Helal olsun serinin bitmesini bekliyorum . Parçaları alıp bende yapacağım aklımdaydı zaten . Hatta ben parçaların isimlerini ve fiyatları bir excelde topladım gerekirse burada paylaşadabilirim . İsteyenler yararlanabilir . Tekrardan tebrik ediyorum umarım burada gösterdiğin emeğin karşılığını bol bol alırsın :)
Core Xy sistemlerde govde daha saglam ve rijit oldugu icin yazicinin yazdirma islemi esnasinda oluşturdugu salinimlar ve esnemeler minimumda oluyor ve bu da baski kalitesine yansiyor. Ayni zamanda baski platformu da y ekseninde degil de sadece z ekseninde hareketli oldugu icin agir bir platformu ileri geri hareket ettirmek zorunda kalmadigi icin yazici daha hizli ve sarsintisiz hareket edebiliyor ve de baski platformunu daha buyuk yapabilmek daha kolay oluyor. Dezavantaji ise yazicinin yapimi biraz daha ugrastirici olmasi ve de maliyetinin biraz daha yulsek olmasi denilebilir.
Yapılabilecek en düşük fiyata bir 3d yazıcı nasıl çıkartılır? bence ekonomik yönden mahvolmuş bir ülkenin öğrencisi için son derece gerekli bir video olacaktır aynı zamandada ilgide yüksek olacaktır.
Haklisiniz, En uygun fiyata ama duzgun bir yazici nasil yapilir diye benim de yapmayi dusundugum bir proje var. Bana bu yonde cok fazla mesaj geliyor nasil daha ekonomik olur diye. Onun icin degerlendirmeyi dusunuyorum bu fikri. Tesekkur ederim.👍
Merhabalar daha önce sizinle iletişime geçmiştim bu yapmış olduğunuz yazıcılar ile ilgili bir kaç sorular sormuştum siz de yanıtlamıştınız bu sefer de bizim de yapacağımız bir yazıcı için herhangi bir malzeme listesi verme şansınız varmıdır acaba eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum
Elinize sağlık. Kendi Küp 3d yazıcımı yapmak isterken videonuzla karşılaştıom. Birşey danışmak istiyorum. Bu rulmanlı araba, çok falza ses çıkartırmı acaba. Onun yerine plastik tekerlekli bir sistem kullanmak, ses yoğunluğunu azaltırmı. Fulmanlı arabalar metal sürtünmesi yüzünden yüksek ses çıkartır diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz acaba? Eksisi artısı ne olur bana.
Eksi yanlari, Dediginiz gibi sesli calisir ama yuksek hizlarda iken, yuksek fiyati vardir, ağırdır ve montaj oncesi ray ile teker arasindaki mesafeyi ayarlayip kalibrasyon yapmaniz gerekir. Arti yanlari ise cok yuksek hassasiyet, baskidaki yuksek yuzey kalitesi ve yuksek hizlarda iyi performans gostermesi. Plastik tekerler ise yuksek hizlara cikamaz, hassasiyet dusuktur, sistemde salinim yuksek olur esnemeden dolayi ve zamanla çabuk yıpranir ve aşınır. Arti yani ise ucuz olmasi, kolay uygulanmasi ve sigma profille olusturulan govdede ek bir ray yuzeyi gerektirmemesi.
evet ben de benzer malzemeleri toplamak isterim ancak vergi ve toplam harcamanin ne kadar olacagini kestiremiyorum ayrica sigma profiller icin de kargolanmasi konusunda tereddutluyum
Sigma profilleri Türkiye den alın bence. Pek çok yerden kargo ile kısa sürede alabilirsiniz. Vergi konusunda ise endişeleriniz varsa her parçayı Türkiye de satılan ile kıyaslayın, bunu yaparken de Yurtdışı fiyatının üzerine yüzde 20 ve de kargo fiyatını (2-5$ arası değişir) ekleyin derim. Bir hatırlatma: Yurt dışı siparişlerde siparişi toplu verdiğinizde hem kargo hem de vergi miktarı düşer. Vergi de şu şekilde ne alırsanız alın Türkiye ye her gelen ürün için alınan sabit ücretler vardır, gümrüge sunma, kutuyu açma...vs. bunlar da yaklaşık 8-9tl dir. Toplu siparişlerde bu ücreti tek sefer verirsiniz.
Enes bey kolaylıklar diliyorum. Hazırladığınız videolardan çok faydalandım. Teşekkür ederim . Aşağıda verdiğiniz bazı linkler , ürün satılmadığı için kaldırılmış. Örneğin anakartın v1 yerine v2 yada 3 kullanılabilinir mi? birde verdiğiniz nema 17 step motorların torkları yüksekmidir. eğer yükek değil ise yerine ne kullanabilirim. Tekrar Teşekkür ederim.
Tesekkur ederim. Evet verdigim linklerin artik bazilari aktif degil, bazi urunlerin satisi bitmis ya da yeni versiyonlari gelmis. Benim kullandigim kartin ust versiyonu da kullanilabilir elbet, hatta ust versiyon daha basarili oldugu icin zaten onu kullanmak daha iyi olacaktir.
@@AllenMalhas Yazicida kullandigim ve de linklerde verdigim nema17 lerin torklari iyi ve cihazimiz icin yeterlidir. Videoda iki farkli motor gosterdim fakat yaninda siyah kablo olan motorun linki yok, onu bulamadim. Onun torku biraz daha yuksek. Ama ikisi de kullanilabilir. Cihazin boştaki hareket hizi 300mm/sn yi saglayabiliyor bu motorlar ile. Tabi bunda yazicinin hareketli mekanizmasinin hafif olmasinin da etkisi var. O yuzden standart motorlar ile bile pekçok yazicinin uzerinde hizi. Daha yuksek torklu motorlari da denedim daha yuksek torklari 24v ile surdugumde 500mm/sn lere kadar cikti hizi. Ozetle, eger yuksek hizlar uygun kafa ile bir yazici dusunuyorsaniz motoru daha yuksek torklu bir motor ile degistirebilirsiniz. Ama bu standart hizlar icin bu kullandigim iki motor tipi de yeterlidir.
@@AllenMalhas uygun fiyatli delta yazici videosu gelecek. Onu hazirliyorum zaman buldukca. Cizimleri bitti. Montajina gececegim yakinda. Ve video serisi de gelecek tabi :)
Enes bey merhaba artık ürünlerin yurt dışından alımı neredeyse imkansız oldu. Raylar konusunda acaba Türkiye de kimlerden temin edebiliriz bilginiz var mı?
Merhabalar, Aslında baskı alanını soğutmak değilde PLA gibi malzemelerde basılan objeyi soğutmak buradaki amaç. Yazıcı kafasından erimiş halde çıkan filamentin hızlı bir şekilde kuruması gerekir, özellikle altı boş eğimli alanlar, köprü geçişleri ya da küçük boyutlu objeler basarken bu soğutma olayı daha da önemli oluyor. Çünkü düzgün bir yazdırma işlemi gerçekleştirmek için yazıcı bir üst katmana geçtiği zaman alt katman katılaşmış olması gerekmektedir. Eğer bu sağlanmazsa yazdırılan objede büyük sorunlar ile karşılaşılabilir.
Enes Bey Merhaba, Elimde lerdge-x ekran,anakart,tmc2209 ve soğutucuları mevcut. Bu 3d printer için elimdeki sistemi kullansam sizce nasıl olur? İlginiz için teşekkür ederim
Merhaba, lerdge x kucuk fakat guzel bir kart. Her sistemle uyuyor diye biliyorum. Elinizdeki bu sistemi kullanabilirsiniz bu yazicida. Ben daha once lerdge kartlari ve ekranlari kullanmadim ama merak ediyordum bayadir denemek istiyorum. Ilerde ben de bir tane edinip bir video hazirlarim :)
Bosluksuz bilyali bir somun yok malsef bu vidali miller icin. Onun icin mili de degistirmek gerekir. Bilyali somunlarin kullanildigi miller farklidir ve fiyati iki, üç kati kadar yuksektir. Yaptigim tolerans testleri sonucinda da zaten z ekseninde onu kullanmak ile bunu kullanmak arasinda fiyat farkina degecek bir fark goremedim. Kanalimda 3d yazici yapiminda rulman secimi diye bir video var. Orada dediginiz somunlarda kullanilan mili gostermistim.
Henüz daha sistemin çizimlerini tamamlamadım ama rayları 50 şer cm kestirdim, 12mm lik krom kaplı milleri ise daha kestirmedim.Onu çizimi tamalayıp haftasonu kestirmeyi planlıyorum.
tebrik ederim güzel işler yapıyorsunuz size bir sorum olacak bende yapıcam yazıcı fakat kontrol kartı seçmede sıkıntım var MKS ROBİN NANO V2.0 mı yoksa mks sgen l v2.0 mı almalıyım bu kartların ikisinde dual z eksen kullanabilirmiyim kart üzerinde z eksen soketini E0 yada E1 soketiyle nasıl eşleştirebilirim
Merhaba, şuan aklımda yok bu kartların tam özelliklerini kıyaslama yapmak lazım. ikisinde de dual z kullanabilirsin diye biliyorum ama. Zaten yoksa bu seçenek, ya tek z çıkışını ikiye bölen bir aparat kullanılıyor ya da E2 çıkışını yazılımda ikinci z ekseni çıkışına çevriliyor.
Merhabalar, bu yazıcı için daha netleşmeyen kısımlar var. O yüzden tam bir parça listesi oluşturamadım henüz. Yukarıda açıklamalar kısmında aldığım tüm parçalar var fakat tam liste değil elbet. Tam listeye ilerleyen günlerde bu serinin sonuna doğru ancak paylaşabilirim, bir önceki 3buyutlu yazıcı yapımı video serisinde olduğu gibi
Aliexpress üzerinden nasıl bukadar rahat alışverişyapıyorsun . bizede bu konuda bir bilgi verebilirmisin yani aliexpres üzerinden nasıl alışveriş yapılır gümrük vs o işlerle nasıl uğraşıyorsun bu zamanda aliexpresten ürün nasıl alınır bize bu konuda bilgi verebilirmisin
Son video ile birlikte malzeme listesi paylaşacağım vidasına kadar. Orada tam aldığım her parçanın maliyeti ve toplamı yazacak. Fakat şu sıra yoğunluğum çok olduğu için çektiğim son videoyu yayınlayamadım. İlerleyen günlerde paylaşmış olurum.
