Vorige week begonnen de hele serie te bekijken. Zeer interessant deze terugblik over de overwegingen en de kosten. Hoop zelf nog een renovatie boerderij in Nederland te bemachtigen dus dit helpt enorm in de overwegingen. Twee zaken staan nu voor mij op de prioriteiten lijst bij de beoordeling van een pand. 1. De staat van de grond constructie ofwel fundatie. 2. De staat van de dak constructie. Was weer zeer leerzaam. Bedank.
Zo! Dan heb je even wat voor de boeg! Ik wens je in ieder geval veel kijkplezier, en hoop dat je wat van onze ervaringen mee kunt pikken. Veel succes met de zoektocht naar je eigen renovatie boerderij! En de zaken die jij benoemd zijn in ieder geval vanuit een technisch oogpunt ontzetten belangrijk. Maar vergeet ook niet de andere aspecten zoals omgeving, bestemmingsplan (zeker in Nederland), risico op oversttoming etc.
je hebt inderdaad gelijk als je zegt dat verbouwingen aan een huis bovenaan beginnen. toen ik het huis in Z-FR kocht in 2002 stonden er op de zolder op verschillende plaatsen allerlei potten en pannen waarvan ik in eerste instantie niet goed wist waarvoor ze dienden. Maar dat werd bij een regenbui snel duidelijk. In 2009 hebben we dan, op twee weken tijd (eerste in juni en tweede in september) het dak vervangen: oude pannen eraf (oude pannen zonder neus lagen los op kastanjehouten plankjes - geen panlatten en met het systeem nonnetjes/patertjes waarbij de nonnetjes onder lagen) - plankjes eraf - ademende folie erop - tengellatten + panlatten - nieuwe pannen(waardoor het water naar beneden loopt) erop - en dan dicht leggen met goede oude pannen die allemaal verbonden worden door een soort beugeltje) Hierdoor ziet het dak eruit zoals voordien Deze klus geklaard met tweemaal een ploeg van 5-9 vrienden/familieleden en een kookploegje. 's avonds was het steeds gezellig... Deze klus heeft mij ongeveer 10.000 € gekost (eten en drank en reiskosten 'werklui inbegrepen) En er waren ook nog voldoende ouden en nieuwe pannen over voor het dak van een, volledig nieuwe 'grange'.
Dankjewel voor je reactie. Zo, dat was ook een flink project! Fijn dat je het zo hebt kunnen regelen. Flink doorpakken, maar het scheelt flink in de prijs!
Wij hebben het dak van ons huis wel zelf geïsoleerd. Tenminste mijn man met een paar vrienden. Dit is gebeurd met sandwichplaten, dan is gelijk de binnenkant hout afgewerkt. We hebben voor en achterkant in aparte periodes gedaan en natuurlijk een liftje gehuurd. Het dak van de stallen, wat nu werkplaats en soort garage is, hebben we niet geïsoleerd. Mijn vriendin en ik hebben geholpen met de oude, nog goede dakpannen, terug te leggen (wel met een klimgordel om) Want veiligheid staat bij alles voorop!
Ons huis heeft een dak van 2 maal 17 meter lang, en 7 meter hoog, dus ca 250 m2. Aan de ene kant gare natuurleien, aan de andere kant asbestleien. Ik heb dat 10 jaar geleden in 3 jaar gedurende in totaal ongeveer 5 weken vervangen door nieuwe leien met hulp van een aantal vrienden. Materiaalkosten ca € 8.000. Het was een leuk project, maar ik zou het geen 2e keer meer doen. Wel trots elke keer als ik omhoog naar het dak kijk. En blij dat ik die asbestleien kwijt ben die ik toen nog bij een dechetterie kon afleveren.
Ik kan mij het helemaal voorstellen dat je met voldoening naar het dak kunt kijken! Zo, wat een project ook! Dat was ook wel een deel van de afweging om het in eigen hand te houden, maar nee, toch uitbesteed. En uiteindelijk ben ik erg blij mee dat we dat hebben gedaan. Nu dat ik weet wat het inhoudt ;-)
Goeie aflevering weer Olav, dank daarvoor. Wij bevinden ons in plan B, met andere woorden, dak was vernieuwd maar niet geïsoleerd. Poutres en chevrons zijn goed. Jullie hebben eenzelfde schoorsteen boven de keuken als wij ook hebben en zie dat ie mooi is afgewerkt in het dak. Tijdens de winter hebben we gemerkt dat die schoorsteen bij ons lekt naar de keuken (met NO wind en veel regen) en vrees dat daar een ingreep moet plaatsvinden. Je uitleg over de isolatie is super en informatief. Was gisteren ons waterplan aan het uitwerken en dat is nog niet zo eenvoudig. Water en electra bij ons is van vlak na de Franse Revolutie. Wij hebben ons huis gekocht in april 2019 en laten het eerst, gelijk jullie gedachtegoed, op ons inwerken met veel respect voor de bouwconstructies uit de 19e eeuw, de stand van het huis ten opzichte van de zon en de werking van vloeren, muren en hout constructies. Alles beweegt onder invloed van de seizoenen, anders dan in Nederland. Hoe dan ook, wat dan ook, 'aan de slag' en liefs aan de poes.
Nou, die Franse revolutie is toch niet heel lang geleden? ;-) Wat er en electra in ons woonhuis is wel recenter dan dat, maar ga ik uiteindelijk allemaal vervangen. Maar dat is voor later. En ja, het huis op je in laten werken is een goed plan. Zo hebben wij dat ook gedaan en dan ga je ervaren hoe je daar leeft en wat je waardeert aan het huis, de ligging, de omgeving, binnen, buiten, etc. Ik neem dus aan dat jullie daar nu wonen? En vervolgens ook aan de slag! Waar bevinden jullie je zo ongeveer in Frankrijk? Groetjes terug (van ons en van de poes)!
