Akademik Kadrolar ve Akademisyenlik (Soru Cevap 29 Mart 2016)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 дек 2024
  • НаукаНаука

Комментарии • 96

  • @3kf434
    @3kf434 7 лет назад +5

    Hocam pek çok soru işaretimi giderdiniz, teşekkür ederim, ağzınıza sağlık.

  • @ilknuray2300
    @ilknuray2300 5 лет назад +1

    Hocam ben lisan mezunuyum ve 36 yaşındayım hep hayalim ünvestede kalmaktı maddi sorunlar yuzunden hep erteleyip iş hayatına atıldım.ama şimdi geç kalmış sayılurmıyım alese girip tezli yüksek lisan yapmak istiyorum sizce hayalimi gerçekleştirme imkanım varmıdır

  • @ozgeozturkmavric2750
    @ozgeozturkmavric2750 8 лет назад

    hocam çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz gerçekten herkes farklı birsey söylediği için benim aklım iyice karıştı suan sadece açıktan lisansimi tamamliyorum daha sonra yolum uzun sanırım. emeğinize sağlık

  • @furkansahin4918
    @furkansahin4918 8 лет назад +1

    Faydalı bir video olmuş, uğraşlarınız için teşekkür ederim.

  • @idileksi4549
    @idileksi4549 4 года назад

    Merhaba ben Marmara üni tezli yüksek lisanstan bu haziranda mezun oluyorum. Hem doktoraya başlamak hem de araştırma görevlisi olmak istiyorum yine Marmara'da. Ar. gör için Ales, yds ve okul puanı dışında sanırım bir şey gerekmiyor değil mi bir de sanırım bir başvuru tarihi yok çünkü hiçbir yerde ar gör başvuru tarihleri diye bir şey bulamadım. Teşekkürler

  • @serifeturkben7370
    @serifeturkben7370 4 года назад

    Merhaba hocam ben 20 sene usta öğretici olarak çalıştım daha sonra 3 yıl önce bir işletme açtım fakat okutman yada akademisyen olarak çalışmak istiyorum bana mümkünse yol gösterirseniz çoooooook sevinirim.isletme sahibiyim fakat uluslar arası ilişkiler 6.donem öğrencisiyim işletme alanında akademisyenlik yapabilirsiniz cevaplarsanız çoooooook sevinirim saygılar .Yaş 1978 burada sakıncası varmıdır .

  • @t.s.770
    @t.s.770 4 года назад

    Hocam verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim, sayenizde farklı perspektifler oluşuyor. Hocam mail yoluyla size ulaşmamız mümkün müdür? Teşekkürler Hocam.

  • @anilpala4953
    @anilpala4953 7 лет назад +1

    hocam ben ins muh okuyacağım bu sene gelecek sene tekrar lys ye girip daha iyi bir uni ye gecmek istiyorum yeterli puan alirsam 2. siniftan devam edebilir miyim ve karne ortalamasi kirilir mi ????

  • @raziyezeytin9762
    @raziyezeytin9762 4 года назад

    Hocam ben çocuklugumda okuma fırsatı bulamadım sadece ilk okul 5 kadar okudum 31 yaşıma geldiğimde açıktan orta ve liseyi okudum hemen arkasından isimi birakip üniversiteyi kazandım ve 4 yıllık tarih bölümünü okudum hemen arkasindanda yüksek lisans kazandım ve su an tez donemindeyim ve 41 yaşıma girdim bu güne kadar hep bilginin peşinden gittim ama artık bir yerden sonra akademisyenlik şart oldu fakat yaşamın sorun olmasından korkuyorum benim için umut olabilir mi lütfen beni aydinlata bilirsiniz

  • @hacerdemir4373
    @hacerdemir4373 4 года назад

    Hocam benim anlamadığım ben araştırma görevlisi oldum diyelim bu süreçte çalışırken doktora yapmak zorundamıyım. Orda kalmam için doktora yapmak gerekiyor diye bir bilgi okudum aslı var mi? Ben araştırma gör. Olunca bir süre bir şey yapmak istemiyorum böyle bir şey mümkün değil mi özetle

  • @user-rz9hn8jy6u
    @user-rz9hn8jy6u 7 лет назад +1

    hocam ben türk dili ve edeb kazandım yüksek lisans yapsam ünüversitede ders verebilirmiyim

  • @seyhsamil9185
    @seyhsamil9185 5 лет назад

    merhaba hocam 7.5 yıllık bankacılık geçmişim var anadolu üniv kamu yönetimi açıköğretim mezunuyum ikinci üniversite olarak da ist üniv siyasal bilimler ve uluslararası ilişkiler bölümünü okuyorum (açıköğretim) açıköğretim mezunlarının akademisyen olmasıyla örgün üniv mezunlarının akademisyen olması arasında bir fark var mı öncelik olarak üniversitelerin bu konuda bir seçimi var mı ( yüksek lisans ,yds durumlarını eşit sayar isek ) bu durumda akademisyen olabilir miyim

  • @alibey4678
    @alibey4678 5 лет назад

    hocam, şu anki sistemde 50d'li araştırma görevliliği mi daimi kadrolu öğretim görevliliği (okutman) mi ? yanıtlarsanız sevinirim.