Kartezyenlerde zemin y ekseni yönünde hareketli olduğu için yazıcıyı büyütmek daha zordur. Büyütseniz bile çok hızlı hareket edemez ve hareketleri sırasında zeminin ağırlığından dolayı ghosting çizgileri belirginleşir. Ve büyük boyutlarda kartezyen sistemler rijitliğini kaybederek sarsıntılara daha açık hale gelebilir. O yüzden büyük bir yazıcı olacaksa coreXY sistemler biraz daha avantajlıdır. Corexy sistemler kasa yapısı olarak çok rijit ve sağlamdır. Hareketli parçaların hiçbirinde motor yükü yoktur ve tüm motorlar sabit durur, bu sayede yazıcı kafası çok yüksek hızlarda hareket edebilir. Dezavantajı ise yapımı daha zordur, maliyeti biraz daha yüksektir.
Yaklaşık 3 hafta sonra. Çünkü çok az kaldı ama çizip test etmem gereken birkaç parçası kaldı yazıcının. Bu yazıcı daha önceki yaptığım gibi çizimini çok önce oluşturduğum bir yazıcı olmadığı için ve yeni parçalar kullanacağım yeni bir yazıcı olduğu için biraz uğraştırıyor :)
CoreXY turunde yazicilarin en guzeli bence VORON. Fakat 2.4 versiyonu biraz teferruatli ve pahali. 1.8 versiyonunu tavsiye ederim. Anakart olarak SKR 1.4 Turbo tercih edilebilir. Bildigim kadariyla MKS anakartlarda TMC suruculerini kullanmak icin ek kablolar gerekiyor ama SKR anakartlarda boyle bir seye gerek yok.
Merhabalar, Öncelikle dediğiniz gibi TMC sürücüler için MKS kartlarda ek kablo kullanılmasına gerek yoktur. Belki siz eski kartları biliyorsunuzdur fakat yeni kartlarında böyle bir duruma gerek yoktur. Hatta bildiğim kadarıyla sizin önerdiğiniz kart TMC2209 gibi endstop olmadan ana konuma gitme özelliği olan kartları doğrudan desteklemezken (gene bildiğim kadarıyla driver üzerindeki pini filan kesmek gerekiyor) Benim bu videoda bahsettiğim MKS SGEN L modeli bunu doğrudan desteklemektedir.
@@enesyucepur Vidyoda da bahsettiginiz gibi, sensorsuz limitleme ozelligi motor surusucusune has bir ozellik ve bahsedilen TMC suruculer skr 1.4 anakartlar tarafindan destekleniyor. Ilk corexy yazici yapma karari aldigimda da mks anakart kullanmak istemistim fakat uzun sure arastirdiktan sonra farkettim ki bu is ile ugrasanlarin cogu skr 1.4 anakart kullaniyorlar. Skr 1.4 ve Skr 1.4 Turbo arasinda fiyat farki yok veya yok denecek kadar az. Sanirim mks gen l anakart ile fiyat farki da cok fazla degil. Daha once mks gen l veya skr 1.4 kullanmadim. Su an voron 1.8 parcalarini anet a8 kullanarak yazdiriyorum. (Umarim) bittiginde sizinle kalite konusundaki tecrubelerimi paylasabilirim.
@@aziztuzun2434 Evet bunu zaten ben videoda da söylüyorum sesorless özelliği tmc2209 un özelliği fakat yukarıda da söylediğim gibi biraz araştırdığınızda siz de göreceksiniz ki SKR v1.4 kart doğrudan bu sürücünün özelliklerini tamamen desteklemez. Size üreticisinin yazısını yazıyorum: "Yalnızca akıllı UART modunu istiyorsanız ve X ve Y motorları için mekanik limit anahtarları kullanmaya devam edecekseniz, sürücüden bir pim kesmenizi tavsiye olunur" zaten aksi durumda çakışma meydana geliyor ve hata oluşuyor. Ben size bir de link verebilirim: 3dwork.io/en/complete-guide-skr-v1-4-and-tmc2209/ (bu linkte ayrıca resimli olarak ta göstermekte) Benim önerdiğim kart üzerinde ise ("mks sgen l" modeli, "mks gen l" modeli ile karıştırılmamalı) bu özellik için ekstradan ayar jumper ları bulunur. Ve hiç öyle kesip biçmeye gerek olmadan diğer sürücüleri olduğu gibi doğrudan bu sürücüyü de destekler. Fiyat farkı ise şu şekilde MKS SGEN L 158,1tl SKR V1.4 182.9tl SKR V1.4 Turbo 206.7tl Ve bu üç anakart ta Cortex-M3 işlemcisini kullanır. Hatta MKS SGEN L ile SKR V1.4 aynı Mhz değerine sahiptir (100Mhz). Ayni işlemciye sahip ve de benim istediğim motor sürücüsünü destekleyen kart varken neden daha fazla para verip SKR almam gerektiğini anlayamadım. Benim bilmediğim ek bir fazla özelliği mi var benim kaçırdığım. Benim bildiğim sadece çift z motor girişi var üzerinde. Bunu zaten motorların kablolarını ayarlarken paralel bağladığınızda aynı şey oluyor. Bu bir artı değil benim için. Sizin bildiğiniz başka bir fazla özelliği varsa bilgilendirirseniz sevinirim. Linkler fiyat için: www.banggood.com/BIGTREETECH-SKR-V1_4-or-SKR-V1_4-Turbo-Control-Board-32-Bit-3D-Printer-Mainboard-Support-TMC2130-or-TMC2209-or-TMC2208-p-1622520.html?rmmds=search&ID=6290340&cur_warehouse=CN www.banggood.com/MKS-SGen_L-32-Bit-3D-Printer-Mainboard-Compatible-Uart-or-SPI-or-Marlin2_0-or-Smoothieware-Approval-TMC2208-and-TMC2209-Uart-Mode-TMC2130-SPI-Mode-p-1647721.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
Merhaba çalışmanın tamamını izledim ve direk kolları sıvadım, umarım sizinki kadar olmasa da iyi bi yazıcı yapabilirim. Tam hayalimdeki iş olmuş. Nerden başlasam ne kullansam derken bu yazıcı tam aradığım şey olduğuna karar verdim. Kullandığınız tüm parçaların adetlerle beraber bi listesi varmı acaba? Alım yaparken eksik bişi kalsın istemiyorum. Başarılar dilerim.
Merhabalar, corexy yazici henuz tam bitmedigi icin tam kapsamli malzeme listesini henuz tamamlamadim. Bir onceki yazicida oldugu gibi serinin son videosunda (part4) bu kapsamli listeyi yayinlayacagim. Bu yaziciyi yapmayi planliyorsaniz yazicinin tam bitmesini beklemenizi oneririm.
@@enesyucepur tam bitmesini beklicem. Bi aksilik çıkmasını istemiyorum çok zamanım olmuyor. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Ozaman part4ü saborsızlıkla bekliyoruz 👍
öncelikle elinize kolunuza sağlık. tmc 2209 driver home konunuma gidince zorlanınca sıfırda olduğunu anlıyorsa, bl touch kullanmadan, cr6 se deki gibi (nozul ucunun değdiği yere göre) bu sürücü ile tabla kalibrasyonu yapılabilir mi?
Oncelikle tesekkur ederim. TMC2209 bu yontemi captigi yerde durarak endstop gibi kullansa da aslinda cok hassas bir sekilde calismiyor maalesef. Endstoplar kadar milimetrik degil. Ana konum icin bu cok onemli degil fakat zemin kalibrasyonu icin hassasiyet seviyesi maalesef uygun degil.
Tesekkur ederim. Bana ulasmak icin mail adresim kanalda var fakat aciklamadaki instagram adresim uzerinden ulasabilirseniz daha kolay olur. Orayi daha sık kontrol ediyorum.
Zemin ısıtıcı için iki güç kaynağı bağladım. ikisi de 12v 16.5a. Mosfet ise bir tane 12v 30a. Bu şekilde bir bağlantı yeterli oldu. Aslında zemin ısıtıcı daha yüksek güç kaynağı ve mosfet istiyor çünkü bu şekilde zeminini 60 dereceye ulaşması 5dk kadar sürüyor. Daha yüksek güç kaynakları ve mosfet ile bu süreyi düşürebilirsiniz fakat ben çok ihtiyaç duymuyorum.
@@serhatkaratas233 Evet tek mosfete bağlanıyor. Mosfet 30a destekliyo. Benim de güç kaynağı zemin için toplamda 33a. Mosfet üzerinde de güzel bir soğutucu var. O Yüzden sıkıntı değil.
Anakart olarak kullandigim kart MKS GEN V1 değil MKS S-GEN V1. Acaba siz aldigim karti gen v1 mi sandiniz? S-gen icin V2 versiyonu yok çünkü, en azindan ben alirken birkac ay once yoktu, yada varsa da satilmiyor ya da ben duymadim :) S-gen serisi 32 bit fakat gen v1 ve gen v2 serisi 8 bit. Gen serisi direk arduino mega ile ramps birlesimininden olusurken sgen serisi Cortex m3 gibi çok güçlü bir işlemciye sahip. O yuzden kisacasi aldigim kart mks gen v2 den çok daha gelişmiş bir kart. O yüzden bunu seçtim.