Weer een leuke aflevering. Bij ons eerste huis hebben we het dak wel zelf helemaal vervangen, met hulp van bijna iedereen uit het gehucht. Bij ons huidige huis waren we al wijzer, en hebben het deel wat vervangen moest worden, laten doen door vaklui.
Zo, da's ook een flinke klus! Ja, wij zijn dus direct voor uitbesteding gegaan. Dat wel even slikken (financieel), maar ik ben uiteindelijk heel blij dat we dat zo hebben gedaan!
tuiles de rive zijn die kantpannen. Wij hebben ook t hele dak zelf leeggehaald mbv een hoogwerker met grote laadbak. Ons dak is 23 m lang. Wij hebben echter wel gekozen om er andere pannen op te leggen, want er lagen bij ons 5 verschillende types op. Plus dat er niveauverschillen waren tussen woon en staldeel. Ook was t houtwerk slecht, slechts de spanten zijn blijven zitten, Wij hebben gekozen voor geisoleerde stalen plaatdelen die zelfdragend zijn, waarop panlatten zijn geschroefd. Volledig lekvrij, mocht er een pan sneuvelen.Daarop hebben we een mooi type pan gelegd, bewust idd voor een mooie variant gekozen en niet die oranjerode lelijke budget pan. Het kostenplaatje van jullie dak valt me enorm tegen, maar past wel in t Franse devis-plaatje. Wij hadden van 3 partijen een devis opgevraagd, met 3 totaal verschillende opbouwen, namelijk de soort unidek dakplaten, de traditionele folie en een super isolerende folie. Alle 3 kwamen ze uit op 70 K. op 500 euro verschil tussen de duurste en de 'goedkoopste'....... Die hebben dat in de plaatselijke kroeg beklonken denk ik dan. Vervolgens zijn we, geschrokken, verder gaan kijken, hebben een bedrijf uit NL meegenomen. Dat scheelde ons bijna 20 K, en dat was inclusief reis, laadtijd en de huur van een gite die wij uiteraard betaalden. Daarbij hadden we 7 echte velux dakramen, een grote dakkapel, en alle afvoer met zink en de dakranden met trespa afgewerkt. De buren hebben we overigens dit verhaal ook verteld, want wij waren liever met een Frans bedrijf in zee gegaan. Vanwege de integratie. Maar met zo'n prijsverschil.... Nee, zeiden ze ons, groot gelijk, dit hadden wij ook gedaan. Plus het is zo mooi afgewerkt. Heel duurzaam.
Nou, dat is dus ook een grote klus geweest. En dat is inderdaad een groot prijsverschil. Maar fijn dat het jullie dak zo goed geregeld is, dan heb je daar geen omkijken meer naar! En ja, werken met lokale werklui en materialen is inderdaad erg aan te raden. Niet tegen elke prijs natuurlijk. Maar voor de integratie en het hebben klaarstaan van raad en daad wanneer het nodig is, is dat wel echt heel fijn. Ik bedoel, dezelfde lieden waar wij mee hebben gewerkt kom je tegen bij de supermarkt of de bouwhandel. En dan krijg je zaken sneller geregeld. Heel fijn! Dank voor je reactie!
Hoi Olav, weer een mooie aflevering en een feest van herkenning! Wij hebben in 2013 nieuwe daken gekregen op onze schuur, gebouwd in 1853 “en pierre” en aangrenzende tabaksschuur. Dit is naar volle tevredenheid uitgevoerd door de lokale franse aannemer. Dit kostte ons ruim 18000 euro inclusief nieuwe spanten en balken. Ik denk dat het ongeveer om 300m2 gaat. Op het dak van de stenen schuur kwamen golfplaten (tegen lekkage) op de nieuwe balken met daarop weer de oude dakpannen. Op de tabaksschuur kwamen nieuwe houten planken op de nieuwe balken met daarop golfplaten en ook daarop weer de oude dakpannen. Misschien ook een idee voor jullie schuur! In tabaksschuur bevindt zich nu een buitenkeuken en een loungeplek met zicht op het zwembad. Een prachtig plekje 😊. Met vriendelijk groet, Gert Zomer.
Dank voor het delen! Ja, ik hoor veel geklaag over de Franse aannemers, maar er zitten echt heel goede tussen! Wij zijn tot dusverre ook heel tevreden met de lieden die hier aan het werk zijn geweest. Ik neem het idee van de golfplaten in mijn achterhoofd mee. Voorlopig ga ik nog niets doen met het dak van ons schuur/hangar. Dat blijft een buitenruimte, dus dat heeft echt een lagere prioriteit. Geniet van luie fijne plek!
Heet die deskundige toevallig Bram? Wat betreft goedkoper. Zelf het dak op gaan in combinatie met een zzp-er loont. We hebben een ruime 2 weken meegewerkt met het geheel vervangen van 22 strekkende meter leiendak. Dat is dus slopen en geheel nieuwe leien en vervangen van de onderconstructie muv 5 van de 6 poutres, in aanvulling op jouw constructie nog een laag OSB 18mm als dakbeschot onder de sous-toiture en 1 van de 2 schoorstenen geheel vervangen. Dat kostte ca. 14k, waarbij dan nog wel de kosten voor 6 elektrische solar veluxen bij kwam, arbeid voor plaatsen van die ramen zat wel in de genoemde prijs. Het was wel echt doorpezen en natuurlijk waren het weer goed hete weken om het nog wat leuker te maken. Maar als ik jou zo hoor wordt ik toch wel blij dat we het gedaan hebben en heeft het de moeite meer dan geloond....