  • @baharpolat6937
    @baharpolat6937 7 лет назад +1

    Merhaba hocam. Ben 10.sınıftayım ve akedemisyen olmak istiyorum. siyaset bilimi üzerine. sorum yüksek lisans ve doktora yurt dışın da yapmak yerine yurt için de yapılırsa bir fark gösterir mi? Yani yurt içinde olursa fark cayarmı?

    • @baharpolat6937
      @baharpolat6937 7 лет назад

      hocam yanıtlarsanız çok sevinirim. bu bilgiye doğru bir şekilde ulaşmam lazım

  • @kubraozdemir6266
    @kubraozdemir6266 7 лет назад +2

    hocam şu an ben lise 1 öğrencisiyim fakat ileride matematik profesörü olmak istiyorum nasıl olabilirim yani hangi üniversite nasıl bir net sayısı ÖSYM de falan anlatırsınız beni cok mutlu edersiniz hocam

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад +4

      matematik konusu benim uzmanlığım olan bir konu değil ne yazık ki, bu konuda akademik kariyeri olan kişilere sormanız çok daha doğru olacaktır. Ancak gelen bir kural olarak çok iyi üniversitelere girip çok iyi not ortalamaları ile mezun olmak çoğu bölümdeki ilk kriterlerdendir diyebilirim.
      Başarılar dilerim.

    • @kubraozdemir6266
      @kubraozdemir6266 7 лет назад +2

      BilgisayarKavramlari teşekkürler hocam sağolum

  • @rdvandulek3349
    @rdvandulek3349 5 лет назад

    Sevgili hocam onlisansı Bitirdim.üç ve dortüncü sinifi açık ogretim bitirsem ogretim gorevlisi için bir engel olur mu??

  • @aheska3042
    @aheska3042 6 лет назад

    Hocam bu önümüzdeki yıl ikinci dönem Mevlana değişim programı ile yurt dışında okuma imkanım var giden herkesin dil ve uyuşmayan dersleri olduğu için ortalaması düşüyor :) Mezun olur olmaz arastirma görevlisi olarak başlama hedefim var YDS ALES çalıyorum sürekli gitmemi tavsiye eder misiniz ilerideki akademik sürecimi GANO yönünden baltalar mı?
    İkinci sorum YDS den bana göre güzel bir not aldım 84.Daha 2 yılım var okulun bitmesine sizce başka bir dilden de yökdil veya YDS puanı alsam avantajima olur mu yoksa birinci dili daha da yukarıya çekmek için mi ugrasayim
    Uzun oldu cevaplarsanız çok memnun olacağım :)

  • @yasarmenet7774
    @yasarmenet7774 6 лет назад

    Hocam araștırma görevlisi olarak yükselmek mümkün mü ben kendimi derse girecek bi eleman olarak yeterli görmüyorum sadece akedemik çalıșmalar yapabileceğim pozisyon var mıdır

  • @alparslandevelioglu8045
    @alparslandevelioglu8045 8 лет назад

    Hocam açıklamalarınız için teşekkür ediyorum. Tezli yüksek lisans yapıp özelde bir süre (5 10 sene gibi) çalıştıktan sonra doktora eğitimine başlamak acaba mümkün müdür?
    Teşekkür ederim.

  • @ylmazyapc6524
    @ylmazyapc6524 8 лет назад

    Hocam çok faydalı bir çalışma olmuş, bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Benim net bir sorum olucak. Araştırma görevlisi ile doktora öğrencisi aynı statüde/kişi mi? İlginiz için teşekkür ederim.