Merhabalar, parcalarin modelini dogrudan paylasmiyorum cihazin satisini da yaptigim icin. Ama kendi kullanimi icin yapmak isteyenlere parcalari basip gonderebiliyorum. Bu sekilde dusunurseniz ya da daha detayli bilgi isterseniz aciklamalardaki instagram adresim uzerinden bana ulasabilirsiniz.
Hocam merhabalar acaba yazıcıya taktığınız kamera ile ilgili bilgi veya video çekebilirmisiniz bir de bir sorum olacaktı mks robin nano anakart kullanıyorum esp-12s wifi yerine esp32-cam wifi takıp kamera olayını çözebilme ihtimalim var mıdır denemek istiyorum ama herhangi bir bozulma durumu olmasından korkuyorum
Merhabalar, bu konuda yeterli bilgim yok maalesef. Bu videodaki kamera videoda da dediğim gibi ip kamera. Kontrol kartı ile alakalı bir kamera değil. Kendi başına çalışan bir ip kamera. Yine aliexpressten aldığım bir güvenlik kamerasından söktüm bunu ve lensini geniş açı ile değiştirdim.
Merhaba, Core XY yazıcılar daha hassas ve kaliteli ve hızlı çıktı veren yazıcılar diye duydum. Elimde Ardiuno ile çalışan Ramps 1.4 kart var. Bu proje için uygulanabilir mi? Mümkünse bu projede kullandığınız CAD datalarını .stp veya .step olarak paylaşır mısınız. Solidworks de olabilir. Ben Makine ressamıyım. işimi çok kolaylaştıracak. sizin sistemi tam olarak kullanmayacağım Z ekseninde biraz değişiklik yapmak istiyorum. daha az sigma profil kullanmak için esnek kaplin kullanacağım. aynı zamanda çift kafa ve lazer ve küçük bir yüksek devirli motor bağlantısı ekleyerek çok fonksiyonlu yapıya da döndürmek istiyorum. belki bazı parçaları alüminyum ya da paslanmaz olarak işletmem mümkün. Bu yazıcıda ne kadar hassasiyet ile çıktı alabildiğinizi de merak ediyorum. bu arada tüm seriyi izledim ve kanalınıza abone oldum. şimdiye kadar gördüğüm en iyi videolardan. Core XY yazıcılar etrafını kapatmak için daha uygun. elektirik kesindisinde step motorun aşağı kaymasını nasıl önlerim? Ramps 1.4 için soruyorum.
Merhabalar, evet doğrudur. CoreXy yazıcılar hızlı hareket kabiliyeti olan rijit yazıcılardır yapısı gereği. CoreXy sistemi arduino+ramps ile çalıştırabilirsiniz. Projedenin cad ya da step dosyası yok, tamamını cinema4d de çizdim. Fakat zaten bu yazıcıyı ticari amaç ile ürettiğim için model dosyası paylaşımı yapmıyorum. Kendi kullanımı için yapmak isteyenlere ise çıktısını alıp direk plastik parçaları gönderebiliyorum. Fakat siz zaten direk bu dosyaları kullanmayıp kendinize göre revize edecekseniz size açık kaynak olarak paylaşılan model dosyaları önerebilirim (Hypercube gibi). Link: "www.thingiverse.com/thing:2254103".
Bu arada yazıcının etrafını kapama konusunda haklısınız, çok kolay kapanabiliyor. Hatta instagram adresimde bu yazıcının ticari olarak düşündüğüm etrafı kapalı versiyonunun bir videosu var, oradan görebilirsiniz isterseniz (instagram.com/tv/CNV-kuxh9i-/?).
Elektrik kesintisinde step motorlar kullandığım trapez mil somununda aşağı kaymıyor. Bu somun kenarındaki sıkıştırma vidası ile sıkıştırılarak kullanıldığında kayma yapmıyor. Bizzat test ettim. Fakat benim bu sistemde kullandığım tmc2209 lar sensorless anakonuma gittiği için elektrik kesintisi sonrası cihaz tekrar açıldığında x ve y ekseninde sıfırlama yaparken çok hassas olamıyor o yüzden kesinti sonrası devam ettiğinde z ekseninde bir sorun olmasa da x ve y ekseninde çok az kaymalar olmakta. O yüzden özellikle elektrik kesintisini düşünerek hareket ediyorsanız sensorless sürücüler önermem.
@@enesyucepur teşekkürler. Grabcad de de bazı modeller buldum. Onlar üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum. Sizin sigma profil ölçüleri üzerinden ilerlemeyi deneyeceğim. Bende 2885 ti sanırım motor sürücü var. Elimdeki malzemeler ile ne kadar hassas baskı alabilirim. Ve kalitesi yüksek parça basmak istersen hız ne düzeyde olur. Bir fikir ya da bilginiz var mı?
@@enesyucepur birde burada kullandığınız plastik bağlantı elemanlarını almak istersem fiyat ne olur? Şu yazıcıda katman kalınlığı olarak ne kadara kadar indiniz? 0.1mm veya 0.05mm Z eksen katman kalınlığına ulaşabildi iz mi? Kalite olarak. X ve Y eksenlerinde hassasiyet ne.kadar.sizin yaptığınız bu modelde. Ölçü olarak değerlendirdiniz mi? Plastik Bağlantı parçaları almak istersen fiyat nedir?
Daha önceden o sistemi denemiştim eski yazıcım üzerinde. Yeni yapacağım yazıcıda da takip etme ve uzaktan kontrol olacak fakat bu sefer raspberry pi kullanmayacağım. Ana devre üzerinde takacağım wifi modülü ile bunu sağlayacağım. Ama bir videoda da eski yazıcıya nasıl bu sistem entegre ediliri anlatmak benim de aklımda olan birşey.
@@serhatkaratas233 Evet, ev ici kablosuz agini kullanarak baglanilabildigi gibi cloud uzerinden uzaktan da erisilebiliyor olacak. Bu asamalari detayli olarak yeri geldiginde part videolarinda anlatmayi hedefliyorum.
Nema 17 için titreşim önleyiciyi zaten tek boyutta oluyor diye biliyorum. Fakat yaptığım cihaza ben takmadım. Aldığım motorlarda titreşim çok az oldu, yok gibi. O yüzden kullanmadım. Ama bu titreşim motordan motora ve bu motorları çalıştıran driver lardan dirvar a çok değişiyor. O yüzden buradaki duruma göre bence alıp almamaya karar verebilirsiniz.
y eksenindeki arabaları x eksenindeki sisteme çevirebilirsiniz ve z eksenindeki motorları coupler ile çözer bir de ana devreyi; arduino+ramps+a4988 e çevirebilirsiniz. Bl touch yerine de manyetik sensör olabilir.
Anlatım için teşekkürler... Kartın destekledigi baskı alanı varmı? Baskı alanını büyütmenin artıları eksileri nedir? Söz gelimi 60*60*60 bir baskı alanı olabilir mi? Tekrar bu güzel paylaşım için teşekkürler....
Kartin bu şekilde bir destekledigi ya da desteklemedigi bir boyut yok. Onu yazilimdan ayarliyorsunuz, isterseniz 2m de yaparsiniz ama onermem. Buyuk boyutlu yazici buyuk sorun da demektir ayrica. Boyut buyudukce sorunlar katlanarak artar. Yani 3 kat buyuk bir yazicinin 9 kat fazla da sorunu olur. Hem yapimi da daha zordur hem de dogruduzgun olsun derseniz maliyeti de coktur. Yeni baslayanlarin 20x20 yazici yapmasini oneririm 30x30 bile yeni baslayan icin buyuk problemleri yaninda getirir. Izlerken kolay gibi gorunse de isin icine girince pek de oyle olmaz.
@@enesyucepur teşekkürler cevap için...aklımızdan bir soruda çıkmış oldu. Çift flemanltli olunca neler değişiyor bu konuda kısaca bilgilendirirseniz sevinirim.
Çift filament ile iki renkli baskılar ya da bir ucu ile baskı yaparken diğer ucu ile de destek elemanlarını basabilirsiniz. Hatta suda eriyen filament kullanarak, destek elemanlarını suda çözdürerek baskı sonrası işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Fakat çift kafa yapmak yanında birtakım sorunları da getiriyor. Özellikle yapım aşamasında yapım zorluğu ve de kullanım sırasında kullanım ve kalibrasyon güçlüğü en baş problemler arasındadır.
Tam hatirlamiyorum videodaki soyledigimi fakat yaptigim yazicilarin hemen hepsinde t8, 8 hatve, 2mm dis araligi olan, 4 star dedikleri trapez milleri kullaniyorum.
Vidalı motor ben 400mm kullandım. Ama hedefim 500mm idi. 500mm lik siparişimde sorun oldu o yuzden bir an önce yapmak için elimdeki 400mm liği kullandım. Normal step motor için yazdığınız bu seçenekler için satıcının açıklamalarda da yazdığı gibi iki motor da aynı özelliklerde. Bu seçeneklerden istediğinizi seçmek size kalmış. Sonunda s yazan siyah versiyon.
Evet onun linkini unutmuşum. Açıklamalara ekliyorum, aşağıdan da ulaşabilirsiniz. Tek başına bu ürün için bir inceleme videosu çekmem ama ilerleyen videolarda yeri geldiği zaman daha detaylı anlatırım. Link priz aparatı: tr.aliexpress.com/item/4000801500192.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.551c4c4drzcx04 Link lamba aparatı: tr.aliexpress.com/item/4000561952167.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.551c4c4drzcx04
Aslında bölümü çektim fakat videoyu yayın için düzenlemeye zaman bulamadım. Biraz yoğunluğum var bu aralar. Bu haftasonu ama düzenleyip pazar günü yayınlamış olurum diye düşünüyorum.