Ja, inderdaad. Dat was "Bram". Ken je hem? En inderdaad, als je dat zelf gaat doen, dat loont altijd de moeite. In ieder geval in financieel opzicht. Maar ik zag mijzelf simpelweg niet op de dak klimmen. Niet mijn ding dus. En dan wordt je opeens wel heel erg afhankelijk van de bereidwilligheid van vrienden als je het in eigen hand houdt. Terwijl je dan zelf vanaf de grond staat te dirigeren, terwijl je het zelf ook nog nooit hebt gedaan. Vandaar: even slikken en uitbesteden dus.
@@AandeFranseslag Ik ken zijn site over de verbouwingen in de Morvan en heb contact gehad over verschillen in soorten kalk en hun toepassingen. Hij gaf aan dat hij echt gestopt was en hij vroeg of ik misschien zin had om af en toe wat te inspecteren om dat hij nog aanvragen kreeg, vandaar dat het erg bekend voorkwam... 😁 Ik heb ook echt een hekel aan hoogtes, maar hier was het slikken of hey dak gewoon niet doen. Wij hadden het dak eigenlijk voor later in de planning staan, maar nadat ik wat mijns inziens zwakke plekken was gaan inspecteren met de ladder kwam de overtuiging dat de aantasting van de chevrons en 1 van de poutres later doen toch wel lastig zou gaan maken pmdat eigenlijk het hele dak eraf zou moeten en we dan in de berging zouden moeten slapen. Dus toen maar door de zure appel heen gebeten en met een zzp dakwerker aan de slag gegaan. Die werd nog een keer ziek, dus ook nog ff solo zelfs. Was zeker niet de leukste vakantie, het was echt beulen, maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. Echt de enig logische volgorde en de kosten waren ook te doen op deze manier. Alhoewel ik wel denk dat we behoorlijk goedkoop uit zijn geweest, zeker als ik jou opsomming hoor....
@@emielvisser621 Grappig dat jij 'de Bram' ;-) ook kent! Het is een kleine wereld. En ja, je bent behoorlijk goedkoop uitgetest inderdaad. Goed bezig! :-)
Super aflevering. Was bij 1 begonnen en hoopte al op een aflevering met meer uitleg over het al geplaatste dak. Ben ik te optimistisch als ik denk dat een golfplaten dak qua kosten een heel ander verhaal is als de houtconstructie verder op orde is (wij hebben het huis ook al gekocht ;)
Ook wij hebben een deel van ons dak laten vervangen van ons huis in de Gers. Ook de poutres zijn vervangen en wij hebben nieuwe, maar wel kunstmatig verouderde pannen erop laten leggen. een flinke kostenpost, maar wat ben ik blij dat we het hebben laten doen. Als je ziet wat er allemaal bij komt kijken is het niet iets wat je even doet. Het was het geld waard.
Kunstmatig verouderde pannen? Daar had ik nog niet eerder over gehoord. Interessant! Ja, het is een ongelofelijke kostenpost zo'n dak. Maar zo belangrijk om een goed dak boven je hoofd te hebben! En ook in ons geval: het geld waard!
Beste, sinds enige tijd ben ik je video’s 1 voor 1 aan het bekijken omdat we net ook in Fr. een boederijtje hebben gekocht. Het is heel nutiige informatie. Je vuistregel die je aanhaalt geldt een kostprijs van 10.000€/10lm. Is dit ook omgerekend naar een kostprijs per m2 ? Alvast bedankt voor je antwoord ! Ik kijk alvast de resterende afleveringen uit !
Christof, wat tof dat je alle video's aan het kijken bent. Succes! ;-) Over de richtprijs. Die is natuurlijk heel grof. Die kun je natuurlijk wel terugrekenen naar m2, maar vergis je niet in de grofheid van de schatting. Als je echt wilt weten wat het je gaat kosten, is het toch het beste om iemand te laten komen voor een offerte. Ben je zelf ook met een project bezig in Frankrijk?
@@AandeFranseslag Dag Olav We hebben net een fermette aangekocht in de Indre ( Saint-Août ) en aangrenzend aan de woning staat nog een schuur van 6,90x15,00 (binnenmaat) waar ik wel ideeën mee heb. Met mijn bouwkundige achtergrond als ingenieur bouwkunde doorzie ik wel wat er mogelijk is. Nog veel succes met het verdere verloop van je project(en). Waar zitten jullie precies ?
Hallo Olaf, ik geniet erg van jouw afleveringen. Wij hebben zelf ook een huis in Frankrijk, in de Morgan, 16 km ten oosten van Chateau Chinon. Door de confinement zijn wij al een poosje niet meer indaar geweest, en jouw blog geeft steeds het gevoel toch nog in la douce te zijn. Vraagje: waarom lopen de regenpijpen aan de straatzijde zo raar schuin naar voren. Die kun je toch wel " ingraven" ??? Voor de rest ..... ga vooral zo door! Groetjes van Johan van de Kreeke
Fijn om te lezen dat je zo kunt genieten van onze afleveringen. Leuk! En ik hoop voor je dat je weer snel van je eigen huis gaat genieten! Over de regenpijpen: ja, die kunnen we zeker "ingraven". En dat gaan we ook zeker doen. Maar tot die tijd wil ik voorkomen dat al het water van het dak direct doorsijpelt naar mijn fundering. Vandaar dat ik het water verder van het huis wegleidt. Dat blijft de fundering droog. Het ziet er wel gek uit natuurlijk. Maar ja, dat is dan maar even zo. Uiteindelijk is het de bedoeling om de pijpen richting regenwater opvang te leiden, en zo het regenwater gecontroleerd af te voeren. Dankjewel voor je reactie!