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +1

      hayır argör bir iştir, maaş alır, bir kadrodur. Doktora ise eğitimdir. Yani yüksek lisans öğrencisi de ve hatta doktorası olan kişi de ve hatta istisna olmakla birlikte doçent ünvanı olan kişi de araştırma görevlisi kadrosunda olabilir. Bu bir iştir. İşe girmek için eğitim şartı olmadığı gibi (yani lisans bitiren birisi hiç eğitimine devam etmese bile araştırma görevlisi olabilir), eğitim için de iş şartı yoktur. Yani ne doktora ne y.lisans ne de başka bir eğitimi alıyor olmak için araştırma görevlisi olmanız gerekmez.
      Dolayısıyla argör olmayan doktora öğrencisi (hatta piyasada çalışıyor da olabilir) veya doktora öğrencisi olmana argör olabilir.
      Genelde doktora öğrencileri akademinin bir parçası oldukları ve artık hayatlarında akademisyen olma kararı verdikleri için araştırma görevlisi olarak görüyoruz ve bu ikisi birbirine bağlı görülüyor (özellikle devlet üniversitelerinde) ama böyle bir şart yok.
      Mesela ben doktora yaparken 4 ayrı şirketim vardı ve üniversitelerde öğretim görevlisi olarak yarı zamanlı bazı derslere girip ders veriyordum. Doktora öğrencisi olarak hiç bir zaman araştırma görevlisi olmadım.

    • @ylmazyapc6524
      @ylmazyapc6524 8 лет назад

      Teşekkürler hocam sağolun

  • @uykucuzzz7213
    @uykucuzzz7213 8 лет назад

    hocam öncelikle emeğinize sağlık gerçekten ayrıntılı ve doyurucu bilgi olmuş bu arada kendi bölümüm dışında araştırma görevlisi olabilir miyim acaba cevaplarsanız sevinirim (mesela matematik fen edebiyat bölümünden bilgisayar mühendisliğinden araştırma görevlisi olabilir miyiz )

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +1

      olabilirsiniz, bu şekilde olan da çok var. Hatta bu şekilde ihtiyaç duyulan da çok var. Mesela (tamamen kurgusal bir örnektir) çevre mühendisliğinde programlama dersleri olsun isteniyor ve ayrıca bir iki projede program yazılması gerekiyor diyelim, bu durumda bilgisayar mühendisliğinden birisi bu iş için araştırma görevlisi olarak alınabilir ve çok da mantıklıdır.
      Şimdi buradaki kritik nokta bir kadro ilanının nasıl çıktığıdır. Yani örneğin x bölümünden mezunlar başvurabilir deniyorsa başkası başvuramaz. O yüzden düşündüğünüz bölüm ve üniversitelerle önceden görüşmekte yarar olabilir, veya ilanları izleyip size uyan bir ilan çıkıp çıkmadığına bakabilirsiniz.
      Araştırma görevliliğini iş gibi düşünün. İş ilanları ve işe başvurma nasıl oluyorsa bu da öyledir, bir farkı yok.
      Başarılar dilerim.

    • @uykucuzzz7213
      @uykucuzzz7213 8 лет назад

      çok saolun hocam zaman ayrdığınız için başarılarınızın devamını dilerim iyi çalışmalar

  • @musacemil3403
    @musacemil3403 6 лет назад

    Merhaba hocam ben 2011 yılında eğitim fakültesinden mezun oldum kpss sınavına bir kac yil ara verdim tabi sınav kazanan ayında yïlgïnlik veriyor şu anda yüksek lisans yapmak istiyorum ales girmem gerekiyor tabiki ancak tedirginim sınavdan ziyade mūlakatda jüri nazarında verdiğim ara dezavantaj olur mu?

  • @arifeozen6563
    @arifeozen6563 6 лет назад

    hocam alan dışı yüksek lisans yapınca o bölümden atanma hakkı oluyormu kpss öğretmen olarak

  • @cikopelo9186
    @cikopelo9186 7 лет назад

    Hocam Okutmanlık hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • @tuncalpdogan9439
    @tuncalpdogan9439 6 лет назад

    Merhabalar Hocam Nasılsınız
    Ben Tunç Araştırma Görevlisi Olmak İçin Hangi Şartlar Gereklidir

  • @dimiev1222
    @dimiev1222 7 лет назад

    mrb hocam ben avustralya da yasiyorum turkiyede universitede calismak istiyorum. turkiyede tekstil muhendisligini bitirmistim yuksek lisansim yok turkiyedeyken baslamistim yuksek lisansa ama devam ettiremedim buraya geldim. Suan burada permanent residency icin basvurdum bir kac aya kadar alirim. O zaman master ve doktora icin herhangi bir ucret odememe gerek yok veya daha az miktarlarda odeyebilirim. Nasil bir yol izlememi tavsiye edersiniz? Burada mastere baslamalimiyim?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      eh, üniversitede çalışmak istiyorsanız (yani akademisyen olmak istiyorsanız) yüksek lisans yapmanız oldukça mantıklı.