Çok yakinda 😊. Tasarimi gectigimiz haftasonu ancak bitirebildim. Haftasonu da montaj icin cekim yapacagim O yuzden haftaya bu videoyu paylasmis olmayi planliyorum.. Gelismeleri parca parca ns_tech_lab instagram heesabimdan da paylasiyorum. Ordan da takip edebilirsiniz 😊
Teşekkürler. Mks versiyonuna bağlı o. Mks gen serisinin mesela çok farkı yok onlar da genelde arduino mega ile aynı işlemciyi kullanır ve 8 bittir. Sadece daha kompakt tek bir karttır. Arduino + ramps yerine tek kart yani. Ama mesela robin be sgen serilerinde çok daha iyi 32 bitlik işlemciler kullanmakta ve sistem iş yükünü çok daha kolay ve hızlı bir şekilde işleyebilmekte. Ayrıca yeni nesil motor sürücülerine da daha uyumludurlar.
Bu konuya karar vermedim henuz. Ticari olarak satisini yapacak olursam gene model olarak degilde baski olarak paylasim yapma yoluna giderim diye dusunuyorum.
Birkaç aydır yoğunluğum nedeniyle video yükleme sıklığım azaldı fakat birkaç hafta içerisinde yeni bölüm ekleyeceğim. Tam tarih veremiyorum ama tamamının bitmesi de tahminen 6 haftayı bulur.
Bu arada 3 boyutlu yazıcılarımın hiçbirinde model paylaşımı yapmıyorum. Bunun iki nedeni var, onu da açıklıyım. Bir tanesi: ticari olarak bu yazıcıları aynı zamanda satıyor olmamdan ötürü kontrolüm dışında çoğaltılmaması adına. İkinci nedeni ise bu plastik parça satışından çok çok düşük de olsa bir kar elde ediyorum, bunu da sadece kanal için yeni içerik üretiminde kullanıyorum (malum izlenme oranlarından dolayı youtube üzerinden bir gelir elde edemiyorum). Yani kanalın ilerlemesi adına gerekiyor. O yüzden model paylaşımı yapmayı tercih etmiyorum.
Kolay girmesi lazım. Pitch ve lead değerlerine dikkat ettiniz mi? Bir tanesi dişlerin arasındaki mesafeyi diğeri de bir tur dönüşte dişin alacağı yolu ifade ediyor. Vidalı milinizle bu değerlerin aynı olduğuna emin olun. Aynı ise aldığınız parçada sorun vadır. Kanalımdaki ruclips.net/video/RWortU9jthw/видео.html&ab_channel=EnesYucepur videosunda 9.57 ye bakınız.
teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için mili ısıtarak hallettim bıraktığımızda kendi kendine inmesede en azından hareket edebiliyor. trapez somunda bıraktığımda yağ gibi inmiyor aynı sorun ondadaki var acaba
Tesekkur ederim öncelikle. Daha genis liste son video, part5 videosunda açiklamalar bölümündeki excel listesindedir. Onu oradan direk indirip bakabilirsiniz.
Bu yazici hem buyuk hem pahali ust seviye bir yazici. Eger 1000 liralik bir cihaz dusunuyorsan daha kucuk bir yazici bakmalisin. Ama gene de uzgunum ki sıfır malzemelerle 1000 liraya duzgun bir yazici toplayamazsin. Benim kanaldaki diger yazici yapim videomdaki cihaz daha uygun maliyetli. En azindan ona bakmani oneririm.
Ben zaten hiçbir tıklama ya da alışverişinizden para kazanmıyorum bu linkler sayesinde. Bu linkler sadece sizin kolayca ürüne ulaşabilmeniz için paylaşıldı, herhangi bir çıkarım yok bunda :)
Sizin yaptığınız bu paylaşımlar Türkçe içerik de olması bakımından çok faydalı oluyor. Emekleriniz için çok teşekkür ederim.
Rica ederim ne demek 😊
videoyu 3. kez izliyorum her izlediğimde kalbim güm güm atıyor nedense çok heycanlanıyorum
😊😊 yenisi geliyor dun yetistirmeye calistim ama bitiremedim tahminimden uzun oldu video ama gelecek, bitmek uzere....
tam hayalimdeki 3d yazıcıyı yapmışsın çok teşekkürler çok da güzel anlatmışsın bu videoyu izliyince o kadar mutlu oldumki anlatamam
Çok tesekkur ederim, ben de yorum icin mutlu oldum 👍😄
Gençlerin TEKNOLOJİ üretmeleri çok güzel, gurur verici. Tebrik ederim Enes. Yolun açık olsun. 👍👏🏻👏🏻
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 😊😊
Aydınlatıcı bilgilendirmelerinizden dolayı, güzel anlaşılır bir anlatım oldukça istifade ettik emeğinize sağlık çok teşekkürler...
Rica ederim 😊👍
Helal olsun serinin bitmesini bekliyorum . Parçaları alıp bende yapacağım aklımdaydı zaten . Hatta ben parçaların isimlerini ve fiyatları bir excelde topladım gerekirse burada paylaşadabilirim . İsteyenler yararlanabilir . Tekrardan tebrik ediyorum umarım burada gösterdiğin emeğin karşılığını bol bol alırsın :)
Çok teşekkür ederim, serinin devami gelecek fakat yogun iş temposu ve sağlık sorunlari derken son zamanlarda çekim yapamadim ama devam edecegim.
Merhaba notlarınızı benimle paylaşabilir misiniz?
hocam paylaşabilir misiniz
Yine harika bir iş çıkarmışsın tebrikler Enes kardeşim videonun devamını sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Sakarya'dan sevgiler selamlar
Çok teşekkür ederim yorum icin. Destekleriniz icin de ayrica tesekkur ederim, Sakarya ya selamlar 😊
Reis sen milim milim hepsini biliyorsun maşallah maşallah
Tesekkur ederim 😊
Yivine setine kadar anlatmışsın helal olsun
teşekkür ederim.
9:45 ' de ki parçaya nasıl erişebiliriz acaba? Thingiverse linkinizde de bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
Çok gelişmiş bir cihaz olacak bildiğim her şeyi kullandın yazıcıda :D
😄👍 Evet guzel bir cihaz olacak diye umuyorum ben de.
Minimum gereksinim ile bir yazıcı yapabilir misin? yaptıktan sonra parça bastırıp geliştirmeyi planlıyorum.
İşte beklediğim corexy yazıcı yapımı videosu teşekkürler abi
Rica ederim 😊
Bu core xy yazıcıları ramps 1.6 ile yapabilir miyiz? Hangi yazılımı kullanmamız gerekiyor?
Güzel bir yazıcı olacak şüphesiz.
Merak ettiğim, CoreXY sistemin kartezyen sisteme göre ne gibi avantaj ve dezavantajları bulunuyor.
Core Xy sistemlerde govde daha saglam ve rijit oldugu icin yazicinin yazdirma islemi esnasinda oluşturdugu salinimlar ve esnemeler minimumda oluyor ve bu da baski kalitesine yansiyor. Ayni zamanda baski platformu da y ekseninde degil de sadece z ekseninde hareketli oldugu icin agir bir platformu ileri geri hareket ettirmek zorunda kalmadigi icin yazici daha hizli ve sarsintisiz hareket edebiliyor ve de baski platformunu daha buyuk yapabilmek daha kolay oluyor. Dezavantaji ise yazicinin yapimi biraz daha ugrastirici olmasi ve de maliyetinin biraz daha yulsek olmasi denilebilir.
emekleriniz için çok teşekkürler ...
Rica ederim 🙏
Yapılabilecek en düşük fiyata bir 3d yazıcı nasıl çıkartılır? bence ekonomik yönden mahvolmuş bir ülkenin öğrencisi için son derece gerekli bir video olacaktır aynı zamandada ilgide yüksek olacaktır.
Haklisiniz, En uygun fiyata ama duzgun bir yazici nasil yapilir diye benim de yapmayi dusundugum bir proje var. Bana bu yonde cok fazla mesaj geliyor nasil daha ekonomik olur diye. Onun icin degerlendirmeyi dusunuyorum bu fikri. Tesekkur ederim.👍
@@enesyucepur Değerlendirip, projeyi hayata geçirmeniz dileğiyle. :)
@@enesyucepur Core XY yazıcıları ramps 1.6 ile yapabilir miyiz? Eğer yapılabiliyorsa hangi yazılımı kullanmak gerekiyor?
Merhabalar daha önce sizinle iletişime geçmiştim bu yapmış olduğunuz yazıcılar ile ilgili bir kaç sorular sormuştum siz de yanıtlamıştınız bu sefer de bizim de yapacağımız bir yazıcı için herhangi bir malzeme listesi verme şansınız varmıdır acaba eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum
Elinize sağlık. Kendi Küp 3d yazıcımı yapmak isterken videonuzla karşılaştıom. Birşey danışmak istiyorum. Bu rulmanlı araba, çok falza ses çıkartırmı acaba. Onun yerine plastik tekerlekli bir sistem kullanmak, ses yoğunluğunu azaltırmı. Fulmanlı arabalar metal sürtünmesi yüzünden yüksek ses çıkartır diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz acaba? Eksisi artısı ne olur bana.
Eksi yanlari, Dediginiz gibi sesli calisir ama yuksek hizlarda iken, yuksek fiyati vardir, ağırdır ve montaj oncesi ray ile teker arasindaki mesafeyi ayarlayip kalibrasyon yapmaniz gerekir. Arti yanlari ise cok yuksek hassasiyet, baskidaki yuksek yuzey kalitesi ve yuksek hizlarda iyi performans gostermesi. Plastik tekerler ise yuksek hizlara cikamaz, hassasiyet dusuktur, sistemde salinim yuksek olur esnemeden dolayi ve zamanla çabuk yıpranir ve aşınır. Arti yani ise ucuz olmasi, kolay uygulanmasi ve sigma profille olusturulan govdede ek bir ray yuzeyi gerektirmemesi.
evet ben de benzer malzemeleri toplamak isterim ancak vergi ve toplam harcamanin ne kadar olacagini kestiremiyorum ayrica sigma profiller icin de kargolanmasi konusunda tereddutluyum
Sigma profilleri Türkiye den alın bence. Pek çok yerden kargo ile kısa sürede alabilirsiniz. Vergi konusunda ise endişeleriniz varsa her parçayı Türkiye de satılan ile kıyaslayın, bunu yaparken de Yurtdışı fiyatının üzerine yüzde 20 ve de kargo fiyatını (2-5$ arası değişir) ekleyin derim. Bir hatırlatma: Yurt dışı siparişlerde siparişi toplu verdiğinizde hem kargo hem de vergi miktarı düşer. Vergi de şu şekilde ne alırsanız alın Türkiye ye her gelen ürün için alınan sabit ücretler vardır, gümrüge sunma, kutuyu açma...vs. bunlar da yaklaşık 8-9tl dir. Toplu siparişlerde bu ücreti tek sefer verirsiniz.