Leuk om wat meer te leren over jullie afwegingen bij het plannen van dit project. Hoe houd je eigenlijk het overzicht over alles wat je nog wil bereiken en wat daarvoor moet gebeuren? Heb een master plan? Of bekijk je het per deelproject?
Goede vraag! ;-) Ja, er is wel degelijk een masterplan. Een soort 'door de oogharen' plan over wat het uiteindelijk moet worden. Echter verandert dat masterplan wel enigszins gedurende de uitvoerig van de deelprojecten. In de zin van: zou het niet mooier zijn om... En natuurlijk speelt hier het budget hier ook mee. Vanuit daar volgen de deelprojecten. Hoe kleiner het deelproject, hoe meer detail. Nou, dat dus! ;-)
Wat een reuze interessant verhaal. Leuk om ook jullie afwegingen te zien/horen. Ik ben nu klaar met de Franse inhaalslag. Alle afleveringen in 2 weken gekeken :-) Kom maar door met het Tiny House!
Ongelooflijk dat dat de prijs was 3 jaar geleden. Merendeel prijs zit dan toch in manuren want dit is belachelijk duur voor enkel dat. Wat zou het vandaag de dag wel niet kosten??
Eindelijk iemand met een degelijke uitleg en kosten plaatje. En bezinning is nodig bij aankoop van zo'n oud huis. De meeste hebben echt geen besef van de kost. Mvg SARL PGG COUVERTURE
Dankjewel! Bezinning is zeker nodig bij zo'n huis. En je moet er ook zeker de lol van inzien. Maar qua investering hakt zeker een dak er hard in! Daarom inderdaad ook die aflevering en wat realisme in zo'n kostenplaatje.
hallo franse klussers wij wonen in duitsland en kunnen ons een beetje voorstellen wat het isoleren van een dak kost wij zijn er ook mee bezig ons huis is 8 meter breed en 12 meter diep 😉😊 succes met alle nog te komen werkzaamheden 👍
wij hadden super mazzel doordat de isolatiedekens in de aanbieding waren de 4 cm dikke waren véél goedkoper dan de 8 cm dikke dus hebben wij 2 x 4 cm samen gevoegd dampwerende folie ertegenaan en daarna betimmerd met osb platen van 12 cm dik ons huis is 8 meter breed en 12 meter diep dit kostte ons ongeveer 1750 euro dit vonden wij acceptabel
ik heb zelf unidekplaten gebruikt is dan gelijk wit afgewerkt aan de binnen zijden en mijn eikenbalken waren allemaal oke ook nieuwe goot regenpijpen waren nog te verdraaien voor de nieuwe goot dit hebben we met een stel vrienden 2 weken bezig geweest platen zelf met de hand erop gelegt ook oude pannen terug behalve nokpannen die hebben we allemaal ook vernieuwt die waren dr al een tal kapot
Ook een flink project geweest dus! Wij hebben die platen ook nog overwogen, maar uiteindelijk toch voor de sous-toiture gegaan. Bij ons moesten er ook wel een aantal pannen aangevuld worden uit de voorraad van de dakdekker, maar over het algemeen kwamen we goed uit.
Ik hoor ook veel verhalen over de Franse aannemers, maar dan vooral van Nederlanders ;-) Ik moet zeggen dat we tot dusver echt goede lieden over de vloer hebben gehad. Hoe we die vinden? Via het lokale netwerk. Op een gegeven moment weet je wie je waarvoor moet vragen. En als je bij wijze van spreken een goede timmerman hebt gevonden die kwaliteitswerk aflevert, dan zal die jou hoogstwaarschijnlijk ook doorverwijzen naar een elektricien die goed werk aflevert. Nou, en dan nog een beetje rondvragen voor ervaringen van andere mensen. Zo hebben wij inmiddels wel een netwerkje opgebouwd. En natuurlijk helpt het dat we Jean-Francois in de rondte hebben lopen. Die kent ook de halve bouwwereld hier. Dus dat scheelt ook!
Het blijft leuk oude afleveringen terug te kijken.
Vorige week begonnen de hele serie te bekijken.
Zeer interessant deze terugblik over de overwegingen en de kosten.
Hoop zelf nog een renovatie boerderij in Nederland te bemachtigen dus dit helpt enorm in de overwegingen.
Twee zaken staan nu voor mij op de prioriteiten lijst bij de beoordeling van een pand.
1. De staat van de grond constructie ofwel fundatie.
2. De staat van de dak constructie.
Was weer zeer leerzaam.
Bedank.
Zo! Dan heb je even wat voor de boeg! Ik wens je in ieder geval veel kijkplezier, en hoop dat je wat van onze ervaringen mee kunt pikken. Veel succes met de zoektocht naar je eigen renovatie boerderij! En de zaken die jij benoemd zijn in ieder geval vanuit een technisch oogpunt ontzetten belangrijk. Maar vergeet ook niet de andere aspecten zoals omgeving, bestemmingsplan (zeker in Nederland), risico op oversttoming etc.