  • @anlbascelik2394
    @anlbascelik2394 7 лет назад +1

    hocam tarih akademisyenliği hakkında ne düşünüyorunuz torpil vb.. diyorlar

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад +4

      Tarih bölümünü mü kast ediyorsunuz? Benim uzmanlık alanıma girmiyor ne yazık ki. Ancak akademik hayatla ilgili genel olarak söyleyebileceğim şey bir bölüm ne kadar zorsa ve sektörde ne kadar hareketliyse o kadar daha idealist insanlar oluyor. Mesela bilgisayar mühendisliğinde bunu görüyoruz, son zamanlarda açılan çok sayıda bölüm yüzünden giren öğrenci profili çok düştü ve bu kişiler arasında çalışmadan bir yerlere gelmek isteyenler çıkmaya başladı, bu insanlar çoğu akademik birimde problem olmaya başladı, ingilizcesi olmadan, yeterli bilgi birikimi olmadan akademisyen olmak istiyorlar, bu eksiklerini gidermek yerine de türlü türlü yollara başvuruyorlar. Yani bir bölümdeki insanların kalitesi o bölümdeki işlerin kalitesini de etkiliyor.

    • @anlbascelik2394
      @anlbascelik2394 7 лет назад

      cevap verdiğiniz için teşekkürler....

  • @ozgeozturkmavric2750
    @ozgeozturkmavric2750 8 лет назад

    hocam emeğinize sağlık vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederım. bir sorum olucak öğretim görevlisi olmak için ALES şart mıdır?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +1

      bu şartlar sürekli değişiyor ama YÖK'ün bu sene yaptığı duyuruya göre yanlış hatırlamıyorsam öğretim üyesi dışındaki kadrolar için ALES gerekiyor. Öğretim görevlisi de öğretim üyesi olarak kabul edilmediği için gerekiyor olması lazım. Sizin için kontrol ettim ve bulabildiğim en yeni kaynak bu: www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/03/20160314-1.htm
      Daha yenisi ve bu hükmü kaldıran bir durum var mıdır bilmiyorum. Eskiden ales şartı yoktu ama dediğim gibi işler değişiyor sürekli.
      Başarılar dilerim.

  • @pietapieta3657
    @pietapieta3657 7 лет назад

    Hocam mrb öncelikle tesekkür ederim. Vermis oldugunuz bilgiler cok önemli, Ben güzel sanatlar fakültesinde yüksek lisans tez dönemindeyim. Ben 33a kadrosuna basvuru yapmak istiyorum. Gaziantep üniv. Yerlesmek istiyorum, Bu kadro durumuyla ilgili rektörle konusmak görüsmek faydali olur mu? Bide rektör ile görüsmenin bir yolu var mi ? ( hocam öncelikle Bölüm hocalariyla konustum pek aydinlatici konusmuyorlar, ve fakültenin dekani rektör yapiyor. O yüzden görüsmek istiyorum.) cvp veririseniz cok mutlu oluruz. Tesekkür ederim hocam

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      alanınız ile ilgili bilgim ve uzmanlığım ne yazık ki yok. Rektörle konuşmak gibi adımlar her yerde farklı sonuçlar doğurabilir, biraz kültürel bir konu, bazı üniversitelerde şart bazılarında ise çok büyük hata olabilir ve ne yazık ki bahsettiğiniz üniversiteleri ve oradaki akademik kültürü çok iyi bilmiyorum, sonuçta size söyleyeceğim şeyler sizi yanlış yönlendirebilir, o yüzden belki üniversiteye ve bölüme daha vakıf birileriyle bu konuları görüşmeniz daha doğru olabilir.
      Başarılar dilerim.

  • @madanoglu2064
    @madanoglu2064 7 лет назад

    hocam merhabalar, videonuz gerçekten çok faydalı bir sorum olacak size , ben önlisans mezunuyum ve dikey geçiş yapacağım. İsletme bölümünü seçtim. cok okunan bi bölüm olması akademisyen olmamizi etkiler mi? yani isletme gibi yaygin bi bolumden ilerlemek çok mu zor?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      hangi bölümle karşılaştırdığınıza göre değişir. Bazı bölümlere göre zor, bazı bölümlere göre de kolaydır. Çok kişinin gittiği bölümlerin zor yanı bir akademik kadro için çok kişinin bekliyor olmasıdır. Bununla birlikte rekabet daha düşüktür bu açıdan da avantajlıdır.

  • @ay1999-g5c
    @ay1999-g5c 8 лет назад

    çok faydalı bir video. teşekkür ederim bir sorum var. öyp kaldırıldığına göre asistan olmak için ne yapmak lazım 33a kapsamında cari alım süreci nasıl işliyor.