Çok güzel olmuş eline sağlık
Teşekkür ederim
Enes bey kolaylıklar diliyorum. Hazırladığınız videolardan çok faydalandım. Teşekkür ederim . Aşağıda verdiğiniz bazı linkler , ürün satılmadığı için kaldırılmış. Örneğin anakartın v1 yerine v2 yada 3 kullanılabilinir mi? birde verdiğiniz nema 17 step motorların torkları yüksekmidir. eğer yükek değil ise yerine ne kullanabilirim. Tekrar Teşekkür ederim.
Tesekkur ederim. Evet verdigim linklerin artik bazilari aktif degil, bazi urunlerin satisi bitmis ya da yeni versiyonlari gelmis. Benim kullandigim kartin ust versiyonu da kullanilabilir elbet, hatta ust versiyon daha basarili oldugu icin zaten onu kullanmak daha iyi olacaktir.
Ben teşekkür ederim bilgi için. Nema 17 torkları için ne dersiniz? Bir de Delta printer örneği yapsanız ne şahane olur :)
@@AllenMalhas Yazicida kullandigim ve de linklerde verdigim nema17 lerin torklari iyi ve cihazimiz icin yeterlidir. Videoda iki farkli motor gosterdim fakat yaninda siyah kablo olan motorun linki yok, onu bulamadim. Onun torku biraz daha yuksek. Ama ikisi de kullanilabilir. Cihazin boştaki hareket hizi 300mm/sn yi saglayabiliyor bu motorlar ile. Tabi bunda yazicinin hareketli mekanizmasinin hafif olmasinin da etkisi var. O yuzden standart motorlar ile bile pekçok yazicinin uzerinde hizi. Daha yuksek torklu motorlari da denedim daha yuksek torklari 24v ile surdugumde 500mm/sn lere kadar cikti hizi. Ozetle, eger yuksek hizlar uygun kafa ile bir yazici dusunuyorsaniz motoru daha yuksek torklu bir motor ile degistirebilirsiniz. Ama bu standart hizlar icin bu kullandigim iki motor tipi de yeterlidir.
@@AllenMalhas uygun fiyatli delta yazici videosu gelecek. Onu hazirliyorum zaman buldukca. Cizimleri bitti. Montajina gececegim yakinda. Ve video serisi de gelecek tabi :)
Yazıcının extruder kısmını lazer ve cnc gibi pratik bir şekilde yapabilirsen çok hoş olmaz mı :)
Olabilir, aslinda aliminyumdan cnc de kestirebilirim, benim de aklimda vardi. bunu degerlendirecegim 👍
Enes bey merhaba artık ürünlerin yurt dışından alımı neredeyse imkansız oldu. Raylar konusunda acaba Türkiye de kimlerden temin edebiliriz bilginiz var mı?
@@ozkanmemisoglu9085 mgn12h ye gecmek gerekiyor artik maalesef. Y eksenindeki raylar ulkemizde yok.
Enes Bey Merhaba,
Baskı baskı alanını soğutmaktaki amaç nedir? Global olarak da takip ettiğim insanlar baskı alanını soğutuyor. Bunun sebebi nedir?
Merhabalar,
Aslında baskı alanını soğutmak değilde PLA gibi malzemelerde basılan objeyi soğutmak buradaki amaç. Yazıcı kafasından erimiş halde çıkan filamentin hızlı bir şekilde kuruması gerekir, özellikle altı boş eğimli alanlar, köprü geçişleri ya da küçük boyutlu objeler basarken bu soğutma olayı daha da önemli oluyor. Çünkü düzgün bir yazdırma işlemi gerçekleştirmek için yazıcı bir üst katmana geçtiği zaman alt katman katılaşmış olması gerekmektedir. Eğer bu sağlanmazsa yazdırılan objede büyük sorunlar ile karşılaşılabilir.
@@enesyucepuranladım👍 teşekkürler iyi çalışmalar
@@bakibayram4299 Rica ederim :)
Enes Bey Merhaba,
Elimde lerdge-x ekran,anakart,tmc2209 ve soğutucuları mevcut. Bu 3d printer için elimdeki sistemi kullansam sizce nasıl olur? İlginiz için teşekkür ederim
Merhaba, lerdge x kucuk fakat guzel bir kart. Her sistemle uyuyor diye biliyorum. Elinizdeki bu sistemi kullanabilirsiniz bu yazicida. Ben daha once lerdge kartlari ve ekranlari kullanmadim ama merak ediyordum bayadir denemek istiyorum. Ilerde ben de bir tane edinip bir video hazirlarim :)
z ekseninde kullanıcağınız platik parça yerine boşluksuz bir bilyalı somun kullanabilirsiniz
Bosluksuz bilyali bir somun yok malsef bu vidali miller icin. Onun icin mili de degistirmek gerekir. Bilyali somunlarin kullanildigi miller farklidir ve fiyati iki, üç kati kadar yuksektir. Yaptigim tolerans testleri sonucinda da zaten z ekseninde onu kullanmak ile bunu kullanmak arasinda fiyat farkina degecek bir fark goremedim. Kanalimda 3d yazici yapiminda rulman secimi diye bir video var. Orada dediginiz somunlarda kullanilan mili gostermistim.
o milleri ve demirlerden ne kadar kaç cm kestini bizede söylermisin
Henüz daha sistemin çizimlerini tamamlamadım ama rayları 50 şer cm kestirdim, 12mm lik krom kaplı milleri ise daha kestirmedim.Onu çizimi tamalayıp haftasonu kestirmeyi planlıyorum.
tebrik ederim güzel işler yapıyorsunuz size bir sorum olacak bende yapıcam yazıcı fakat kontrol kartı seçmede sıkıntım var MKS ROBİN NANO V2.0 mı yoksa mks sgen l v2.0 mı almalıyım bu kartların ikisinde dual z eksen kullanabilirmiyim kart üzerinde z eksen soketini E0 yada E1 soketiyle nasıl eşleştirebilirim
Merhaba, şuan aklımda yok bu kartların tam özelliklerini kıyaslama yapmak lazım. ikisinde de dual z kullanabilirsin diye biliyorum ama. Zaten yoksa bu seçenek, ya tek z çıkışını ikiye bölen bir aparat kullanılıyor ya da E2 çıkışını yazılımda ikinci z ekseni çıkışına çevriliyor.
hocam merhaba parça listesini deteylı olarak atabilirmisin neyden kaçtane kaç cm paylaşırsan bende bu hafta içinde başlıcam yazıcıyı yapmaya
Merhabalar, bu yazıcı için daha netleşmeyen kısımlar var. O yüzden tam bir parça listesi oluşturamadım henüz. Yukarıda açıklamalar kısmında aldığım tüm parçalar var fakat tam liste değil elbet. Tam listeye ilerleyen günlerde bu serinin sonuna doğru ancak paylaşabilirim, bir önceki 3buyutlu yazıcı yapımı video serisinde olduğu gibi
@@enesyucepur hocam bi mail falan varmı sizden birşeyler öğrenmek istiyorum tabi yardımcı olmak isterseniz
@@rimbets7308 instagramdan ulaşabilirsin. Kanal sayfamda linki var.
Aliexpress üzerinden nasıl bukadar rahat alışverişyapıyorsun . bizede bu konuda bir bilgi verebilirmisin yani aliexpres üzerinden nasıl alışveriş yapılır gümrük vs o işlerle nasıl uğraşıyorsun bu zamanda aliexpresten ürün nasıl alınır bize bu konuda bilgi verebilirmisin
Güzel fikir, bu konuda bir video hazırlayabilirim. Video konularım listeme ekledim. Ama ne zaman uygun vaktim olur çekerim şimdiden bilemiyorum.
hocam maliyet hesaplarıyla birlikte daha detaylı anlatımısınız videolarınızla yazıcı yapımı icin plan yapmaya başladım çok yardımcı olursunuz
Son video ile birlikte malzeme listesi paylaşacağım vidasına kadar. Orada tam aldığım her parçanın maliyeti ve toplamı yazacak. Fakat şu sıra yoğunluğum çok olduğu için çektiğim son videoyu yayınlayamadım. İlerleyen günlerde paylaşmış olurum.
hocam bu kadar malzemeyi çinden alırsak gelen gümrük vergisi ile prusa yaparılır :)
😄😄😄 Haklisin, o kadar olmasa da guzel bir verdisi cikti tabi.
Acaba corexy yazıcıların diğer karatezyen yazıcılara göre avantaj ve dezavantajı nedir neden corexy tercih ettiniz
Kartezyenlerde zemin y ekseni yönünde hareketli olduğu için yazıcıyı büyütmek daha zordur. Büyütseniz bile çok hızlı hareket edemez ve hareketleri sırasında zeminin ağırlığından dolayı ghosting çizgileri belirginleşir. Ve büyük boyutlarda kartezyen sistemler rijitliğini kaybederek sarsıntılara daha açık hale gelebilir. O yüzden büyük bir yazıcı olacaksa coreXY sistemler biraz daha avantajlıdır. Corexy sistemler kasa yapısı olarak çok rijit ve sağlamdır. Hareketli parçaların hiçbirinde motor yükü yoktur ve tüm motorlar sabit durur, bu sayede yazıcı kafası çok yüksek hızlarda hareket edebilir. Dezavantajı ise yapımı daha zordur, maliyeti biraz daha yüksektir.
hocam kullanmadiginiz satmayi dusundugunuz yazici varmi?