je hebt inderdaad gelijk als je zegt dat verbouwingen aan een huis bovenaan beginnen. toen ik het huis in Z-FR kocht in 2002 stonden er op de zolder op verschillende plaatsen allerlei potten en pannen waarvan ik in eerste instantie niet goed wist waarvoor ze dienden. Maar dat werd bij een regenbui snel duidelijk. In 2009 hebben we dan, op twee weken tijd (eerste in juni en tweede in september) het dak vervangen: oude pannen eraf (oude pannen zonder neus lagen los op kastanjehouten plankjes - geen panlatten en met het systeem nonnetjes/patertjes waarbij de nonnetjes onder lagen) - plankjes eraf - ademende folie erop - tengellatten + panlatten - nieuwe pannen(waardoor het water naar beneden loopt) erop - en dan dicht leggen met goede oude pannen die allemaal verbonden worden door een soort beugeltje) Hierdoor ziet het dak eruit zoals voordien
Deze klus geklaard met tweemaal een ploeg van 5-9 vrienden/familieleden en een kookploegje. 's avonds was het steeds gezellig... Deze klus heeft mij ongeveer 10.000 € gekost (eten en drank en reiskosten 'werklui inbegrepen) En er waren ook nog voldoende ouden en nieuwe pannen over voor het dak van een, volledig nieuwe 'grange'.
Dankjewel voor je reactie. Zo, dat was ook een flink project! Fijn dat je het zo hebt kunnen regelen. Flink doorpakken, maar het scheelt flink in de prijs!
Wij hebben het dak van ons huis wel zelf geïsoleerd. Tenminste mijn man met een paar vrienden. Dit is gebeurd met sandwichplaten, dan is gelijk de binnenkant hout afgewerkt.
We hebben voor en achterkant in aparte periodes gedaan en natuurlijk een liftje gehuurd. Het dak van de stallen, wat nu werkplaats en soort garage is, hebben we niet geïsoleerd.
Mijn vriendin en ik hebben geholpen met de oude, nog goede dakpannen, terug te leggen (wel met een klimgordel om) Want veiligheid staat bij alles voorop!
Respect! Ook een flink project geweest dus!
Nou, ook met een klimgordel krijg je mij niet dat dak op helaas...
Dank voor het delen!
Ons huis heeft een dak van 2 maal 17 meter lang, en 7 meter hoog, dus ca 250 m2. Aan de ene kant gare natuurleien, aan de andere kant asbestleien. Ik heb dat 10 jaar geleden in 3 jaar gedurende in totaal ongeveer 5 weken vervangen door nieuwe leien met hulp van een aantal vrienden. Materiaalkosten ca € 8.000. Het was een leuk project, maar ik zou het geen 2e keer meer doen. Wel trots elke keer als ik omhoog naar het dak kijk. En blij dat ik die asbestleien kwijt ben die ik toen nog bij een dechetterie kon afleveren.
Ik kan mij het helemaal voorstellen dat je met voldoening naar het dak kunt kijken! Zo, wat een project ook! Dat was ook wel een deel van de afweging om het in eigen hand te houden, maar nee, toch uitbesteed. En uiteindelijk ben ik erg blij mee dat we dat hebben gedaan. Nu dat ik weet wat het inhoudt ;-)
Goeie aflevering weer Olav, dank daarvoor. Wij bevinden ons in plan B, met andere woorden, dak was vernieuwd maar niet geïsoleerd. Poutres en chevrons zijn goed. Jullie hebben eenzelfde schoorsteen boven de keuken als wij ook hebben en zie dat ie mooi is afgewerkt in het dak. Tijdens de winter hebben we gemerkt dat die schoorsteen bij ons lekt naar de keuken (met NO wind en veel regen) en vrees dat daar een ingreep moet plaatsvinden. Je uitleg over de isolatie is super en informatief. Was gisteren ons waterplan aan het uitwerken en dat is nog niet zo eenvoudig. Water en electra bij ons is van vlak na de Franse Revolutie. Wij hebben ons huis gekocht in april 2019 en laten het eerst, gelijk jullie gedachtegoed, op ons inwerken met veel respect voor de bouwconstructies uit de 19e eeuw, de stand van het huis ten opzichte van de zon en de werking van vloeren, muren en hout constructies. Alles beweegt onder invloed van de seizoenen, anders dan in Nederland. Hoe dan ook, wat dan ook, 'aan de slag' en liefs aan de poes.
Nou, die Franse revolutie is toch niet heel lang geleden? ;-) Wat er en electra in ons woonhuis is wel recenter dan dat, maar ga ik uiteindelijk allemaal vervangen. Maar dat is voor later.
En ja, het huis op je in laten werken is een goed plan. Zo hebben wij dat ook gedaan en dan ga je ervaren hoe je daar leeft en wat je waardeert aan het huis, de ligging, de omgeving, binnen, buiten, etc. Ik neem dus aan dat jullie daar nu wonen?
En vervolgens ook aan de slag! Waar bevinden jullie je zo ongeveer in Frankrijk?
Groetjes terug (van ons en van de poes)!
Weer een leuke aflevering. Bij ons eerste huis hebben we het dak wel zelf helemaal vervangen, met hulp van bijna iedereen uit het gehucht. Bij ons huidige huis waren we al wijzer, en hebben het deel wat vervangen moest worden, laten doen door vaklui.