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад

      ilanlara başvuru şeklinde işliyor. Üniversitelerin ilanlarını takip edin, hatta bunları artık merkezi olarak da duyuruluyor (yök'ün sitesinde), genel olarak ingilizce, ales ve not ortalaması gibi kriterler uygulanıyor, başvuranlar arasından en yüksek skorlara sahip kişilerin alınması şeklinde işliyor. Dolayısıyla sınavlara hazırlanıp iyi puanlar almak ve hazır olmakta yarar var. Ayrıca yurt dışı için de burslar devam ediyor onlara da doğrudan başvurabilirsiniz.
      Bazı başvurularda ilave kriterler de olabilir (hemen çoğunda mezun olunan bölüm (veya mezun olabilecek şartı da olabiliyor), veya yüksek lisans / doktora öğrencisi gibi şartlar da görebilirsiniz. Tavsiyem şimdiye kadar çıkmış olan ilanları okuyun, neler aranmış kimler nasıl kazanmış bakın (bunlar üniversitelerin sitelerinde duyurulur) buna göre kendinizi hazırlayın.
      Bu arada akademik hayat aslında bir usta/çırak ilişkisidir, yani asistanlık sırasında doğru bir hoca ile çalışmanız çok önemli, asistanlık olmasa bile akademik ilerlemek için bu şekilde bir hoca bulup beraber çalışmanızı tavsiye ederim, zaten kendisi sizi akademik olarak yönlendirecektir.
      Başarılar dilerim.

  • @enesgunes2461
    @enesgunes2461 7 лет назад +1

    ABİ COĞRAFYA AKADEMİSYENİ OLMAK İSTİYORUM COGRAFYA OGRETMENLİGİ OKUMAM ŞARTMI YOKSA SADECE COGRAFYA BÖLÜMÜ OKUMAM YETERLİMİ ??????

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад +1

      coğrafya konusunda uzmanlığı olan birisine sormanız çok daha yerinde olacaktır. Ancak genel bir bilgi olarak öğretmenlik ünvanı eğitim fakültelerinde verilir ve eğitim fakültelerinin disiplini eğitim bilimlerinden gelir, yani çoğu konunun akademik ilerlemesi için o konuda uzman olmanız gerekir (mesela fizik doktorası için fizik lisans eğitimi daha doğrudur, fizik öğretmenliği, eğitim bilimlerinden dersler aldığı için teorik fizik derslerini daha az görecektir ve hatta lisede öğretmen olması hedeflendiği için göreceği derslerin içerikleri de ona göre şekillenebilir, dolayısıyla hangi konuda akademik kariyer planlıyorsanız o konuda teorik eğitim almanız daha doğru olur. Şayet eğitim bilimlerinde akademik kariyeriniz varsa (mesela coğrafya öğretmenliğinde akademik olarak ilerlemek istiyorsanız, ve eğitim bilimlerine ilgi duyuyorsanız, mesela coğrafya konuları, lisede öğrencilere daha başarılı nasıl anlatılır gibi bir derdiniz varsa, o zaman eğitim fakültelerine gitmek daha doğru olur))
      Başarılar dilerim.

  • @besiktaskartal8686
    @besiktaskartal8686 7 лет назад

    merhaba hocam, benim sorum şu; araştırma görevlisi ilanları yılın hangi döneminde ağırlık kazanır?kasım ayında arttığını biliyorum. kasım ayı dışında ilanların sık çıktığı bir dönem var mı?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      +besiktas kartal genelde cari usulle alım için kadro gelmesi gerekir, bu da her yıl meclisteki bütçe onayına kadar bir dizi reaksiyon sonunda tetiklenir, bölümlerin kadro yanmasın diye ilana çıkmasından, öğrencilerin mezuniyetini beklemeye kada çok sayıda etken vardır ama kural olarak her dönemde çıkabilir. Sanırım siz son birkaç yıla bakıp kasımda çok olduğu izlenimine kapıldınız ama çok doğru olmayabilir

  • @merttekin9458
    @merttekin9458 6 лет назад

    Hocam lise mezuniyetimin açık lise olması akademik hayatta bir engel teşkil eder mi?

  • @ergunozdemir8941
    @ergunozdemir8941 4 года назад

    Hocam yaz tatili meb gibi mi

  • @furkani8628
    @furkani8628 7 лет назад +1

    elektrik elektronik mühendisliği akademisyenligi hakkında ne düşünüyorsunuz. Ben henüz İngilizce hazırlık sinifindayim. Akademik bir hayata sahip olmak bana uygun bir olgu. Allah razı olsun.

  • @ekrem4573
    @ekrem4573 6 лет назад

    hocam ben işletme bölümü son sınıf öğrencisiyim diploma notum 3,35 ales puanım 76 .
    ve yl yapmak istiyorum sonrasında öğretim görevlisi olmak istiyorum ancak mülakattaki torpil olayları benim hevesimi kırıyor.
    Sorum sizce devam etmelimiyim.Ve her üniversitede torpil oluyor mu?Teşekkürler..