Şuanda yok maalesef
2. bölüm ne zaman gelicek
Yaklaşık 3 hafta sonra. Çünkü çok az kaldı ama çizip test etmem gereken birkaç parçası kaldı yazıcının. Bu yazıcı daha önceki yaptığım gibi çizimini çok önce oluşturduğum bir yazıcı olmadığı için ve yeni parçalar kullanacağım yeni bir yazıcı olduğu için biraz uğraştırıyor :)
CoreXY turunde yazicilarin en guzeli bence VORON. Fakat 2.4 versiyonu biraz teferruatli ve pahali. 1.8 versiyonunu tavsiye ederim. Anakart olarak SKR 1.4 Turbo tercih edilebilir. Bildigim kadariyla MKS anakartlarda TMC suruculerini kullanmak icin ek kablolar gerekiyor ama SKR anakartlarda boyle bir seye gerek yok.
Merhabalar, Öncelikle dediğiniz gibi TMC sürücüler için MKS kartlarda ek kablo kullanılmasına gerek yoktur. Belki siz eski kartları biliyorsunuzdur fakat yeni kartlarında böyle bir duruma gerek yoktur. Hatta bildiğim kadarıyla sizin önerdiğiniz kart TMC2209 gibi endstop olmadan ana konuma gitme özelliği olan kartları doğrudan desteklemezken (gene bildiğim kadarıyla driver üzerindeki pini filan kesmek gerekiyor) Benim bu videoda bahsettiğim MKS SGEN L modeli bunu doğrudan desteklemektedir.
Bu arada bahsettiğiniz cihaz VORON 2.4 iyi bir yazıcı gerçekten. Ama dediğiniz gibi biraz pahalı.
@@enesyucepur Vidyoda da bahsettiginiz gibi, sensorsuz limitleme ozelligi motor surusucusune has bir ozellik ve bahsedilen TMC suruculer skr 1.4 anakartlar tarafindan destekleniyor.
Ilk corexy yazici yapma karari aldigimda da mks anakart kullanmak istemistim fakat uzun sure arastirdiktan sonra farkettim ki bu is ile ugrasanlarin cogu skr 1.4 anakart kullaniyorlar. Skr 1.4 ve Skr 1.4 Turbo arasinda fiyat farki yok veya yok denecek kadar az. Sanirim mks gen l anakart ile fiyat farki da cok fazla degil.
Daha once mks gen l veya skr 1.4 kullanmadim. Su an voron 1.8 parcalarini anet a8 kullanarak yazdiriyorum. (Umarim) bittiginde sizinle kalite konusundaki tecrubelerimi paylasabilirim.
@@aziztuzun2434 Evet bunu zaten ben videoda da söylüyorum sesorless özelliği tmc2209 un özelliği fakat yukarıda da söylediğim gibi biraz araştırdığınızda siz de göreceksiniz ki SKR v1.4 kart doğrudan bu sürücünün özelliklerini tamamen desteklemez. Size üreticisinin yazısını yazıyorum: "Yalnızca akıllı UART modunu istiyorsanız ve X ve Y motorları için mekanik limit anahtarları kullanmaya devam edecekseniz, sürücüden bir pim kesmenizi tavsiye olunur" zaten aksi durumda çakışma meydana geliyor ve hata oluşuyor. Ben size bir de link verebilirim:
3dwork.io/en/complete-guide-skr-v1-4-and-tmc2209/
(bu linkte ayrıca resimli olarak ta göstermekte)
Benim önerdiğim kart üzerinde ise ("mks sgen l" modeli, "mks gen l" modeli ile karıştırılmamalı) bu özellik için ekstradan ayar jumper ları bulunur. Ve hiç öyle kesip biçmeye gerek olmadan diğer sürücüleri olduğu gibi doğrudan bu sürücüyü de destekler.
Fiyat farkı ise şu şekilde
MKS SGEN L 158,1tl
SKR V1.4 182.9tl
SKR V1.4 Turbo 206.7tl
Ve bu üç anakart ta Cortex-M3 işlemcisini kullanır. Hatta MKS SGEN L ile SKR V1.4 aynı Mhz değerine sahiptir (100Mhz). Ayni işlemciye sahip ve de benim istediğim motor sürücüsünü destekleyen kart varken neden daha fazla para verip SKR almam gerektiğini anlayamadım. Benim bilmediğim ek bir fazla özelliği mi var benim kaçırdığım. Benim bildiğim sadece çift z motor girişi var üzerinde. Bunu zaten motorların kablolarını ayarlarken paralel bağladığınızda aynı şey oluyor. Bu bir artı değil benim için. Sizin bildiğiniz başka bir fazla özelliği varsa bilgilendirirseniz sevinirim.
Linkler fiyat için:
www.banggood.com/BIGTREETECH-SKR-V1_4-or-SKR-V1_4-Turbo-Control-Board-32-Bit-3D-Printer-Mainboard-Support-TMC2130-or-TMC2209-or-TMC2208-p-1622520.html?rmmds=search&ID=6290340&cur_warehouse=CN
www.banggood.com/MKS-SGen_L-32-Bit-3D-Printer-Mainboard-Compatible-Uart-or-SPI-or-Marlin2_0-or-Smoothieware-Approval-TMC2208-and-TMC2209-Uart-Mode-TMC2130-SPI-Mode-p-1647721.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
@@enesyucepur MKS SGen L modelini arastiragim. Bilgi icin tesekkurler
Maşallah 🎉🎉
Merhaba çalışmanın tamamını izledim ve direk kolları sıvadım, umarım sizinki kadar olmasa da iyi bi yazıcı yapabilirim. Tam hayalimdeki iş olmuş. Nerden başlasam ne kullansam derken bu yazıcı tam aradığım şey olduğuna karar verdim. Kullandığınız tüm parçaların adetlerle beraber bi listesi varmı acaba? Alım yaparken eksik bişi kalsın istemiyorum. Başarılar dilerim.
Merhabalar, corexy yazici henuz tam bitmedigi icin tam kapsamli malzeme listesini henuz tamamlamadim. Bir onceki yazicida oldugu gibi serinin son videosunda (part4) bu kapsamli listeyi yayinlayacagim. Bu yaziciyi yapmayi planliyorsaniz yazicinin tam bitmesini beklemenizi oneririm.
@@enesyucepur tam bitmesini beklicem. Bi aksilik çıkmasını istemiyorum çok zamanım olmuyor. Tavsiyeniz için teşekkür ederim. Ozaman part4ü saborsızlıkla bekliyoruz
👍
@@enesyucepur Beklemedeyiz ;)
öncelikle elinize kolunuza sağlık.
tmc 2209 driver home konunuma gidince zorlanınca sıfırda olduğunu anlıyorsa,
bl touch kullanmadan,
cr6 se deki gibi (nozul ucunun değdiği yere göre) bu sürücü ile tabla kalibrasyonu yapılabilir mi?
Oncelikle tesekkur ederim. TMC2209 bu yontemi captigi yerde durarak endstop gibi kullansa da aslinda cok hassas bir sekilde calismiyor maalesef. Endstoplar kadar milimetrik degil. Ana konum icin bu cok onemli degil fakat zemin kalibrasyonu icin hassasiyet seviyesi maalesef uygun degil.
@@enesyucepur ilgilendiğiniz ve cevabınız için çok teşekkür ederim.
Saolasın abi bende bunu bekliyorum
Rica ederim 😊
Çok güzel anlatımınız ve tercübelerinizi paylaşmanız elinize emeğinize sağlık bilgi alışverişi için mail adresinizi paylaşır mısınız?
Tesekkur ederim. Bana ulasmak icin mail adresim kanalda var fakat aciklamadaki instagram adresim uzerinden ulasabilirseniz daha kolay olur. Orayi daha sık kontrol ediyorum.
abi o SGB10 lardan bende aldım ama hareketi bana videodakinden daha ağır geldi kullanmadan önce yağladın mı bende biraz sert geçiş oluyo
Tekerlerin ray a olan mesafesini uzerindeki vidalardan ayarlamaniz gerekir. Fabrika cikisi direk cok sıkı geliyor.
teşekkür ederim
zemin ısıtıcı modülü 1 tane yetecek mi? çünkü 1 den çok güç kaynağı bağlayacaktın çünkü
Zemin ısıtıcı için iki güç kaynağı bağladım. ikisi de 12v 16.5a. Mosfet ise bir tane 12v 30a. Bu şekilde bir bağlantı yeterli oldu. Aslında zemin ısıtıcı daha yüksek güç kaynağı ve mosfet istiyor çünkü bu şekilde zeminini 60 dereceye ulaşması 5dk kadar sürüyor. Daha yüksek güç kaynakları ve mosfet ile bu süreyi düşürebilirsiniz fakat ben çok ihtiyaç duymuyorum.
@@enesyucepur merak etiğim iki güç kaynağından tek mosfete aynı yerden mi giriş yapılacak?
@@serhatkaratas233 Evet tek mosfete bağlanıyor. Mosfet 30a destekliyo. Benim de güç kaynağı zemin için toplamda 33a. Mosfet üzerinde de güzel bir soğutucu var. O Yüzden sıkıntı değil.
hocam videolarınızda bazı parçaları 3d yazıcıdan çıkarıp montaj yaptığınızı gördüm. benim bunları çıkarma imkanım yok öneriniz nedir?
Baskılarını alıp gönderebilirim isterseniz. Bunun için bana instagramdan ulaşabilirsiniz.
Enes bey çok değeli bilgileriniz için teşekkürler. Böyle bir yazıcın bugünkü fiyatlarla maliyeti ne olur?
Rica ederim. 12bin lira civari tutacaktir maliyeti.
