazi statul roman nu si-a cerut scuze. Sa te fereasca Dumnezeu de romani. Fura nu numai din buzunar.
De data asta vezi doar gaura din covrig...Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi arătat astăzi România dacă nu ar fi cunoscut niciodată comunismul!?? Eu cred că valori precum Enescu, Cioran sau Eugen Ionesco ar fi avut parte de un mare respect, iar "potențialii" comunişti ar fi măturat străzile, nimic mai mult! Comunismul a distrus tot ce avea mai bun acest popor: adevărații intelectuali.
Asta e un extremist maghiar cu nume fals.... "Gica Popescu" asta, propaganda ungureasca (axa Transnistria - extremistii Budapestei). Nu m-as mira daca chiar traieste in Ungaria. Am dat de el peste tot, orice subiect gaseste ceva sa faca romanii un soi de "sub-specie" ... cu propaganda de rahat si argumente ridicole, precum aici, atribuie regimul ilegal comunist Romaniei , adica ala impus, de parca romanii au inventat comunismul sau l-au dorit. Plin de venin omul asta.... e penibil, peste tot am dat de comentariile lui anti-romanesti, indiferent de subiect, daca in titlu e Romania ... apare si el la un moment dat . P.s. Romanii au trebuit sa elibereze Budapesta de comunisti o data in trecut.... ai uitat ? ahahhaha . p.p.s. avem poze.
Dupa WWII, George Enescu nu s-a mai intors in Romania si a trait in Franta. A murit la Paris. Comunistii au confiscat averea tuturor oamenilor in toate tarile ocupate de ei (Bolsheviks). Nu se pune problema de pensie/avere in cazul lui, era demult plecat din tara.
Nimic adevărat în ce spuneți. Din păcate, nici astăzi statul român nu deține drepturile de autor. Mai trist. Sunt convins ca știați. Ce rost are dezinformarea?
bravo petre, iti mai amintesti cam ce faceai tu la 15-16 ani ? cam la aceeasi varsta enescu a compus aceasta lucrare....! nu te mai intreb ce varsta ai acum caci nu mai are nici-un rost !
Nu trebuie sa ai capacitati extraordinare sa intelegi aceasta muzica sau pe Jurjac :) , este deajuns sa fi trait pe aceste meleaguri , sa fi mancat fructul gustos rodit de acest pamant si sa fii vorbitorul limbi lui Eminescu si poti intelege lucrarea magistrala al acestui geniu cumprinzand toata istoria poporului din care facem parte , altfel Este doar o arie de note si sunete. Dureros totusi ca astazi nimeni nu iti poate interzice sa accesezi internetul si sa selectezi cultura , doar atat merita Omul care in materie de muzica ne-a introdus in randul tarilor cu mare cultura pentru arta. Treziti-va si fiti martori frumosului, ai artei si respectati-va pe cei ce va readuc la viata.!!!
Superb comentariu!
@@AdiCicirean Yes....BRAVO from Mexico City!
Colosala creatie muzicala, o sinteza a frumusetii naturii, a frumusetii satului romanesc, a patriotismului, toate scestea se ragasesc din plin in prima sa creatie muzicala, care i-a deschis portile spre afirmare si impunre in lumea muzicala a. Europei, foarte frumos!
Q
A lumii
Un dor nemarginit si o durere sfasietoare ... si plange sufletul ... si se umple de frumos si bine ...
Amo quest'opera, mi vengono i brividi e tanti bellissimi ricordi della mia vita, cioè mi fa piangere anche.
Pascal Bentoiu, Breviar Enescian, Poema Română op.1:
"Scrisă în 1897, la vârsta de 16 ani. Precedată de o sumă de
lucrări, între care trei simfonii de școală (a 4-a simfonie de școală,
cea mai cunoscută, va fi compusă la un an după Poema română).
Nu era deci nici pe departe vorba de un începător, ci de un
muzician cu o impresionantă experiență, având în vedere vârsta.
Lucru ce se poate deduce din abilitatea scriiturii, din siguranța
tehnică; chiar dacă fondul însuși se mai poate discuta.
Fondul. Cel obișnuit lucrărilor așa numitelor școli
naționale (rusă, cehă, nordică). Muzică programatică, pe un
argument nu foarte sofisticat, care însă va reveni în creația
compozitorului. Este vorba de ciclul cosmic zi -noapte -zi. Mai
precis: înserare, noapte, furtună în noapte, zori, petrecere
populară în plină lumină. Argumentul va reveni în:
a) Suita sătească, op. 27 (1938)
b) Impresii din copilărie, op. 28 (1940).
Ca și în lucrările de mai târziu, tablourile colorate ce
alcătuiesc această suită (pentru că asta este: o suită) se leagă de
impresiile copilăriei. Așa cum le rememora un adolescent de 16
ani, plecat de ani de zile prin străini (Viena, Paris).
§
Lucrarea este fermecătoare, iar la prima audiție -în 1898
și provenind din imaginația unui băiat de vârstă fragedă -
trebuie să fi părut foarte interesantă lumii muzicale a Parisului.
A constituit de altfel nu numai „una din cele trei mai mari
emoții” prilejuite autorului la prima audiție a unei lucrări proprii
(celelalte fiind Simfonia op. 13 în Mi bemol și Œdipe - toate în
capitala Franței); dar Poema română a fost și un mare succes
public: zeci de cronici, marea majoritate extrem de elogioase,
autorul dobândind peste noapte o celebritate care uneori i-a adus
și invidia celorlalți, nu numai satisfacții.