  • @habibetnl9968
    @habibetnl9968 8 лет назад

    yurt dışına gidip akademisyen nasıl olunuyor oyp sistemine girmeden

  • @melihkorkmaz555
    @melihkorkmaz555 7 лет назад

    Hocam bn akademik kariyer yapmak istiyorum ama okuduğum bölüm bunu etkilermi. mesela Bn jeoloji mühendisliği okuyup sonrada araştırma görevlisi olsam jeoloji mühendisliği hakkındamıişyapicam. Bn onu anlayamadım yani okuduğum bölümle mi ilgili akademik kariyer

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      elbette hangi alanda tecrübeniz varsa o alanda bir kariyer yapmanız daha kolay olacaktır. Yani jeoloji mühendisliğinde kariyer yaptıktan sonra tarih alanına geçmenizi engelleyen bir durum yok ama hem bu konudaki yüksek lisans, araştırma görevlisi gibi mülakatlarda karşınıza gelen soruları cevaplamanız zor olacaktır hem de bu kadar jeoloji mühendisliği eğitimini doğrudan kullanabileceğiniz bir iş yapmayacaksınız hem de farklı alana geçtiğiniz için bilimsel hazırlık gibi adımlarla vakit kaybınız söz konusu olacak. Dolayısıyla hangi alanda akademik kariyer hedefiniz varsa o alana girin.
      Daha doğrusu, hangi alanı seviyorsanız o alana girin, akademik kariyer o alanı gerçekten seven ve ilerlemek isteyenler için bir devam yoludur, akademisyen olmak gibi bir hedefle bölüm seçilmez, bir bölüm seçilir sonra orada akademik kariyer yapmaya karar verilir.

  • @KurdishInGadigalLands
    @KurdishInGadigalLands 6 лет назад

    Merhabalar hocam ben de araştırma görevlisi olmak istiyorum iktisat okuyorum şuan 3. Sınıf öğrencisiyim. Aklıma takılan şey formasyon almam gerekiyor mu yani önce yükseklisans mı yapmam gerek yoksa formasyon mu almalıyım bilgi verirseniz mutlu olurum :)

    • @bernanur6621
      @bernanur6621 5 лет назад +1

      Akademik personellerininin formasyon belgesi alma zorunluluğu yok ancak her an hersey olabilir

    • @KurdishInGadigalLands
      @KurdishInGadigalLands 5 лет назад

      Bernanur Böğrek doğru söylüyorsunuz teşekkür ederim 😊

    • @halimeonk6373
      @halimeonk6373 5 лет назад

      Merhaba, akademik olarak ilerleyecekseniz formasyona gerek yok. Heran herşey olabilir ama akademiye formasyon gelmez. Formasyon milli eğitimle alakalı bir durum. İktisat okuduğunuz için meslek liselerinde calismak isterseniz formasyon almanız gerekir. Akademi için gerekmez.

  • @seymayalcn1606
    @seymayalcn1606 8 лет назад

    uni 3 siniftayim islami ilimler okuyorm ales nasil bi sinav ne yapmaliyim uni de kalmak icin bu yil sinava girebilir miyim ydl sart mi

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад

      Cevap için bir video çektim:
      ruclips.net/video/yNjtx6-3Yto/видео.html

  • @emreboyuk328
    @emreboyuk328 6 лет назад +1

    Hocam peki bu 50d mevzusu sadece araştırma görevlileri içinmi ? yani şimdi adam yüksek lisansını yaptı, yöksisten öğretim görevlisi kadrosunu kovalıyor diyelim öğretim görevlisine kadro açıldı bu kadro da gene 50d kapsamında mı oluyor? Yani ne zaman daimi şekilde akademik kariyeri olabilir bu insanların hocam?

  • @ibrahimkartal921
    @ibrahimkartal921 8 лет назад

    Edebiyat iö den araştırma görevlisi olunurmu zorlukları varmı lütfen bilgi verin teşekürler.

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад

      +İbrahim Kartal olunur tabii ki olanlarda vardır geçmişte zannediyorum ancak bu işin kuralları belli öncelikle iyi bir ales skoru ardından iyi bir not ortalaması şart. bunların üzerine videoda bahsettiğim gibi akademik yöneliminiz olması gerekiyor tekrar ediyorum akademi bir aile ortamıdır. Ancak kesin olarak bahsedeyim ki edebiyat benim uzmanlık alanım değil belki bu konuda uzman birileri ile görüşmeniz daha doğru olabilir