Anakarti niye v.2 yerine v.1 seçtiniz. Merak ettim
Anakart olarak kullandigim kart MKS GEN V1 değil MKS S-GEN V1. Acaba siz aldigim karti gen v1 mi sandiniz? S-gen icin V2 versiyonu yok çünkü, en azindan ben alirken birkac ay once yoktu, yada varsa da satilmiyor ya da ben duymadim :) S-gen serisi 32 bit fakat gen v1 ve gen v2 serisi 8 bit. Gen serisi direk arduino mega ile ramps birlesimininden olusurken sgen serisi Cortex m3 gibi çok güçlü bir işlemciye sahip. O yuzden kisacasi aldigim kart mks gen v2 den çok daha gelişmiş bir kart. O yüzden bunu seçtim.
@@enesyucepur ben karistirmisim açıkladığıniz için sağolun 😅
@@mehmeta.2505 Rica ederim ne demek :)
merhabalar kullandığınız 3d yazıcıyla çıkartılmış parçaların dosyalarını bulabileceğim bir link var mı acaba?
Merhabalar, parcalarin modelini dogrudan paylasmiyorum cihazin satisini da yaptigim icin. Ama kendi kullanimi icin yapmak isteyenlere parcalari basip gonderebiliyorum. Bu sekilde dusunurseniz ya da daha detayli bilgi isterseniz aciklamalardaki instagram adresim uzerinden bana ulasabilirsiniz.
Enes Bey herkes bu printerdan yapıyor sanırım MKS SGEN_L hiç biryerde kalmamış.Faydalı videolar için teşekkürler.
Hahahaha, ben de tam bu kartı anlatan videoyu yayınlamıştım. Sorun değil ama SKR 1.4 ya da 1.4 Turbo da aynı işleri yapar.
1-0 yenik başladık Enes Bey :)
Hocam merhabalar acaba yazıcıya taktığınız kamera ile ilgili bilgi veya video çekebilirmisiniz bir de bir sorum olacaktı mks robin nano anakart kullanıyorum esp-12s wifi yerine esp32-cam wifi takıp kamera olayını çözebilme ihtimalim var mıdır denemek istiyorum ama herhangi bir bozulma durumu olmasından korkuyorum
Merhabalar, bu konuda yeterli bilgim yok maalesef. Bu videodaki kamera videoda da dediğim gibi ip kamera. Kontrol kartı ile alakalı bir kamera değil. Kendi başına çalışan bir ip kamera. Yine aliexpressten aldığım bir güvenlik kamerasından söktüm bunu ve lensini geniş açı ile değiştirdim.
helal abi baya güzel yazıcı olucak :D
😄 Teşekkür ederim
bu yaptığın yazıcılar için baskı testi videosu da çekebilirmisin ?
Evet çekeceğim. Bu yazıcı için özellikle. Fakat zaman bulamadım.
@@enesyucepur teşekkürler abi ve de düşük bütçeli bi yazıcı yapıyormusun yaparsan videosunu da çekermisin bi 2500 3000 tl arası
Bir sonraki yazici uygun fiyatli olacak ama hedefim 1300tl civari. Bakalim artik :)
Merhaba, Core XY yazıcılar daha hassas ve kaliteli ve hızlı çıktı veren yazıcılar diye duydum. Elimde Ardiuno ile çalışan Ramps 1.4 kart var. Bu proje için uygulanabilir mi? Mümkünse bu projede kullandığınız CAD datalarını .stp veya .step olarak paylaşır mısınız. Solidworks de olabilir. Ben Makine ressamıyım. işimi çok kolaylaştıracak. sizin sistemi tam olarak kullanmayacağım Z ekseninde biraz değişiklik yapmak istiyorum. daha az sigma profil kullanmak için esnek kaplin kullanacağım. aynı zamanda çift kafa ve lazer ve küçük bir yüksek devirli motor bağlantısı ekleyerek çok fonksiyonlu yapıya da döndürmek istiyorum. belki bazı parçaları alüminyum ya da paslanmaz olarak işletmem mümkün. Bu yazıcıda ne kadar hassasiyet ile çıktı alabildiğinizi de merak ediyorum. bu arada tüm seriyi izledim ve kanalınıza abone oldum. şimdiye kadar gördüğüm en iyi videolardan. Core XY yazıcılar etrafını kapatmak için daha uygun. elektirik kesindisinde step motorun aşağı kaymasını nasıl önlerim? Ramps 1.4 için soruyorum.
Merhabalar, evet doğrudur. CoreXy yazıcılar hızlı hareket kabiliyeti olan rijit yazıcılardır yapısı gereği. CoreXy sistemi arduino+ramps ile çalıştırabilirsiniz. Projedenin cad ya da step dosyası yok, tamamını cinema4d de çizdim. Fakat zaten bu yazıcıyı ticari amaç ile ürettiğim için model dosyası paylaşımı yapmıyorum. Kendi kullanımı için yapmak isteyenlere ise çıktısını alıp direk plastik parçaları gönderebiliyorum. Fakat siz zaten direk bu dosyaları kullanmayıp kendinize göre revize edecekseniz size açık kaynak olarak paylaşılan model dosyaları önerebilirim (Hypercube gibi). Link: "www.thingiverse.com/thing:2254103".
Bu arada yazıcının etrafını kapama konusunda haklısınız, çok kolay kapanabiliyor. Hatta instagram adresimde bu yazıcının ticari olarak düşündüğüm etrafı kapalı versiyonunun bir videosu var, oradan görebilirsiniz isterseniz (instagram.com/tv/CNV-kuxh9i-/?).
Elektrik kesintisinde step motorlar kullandığım trapez mil somununda aşağı kaymıyor. Bu somun kenarındaki sıkıştırma vidası ile sıkıştırılarak kullanıldığında kayma yapmıyor. Bizzat test ettim. Fakat benim bu sistemde kullandığım tmc2209 lar sensorless anakonuma gittiği için elektrik kesintisi sonrası cihaz tekrar açıldığında x ve y ekseninde sıfırlama yaparken çok hassas olamıyor o yüzden kesinti sonrası devam ettiğinde z ekseninde bir sorun olmasa da x ve y ekseninde çok az kaymalar olmakta. O yüzden özellikle elektrik kesintisini düşünerek hareket ediyorsanız sensorless sürücüler önermem.
@@enesyucepur teşekkürler. Grabcad de de bazı modeller buldum. Onlar üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum. Sizin sigma profil ölçüleri üzerinden ilerlemeyi deneyeceğim. Bende 2885 ti sanırım motor sürücü var. Elimdeki malzemeler ile ne kadar hassas baskı alabilirim. Ve kalitesi yüksek parça basmak istersen hız ne düzeyde olur. Bir fikir ya da bilginiz var mı?
@@enesyucepur birde burada kullandığınız plastik bağlantı elemanlarını almak istersem fiyat ne olur? Şu yazıcıda katman kalınlığı olarak ne kadara kadar indiniz? 0.1mm veya 0.05mm Z eksen katman kalınlığına ulaşabildi iz mi? Kalite olarak. X ve Y eksenlerinde hassasiyet ne.kadar.sizin yaptığınız bu modelde. Ölçü olarak değerlendirdiniz mi? Plastik Bağlantı parçaları almak istersen fiyat nedir?
Anakartlarda 1.0 ile 2.1 arasındaki fark nedir acaba
Ana kontrol kartinin v2 versiyinu icin bir video cekmistim. Orada anlatiyorum. Oradan bakabilirsiniz.
usta yazıcıya raspberry pi (octoprint) takıp hem uzaktan kontrol ve takip yapabilir misin? öyle bir video da güzel olurdu....
Daha önceden o sistemi denemiştim eski yazıcım üzerinde. Yeni yapacağım yazıcıda da takip etme ve uzaktan kontrol olacak fakat bu sefer raspberry pi kullanmayacağım. Ana devre üzerinde takacağım wifi modülü ile bunu sağlayacağım. Ama bir videoda da eski yazıcıya nasıl bu sistem entegre ediliri anlatmak benim de aklımda olan birşey.
@@enesyucepur merak la bekliyorum o zaman.
peki wifi modüllü ile ağ dışından müdahale edilebilir mi?
@@serhatkaratas233 Evet, ev ici kablosuz agini kullanarak baglanilabildigi gibi cloud uzerinden uzaktan da erisilebiliyor olacak. Bu asamalari detayli olarak yeri geldiginde part videolarinda anlatmayi hedefliyorum.
Titreşim önleyici boyutları ne olarak seçmeliyiz.
Nema 17 için titreşim önleyiciyi zaten tek boyutta oluyor diye biliyorum. Fakat yaptığım cihaza ben takmadım. Aldığım motorlarda titreşim çok az oldu, yok gibi. O yüzden kullanmadım. Ama bu titreşim motordan motora ve bu motorları çalıştıran driver lardan dirvar a çok değişiyor. O yüzden buradaki duruma göre bence alıp almamaya karar verebilirsiniz.
aynı sistemi daha az maliyetli yapmak için ne önerirsiniz
y eksenindeki arabaları x eksenindeki sisteme çevirebilirsiniz ve z eksenindeki motorları coupler ile çözer bir de ana devreyi; arduino+ramps+a4988 e çevirebilirsiniz. Bl touch yerine de manyetik sensör olabilir.
Anlatım için teşekkürler... Kartın destekledigi baskı alanı varmı? Baskı alanını büyütmenin artıları eksileri nedir? Söz gelimi 60*60*60 bir baskı alanı olabilir mi?
Tekrar bu güzel paylaşım için teşekkürler....