Prima audiție a fost asigurată de dirijorul Edouard
Colonne, întemeietorul cunoscutei orchestre care i-a purtat numele. Tot Edouard Colonne va fi cel ce va întreprinde
prezentarea publică a Simfoniei întâia, op. 13, în ianuarie 1906,
deci opt ani mai târziu. Celebrul dirijor a devenit mai apoi
dedicatarul Simfoniei a 2-a în La major de George Enescu.
Poema română are o importanță istorică, fiind prima
lucrare amplă românească ce a reușit să se impună într-unul din
marile centre muzicale ale lumii.
În România, lucrarea a fost executată o lună mai târziu,
în același an 1898, sub conducerea autorului. A fost prima
apariție a lui George Enescu în calitate de dirijor, la 17 ani."
Avem muzică de aur!
superb
Un geniu . Mai rar.👍
?
Nu mai raspund la nici o provocare, până nu aflu cine ești . ????
Nimic nu exista,nici patrie,bani sunt plecat de acasa de 10 ani.
Ajuta-ma doamne sa mor acasa in Dacia Felix.
Visez la o dumbrava minunata si sufletul din mine arde de dor si jinduieste dupa "acasa".
Stele câmpii munți izvoare iubire și dumnezeu
Mare mare talent , sublim😊Grand grand talent , sublim🌹
1:02, aud reminiscente ale Uverturei Manfred a lui Schumann si o alta lucrare pe care am auzit-o inainte. Daca stie cineva si alte surse de inspiratie, il rog sa puna un comentariu.
George Enescu:Román költemény Op.1
Romániai Rádió Nemzeti Zenekara
Vezényel:Horia Andreescu
Köszönöm az értékelést
Köszönöm az értékelést
Debuteaza la Paris cu aceasta lucrare in cadrul Concertelor Colonne din Paris in 1898 in data de 6 februarie la 17 ani.
19:58, aceasta abordare a Horei sapte scari e geniala.
avea numai 16 ani când a scris-o!
Eu cred că 5
Nimeni nu simte vizual muzica lui George Enescu să-i facă un videoclip pe măsură?
Au distrus decorul.
Excelent, multumesc
da, superb !
multumesc
bravo
Melodie compusă la vârsta de 5 ani. Vă las pe voi să spuneți dacă era un geniu sau nu.
Elegie pentru o natiune aproape pierduta. Dar nu inca. Poate reinvie. Piesa aceasta poate ajuta. Si scriitorii pot ajuta la fel.
Asa este😰🙏
Cand ascultati aceste capodopere minunate cunoscute in toata lumea, amintiti-va ca lui George Enescu, romanii i-au confiscat toata averea si a fost lasat fara pensie la batranete.
Cand, insa, a murit a fost imediat ridicat pe soclu si adoptat ca artist national. Astfel statul roman a beneficiat de drepturile de autor ale operelor lui.
Nici pana astazi statul roman nu si-a cerut scuze.
Sa te fereasca Dumnezeu de romani. Fura nu numai din buzunar.
Nu toit Romani sunt asa din fericire avem oameni extraordinari de caldurosi si inteligenti vu o tara f Frumoasa .Asta e Romania
De data asta vezi doar gaura din covrig...Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi arătat astăzi România dacă nu ar fi cunoscut niciodată comunismul!?? Eu cred că valori precum Enescu, Cioran sau Eugen Ionesco ar fi avut parte de un mare respect, iar "potențialii" comunişti ar fi măturat străzile, nimic mai mult! Comunismul a distrus tot ce avea mai bun acest popor: adevărații intelectuali.
Asta e un extremist maghiar cu nume fals.... "Gica Popescu" asta, propaganda ungureasca (axa Transnistria - extremistii Budapestei). Nu m-as mira daca chiar traieste in Ungaria. Am dat de el peste tot, orice subiect gaseste ceva sa faca romanii un soi de "sub-specie" ... cu propaganda de rahat si argumente ridicole, precum aici, atribuie regimul ilegal comunist Romaniei , adica ala impus, de parca romanii au inventat comunismul sau l-au dorit. Plin de venin omul asta.... e penibil, peste tot am dat de comentariile lui anti-romanesti, indiferent de subiect, daca in titlu e Romania ... apare si el la un moment dat .
P.s. Romanii au trebuit sa elibereze Budapesta de comunisti o data in trecut.... ai uitat ? ahahhaha .
p.p.s. avem poze.
Dupa WWII, George Enescu nu s-a mai intors in Romania si a trait in Franta. A murit la Paris. Comunistii au confiscat averea tuturor oamenilor in toate tarile ocupate de ei (Bolsheviks). Nu se pune problema de pensie/avere in cazul lui, era demult plecat din tara.
Nimic adevărat în ce spuneți. Din păcate, nici astăzi statul român nu deține drepturile de autor. Mai trist. Sunt convins ca știați. Ce rost are dezinformarea?
Halo Reach
19:30
Poema romana
• “Viziunea pentru 30 de ani”…continuӑ.
nu pot sa cuprind . . .
muzica superba pentru viol, relaxant de ambele parti..
alo politia
.
ce ma exista fortnite!!
Un geniu,nimic de zis..Dar plictisitor..
bravo petre, iti mai amintesti cam ce faceai tu la 15-16 ani ? cam la aceeasi varsta enescu a compus aceasta lucrare....! nu te mai intreb ce varsta ai acum caci nu mai are nici-un rost !
Nu e plictistor deloc! E o piesa foarte frumoasa dar trebuie s-o intelegi.
Ori nu esti amator de acest gen ori nu stii sa apreciezi o compozitie buna. Normal ca e plictisitor daca n-ai capacitate sa intelegi :)
Genius!
lasa, nu toti au valoarea lui guta, asa-i?
25:30