Orhan Pamuk - Cevdet Bey ve Oğulları (Kitap İncelemesi)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 окт 2023
  • Orhan Pamuk'un Karanlık ve Işık adıyla henüz dosya halindeyken 1979 yılında Milliyet Roman Armağanı ödülünü kazanan, 1982 yılında yayımlandıktan sonra da 1983 Orhan Kemal Roman Ödülü'nü kazanan romanı Cevdet Bey ve Oğulları, 19. yüzyılın sonlarından başlayarak 1970'li yıllara kadar uzanan bir ailenin üç kuşak hayatını anlatmaktadır.
    Geleneksel aile yapısından modern aile yapısına geçişi anlatan, çeşitli karakterler üzerinden hayatını tamamen işe, başarıya ve paraya odaklamış kişilerle varoluşsal sorgulama yaşayan, entelektüel çabası olan ama tam manasıyla bir türlü eyleme geçemeyen kişileri irdelemiştir. Tüm karakterlerin ortak arzusuysa "yaşamak"tır. Roman boyunca çokça geçen bu ifade, aslında karakterlerinin hiçbirinin istediği hayatı tam manasıyla yaşayamadığını bizlere göstermektedir.
    Klasik bir anlatı yapısına sahip, üç parçalı bu hacimli roman, kadın karakterlerin zayıf çizilmesi ve bölümler arasındaki büyük hacimsel farklılık, özellikle de final bölümünün nispeten zayıflığıyla iyi bir ilk roman olmasına rağmen kimi eksikliklerin bulunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu romanı okuduktan sonra ek olarak Gamze Nur Bayer'in "Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları ile Thomas Mann'n Buddenbrooks Adlı Romanlarında Aile ve Toplum Eleştirisi" adlı kitabıyla birlikte Yusuf Solmaz'ın "Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları Romanında Anlam Arayışı" adlı kitapları da okunabilir.

Комментарии • 12

  • @nuketdursun7355
    @nuketdursun7355 9 месяцев назад +2

    Orhan Pamuk gerçekten çok iyi bir romancı. Benim en sevdiğim eseleri Sessiz Ev ve Beyaz Kale oldu.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  9 месяцев назад

      Değerli yorumunuzu paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

  • @MyMilay
    @MyMilay 2 месяца назад +1

    Chox tesekkur edirem. Chox gozel analiz etdiniz. Dediyiniz kitablari da alib oxuyacam.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  2 месяца назад

      Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @omers.d.3261
    @omers.d.3261 9 месяцев назад +1

    Bana göre en iyi romanıdır. Güzel anlatım için teşekkür ederim emeğinize sağlık.

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  9 месяцев назад

      Videoyu izlediğiniz için ben teşekkür ederim.

  • @user-ri9xe1et1d
    @user-ri9xe1et1d 8 месяцев назад +1

    Bir kitap okuyunca burada analiz var mı diye hemen bakmaya koşuyorum 🧐 Harikasınız 🙏🏻

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  8 месяцев назад +1

      Çok teşekkür ederim, elimden geldiğince detaylı olarak incelemeye çalışıyorum. Orhan Pamuk'un başta Sessiz Ev ve Yeni Hayat olmak üzere diğer kitaplarına da kanala inceleme kısmetse gelecek.

  • @tubakabakci
    @tubakabakci 9 месяцев назад +1

    Orhan Pamuk romanlarindaki gereksiz uzatilmis bölümler eleştrisinin hem kendimce, hem başkalarınca yapılıp hem de sizden dinleyince; artık subjektif değil gayet objektif olarak teyitlemişliğini görmüş oldum. Yazarlık dehasına lafım yok, bu da nazar boncugu kusuru olsun 😊. Aynı “Cevdet Bey”den, Masumiyet Muzesi’nde de bahsedilmişti. Demek ki bazi kitabinda bir onceki ya da sonraki kitaplarindaki karakterlerine atiflar gorebiliyoruz; ki evet dediginiz gibi super orjinal bir kafa 🤓. İncelemeniz için de oneri kitaplar için de gene agziniza sağlık Turhan Bey 🙏🏻

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  9 месяцев назад +1

      Orhan Pamuk, kendi eserleri içerisinde metinlerarasılığı en sık kullanan yazarımız, desem herhalde hatalı olmaz. Bunu ben de öykülerimde kullanıyorum. Hatta bazı karakterlerim gelecek çalışmalarımda da yer almaya devam ediyor. Bu, bir bakıma Orhan Pamuk'un edebiyatımızda açtığı yoldur.

  • @yakup4949
    @yakup4949 9 месяцев назад +1

    güzel bir romandı. diğer romanlarıda iyi. klasik düz anlatım ama sıkmadan okutuyor. büyük yazar kendileri

    • @turhanyildirim
      @turhanyildirim  9 месяцев назад +1

      Değerli yorumunuzu paylaştığınız için teşekkür ederim.