Kartin bu şekilde bir destekledigi ya da desteklemedigi bir boyut yok. Onu yazilimdan ayarliyorsunuz, isterseniz 2m de yaparsiniz ama onermem. Buyuk boyutlu yazici buyuk sorun da demektir ayrica. Boyut buyudukce sorunlar katlanarak artar. Yani 3 kat buyuk bir yazicinin 9 kat fazla da sorunu olur. Hem yapimi da daha zordur hem de dogruduzgun olsun derseniz maliyeti de coktur. Yeni baslayanlarin 20x20 yazici yapmasini oneririm 30x30 bile yeni baslayan icin buyuk problemleri yaninda getirir. Izlerken kolay gibi gorunse de isin icine girince pek de oyle olmaz.
@@enesyucepur teşekkürler cevap için...aklımızdan bir soruda çıkmış oldu.
Çift flemanltli olunca neler değişiyor bu konuda kısaca bilgilendirirseniz sevinirim.
Çift filament ile iki renkli baskılar ya da bir ucu ile baskı yaparken diğer ucu ile de destek elemanlarını basabilirsiniz. Hatta suda eriyen filament kullanarak, destek elemanlarını suda çözdürerek baskı sonrası işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Fakat çift kafa yapmak yanında birtakım sorunları da getiriyor. Özellikle yapım aşamasında yapım zorluğu ve de kullanım sırasında kullanım ve kalibrasyon güçlüğü en baş problemler arasındadır.
Z için vidalı mil T8 8Hatve mi demiştiniz
Tam hatirlamiyorum videodaki soyledigimi fakat yaptigim yazicilarin hemen hepsinde t8, 8 hatve, 2mm dis araligi olan, 4 star dedikleri trapez milleri kullaniyorum.
sigma profil olculeri nedir acaba 50x50x50 yapmak istiyorum bende
Kullandigim sigma profillerin uzunlugu part1 videosunda açıklamalar bölümünden ulaşabilirsiniz. Fakay bu yazicinin baski alani okadar buyuk degil. Profilleri ve raylari uzatarak dediginiz olculere uzatilabilir.
toplam ne kadar para harcadın söyleyebilirmisin
Daha alacagim cok az birsey kaldi onlari da alip toplam fiyati hesaplayacagim. Henuz hesaplamadim hiç. Ama guzel bir rakam cikacagi belli 😄
Vidalı Step motorlarda kaç mm seçmeliyiz birde vidasız olan step motorlarda hangi modeli seçeceğiz?
17HS4401-DuPont
17HS4401S-DuPont
Vidalı motor ben 400mm kullandım. Ama hedefim 500mm idi. 500mm lik siparişimde sorun oldu o yuzden bir an önce yapmak için elimdeki 400mm liği kullandım.
Normal step motor için yazdığınız bu seçenekler için satıcının açıklamalarda da yazdığı gibi iki motor da aynı özelliklerde. Bu seçeneklerden istediğinizi seçmek size kalmış. Sonunda s yazan siyah versiyon.
Prizin incelemesini yapar mısınız ayrıca link lütfen
Evet onun linkini unutmuşum. Açıklamalara ekliyorum, aşağıdan da ulaşabilirsiniz. Tek başına bu ürün için bir inceleme videosu çekmem ama ilerleyen videolarda yeri geldiği zaman daha detaylı anlatırım.
Link priz aparatı: tr.aliexpress.com/item/4000801500192.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.551c4c4drzcx04
Link lamba aparatı: tr.aliexpress.com/item/4000561952167.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.551c4c4drzcx04
videonun devamı ne zaman gelir????
Aslında bölümü çektim fakat videoyu yayın için düzenlemeye zaman bulamadım. Biraz yoğunluğum var bu aralar. Bu haftasonu ama düzenleyip pazar günü yayınlamış olurum diye düşünüyorum.
Kral devamı ne zaman bunun bekliyoruz
Çok yakinda 😊. Tasarimi gectigimiz haftasonu ancak bitirebildim. Haftasonu da montaj icin cekim yapacagim O yuzden haftaya bu videoyu paylasmis olmayi planliyorum.. Gelismeleri parca parca ns_tech_lab instagram heesabimdan da paylasiyorum. Ordan da takip edebilirsiniz 😊
(mega ile ramps 1.6 yada 1.4) vs mks versiyonları arasında çok fark varmı. bu arada eline sağlık :)
Teşekkürler. Mks versiyonuna bağlı o. Mks gen serisinin mesela çok farkı yok onlar da genelde arduino mega ile aynı işlemciyi kullanır ve 8 bittir. Sadece daha kompakt tek bir karttır. Arduino + ramps yerine tek kart yani. Ama mesela robin be sgen serilerinde çok daha iyi 32 bitlik işlemciler kullanmakta ve sistem iş yükünü çok daha kolay ve hızlı bir şekilde işleyebilmekte. Ayrıca yeni nesil motor sürücülerine da daha uyumludurlar.
bu modelin pilastik parçalarını paylaşacakmısınız
Bu konuya karar vermedim henuz. Ticari olarak satisini yapacak olursam gene model olarak degilde baski olarak paylasim yapma yoluna giderim diye dusunuyorum.
Yapım videoları ne zamana tamamlanır
Birkaç aydır yoğunluğum nedeniyle video yükleme sıklığım azaldı fakat birkaç hafta içerisinde yeni bölüm ekleyeceğim. Tam tarih veremiyorum ama tamamının bitmesi de tahminen 6 haftayı bulur.
@@enesyucepur sabırsızlıkla bekliyorum
stl dosyalarını paylaştın mı acaba ben göremedim
Model paylaşımı yapmadım. Yazıcı bittikten sonra isteyenler için parçaların çıktısını alıp gönderebileceğim ancak.
Bu arada 3 boyutlu yazıcılarımın hiçbirinde model paylaşımı yapmıyorum. Bunun iki nedeni var, onu da açıklıyım. Bir tanesi: ticari olarak bu yazıcıları aynı zamanda satıyor olmamdan ötürü kontrolüm dışında çoğaltılmaması adına. İkinci nedeni ise bu plastik parça satışından çok çok düşük de olsa bir kar elde ediyorum, bunu da sadece kanal için yeni içerik üretiminde kullanıyorum (malum izlenme oranlarından dolayı youtube üzerinden bir gelir elde edemiyorum). Yani kanalın ilerlemesi adına gerekiyor. O yüzden model paylaşımı yapmayı tercih etmiyorum.
@@enesyucepur tüm parçaları basman ne kadara mal olur
ben backslash lı somunlardan aldın t8 diye satılıyor ama zorla t8 milleri geçirdim
Kolay girmesi lazım. Pitch ve lead değerlerine dikkat ettiniz mi? Bir tanesi dişlerin arasındaki mesafeyi diğeri de bir tur dönüşte dişin alacağı yolu ifade ediyor. Vidalı milinizle bu değerlerin aynı olduğuna emin olun. Aynı ise aldığınız parçada sorun vadır.
Kanalımdaki ruclips.net/video/RWortU9jthw/видео.html&ab_channel=EnesYucepur videosunda 9.57 ye bakınız.
teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için mili ısıtarak hallettim bıraktığımızda kendi kendine inmesede en azından hareket edebiliyor. trapez somunda bıraktığımda yağ gibi inmiyor aynı sorun ondadaki var acaba
iyi günler MKS ROBİN NANO STM32 kartında end stop olmadan kullanabilirmiyim
Iyi gunler, çok emin degilim ama o ozellikli driverlari dogrudan desteklemiyor diye biliyorum bu kart.
Harika Bi video olmuş hocam, açıklamadaki linkler bana az geldi hepsini yazdınız mı acaba 😅
Tesekkur ederim öncelikle. Daha genis liste son video, part5 videosunda açiklamalar bölümündeki excel listesindedir. Onu oradan direk indirip bakabilirsiniz.
@@enesyucepur süpersiniz daha o videoya gelmedim, detaylı şekilde geliyorum 5. Videoya, nasipse bende kendim tasarlayıp Bi yazıcı yapmayı istiyorum
Bu projeden sonra raspery pi zero w ya Windows 10 yüklemek için bir video çekebilirmisiniz 😊
Söz veremem bunu icin. Aslinda benim planlarim arasinda raspery i 3d yaziciya entegre eden bir video hazirlamak. Ama bakalim artik..😊
Kardeşim bir projem için yardımına ihtiyacım var numaranı alabilirmiyim?
Bana instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. Kanal sayfamda ya da açıklamalar bölümünde linkleri mevcut.
:Merhaba Enes hocam , 3d yazıcı yapımına bşalayacağım tabi sizin desteğinizi de bekliyorum bu konuda pek fazla tecrübem yok
Tahmini maliyet nedir hocam toplam ?
4500tl-5000tl civarında
Teşekkürler.
Toplam maliyet nedir?
Yaklaşik 5000tl
@@enesyucepur hey maşallah. Vallahi ben 1000 lirayı nasıl verecem diye dusunuyom jdjdjdjdjjdjd helal olsun
Bu yazici hem buyuk hem pahali ust seviye bir yazici. Eger 1000 liralik bir cihaz dusunuyorsan daha kucuk bir yazici bakmalisin. Ama gene de uzgunum ki sıfır malzemelerle 1000 liraya duzgun bir yazici toplayamazsin. Benim kanaldaki diger yazici yapim videomdaki cihaz daha uygun maliyetli. En azindan ona bakmani oneririm.
@@enesyucepur saolun döndüğünüz için kolay gelsin
Vermiş olduğunuz bazı linkler satışa kapalı!
Bunlar tıklanınca Aliexpress müşteri çeker ama sen para kazanamazsın.
Ben zaten hiçbir tıklama ya da alışverişinizden para kazanmıyorum bu linkler sayesinde. Bu linkler sadece sizin kolayca ürüne ulaşabilmeniz için paylaşıldı, herhangi bir çıkarım yok bunda :)
Ben linkleri koyarken bütün hepsi çalışıyordu ama tabi zamanla satışa kapanan linkler olabiliyor.
Bu arada hangi ürüne ulaşamadıysanız bildirirseniz muadilini bulur linki güncellerim ulaşabilmeniz için
Bana hediye edermisin
parasını merak ettim
Maliyeti 5000tl tutmakta.