Zo, da's ook een flinke klus! Ja, wij zijn dus direct voor uitbesteding gegaan. Dat wel even slikken (financieel), maar ik ben uiteindelijk heel blij dat we dat zo hebben gedaan!
tuiles de rive zijn die kantpannen. Wij hebben ook t hele dak zelf leeggehaald mbv een hoogwerker met grote laadbak. Ons dak is 23 m lang. Wij hebben echter wel gekozen om er andere pannen op te leggen, want er lagen bij ons 5 verschillende types op. Plus dat er niveauverschillen waren tussen woon en staldeel. Ook was t houtwerk slecht, slechts de spanten zijn blijven zitten, Wij hebben gekozen voor geisoleerde stalen plaatdelen die zelfdragend zijn, waarop panlatten zijn geschroefd. Volledig lekvrij, mocht er een pan sneuvelen.Daarop hebben we een mooi type pan gelegd, bewust idd voor een mooie variant gekozen en niet die oranjerode lelijke budget pan. Het kostenplaatje van jullie dak valt me enorm tegen, maar past wel in t Franse devis-plaatje. Wij hadden van 3 partijen een devis opgevraagd, met 3 totaal verschillende opbouwen, namelijk de soort unidek dakplaten, de traditionele folie en een super isolerende folie. Alle 3 kwamen ze uit op 70 K. op 500 euro verschil tussen de duurste en de 'goedkoopste'....... Die hebben dat in de plaatselijke kroeg beklonken denk ik dan. Vervolgens zijn we, geschrokken, verder gaan kijken, hebben een bedrijf uit NL meegenomen. Dat scheelde ons bijna 20 K, en dat was inclusief reis, laadtijd en de huur van een gite die wij uiteraard betaalden. Daarbij hadden we 7 echte velux dakramen, een grote dakkapel, en alle afvoer met zink en de dakranden met trespa afgewerkt. De buren hebben we overigens dit verhaal ook verteld, want wij waren liever met een Frans bedrijf in zee gegaan. Vanwege de integratie. Maar met zo'n prijsverschil.... Nee, zeiden ze ons, groot gelijk, dit hadden wij ook gedaan. Plus het is zo mooi afgewerkt. Heel duurzaam.
oja, en binnen zitten dan gewoon die witte platen, dus meteen afgewerkt en licht binnen.
Nou, dat is dus ook een grote klus geweest. En dat is inderdaad een groot prijsverschil. Maar fijn dat het jullie dak zo goed geregeld is, dan heb je daar geen omkijken meer naar!
En ja, werken met lokale werklui en materialen is inderdaad erg aan te raden. Niet tegen elke prijs natuurlijk. Maar voor de integratie en het hebben klaarstaan van raad en daad wanneer het nodig is, is dat wel echt heel fijn.
Ik bedoel, dezelfde lieden waar wij mee hebben gewerkt kom je tegen bij de supermarkt of de bouwhandel. En dan krijg je zaken sneller geregeld. Heel fijn!
Dank voor je reactie!
Hoi Olav, weer een mooie aflevering en een feest van herkenning! Wij hebben in 2013 nieuwe daken gekregen op onze schuur, gebouwd in 1853 “en pierre” en aangrenzende tabaksschuur. Dit is naar volle tevredenheid uitgevoerd door de lokale franse aannemer. Dit kostte ons ruim 18000 euro inclusief nieuwe spanten en balken. Ik denk dat het ongeveer om 300m2 gaat. Op het dak van de stenen schuur kwamen golfplaten (tegen lekkage) op de nieuwe balken met daarop weer de oude dakpannen. Op de tabaksschuur kwamen nieuwe houten planken op de nieuwe balken met daarop golfplaten en ook daarop weer de oude dakpannen. Misschien ook een idee voor jullie schuur! In tabaksschuur bevindt zich nu een buitenkeuken en een loungeplek met zicht op het zwembad. Een prachtig plekje 😊. Met vriendelijk groet, Gert Zomer.
Dank voor het delen! Ja, ik hoor veel geklaag over de Franse aannemers, maar er zitten echt heel goede tussen! Wij zijn tot dusverre ook heel tevreden met de lieden die hier aan het werk zijn geweest.
Ik neem het idee van de golfplaten in mijn achterhoofd mee. Voorlopig ga ik nog niets doen met het dak van ons schuur/hangar. Dat blijft een buitenruimte, dus dat heeft echt een lagere prioriteit.
Geniet van luie fijne plek!
Heet die deskundige toevallig Bram?
Wat betreft goedkoper. Zelf het dak op gaan in combinatie met een zzp-er loont.
We hebben een ruime 2 weken meegewerkt met het geheel vervangen van 22 strekkende meter leiendak. Dat is dus slopen en geheel nieuwe leien en vervangen van de onderconstructie muv 5 van de 6 poutres, in aanvulling op jouw constructie nog een laag OSB 18mm als dakbeschot onder de sous-toiture en 1 van de 2 schoorstenen geheel vervangen. Dat kostte ca. 14k, waarbij dan nog wel de kosten voor 6 elektrische solar veluxen bij kwam, arbeid voor plaatsen van die ramen zat wel in de genoemde prijs.
Het was wel echt doorpezen en natuurlijk waren het weer goed hete weken om het nog wat leuker te maken. Maar als ik jou zo hoor wordt ik toch wel blij dat we het gedaan hebben en heeft het de moeite meer dan geloond....
Ja, inderdaad. Dat was "Bram". Ken je hem?
En inderdaad, als je dat zelf gaat doen, dat loont altijd de moeite. In ieder geval in financieel opzicht. Maar ik zag mijzelf simpelweg niet op de dak klimmen. Niet mijn ding dus. En dan wordt je opeens wel heel erg afhankelijk van de bereidwilligheid van vrienden als je het in eigen hand houdt. Terwijl je dan zelf vanaf de grond staat te dirigeren, terwijl je het zelf ook nog nooit hebt gedaan. Vandaar: even slikken en uitbesteden dus.