  • @beytinuri4683
    @beytinuri4683 7 лет назад

    merhaba hocam.docent istedigi kisiyi arastirma gorevlisi alabilir mi?tsk

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      o nerden çıktı yahu :)
      Böyle bir uygulama veya tanınmış hak yok. Yani araştırma görevlisinin nasıl alınacağı ve şartları devlet için de vakıf üniversiteleri için de açıkça tanımlanmıştır ve ilanlar açık şekilde herkesin görebileceği yerlerde duyurulur.
      Ancak, akademide ilerledikçe insanların sorumlulukları da artar, ve değişmeyen bir kural, nerede bir sorumluluk varsa orada bir hak, nerede bir hak varsa orada bir sorumluluk vardır. Günümüzde sıkça dile getirilen yumuşak güç (soft power) gibi etkilerin olduğunu çok kereler çok farklı üniversitelerde (ve hatta dünyanın çok farklı coğrafyalarında ve kültürlerinde) kendi gözlerimle gördüm. Ayrıca akademik hayat bir usta / çırak ilişkisidir ve bütün dünyada akademik tekamül için bir hoca şarttır, bu ise hocanın bir aktarım yapabilmesi için öğrencisinin etrafında olmasını gerektirir. Eh, gün boyu işte güçte olan bir öğrencinin hocadan ne kadar istifade edeceği ortada. Dolayısıyla sorunuzun cevabı hayır, bütün insanlar eşittir ama bazı isanlar daha eşittir, kimin daha eşit olacağını ise insanın kendisi belirler.

    • @beytinuri4683
      @beytinuri4683 7 лет назад

      yl ya da doktora kazandigimda bir sure sonra mesela 1 yil akademik personelin olumlu gorusu dorultusunda arastirma gorevlisi olamam mi?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      bakın böyle yazılı olmayan şeyler ( "akademik personelin olumlu görüşü" gibi ) uğraşmayın derim. Akademik hayat usta / çırak ilişkisi şeklinde ilerler, doğru hocayı bulursanız ve doğru yerdeyseniz (zaten doğru hoca yanlış yerde olmaz, yani herşey birbirine bağlıdır) ve hakkını vererek öğrencilik yaparsanız bunlar çözülür.
      Şayet akademik olarak ilerleyemiyorsanız, ya hoca yanlış ya yanlış üniversite ya da siz hakkını vererek çalışmıyorsunuz demektir. Öğrencilikte odaklanmanız gereken şeyler bunlar.
      Başarılar

    • @beytinuri4683
      @beytinuri4683 7 лет назад

      erasmus programiyla 3 ay Turkiye'de bir universitede staj yaptim.calistigim docent kazan doktorayi ben alirim seni yanima diye soz verdi.Bulgaristan'dan selamlar

  • @melihkorkmaz555
    @melihkorkmaz555 7 лет назад

    Hocam acil cevap verirseniz çok sevinirim

  • @Atakan.A
    @Atakan.A 5 лет назад

    Bitirdiğin üniversitenin önemi varmi akademisyenlikde yoksa sadece ortalama mi önemli

    • @muratcelebi16
      @muratcelebi16 5 лет назад

      Ortalama, ales puanı ve yds puanı önemlidir

  • @sehercankalll2431
    @sehercankalll2431 7 лет назад

    Araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans şart mı

    • @muratcelebi16
      @muratcelebi16 5 лет назад

      Yüksek lisans veya doktora öğrencisi olma şartı vardır.

  • @ezginuryalcn9538
    @ezginuryalcn9538 6 лет назад

    Su an 33 a alimi yapiliyor mu?

    • @muratcelebi16
      @muratcelebi16 5 лет назад

      İlanlara sürekli bakıyorum ancak son bir yılda hiç rastlamadım.

  •  8 лет назад

    hocam asil mı asıl mı?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад

      anlamadım? hangi anlamda soruyorsunuz? Memurlukta asalet var (oradaki asil) ama tam olarak nerede geçti bu kavram?

    •  8 лет назад

      Hocam öğretim üyeleri asil üyelerdir gibi bir şey dediniz. o açıdan sormuştum. Normalde şirket ve dernek yönetim kurulu toplantılarında asil ve yedek diye yazarlar. sanırım bunun doğrusu asıl ve yedek olmalı. Bu perspektifden asil mi asıl mı diye sordum

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  8 лет назад +5

      :) evet orada bir analoji yaptığımı itiraf edebilirim :) Yani akademide asalete benzer bir sistem vardır. Asiller ve köleler gibi bir benzetme burada yapılabilir. Her ne yaparsa yapsın atılmayan öğretim üyeleri (doçent ve üzeri) veya hiç hesap sorulmayan (ne kadar yayın yaptın, verdiğin derslerin kalitesi diye sorulmayan) ve henüz atamasını bekleyen, doktorasını bekleyen ve belki en az 2-3 farklı barajı atlaması gereken ve her birinde işini kaybedebilecek olan ve kaygı ile yaşayan asistanlar arasında buna benzer bir durum oluyor ister istemez :) Diğer yandan asıl kavramı için de sanıyorum detaylı anlatmama gerek yok ama üniversitenin varlığı hocalara bağlıdır ve öğretim üyeleri hoca olarak kabul edilir, diğerleri geçici kadro olarak görülür. Şu anda yeni bir video çektim akademiye dair, o videoyu izlerseniz bu konuya da değiniyorum ama sorunuza cevap için hem asil, hem de asıl doğru kavramlar (bence. Ve tabi tartışmaya çok açık ve her görüşe saygım var).

  • @melikedogan5282
    @melikedogan5282 7 лет назад

    Kritik bir zamandayım, kafam çok karışık lütfen yardımcı olun. Akademisyen olmayı gerçekten istiyorum, tam olarak kendime biçtiğim meslek, yaşam bu diyebilirim fakat alan seçme konusunda ciddi problemlerim var. Dil alanında ilerlemek (Çeviribilim) istiyorum lakin okulum TM okulu ve değiştirme olanağım yok yani son iki yılım işime yaramayacak derslerle geçecek. Bunun yanında birde baskı var alan değiştirmemem için, tarih siyasal gibi alanlarında akademisyenlik için uygun olduğunu telkin ediyorlar. Bu noktada hangi alanı seçmeliyim bilemiyorum. Yardımcı olabilecek olan var mı?

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      Ne yazık ki bahsettiğiniz alanlarda uzmanlığım yok. Alan seçimi için bu konularda uzman birileri ile görüşmeniz ve hele ki akademisyenlik istiyorsanız bu konuların her birinde en az iki üç akademisyenle konuşmadan karar vermemeniz doğru olur. Genelde akademisyenler kapıları açık ve ulaşılabilir insanlardır, özelikle tanıtım günlerinde bir iki üniversiteyi gezerek çok değerli bilgiler alabileceğinizi düşünüyorum.
      Başarılar dilerim.

    • @melikedogan5282
      @melikedogan5282 7 лет назад

      BilgisayarKavramlari Cevapladığınız için teşekkürler :)

  • @zelihaaslangiray6860
    @zelihaaslangiray6860 7 лет назад

    Hocam yl ögrencisiyim.Ünide arastma gör.olarak çalışabiliyor muyum? Nasıl olacak.Ben sartlari nerden ögreneceğim üninin.

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      bakın her üniversitenin farklı işleyişleri vardır. Devlet mi vakıf üniversitesi mi olmasından başlayarak bölüme kadar farklılaşmalar söz konusu olabilir. Bu yüzden bölümünüzdeki hocalarınızla bağlantıya geçip bazı detayları öğrenmenizde fayda var. Zaten genelde hocalarınızın görevlerinden birisi de iyi öğrencileri akademisyenliğe yönlendirmektir. Bu açıdan aşağıdaki paragrafın ne kadar anlamsız olduğunu anlayacaksınızdır.
      Sorunuza cevap olması açısından, asistan olmak için çıkan ilanları takip edip başvuru yapmanız gerekiyor.

    • @zelihaaslangiray6860
      @zelihaaslangiray6860 7 лет назад

      Devlet üniversitesi hocam sosyal.bilg.ögretmenl.tezli.yl

  • @semihakguney9564
    @semihakguney9564 7 лет назад

    eyvallah reis

  • @yagmurbiyikoglu9359
    @yagmurbiyikoglu9359 7 лет назад

    cevap verebilirmisini?:(

    • @Sadievrenseker_BK
      @Sadievrenseker_BK  7 лет назад

      sorunuz nedir?

    • @yagmurbiyikoglu9359
      @yagmurbiyikoglu9359 7 лет назад +1

      merhaba hocam ben öğretim görevlisi olmak istiyorum.selçuk üniversitesi sanat tarihi bölümüne gidicem büyük bir ihtimalle.Halam öğretmen ve bende zamanında öğretim görevlisi olmayı denedim ama torpil daha etkili dedi ve düşüncelerim karman çorman oldu.Bildiğiniz gibi tercihlere az kaldı.okuduğum dört yılın sonunda çabalarımın boşa gitmesini istemiyorum.yds,ales ve okul ortalamamı yüksek tutmam gerektiğini biliyorum ama açılan kadroya başka birinin torpille girmesi mümkünmü?bu konu beni korkutuyor sizce bende düşük alan birisi torpille benim yerime alınabilirmi? yardımcı olursanız çok sevinirim:)

  • @seeseaa6018
    @seeseaa6018 5 лет назад

    HARİİİİİİİİİİİİİİKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  • @alperenkocoglu88illil90
    @alperenkocoglu88illil90 5 лет назад

    Abi döner sermaye üniversiteden üniversiteye dönüşüyormu