@@AandeFranseslag Ik ken zijn site over de verbouwingen in de Morvan en heb contact gehad over verschillen in soorten kalk en hun toepassingen. Hij gaf aan dat hij echt gestopt was en hij vroeg of ik misschien zin had om af en toe wat te inspecteren om dat hij nog aanvragen kreeg, vandaar dat het erg bekend voorkwam... 😁
Ik heb ook echt een hekel aan hoogtes, maar hier was het slikken of hey dak gewoon niet doen. Wij hadden het dak eigenlijk voor later in de planning staan, maar nadat ik wat mijns inziens zwakke plekken was gaan inspecteren met de ladder kwam de overtuiging dat de aantasting van de chevrons en 1 van de poutres later doen toch wel lastig zou gaan maken pmdat eigenlijk het hele dak eraf zou moeten en we dan in de berging zouden moeten slapen.
Dus toen maar door de zure appel heen gebeten en met een zzp dakwerker aan de slag gegaan. Die werd nog een keer ziek, dus ook nog ff solo zelfs. Was zeker niet de leukste vakantie, het was echt beulen, maar we zijn blij dat we het gedaan hebben. Echt de enig logische volgorde en de kosten waren ook te doen op deze manier. Alhoewel ik wel denk dat we behoorlijk goedkoop uit zijn geweest, zeker als ik jou opsomming hoor....
@@emielvisser621 Grappig dat jij 'de Bram' ;-) ook kent! Het is een kleine wereld. En ja, je bent behoorlijk goedkoop uitgetest inderdaad. Goed bezig! :-)
Super aflevering. Was bij 1 begonnen en hoopte al op een aflevering met meer uitleg over het al geplaatste dak. Ben ik te optimistisch als ik denk dat een golfplaten dak qua kosten een heel ander verhaal is als de houtconstructie verder op orde is (wij hebben het huis ook al gekocht ;)
Ook wij hebben een deel van ons dak laten vervangen van ons huis in de Gers. Ook de poutres zijn vervangen en wij hebben nieuwe, maar wel kunstmatig verouderde pannen erop laten leggen. een flinke kostenpost, maar wat ben ik blij dat we het hebben laten doen. Als je ziet wat er allemaal bij komt kijken is het niet iets wat je even doet. Het was het geld waard.
Kunstmatig verouderde pannen? Daar had ik nog niet eerder over gehoord. Interessant!
Ja, het is een ongelofelijke kostenpost zo'n dak. Maar zo belangrijk om een goed dak boven je hoofd te hebben! En ook in ons geval: het geld waard!
Beste, sinds enige tijd ben ik je video’s 1 voor 1 aan het bekijken omdat we net ook in Fr. een boederijtje hebben gekocht. Het is heel nutiige informatie.
Je vuistregel die je aanhaalt geldt een kostprijs van 10.000€/10lm. Is dit ook omgerekend naar een kostprijs per m2 ?
Alvast bedankt voor je antwoord !
Ik kijk alvast de resterende afleveringen uit !
Christof, wat tof dat je alle video's aan het kijken bent. Succes! ;-)
Over de richtprijs. Die is natuurlijk heel grof. Die kun je natuurlijk wel terugrekenen naar m2, maar vergis je niet in de grofheid van de schatting. Als je echt wilt weten wat het je gaat kosten, is het toch het beste om iemand te laten komen voor een offerte. Ben je zelf ook met een project bezig in Frankrijk?
@@AandeFranseslag Dag Olav We hebben net een fermette aangekocht in de Indre ( Saint-Août ) en aangrenzend aan de woning staat nog een schuur van 6,90x15,00 (binnenmaat) waar ik wel ideeën mee heb. Met mijn bouwkundige achtergrond als ingenieur bouwkunde doorzie ik wel wat er mogelijk is. Nog veel succes met het verdere verloop van je project(en). Waar zitten jullie precies ?
Wat tot! Gefeliciteerd! Mooi project, lijkt mij. Wij zitten in de buurt van Beaune. Succes met de plannen!! 💪🏻
Hallo Olaf, ik geniet erg van jouw afleveringen.
Wij hebben zelf ook een huis in Frankrijk, in de Morgan, 16 km ten oosten van Chateau Chinon.
Door de confinement zijn wij al een poosje niet meer indaar geweest, en jouw blog geeft steeds het gevoel toch nog in la douce te zijn.
Vraagje: waarom lopen de regenpijpen aan de straatzijde zo raar schuin naar voren.
Die kun je toch wel " ingraven" ???
Voor de rest ..... ga vooral zo door!
Groetjes van Johan van de Kreeke
Fijn om te lezen dat je zo kunt genieten van onze afleveringen. Leuk! En ik hoop voor je dat je weer snel van je eigen huis gaat genieten!
Over de regenpijpen: ja, die kunnen we zeker "ingraven". En dat gaan we ook zeker doen. Maar tot die tijd wil ik voorkomen dat al het water van het dak direct doorsijpelt naar mijn fundering. Vandaar dat ik het water verder van het huis wegleidt. Dat blijft de fundering droog. Het ziet er wel gek uit natuurlijk. Maar ja, dat is dan maar even zo. Uiteindelijk is het de bedoeling om de pijpen richting regenwater opvang te leiden, en zo het regenwater gecontroleerd af te voeren.
Dankjewel voor je reactie!
Leuk om wat meer te leren over jullie afwegingen bij het plannen van dit project. Hoe houd je eigenlijk het overzicht over alles wat je nog wil bereiken en wat daarvoor moet gebeuren? Heb een master plan? Of bekijk je het per deelproject?
Goede vraag! ;-) Ja, er is wel degelijk een masterplan. Een soort 'door de oogharen' plan over wat het uiteindelijk moet worden. Echter verandert dat masterplan wel enigszins gedurende de uitvoerig van de deelprojecten. In de zin van: zou het niet mooier zijn om... En natuurlijk speelt hier het budget hier ook mee. Vanuit daar volgen de deelprojecten. Hoe kleiner het deelproject, hoe meer detail. Nou, dat dus! ;-)
@@AandeFranseslag Zoiets als Agile Scrum dus :-)
Ja, precies! 👊🏻
Wat een reuze interessant verhaal. Leuk om ook jullie afwegingen te zien/horen. Ik ben nu klaar met de Franse inhaalslag. Alle afleveringen in 2 weken gekeken :-) Kom maar door met het Tiny House!
De eerste aflevering staat klaar! Veel kijkplezier!
Ongelooflijk dat dat de prijs was 3 jaar geleden. Merendeel prijs zit dan toch in manuren want dit is belachelijk duur voor enkel dat. Wat zou het vandaag de dag wel niet kosten??
Weer super super interessant en goed uitgelegd,hier zijn jullie voorlopig vanaf en ziet er degelijkuit,succes.
Merci! Ja, die klus is geklaard! En voorlopig hoeven we daar niet naar om te kijken inderdaad. Heel fijn!
super goed in beeld gebracht en mooi verhaal ook weer zink werk is mooi strak gedaan hoor goed vaklui bezig geweest gr rien en fijn weekend
Merci! Dat was zeker een goede ploeg om mee te werken!
Eindelijk iemand met een degelijke uitleg en kosten plaatje. En bezinning is nodig bij aankoop van zo'n oud huis. De meeste hebben echt geen besef van de kost.
Mvg SARL PGG COUVERTURE
Dankjewel! Bezinning is zeker nodig bij zo'n huis. En je moet er ook zeker de lol van inzien. Maar qua investering hakt zeker een dak er hard in! Daarom inderdaad ook die aflevering en wat realisme in zo'n kostenplaatje.
hallo franse klussers
wij wonen in duitsland en kunnen ons een beetje voorstellen wat het isoleren van een dak kost
wij zijn er ook mee bezig
ons huis is 8 meter breed en 12 meter diep 😉😊
succes met alle nog te komen werkzaamheden 👍
hoe zijn de prijzen daar? ik heb begrepen dat bouwmaterialen daar erg voordelig zijn?
wij hadden super mazzel doordat de isolatiedekens in de aanbieding waren
de 4 cm dikke waren véél goedkoper dan de 8 cm dikke
dus hebben wij 2 x 4 cm samen gevoegd
dampwerende folie ertegenaan
en daarna betimmerd met osb platen van 12 cm dik
ons huis is 8 meter breed en 12 meter diep
dit kostte ons ongeveer 1750 euro
dit vonden wij acceptabel
@@jokesteenman9542 12 cm !? 🤗
@@michelludikhuyze5762 nope 😳😳12 mm is een betere maat 🤣🤣🤣🤣🤣
Hallo Duitse klusser! ;-) Dankjewel voor je reactie en heel veel succes met jullie verbouwing! 💪🏻👷🏻♂️
Hi Olav, vraagje: weet je misschien de prijs nog die je voor de Skytech PRO-XL betaalde (per rol van 1,12 x 18m of per €/m2)?
Hi Paul, nee sorry. Het dak is een van de weinige dingen die we niet zelf hebben gedaan. Het was onderdeel van de offerte voor het geheel...
ik heb zelf unidekplaten gebruikt is dan gelijk wit afgewerkt aan de binnen zijden en mijn eikenbalken waren allemaal oke ook nieuwe goot regenpijpen waren nog te verdraaien voor de nieuwe goot dit hebben we met een stel vrienden 2 weken bezig geweest platen zelf met de hand erop gelegt ook oude pannen terug behalve nokpannen die hebben we allemaal ook vernieuwt die waren dr al een tal kapot
Ook een flink project geweest dus! Wij hebben die platen ook nog overwogen, maar uiteindelijk toch voor de sous-toiture gegaan. Bij ons moesten er ook wel een aantal pannen aangevuld worden uit de voorraad van de dakdekker, maar over het algemeen kwamen we goed uit.
Bij een verbouwing komt altijd meer kijken dan je gepland hebt, zowel financieel als tijd. Was weer interessant om te zien.
Zeker! Merci
Hoe heb je een betrouwbare dakdekker gevonden daar in Frankrijk? Er wordt namelijk veel gepraat, maar kwaliteit is niet gegarandeerd in Frankrijk....
Ik hoor ook veel verhalen over de Franse aannemers, maar dan vooral van Nederlanders ;-) Ik moet zeggen dat we tot dusver echt goede lieden over de vloer hebben gehad. Hoe we die vinden? Via het lokale netwerk. Op een gegeven moment weet je wie je waarvoor moet vragen. En als je bij wijze van spreken een goede timmerman hebt gevonden die kwaliteitswerk aflevert, dan zal die jou hoogstwaarschijnlijk ook doorverwijzen naar een elektricien die goed werk aflevert. Nou, en dan nog een beetje rondvragen voor ervaringen van andere mensen. Zo hebben wij inmiddels wel een netwerkje opgebouwd. En natuurlijk helpt het dat we Jean-Francois in de rondte hebben lopen. Die kent ook de halve bouwwereld hier. Dus dat scheelt ook!
@@AandeFranseslag Jean François? Dat heb ik gemist? Wie is dat? Een lokale klusjesman?
Dat is de bevriende (lokale) bouwvakker die in 80% van de video’s wel voorbij komt. Die heeft zo zijn netwerk natuurlijk.
Super vlogs
Merci!
ook mooi: ruclips.net/video/kMD5FAVpOv0/видео.html&ab_channel=LesJ%C3%A9r%C3%B4mes